Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»:
- Την πρώτη τετραετία εστιάσαμε στην ανακούφιση των πολιτών από τις υπέρογκες υποχρεώσεις που μας κληροδότησε μία διαφορετική οικονομική πολιτική.
- Τώρα, στη δεύτερη τετραετία έχει έρθει ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε:
- Να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές στην εργασία και στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
- Να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για υποδομές, για γέφυρες, για δρόμους, για σύγχρονα νοσοκομεία, για σχολεία, για πανεπιστήμια.
- Να αυξήσουμε κι άλλο μισθούς και συντάξεις.
- Να κρατήσουμε ψηλά την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Να πυκνώσουμε το δίχτυ προστασίας των πιο ευάλωτων απέναντι στις έκτακτες δυσκολίες.
Συμφωνούμε όλοι ότι η “πληγή” της φοροδιαφυγής, μιας αντικοινωνικής συμπεριφοράς, στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία και επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα.
Ο πυρήνας των νέων ρυθμίσεων είναι απολύτως σαφής: ένας ελεύθερος επαγγελματίας να μην μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από αυτά που δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό.
- Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη.
- Τρεις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες επικαλούνται ζημιές επί μία πενταετία και επτά στους δέκα εμφανίζουν έσοδα λιγότερα ακόμα από τον κατώτατο μισθό. Αυτή η στρέβλωση δεν επιβαρύνει μόνο εργαζόμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους. Επιβαρύνει και τους ίδιους τους επαγγελματίες αφού μόλις το 4%, εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο αυτής της επαγγελματικής κατηγορίας.
- Το ύψος βέβαια της τελικής εισφοράς που θα κληθεί να καταβάλει ο ελευθέρος επαγγελματίας θα καθορίζεται από τα έτη λειτουργίας, από το ύψος της μισθοδοσίας της επιχείρησης, από τον τζίρο της, με τρόπο μάλιστα πολύ πιο αναλογικό σε σχέση με την αρχική πρόταση του νομοσχεδίου. Οι προσαυξήσεις που προκύπτουν θα αφορούν λιγοστές επιχειρήσεις. Εταιρείες δηλαδή οι οποίες αν και έχουν υψηλούς τζίρους, 200% ή 300% πάνω από τον μέσο όρο ομοειδών επιχειρήσεων, επιμένουν να δηλώνουν μηδενικό ή ελάχιστο καθαρό εισόδημα. Γιατί μεγάλες επιχειρήσεις με ένα εκατομμύριο τζίρο, θέλουν να εμφανίζονται ως προσωπικές, ενώ ως μεγαλύτερες, αν αποκτήσουν μια άλλη νομική μορφή, θα μπορούν να έχουν ακόμα χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Σε αυτό το επιχείρημα θα πρέπει να απαντήσουν όσοι μας ασκούν κριτική για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης που επιχειρούμε στοχεύουμε σε πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο ύψους 3 δις ευρώ. Από αυτά, τα 550 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και πρόκειται να κατευθυνθούν στη στήριξη της υγείας και της παιδείας.
- Με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι το 17% των επαγγελματιών θα καταβάλει φόρο έως 1.000 ευρώ τον χρόνο ενώ το 54% θα καταβάλει φόρο έως 3.000. Η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στα συνολικά έσοδα της χώρας από το 0,8% του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ. Κάνουμε ένα βήμα σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 2,1% του ΑΕΠ.
- Εξοικονομούνται 100 εκατομμύρια από τα κοινωνικά επιδόματα ευπαθών ομάδων. Είναι χρήματα τα οποία τώρα, θα βρουν τον αληθινό προορισμό τους. Μέχρι σήμερα τα εισέπρατταν αυτοί που δεν τα δικαιούνται. Συγκεκριμένα 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ταυτόχρονα δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ενώ δηλώνουν, δηλαδή, ότι είναι ενεργοί εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, την ίδια ώρα εμφανίζονται περίπου ως άποροι.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου