Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ο Κασσελάκης κατάφερε να αναβαθμίσει τον Αλέξη Τσίπρα σε λιγότερο νούμερο από τον ίδιο

 


Μέχρι πριν λίγο καιρό, Ευρώπη, Ελλάδα και γενικά η υφήλιος είχαν να λένε για το μεγαλύτερο νούμερο της πολιτικής σκηνής που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα και εννοούσαν φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα που μόνο με το όνομα γελάμε ακόμα και σήμερα.

Η εμφάνιση του ινφλουένσερ Στέφανου Κασσελάκη, πολιτικό νούμερο που δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη, και αποδεικνύει την μοναδικότητα του συνέχεια όπως και πρόσφατα με το θαύμα της κολυμβήθρας. άλλαξε τα πράγματα. Η εμφάνιση του Κασσελάκη αναβάθμισε τον Αλέξη Τσίπρα σε λίγο χειρότερη επιλογή αρχηγού που θα μπορούσε να έχει ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ, και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται εάν ο Τσίπρας τον υποστήριξε επίτηδες για να δουν όλοι ότι υπάρχουν και χειρότερα από τον ίδιο.

Πραγματικά οι Έλληνες πολίτες γελάνε σε κάθε εμφάνιση Κασσελάκη, και περιμένουν το μαργαριτάρι που θα πει, η την γελοιότητα που θα κάνει. Ότι κάνει ο Κασσελάκης δεν μένει ασχολίαστο ούτε στο εξωτερικό, αρκεί να σας πούμε ότι στην Νέα Υόρκη Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, και Έλληνες ομογενείς έχουν μείνει παγωτό μέχρι σήμερα, με τον ινφλουένσερ και τα όσα είπε και έκανε.

Σημασία έχει ότι συριζαίοι που δεν ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα παρακαλάνε να τον είχαν, γιατί ο Αλέξης είχε ξεφτιλιστεί τόσο πολύ που δεν είχε άλλο, και στην περίπτωση Στέφανου Κασσελάκη όσο και να ξεφτιλίζεται έχει και άλλο και το χειρότερο δεν το καταλαβαίνει και συνεχίζει απτόητος.



Ο Βορίδης γελάει με το νούμερο Κασσελάκη: «Να 'ναι καλά ο άνθρωπος, ούτε εγώ δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω αυτά»

 



Μετά τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, αναφορικά με την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια, καθώς και με το «θαύμα της κολυμβήθρας», ο Μάκης Βορίδης δεν άφησε την ευκαιρία για «τρολάρισμα» να πάει χαμένη, και γελάει μαζί με όλο τον κόσμο.

Την τόσο δραματική μεταβολή στον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έχει πραγματοποιήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, προφανώς ο Μάκης Βορίδης δεν θα μπορούσε να την αφήσει ασχολίαστη. Συγκεκριμένα είπε ότι «το να εμφανίζεται ένας ως ριζοσπάστης Αριστερός -Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, λέγεται ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ- ως ριζοσπάστης Αριστερός, δηλαδή όχι Αριστερός, αγριεμένος κιόλας, πολύ ριζοσπαστικό πράγμα. Και να λέει "το λαδάκι στην κολυμβήθρα που σχημάτισε τον σταυρό και άρα ο Κύριος ημών έδειξε και φανέρωσε"! Λοιπόν, όλα αυτά είναι εντυπωσιακά για τους ψηφοφόρους του Κασσελάκη. Επαναλαμβάνω: αυτό που κάνει ο Κασσελάκης τώρα στην Αριστερά, είναι μοναδικό! Δηλαδή, να 'ναι καλά ο άνθρωπος, ούτε εγώ δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω αυτά! Είναι πάρα πολύ καλό και πολύ ωραίο, αυτό που συμβαίνει». Εάν κάπιοιος έλεγε πριν από ένα χρόνο, ότι θα υποστηριχθούν τέτοιες απόψεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον έστελναν σε ψυχίατρο! Όμως, αυτή είναι η απίστευτη πραγματικότητα σήμερα: μετά από την αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα στο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, ήρθε και η πλήρης αξιακή αποδόμηση της Αριστεράς, από τον διάδοχό του Αλέξη Τσίπρα, στην προεδρία του κόμματος.

Αναλυτικά :

Γιάννης Κολοκυθάς: «Πάμε λίγο και στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες. Απορροφήσατε τη φθορά που είχατε;»


Μάκης Βορίδης: «Η απάντηση είναι - και εγώ θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη. Γιατί θέσατε ένα ζήτημα, θέλω να το απαντήσω σε ένα άλλο επίπεδο, πιο πολιτικό. Λέει "το κάνατε (σ.σ. για την συμπερίληψη του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο), γιατί έχετε μια διαρροή προς τα δεξιά". Σωστά; Να απαντήσω: όταν κάποιος θα πάει να ψηφίσει, θα κάνει μια συνολική εκτίμηση, έτσι δεν είναι; Δηλαδή, δεν θα πάει να ψηφίσει γιατί περάσαμε έναν νόμο. Γιατί δεν έχουμε περάσει έναν νόμο. Έχουμε κάνει κάτι για τον κατώτατο μισθό, έχουμε κάνει κάτι για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουμε κάνει κάτι για την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, έχουμε κάνει κάτι για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών -»


Παναγιώτης Στάθης: «Στον καθένα όμως, βαρύνει κάτι κύριε Βορίδη».


Μάκης Βορίδης: «Σωστά».


Γιάννης Κολοκυθάς: «Κύριε Βορίδη, για το νόμο που λέτε τώρα όμως, για την ισότητα στον γάμο, εσείς κινδυνεύσατε να μείνετε εκτός κυβέρνησης».


Παναγιώτης Στάθης: «Εγώ θεωρώ ότι δεν κινδυνεύσατε, αλλά θα μπορούσατε».


Μάκης Βορίδης: «Είχα μια συγκεκριμένη άποψη και είπα ότι είμαι στην κρίση του πρωθυπουργού. Να πω λοιπόν. Άρα λοιπόν, θα κάνει μια συνολική εκτίμηση. Ο ψηφοφόρος λοιπόν, που έχει αυτές τις ευαισθησίες -ας το πω, πατριωτικές, εθνικές ευαισθησίες, ευαισθησίες που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση της λεγόμενης συντηρητικής ατζέντας, όλα αυτά- θα κάνει μια σούμα».



Γιάννης Κολοκυθάς: «Μη μας πείτε πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια πάλι όμως. Σας παρακαλώ δηλαδή».


Μάκης Βορίδης: «Αυτό, η αλήθεια είναι ότι τώρα το υιοθέτησε ο κύριος Κασσελάκης, απ' ό,τι κατάλαβα. Αυτό είναι εντυπωσιακό».


Παναγιώτης Στάθης: «Δεν το υιοθέτησε, δεν το λέει ακριβώς έτσι».


Μάκης Βορίδης: «Μα, τι; Έτσι δεν είπε; Είπε: "δεν χαρίζω την πατρίδα, δεν χαρίζω τη θρησκεία, δεν χαρίζω τις οικογενειακές αξίες". Έτσι δεν είναι; Αυτό δεν είπε;»


Γιάννης Κολοκυθάς: «Αυτό είναι, αυτό είπε».


Μάκης Βορίδης: «Άρα, αφού δεν τις χαρίζει, τις διεκδικεί».


Παναγιώτης Στάθης: «Όχι με τον τρόπο που είναι διατυπωμένο σύνθημα παλαιότερα».


Μάκης Βορίδης: «Δεν ξέρω με ποιον τρόπο. Πάντως αυτή την αναφορά έκανε, στα τρία: πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια».


Γιάννης Κολοκυθάς: «Ισχύει, ναι».


Μάκης Βορίδης: «Εγώ νομίζω ότι αυτό που κάνει ο Κασσελάκης, είναι καταπληκτικό»


Παναγιώτης Στάθης: «Γιατί;»


Μάκης Βορίδης: «Γιατί νομίζω ότι υπάρχει απόλυτη αποδόμηση, όλου του πλέγματος αξιών, ιδεών, που συνηθίζαμε να λέμε "Αριστερά". Ταυτοτικό σημείο για την Αριστερά, η υπεράσπιση της Παλαιστίνης. Ο Κασσελάκης δε λέει μισή κουβέντα για τους Παλαιστίνιους και λέει για την ανάγκη να προστατευτεί το Ισραήλ. Δεν μπορώ να φανταστώ για ένα τέτοιο ζήτημα, μεγαλύτερη αλλαγή θέσης. Ξαφνικά αρχίσει και τους λέει για τα θαύματα στη βάφτιση! Εντυπωσιακό! Με ανθρώπους οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν μια απολύτως κριτική στάση απέναντι στις θρησκευτικές αξίες».


Παναγιώτης Στάθης: «Εδώ, εσείς κάνατε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, που είχε πει ο άνθρωπος "είναι άθεος". Με σεβασμό στη θρησκεία, αλλά άθεος».


Μάκης Βορίδης: «Δυο λεπτά: το να κάνω κριτική σε κάποιον, ο οποίος -ας το πω- αρνείται τις θρησκευτικές αξίες, από μια οπτική της Αριστεράς, είναι ένας κανονικός διάλογος. Έρχεται ένας Αριστερός και λέει "εγώ παιδιά είμαι μαρξιστής, είμαι άθεος, η θρησκεία είναι το όπιο του λαού", λένε αυτά που λένε, λέω κι εγώ τα δικά μου, ότι "όχι δεν είναι έτσι, είναι αλλιώς". Αυτό είναι μια κουβέντα κανονική. Το να εμφανίζεται ένας ως ριζοσπάστης Αριστερός -Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, λέγεται ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ- ως ριζοσπάστης Αριστερός, δηλαδή όχι Αριστερός, αγριεμένος κιόλας, πολύ ριζοσπαστικό πράγμα. Και να λέει "το λαδάκι στην κολυμβήθρα που σχημάτισε τον σταυρό και άρα ο Κύριος ημών έδειξε και φανέρωσε"! Λοιπόν, όλα αυτά είναι εντυπωσιακά για τους ψηφοφόρους του Κασσελάκη. Επαναλαμβάνω: αυτό που κάνει ο Κασσελάκης τώρα στην Αριστερά, είναι μοναδικό! Δηλαδή, να 'ναι καλά ο άνθρωπος, ούτε εγώ δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω αυτά! Είναι πάρα πολύ καλό και πολύ ωραίο, αυτό που συμβαίνει».



Ξεκάθαρο μήνυμα Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα


 

Τυχεροί ξύπνησαν οι Ιρανοί που θα μπορούσε να τους έχει ξεκληρίσει το Ισραήλ για να τους κοπεί η όρεξη για πόλεμο απο νωρίς.

Ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν ότι ήταν επιλογή του Ισραήλ να μην χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις τα ξημερώματα της Παρασκευής και απειλή ότι «θα μπορούσε να είναι χειρότερα» έστειλαν ισραηλινοί αξιωματούχοι μέσω της Jerusalem Post λίγες ώρες μετά το χτύπημα επί ιρανικού εδάφους, παγώνοντας τους Ιρανούς.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι στόχος ήταν εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν «σχεδόν δίπλα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στην ίδια περιοχή».

«Με άλλα λόγια η επίθεση στην Ισφαχάν ήταν σχεδιασμένη όχι μόνο για να πλήξει το Ιράν αλλά και για να κάνει ξεκάθαρο το πόσο ευάλωτες σε επίθεση είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» συμπληρώνεται στο δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη για να υπερσκελίσουν τις δυνατότητες ανίχνευσης από τα ιρανικά ραντάρ «και αυτό θα μπορούσε να γίνει ξανά οποιαδήποτε στιγμή».

Την ίδια στιγμή, προστίθεται στο άρθρο, με την επιλογή να μην χτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν, τη Νατάνζ ή τη Φορντού, «ο επιτιθέμενος (σ.σ. καθώς το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη) έστειλε σήμα στο Ιράν ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση και έναρξη ενός περιφερειακού πολέμου».

«Το αν τελικά το χτυπήμα αυτό θα σταματήσει το Ιράν από το να προχωρήσει με το πυρηνικό πρόγραμμά του και αν θα το αποτρέψει από το να επαναλάβει χτύπημα όπως αυτό του περασμένου Σαββατοκύριακου χωρίς να υπάρξει κλιμάκωση σε ευρύτερο πόλεμο, θα φανεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» καταλήγει το άρθρο της Jerusalem Post.

Η Jerusalem Post ανέφερε ότι το χτύπημα ήταν στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού καθώς το Ισραήλ απάντησε αφού δέχθηκε επίθεση» με την Τεχεράνη παγωμένη και φοβισμένη, να υποβαθμίζει όσα έχουν συμβεί κάνοντας λόγο για κατάρριψη μόνο τριών drones και ανώτερο ιρανό αξιωματούχο να δηλώνει στο Reuters ότι δεν υπάρχει σχέδιο για άμεση ανταπόδοση του χτυπήματος

Το γεγονός ότι οι πυρηνικές υποδομές του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές επιβεβαίωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), και αυτό είναι ένα μάθημα για το Ιράν να μην παίζουν παιχνίδια πολέμου με το Ισραήλ όπως αναφέρουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού για να παραπλανήσει ώστε να μην φανεί ότι πάγωσαν οι ηγέτες του Ιράν, δήλωσε ότι «οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον ύποπτου αντικειμένου».

Το CNN μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερωθεί από την Τρίτη ότι επρόκειτο να υπάρξει επίθεση-απάντηση του Ισραήλ «εντός 1-2 ημερών, χωρίς να δώσουμε την έγκριση» και το Fox News να κάνει λόγο για «περιορισμένης έκτασης χτύπημα του Ισραήλ».




Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη μίλησε και με Τούρκους τουρίστες


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τα τέλη Μαρτίου η χορήγηση visa με διαδικασία express για επισκέπτες από την Τουρκία.

Σε πρώτη φάση η Visa Express, διάρκειας επτά ημερών, είναι διαθέσιμη για ταξίδια προς την Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο. Έως το τέλος του Απριλίου θα ενταχθούν στην πρωτοβουλία ακόμα πέντε νησιά, η Λήμνος, η Λέρος, η Κάλυμνος, το Καστελόριζο και η Σύμη.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επισκέπτες από την Τουρκία που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα στο λιμάνι και ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις όπου γίνεται η διαδικασία έκδοσης visa από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του προγράμματος.

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023, ενισχύοντας την τοπική οικονομία πριν το απόγειο της τουριστικής περιόδου και συμβάλλοντας στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τις τοπικές αρχές, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, τον Υπουργό, για τη δρομολόγηση ενός πάρα πολύ σημαντικού προγράμματος για όλα τα νησιά του Αιγαίου -αλλά δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, εδώ στη Λέσβο όπου βρισκόμαστε.

Βλέπετε ένα πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, είναι το πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα, ουσιαστικά να την αποκτήσουν εντός λίγων λεπτών.

Αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα τόσο εύκολο και αυτονόητο χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά για να υλοποιηθεί και μεγάλη προσπάθεια από τον Υπουργό, καθώς είναι το μόνο τέτοιο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας το οποίο σήμερα “τρέχει” σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν.

Προφανώς δεν θα ήταν εφικτό να δρομολογήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, εάν η χώρα μας δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία την οποία είχε απωλέσει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε και οι ευρωπαϊκές αρχές να γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μία σοβαρή χώρα, η οποία μπορεί -και με μεγάλη ταχύτητα- να επεξεργάζεται αιτήσεις βίζα για είσοδο εντός της ζώνης του Σένγκεν, με ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια. Οπότε, προσβλέπουμε σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.

Να θυμίσω ότι το πρόγραμμα αφορά 10 νησιά τελικά και 14 λιμάνια -τα υπόλοιπα νησιά θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου- και προσβλέπουμε, ειδικά εδώ για τη Λέσβο, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα και κ. Δήμαρχε, σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.

Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τοπική οικονομία του νησιού. Νομίζω το πιστοποιούν τα χαμόγελα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι βλέπουν μία σημαντική πρόσθετη τουριστική κίνηση από την Τουρκία.

Να πω και κάτι τελευταίο, το πρόγραμμα αυτό είναι και η έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα, πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους νησιώτες μας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θέλουν να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με τον γείτονά μας και να έχουμε προφανώς και τα οικονομικά οφέλη από αυτήν την τακτική επικοινωνία, η οποία δρομολογείται τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχυθεί από δω και στο εξής».

«Ήθελα να σας θυμίσω κάτι: πριν από ένα χρόνο περίπου είχατε επισκεφθεί τη Λέσβο και στο Επιμελητήριο σας έθεσα κάποια αιτήματα. Ένα αίτημα, που έθεσα με επίταση, που ήδη το είχαν θέσει και βουλευτές, ήταν η διευκόλυνση χορηγήσεως βίζας σε επισκέπτες στα νησιά και το κάνατε», σημείωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει στα συνολικά 14 λιμάνια που ήδη λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν ως πύλες για επισκέπτες που κάνουν χρήση της Visa Express, χάρη στις οποίες ο χρόνος αναμονής για τη διενέργεια ελέγχου δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά ανά ταξιδιώτη.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε στη συνέχεια με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και ενημερώθηκε για τη σημαντική μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς τη Λέσβο.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μυτιλήνης με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και έργα υποδομής.



Αθλιότητα αντιπολίτευσης κανένα κόμμα δεν ψήφισε το «καλάθι του νονού»!


 

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας», το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε και η τροπολογία για το «καλάθι του νονού», αλλά μόνο από την Ν.Δ. αφού η αντιπολίτευση στο σύνολο της έδειξε την μικροπρέπεια της και την ακαταλληλότητα της να εκφράσει ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους της.

ΟΧΙ σε όλα τα κοινωνικά θέματα που ωφελούν τους πολίτες, από το σύνολο της αντιπολίτευσης, έτσι για να μην υπάρχουν απορίες γιατί οι πολίτες εμπιστεύονται για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του.

Την τροπολογία για το «καλάθι του νονού», υπερψήφισε μόνο η ΝΔ. Από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ και Σπαρτιάτες καταψήφισαν, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν «παρών».



Συνελήφθη 38χρονη στο Ζεφύρι για κλοπές στην περιοχή του Μαραθώνα


 

Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτoφώρου, απογευματινές ώρες της 16-4-2024 στο Ζεφύρι, από αστυνομικούς της Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., 38χρονη ημεδαπή, για διακεκριμένες κλοπές στην περιοχή του Μαραθώνα. Αναζητούνται συνεργοί της.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 16-4-2024 η 38χρονη προσέγγισε άνδρα που εκτελούσε εργασίες στην περιοχή του Σχοινιά, με το πρόσχημα της αναζήτησης εργασίας.

Στη συνέχεια η κατηγορούμενη, πλησίασε το αυτοκίνητο του και αφού αφαίρεσε πορτοφόλι περιέχον χρηματικό ποσό και προσωπικά του έγγραφα αποχώρησε επιβιβαζόμενη σε έτερο αυτοκίνητο, με οδηγό γυναίκα συνεργό της, που αναζητείται.

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Μαραθώνα ταυτοποιήθηκε η 38χρονη και κατόπιν στοχευμένων αναζητήσεων αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντοπίστηκε η ίδια καθώς και το εμπλεκόμενο όχημα στην περιοχή του Ζεφυρίου.

Μετά από έρευνα στην κατοχή της και εντός του οχήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -2- πορτοφόλια και το χρηματικό ποσό των -650- ευρώ, μεταξύ των οποίων και αυτά που είχε αφαιρέσει νωρίτερα.

Εξιχνιάστηκε επιπλέον περίπτωση κλοπής στην περιοχή του Μαραθώνα.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.



Σε αναστολή καθηκόντων ο υπάλληλος μουσείου στη Νίσυρο που τον κατήγγειλαν για κακοποίηση ανηλίκου

 



Στην αναστολή καθηκόντων του καταγγελλόμενου ως δράστη που φέρεται να κακοποίησε ανήλικο στη Νίσυρο προχωράει το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς πρόκειται για υπάλληλό του.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του ανηλίκου κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του από κάτοικο του νησιού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

«Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου στα οποία γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας.

Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ανωτέρω υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων».



Metron Analysis: Ανεβαίνει η Ν.Δ., στις 16,9 μονάδες η διαφορά με τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ - Χάνει και άλλο το ΠΑΣΟΚ

 



Κέρδη πάνω των δύο μονάδων στην πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ  ενόψει ευρωεκλογών κατέγραψε η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Σταθερός ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15,4% στην εκτίμηση ψήφου έναντι 15,1% τον Μάρτιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ χαντακωμένο από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη και την συμπεριφορά του, συνεχίζει την πτωτική δημοσκοπική πορεία με απώλεια άλλης μίας μονάδας και πλέον μένει στο 12%, αφού θέλει να ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου το κυβερνών κόμμα είναι στο 32,3%, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 35% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, με τον Στέφανο Κασσελάκη μόλις στο 9%, να θεωρείται ακατάλληλος από τους πολίτες.




Το ΚΚΕ σε μονοψήφιο ποσοστό μπροστά από την Ελληνική Λύση που εμφανίζει απώλειες σχεδόν 1,5 μονάδων. 

Οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου από το 0,8% τον Μάρτιο τώρα ανέβηκε στο 1,6%.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται τρίτη στην δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, μετά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης μένει στην τέταρτη θέση και ο Στέφανος Κασσελάκης χαμηλά μαζί με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Η ακρίβεια εξακολουθεί να θεωρείται μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, ωστόσο η τάση είναι ελαφρά πτωτική σε σχέση με τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι εντυπώσεις για την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού παραμένουν εξαιρετικά αρνητικές οι 7 στους 10 δεν την κρίνουν θετικά ενώ παραμένουν πολύ ψηλά οι αρνητικές γνώμες για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Η δημοσκόπηση σε κάρτες



















12+1 δεσμεύσεις της Ελλάδας για την προστασία των θαλασσών

 



Τις βασικότερες δεσμεύσεις (commitments) της Ελλάδας για την προστασία των θαλασσών ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην έναρξη των εργασιών του 9ου “Our Ocean Conference” (OOC), που φιλοξενείται στην Αθήνα (16-17/4).

Ο Υπουργός, παρουσία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. John Kerry, που επί θητείας του ξεκίνησε το 2014 η πρωτοβουλία του OOC, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα λαμβάνει 21 δεσμεύσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. δολαρίων, οι οποίες καλύπτουν και τους έξι βασικούς θεματικούς τομείς της Διάσκεψης, δηλαδή: 1. Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, 2. Βιώσιμη γαλάζια οικονομία, 3. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, 4. Ναυτική Ασφάλεια, 5. Βιώσιμη αλιεία και 6. Θαλάσσια ρύπανση.

Ειδικότερα, στις δεσμεύσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και χρηματοδοτεί το OOC-9 συμπεριλαμβάνονται, οι εξής:

  1. Απαγόρευση της μηχανότρατας σε όλες τις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές έως το 2030, ξεκινώντας από τα Θαλάσσια Εθνικά Πάρκα έως το 2026.
  2. Διεύρυνση του δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας για την επίτευξη του στόχου του 30% έως το 2024.
  3. Καθιέρωση εθνικού συστήματος παρακολούθησης και επιτήρησης των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών
  4. Χαρτογράφηση θαλάσσιων οικοτόπων των ελληνικών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών
  5. Δράση για τον εντοπισμό θαλάσσιων οικοτόπων, μεταναστευτικών διαδρομών και περιοχών αναζήτησης τροφής θαλάσσιων χελωνών και ανάπτυξη ψηφιακού Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλιείας στις θαλάσσιες χελώνες
  6. Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος μέτρων για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον τεσσάρων συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών: Κορινθιακός, Θερμαϊκός, Σαρωνικός και Παγασητικός Κόλπος
  7. Εφαρμογή ψηφιακών τεχνικών και συνδυασμένων μεθόδων μέτρησης για τη βελτίωση της παρακολούθησης και επιθεώρησης της θαλάσσιας ρύπανσης
  8. Παρακολούθηση παράκτιων και θαλάσσιων υδάτων, μέσω τηλεπισκόπησης, για την αντιμετώπιση θαλάσσιων, οικολογικών φαινομένων
  9. Διαχείριση και χωροταξικός σχεδιασμός των ελληνικών Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών
  10. Μέχρι το 2030 τουλάχιστον 12 λιμένες θα είναι εξοπλισμένοι με υποδομές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τις θαλάσσιες μεταφορές (cold ironing).
  11. Έως το 2030, μείωση κατά 50% των πλαστικών απορριμμάτων και των μικροπλαστικών κατά 30%, σε σύγκριση με το 2019
  12. Αποκατάσταση του 30% συγκεκριμένων τύπων θαλάσσιων, οικοτόπων έως το 2030, με αύξηση του επιπέδου προστασίας των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, με αύξηση του μεγέθους τους και με οριζόντια μέτρα
  13. Καθιέρωση συστήματος παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης διερχόμενων πλοίων για την έγκαιρη αναγνώριση μεγάλων, θαλάσσιων θηλαστικών, ώστε τα πλοία που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα να επιβραδύνουν και να αποφύγουν τη σύγκρουση με αυτά στην περιοχή μεταξύ Κυθήρων, ακρωτηρίου Ταινάρου και ακρωτηρίου Μαλέα.


Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους 10 μήνες


 

    Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους 10 μήνες.

