Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Προμελετημένη η επίθεση στους αστυνομικούς απο άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία που προμήθευσαν τα πολεμοφόδια

 


Ο 18χρονος δράστης της απόπειρας δολοφονίας κατά του αστυνομικού, εκτός από το έγκλημα, ομολόγησε και για τους ηθικούς αυτουργούς που οργανώνουν την εγκληματική δραστηριότητα των χούλιγκαν, και συντονίζουν τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττουν.

Σύμφωνα με τον 18χρονο δράστη, ένας μεγαλύτερος σε ηλικία κακοποιός τους οδήγησε έξω από το γήπεδο και τους είπε να επιτεθούν με φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών που τους προμήθευσε ένας άλλος μεγάλος σε ηλικία κακοποιός, καθώς και άλλα πολεμοφόδια.

Με λίγα λόγια δεν είναι μόνο ο δράστης που διέπραξε την απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί που έδωσαν την εντολή και προμήθευσαν τα πολεμοφόδια για να σκοτώσουν αστυνομικούς.



Οργή Μητσοτάκη για τα επεισόδια στου Ρέντη και ανάρτηση του στο facebook

 



Την οργή του για την οπαδική βία με τη δολοφονική επίθεση κατά του 31χρονου αστυνομικού που χαροπαλεύει στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νίκαιας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook.

Kyriakos Mitsotakis
3 ώρες πριν

Καλημέρα σε όλες και όλους! Η σημερινή κυριακάτικη ανασκόπηση δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας Ελλάδας - Τουρκίας που συνυπογράψαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα πραγματικό άλμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά αν σκεφτούμε το οξυμένο κλίμα των προηγουμένων ετών, και δικαιώνει την επιλογή μας να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο, επιδιώκοντας με σύνεση α...

Δείτε περισσότερα

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

Καλημέρα σε όλες και όλους! Η σημερινή κυριακάτικη ανασκόπηση δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας Ελλάδας – Τουρκίας που συνυπογράψαμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα πραγματικό άλμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά αν σκεφτούμε το οξυμένο κλίμα των προηγουμένων ετών, και δικαιώνει την επιλογή μας να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο, επιδιώκοντας με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα (και χωρίς αυταπάτες) να συνυπάρχουμε με τους γείτονές μας στη βάση όσων μας ενώνουν.

Να διαφωνούμε, κι αν οι διαφορές μας δεν γεφυρώνονται, να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις. Αλλά να συνεργαζόμαστε επωφελώς και για τις δύο πλευρές σε οικονομικό, εμπορικό και κοινωνικό πεδίο, όπως συμφωνήθηκε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το πρώτο που συνήλθε έπειτα από 7 χρόνια. Προϊόν της νέας σελίδας των σχέσεων μας είναι οι δεκαπέντε διακηρύξεις, συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας που αφορούν ευρεία γκάμα κλάδων, από τον τουρισμό, την ενέργεια και το εμπόριο μέχρι την έρευνα, την παιδεία και τις μεταφορές.

Τώρα, πριν περάσω στην εσωτερική κυβερνητική δραστηριότητα, θέλω να κάνω μια αναφορά στην εγκληματική επίθεση που δέχτηκε η αστυνομία κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ, η οποία είχε ως συνέπεια τον τραγικό τραυματισμό ενός αστυνομικού. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις αύριο για την οπαδική βία, γι’ αυτό δεν θα γράψω για πολλά γι’ αυτά σήμερα. Θέλω όμως να εκφράσω την οργή μου για το συμβάν αυτό, και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται. Το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον Άλκη, στον Μιχάλη, και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας. Το οφείλουμε στα νέα παιδιά που θέλουν έναν υγιή αθλητισμό, το οφείλουμε στην κοινωνία. Και σήμερα, θέλω να σας ζητήσω να πούμε μαζί μια προσευχή για τον νέο αυτό άνθρωπο που δίνει τον αγώνα για τη ζωή του. Οι αστυνομικοί άλλωστε είναι παιδιά μας και διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για την ασφάλεια όλων μας.

Τώρα, περνάω στην τραυματισμένη από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή του «Daniel» Θεσσαλία, για να σας πω ότι απέκτησε ένα σημαντικό έργο υποδομής που λύνει το πρόβλημα ύδρευσης 55.000 κατοίκων από 42 κοινότητες στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η περιοχή θα τροφοδοτείται καθημερινά με υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό από τη Λίμνη Σμοκόβου. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται οι σημερινές υδρευτικές γεωτρήσεις στην περιοχή, μειώνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και το ενεργειακό κόστος για τις τοπικές Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης. Ό,τι είπαμε θα το κάνουμε. Οι υποδομές στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας θα αποκατασταθούν στο ακέραιο, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Συνεχίζουμε όμως να στηρίζουμε τους πλημμυροπαθείς με τις καταβολές της πρώτης αρωγής: μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 130 εκ. ευρώ σε περίπου 37.000 δικαιούχους και άλλα 260 εκ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε 26.400 γεωργούς και κτηνοτρόφους. Στους αγρότες με παιδιά που σπουδάζουν και έχασαν την κύρια πηγή εισοδήματος τους λόγω των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων θα δοθεί και έκτακτη οικονομική βοήθεια από τη χορηγία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ενώ με δωρεά του ΣΕΒ θα γίνει η μετεγκατάσταση της κοινότητας Μεταμόρφωσης και όσων οικισμών το επιθυμούν σε άλλη περιοχή. Ειδική ομάδα θα αναλάβει το εγχείρημα που θα ολοκληρωθεί με fast track διαδικασία ώστε το συντομότερο δυνατό να παραδοθούν στους πλημμυροπαθείς τα κλειδιά των νέων κατοικιών τους. Με την ευκαιρία, να επισημάνω ότι προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς τα αντιδιαβρωτικά έργα στην Πάρνηθα, στα Δερβενοχώρια, στον Έβρο και στη Ρόδο ώστε να είμαστε έτοιμοι ενόψει του χειμώνα που ομολογουμένως ακόμη δεν έκανε την εμφάνισή του, αν και μπαίνουμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Δύο εβδομάδες πλέον μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και ήρθε η ώρα για το «Καλάθι των Γιορτών» που θα τεθεί σε ισχύ την προσεχή Τετάρτη με 9 βασικά προϊόντα σε προσιτές τιμές. Ταυτόχρονα «τρέχουν» οι πρωτοβουλίες «Μόνιμη Μείωση Τιμής» στην οποία έχουν ενταχθεί έως σήμερα 1.286 προϊόντα από 100 εταιρείες και το «Καλάθι του Νοικοκυριού» που πήρε παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024. Με αυτές τις παρεμβάσεις μας αμβλύνουμε για τα χαμηλά εισοδήματα τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα τρόφιμα και σε βασικά αγαθά, ενταντικοποιώντας συνάμα τους ελέγχους στην αγορά. Πρέπει να καταλάβουν όλες οι επιχειρήσεις, πρωτίστως οι μεγαλύτερες, ότι είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης να συμβάλλουν για να μπορέσουν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν γιορτές.

Ακούω συχνά ότι η πιο χρήσιμη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα είναι η εφαρμογή του αυτονόητου. Αυτό ακριβώς υπηρετεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή. Οι 11 παρεμβάσεις του έχουν έναν στόχο: να κλείσουν τα «παραθυράκια» φοροδιαφυγής σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, στρεβλώσεις και διαχρονικές παθογένειες που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Η κυβέρνησή μας έχει λοιπόν την πολιτική τόλμη να διορθώσει πολλά από τα κακώς κείμενα που κρατούν την οικονομία και την κοινωνία πίσω, εμποδίζοντας τη φυγή προς τα μπροστά. Βεβαίως τη δημόσια συζήτηση μονοπώλησε το ζήτημα του τεκμηρίου στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά θα επαναλάβω την προεκλογική μας δέσμευση: Έχει έρθει ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα, με μέριμνα για τους πιο αδύναμους, όπως ακριβώς επιτάσσει και το Σύνταγμα. Και να πω και κάτι ακόμα: η ισονομία απέναντι στους φόρους βοηθάει τελικά να μειώνουμε τους φόρους για όλους. Με τις αλλαγές στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αυξηθούν από το 2024 οι δαπάνες για την υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία κατά 481 εκ. ευρώ και για την παιδεία κατά 255 εκ. Δεν λέω ότι θα εξαλείψουμε τη φοροδιαφυγή, καθώς αυτή η μάχη δεν είναι ούτε σύντομη, ούτε εύκολη. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να τη δώσουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές, αλλά και με αυστηρούς ελέγχους από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ. Για εμάς αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εκτός όμως από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, συνεχίζουμε να δίνουμε και τη μάχη για την προστασία του καταναλωτικού κοινού από πάσης φύσεως αθέμιτες πρακτικές και απαράδεκτες συμπεριφορές. Μέσα στη βδομάδα λοιπόν, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 670.000 ευρώ σε δυο γνωστές Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, στη μία για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις οφειλετών που όμως είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους και στην άλλη για προσβλητικές εκφράσεις εναντίον του οφειλέτη. Οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες πρέπει να σέβονται τους πολίτες και να τηρούν απαρέγκλιτα τη νομοθεσία που ρυθμίζει τη λειτουργία τους, την οποία -να θυμίσω- καταστήσαμε πρόσφατα ακόμα πιο αυστηρή. Και χαίρομαι που η μείζων αντιπολίτευση -παρόλο που κατήγγειλε το νομοσχέδιό μας για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία των ευάλωτων- υπερψήφισε τελικά 51 άρθρα ο ΣΥΡΙΖΑ και 57 διατάξεις το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή σχεδόν το 50% του νομοσχεδίου! Ακατανόητο γιατί δεν στήριξαν τις περαιτέρω βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ένα εργαλείο που αποδεικνύεται ότι έχει δυναμική και το τελευταίο διάστημα αξιοποιείται σημαντικά από τους οφειλέτες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο για δεύτερο κατά σειρά μήνα είχαμε ρεκόρ στην εκκίνηση νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, με περισσότερες από 4.200 αιτήσεις, ενώ οι νέες υποβολές αιτήσεων συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ξεπερνούν τις 2.200, ενώ τις 1.100 οι νέες μηνιαίες ρυθμίσεις.

Θα συνεχίσω τη σημερινή ανασκόπηση με τα νέα προγράμματα που φέρνει η συνεργασία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με την Amazon. Αφορούν τη δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτιση 1.000 ανέργων ηλικίας 18-60 ετών σε νέες δεξιότητες για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας αλλά και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι μεθαύριο, 12 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε -υπενθυμίζω- δόθηκε παράταση και στο Youth Pass, για την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε νέους και νέες 18 και 19 ετών χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια. Έως σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 130.000 αιτήσεις, και έχουμε περιθώριο για άλλες 70.000. Όλοι θα δουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους πριν από τα Χριστούγεννα.

Θα έρθω τώρα σε ένα έργο που ξεκίνησε το 2003 και, παρόλο που δεν ανήκει στα «μεγάλα έργα», η ολοκλήρωσή του θα γίνει 20 χρόνια μετά! Πρόκειται για την κατασκευή του οικισμού 80 εργατικών κατοικιών στην Κυρακαλή Γρεβενών, μια από τις πολλές εκκρεμότητες του τέως ΟΕΚ που ανέλαβε να τακτοποιήσει κατά προτεραιότητα η ΔΥΠΑ. Η σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία υπογράφηκε προ ημερών και πολύ σύντομα ο οικισμός θα παραδοθεί στους δικαιούχους πλήρης και λειτουργικός. Ανάλογες εργατικές κατοικίες που είχαν «βαλτώσει» για χρόνια κατασκευάζονται ήδη στην Κέρκυρα και την Ελευσίνα.

Περνάω σε ένα άλλο έργο, ιστορικής σημασίας αυτή τη φορά. Δεν είναι άλλο από το πολύ μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής νέων υπερσύγχρονων δικαστηρίων και βελτίωσης των υφιστάμενων δικαστικών κτιριακών υποδομών σε όλη τη χώρα, προϋπολογισμού άνω του μισού δισ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Μετά τις συμβάσεις για τα δικαστικά μέγαρα στον Πειραιά, την κεντρική Ελλάδα και την Κρήτη, σειρά πήρε η σύμβαση αποκατάστασης και συντήρησης του Αρσακείου Μεγάρου όπου στεγάζεται το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η τελευταία φορά που ανακαινίστηκε ήταν το 1992. Η αποκατάστασή του αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026. Θέλουμε να δώσουμε στην ελληνική δικαιοσύνη χώρους αντάξιους του κύρους που την περιβάλλει και στους πολίτες σύγχρονα, άνετα, «πράσινα κτίρια», προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες.

Προσβασιμότητα σημαίνει τελικά συμπεριληπτικότητα. Σημαίνει -ας θυμηθούμε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη σχετική Οικουμενική Διακήρυξη- «ισότητα στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα, μια διαρκή υποχρέωση κάθε κοινωνίας, κάθε λαού, κάθε έθνους χωρίς διαχωρισμό με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Θα κλείσω με τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη από τη μνημειώδη ομιλία του στην τελετή απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας από τη Σουηδική Ακαδημία, σαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου πριν από 60 χρόνια. «Σ᾿αυτό τον κόσμο, ποὺ ολοένα στενεύει, ὁ καθένας μας χρειάζεται όλους τοὺς άλλους. Πρέπει ν᾿αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται».

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, και ελπίζω πραγματικά να βρήκατε κάτι που να σας ενδιαφέρει, να σας αφορά, να σας δίνει αισιοδοξία! Καλή Κυριακή!



Η ομολογία του 18χρονου δράστη δείχνει την ανάγκη να βρεθούν και οι ηθικοί αυτουργοί της απόπειρας στο αστυνομικό


 

Πληροφορίες από όσα είπε ο 18χρονος που ομολόγησε ότι ήταν εκείνος που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα, δείχνουν ότι υπάρχει ένα κύκλωμα σκληρών κακοποιών μέσα στις ομάδες που δίνουν εντολές και συντονίζουν δολοφονικές απόπειρες.

Σύμφωνα με τον 18χρονο δράστη υπήρχε πληροφορία ότι θα έκαναν επίθεση προς αστυνομικούς που βρίσκονταν στο κλειστό γυμναστήριο στου Ρέντη, και οι επικεφαλής κακοποιοί της ομάδας των χούλιγκανς τους είπαν να βγουν έξω από το γήπεδο.

Τότε, όπως είπε ο 18χρονος, βγήκαμε έξω και κάποιοι μας έδωσαν διάφορα αντικείμενα που πέταξαμε αργότερα στους αστυνομικούς.

Στον 18χρονο, όπως είπε στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν, έδωσαν την ναυτική φωτοβολίδα και, μάλιστα, του έδειξαν οι ηθικοί αυτουργοί και σκληροί κακοποιοί πώς να την ενεργοποιήσει.

Ο νεαρός περιέγραψε, επίσης, πως όταν ενεργοποίησε τη ναυτική φωτοβολίδα, την είδε να χτυπάει στο έδαφος και μετά τον αστυνομικό να γονατίζει

Στη συνέχεια, όπως κατέθεσε ξαναμπήκε στο γήπεδο μαζί με άλλους χούλιγκανς.

Σημειώνεται ότι ο 18χρονος ήταν ανάμεσα στους 424 προσαχθέντες το βράδυ της Πέμπτης.




Ο γιος του προέδρου της Σομαλίας σκότωσε διανομέα σε τροχαίο στην Τουρκία και έφυγε από τη χώρα


 

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η διαφυγή στο εξωτερικό του γιου του προέδρου της Σομαλίας, ο οποίος παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα διανομέα σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης.

Το δυστύχημα με πρωταγωνιστή Μοχάμεντ Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ συνέβη στις 30 Νοεμβρίου και προσπάθησαν οι αρχές να το συγκαλύψουν.

Σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας που ανήρτησε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, φαίνεται το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο γιος του προέδρου της Σομαλίας να παρασύρει για αρκετά μέτρα το μηχανάκι με αναβάτη τον Γιούνους Εμρέ Γκετσέρ.

Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας ο γιος του σομαλού προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ χτύπησε το μεσημέρι της 30ης Νοεμβρίου τον διανομέα με τον Γιούνους Εμρέ Γκετσέρ, ο οποίος ήταν πατέρας δυο παιδιών, να εκσφενδονίζεται στην άσφαλτο και υποκύπτει στα τραύματά του έξι μέρες αργότερα σε νοσοκομείο.

Όπως διευκρίνισε η εισαγγελία την ημέρα εκείνη ο οδηγός του αυτοκινήτου έδωσε κατάθεση και αφέθηκε ελεύθερος, όταν, όμως, ο άτυχος διανομέας κατέληξε εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του νεαρού Σομαλού αλλά οι «οι αστυνομικοί που πήγαν την Παρασκευή στο σπίτι του υπόπτου, διαπίστωσαν πως εξαφανίστηκε από τις 2 Δεκεμβρίου», σύμφωνα με το a Haber.

Το επόμενο βήμα ήταν, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, η έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Σομαλού οδηγού.

Ο άτυχος διανομέας που σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη


Ο γιος του προέδρου της Σομαλίας που διέφυγε από την Τουρκία και καταζητείται



«Ο ύποπτος έφυγε από την Τουρκία» ανενόχλητος, τόνισε ο κ. Ιμάμογλου προσθέτοντας πως «η επικρατούσα νοοτροπία να κλείνουμε τα μάτια» όταν πρόκειται για ισχυρούς δεν επιτρέπει «την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ίδιας μας της χώρας»

Ο δικηγόρος του διανομέα, ο Ιγιάζ Τσιμέν, που μίλησε στην εφημερίδα Cumhuriyet, διαμαρτυρήθηκε για την αρχική έκθεση της τροχαίας, σύμφωνα με την οποία το δυστύχημα έγινε εξαιτίας της «απροσεξίας» του θύματος.

«Δεύτερη έκθεση πραγματογνώμονα και βίντεο έδειξαν ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ευθυνόταν 100%», πρόσθεσε, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία πως ο τελευταίος δεν πρόκειται να «συλληφθεί ποτέ».



Συνελήφθη ο δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας του αστυνομικού

 




Στη σύλληψη του 18χρονου σεσημασμένου δράστη του βαρύτατου τραυματισμού του αστυνομικού στα επεισόδια της Πέμπτης στου Ρέντη προχώρησε η ΕΛΑΣ.

Ο δράστης συνελήφθη στο σπίτι της κοπέλας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες το άτομο αυτό έχει ήδη ομολογήσει την πράξη του, είναι γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού.

Ο δράστης, ήταν μέσα στα 424 άτομα που είχαν προσαχθεί, και στην ομολογία του είπε ότι είχαν εντολές να χτυπήσουν με τις φωτοβολίδες αστυνομικούς.

Η ομολογία του δείχνει ότι πρέπει να συλληφθούν και οι κακοποιοί που οργανώνουν τους οπαδούς των ομάδων, με εντολές να διαπράξουν έγκλημα.

Στη ΓΑΔΑ κατευθύνεται αυτή την ώρα και ο πατέρας του 18χρονου που ομολόγησε πως έριξε τη μοιραία φωτοβολίδα έξω από το κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη τραυματίζοντας σοβαρά τον 31χρονο αστυνομικό των ΜΑΤ. 




Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte


 

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte.



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Χάγη με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):

Mark Rutte: Θέλω να καλωσορίσω τους αγαπητούς μου φίλους και τον συνάδελφό μου από την Ελλάδα εδώ στο γραφείο μου. Νομίζω ότι είναι η δεύτερη φορά που σας φιλοξενώ εδώ, και ήμουν καλεσμένος σας τον Νοέμβριο του 2021. Είμαστε στενοί σύμμαχοι. Συνεργαζόμαστε στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε παρόμοιες θέσεις σε πολλά ζητήματα. Σε διμερές επίπεδο, νομίζω ότι έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Διατρέχοντας την ατζέντα, δεν υπήρχαν πολλά σημεία στα οποία έχουμε προβλήματα, αλλά αντιθέτως πολλά σημεία συνεργασίας.

Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό που έχουμε αυτή τη συνάντηση, διότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ένα αρκετά κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν, προφανώς, η Ουκρανία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ, που συνδέεται επίσης με τα χρήματα για την Ουκρανία, αλλά προφανώς και το θέμα της διεύρυνσης. Ελπίζουμε να λάβουμε μια θετική απόφαση σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα.

Βέβαια, θέλω επίσης να ακούσω από εσάς αργότερα απόψε, για τις επιτυχημένες συνομιλίες σας χθες, τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο Τύπος, πολύ επιτυχημένες συνομιλίες με την Τουρκία. Όλα αυτά τα θέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αλλά και πάλι, Κυριάκο, σε ευχαριστώ πραγματικά για την επίσκεψή σου. Είναι πραγματική τιμή για μένα. Επίσης θα περάσουμε ένα ευχάριστο βράδυ, με σκληρή δουλειά, πρώτα απ’ όλα, αλλά πιστεύω ευχάριστο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ πολύ, Mark, για τη φιλοξενία. Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθα σε αυτό το γραφείο, είχα μόλις είχα εκλεγεί Πρωθυπουργός, το 2019. Είχα θέσει ως στόχο να έρθω και να σας επισκεφθώ σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από τότε που ήμουν εδώ όσον αφορά στις οικονομικές μας επιδόσεις.


Mark Rutte: Έκτοτε, και θα έπρεπε να το είχα αναφέρει αυτό, έχετε αφήσει πίσω τις μη επενδυτικές διαβαθμίσεις. Συγγνώμη, θα έπρεπε να είχα αναφέρει ότι τώρα η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.


Mark Rutte: Θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το επισημαίνουμε επειδή ήσασταν παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και πιστεύω ότι είναι καλό, ιδίως για τους πιο έμπειρους συναδέλφους στο Συμβούλιο, να σημειώνεται η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα και αυτό για εμάς, φυσικά, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Βέβαια, όπως επισημάνατε, έχουμε μια εξαιρετική διμερή σχέση και πάντα συντονιζόμαστε πολύ στενά πριν από κρίσιμα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Το επόμενο Συμβούλιο θα είναι σημαντικό. Έχουμε πολύ δύσκολα θέματα στην ατζέντα: την Ουκρανία, την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και την προσαρμογή που πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουμε νέες ανάγκες. Αλλά φυσικά και τα θέματα της διεύρυνσης. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η διεύρυνση όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και εσάς.

Όσο καλύτερο συντονισμό έχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περάσουμε το Σάββατό μας στις Βρυξέλλες. Βέβαια, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, θέλουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στη Σύνοδο Κορυφής. Και φυσικά, αυτό απαιτεί πάντα σημαντική προετοιμασία και διαβουλεύσεις όπως αυτές για τις οποίες μιλάμε.


 


Στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών όπου ανταλλάγησαν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα (14-15 Δεκεμβρίου) και της Συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα προηγηθεί (13 Δεκεμβρίου).

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πόροι για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mark Rutte αντάλλαξαν απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Rutte για τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.



Υπογραφή σύμβασης για την ολοκλήρωση 80 εργατικών κατοικιών στα Γρεβενά

 



Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρέστη σήμερα, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, στην υπογραφή σύμβασης για την ολοκλήρωση της κατασκευής του οικισμού 80 εργατικών κατοικιών στην Κυρακαλή Γρεβενών.

  • Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση ενός πολύπαθου έργου που παρέμεινε ημιτελές από το 2009. Η νέα διοίκηση της ΔΥΠΑ, το 2019, έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Με τη σύσταση ομάδας μελέτης και με την έκδοση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων προχώρησε η δημοπράτηση του έργου ώστε μετά από αρκετά χρόνια αναμονής οι δικαιούχοι να αποκτήσουν το σπίτι που δικαιούνται.
  • Με την ολοκλήρωση του έργου, προϋπολογισμού 6.227.308 €, ο οικισμός θα παραδοθεί στους δικαιούχους πλήρης και λειτουργικός, ενώ παράλληλα με την κατασκευή του, θα εκκινήσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών των κληρούχων προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι δικαιούχοι τους.


Παράταση των αιτήσεων για το Υouth Pass

 


Παρατείνονται οι αιτήσεις για την καταβολή του Youth Pass σε νέους 18 και 19 ετών έως την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.

  • Έως σήμερα έχουν υποβληθεί περί τις 130.000 αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ που αφορά σε περίπου 200.000 νέους, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν προβλέπονται περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.
  • Οι νέοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. έως και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.

Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν σε δύο στάδια:

  • Για τους δικαιούχους που υπέβαλαν την αίτησή τους έως την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου: Οι ενισχύσεις θα αποσταλούν στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση περίπου 3-4 εργάσιμες ημέρες αργότερα.
  • Για τους δικαιούχους που θα υποβάλουν την αίτησή τους από την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου: Οι ενισχύσεις θα αποσταλούν στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2023 και θα καταβληθούν στους δικαιούχους τις επόμενες εργάσιμες ημέρες ανάλογα με τις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζικών ιδρυμάτων.


Έχει έρθει ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα


 

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»:

  • Την πρώτη τετραετία εστιάσαμε στην ανακούφιση των πολιτών από τις υπέρογκες υποχρεώσεις που μας κληροδότησε μία διαφορετική οικονομική πολιτική.
  • Τώρα, στη δεύτερη τετραετία έχει έρθει ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα.

 Μόνο έτσι θα μπορέσουμε:

  • Να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές στην εργασία και στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
  • Να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για υποδομές, για γέφυρες, για δρόμους, για σύγχρονα νοσοκομεία, για σχολεία, για πανεπιστήμια.
  • Να αυξήσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις.
  • Να κρατήσουμε ψηλά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Να πυκνώσουμε το δίχτυ προστασίας των πιο ευάλωτων απέναντι στις έκτακτες δυσκολίες.

Συμφωνούμε όλοι ότι η “πληγή” της φοροδιαφυγής, μιας αντικοινωνικής συμπεριφοράς, στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία και επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα.

Ο πυρήνας των νέων ρυθμίσεων είναι απολύτως σαφής: ένας ελεύθερος επαγγελματίας να μην μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από αυτά που δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό.

  • Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών.  Αυτό συμβαίνει γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη.
  • Τρεις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες επικαλούνται ζημιές επί μία πενταετία και επτά στους δέκα εμφανίζουν έσοδα λιγότερα ακόμα από τον κατώτατο μισθό. Αυτή η στρέβλωση δεν επιβαρύνει μόνο εργαζόμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους. Επιβαρύνει και τους ίδιους τους επαγγελματίες αφού μόλις το 4%, εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο αυτής της επαγγελματικής κατηγορίας.
  • Το ύψος βέβαια της τελικής εισφοράς που θα κληθεί να καταβάλει ο ελευθέρος επαγγελματίας θα καθορίζεται από τα έτη λειτουργίας, από το ύψος της μισθοδοσίας της επιχείρησης, από τον τζίρο της, με τρόπο μάλιστα πολύ πιο αναλογικό σε σχέση με την αρχική πρόταση του νομοσχεδίου. Οι προσαυξήσεις που προκύπτουν θα αφορούν λιγοστές επιχειρήσεις. Εταιρείες δηλαδή οι οποίες αν και έχουν υψηλούς τζίρους, 200% ή 300% πάνω από τον μέσο όρο ομοειδών επιχειρήσεων, επιμένουν να δηλώνουν μηδενικό ή ελάχιστο καθαρό εισόδημα. Γιατί μεγάλες επιχειρήσεις με ένα εκατομμύριο τζίρο, θέλουν να εμφανίζονται ως προσωπικές, ενώ ως μεγαλύτερες, αν αποκτήσουν μια άλλη νομική μορφή, θα μπορούν να έχουν ακόμα χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Σε αυτό το επιχείρημα θα πρέπει να απαντήσουν όσοι μας ασκούν κριτική για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης που επιχειρούμε στοχεύουμε σε πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο ύψους 3 δις ευρώ. Από αυτά, τα 550 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και πρόκειται να κατευθυνθούν στη στήριξη της υγείας και της παιδείας.

  • Με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι το 17% των επαγγελματιών θα καταβάλει φόρο έως 1.000 ευρώ τον χρόνο ενώ  το 54% θα καταβάλει φόρο έως 3.000. Η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στα συνολικά έσοδα της χώρας από το 0,8% του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ. Κάνουμε ένα βήμα σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 2,1% του ΑΕΠ.
  • Εξοικονομούνται 100 εκατομμύρια από τα κοινωνικά επιδόματα ευπαθών ομάδων. Είναι χρήματα τα οποία τώρα, θα βρουν τον αληθινό προορισμό τους. Μέχρι σήμερα τα εισέπρατταν αυτοί που δεν τα δικαιούνται. Συγκεκριμένα 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ταυτόχρονα δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ενώ δηλώνουν, δηλαδή, ότι είναι ενεργοί εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, την ίδια ώρα εμφανίζονται περίπου ως άποροι.

 



51 συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ κούνησαν μαντίλι σε Κασσελάκη - Πολάκη

 



Δεκάδες συνδικαλιστές ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το κόμμα των Κασσελάκη - Πολάκη με μία επιστολή γεμάτη αιχμές κατά του νέου Προέδρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με μονοψήφια πλέον ποσοστά, παλεύοντας για την τρίτη θέση με το ΚΚΕ, ονειρεύεται κυβέρνηση και την ίδια ώρα φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζικά ο ένας πίσω από τον άλλο.

Ακολουθεί η επιστολή τους:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας». Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά. Διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι η παρέμβασή του στο Συνέδριο του ΣΕΒ όπου εμφανίστηκε υπερασπιστής του Κεφαλαίου ως εργαλείου κοινωνικής ευημερίας, υποστηρίζοντας ότι η Εργασία μπορεί να έχει συνεργατική και όχι ανταγωνιστική σχέση με το Κεφάλαιο. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή.

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο αναγνωρίζουμε την ανάγκη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη μιας αποφασιστικής τομής στην πορεία εκφυλισμού και απαξίωσης της Αριστεράς στη χώρα μας. Αναγνωρίζουμε τις δικές μας ευθύνες στην ανοχή, στο όνομα της πολιτικής ενότητας, σε προβληματικά φαινόμενα που οδήγησαν στην κρίση του κόμματος, την ανοχή σε διχαστικές συμπεριφορές που τροφοδότησαν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και απομάκρυναν από κοντά μας αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Την ίδια στιγμή παραμένουμε περήφανοι για όσα καταφέραμε την περίοδο 2015-2019 με την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση του τόπου με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε το έργο να διασώσει την κοινωνική συνοχή μιας χρεωκοπημένης χώρας. Κρατάμε από την πολύτιμη και δύσκολη αυτή μάχη τις μεγάλες τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, την εμφατική ενίσχυση του ΣΕΠΕ, την συνευθύνη των εργολάβων, το βάσιμο λόγο απόλυσης, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

Και κυρίως κρατάμε την επίγνωση ότι η σύγχρονη Αριστερά είναι αυτή που συγκρούεται και σχεδιάζει, που μιλά συγκεκριμένα και αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης πολιτικής, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων στο σήμερα.

Εμείς, εκλεγμένοι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, σήμερα αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Το βήμα που κάνουμε εκκινεί από μια σκληρή παραδοχή. Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σήμερα όμως κάνουμε ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτικά ισχυρή και προγραμματικά οραματική αριστερή προοδευτική αντιπολίτευση, που όχι μόνο θα αμφισβητεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και απαιτεί τολμηρά βήματα. Οι παλιές συνταγές έχουν δείξει τα όριά τους.

Μπορούμε να νικήσουμε. Έχει έρθει η ώρα για μια νέα πορεία για τη χώρα που θα στηρίζεται στα μεγάλα οράματα της Αριστεράς, στα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αλλά την ίδια στιγμή θα προωθεί αποφασιστικές τομές και προοδευτικές πολιτικές που δίνουν υπόσταση στο σύγχρονο περιεχόμενο της Δημοκρατίας: μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Μια κοινωνία ασφάλειας, συμπερίληψης και καλύτερης ζωής.

Σε αυτόν τον στόχο θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.



«Σκληρά» τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για να σταματήσει τους κακοποιούς που γέμισαν τα γήπεδα

 



Δύο ώρες κράτησε η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία μετά τα επεισόδια στο Ρέντη και τον σοβαρότατο τραυματισμό του αστυνομικού το Σάββατο το πρωί.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ συνολικά 4 είναι τα βασικά σενάρια που έχουν «πέσει στο τραπέζι» για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Τα βασικά σενάρια που έχουν «πέσει στο τραπέζι»:

«Λουκέτο» στους οργανωμένους οπαδούς

Αγώνες χωρίς φιλάθλους

Διακοπή πρωταθλημάτων

Ευρωπαϊκός αποκλεισμός ομάδων

Την ίδια ώρα στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε και το αίτημα της ΠΟΑΣΥ να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, κάτι που θα σήμαινε όμως ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου, σχετικά με την παρουσία της των δυνάμεων της Αστυνομίας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών.

Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.



Ακροαριστεροί κακοποιοί δημιούργησαν επεισόδια με ορμητήριο την γιάφκα του ΑΠΘ


 

Ένταση επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη όταν αντιεξουσιαστές διαδήλωσαν στο ΑΠΘ κατά της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο, αφού όπως είναι γνωστό το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα, λειτουργούν ως γιάφκες ακροαριστερών κακοποιών. 

Οι αστυνομικοί είχαν παραταχθεί από νωρίς εκεί με αφορμή τη διοργάνωση ενός παράνομου πάρτι από αντιεξουσιαστές εντός του ΑΠΘ, κάτι που υποτίθεται απαγορεύεται και τον χώρο δήθεν φυλάει η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η παρουσία της Αστυνομίας στάθηκε αφορμή για τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Οι συγκεντρωθέντες πορεύτηκαν προς το πανεπιστήμιο, όπου και σημειώθηκε η ένταση.



Δυο ομάδες αντιεξουσιαστών κακοποιών, η μια από το εσωτερικό του ΑΠΘ όπου λειτουργεί παράνομα η γιάφκα τους, και η δεύτερη από την οδό Εθνικής Αμύνης, προσέγγισαν τις διμοιρίες που είχαν αναπτυχθεί στην είσοδο της πλατείας Χημείου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έλαβαν εντολή να απομακρύνουν τους διαδηλωτές από το σημείο. Οι αστυνομικοί με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα τους απομάκρυναν. Κατά την αποχώρησή τους κάποιοι από τους αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες προς τους άντρες των ΜΑΤ.

Στη συνέχεια, περίπου 80 άτομα, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αστυνομίας, λίγο μετά τις 12 πραγματοποίησαν μικρής έκτασης πορεία στους γύρω δρόμους.

Στο πλαίσιο ελέγχων οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δύο προσαγωγές ατόμων στην οδό Ιασωνίδου.






Bullying σε 15χρονο μαθητή του κατέβασαν το παντελόνι και το εσώρουχο και τραβούσαν βίντεο - Συνελήφθησαν μαζί με τους γονείς τους

 


«Μου κατέβασαν το παντελόνι και το εσώρουχο και τραβούσαν βίντεο». Αυτά τα λόγια φέρεται να είπε 15χρονος μαθητής από το ΕΠΑΛ Ρόδου στη μητέρα του.

Το 15χρονο θύμα αναφέρεται σε όσα του έκαναν άλλοι μαθητές του σχολείου με αποτέλεσμα η μητέρα του να προχωρήσει σε σχετική καταγγελία.

Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη 06/12/2023.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να υποστήριξε η μητέρα του 15χρονου:

«Ένας μαθητής που ονομάζεται … έπιασε από τους ώμους τον ανήλικο γιο μου και έτερος μαθητής που ονομάζεται …. του κατέβασε το παντελόνι μαζί με το εσώρουχό του εντός του προαυλίου του σχολείου και παρουσία πολλών μαθητών καθώς ήταν ώρα διαλείμματος».

Έγδυσαν 15χρονο και διακινούσαν το βίντεο συμμαθητές του στη Ρόδο -Συνελήφθησαν δύο άτομα

Στη συνέχεια ο 15χρονος έμαθε από συμμαθητές του ότι κυκλοφορούσε για το περιστατικό αυτό ένα βίντεο το οποίο μάλιστα είχαν δει και το οποίο τραβούσε ένα τουλάχιστον άτομο.

Οι δυο φερόμενοι δράστες προσήλθαν αυτοβούλως ενώπιον των αστυνομικών συνοδεία των γονέων τους και συνελήφθησαν ενώ κατασχέθηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα.



Δεκάδες τρομοκράτες της Χαμάς παραδόθηκαν ημίγυμνοι στη Γάζα

 



Δεκάδες τρομοκράτες της Χαμάς παραδόθηκαν στον στρατό του Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι.

Εχθές κυκλοφόρησε και βίντεο, που δείχνει τους τρομοκράτες της Χαμάς ημίγυμνους, να παραδίνονται και να εγκαταλείπουν τα όπλα τους, για να συλληφθούν από τον στρατό του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Times of Israel στις αρχές της εβδομάδας είχαν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που έδειχναν δεκάδες άνδρες να συλλαμβάνονται από τις IDF. Ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε αργότερα ότι ανακρίνονται όλοι όσοι βρίσκονται στην περιοχή και παραδόθηκαν μετά τις μάχες.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους, τρομοκράτες της Χαμάς παραδίδονται όλο και συχνότερα στις IDF σε άλλες περιοχές της Γάζας εν μέσω των μαχών.

Στο φωτογραφικό υλικό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα φαίνονται μέλη της Χαμάς, στη σειρά, να παραδίνονται και να καταθέτουν τα όπλα τους φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους, προφανώς με σκοπό να είναι βέβαιο ότι δεν φορούν γιλέκα αυτοκτονίας με εκρηκτικό μηχανισμό.

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χαλέβι, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με στρατιώτες της Ταξιαρχίας Ναχάλ, σε ένα άναμμα κεριών για το Χανούκα, στο Νότο δήλωσε ότι ο στρατός αρχίζει να βλέπει την κατάρρευση του συστήματος διακυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Βλέπω τα επιτεύγματα κάθε μέρα. Βλέπουμε κάθε μέρα όλο και περισσότερους τρομοκράτες να σκοτώνονται, όλο και περισσότερους τρομοκράτες να τραυματίζονται και τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τρομοκράτες να παραδίδονται - ένα σημάδι της αποσύνθεσης του συστήματος, ένα σημάδι ότι πρέπει να πιέσουμε περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.