Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Απαντήσεις για τον μηχανισμό τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκάλυψε ο Σκουρλέτης, ζητάει η ΝΔ

 



Απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον μηχανισμό μαύρης προπαγάνδας που έστησαν τα χυδαία και φαιδρά ανώνυμα trolls των social media με μοναδικό στόχο την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του ζητά ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός. 

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο κ. Ρωμανός σχολίασε τις αποκαλύψεις του Πάνου Σκουρλέτη για τον υπόγειο μηχανισμό που είχε στήσει η Κουμουνδούρου για να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της και που τώρα ρίχνει λάσπη σε όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τη διαφωνία τους για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και τις κινήσεις του ως πρόεδρος του κόμματος. 

«Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αποκάλυψε σήμερα έναν υπόγειο μηχανισμό μαύρης προπαγάνδας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, στον οποίο επώνυμοι αρθρογράφοι εφημερίδων διαχειρίζονταν δεκάδες λογαριασμούς στα social media, καθώς και τους λογαριασμούς του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που όλα τα προηγούμενα χρόνια οργάνωνε δολοφονίες χαρακτήρων, διέσπειρε fake news και δημιουργούσε υβριστικά hashtags. Τα συγκεκριμένα ζητήματα ξεφεύγουν κατά πολύ από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και επιβάλλεται να απαντηθούν» γράφει ο Νίκος Ρωμανός.

Nikos Romanos
2 ώρες πριν

Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης αποκάλυψε σήμερα έναν υπόγειο μηχανισμό μαύρης προπαγάνδας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης, στον οποίο επώνυμοι αρθρογράφοι εφημερίδων διαχειρίζονταν δεκάδες λογαριασμούς στα social media, καθώς και τους λογαριασμούς του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για τον ίδιο μηχανισμό που όλα τα προηγούμενα χρόνια οργάνωνε δολοφονίες χαρακτήρων, διέσπειρε fake news και δημιουργούσε υβριστικά hashtags. Τα συγκεκριμένα ζητήματα ξεφεύγουν κατά πολύ από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και επιβάλλεται να απαντηθούν.

105
10
34


Αναφορά στον Άρειο Πάγο κατά Αυγενάκη-Αγοραστού κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

 



Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης και Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την οποία ζητάνε να ερευνηθεί εάν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έχουν τελέσει το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις των κ.κ. Αυγενάκη και Αγοραστού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία για τις περιφερειακές εκλογές, με οποίες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι επιχειρήθηκε η εξαπάτηση των εκλογέων του θεσσαλικού κάμπου. Με την αναφορά τους ζητούν από τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων κατά συναυτουργία και κάθε άλλο συναφές αδίκημα.

Όπως τονίζουν στην αναφορά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «το χρονικό διάστημα από την 8η Οκτωβρίου 2023 έως και τη λήξη της προβλεπόμενης εκλογικής περιόδου ενόψει της διεξαγωγής του β’ γύρου των εκλογών την 15η Οκτωβρίου 2023 έλαβαν χώρα πράξεις και γεγονότα τα οποία πολιτικώς κρίνονται απολύτως καταδικαστέα, συγχρόνως δε χρήζουν και ποινικής αξιολόγησης καθώς κατευθύνουν τη βούληση του εκλογικού σώματος προς την επιλογή ενός συνδυασμού ή και προσώπου νοθεύοντας τη διαμόρφωση της ελεύθερης έκφρασης του λαϊκού φρονήματος και κατά συνέπεια νοθεύοντας το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα». Κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη στις 11 Οκτωβρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε πει ότι: «δεδομένων των εκλογών της Κυριακής το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε», αλλά και στη δήλωση του Κώστα Αγοραστού την ίδια ημέρα είχε πει μεταξύ άλλων ότι «στο έργο αυτό πρέπει να υπάρξει συνέχεια, να μην γίνει καμία διακοπή».




Στη φυλακή επικεφαλής μουσουλμανικής αδελφότητας που πάντρεψε την κόρη του 6 ετών - Τον στηρίζει ο Ερντογάν

 


Οι γονείς και ο «σύζυγος» ενός κοριτσιού που υποχρεώθηκε σε καταναγκαστικό γάμο σε ηλικία μόλις 6 ετών καταδικάστηκαν σήμερα σε ποινές κάθειρξης από 16 μέχρι 30 χρόνια, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η ιστορία της κοπέλας που σήμερα είναι 25 ετών, προκάλεσε οργή στην Τουρκία, στα τέλη του 2022, όταν ένας δημοσιογράφος δημοσίευσε αποσπάσματα από τη μήνυσή της σε βάρος των γονιών και του συζύγου της.

Λόγω των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πατέρα του θύματος, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας σημαντικής μουσουλμανικής αδελφότητας. Εντάλματα εκδόθηκαν και εναντίον των άλλων κατηγορουμένων που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι μέχρι να αποκαλυφθεί η υπόθεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι είχαν γλιτώσει μια πρώτη δίωξη, όταν ένας γιατρός, που εξέτασε την κοπέλα όταν εκείνη ήταν 14 ετών, κατήγγειλε στις αρχές ότι η ανήλικη είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Η νομοθεσία στην Τουρκία ορίζει ότι οι ανήλικοι μπορούν να συνάψουν γάμο στην ηλικία των 16 ετών «κατ’ εξαίρεση» και με απόφαση του δικαστηρίου ή στα 17 με τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Η κοπέλα είχε παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, που δεν έχει νομικό αντίκρισμα στην Τουρκία.

Οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, που παρακολούθησαν τη δίκη, κατήγγειλαν τις «παρανομίες» των θρησκευτικών αδελφοτήτων. «Μέσω των αδελφοτήτων και των θρησκευτικών κοινοτήτων καταχρώνται την πίστη των ανθρώπων», είπε η Φιντάλ Ατασελίμ, η γενική γραμματέας της φεμινιστικής πλατφόρμας «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες».



Κασσελάκης: Ο Τάιλερ παίρνει προσωπικά τα προβλήματα στο ΕΣΥ και οι βέρες μας είναι Cartier

 


Κασσελάκης, το απόλυτο πολιτικό νούμερο στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, έχει ξεπεράσει και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ένας τύπος μόνος για reality και φυσικά όχι για αρχηγός κόμματος ειδικά αντιπολίτευσης.

Το ενδιαφέρον του συζύγου του Τάιλερ Μπακμπέθ για τα προβλήματα του ΕΣΥ επανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας ότι παρά τις ειρωνείες των γηγενών Ελλήνων, το παίρνει προσωπικά το ΕΣΥ.

«Ο Τάιλερ, όσο και να ειρωνεύονται οι γηγενείς Έλληνες, το παίρνει προσωπικά. Σου λέει “ρε παιδιά, τι είναι αυτό το πράγμα; Τι σόι χώρα με τη χλιδή στη Μύκονο και να είναι αυτή η Αθήνα. Πόσο μάλλον η περιφέρεια”, είπε στον ΑΝΤ1, που προέβαλε σήμερα το β’ μέρος των δηλώσεων που έκανε στον ανταποκριτή του καναλιού στη Νέα Υόρκη.

Αναφέρθηκε ακόμα και στο δράμα του, ότι κατά τη διάρκεια τις πανδημίας, με τον σύζυγό του «τραβήξαμε δύσκολες στιγμές, εκείνος δηλαδή, γιατί δούλευε τις νύχτες, είχε μία μάσκα για δύο εβδομάδες, δεν είχαν άλλον εξοπλισμό». Όταν επισκέφθηκαν τον Ευαγγελισμό, πριν 1-2 μήνες, είδαν ότι είναι προβληματική η αναλογία ασθενών και νοσηλευτών.

Παράλληλα, ανέφερε τι λέει σε όσους θεωρεί ότι τον «κυνηγάνε»: «Τους λέω κάθε φορά που μας κυνηγάνε, “ρε παιδιά καμια δωρεά στη Θεσσαλία θα κάνετε;” Τόσα χρήματα βγάζετε από εμάς…».

Όταν τον ρώτησαν για το πώς βγήκαν οι πληροφορίες ότι ο γάμος του θα γίνει στα Χάμπτονς, ο ίδιος δήλωσε άγνοια. «Δεν ξέρω ρε παιδιά πώς τα βγάζουν αυτά. Δεν ξέρω. Δεν έχω ιδέα ποιος τα βγάζει αυτά από το μυαλό του», ανέφερε.

Παράλληλα, είπε ότι είναι «με τη μεριά της Αλλαγής στην Ελλάδα, με νέες νοοτροπίες και σε όποιον αρέσει. Κάποιος πρέπει να το προσπαθήσει, αλλιώς δεν αλλάζει τίποτα, είμαστε απλώς έρμαια των επιλογών του παρελθόντος».

Όταν τον ρώτησαν οι παριστάμενοι πώς μπορεί να το επικοινωνήσει αυτό, ο ίδιος είπε : «Ε καλά, υπερέκθεση δεν έχω; Έλεος πλέον».

Και κλείνοντας νομίζοντας ότι είναι σε πρωινάδικο είπε, όταν μία γυναίκα έπιασε το χέρι που φορά τη βέρα του και τον ρώτησε: «Είναι Cartier;». «Σσσσσσσσς», περιορίστηκε να απαντήσει ο Κασσελάκης, δείχνοντας ότι ο τύπος είναι για πλάκα και μόνο.



Αυτός είναι ο 25χρονος Αλβανός που ρήμαζε σπίτια στο Πικέρμι

 



Στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δόθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 25χρονου Αλβανού που φέρεται ότι ρήμαζε σπίτια στο Πικέρμι.

Ο 25χρονος κατηγορείται για κλοπές από κοινού με δύο ή περισσότερους συνεργούς με τη λεία των κλοπιμαίων να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Πρόκειται για τον:

TUSHE Klement του Alban και της Zamina γεννηθέντα 25-3-1998 στην Αλβανία.







Αποκάλυψη Μπερίσα : Προβοκάτσια του Ράμα πλήρωσε αστυνομικό με €7.000 να παγιδεύσει τον Μπελέρη


 

Τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα κατηγόρησε ως εμπνευστή της σκευωρίας για την σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Αποκάλυψε μάλιστα και λεπτομέρειες για το πώς έναντι αμοιβής από τις αλβανικές Υπηρεσίες ο συνεργάτης της Αστυνομίας έστησε την πλεκτάνη. 

Ο Μπερίσα σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό syri.tv αποκάλυψε και κατηγόρησε την Αστυνομία και την Εισαγγελία ότι σκηνοθέτησαν την σύλληψη του και ότι συνεργάτης τους πληρώθηκε από τα μυστικά κονδύλια με το ποσό των 700.000 λεκ (περίπου 7.000 ευρω) για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Ο Αλβανός πρώην πρωθυπουργός μάλιστα κατονόμαστε τον συνεργάτη της Αστυνομίας που προσπάθησε να παγιδεύσει τον Φρέντι Μπελέρη, λέγοντας πως πρόκειται για τον Αρσέν Ράμα, ο οποίος πληρώθηκε το παραπάνω ποσό από τα «Ειδικά Μυστικά Κονδύλια της Αστυνομίας».

Κατονομάζοντας τον Αστυνομικό Διευθυντή Αυλώνας και τον επικεφαλής του Τομέα Δίωξης Εγκλήματος στην Αλβανική Αστυνομία τους κατηγόρησε οτι ενήργησαν σε αντίθεση με τον νόμο για την διαχείριση των κονδυλίων, αποκαλύπτοντας την διαφθορά της αστυνομίας και της κυβέρνησης Ράμα.

Η αμοιβή του συγκεκριμένου συνεργάτη της Αστυνομίας καταβλήθηκε με ένταλμα πληρωμής από το ταμείο της αστυνομίας και διαβαθμίστηκε σε κρατικό απόρρητο. Συνεπώς -όπως υποστηρίζει ο Μπερίσα- ο τρόπος με τον οποίο έδρασε ο Αρσέν Ράμα με ανταμοιβή 700.000 λεκ από την Αστυνομία, καθιστούν άκυρες τις καταθέσεις του ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο Μπερίσα υποστηρίζει ακόμη ότι βάσει συγκεκριμένου άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται ότι δεν πρέπει να προκαλείται μια εγκληματική πράξη με υποκινούμενες ενέργειες, ωθώντας ένα άτομο να διαπράξει έγκλημα, το οποίο δεν θα το έκανε εάν δεν υπήρχε υποκίνηση από πλευράς της αστυνομίας μέσω κάποιου συνεργάτη της. Ο Αλβανός πρώην πρωθυπουργός παράλληλα ζητά να υπάρξει νομική διερεύνηση της υπόθεσης αυτής αλλά και σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην Βουλή για να εξετάσει την υπόθεση η οποία εκτός των άλλων έχει επηρεάσει και τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε στην συνέντευξη του ότι ολη η υπόθεση είναι προβοκάτσια και πίσω από την παγίδα σε βάρος του Μπελέρη, που οδήγησε την Αλβανία σε αντιπαράθεση με τους γείτονες της, βρίσκεται ο ίδιος ο Εντι Ράμα.



Να και το νούμερο Αυλωνίτου κατηγορεί την εποχή Τσίπρα : Από τσίρκο Medrano o ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κόμμα



Ο Στέφανος Κασσελάκης ξύπνησε και τους πολιτικά τελειωμένους, που δεν άξιζε να είναι βουλευτές και τους είχε μαζέψει όλους ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μάζεψε και τον ίδιο και τον έκανε αρχηγό.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ήξερε τι έλεγε όταν είπε «έχουμε εξασφαλίσει σίγουρη θέση στις θεατρικές επιθεωρήσεις και φοβάμαι πολύ για την απαξίωση από τον κόσμο και την γελοιοποίηση του κόμματος», και με το που το είπε να το πρώην νούμερο της επιθεώρησης ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου να παίρνει θέση για τις εξελίξεις.

Η Ελένη Αυλωνίτου, νομίζοντας ότι θα επιστρέψει από τους πολιτικά νεκρούς, παίρνει θέση υπέρ του τελειωμένου πολιτικά Στέφανου Κασσελάκη.

«Μιλάνε για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οχι κύριοι, για ανακαίνιση πρόκειται. Το κόμμα απο τσίρκο Medrano, μεταμορφώνεται σ’ ένα κόμμα ανοικτό στη κοινωνία και δημοκρατικό, που σέβεται τις αποφάσεις των μελών του!», γράφει η τελειωμένη πολιτικά Ελένη Αυλωνίτου για να της απαντήσει ο Κυρίτσης : Τέτοιες μαγκιές δεν έλεγες στον Τσίπρα.

Ο Γιώργος Κυρίτσης με το που είδε την αντίδραση του απόλυτου πρωήν νούμερου του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε «Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ήταν τσίρκο Μεντράνο μας λέει εδώ η κ. Αυλωνίτου. Στον Τσίπρα δεν θυμάμαι να έλεγε τέτοιες μαγκιές βέβαια», απάντησε. Ο ίδιος προηγούμενα, σε έτερη ανάρτησή του, έγραφε: «Αυτά τα l' etat c' est moi (σ.σ. το κράτος είμαι εγώ») δεν πρόκειται ναπεράσουν από τα αρμόδια όργανα, θα γίνει καταγέλαστος ο πρόεδρος».










Προκλητική η Αυγέρη βάζει χέρι στους δημοσιογράφους που κρίνουν τα καραγκιοζιλίκια Κασσελάκη - Πολάκη

 





Προκλητική από την πρώτη μέρα που την έκαναν εκπρόσωπο ο Κασσελάκης με τον ακροαριστερό τραμπούκο Παύλο Πολάκη, κάνει μαθήματα στους δημοσιογράφους τι να γράφουν.

Με αφορμή την ανακοίνωση διαγραφών των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα από τον Στέφανο Κασσελάκη, για να παραπλανήσει και να καλύψει την αθλιότητα του Στέφανου Κασσελάκη ενημέρωσε ότι τίτλοι με τη λέξη «διαγραφή» δεν ευσταθούν, και γελάει ο κόσμος μαζί της.

Και αφού τα έχει κάνει σκ@τ@ ο πρόεδρος της νομίζοντας ότι η πολιτική είναι reality είπε «Υπάρχει μια διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη για μέλη του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη. Τα όργανα, με βάση τις καταστατικές προβλέψεις, θα αποφανθούν. Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες. Εγώ δεν θα επέλεγα και ως δημοσιογράφος, αν έκανα αυτή τη δουλειά σήμερα, να βάλω τίτλο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφει από τις ΗΠΑ. Έχουν κινηθεί οι διαδικασίες, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, ακριβώς με αυτόν τον πολιτικό στόχο, αν γίνεται και από σήμερα και από αύριο να κάνουμε δουλειά στο πεδίο, να απαντάμε στα μεγάλα ζητήματα», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ. Δήλωση που εντάσσεται στις προσπάθειες της Κουμουνδούρου να μαζέψει τώρα τις διαγραφές, κάνοντας λόγο για πολιτική καταδίκη και παραπομπή των ιστορικών στελεχών στο αρμόδιο όργανο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος συνέχισε να προκαλεί κάνοντας λόγο για πολυφωνία και πολυδιάσπαση, με στόχο να ασκηθεί αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα είπε ότι «μέχρι χθες το βράδυ ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με μια εξάντληση υπομονής και ανοχής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να θυμίσω ότι υπήρχαν συναντήσεις με τους συντρόφους. Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με τον Νίκο Φίλη στο γραφείο του στη Βουλή. Ήταν από τις πρώτες συναντήσεις που έκανε. Προσπάθησε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και κυρίως να δοθεί το νεύμα και στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην προοδευτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι ακριβώς γίνεται αυτό το πράγμα».

Μίλησε δε για «έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα, τις διαδικασίες και την ίδια τη διαδικασία, έτσι όπως αυτή προβλέπεται από το καταστατικό, δηλαδή εκλογή από τη βάση. Αλλά να μου επιτρέψετε να πω ότι έχουμε και μια έλλειψη σεβασμού και προς το πρόσωπο του προέδρου αλλά και των υπολοίπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ».



Ανάκριση τρομοκρατών Χαμάς: Μας υποσχέθηκαν 10.000 δολάρια κι ένα διαμέρισμα αν φέρουμε όμηρο

 


Η Shin Bet, υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τρομοκράτες κρατούμενους της Χαμάς οι οποίοι συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου να κάθονται με χειροπέδες σε γραφεία και να απολογούνται.

Όπως γράφει η jpost.com, κάθε τρομοκράτης είχε μια ελαφρώς διαφορετική εμπειρία, αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις πληροφοριών σημείωσαν μια σειρά από κοινά θέματα. Σε όλους τους τρομοκράτες της Χαμάς δόθηκαν ρητές οδηγίες να σκοτώσουν και να απαγάγουν αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων μαζί με γυναίκες και παιδιά. Ενώ το έκαναν αυτό, οι διοικητές τους έμειναν πίσω στη Γάζα.



Ένας από τους τρομοκράτες είπε στις ισραηλινές δυνάμεις ότι είχαν την δέσμευση ότι «όποιος φέρει έναν όμηρο πίσω στη Γάζα, θα παίρνει 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα».

Το σχέδιο ήταν να καταλάβουν τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν και να κρατήσουν θέσεις εκεί μόλις θα είχαν τελειώσει με τη δολοφονία και την απαγωγή των κατοίκων.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς προχώρησαν σε ακραίες περιγραφές. «Το σώμα της βρισκόταν στο πάτωμα. Την πυροβόλησα και ο διοικητής μου με φώναξε ότι σπατάλησα σφαίρες σε ένα νεκρό σώμα», λέει ένας. Κατέστησαν σαφές ότι όταν επρόκειτο για φόνο, δεν έπρεπε να κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτών και στρατιωτών. «Όταν τελειώσαμε», είπε ένας άλλος στέλεχος της Χαμάς, «κάψαμε δύο σπίτια».

Άλλος τρομοκράτης περιέγραψε πώς μπήκε σε ένα σπίτι αφού οι σύντροφοί του είχαν ήδη πυροβολήσει έναν άνδρα που ζούσε εκεί. «Δύο  μπήκαν στο σπίτι… ακούσαμε φωνές μέσα. Άλλοι δύο μπήκαν μέσα. Ήταν ένας ξαπλωμένος στο πάτωμα δίπλα στην πόρτα. Δεν ξέρω αν ήταν νεκρός, αλλά υπήρχε αίμα. Μέσα ήταν ένας τραυματίας… Νομίζω μια ολόκληρη οικογένεια. Με τις πιτζάμες τους. Ο τραυματίας ήταν με τα εσώρουχά του. Μια γυναίκα βγήκε έξω φορώντας ένα φόρεμα… μετά μια άλλη με ένα φόρεμα. Μετά ένα αγόρι και ένα κορίτσι».

Και συνέχισε περιγράφοντας τους φόνους : «Πήγαμε στο διπλανό σπίτι. Από εκεί έβγαλαν μια γυναίκα. Μια γριά».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν αυτά τα μέλη της οικογένειας χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες και απάντησε «Ναι».

Ένας άλλος τρομοκράτης είπε στους Ισραηλινούς : «Όταν μπήκα στην πόλη, είδα δύο (σσ.τρομοκράτες) σε ένα μηχανάκι. Πήραν μια γυναίκα περίπου 60-65 ετών στο μηχανάκι».

«Πού την πήγαν; ρώτησε ο Ισραηλινός.

«Στη Γάζα», απάντησε.

Οι τρομοκράτες περιγράφουν επίσης κι άλλες φρικτές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης καπνού για να αναγκάσουν τους πολίτες να βγουν από το καταφύγιό τους. Στο τέλος του βίντεο, καθένας από τους πράκτορες της Χαμάς ρωτήθηκε αν αυτό που έκαναν ήταν επιτρεπτό στο Ισλάμ. Όλοι απάντησαν με τον ίδιο τρόπο: «Όχι. Το Ισλάμ δεν επιτρέπει τη θανάτωση γυναικών και παιδιών».



«Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι»

 



Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου:

  • Θα ξεκινήσω από την αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα που ήρθε την Παρασκευή το βράδυ, και επικύρωσε πως η χώρα μας έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων.
  • Αλλάζω θέμα, για να σας πω για την πρόοδο της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Αθροιστικά, λοιπόν, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 72,6 εκατ. ευρώ προς 17.113 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών τους, για απλές επισκευαστικές ή/και αντικατάσταση οικοσκευής, ως πρώτη στεγαστική συνδρομή και έναντι επιχορήγησης στις πληγείσες επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγρότες. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να θυμίσω ότι λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Προσπαθούμε να σταθούμε αρωγοί με κάθε τρόπο. Γι' αυτό και μειώνουμε τον ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13%.
  • Το νέο πλαίσιο για τα "κόκκινα" δάνεια διευρύνει την προστασία για τους υπερχρεωμένους οφειλέτες. Όσοι επιθυμούν και μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους τουλάχιστον 7 εργαλεία ρύθμισης και την πολιτεία στο πλευρό τους. Βελτιώνεται ο τρόπος λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, που οδηγεί σε υψηλότερο κούρεμα της οφειλής έως και κατά 28% υπέρ των πραγματικά ευάλωτων για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων. Θεσπίζουμε αυστηρούς κανόνες διαφάνειας για τις εταιρίες διαχείρισης δανείων με υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασής τους και εισάγουμε ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
  • Τομή για τον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης -ο λεγόμενος δεύτερος πυλώνας οικειοθελούς συλλογικής ασφάλισης- συνιστούν οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και παίρνει σύντομα τον δρόμο για τη Βουλή. Η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στην ΕΕ ως προς τον αριθμό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και των Ασφαλισμένων σε αυτά. Τώρα, διευκολύνεται η ίδρυσή τους και από επιχειρήσεις χωρίς κλαδική συνάφεια, εξυγιαίνεται η λειτουργία τους με εποπτεία πλέον από την ΤτΕ, κλείνουμε «παράθυρα» νόμιμης φοροαποφυγής και δίνουμε κίνητρα για χορήγηση σύνταξης αντί για εφάπαξ.
  • Ακόμη, καταργείται από 1/1/2024 η παρακράτηση κατά 30% της σύνταξης όσων συνταξιούχων επιλέγουν να εργαστούν.Κλείνουμε, δηλαδή, άλλο ένα «παραθυράκι» στην αδήλωτη απασχόληση και δίνουμε ένα καλό κίνητρο στους απόμαχους της εργασίας εάν θέλουν και μπορούν να εργαστούν. Αντίστοιχη ρύθμιση εφαρμόζουμε και για την εργασία των συνταξιούχων με αναπηρία, ενώ επεκτείνουμε το επίδομα μητρότητας σε αγρότισσες και αυτοαπασχολούμενες.
  • Αυτή την εβδομάδα ανακοινώσαμε την 2η φάση καθολικής επέκτασης του προσωπικού γιατρού. Για να εξηγήσω απλά τι κάνουμε: δημιουργούμε μία νέα δεξαμενή γενικών γιατρών και παθολόγων, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τον προσωπικό γιατρό με περίπου 2.500 νέους αποφοίτους των ιατρικών μας σχολών, παρέχοντάς τους ισχυρά κίνητρα για να παραμείνουν στη χώρα μας.
  • Πριν μερικές μέρες επίσης νομοθετήσαμε την ηλεκτρονική παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων, κάτι που εξασφαλίζει διαφάνεια και παρέχει στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους πολίτες όλη την πληροφορία για την επάρκεια φαρμάκων στη χώρα. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: από τις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η δωρεάν κατ' οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους σε καρκινοπαθείς, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφροπαθείς κ.α., ώστε να μπει τέλος στην ταλαιπωρία και στην αναμονή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ των ίδιων ή των συγγενών τους.
  • Στο ίδιο νομοσχέδιο ψηφίσαμε τη δημιουργία ψηφιακής ενιαίας λίστας με προγραμματιζόμενα χειρουργεία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και δίνεται η δυνατότητα να γίνεται η διαχείρισή τους κεντρικά, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής των ασθενών. Οι πολύμηνες αναμονές για ένα χειρουργείο είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές του ΕΣΥ - και αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε.
  • Κλείνω τα θέματα δημόσιας υγείας θυμίζοντας ότι την εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο κατά της Covid-19 για τις ηλικίες 12 ετών και άνω, με ισχυρή σύσταση της επιτροπής να το κάνουν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εφόσον συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
  • Πριν μερικές μέρες υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια των πρώτων 250 νέων, υπερσύγχρονων ηλεκτρικών λεωφορείων. Αυτά θα ξεκινήσουν να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έως το τέλος Απριλίου. Σχεδιάζουμε να εντάξουμε συνολικά 1.300 τέτοια λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στους στόλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
  • Μία είδηση αυτών των ημερών που είναι πολύ θετική: ανακοινώθηκε πως η Ελλάδα το προηγούμενο έτος κατέγραψε ρεκόρ διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Δηλαδή, σχεδόν το ένα τρίτο της ηλεκτροπαραγωγής μας προήλθε από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο σκορ μεταξύ 50 χωρών του ΟΟΣΑ, μια επίδοση που αυξάνει την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, προστατεύει το περιβάλλον και μας επιτρέπει να εξοικονομούμε πόρους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε την κοινωνική μας πολιτική.
  • Εδώ και λίγες ημέρες η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα πλήρες πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας των Ο.Κοι.Π. Και εξηγώ: στις δυο ψηφιακές βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, τη Δημόσια Βάση Δεδομένων και το Ειδικό Μητρώο, θα αναγράφονται πλέον όλα τα στοιχεία για την ίδρυση, τα όργανα διοίκησης, τη λειτουργία και τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν οι Οργανώσεις. Αυτό σημαίνει διαφάνεια, και έτσι κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αξιολογεί την ακεραιότητα και το έργο τους.
  • Την Παρασκευή, υπογράφηκε η σύμβαση για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. Επιτρέψτε μου να κάνω μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν για να σας εξηγήσω τη σημασία:
    • Σίγουρα θα θυμάστε τις αντιδράσεις όταν ξεκινούσε η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά πριν από 15 χρόνια. Σήμερα το λιμάνι του Πειραιά είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην Ευρώπη και στην 4η θέση πανευρωπαϊκά στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.
    • Θυμάστε αντίστοιχα τις αντιδράσεις για την παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου έχει σημειωθεί επίσης σημαντική πρόοδος. Και στις δύο περιπτώσεις οι αντιδράσεις φυσικά ξεχάστηκαν. Και όλοι οι τάχα προοδευτικοί που πολέμησαν αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες αποδείχθηκε ότι δεν είναι τελικά τόσο προοδευτικοί!
    • Προχωρούμε, λοιπόν, τώρα με την παραχώρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, το οποίο είναι και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Η σύμβαση για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών στον γνωστό ιταλικό όμιλο Grimaldi υπογράφηκε την Παρασκευή. Πρόκειται για μια επένδυση με υψηλό αντάλλαγμα για το Δημόσιο, η οποία λειτουργεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας. Και αποτελεί άλμα στην προσπάθεια η Ηγουμενίτσα να γίνει ακόμη περισσότερο ένα λιμάνι διεθνούς εμβέλειας.
  • Συγκροτήθηκε Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Την απαρτίζουν Έλληνες επιστήμονες διεθνούς κύρους από εγχωρία και ξένα πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Η επιτροπή αυτή θα συμβουλεύει την κυβέρνηση στο ανώτατο επίπεδο για τη στρατηγική της χώρας στον τομέα αυτό. Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει καινούργιους ορίζοντες, τους οποίους δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε. Είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο άρσης των ανισοτήτων, δημιουργεί, όμως, ταυτόχρονα, μια σειρά από προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να διαχειριστούμε. Επιβάλλεται η χώρα μας να έχει μια εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό. Γιατί "το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι".

 



11 ερωτήσεις-απαντήσεις για το νομοσχέδιο με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, Ανταγωνισμός, Προστασία των Ευάλωτων»

 



1. Τι αλλάζει στη ζωή μας με αυτό το νομοσχέδιο;

Οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι: διαφάνεια στις σχέσεις των δανειοληπτών με τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers), προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα. Το νομοσχέδιο αφορά δυνητικά εκατομμύρια πολίτες που συναλλάσσονται με τις Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς άπτεται της καθημερινότητάς τους. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται σε πέντε άξονες:

  1. Θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers.
  2. Διευρύνεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους οφειλέτες.
  3. Εκσυγχρονίζονται και βελτιώνονται οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
  4. Θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης δανείων από μη τραπεζικούς φορείς για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος των δανειοληπτών.
  5. Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS), που αφορούν συναλλαγές χωρίς προμήθειες.

 

2. Ποια είναι τα νέα δικαιώματα των δανειοληπτών στις συναλλαγές με τους servicers;

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους servicers να παρέχουν, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες, για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ. Αυτή είναι η σημαντικότερη καινοτομία, καθώς υπάρχει πληθώρα παραπόνων και καταγγελιών από δανειολήπτες ότι δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την πλευρά των servicers, δεν τους ενημερώνουν για τις οφειλές, δεν ανταποκρίνονται στις προτάσεις τους.

Ο οφειλέτης θα μπορεί να βλέπει όλα τα στοιχεία εισερχόμενος με χρήση του κωδικού του σε ειδική εφαρμογή στις ιστοσελίδες των servicers, όπως κάνει σήμερα στο web banking της τράπεζάς του. Μέχρι να λειτουργήσει το νέο σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024, οι servicers υποχρεούνται να παρέχουν εγγράφως τις πληροφορίες αυτές (ύψος οφειλής, δόσεις, επιτόκιο κλπ.) σε κάθε δανειολήπτη μετά από αίτησή του σε προθεσμία 30 ημερών.

Επιπλέον σύμφωνα με τις προβλέψεις της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας 2021/2167 εισάγονται 5 νέες υποχρεώσεις ως προς την ενημέρωση, εξυπηρέτηση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών:

  1. Η προστασία των προσωπικών στοιχείων και της ιδιωτικής ζωής των δανειοληπτών.
  2. Η απαγόρευση παρενόχλησης, καταναγκασμού ή αθέμιτης επιρροής κατά την επικοινωνία του servicer με τον πολίτη.
  3. Η έγγραφη γνωστοποίηση στον δανειολήπτη σε γλώσσα σαφή και κατανοητή, του υπολοίπου της οφειλής μετά από οποιαδήποτε μεταβίβαση πίστωσης.
  4. Η καθιέρωση διαφανών, άμεσων και δωρεάν διαδικασιών για τη διαχείριση των καταγγελιών των δανειοληπτών.
  5. Σύνδεση με τις προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ και σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

 

3. Ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους servicers για παραβίαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στους πολίτες;

Οι ποινές περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης και φθάνουν μέχρι και σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους. Εισάγεται επομένως ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων για τους servicers, οι οποίοι καλούνται πλέον να αντιμετωπίζουν τον δανειολήπτη ως Ευρωπαίο πολίτη.

 

4. Τι αλλάζει στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό;

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες διευρύνεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες και παράλληλα βελτιώνεται η λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για όλους όσοι προσφεύγουν σε αυτόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι διαδικασία στην οποία δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι και το ποσοστό του «κουρέματος» καθορίζεται με αλγόριθμο.

Ειδικότερα, από εδώ και πέρα:

Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών (για τους οποίους έχει εκδοθεί η σχετική βεβαίωση) γίνεται καταρχήν υποχρεωτικά αποδεκτή από τις Τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο. Από εδώ και στο εξής δεν θα μπορεί να απορρίπτει ένας υπάλληλος των τραπεζών ή των servicersτις προτάσεις του εξωδικαστικού, αλλά τόσο οι τράπεζες όσο και οι servicers θα πρέπει να προσφεύγουν δικαστικά (αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας) για να αμφισβητήσουν την πρόταση, εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος δεν είναι πραγματικά ευάλωτος. Φυσικά ο δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το 50% των προτάσεων ρύθμισης χρεών ευάλωτων οφειλετών απορρίπτονται από τους servicers. Με το νέο καθεστώς οι πραγματικά ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

 

5. Αυτή είναι η μόνη βελτίωση;

Όχι.

  1. Βελτιώνεται ο μαθηματικός τύπος – αλγόριθμος για δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση προκειμένου να αυξηθεί το «κούρεμα» της οφειλής για όλους τους δανειολήπτες και όχι μόνο τους ευάλωτους.
  2. Ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις. Σήμερα το επιτόκιο για τα χρέη προς τράπεζες και servicers είναι euribor συν 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και συν 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν ήδη 3% σταθερό.
  3. Επεκτείνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό προσώπων που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.

 

6. Ποιο είναι το όφελος για τους δανειολήπτες από την αλλαγή στον αλγόριθμο του εξωδικαστικού;

Με τη νέα ρύθμιση το «κούρεμα» για τα δάνεια, που καλύπτονται με εμπράγματη ασφάλεια αυξάνεται, έως και κατά 28%, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Παράδειγμα 1: σε οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με υποθήκη ακίνητο αξίας 100.000,  με τον εξωδικαστικό σήμερα ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει 70.440 δηλαδή του γίνεται κούρεμα 29,6%. Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει 65.000, δηλαδή η οφειλή του μειώνεται επιπλέον κατά 8%.

Παράδειγμα 2: για οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με ακίνητο αξίας 70.000 ευρώ σήμερα η οφειλή μειώνεται στα 55.308 ευρώ ενώ με το νέο καθεστώς πέφτει στα 45.500, δηλαδή 18% μικρότερη.

Δανειακή υποχρέωση

Αξία Ακινήτου

Υφιστάμενη Κατάσταση

Κατάργηση του ελάχιστου ποσού ανάκτησης του μη εξασφαλισμένου μέρους του δανείου που καλύπτεται με εμπράγματη ασφάλεια

Οφειλή μετά το κούρεμα (σήμερα)

Οφειλή μετά το κούρεμα (με το νέο καθεστώς)

Ποσοστό βελτίωσης

100.000 €

50.000 €

45.220 €

32.500 €

28%

100.000 €

70.000 €

55.308 €

45.500 €

18%

100.000 €

100.000 €

70.440 €

65.000 €

8%

100.000 €

120.000 €

80.528 €

78.000 €

3%

 

7. Τι είναι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης και τι προβλέπεται γι’ αυτόν;

Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης είναι το τελευταίο καταφύγιο του ευάλωτου δανειολήπτη. Στόχος του Φορέα είναι ο ευάλωτος δανειολήπτης να μένει στο σπίτι του για 12 χρόνια πληρώνοντας ένα μικρό ενοίκιο και  κατοχυρώνοντας παράλληλα το δικαίωμα επαναγοράς από το φορέα. Αυτό γίνεται σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Ο Φορέας αυτός θα είναι ιδιωτικός και δεν έχει λειτουργήσει ακόμη γιατί δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με τη νέα ρύθμιση που εισάγουμε, στοχεύουμε από την μια να προσελκύσουμε επενδυτές και από την άλλη να μειωθεί το κόστος επαναγοράς του σπιτιού του από τον ευάλωτο οφειλέτη. Πιο συγκεκριμένα:

  • Καταργείται το «πέναλτι» που ίσχυε το οποίο υποχρέωνε τον οφειλέτη να πληρώσει τα μισθώματα των 12 ετών ακόμα και στην περίπτωση που αγόραζε το σπίτι του νωρίτερα.
  • Εξομοιώνεται η φορολόγηση του Φορέα με το φορολογικό καθεστώς των εταιριών που επενδύουν και διαχειρίζονται ακίνητα που παράγουν εισόδημα (REICs).
  • Προβλέπεται ότι ο φορέας θα αποκτά τα ακίνητα με έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας, έκπτωση από την οποία θα ωφεληθεί και ο δανειολήπτης καθώς θα μειωθεί αντίστοιχα η τιμή επαναγοράς του σπιτιού του.
  • Θεσπίζεται η υποχρέωση εκ μέρους του οφειλέτη να επιτρέπει την πρόσβαση εμπειρογνώμονα στην κατοικία προκειμένου να καταγράψει την πραγματική κατάσταση και αξία του ακινήτου.

 

8. Για ποιο λόγο προβλέπεται η έκπτωση 30% στην απόκτηση ακινήτων από τον Φορέα;

Σε αντίθεση με όσα λέγονται και γράφονται δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επαρκές ενδιαφέρον από επενδυτές για την δημιουργία του Φορέα. Προβλέπουμε την έκπτωση αυτή  πρώτον για να μειώσουμε το ρίσκο που αναλαμβάνει ο Φορέας, έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρα και να επιταχύνουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την δημιουργία του. Δεύτερον για να μειώσουμε το κόστος επαναγοράς του ακινήτου από τον πρώην ιδιοκτήτη καθώς η ίδια έκπτωση θα υπάρξει και για εκείνον κατά την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς.

 

9. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία που μπορούν να προστατεύσουν τους ευάλωτους για την προστασία της κατοικίας τους από πλειστηριασμούς, αλλά και άλλα εργαλεία στήριξης των αδύναμων συμπολιτών μας ως προς την ανάγκη στέγασης;

Φυσικά! Και όχι μόνο ένα και δύο. Υπάρχει σήμερα ένα ευρύ πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών και ιδίως των ευάλωτων που περιλαμβάνει τα εξής:

  • Πρώτον, τις διμερείς συμφωνίες που γίνονται μεταξύ των τραπεζών/servicers με τους πολίτες/επιχειρήσεις. Έχουν ήδη συναφθεί δεκάδες χιλιάδες τέτοιες συμφωνίες. Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνσή τους τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα «Κώδικα Δεοντολογίας» που δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνεια τους απευθείας με το εκάστοτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
  • Δεύτερον, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τον οποίο βελτιώνουμε με το νομοσχέδιο.
  • Τρίτον, το ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά, μέχρι να συσταθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζει αναστολή των πλειστηριασμών και επιδότηση της δόσης του δανείου των ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, από το κράτος.
  • Τέταρτον, το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου για δόσεις δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών από τις Τράπεζες. Το πρόγραμμα αυτό είχε καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων την 31η Ιουλίου 2023 και πρόκειται να λήξει το Φθινόπωρο του 2024. Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα αυτό απαιτείται άρση τραπεζικού απορρήτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνητικά δικαιούχοι εκτιμάται ότι ανέρχονται στους 50.000. Από αυτούς μόνο οι 7.000 ζήτησαν άρση του τραπεζικού τους απορρήτου όπως απαιτείται, για να μπουν στο πρόγραμμα.
  • Πέμπτον, το στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ. Αφορά ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία μισθώνουν την κύρια κατοικία τους. Ο προϋπολογισμός κάθε χρόνο για το εν λόγω επίδομα είναι 400 εκατ. ευρώ και αφορά πάνω από 280.000 δικαιούχους.
  • Έκτον, τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλών έως 24 δόσεις σε ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ.
  • Έβδομον, το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» της ΔΥΠΑ που παρέχει στέγη και απασχόληση σε άστεγους.

 

10. Με το νομοσχέδιο και άλλες εταιρείες εκτός των τραπεζών μπορούν να παρέχουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Ποιες είναι και τι αλλάζει ως προς αυτό;

Πρόκειται για τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων (ΕΠΠ), οι οποίες λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στην ΕΕ και στη χώρα επιτράπηκε η λειτουργία τους με νόμο που ψηφίστηκε το 2014. Οι εταιρείες αυτές με το ισχύον καθεστώς μπορούν να παρέχουν πιστώσεις σε φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη καταναλωτικών και προσωπικών αναγκών. Με το νέο πλαίσιο, θα μπορούνεπιπλέον να χορηγούν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Στόχος είναι να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα των χορηγήσεων, να προσφέρονται περισσότερες επιλογές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση κατανάλωσης και επενδύσεων, να διευκολυνθεί η αναχρηματοδότηση και η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία σήμερα αποκλείονται.

Οι εταιρείες αυτές  θα λειτουργούν με άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και υπό την αυστηρή εποπτεία της.

 

11. Τι αλλάζει για τους πολίτες και τους επαγγελματίες με την επέκταση του συστήματος των άμεσων πληρωμών;

Σήμερα στη χώρα μας εφαρμόζεται με πρωτοβουλία των τραπεζών το σύστημα IRISγια μεταφορές χρημάτων μεταξύ ιδιωτών, πληρωμές σε εμπόρους και αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα που διεκπεραιώνονται σε λίγα δευτερόλεπτα, μέσω κινητών τηλεφώνων, χωρίς προμήθεια, για ποσά μέχρι 500 ευρώ. Οι νεότεροι ήδη το χρησιμοποιούν σε μεγάλη κλίμακα. Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται οι άμεσες πληρωμές επεκτείνονται ως εξής:

  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι υποχρεούνται να συνδέσουν τον επαγγελματικό τους λογαριασμό με σύστημα άμεσων πληρωμών, όπως επίσης να δέχονται άμεση πληρωμή από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει,
  • Τα φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με άλλο φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες (ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο) δικαιούνται να ζητήσουν να γίνει η πληρωμή μέσω συστήματος άμεσων πληρωμών.

Σημειώνεται ότι η σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού με το σύστημα άμεσων πληρωμών πέρα από το ότι κάνει ευκολότερη την καθημερινότητα των πολιτών και είναι μια ουσιαστική απάντηση στο ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών,  συμβάλλει παράλληλα και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.



Γιάννης Στουρνάρας: Η συμφωνία μεταξύ Alpha Bank και UniCredit αντανακλά την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας

 



Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) καλωσόρισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ της UniCredit και της Alpha Bank, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Σε δήλωσή του, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι το deal είναι σύμφωνo με τον στρατηγικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τον τραπεζικό τομέα. null

Η δήλωση Στουρνάρα

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Η συμφωνία αυτή αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στις δύο τράπεζες, UniCredit και Alpha Bank, για τη συστηματική δουλειά που έκαναν, ώστε να καταλήξουν σε αυτήν τη σημαντική συμφωνία, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά όλη την ευρωζώνη».



Θράσος της Ρωσίας υπέγραψε μαζί με Τουρκία και Ιράν να μην στοχοποιούνται αθώοι πολίτες


 

Με ένα πρόεδρο καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου, που έχει δολοφονήσει αμάχους, και τα στρατεύματα του έχουν βιάσει και δολοφονήσει γυναίκες και παιδιά, κουνάει το δάχτυλο για τον πόλεμο Ισραήλ - Τρομοκρατών της Χαμάς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας ζήτησαν σήμερα από την Τεχεράνη να μην μπαίνουν στο στόχαστρο «αθώοι πολίτες» στη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ σε αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στην Τεχεράνη σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στον Καύκασο. Στο επίκεντρο ωστόσο βρέθηκε και η κατάσταση στη Γάζα. «Υπογράμμισαν την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η στοχοποίηση αθώων πολιτών», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της συνάντησης.

Με θράσος ο ΥΠΕΞ τους καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Πούτιν, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι μονομερείς ενέργειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν προσέφεραν καμία νέα ιδέα. «Όσες περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες (σ.σ. των ΗΠΑ) έχουμε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να επιταθεί η κρίση» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο προκλητικός Ρώσος υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, να επιλυθούν τα ανθρωπιστικά ζητήματα και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα οδηγήσει στην ειρήνη, στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη δουλειά του «κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή και «προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα άλλο όργανο που θα ήταν αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Εάν ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Άντονι Μπλίνκεν έχει κάποια φαεινή ιδέα για αυτό, εμείς δεν το γνωρίζουμε», κατέληξε.



Εργαζόμενος σε ζυθοποιία «πιάστηκε» από τις κάμερες να... ουρεί σε μια δεξαμενή με μπίρα


 

Η κορυφαία κινεζική ζυθοποιία Tsingtao Brewery γνωστοποίησε σήμερα ότι ενημέρωσε την αστυνομία και έλαβε ήδη μέτρα για να αποτρέψει τη μόλυνση των προϊόντων της αφού κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει έναν εργαζόμενο να ουρεί σε μια δεξαμενή με μπίρα.

Στο βίντεο, ένας αποθηκάριος που φοράει γαλάζια φόρμα και κίτρινο κράνος φαίνεται να ανεβαίνει στη δεξαμενή που περιείχε πρώτες ύλες για την παρασκευή μπίρας και να ουρεί στο περιεχόμενο. Από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές στην κινεζική πλατφόρμα Weibo.

Πολλοί από όσους το είδαν στα σχόλιά τους διατυπώνουν ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων. «Τώρα που τον βιντεοσκόπησαν και αναρτήθηκε (το στιγμιότυπο) στο διαδίκτυο, είχε και στο παρελθόν αυτήν την τάση να ουρεί σε πρώτες ύλες;» διερωτήθηκε ένας χρήστης. «Το πρόβλημα είναι πώς να πειστεί το κοινό ότι οι πρώτες ύλες δεν είναι μολυσμένες», σχολίασε ένας άλλος.

Η μετοχή της Tsingtao στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης υποχώρησε κατά 7,5% νωρίς το πρωί σήμερα, όμως στη συνέχεια ανέκαμψε και έκλεισε με πτώση 0,37%. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι εξετάζει με μεγάλη σοβαρότητα το περιστατικό, το οποίο ερευνάται από τις αρχές.

«Η εν λόγω παρτίδα βύνης σφραγίστηκε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το εργοστάσιό της λειτουργεί κανονικά.






Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη


 

Η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε μετά την ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει εκτός κόμματος μέσω ανακοίνωσης στα social media, τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει μέσω Facebook την ανακοίνωση Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες πρακτικές». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, «με σκοπό την ανάκληση των διαγραφών».

Η ανακοίνωση της νεολαίας 

«Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έθεσε εκτός κόμματος τρία κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς το ποσοστό το οποίο έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, του δίνει την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού.

Τέτοιου είδους πρακτικές είναι άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες, καθώς δημιουργούν ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπαζόταν ιστορικά αλλά και αγωνιζόταν κοινωνικά.

Απαιτούμε την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με σκοπό την ανάκληση των διαγραφών αυτών».

Νεολαία Συριζα - Youth of Syriza
6 ώρες πριν

Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έθεσε εκτός κόμματος τρία κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς το ποσοστό το οποίο έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές, του δίνει την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού.

Τέτοιου είδους πρακτικές είναι άκρως αντιδημοκρατικές, αυταρχικές και επικίνδυνες, καθώς δημιουργούν ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου...

See more


Η Χαμάς απελευθέρωσε τις δύο ηλικιωμένες και κρατά τους 84χρονους συζύγους τους


 

Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασάμ, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει την παράδοση των δύο Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό.

Στο βίντεο διακρίνονται οι δύο ηλικιωμένες όμηροι, η 85χρονη Γιοσεβέντ Λίφσιτς και η 79χρονη Νουρίτ Κούπερ, να βαδίζουν ασταθώς κρατώντας τα χέρια μασκοφόρων ενόπλων, που τους προσφέρουν και σνακ και ποτά για να ολοκληρωθεί το σώου. 

Λίγο πριν τη λήξη του βίντεο, η Λίφσιτς στρέφεται και σφίγγει το χέρι ενός ενόπλου.



Οι δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές που απελευθέρωσε η Χαμάς οδηγήθηκαν μέσα από το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο, όπου τις παρέλαβαν ασθενοφόρα, σύμφωνα με βίντεο της αιγυπτιακής τηλεόρασης και στη συνέχεια ελικόπτερο τις μετέφερε σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ.

Οι δύο γυναίκες και οι άνδρες τους απήχθησαν από ενόπλους της Χαμάς από τα σπίτια τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς δεν απελευθέρωσε τους συζύγους τους, ηλικίας 83 και 84 ετών.

«Αν και δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια την ανακούφισή μου, που είναι πλέον ασφαλής [η μητέρα μου], θα παραμείνω επικεντρωμένη στο να εξασφαλίσω την απελευθέρωση του πατέρα μου και όλων εκείνων - περίπου 200 αθώων ανθρώπων - που παραμένουν όμηροι στη Γάζα», είπε η κόρη της Λίφσιτς, Σάρον.

Kαλλιτέχνης και ακαδημαϊκός στο Λονδίνο η Σάρον Λίφσιτς, είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι οι γονείς της ήταν ακτιβιστές για την ειρήνη και ότι ο πατέρας της πήγαινε με αυτοκίνητο στα σύνορα της Γάζας για να μεταφέρει Παλαιστίνιους στην ανατολική Ιερουσαλήμ για ιατρική περίθαλψη. Η καλοσύνη, είπε την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να τους σώσει.

«Μεγάλωσα, ξέρετε, με όλες αυτές τις ιστορίες για το Ολοκαύτωμα, για το πώς σώθηκαν οι ζωές όλων των θείων μου εξαιτίας» πράξεων καλοσύνης, είπε.



Ξεφτιλίστηκε ο Κασσελάκης μιλώντας για την Χαμάς και το Ισραήλ - Καλύτερα να μην μιλάει για σοβαρά θέματα

 



Γελάει ο κόσμος με τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, που νομίζει ότι η πολιτική και τα διεθνή θέματα είναι δηλώσεις για πρωινάδικα.

Η καρδιά του Στέφανου Κασσελάκη μας λέει ότι είναι μοιρασμένη, σε ερώτηση που του έκαναν για τον πόλεμο στο Ισραήλ. 

Βέβαια άλλο τον ρώτησαν, αλλά αυτός έτσι απάντησε λες και είχε παρουσιαστή πρωινής εκπομπής απέναντι του. 

Για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, την απάντηση του Ισραήλ και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τον ρώτησαν στο ραδιόφωνο της ομογένειας Cosmos και ο Κασσελάκης είπε «Δεν ξέρω τι να σας πω αυτό που κάνει το Ισραήλ με τη Χαμάς θα πάρει χρόνια να υλοποιηθεί» και πρόσθεσε πως προέχει η προστασία των αμάχων για να καταλήξει: «Η Ελλάδα πρέπει να παίξει ρόλο σε αυτό. Είμαι ο πρώτος που το λέει αυτό, ανεξάρτητα αν μας κατηγορούν (σ.σ.: τον ΣΥΡΙΖΑ) ότι εμείς φέραμε στη χώρα το μεταναστευτικό το 2015 και τέτοιες κοτσάνες...»

Αυτή ήταν δυστυχώς η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας για ένα θέμα διεθνούς αλλά και εθνικής σημασίας.

Ο Κασσελάκης έδειξε για ακόμα μία φορά παντελή άγνοια και κυρίως αδυναμία να τοποθετηθεί σε ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό. Αν είχε παρακολουθήσει αυτές τις 16 ημέρες τα ρεπορτάζ θα ήξερε να αρθρώσει μία κουβέντα σοβαρή, αλλά τον νοιάζουν άλλα πράγματα, όπως το να μας δείχνει την βέρα του.