Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Μέσα σε μια μέρα αναλήψεις 700 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες




Στον απόηχο της προσφυγής των τραπεζών στον ELA

Στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου (μικροκαταθέτες) οι μεγαλύτερες εκροές - Οι τράπεζες εκτιμούν πως οι πελάτες τους φοβούνται ότι δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ

Στον απόηχο της είδησης ότι δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες (Alpha Bank και Eurobank) απηύθυναν αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, ELA (Emergency Liquidity Assistance), τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν ότι από τις ελληνικές τράπεζες «έφυγαν» σήμερα 700.000.000 ευρώ.



Οι αναλήψεις που έγιναν σήμερα, Παρασκευή, σε σχέση με την Πέμπτη, είναι αυξημένες κατά 10% στους «μεγάλους» λογαριασμούς και κατά 15% στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Οι τράπεζες εκτιμούν πως οι πελάτες τους φοβούνται ότι, κάποια στιγμή, δεν θα μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ και σπεύδουν να πάρουν τα χρήματα, για να τα φυλάξουν στο σπίτι τους.

Έτσι εξηγούν, εξάλλου, και το γεγονός ότι οι περισσότερες αναλήψεις που έγιναν, αφορούσαν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Eurobank: Ναι, έχουμε υποβάλει προληπτική αίτηση

Προληπτική αίτηση για ένταξη στον ELA (Emergency Liquidity Assistance) υπέβαλε η Eurobank διαβλέποντας ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες στο επόμενο διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει να κάνει χρήση της συγκεκριμένης βοηθητικής γραμμής ακόμα. Εκτιμάται μάλιστα ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο να αποφευχθεί μέχρι τις εκλογές και στη συνέχεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε ελβετικό φράγκο είναι ύψους 3 δισ. αλλά είναι καλυμμένες (hedge) από θέσεις τέτοιες για να αποδεχθούν επιπτώσεις όπως συνέβη κατά τη χθεσινή υποτίμηση του ευρώ. Σύμφωνα εξάλλου με την JP Morgan, η Eurobank είναι η τράπεζα με τη μικρότερη έκθεση στο ρίσκο ρευστότητας αφού θα χρειαζόνταν 4% με 8% επί της συνολικών περιουσιακών της στοιχείων για την κάλυψη του κενού.

Διαβάστε ακόμα: Eurobank: Τι συνέβη ακριβώς με τον ELA


Γιατί υποβλήθηκαν τα αιτήματα στον ELA

H κίνηση αυτή των τραπεζών ήρθε ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης εκροής καταθέσεων, αλλά και της απόκτησης έντοκων γραμματίων που επιβάλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το κράτος. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο οι απώλειες συνεχίζονται, αλλά όπως σημειώνουν οι τράπεζες αντιμετωπίζονται. Μεγάλη αφαίμαξη στη ρευστότητα, που επιτάχυνε την προσφυγή των τραπεζών στο ELA, προκαλούν οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά σημαντικό τμήμα -σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών ποσό 3 δισ.- ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν τα ανανεώνουν και τα οποία τελικά αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες.

Το "τελειωτικό χτύπημα" που σφράγισε την απόφαση των διοικήσεων των δύο τραπεζών να καταφύγουν στον ELA δόθηκε την Πέμπτη, από την απόφαση της Κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να αποσυνδέσει το φράγκο από τη σταθερή ισοτιμία του με το ευρώ.

Απόρροια της συνεπακόλουθης ισχυρής ανατίμησης του ελβετικού φράγκου από το 1 ευρώ προς 1,20 ελβετικό φράγκο σε 1 ευρώ προς 1,02 ελβετικό φράγκο ήταν μεταξύ πολλών άλλων παρενεργειών και οι επιπτώσεις στους έλληνες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ύψους αποτιμημένα σε ευρώ περίπου 8,8 δισ., συμπεριλαμβανομένων και άλλων συναλλαγών των τραπεζών σε ελβετικό νόμισμα. Τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο από τις ελληνικές τράπεζες έχουν συναφθεί την περίοδο 2004 με 2008 ή 2009. Εκείνη την ευρύτερη περίοδο το 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 1,68 ή 1,58 ή 1,40 ελβετικό φράγκο, ανάλογα την χρονιά.

Μετά κι απ΄ αυτή την εξέλιξη οι τράπεζες κατέφυγαν στον ELA όπως εξάλλου είναι σχεδιασμένο να πράττουν όταν αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη μετρητών και δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την άντληση ρευστού από την Ευρωπάϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησής τους.

Τι σημαίνει ο δανεισμός από τον ELA

Καταρχήν να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται να χρηματοδοτηθούν από τον ELA καίτοι αυτός ο δανεισμός είναι ιδιαίτερα δαπανηρός, καθώς χρηματοδοτεί με επιτόκιο 1,55% έναντι του ισχνού 0,05% της ΕΚΤ, κυρίως επειδή δεν έχουν άλλα ενέχυρα αποδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ευρωτράπεζα.

Βασικά μια τράπεζα καταφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό μόνον όταν δεν έχει άλλη προσφορότερη λύση για να αντιμετωπίσει τρέχον πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει εγγυήσεις τέτοιες που να "περνάνε" ως εχέγγυα χρηματοδότησης από την αγορά, εν προκειμένω από την ΕΚΤ.

Πότε είχαν καταφύγει ξανά στο παρελθόν οι ελληνικές τράπεζες στον ELA

Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες είχαν καταφύγει στον ELA και το 2011 για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, αλλά και το μπαράζ των υποβαθμίσεων του ελληνικού Δημοσίου (και των τραπεζών) που εξοβέλισε τους ελληνικούς τίτλους ως «μη επιλέξιμους» για την παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα.

Μάλιστα, τον Μάιο του 2012, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που πυροδότησαν τότε οι εκλογές, οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν μέσω ELA 124 δισ. ευρώ και κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις άνευ προηγουμένου εκροές καταθέσεων. Από τον Δεκέμβριο του 2012 ο ELA, και γενικότερα η εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών, άρχισε να μειώνεται, ενώ τον Μάιο του 2014 η εξάρτηση από τον ELA μηδενίστηκε.

Η εξάρτηση σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα μειώθηκε από το αρνητικό ρεκόρ των 135 δισ. (Ιούνιος 2012) σε 42,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτυπώνοντας τη θεαματική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ρευστότητας. Μάλιστα, την περασμένη άνοιξη οι εγχώριες τράπεζες επέστρεψαν, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, στη διατραπεζική αγορά.


Πηγή : protothema.gr


Προσαγωγές τεσσάρων ατόμων στην Αθήνα σε σχέση με τον ισλαμιστικό πυρήνα στο Βέλγιο


Στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων από την περιοχή του Παγκρατίου προχώρησε η αστυνομία σε σχέση με τις έρευνες για τον μαροκινής καταγωγής εγκέφαλο του τζιχαντιστικού πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ένας εκ των προσαχθέντων φέρεται να είναι ο φερόμενος ως εγκέφαλος. Όλα τα άτομα εξετάζονται και τα στοιχεία τους θα σταλούν στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία, κατά την προσαγωγή του ο φερόμενος ως εγκέφαλος έδωσε στις ελληνικές Αρχές το όνομα Ομάρ, αλλά δεν έχει γίνει σαφές εάν είναι πλαστό όνομα ή κωδική ονομασία.

Επίσης, πάνω του βρέθηκε κινητό τηλέφωνο, ο αριθμός του οποίου αντιστοιχεί σε αριθμό που παρακολουθούσαν οι Αρχές του Βελγίου, στοιχείο το οποίο κάνει την ελληνική αστυνομία να πιστεύει πως έχει στα χέρια της τον εγκέφαλο του τζιχαντικού πυρήνα, αν και περιμένουν την τελική επιβεβαίωση από το Βέλγιο μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων του.

Βελγικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πως ο φερόμενος ως εγκέφαλος του πυρήνα, ο 27χρονος Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με κρατούμενο στη Λιέγη (τις ημέρες κοντά στην Πρωτοχρονιά) και τα τηλεφωνήματα προέρχονταν από ελληνικό έδαφος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σήμα της Interpol Βελγίου έφτασε στην Αθήνα την Παρασκευή και άμεσα η Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ τον εντόπισαν και τον προσηγαγαν μαζί με άλλα τρία άτομα.

Οι έρευνες ξεκίνησαν την Παρασκευή, και ο κύριος όγκος των προσαγωγών έγινε το Σάββατο.

Η αστυνομία τώρα κάνει φύλλο και φτερό το διαμέρισμα στο Παγκράτι, όπως επίσης ερευνά τις επαφές των προσαχθέντων στην Αθήνα και τις δραστηριότητές τους.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων ειδησεογραφικών δικτύων.

Το βράδυ της Πέμπτης είχε γίνει η αιματηρή αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βερβιέ.

Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν κι άλλα κινητά τηλέφωνα, για τα οποία θα ζητηθεί άρση απορρήτου ώστε να διαπιστωθεί εάν ήταν εκείνα μέσω των οποίων είχαν γίνει τα τηλεφωνήματα στα μέλη του πυρήνα στο Βέλγιο.



Πηγή : tanea.gr


Προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους οι συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού


Προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους στον ειδικό ανακριτή τρομοκρατίας οι δύο συνεργοί του Χριστόδουλου Ξηρού που έδωσαν εξηγήσεις για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Και οι δύο αρνήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές πράξεις και προσπάθησαν να αιτιολογήσουν τι σχέσεις είχαν με τον Ξηρό και γιατί ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Ο 37χρόνος, αλβανικής υπηκοότητας, που νοίκιασε και το σπίτι στην Ανάβυσσο για λογαριασμό του Ξηρού, ισχυρίζεται ότι είναι τοξικομανής και ότι γνώρισε τον Ξηρό στη φυλακή. Σε ανταπόδοση, όπως αναφέρει, της συνδρομής που του προσέφερε ο Ξηρός μέσα στη φυλακή, αυτός τον βοήθησε έξω νοικιάζοντας το σπίτι.

Από την πλευρά του, ο 54χρόνος απότακτος αστυνομικός που, επίσης κατηγορείται ως συνεργός του Ξηρού, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη τρομοκρατία, και τον ίδιο τον Ξηρό, και προς απόδειξη των ισχυρισμών του την Παρασκευή υπέβαλλε αίτημα να σταλεί βεβαίωση από τις φυλακές Κορυδαλλού που να καταδεικνύει ότι ουδέποτε κρατήθηκε στη ίδια πτέρυγα με τον Ξηρό.

Στο μεταξύ, το Σάββατο το πρωί η ΕΛΑΣ έδωσε φωτογραφίες της Αγγελικής και του αλβανού που ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Θεοχάρης».


Τι κατέθεσε ο 37χρονος Αλβανός

«Είμαι τοξικομανής, εξαρτημένος από τις ναρκωτικές ουσίες κοκαΐνη και ινδική κάνναβη. Το ποινικό μου ιστορικό βασίζεται ακριβώς στην έξη μου αυτή.

»Τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό τον συνάντησα κατά τη διάρκεια της κρατήσεώς μου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, στην Ε΄ Πτέρυγα, κατά το διάστημα από 19/6/2013 έως και 16/9/2013. Όντας τοξικομανής δεν είχα ιδιαίτερες, ή μάλλον καθόλου σχέσεις, με τους λοιπούς συγκρατούμενούς μου στην ως άνω Πτέρυγα. Όμοια αντιμετωπιζόταν και ο κ. Ξηρός. Ίσως για αυτό το λόγο ο κ. Ξηρός επέδειξε μια ευγενική μεταχείριση σε εμένα. Μάλιστα, μην γνωρίζοντας, ουσιαστικά, τη γραφή της ελληνικής γλώσσας, ήταν εκείνος που μου ετοίμασε τις αιτήσεις μου προς το ΚΕΘΕΑ, ώστε να μπορέσω να απεμπλακώ από την κόλαση των ναρκωτικών ουσιών. Οι πράξεις του αυτές μου δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ηθική υποχρέωση απέναντί του, όπως αυτή διαμορφώνεται υπό συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

»Ακόμη και μετά την αποφυλάκισή μου την 4/11/2013, διατηρήσαμε αραιή τηλεφωνική επαφή, καθώς ο κ. Ξηρός με καλούσε τηλεφωνικά προκειμένου να πληροφορηθεί την πορεία μου. Αυτή ήταν και η μόνη επαφή μας.

»Την παραβίαση της αδείας του την πληροφορήθηκα, όπως όλη η Ελλάδα, από τα δελτία ειδήσεων. Ουδεμία επαφή του με εμένα υπήρξε έως τα τέλη Απριλίου 2014, οπότε με κάλεσε και μου ζήτησε σαν χάρη να νοικιάσω για λογαριασμό του ένα σπίτι. Πρόκειται για την οικία στην Ανάβυσσο. Την οικία την είχε ήδη διαλέξει ο ίδιος, αλλά δεν επιθυμούσε να εμφανιστεί ο ίδιος για τη μίσθωσή της. Παρορμούμενος από την ηθική υποχρέωση απέναντί του δέχθηκα. Μάλιστα, ο ίδιος μου είχε αναφέρει ότι ήθελε να ξεκουραστεί από το διαρκές κυνηγητό και να ζήσει ήρεμα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Δεδομένης της ηλικίας του πείστηκα.

»Ο ίδιος μου ζήτησε και μια φωτογραφία, προκειμένου να με εφοδιάσει με ταυτότητα, ώστε, όπως είπε, να μην διατρέχω κανένα κίνδυνο. Πράγματι, επικοινώνησα με τον ιδιοκτήτη της μονοκατοικίας και συναντήθηκα μαζί του περί τα τέλη Μαΐου 2014 στην μονοκατοικία που επρόκειτο να μισθωθεί. Πράγματι, συμφωνήσαμε με τον κ. Παπαμιχαλόπουλο για το μίσθωμα και του κατέβαλλα το πρώτο μίσθωμα και την εγγύηση με χρήματα που μου είχε δώσει ο κ. Ξηρός. Εν συνεχεία και ενώ ο κ. Ξηρός δεν είχε ακόμη έρθει να κατοικήσει στη συγκεκριμένη οικία ανέλαβα και έκανα με δική μου πρωτοβουλία κάποιες επισκευές στην οικία. Περί τα τέλη Ιουνίου ήρθε στην οικία και ο κ. Ξηρός. Ήταν οι μέρες που αναφέρει ο κ. Παπαμιχαλόπουλος ότι τον είδε στην οικία.

»Έκτοτε, στις αρχές κάθε μήνα, κατέβαλλα το ενοίκιο στον κ. Τσίτουρα τον οποίο μου είχε υποδείξει ο ιδιοκτήτης της οικίας. Τα χρήματα τα έπαιρνα από τον κ. Ξηρό, χωρίς να εισέλθω στην οικία, παραδίδοντάς τα μου στην εξώπορτα του κήπου.

»Ο συγκατηγορούμενός μου κ. Πατουχέας, ουδεμία γνώση είχε περί τούτων. Ο ίδιος με είχε βοηθήσει αμέριστα από το 2006-2007 οπότε και γνωριστήκαμε στον Κολωνό όπου διέμενα τότε και εγώ και με είχε προσλάβει ουσιαστικά με σκοπό να βοηθάω την υπέργηρη μητέρα του και να ασχολούμαι με την εκτροφή βοοειδών, την ελαιοπαραγωγή και την εμπορία άλατος στο τόπο καταγωγής του.

»Άλλωστε, το γεγονός ότι κατέβαλλα το ενοίκιο της οικίας στις αρχές εκάστου μηνός δεν θα του δημιουργούσε καθόλου υποψίες, καθώς ήταν οι μέρες που επέστρεφα στην Αθήνα προκειμένου να εμφανισθώ στο Αστυνομικό Τμήμα για την τήρηση των όρων της αναστολής που μου είχε χορηγηθεί. Αυτή είναι και η μόνη εμπλοκή μου με την υπό κρίση υπόθεση.»

Τι κατέθεσε ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός 

»Είμαι συνταξιούχος αστυνομικός, έχοντας υπηρετήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας μου σε ιδιαιτέρως ευαίσθητες θέσεις και συγκεκριμένα στα ΕΚΑΜ και στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών. Η καταγωγή μου είναι από την Ανατολική Μάνη, όπου διαμένει μόνιμα και η μητέρα μου Σταυρούλα, ηλικίας 87 ετών σήμερα. Μετά τη συνταξιοδότησή μου περνώ μεγάλα χρονικά διαστήματα στη Μάνη, φροντίζοντας την υπέργηρη μητέρα μου και ασχολούμενος με την εκτροφή βοοειδών, την ελαιοπαραγωγή και την εμπορία άλατος.

»Εκ των συγκατηγορουμένων μου γνωρίζω μόνο τον Hari Koka του Jani. Τον κ. Koka γνώρισα περί το 2006 – 2007 όταν διέμενα στον Κολωνό της Αθήνας, όπου διέμενε και εκείνος. Εξ αρχής αντιλήφθηκα το πρόβλημά του με τις ναρκωτικές ουσίες, αλλά, λόγω του άψογου χαρακτήρα που είχε επιδείξει, αποφάσισα να τον βοηθήσω. Έτσι, αποφάσισα να τον χρησιμοποιώ στις γεωργικές εργασίες στον τόπο καταγωγής μου, λόγω και της ηλικίας της μητρός μου. Το ίδιο συνέχισα και μετά την εμπλοκή του με τη δικαιοσύνη και την αποφυλάκισή του στις αρχές Νοεμβρίου του έτους 2013. Ο κ. Koka όντως παρέμενε το μεγαλύτερο διάστημα στον τόπο καταγωγής μου, το χωριό Χοτάσια που βρίσκεται στο Δήμο Ανατολικής Μάνης του Νομού Λακωνίας. Τούτο βέβαια, σήμερα, έχει ήδη επιβεβαιωθεί ακόμα και από τα «ρεπορτάζ» για την υπό κρίση υπόθεση. Λόγω δε της συνταξιοδοτήσεώς μου αφιέρωνα και εγώ αρκετό χρόνο στον τόπο καταγωγής μου και στις γεωργικές εργασίες.

»Ουδεμία σχέση έχω με τα όσα μου καταλογίζονται, ενώ για την εις βάρος μου κατηγορία δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο από τα αναφερόμενα στο άρθρο 178 ΚΠΔ. Περαιτέρω, ουδέποτε υπήρξα συγκρατούμενος τόσο του κ. Χριστόδουλου Ξηρού όσο και των μελών της οργάνωσης «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ», τούτο δε είναι ευχερέστατο να αποδειχθεί με μία βεβαίωση από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, η οποία θα αποδείξει ότι κατά το διάστημα της κρατήσεώς μου (Δεκέμβριος 2013 έως και 30/6/2014) ΟΥΔΕΠΟΤΕ κρατήθηκα σε ίδια πτέρυγα με κάποιο από αυτά τα άτομα, τα οποία και δεν έχω συναντήσει

Από το σύνολο της δικογραφίας δεν προκύπτει ούτε καν ένδειξη ενοχής μου για τις κατηγορίες οι οποίες μου αποδίδονται. Η εις βάρος μου κατηγορία δεν εδράζεται σε κανένα από τα εκ του άρθρου 178 ΠΚ αναφερόμενα αποδεικτικά μέσα. Ουσιαστικά βρίσκομαι ενώπιόν Σας λόγω της σχέσεώς μου με τον κ. Koka. Το μόνο εις βάρος μου στοιχείο είναι η από 9/1/2015 ένορκη κατάθεση του αστυνομικού κ. Νικολάου Καραΐσκου. Η κατάθεση αυτή όμως είναι παντελώς έωλη και στηρίζεται σε εκτιμήσεις, οι οποίες καταρρίπτονται από τα δημόσια έγγραφα και τις λοιπές αποδείξεις.

Συγκεκριμένα:

i) Αναφέρει ο κ. Καραΐσκος ότι μεσολάβησα και καθοδήγησα τον κ. Koka,
καθώς, δήθεν, βρισκόμουν έγκλειστος στην ίδια πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού με τα μέλη της οργάνωσης «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ». Τούτο όμως είναι τουλάχιστον αναληθές και αυθαίρετο. Κατά το διάστημα της κρατήσεώς μου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (Δεκέμβριος 2013 έως και 30/6/2014) κρατήθηκα – και λόγω της προηγούμενης ιδιότητός μου ως αστυνομικός – στην ΣΤ΄ Πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης. Η συγκεκριμένη Πτέρυγα δεν επικοινωνεί με κανένα τρόπο με τις υπόλοιπες Πτέρυγες του Καταστήματος Κράτησης και επομένως ήταν αδύνατο ακόμη και να συναντήσω τα μέλη της οργάνωσης στην οποία μου αποδίδεται ότι έχω ενταχθεί.
ii) Συνεχίζει δε ο συγκεκριμένος μάρτυρας τις εικασίες του αναφέροντα
ότι μετά τη σύλληψη του κ. Ξηρού αναχώρησα με τον κ. Koka από την Αθήνα προκειμένου να κρυφτούμε στην ευρύτερη περιοχή του Οιτύλου Μάνης. Από την Αθήνα αναχωρήσαμε προκειμένου να συνεχίσουμε τις αγροτικές μας εργασίες στον τόπο καταγωγής μου, γεγονός το οποίο θα επιβεβαιώσει το σύνολο των κατοίκων. Ο τόπος καταγωγής μου, αλλά και το γεγονός ότι περνάω αρκετό καιρό εκεί είναι γνωστό στις διωκτικές αρχές. Και μόνο το γεγονός ότι όταν συνελήφθην το όχημά μου ήταν γεμάτο από προϊόντα δικής μου γεωργικής παραγωγής τα οποία έφερνα στην Αθήνα, αποδεικνύει τους ισχυρισμούς μου.
iii) Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Διακουμάκης, επίσης αστυνομικός, στην από
9/1/2015 ένορκο κατάθεσή του, ουσιαστικά διαψεύδει τον κ. Καραΐσκο, κάνοντας λόγο για πληροφορίες που έχουν σχέση μόνο με τον κ. Koka.
iv) Επίσης, ουδέποτε μετέβην στην περιοχή της Αναβύσσου, ενώ από
κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει η παραμικρή σχέση με το χώρο αυτό.

»Τονίζω εκ νέου, ότι ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχω με την υπό κρίση κατηγορία και τούτος ο ισχυρισμός μου εδράζεται σε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία του άρθρου 178 Κ.ΠΔ. Τούτο άλλωστε θα καταφανεί και από την πορεία της ανακρίσεως και πιστεύω ότι θα δικαιωθώ δια των όσων προβάλλω, ως προς την άρνηση της εις βάρος μου κατηγορίας.»

Πηγή: skai.gr





Και Νονός ο Τσοχατζόπουλος είναι κατηγορούμενος στο κύκλωμα εκβιαστών



Ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται μεταξύ των κατηγορούμενων για το κύκλωμα εκβιαστών και μπράβων που εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ. Το κύκλωμα απαρτίζουν επίσης μεγαλομπράβοι της νύχτας, ένας μεγαλοδικηγόρος, ένα πρώην μεγαλοστέλεχος που προφυλακίστηκε για μίζες, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μία νεαρή δικηγόρος και ο απότακτος αστυνομικός που συνελήφθη ως συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σκοπός της οργάνωσης ήταν να τοποθετεί βόμβες κατά παραγγελία, είτε για ποινικούς είτε για τρομοκράτες.

Η εμπλοκή του φέρεται να αφορά στην εκβίαση κρατούμενου πρώην στενού συνεργάτη του (με κάθε τρόπο, πιθανόν με τοποθέτηση βομβών σε συγγενικά του πρόσωπα), για τον οποίο θεωρεί πως «του έφαγε λεφτά». Μάλιστα φέρεται να αναφέρεται η φράση «έχει 500 εκατομμύρια σε χρυσό στην Ελβετία».

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης τη δικογραφία, που περιλαμβάνει 37 άτομα, θα αναλάβει ανακριτής διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων και συγκεκριμένα για: διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και από κοινού, έκρηξη κατά συρροή και από κοινού, παραβάσεις σε σχέση με εκρηκτικές ύλες κατ’ εξακολούθηση, εκβίαση κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, ξέπλυμα βρώμικους χρήματος, διακεκριμένη οπλοκατοχή και κατοχή εκρηκτικών υλών, ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, απλή συνέργεια στην παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος που αφορά σωφρονιστικούς υπαλλήλους. 


GOLDMAN SACHS «Ο Σαμαράς έχει περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις»


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με ένα μοντέλο του ομίλου Goldman Sachs για την πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων, που βασίζεται στις οικονομικές επιδόσεις, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να τα πάνε καλύτερα στην κάλπη απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ο λόγος είναι ότι, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα επωφεληθούν από πρόσφατες μειώσεις στην ανεργία και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs Λάσε Χόλμπελ Β. Νίλσεν, πρώην αξιωματούχο του δανέζικου υπουργείου Οικονομικών.
Μελετώντας τη σχέση ανάμεσα στις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές επανεκλογής ενός απερχόμενου ηγέτη, ο Νίλσεν διαπίστωσε πως τον μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει το πώς οι ψηφοφόροι βλέπουν την οικονομία. Η βελτίωση των μισθών, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η μείωση της ανεργίας ενισχύουν τις πιθανότητες επανεκλογής μιας απερχόμενης κυβέρνησης.
Ο οικονομολόγος δεν βρήκε αντιθέτως στοιχεία που να δείχνουν πως η δημοσιονομική ασωτία βοηθάει, ενώ διαπίστωσε πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ελάχιστα μόνο μειώνουν τις προοπτικές για μια νέα κυβερνητική θητεία.
Τα καλά νέα για τους απερχόμενους ηγέτες, καθώς η ύφεση αρχίζει να ανήκει πια στο παρελθόν, είναι πως «οι οικονομικές συνθήκες φαίνεται να δείχνουν ότι υπάρχει κατά μέσο όρο μια ελαφρώς υψηλότερη από το σύνηθες πιθανότητα να επανεκλεγούν κυβερνήσεις στις εκλογές που θα γίνουν φέτος στην Ευρώπη», στην Ελλάδα, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, γράφει ο Νίλσεν σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη.
Το μοντέλο του, το οποίο βασίζεται σε εκλογές που έχουν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια σε ανεπτυγμένες οικονομίες, δείχνει πως, αν λάβει κανείς υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, φαίνεται πως η πιθανότητα επανεκλογής των απερχόμενων κυβερνήσεων φθάνει το 43%.
Το Bloomberg επισημαίνει πως το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο από μια χθεσινή δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 27%.


Πηγή : ethnos.gr


Σαμαράς: Κατάργηση τεκμηρίων, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 7%, φόρος στις επιχειρήσεις στο 15%



Ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξαφανίσει τη μεσαία τάξη και κάθε επιχειρηματία- Θα συνεργαστούμε με κάθε φιλοευρωπαϊκή δύναμη - Και σταδιακή μείωση ΦΠΑ και φόρου φυσικών προσώπων

Μείωση φορολογικών συντελεστών προαναγγέλλει ο κ. Αντώνης Σαμαράς ενώ παράλληλα προειδοποιεί πως ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της μεσαίας τάξης.

Ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα “Αγορά” περιγράφει την φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει εφόσον βέβαια οι ψηφοφόροι ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Το πρωθυπουργικό πλάνο περιλαμβάνει μείωση φορολογικών συντελεστών για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ που προκάλεσε την μεγαλύτερη “αιμορραγία” στην βάση της ΝΔ δεσμεύεται πως θα μειωθεί κατα 7% το 2015 ενώ στα δύο επόμενα έτη (2016-2017) ο συντελεστής θα κατέβει στο 1% του ΑΕΠ απο 1,43% που βρίσκεται σήμερα. Αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί το 2015 ο φόρος στα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί σταδιακά απο το 15% στο 25%, ο ανώτατος συντελεστής στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει στο 33%, ενω θα καταργηθούν τα τεκμήρια και θα μειωθούν οι περισσότεροι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ.


Παράλληλα σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ” εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στο ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος καθώς εκτιμά ότι θα μπερδέψει τα πράγματα για την χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός αποσαφηνίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει διάλογο με «υβριστές»- αναφερόμενος στην άρνηση του για απευθείας τηλεοπτικό διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα- λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «νομιμοποίηση στην αθλιότητα τους δεν δίνω».

Σε περίπτωση πρωτιάς της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς δηλώνει την πρόθεση του να συνεργαστεί με κάθε φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Στόχος του είναι η συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Στη βάση αυτή η πρόσκλησή του απευθύνεται και στον Γιώργο Παπανδρέου, εφόσον βρίσκεται στην επόμενη Βουλή.

Συνεχίζει δε, λέγοντας ότι «θα επιδιώξω, λοιπόν, κυβέρνηση συνεργασίας με όλους όσοι συμμερίζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τις μεταρρυθμίσεις.

Για μια ακόμη φορά αναφέρεται στο τέλος του μνημονίου, χαρακτηρίζοντας το παρελθόν: «Το μνημόνιο τελειώνει, Η τρόικα, όπως την ξέρουμε, δεν θα υπάρχει πια. Η παρουσία τους εδώ θα είναι πολύ πιο αραιή και πολύ διακριτική. Δόσεις δεν θα υπάρχουν.

Για το θέμα της ευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το χρέος, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι προέχει η αποκατάσταση της πλήρους βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους και ως εκ τούτου «δεν χρειάζεται καμία συνδιάσκεψη», καθώς έχει κοπεί το ονομαστικό μας χρέος κατά 40% από το 2012, όπως αναλόγως και τα επιτόκια δανεισμού μας, τα οποία από το άνω του 5%, έχουν πέσει κάτω από 2%.

Με βάση αυτά ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι «δεν μπερδεύεις τα πράγματα περισσότερο όταν είσαι τόσο κοντά στους στόχους σου».

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση με συντελεστή 60% των μη φτωχών, ο κ. Σαμαράς την χαρακτηρίζει « αφανισμό της μεσαίας τάξης και κάθε επιχειρηματία».

Επίσης ο κ. Σαμαράς κάνει λόγο ότι με την επανεκλογή της κυβέρνησης θα μπορούσαμε να κλείσουμε την διαπραγμάτευση ως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ εκφράζει την πεποίθηση του ότι «μόλις φύγει από τη μέση η αβεβαιότητα, όλοι θα έχουν διάθεση πλέον να υπάρξει και η συμφωνία για το τέλος του μνημονίου και η νέα συμφωνία για την επόμενη ημέρα».

Τέλος προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει την χώρα σε νέο μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πήγαιναν για μαλλί και θα έβγαιναν κουρεμένοι. Οι ίδιοι. Όχι το χρέος».


Πηγή : protothema.gr


Τσίπρας: Οι δόσεις που απομένουν για τον ΕΝΦΙΑ θα πληρωθούν κανονικά



Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας δεσμεύθηκε για μία ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως υπογράμμισε ότι αυτό δεν αφορά τις εκκρεμότητες από το 2014.

«Διαπιστώνω ότι όποιος μιλάει ελληνικά χρωστάει. Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Θα αντικατασταθεί από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται. Ο ΕΝΦΙΑ προέβλεπε έσοδα 3,3-3,5 δισεκατομμυρίων. Εμείς με την κατάργησή του, θα έχουμε έσοδο περίπου 1,5 ευρώ. Θα αποκαταστήσουμε την απώλεια του 1,8 δισεκατομμυρίων», είπε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.

Σημείωσε όμως ότι κάθε νόμος αντικαθίσταται από νόμο που θα ψηφιστεί και πως οι δόσεις που εκκρεμούν αφορούν το 2014. «Συνεπώς οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014 πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Κάθε νόμος υλοποιείται από τη στιγμή που ψηφίζεται στη Βουλή. Το 2015 δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε για δόση που ισχύει για το 2014», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. «Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν σπίτια με... τρεις πισίνες, αυτούς θα τους βρούμε και θα πληρώσουν», τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει άλλο επιχείρημα πέρα από το φόβο και πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει ο λαός να είναι γονατισμένος σε γονατισμένους πολιτικούς. «Πρέπει να μπει ένα τέρμα σε αυτό το δράμα και ο ΣΥΡΙΖΑ η μόνη ασφαλής επιλογή» είπε.

