Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Νέα δολοφονική επίθεση του καταζητούμενου Πούτιν κατά αθώων στο Κίεβο - Θύματα παιδιά


 

Ρωσική πυραυλική επίθεση με εντολή του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Βλαντιμίρ Πούτιν, στοχοθέτησε νωρίς σήμερα το πρωί το Κίεβο, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περίπου 50 άνθρωποι, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Σε ανακοίνωση, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Σέρχιι Πόπκο έκανε λόγο για 51 τραυματίες, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά. Όλα τα θύματα περιθάλπονται, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πληροφορίες για νεκρούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μια δεκαριά περιπτώσεις πτώσης συντριμμιών» από βλήματα καταγράφηκαν και έπληξαν κυρίως την περιφέρεια Ντεσνιάνσκι, όπου 17 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, απομακρύνθηκαν από πολυκατοικία που έπιασε φωτιά.

Από την πλευρά της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε την επίθεσή της «ακριβώς στις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», εκτοξεύοντας προς το Κίεβο δέκα πυραύλους οι οποίοι καταρρίφθηκαν.

Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, μια «πολυκατοικία υπέστη ζημιές» στην περιφέρεια του Ντνιπρόφκσι, προκαλώντας την απομάκρυνση «15 κατοίκων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και δύο πρόσωπα με αναπηρία».

«Ένας πύραυλος έπεσε στο χώρο ενός από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας», δήλωσε αργότερα αναφέροντας τον τραυματισμό ενός προσώπου.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον του Κιέβου μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οκτώ ρωσικοί πύραυλοι, που πετούσαν με κατεύθυνση την πρωτεύουσα, καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, σύμφωνα με το Κίεβο. Οι διασώστες χρειάστηκε να περιθάλψουν τέσσερα πρόσωπα.

Στο νότο, η Οδησσός έγινε επίσης στόχος μιας ρωσικής επίθεσης, έγραψε στην πλατφόρμα Telegram ο δήμαρχος της πόλης Γκενάντι Τρουχάνοφ.

«Δυστυχώς υπάρχουν τραυματίες», δήλωσε χωρίς να αναφέρει αριθμό.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής Σαχίντ καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη.



Ο σκύλος ή ο κηδεμόνας του; Ποιος φταίει για την επιθετικότητα του ζώου

 


Δυστυχώς, τις τελευταίες μέρες ζούμε καταστάσεις τις οποίες έχουμε βιώσει και στο παρελθόν και πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναζήσουμε στο μέλλον.

Οι περισσότερες ειδήσεις των ημερών σχετίζονται με τον Όλιβερ, το χάσκι που βρέθηκε σε πολύ κακή κατάσταση στην Αράχοβα και με την 50χρονη γυναίκα η οποία έχασε τη ζωή της από την επίθεση των τσοπανόσκυλων στη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο περιπτώσεις ερευνώνται και προσπαθούν να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.

Όσον αφορά την περίπτωση της 50χρονης γυναίκας, έχουν γεννηθεί πολλές απορίες για το αν φταίνε τα σκυλιά ή ο κηδεμόνας τους. Αυτού του είδους η επιθετική συμπεριφορά ορισμένων σκύλων μάς έχει απασχολήσει πολύ και στο παρελθόν με ανάλογα περιστατικά. Και κάπως έτσι η κοινή γνώμη διχάζεται και οι αυτόκλητοι δικαστές απαιτούν την ανάλογη τιμωρία. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι φταίνε τα σκυλιά. Άλλοι, ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κηδεμόνα που τα εκπαίδευε να είναι «φύλακες».

Και κάπου εδώ πρέπει να αναρωτηθούμε; Ποιος πραγματικά φταίει; Μπορεί ένας σκύλος να μεγαλώσει και να αναπτύξει από μόνος του επιθετική συμπεριφορά; Ή μήπως κάτι συνέβη κατά τη διάρκεια της ζωής του που τον έκανε να γίνει έτσι; Μήπως ένας «κακός» κηδεμόνας; Μήπως κάποια κακοποιητική συμπεριφορά που όχι μόνο τον φόβισε αλλά τον έκανε να επιθετικό;

Μια πολύ κοινή πεποίθηση είναι ότι οι σκύλοι είναι αντανάκλαση των κηδεμόνων τους. Αλλά μπορούμε τελικά να επιρρίψουμε εξ ολοκλήρου την ευθύνη σε αυτούς για τυχόν ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου τους;

Πριν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι σημαίνει «επιθετικός σκύλος». Σημαίνει, λοιπόν, ότι ο σκύλος επιδεικνύει μια συμπεριφορά με πρόθεση να βλάψει ή να δαγκώσει ένα άτομο ή ένα ζώο.

Τελικά ποιος φταίει;

Οι σκύλοι είναι «λευκός καμβάς», αν μπορούμε να τους αποκαλέσουμε έτσι. Φυσικά, κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός, μοναδικός, με τη δική του συμπεριφορά και ιδιοσυγκρασία, έχοντας κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αναλόγως με τη φυλή που ανήκει.

Ο εκπαιδευτής Κώστας Κοίλιας, μας δίνει μερικά παραδείγματα. Το ελληνικό λευκό τσοπανόσκυλο, αυτοί οι πολύ δυνατοί και αγέρωχοι χαρακτήρες, έχουν έμφυτο στοιχείο την φύλαξη, τα γλυκύτατα και παιχνιδιάρικα Labrador την οσμή, τα ελληνικά κοκόνια γαβγίζουν έντονα για να προειδοποιήσουν τον κηδεμόνα τους κτλ. Δηλαδή, ένας σκύλος μπορεί από τη γέννησή του να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι απολύτως διαχειρίσιμα από τον κηδεμόνα ενώ σε κάποιες άλλες είναι αναγκαία η βοήθεια ενός ειδικού.

Αυτό που πολλές φορές συμβαίνει, είναι ότι οι κηδεμόνες σκύλων χειρίζονται με λάθος τρόπο την αρνητική συμπεριφορά του κατοικιδίου τους ή «παραιτούνται» πολύ εύκολα από την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίησή του. Μπορεί, μάλιστα, να μην έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν επαρκώς, και με κάποιον τρόπο να αποδέχονται τον χαρακτήρα του σκύλου τους και ηθελημένα ή άθελά τους να ενθαρρύνουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Η φύση του σκύλου είναι απλά ένα σημείο εκκίνησης. Από εκεί κι έπειτα οι κηδεμόνες είναι αυτοί που μπορούν να βελτιώσουν ή να χειροτερέψουν οποιαδήποτε συμπεριφορά, αν και εφόσον δεν εντοπίσουν γρήγορα κάποια θέματα που μπορεί να αφορούν τον σκύλο τους, όπως έντονο άγχος αποχωρισμού, φύλαξη αντικειμένων ή τροφής, έντονο γάβγισμα ή δάγκωμα σε καινούριους ανθρώπους και ζώα.

Ένας σκύλος μπορεί να «καταστραφεί» αν υποστεί επανειλημμένη κακομεταχείριση και επανειλημμένα λάθη. Όπως μας αναφέρει ο εκπαιδευτής, ο κηδεμόνας του μπορεί να τον επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό που από έντονο εγκλεισμό, σωματική και πνευματική κακοποίηση, στέρηση τροφής και παντελή έλλειψη κοινωνικοποίησης, που είναι το Α και το Ω, να καταφέρει τον κάνει «φονική μηχανή» αν το επιθυμεί, μην έχοντας, όμως, κανέναν έλεγχο στο σκύλο του.

Αν ανατρέξουμε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, θα θυμηθούμε ότι οι άνθρωποι χτυπούσαν τους σκύλους τους ή τους έκοβαν τα αυτιά και την ουρά – κυρίως για την απειλητική εικόνα που θα παρουσίαζαν οι σκύλοι- για να γίνουν άγριοι και να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Δυστυχώς, αυτές τις αντιλήψεις δεν έχουν εκλείψει και ακόμη και σήμερα, ορισμένοι κάνουν ακριβώς τα ίδια στα σκυλιά τους.

Επομένως τι περιμένουμε από τον σκύλο; Να είναι καλός και να μας γυρνάει την κοιλιά του για χάδια; Όχι βέβαια! Ο σκύλος θα γίνει φοβικός (fear aggression), επιθετικός, θα μας γαβγίσει, θα μας γρυλίσει και θα μας δαγκώσει. Αν οι σκύλοι είχαν την αντιμετώπιση που έπρεπε, την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ίσως κάποιοι «ρίξουν» το φταίξιμο στην ράτσα του σκύλου. Όχι, δεν φταίει η ράτσα. Φταίει ο άνθρωπος που μεγάλωσε αυτόν τον σκύλο με ελλιπείς γνώσεις για το τι πλάσμα έχει στα χέρια του και τον έκανε να σχηματίσει αυτόν τον χαρακτήρα. Αν του είχε συμπεριφερθεί με αγάπη, χωρίς κλωτσιές και τιμωρίες ο σκύλος θα ήταν αλλιώς.

Πρέπει να αναφέρουμε και σε εκπαιδευτικό επίπεδο πως όταν κάποιος σκύλος εκπαιδεύεται για φύλαξη ανθρώπου ή χώρου από τον επαγγελματία εκπαιδευτή γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο σκύλος να γνωρίζει κατ’ εντολή από τον χειριστή του πότε και που χρειάζεται να επέμβει, και πότε πρέπει να είναι ήρεμος και χαλαρός. Δηλαδή υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος χωρίς να γίνεται επικίνδυνος για άλλους ανθρώπους και ζώα.

Ελπίζουμε στο μέλλον, να εξαλειφθούν τέτοια περιστατικά. Πρέπει να γίνουμε όλοι υπεύθυνοι κηδεμόνες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε υπεύθυνους σκύλους. Όλα είναι στο χέρι μας.

*Ευχαριστούμε πολύ τον εκπαιδευτή Κώστα Κοίλια που μοιράστηκε μαζί μας σημαντικές πληροφορίες.

Κοίλιας Κώστας: Εκπαιδευτής σκύλων συντροφιάς / θεραπείας κι υπηρεσίας

Instagram: @dog_wise.gr

Site: dogwise.gr


topetmou.gr



Bίντεο με επίθεση καρχαρία σε 20χρονο - «Δεν πίστευα ότι θα ζήσω»

 



Οι γιατροί ακρωτηρίασαν το πόδι του 20χρονου - «Τράβηξα το βίντεο γιατί ηθελα να πω αντίο».

Ένα συγκλονιστικό βίντεο δευτερόλεπτα μετά την επίθεση που δέχθηκε από καρχαρία την περασμένη Παρασκευή 20χρονος με αποτέλεσμα οι γιατροί να ακρωτηριάσουν το πόδι του έδωσε στη δημοσιότητα το θύμα Ματέο Μαριότι.

Η επίθεση έγινε ανοιχτά ακτής στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας με τον νεαρό να σώζεται χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του φίλου του, Τομάζο Αγκόστι, ο οποίος τον τράβηξε στη στεριά και προσπάθησε να τον ηρεμήσει ενώ η αιμορραγία ήταν μεγάλη.

Στο βίντεο φαίνεται ο έντρομος 20χρονος να ζητά βοήθεια, ενώ η θάλασσα βάφεται κόκκινη από το αίμα του μετά το δάγκωμα του καρχαρία.


Ο ίδιος πάντως παρά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του κάτω από το γόνατο στον οποίο προχώρησαν οι γιατροί, είναι σε καλή διάθεση οπως φαίνεται σε ανάρτησή του στο Instagram με την οποία ευχαρίστησε συγγενείς, φίλους και followers για την στήριξή τους.

«Τράβηξα αυτό το βίντεο μετά το τελευταίο δάγκωμα. Ήθελα να πω αντίο. Δεν πίστευα ότι θα ζήσω μετά την επίθεση από αυτό το τέρας. Έχασα αρκετό αίμα και δεν ξέρω τι θα κάνουν με το πόδι, αλλά δεν έχει σημασία τώρα. Είστε οι ήρωές μου, μου δώσατε δύναμη να προχωρήσω με τα μηνύματά σας και τα τηλεφωνήματά σας. Το μόνο μου όνειρο είναι να σας δω ξανά. Συγγνώμη που δεν απαντώ σε όλους, αλλά είμαι πολύ κουρασμένος και το κεφάλι μου πονάει» έγραψε ο 20χρονος.

Ειδικά, δε, για τον φίλο του που βρέθηκε δίπλα του μετά την επίθεση του καρχαρία ο νεαρός έγραψε: «Σου χρωστάω τη ζωή μου».

Ο Μαριότι βρίσκεται στην Αυστραλία από τον Νοέμβριο του 2022 και σπουδάζει θαλάσσια βιολογία.







Γελάει ο κόσμος με Κασσελάκη είπε ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για οπαδική βία είναι δικά του

 



Είναι απίστευτο το καραγκιοζιλίκι Κασσελάκη που έχει περάσει και τον Τσίπρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης χωρίς ίχνος ντροπής και ευθύνης για τα όσα λέει, τόλμησε να πει ότι η κυβέρνηση «υιοθέτησε» τα μέτρα τα δικά του (και του ΣΥΡΙΖΑ) για την αντιμετώπιση της βίας. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ το νούμερο Κασσελάκης, αποσπάσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο δελτίο ειδήσεων, ο ακατάλληλος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε πως τα μέτρα της κυβέρνησης για την βία στα γήπεδα συμπίπτουν με όσα ο ίδιος είπε το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος 

Ο φαιδρός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι: «Δεν έχουμε προτείνει μέτρα που συμπίπτουν με της κυβέρνησης, η κυβέρνηση υιοθέτησε τα μέτρα τα δικά μας που ανακοίνωσα το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή».

Με το που το είπε άρχισαν να γελάνε εκτός και εντός ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο Κασσελάκης και όσοι τον συμβουλεύουν είχαν διαβάσει τα μέτρα που διέρρεαν στα ΜΜΕ, ήξεραν τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, και είπαν να εξαπατήσουν τους πολίτες, βάζοντας το απόλυτο νούμερο να τα εξαγγείλει πριν την κυβέρνηση και σε όσα πέσει μέσα:

- Ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας (CCTV).

- Είσοδο στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση.

- Υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων.

- Υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση.

Μπερδεμένος σε ότι λέει ο Κασσελάκης, είπε τα μέτρα πρωτάκουστα και ότι τα υιοθέτησε η κυβέρνηση. 

Απλά προσέθεσε -η κυβέρνηση ότι με τον αποκλεισμό θεατών είναι αντίθετος, για να γλύψει τα σωματεία και τους φιλάθλους.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Στέφανος Κασσελάκης πέφτει στο ατόπημα ότι δήθεν ο πρωθυπουργός τον αντιγράφει, και θα πέσει πολύ γέλιο με αυτόν.



Δίωξη κατά 23 προσώπων για τα Τέμπη και τη σύμβαση 717 η οποία υπεγράφη το 2014, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ

 


Στην άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων σε βάρος 23 προσώπων, 18 εκ των οποίων είναι δημόσιοι υπάλληλοι, κατέληξε η έρευνα – μετά την τραγωδία στα Τέμπη – των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας σχετικά με τη σύμβαση 717 που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας εντόπισε ποινικές ευθύνες και παραλείψεις στην εκτέλεση της σύμβασης που συνδέονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Μάλιστα, εντοπίστηκε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας και τις εξηγήσεις που έδωσαν με την ιδιότητα του υπόπτου 23 πρόσωπα, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος 14 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, ενώ δύο εξ αυτών κατηγορούνται και για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος 4 δημοσίων υπαλλήλων της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων, αλλά και κατά 5 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Οι κατηγορίες αφορούν την εκτέλεση της 717 Σύμβασης για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016. Το 2019 υπογράφηκε Συμπληρωματική Σύμβαση σχετικά με το ίδιο έργο, με την οποία τροποποιήθηκε το αρχικό φυσικό αντικείμενο της Σύμβασης 717. Η Συμπληρωματική Σύμβαση προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος Σηματοδότησης με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου. Σημειώνεται, πως και οι δύο Συμβάσεις συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκσυγχρονισμός Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχιών (ETCS)», με την συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε ποσοστό 85%.

Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε πως χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ με αποτέλεσμα έπειτα από εννέα χρόνια το έργο να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Κατά τους εισαγγελείς, οι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής, που ήταν υπεύθυνοι για την διαχείριση των κονδυλίων, ενήργησαν κατά παράβαση των αρχών της χρηστής διαχείρισης αυτών των περιουσιακών στοιχείων και παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που υπέβαλαν οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ ήταν προδήλως μη ορθά και ελλιπή, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής ενέκριναν την χορήγηση των αντίστοιχων ενισχύσεων, προκαλώντας ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 15,6 εκατ. ευρώ.

Αντίγραφο της δικογραφίας διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Έλληνα εισαγγελέα προκειμένου να ερευνηθεί η τυχόν τέλεση της πράξης της παράβασης καθήκοντος από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές Εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποφάσισε να παραπέμψει τη νέα αυτή υπόθεση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, για τις δικές τους περαιτέρω νόμιμες ενέργειες, καθώς τα πραγματικά περιστατικά που αποτελούν το αντικείμενο της νέας αυτής έρευνας δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα εμπίπτον στην αρμοδιότητα του EPPO.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε διαβιβάσει στη Βουλή της δικογραφία αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα. Η δικαστική έρευνα ανατέθηκε στην ευρωπαία ανακρίτρια στην Ελλάδα Χριστίνα Σαλάππα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




MRB: Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς υπουργοί της κυβέρνησης


 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB Δεκεμβρίου 2023 και για την εικόνα των μελών της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την έρευνα, δημοφιλέστεροι υπουργοί είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με 46,7%, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με 37,5%, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας με 37,4%, η Όλγα Κεφαλογιάννη με 37,2% και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης με 30,5%.

Ακολουθούν οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κώστας Σκρέκας, Σοφία Ζαχαράκη, Άκης Σκέρτσος, Γιάννης Οικονόμου, Χρήστος Στυλιανίδης, Λίνα Μενδώνη, Δημήτρης Καιρίδης, Γιώργος Φλωρίδης, Παύλος Μαρινάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Σταύρος Παπασταύρου.









Ο ισραηλινός στρατός βρήκε τις σορούς δύο ομήρων της Χαμάς


 

Τις σορούς δύο ομήρων, που κρατούνταν στη Γάζα από τους τρομοκράτες της Χαμάς, περισυνέλεξε ο στρατός του Ισραήλ, όπως ανακοινώθηκε.

Πρόκειται για την 27χρονη Έντεν Ζεχάρια, η οποία απήχθη από το φεστιβάλ Nova, και τον 36χρονο Ζιβ Ντάντο, ο οποίος είχε δηλωθεί νεκρός από τον ισραηλινό στρατό.

Σε ανακοίνωσή τους, οι IDF ανέφεραν ότι οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ενημερωθεί. «Οι IDF αποστέλλουν στις οικογένειες τα θερμά τους συλλυπητήρια και θα συνεχίσουν να τις υποστηρίζουν», τονίζουν.

«Η εθνική μας αποστολή είναι να εντοπίσουμε τους αγνοούμενους και να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους στα σπίτια τους. Εργαζόμαστε από κοινού με τις υπηρεσίες ασφαλείας και με όλα τα μέσα πληροφοριών προκειμένου να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στην πατρίδα τους», πρόσθεσε.



Νετανιάχου σε Μπάιντεν: Εσείς ρίξατε ατομική βόμβα στην Ιαπωνία

 



Μια ιδιαίτερη συνομιλία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην οποία τον προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει η τακτική που ακολουθεί με τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, αποκάλυψε ο Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτό που τόνισε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ήταν πως κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη λόγω της άκριτης δολοφονίας αμάχων στη Γάζα. Τότε, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο Νετανιάχου του απάντησε: «Ναι, αλλά εσείς ισοπεδώσατε με τους βομβαρδισμούς σας τη Γερμανία και ρίξατε ατομική βόμβα στην Ιαπωνία, όπου πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους».

Τότε, ο Μπάιντεν του απάντησε: «Ναι, γι’ αυτό δημιουργήθηκαν όλοι αυτοί οι διεθνείς θεσμοί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξανασυμβούν (αυτοί οι βομβαρδισμοί). Μην κάνετε τα ίδια λάθη που κάναμε μετά τις 11 Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να εμπλακούμε σε πόλεμο στο Αφγανιστάν».

Σε συνομιλίες που είχε στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον, ο Μπάιντεν είπε ακόμα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «πρέπει να αλλάξει» την κυβέρνησή του. «Είναι καλός φίλος, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει… Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ακόμα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει «όχι» σε ένα παλαιστινιακό κράτος στο μέλλον.



Σκορπούσε τον θάνατο δι’ αλληλογραφίας: Αντιμέτωπος με 14 ανθρωποκτονίες ο 58χρονος που βοηθούσε ακόμη και ανήλικους να αυτοκτονήσουν

 



Ένας 58χρονος άνδρας που φέρεται να βοήθησε πάνω από δώδεκα νέους στην επαρχία του Οντάριο να αυτοκτονήσουν αποστέλλοντας τους ταχυδρομικώς δηλητήριο κατηγορείται για 14 ανθρωποκτονίες δεύτερου βαθμού, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Ο 58χρονος είχε κατηγορηθεί για 14 περιπτώσεις συμβουλών ή βοήθειας σε αυτοκτονία

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο σεφ Κένεθ Λο έστειλε ταχυδρομικά περίπου 160 πακέτα νιτρώδους νατρίου σε ανθρώπους στον Καναδά και επίσης έστειλε τουλάχιστον 1.200 δέματα σε διευθύνσεις σε περισσότερες από 40 χώρες.

«Είναι σαφώς σημαντικό… να απαγγέλλουμε τόσες (κατηγορίες) και το ζήτημα το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά η ομάδα ερευνητών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επιθεωρητής Σάιμον Τζέιμς της αστυνομίας στο Γιορκ, μια βόρεια συνοικία του Τορόντο.

Τα θύματα ήταν ηλικίας από 16 έως 36 ετών, ενώ ο επιθεωρητής αρνήθηκε να δώσει τα ονόματά τους.  Επίσης,  δεν εξήγησε γιατί έγιναν πιο βαριές οι κατηγορίες εναντίον του Λο. Πρόσθεσε, δε,  ότι δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι στο εξωτερικό μπορεί να έχουν πεθάνει από δέματα που έστειλε ο κατηγορούμενος.

Ο καναδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, Canadian Broadcasting Corp, επικαλούμενος επίσημα αρχεία και δηλώσεις, μετέδωσε ότι ο Λο ενδέχεται να συνδέεται με 117 θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι από αυτούς στη Βρετανία. Ανέφερε ότι οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας επιβεβαίωσαν ότι ο Λο έστειλε δέματα στις χώρες τους.

Ο κατηγορούμενος, για τον οποίο η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποίησε διάφορους ιστότοπους για να προσεγγίσει τα θύματά του, βρίσκεται στη φυλακή και θα εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο στις 19 Δεκεμβρίου.

Σε μια δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο BBC, ο δικηγόρος του κ. Λο, Μάθιου Γκούρλεϊ, είπε ότι ο πελάτης του σκοπεύει να δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες.

«Μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες βρίσκονται σε άλλες χώρες όπου δεν ισχύει η καναδική νομοθεσία», τόνισε ο Τζέιμς.



