Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ξεφτίλα του Σπύρου Χατζηαγγελάκη που έκανε πλακίτσα ότι έβαλε βόμβα

 


Τέτοιες Μ@@@κίες δείχνουν ότι δεν διαθέτει ίχνος σοβαρότητας σαν άνθρωπος!!

Ο δήθεν «πλακατζής» ηθοποιός Σπύρος Χατζηαγγελάκης, που συνελήφθη από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» καθώς τηλεφώνησε στο θέατρο που εργάζεται ισχυριζόμενος ότι δήθεν υπάρχει βόμβα, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός, ζήτησε εκ των υστέρων δημόσια συγγνώμη κυρίως επειδή η υπόθεση της σύλληψής του... είδε το φως της δημοσιότητας και έγινε ξετίλα αφού όλοι διαπίστωσαν ότι είναι γελοίος.

Το θράσος του ηθοποιού είναι τέτοιο, που αντί να αναλογιστεί τι έκανε, επιρρίπτει μάλιστα ευθύνες στα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με το περιστατικό, ζητώντας να «μην πιάνει μια θέση στην επικαιρότητα σε τόσο πραγματικές σοβαρές ειδήσεις», «ούτε να κλέβει το χώρο της επικαιρότητας που αναλογεί στον κλάδο μου που παλεύει να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

Ο γελοίος φαρσέρ Σπύρος Χατζηαγγελάκης που «τίναξε στον αέρα» την Πρωτοχρονιάτικη παράσταση στο θέατρο «Νέος Ακάδημος» με το «τηλεφώνημα για βόμβα» αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, όχι μόνο επειδή η ανεύθυνη και ανώριμη συμπεριφορά του προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε υπαλλήλους και θεατές, στην Ελληνική Αστυνομία και στους κατοίκους των Εξαρχείων αλλά γιατί, όπως γράφει στην ανάρτησή του, όφειλε να δώσει εξηγήσεις επειδή απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης, τρεις μέρες μετά το συμβάν.

Θεωρεί μάλιστα με θράσος ότι η υπόθεση του (η Μ@@@κία του)  δεν είναι είδηση

Ο "πλακατζής" ηθοποιός συνελήφθη από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. κατηγορούμενος για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Ειδικότερα, την 19:45 ώρα της 1-1-2022, στο ενταύθα σημείο που στεγάζεται το θέατρο «Νέος Ακάδημος» άγνωστος πραγματοποίησε τηλεφώνημα στο ταμείο του θεάτρου λέγοντας ότι εντός του χώρου υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός.

Στο σημείο μετέβησαν Αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε., για εξέταση και εκκένωση του θεάτρου. Κατά την παραμονή τους παρουσιάστηκε ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι εργαζόμενος ως ηθοποιός και τους ανέφερε ότι εκείνος πραγματοποίησε το επίμαχο τηλεφώνημα χάριν αστεϊσμού. Κατόπιν τούτου, οδηγήθηκε στο οικείο Τ.Α. όπου και συνελήφθη.

Ο ηθοποιός έγραψε στην ανάρτησή του για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: 

«Επέλεξα μέσα από εδώ και μόνο, το προσωπικό μου προφίλ να σας πω δυο λόγια για την ιστορία που ίσως ακούσατε. Μια αθώα φάρσα παρέα με τον υπόλοιπο θίασο της παράστασης που συμμετέχω προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ίδιου θεατρου-μια πλάκα μεταξύ συνεργατών- που εξελίχθηκε σε τραγελαφικό γεγονός. 40 λεπτά πριν την παράσταση μας, την ημέρα της πρωτοχρονιάς, όλοι μας μέσα σε αυτό που λέμε γιορτινό και ανάλαφρο κλίμα, εγώ και οι υπόλοιποι ηθοποιοί βρισκόμασταν στη σκηνή. Μεταξύ άλλων αστείων έπεσε η ιδέα σαν δεκαπεντάχρονα να κάνουμε μια πλάκα στα παιδιά που ήταν στην υποδοχή, στον πρώτο όροφο και συγκεκριμένα στο ταμείο. Έτσι πήρα την πρωτοβουλία να εκτελέσω με τον πιο γραφικό/γλαφυρό τρόπο το περίφημο «τηλεφώνημα για βόμβα». Έκανα λοιπόν ως όφειλα την φωνή του μπαμπούλα και είπα πολλές φορές τη λέξη «βόμβα» καθώς γελούσαμε. Το τηλέφωνο έκλεισε και περιμέναμε να κατέβουν κάτω τα παιδιά καθώς ήταν σίγουρο για μας ότι με είχαν καταλάβει.

Αντί για τα παιδιά, σε είκοσι λεπτά, εμφανίστηκε έξω από το θεατρο μια μεγάλη ομάδα αστυνομικών δυνάμεων. Εκείνη τη στιγμή ήταν που ενημερωθήκαμε και εμείς απ τον υπεύθυνο του θεατρου ότι κινδυνεύουμε και πρέπει να αποχωρήσουμε γιατί υπάρχει βόμβα στο θεατρο. Αντανακλαστικά έτρεξα σοκαρισμένος να εξηγήσω στην αστυνομία τι είχε συμβεί, να αναλάβω την ευθύνη με στόχο να λήξει το σήμα και να μην υπάρξει περαιτέρω κινητοποίηση και ταλαιπωρία. Μαζί μου έτρεξε και όλος ο θίασος, αδυνατώντας να κατανοήσουμε τη διάσταση που πήρε η βλακώδης φάρσα βλέποντας αυτήν την εικόνα. Ενώ προφανώς καθησυχάστηκαν αμέσως όλες οι πλευρές και κατάλαβε η αστυνομία ότι πρόκειται για εσωτερική φάρσα προθυμοποιήθηκα να ακολουθήσω όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες με σκοπό να μην επιβαρυνθεί κανένας άλλος.

Έτσι οδηγήθηκα στο Α.Τ όπου και πέρασα την πιο ιδιαίτερη πρωτοχρονιά της ζωής μου καθώς έμεινα εκεί όλο το βράδυ. Αντιλαμβανόμενος το παράλογο του πράγματος και ταυτόχρονα την ταλαιπωρία που υπέστησαν εξαιτίας μου οι αστυνομικές αυτές δυνάμεις θεώρησα χρέος μου να τους προσκαλέσω στην παράσταση, όπως κι έκανα. Και μιας και μιλάμε για ταλαιπωρία θα ήθελα να ζητήσω μια τεράστια συγνώμη από την παραγωγή του θεάτρου και τους θεατές μας, κυρίως για αυτούς που είχαν προλάβει να προσέλθουν, που μας τιμούν με την παρουσία τους αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς για όλους τους καλλιτέχνες και τα θέατρα. Κλείνοντας, νομίζω όφειλα να δώσω εξηγήσεις, εφόσον έστω και τρεις μέρες μετά απασχόλησε η ιστορία αυτή ως «θέμα», μπορείτε να κρίνετε όπως θέλετε αυτήν την αποτυχημένη εφηβική φάρσα αλλά παρακαλώ ας μην πιάνει μια θέση στην επικαιρότητα ανάμεσα σε τόσο πραγματικά σοβαρές ειδήσεις, ούτε να κλέβει το χώρο της επικαιρότητας που αναλογεί στον κλάδο μου που παλεύει να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».



Ο «Καλύτερος Οικογενειακός Ιατρός» στον κόσμο ήταν υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία


Το Βραβείο του Καλύτερου Οικογενειακού Ιατρού στον κόσμο για το 2021 δόθηκε στον Ανάργυρο Δ. Μαριόλη, διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.

«Κοιτάζοντας καθημερινά μέσα από το παράθυρο των ασθενών, που τώρα τους φωτίζει η τιμή της απονομής του Βραβείου, ανατέλλει η ανάγκη για νέες ανθρώπινες αξίες. Το καθήκον, η ευθύνη και η προσφορά προς τον άνθρωπο θεσμοθετήθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς», ήταν τα πρώτα λόγια που ψέλλισε ο Ανάργυρος Μαριόλης στο άκουσμα της ανακήρυξής του ως ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός του κόσμου για το 202.

Πρόκειται, όπως ήδη γράφτηκε, για μια από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις για έναν γιατρό, διεθνούς ακτινοβολίας, η οποία απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ιατρούς από όλο τον κόσμο.

Ας σημειωθεί ότι ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής δύο μόλις χρόνια πριν ανακηρύχθηκε καλύτερος Γενικός Ιατρός για το 2019 από τον έγκριτο οργανισμό WONCA Europe.

Ο «ήρωας» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Ωστόσο, αυτό που έως σήμερα μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό είναι η τιμητική συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, πίσω στις εθνικές εκλογές του 2019. Μιας κίνησης με ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό, αποτέλεσμα της σύνδεσής του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που εξέπεμπε τη μείζονα σημασία που προσέδιδε ο αρχηγός της ΝΔ στην αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος δεν ανήκε πολιτικά στον χώρο αυτό.

Ήταν Ιούλιος του 2017 όταν η Μάνη ταλαιπωρούνταν από πυρκαγιές και τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στο σημείο. Λίγο αργότερα περνούσε την πύλη του Κέντρου Υγείας όπου ο κ. Μαριόλης ηγείται του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η ολιγόλεπτη συνάντησή τους τελικά μετατρέπεται σε διαρκείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εντυπωσιάζεται από τις γνώσεις και την οξυδέρκεια του Σπαρτιάτη γιατρού. Έκτοτε οι δυο τους φρόντιζαν να κρατούν στενή την επαφή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα συζητώντας για την Πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα αλλά και για το πώς αυτή θα γίνεται τελικά καλύτερη για όλους ενώ το 2019 αποδέχτηκε την προσωπική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

«Αποδέχθηκα την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, γιατί μέσα στην ανομβρία που μας περιβάλλει, ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι δεν είναι μάταιος ο αγώνας για μία ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα», σημείωνε «λακωνικά» τότε ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός του κόσμου, σήμερα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έχει λάβει δεκάδες βραβεία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια για άριστες ερευνητικές εργασίες σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ έχει συγγράψει και επιμεληθεί πολυάριθμα κεφάλαια βιβλίων σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική.


iefimerida



Ο άγριος ξυλοδαρμός της 31χρονης από το ΚΑΘΑΡΜΑ Αιγύπτιο "άντρα"


 

Αποτροπιασμό προκαλεί το video με το ΚΑΘΑΡΜΑ, που μόνο άντρας δεν είναι, στο οποίο χτυπάει άγρια την σύντροφο του.

Σε αυτό το video, 34χρονος Αιγύπτιος που είναι για πολλές κλωτσιές για να δει τι σημαίνει άντρας, κάνει επίδειξη «ανδρισμού» και χτυπά πολύ άγρια την πρώην σύντροφό του.

Το βίντεο περιέχει πολύ σκληρές εικόνες με την νεαρή κοπέλα να προσπαθεί να ψελλίσει για βοήθεια


Στο βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα η ΕΡΤ, οι δυο τους κάθονται στον καναπέ του σπιτιού του. Ο 34χρονος για κλωτσιές. αρχίζει να κάνει μαθήματα ανδρισμού στην 31χρονη, ώσπου βγάζει τη ζώνη από το παντελόνι του. Σηκώνεται από τον καναπέ και αρχίζει να τη χτυπά με μπουνιές και να τη χαστουκίζει στο πρόσωπο με το ένα του χέρι και με το άλλο να την κρατά από τον λαιμό. Μόλις σταματά να τη χτυπά, την αρπάζει από τα μαλλιά και φέρνει το πρόσωπό της μπροστά στην κάμερα, γιατί μεταδίδει την εικόνα στους φίλους. Την ξαναχτυπά με μανία.

Η 31χρονη προσπαθεί να βγάλει φωνή, να φωνάξει αλλά δεν αντέχει ενώ εκείνος της φωνάζει: «Εμπλεξες με λάθος άτομα. Είμαι άντρας. Δεν είμαι Βούλγαρος». Οταν ο «ανδρισμός» του Αιγύπτιου για πολλές κλωτσιές τελειώνει, σταματά την μετάδοση.



Κουβέντα ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Πακιστανούς ψηφοφόρους χωρίς μάσκες στον Σύνταγμα

 


Τι τους έχουν μείνει για να εξαπατούν και να κοροιδεύουν; Αλλοδαποί πελάτες, που μπορούν να ψηφίσουν, Ρομά που εξαπατούνται εύκολα, και το εσωτερικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ!! Οι υπόλοιποι γελάνε μαζί τους.

Εάν ήταν Έλληνες πολίτες στον Σύνταγμα με τέτοιο συνωστισμό και χωρίς μάσκες, ο ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη την Κουμουνδούρου και τον Ηλιόπουλο θα είχαν ανέβει στα κάγκελα κάνοντας αντιπολίτευση για την πανδημία.

Και τι δεν θα άκουγε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες που τόλμησαν να πάνε στο Σύνταγμα.

Εδώ σιωπή, γιατί οι Πακιστανοί είναι γνωστό είναι πελατάκια, και έχουν παραμυθιαστεί από τον πολιτικό απατεώνα Αλέξη Τσίπρα, κρατάνε σημαίες σε συγκεντρώσεις, και όσοι λίγοι δεν είναι παράνομοι ψηφίζουν κιόλας τον θίασο γιατί γύρευε τι τους έχουν τάξει, όπως και στους Ρομά επίσης ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ένθερμοι.

Ούτε κατά διάνοια ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έβγαινε να κάνει αντιπολίτευση θίγοντας αλλοδαπούς ψηφοφόρους, υποχείρια του κόμματος.



Έτσι λοιπόν για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός Πακιστανών που δεν φορούσαν μάσκες, όπως δεν υπάρχει και κανένας συνωστισμός σε συγκεντρώσεις συντρόφων ακροαριστερών αντιεξουσιαστών.

Είναι γνωστό, ότι  τα νούμερα του κόμματος κάνουν επιλεκτική αντιπολίτευση γιαυτό τους έχουν απαξιώσει οι Έλληνες πολίτες.




Το στέκι της ντροπής στο Βιολογικό - Αντιεξουσιαστές έκαναν ότι ήθελαν για 34 χρόνια

 


Προκλητικοί ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές, πραγματοποίησαν συγκέντρωση,  για να διαμαρτυρηθούν που τους πέταξαν έξω από την παράνομη κατάληψη.

Σοκ προκαλούν στην κοινή γνώμη, οι αποκλειστικές φωτογραφίες-ντοκουμέντο του GRTimes, από τον χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Στέκι στο Βιολογικό), ο οποίος εκκενώθηκε πρόσφατα από την ΕΛ.ΑΣ ενώ τελούσε υπό κατάληψη, ακροαριστερών αντιεξουσιαστών επί 34 χρόνια.

Το πανεπιστημιακό κτήριο μοιάζει πλέον με βομβαρδισμένο τοπίο, με σπασμένους τοίχους, πόρτες και τζάμια, κατεβασμένα φωτιστικά και ρημαγμένο πάτωμα.

Η επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΑΣ υπό άκρα μυστικότητα νωρίς το πρωί της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου. Ισχυρές δυνάμεις της Ασφάλειας -παρουσία δικαστικού λειτουργού και με συνοδεία αστυνομικών σκύλων- πραγματοποίησαν «έφοδο» περίπου στις 6 το πρωί στο «Στέκι Βιολογικού» που τελούσε υπό κατάληψη για περίπου τρεις δεκαετίας και χρησιμοποιούνταν από ακροαριστερούς φοιτητές, αλλά και εξωπανεπιστημιακούς ακροαριστερούς αντιεξουσιαστές.

Στο «Στέκι στο Βιολογικό»,  εντοπίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες κράνη, κοντάρια αλλά και εργαλεία για οικοδομικές εργασίες, όπως φτυάρια και άλλα αντικείμενα τα οποία περισυνέλλεξαν οι αστυνομικοί.




Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» στο ΑΠΘ πραγματοποίησαν εχθές Δευτέρα 3/1, ακροαριστεροί αντιεξουσιαστές. 



Δεκάδες αντιεξουσιαστές που έχουν κάνει γιάφκες και τσιφλίκια τα πανεπιστήμια σε όλη την χώρα, είχαν συγκεντρωθεί εντός του campus και διαμαρτύρονται με πανό, φωνάζοντας συνθήματα, για την επέμβαση της ΕΛΑΣ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι ακροαριστεροί, συγκεντρώθηκαν αρχικά στο «Στέκι στο Βιολογικό», ενώ στη συνέχεια βγήκαν έως την είσοδο του ΑΠΘ επί της οδού Εθνικής Αμύνης. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.



Σημειώνεται ότι φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας, αλλά και κατά του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, επειδή δεν τους άφησαν να λειτουργούν την γιάφκα του βιολογικού.




Σχεδόν 1,5 τρισ. το χρέος της Γερμανίας - Ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη ο δανεισμός της

 


Δεν πρόλαβε να ορκιστεί υπουργός Οικονομικών ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και αμέσως κατέθεσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021, προτείνοντας μία «αναδιάταξη» κονδυλίων, την οποία ο ίδιος θα επέκρινε μέχρι πρότινος, όντας ακόμη στην αντιπολίτευση: συνολικά 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, τα οποία δεν είχαν απορροφηθεί το 2021, μεταφέρονται σε άλλη πιστωτική γραμμή, ώστε να χρηματοδοτήσουν μέτρα για την προστασία του κλίματος. «Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για τον μετασχηματισμό ενός μεγάλου βιομηχανικού έθνους σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία» εξηγεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι αυτή ήταν μία από τις κύριες προεκλογικές διακηρύξεις των τριών κομμάτων που συναπαρτίζουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Πρόκειται για έναν τακτικό ελιγμό που προκαλεί αντιδράσεις. Ο Σύνδεσμος Γερμανών Φορολογουμένων σημειώνει ότι, κατά κανόνα, «θεωρείται προβληματική η δημιουργία αποθεματικού μέσω του χρέους». Ακόμα πιο έντονη είναι η κριτική των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), που πέρασαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Σας λέω ξεκάθαρα ότι, κατά την άποψή μου, αυτός ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός είναι αντισυνταγματικός», δηλώνει ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα προϋπολογισμού Κρίστιαν Χάασε, για να προσθέσει ότι η «αναδιάταξη» κονδυλίων δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία παράκαμψη της συνταγματικά κατοχυρωμένης ρήτρας για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους. «Αυτός ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός είναι η αρχή του τέλους για το ‘φρένο του χρέους' και αυτή η απόφαση φέρει το όνομά σας» λέει ο Χάασε, απευθυνόμενος προσωπικά στον νέο υπουργό Οικονομικών.

Οι δυσκολίες του νέου κυβερνητικού συνασπισμού

Την ώρα εκείνη ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε βυθιστεί στην ανάγνωση των φακέλων του και δεν απάντησε στην οργίλη ομιλία του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης. Είναι προφανές ότι ο φιλελεύθερος πολιτικός έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση. ‘Οντας ακόμη στην αντιπολίτευση, για πολλά χρόνια, επέμενε ότι η Γερμανία πρέπει να τηρεί το «φρένο του χρέους» που έχει ισχύ συνταγματικής διάταξης και ρητώς προβλέπει ότι τα έξοδα του κράτους δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα έσοδά του- με εξαίρεση ένα περιορισμένο πλαίσιο δημοσιονομικών ελιγμών. Λόγω της πανδημίας, που αποτελεί έκτακτη αν όχι και πρωτοφανή συνθήκη, το «φρένο του χρέους» έχει ανασταλεί μέχρι τα τέλη του 2022. Ο Κρίστιαν Λίντνερ επιμένει ότι θα επανέλθει από το 2023.

Είναι όμως ρεαλιστική αυτή η πρόβλεψη; Στα επόμενα χρόνια ο κυβερνητικός συνασπισμός θα χρειαστεί τεράστια ποσά για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και για να χρηματοδοτήσει πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) κάνει λόγο για 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο Κρίστιαν Λίντνερ οφείλει να συγκεντρώσει τα ποσά αυτά, αλλά οι περισσότερες δαπάνες του προϋπολογισμού είναι μάλλον ανελαστικές. Οι τακτικές κοινωνικές δαπάνες απορροφούν ήδη το 50% του συνόλου. Για περικοπές δεν τίθεται θέμα. Αυξήσεις φόρων έχει αποκλείσει το ίδιο το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον νέο δανεισμό. Όμως η Γερμανία έχει ήδη δανειστεί τεράστια ποσά. Ενώ στην περίοδο 2014-2019 ο προϋπολογισμός του κράτους παρέμενε ισοσκελισμένος, στην επόμενη διετία το χρέος εκτοξεύθηκε από τα 400 δισεκατομμύρια στα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ. Εάν μάλιστα προστεθούν τα χρέη τοπικών κρατιδίων και ΟΤΑ, το συνολικό ποσό πλησιάζει τα 2,4 τρις.

Νέος προϋπολογισμός, νέα χρέη

Ήδη αποτελεί παρελθόν η αρχική εξαγγελία ότι το επιπλέον χρέος για την καταπολέμηση της πανδημίας θα αποπληρωθεί εντός 20 ετών. Στην προγραμματική συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση προβλέπεται ρητώς ότι η περίοδος αποπληρωμής παρατείνεται στα 36 χρόνια. Για το 2022 θεωρείται βέβαιο ότι ο νέος δανεισμός θα συνεχιστεί. Ως υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση, υπό την Άνγκελα Μέρκελ, ο Όλαφ Σολτς έχει ήδη προϋπολογίσει ένα «νέο χρέος» ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Όλα τα υπουργεία καλούνται να καταθέσουν προτάσεις μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου και η σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται στις 9 Μαρτίου.

Τώρα ο ΥΠ.ΟΙΚ. επιχειρεί να περικόψει δαπάνες, όπου αυτό είναι δυνατόν. Σε επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο Κρίστιαν Λίντνερ καλεί τους συναδέλφους του να αξιοποιήσουν κάθε «περιθώριο» εξοικονόμησης κονδυλίων και να μην επιμείνουν σε «μη ρεαλιστικές εξαγγελίες». Ωστόσο οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις προς τον ιδιωτικό τομέα λόγω πανδημίας θα συνεχιστούν και το 2022. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκταμιευθεί οικονομική βοήθεια 58 δις ευρώ υπό τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων. Μετά από περίοδο χάριτος ενός έτους η αποπληρωμές θεωρητικά θα πρέπει να αρχίσουν το 2022, αλλά αυτό είναι μάλλον αδύνατον, όταν μάλιστα παρατείνεται η πανδημία και πληθαίνουν οι αιτήσεις για πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η πανδημία είναι μία μόνο από τις μεταβλητές της δύσκολης εξίσωσης, που καλείται να επιλύσει ο νέος ΥΠ.ΟΙΚ. Παράλληλα πρέπει να εκκινήσει, το ταχύτερο δυνατόν, η προσπάθεια για τον οικολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό της γερμανικής οικονομίας. Όπως έχει επισημάνει ο ίδιος, «οι αβεβαιότητες και οι περιορισμοί της πανδημίας έχουν ακυρώσει σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας», αλλά «δεν επιτρέπεται να χάσουμε περισσότερο χρόνο». Γνωρίζει ο Κρίστιαν Λίντνερ ότι η υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων θα πυροδοτήσει υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης, αυξάνοντας αντιστοίχως και τα φορολογικά έσοδα. Στο ίδιο μήκος κύματος ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επισημάνει ότι «δεν έχει νόημα να κάνεις περικοπές σε περιόδους κρίσης, αντιθέτως πρέπει να διευκολύνεις την παροχή βοήθειας και τη χρηματοδότηση επενδύσεων με στόχο την έξοδο από την κρίση».

Κατόπιν όλων αυτών έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τοποθετηθεί ο Κρίστιαν Λίντνερ στην επικείμενη πανευρωπαϊκή συζήτηση περί δημοσιονομικής πιεθαρχίας. Πριν από τις εκλογές είχε προκαλέσει φόβους, σε πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης, ότι θα επιμείνει σε μία σκληρή γραμμή. Τώρα όμως, η απόφασή του να «περάσει» συμπληρωματικό προϋπολογισμό με αναδιάταξη κονδυλίων στην ίδια τη Γερμανία δημιουργεί εντελώς διαφορετικές προσδοκίες. Ήταν εμφανές αυτό στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, με τον γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λεμέρ να τον «συγχαίρει» για την απόφαση αυτή. Άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ήδη καταγράψει την «προειδοποίηση» του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, αλλά και του «Πράσινου» αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ, να μην εφαρμοστεί πολιτική λιτότητας στην ΕΕ.


Πηγή: DW / Σαμπίνε Κίνκαρτς / Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

skai




Ιταλία: Οι αρνητές στις ΜΕΘ δεν δέχονται ακόμη και έναν απλό ορό

 



Επτά στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ της Ιταλίας είναι αντιεμβολιαστές, ενώ πέντε στους δέκα είναι και αρνητές, σύμφωνα με την ένωση αναισθησιολόγων της χώρας.

Μάλιστα, οι αρνητές αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη του ιού και τη χρησιμότητα κάθε αγωγής. Οι περισσότεροι εισάγονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολύ σοβαρή κατάσταση, διότι ακόμη και επί σειρά εβδομάδων, δεν λαμβάνουν καμία αποτελεσματική θεραπεία.

Οι Ιταλοί αναισθησιολόγοι τονίζουν ότι «δεν είχε συμβεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, ασθενείς οι οποίοι εισάγονται στις ΜΕΘ, να αρνούνται να δεχθούν έναν απλό ορό, μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ή αιμοκάθαρση, έστω και αν γνωρίζουν ότι μπορεί να υποστούν καρδιακή προσβολή και να χάσουν την ζωή τους».

150 κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

Στο μεταξύ, 150 από τους συνολικά 5.000 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MSC Grandiosa βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μετά από τεστ που πραγματοποιήθηκε εν πλω. Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Γένοβας και, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν όλοι οι επιβάτες που μολύνθηκαν έως τώρα, είναι ασυμπτωματικοί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι Ιταλοί επιβάτες θα μεταφερθούν – με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρίας – στις κατοικίες τους, όπου θα παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι να διαγνωστούν αρνητικοί στον ιό. Οι ξένοι επιβάτες πρόκειται να φιλοξενηθούν, πάντα σε απομόνωση, σε οίκο ευγηρίας της Γένοβας και της ευρύτερης περιοχής του Τορίνο. Πριν το κρουαζιερόπλοιο σαλπάρει για το νέο του ταξίδι, στο εσωτερικό του MSC Grandiosa θα πραγματοποιηθεί προσεκτική απολύμανση.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Ξινό βγήκε σεξουαλικό όργιο 70 ατόμων στην Ισπανία

 



Άφωνοι έμειναν, από αυτό αντίκρισαν οι αστυνομικοί του προαστίου Λισά ντ’ Αμούντ.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Mundo», ένα γκρουπ Αμερικανών τουριστών νοίκιασε ένα κτίριο στην περιοχή και διοργάνωσε ένα σεξουαλικό όργιο με τουλάχιστον 70 άτομα, προκειμένου να υποδεχθούν με τον καλύτερο τρόπο το 2022. 

Οι διοργανωτές είχαν πληρώσει και ιερόδουλες για τη διασκέδαση τους. Τα πρόστιμα που έπεσαν γιατί δεν τηρούνταν οι προφυλάξεις κατά της μετάδοσης του κορονοϊού ήταν τσουχτερά.

Το πάρτι είχε ξεφύγει της προσοχής των αστυνομικών παρά τη φασαρία που γινόταν, γιατί το μέρος είχε επιλεγεί προσεκτικά και ήταν απομακρυσμένο από πυκνά κατοικημένη περιοχή, 

Και σίγουρα δεν θα τους έβρισκαν αν δεν έκαναν λάθος δύο προσκεκλημένοι κι αν ένας ηλικιωμένος δεν φοβόταν αρκετά ώστε να καλέσει την Αστυνομία.

Οι δύο προσκεκλημένοι, λοιπόν, βρέθηκαν σε λάθος μέρος της περιοχής και άρχισαν να χτυπούν το λάθος κουδούνι. Προσπάθησαν κιόλας να παραβιάσουν την πόρτα. Ένας άνδρας τους είδε και κάλεσε την Αστυνομία. Γρήγορα κατέφθασε περιπολικό κι άρχισε τις ερωτήσεις. Οι δύο άνδρες εξήγησαν πως πήγαιναν σε πάρτι σε κτίριο. 

Αυτό από μόνο του κίνησε την περιέργεια των αστυνομικών και τους ακολούθησαν για να δουν πόσοι βρίσκονταν στο πάρτι. Τελικά με το που άνοιξε η πόρτα αντίκρισαν το όργιο.

Οι διοργανωτές εξήγησαν πως κατά την άποψή τους δεν έκαναν κάτι παράνομο μιας και ήταν πάρτι σε κτίριο. Επιπλέον, ενημερώθηκε η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, η οποία παραδέχθηκε πως ήξερε ακριβώς για ποιον λόγο το είχαν νοικιάσει οι Αμερικανοί τουρίστες.



Διαζύγιο: Ηλεκτρονικά με ένα κλικ


 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το άυλο συναινετικό διαζύγιου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ).

Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής, οι ενδιαφερόμενες πλευρές αποφεύγουν τα δικαστήρια και μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου μπορούν να λύσουν ηλεκτρονικά τον γάμο.

Τα άρθρα που περιλαμβάνονται στην απόφαση και η διαδικασία που ακολουθείται

Άρθρο


1. Διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης συναινετικού διαζυγίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ)

2.Είσοδος στην εφαρμογή και εκκίνηση διαδικασίας


3.Δημιουργία νέας υπόθεσης


4.Άντληση στοιχείων από Μητρώο Πολιτών


5.Εισαγωγή τελικού σχεδίου συμφωνητικού


6.Επιβεβαίωση στοιχείων και αναμονή επιβεβαίωσης από αντίδικο δικηγόρο


7.Αναμονή επιβεβαίωσης συζύγων


8.Παρέλευση προθεσμίας


9.Είσοδος συμβολαιογράφου


10.Υπογραφή τελικής πράξης


11. Ολοκλήρωση διαδικασίας


12. Πνευματική λύση του γάμου


13.Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφαλείας


Άρθρο 14. Έναρξη ισχύος


Αναλυτικά η απόφαση:


Αριθμ. 70057 οίκ.


Ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης άυλου συναινετικού διαζυγίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).


(ΦΕΚ Β' 6390/31.12.2021)


ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ


Έχοντας υπόψη:


1. Τις διατάξεις:


α. του Π.Δ.456/1984 «Αστικός Κώδικας και Εισαγωγικός του Νόμος» (Α' 164) και ιδίως του άρθρου 1441 αυτού,


β. του ν. 4800/2021 «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις» (Α' 81) και ιδίως του άρθρου 20 αυτού,



γ. του ν. 4727/2020  «Ψηφιακή Διακυβέρνηση (Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Ενσωμάτωση στο Ελληνικό Δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις» (Α' 184),


δ. των άρθρων 47 και 84 του ν. 4623/2019  «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» (Α' 134),


ε. των άρθρων 16 και 17 του ν. 4704/2020  «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» (Α' 133),


στ. του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ  (L 119/1),


ζ. του ν.4624/2019  «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ)2016/679  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις» (Α' 137),


η. του άρθρου 1 του Π.Δ.81/2019  «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός αρμοδιοτήτων τους Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α' 119),


θ. του Π.Δ.83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών (Α' 121),


ι. του Π.Δ.6/2021 «Οργανισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης» (Α' 7),


ια. του Π.Δ.40/2020 «Οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Α' 85),


ιβ. του άρθρου 90 του Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (άρθρο πρώτο του Π.Δ.63/2005, Α' 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την παρ. 22 του άρθρου 119  του ν. 4622/2019  (Α' 133).


2. Την υπό στοιχεία Υ6/9.7.2019 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας» (Β' 2902).


3. Την υπό στοιχεία 118944 ΕΞ 23.10.2019  απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Λειτουργία Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» (Β' 3990).


4. Την υπό στοιχεία 3981 ΕΞ 25.2.2020  απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Παροχή Υπηρεσίας Αυθεντικοποίησης Χρηστών oAuth2.0 σε Πληροφοριακά Συστήματα τρίτων Φορέων» (Β' 762).


5. Την υπό στοιχεία 5620 ΕΞ 26.2.2021  απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων για την υποβολή αιτήσεων και την έκδοση εγγράφων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) καθώς και για τη χρήση των θυρίδων φορέων και χρηστών που τηρούνται σε αυτή» (Β' 849).


6. Την ανάγκη απλούστευσης και επιτάχυνσης της διαδικασίας έκδοσης του συναινετικού διαζυγίου, μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσής του, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων.


7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:


Άρθρο 1 Διαδικασία ηλεκτρονικής έκδοσης συναινετικού διαζυγίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ)


1. Η διαδικασία έκδοσης του άυλου συναινετικού διαζυγίου διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ), εφεξής ΕΨΠ.


2. Για την υποβολή αιτήματος και την εκκίνηση της διαδικασίας της παρούσης, απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων χρηστών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4727/2020.


Άρθρο 2 Είσοδος στην εφαρμογή και εκκίνηση διαδικασία


1. Οι εμπλεκόμενοι χρήστες, δύνανται να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του άυλου συναινετικού διαζυγίου, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, επιλέγοντας έναν εκ των τριών (3) τρόπων σύνδεσης που εμφανίζονται στην οθόνη, αναλόγως αν πρόκειται για δικηγόρο, συμβολαιογράφο ή αντισυμβαλλόμενο μέρος.

2. Ειδικότερα, την διαδικασία εκκινεί ένας εκ των δύο δικηγόρων, ο οποίος συνδέεται στην εφαρμογή μέσω κωδικών «PORTAL OLOMELEIA» και ύστερα από την επιτυχή είσοδό του στην εφαρμογή, είτε λαμβάνει γνώση των υποθέσεων που έχουν ήδη περαιωθεί είτε, δημιουργεί νέα υπόθεση, επιλέγοντας μεταξύ των αντίστοιχων πεδίων.


Άρθρο 3 Δημιουργία νέας υπόθεσης

1. Τα στοιχεία του δικηγόρου που εισέρχεται στην εφαρμογή, επιλέγοντας την «δημιουργία νέας υπόθεσης», εκκινώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία, αντλούνται αυτομάτως από το «Portal Olomeleia». Τα στοιχεία αυτά είναι τα εξής: Α.Φ.Μ., Α.Μ. Δικηγορικού Συλλόγου, Όνομα, Επίθετο, Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου.


2. Ο δικηγόρος καταχωρεί τον αριθμό της ληξιαρχικής πράξης γάμου, τον τόμο, το έτος, τον κωδικό Ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά, δύναται να καταχωρεί είτε τα Α.Φ.Μ., είτε τους Α.Μ.Κ.Α. των δύο (2) συζύγων και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων.


Άρθρο 4 Άντληση στοιχείων από Μητρώο Πολιτών


1. Μετά την εκκίνηση της διαδικασίας, η εφαρμογή ανακτά αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 84  του ν. 4727/2020 και το άρθρο 47 του ν. 4623/2019  (Α' 134), τα εξής στοιχεία από το Μητρώο Πολιτών:


α. όνομα και επώνυμο κάθε συζύγου, τους Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. αυτών,


β. το είδος του γάμου, όπως προκύπτει από την αυτόματη λήψη της ενεργής ληξιαρχικής πράξης γάμου και


γ. τον αριθμό των τέκνων που τυχόν έχουν οι σύζυγοι, καθώς και στοιχεία αυτών, μέσω αυτόματης λήψης πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.


2. Σε περίπτωση κατά την οποία τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν καταχωρηθεί ή δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά, η διαδικασία δεν προχωρά.


Άρθρο 5 Εισαγωγή τελικού σχεδίου συμφωνητικού


1. Ο δικηγόρος που εκκινεί την ηλεκτρονική διαδικασία του άρθρου 1 της παρούσης, καταχωρεί υποχρεωτικά στην εφαρμογή το τελικό σχέδιο του ιδιωτικού συμφωνητικού στο σχετικό πεδίο της εφαρμογής.


2. Περαιτέρω, καταχωρεί υποχρεωτικά τα στοιχεία του συμβολαιογράφου, επιλέγοντάς τον από τη λίστα των συμβολαιογράφων, καθώς επίσης τον Α.Φ.Μ. και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αντιδίκου δικηγόρου.



3. Μετά την υποβολή όλων των απαραίτητων στοιχείων, ο δικηγόρος που εκκινεί τη διαδικασία είτε αποθηκεύει προσωρινά την υπόθεση, είτε προχωρά σε οριστική υποβολή της αίτησης.


4. Μετά το πέρας της ως άνω περιγραφόμενης διαδικασίας, οι δύο δικηγόροι, οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος, λαμβάνουν ηλεκτρονική ενημέρωση για την εκκίνηση της διαδικασίας. Ειδικότερα δε, ο αντίδικος δικηγόρος ενημερώνεται ηλεκτρονικά προκειμένου να εισέλθει στην εφαρμογή και να επιβεβαιώσει όλα τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί.


5. Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλα τα μέρη προς γνώση τους.


Άρθρο 6 Επιβεβαίωση στοιχείων και αναμονή επιβεβαίωσης από αντίδικο δικηγόρο


Κατά το στάδιο αυτό, μέσω της καταχώρησης του Α.Φ.Μ., σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 2 του προηγούμενου άρθρου, αντλούνται και επιβεβαιώνονται κατά την είσοδο στο «Portal Olomeleia», τα στοιχεία του αντίδικου δικηγόρου, ήτοι Α.Μ. Δικηγορικού Συλλόγου, Όνομα, Επίθετο και Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. Επιπλέον, ο αντίδικος δικηγόρος, μέσω κωδικών «Portal Olomeleia», επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, εισάγει τα επιπλέον στοιχεία που απαιτούνται για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης, εγκρίνει το καταχωρημένο από τον δικηγόρο τελικό σχέδιο του προηγούμενου άρθρου και είτε απορρίπτει είτε επιβεβαιώνει το περιεχόμενο αυτού. Σε περίπτωση που αποδεχθεί τα υποβαλλόμενα στοιχεία του προηγούμενου εδαφίου, καταχωρεί τα στοιχεία του, ώστε να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη. Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε εκ των δύο δικηγόρων, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλα τα μέρη προς ενημέρωση.



Άρθρο 7 Αναμονή επιβεβαίωσης συζύγων


1. Σε επόμενο στάδιο, οι σύζυγοι εισέρχονται στην εφαρμογή, μέσω κωδικών taxisnet και λαμβάνουν γνώση του εγκεκριμένου, από αμφότερους τους δικηγόρους, σχεδίου ιδιωτικού συμφωνητικού. Κατόπιν αυτών, εγκρίνουν ή απορρίπτουν το σχέδιο. Σε περίπτωση έγκρισης του περιεχομένου του συμφωνητικού, μέσω επιβεβαίωσης, οι σύζυγοι εισάγουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την σύνταξη της πράξης. Μόλις και οι δύο σύζυγοι εγκρίνουν το συμφωνητικό, αποστέλλεται σε όλα τα μέρη (δικηγόροι, σύζυγοι, συμβολαιογράφος) ηλεκτρονική ενημέρωση για την συναίνεση των συζύγων, οπότε και σηματοδοτείται η εκκίνηση της δεκαήμερης προθεσμίας του άρθρου 1441 του Αστικού Κώδικα.


2. Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλα τα μέρη.


Άρθρο 8 Παρέλευση προθεσμίας



1. Μετά την πάροδο δέκα (10) ημερών, προθεσμία η οποία εκκινεί από την ημέρα που οι σύζυγοι ενέκριναν το σχέδιο που επεξεργάστηκε και καταχωρήθηκε από τους δικηγόρους, ολοκληρώνεται η διαδικασία και τα μέρη δεν δύναται να υπαναχωρήσουν μέσω της εφαρμογής, ενώ διατηρούν το δικαίωμα υπαναχώρησης κατόπιν συνεννόησης με τον συμβολαιογράφο. Κατόπιν αυτού, όλα τα μέρη, ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την παρέλευση της προθεσμίας.


2. Στην περίπτωση κατά την οποία τα μέρη, μετά την παρέλευση της προθεσμίας της προηγούμενης παραγράφου, αδρανήσουν να προβούν σε οποιαδήποτε αλλαγή κατάστασης στην ήδη υπάρχουσα υπόθεση, εντός τριών (3) μηνών από την εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 2, η υπόθεση που έχει δημιουργηθεί ακυρώνεται αυτόματα μέσω της εφαρμογής και τα μέρη θα πρέπει να εκκινήσουν την διαδικασία από την αρχή.


Άρθρο 9 Είσοδος συμβολαιογράφου


1. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας του προηγούμενου άρθρου, ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι πρέπει να συνδεθεί στην εφαρμογή μέσω κωδικών taxisnet.



2. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο συμβολαιογράφος δύναται να επεξεργαστεί το τελικό συμβολαιογραφικό έγγραφο λύσεως γάμου.


3. Κατόπιν, ο συμβολαιογράφος, δύναται να κατεβάσει το έγγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης σε ψηφιακή μορφή.


Άρθρο 10 Υπογραφή τελικής πράξης


1. Την τελική συμβολαιογραφική πράξη δύνανται να εγκρίνουν οι σύζυγοι, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, δυνάμει του άρθρου 24 του ν. 4727/2020  μέσω της εφαρμογής, είτε να υπογράφουν εκτός της εφαρμογής δια ζώσης ιδιοχείρως, είτε με ηλεκτρονική υπογραφή ισοδύναμη της ιδιόχειρης (εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή).


2. Ο συμβολαιογράφος, ως δημόσιος λειτουργός, τηρεί στο αρχείο του το υπογεγραμμένο φυσικό ή εγκεκριμένο ψηφιακό έγγραφο.


3. Μέχρι και τη στιγμή που η συμβολαιογραφική πράξη θα εγκριθεί και από τους δύο αντίδικους, δύναται να ακυρώνεται η διαδικασία από τον συμβολαιογράφο. Μόλις ολοκληρωθεί η ακύρωση, τότε αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλους τους εμπλεκόμενους.



Άρθρο 11 Ολοκλήρωση διαδικασίας


1. Μόλις εγκριθεί η συμβολαιογραφική πράξη, ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο, επιλέγοντας και επιβεβαιώνοντας την επιλογή του, εισάγοντας τον αριθμό της συμβολαιογραφικής πράξης και την ημερομηνία σύνταξής της.


2. Κατά το στάδιο αυτό, απαγορεύεται να ακυρωθεί η διαδικασία.


3. Ο συμβολαιογράφος κατά την οριστικοποίηση τηρεί το δικαίωμα να μεταβάλλει το κείμενο της συμβολαιογραφικής πράξης στην εφαρμογή, βάση αλλαγών που τυχόν προέκυψαν κατά την υπογραφή.


4. Κατά το στάδιο αυτό, η εφαρμογή θα αποστέλλει την τελική συμβολαιογραφική πράξη στις θυρίδες των δύο πολιτών της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).


5. Οι σύζυγοι, οι δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν ηλεκτρονική ενημέρωση για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας.


6. Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, οι σύζυγοι ενημερώνονται ηλεκτρονικά προκειμένου να προβούν σε Πνευματική Λύση του γάμου.



7. Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω διαλειτουργικότητας, το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό / μοναδικό αναγνωριστικό, με βάση τον οποίο οι σύζυγοι ή οι δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν αυτό χρειαστεί. Οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας. Σε περίπτωση οποιουδήποτε τεχνικού σφάλματος κατά την επικοινωνία με το μητρώο των πολιτών, ο συμβολαιογράφος θα λάβει γνώση ηλεκτρονικά περί του σχετικού σφάλματος και θα έχει τη δυνατότητα να ξαναπροσπαθήσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία.


Άρθρο 12 Πνευματική λύση του γάμου


Αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός, ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης του γάμου και ειδικότερα την ημερομηνία έκδοσης αυτής, την αρμόδια Μητρόπολη και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της.


Άρθρο 13 Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφαλείας



1. Για τους σκοπούς εφαρμογής της παρούσας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενεργεί υπό την ιδιότητα του Υπεύθυνου Επεξεργασίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ)2016/679  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016 (L 119), Γ.Κ.Π.Δ.) και τον ν.4624/2019  (Α' 137). Ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας οφείλει να τηρεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων(ΕΕ)2016/679  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016, καθώς και τις διατάξεις του ν. 4624/2019  (Α' 137). Οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι λειτουργούν ως αυτοτελώς Υπεύθυνοι Επεξεργασίας.


2. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία τυγχάνουν να διαλειτουργούν, περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι διατάξεις της παρούσας και της σχετικής νομοθεσίας επί τη βάσει της οποίας εκδίδεται και αφορούν στα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας.


3. Τα δεδομένα όλων των υποθέσεων που ακυρώθηκαν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, διαγράφονται αυτομάτως.


4. Για τους σκοπούς της παρούσης, η συμβολαιογραφική πράξη που λύει τον γάμο, διατηρείται στην θυρίδα ως δημόσιο έγγραφο, το οποίο τηρείται και στο αρχείο του συμβολαιογράφου ως δημοσίου λειτουργού.



Άρθρο 14 Έναρξη ισχύος


Η απόφαση αυτή αρχίζει να ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2021


Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ Επικρατείας ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ».





Πέθανε αντιεμβολιαστής γιατρός – Στο νοσοκομείο και η κόρη του


 

Πέθανε από κορονοϊό ένας 70χρονος γιατρός στο Λουτράκι, ο οποίος όχι μόνο ήταν ανεμβολίαστος, αλλά δεν ήθελε καν να νοσηλευτεί, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν δραματικά.

Σύμφωνα με το loutrakiblog.gr, οι συνάδελφοί του μάταια προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν, παρακαλώντας τον μέχρι και την τελευταία στιγμή να πάει στο νοσοκομείο και αυτός δεν ήθελε με τίποτα παρά το ότι η υγεία του είχε επειδηνωθεί.

Τελικά δεν άντεξε και κατέληξε άδικα.

Τη Δευτέρα, η σύζυγος του κάλεσε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Κορίνθου, ωστόσο ήταν ήδη πολύ αργά και όταν δυστυχώς έφθασε, ήταν νεκρός.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως η κόρη του, επίσης γιατρός που βρίσκεται σε αναστολή γιατί δεν έχει εμβολιαστεί, νοσεί από κοροναϊό και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Κορίνθου.




Συναγερμός στο Δημόσιο λόγω Omicron, plan B από όλες τις Υπηρεσίες ζητά το υπουργείο Εσωτερικών

 


Σε άμεσες κινήσεις προετοιμασίας για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, σε περίπτωση που η εκθετική διασπορά της νέας παραλλαγής «Όμικρον» προσβάλλει μαζικά τα στελέχη της κρατικής μηχανής, προχώρησε σήμερα κιόλας, αμέσως δηλαδή μετά την ανάπαυλα της Πρωτοχρονιάς, το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Εξαιρετικά επείγον»

Συγκεκριμένα, με υπηρεσιακό έγγραφo του, με σημερινή ημερομηνία και την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», το οποίο κοινοποιείται οριζόντια προς τα Γραφεία Υπουργών και τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των Υπουργείων, το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορονοϊού». Το «έκτακτο πλάνο» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δομών, αλλά και των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, όπως και τους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων, υποδεικνύοντας, μάλιστα, «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».

Στην κατεύθυνση αυτή, «κρίνεται απαραίτητη η κατάρτιση ενός εφεδρικού πλάνου εργασιών προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη κατά το μέτρο του δυνατού λειτουργία των υπηρεσιών σας», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο σχετικό έγγραφο, με καταληκτική ημερομηνία σύνταξης του έκτακτου πλάνου την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, δηλαδή μεθαύριο, προκειμένου το κυβερνητικό επιτελείο να έχει στη διάθεση του την πλήρη, επικαιροποιημένη εικόνα αναφορικά με τις όποιες ελλείψεις, αλλά και τις δυσλειτουργίες σε νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον».

Προσωπικό Ασφαλείας

Στο πλαίσιο αυτό, το υπηρεσιακό έγγραφο απευθυνόμενο προς τις διοικήσεις των Υπουργείων σημειώνει πως «θα πρέπει να εξασφαλίσετε και να προσδιορίσετε το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο θα είναι το κατ’ ελάχιστον απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής», ζητώντας δηλαδή τον ορισμό «προσωπικού ασφαλείας» και για «συγκεκριμένη περίοδο», εκτιμώντας παράλληλα ότι «οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό σε ό,τι αφορά τους ανθρώπινους πόρους θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες» το επόμενο διάστημα.

Πλάνο πριν τις αποφάσεις

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι κατεξοχήν εβδομάδα αποτίμησης της πορείας της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης και των ειδικών, όπως μετέδωσε το protothema.gr, αφενός για την πίεση που δημιουργεί στο ΕΣΥ η μετάλλαξη «Δέλτα» ιδίως στις κλίνες ΜΕΘ και αφετέρου για τις πιθανές δυσκολίες που μπορεί να ανακύψουν στην καθημερινότητα του Δημόσιου Τομέα, εξαιτίας της επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον».

Κριτήριο η νοσηρότητα

Σε παράλληλη τροχιά με τις υπηρεσιακές κινήσεις προετοιμασίας, ο αρμόδιος Υπουργός, Μάκης Βορίδης περιέγραψε σήμερα πως οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τη λήψη νέων περιορισμών ή όχι, θα εξαρτηθούν κατεξοχήν από την νοσηρότητα της παραλλαγής «Όμικρον», τη στιγμή που σε ποσοστό περίπου 20% οριζόντια υπολογίζεται το ποσοστό τηλεργασίας στο Δημόσιο Τομέα.

«Η κυβέρνηση θα τα συζητήσει όλα, αλλά θα τα συζητήσει αφού έχει αυτή τη βασική εικόνα. Αυτή είναι που θα καθορίσει το τι πρόκειται να γίνει και αυτό αφορά όλα τα μέτρα, για τα οποία με ρωτάτε» απάντησε Υπουργός Εσωτερικών, σχετικά με το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στους πολίτες από 50 ετών και άνω.


protothema



Τέσσερις νέες στρατηγικές επενδύσεις ύψους 436 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή

 



Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε τέσσερα νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 436 εκατ. ευρώ. Οι στρατηγικές αυτές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν 550 νέες θέσεις εργασίας. Τα επενδυτικά σχέδια που εγκρίθηκαν είναι τα ακόλουθα:

«GLOBAL BUSINESS SERVICES (GBS) HUB in THESSALONIKI» της PFIZER HELLAS SA.

Η Pfizer Hellas S.A. αποτελεί θυγατρική της Pfizer Inc., της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας και πέμπτης σε R&D δαπάνες παγκοσμίως.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 125 εκ. ευρώ, η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 3 έτη και αναμένεται να δημιουργήσει 280 νέες θέσεις εργασίας.

«Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων» της ΕΛΒΙΟΚ M.A.E.

Οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν σε χώρο συνολικής έκτασης 148.000 τ.μ. σε αγροτεμάχια του Δήμου Τανάγρας.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 32 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.

«Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκού Σταθμού ισχύος 250,00443 MWp» της QAIR ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Ο ηλιακός σταθμός θα παράγει συνολικά 426,758GWh ενέργειας κατ’ έτος και θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην αύξηση του μεριδίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 30 νέες θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης.

«Δημιουργία τουριστικού υποδοχέα - ξενοδοχειακής μονάδας με υποστηρικτικές υποδομές, παραθεριστικές κατοικίες, χώρους τέχνης και πολιτισμού, αναψυχής, άθλησης καθώς και μαρίνα σκαφών» της PLEPI LAND DEVELOPMENT LTD.

Το συγκρότημα θα αναπτυχθεί σε παραθαλάσσια έκταση 305 στρεμμάτων στην περιοχή Πλέπι Κοινότητας Θερμησίας του Δήμου Ερμιονίδας.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 119 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 191 εποχικές θέσεις εργασίας μόνιμου χαρακτήρα.

 



«Ελλάδα 2.0»: Υποβλήθηκε το πρώτο αίτημα πληρωμής ύψους 3,56 δισ. ευρώ

 



Το πρώτο αίτημα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» υπέβαλε η Ελλάδα. Το συνολικό ύψος της πρώτης δόσης ανέρχεται σε 3,56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και 1,84 δισ. ευρώ στο σκέλος των δανείων, αντίστοιχα.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υποβάλλει αίτημα πληρωμής, όπως ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ΕΕ και από τις πρώτες που έλαβε τη σχετική έγκριση, ξεκινώντας άμεσα την υλοποίησή του.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αυτού του πρώτου αιτήματος πληρωμής ήταν η επιτυχής εκπλήρωση των 15 οροσήμων και στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου, καθώς και στην Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, τα ορόσημα και οι στόχοι που εκπληρώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές αφορούν, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες προετοιμασίας για τη διάθεση των δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω των Τραπεζών, στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την ενεργοποίηση σχετικών δράσεων, σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εργασίας, της υγείας, της επιχειρηματικότητας, των μεταφορών και της φορολογίας, καθώς και στην προώθηση υποδομών πολιτικής προστασίας και δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι με την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης και της δανειακής σύμβασης η Ελλάδα έχει ήδη λάβει προχρηματοδότηση, από τις αρχές Αυγούστου, συνολικού ύψους 3,96 δισ. ευρώ (2,31 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και 1,65 δισ. ευρώ για δάνεια).



Η Ελλάδα αλλάζει, παρά την περιπέτεια που την δοκιμάζει


 

Από το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο έτος:

Αφήνουμε πίσω μία χρονιά γεμάτη δυσκολίες, αλλά και μεγάλες προσπάθειες. Και υποδεχόμαστε μια νέα, συνεχίζοντας τον ίδιο αγώνα.

Γνωρίζω ότι αλλιώς ελπίζαμε να περάσουμε την Πρωτοχρονιά. Η μετάλλαξη «Ο» όμως, σαρώνει, πια, ολόκληρο τον πλανήτη. Έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα. Όμως φαίνεται και να προκαλεί χαμηλότερη νοσηρότητα. Ενώ, ειδικά στη δική μας χώρα, ζούμε τη μετάβαση από τη μετάλλαξη «Δ» στην «Ο», που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ρυθμούς εκδήλωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παρεμβάσεις μας δεν παραμένουν άκαμπτες, αλλά προσαρμόζονται χρονικά στα δεδομένα. Με σχέδιο για την κίνηση της αγοράς, την κοινωνική συμπεριφορά αλλά και την αντοχή των δομών υγείας.

Είναι σίγουρο ότι στις αλλεπάλληλες μάχες με τον ιό υπήρξαν και αστοχίες. Και ότι η ευημερία της χώρας θέλει καιρό για να φτάσει στο μέσο πορτοφόλι. Πολύ περισσότερο, όταν η παγκόσμια ενεργειακή κρίση χτυπά, παράλληλα, και τη δική μας πόρτα. Όμως, όσο σίγουρος είμαι πως τα προηγούμενα βήματά μας δεν ήταν αυτονόητα, άλλο τόσο πιστεύω ότι τα επόμενα θα μας βγάλουν στο ξέφωτο. Γι’ αυτό και ένα μπορώ να υποσχεθώ: ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα είμαστε εδώ, στο πλευρό του κάθε Έλληνα, της κάθε Ελληνίδας. Διορθώνοντας τα λάθη μας. Ακούγοντας τις φωνές σας. Και δίνοντας λύσεις, όποτε και όπου απαιτείται.

Στη διάρκεια του 2021 δεν ήταν λίγες και οι εθνικές προκλήσεις. Και σε αυτές, όμως, απαντήσαμε με τη σύνεση της αποφασιστικότητας.


Η εθνική άμυνα ενισχύθηκε όσο ποτέ. Και πολύπλευρες διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας δίνουν, ήδη, στη χώρα μας κομβικό ρόλο στη Μεσόγειο.

Και όλα αυτά, έγιναν και γίνονται με το βλέμμα πάντοτε στον πολίτη. Γιατί οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται.

Μεγάλα δημόσια έργα γίνονται πράξη.

Το Ψηφιακό Κράτος εξυπηρετεί την καθημερινότητα.

Παιδεία και Εργασία εκσυγχρονίζονται.

Ενώ και η δημόσια ασφάλεια, σταδιακά, βελτιώνεται.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αλλάζει, παρά την περιπέτεια που την δοκιμάζει.


Το 2021 που φεύγει υπενθύμισε σε κάθε γωνιά του κόσμου πόσο ευάλωτοι είμαστε σε γεγονότα όπως οι πανδημίες και τα ξεσπάσματα της κλιματικής κρίσης. Ανέδειξε τη σημασία του υπερεθνικού συντονισμού. Αλλά και τις μεγάλες παγίδες που παραμονεύουν στο δρόμο μας.


Πρόκειται για διδάγματα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το 2022, επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο την πανάρχαια αρετή των Ελλήνων: τη δύναμή μας να μετατρέπουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες. Τα εμπόδια σε εφόδια. Και αυτό θα είναι, ίσως, η πιο ταιριαστή τιμή στα 200 χρόνια ελευθερίας που γιορτάσαμε φέτος. Άλλωστε και εκείνα μία διαδρομή διαδοχικών θριάμβων και προκλήσεων υπήρξαν.

Σε αυτόν το δρόμο διεκδίκησης της προόδου θα συνεχίσουμε.

Προστατεύοντας τη δημόσια υγεία με ευέλικτες πολιτικές απέναντι στην «Ο». Που πρέπει να μας ανησυχεί, χωρίς όμως να μας πανικοβάλλει.

Εμβολιαζόμενοι, ιδίως με την ενισχυτική δόση. Κάνοντας πολλά, συχνά test. Και τηρώντας τις βασικές προφυλάξεις, με πρώτη τη σωστή χρήση της σωστής μάσκας.

Παράλληλα, όμως, θα επιμείνουμε και στην τροχιά των μεγάλων αλλαγών, που αυξάνουν τον δημόσιο πλούτο. Και μαζί του, το εισόδημα των εργαζόμενων. Στην πολιτική δηλαδή, της «Ανάπτυξης για Όλους». Που σημαίνει μία καλύτερη ζωή. Με πολλές επενδύσεις και ακόμη περισσότερες δουλειές.

Οι επόμενες βδομάδες θα φέρουν κυματισμούς. Έχουμε, ωστόσο, τις δυνάμεις να αφήσουμε πίσω την τρικυμία, οδηγώντας την πατρίδα μας σε ήρεμα νερά. Ώστε τον χειμώνα της αβεβαιότητας να διαδεχθεί η άνοιξη της ελπίδας. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι, ώριμοι και προσεκτικοί.


Κλείνοντας τα αυτιά στην καταστροφολογία και στην ηττοπάθεια για να ακουστεί μόνο η φωνή της επιστήμης και της αλήθειας.

Και, ασφαλώς, ακολουθώντας τις συστάσεις της Πολιτείας και των ειδικών.

Μία τέτοια στάση θα είναι το καλύτερο δώρο προς τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Αλλά και ο καλύτερος πρόλογος για το καινούργιο, πιο ελπιδοφόρο κεφάλαιο του 2022.