Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Μόνο αθώος δεν είναι ο Ανδρουλάκης - Εισαγγελέας ΕΥΠ : Θα παρακολουθούσα και την Π.τ.Δ αν στρεφόταν κατά της πατρίδας

 


Δεν το λες εάν δεν είσαι σίγουρη, δεν το ξεστομίζεις εάν δεν έχεις στοιχεία, και επειδή πρόκειται για σοβαρή δικαστικό και στοιχεία έχει και ξέρει τι λέει.

Το φωνάζουμε εδώ και καιρό ότι ο Ανδρουλάκης μόνο αθώος δεν είναι και όλο αυτό το σώου είναι καπνός για να θολώσει την εικόνα κάνοντας το θύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τόνοι στην επιτροπή ανέβηκαν κατά την ακρόαση της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, η οποία εποπτεύει την λειτουργία της ΕΥΠ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ορισμένες απαντήσεις της εισαγγελέως ενόχλησαν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι θεώρησαν πως η κυρία Βλάχου υπονόησε ότι η νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του κ. Νίκου Ανδρουλάκη σχετίζεται με λόγους αντεθνικής δράσης κάτι που συζητά ο κόσμος εδώ και μήνες, ψάχνοντας την αλήθεια αφού ο Ανδρουλάκης δεν μιλάει.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η κυρία Βλάχου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη αναφορικά με το αν είναι νόμιμη η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού προσώπου φέρεται να είπε πως θα παρακολουθούσε ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν υπήρχαν πληροφορίες ότι στρέφεται κατά τις πατρίδας.

Σε εκείνο το σημείο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της επιτροπής Ευαγγελία Λιακούλη διαμαρτυρήθηκε έντονα καλώντας την κυρία Βλάχου να ανακαλέσει υποστηρίζοντας ότι «αφήνει ρετσινιά» κατά κ. Ανδρουλάκη. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η εισαγγελέας επέμεινε στην αρχική της θέση και επειδή πρόκειται για σοβαρή δικαστικό, και πολύ καλά έκανε.

Τελικά ο κόσμος το έχει τούμπανο και ο Ανδρουλάκης συνεχίζει να κάνει το θύμα χωρίς να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.



Η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ και του Υπερταμείου για την παραίτηση Κωνσταντόπουλου και τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ

 


Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., Γρηγόρη Δημητριάδη, μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για αμοιβές που έδωσαν τα ΕΛΤΑ στον βουλευτή Ανδρέα Πάτση.

Η υποβολή της παραίτησής του έγινε μετά τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από τη ΝΔ και τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Γρεβενών για απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον Κυριάκο Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ.

Ως προς τα ΕΛΤΑ, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισημαίνουν ότι τα ΕΛΤΑ ΑΕ δεν είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου, αλλά έχουν περάσει στην κυριότητα του Υπερταμείου εδώ και αρκετά χρόνια.

Με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, περί αμοιβών τις οποίες έδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προς τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση για νομικές υπηρεσίες, τα ΕΛΤΑ διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής:

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας με την διεθνή Νομική Εταιρεία DLA Piper UK LLP, για την εκπροσώπησή τους στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα στην Κομισιόν και την DG Comp.

Η συνεργασία με τον Διεθνή Νομικό Οίκο, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στα παραπάνω θέματα, κατέστη αναγκαία λόγω της ανάγκης συστηματικής υποστήριξης των ΕΛΤΑ σε εξειδικευμένα θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ανταγωνισμού, Καθολικών Υπηρεσιών κ.λπ. τα οποία προέκυψαν από την έναρξη υλοποίησης των δράσεων μετασχηματισμού της Εταιρείας το 2021.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες για τις οποίες κατέστη αναγκαία η σύμβαση, αφορούν:

Τη νομική εκπροσώπηση και υποστήριξη για ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου ανταγωνισμού, δικαίου κρατικών ενισχύσεων, αναφορικά με διαδικασίες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιων ανεξάρτητων και άλλων διοικητικών Ευρωπαϊκών αρχών ή/και των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά:

Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.57982 για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρου αποζημίωσης για ζημία που προκλήθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.57538 ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή / και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων αναφορικά με καταγγελία σχετικά με τυχόν κρατική ενίσχυση υπέρ των ΕΛΤΑ.

Τον πλήρη χειρισμό της υπόθεσης SA.56616 για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρου αποζημίωσης για την παροχή καθολικής υπηρεσίας και οποιαδήποτε επακόλουθη συναφή διαδικασία.

Την παροχή νομικών υπηρεσιών για κάθε συναφές θέμα που αφορά τα ανωτέρω.

Η χρονική διάρκεια της Σύμβασης είναι αορίστου χρόνου, τιμολογείται μηνιαίως και σε κάθε περίπτωση μέχρις ολοκληρώσεως των υποθέσεων που αφορούν οι παραπάνω υπηρεσίες.

Η τιμολόγηση των υπηρεσιών γίνεται με βάση τους επίσημους τιμοκαταλόγους της DLA Piper. Τα δε ποσά των τιμολογίων αποστέλλονται προς πληρωμή από την έδρα της εταιρείας και τις οικονομικές της υπηρεσίες, προς τις οποίες γίνεται και η πληρωμή. Σημειώνεται, δε, ότι όλες οι αποφάσεις πληρωμών έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια», στο πλαίσιο του ν. 3861/2010 και του ν. 4727/2020

«Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα αυτοτελών αμοιβών των Ελληνικών Tαχυδρομείων προς τον κ. Πάτση, νόμιμο αντιπρόσωπο της DLA Piper στην Ελλάδα. Η όποια δική του αμοιβή προσδιορίζεται από το πλαίσιο και τους όρους συνεργασίας του με την Νομική Εταιρεία, καταβάλλεται από αυτήν, και βέβαια όχι από τον εκάστοτε πελάτη της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των ΕΛΤΑ.

Παρ' όλα αυτά, καταλήγει η ανακοίνωση, για λόγους προσωπικής ευθιξίας, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του στο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΣΥΠ Α.Ε., κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.


iefimerida.gr



Σύλληψη δυο ανηλίκων υποχείρια ακροαριστερών, και ενός 23χρονου με εύφλεκτο υγρό και φωτοβολίδα

 



Είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο ότι ακροαριστεροί κακοποιοί προσεγγίζουν ανήλικους ειδικά σε σχολεία για να τους κάνουν υποχείρια του αντιεξουσιαστικού χώρου, και κακοποιούς.

Αναρωτιέσαι γονείς δεν έχουν αυτοί οι ανήλικοι; Η έχουν ακροαριστερή ιδεολογία οι οικογένεια οπότε είναι φυσικό και επόμενο;

Συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή των Εξαρχείων, από αστυνομικούς της Ομάδας «Δράση» της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τρία άτομα, ένας 23χρονος προφανώς καθοδηγητής και δύο 16χρονα υποχείρια των ακροαριστερών, κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για απείθεια, βία κατά υπαλλήλων από κοινού, κατασκευή και κατοχή εμπρηστικών υλών και παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων.

Η ομάδα «Δράση» προσκάλεσε ομάδα ατόμων προκειμένου να τους ελέγξει, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή. Κατά τη διαφυγή τους, ένας εκ των 16χρονων εισήλθε σε κατάστημα, ρίπτοντας σε σκάλα νάιλον σακούλα που περιείχε πλαστικό δοχείο με εύφλεκτο υγρό. Επίσης, σε επακόλουθο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο σακίδιο πλάτης του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ναυτική φωτοβολίδα μη ενεργοποιημένη και αυτό δείχνει ότι ήταν έτοιμοι οι ανήλικοι με την καθοδήγηση ακροαριστερών κακοποιών να διαπράξουν κακούργημα.

Ο 23χρονος και ο έτερος 16χρονος αντιστάθηκαν κατά την ακινητοποίηση τους. Άπαντες οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, όπου επιλήφθηκε προανακριτικά.

Οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα δικογραφία από την ανωτέρω υπηρεσία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Μητσοτάκης για Κολωνό και φαιδρό ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή για όσους βάζουν πολιτικό πρόσημο

 


Για την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό μίλησε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μάλιστα εξαπέλυσε τα βέλη του προς τον φαιδρό ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι βάζουν πολιτικό πρόσημο σε ανατριχιαστικές πράξεις. 

«Θα ήθελα, τελειώνοντας, να αναφερθώ σύντομα σε ένα ζήτημα το οποίο μας έχει απασχολήσει και πάλι στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά η επικαιρότητα δυστυχώς επιβάλει τη διαρκή επιφυλακή μας. Και αναφέρομαι στα τραγικά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Είναι μία μάστιγα της εποχής, είναι εγκλήματα αποτρόπαια τα οποία κινούνται στα υπόγεια της κοινωνίας, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εξιχνιάζονται πια από την Αστυνομία. Αναδεικνύεται πλήρως η σοκαριστική τους διάσταση, σε απόλυτη συνεργασία με τη Δικαιοσύνη και με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα. Όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει να λογοδοτήσουν, θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Και όλο αυτό -θα το πω όπως το αισθάνομαι- σε πείσμα όσων χυδαίων βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις. Είναι απλά ντροπή αυτό το οποίο έγινε τις τελευταίες εβδομάδες», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι εκείνοι που σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του «συστήματος», ήταν οι ίδιοι «σύστημα» για 4,5 χρόνια, χθες. Δεν εντόπισαν καν τον κίνδυνο. Αντίθετα, μειώθηκαν και οι ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα. Τώρα, όμως, είναι πολύ σημαντικό ότι το απόστημα πια έχει σπάσει. Αυτές οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται. Η τιμωρία είναι πλέον όσο σκληρή μας επιτρέπει ο νόμος. Άρα, το πιο σημαντικό είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον και πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες για τις τραυματισμένες ψυχές όσων παιδιών πέφτουν θύματα τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων», υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια τόνισε πως «θέλω να θυμίσω ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε εγκρίνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της κακοποίησης των παιδιών. Το κάναμε πριν έρθει στην επικαιρότητα το φρικιαστικό περιστατικό στον Κολωνό. Ένα σχέδιο με οριζόντιες πολιτικές 12 Υπουργείων, με κάθετη εφαρμογή, με τη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης».

«Έχουμε εντοπίσει πια πού είναι οι δυσκολίες, η γραφειοκρατία η οποία συχνά μπλοκάρει τον συντονισμό. Πολλές φορές λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, λείπει η εγρήγορση ώστε σε μία οικογένεια με δυσκολίες να εξετάζονται και άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα, απουσιάζει ένα ενιαίο πρωτόκολλο δράσης. Όλα αυτά έχουν εντοπιστεί από το Εθνικό Σχέδιο. Θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε και να το παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά στη Βουλή και την επόμενη εβδομάδα και θα ζητήσω πραγματικά τη στήριξη όλων των κομμάτων. Είναι μία εθνική προτεραιότητα. Πραγματικά, ειδικά σε αυτό το θέμα δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουν γίνει πράγματα σε αυτόν τον τομέα: έχουμε περισσότερους ψυχολόγους, περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς, έχουμε περισσότερες δομές. Πολύ σημαντικό: διδάσκεται πια η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία μας, τα θέματα της ανεκτικότητας, των συμπεριφορών έχουν ενταχθεί πια στο πρόγραμμά μας, ώστε να μπορούμε τουλάχιστον να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά με έναν πιο συστηματικό τρόπο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.




Παρέμβαση Ντογιάκου για την κακοποίηση της γατούλας στην Αιδηψό

 


Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσε η αθώωση του 30 χρονου πριν από λίγες ημέρες από Δικαστήριο της Χαλκίδας, που είχε κατηγορηθεί για την κακοποίηση μιας γατούλας σε ταβέρνα στην Αιδηψό.

Ο νεαρός που είχε δελεάσει την ανυποψίαστη γατούλα με ψάρι για να τον πλησιάσει, την είχε κλωτσήσει πετώντας τη στη θάλασσα προκαλώντας οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους φιλόζωους πολίτες.

Το περιστατικό που είχε συμβεί τον περασμένο Μαϊο είχε προκαλέσει την προσωπική αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και εισαγγελική παρέμβαση που οδήγησε σε δίωξη και δίκη για τον 30χρονο δράστη.

Η δίκη έγινε στις 19 Οκτωβρίου στη Χαλκίδα, Τριμελές Πλημμελειοδικείο της πόλης και οδήγηςε σε αθώωση του δράστη.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την απόφαση του Δικαστηρίου προκειμένου να μελετηθεί αν υπήρξε εσφαλμένη καθώς η εφαρμογή του νόμου προστασίας των ζώων αποτελεί προτεραιότητα και της εισαγγελικής αρχής. Ο νόμος άλλωστε για την προστασία των ζώων που άρχισε να ισχύει τελευταία, έχει οδηγήσει κάποιες φορές - γιατί οι κακοποιήσεις των ζώων είναι δυστυχώς συνήθες φαινόμενο- σε επιβολή προστίμων και σε καταδίκες των δραστών σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα, πονούν, υποφέρουν, καταλαβαίνουν και η ευθύνη μας είναι η προστασία τους και η ευζωϊα τους είτε είμαστε φιλόζωοι είτε όχι. Η αγάπη για τα ζώα είναι θέμα πολιτισμού.


Ιωάννα Μάνδρου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Νέος βανδαλισμός σε σχολείο στα Μελίσσια ο λογαριασμός και εδώ άμεσα στους γονείς των ανηλίκων

 


Με παράδειγμα τον δήμο Θεσσαλονίκης, η τιμωρία των κακοποιών ανηλίκων δεν πρέπει να είναι μόνο ποινική αλλά να αποζημιώνουν και για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει

Τρεις ανήλικοι κακοποιοί μαθητές, ένας 13χρονος και δύο 14χρονοι, συνελήφθησαν κατηγορούμενοι ότι βανδάλισαν σχολείο στην περιοχή των Μελισσίων, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, 24 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, οι τρεις κατηγορούμενοι μαθητές έσπασαν πόρτες, παράθυρα, θρανία και καρέκλες σε αίθουσες, ενώ παράλληλα άναψαν και καπνογόνα.

Οι καθηγητές ειδοποίησαν την αστυνομία, που έσπευσε στο σημείο και συνέλαβε τους τρεις ανήλικους, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Οι κοινωνία περιμένει και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε άλλες που θα ακολουθήσουν την αποζημίωση των ζημιών από τους γονείς των ανήλικων για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία.



Η κατάθεση της Ελένης Ράικου στο Ειδικό Δικαστήριο


 

Για παρέμβαση στο έργο της, όταν διετέλεσε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατήγγειλε τον πρώην υπουργό επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η εισαγγελέας εφετών Ελένη Ράικου, καταθέτοντας το απόγευμα της Πέμπτης ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι δέχθηκε πιέσεις από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία της Novartis για πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία, και περιέγραψε τον σχετικό διάλογο που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι ο πρώην υπουργός που δικάζεται για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, ούτε είχε «σχέσεις με την ελεγχόμενη φαρμακευτική εταιρεία».

Η μάρτυρας μετέφερε στο δικαστήριο τη στιχομυθία που είχε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που κατά την κρίση της, όσα της είπε της προκάλεσαν φόβο και την πεποίθηση ότι της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικούς στην υπόθεση Novartis. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν προέβη αμέσως σε καταγγελία, η κ. Ραίκου είπε: «Αισθανόμουν τότε ότι δεν απολάμβανα της θεσμικής προστασίας που οφείλει να παρέχεται σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης».

Η εισαγγελέας, πάντως ανέφερε πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υπήρξε «παρεμβατικός και σε άλλες υποθέσεις», ενώ αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις του σημερινού Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου αλλά και της επίτιμης εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη (μάρτυρας κατηγορία κατά Παπαγγελόπουλου) που είχαν δεχθεί βομβιστικές επιθέσεις, προς επίρρωση της άποψής της, ότι είχαν προηγηθεί περιστατικά που της είχαν εμπνεύσει φόβο, χωρίς ωστόσο να τα συνδέσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον κατηγορούμενο υπουργό.

Η ίδια πάντως δεν επέρριψε ευθύνες στη διάδοχό της, εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δικάζεται για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές του βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για την περίπτωση του πρώην υπουργού Υγείας (επί ΣΥΡΙΖΑ Παν. Κουρουμπλή) ήθελαν έρευνα, δεν αναφέρονταν σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο και δεν ήταν δυνατόν να σταλούν αμελλητί στη Βουλή.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτησή της, περιγράφοντας ότι αμέσως μετά την άρνησή της να διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή, ξεκίνησε η επιχείρηση στοχοποίησής της που την οδήγησε σε αλλεπάλληλους πειθαρχικούς ελέγχους, χωρίς ποτέ όμως, να τιμωρηθεί πειθαρχικά, καθώς οι σχετικές διώξεις οδήγησαν σε απαλλαγή της και μάλιστα από τα επταμελή και εννεαμελή πειθαρχικά συμβούλια.

Πρόεδρος, Βασιλική Ηλιοπούλου: Όταν έγινε υπουργός τον επισκεφθήκατε;

Μάρτυρας: Φυσικά και τον επισκέφθηκα ως επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς και το γραφείο είχε μεγάλες ανάγκες σε ειδικούς επιστήμονες. Δεν πήγα ποτέ να δω τί κάνει ή να πιω καφέ μαζί του, αλλά για να συζητήσουμε θέματα υπηρεσιακά. Όταν πήγαινα έβρισκε ευκαιρία να με ρωτήσει για υποθέσεις που τον ενδιέφεραν.


Πρόεδρος: Επισκεπτόσασταν και άλλον υπουργό και μάλιστα συχνά;


Μάρτυρας: Όχι. Είχα επισκεφθεί τον κ. Κοντονή για αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Ήθελα να αποφύγω τον κατηγορούμενο.


Προέδρος: Κατεύθυνση για πολιτικά πρόσωπα δώσατε στην έρευνα;

 

Μάρτυρας: Από την πρώτη στιγμή. Είχαμε μέσα στη δικαστική συνδρομή και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

 

Πρόεδρος: Σας είπε, λέτε, ο κατηγορούμενος «έχεις και παρά έχεις στοιχεία»;

 

Μάρτυρας: Μου είπε «έχεις και παρά έχεις στοιχεία, στείλε εσύ και θα το αναλάβει άλλος παρακάτω».


Πρόεδρος: Και είπατε: «Εγώ δεν κάνω τέτοια είμαι άλλης σχολής». Πώς σας ήρθε να απαντήσετε κάτι τέτοιο; Ποια σχολή εννοούσατε; Εγώ θα έκλεινα το τηλέφωνο.

 

Μάρτυρας: Έτσι αντέδρασα εκείνη την ώρα. Ήταν έντονος ο τόνος του. Εγώ κατάλαβα ότι υπήρχε απαίτησή του για κατασκευή στοιχείων γιατί το συνδύασα με την επίσκεψη της δημοσιογράφου.

 

Πρόεδρος: Σας ζήτησε κάτι τέτοιο;

 

Μάρτυρας: Όχι, δεν μου ζήτησε. Σας λέω πως το εξέλαβα.

 

Πρόεδρος: Σας διαδέχτηκε η κ. Τουλουπάκη. Θεωρούσατε ότι ήταν όργανο του κατηγορουμένου;

 

Μάρτυρας: Πίστευα ότι την επηρέασε και την καθοδηγούσε.


Παν. Τσούκας, σύμβουλος του ΣτΕ: Ποια η γνώμη σας και η σχέση σας για Παπαγγελόπουλο;


Μάρτυρας: Όλο το διάστημα που ήταν υπουργός ήταν παρεμβατικός. Σε πολλές υποθέσεις έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε, τι θα κάνετε με αυτή την υπόθεση. Τον άφησα να λέει… Ήταν μία διαρκής κατάσταση, παρεμβατική συμπεριφορά εκ μέρους του που για εμένα ήταν πρωτόγνωρη. Δεν μπορούσε να εννοούσε να στείλω την άδεια δικογραφία στη Βουλή.


Παν. Τσούκας: Ποια ήταν η φήμη του;


Μάρτυρας: Η φήμη του ήταν η γνωστή… Ξέραμε ότι έκανε παρέα με πολιτικούς, είχε παρέα με δημοσιογράφους.


Ελένη Φραγκάκη, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου: Εμφάνισε αυτή την παρεμβατικότητα με το υπουργικό του αξίωμα; Είχε καθήκον να σας καλεί και να σας λέει τι θα κάνετε; Φώναζε μόνο εσάς ή και άλλους που δεν γνώριζε; Γιατί υπερέβη τα όρια ο συγκεκριμένος; ΄Ηταν θέμα οικειότητας που εσφαλμένως το είχε εκλάβει; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ήταν απειλητικό;


Μάρτυρας: Το πόσοι άλλοι συνάδελφοι έχουν δεχθεί παρεμβάσεις αυτό το ξέρει ο ίδιος.


Ερώτηση: Τι σας κάνει να λέτε ότι ήταν απειλητικός και όχι θυμωμένος; Δημιουργείται μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τον συγκεκριμένο άνθρωπο φοβίας. Αλλά όλα αυτά πρέπει να αποδειχθούν.

 

Μάρτυρας: Αισθάνθηκα απειλή και κίνδυνο γιατί…. Ο ήχος και ο τόνος της φωνής του ήταν απειλητικός. Εγώ αισθάνθηκα έτσι.


Ερώτηση: Ποιος είναι ο λόγος που κατά την άποψή σας που σε παλιούς φίλους και συναδέλφους απευθυνόταν με το ύφος αυτό;


Μάρτυρας: Το έκανε γιατί ήμουν στη θέση της εισαγγελέως διαφθοράς… Αν ήμουν σε αυτή τη θέση που είμαι τώρα δεν θα με ενοχλούσε… Δεν ήταν συμβουλή. Μιλούσε απειλητικά και επιτακτικά. Γνώριζε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Όταν λοιπόν μεσολαβεί η επίσκεψη δημοσιογράφου και με ξαναπήρε τηλέφωνο εξέλαβε με τον τρόπο αυτό .

 

Πρόεδρος: Μήπως νόμιζε ότι υπήρχαν στοιχεία παραπλανημένος από δημοσιογράφο ή δημοσιεύματα;


Μάρτυρας: Αυτό το ξέρει ο ίδιος. Μα, ήδη με είχε πάρει τηλέφωνο και με ρώτησε και του είπα όχι.

 

Ζαμπέτα Στράτα: Απευθυνόμενη σε εσάς όχι ως κατηγορουμένη, αλλά ως μάρτυρας θέλω να μου πείτε… Είπατε ότι “προσπαθούσα να τον αποφεύγω”.


Μάρτυρας: Κάθε φορά που πήγαινα στο γραφείο του για υπηρεσιακούς λόγους έβρισκε ευκαιρία να με ρωτήσει για υπόθεση, που τον ενδιέφερε ή προσπαθούσε ένα μου αποσπάσει πληροφορίες για άλλες υποθέσεις Γι αυτό προσπαθούσα να τον αποφεύγω . Γι αυτό για τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής πήγαινα στον κύριο Κοντονή.


Προχθές Δευτέρα συνεχίστηκε η κατάθεση της Ελένης Ράικου

Σωρεία ερωτήσεων και από την υπεράσπιση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δέχθηκε κατά την κατάθεσή της χθες ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου. Η εισαγγελέας απάντησε αρχικά σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου σχετικά με τον διάλογο που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όταν εκείνος, όπως υποστηρίζει η μάρτυρας, την πίεσε να αποστείλει στη Βουλή τον φάκελο της Novartis για πολιτικά πρόσωπα.


Πρόεδρος: Εξηγήστε μας. Με ποια νοητική διαδικασία η φράση που σας είπε ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, «έχεις και παραέχεις» (εννοώντας στοιχεία για πολιτικούς στη Novartis), ερμηνεύθηκε από εσάς ως προτροπή για κατασκευή στοιχείων;


Ελένη Ράικου: Πουθενά δεν είπα ότι μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία. Απλά εξέλαβα από τη συζήτησή μας ότι αυτό εννοούσε. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε και αυτή θα σχημάτιζε ένας μέσος εισαγγελέας.


Σε άλλη ερώτηση του συνηγόρου του Δημ. Παπαγγελόπουλου, Μαν. Ροσουδάκη, «γιατί συνιστά πράξη συγκάλυψης η απαίτηση Παπαγγελόπουλου για αποστολή της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή», η μάρτυρας απάντησε. «Τι να στείλω, άδεια δικογραφία; Αφού δεν είχα στοιχεία για πολιτικούς», για να προσθέσει ότι «το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να πάει ο φάκελος για πολιτικούς στη Βουλή. Είχε δική του ατζέντα».


Σε άλλη ερώτηση συνηγόρου (Ιπποκράτης Μυλωνάς) του δικαζόμενου υπουργού, «αν εκτός της Novartis δέχθηκε πιέσεις και για άλλες υποθέσεις», η μάρτυρας κατέθεσε. «Ρωτούσε για υποθέσεις. Ελεγε “τι γίνεται με αυτόν. Είναι λαμόγιο, θα τον αφήσετε;”. Δεν έδινα σημασία. Αισθανόμουν ικανοποίηση αν οι έρευνες επιβεβαίωναν ό,τι ήθελε. Αλλιώς έστηνε σε βάρος μου δημοσιεύματα».


Κατά τη διαδικασία υπήρξαν και στιγμές έντασης, κυρίως κατά την εξέταση της εισαγγελέως από τον ίδιο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.


Δημ. Παπαγγελόπουλος: Με προσφωνούσατε «Δημήτρη» ή «υπουργό». Ξέρετε πώς με αποκαλεί η κυρία Τουλουπάκη, που τη διασύρατε ως όργανό μου; Mε αποκαλεί «κύριε εισαγγελέα».


Ελένη Ράικου: Σας έλεγα και Ρασπούτιν σε όλους. Το Ρασπούτιν εσείς το είχατε πρωτοπεί.


Δημ. Παπαγγελόπουλος: Οταν επιστρέφατε από υπηρεσιακά ταξίδια, μου φέρνατε δώρα;


Ελένη Ράικου: Ποτέ. Δεν πήγα άλλωστε κανένα υπηρεσιακό ταξίδι.


Παπαγγελόπουλος: Αυτή τη γραβάτα τη βλέπετε; Tη φόρεσα γιατί εσείς μου την έχετε φέρει.


Ελένη Ράικου: Εγώ; E, ντροπή.


Με πληροφορίες απο την Καθημερινή και την Ιωάννα Μάνδρου



Σχέδιο Τσίπρα να εξαπατήσει και να κοροιδέψει και πάλι την μεσαία τάξη

 


Από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ φάνηκε το νέο σχέδιο αμολάτε να εξαπατήσουμε και πάλι την μεσαία τάξη.

Το σχέδιο λέει ότι με φόντο τις βουλευτικές εκλογές, πρέπει να πολιορκήσουμε την μεσαία τάξη, να τάξουμε, να απολογηθούμε δήθεν, να κοροιδέψουμε και να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να πέσουν όσοι περισσότεροι μπορούμε στην παγίδα της απάτης μας.

Ο Τσίπρας με συνταγή 2014 χρησιμοποιεί τα πάντα για να κερδίσει όσα απο τα θύματα του γύρισαν την πλάτη το 2019.

Στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ ήταν απολύτως ξεκάθαρη η προσπάθεια του να «εκμεταλλευτεί» πολιτικά το θέμα Πάτση, λες και ο Τσίπρας έχει βγει από πολιτική παρθενογένεση. 

Και μιλάει αυτός που δεν έχει διαγράψει για οποιοδήποτε αίσχος έχει κάνει και έχει ξεστομίσει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα στην ιστορία της Ελλάδας είναι ξακάθαρα να χτυπήσει την κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών το οποίο έχει κάνει σημαία τελευταία η Κουμουνδούρου και ο ακροαριστερός Ηλιόπουλος που τον κατευθύνει και κάνει τεράστια ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνέντευξη του ο απίστευτα μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας, αναφέρθηκε αρκετές φορές στην μεσαία τάξη εστιάζοντας στο κύμα ακρίβειας και στην οικονομία υποστηρίζοντας ότι βλέπει μία διαδικασία αναδιανομής πλούτου, από τη μεσαία τάξη, σε κάποιους ισχυρούς. 

Το πολιτικό αίσχος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει το θράσος να μιλάει για μεσαία τάξη όταν αυτός την είχε γονατίσει και την είχε οδηγήσει σε πτώχευση.

«Από τη μία παίρνουν από την τσέπη του φορολογούμενου, με τον υψηλό ΦΠΑ και με το άλλο χέρι δίνουν επιδοτήσεις για να διατηρηθεί ακέραιος ο μηχανισμός. Οι πλούσιοι στη χώρα μας ίσως περνάνε καλά, αλλά η μεσαία τάξη γίνεται πλέον φτωχή», είπε αυτός που είχε διαλύσει την μεσαία τάξη, πριν από 3 χρόνια και συνεχίζει με θράσος να εμφανίζεται επικριτής σε μία κυβέρνηση που κάνει τα πάντα για να σηκωθεί και πάλι η Ελλάδα ψηλά.




Ηλίθιοι ακτιβιστές σκάνε τα λάστιχα των SUVs γιατί λένε ότι καίνε περισσότερο καύσιμο



Ηλίθιοι δήθεν οικολόγοι, που πάσχουν από μαλάκυνση εγκεφάλου, και κατατάσσονται στην κατηγορία των κακοποιών γιατί προκαλούν ζημιές χιλιάδων ευρών, έχουν βρει ένα ηλίθιο τρόπο διαμαρτυρίας γιατί έτσι τους είπε το ηλίθιο μυαλό τους. 

Σύμφωνα με το carandmotor.gr, σε μάστιγα εξελίσσονται τα σαμποτάζ των οικολόγων που έχουν βάλει στο μάτι τους τα ελαστικά των SUVs καθώς το φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του σε όλο και περισσότερες γωνιές του κόσμου.

Ακτιβιστές με μαλάκυνση εγκεφάλου σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις «προτρέποντας» με ανορθόδοξο τρόπο τους ιδιοκτήτες των SUVs να κινούνται με εναλλακτικούς τρόπους στα αστικά κέντρα.

Οι ακτιβιστές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τα SUVs που κυκλοφορούν στα αστικά κέντρα, γιατί όπως ισχυρίζονται, τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμου από ένα, για παράδειγμα, ίδιας κατηγορίας σεντάν.

Μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου σημαίνει για τους ακτιβιστές και περισσότερους ρύπους και κατά συνέπεια περισσότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος στο οποίο κινούνται τα SUVs. Ο αποδέκτης αυτών των ρύπων είναι μεταξύ άλλων και ο ανθρώπινος οργανισμός, ο οποίος μπορεί να φτάσει ακόμη και στον θάνατο με την παρατεταμένη εισπνοή τους, όπως δείχνουν και διάφορες επιστημονικές μελέτες.

Οι συνέπειες των εκπεμπόμενων ρύπων από κινητήρες εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα είναι φυσικά γνωστές σε όλους. Οι αλλαγές για τον περιορισμό τους, που γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα, είναι ορατές και στην βιομηχανία των τεσσάρων τροχών που βρίσκεται ήδη σε τροχιά εξηλεκτρισμού και εξασφάλισης μελλοντικά ενός ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος.

Ωστόσο οι ακτιβιστές που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τα SUVs θέλουν οι ιδιοκτήτες τους να αποκτήσουν πιο... υγιείς πρακτικές αστικής μετακίνησης μια ώρα αρχύτερα, στέλνοντας αυτό το μήνυμα με το ξεφούσκωμα των ελαστικών τους.

Ομάδες ακτιβιστών κατά των SUVs έκαναν την εμφάνισή τους και στη γειτονική Ιταλία με το Τορίνο, αλλά και άλλες πόλεις να μπαίνουν στο στόχαστρό τους. Πολλοί οδηγοί βρήκαν τα αυτοκίνητά τους με ξεφούσκωτα ελαστικά αλλά και το σχετικό αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ που δικαιολογεί την πράξη των ακτιβιστών και έχει σαν σκοπό να ενημερώσει και τον ιδιοκτήτη του οχήματος γι' αυτή τη συμβολική κίνηση -οι ακτιβιστές ξεφουσκώνουν τα ελαστικά, δεν τα τρυπάνε.

Η Ιταλία έρχεται να προστεθεί στη λίστα των χωρών όπου έχει εκδηλωθεί η οργή των ακτιβιστών. Σε αυτές περιλαμβάνονται μέχρι στιγμής η Μ. Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Σκωτία, η Αυστρία και η Γαλλία.



Αξιωματικός του Στρατού συνελήφθη για σεξουαλική επίθεση σε 15χρονο στον Χολαργό

 


Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού συνελήφθη για σεξουαλική επίθεση σε 15χρονο.

Ο 38χρονος στρατιωτικός, αξιωματικός του Στρατού Ξηράς σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνελήφθη στον Χολαργό και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο menoumexolargo.gr, το γεγονός έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής (21/10).

Ως θύμα σε αυτή τη σοβαρή υπόθεση φέρεται ένας ανήλικος, 15χρονος κατά πληροφορίες, ο οποίος ανέφερε στους αστυνομικούς ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον 38χρονο αξιωματικό, ενώ καθόταν σε ένα παγκάκι.

Ο 15χρονος, ο οποίος κάνει μαθήματα πυγμαχίας, απώθησε τον αξιωματικό με τις γροθιές του, αναγκάζοντάς τον σε φυγή.

Αιτία της επίθεσης του ανήλικου, όπως αναφέρει το Μέσο, ήταν το γεγονός, όπως ανέφερε λίγη ώρα μετά στους αστυνομικούς, ότι ο αξιωματικός, άγνωστο σε αυτόν πρόσωπο, κάθισε δίπλα του στο παγκάκι και του έδειξε ημίγυμνες φωτογραφίες του ίδιου, προσπαθώντας την ίδια στιγμή και να τον θωπεύσει.

Καθώς ο ανήλικος θεώρησε το επεισόδιο λήξαν, κατευθύνθηκε στις εγκαταστάσεις του αθλητικού ομίλου στον οποίο προπονείται. Υπήρχαν, ωστόσο, μάρτυρες της απίστευτης σκηνής με πρωταγωνιστή τον αξιωματικό και ενημέρωσαν τηλεφωνικά την Άμεση Δράση.

Στην περιοχή (οδός 17ης Νοεμβρίου) κατέφθασαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και, με βάση τις περιγραφές, εντόπισαν λίγο μετά τον αξιωματικό και τον προσήγαγαν στο Τμήμα. 

Βρήκαν και τον ανήλικο, ο οποίος, συνοδεία αστυνομικών, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Χολαργού, όπου εκεί περιέγραψε τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε και αναγνώρισε στο πρόσωπο του αξιωματικού τον δράστη που τον παρενόχλησε. Ο αξιωματικός συνελήφθη για προσβολή γενετήσιας προσωπικότητας, ενώ από τους εμβρόντητους αστυνομικούς ενημερώθηκε και η Στρατονομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οδηγήθηκε στο Στρατοδικείο, απ’ όπου αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος και η στρατιωτική Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα αποφασίσει, πλέον, για την περαιτέρω δικαστική πορεία της υπόθεσης.



Ελλείψεις σε ινσουλίνες και φάρμακα πρώτης ανάγκης - Τι κάνει το υπουργείο Υγείας;

 


Για ελλείψεις σε ινσουλίνες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των διαβητικών τύπου Ι, και περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Αττικής, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου.

Το υπουργείο υγείας και ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Όπως τονίζει:

Οι ελλείψεις φαρμάκων, δυστυχώς συνεχίζονται και αυξάνονται.

Αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης, που έχει σαν αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά.

Οι ελλείψεις αφορούν σε αναντικατάστατα φάρμακα όπως, παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.α. Η Πολιτεία δυστυχώς παρ’ όλες τις επανειλημμένες αναφορές μας, δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσουν την αγωγή για τους ασθενείς τους, όμως δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά.

Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Φ. που είναι αρμόδιοι για τον ομαλό εφοδιασμό των ασθενών με φάρμακα, να πάρουν επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προς αυτή τη κατεύθυνση.




Ο Μητσοτάκης στα λουλουδάδικα στο Σύνταγμα

 


Τα ιστορικά ανθοπωλεία στο πλάι της Βουλής ανακαινίστηκαν και υποδέχτηκαν σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είδε τα έργα από κοντά και συνομίλησε με ανθοπώλες και πολίτες.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευαν η Λίνα Μένδώνη, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κωνσταντίνος Τασούλας.



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα εγκαίνια του ανακαινισμένου και αναδιαμορφωμένου χώρου των «Ανθοπωλείων του Συντάγματος» δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια ημέρα συμβολική της πορείας της χώρας την τελευταία δεκαετία. Το γεγονός ότι σήμερα τα γνωστά "λουλουδάδικα", που παρέμεναν κλειστά, ξανοίγουν έπειτα από 12 χρόνια με έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Όχι μόνο ως ανθοπωλεία, ως "ανθοπρατήρια", αλλά ως κέντρα Πολιτισμού, φιλοξενώντας τα καταπληκτικά εκθέματα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων αλλά και την πολύ πλούσια πολιτιστική και ιστορική παραγωγή του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.

Πράγματι είναι μια ημέρα πολύχρωμη σήμερα για την Αθήνα. Είναι μια ημέρα χαράς και πιστεύω ότι όλοι οι Αθηναίοι αλλά και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της πόλης θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι αποκτούμε και πάλι έναν χώρο που είναι ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη και το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Αθηναίων.

Συγχαρητήρια, στα υπουργεία, στην ΕΤΑΔ, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα καταστήματα αυτά θα χαρούν οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσάς μας».



Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε:

«Τα περίφημα Ανθοπωλεία της Βουλής ξανάνοιξαν. Είχαμε πει πριν από τρία χρόνια με τον κ. πρωθυπουργό ότι δεν είναι δυνατόν τα ανθοπωλεία στη βορεινή πλευρά της Βουλής να παραμένουν κλειστά, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Βασιλίσσης Σοφίας να είναι κλειστά και στοιχειωμένα. Ήταν έτσι τουλάχιστον 12 χρόνια. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, την Εταιρεία Δημοσίων Ακινήτων, με το υπουργείο Πολιτισμού, ξεκινήσαμε την προσπάθεια της επανάκτησης και επανάχρησης των Ανθοπωλείων της Βουλής, ενός ιστορικού και αισθητικού τοπόσημου του κέντρου της Αθήνας.

Με υπερηφάνεια και χαρά σήμερα παραδίδουμε σε χρήση τα ανθοπωλεία μας, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο να είναι όμορφα όπως παλαιά ως "ανθοπρατήρια", όπως τα ονομάζαν στο Διάταγμα που τα ίδρυσε το 1932, αλλά πουλάνε και άλλα "λουλούδια", άλλα "άνθη". Γιατί άνθη Πολιτισμού είναι τα βιβλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, άνθη Πολιτισμού είναι τα αντίγραφα των αρχαίων έργων Τέχνης που εκθέτει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού.

Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεννόηση και την συνεργασία που είχαμε με την ΕΤΑΔ και το υπουργείο Πολιτισμού ώστε μια περίοδος "στοιχειώματος" και "κλεισίματος", σήμερα να λάβει χαρμόσυνο πέρας. Τα λουλούδια είναι στην αρχή και στο τέλος αυτής της διαδρομής. Θυμίζουν την παράδοση και θυμίζουν την προοπτική».

Μάλιστα ο κ. Τασούλας θυμήθηκε «ότι πριν τρία χρόνια περπατώντας με τον πρωθυπουργό μπροστά από κλειστά τότε ανθοπωλεία, ο κ. Μητσοτάκης μου ζήτησε αυτό το "στοίχειωμα" να τελειώσει. Σήμερα, κ. πρωθυπουργέ, αυτό το "στοίχειωμα" τελείωσε».



Ο Κατρούγκαλος προσπαθεί να απαξιώσει την ομολογία Αϋφαντή που τον ξεφτίλισε λέγοντας ότι ικέτευε τους Τούρκους

 



Αποκαλύψεις που ξεφτιλίζουν την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, από τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η αντικανότητα και η ανεπάρκεια των στελεχών που είχε τοποθετήσει ο Τσίπρας στα υπουργεία επί διακυβέρνησης του ευτυχώς που δεν έκαναν μεγαλύτερη ζημιά στην Ελλάδα.

Ακούγοντας τις αποκαλύψεις του πρέσβη ε.τ. Γ. Αϋφαντή, για τον ακατάλληλο για ΥΠΕΞ Κατρούγκαλο που είχε τοποθετήσει ο Τσίπρας στο υπουργείο, καταλαβαίνουμε γιατί ο Ερντογάν θέλει πάλι Τσίπρα και ζητάει απο τους Έλληνες να μην ψηφίσουν Μητσοτάκη.

Είχε συνηθίσει ο Τούρκος να έχει γιουσουφάκια τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και τους υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μετά τις αποκαλύψεις, και νιώθοντας ότι έχει ξεφτιλιστεί ο Κατρούγκαλος και ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα μία φορά, άρχισε η προσπάθεια απαξίωσης του πρέσβη ε.τ. Γ. Αϋφαντή, από τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έτσι και εμφανιστεί ο Κατρούγκαλος σε άλλα ΜΜΕ θα τον ξεφτιλίσουν περισσότερο.

Ο πρέσβης ήταν πολύ καλός διπλωμάτης, που σταδιακά όμως άρχιζε να έχει προβληματική επαφή με την πραγματικότητα, τόνισε σε συνέντευξή του, ο ακατάλληλος για Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος που αλλού στο Ρ/Σ Κόκκινο.

Σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατες αποκαλύψεις από τον πρέσβη ε.τ. Γ. Αϋφαντή ο ακατάλληλος για Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε ότι τις άκουσε με έκπληξη και λύπη, γιατί ο πρέσβης ήταν πολύ καλός διπλωμάτης, που σταδιακά όμως άρχιζε να έχει προβληματική επαφή με την πραγματικότητα. Το θράσος Κατρούγκαλου συνεχίστηκε λέγοντας δήθεν πώς η περίοδος εκείνη ήταν περίοδος σημαντικών επιτυχιών για την ελληνική διπλωματία και καθόλου δεν είχαμε ανάγκη να «ικετεύουμε» την Τουρκία, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Είχε προηγηθεί ένα μήνα πριν η πολιτική συμφωνία για τον αγωγό EastMed και ένα μήνα μετά, τον Ιούνιο του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας έπαιρνε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ομόφωνη απόφαση για κυρώσεις για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Κύπρο, αλλά και τις απειλές κατά της δικής μας χώρας. Μόνον ενδοτικότητα δεν δείχνουν όλα αυτά.

Κατά τον ξεφτιλισμένο από τον πρέσβη ε.τ. Γ. Αϋφαντή Κατρούγκαλο, και για να τον απαξιώσει λέει ότι κινείται δήθεν συνολικά στο χώρο του φανταστικού η αφήγηση αυτή προκύπτει και από την περιγραφή του κ. Αϋφαντή ότι, τάχα, μετά την έξοδο του από τη συνάντηση και παρουσία των διπλωματών, συνεργάτης του είπε «μούφα, κ. υπουργέ, μούφα». Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς από διπλωματία για να αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς εξωπραγματικό, διπλωματία που δεν γνωρίζει ούτε ο ακατάλληλος Κατρούγκαλος. Ολοκληρώνοντας ο ξεφτιλισμένος απο τον πρέσβη ε.τ. Γ. Αϋφαντή, δήλωσε ότι μοναδικός λόγος που συζητιέται το «γεγονός» αυτό είναι η δήθεν μαζική αναπαραγωγή του από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, ένα μήνα μετά την δήλωση του πρέσβη και ενώ αυτή είχε περάσει, ευλόγως, εντελώς απαρατήρητη. Για μια ακόμη φορά το κυβερνητικό κόμμα προτιμά να κάνει μικροπολιτική στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής, όπου παρόμοια παιχνίδια δεν χωράνε.



Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προβληματιστεί γιατί ένας πολιτικός απατεώνας έρχεται δεύτερος

 


Κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημοφιλία, με 50,1%. Στο 48,9% η θετική αξιολόγηση για την κυβέρνηση και προβάδισμα 8,7 μονάδων η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της εταιρείας MARC που παρουσιάστηκε απόψε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 50,1%, ο Αλέξης Τσίπρας 35,5% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 35%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν δεύτερος και τώρα είναι τρίτος.

Το ότι ένας αποδεδειγμένα πολιτικός απατεώνας, ψεύτης και απαξιωμένος από τον ελληνικό λαό καταφέρνει να περάσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρέπει να προβληματίσει το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά γενικότερα, να αναζηηθούν τα λάθη του Νίκου Ανδρουλάκη και των στελεχών που υποστηρίζουν και συμβουλεύουν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, πριν ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών



Ο Τσίπρας υποδύεται ότι κόπτεται για τη μεσαία τάξη, που η κυβέρνησή του εξόντωσε φορολογικά



«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί απεγνωσμένα, αλλά αναποτελεσματικά, να καλύψει την πολιτική του ένδεια με ανερμάτιστες και ανεδαφικές τοποθετήσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ.

«Ποιο βάρος μπορεί να έχει η τοποθέτησή του στα εθνικά μας ζητήματα, όταν δεν ψήφισε τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις αμυντικές συμφωνίες που κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν τα εθνικά μας δίκαια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Σχετικά με τη διαρκή απειλή του μεταναστευτικού, για τον κ. Τσίπρα η Ελλάδα είναι 'χώρα - δεσμοφύλακας' και ο φράχτης στον Έβρο περιττός», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Γίνεται έτσι απόλυτα κατανοητό πού θα βρισκόταν σήμερα η Ελλάδα, εάν η πολιτική Τσίπρα στο μεταναστευτικό συνεχιζόταν. Για τα θέματα ακρίβειας, το μόνο βέβαιο είναι ότι με την αλήστου μνήμης λογική του "λεφτά υπάρχουν" δεν αντιμετωπίζεται η κρίση ακρίβειας που μαστίζει όλη την Ευρώπη. Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται όταν εφαρμόζεις ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης της κοινωνίας στην Ευρώπη, το οποίο διευρύνεται μάλιστα όσο περνάει ο καιρός. Η άνευ όρων κάλυψη που παρείχε στους κ. Παππά και Παπαγγελόπουλο, την ημέρα μάλιστα που ο Πρωθυπουργός αποφασιστικά απέπεμψε βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, είναι αποκαλυπτική της αντίληψης του κ. Τσίπρα για θέματα ήθους και ύφους της πολιτικής. Όσο αγχωμένα και αν προσπαθεί να υποδυθεί ότι αλλάζει και ότι κόπτεται για τη μεσαία τάξη, που η κυβέρνησή του εξόντωσε φορολογικά, είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας υπολείπεται τραγικά από το μέγεθος της ευθύνης και της συγκρότησης που απαιτούν η διεθνής και η εγχώρια συγκυρία».



Τζανακόπουλος μπήκε με γνωστή τακτική, ψέμα και προπαγάνδα και του το χάλασε η Βούλτεψη


 

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο που μπήκε με φόρα και την γνωστή τακτική ΣΥΡΙΖΑ να εξαπατήσει και να πει ψέματα, και τη Σοφία Βούλτεψη, στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, με θέμα τα ελληνοτουρκικά αλλά και την κακοποίηση της 12χρονης στον Κολωνό.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Μου κάνει εντύπωση που ξαφνικά στον ΣΥΡΙΖΑ έγιναν Τουρκοφάγοι», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να της απαντά: «Εσείς έχετε Τουρκοφάγους στο κόμμα σας».

Η Βούλτεψη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική που άσκησε το 2015 και το 2018, με τον κ. Τζανακόπουλο να λέει ότι «δεν μπορεί να κάνει κανείς συζήτηση μαζί σας, κάνετε λογικά άλματα και αρχίζετε να λέτε το ένα ψέμα μετά το άλλο».

«Τι να συζητήσει κανείς μαζί σας είναι θλιβερό που η κυρία Βούλτεψη είναι υπουργός» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια να απαντά «δεν σας ρώτησε ο κύριος Μητσοτάκης. Να σας συμβουλευτεί την άλλη φορά».

«Η κυβέρνηση ξέρετε τι κάνει; Αφήνει το ΦΠΑ εκεί που είναι, έχει υπεραποδόσεις δημοσιονομικές -4 δισ παραπάνω σε ΦΠΑ έχουν πληρώσει οι Έλληνες πολίτες - και στη συνέχεια παίρνει αυτά τα χρήματα και τα δίνει στους παραγωγούς ενέργειας και λέει ότι τα δίνει στα νοικοκυριά» είπε αρχικά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά αλλά και την κυβερνητική, όπως είπε, αδράνεια.

«Κύριε Τζανακόπουλε, κάνετε μόνιμα προπαγάνδα των αριθμών. Είπατε ότι έχουμε το ακριβότερο κόστος ρεύματος. Σύμφωνα με την Eurostat είμαστε στη 10η θέση και πιο ακριβοί από εμάς είναι το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία η Ιρλανδία. Άρα λοιπόν δεν είναι αλήθεια αυτό που λέτε» απάντησε η υφυπουργός.

«Σε απόλυτους αριθμούς την υψηλότερη τιμή του ρεύματος και σε όρους αγοραστικής δύναμης τρίτοι χειρότεροι», ανταπάντησε ο κ. Τζανακόπουλος με την ίδια να επιμένει «αφήστε τους απόλυτους αριθμούς, τι πληρώνει ο καταναλωτής…είμαστε 10οι».

Όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της 12χρονης του Κολωνού η ένταση χτύπησε κόκκινο.

«Λέτε συνεχώς ψέματα και προπαγάνδα. Εδώ κύριε Τζανακόπουλε πάτε να μας βγάλετε βιαστές και δολοφόνους», είπε η κυρία Βούλτεψη.


Τζανακόπουλος: «Έχετε πάει να συγκαλύψετε την υπόθεση του βιαστή Λιγνάδη».


Βούλτεψη: Γιατί να τον συγκαλύψουμε εμείς;


Τζανακόπουλος: Γιατί είναι δικός σας


Βούλτεψη: Κοιτάξτε, για να συνεννοηθούμε [δείχνει φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιαν Φαμπρ, στην κάμερα]. Ο κ. Τσίπρας στο Μαξίμου με τον Φαμπρ, τον περίφημο Βέλγο σκηνοθέτη που τον φέρατε εδώ για διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, το 2016. Το 2018 αυτός ο άνθρωπος καταδικάστηκε για κακοποιήσεις χορευτριών του. Μπορώ εγώ να πω ότι το ήξερε ο Τσίπρας;


Τζανακόπουλος: Ήταν φίλος του κ. Τσίπρα; Πήγε ο Τσίπρας να το συγκαλύψει;


Βούλτεψη: Εμείς συγκαλύψαμε; Είπαμε στη δικαιοσύνη ή στον ανακριτή να μην προχωρήσει; Γιατί τι λέτε; Ότι ξέραμε για τον Λιγνάδη και τον βάλαμε;


Τζανακόπουλος: Ναι.


Βούλτεψη: Άρα ήξερε και ο Τσίπρας. Να, τον ξεναγεί στο Μαξίμου τον κακοποιητή των χορευτριών




Έφτασε στην ανακρίτρια η 38χρονη από την πίσω πόρτα

 



Η 38χρονη που έριξε καυστικό υγρό στον σύζυγό της στο Ηράκλειο Κρήτης, παραδόθηκε εχθές το βράδυ (26/10) στις αρχές και λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τετάρτης οδηγήθηκε ενώπιον της Ανακρίτριας όπου θα ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα παραδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στην αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου, συνοδεία του δικηγόρου της Απόστολου Λύτρα.

Η γυναίκα, που είχε «εξαφανιστεί» μετά την επίθεση και την αναζητούσαν οι Αρχές, διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Απόστολο Λύτρα, η εντολέας του φοβόταν να παραδοθεί και κακοποιούνταν στον έγγαμο βίο της και πως τα ξημερώματα μετά την επίθεση με το οξύ στον 36χρονο έφυγε πεζή από το ξενοδοχείο.




Στριμώχθηκε ο Τσίπρας με την Κοσιώνη γέλαγε ο κόσμος μαζί του και εκνευρίστηκε

 


Ο Αλέξης Τσίπρας νόμιζε ότι είναι εύκολο να βγεις σε μία ενημερωτική εκπομπή, να κάνεις ότι είσαι παρθένος στην πολιτική και να προσπαθείς και πάλι όπως το το 2014 να εξαπατήσεις με ψέματα όσους περισσότερους μπορείς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του με τη Σία Κοσιώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ενοχλήθηκε από τις ερωτήσεις της δημοσιογράφου, γιατί δεν μπορούσε να απαντήσει όπως ήθελε δείχνοντας έτσι την πολιτική του ανεπάρκεια και την ενοχή του.

«Θα θυμώσω, κυρία Κοσιώνη, και ελπίζω αυτή τη φορά να μη σας εκνευρίσω», για να λάβει την απάντηση από τη Σία Κοσιώνη: «Δεν θυμώνω, ούτε έχω σκοπό να σας εκνευρίσω, κύριε πρόεδρε. Μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση είναι αυτή που σας κάνω…».

Το θερμόμετρο ανέβηκε όταν η δημοσιογράφος είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα πως «οι Έλληνες περιμένουμε από τα κόμματα να είναι συντεταγμένα απέναντι στην Τουρκία».

«Γιατί το λέτε αυτό, κυρία Κοσιώνη;» απάντησε εμφανώς ενοχλημένος ο Αλ. Τσίπρας και ξέροντας ότι έχει ταχθεί υπέρ του Ερντογάν και τις προπαγάνδας της Τουρκίας και κατά της Ελλάδας, «Δεν είναι συντεταγμένες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας;» ρώτησε χωρίς ίχνος ντροπής κάνοντας ότι δεν ξέρει τίποτα.

Όταν η δημοσιογράφος παρατήρησε ότι ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση για λάθος στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε: «Επιτρέψτε μου όμως, γιατί θα θυμώσω και ελπίζω αυτή τη φορά να μην σας εκνευρίσω, αλλά να πω τη γνώμη μου. Την άλλη φορά εκνευριστήκατε. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που ασκούμε κριτική για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης να βρισκόμαστε ενώπιον της κατηγορίας ότι είμαστε τουρκόφιλοι». Και το είπε αυτό χωρίς να έχει αίσθηση ότι σε τέτοιου είδους εθνικά θέματα εάν δεν μπορούμε να είμαστε με την Ελλάδα καλύτερα να το βουλώνουμε.



Οι αυξήσεις στις συντάξεις με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων

 




Με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων κωδικοποιεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τι θα ισχύσει σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις για όσους καταστούν συνταξιούχοι από 1/1/2023. Πιο αναλυτικά:


1) Πόσοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις της τάξεως του 7% από 1/1/2023;


Αύξηση της τάξεως του 7% θα δουν 1.682.116 συνταξιούχοι όλων των τ. Ταμείων και ανεξαρτήτως του είδους της σύνταξης που λαμβάνουν (γήρατος, χηρείας, αναπηρίας). Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 6,5%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.


Για ένα επιπλέον πλήθος 931.631 συνταξιούχων που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά προκύπτει πως σε ποσοστό 88% θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις αποδοχές τους, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (525.456 ωφελούμενοι με μεγάλη προσωπική διαφορά) και μέσω της καταβολής της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ (265.367 ωφελούμενοι). Παράλληλα, θα δουν σημαντική απομείωση της προσωπικής τους διαφοράς.


Υπενθυμίζεται πως η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα οι 2.472.939 σε σύνολο 2.613.747 (94,6%) θα δουν μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημα τους. Μάλιστα οι αυξήσεις είναι τέτοιες ώστε 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μια επιπλέον σύνταξη).


Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως:


μία τουλάχιστον αύξηση θα δουν 2.472.939 συνταξιούχοι (λόγω της αύξησης της τάξεως του 7% ή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της καταβολής του επιδόματος των 250 ευρώ)

διπλή αύξηση θα δουν 1.273.440 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού των αυξήσεων της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ)

τριπλή αύξηση θα δουν 97.415 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, καθώς και της εφαρμογής της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση).

2) Πότε θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις στους δικαιούχους;


Για τον ακριβή χρόνο καταβολής των αυξήσεων της τάξεως του 7% θα υπάρξει επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση αμέσως μόλις διευκρινιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ ξεκινώντας από την 1/1/2023.


3) Οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν τόσο στο εθνικό όσο και στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης;


Ναι. Και η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνονται. Δηλαδή, έστω ότι ο συντελεστής αύξησης για το 2023 είναι 7%, τότε η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 411€ το 2023 από 384€ που είναι σήμερα. Αυτό θα είναι το ποσό που θα λαμβάνει ο ήδη συνταξιούχος. Αλλά και κάθε νέα σύνταξη θα εκδίδεται με αυτό το ποσό. Η διαδικασία αυτή είναι διαρκής: Εάν υποθέσουμε ότι το 2023, ο μέσος όρος ΑΕΠ και πληθωρισμού θα είναι 5%, τότε από το 2024 και εφεξής η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 432€ και ούτω καθεξής. Αντιστοίχως με τον ίδιο τρόπο αυξάνεται και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.


4) Η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα επηρεάσει και μια σειρά άλλων συνταξιοδοτικών παροχών;


Η αύξηση της εθνικής σύνταξης θα «συμπαρασύρει» μια σειρά από μεγέθη τα οποία είναι «δεμένα» με την Εθνική Σύνταξη: το πλαφόν των κύριων συντάξεων, τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου, αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, όλα αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω.


5) Αντίστοιχες αυξήσεις θα δουν και όσοι ασφαλισμένοι καταστούν συνταξιούχοι εντός του 2023;


Και οι ασφαλισμένοι που θα καταστούν συνταξιούχοι το 2023 θα δουν αυξημένες αποδοχές αντίστοιχες με την αύξηση της τάξεως του 7%, που θα λάβουν οι εν ενεργεία συνταξιούχοι από 1/1/2023.


Η διαφορά μεταξύ των αυξήσεων στους εν ενεργεία συνταξιούχους και εκείνων που θα καταστούν συνταξιούχοι από 1/1/2023 είναι πως ο υπολογισμός τους γίνεται με διαφορετικό μηχανισμό.


Προβλέπονται εκ του νόμου δύο διακριτοί μηχανισμοί αναπροσαρμογής στις πιέσεις του πληθωρισμού:


Ο πρώτος αφορά στις ήδη εκδοθείσες συντάξεις: Κάθε έτος από 1/1/2023 το συνολικό ποσό των συντάξεων προσαυξάνεται με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του περασμένου έτους, διαιρουμένου διά το 2.


Ο δεύτερος αφορά τις συντάξεις που εκδίδονται ανά πάσα στιγμή στο μέλλον: Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης προκύπτει βάσει των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται με βάση τη μεταβολή του μέσου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της αποχώρησης έτος.


Άρα, οι συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν το 2023 θα είναι αυξημένες γιατί οι συντάξιμες αποδοχές θα έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξηθεί κατά τον πληθωρισμό του 2022.


Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους ασφαλισμένους αναμένεται να καταστούν συνταξιούχοι το 2023 ή αργότερα, καθώς θα δουν και αυτοί αυξημένες συντάξιμες αποδοχές αντίστοιχες με τις αυξήσεις που θα δουν οι ενεργεία συνταξιούχοι από 1/1/2023.


6) Θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις της τάξεως του 7% και σε όσους συνταξιούχους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους;


Καταρχάς, ο αριθμός αυτός δεν υπερβαίνει τις 100.000 περιπτώσεις, δηλαδή το 4% του συνόλου των συνταξιούχων. Ωστόσο και σε αυτούς θα δοθεί η αύξηση που θα προκύψει, ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους.


7) Τι ισχύει με τους συνταξιούχους που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις στο ύψος του πλαφόν (4.608 ευρώ) και λόγω των αυξήσεων θα υπερβούν το πλαφόν;


Το πλαφόν των συντάξεων είναι πολλαπλάσιο (12πλάσιο) της Εθνικής Σύνταξης. Άρα, καθώς αυξάνεται η Εθνική Σύνταξη, αντίστοιχα αυξάνεται και το πλαφόν και όσοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις δεν επηρεάζονται. Επομένως, από 1/1/2023 και με αύξηση 7%, το πλαφόν θα διαμορφωθεί στα 4.932€.


 



Ενισχυτική διδασκαλία: Άρχισε για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα στα Λύκεια

 



Ξεκίνησε νωρίτερα από τις προηγούμενες δύο χρονιές λειτουργίας της, η ενισχυτική διδασκαλία πανελλαδικώς εξεταζόμενων ειδικών μαθημάτων στα Λύκεια της χώρας. Πρόκειται για πρωτοβουλία που θεσπίστηκε με νόμο, για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, και ξεκίνησε το σχολικό έτος 2020-2021, με στόχο την ισότητα των ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Η  Ενισχυτική Διδασκαλία Ειδικών Μαθημάτων (ΕΔΕΜ) απευθύνεται στους υποψήφιους πανελλαδικών εξετάσεων, μαθητές/μαθήτριες της Γ΄ τάξης Λυκείου και της Δ΄ τάξης των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων και Λυκείων, και παρέχεται δωρεάν και προαιρετικά στα δημόσια σχολεία στα μαθήματα: 1) Ελεύθερο Σχέδιο, 2) Γραμμικό Σχέδιο, 3) Γαλλικά, 4) Γερμανικά, 5) Ιταλικά, 6) Ισπανικά, 7) Αρμονία, Ακουστική Ικανότητα, Μουσική Αντίληψη/Γνώση.

Η ΕΔΕΜ υποστηρίζει και προετοιμάζει, δωρεάν μέσα στο δημόσιο σχολείο, τους υποψηφίους στα ειδικά μαθήματα που έχουν επιλέξει, προκειμένου να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, φέτος θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΣΚΑΕ), που εξυπηρετούν όμορα σχολεία με 6-10 μαθητές ανά τμήμα, ενώ οι αντίστοιχοι περσινοί αριθμοί ήταν 12-15 μαθητές ανά τμήμα.

Επίσης, φέτος, πέραν του ότι διατίθενται περισσότεροι εκπαιδευτικοί για περισσότερα τμήματα και περισσότερους μαθητές, με λιγότερους ανά τμήμα, η ΕΔΕΜ ξεκινά περίπου έναν μήνα νωρίτερα (24/10 αντί 19/11). Επιπλέον, από φέτος το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο γίνεται τρίωρο μάθημα (αντί διώρου), ενώ ένα τμήμα ΕΔΕΜ μπορεί εκτάκτως να λειτουργήσει ακόμη και με τρεις μαθητές.

Σε δήλωσή της, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, επισήμανε πως «Στόχος μας είναι να εξασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες στη δημόσια εκπαίδευση και στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους. Όλα τα παιδιά μας αξίζουν να λάβουν από το δημόσιο, δωρεάν σχολείο τα αναγκαία εφόδια για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Η Παιδεία αλλάζει στην πράξη».


 



Προς υλοποίηση το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»


 

Σε στάδιο υλοποίησης περνά το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η Επιτροπή Παρακολούθησής του. Στην Επιτροπή προήδρευσε, ως εκπρόσωπος του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος Διαχειριστής του Προγράμματος. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των φορέων που αποτελούν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως υπεύθυνοι για την εξέλιξη του προγράμματος. Το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»:


Επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες και αναμένεται να συμβάλει στην προώθηση του ψηφιακού και οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας, αλλά και ευρύτερα στην οικοδόμηση της «Ψηφιακής Ελλάδας».

Διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 943 εκατ. ευρώ και υλοποιείται στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς αξιολογήθηκε ως κομβικής σημασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, εστιάζει στην αξιοποίηση και την ενσωμάτωση των τεχνολογιών αιχμής, αλλά και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προς τον σκοπό αυτό, κινείται σε τρεις βασικούς στρατηγικούς άξονες:

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 513 εκατ. ευρώ και με στόχο την παροχή νέων και αναβαθμισμένων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών σε πολίτες και επιχειρήσεις, όπως και η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών υπηρεσιών.

Την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας με ευρυζωνική πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων, όπου θα διατεθούν 303 εκατ. ευρώ

Την ανάπτυξη των κατάλληλων ψηφιακών δεξιοτήτων με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 113 εκατ. ευρώ, με στόχο όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στη νέα ψηφιακή εποχή, κάτι που αποτελεί βασικό ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, την ευημερία της κοινωνίας και την ανάπτυξη της οικονομίας.