Αν ο Λο κριθεί ένοχος, θα γίνει ένας από τους χειρότερους μαζικούς δολοφόνους στην ιστορία του Καναδά. Τον Απρίλιο του 2020, ένας 51χρονος άνδρας πυροβόλησε και σκότωσε 22 ανθρώπους στην επαρχία της Νέας Σκωτίας στον Ατλαντικό πριν σκοτωθεί από αστυνομικούς.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μυτιληναίος για Μητσοτάκη: Έχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας


 

«Έχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας, γι' αυτό και η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης», δήλωσε εχθές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Μυτιληναίος», Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη συνέντευξη στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

«Όσοι υποτίμησαν τον Μητσοτάκη το 2016, νομίζω ότι το έχουν μετανιώσει πολύ πικρά. Απέδειξε, και το λέω με υπερηφάνεια σαν Έλληνας, ότι όχι απλώς μπορούσε, αλλά ήταν πολύ πιο έτοιμος από όσο πίστευαν. Έχουμε ίσως τον καλύτερο ηγέτη ευρωπαϊκής χώρας, γι' αυτό και τα πάμε καλύτερα από άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

Υπογράμμισε μέσα σε άλλα,  ότι η έλλειψη αντιπολίτευσης προκαλεί μια μονοκρατορία, που δεν είναι καλή για τη δημοκρατία: «Θλίβομαι σαν Έλληνας που δεν υπάρχει μια αξιόλογη αντιπολίτευση».




Αντρέ Μπράουερ: Πέθανε σε ηλικία 61 ετών ο ηθοποιός από το Brooklyn Nine-Nine

 


Θλίψη προκάλεσε στο Χόλιγουντ,  η είδηση του θανάτου σε ηλικία 61 ετών του ταλαντούχου ηθοποιού Αντρέ Μπράουερ ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποδύθηκε τον Captain Raymond Holt στη σειρά Brooklyn Nine-Nine και τον ντετέκτιβ Frank Pembleton στο Homicide: Life on the Street.

Σύμφωνα με τον ατζέντη του, ο Μπράουερ άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα μετά από σύντομης διάρκειας ασθένεια.

Ο πραγματικά ταλαντούχος Μπράουερ έγινε γνωστός με τη σειρά του NBC Homicide: Life on the Street από το 1992 έως το 1998 για την οποία το '98 πήρε Emmy για τον ρόλο του ως ντετέκτιβ Frank Pembleton.

Μεγάλη επιτυχία έκανε και με τον ρόλο του ως Captain Raymond Holt στην κωμική σειρά Brooklyn Nine-Nine, ρόλος για τον οποίο κέρδισε δύο Critics Choice Awards για β΄ανδρικό ρόλο και τέσσερις υποψηφιότητες για Emmy.

Γεννημένος το 1962 στο Σικάγο ο Μπράουερ, ο οποίος ήταν ο μικρότερος από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς του, έκανε θεατρικές σπουδές με υποτροφία στο Stanford και μαθήματα υποκριτικής στη Juilliard School for drama.

Ο πρώτος κινηματογραφικός του ρόλος ήταν στην ταινία του 1989 Glory στην οποία υποδύθηκε έναν στρατιώτη στα πρώτα αφροαμερικανικά συντάγματα του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

Συνολικά στην καριέρα του ο Μπράουερ, ήταν υποψήφιος 11 φορές για Emmy.





Λάθος «αντίπαλο» επέλεξε ο Αλβανός Έντι Ράμα: 37 βέτο της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας

 



Λάθος «αντίπαλο» επέλεξε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα για να κάνει επίδειξη δύναμης και αδιαλλαξίας με αφορμή την στημένη υπόθεση Μπελέρη, καθώς η Αθήνα με κάθε τρόπο διεμήνυσε στις Βρυξέλλες ότι οσο δεν αναγνωρίζεται ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας ο κ. Μπελέρης η πόρτα της Ε.Ε. για την Αλβανία θα μένει κλειστή.

Ο Αλβανός προκλητικός Ράμα, δήλωσε προκλητικά ότι τίποτε δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν έρθει «τούμπα όλο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» και το δικαστήριο ακολουθώντας την ετυμηγορία που ο ίδιος ο Ράμα έχει δώσει εντολή, απέρριψε την Δευτέρα το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για να λάβει άδεια και να ορκισθεί ως Δήμαρχος ενώ αναμένεται η συνέχιση της δίκης παρωδίας για την σκευωρία της δήθεν εξαγοράς ψήφων.

Το βρώμικο σχέδιο του Αλβανού είναι ξεκάθαρο, η υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση της Χειμάρρας και ο κίνδυνος αποκάλυψης των σκανδάλων μελών της κυβέρνησης και φίλων του Ράμα «επιχειρηματιών» από μια ανεξάρτητη Δημαρχιακή Αρχή, και οι αποκαλύψεις μπορεί να οδηγήσουν και τον ίδιο τον Ράμα στην φυλακή κάτι που φοβάται.

Η Αθήνα διεμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση οτι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στην στάση της, όπως διατυπώθηκε και με την ρητή επιφύλαξη που κατατέθηκε στην επιστολή που στάλθηκε στην Αλβανία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Αθήνα σε μια κίνηση καλής θέλησης συναίνεσε να αποσταλεί η επιστολή ώστε έτσι να δοθεί και στην αλβανική κυβέρνηση η ευκαιρία για να κάνει ένα βήμα μπροστά και να αρθεί το αδιέξοδο. Η Αθήνα δεν ζήτησε τίποτε περισσότερο από το να δοθεί η άδεια στον Φρέντι Μπελέρη να μπορέσει αν και κρατούμενος να ορκισθεί και ετσι να αναγνωρισθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Χειμάρρα. Ευκαιρία που ο κ. Ράμα δεν αξιοποίησε. Αυτή ήταν η τελευταία κίνηση και από δω και πέρα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας που είναι η υιοθέτηση Έκθεσης εκκρεμοτήτων και η σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης που εγκρίνονται με ομοφωνία προκειμένου να οδηγηθεί η Αλβανία στο στάδιο του ανοίγματος των ενταξιακών κεφαλαίων. Η Αθήνα υπενθυμίζει ότι ακόμη κι αν έφθανε σε αυτό το σημείο η Αλβανία τότε θα υπάρχουν 37 βέτο για το άνοιγμα και το κλείσιμο των Κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο προκλητικός Έντι Ράμα ενθαρρυμένος από την στάση των Ευρωπαίων που θεωρούν ως διμερές θέμα την υπόθεση Μπελέρη, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καμφθεί από τις πιέσεις των εταίρων και επενδύει στην κόπωση από μια αντιπαράθεση στην οποία ο ίδιος κρατάει το κλειδί.

Αλλά τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από ότι τα βλέπει ο Ράμα, και είναι πλέον μονόδρομος το μπλοκάρισμα της Ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας.



Έκρηξη βόμβας στο κέντρο του Πειραιά - Είναι η δεύτερη φορά στο ίδιο μέρος

 


Σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι η δεύτερη φορά που τοποθετείτε εκρηκτικός μηχανισμός στον ίδιο σημείο στο κατάστημα.

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα Τετάρτης, λίγο πριν από τις 01:30, σε κατάστημα υποδημάτων στο κέντρο του Πειραιά, στην οδό Φίλωνος.

Οι δράστες τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του καταστήματος και αμέσως τραπήκαν σε φυγή.

Από την έκρηξη της βόμβας δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί. Η ΕΡΤ ανέφερε ότι από τύχη δεν τραυματίστηκε ένας άστεγος που είχε βρει καταφύγιο σε παρακείμενο κτίριο.

Η έκρηξη, που ακούστηκε σε μεγάλη ακτίνα, προκάλεσε υλικές ζημιές  σε δύο καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε κτίριο το οποίο στεγάζει δικηγορικά γραφεία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλα κτίρια σε ακτίνα έως και 300 από το σημείο στο οποίο τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.



Το 2020 είχε τοποθετηθεί εμπρηστικός μηχανισμός και πάλι στο ίδιο κατάστημα.

Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν το σημείο, ενώ μετέβη και το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.