  1. Ο νέος δικαστικός χάρτης
  2. Ο νέος ποινικός κώδικας που περιλαμβάνει και δράσεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
  3. Νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών
  4. Πολλαπλές δράσεις καταπολέμησης φοροδιαφυγής, όπως η διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές.
  5. Η επιστολική ψήφος
  6. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια
  7. Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες
  8. Η είσοδος του αεροδρομίου Αθηνών στο χρηματιστήριο
  9. Ο νέος τρόπος αξιολόγησης και επιλογής για επιτελικές θέσεις του δημοσίου τομέα (μόλις ολοκληρώθηκε ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τις θέσεις διοίκησης στα νοσοκομεία).
  10. Δύο πολύ σημαντικά εργασιακά νομοσχέδια
  11. Παρεμβάσεις στους servicers και στο χρηματοπιστωτικό τομέα
  12. Η προώθηση του Iris
  13. Τα απογευματινά χειρουργεία και οι νέες διαγνωστικές εξετάσεις.


Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις από μη μισθωτές μητέρες

 


Άνοιξε στις 17.04.24 η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα μητρότητας για τις μη μισθωτές, δηλαδή τις επαγγελματίες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα μετά το πέρας 14 εβδομάδων από την επομένη του τοκετού

  • Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό (830 ευρώ), κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας. Πρακτικά μια μητέρα μη μισθωτή (ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα) παίρνει στήριξη με καθαρά χρήματα (μετά από φόρους και εισφορές) στο χέρι 6.000 (καθαρός βασικός μισθός για 9 μήνες) +2.400 (επίδομα γέννας πρώτο παιδί) = 8.400 ευρώ για 9 μήνες, 8.900 για το δεύτερο, 9.000 για το τρίτο, 9.500 για το τέταρτο. Δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 1000 ευρώ/μήνα καθαρά (αν συνυπολογίσουμε και λοιπές παροχές).
  • Επισημαίνεται ότι έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.
  • Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Το 2022 επεκτείναμε από τους 6 στους 9 μήνες το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εργαζόμενες μισθωτές του ιδιωτικού τομέα κατ’ αναλογία του 9μηνου που λάμβαναν οι μισθωτές του δημοσίου τομέα. Και τον Οκτώβριο του 2023 η επέκταση αυτή κατέλαβε και τις μη μισθωτές ώστε η προστασία της μητρότητας να είναι καθολική και δίκαιη.




Υποβλήθηκε το 4ο αίτημα πληρωμής, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, στο Ταμείο Ανάκαμψης

 



Το 4ο αίτημα πληρωμής, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. Το συγκεκριμένο αίτημα υποβλήθηκε αφού επιτεύχθηκε, νωρίτερα από το προβλεπόμενο, o στόχος της συμβασιοποίησης δανείων, ύψους 4,52 δισ. ευρώ, του ΤΑΑ.

  • Το δανειακό πρόγραμμα του ΤΑΑ παρουσιάζει ιδιαιτέρως υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα δάνεια χορηγούνται με σταθερό επιτόκιο δανεισμού 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες, με μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 14 έτη, και εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου διεθνώς.
  • Σημειώνεται ότι έως τις 26/3/2024 είχαν συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια, εκ των οποίων τα 136 είναι δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του συνόλου των δανειακών συμβάσεων φθάνει στα 11,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,75 δισ. ευρώ είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 3,77 δισ. ευρώ δάνεια των τραπεζών και 2,63 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, προχωρούμε στην κατάθεση και του ανάλογου αιτήματος πληρωμής από το σκέλος των επιχορηγήσεων, επιτυγχάνοντας τα απαιτούμενα ορόσημα και τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των σημαντικών υποδομών, για την Υγεία, την Παιδεία, την Πολιτική Προστασία, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας».

 



Η κρίση στη Μ. Ανατολή μη γίνει περιφερειακή σύγκρουση

 



Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες:

Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο ξεκινάει σε λίγο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

  • Ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ήθελα να κάνω τρεις επισημάνσεις για τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν.
    • Πρώτον, όσον αφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης.
    • Δεύτερον, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι θα συζητηθεί η κατάσταση η οποία επικρατεί στον Λίβανο, μία χώρα η οποία βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Προφανώς η κατάσταση στον Λίβανο επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπρο.
    • Τρίτον, θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, την έκθεση προόδου την οποία έχει συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς το παρόν είμαι ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει, τα οποία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Σε απόλυτη συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού.