Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Ντόρα Μπακογιάννη : Βαλτώνει ο Αναπτυξιακός Νόμος




Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης  κ. Δήμο Παπαδημητρίου κατέθεσε η βουλευτής της Α΄ Αθηνών της Ν.Δ. και τομεάρχης Ανάπτυξης και Οικονομίας Ντόρα Μπακογιάννη

Θέμα: Βαλτώνει ο Αναπτυξιακός Νόμος

Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία είναι βυθισμένη σε μια κατάσταση διαλυτικής στασιμότητας. Οι προβλέψεις έστω για αναιμική ανάπτυξη αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω, προκαλώντας εύλογες αμφιβολίες για την τελική επίτευξη των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων συνέβαλαν στην έξαρση της αβεβαιότητας στην αγορά, αποτρέποντας την εκδήλωση οποιασδήποτε αναπτυξιακής δυναμικής. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά επισημαίνεται και στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2016-2017, το γεγονός αυτό οδήγησε σε «σημαντική μείωση των επενδύσεων», συμπέρασμα στο οποίο εύκολα θα μπορούσε να καταλήξει κανείς παρατηρώντας αρκετούς επιμέρους δείκτες της αγοράς.

Επιπλέον, η ελληνική οικονομία βρίσκεται για περισσότερο από δυόμισι χρόνια υπό το καθεστώς του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, το οποίο αυτονόητα δυσχεραίνει την καθημερινότητα των παραγωγικών κλάδων, καθώς και την εκδήλωση σημαντικών επενδύσεων. Αν σ' αυτό το ήδη αποτρεπτικό για επενδύσεις πλαίσιο συνυπολογίσει κανείς την αύξηση των φορολογικών βαρών, αντιλαμβάνεται το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα, ένα πρόβλημα που μεταφέρεται και στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη μέσα από μειώσεις μισθών, εργασιακή ανασφάλεια και υψηλή ανεργία. Το 2016, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που αύξησε το ΦΠΑ, η μοναδική (μαζί με τη Νορβηγία) που αύξησε το φόρο εισοδήματος για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, ενώ ήταν και μία από τις ελάχιστες χώρες που αύξησαν τη «φορολογική σφήνα» (δηλαδή τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση του κόστους εργασίας). Και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα αύξησε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. τη φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 39,8% σε 42,1%).

Σ’ αυτό το κλίμα, ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 παραμένει ανενεργός. Αφού η κυβέρνηση σπατάλησε ενάμιση έτος για να καταθέσει έναν αναπτυξιακό νόμο (ο οποίος στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αντιγραφή του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού), τον ψήφισε τον Ιούνιο του 2016, τον τροποποίησε τον Ιούνιο του 2017 και προκήρυξε τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων τον Οκτώβριο. Μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα έργο, αλλά ούτε καν υπάρχει αίτημα που να έχει αξιολογηθεί.

Τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν σε αναπτυξιακό νόμο ήταν τον Ιούνιο του 2014, όταν επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας μέσα σε μόλις 6 μήνες υποβλήθηκαν 732 αιτήσεις, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες αξιολόγησης και εντάχθηκαν τελικώς 484 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,668 δισ. ευρώ και μάλιστα με περισσότερο διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες από τις ισχύουσες που θεσπίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στις ανωτέρω επενδύσεις ήταν προαπαιτούμενη και άρα εξασφαλισμένη η ίδια συμμετοχή του κάθε μετόχου σε ποσοστό τουλάχιστον 25% (αυτός ο έλεγχος γινόταν σε όλους ανεξαιρέτως τους προηγούμενους αναπτυξιακούς), ενώ εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προξενεί ότι στο Ν.4399 δεν απαιτείται από το μέτοχο να αποδείξει ότι διαθέτει τα κεφάλαια για την υλοποίηση του έργου (αρκεί υπεύθυνη δήλωση του και μόνο). Άρα προφανώς μεγάλο μέρος των αιτημάτων του Ν.4399, για την επιτυχία του οποίου η κυβέρνηση κομπάζει, δεν είναι ώριμες επενδύσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Ποια η εξέλιξη της διαδικασίας των αιτήσεων υπαγωγής στο Ν.4399;

2.Πόσες από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν έχουν περάσει τον έλεγχο πληρότητας σήμερα, πόσες αιτήσεις προχωρούν στο επόμενο στάδιο της αξιολόγησης και πότε αυτό θα ολοκληρωθεί;

3.Σε πόσες αιτήσεις υπαγωγής σήμερα έχει ελεγχθεί η δυνατότητα καταβολής της ίδιας συμμετοχής του κάθε μετόχου;

4.Ο νόμος προβλέπει 8 καθεστώτα ενίσχυσης. Πότε θα προκηρυχθούν τα 4 καθεστώτα ενίσχυσης που απομένουν;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου