Για παρέμβαση στο έργο της, όταν διετέλεσε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατήγγειλε τον πρώην υπουργό επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η εισαγγελέας εφετών Ελένη Ράικου, καταθέτοντας το απόγευμα της Πέμπτης ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.
Η μάρτυρας υποστήριξε ότι δέχθηκε πιέσεις από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία της Novartis για πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία, και περιέγραψε τον σχετικό διάλογο που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι ο πρώην υπουργός που δικάζεται για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, ούτε είχε «σχέσεις με την ελεγχόμενη φαρμακευτική εταιρεία».
Η μάρτυρας μετέφερε στο δικαστήριο τη στιχομυθία που είχε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που κατά την κρίση της, όσα της είπε της προκάλεσαν φόβο και την πεποίθηση ότι της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικούς στην υπόθεση Novartis. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν προέβη αμέσως σε καταγγελία, η κ. Ραίκου είπε: «Αισθανόμουν τότε ότι δεν απολάμβανα της θεσμικής προστασίας που οφείλει να παρέχεται σε όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης».
Η εισαγγελέας, πάντως ανέφερε πως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος υπήρξε «παρεμβατικός και σε άλλες υποθέσεις», ενώ αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις του σημερινού Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου αλλά και της επίτιμης εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη (μάρτυρας κατηγορία κατά Παπαγγελόπουλου) που είχαν δεχθεί βομβιστικές επιθέσεις, προς επίρρωση της άποψής της, ότι είχαν προηγηθεί περιστατικά που της είχαν εμπνεύσει φόβο, χωρίς ωστόσο να τα συνδέσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τον κατηγορούμενο υπουργό.
Η ίδια πάντως δεν επέρριψε ευθύνες στη διάδοχό της, εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δικάζεται για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές του βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για την περίπτωση του πρώην υπουργού Υγείας (επί ΣΥΡΙΖΑ Παν. Κουρουμπλή) ήθελαν έρευνα, δεν αναφέρονταν σε συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο και δεν ήταν δυνατόν να σταλούν αμελλητί στη Βουλή.
Η μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτησή της, περιγράφοντας ότι αμέσως μετά την άρνησή της να διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή, ξεκίνησε η επιχείρηση στοχοποίησής της που την οδήγησε σε αλλεπάλληλους πειθαρχικούς ελέγχους, χωρίς ποτέ όμως, να τιμωρηθεί πειθαρχικά, καθώς οι σχετικές διώξεις οδήγησαν σε απαλλαγή της και μάλιστα από τα επταμελή και εννεαμελή πειθαρχικά συμβούλια.
Πρόεδρος, Βασιλική Ηλιοπούλου: Όταν έγινε υπουργός τον επισκεφθήκατε;
Μάρτυρας: Φυσικά και τον επισκέφθηκα ως επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς και το γραφείο είχε μεγάλες ανάγκες σε ειδικούς επιστήμονες. Δεν πήγα ποτέ να δω τί κάνει ή να πιω καφέ μαζί του, αλλά για να συζητήσουμε θέματα υπηρεσιακά. Όταν πήγαινα έβρισκε ευκαιρία να με ρωτήσει για υποθέσεις που τον ενδιέφεραν.
Πρόεδρος: Επισκεπτόσασταν και άλλον υπουργό και μάλιστα συχνά;
Μάρτυρας: Όχι. Είχα επισκεφθεί τον κ. Κοντονή για αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Ήθελα να αποφύγω τον κατηγορούμενο.
Προέδρος: Κατεύθυνση για πολιτικά πρόσωπα δώσατε στην έρευνα;
Μάρτυρας: Από την πρώτη στιγμή. Είχαμε μέσα στη δικαστική συνδρομή και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Πρόεδρος: Σας είπε, λέτε, ο κατηγορούμενος «έχεις και παρά έχεις στοιχεία»;
Μάρτυρας: Μου είπε «έχεις και παρά έχεις στοιχεία, στείλε εσύ και θα το αναλάβει άλλος παρακάτω».
Πρόεδρος: Και είπατε: «Εγώ δεν κάνω τέτοια είμαι άλλης σχολής». Πώς σας ήρθε να απαντήσετε κάτι τέτοιο; Ποια σχολή εννοούσατε; Εγώ θα έκλεινα το τηλέφωνο.
Μάρτυρας: Έτσι αντέδρασα εκείνη την ώρα. Ήταν έντονος ο τόνος του. Εγώ κατάλαβα ότι υπήρχε απαίτησή του για κατασκευή στοιχείων γιατί το συνδύασα με την επίσκεψη της δημοσιογράφου.
Πρόεδρος: Σας ζήτησε κάτι τέτοιο;
Μάρτυρας: Όχι, δεν μου ζήτησε. Σας λέω πως το εξέλαβα.
Πρόεδρος: Σας διαδέχτηκε η κ. Τουλουπάκη. Θεωρούσατε ότι ήταν όργανο του κατηγορουμένου;
Μάρτυρας: Πίστευα ότι την επηρέασε και την καθοδηγούσε.
Παν. Τσούκας, σύμβουλος του ΣτΕ: Ποια η γνώμη σας και η σχέση σας για Παπαγγελόπουλο;
Μάρτυρας: Όλο το διάστημα που ήταν υπουργός ήταν παρεμβατικός. Σε πολλές υποθέσεις έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε, τι θα κάνετε με αυτή την υπόθεση. Τον άφησα να λέει… Ήταν μία διαρκής κατάσταση, παρεμβατική συμπεριφορά εκ μέρους του που για εμένα ήταν πρωτόγνωρη. Δεν μπορούσε να εννοούσε να στείλω την άδεια δικογραφία στη Βουλή.
Παν. Τσούκας: Ποια ήταν η φήμη του;
Μάρτυρας: Η φήμη του ήταν η γνωστή… Ξέραμε ότι έκανε παρέα με πολιτικούς, είχε παρέα με δημοσιογράφους.
Ελένη Φραγκάκη, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου: Εμφάνισε αυτή την παρεμβατικότητα με το υπουργικό του αξίωμα; Είχε καθήκον να σας καλεί και να σας λέει τι θα κάνετε; Φώναζε μόνο εσάς ή και άλλους που δεν γνώριζε; Γιατί υπερέβη τα όρια ο συγκεκριμένος; ΄Ηταν θέμα οικειότητας που εσφαλμένως το είχε εκλάβει; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι ήταν απειλητικό;
Μάρτυρας: Το πόσοι άλλοι συνάδελφοι έχουν δεχθεί παρεμβάσεις αυτό το ξέρει ο ίδιος.
Ερώτηση: Τι σας κάνει να λέτε ότι ήταν απειλητικός και όχι θυμωμένος; Δημιουργείται μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τον συγκεκριμένο άνθρωπο φοβίας. Αλλά όλα αυτά πρέπει να αποδειχθούν.
Μάρτυρας: Αισθάνθηκα απειλή και κίνδυνο γιατί…. Ο ήχος και ο τόνος της φωνής του ήταν απειλητικός. Εγώ αισθάνθηκα έτσι.
Ερώτηση: Ποιος είναι ο λόγος που κατά την άποψή σας που σε παλιούς φίλους και συναδέλφους απευθυνόταν με το ύφος αυτό;
Μάρτυρας: Το έκανε γιατί ήμουν στη θέση της εισαγγελέως διαφθοράς… Αν ήμουν σε αυτή τη θέση που είμαι τώρα δεν θα με ενοχλούσε… Δεν ήταν συμβουλή. Μιλούσε απειλητικά και επιτακτικά. Γνώριζε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Όταν λοιπόν μεσολαβεί η επίσκεψη δημοσιογράφου και με ξαναπήρε τηλέφωνο εξέλαβε με τον τρόπο αυτό .
Πρόεδρος: Μήπως νόμιζε ότι υπήρχαν στοιχεία παραπλανημένος από δημοσιογράφο ή δημοσιεύματα;
Μάρτυρας: Αυτό το ξέρει ο ίδιος. Μα, ήδη με είχε πάρει τηλέφωνο και με ρώτησε και του είπα όχι.
Ζαμπέτα Στράτα: Απευθυνόμενη σε εσάς όχι ως κατηγορουμένη, αλλά ως μάρτυρας θέλω να μου πείτε… Είπατε ότι “προσπαθούσα να τον αποφεύγω”.
Μάρτυρας: Κάθε φορά που πήγαινα στο γραφείο του για υπηρεσιακούς λόγους έβρισκε ευκαιρία να με ρωτήσει για υπόθεση, που τον ενδιέφερε ή προσπαθούσε ένα μου αποσπάσει πληροφορίες για άλλες υποθέσεις Γι αυτό προσπαθούσα να τον αποφεύγω . Γι αυτό για τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής πήγαινα στον κύριο Κοντονή.
Προχθές Δευτέρα συνεχίστηκε η κατάθεση της Ελένης Ράικου
Σωρεία ερωτήσεων και από την υπεράσπιση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δέχθηκε κατά την κατάθεσή της χθες ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου. Η εισαγγελέας απάντησε αρχικά σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου σχετικά με τον διάλογο που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όταν εκείνος, όπως υποστηρίζει η μάρτυρας, την πίεσε να αποστείλει στη Βουλή τον φάκελο της Novartis για πολιτικά πρόσωπα.
Πρόεδρος: Εξηγήστε μας. Με ποια νοητική διαδικασία η φράση που σας είπε ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, «έχεις και παραέχεις» (εννοώντας στοιχεία για πολιτικούς στη Novartis), ερμηνεύθηκε από εσάς ως προτροπή για κατασκευή στοιχείων;
Ελένη Ράικου: Πουθενά δεν είπα ότι μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία. Απλά εξέλαβα από τη συζήτησή μας ότι αυτό εννοούσε. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε και αυτή θα σχημάτιζε ένας μέσος εισαγγελέας.
Σε άλλη ερώτηση του συνηγόρου του Δημ. Παπαγγελόπουλου, Μαν. Ροσουδάκη, «γιατί συνιστά πράξη συγκάλυψης η απαίτηση Παπαγγελόπουλου για αποστολή της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή», η μάρτυρας απάντησε. «Τι να στείλω, άδεια δικογραφία; Αφού δεν είχα στοιχεία για πολιτικούς», για να προσθέσει ότι «το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να πάει ο φάκελος για πολιτικούς στη Βουλή. Είχε δική του ατζέντα».
Σε άλλη ερώτηση συνηγόρου (Ιπποκράτης Μυλωνάς) του δικαζόμενου υπουργού, «αν εκτός της Novartis δέχθηκε πιέσεις και για άλλες υποθέσεις», η μάρτυρας κατέθεσε. «Ρωτούσε για υποθέσεις. Ελεγε “τι γίνεται με αυτόν. Είναι λαμόγιο, θα τον αφήσετε;”. Δεν έδινα σημασία. Αισθανόμουν ικανοποίηση αν οι έρευνες επιβεβαίωναν ό,τι ήθελε. Αλλιώς έστηνε σε βάρος μου δημοσιεύματα».
Κατά τη διαδικασία υπήρξαν και στιγμές έντασης, κυρίως κατά την εξέταση της εισαγγελέως από τον ίδιο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Δημ. Παπαγγελόπουλος: Με προσφωνούσατε «Δημήτρη» ή «υπουργό». Ξέρετε πώς με αποκαλεί η κυρία Τουλουπάκη, που τη διασύρατε ως όργανό μου; Mε αποκαλεί «κύριε εισαγγελέα».
Ελένη Ράικου: Σας έλεγα και Ρασπούτιν σε όλους. Το Ρασπούτιν εσείς το είχατε πρωτοπεί.
Δημ. Παπαγγελόπουλος: Οταν επιστρέφατε από υπηρεσιακά ταξίδια, μου φέρνατε δώρα;
Ελένη Ράικου: Ποτέ. Δεν πήγα άλλωστε κανένα υπηρεσιακό ταξίδι.
Παπαγγελόπουλος: Αυτή τη γραβάτα τη βλέπετε; Tη φόρεσα γιατί εσείς μου την έχετε φέρει.
Ελένη Ράικου: Εγώ; E, ντροπή.
Με πληροφορίες απο την Καθημερινή και την Ιωάννα Μάνδρου
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου