Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Κούγιας: Κωμικοτραγωδία τα όσα συμβαίνουν με την κ.Σταμάτη



«Κωμικοτραγωδία αυθορμήτου αποδράσεως-παραδόσεως» χαρακτηρίζει ο Αλέξης Κούγιας τα όσα εκτυλίσσονται από το πρωί της Πέμπτης με την Βίκυ Σταμάτη.

Ο γνωστός ποινικολόγος αφήνει με τη δήλωση του αιχμές για «αυτούς που την συμβούλευσαν ή της συμπαρίστανται σε μία τέτοια ενέργεια» και τονίζει πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του γραφείου του σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις και το κράτος δικαίου.

Η δήλωση του κ. Κούγια έχει ως εξής:

«Μετά από αυτήν την κωμικοτραγωδία της «αυθορμήτου» αποδράσεως-παραδόσεως της Βασιλικής Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου δηλώνω ότι παραιτούμαι ανεπιφύλακτα της υπερασπίσεώς της.

Τόσο προσωπικά εγώ, όσο και οι συνεργάτες του γραφείου μου, έχουμε αμετάκλητα αποφασίσει να σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις και το κράτος δικαίου.

Διαφωνώ απολύτως, όπως έχω ήδη δημόσια δηλώσει, με αυτήν την ενέργεια της Βασιλικής Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου και εύχομαι αυτοί που την συμβουλεύουν ή της συμπαρίσταται σε τέτοιου είδους ενέργειες ν' αποδειχτούν αποτελεσματικοί.

Ενημέρωσα ήδη προσωπικά με επίσκεψή μου στις φυλακές τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο και, παρά τις προτροπές του να παραμείνω συνήγορός της, ότι αποφάσισα να παραιτηθώ.

Τόσο εγώ προσωπικώς, όσο και οι συνεργάτες του γραφείου μου που συμπαρεστάθησαν στην υπεράσπιση της Βασιλικής Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου καθ' όλη την διάρκεια του δικαστηρίου στον πρώτο βαθμό, καθώς και στην τελευταία νόμιμη προσπάθεια εξόδου της από τις φυλακές, ευχόμεθα στην κ. Βασιλική Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου να έχει την καλύτερη απόφαση και με την αξιοποίηση τής νομοθετικής ρυθμίσεως που επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης να είναι σύντομα κοντά στο παιδί της και στα αγαπημένα της πρόσωπα».


Πηγή





Πήραν πίσω την απόφαση για τα κονδύλια των Περιφερειών μετά την κατακραυγή



Δεν θα επιστραφούν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια των Περιφερειών για χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τους Περιφερειάρχες που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.

Ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ που μετείχε επίσης στη σύσκεψη ανέφερε ότι δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και συνέστησε «ηρεμία».

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.

Περιφερειάρχες ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις Περιφέρειες, να μεταφερθούν δηλαδή στον προϋπολογισμό κονδύλια που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

Ένταση με τους Περιφερειάρχες

Το θέμα προέκυψε όταν έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων Αλέξανδρος Χαρίτσης έφτασε στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών, μέσω του οποίου ζητούσε την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ.

Έντονες αντιδράσεις από τις Περιφέρειες

Άμεση ήταν η αντίδραση από τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο «Ράδιο-Ένα 102,5» ανακοίνωσε πως συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα με την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ». Τόνισε μάλιστα πως το έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, τους ζητά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να ανακληθούν αυτόματα. «Τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί».

Μάλιστα, στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησής τους μέχρι 19/4/2015, (σ.σ.: θα γίνει) ανάκλησή τους μέσω των αρνητικών εντολών κατανομής το αργότερο μέχρι 3/4/2015. Μετά τις 19/4/2015 για τα ποσά αυτά θα έχει εφαρμογή ο Οδηγός Λειτουργίας του Κεντρικού Λογαριασμού και θα ανακληθούν αυτόματα...» [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Ποτάμι: Να σταματήσει η αφαίμαξη και το κρυφτούλι με τα ταμεία

Για «κρυφτούλι με τα ταμεία» το οποίο πρέπει να τελειώσει, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, συμπληρώνοντας ότι «τα ταμεία το πρωί είναι άδεια και το βράδυ γεμίζουν για να δηλώνουν αισιόδοξα στις τηλεοράσεις τα κυβερνητικά στελέχη».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη τα χρήματα της Ευρώπης, ενώ καλεί την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, με την οικονομία κάθε μέρα που περνάει «να βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά».

Το Ποτάμι ζητεί να σταματήσει η αφαίμαξη ευρώ από «κάθε πιθανή και απίθανη πηγή», αφήνοντας αιχμές για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι όσο δεν υπάρχει κάποια κατάληξη στη διαπραγμάτευση, τα αρνητικά σενάρια «έρχονται πιο κοντά».

«Ο μόνος πλέον τρόπος να αποτραπούν αυτά τα εφιαλτικά σενάρια είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έντιμη συμφωνία, που τόσο συχνά επικαλείται ο Πρωθυπουργός», καταλήγει το Ποτάμι.



Πηγή : koolnews.gr


Το ανανεωμένο Toyota RAV4 σε υβριδική έκδοση με τετρακίνηση




Το ανανεωμένο Toyota RAV4 είναι γεγονός. Παρουσιάστηκε επισήμως στην έκθεση αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης και για πρώτη φορά θα το δούμε και σε υβριδική έκδοση με τετρακίνηση.

Έπειτα από δύο δεκαετίες καριέρας ήρθε ο καιρός να δούμε το Toyota RAV4 και σε υβριδική μορφή η οποία θα κάνει την απόβασή της στην ευρωπαϊκή αγορά στις αρχές του 2016, ενώ το έδαφος για τον ερχομό της θα τον προετοιμάσει η συμβατική έκδοση του ανανεωμένου RAV4. Το τελευταίο διαθέτει αλλαγές εμφάνισή του εξωτερικά, ενώ σύμφωνα με την ίδια τη μάρκα η ποιότητα κατασκευής στην καμπίνα είναι βελτιωμένη.



Συγκεκριμένα το ανανεωμένο RAV4 διαθέτει ανασχεδιασμένα φώτα εμπρός που ενσωματώνουν και τεχνολογία full LED, νέα πίσω φώτα και καινούργιους προφυλακτήρες. Όσον αφορά το εσωτερικό, εκεί συναντάμε νέο πίνακα οργάνων με έγχρωμη οθόνη 4,2 ιντσών, έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών και ποιοτικότερα υλικά. Φυσικά η Toyota φρόντισε να προικίσει το αυτοκίνητό της με όλα τα προηγμένα συστήματα ασφάλειας και άνεσης που θα το κάνουν ακόμη πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό.



Όσον αφορά την υβριδική του έκδοση, το RAV4 Hybrid AWD, αυτή θα συνδυάζει κινητήρα βενζίνης 2,5 λτ. και ηλεκτροκινητήρα. Ο τελευταίος θα στέλνει την ισχύ του στον πίσω άξονα χαρίζοντάς του έτσι τετρακίνηση, που του δίνει ελκτική ικανότητα 1.650 κιλών. Τεχνικά χαρακτηριστικά ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί , περιμένουμε πως η υβριδική έκδοση θα κάνει χρήση της τεχνολογίας του Lexus NX 300h όπερ σημαίνει ιπποδύναμη κοντά στους 200 ίππους.




Πηγή : autotriti.gr


Βόμβα Νικολούδη: Δύσκολα να πάρουμε λεφτά από τη λίστα Λαγκάρντ



Οπισθεν ολοταχώς κάνει η κυβέρνηση και ειδικά ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Π. Νικολούδης, σε ότι αφορά την είσπραξη εσόδων από την αξιοποίηση λιστών με καταθέσεις στο εξωτερικό.

«Ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ είναι εξαιρετικά δύσκολος διότι οι Ελβετοί θεωρούν ότι τα στοιχεία αυτά έφυγαν με παράνομο τρόπο και έτσι αρνούνται να δώσουν πληροφόρηση» δήλωσε ο υπουργός στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Ο κ. Νικολούδης άφησε κάποιο παράθυρο ανοικτό να υπάρξουν αποτελέσματα από τον παράλληλο έλεγχο των καταθέσεων, των μετοχών αλλά και των ακινήτων των ατόμων που βρίσκονται στις λίστες ώστε να καταρτιστεί ένα συνολικό φορολογικό προφίλ το οποίο και θα αντιπαραβληθεί με τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ελεγχόμενοι «Διαφορετικά θα είναι λάθος να εξετάσουμε μόνο ό,τι εμφανίζεται στις λίστες» είπε ο κ. Νικολούδης.

Αναφερόμενος στον έλεγχο των off shore εταιριών. «Είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Σας το λέω διότι έχω εμπειρία».

Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς ανέφερε ότι με παραγγελία του εισαγγελέα διενεργείται προανακριτική εξέταση για τη λίστα Λαγκάρντ, του Λουξεμβούργου αλλά και για την λίστα των Ελλήνων που έχουν ακίνητα στην Αγγλία.

Αποκάλυψε επίσης ότι έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου για τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Παπασταύρου και τον επιχειρηματία Μιωνή (και οι δύο εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ) και ότι ο έλεγχος διεξάγεται από το ΣΔΟΕ.

Οι απόψεις αυτές του αρμόδιου υπουργού, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις του ιδίου αλλά και στελεχών της κυβέρνησης για σημαντικά έσοδα από τον έλεγχο των λιστών. Μάλιστα στις προγραμματικές δηλώσεις του ο κ. Νοκολούδης είχε μιλήσει για έσοδα 2 δισ. από το κυνηγητό καταθετών που βρίσκονται στις διάφορες λίστες και από φοροδιαφυγή 7 δισ.

Κέρδος online   


Ο καφές «ασπίδα» κατά του καρκίνου του ήπατος



Ο καφές, ο καθημερινός μας σύμμαχος για… να βγάλουμε την μέρα, ίσως κάνει πολύ περισσότερα από αυτό. Όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα, η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ που ενέχει η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ.

Τρία οινοπνευματώδη ποτά την ημέρα είναι πλέον βέβαιο ότι αρκούν για να προκαλέσουν καρκίνο του ήπατος προειδοποιεί έρευνα του World Cancer Research Fund International. Περισσότερα ποτά, απλώς… αυξάνουν τον κίνδυνο. Ωστόσο, η έρευνα που επιβεβαίωσε στους ειδικούς την σχέση αλκοόλ και της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έδειξε και κάτι ενθαρρυντικό: ισχυρές ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο σχεδόν κατά 14%.

Τόσο ο καφές, όσο και τα εκχυλίσματα καφέ έχουν βρεθεί ότι περιορίζουν την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με φλεγμονή και τα αποτελέσματα φαίνονται εντονότερα στο ήπαρ. Σύμφωνα με στοιχεία μη επεμβατικών μελετών μικρής κλίμακας, η κατανάλωση του διάσημου ροφήματος περιορίζει την βλάβη του DNA στα κύτταρα του αίματος. Ειδικότερα, οι ερευνητές είδαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου στο ήπαρ θα μπορούσε να μειωθεί περίπου κατά 14% απλώς πίνοντας μια κούπα καφέ την ημέρα. Η διαπίστωση έρχεται μετά τα ευρήματα μελέτης του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο το 2013 που επεσήμαναν τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου της μήτρας.

Η επικίνδυνη σχέση αλκοόλ και καρκίνου του ήπατος δημοσιεύεται στο πόρισμα CUP (Continuous Update Project) 2015 περί «δίαιτας, διατροφής, φυσικής δραστηριότητας και καρκίνου του ήπατος» που βασίζεται στην ανάλυση 34 μελετών με την συμμετοχή 8,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Από αυτούς, περισσότεροι από 24.500 είχαν διαγνωσθεί με την νόσο ενώ κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ εντοπίζονται 35.660 νέες περιπτώσεις ηπατικού καρκίνου


Πηγή : iatropedia.gr


ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ : Αυτοί είναι οι «πρωταθλητές» κακοδιοίκησης στο δημόσιο τομέα



Της Ελένης Πετροπούλου

Ισχυρούς «τριγμούς» στη σχέση κράτους – πολίτη λόγω της παρατεταμένης λιτότητας, διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή της η Συνήγορος του Πολίτη ..., κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και υποβάθμιση της διοίκησης.
«Τη στιγμή που οι πολίτες έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη τις δημόσιες υπηρεσίες, το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται ενώ κρατικές λειτουργίες εξασθενούν λόγω της υποβάθμισης της διοίκησης» αναφέρει η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού στην έκθεσή της για το 2014, την οποία υπέβαλε στη Βουλή των Ελλήνων.
Η Αρχή έλαβε το 2014 16.339 αναφορές (από το 2011 ο αριθμός των αναφορών έχει αυξηθεί κατά 50%) και τα ποσοστά επιτυχούς διαμεσολάβησης για την επίλυση των διαφορών ξεπερνούν το 80%.
Με βάση τις αναφορές των πολιτών, μεγάλο ποσοστό (35%) των προβλημάτων κακοδιοίκησης εξακολουθεί να εντοπίζεται, και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε φορείς του υπουργείο Εργασίας.
Ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών με 19,4% ενώ το 14,64% των προβλημάτων αφορούσε την αυτοδιοίκηση.
Ενδεικτικά, ο Συνήγορος ασχολήθηκε με το νοσοκομείο Καλαμάτας που απέφευγε κατ’ επανάληψη να χορηγεί αναισθησία σε προγραμματισμένα χειρουργεία παιδιών, με αιτιολογία την έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού και την αδυναμία τήρησης των σχετικών ειδικών οδηγιών!
Επίσης, ο Συνήγορος πληροφορήθηκε ότι, κατά τα έτη 2006-2008, μικρός νησιωτικός δήμος είχε χορηγήσει σε πάνω από τετρακόσιους αλλοδαπούς βεβαιώσεις κατάθεσης δικαιολογητικών χωρίς ποτέ να προωθηθούν οι αντίστοιχες αιτήσεις τους προς εξέταση, κατά πάσα δε πιθανότητα χωρίς καν να έχουν κατατεθεί από τους αιτούντες τα φερόμενα ως πλήρη δικαιολογητικά. Οι βεβαιώσεις αυτές λειτουργούσαν εκ των πραγμάτων ως αυτοτελείς νομιμοποιητικοί τίτλοι μακρότατης διάρκειας με κίνδυνο εμπορίας τους από επίορκους υπαλλήλους δήμων, καθώς ο πραγματικός έλεγχος της πληρότητας των δικαιολογητικών γινόταν πολύ αργότερα και από διαφορετική υπηρεσία.
Σε άλλη περίπτωση, όταν εργαζομένη επί μακρόν σε οικογενειακή επιχείρηση επέστρεψε στην εργασία της μετά από άδεια κύησης και ανατροφής, βρήκε στη θέση της εταιρείας όπου εργαζόταν μια νέα επιχείρηση, ιδιοκτησίας αδελφής των προηγούμενων εργοδοτών. Η νέα ιδιοκτήτρια δεν απεδέχθη τις υπηρεσίες της με την αιτιολογία ότι επρόκειτο για νέα επιχείρηση και όχι για μεταβίβαση. Ο Συνήγορος, διαπίστωσε ότι η εν λόγω ιδιοκτήτρια του παρείχε αναληθείς πληροφορίες, καθώς ισχυρίστηκε ότι η παλαιά επιχείρηση βρισκόταν σε διαδικασία πτώχευσης, γεγονός το οποίο δεν ίσχυε.
Αναλυτικά η έκθεση
Συνεχής αύξηση αναφορών
Οι 16.339 αναφορές πολιτών που κατατέθηκαν στον Συνήγορο την προηγούμενη χρονιά, ξεπέρασαν σημαντικά τον ήδη πολύ υψηλό αριθμό του 2013 (14.738 αναφορές) φτάνοντας σε νέο ρεκόρ σε σχέση με τα προηγούμενα έτη λειτουργίας του θεσμού.
Η αύξηση αυτή, 11% συγκριτικά με την περσινή χρονιά και περισσότερο από 50% σε σχέση με το 2011, υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στον Συνήγορο. Δηλώνει επιπλέον την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, κυρίως στη σχέση τους με τον κρατικό μηχανισμό.

Πού εντοπίζονται τα προβλήματα των πολιτών
Με βάση τις αναφορές των πολιτών, οι προβληματικοί τομείς που όχι μόνο φαίνεται να παγιώνονται αλλά συνεχίζουν να επιδεινώνονται, είναι τα ασφαλιστικά θέματα και η φορολογία. Τα παράπονα για τα δύο συγκεκριμένα πεδία σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2011.

Αναλυτικά, οι φορείς στους οποίους επικεντρώνονται οι αναφορές των πολιτών είναι οι εξής (γράφημα Δ):

Μεγάλο ποσοστό (35%) των προβλημάτων κακοδιοίκησης εξακολουθεί να εντοπίζεται, και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε ΝΠΔΔ που εποπτεύει το Υπουργείο Εργασίας.
Ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών με 19,4%, παρουσιάζοντας αυξητική τάση σε σχέση με το 2013.
Το 14,64% των προβλημάτων αφορούσε την αυτοδιοίκηση, δηλαδή τους δήμους και τις περιφέρειες.
Άλλοι φορείς με προβλήματα κακοδιοίκησης είναι το Υπουργείο Εσωτερικών με 5,15%, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με 3,44%, το Υπουργείο Παιδείας με 3,35% και λοιπές υπηρεσίες (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κ.λπ.) με 7% περίπου.

Το θετικό ωστόσο στοιχείο είναι ότι η πλειονότητα των αναφορών αυτών (80,44%) επιλύθηκαν με τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου (γράφημα Γ).

Ο Συνήγορος όλο και πιο κοντά στον πολίτη
16.339 νέες αναφορές υποβλήθηκαν στον Συνήγορο το 2014
6.581 νέες αναφορές κατατέθηκαν μέσω διαδικτύου, έπειτα από 2 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του συστήματος υποβολής web αναφοράς
Περίπου 10.000 άτομα δήλωσαν ότι τους αρέσει (Like) η σελίδα της Αρχής στο Facebook
3.160 άτομα ακολουθούν (followers) το προφίλ της Αρχής στο Twitter
6 επισκέψεις στην περιφέρεια (Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Φλώρινα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη) πραγματοποίησαν διευρυμένα κλιμάκια της Αρχής που συνδυάστηκαν με «αυτοψίες» στην πλειονότητα των περιφερειακών ενοτήτων

Τέλος ο Συνήγορος του Πολίτη βρίσκεται πια σε νέα στέγη στην καρδιά της Αθήνας (Χαλκοκονδύλη 17, κοντά στην πλατεία Ομονοίας). Το καινούριο κτίριο βρίσκεται σε σημείο όπου συγκλίνουν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η ευκολία της πρόσβασης φέρνει τις υπηρεσίες της Αρχής ακόμη πιο κοντά στον πολίτη.

Πέραν των αναφορών ο Συνήγορος το 2014 πραγματοποίησε περισσότερες από 50 δημόσιες παρεμβάσεις σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς του και αφορούν έναν ευρύτερο κύκλο προσώπων και την προστασία των δικαιωμάτων τους. Επιπλέον συνέταξε 3 ειδικές εκθέσεις.


ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εντός του 2014, ο Συνήγορος συνέταξε τρεις ειδικές εκθέσεις για θέματα μείζονος σημασίας.

1. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης

Ο Συνήγορος εστιάζει σε κρίσιμα ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη συναλλαγή των πολιτών –καταναλωτών με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τις Υπηρεσίες Ύδρευσης των δήμων, διατυπώνοντας προτάσεις βελτίωσης του οικείου κανονιστικού πλαισίου και απλούστευσης των ακολουθούμενων διοικητικών πρακτικών. Μολονότι αναγνωρίζει τις κατά τόπο ιδιαιτερότητες του υδατικού δυναμικού και των συνθηκών παροχής ύδρευσης, ο Συνήγορος εντοπίζει την απουσία πλαισίου που να οριοθετεί τους κανόνες ύδρευσης, επιτρέποντας παράλληλα μεγάλο βαθμό ευελιξίας στις υπηρεσίες, αλλά και την πλημμελή εποπτεία τους και έλλειψη συντονισμού. Μεταξύ άλλων, προτείνει θέσπιση Πρότυπου Κανονισμού Ύδρευσης, κατάργηση της υποχρεωτικής ή ελάχιστης κατανάλωσης που επιβάλλεται στους λογαριασμούς ύδρευσης, άμεση ενημέρωση των καταναλωτών σε περιπτώσεις αναιτιολόγητης αύξησης της κατανάλωσης, διαφοροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής ανάλογα με την ποιότητα του παρεχόμενου ύδατος, τακτικό έλεγχο και επιβεβαίωση των στοιχείων των καταναλωτών, εξορθολογισμό των κλιμάκων κατανάλωσης βάσει των οποίων πραγματοποιούνται οι χρεώσεις.

2. Δημοτικές πρόσοδοι

Διαπιστώνοντας προβλήματα κατά την άσκηση των οικονομικής φύσεως αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ α΄ βαθμού και πλημμέλειες στην εποπτεία των κανονιστικών τους πράξεων, ο Συνήγορος διατυπώνει προτάσεις, με στόχο την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, την ενδυνάμωση του ελέγχου νομιμότητας από τους εποπτικούς μηχανισμούς και την εξασφάλιση χρηστής και διαφανούς δημοσιονομικής διαχείρισης. Μεταξύ άλλων, προτείνει ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών επί της νομιμότητας των πράξεων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των διατάξεων περί πειθαρχικής ευθύνης σε περιπτώσεις μη συνεργασίας, θέσπιση εγγυήσεων νόμιμης επιβολής ανταποδοτικών τελών, επανεξέταση, αποσαφήνιση και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την επιβολή τελών (ΤΑΠ, καθαριότητας/φωτισμού, κοιμητηρίων) και τη βεβαίωση/είσπραξη των απαιτήσεων των δήμων, ενεργοποίηση των διατάξεων περί εξώδικου συμβιβασμού και δημοσιοποίηση, μέσω του προγράμματος «Διαύγεια», των πινάκων εξόφλησης των δικαιούχων χρηματικών ποσών προς διασφάλιση της διαφάνειας στην ακολουθούμενη διαδικασία πληρωμών.

3. Φορολόγηση κατοίκων εξωτερικού

Οι ευρείες και συνεχείς μεταβολές του φορολογικού συστήματος κατά τα τελευταία έτη, επηρέασαν και τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων. Ο Συνήγορος διαπίστωσε την παράλειψη πρόβλεψης διαδικασίας αξιόπιστης πληροφόρησης των ενδιαφερομένων και ιδίως την ανελαστικότητα του φορολογικού νομοθέτη να διορθώσει τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Προς αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων, υπέβαλε νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που αποσκοπούν στην πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση των φορολογούμενων κατοίκων εξωτερικού για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους και ιδίως για τη δυνατότητα επικαιροποίησης και αναδρομικής αλλαγής της φορολογικής κατοικίας. Στις περιπτώσεις έγγαμων φορολογούμενων, πρότεινε, μεταξύ άλλων, να καταστεί κάθε σύζυγος νομικά υπεύθυνος για την υποβολή και το περιεχόμενο της φορολογικής του δήλωσης, να μπορούν οι σύζυγοι να δηλώνουν την κατοικία τους φέροντας το σχετικό βάρος απόδειξης και να φορολογούνται με βάση τις αντίστοιχες διατάξεις, καθώς και να καταστεί μαχητό το τεκμήριο της κοινής κατοικίας συζύγων ώστε εκείνοι να μπορούν να αποδείξουν τυχόν χωριστή τους κατοικία.

Στην ετήσια έκθεση ενσωματώνονται ακόμη, ως ιδιαίτερες ενότητες, τέσσερις ειδικές εκθέσεις του έτους 2014 για τις αντίστοιχες ειδικές αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί με νόμο στον Συνήγορο του Πολίτη στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης και εφαρμογής ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων της χώρας. Πρόκειται για:
την καταπολέμηση των διακρίσεων (νόμος 3304/2005),
την ισότητα φύλων στις εργασιακές σχέσεις (νόμος 3896/2010),
τις επιστροφές αλλοδαπών (νόμος 3907/2011) και
την πρόληψη των βασανιστηρίων (νόμος 4228/2014).

Τέλος, στην ετήσια έκθεση καταγράφονται ως ξεχωριστή ενότητα (σελίδες 166-185), κατ’ εφαρμογή ρητής νομοθετικής πρόβλεψης, οι νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις τις οποίες διατύπωσε ο Συνήγορος κατά το έτος 2014, καθώς και επιλογή από τα διαθέσιμα στοιχεία για την αποδοχή παλαιότερων νομοθετικών και οργανωτικών προτάσεων.

Πηγή : imerisia.gr

Το πλήρες κείμενο της ετήσιας έκθεσης βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.synigoros.gr.



p




Γεωργιάδης: Να σου τη λέει η Ραχήλ, μη σου τύχει



newsbeast.gr

Πώς σχολίασε ο Άδωνις την κριτική Μακρή στον Γιάννη Πανούση

«Να είσαι ο Πανούσης, καθηγητής, τ.Βουλευτής, Υπουργός κλπ να γράφεις άρθρο στα ΝΕΑ πρωτοσέλιδο και να στη λέει η...Ραχήλ...μήν σου τύχει..» σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε η Ραχήλ Μακρή στον Γιάννη Πανούση για το άρθρο του στα Νέα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πανούσης με παρέμβασή του στην καθημερινή εφημερίδα ασκεί σφοδρή κριτική σε κυβερνητικούς χειρισμούς για το κύμα των μαζικών καταλήψεων των τελευταίων ημερών και της δράσης αντιεξουσιαστών. Στο άρθρο του σημειώνει ότι «δεν νοείται Αριστερά του Τίποτα», υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να αναζητούμε πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης» και τονίζει ότι «κυβέρνηση της Αριστεράς δεν σημαίνει ανοχύρωτη πόλη».

 · 

                                                                          Πριν από 9 ώρες
Να είσαι ο Πανούσης, καθηγητής, τ.Βουλευτής, Υπουργός κλπ να γράφεις άρθρο στα ΝΕΑ πρωτοσέλιδο και να στη λέει η...Ραχήλ...μήν σου τύχει..
25 retweets62 favorites


Στη ΓΑΔΑ η Βίκυ Σταμάτη, θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση




Σε ψυχιατρική εξέταση στη ΓΑΔΑ θα υποβληθεί η Βίκυ Σταμάτη, ενώ εκεί βρίσκονται και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος και ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης που ερευνά τις συνθήκες απόδρασής της από το ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου θα εξεταστεί από ψυχίατρο, καθώς φέρεται να βρίσκεται σε εξαιρετικά άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ακολούθως θα κριθεί αν θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για την άσκηση δίωξης για το αδίκημα της απόδρασης κρατουμένου.

Η κ. Σταμάτη εντοπίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή του Χαϊδαρίου και συγκεκριμένα στην εκκλησία της Παναγίτσας, λίγα μόλις μέτρα από το Δρομοκαΐτειο, απ' όπου απέδρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο συνήγορός της, Φραγκίσκος Ραγκούσης, έλαβε ενημέρωση από κοντινό της πρόσωπο ότι επιθυμεί να παραδοθεί και εν συνεχεία ειδοποιήθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βίκυ Σταμάτη δεν έχει πάρει τα φάρμακα που της χορηγούνται και είναι «σε άθλια ψυχολογική κατάσταση».

Το χρονικό της απόδρασης

Εκτιμάται ότι η κ. Σταμάτη κατάφερε να αποδράσει με βοήθεια συνεργών. Αυτό φέρεται να προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται για το συμβάν.

Διαπιστώθηκε, ότι το λουκέτο που βρισκόταν εξωτερικά της μπαλκονόπορτας του δωματίου της Σταμάτη είχε, περιέργως, μείνει ανασφάλιστο ή ξεκλειδώθηκε στη διάρκεια της νύχτας από άγνωστο άτομο που προσέγγισε το δωμάτιο από την εξωτερική πλευρά.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι και το ρολό ασφαλείας εξωτερικά του δωματίου της Σταμάτη παρέμενε ανεβασμένο με απόφαση του ιατρικού προσωπικού. Καλά πληροφορημένη πηγή χαρακτήρισε το καθεστώς κράτησης της Σταμάτη «ιδιότυπο». Είπε ότι παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Δρομοκαΐτειο, παρότι η νοσηλεία κρατουμένων εκεί προβλέπεται για έκτακτα περιστατικά και σύντομα διαστήματα. Προσέθεσε ότι η Σταμάτη δεχόταν τακτικές επισκέψεις στο δωμάτιό της, καθώς και ότι κυκλοφορούσε με σχετική άνεση τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους του ψυχιατρείου.

Το βράδυ της Πέμπτη αφέρθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι που εκτελούσαν σε βάρδιες τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη, οι οποίοι είχαν συλληφθεί. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας αναζητήθηκε χθες από αστυνομικούς το ανήλικο παιδί της, το οποίο τελικά εντοπίστηκε σε φιλικό σπίτι των γονιών της, στο χωριό Ζέλι Φθιώτιδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βίκυ Σταμάτη, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση με τις μίζες εκατομμυρίων σε εξοπλιστικά προγράμματα, εισέπραξε προχθές (μία ημέρα πριν από την απόδρασή της) την 5η κατά σειρά απόρριψη του αιτήματός της για αποφυλάκιση.



Πηγή : kathimerini.gr


Το γιαούρτι στη διαβητική δίαιτα



Η διατροφή και η σωστή δίαιτα ως κομμάτι της θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ένας καθοριστικός κρίκος στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του, μαζί με τη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους, την άσκηση και φυσικά τη φαρμακευτική θεραπεία, όταν αυτή είναι απαραίτητη. Η δίαιτα για το διαβήτη είναι πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, συνώνυμη με αυτό που γενικά ονομάζουμε υγιεινή διατροφή.

Η διατροφή και η σωστή δίαιτα ως κομμάτι της θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ένας καθοριστικός κρίκος στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του, μαζί με τη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους, την άσκηση και φυσικά τη φαρμακευτική θεραπεία, όταν αυτή είναι απαραίτητη.

Η δίαιτα για το διαβήτη είναι πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, συνώνυμη με αυτό που γενικά ονομάζουμε υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα αυτά οι υδατάνθρακες όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείονται από τη δίαιτα αυτή, αλλά αντίθετα πρέπει αν αποτελούν το 50 % των προσλαμβανομένων θερμίδων. Πηγές υδατανθράκων στη διατροφή μας είναι πέρα από τα αμυλώδη τρόφιμα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι.

Συγκεκριμένα, οι ενήλικες με διαβήτη, θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 μερίδες γαλακτοκομικών ανά ημέρα, επιλέγοντας κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά όπως ημίπαχα ή άπαχα γιαούρτια και γάλα.

Το γιαούρτι στη δίαιτα του διαβήτη:

Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, που το καθιστά ως μια απαραίτητη και αναντικατάστατη τροφή, που είναι σημαντικό να καταναλώνεται συχνά ή ακόμα και καθημερινά.
Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών (περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ικανοποιητικές για τον άνθρωπο αναλογίες γι' αυτό και έχουν μεγάλη βιολογική αξία), βιταμινών, μεταλλικών αλάτων και βέβαια ασβεστίου. Όσο αφορά τους υδατάνθρακες, που απασχολούν κυρίως ένα διαβητικό άτομο, η λακτόζη είναι ο μόνος υδατάνθρακας που υπάρχει στο γιαούρτι.

Η λακτόζη, όπως και όλοι οι άλλοι υδατάνθρακες χρησιμεύει στον οργανισμό ως πηγή ενέργειας, ενώ για να απορροφηθεί πρέπει να διασπαστεί σε γλυκόζη και γαλακτόζη, που επίσης δίνει γλυκόζη.
Τo κάθε κεσεδάκι γιαούρτι δίνει 12 γραμμάρια υδατανθράκων, μέσα από τα ζάχαρα που περιέχει και 8 γραμμάρια πρωτεϊνών. Το πλήρως αποβουτυρωμένο γιαούρτι περιέχει μόλις 38 θερμίδες περίπου που δείχνει πόσο υπερτερεί έναντι των 80 θερμίδων, που περιέχει ένα αυγό, των 100 θερμίδων μιας πατάτας βραστής, των 230 μιας μερίδας κοτόπουλου ψητού, των 126 από τα 100 γραμ.
τόνου σε νερό ή τέλος των 80 θερμίδων ενός μέτριου φρούτου. Το σκέτο γιαούρτι και το γάλα έχουν την ίδια υψηλή θρεπτική αξία και την ίδια ποσότητα θερμίδων αλλά το γιαούρτι δίνει μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού. Αποκαθιστά την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος, διευκολύνει την πέψη.

Από διαιτητικής πλευράς το γιαούρτι είναι σημαντικό στη δίαιτα ενός ατόμου με διαβήτη δεδομένου ότι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο, σε σύγκριση με άλλες τροφές, καθώς και σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και ιωδίου, βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και Β12.

Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού στα στοιχεία αυτά εξαρτάται από την ποιότητα του γάλακτος, από την επεξεργασία που έχει υποστεί, την περιεκτικότητα του σε λίπος (πλήρες, ημίπαχο ή άπαχο) και από τις συνθήκες συντήρησής του.

Πώς εντάσσεται το γιαούρτι στη δίαιτα;

Κύρια σύσταση στη δίαιτα για το σακχαρώδη διαβήτη είναι τα μικρά και τακτικά γεύματα. Έτσι, αυτό που συστήνεται στους διαβητικούς είναι να κάνουν τουλάχιστον 3 μεγάλα και κύρια γεύματα και να έχουν ενδιάμεσα μικρά σνακ.

Ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό γευματίδιο (σνακ) το απόγευμα, ή ακόμα και το πρωί στη δουλειά όταν το κύριο γεύμα απέχει χρονικά από το πρωινό. Μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα ελαφρύ δείπνο, όταν αυτό ακολουθεί ενός σχετικά μεγάλου και υψηλού σε θερμίδες γεύματος, που συνετέλεσε σε υψηλά επίπεδα ζαχάρου, όλο το απόγευμα.

Τέλος, την ώρα του ύπνου, ένα γιαούρτι χωρίς λιπαρά, μπορεί να αποτρέψει τυχόν νυκτερινές υπογλυκαιμίες, κυρίως σε άτομα που είναι ινσουλινοεξαρτώμενα και τα οποία παρουσιάζουν συχνά υπογλυκαιμικές κρίσεις, όταν τα ζάχαρα τους πριν τον ύπνο είναι σχετικά χαμηλά.

Επιπρόσθετα, το γιαούρτι μπορεί να υποκαταστήσει άλλες τροφές, όπως είναι η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα, η ξινή κρέμα (αφρόγαλα) που έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο. Με αυτό τον τρόπο το γιαούρτι μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο.

Ειδικότερα τώρα το καλοκαίρι που τα παγωτά γίνονται πιο δημοφιλή, καλή εναλλακτική λύση για ένα άτομο με διαβήτη είναι πέρα από το ζελέ χωρίς ζάχαρη με κομμάτια φρέσκων φρούτων, ένα γιαούρτι με 0% ζάχαρη και χαμηλά λιπαρά, το οποίο θα βάλουμε για λίγο στην κατάψυξη, ή ακόμα και ένα επιδόρπιο που θα περιέχει τα δύο παραπάνω, δηλαδή ζελέ χωρίς ζάχαρη και γιαούρτι, χτυπημένα μαζί, ώστε να δώσουν ένα δροσερό επιδόρπιο.


Πηγή


Πόλεμος Εκκλησίας - Μαρτύρων του Ιεχωβά για τον Ιησού Χριστό



Προσκλήσεις στους κατοίκους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης αλλά και όλων των μεγαλουπόλεων της χώρας για να παρακολουθήσουν σήμερα μετά τη δύση του ηλίου την «επέτειο του θανάτου του Ιησού Χριστού»

Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες μέλη των Μαρτύρων του Ιεχωβά έστελναν προσκλήσεις στους κατοίκους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης αλλά και όλων των μεγαλουπόλεων της χώρας για να παρακολουθήσουν σήμερα μετά τη δύση του ηλίου την επέτειο του θανάτου του Ιησού Χριστού, όπως υποστηρίζουν.

Ο φάκελος που έβρισκε κανείς στο γραμματοκιβώτιό του και είχε γραμμένο το όνομά του περιείχε ένα γράμμα το οποίο έλεγε τα εξής: «Την τελευταία νύχτα πριν πεθάνει, ο Χριστός συναντήθηκε με τους αποστόλους του. Εκείνη τη βραδιά, εγκαινίασε μια απλή τελετή και τους είπε: «Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου». Οι απόστολοι έπρεπε να τηρούν αυτή την τελετή σε ανάμνηση της θυσίας που έκανε ο Ιησούς για χάρη της ανθρωπότητας.—Λουκάς 22:19, 20. Πέρσι, σχεδόν 20 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, υπακούοντας στην εντολή του Ιησού, παρακολούθησαν αυτή την ετήσια εκδήλωση. Η Ανάμνηση του θανάτου του Χριστού για το 2015, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 3 Απριλίου, μετά τη δύση του ήλιου.Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά σάς προσκαλούν με χαρά σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση όπου θα μάθετε πώς μπορεί η ζωή και ο θάνατος του Χριστού να σας ωφελήσουν προσωπικά. Αυτή η εκδήλωση θα λάβει χώρα σε κάποια τοποθεσία κοντά σας. Η είσοδος είναι ελεύθερη».

Το παραπάνω γράμμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας η οποία εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει: «Τις τελευταίες ημέρες, οι Χιλιαστές μάρτυρες του Ιεχωβά (Μ.τ.Ι.) παρενοχλούν το ορθόδοξο πλήρωμα της Μητροπόλεώς μας, με τον πιο προκλητικό τρόπο, προσκαλώντας επωνύμως κάθε έναν από εμάς, (ακόμη και τους ιερείς!) στην ετήσια «ανάμνηση του θανάτου του Ιησού». Ευρισκόμενοι καταμεσίς στο γλυκύ πέλαγος της Μ. Τεσσαρακοστής και αναμένοντες εν κατανύξει την παράδοση του Μυστηρίου της Θ. Ευχαριστίας, την Σταυρική Θυσία και την ζωηφόρο Ανάσταση του Χριστού μας, γινόμαστε αποδέκτες κακόδοξων κηρυγμάτων τα οποία μετατρέπουν τη Σταύρωση του Κυρίου από νίκη επί του θανάτου σε ένα γεγονός μακάβριo όσο μακάβρια είναι και η τελετή που τελούν οι Μ.τ.Ι. Γι’ αυτούς το σωτηριώδες έργο του Χριστού σταματά στην Σταύρωσή Του. Πόσο ξένο, παράδοξο και βλάσφημο φαίνεται, λίγες ημέρες προ της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού, να λαμβάνουμε προσκλήσεις για το μνημόσυνό Του!

Διαβάζουμε στο κείμενο της πρόσκλησης ότι ο Μυστικός Δείπνος είναι γι’ αυτούς μία απλή αναμνηστική τελετή! Δεσπόζει μάλιστα το ερώτημα προς εμάς αν θα είμαστε εκεί. Και εμείς απαντούμε: Βεβαίως και ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ! Γιατί ο ορθόδοξος χριστιανός δεν αναλώνεται σε ανούσιες αναμνηστικές τελετές, αλλά μέσα στον λειτουργικό χρόνο των Μυστηρίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρευρίσκεται στα ίδια τα γεγονότα, τη Σταύρωση, την Ανάσταση κ.λπ.· και όχι μόνο παρευρίσκεται, αλλά μετέχει του ιδίου του τιμίου Σώματος και αχράντου Αίματος του αναστημένου Χριστού μας.

Αντιτριαδική, Χριστομάχος & Πνευματομάχος, περιφρονητική για τον Τίμιο Σταυρό, την Ανάσταση, τους Αγίους, υπερφίαλος και αλαζών, η διδασκαλία της Εταιρείας Σκοπιά είναι φυσικό να αστοχεί και στη λατρευτική ζωή. Στα πλαίσια αυτά κατανούμε και την τέλεση παράδοξων τελετών, όπως η «ανάμνηση του θανάτου του Ιησού».Οφείλουμε επομένως, ως λογικό ποίμνιο του Χριστού μας να γινόμαστε «φρόνιμοι ως οι όφεις και ακέραιοι ως αι περιστεραί», περιφρονώντας κάθε λογής προσκλήσεις και τις αναρίθμητες διδασκαλίες που «ξεφυτρώνουν» από παντού, μένοντες εν Κυρίω και διαπλέοντες την ταραγμένη θάλασσα του παρόντος βίου εντός της ασφαλούς και αταλάντευτης Κιβωτού που Εκείνος μας παρέδωσε, της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας».



Πηγή : protothema.gr


Τηλεοπτικοί σταθμοί VS κυβέρνησης: η μάχη των… 40 εκατ. ευρώ!




Χρωστάνε ή όχι 40 εκατ. ευρώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας; Εμμένουν πως όχι ενώ η κυβέρνηση απαντά πως… ναι. Ιδού πώς έχει το θέμα…


Από χθες που… έσκασε η κυβερνητική βόμβα για τα ΜΜΕ δημιουργήθηκε πόλωση στην… πολεμική κυβέρνησης και τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Η κυβέρνηση, με non parer που διέδωσε, επαναλαμβάνει ότι έχει υποσχεθεί και θα εφαρμόσει στην πράξη την ίση μεταχείριση όλων απέναντι στο νόμο και προχωρά στην εφαρμογή του νόμου σχετικά με το αντάλλαγμα για τη χρήση διαύλων ραδιοσυχνοτήτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν. 2328/1995, λένε στην κυβέρνηση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χορηγείται υπό τον όρο της καταβολής ελάχιστου ετησίου ανταλλάγματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση ορισμένου ή ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων που παραχωρούνται στο σταθμό αυτής της κατηγορίας.

Στις ως άνω διατάξεις προβλέπεται ότι το αντάλλαγμα καθορίζεται σε ποσοστό 2% επί των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ τα ποσοστά αυτά μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τύπου και Μ.Μ.Ε. και εισπράττονται σε ετήσια βάση κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, όπως ισχύει κάθε φορά. Δεν υπάρχει, όμως, διάταξη που να προβλέπει συμψηφισμούς για το τέλος αυτό

Και η κυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι τελευταία φορά που υπογράφτηκαν παρόμοιες αποφάσεις καταβολής ανταλλαγμάτων, επιμένουν στην κυβέρνηση, ήταν από τον τότε Υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή για τα έτη μέχρι το 2010 και από τότε μέχρι σήμερα δεν εκδόθηκε καμία σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με τα όσα αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, τα χρέη των καναλιών για τις περιόδους 2011-214 είναι:

MEGA: 7.403.900,00 ευρώ
ΑΝΤ1: 6.498.082,54 ευρώ
ALPHA: 3.970.132,02 ευρώ
STAR: 3.903.305,70 ευρώ
ΣΚΑΪ: 2.120.672,51 ευρώ
ΟΤΕ Α.Ε.: 291.742,51 ευρώ
FORTHNET: 16.328.654,38 ευρώ
CITY NEWS: 121.648,32 ευρώ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV: 61.773,24 ευρώ
CHANNEL 9: 14.554,72 ευρώ
902 (νυν Ε): 56.564,88 ευρώ

Οι σταθμοί απαντούν και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αγνοεί τη νομοθεσία ζητώντας τους να καταβάλουν αντάλλαγμα υπέρ του δημοσίου για τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014, συνολικού ποσού 24.150.633 ευρώ. Και αναρωτιούνται εάν στο Μαξίμου αγνοούν τη νομοθεσία ή προχωρούν σε μια κίνηση εντυπώσεων, κενή περιεχομένου.

Το επιχείρημα είναι ότι η κυβέρνηση αγνοεί ότι τα τέλη συχνοτήτων συμψηφίζονται με τη δωρεάν διαφήμιση που απολαμβάνουν όλα τα κόμματα- στο πλαίσιο του πλουραλισμού και της ενημέρωσης - στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είτε πρόκειται για εθνικές εκλογές είτε για ευρωεκλογές. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Κώστα Σημίτη το 2002. Είναι ενδεικτικό, λένε, ότι από το 2011 από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς διατέθηκε δωρεάν διαφημιστικός χρόνος με την υποχρέωση μάλιστα το προεκλογικά μηνύματα να προβάλλονται σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης. Σημειώνεται δε ότι από το 1995 με διάταξη νόμου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας καταβάλουν 2% επί του τζίρου τους από διαφημιστικά έσοδα ως τέλος χρήσης συχνοτήτων με το ποσό μάλιστα να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

H Nova γνωστοποίησε ότι έχει καταβάλλει 77.452.851,20 ευρώ, τόσο για τη δορυφορική εκπομπή όσο και για τη χρήση των επίγειων συχνοτήτων ως το 2010 από την έναρξη της λειτουργίας της συνδρομητικής τηλεόρασης και διευκρινίζει ότι ο υπολογισμός του ποσού που αναρτήθηκε είναι λάθος καθώς το ποσοστό του οικονομικού ανταλλάγματος έχει περιοριστεί κατ’ ανώτατο όριο στο 3% με βάση το ν. 4070/2012 (αρ. 81 παρ. 6). Στο MEGA θυμίζουν ότι είναι ο μόνος τηλεοπτικός σταθμός που αναφέρει στον ισολογισμό του πως καταβάλει το τέλος των συχνοτήτων, έχοντας πληρώσει την τετραετία 2011-14 το ποσό των 6,8 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζεται…



Πηγή : eglimatikotita.gr


«Διαβατήριο» για 350.000 έλληνες νεομετανάστες



Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες καταφεύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη και να βρουν εργασία, καθώς η κρίση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει υψηλά ποσοστά ανεργίας. Στην Ευρώπη, στην Αμερική αλλά και στην
Αυστραλία προσπαθούν να εγκατασταθούν πολλοί Ελληνες οι οποίοι απολύθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ή έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και δεν έχουν καταφέρει να μπουν στον επαγγελματικό χώρο.

Το 2014, συνολικά 341.334 κάτοικοι της χώρας συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα (Europass CV), το οποίο αποτελεί «διαβατήριο» για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται στην πλέον παραγωγική ηλικία (21-35 ετών). Η Ελλάδα κατέλαβε, έτσι, την ένατη θέση, η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της χώρας μας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Βρετανία. Ερευνα της ICAP δείχνει ότι και στελέχη εταιρειών στην Ελλάδα σκέφτονται τη λύση του εξωτερικού για εργασία.

Στην ερώτηση της ICAP αν οι CEOs θα εξέταζαν σήμερα μια μετακίνηση στο εξωτερικό, το 47,3% απάντησε μάλλον ναι αλλά μόνο με καλύτερες προϋποθέσεις (π.χ. ανώτερη θέση, καλύτερες αποδοχές, ελκυστική χώρα), το 16,8% σίγουρα ναι και το 35,9% όχι.
Παράλληλα, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα Decoding Global Talent για την εργασία στο εξωτερικό, όσον αφορά τη χώρα μας το 55% των Ελλήνων θα μετακόμιζε στο εξωτερικό για δουλειά. Η έρευνα διεξήχθη σε 189 χώρες από την εταιρεία συμβούλων The Boston Consulting Group και τη The Network, το παγκόσμιο δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 50 job sites.
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, οι τρεις πρώτες χώρες στις οποίες θα πήγαιναν οι Ελληνες είναι οι αγγλόφωνες Βρετανία (18%) στην πρώτη θέση, οι ΗΠΑ (12%) στην τρίτη θέση και η οικονομικά σταθερή Ελβετία (13%) στη δεύτερη. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος και Μεξικό.

Επίσης, ενδιαφέρον εύρημα είναι το τι κινητοποιεί τους Ελληνες στην εργασία μας. Ο καλός μισθός τοποθετείται τελευταίος στη λίστα των 10 σημαντικότερων κινήτρων. Πρώτο σε σημασία είναι η εκτίμηση για τη δουλειά μας, δεύτερο η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας και τρίτο το πόσο ενδιαφέρουσα είναι η δουλειά μας.

Η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μας και τους προϊσταμένους μας, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το δημιουργικό και καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον και η αίσθηση επαγγελματικής ασφάλειας, η οποία άλλωστε προκύπτει από μια οικονομικά σταθερή εταιρεία (το δεύτερο κίνητρο), συμπληρώνουν τα σημαντικότερα κίνητρα.
Η κυρία Ελένη Ροκά, διευθύντρια marketing του skywalker.gr, ανέφερε ότι «βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, θα λέγαμε ότι η Ελλάδα ακολουθεί την παγκόσμια τάση κινητικότητας. Προκαλεί έκπληξη όμως το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει τα υψηλά ποσοστά των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, η οικονομική κρίση μάς ώθησε στην αναθεώρηση των κινήτρων μας στη δουλειά. Γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν ικανοποιητικό μισθό, επικεντρωνόμαστε σε άλλους παράγοντες που μας ικανοποιούν στην εργασία μας».


bloko.gr


Μπακογιάννης: «Άκουσα ότι μιλήσατε πολιτισμένα με το δολοφόνο του πατέρα μου…»


Μπορεί η συνάντηση Γιάννη Πανούση και Κώστα Μπακογιάννη να έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ωστόσο υπήρξε θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον περιφεριάρχη Στερεάς Ελλάδας και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βάσω Λέβα, που μαζί με τους άλλους βουλευτές του νομού συνόδευαν τον υπουργό.

Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Κώστα Μπακογιάννη στη Λαμία, ο περιφερειάρχης Στερεάς μεταξύ των άλλων εξέφρασε στον υπουργό τους προβληματισμούς του για κάποιους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί οι βουλευτές να συνδιαλέγονται με τρομοκράτες.

Η Βάσω Λέβα, που ήταν παρούσα στη συνάντηση, προσπάθησε να δικαιολογηθεί, ωστόσο ο Κώστας Μπακογιάννης δεν την άφησε λέγοντας. «Άκουσα ότι μιλήσατε πολιτισμένα με το δολοφόνο του πατέρα μου. Αυτός όμως κανέναν πολιτισμό δεν επέδειξε όταν σκότωνε τα θύματά του» είπε και πρόσθεσε: «Ως περιφερειάρχης σας καλωσορίζω στο γραφείο μου στην Περιφέρεια, αλλά ως άνθρωπος σταματάω εδώ. Μέσα σε μια δημοκρατία, όλοι κρινόμαστε…».

Το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης ρωτώντας τον Κώστα Μπακογιάννη γιατί ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και δεν μιλάει για θέματα που αφορούν στην Περιφέρεια Στερεάς, για να εισπράξει την απάντηση: «Απαγορευτικά βγάζει μόνο το λιμεναρχείο. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει λογοκρισία. Και φυσικά μιλάω για θέματα που μας αφορούν όλους και την Περιφέρεια, όπως οι φυλακές Δομοκού».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και σε άλλο σημείο της κουβέντας να απολογηθεί, ο Κώστας Μπακογιάννης απαξίωσε να την κοιτάξει και δεν ασχολήθηκε μαζί της, ενώ ο υπουργός της είπε: «Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας».


Πηγή : tokarfi.gr


Η έκθεση στη χλωρίνη αυξάνει τις λοιμώξεις στα παιδιά



Η συχνή έκθεση στη χλωρίνη στο σπίτι ή στο σχολείο κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.

Η χλωρίνη μπορεί να σκοτώνει τα μικρόβια και να καθαρίζει τους λεκέδες, αλλά έχει και παρενέργειες στην υγεία των παιδιών. Η παθητική έκθεση των παιδιών στη χλωρίνη, όταν χρησιμοποιείται στο σπίτι τους ή στο σχολείο τους ως καθαριστικό, αυξάνει την πιθανότητα κάποιας λοίμωξης στον οργανισμό τους, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Αν και οι επιπτώσεις είναι μέτριες, δεν παύουν να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω της ευρείας χρήσης της χλωρίνης ως καθαριστικού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντια Κάζας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής "Occupational and Environmental Medicine", μελέτησαν τις πιθανές επιπτώσεις της χλωρίνης σε πάνω από 9.000 παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών, σε διάφορες χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία, Ισπανία).

Η μελέτη συσχέτισε την υγεία των παιδιών με τη συχνότητα χρήσης χλωρίνης στα σπίτια και στα σχολεία. Η χρήση της χλωρίνης ως καθαριστικού είναι πολύ συχνή σε ορισμένες χώρες (72% των νοικοκυριών στην Ισπανία) και πολύ αραιή σε άλλες (7% στην Φινλανδία). Όλα τα ισπανικά σχολεία χρησιμοποιούν χλωρίνη, ενώ αντίθετα ούτε ένα φινλανδικό, ενώ άλλες χώρες είναι κάπου στην μέση (π.χ. 57% των νοικοκυριών και 11% των σχολείων στην Ολλανδία).

Οι γονείς των παιδιών απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τη συχνότητα λοιμώξεων στα παιδιά τους (γρίπη, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα κ.α.), καθώς και για το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν χλωρίνη για να καθαρίσουν το σπίτι τους.

Το συμπέρασμα ήταν ότι όσο περισσότερο ένα παιδί εκτίθεται στο σπίτι ή του στο σχολείο του στη χλωρίνη, τόσο συχνότερα παθαίνει κάποια λοίμωξη, ιδίως γρίπη και αμυγδαλίτιδα (αύξηση κινδύνου 20% και 35% αντίστοιχα). Γενικότερα, ο κίνδυνος οποιασδήποτε λοίμωξης ήταν αυξημένος 18% κατά μέσο όρο μεταξύ των παιδιών, που οι γονείς τους χρησιμοποιούσαν συστηματικά χλωρίνη στο σπίτι τους. Η χώρα με τις λιγότερες παιδικές λοιμώξεις ήταν η Φινλανδία, όπου γινόταν και η μικρότερη χρήση της χλωρίνης.

Οι ερευνητές ζητούν να μελετηθεί περαιτέρω το θέμα, με δεδομένη τη σημασία του για τη δημόσια υγεία. Άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τα προϊόντα καθαρισμού με αναπνευστικά προβλήματα, αύξηση φλεγμονών κ.α. Η χλωρίνη θεωρείται ότι, κατά τη διαδικασία του καθαρισμού, εισχωρεί ως πτητική χημική ουσία στον οργανισμό μέσω των πνευμόνων, πυροδοτώντας φλεγμονές και καταστέλλοντας τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Πηγή : thetoc.gr


Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις φυλακές ύψιστης ασφαλείας



Κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις Ποινικών Διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων Γ' τύπου κ.α. διατάξεις».

Χθες, το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί ενημερωτικά στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου χωρίς την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), ενώ σήμερα που κατατέθηκε επισήμως στην Ολομέλεια, περιέχει, όπως προβλέπεται, την έκθεση του ΓΛΚ.

Το σχέδιο νόμου παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.



Πηγή : ethnos.gr


Προσπάθεια Πανούση να πέσουν οι τόνοι

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τη στήριξή του στην κυβέρνηση εκφράζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με το άρθρο του στα Νέα, με φόντο τις καταλήψεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά και τα προχθεσινά γεγονότα στο προαύλιο της Βουλής.

«Με τις γραπτές μου παρεμβάσεις στηρίζω τον Πρωθυπουργό και συνολικά την Κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της» τονίζει ο κ. Πανούσης, προσθέτοντας ότι «όλα τα υπόλοιπα είναι αυθαίρετες ερμηνείες και ύποπτες στρεβλώσεις».

Στο άρθρο του ο κ. Πανούσης, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ο τόπος και ο λαός δεν έχουν ανάγκη από μία «Αριστερά του Τίποτα», ενώ τονίζει ότι πρέπει «να συνεννοηθούμε» και «να αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης». Υπογραμμίζει ακόμη ότι αριστερή διακυβέρνηση δεν σημαίνει ανοχύρωτη χώρα.


Πηγή


Έκκληση της συντρόφου του Τσάκαλου στου Πυρήνες της φωτιάς να σταματήσουν την απεργία πείνας



Έκκληση στους καταδικασμένους για την υπόθεση της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς να σταματήσουν την απεργία πείνας, απευθύνει με δημόσια δήλωσή της η σύντροφος του Γεράσιμου Τσάκαλου, προσωρινά κρατούμενη και η ίδια για συμμετοχή στην οργάνωση, Εύη Στατήρη.

Η 26χρονη, της οποίας την αποφυλάκιση αρνήθηκε πριν λίγες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών, ζητά παράλληλα από τη μητέρα των αδελφών Τσάκαλου να δεχθεί την αποφυλάκισή της, που αποφάσισε με την επιβολή όρων το δικαστικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή της η 26χρονη, θεωρεί πως η χθεσινή νομοθετική διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης δίνει λύση στο αίτημα για αποφυλάκισή της και τονίζει πως η κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας των απεργών πείνας είναι "αβάσταχτο ηθικό βάρος" τόσο για τη ζημιά που προκαλούν στον εαυτό τους, όσο και για την "ιδέα του θανάτου που πλανιέται πάνω από τη ζωή τους".

Σημειώνεται ότι με χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης προανήγγειλε ότι: «Εξετάζεται σοβαρά η υποβολή τροπολογίας στο νομοσχέδιο με περιεχόμενο τον κατ' οίκον περιορισμό σε συγκατηγορούμενους συζύγους, συμβίους ή συγγενείς εξ αίματος έως δεύτερου βαθμού, εφόσον η αποδιδόμενη πράξη οφείλεται σε σύγκρουση καθηκόντων εξαιτίας της σχέσης αυτής».

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Εύης Στατήρη έχει ως εξής:

«Εδώ και 33 μέρες βρίσκομαι στην φυλακή χωρίς να μπορώ να καταλάβω το "γιατί". Το μοναδικό στοιχείο "ενοχής" μου, είναι η προσωπική μου σχέση με τον Γεράσιμο Τσάκαλο. Κι όμως αυτό αρκούσε για να βρεθώ στην φυλακή, ως μέλος μάλιστα "τρομοκρατικής οργάνωσης", μαζί με τη μητέρα του Γεράσιμου και να μοιραζόμαστε το ίδιο κελί. Ακόμα και όταν ο εισαγγελέας πρότεινε στο συμβούλιο που έκανα την προσφυγή, την αποφυλάκισή μου, η απάντηση ήταν αρνητική χωρίς να μου εξηγήσει κανείς το "γιατί". Είναι έγκλημα να στέκεσαι δίπλα στον άνθρωπο σου; Είναι έγκλημα οι προσωπικές - συγγενικές σχέσεις; 33 ημέρες φυλακή και δεν έχω βρει ακόμα την απάντηση. Όμως πίστευα και θα εξακολουθώ να πιστεύω, παρά τη σωματική και ψυχολογική τιμωρία της άδικης προφυλάκισής μου, ότι το να παραμένεις άνθρωπος και να στηρίζεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα είναι πέρα και πάνω από ιδεολογίες και δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί.
Από την πρώτη στιγμή ο Γεράσιμος και οι υπόλοιποι άνθρωποι από την Οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ανέλαβαν την ευθύνη και τόνισαν πως τόσο εγώ όσο και η μητέρα του δεν είχαμε καμία σχέση με την απόδραση που ετοίμαζαν.

Μετά την προφυλάκισή μας και παρά τις αντιρρήσεις μας, οι άνθρωποι αυτοί προχώρησαν σε απεργία πείνας, ζητώντας την αποφυλάκισή μας. 33 μέρες μετά, θεωρώ πως η νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης δίνει λύση στο δίκαιο αίτημα  για την  αποφυλάκιση μου. Γνωρίζοντας την κρισιμότητα της υγείας τους ( ο Μ. Νικολόπουλος νοσηλεύεται στην Εντατική και για όλους υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υγείας) , τους κάνω ΕΚΚΛΗΣΗ να σταματήσουν την απεργία πείνας. Το ηθικό βάρος της ζημίας που προκαλούν στον εαυτό τους είναι αβάσταχτο για εμένα και η ιδέα του θανάτου που πλανιέται πάνω από τη ζωή τους επισκιάζει κάθε μου σκέψη. Επίσης, ζητώ από τη την μητέρα του Γεράσιμου να δεχθεί την αποφυλάκισή της και σύντομα αντί να μοιραζόμαστε την φυλακή, να μοιραζόμαστε την ελευθερία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φυλακισμένους της ΣΠΦ για τον αγώνα τους, σε όλον τον κόσμο που διαμαρτυρήθηκε και διαδήλωσε για την άδικη προφυλάκισή μου, στους δικηγόρους μου που αγωνίστηκαν για να αποδειχθεί η πραγματικότητα των γεγονότων…

Ελπίζω να δοθεί λύση και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα όλων των πολιτικών κρατουμένων που κάνουν απεργία πείνας, γιατί πραγματικά οι φυλακές δεν είναι σωφρονισμός αλλά αποθήκες ψυχών».



Πηγή : kathimerini.gr


"Κάποιες ομάδες που κάνουν καταλήψεις, θέλουν τα ΜΑΤ στους δρόμους"



Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι δεν είναι λύση τα κλειστά πανεπιστήμια ούτε όμως και ενδεδειγμένη λύση να αποστέλλονται τα ΜΑΤ τονίζοντας ότι όσοι έχουν την ευθύνη θα πράξουν ότι πρέπει να πράξουν.

Κάποιες ομάδες με τις καταλήψεις των πανεπιστημίων θέλουν να συγκρουστούν με την κυβέρνηση και θέλουν τα ΜΑΤ στους δρόμους, είπε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς. Σημείωσε ότι δεν είναι λύση τα κλειστά πανεπιστήμια ούτε όμως και ενδεδειγμένη λύση να αποστέλλονται τα ΜΑΤ τονίζοντας ότι όσοι έχουν την ευθύνη θα πράξουν ότι πρέπει να πράξουν.
Είπε, επίσης, ότι από προσωπική εμπειρία στο Πολυτεχνείο αντιμετωπίσαμε συχνά φαινόμενα καταλήψεων και στόχος ήταν να τελειώσει η κατάληψη σύντομα και αναίμακτα χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο είπε ότι θα γίνει συζήτηση για το θέμα σημειώνοντας ότι σκεφτόμαστε την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου.



Πηγή


Δεν προκαλεί μυωπία η κοντινή «σχέση» με τις οθόνες



Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης ή χρήσης υπολογιστή δεν οδηγεί στην πάθηση

Παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το πολύ διάβασμα ή η συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης (ή άλλης οθόνης όπως του υπολογιστή) από κοντινή απόσταση οδηγεί σε μυωπία, επιστήμονες στις ΗΠΑ, που έκαναν μια πολυετή μελέτη, δεν διαπίστωσαν κάτι τέτοιο.


Τα ευρήματα

Η μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κάρλα Ζάντνικ, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology», πραγματοποιήθηκε για πάνω από 20 χρόνια σε 4.500 παιδιά και νέους.Η μελέτη δεν βρήκε κάποια σχέση ανάμεσα στην εκδήλωση και στον βαθμό μυωπίας και στον χρόνο που αφιερώνει ένα παιδί για να διαβάσει ή να σταθεί μπροστά από μια οθόνη (υπολογιστή, τηλεόρασης κ.α.).

Η Κάρλα Ζάντνικ δήλωσε ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, η κοντινή εργασία, παρακολούθηση οθόνης ή άλλη δραστηριότητα δεν φαίνεται να αποτελεί αιτία μυωπίας ή παράγοντα κινδύνου γι’ αυτήν, κάτι που οι επιστήμονες πιστεύουν εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια.

Οι παράγοντες

Μεταξύ 13 πιθανών παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση μυωπίας, σύμφωνα με την μελέτη, ο κυριότερος είναι το επίπεδο του διαθλαστικού σφάλματος στα μάτια του παιδιού στην ηλικία των έξι ετών. Έτσι, μια τέτοια μέτρηση στην πρώτη Δημοτικού μπορεί να προβλέψει ποιό παιδί θα βάλει γυαλιά στις επόμενες τάξεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μυωπία συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικους πάσχει από αυτήν, με συνέπεια να δυσκολεύεται να δει καθαρά σε μακρινές αποστάσεις. Τα άτομα με μυωπία κινδυνεύουν περισσότερο με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς φακού και γλαύκωμα. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα παιδιά που παίζουν πολύ σε εξωτερικούς χώρους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία, ενώ όσα έχουν και τους δύο γονείς τους με μυωπία, έχουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν και τα ίδια μυωπικά.



Πηγή : tovima.gr


ΥΠΟΙΚ: Προσπάθεια παραπληροφόρησης από το Spiegel



«Το σημερινό δημοσίευμα του Spiegel εντάσσεται στην προσπάθεια παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες ορισμένα ξένα ΜΜΕ» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση ο κ. Θεοχαράκης δεν χαρακτήρισε ποτέ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τη φράση που του αποδίδεται στο δημοσίευμα (σ.σ. «τελείως ανίκανα»).
«Αντίθετα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, αναφέρθηκε σε αυτά λέγοντας ότι περιλαμβάνουν «κορυφαία στελέχη και με εντυπωσιακές ικανότητες» (top-notch people with impressive skills)».

Σχετικά με την αναφορά του δημοσιεύματος στην 9η Απριλίου - ότι δήθεν την ημερομηνία αυτή δεν θα αποπληρωθεί τη δόση προς το ΔΝΤ - το Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε σχετική ανακοίνωση του για χθεσινό δημοσίευμα του Reuters με την οποία διέψευδε το ενδεχόμενο αυτό.

Σε ότι αφορά τα περί ανάκλησης του προσωπικού του ΔΝΤ, που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Spiegel, το υπουργείο Οικονομικών θυμίζει ότι «υπάρχει και το Πάσχα τον Καθολικών καθώς και η προγραμματισμένη διάσκεψη του ΔΝΤ σε λίγες ημέρες».


Πηγή : ethnos.gr


Ο Λούμπιτς «πάτησε γκάζι» για να επιταχύνει την πτώση



Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας δήλωσε ότι τα τελευταία λεπτά ο Λούμπιτς άλλαξε και την πορεία του αεροσκάφους για να φτάσει σε ύψος 100 ποδών!

Το δεύτερο μαύρο κουτί του A320 που συνετρίβη στις Άλπεις επιβεβαιώνει την εκδοχή της εσκεμμένης ενέργειας του συγκυβερνήτη, έγινε γνωστό από πηγές της έρευνας. «Μία πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι ο ευρισκόμενος στο κόκπιτ πιλότος χρησιμοποίησε τον αυτόματο πιλότο για να θέσει σε καθοδική πορεία το αεροσκάφος προς ένα ύψος 100 ποδών. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καθόδου, ο πιλότος τροποποίησε τις ρυθμίσεις του αυτόματου πιλότου για να αυξήσει την ταχύτητα καθόδου του αεροσκάφους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής Υπηρεσίας Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) στην οποία παραδόθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί.

Το κουτί εντοπίστηκε χτες 20 εκατοστά χωμένο στο έδαφος, και με την άντληση των στοιχείων του, προκύπτει μία συνολικότερη εικόνα του τι συνέβη τα τελευταία λεπτά της πτήσης A320, όταν ο συγκυβερνήτης, Αντρέας Λούμπιτς, κλείδωσε έξω από το θάλαμο διακυβέρνησης τον πιλότο ρίχνοντας εν συνεχεία το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις.

Συνολικά, εμπεριέχει 500 παραμέτρους, περιλαμβανομένων της ταχύτητας του ύψους ή της κατάστασης του κινητήρα του αεροσκάφους.

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, από τις μέχρι τώρα έρευνες, προκύπτει πως, τα τελευταία λεπτά, ο συγκυβερνήτης άλλαξε την πορεία του αεροσκάφους και μάλιστα απενεργοποίησε το σύστημα συναγερμού υπερβολικής ταχύτητας. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος εισαγγελέας, από τον τόπο της τραγωδίας έχουν συλλεχθεί 150 δείγματα DNA.




Πηγή : protothema.gr




Μέχρι και ο Αναστασιάδης μας προετοιμάζει : Η Κύπρος έχει μέτρα οχύρωσης για ενδεχόμενο Grexit



"Επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει των φρόνιμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν"

Σχέδιο ακόμα και για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει μελετήσει η Κύπρος όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως τόνισε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την τόνωση της οικονομίας της Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο, η Μεγαλόνησος έχει προχωρήσει σε «ασκήσεις επί χάρτου» και έχει σχεδιάσει μέτρα οχύρωσης έναντι ενδεχόμενων επιπτώσεων.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ανάλογος κίνδυνος αλλά, επειδή μια κυπριακή παροιμία λέει, του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, σας διαβεβαιώνω ότι έγιναν όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στο όποιο ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ερωτηθείς σχετικά.

Η κυπριακή οικονομία δεν διατρέχει πλέον μεγάλο κίνδυνο επιρροής από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημείωσε πως έχει προγραμματιστεί μια σειρά από μέτρα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμα περισσότερο, ο όποιος κίνδυνος διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Πηγή: skai.gr


Παραδόθηκε η Βίκυ Σταμάτη - «Περιπλανιόμουν όλη νύχτα για να δω το παιδί μου»



Βρίσκονταν στην Παναγίτσα Χαϊδαρίου λίγα μέτρα μακριά από το Δρομοκαΐτειο - Ο διάλογος με τον δικηγόρο της - Θα περάσει τη διαδικασία του αυτοφώρου για το αδίκημα της απόδρασης

Παραδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η Βίκυ Σταμάτη στην αστυνομία. Κρυβόταν στην Παναγίτσα Χαϊδαρίου λίγα μέτρα μακριά από το Δρομοκαϊτειο. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές θα περάσει τη διαδικασία του αυτοφώρου για το αδίκημα της απόδρασης (πλημμέλημα). Στις15.40 η Βίκυ Σταμάτη έφυγε από την Παναγίτσα με αυτοκίνητο της Αστυνομίας ενώ τη συνόδευαν, σε άλλο αυτοκίνητο, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος και ο εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί από τον δικηγόρο της. Το «Βήμα» κατέγραψε τον διάλογο των δικαστικών λειτουργών με την Βίκυ Σταμάτη και με τον δικηγόρο της. Το πρώτο που τους είπε είναι «θέλω να δω το παιδί μου έστω για λίγο». Οταν ρωτήθηκε πώς έφυγε είπε πως «περπατούσα όλη τη νύχτα κοντά στο νοσοκομείο, περιπλανιόμουνα με σκοπό να πάω στο παιδί μου. Οταν κουράστηκα βρήκα καταφύγιο στην εκκλησία». Στην εκκλησία μάλιστα είδε δύο παιδιά και λίγο πριν πάει ο εισαγγελέας τους ρώτησε πως τα λένε.

(Στη φωτογραφία ο κ. Πεπόνης την ώρα που συνομιλεί με την Βίκυ Σταμάτη στο αυτοκίνητο).


Η κυρία Σταμάτη οδηγείται στη ΓΑΔΑ.

Νωρίτερα, μέσω του δικηγόρου της κ. Φραγκίσκου Ραγκούση η κυρία Βίκυ Σταμάτη - Τσοχατζοπούλου είχε εκδηλώσει την επιθυμία να παραδοθεί στην εισαγγελία εφετών.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η κυρία Σταμάτη είχε επικοινωνήσει μέσω τρίτου προσώπου, γυναίκας, που γνώριζε που βρίσκεται, με τον δικηγόρο της και εκδήλωσε την επιθυμία να εμφανιστεί στη δικαιοσύνη και ειδικότερα στον εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη ο οποίος διενεργεί την έρευνα για τη φυγή της από το Δρομοκαϊτειο ώστε να διασφαλιστεί η οικειοθελείς εμφάνισή της.Ο διάλογος που έγινε με τον δικηγόρο της ήταν ο εξής:

- Κύριε Ραγκούση πριν από λίγο είδα την Βίκυ Σταμάτη. Θέλει να εμφανιστεί, τί να κάνω;

Ραγκούσης: Να επικοινωνήσουμε με την εισαγγελία. Παίρνω τώρα τον προϊστάμενο, πες μου ακριβώς πού βρίσκεται να ενημερώσω για το μέρος.


Πηγή : tovima.gr


ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ : Εντοπίστηκε και συνελήφθη η Βίκυ Σταμάτη



Εντοπίστηκε και συνελήφθη πριν από λίγο η Βίκυ Σταμάτη

Εντοπίστηκε μετά από πληροφορίες της αστυνομίας να επιβαίνει μέσα σε αυτοκίνητο στην περιοχή Παναγίτσα του Χαϊδαρίου.


Πρόστιμο 6,6 δισ. ή διάσπαση αντιμετωπίζει η Google στην Ευρώπη



H Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην τελική φάση της έρευνας των πρακτικών που ακολουθεί η Google στην Ευρώπη, μετά τις κατηγορίες πέντε και πλέον ετών ότι πλήττουν τον ανταγωνισμό. 

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal, η Επιτροπή εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στην ανακοίνωση προστίμου -που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας -ποσό που μπορεί να ξεπεράσει και τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού τα έσοδα της Google το 2014 έφτασαν τα $66 δισεκατομμύρια.

Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο διάσπασης του διαδικτυακού κολοσσού, δεδομένου του, μη δεσμευτικού για την Επιτροπή, ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα τέλη Νοεμβρίου 2014.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πρόσωπο προσκείμενο στις συζητήσεις, αναφέρει πως η Επιτροπή ζητά από τις επιχειρήσεις που καταγγέλλουν τις πρακτικές της Google να δημοσιοποιηθούν τα επιχειρήματά τους. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει στο πόρισμά της «εντός μερικών εβδομάδων», αναφέρει τέλος το δημοσίευμα, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για συνεδρίαση όλων των Επιτρόπων στις 15 Απριλίου 2015.

Διαβάστε τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά στην Ε.Ε., ο Εσθονός Άντρους Άσιπ αλλά και τις θέσεις που έχει εκφράσει η νέα Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργ.Βεστάγκερ.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι «πρέπει να αποφευχθεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών διαδικτυακής αναζήτησης στην αγορά», καλώντας την Κομισιόν να εξετάσει την αποδέσμευση της δραστηριότητας αυτής από άλλες εμπορικές υπηρεσίες. Η Google κατέχει το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς στην διαδικτυακή αναζήτηση, και η Κομισιόν επί χρόνια εξετάζει καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές.

Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν είχε κάνει γνωστό πως δεν έγιναν αποδεκτές από τους θιγόμενους οι νεότερες προτάσεις της για «ισότιμη» προβολή ανταγωνιστικών υπηρεσιών στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης.

Μια από τις αντιρρήσεις τους ήταν ότι οι πλέον προβεβλημένες θέσεις στα αποτελέσματα είναι δεσμευμένες από την Google, ανεξάρτητα από την ποιότητά τους, όταν την ίδια στιγμή όλες οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες, ακόμα και όταν είναι πιο σχετικές με τα κριτήρια αναζήτησης, θα έχουν λιγότερο πλεονεκτική τοποθέτηση. Μπορείτε να διαβάσετε τις αντιρρήσεις των ευρωπαίων εκδοτών στην νεότερη πρόταση της Google για διακανονισμό στην Ε.Ε.

«Μπορεί να εκμεταλλεύονται τη θέση τους»