Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Όλα δείχνουν πρόωρη κάλπη: Τα 3+1 σενάρια του Μαξίμου



Αν και ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία - ή, τουλάχιστον, θα προσπαθήσει να το πράξει - όλοι διαβλέπουν εξελίξεις νωρίτερα. Κι η απάντηση στο ερώτημα «πόσο νωρίτερα;» συναρτάται από την πορεία των πραγμάτων τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα, τα οποία άνοιξε πατώντας το γκάζι η κυβέρνηση αρχής γενομένης από την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, Κάλπες δείχνει, άλλωστε, και το ευρύτερο πολιτικό κλίμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι βουλευτές σκέπτονται ήδη την επόμενη μέρα και η διαφαινόμενη υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου μαρτυρά ότι αγωνιούν για την παραμονή στο πόστο τους. 

Όμως μερίδα βουλευτών εκτιμά πως οι πρόωρες εκλογές μπορούν να είναι «μια κάποια λύση» εάν διαπιστωθεί ότι το βάρος της επόμενης αξιολόγησης ή της μεταμνημονιακής εποχής με συνέχιση της εποπτείας ή ακόμη και ένα νέο Μνημόνιο είναι αβάσταχτο για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αποψη που έχουν εκφράσει δημοσίως Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και άλλοι ή συμμερίζονται στελέχη της ομάδας των 53 προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ιδεολογικής συντριβής και πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαλπίσει προεκλογικό συναγερμό, βλέποντας και επιθυμώντας σε κάθε περίπτωση εκλογές το 2018. Αντίστοιχα, στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα και γι' αυτό, παρά τις οργανωτικές δυσκολίες, τρέχουν αντίστοιχα και το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα. Εκλογές εντός του 2018 βλέπει και ο Βασίλης Λεβέντης.

Προσώρας, προτεραιότητα της κυβέρνησης θεωρείται το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο θα συντελεστεί με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα (15/1) και το πράσινο φως από το Eurogroup ύστερα από μία εβδομάδα (22/1). Επειτα, οι κινήσεις Τσίπρα θα φανερώσουν τις προθέσεις του. Μόνον εάν προχωρήσει, φέρ' ειπείν, σε έναν ευρύ ανασχηματισμό, θα δείξει ότι στο μυαλό του έχει το τέλος της διαδρομής. 

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του μελετούν διαρκώς τις δημοσκοπήσεις, κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου για ημερομηνίες εκλογών. Πότε; Οταν κρίνουν πως κεφαλαιοποιούν πολιτικά τις παροχές που δίνουν ή υπόσχονται την ώρα που οι εταίροι δεν φείδονται πλέον καλών λόγων για την κυβέρνηση - ενδεικτικό παράδειγμα οι χθεσινές δηλώσεις Νταϊσελμπλούμ στους «Financial Times» - ενώ επιπλέον δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν χώρο στην κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει την κοινωνική πολιτική της (σε λελογισμένα δημοσιονομικά επίπεδα). 

Εξάλλου, ο διαφαινόμενος σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία επιταχύνει τις εξελίξεις και σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρο αποτελεί η κυβερνητική συνύπαρξη με τους ΑΝΕΛ. Ο ισχυρός δεσμός Τσίπρα - Καμμένου δεν ευνοεί την ευόδωση σεναρίων διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά το Σκοπιανό αποτελεί απρόβλεπτο παράγοντα. Η άρνηση του υπουργού Αμυνας να συναινέσει σε χρήση του όρου «Μακεδονία» και οι λεκτικές ακροβασίες της κυβέρνησης για ευρείες συναινέσεις στη Βουλή, ακόμη κι αν διαχωρίσουν τη θέση τους οι ΑΝΕΛ, θεωρητικά περιπλέκει την κατάσταση. Οι χαμηλοί τόνοι, ωστόσο, που διατηρεί το Μαξίμου και η εκτίμηση ότι ο Καμμένος «δεν θα σταθεί εμπόδιο» μαρτυρούν μάλλον πως πρόκειται για παιχνίδι τακτικής.

Ετσι, όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι υπάρχουν τέσσερα σενάρια για τις εκλογές:

Κάλπες τον προσεχή Ιούνιο. Το σενάριο μπορεί να γίνει πράξη εύκολα εάν ο «λογαριασμός» δεν βγαίνει και θολώσει το σχέδιο της εξόδου από τα Μνημόνια και την επιτροπεία μέσα από πρόσθετα μέτρα ή τέταρτο Μνημόνιο. Σε μία τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διπλής κάλπης, με τη δεύτερη να αφορά σε ένα «συμβουλευτικό» δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, την οποία σχεδιάζει να ανοίξει σύντομα ο Πρωθυπουργός. Η ανάγνωση θέλει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζουν πολιτικά με την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας στη δεύτερη, «ανώδυνη» κάλπη και όχι σ' αυτή των βουλευτικών εκλογών.

Εκλογές το φθινόπωρο (π.χ. Οκτώβριο). Η εκδοχή αυτή προϋποθέτει ότι το πρόγραμμα στήριξης θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα έχει προχωρήσει η διευθέτηση του χρέους και η κυβέρνηση θα έχει πετύχει την έξοδο στις αγορές, επιχειρώντας παράλληλα να δώσει ή να υποσχεθεί νέες παροχές, μετατρέποντας τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης σε προεκλογική φιέστα. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται με τους θεσμούς η δυνατότητα μείωσης των φορολογικών συντελεστών ή παγώματος των μειώσεων στις κύριες συντάξεις που έχει συμφωνηθεί να ισχύσουν από το 2019.

Εκλογές τον Μάιο του 2019, δηλαδή, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Πολλοί, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ποντάρουν πως ο Τσίπρας θα τραβήξει αυτό το χαρτί ακόμη κι αν έχει τη δυνατότητα εξάντλησης της τετραετίας. Η επιλογή αυτή θα ενισχύσει και το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» που ακούγεται πέριξ του Μαξίμου, με ορίζοντα την προεδρική εκλογή του 2020 και μια ενδεχόμενη αδυναμία της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εάν μάλιστα η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές του 2019 και δεν βρει πλειοψηφία 200 βουλευτών για να καταργήσει την απλή αναλογική, η εφαρμογή της στις αμέσως επόμενες εκλογές σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί υποχρεωτικά κυβερνητικό εταίρο, ακόμη και ως δεύτερο κόμμα. Επιπλέον, η δρομολόγηση της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο θα συμβάλει επίσης στην καλλιέργεια κλίματος πολιτικής αστάθειας που μπορεί να ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάντληση της τετραετίας και κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2019. Αυτή είναι η εκδοχή για την οποία μιλούν δημοσίως ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας επιπλέον πως τότε θα διεξαχθούν -- αντί του Μαΐου - και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην πολιτική, όμως, ισχύει ο κανόνας πως «καις» αυτό που απεύχεσαι...


Πηγή : in.gr


Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Το νέο σύστημα αξιολόγησης των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.



Εξήντα δύο αλλαγές, αντικαταστάσεις και καταργήσεις περιλαμβάνει το νέο προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση, την ιεραρχία και εξέλιξη των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Το «άριστα» 10 στη βαθμολόγηση μετατρέπεται σε 100! Αλλάζει η κλίμακα βαθμολόγησης από 0-10 σε 0-100. Αξιολογείται η ηθική, ο ψυχισμός, η πίστη, η αυτοπροβολή, ο εγωκεντρισμός, η μέθη, η χαρτοπαιξία και τα χρέη…

Ο νέος κώδικας αξιολόγησης εμπεριέχει επιπλέον κριτήρια διαφάνειας για την αξιοκρατική ανέλιξη των αξιωματικών, το «κόψιμο» των ανεπαρκών, δίνει το δικαίωμα προσφυγής στους αξιολογούμενους, «σπρώχνει» τους αστυνομικούς που βγαίνουν από τις Σχολές σε αστυνομικά τμήματα και επιχειρεί μέσω αυτού τη δημιουργία πνεύματος ομάδας!

Στα κριτήρια αξιολόγησης, μεγάλο μέρος των οποίων δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», δίνεται έμφαση στην επαγγελματική επάρκεια, τη δυνατότητα εφαρμογής των γνώσεων και της εμπειρίας των αξιωματικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την ευελιξία προσαρμογής σε δύσκολες συνθήκες και την εφαρμογή σύγχρονων μορφών άσκησης του επιχειρησιακού αστυνομικού έργου. Σημαντικό μέρος αυτής της αξιολόγησης λαμβάνει ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, οι σχέσεις με τους πολίτες όπως επίσης η εμφάνιση και οι επικοινωνιακές δεξιότητες…

Διοικητική ικανότητα
*Στις πρώτες 9 παραγράφους του άρθρου 3 του νέου Π.Δ. περιγράφονται τα κριτήρια αξιολόγησης διοικητικής ικανότητας των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. βάσει της καθοδήγησης, ενημέρωσης, παρακίνησης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων-ικανοτήτων του προσωπικού και την ικανότητα λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, προγραμματισμού, οργάνωσης, συντονισμού και ελέγχου. Επίσης, αξιολογείται η ικανότητα ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και πόρων όπως και της αντικειμενικής και αμερόληπτης αξιολόγησης προσωπικού και παραχθέντος έργου. Τα ηθικά προσόντα που αξιολογούνται είναι η πειθαρχία, η ευσυνειδησία και ακεραιότητα χαρακτήρα όπως και η επίγνωση του καθήκοντος.

*Αξιολογούνται επίσης και τα ψυχικά προσόντα με γνώμονα την αποφασιστικότητα, πρωτοβουλία και αυτοπεποίθηση, το θάρρος και η ανάληψη ευθυνών όπως επίσης η ψυχραιμία και αυτοκυριαρχία. Η σωματική ικανότητα βαθμολογείται βάσει της γενικής κατάστασης της υγείας και αρτιμέλειας, της αντοχής κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας και τη μη αποχή από αυτή για λόγους υγείας.

*Κατά την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός επίδοσης και η σειρά αποφοίτησης από τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, κάθε άλλη εκπαίδευση, άλλοι τίτλοι σπουδών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως επίσης οι πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις, οι ηθικές και υλικές αμοιβές του αξιολογούμενου, επίσημα έγγραφα του ατομικού φακέλου του αξιωματικού που αναφέρονται σοβαρά ελαττώματα και ελλείψεις που επηρεάζουν την ικανότητα διοίκησης σε όλα τα επίπεδα.

Χαρτοπαιξία, μέθη και αυτοπροβολή
Στη 10η παράγραφο του άρθρου 3 του νέου προεδρικού διατάγματος αναφέρονται τα χαρακτηριστικά που αποτελούν ελαττώματα και ελλείψεις στην προσωπικότητα του αξιολογούμενου. Αυτά είναι:
* Η έλλειψη πίστεως στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας

* Η έλλειψη αισθήματος ευθύνης για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το αξίωμα και τη θέση του αξιωματικού

*Ο αριβισμός και η εν γένει χρησιμοποίηση αθέμιτων μέσων για την επαγγελματική εξέλιξη και η προσφυγή σε πλάγια μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού

* Η έλλειψη κοινωνικότητας και η ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους πολίτες

* Η καθ’ έξη μέθη, χαρτοπαιξία και δημιουργία χρεών

* Η αυτοπροβολή, ο εγωκεντρισμός και η κολακεία, η φιλοκατηγορία κατά τις σχέσεις με τους προϊσταμένους, τους υφισταμένους ή τους τρίτους

Απόρρητα
Σημειώνεται ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης και οι ειδικές εκθέσεις αποστρατείας αποτελούν απόρρητα έγγραφα και δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν γνώση τρίτα πρόσωπα, εκτός αν δικαστική αρχή ζητήσει έγγραφα για τη διερεύνηση δικαστικής υπόθεσης που εκκρεμεί. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ελλείψεις ή ελαττώματα στα έγγραφα αξιολόγησης από τη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού οι εκθέσεις αξιολόγησης επιστρέφονται στους αξιολογητές για διόρθωση. Επίσης, αν επισημανθούν στοιχεία για σκόπιμη ή μη αντικειμενική ευμενή ή δυσμενή βαθμολογία των προσόντων των αξιολογούμενων αξιωματικών από τους αξιολογητές, ειδικά αν υπάρχει δυσαρμονία με βαθμολογίες προηγούμενων χρόνων, αυτά μεταφέρονται στο συμβούλιο κρίσεων για περαιτέρω αξιολόγησή τους.

Αξιολογητές και βαθμολογία
* Σύμφωνα με το άρθρο 5 του νέου Π.Δ., οι εκθέσεις αξιολόγησης συντάσσονται από αξιωματικούς ανώτερους ή αρχαιότερους του αξιολογούμενου και φέρουν βαθμό τουλάχιστον Αστυνόμου Β’. Η αξιολόγηση των αξιωματικών από τον βαθμό του Υπαστυνόμου Β’ έως και του Αστυνομικού Υποδιευθυντή πραγματοποιείται από δύο αξιολογητές, ενώ η αξιολόγηση των Αστυνομικών Διευθυντών, Ταξιάρχων και Υποστρατήγων πραγματοποιείται από τρεις αξιολογητές. Οι Αντιστράτηγοι αξιολογούνται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

* Οι αξιολογητές είναι, ο προϊστάμενος της οργανικής μονάδας, επιπέδου τουλάχιστον Τμήματος, στην οποία υπηρετεί ο αξιολογούμενος και οι προϊστάμενοι των αμέσως ανώτερων ιεραρχικά οργανικά μονάδων, οι οποίοι αξιολογούν χωρίς να λαμβάνουν γνώση των βαθμολογιών των προηγούμενων αξιολογητών. Οι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες εκτός Ελληνικής Αστυνομίας αξιολογούνται από τον ανώτερο ή αρχαιότερο αξιωματικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσίες και αξιωματικούς που αξιολογούν άλλους αξιωματικούς στην οποία ανήκουν οργανικά, με την επιφύλαξη τυχών ειδικότερων διατάξεων που αφορούν την αξιολόγησή τους. Η αξιολόγηση αρχίζει την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 30ή Νοεμβρίου του επόμενου έτους, ενώ συντάσσεται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου κάθε έτους.

* Η βαθμολόγηση, όπως περιγράφεται στο άρθρο 9, είναι με ακέραιους αριθμούς από το 1 μέχρι το 100, ενώ κατά την εξαγωγή του μέσου όρου, των ουσιαστικών προσόντων και των κριτηρίων αξιολόγησής τους οι δεκαδικοί αριθμοί μέχρι εκατοστού της μονάδας διατηρούνται.

Ο γενικός χαρακτηρισμός βαθμολογείται ως εξής:

ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ από 91 μέχρι και 100
ΛΙΑΝ ΚΑΛΟΣ από 81 μέχρι και 90,99
ΚΑΛΟΣ από 61 μέχρι και 80,99
ΜΕΤΡΙΟΣ από 41 μέχρι και 60,99
ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ από 1 μέχρι και 40,99

Αρνητική μοριοδότηση και αυτοαξιολόγηση
Το άρθρο 9 προσθέτει πως οι ανώτερες πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν μέσα στον χρόνο αξιολόγησης μοριοδοτούνται αρνητικά, με την αφαίρεση μορίων από το προσόν της πειθαρχίας ανάλογα με τη βαρύτητα της ποινής.

Στην περίπτωση επιβολής ποινής αργίας με απόλυση αφαιρούνται:

1. 20 μόρια για κάθε ποινή αργίας με απόλυση 2 μηνών

2. 25 μόρια για κάθε ποινή αργίας με απόλυση 3 μηνών

3. 30 μόρια για κάθε ποινή αργίας με απόλυση 4 μηνών

4. 35 μόρια για κάθε ποινή αργίας με απόλυση 5 μηνών

5. 40 μόρια για κάθε ποινή αργίας με απόλυση 6 μηνών

Στην περίπτωση επιβολή ποινής αργίας με πρόσκαιρη παύση αφαιρούνται:

1. 10 μόρια για κάθε ποινή αργίας με πρόσκαιρη παύση μέχρι 30 ημέρες

2. 15 μόρια για κάθε ποινή αργίας με πρόσκαιρη παύση μέχρι 60 ημέρες

3. 20 μόρια για κάθε ποινή αργίας με πρόσκαιρη παύση μέχρι 90 ημέρες

4. 25 μόρια για κάθε ποινή αργίας με πρόσκαιρη παύση μέχρι 120 ημέρες

Κάθε αξιολογούμενος από τον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή έως και του Υποστρατήγου προβαίνει υποχρεωτικά σε αυτοαξιολόγηση των ουσιαστικών του προσόντων, κατά το τελευταίο πενθήμερο του Νοεμβρίου κάθε έτους, συντάσσοντας ειδικό έντυπο, το οποίο είναι ενσωματωμένο στην έκθεση αξιολόγησης υπό τον τίτλο «ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ», και στο οποίο αποτυπώνεται περιγραφικά η υπηρεσιακή του απόδοση το χρονικό διάστημα της αξιολογικής περιόδου.

Σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση πάνω από 20 μονάδες, στις βαθμολογίες των αξιολογητών, για τους αξιωματικούς μέχρι και τον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή ή 15 μονάδες για τους αξιωματικούς από τον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και πάνω, το θέμα τίθεται υπόψη του Συμβουλίου Κρίσεων, το οποίο αποφαίνεται οριστικά.

Ενστάσεις και αποστρατείες
Στο άρθρο 10 του νέου Π.Δ., επισημαίνεται ότι ο τελικός αξιολογητής κοινοποιεί στον αξιολογούμενο, εγγράφως και με απόδειξη, τη βαθμολογία του, όπως και τα κριτήρια αξιολόγησης κάτω του 70 ή τις βαθμολογίες που δικαιολογούν δυσμενή κρίση στον κατεχόμενο βαθμό.

Ο αξιολογούμενος αξιωματικός έχει προθεσμία πέντε ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της βαθμολογίας να υποβάλει ένσταση προς τον τελικό αξιολογητή, και εκείνος με τη σειρά του να την υποβάλει στη Διεύθυνση Προσωπικού διατυπώνοντας τις απόψεις του επί των ισχυρισμών του αξιολογούμενου που ενίσταται. Στη συνέχεια το Συμβούλιο Κρίσεων καλεί τον αξιολογούμενο, ενδεχομένως και τους αξιολογητές και αποφαίνεται οριστικά επί της ενστάσεως. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η ένσταση του αξιολογούμενου, η έκθεση θεωρείται άκυρη και διατάσσεται από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. η σύνταξη νέας έκθεσης από αξιωματικό ανώτερο ή αρχαιότερο από τον πρώτο αξιολογητή.

Το άρθρο 12 του νέου Π.Δ. αναφέρεται στις κρίσεις των αξιωματικών σε συνάρτηση με τις βαθμολογίες αξιολόγησης. Οι Υπαστυνόμοι Β’ και οι Υπαστυνόμοι Α’, κρίνονται προακτέοι αυτοί που αξιολογούνται σε όλα τα επιμέρους ουσιαστικά τους προσόντα με βαθμό τουλάχιστον 61, παραμένοντες στον ίδιο βαθμό αυτά με βαθμό τουλάχιστον 41. Αποστρατευτέοι κρίνονται αυτοί που αξιολογούνται με βαθμό κάτω του 41. Οι Αστυνόμοι Β’, Αστυνόμοι Α’ και Αστυνομικοί Υποδιευθυντές κρίνονται προακτέοι με βαθμό τουλάχιστον 61, παραμένοντες με τουλάχιστον 41, και «κόβονται» αυτοί κάτω από την προηγούμενη βαθμολογία. Διατηρητέοι κρίνονται οι Αστυνομικοί Διευθυντές με βαθμολογία τουλάχιστον 86 και οι Ταξίαρχοι και Υποστράτηγοι με βαθμό τουλάχιστον 91, ενώ τον δρόμο της αποστρατείας παίρνουν εκείνοι που βαθμολογούνται κάτω από 61. Οι Αστυνομικοί Διευθυντές κρίνονται προακτέοι με βαθμολογία τουλάχιστον 91, ενώ οι Ταξίαρχοι και Υποστράτηγοι με τουλάχιστον 95. Αποστρατευτέοι κρίνονται οι ανώτατοι αξιωματικοί που δεν αξιολογούνται με βαθμό τουλάχιστον 81 και οι ανώτεροι με τουλάχιστον 61.

Yποχρεωτικά σε… Α.Τ.

Το άρθρο 23 του νέου Π.Δ. προβλέπει πως οι νεοεξερχόμενοι Αστυφύλακες τοποθετούνται υποχρεωτικά και δεν μετακινούνται για οποιονδήποτε λόγο τα πρώτα δύο έτη από την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Αστυφυλάκων σε Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικούς Σταθμούς και για τα επόμενα δύο χρόνια σε Αστυνομικά Τμήματα, Αστυνομικούς Σταθμούς, Τμήματα Τροχαίας, Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης, Τμήματα Αλλοδαπών, Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, Τμήματα και Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας καθώς και σε υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Αμεσης Δράσης, Μεταγωγών Δικαστηρίων και αστυνόμευσης Αερολιμένα, εκτός από τα επιτελικά γραφεία…


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 


Τεκνοποίηση: Ισχύουν τα ίδια ηλικιακά όρια και στους άνδρες όπως στις γυναίκες;



Η απάντηση αρχικώς είναι "όχι". Στους άνδρες δεν τελειώνουν ποτέ εντελώς τα σπερματοζωάρια όπως συμβαίνει με τα ωάρια στις γυναίκες γύρω στα 40-43 έτη. Πλην όμως, υπάρχουν και στην περίπτωση των ανδρών κάποιες επιπτώσεις από την πάροδο των ετών...

Ισχύουν παρόμοια όρια ηλικίας για τους άνδρες, όπως για τις γυναίκες; Όπως μας λέει ο μαιευτήρας- χειρουργός γυναικολόγος, γιατρός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ,“Institute of Life” ΙΑΣΩ , δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, "η απάντηση είναι αρνητική. Οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες χρονικές προθεσμίες με τις γυναίκες. Όπως είναι λογικό μετά την ηλικία των 50 υπάρχει μια δραστική πτώση στην ποσότητα, την κινητικότητα και την ποιότητα του σπέρματος, αλλά παράλληλα υπάρχουν πολλά διάσημα παραδείγματα ανδρών που έγιναν πατέρες πολλά χρόνια μετά τα 50".

Ας δούμε μερικά παραδείγματα

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, για παράδειγμα, απέκτησε παιδί στην ηλικία των 73, και ο Tony Randall απέκτησε δύο παιδιά στα 70 του. Η περίπτωση του γηραιότερου «νέου» πατερά που έχει καταγράφει είναι ένας Ινδός αγρότης που ονομάζεται Nanu Ram Jogi, ο οποίος έγινε μπαμπάς ενός παιδιού στην ηλικία των 90, το 2007.

Αλλά όπως μας λέει ο κ. Κωσταράς, "αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα γονιμότητας για τους άνδρες δεν υπάρχουν. Η ανδρική γονιμότητα μειώνεται καθώς περνούν οι δεκαετίες, ιδίως μετά την ηλικία των 35. Ο αριθμός σπερματοζωαρίων στους άνδρες ηλικίας 50-80 ετών είναι συνήθως περίπου 75% του αριθμού των ανδρών ηλικίας 20-50 ετών.

Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μειώνεται με την ηλικία.

Η κινητικότητα τείνει να είναι καλύτερη πριν την ηλικία των 25 και χαμηλότερη μετά την ηλικία των 55. Από την ηλικία των 35 έως 55, η κινητικότητα του σπέρματος έχει πράγματι αποδειχθεί ότι μειώνεται κατά 54 τοις εκατό, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά ένας άνδρας κάνει σεξ.

Το πιο σημαντικό μέρος, είναι οι αλλαγές στην ποιότητα του σπέρματος μετά την ηλικία των 50. Ενώ οι γυναίκες συνήθως παίρνουν όλη την ευθύνη όσον αφορά την ηλικία και τις γενετικές ανωμαλίες και στους άνδρες δίνεται ένα «δικαιολογητικό» από την κοινωνία, η αλήθεια είναι ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να έχουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες ή άλλα προβλήματα υγείας.

Προβλήματα υγείας στο παιδί

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο γονιός, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει για να γεννηθεί ένα παιδί με αυτισμό, σχιζοφρένεια, σύνδρομο Down ή άλλες γενετικές ασθένειες, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τη μητέρα να αποβάλει.

Η γονιμότητα των ανδρών δεν εξαφανίζεται με την ηλικία όπως στις γυναίκες και δεν φέρουν τους ίδιους κινδύνους που προκαλούνται στις γυναίκες όσον αφορά τις επιπλοκές της καρδιάς και του πρόωρου τοκετού. Παρά το ότι υπάρχει η δυνατότητα να γονιμοποιήσουν σe μεγαλύτερη ηλικία, αυτό θα πρέπει να γίνεται με σκέψη και συζήτηση του ζευγαριού αλλά και τη συμβουλή του ειδικού για την αναπαραγωγή.

Επίσης, υπάρχει ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε… Δεν είναι πολύ δύσκολο να τρέχεις πίσω από ένα βρέφος μετά τα 60";


Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή : iatropedia.gr


Παρήγγειλε πίτσα σε αστυνομικό τμήμα για να σωθεί από τον σύντροφό της



Μια γυναίκα στις ΗΠΑ κάλεσε την αστυνομία, προσποιούμενη ότι παραγγέλνει παραγγείλει πίτσα για να σωθεί από το σύντροφό της. Η νεαρή γυναίκα, αφού είχε ...
κακοποιηθεί από τον σύντροφό της, τηλεφώνησε στην άμεση δράση ζητώντας βοήθεια με τον πιο πρωτότυπο τρόπο.

Η γυναίκα ζητούσε επίμονα από τον αστυνομικό να της φέρει μια πίτσα, με τον ίδιο να πιστεύει πως πρόκειται για φάρσα.
Μόλις ο αστυνομικός της ζήτησε να περιγράψει την κατάσταση η γυναίκα άρχισε να περιγράφει τα υλικά που ήθελε να εμπεριέχει η πίτσα, ενώ ρωτούσε επίμονα για τον χρόνο παράδοσης της παραγγελίας της, με τον αστυνομικό να αντιλαμβάνεται πως η κλήση ήταν πιο σοβαρή από όσο νόμιζε.

Η καταγραφή της κλήσης είναι σοκαριστική, καθώς η γυναίκα να προσπαθούσε να κρατήσει στην γραμμή τον αστυνομικό και να τον πείσει χωρίς να αποκαλυφθεί στον σύντροφό της που βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο.

Κλήση : "911, ποια είναι η τοποθεσία σας;"

"123 Μαίν Στρίτ"

"Εντάξει,τι συμβαίνει εκεί;"

" Θα ήθελα να παραγγείλω μια πίτσα."

" Κυρία μου, έχετε καλέσει το 911"

"Ναι, το γνωρίζω. Μπορώ να έχω μια μεγάλη με ζαμπόν, μανιτάρια και πιπεριές;"

"Εμμμ... Συγνώμη, γνωρίζεται ότι έχετε καλέσει το 911 έτσι;"

" Ναι, ξέρετε πόσο θα αργήσει."

" Εντάξει κυρία είναι όλα καλά εκεί; Έχετε κάποια ανάγκη;"

"Ναι, έχω"

"Και δεν μπορείτε να μιλήσετε γιατί βρίσκεται κάποιος στο δωμάτιο μαζί σας;"

"Ναι, ακριβώς. Γνωρίζετε πόσο θα αργήσει;"

" Έχω έναν αστυνομικό περίπου ένα χιλιόμετρο από τη τοποθεσία σας. Υπάρχουν όπλα στο σπίτι σας;"

"Όχι"

"Μπορείτε να παραμείνετε στο τηλέφωνο;"

΄"όχι. Τα λέμε σύντομα, ευχαριστώ"

Μετά το τηλεφώνημα ο αστυνομικός έλεγξε το ιστορικό των κλήσεων από το σπίτι, ανακαλύπτοντας πολλές κλήσεις καταγγελίας ενδοοικαγενειακής βίας.

Όταν η αστυνομία έφτασε στο σπίτι βρήκε τη γυναίκα βάναυσα κακοποιημένη και τον δράστη μεθυσμένο.


tro-ma-ktiko.blogspot.gr


Συνελήφθη ένα άτομο στη Λάρισα σε βάρος του οποίου εκκρεμούν συνολικά (68) καταδικαστικά έγγραφα και αποφάσεις



Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες 13-01-2018 στη Λάρισα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ένας 59χρονος υπήκοος Κύπρου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν καταδικαστικά έγγραφα και αποφάσεις για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας, απάτης, φοροδιαφυγής, υπεξαίρεσης, καθώς και παραβίαση νομοθεσιών περί επιταγών, περί φορολογίας και περί δημόσιων εσόδων.

Συγκεκριμένα σε βάρος του εκκρεμούν:

(14) Εντάλματα Σύλληψης των Ανακριτών Πλημμελειοδικών Αθηνών και Πατρών,
(13) Διατάξεις Προέδρων Εφετών Αθηνών και Πατρών, καθώς και Εισαγγελέα Εφετών Πατρών,
(2) Βουλεύματα Συμβουλίου Εφετών Αθηνών,
(39) καταδικαστικές αποφάσεις (Μονομελούς και Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, καθώς και Τριμελών Πλημμελειοδικείων Πειραιά και Πατρών) με συνολική ποινή φυλάκισης 106 ετών και 1 μηνός και συνολική χρηματική ποινή (10.500) ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


Ερευνητές ανέπτυξαν μέθοδο που προβλέπει αν ο καρκίνος στο μαστό και τους λεμφαδένες θα κάνει μεταστάσεις


Επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία κατάφεραν να βρουν τον τρόπο με τον οποίον προβλέπουν ποιες γυναίκες με καρκίνο στο μαστό και στους λεμφαδένες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μεταστατικούς δευτερογενείς όγκους.

Σήμερα, όταν μία ασθενής διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού, οι γιατροί ερευνούν κατά πόσο τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος περαιτέρω μετάστασης σε μακρινά όργανα. Σε όσες γυναίκες έχει όντως υπάρξει εξάπλωση του καρκίνου στους λεμφαδένες, η πρόγνωση της νόσου είναι χειρότερη, γι’ αυτό ακολουθείται πιο επιθετική χημειοθεραπεία ή αφαίρεση λεμφαδένων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη λέκτορα βιοπληροφορικής του καρκίνου, δρ. Ανίτα Γρηγοριάδη, του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παθολογίας «The Journal of Pathology: Clinical Research» και την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μελέτησαν ιστούς λεμφαδένων και δείγματα πρωτογενών όγκων από 309 γυναίκες, που είτε είχαν είτε όχι καρκίνο σε μερικούς λεμφαδένες.

Εφαρμόζοντας εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες (παθολόγοι, μαθηματικοί και ειδικοί της βιοπληροφορικής) μπόρεσαν να αναλύσουν τις μορφολογικές αλλαγές των λεμφαδένων των ασθενών και τις διαφορές που εμφανίζουν σε σχέση με τους υγιείς λεμφαδένες. Με τον τρόπο αυτό ανέπτυξαν μια μέθοδο που βαθμολογεί τον κίνδυνο μακρινής μετάστασης για κάθε ασθενή.

Έτσι εντοπίζεται η ομάδα των ασθενών υψηλού κινδύνου για να κάνουν γρήγορες μεταστάσεις από τους λεμφαδένες σε άλλα σημεία του σώματος. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι από τις γυναίκες με διαγνωσμένο καρκίνο στους λεμφαδένες, περίπου μία στις τέσσερις (25%) είναι στην πραγματικότητα απίθανο να εμφανίσει μεταστάσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αν η νέα μέθοδος επιβεβαιωθεί με μελλοντικές μελέτες, οι γιατροί αισιοδοξούν ότι στο μέλλον θα μπορούν με μεγαλύτερη αξιοπιστία να προβλέψουν σε ποιες περιπτώσεις ο καρκίνος του μαστού θα κάνει μακρινές μεταστάσεις, οπότε θα επιδιωχθεί έγκαιρα μια πιο επιθετική θεραπεία. Από την άλλη, γυναίκες που, παρά την επέκταση του καρκίνου στους λεμφαδένες, δεν προβλέπεται ότι κινδυνεύουν για περαιτέρω εξάπλωση, θα γλιτώσουν τις περιττές επιθετικές θεραπείες και τις αντίστοιχες παρενέργειες.


Πηγή: newsbeast.gr


Οργή και αποτροπιασμός! Πατέρας βίαζε την 7χρονη κορούλα του



Μόνο οργή και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά τον βιασμό ενός 7χρονου παιδιού από τον ίδιο του τον πατέρα!

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο συνάδελφος Βασίλης Χήτος στην εκπομπή «Live News Weekend» με την Αμαλία Κάντζου στο «Ε», ο πατέρας βίαζε την 7 χρονη κόρη του του συστηματικά!

Η αποκάλυψη ήρθε όταν το παιδί κάποια μέρα είχε αιμορραγία. Τότε η ανυποψίαστη μητέρα το πήγε στον παιδίατρο να δει τι συμβαίνει, και τον άκουσε εμβρόντητη να της λέει πως έχει βιαστεί.

Λόγω της κατάστασής του μάλιστα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παίδων», και μόλις πήρε εξιτήριο συνελήφθη και ο αδίστακτος πατέρας.

Ήδη έχει οδηγηθεί στον εισαγγελέα και έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους.



Πηγή : newsit.gr


Ελεύθερος Τύπος : Στο εδώλιο η Λυδία Κονιόρδου για μη καταβολή αποζημίωσης σε εργαζόμενη



Στο εδώλιο του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της καταβολής μέρους αποζημίωσης απόλυσης. Η υπόθεση τοποθετείται στο 2011, όταν η δημοφιλής ηθοποιός βρισκόταν στο «τιμόνι» της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Δεσμοί».

Εκείνη την εποχή απολύθηκε υπάλληλος στην οποία μέχρι σήμερα οφείλονται περίπου 9.000 ευρώ, ποσό που συνομολογεί η αντίδικος πλευρά, υποστηρίζοντας, όμως, ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Στο δικαστήριο εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους, με τον εισαγγελέα να διερωτάται αν πρέπει «για να πάρουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι να παρακαλάνε να αλλάξει η υπουργός Πολιτισμού»!

«Ημουν γραμματέας με σύμβαση αορίστου χρόνου. Η αμοιβή μου ήταν 1.300 ευρώ μεικτά μέχρι που απολύθηκα. Από τον Απρίλιο του 2010 δεν πληρωνόμουν. Πήγαινα στην εργασία μου χωρίς να πληρώνομαι. Είχαν κοπεί κάποιες επιχορηγήσεις. Αναγκάστηκα να κάνω επίσχεση εργασίας. Τον Σεπτέμβριο απολύθηκα. Μου καταβλήθηκε ένα τμήμα της αποζημίωσης με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν τα χρήματα. Ηταν 20.000 περίπου και καταβλήθηκαν περίπου τα μισά. Οταν εγώ έφυγα διαπίστωσα ότι έχει πάρει επιχορήγηση. Δεν υπάρχει δυσχέρεια. Πήρε 210.000 ευρώ σαν επιχορήγηση. Στο μεταξύ εγώ επικοινώνησα πολλές φορές μαζί τους, αλλά δεν εξοφλήθηκα. Υπάρχει και απόφαση ασφαλιστικών για τα δεδουλευμένα κατά της εταιρείας», ανέφερε η πρώην εργαζόμενη στην οποία οφείλονται τα χρήματα.

Μάλιστα, προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφα στα οποία η εταιρεία εμφανίζεται να έχει πάρει επιχορηγήσεις, με την πρόεδρο να σχολιάζει ότι «οι επιχορηγήσεις είναι για συγκεκριμένα πράγματα».

Η μάρτυρας επεσήμανε ότι μέσω αυτών των χρημάτων πληρώνονταν οι υπάλληλοι, ενώ λίγο αργότερα ξέσπασε: «Υπάρχει αδιαφορία. Εκείνη ήταν διευθύνουσα σύμβουλος. Είχα προϊστάμενο και τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Εκείνη μου έλεγε “καλά, μην ανησυχείς, θα τα πάρεις τα λεφτά σου”. Με εκείνη ερχόμουν σε επαφή γιατί ήταν διευθύνουσα σύμβουλος. Εκείνη πληρωνόταν όταν έκανε σεμινάρια και μαθήματα, αλλά δεν ήταν έμμισθη».
Οταν ερωτήθηκε από τον δικηγόρο της υπουργού για το αν γνωρίζει ότι για ενοίκια της εταιρείας αυτής έχουν κατασχεθεί χρήματα από λογαριασμούς της Λυδίας Κονιόρδου, η μάρτυρας απάντησε πως η ηθοποιός αρνείται πλέον να της μιλήσει.

Σε ρόλο μάρτυρα υπεράσπισης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Κέντρου Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί» και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. «Ημουν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Από το 2005 είχε σχέση και χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Επαιρνε από εκεί επιχορηγήσεις. Ηταν για το σύνολο των αναγκών της εταιρείας. Τα χρήματα εξυπηρετούσαν συγκεκριμένο σκοπό κάθε φορά, αλλά και ανάγκες της εταιρείας. Το 2010 μείναμε από πόρους. Απασχολούσαμε 2-3 εργαζόμενους. Επειδή τα πράγματα ήταν δύσκολα προτιμήθηκε η λύση της απόλυσης της εργαζομένης για να μη χάσει τα χρήματά της. Το υπόλοιπο νομίζω είναι 6.600 ευρώ αλλά δεν υπάρχουν χρήματα. Η κ. Κονιόρδου πήρε δάνειο και μπήκε εγγυήτρια για την υπόθεση αυτή», ανέφερε ο Βαγγέλης Θεωδορόπουλος.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από τον εισαγγελέα, καταλήγοντας στο ότι η Λυδία Κονιόρδου δεν μπορεί πλέον από τη θέση της υπουργού να εγκρίνει επιχορήγηση για να καλυφθούν τα χρέη του Κέντρου Αρχαίου Δράματος και τον εισαγγελέα να διαφωνεί.

– Εισαγγελέας: Εμφανίζονται κάποιες επιχορηγήσεις μετά την απόλυση της εργαζομένης.
– Μάρτυρας: Οι επιχορηγήσεις που φαίνονται δεν εκταμιεύθηκαν.
– Εισαγγελέας: Υπάρχουν δηλαδή ανακλητικές αποφάσεις;
– Μάρτυρας: Οχι, απλά δεν τα έδωσαν.
– Εισαγγελέας: Εντάξει, δεν γίνεται έτσι, το ξέρετε.
– Μάρτυρας: Είναι υπουργός πλέον. Δεν μπορεί να υπογράψει επιχορήγηση.
– Εισαγγελέας: Οχι. Αν μπορεί πρέπει για να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι.
– Μάρτυρας: Δεν γίνεται τώρα, δεν είναι σωστό.
– Εισαγγελέας: Δηλαδή πρέπει οι εργαζόμενοι να παρακαλάνε να αλλάξει η υπουργός; Μιλάμε για επιχορηγήσεις ύψους 210.000 ευρώ!
– Δικηγόρος: Δεν έχουν εκταμιευθεί πότε οι χορηγήσεις. Οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες δεν κατέθεταν επίσημα ισολογισμούς. Θα φέρω αυτούς που είχε συντάξει ο λογιστής. Ομως, άλλα στοιχεία και χαρτιά δεν έχω αυτή τη στιγμή και χρειάζομαι χρόνο. Τώρα προβλήθηκε ο ισχυρισμός. Σας ζητώ λίγο χρόνο.

«Η υπόθεση κρατάει από το 2014 και υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις υπέρ της εργαζόμενης ότι οφείλεται το ποσό. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση της οφειλής. Από τη στιγμή που η πλευρά σας επικαλείται οικονομική αδυναμία θα έπρεπε να έχετε τους επισήμους ισολογισμούς για να το κρίνουμε, αλλά επιπλέον θα έπρεπε να υπάρχει και έγγραφο σχετικά με τον αν τελικά κόπηκαν οι επιχορηγήσεις. Η οφειλή ξεκινάει από το 2011 και φρονώ πως δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής», πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, απορρίπτοντας το αίτημα αναβολής.
Τελικά το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει μια αναβολή δύο μηνών προκειμένου να προσκομισθεί σχετική βεβαίωση από το ΥΠΠΟ για το εάν χορηγήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις προς την εταιρεία κατά τα έτη 2010 έως σήμερα, αλλά και αν δόθηκαν για συγκεκριμένους σκοπούς.


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής


Αυτοκριτική Γκάμπριελ για τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας




Οι Χριστιανοδημοκράτες στο παρελθόν καθόριζαν περισσότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική, για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας. Το λάθος αυτό δεν θα πρέπει να επαναληφθεί» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο (ανατολικογερμανικό) κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ, όπου παρουσίασε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για την έναρξη διαπραγματεύσεων -προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού-, ως επιτυχία του SPD, προβάλλοντας μια σειρά από κεντρικά σοσιαλδημοκρατικά αιτήματα που έγιναν αποδεκτά. Στα θετικά της συμφωνίας ο κ. Γκάμπριελ συμπεριέλαβε και το κεφάλαιο που αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι αποφάσεις αποτελούν μια «πρόοδο που θα ενισχύσει αισθητά την Ευρώπη», όπως είπε.

Μετά την χτεσινή επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και του SPD, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών πρέπει να πείσει την κομματική βάση για την ορθότητα της επιλογής της ηγεσίας και να υπερψηφίσει την συμφωνία, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Έτσι, ήδη από σήμερα και ως το έκτακτο συνέδριο του κόμματός του, το οποίο θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη, η εκστρατεία "πειθούς" μεταφέρεται σε κομματικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια. Γεγονός είναι, ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών του SPD και ιδίως η νεολαία του κόμματος απορρίπτουν τη συνέχιση ενός συνασπισμού με τα κόμματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης.

Να πείσει την κομματική βάση θα προσπαθήσει και ο πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Β. Ρηνανία Βεστφαλία.



ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΑΠΕ - ΜΠΕ


Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου στον Τζίμη Πανούση


Τα συλλυπητήριά τους για τον χαμό του Τζίμη Πανούση εκφράζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Ο καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο θάνατος προήλθε από ανακοπή καρδιάς.

«Ο Τζίμης Πανούσης υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που άφησαν το μοναδικό τους στίγμα στην σύγχρονη ελληνική μουσική. Ο θάνατός του μας λυπεί βαθιά. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», έγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Τwitter.

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του Τζίμη Πανούση. Πρωτοπόρος και ευρηματικός δημιούργησε μια δίκη του κατηγορία στο ελληνικό τραγούδι, που χαρακτηρίστηκε από την καυστικά σατιρική ματιά του απέναντι στην εξουσία, την πολιτική και την κοινωνία» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Τζίμη Πανούση, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. 

«Συχνά αθυρόστομος, πάντα αυθεντικός ο Τζίμης Πανούσης υπήρξε αδιαμφισβήτητα μια πολυτάλαντη καλλιτεχνική ιδιοφυΐα. Στα παιδιά του και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» καταλήγει ο κ. Βούτσης.

Με ανάρτησή του στο Τwitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποχαιρέτησε» τον Τζίμη Πανούση. «Ήταν εκ χαρακτήρος πάντα απέναντι σε κάθε εξουσία. Δεν συμβιβάστηκε ποτέ και αντίθετα με άλλους συναδέλφους του, δεν θυσίασε το ταλέντο του και το χιούμορ του για να γίνει αρεστός σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο Τζίμης Πανούσης ήταν μια φωνή ξεχωριστή και αυθεντική που θα λείψει» έγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο θάνατος του Τζίμη Πανούση αφήνει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της ελληνικής τέχνης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτοδίδακτος ως καλλιτέχνης ο Τζίμης Πανούσης έκανε την εμφάνισή του στη μουσική σκηνή στα μέσα της δεκαετίας του '70 με το συγκρότημα «Μουσικές Ταξιαρχίες», προκαλώντας σκάνδαλο με τους τολμηρούς και επαναστατικούς του στίχους». 

Ενώ συνεχίζει: «Μέσα στα χρόνια, αρχικά με τις «Μουσικές Ταξιαρχίες» και στη συνέχεια μόνος, ο Πανούσης ξεδίπλωσε το ταλέντο του στη μουσική, στη σάτιρα, ως ραδιοφωνικός παραγωγός, καθώς και ως ηθοποιός στον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ κυκλοφόρησε και αρκετά βιβλία με κείμενά του». 

«Η ανελέητη, καυστική και καθόλου πολιτικά ορθή σάτιρά του στράφηκε κατά πολλών, προσώπων της επικαιρότητας, παραδοσιακών θεσμών και συμβόλων, εξ ου και τον έφερε συχνά αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη, αλλά και του χάρισε πιστό και φανατικό κοινό. Ο ΣΥΡΙΖΑ λυπάται βαθιά για την πρόωρη απώλεια του Τζίμη Πανούση και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» καταλήγει.

«Οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχαιρετούν τον αιρετικό Τζίμη Πανούση και εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 

«Τραγουδοποιός και ηθοποιός αυτοδίδακτος που «έπαιζε λίγο απ' όλα», όπως δήλωνε και ο ίδιος, αφήνει ηχηρό στίγμα με τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο λόγο του. Ξεκινά από το θέατρο, έπειτα σχηματίζει μαζί με άλλους τις Μουσικές Ταξιαρχίες και στην πορεία συνεχίζει μόνος του. Ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο ως παραγωγός έχοντας τη δική του εκπομπή, την τηλεόραση, τον Κινηματογράφο και τη συγγραφή. Καλό του ταξίδι» καταλήγει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 

Με μια λιτή ανακοίνωση εκφράζει τα συλλυπητήριά του το ΚΚΕ, όπου αναφέρει: «Tο ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του».

Η Ένωση Κεντρώων, στο δικό της συλλυπητήριο μήνυμα αναφέρει: «Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του μεγάλου ανατρεπτικού καλλιτέχνη Τζίμη Πανούση. Ο Τζίμης Πανούσης αφήνει έντονα το προσωπικό του στίγμα στη μουσική σκηνή της χώρας. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του και στους οικείους του».



Πηγή : in.gr


Δικογραφία σε βάρος 21χρονου ημεδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων, αποπλάνηση παιδιών και προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους



Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 21χρονου ημεδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων, αποπλάνηση παιδιών και προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 21χρονου ημεδαπού, για πορνογραφία ανηλίκων, αποπλάνηση παιδιών και προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και για την υπόθεση ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα των ψηφιακών στοιχείων – δεδομένων και πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τη σχετική εταιρία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας, από όπου και προέκυψαν τα στοιχεία της οικιακής σύνδεσης του 21χρονου.

Από την έρευνα που πραγματοποίησε κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την 11 Ιανουαρίου 2018, στην οικία του 21χρονου σε περιοχή της Αττικής βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και παράλληλα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην υπό διερεύνηση υπόθεση.

Το κατασχεθέν ψηφιακό πειστήριο θα αποσταλεί στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Μέσω twitter: @CyberAlertGR


Ντόρα Μπακογιάννη : Βαλτώνει ο Αναπτυξιακός Νόμος




Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης  κ. Δήμο Παπαδημητρίου κατέθεσε η βουλευτής της Α΄ Αθηνών της Ν.Δ. και τομεάρχης Ανάπτυξης και Οικονομίας Ντόρα Μπακογιάννη

Θέμα: Βαλτώνει ο Αναπτυξιακός Νόμος

Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη σε μια κατάσταση διαλυτικής στασιμότητας. Οι προβλέψεις έστω για αναιμική ανάπτυξη αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω, προκαλώντας εύλογες αμφιβολίες για την τελική επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων συνέβαλαν στην έξαρση της αβεβαιότητας στην αγορά, αποτρέποντας την εκδήλωση οποιασδήποτε αναπτυξιακής δυναμικής. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά επισημαίνεται και στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2016-2017, το γεγονός αυτό οδήγησε σε «σημαντική μείωση των επενδύσεων», συμπέρασμα στο οποίο εύκολα θα μπορούσε να καταλήξει κανείς παρατηρώντας αρκετούς επιμέρους δείκτες της αγοράς.

Επιπλέον, η ελληνική οικονομία βρίσκεται για περισσότερο από δυόμισι χρόνια υπό το καθεστώς του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, το οποίο αυτονόητα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των παραγωγικών κλάδων, καθώς και την εκδήλωση σημαντικών επενδύσεων. Αν σ' αυτό το ήδη αποτρεπτικό για επενδύσεις πλαίσιο συνυπολογίσει κανείς την αύξηση των φορολογικών βαρών, αντιλαμβάνεται το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα, ένα πρόβλημα που μεταφέρεται και στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη μέσα από μειώσεις μισθών, εργασιακή ανασφάλεια και υψηλή ανεργία. Το 2016, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που αύξησε το ΦΠΑ, η μοναδική (μαζί με τη Νορβηγία) που αύξησε το φόρο εισοδήματος για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, ενώ ήταν και μία από τις ελάχιστες χώρες που αύξησαν τη «φορολογική σφήνα» (δηλαδή τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση του κόστους εργασίας). Και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα αύξησε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. τη φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 39,8% σε 42,1%).

Σ’ αυτό το κλίμα, ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 παραμένει ανενεργός. Αφού η κυβέρνηση σπατάλησε ενάμιση έτος για να καταθέσει έναν αναπτυξιακό νόμο (ο οποίος στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αντιγραφή του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού), τον ψήφισε τον Ιούνιο του 2016, τον τροποποίησε τον Ιούνιο του 2017 και προκήρυξε τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων τον Οκτώβριο. Μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα έργο, αλλά ούτε καν υπάρχει αίτημα που να έχει αξιολογηθεί.

Τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν σε αναπτυξιακό νόμο ήταν τον Ιούνιο του 2014, όταν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας μέσα σε μόλις 6 μήνες υποβλήθηκαν 732 αιτήσεις, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης και εντάχθηκαν τελικώς 484 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,668 δισ. ευρώ και μάλιστα με περισσότερο διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες από τις ισχύουσες που θεσπίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στις ανωτέρω επενδύσεις ήταν προαπαιτούμενη και άρα εξασφαλισμένη η ίδια συμμετοχή του κάθε μετόχου σε ποσοστό τουλάχιστον 25% (αυτός ο έλεγχος γινόταν σε όλους ανεξαιρέτως τους προηγούμενους αναπτυξιακούς), ενώ εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προξενεί ότι στο Ν.4399 δεν απαιτείται από το μέτοχο να αποδείξει ότι διαθέτει τα κεφάλαια για την υλοποίηση του έργου (αρκεί υπεύθυνη δήλωση του και μόνο). Άρα προφανώς μεγάλο μέρος των αιτημάτων του Ν.4399, για την επιτυχία του οποίου η κυβέρνηση κομπάζει, δεν είναι ώριμες επενδύσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Ποια η εξέλιξη της διαδικασίας των αιτήσεων υπαγωγής στο Ν.4399;

2.Πόσες από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν έχουν περάσει τον έλεγχο πληρότητας σήμερα, πόσες αιτήσεις προχωρούν στο επόμενο στάδιο της αξιολόγησης και πότε αυτό θα ολοκληρωθεί;

3.Σε πόσες αιτήσεις υπαγωγής σήμερα έχει ελεγχθεί η δυνατότητα καταβολής της ίδιας συμμετοχής του κάθε μετόχου;

4.Ο νόμος προβλέπει 8 καθεστώτα ενίσχυσης. Πότε θα προκηρυχθούν τα 4 καθεστώτα ενίσχυσης που απομένουν;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη


Οι Ελληνες κόβουν το τσιγάρο -Τι δείχνει έρευνα για τους καπνιστές



Μείωση, ρεκόρ, των καπνιστών τα τελευταία πέντε χρόνια, παρουσιάζει νέα πανελλαδική έρευνα σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 από την εταιρεία ερευνών ΚΑΠΑ Research, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, ο Δήμος Τρικκαίων, σε συνεργασία με τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής των δράσεων Smoke Free Greece, παρουσίασε τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας, που αποτυπώνουν την κοινή γνώμη σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και την τάση των Ελλήνων να μειώσουν το κάπνισμα, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει, έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 2012.

Η πτώση αυτή, των 9,6 ποσοστιαίων μονάδων σε μία πενταετία, αποτελεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οπωσδήποτε καταγράφει τον μικρότερο μέχρι σήμερα επιπολασμό του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών, αναφέρθηκε, ότι ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας, όπως τονίστηκε, μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως και σήμερα. Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση, κατά 33,3% , του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών.

Παράλληλα, καταγράφεται μείωση και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά 49%, στο διάστημα 2007-2016. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΚΑΠA Research, τόνισε ο κ. Μπεχράκης, οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι θεωρούν ως εθνικό στόχο τη μείωσή του.

Η έρευνα εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της νομοθεσίας για το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με το 83,8% να χαρακτηρίζει ως πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου και το 76,1% των Ελλήνων να δηλώνουν θυμωμένοι, για το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο της έρευνας, που διεξήχθη σε 13 Περιφέρειες της χώρας, το 96,6% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστό δημόσιο χώρο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και το γεγονός αυτό προκαλεί θυμό στο 74,2% του δείγματος της έρευνας.

Σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν, σημειώνεται, ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου και εκτιμούν ότι μεταξύ των δημόσιων χώρων που δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης (93,9%), οι δημόσιες υπηρεσίες (58,3%), οι χώροι του Κοινοβουλίου (54,8%), τα σχολεία (45,3%) και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (37,5%).

Αντίστοιχα, ευθύνη και στις δημοτικές αρχές δίνουν οι Έλληνες, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δεν συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Σε αυτό το σημείο ο κ. Μπεχράκης ανέφερε πως εξαίρεση αποτελεί τον τελευταίο καιρό ο Δήμος Τρικκαίων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση της έρευνας, ότι το 69,8% των Ελλήνων είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά σε δράσεις για τη μείωση του καπνίσματος, ειδικά σε νέους.

«Όλα τα παραπάνω» όπως δήλωσε ο κ. Μπεχράκης, «καταδεικνύουν ότι η πρωτοβουλία του δημάρχου Τρικκαίων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα και ο πολιτικός κόσμος της χώρας καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμα των Τρικάλων».

«Ξεκινήσαμε πρώτοι και μόνοι την εκστρατεία ενημέρωσης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου» δήλωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου και πρόσθεσε:

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, καθώς ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά. Εδώ στα Τρίκαλα, ως Δήμος Τρικκαίων συνεχίζουμε την προσπάθεια. Αυτό, εξάλλου, είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία της σύγχρονης πόλης: το να ενδιαφέρεται και να δρα για τους κατοίκους της» υπογραμμίζοντας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι η μέχρι σήμερα πρωτοβουλία, δεν ήταν ένα απλό πυροτέχνημα.



Πηγή : dikaiologitika.gr


Δημήτρης Καμμένος : " Η εγώ η ο Ζουράρις στην Κυβέρνηση"



Ζητώντας ο Γιώργος Αυτιάς από τον Δημήτρη Καμμένο να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις Ζουράρι εναντίον του Ολυμπιακού, ο Καμμένος δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ότι: " Η εγώ η ο Ζουράρις στην κυβέρνηση" και συνέχισε λέγοντας "αυτό είναι απόφαση του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα".

Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι για τον Ολυμπιακό και τον Άρη. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Μetropolis 95,5» ο κ. Ζουράρις είπε χαρακτηριστικά για τις δύο ομάδες:

Ο Ζουράρις είπε για τον Ολυμπιακό: «Στο κατώτερο τμήμα του στεατοπυγικού μου υποσυστήματος και ειδικώς με μια τάση προς το εμπρόσθιο τμήμα του στεατοπυγικού μου υποσυστήματος κάθισαν 10.000 γαύροι…» είπε για τον Ολυμπιακό.

Υποτιμητικά μίλησε και για τον Άρη ο Ζουράρις  λέγοντας: «Ποιος τον γα[...] τον Άρη».

Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστα Καραπαπά. Σε δήλωσή του στο Facebook ο κ. Καραπαπάς χαρακτήρισε τον υφυπουργό «σκουλήκι» και «γελοίο».


Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Άρης

«Όσοι διαθέτουν ίχνος, έστω, σοβαρότητας και αυτοσεβασμού, έχουν πάψει προ πολλού να ασχολούνται στα σοβαρά με τον γραφικό…  Ζουράρι. Εδώ και πολλά χρόνια έχει χάσει κάθε επαφή με τη σοβαρότητα, προφανώς λόγω… ηλικίας. Έχει το ακαταλόγιστο ο άνθρωπος…

Με την θεσμική του ιδιότητα, όμως, αυτή του υφυπουργού Παιδείας, υπέπεσε σήμερα σ’ ένα ολέθριο ολίσθημα, σ’ ένα ραδιοφωνικό παραλήρημα, που είχε ύφος πεζοδρομίου (σ’ αυτά είναι καλός…).

Και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε –δυστυχώς- μαζί του. Ο Ζουράρις είναι πολύ μικρός για να πιάνει στο στόμα του τον ΑΡΗ.

Το ποιος είναι ο ΑΡΗΣ και ο κόσμος του θα το διαπιστώσει ο ίδιος προσωπικά στις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει να γνωρίζει ο γραφικός Ζουράρις ότι ο λαός του ΑΡΗ, όπως ξέρει να επιβραβεύει, ξέρει και να τιμωρεί. Με αμείλικτο τρόπο μάλιστα. Όποιος… σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες…

Δεν θα πούμε τίποτα περισσότερο γι’ αυτόν. Καλούμε, όμως, τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, να παρέμβει άμεσα και να τον καθαιρέσει από το πόστο που κατέχει.  Διότι, οι χυδαίες βωμολοχίες του υφυπουργού του προκαλούν διχαστικές τάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πέραν τούτου, η ΠΑΕ ΑΡΗΣ έχει στη διάθεσή της το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης και θα πράξει τα δέοντα. Ελπίζουμε, μόνο, να μην… κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική του ασυλία.

Τέλος, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη στάση που κράτησε ο ραδιοφωνικός παραγωγός (σε σταθμό της Θεσσαλονίκης μάλιστα!!!), που φιλοξένησε τον Ζουράρι. Αντί να τον εγκαλέσει τη στιγμή που εκφραζόταν χυδαία για τον ΑΡΗ, αυτός προτίμησε να χαριεντίζεται μαζί του… Τον αφήνουμε στην κρίση του κόσμου».




"Washington Post" : Οι δεξιοί είναι πιο όμορφοι από τους αριστερούς!



Έρευνα έδειξε ότι οι δεξιοί πολιτικοί στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία είναι πιο όμορφοι από τους αριστερούς.

Όσοι έχουν δεξιές πεποιθήσεις είναι πιο ωραίοι από όσους ασπάζονται την Αριστερά, λέει νέα έρευνα.

Οι παράγοντες που επιδρούν στην εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου είναι πολλοί όπως ο μισθός, η δημοτικότητά του, ακόμη κι αν έχει "φάκελο" στην αστυνομία. Γιατί όχι και τα πολιτικά του πιστεύω! 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Washington Post", μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση "Journal of Public Economics" κατέληξε στο συμπέρασμα, πως, το πόσο ελκυστικός είναι κάποιος, σχετίζεται, ως ένα βαθμό, με τις πολιτικές του θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι δεξιοί πολιτικοί στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία είναι πιο όμορφοι από τους αριστερούς. 

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι είναι εμφανίσιμοι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Οι ερευνητές προσφέρουν μια γενικότερη ψυχολογική εξήγηση για την τάση αυτή: "Όσοι έχουν καλή εμφάνιση, συχνά έχουν και καλύτερη αντιμετώπιση από τους άλλους".

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει επίσης πως όσο περισσότερο οι άνθρωποι πίστευαν ότι έχουν καλή εμφάνιση, τόσο μικρότερη ήταν η προτίμησή τους για την ισότητα, ένας όρος που συνήθως συνδέεται με την Αριστερά. 

Στο πρώτο πείραμα των ερευνητών, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σχολιάσουν φωτογραφίες των πολιτικών υποψηφίων στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποψηφίων των ΗΠΑ για την Γερουσία και υποψηφίων στην Αυστραλία και την Βουλή των Αντιπροσώπων της Φινλανδίας. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τις φωτογραφίες αυτές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι πολιτικοί που ανήκουν στην Δεξιά πτέρυγα ήταν  πιο όμορφοι από τους αριστερούς και στις τρεις ηπείρους (Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία).

Σε ένα ξεχωριστό πείραμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι ενδιαφέρονται περισσότερο για την εμφάνιση τους απ' ό,τι οι Δημοκρατικοί ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο εάν οι ψηφοφόροι δεν έχουν αρκετές πληροφορίες για τους υποψήφιους τους και πρέπει να βασιστούν κυρίως στην εμφάνιση, για παράδειγμα, σε επίπεδο δημοτικών εκλογών. 

Όμως στις εκλογές που οι ψηφοφόροι έχουν επαρκείς πληροφορίες, όπως είναι οι βουλευτικές, όπου οι υποψήφιοι καλύπτονται επαρκώς από την τηλεόραση και τις εφημερίδες, η εμφάνιση των πολιτικών παίζει τον ίδιο σημαντικό ρόλο τόσο στους Δεξιούς όσο και στους Αριστερούς, ανεξαρτήτως κόμματος ή ιδεολογίας.  

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τέλος, πως σωστά οι ψηφοφόροι θεωρούν πως οι πιο όμορφοι υποψήφιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο συντηρητικοί. Όταν μάλιστα οι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν πολλά για τους υποψήφιους, τείνουν να χρησιμοποιούν την ομορφιά ως ιδεολογικό σύνθημα.


Mίνα Αγγελίνη
Πηγή : protothema.gr


Δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ προτείνει ο Π. Καμμένος




Δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων εισηγείται ο Πάνος Καμμένος: «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό» αναφέρει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων ζητά ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με άρθρο του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό» αναφέρει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο Πάνος Καμμένος επισημαίνει ότι «συμπερίληψη του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν».

Νωρίτερα πηγές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφερόμενες σε πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ραδιοφωνικό σταθμό για το ίδιο θέμα ανέφεραν:

«Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κ. Μπακογιάννης: Με το Σκοπιανό χτίζονται πολιτικές καριέρες


Με τη γραμμή που χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή για το Σκοπιανό συντάσσεται, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σήμερα την προσυπογράφουν όλοι, τουλάχιστον δημόσια, πλην του κ. Καμμένου, ο οποίος, αν και την ψήφισε τότε, τώρα πετάει... χαρταετό». Ωστόσο, αφήνει αιχμές εναντίον όσων επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν πολιτικά πάνω στο εθνικό ζήτημα, λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά «με το Σκοπιανό χτίζονται πολιτικές καριέρες, κι ας γκρεμίζεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

Σε ερώτηση περί ακραίων φωνών στη Νέα Δημοκρατία και αν αυτές απειλούν τη φυσιογνωμία του κόμματος, ο κ. Μπακογιάννης απαντά: «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα. Και σε ιστορία και σε πολιτικό εύρος. Ολες οι φωνές μπορούν να βρουν τη θέση τους, χωρίς κανείς να ενοχλείται και χωρίς κανείς να στριμώχνεται. Η φυσιογνωμία της ΝΔ δεν απειλείται. Αλλωστε, τη γραμμή του κόμματος την ορίζουν ο πρόεδρος και τα συλλογικά όργανα», αναφέρει.

Ερωτηθείς για το αν ότι υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μια κοινή γραμμή σε βασικά ζητήματα ο κ. Μπακογιάννης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Επιμένω ότι, αν δεν υπάρξει συνεννόηση και σύνθεση δυνάμεων, δεν έχουμε καμία ελπίδα. Οι μικροκομματικές στρατηγικές και οι μεγάλοι πολιτικοί εγωισμοί μάς ρίχνουν εδώ και χρόνια στα βράχια. Και συνεννόηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κυβερνητικές συνεργασίες, αλλά κοινωνικές συμμαχίες και ad hoc συγκλίσεις έστω στα αυτονόητα. Το αντίθετο για εμένα συνιστά πολιτική υπανάπτυξη». «Σας διαβεβαιώ», συνεχίζει, «ότι, αν θέλουμε, γίνεται. Εμείς τουλάχιστον εδώ, στον μικρόκοσμο της περιφέρειάς μας, το έχουμε καταφέρει. Με διάλογο, με πειθώ αλλά και αντιπαραθέσεις, οι οποίες όμως είναι γόνιμες. Χώρος για σύγκρουση θα υπάρχει πάντα. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση, που εξ ορισμού έχει την πρωτοβουλία, χάνει τη μια ευκαιρία μετά την άλλη και ρίχνει διαρκώς νερό στον μύλο της διχόνοιας και του διχασμού».

Για το αν, μετά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ ο κ. Μπακογιάννης τονίζει: «Αν χρειαστεί, απολύτως. Να συμφωνήσουμε καταρχάς ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Κεντροαριστερά. Μόνο να προσφέρει έχει. Μιλάμε, άλλωστε, για έναν χώρο με εξαιρετικά ικανά στελέχη. Οχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στην κοινωνία, όπως, π.χ., στην Αυτοδιοίκηση. Τους γνωρίζω καλά, γιατί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουμε κάνει πράξη τη συμπόρευση». Αρκεί, προσθέτει, η όποια συνεργασία να γίνει με προγραμματικούς όρους, στη βάση αρχών και θέσεων, και «όχι με παρωχημένες λογικές μοιράσματος θέσεων».


Πηγή : naftemporiki.gr