Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Αρτοποιός: Η κατάσταση είναι βελτιωμένη


 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, είπε ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη. 

Όπως επισήμανε, τέσσερις μεγάλες δασικές πυρκαγιές μαίνονται, εκ των οποίων δύο στην Αττική, σε Νέο Κουβαρά και Δερβενοχώρια καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. 

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, λόγω των ισχυρών ανέμων η πυρκαγιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες και έγινε απειλητική, προκαλώντας υλικές ζημιές. Γι' αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνσή τους προς ασφαλή προορισμό.


Σε αρκετές περιπτώσεις, πρόσθεσε ο κ. Αρτοποιός, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία. Ακόμη, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το λιμενικό σώμα τέσσερα φουσκωτά, τα οποία, με τη βοήθεια ακόμη δύο αλιευτικών, περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας. 

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν. Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η ελληνική αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.



Ανακάλυψη στο Τατόι -Βρέθηκαν τα βασιλικά εμβλήματα του Όθωνα: Στέμμα, ξίφος, σκήπτρο

 


Τα βασιλικά εμβλήματα του βασιλέως της Ελλάδος Όθωνα -το στέμμα, το σκήπτρο και το ξίφος- εντόπισαν στο Τατόι κατά τη διάρκεια των εργασιών τεκμηρίωσης των πολιτιστικών αγαθών και κινητών αντικειμένων στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα βασιλικά εμβλήματα, για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος και έχουν διατυπωθεί πολλές εικασίες -συχνά ευφάνταστες-, βρέθηκαν, σε πολύ καλή κατάσταση, καλά φυλαγμένα και προσεκτικά συσκευασμένα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μόλις ενημερώθηκε για το εύρημα, δήλωσε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για την εξαιρετικά εργώδη, συστηματική, επιστημονική δουλειά που κάνουν τα τελευταία χρόνια στο Τατόι. Η εύρεση των βασιλικών εμβλημάτων του Όθωνος, βασιλιά της Ελλάδος, ήταν απρόσμενη. Η σημασία τους είναι εξαιρετική για το ελληνικό κράτος, ανεξάρτητα της πολιτειακής μεταβολής που έχει συντελεστεί. Αποτελούν τα πρώτα επίσημα διακριτικά του νέου ελληνικού κράτους και προσφέρουν απτά ίχνη της συνέχειάς του στον χρόνο. Είναι προφανές ότι τα βασιλικά εμβλήματα ανήκουν στον ελληνικό λαό και στο έθνος. Μόλις ολοκληρωθεί η συντήρησή τους, τα αντικείμενα, μετά από σχετική συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, θα παραδοθούν στη Βουλή των Ελλήνων -Ανάκτορο του Όθωνος- προκειμένου να εκτίθενται μονίμως στην Αίθουσα των Τροπαίων "Ελευθέριος Βενιζέλος"».

Ο Όθων, πρίγκιπας της Βαυαρίας, του οίκου των Βίτελσμπαχ, βασίλευσε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Βασιλεύς της Ελλάδος» από το 1832 έως το 1862. Το στέμμα και το σκήπτρο κατασκευάστηκαν από τον περίφημο παρισινό οίκο χρυσοχοΐας Fossin et Fils, ενώ για το ξίφος συνεργάστηκαν οι Fossin με τον ξιφοποιό Jules (;) Manceaux, του ομώνυμου οίκου οπλοποιών.

Η κατασκευή τους έγινε μετά από παραγγελία του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα, το 1835, για να αποδοθούν στον νεαρό βασιλιά κατά στη στέψη του, η οποία θα γινόταν, την ίδια χρονιά, με την ενηλικίωσή του. Ωστόσο, το πλοίο που τα μετέφερε δεν έφτασε εγκαίρως στην Ελλάδα και η στέψη έγινε χωρίς αυτά. Ο Όθωνας, αποχωρώντας το 1862 από την Ελλάδα, πήρε μαζί του τα εμβλήματα του θρόνου, καθώς ποτέ δεν αποδέχθηκε την έξωσή του, ούτε και παραιτήθηκε από τον θρόνο. Έτσι, τα πρώτα εμβλήματα του ελληνικού κράτους βρίσκονταν από το 1862 στην κατοχή του βασιλικού οίκου της Βαυαρίας.

Τα αντικείμενα, φτιαγμένα από χρυσό και κράματα μετάλλων, χαρακτηρίζονται από την υψηλή τέχνη των κατασκευαστών τους. Είναι μάλλον απλά, δεν φέρουν πολύτιμους λίθους (πλην του lapis lazuli στη λαβή του ξίφους), αλλά οι συμβολισμοί των διακοσμητικών τους στοιχείων είναι σημαντικοί. Αποτελούν την αφετηρία για την παράδοση διαμόρφωσης των κρατικών συμβόλων που θα ακολουθήσουν τους επόμενους δύο αιώνες, παρά την αλλαγή στη δυναστεία και στο πολίτευμα.

Η τελευταία φορά που είχαν παρουσιαστεί τα τρία εμβλήματα μαζί ήταν τον Δεκέμβριο 1959, στην τελετή παράδοσής τους από τον Οίκο των Βίτελσμπαχ στον τότε βασιλιά των Ελλήνων Παύλο. Μετά από διπλωματικές διαπραγματεύσεις, ο αρχηγός του Οίκου των Βίτελσμπαχ, Αλβέρτος, προσέφερε τα εμβλήματα του θρόνου ξανά στην Ελλάδα. Η τελετή της παράδοσής τους έγινε στο Ανάκτορο της Αθήνας (νυν Προεδρικό Μέγαρο), τον Δεκέμβριο του 1959, παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και μελών του υπουργικού συμβουλίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε για να συμπέσει με την επέτειο άφιξης του Όθωνα στην Αθήνα, το 1834, και την ανακήρυξη της πόλης ως πρωτεύουσας του νέου ελληνικού βασιλείου. Ο γιος του Αλβέρτου Μαξιμιλιανός-Εμμανουήλ παρέδωσε στο βασιλικό ζεύγος τα πρώτα εμβλήματα του ελληνικού θρόνου, σε μια συμβολική ημέρα για το κράτος και την πρωτεύουσά του.

Το στέμμα είχε χρησιμοποιηθεί στην κηδεία του βασιλέως Παύλου, τον Μάρτιο του 1964, και στην κηδεία της τέως βασίλισσας Φρειδερίκης, τον Φεβρουάριο 1981.

Αν και η κατάσταση διατήρησής τους είναι πολύ καλή, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟ έχει ήδη επιληφθεί, δεδομένου του μακρού χρόνου αποθήκευσής τους. Οι διαθέσιμες αναφορές -ανάμεσά τους και μια επιστημονική δημοσίευση- επιτρέπουν την ασφαλή ταύτισή τους. Οπωσδήποτε απαιτείται περαιτέρω έρευνα και μελέτη, έργο που ήδη έχουν αναλάβει τα στελέχη της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ.



To στέμμα του ΟΘωνα

Υλικό: Χρυσός και επιχρυσωμένο μέταλλο, σμάλτο, βελούδο. Διαστάσεις: Ύψος 25 εκ., μέγιστη διάμετρος 29 εκ.

Το στέμμα φέρει στεφάνι διακοσμημένο με φυτική ταινία που παραπέμπει σε δάφνινο στεφάνι. Στο σημείο αυτό υπάρχει επίθετη επιγραφή με την υπογραφή του καλλιτέχνη. Από εκεί ξεκινάνε οκτώ τόξα, διακοσμημένα με αρχαιοπρεπή φύλλα άκανθας και λεοντοκεφαλές, από τα οποία φύονται, αντίστοιχα, οκτώ τοξωτά στελέχη σε σχήμα κλαδιών φοίνικα. Η όλη σύνθεση ενώνεται στο κέντρο όπου σχηματίζεται η επίστεψη του στέμματος με την υδρόγειο σφαίρα, κάτω από τον σταυρό. Στο εσωτερικό διατηρείται το πορφυρό βελούδο, αλλά παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές.




Το σκήπτρο με το μονόγραμμα του Οθωνα

Υλικό: Χρυσός και επιχρυσωμένο μέταλλο, σμάλτο.

Διαστάσεις: Ύψος 78 εκ., μέγιστο πάχος 7,4 εκ.

Σκήπτρο αποτελούμενο από τρία επιμήκη στελέχη που ενώνονται με κομβία διακοσμημένα. Στην επίστεψη φέρει στέμμα ολόγλυφο που στο εσωτερικό έχει διακόσμηση με σμάλτο. Στο ανώτερο κυβικό κομβίο σύνδεσης εναλλάσσεται διακόσμηση με το μονόγραμμα του Όθωνα και σμάλτο με λευκό σταυρό. Στην ένωση των κεραιών διακρίνονται τα χρώματα της βαυαρικής σημαίας. Ακολουθεί στέλεχος, χωρίς διακόσμηση και κομβίο με αντίστοιχη διακόσμηση, όπου, αντί για το μονόγραμμα του Όθωνα, απεικονίζονται ολόσωμοι αντωποί λέοντες. Το κεντρικό στέλεχος είναι ολόκληρο διακοσμημένο με φυτική διακόσμηση άκανθας. Το κατώτερο στέλεχος απολήγει σε σφαίρα με φυτική διακόσμηση. Σε αυτό το σημείο είναι εγχάρακτη η επιγραφή του κατασκευαστή.





To ξίφος του Οθωνα με το εθνόσημο

Υλικό: Χρυσός και επιχρυσωμένο μέταλλο, σμάλτο, lapis lazuli.

Διαστάσεις: Ύψος 92 εκ., πλάτος 12,7 εκ.

Το ξίφος φέρει περίτεχνα διακοσμημένη λαβή και θήκη, όπου κυριαρχούν τα φυτικά και ζωικά μοτίβα. Η λαβή σχηματίζεται από λαζουλίτη λίθο και απολήγει σε κομβίο, όπου απεικονίζονται ανάγλυφα δύο γυναικείες μορφές. Η διακόσμηση συνεχίζεται και στον σταυρό που σχηματίζουν τα οριζόντια στελέχη του δακτυλοφύλακα. Η θήκη φέρει στο άνω άκρο ανάγλυφο το μονόγραμμα του Όθωνα και ακολουθεί το εθνόσημο της Ελλάδας, σε σμάλτο. Στην πίσω όψη διαμορφώνεται διάχωρο με την επιγραφή του κατασκευαστή. Οι οπές για την ανάρτηση του ξίφους σχηματίζονται από ελισσόμενα φίδια. Η όλη σύνθεση περικλείεται από λεπτή ζώνη με λεοντοκεφαλές. Κοντά στη βάση της θήκης διακρίνεται παράσταση με γυναικεία μορφή, μάλλον Νίκη, που περιβάλλεται από μετάλλιο σε σχήμα φοίνικα, ενώ στο βάθος διακρίνονται πολεμικά τρόπαια. Στη χαμηλότερη διακοσμητική ζώνη και των δύο όψεων, επίθετη διακόσμηση με δελφίνια που ελίσσονται γύρω από τρίαινα.





Πρόεδρος του δ.σ. της ΣΕΚΕ αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

 


Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου των εταιριών της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.) αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, 

«για το Δ.Σ και όλη την οικογένεια της ΣΕΚΕ η εκλογή του κ. Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία του Ομίλου είναι ιδιαίτερα τιμητική. Είναι βέβαιο ότι η διοικητική του εμπειρία, οι γνώσεις του, οι διεθνείς του επαφές, το μεγάλο ενδιαφέρον του για τον πρωτογενή τομέα και η φροντίδα του για τον αγροτικό κόσμο θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της στρατηγικής ανάπτυξης που με δυναμισμό ακολουθεί η εταιρία τα τελευταία χρόνια, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, παραμένοντας πιστή στις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει ο συνεταιριστικός της χαρακτήρας για τη στήριξη της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής».

Τι λένε οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού

«Μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική του πορεία ο κ. Κώστας Καραμανλής δέχτηκε πολλές και αξιόλογες προτάσεις συνεργασίας. Η εξόχως τιμητική πρόταση του ΔΣ της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Ομίλου πληροί μια σειρά από κριτήρια που βάρυναν στην τελική απόφαση του κ. Καραμανλή να την κάνει αποδεκτή. Η σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή είναι τεράστια.

– Η ΣΕΚΕ δεν ανήκει, δεν διοικείται, δεν εξαρτάται από ένα φυσικό πρόσωπο. Είναι μια συνεταιριστική επιχείρηση που ουσιαστικά ελέγχεται από τους ίδιους τους παραγωγούς.

– Η ΣΕΚΕ είναι μια πρότυπη, σύγχρονη, υγιής, δυναμικά αναπτυσσόμενη και εξωστρεφής ελληνική επιχείρηση. Με δεσπόζουσα θέση στην εγχώρια αγορά, αλλά και ισχυρή και συνεχώς αυξανόμενη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη.

– Η ΣΕΚΕ βρίσκεται τώρα στη φάση της υλοποίησης ενός νέου φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου που αφορά στη συγκέντρωση, επεξεργασία , τυποποίηση και προώθηση στην ελληνική αλλά κυρίως στις ξένες αγορές επώνυμων αγροτικών προϊόντων (ελαιολάδου, μελιού, φρούτων και χυμών).

Η ΣΕΚΕ έχει έδρα την Ξάνθη και κέντρο των δραστηριοτήτων της τη Θράκη. Η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή αλλά και την προοπτική της Θράκης είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Η ΣΕΚΕ ιδρύθηκε το 1947 από τον μεγάλο συνεταιριστή και πολιτικό ηγέτη Αλέξανδρο Μπαλτατζή και την συγκροτούν συνεταιριστικές οργανώσεις από περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Η εταιρία έχει έδρα την Ξάνθη και διαθέτει θυγατρικές εταιρίες και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στις περισσότερες γειτονικές χώρες. Προμηθεύεται αγροτικά προϊόντα από περισσότερους από 11.000 καπνοπαραγωγούς και απασχολεί συνολικά πάνω από 1000 εργαζόμενους στις χώρες που ασκεί δραστηριότητα.

Πεδίο της δραστηριότητάς της είναι η μεταποίηση και εξαγωγή καπνών σε περισσότερες από 30 χώρες, η παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή φρούτων και η παραγωγή και εμπορία ποιοτικών ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων (ελαιόλαδο, ελιές, μέλι και χυμοί).

Η ΣΕΚΕ αποτελεί πρότυπο επιτυχημένης συνεταιριστικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, με κερδοφόρα πορεία και διαχρονικά σημαντική προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.



«Ο φίλος μου ο κ. Πούτιν θέλει να συνεχιστεί η συμφωνία για τα σιτηρά», λέει ο Ερντογάν




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα (17/7) πως πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει την συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, λίγη ώρα αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την συμμετοχή σε αυτήν.

«Πιστεύω ότι, παρά την σημερινή δήλωση, ο φίλος μου ο κ. Πούτιν θέλει να συνεχίσει την ανθρωπιστική συμφωνία» που επιτρέπει την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας και εκπνέει σήμερα τα μεσάνυκτα.

«Ο υπουργός μου των Εξωτερικών θα μιλήσει τηλεφωνικά (με τον ρώσο ομόλογό του) και θα μιλήσω με τον κ. Πούτιν άμα τη επιστροφή μου», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει την συμφωνία, περιλαμβανομένου του κεφαλαίου της εξαγωγής ρωσικών λιπασμάτων, με τον Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους που αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο στην Τουρκία. «Θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε όλα τα θέματα».

«Ισως, μέχρι τότε, για να προχωρήσουμε τα πράγματα, μπορούμε να λάβουμε μέτρα δια τηλεφώνου με τον κ. Πούτιν χωρίς να περιμένουμε τον Αύγουστο», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε προηγουμένως ότι η συμφωνία, η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο 2022 στην Κωνσταντινούπολη με την Ρωσία και την Ουκρανία, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, «τερματίζεται ντε φάκτο». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ πρόσθεσε ότι «από την στιγμή που το μέρος των συμφωνιών που αφορά την Ρωσία θα τύχει ικανοποίησης, η Ρωσία θα επιστρέψει αμέσως στην συμφωνία για τα σιτηρά».

Παράλληλα, η ρωσική ένωση εξαγωγών σιτηρών Rusgrain ανακοίνωσε ότι τα μέλη της σχεδιάζουν να συνεχίσουν την προμήθεια των πελατών τους με ρωσικά σιτηρά σε ανταγωνιστικές τιμές, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας.

«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της παγκόσμιας αγοράς σε σιτηρά… Ολες οι υποχρεώσεις των ρώσων εξαγωγέων σιτηρών θα τηρηθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.



Τι σημαίνει η απόφαση του Eurogroup να κηρύξει το τέλος των έκτακτων μέτρων στήριξης για την ενέργεια


 

Σήμερα υπάρχει ένα διαφορετικό τοπίο που διαμορφώνεται από τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, σχεδόν στα προ κρίσης επίπεδα. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα πρωταγωνίστησε τόσο στην Ευρώπη για τον σχεδιασμό των αναγκαίων πακέτων στήριξης, αλλά και στην άρτια υλοποίησή τους, καθώς τα ποσοστά επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έφτασαν μέχρι και το 90%.  

Η ελληνική κυβέρνηση, στις προγραμματικές δηλώσεις της, έχει σημειώσει ότι οι κοινωνικά ευάλωτοι και οι συνεπείς καταναλωτές έχουν πάντα προτεραιότητα στις πολιτικές της.

  • Στην ενέργεια θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα για δράσεις εξοικονόμησης από ενεργειακά ευάλωτους.
  • Θα βελτιστοποιηθεί το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσει η παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες.
  • Επίσης, θα θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 



Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη


 

Η προσφυγή στη Χάγη, για την επίλυση της διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι σημερινή θέση. Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, αυτή τη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία; Η απάντηση είναι «ναι».

  • Η υπαγωγή της διαφοράς μας με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι απλή διαδικασία και σίγουρα δεν είμαστε εκεί ακόμη. Μεσολαβούν πάρα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γίνουν.
  • Το κυριότερο είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει στάση η Τουρκία και να υποχωρήσει από τις σημερινές της θέσεις. Αυτή πρέπει να κάνει τα μεγαλύτερα βήματα υποχώρησης, αποδεχόμενη τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, ως πλαίσιο για την επίλυση της διαφοράς. Από μόνη της αυτή η πιθανή εξέλιξη είναι σημαντική. Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει να καλύψει το μεγαλύτερο κενό και όχι εμείς.
  • Από εκεί και πέρα η συμμετοχή σε μία διαπραγμάτευση, προϋποθέτει ότι αυτή θα καταλήξει σε λύση της διαφοράς μας η οποία θα είναι συμβατή με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να συμμετέχουμε.
  • Μία διαπραγμάτευση όμως, ως γνωστόν, απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις σε κάποια θέματα από αυτά με τα οποία ξεκινάς (ο Πρωθυπουργός πουθενά δεν μίλησε για ζητήματα κυριαρχίας όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ).  Ξέρουμε ότι σε αυτή τη διαδικασία, δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί το 100% αυτών που επιδιώκουμε όπως και η άλλη πλευρά ξέρει το ίδιο. Αυτό που θέλουμε είναι να λυθεί ένα ζήτημα με τρόπο θετικό για τα εθνικά μας συμφέροντα.
  • Η ίδια η αποδοχή της Χάγης από την πλευρά της Τουρκίας, θα ήταν μια σημαντική υποχώρηση εκ μέρους της.
  • Και επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο, αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο, θα είχαν να παίξουν μείζονα ρόλο και η Βουλή και τα κόμματα.


Κάηκε καταφύγιο ζώων στο Λαγονήσι - Δραματικές προσπάθειες διάσωσης


 

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε φιλοζωϊκός όμιλος λόγω της φωτιάς που καίει ανεξέλεγκτα στον Κουβαρά Αττικής. Από το πύρινο μέτωπο στο Λαγονήσι, όπου καίγονται σπίτια και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, σημειώθηκε ένα πολύ θλιβερό επεισόδιο καθώς κάηκε καταφύγιο ζώων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σώθηκαν μόνο επτά σκυλιά και μία γάτα. 

Όσοι βρίσκονται κοντά στο σημείο καλούνται να βοηθήσουν στις προσπάθεις διάσωσης και μεταφοράς ζώων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Φιλόζωων Εθελοντών Εκάλης, που έκανε γνωστό ότι καίγεται το καταφύγιο στο Λαγονήσι, «οποιοσδήποτε χρειάζεται μεταφορά και απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων από καταφύγια με φορτηγά παρακαλούμε να μας καλέσει στο 2131364020».

Ο σταθμός πυρόπληκτων ζώων στο λατομείο ΛΑΤΟ στο Γαλάτσι άνοιξε στις 18:00 για να υποδεχθεί ζώα σε ανάγκη.

app-facebook
Φιλόζωοι Εθελοντές Εκάλης
3 ώρες πριν

⭕️ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ⭕️
—————————————————————-

1️⃣🔥ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ!!!!!!!!!! ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ!!!!!!! ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!@@@ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ!!!@@ 6982977330

...Δείτε περισσότερα
13
22













Μεγάλες φωτιές σε Κουβαρά Αττικής και Λουτράκι

 



Σε πλήρη εξέλιξη η μάχη με τις φλόγες

Σε δύο μέτωπα -σε Κουβαρά και Λαγονήσι νοτιοανατολικά της Αττικής και στο Λουτράκι δυτικά δίνουν τη μάχη με τις φλόγες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Την πυροσβεστική και την Αστυνομία συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς έχει ενεργοποιηθεί το Σχέδιο «Δευκαλίων». Αυτή την ώρα επιχειρούν 35 αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς βασική μέριμνα των Αρχών είναι να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα πριν πέσει το σκοτάδι. Οι πυρκαγιές έχουν θέσει εκτός λειτουργίας φανάρια της Τροχαίας με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Έχει κριθεί απαραίτητη η εκκένωση των οικισμών της περιοχής, ο Δήμος Σαρωνικού ανακοίνωσε ότι όσοι αναζητούν στέγη για να φιλοξενηθούν αυτές τις δύσκολες ώρες μπορούν να απευθυνθούν στις εξής υποδομές:

-Α' ΚΑΠΗ στα Καλύβια

-Β' ΚΑΠΗ στο Λαγονήσι

-Γ' ΚΑΠΗ στη Γαλάζια Ακτή

-ΚΑΠΗ Αναβύσσου

-Δημαρχείο Σαρωνικού

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Σαρωνικού:

«Ενημερώνουμε τους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και αναζητούν χώρο να φιλοξενηθούν, ότι είναι ανοιχτές και μπορούν να υποδεχθούν κόσμο οι ακόλουθες δομές του δήμου:

1. το Α' ΚΑΠΗ στα Καλύβια (Λεωφόρος Σουνίου 33)

2. το Β' ΚΑΠΗ στο Λαγονήσι (Λεωφόρος Καλυβίων 160)

3. Το Γ' ΚΑΠΗ στη Γαλάζια Ακτή (οδός Απειράνθου)

4. Το ΚΑΠΗ Αναβύσσου (οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου & Βασ. Φρειδερίκης)

καθώς και το Δημαρχείο Σαρωνικού (Αθηνών και Ρήγα Φεραίου, Καλύβια)».



Στη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου προχώρησε η Τροχαία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στο Λουτράκι.



Έγινε επιχείρηση εγκλωβισμένων αλόγων στην Ανάβυσσο 




50χρονο ΚΑΘΑΡΜΑ στην Κρήτη κλώτσησε έγκυο γάτα που έκανε βόλτες στο μαγαζί του

 



Μια νέα υπόθεση κακοποίησης ζώου εκτυλίχθηκε το Σάββατο στην Κρήτη, από ένα ΚΑΘΑΡΜΑ μαγαζάτορα.

Ένας ΚΑΘΑΡΜΑ περίπου 50 ετών, ο οποίος έχει καφέ-μεζεδοπωλείο στο χωριό Χουστουλιανά του δήμου Γόρτυνας στο Ηράκλειο φαίνεται σε βίντεο που δημοσίευσε το neakriti.gr, να κλωτσάει και να διώχνει γατάκι.



Όπως κατήγγειλε μια κάτοικος της περιοχής, η οποία διατηρεί επιχείρηση απέναντι από το μεζεδοπωλείο, ο εν λόγω άνδρας είχε ανάψει ψησταριά και οι μυρωδιές είχαν οδηγήσει μερικά αδέσποτα στο σημείο που περίμεναν για μια λιχουδιά.

«Η γάτα ήταν κάτω από ένα τραπέζι με τουρίστες και νιαούριζε, χωρίς όμως να ενοχλεί όταν ο 50χρονος την έδιωξε και την κλώτσησε, με τους πελάτες και όσους βρισκόταν εκεί να μένουν με το στόμα ανοιχτό», περιγράφει η κ. Ζαχαρένια.

Σύμφωνα με την ίδια το περιστατικό σημειώθηκε περίπου πριν δύο εβδομάδες, με αντίστοιχα σκηνικά με αδέσποτα ζώα να έχουν επαναληφθεί και άλλες φορές από το 50χρονο ΚΑΘΑΡΜΑ.

«Όταν είδαμε τι γινόταν φρικάραμε, το γατάκι το φροντίζαμε εδώ στη γειτονιά και απ’ όσο ξέρω ήταν έγκυος, όμως μετά την κακοποίησή της έχασε τα μωρά της», υποστηρίζει η ίδια μιλώντας στο neakriti.gr.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό κακοποίησης της γάτας έχει γίνει καταγγελία στην αστυνομία, η οποία έχει στα χέρια της και το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας και περιμένουμε να συλληφθεί το ΚΑΘΑΡΜΑ και να γίνει γνωστό το μαγαζί του για να το αποφεύγουν.




Ναυαγός στον Ειρηνικό επιβίωσε μαζί με τον σκύλο του για μήνες

 


Απίστευτη περιπέτεια για άνδρα από την Αυστραλία και τον σκύλο του που έζησαν μήνες στον Ειρηνικό, επιβιώνοντας μόνο με ωμά ψάρια και νερό της βροχής.

Ο 51χρονος Τιμ Σάντοκ με τον σκύλο του, τη Μπέλα, είχε αναχωρήσει με το καταμαράν του τον Απρίλιο από τη Λα Παζ στο Μεξικό για τη Γαλλική Πολυνησία, ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων μέσα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, μια καταιγίδα κατέστρεψε τα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους.

Για δυο μήνες παρέσυραν το καταμαράν τα θαλάσσια ρεύματα και οι άνεμοι. Επιβίωσε χάρη στην ικανότητά του, τις γνώσεις και μια γερή δόση τύχης.

Τελικά τους εντόπισε ελικόπτερο που συνόδευε αλιευτικό τόνου στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού. Ο ταλαιπωρημένος Σάντοκ θύμιζε σε πολλά τον Τομ Χανκς στην ταινία «Ναυαγός».

Πλάνα μετά τη διάσωσή του δείχνουν έναν αδύνατο άνδρα, με γκρίζα γενειάδα και τη σκυλίτσα του να κουνά την ουρά της. «Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και λίγο καλό φαγητό γιατί είμαι μόνος στη θάλασσα για πολύ καιρό», είπε ο ναυαγός.

Η πρώτη εξέταση δεν έδειξε κάποιο σοβαρό τραυματισμό από τη δοκιμασία. Επειδή ήταν συνεχώς σε σκιερό σημείο στο σκάφος, κατάφερε να αποφύγει και τα εγκαύματα.








Με έξι μαχαιριές πήγε να σκοτώσει την 25χρονη ο 28χρονος επικίνδυνος κακοποιός


 

Εξακολουθεί να διαφεύγει, παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία, ο 28χρονος κακοποιός που τα ξημερώματα της Κυριακής επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε σοβαρά την 25χρονη συντροφό του, στο σπίτι που διέμεναν στην περιοχή του Σκαγιοπουλείου, στην Πάτρα.

Το θετικό είναι πως η 25χρονη έχει διαφύγει τον κίνδυνο, καθώς τόσο αρχικά οι διασώστες του ΕΚΑΒ της πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες, σταματώντας την μεγάλη αιμορραγία, όσο και οι γιατροί του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» που μεταφέρθηκε η άτυχη γυναίκα, με επιτυχή επέμβαση σταθεροποίησαν την κατάστασή της.

Ο δράστης είχε καταφέρει να μαχαιρώσει πέντε φορές πισώπλατα την συντροφό του, μετά από άγριο καυγά και όταν αυτή στην προσπάθειά της να σωθεί βγήκε από το ισόγειο διαμέρισμα της πολυκατοικίας που διέμεναν ο 28χρονος επικίνδυνος κακοποιός της κατάφερε και χτύπημα με το μαχαίρι στην καρωτίδα.

Η γυναίκα έπεσε στο δρόμο σφαδάζοντας από τους πόνους, ενώ η γειτονιά «σηκώθηκε στο πόδι» από τις εκκλήσεις της για βοήθεια. Στο φρικτό σκηνικό μάρτυρας ήταν η ανήλικη κόρη της 25χρονης, που ούρλιαζε πως σκότωσαν την μητέρα της και καλούσε σε βοήθεια.

Να σημειωθεί πως ο 28χρονος επικίνδυνος κακοποιός είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για ναρκωτικά, ενώ ήταν φυγόποινος για 8 κιλά χασίς που πρόσφατα μετέφερε.


Πηγή: Tempo24News