Σχετικά με το πού θα βρει χρήματα για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Ερχόμαστε για να πάρει ανάσα ο μεροκαματιάρης και ο φορολογούμενος. Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα ελαφρυνθούν φορολογικά. Σίγουρα το μεταβατικό στάδιο θα είναι ένα δύσκολο στάδιο. Οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι, οι off shore, αυτοί που έχουν βίλες και κότερα αδήλωτα, αυτοί θα έχουν πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ. Ομως είναι εύκολο να τους βρούμε».

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Κύπρος»

«Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος ούτε θα γίνει. Δεσμεύομαι και εγώ αλλά και η ΕΚΤ», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα των καταθέσεων και συμπλήρωσε: «Οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι εγγυημένες, οι τράπεζες μας είναι στο ευρωσύστημα. Η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών είναι εγγυημένες από την ΕΚΤ. Είναι μια κινδυνολογία στην οποία δεν τσιμπάει ο κόσμος».

Ακόμη, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να συνδιαλλαγεί, ενώ για το θέμα της αυτοδυναμίας είπε: «Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι καν ότι η χώρα θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές» και εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικά αυτό δεν θα συμβεί. «Ο ελληνικός λαός έχει και τη γνώση και την εμπειρία και την σοφία, έχει και την εμπειρία με αυτή τη συγκυβέρνηση πως λειτούργησε και τι όφελος άφησε στον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε εκ νέου ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, και ότι σε συνεργασία με το ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας) θα επαναφέρει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις. «Η αγορά θα το αντέξει είναι μικρό το ποσοστό των εργαζομένων με κατώτατο μισθό, οι ΜΜΕ θα έχουν άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισοφαρίσουν το κόστος, όπως για τα κόκκινα δάνεια» εξήγησε. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την 13η σύνταξη σε χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν έως 700 ευρώ.

Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο να προταθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιορίστηκε να πει ότι «είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση» σημείωσε όμως ότι επικροτεί τη στάση του για την Ελλάδα. «Δεν μας αφορά πρωτίστως το πολιτικό στίγμα του Προέδρου αλλά να είναι ένα πρόσωπο που να έχει το κύρος και να βρίσκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στην βουλή που θα προκύψει» εξήγησε.

Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των βουλευτικών αυτοκινήτων λέγοντας πως «δεν καταλαβαίνω γιατί να έχουν αυτοκίνητο οι βουλευτές, μπορούν να έχουν ένα επίδομα». «Τα περιττά προνόμια που δημιουργούν απόσταση με τον πολιτη γιατί να τα έχει» διερωτήθηκε.



Πηγή : iefimerida.gr


Βέλγιο: Στρατός για την ασφάλεια σε "ευαίσθητα σημεία"



Στρατιώτες άρχισαν από το Σάββατο να αντικαθιστούν τους αστυνομικούς στη φύλαξη "ευαίσθητων" σημείων στο Βέλγιο, ιδίως στην Αμβέρσα όπου κατοικεί μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα, μετά την εξάρθρωση ενός τζιχαντιστικού πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ σημειώνεται ότι οι στρατιώτες αυτοί, περίπου 300 συνολικά, θα αναπτυχθούν σε περιοχές των Βρυξελλών και της Αμβέρσας, ενδεχομένως όμως και στη Βερβιέ ή σε άλλες πόλεις.

"Οι στρατιώτες που θα κινητοποιηθούν θα είναι ένοπλοι και κύριο αντικείμενό τους θα είναι η παρακολούθηση συγκεκριμένων σημείων. Θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Είναι η πρώτη φορά που το Βέλγιο καλεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τη διατήρηση της τάξης, μετά το κύμα των επιθέσεων που είχαν διαπράξει τη δεκαετία του 1980 οι "Μαχητικοί Κομμουνιστικοί Πυρήνες".

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή --μεταξύ πολλών άλλων που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση και να εμποδίσουν τους επίδοξους τζιχαντιστές να φύγουν για τη Συρία και το Ιράκ. Θα ισχύει για ένα μήνα και υπάρχει η δυνατότητα να ανανεωθεί, εφόσον το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις παραμένει στο 3, στην τετράβαθμη κλίμακα που χρησιμοποιείται στο Βέλγιο.

Ο δήμαρχος της Αμβέρσας είχε ζητήσει αμέσως να σταλούν στρατιώτες στην πόλη όπου ζει μια σημαντική κοινότητα ορθόδοξων Εβραίων (15.000-20.000 άνθρωποι). Σήμερα το πρωί οι πρώτοι στρατιώτες, με βαρύ οπλισμό, έκαναν την εμφάνισή τους στην εβραϊκή συνοικία της πόλης, όπως μετέδωσε η δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT.

Μετά την εξάρθρωση του πυρήνα των τζιχαντιστών στο Βέλγιο, την Πέμπτη, συνελήφθησαν 13 άνθρωποι εκ των οποίων οι πέντε διώκονται για "συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση". Άλλα δύο μέλη του πυρήνα αυτού, Βέλγοι που προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία.


Πηγή : Nooz.gr


Βαμένη ξανθιά κυκλοφορεί η Αγγελική του Χριστόδουλου Ξηρού



Tα στοιχεία της καταζητούμενης «Αγγελικής» συνεργό του συλληφθέντα Χριστόδουλου Ξηρού έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής.

Πρόκειται για την Σπυροπούλου Αγγελική του Παναγιώτη και της Παρασκευής, γεν. 26/07/1992 στο Αίγιο Αχαΐας, η οποία αναζητείται από τις αστυνομικές Αρχές και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την εμπλοκή της στην υπόθεση,

Στις φωτογραφίες η καταζητούμενη από τις Αρχές απεικονίζεται σε στιγμιότυπα εικόνων κλειστού κυκλώματος καμερών ασφαλείας, τέλη Δεκεμβρίου του 2014 και αρχές Ιανουαρίου του 2015.








Νικητές οι αιώνιοι και στους δύο αγώνες της Ευρωλίγκα






ΠΑΟ

Τη δεύτερη νίκη του στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα πανηγύρισε στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» επικράτησαν άνετα 77-58 της Ζαλγκίρις Κάουνας, για την 3η αγωνιστική του 5ου ομίλου, υποχρεώνοντας τους Λιθουανούς στη δεύτερη ήττα τους.

Λιτός, αλλά περιεκτικός ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου μετά το νικηφόρο αγώνα με τη Ζαλγκίρις, εστίασε κυρίως στην άμυνα.

"Είναι μία σημαντική νίκη, καθώς η Ζαλγκίρις είναι πολύ καλή ομάδα, ιδίως αν την αφήσεις να παίξει. Κλειδί ήταν η άμυνά μας. Στην τρίτη περίοδο παίξαμε πολύ καλά, αλλά από την αρχή ήμασταν καλή. Μου άρεσε πάρα πολύ η πίεση του Διαμαντίδη στον αντίπαλο πλέι μέικερ στα πρώτα λεπτά".

Θλάση ο Μαυροκεφαλίδης

Στο νοσοκομείο μετέβη ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης κατά την ανάπαυλα του αγώνα με τη Ζαλγκίρις μετά τον τραυματισμό του. Ο διεθνής φόργουορντ διαπιστώθηκε ότι υπέστη θλάση πρώτου βαθμού στους προσαγωγούς και αναμένεται πλέον να μείνει εκτός δράσης για 15 μέρες.

Από την πλευρά του ο προπονητής της Ζαλγκίρις Γκιντάρας Κράπικας τόνισε: "Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό και τον κόουτς Ιβάνοβιτς για τη νίκη. Δεν βρήκαμε ρυθμό σε κανένα σημείο του αγώνα. Είναι πολύ δύσκολο να παίξεις χωρίς ενέργεια και συγκέντρωση κόντρα σε μία τόσο δυνατή ομάδα όσο ο Παναθηναϊκός. Είχα την ευκαιρία όμως να δώσω χρόνο σε κάποιους από τους νεαρούς μας παίκτες".



ΟΣΦΠ

Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην πρόκρισή του στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας είναι ο Ολυμπιακός που άλωσε την Πόλη επικρατώντας με 74-68 της Φενέρμπαχτσε με την... υπογραφή του Σπανούλη!

Οι «ερυθρόλευκοι» με αυτό το αποτέλεσμα αφενός αγκαλιάζουν την πρόκριση αφετέρου παίρνουν τεράστιο προβάδισμα στη μάχη για το πλεονέκτημα έδρας καθώς πλέον η Φενέρ έμεινε πολύ πίσω τη στιγμή που ο Ολυμπιακός (είναι στο 3-0) έχει ήδη κερδίσει δύο εκτός έδρας παιχνίδια.
Η νίκη φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Βασίλη Σπανούλη που στα 19'' για το τέλος, πήρε... πάνω του την επίθεση και με τρίποντο έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Στη συνέχεια ο Λοτζέσκι -κορυφαίος του Ολυμπιακού- με κλέψιμο ουσιαστικά «σφράγισε» τη νέα μεγάλη νίκη της ομάδας του.


Στ.Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι θέλει να υπάρξει κυβέρνηση στις 26...»



Το Ποτάμι, ως ισχυρή τρίτη δύναμη, θέλει να υπάρξει κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών, τόνισε ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι το Ποτάμι δεν θα συνεργαστεί δίνοντας λευκή επιταγή. «Δεν θα υπογράψουμε τα προγράμματα των άλλων. Έχουμε δικό μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι για για το Ποτάμι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη, προσθέτοντας την επομένη των εκλογών χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα εκπροσωπεί το 51% των Ελλήνων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε επίσης ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να ενώνει τον κόσμο έξω από κομματικά στερεότυπα και επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα στηρίζει το κόμμα του. «Δεν θέλω την αντιπροεδρία, δεν χρειάζομαι τίτλους, δεν θέλω υπουργεία» δήλωσε.


Πηγή : tanea.gr


Τσίπρας:Θύμα της λιτότητας η Ευρώπη, κινδυνεύει από την πολιτική Μέρκελ


«Η αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινάει από το Νότο» είναι ο τίτλος του άρθρου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Όπως γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα κλείνει την πόρτα στο παρελθόν» καθώς, συνεχίζει, «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη για αλλαγή».

Τονίζει ότι η η Ευρώπη είναι θύμα της λιτότητας και «κινδυνεύει από τη συντηρητική πολιτική όσων αναμεταδίδουν στις χώρες τους τις ιδιοτελείς επιλογές της κυρίας Μέρκελ».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατάει τα κλειδιά της Ευρώπης, τονίζοντας ότι «η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μία από τις προτάσεις για τη συλλογική και βιώσιμη έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση».

Για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνει ότι χρειάζεται επειγόντως:

- επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σε όποιες χώρες της Ευρωζώνης είναι εφικτό σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς,

- ευρωπαϊκό «New Deal». Δηλαδή, ισχυρή, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων ευρείας κλίμακας και με υψηλή προστιθέμενη αξία και ένα πλάνο τόνωσης της βιομηχανίας με έμφαση στις ευρωπαϊκές οικονομίες με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία,

- ελάφρυνση του βάρους του χρέους, στο πλαίσιο μιας «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος», με πρότυπο τη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, που διευκόλυνε τη μεταπολεμική ανάπτυξη της Γερμανίας. Η συλλογική και κοινωνικά βιώσιμη ρύθμιση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης δεν αποτελεί για την κυρία Μέρκελ ηθικό κίνδυνο, αλλά ηθικό χρέος.

Ολόκληρο το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

«Η αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινάει από το Νότο»

Στις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα κλείνει την πόρτα στο παρελθόν. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη για αλλαγή. Για να κάνει το αναγκαίο βήμα, προς τα μπρος. Από το σκοτάδι της λιτότητας και του αυταρχισμού, στο φως της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Γι’ αυτό και η  Ελλάδα είναι μόνον η αρχή. Έρχεται, μέσα σ’ αυτήν τη χρονιά, και η σειρά της Ισπανίας. Η αλλαγή ξεκινάει από το Νότο. Η ήττα των πολιτικών χορηγών της λιτότητας, των πλειστηριασμών, της ανασφάλειας και του φόβου, της διαφθοράς και των σκανδάλων έχει την αφετηρία της στις χώρες μας. Οι λαοί μας παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους και ανοίγουν την πόρτα του αύριο σε νέους και άφθαρτους ανθρώπους. Στους δικούς τους ανθρώπους, με το καθαρό βλέμμα. Γι’ αυτό η νίκη του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μήνυμα μιας νέας, ελπιδοφόρας πορείας για την Ισπανία. Μιας πορείας που, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, με σταθερότητα επιλέγει και ο ισπανικός λαός. Έτσι θα πάει μπροστά ο Νότος, για ν’ αλλάζει η Ευρώπη.

Η Ευρώπη σήμερα δεν είναι θύμα της κρίσης – η κρίση, άλλωστε, τελείωσε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στις ΗΠΑ, χάρη στην επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Η Ευρώπη είναι θύμα της λιτότητας. Κινδυνεύει από τη συντηρητική πολιτική όσων αναμεταδίδουν στις χώρες τους τις ιδιοτελείς επιλογές της κυρίας Μέρκελ. Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης έχει οδηγήσει το Νότο συνολικά σε μια πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά ασταθή ισορροπία της κρίσης. Επιβιώνουμε ανάμεσα στη στασιμότητα και τη χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ, στον αποπληθωρισμό, στο υψηλό χρέος, τη μεγάλη ανεργία και τη διευρυμένη φτώχεια.

Και είναι είτε βολική αυταπάτη είτε πολιτικός εμπαιγμός να δηλώνει κάποιος ότι, με την ευρωζώνη ουσιαστικά σε στασιμότητα (0,8% το 2014 και 1,1% το 2015), θα αναπτυχθεί μόνος του. Και μάλιστα όταν κινείται στο όριο του αποπληθωρισμού, έχει αυξανόμενο δημόσιο χρέος – πάνω από ένα ΑΕΠ φέτος –  ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένος να περιορίζει τα δημοσιονομικά ελλείμματά του. Όσο και αν επικαλείται τις γενναιόδωρες προς όλους μας προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κοινή λογική στο τέλος υπερισχύει.

Γι’ αυτό, ο αγώνας των λαών μας για αλλαγή είναι ο αγώνας της κοινής λογικής ενάντια στον ιδεολογικό φανατισμό. Είναι ο αγώνας της αξιοπρέπειας ενάντια στην υποτέλεια.

Για εμάς,  η ισορροπία της κρίσης δεν είναι επιλογή. Είναι αφορμή για αλλαγή. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα αρχή για την ευρύτερη δυνατή συνεργασία όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων του ευρωπαϊκού Νότου. Για να διακόψουμε το καύσιμο της στασιμότητας, της ανεργίας και της υπερχρέωσης – τη λιτότητα. Είναι η αφετηρία για τον αναπτυξιακό συντονισμό των πολιτικών μας. Για να αποκαταστήσουμε την οικονομική ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις χώρες μας. Να επαναπατρίσουμε την εξορισμένη νεολαία (juventud exiliada) – τους νέους μετανάστες.
Αυτές τις μέρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατάει τα κλειδιά της Ευρώπης. Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μία από τις προτάσεις για τη συλλογική και βιώσιμη έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση. Εάν υιοθετηθεί θα είναι ευπρόσδεκτη, έστω και με μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Για να είναι, όμως, αποτελεσματική θα πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστροφή του Μάριο Ντράγκι: «ό,τι κι αν χρειαστεί» («whatever it takes»). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ευρείας κλίμακας, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Δηλαδή, να περιλαμβάνει όλες τις χώρες που την έχουν ανάγκη.

Αλλά η νομισματική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να αναλάβει το βάρος της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε επειγόντως:
- επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σε όποιες χώρες της Ευρωζώνης είναι εφικτό σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς,
-ευρωπαϊκό «New Deal». Δηλαδή, ισχυρή, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων ευρείας κλίμακας και με υψηλή προστιθέμενη αξία και ένα πλάνο τόνωσης της βιομηχανίας με έμφαση στις ευρωπαϊκές οικονομίες με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία,
-ελάφρυνση του βάρους του χρέους, στο πλαίσιο μιας «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος», με πρότυπο τη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, που διευκόλυνε τη μεταπολεμική ανάπτυξη της Γερμανίας. Η συλλογική και κοινωνικά βιώσιμη ρύθμιση της υπερχρέωσης της ευρωζώνης δεν αποτελεί για την κυρία Μέρκελ ηθικό κίνδυνο, αλλά ηθικό χρέος.

Στις 25 Ιανουαρίου η ελπίδα έχει πατρίδα. Και η Ευρώπη την πυξίδα για την αλλαγή.


Πηγή : tovima.gr




Αρνούνται σχέση με τον Ξηρό ο απότακτος αστυνομικός και ο Αλβανός "Θεοχάρης"


Και οι δύο κατηγορούμενοι ο 37χρονος, Αλβανικής καταγωγής, που νοίκιασε το σπίτι στην Ανάβυσσο ως υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού με το όνομα «Θεοχάρης», όσο και ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός, που φέρεται ως συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού, αρνούνται την εμπλοκή τους σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο 37χρονος υποστηρίζε πως χρωστούσε χάρη στον Ξηρό από τη φυλακή καθώς τον είχε βοηθήσει να υπαχθεί σε πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Για τον λόγο αυτό ο 37χρονος τον βοήθησε και νοίκιασε το σπίτι στην Ανάβυσσο μετά από παράκληση του Ξηρού. «Δεν έχω καμία σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Βοήθησα τον Χριστόδουλο Ξηρό, νοικιάζοντας το σπίτι στην Ανάβυσσο, γιατί και αυτός με είχε βοηθήσει μέσα στη φυλακή να υπαχθώ σε πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Δεν γνωρίζω τίποτε ούτε για όπλα, ούτε για χτύπημα στον Κορυδαλλό», υποστήριξε στις αρχές.

Ο 54χρονος απότακτος αστυνομικός, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα της νύχτας που ερευνά η αστυνομία, υποστηρίζει πως κατηγορείται με μια «έωλη κατάθεση αστυνομικού» που τον συνδέει με τους Πυρήνες της Φωτιάς.

«Οπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες της υπηρεσίας μας, την προαναφερόμενη μονοκατοικία στην Ανάβυσσο είχε μισθώσει ο Χ. Κ. (Αλβανός κατηγορούμενος) κατ΄εντολή μελών της τρομοκράτικης οργάνωσης "ΣΠΦ" καθώς και ακόμα λοιπών ατόμων που σχετίζονται με το κοινό ποινικό έγκλημα, με τους οποίους ο ΧΚ είχε γνωριστεί στην Α' Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού με τη μεσολάβηση και καθοδήγηση του Χ. Π (αποστρατος) ο οποίος επίσης βρισκόταν έγκλειστος στην ίδια πτέρυγα και άλλων άγνωστων ατόμων. Οι ανωτέρω είναι μέλη της ίδια ομάδας με τα έγκλειστα μέλη της οργάνωσης ΣΠΦ, το Χρ. Ξηρό, την Αγγελική Σπ. και ενεργούσαν με σκοπό την απόδραση των φυλακισμένων μελών της προαναφερόμενης τρομοκρατιικής οργάνωσης και άλλων ποινικών κρατουμένων. Για το σκοπό αυτο προέβησαν στην ενοικίσαη οικιών με πλαστά στοιχεία ταυτότητας, προμηθεύτηκαν βαρύ οπλισμό, εκρητκικές ύλες,προέβησαν δε στην κλοπή οχημάτων, τρία εκ των οποίων έχουν μέχρι στιγμή βρεθεί και κατασχεθεί. Αμέσως μετά τη σύλληψη του Χρ. Ξηρού στην Ανάβυσσο, την 3η Ιανουαρίου 2015, ο Χρ. Π. και ο Χ.Κ. έφυγαν από την Αθήνα και κρύβονται στην ευρύτερη περιοχή του Οιτύλου Μάνης Λακωνίας από όπου κατάγεται ο πρώτος», αναφέρει.

Ο 54χρονος ζήτησε από τις αρχές να λάβουν σχετική βεβαίωση από τη διοίκηση των φυλακών πως ουδέποτε κρατήθηκε στην ίδια πτέρυγα με τον Χριστόδουλο Ξηρό ή τους Πυρήνες της Φωτιάς.

«Τούτο δε είνα ευχερέστατο να αποδειχθεί με μία βεβαίωση από το κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού, η οποία θα αποδείξει ότι το διάστημα της κρατήσεώς μου (Δεκέμβριος 2013 - Ιούνιο 2014) ουδέποτε κρατήθηκα σε ίδια πτέρυγα με κάποιο από αυτά τα άτομα τα οποια και δεν έχω συναντήσει. Το μόνο εις βάρος μου στοιχείο είναι η εις βάρος μου κατάθεση αστυνομικού, η κατάθεση αυτή όμως είναι παντελώς έωλη και στηρίζεται σε εκτιμήσεις οι οποίες καταρρίπτονται από δημόσια έγγραφα, τα οποία με την παρούσα αιτούμαι να προσκομιστούν αυτεπαγγέλτως στην ανάκριση.Συγκεκριμένα, να ζητηθούν τα έγγραφα:

Αποφυλακιστήριο, τόσο εμού όσο και του συγκατηγορούμενού μου Χ. Κ. καθώς από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι ουδέποτε κρατηθήκαμε ταυτοχρόνως.
Βεβαίωση από την οποία να προκύπτει η πτέρυγα του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού στην οποία κρατήθηκα και αν στην ίδια πτέρυγα κρατήθηκε κατά τον ίδιο χρόνο τοσο ο Χρ. Ξηρός όσο και κάποιο μέλος της ΣΠΦ».


Δέκα συλλήψεις σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. κατά κυκλώματος εκβιαστών


Μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής σε Λεκανοπέδιο και περιφέρεια για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε καταστηματάρχες ήταν σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μέχρι αργά το απόγευμα.

Έγιναν 10 προσαγωγές, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί και κατασχεθεί όπλα και εκρηκτικά, καθώς τα μέλη της συμμορίας των εκβιαστών φέρονται να ενέχονται και σε βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος καταστημάτων.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ο 50χρονος, πρώην μέλος των ΕΚΑΜ που κατηγορείται για υποβοήθηση του Χριστόδουλου Ξηρού, κατηγορείται επίσης για συμμετοχή και μάλιστα με κεντρικό ρόλο στο κύκλωμα των εκβιαστών που ερευνά η ΕΛΑΣ.

Για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα έχει συλληφθεί και μία δικηγόρος, αλλά και συγγενείς «νονών της νύχτας» που κρατούνται στις φυλακές.

Επιπλέον έχει συλληφθεί ένας 55χρονος που είχε καταδικαστεί σε ισόβια για φόνο που είχε διαπράξει τον Σεπτέμβριο του 1994 έξω από νυχτερινό κέντρο στο Πέραμα και ο οποίος θεωρείτο στενός φίλος βαρυποινίτη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για τη δράση κυκλώματος που εκπορεύεται από τις φυλακές. Πιθανόν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση να υπερβούν τους 30.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στη δικογραφία της υπόθεσης υπάρχουν αναφορές για συναλλαγές με τα χρήματα που προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009 στο Καβούρι.

Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι μέλη του ίδιου συστήματος ποινικών είχαν σχέση με τη φυγή, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Αφορμή της έρευνας της Ασφάλειας ήταν ο εντοπισμός -πριν από δύο εβδομάδες- σε αυλή σπιτιού στη Μεταμόρφωση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού με 15 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, τριών πυροκροτητών, δύο κομματιών βραδύκαυστου φυτιλιού και κομμάτια στουπιού.

Το σπίτι ανήκε σε μια συγγενή γνωστού βαρυποινίτη, η οποία φέρεται να προχώρησε σε αναλυτικές καταθέσεις στην Ασφάλεια για «παράνομες ενέργειες του συγγενούς της» και σε ορισμένες από τις οποίες φέρεται η ίδια να είχε καθοριστικό ρόλο.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης, σε πρόσφατη δίκη για αποτυχημένη απόπειρα απόδρασής του -προ τριετίας- με ελικόπτερο από περιφερειακή φυλακή, είχε αποδώσει στη συγγενή του το γεγονός ότι «εξαφάνισε» ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ για την υπενοικίαση του ελικοπτέρου και την «χρηματοδότηση» του εγχειρήματος του.

Παραμένει άγνωστο ποιο είναι το ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος της γνωστού δικηγόρου, η οποία ας σημειωθεί ότι είχε παρασταθεί στην προαναφερόμενη δίκη για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο.

Ακόμη είναι πιθανόν από αυτήν την υπόθεση να εξιχνιασθούν κι άλλες βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και εναντίον πολιτικών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, αλλά και εναντίον δικαστικών που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα, η γυναίκα από την Μεταμόρφωση που ήταν στόχος της βομβιστικής επίθεσης φέρεται να κατέθεσε ότι μετέφερε εκρηκτικούς μηχανισμούς που προορίζονταν -αναμεσα στα αλλα- και για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2012 στην κατοικία -στην οδό Κουντουριωτών στο Χαλάνδρι- της προέδρου του δικαστηρίου που είχε επιβάλει μεγάλες ποινές στους δράστες της προαναφερόμενης απαγωγής.

Σημειώνεται ότι το ίδιο σύστημα ποινικών είχε συσχετισθεί και με την βομβιστική επίθεση, τον Ιούλιο του 2013, σε σπίτι δικαστικής λειτουργού στην Λάρισα που επίσης είχε ασχοληθεί με την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του ίδιου βαρυποινίτη.

Επιπλέον φέρεται να έχουν προκύψει σαφείς ενδείξεις για σχέσεις των ίδιων ατόμων με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε κατοικίες μελών οικογένειας, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, προφυλακισμένου για την υπόθεση των εξοπλισμών.

Σημειώνεται τέλος ότι ο νομικός εκπρόσωπος ορισμένων κατηγορουμένων, Φραγκίσκος Ραγκούσης μιλώντας στο «Βήμα», το βράδυ της Παρασκευής, εξέφραζε τη δυσφορία του «για παραβίαση από την ΕΛ.ΑΣ. των κανόνων της προανάκρισης και για την αδυναμία επικοινωνίας με τους πελάτες του».




Newsroom ΔΟΛ


Ελλάδα: Υποβάθμιση από Fitch φέρνει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ



Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε την Παρασκευή στην αναθεώρηση της προοπτικής της Ελλάδας διαμορφώνοντας τη σε «αρνητική» από «σταθερή», υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί εν όψει των εκλογών μπορεί να καθυστερήσει την πρόσβαση της χώρας στην αγορά και να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης, οι δημοσκοπήσεις για την 25η Ιανουαρίου δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη δημιουργία κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παράλληλα καθιστά τις προοπτικές αβέβαιες.

Παράλληλα, ο Fitch εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα, καθώς υπάρχουν ισχυρά κίνητρα και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των προτάσεων πολιτικής και των δύο πλευρών, κάτι που ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις.

«Ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο έως το καλοκαίρι δεν είναι στις προσδοκίες του Fitch, αλλά κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο χρηματοδοτικών προβλημάτων και την επιστροφή στην ύφεση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του οίκου, διατηρώντας την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Β».

Αναφέρεται επίσης ότι από το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει την πολιτική του στάση, αφού πλέον τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα έχει δεσμευτεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης η διεξαγωγή και δεύτερου γύρου εκλογών αποτελεί πιθανό σενάριο.

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να επιδεινώσουν τις τριβές μεταξύ και εντός των πολιτικών κομμάτων, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση ενός αδύναμου κυβερνητικού συνασπισμού. Εναλλακτικά, ο αρχικός σχηματισμός ενός συνασπισμού θα μπορούσε να αποδειχθεί κάτι το ακατόρθωτο, όπως συνέβη το 2012», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο Fitch.

Ο οίκος εκτιμά επίσης ότι η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη το 2014 κατά 0,5%, με τον ρυθμό αυτόν να αυξάνεται στο 1,5% το 2015.


Πηγή : sigmalive.com




Στον ELA καταφεύγουν η μία μετά την άλλη οι συστημικές τράπεζες



Για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της επιδείνωσης των συνθηκών ρευστότητας, την Πέμπτη υπέβαλαν αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη χορήγηση ρευστότητας, μέσω του έκτακτου μηχανισμού (Emergency Liquidity Assistance - ELA), η Alpha Bank και η Eurobank, επιβεβαιώνοντας προχθεσινό δημοσίευμα της «Κ», ενώ χθες ακολούθησε και η Τράπεζα Πειραιώς. Προς το παρόν, η Εθνική Τράπεζα δεν έχει υποβάλει αίτημα και, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, «δεν έχει σχεδιασμό προσφυγής στον ELA». Οι τράπεζες θέλουν να έχουν διαθέσιμες όλες τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να αξιοποιηθούν αν χρειαστεί, καθώς είναι πιθανό η αβεβαιότητα να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έκβαση της διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους. Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι στιγμής καμία τράπεζα δεν έχει κάνει χρήση του ELA.

Σύμφωνα με πηγές της Alpha Bank, η αίτηση για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους, δεδομένου μάλιστα πως η ενεργοποίηση του μηχανισμού απαιτεί αρκετές ημέρες. Οπως σημειώνουν, η μείωση ρευστότητας εξαιτίας των εντόκων γραμματίων που εκδίδει το Δημόσιο και η μείωση των καταθέσεων επιβάλλουν για λόγους συντηρητικής διαχείρισης την ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμης πηγής ρευστότητας, ώστε να μπορεί να γίνει χρήση εφόσον χρειαστεί. Ανάλογους λόγους επικαλούνται και στελέχη της Eurobank, ενώ αναλυτές σημειώνουν ότι μια πρόσθετη αιτία πίεσης, ειδικά για τη Eurobank, είναι η μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, καθώς η τράπεζα είχε πραγματοποιήσει σημαντικές χορηγήσεις στεγαστικών δανείων με νόμισμα αναφοράς το ελβετικό φράγκο.

Η μείωση των καταθέσεων, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου και η μη ανανέωση συναλλαγών που είχαν πραγματοποιηθεί στη διατραπεζική αγορά αποτελούν τις βασικές αιτίες για τον περιορισμό της ρευστότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Αναλυτικότερα, τον περασμένο Δεκέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο οι απώλειες συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση, αλλά -όπως σημειώνουν οι τράπεζες- αντιμετωπίζονται. Μεγάλη αφαίμαξη στη ρευστότητα, που επιτάχυνε την προσφυγή των τραπεζών στον ELA, προκαλούν οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Τον περασμένο Νοέμβριο, το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά σημαντικό τμήμα –σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών ποσό 3 δισ. ευρώ– ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν τα ανανεώνουν και τα οποία τελικά αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες.

Ο ELA βαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος, επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση, εξέλιξη που θα επιδεινώσει αισθητά το κόστος του χρήματος και τα έσοδα των τραπεζών. Τα αιτήματα των τραπεζών για τη λήψη έκτακτης ρευστότητας αναμένεται να συζητηθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ερχόμενη Τετάρτη. Ο ELA χορηγείται ύστερα από έγκριση της ΕΚΤ αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας, δηλαδή στην περίπτωσή μας της ΤτΕ. Ο ELA δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες, ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων, ωστόσο χαμηλότερης ποιότητας. Ετσι π.χ. χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων, που η ΕΚΤ δεν θεωρεί επιλέξιμα για να χορηγήσει βασική χρηματοδότηση, μπορούν να γίνουν δεκτά για χρηματοδότηση μέσω ELA. Επιπλέον, η χρηματοδότηση μέσω ELA έχει προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση κανονικών συνθηκών, και δεν μπορεί να έχει διάρκεια πάνω από 6 μήνες.

Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες είχαν καταφύγει στον ELA και το 2011-2012 για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, αλλά και το μπαράζ των υποβαθμίσεων του ελληνικού Δημοσίου (και των τραπεζών) που εξοβέλισε τους ελληνικούς τίτλους ως «μη επιλέξιμους» για την παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα.

Η πρόσβαση στον ELA δεν είναι αυτόματη και χορηγείται μόνο με βάση τους κανόνες του ευρωσυστήματος. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι για να έχουν πρόσβαση οι εγχώριες τράπεζες στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος πρέπει η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα: «Η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών βασίζεται στην τεχνική παράταση του προγράμματος του EFSF έως το τέλος Φεβρουαρίου και στην ύπαρξη προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Επίσης βασίζεται στην επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για τη συνέχιση του προγράμματος μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ΕΚΤ - ΔΝΤ».

Έντυπη Kαθημερινή