Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Ένας άντρα και μία γυναίκα συνελήφθησαν στην Θεσσαλονίκη για εκβίαση και αναζητούνται άλλοι δύο


Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, περίπτωση εκβίασης σε βάρος 45χρονου ημεδαπού, ελεύθερου επαγγελματία.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες (02-08-2017), δύο ημεδαποί ηλικίας 24 και 49 ετών (άντρας – γυναίκα αντίστοιχα) σε βάρος των οποίων, αλλά και σε βάρος δύο ακόμη ημεδαπών συνεργών τους ηλικίας 40 και 33 ετών, σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση - για Εκβίαση και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Προηγήθηκε καταγγελία του παθόντα, σύμφωνα με την οποία η 49χρονη το 2013 του συστήθηκε ως οικονομολόγος και ανέλαβε την πραγματοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ένταξη της επιχείρησής του σε ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο. Όμως, παρά την ολοκλήρωση της εργασίας και την εξόφληση της αμοιβής η 49χρονη επανειλημμένως απαιτούσε επιπλέον ποσά προκειμένου να του επιστρέψει έγγραφα της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι, τον Ιούλιο του 2017 ο συλληφθείς μαζί με τον 40χρονο, λειτουργώντας κατ’ εντολή του 33χρονου συνεργού τους, συναντήθηκαν με τον παθόντα και μεταχειριζόμενοι απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητάς του απαίτησαν για λογαριασμό της 49χρονης γυναίκας χρηματικό ποσό ύψους (9.500) ευρώ. Επιπλέον, ο 24χρονος συνέχισε την εκβιαστική απαίτηση των χρημάτων επικοινωνώντας επανειλημμένως τηλεφωνικά με το θύμα.

Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, μεσημβρινές ώρες χθες (02-08-2017), συνελήφθη ο 24χρονος άντρας, ο οποίος προσήλθε σε προκαθορισμένο ραντεβού, προκειμένου να παραλάβει χρηματικό ποσό που αξίωναν εκβιαστικά, ενώ βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας εντοπίσθηκε και συνελήφθη και η 49χρονη.

Στην κατοχή του συλληφθέντος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(1) ξύλινο μπαστούνι του μπέιζμπολ,
(1) αεροβόλο,
(131) σφαιρίδια,
(19) φυσίγγια πιπεριού και
(207) φυσίγγια κρότου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


300€ λιγότερα θα κάνουμε ανάληψη τον χρόνο με την δήθεν χαλάρωση των capital control



Ποιά χαλάρωση; 1680€ βγάζαμε τον μήνα, 1800€ θα βγάζουμε τώρα αρκεί να έχουμε και να μην μας τα έχει πάρει όλα η κυβέρνηση από φόρους η κατασχέσεις.

Έχουν βγεί τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και σκορπάνε σανο πανηγυρίζοντας για χαλάρωση των capital control κοροιδεύοντας τους πολίτες για δήθεν επιτυχία της κυβέρνησης.

Εάν όμως τα βάλει κάτω δεν βγαίνει και τόσο χαλάρωση αλλά ετήσια μείωση των αναλήψεων κατά 300€.

Αρχικά με την ανικανότητα της κυβέρνησης ήταν 60€ ανά ημέρα δηλαδή 365x60 = 21.900...
Μετά έγινε 420€ ανά εβδομάδα δηλαδή 52x420 = 21.840...
Και τώρα θα γίνει 1.800€ ανά μήνα δηλαδή 12x1.800 = 21.600
300€ λιγότερα τον χρόνο κυρίες και κύριοι μας χαλάρωσαν αλλά την τσέπη.


Ποιόν κοροιδεύετε ρε απατεώνες;


Εικόνες σοκ: Τούρκοι δέρνουν και ξεφτιλίζουν Σύρους πρόσφυγες στα σύνορα




Τη διαπόμπευση Σύρων προσφύγων από Τούρκους στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών αποκάλυψε δημοσιογράφος αναρτώντας σχετικές φωτογραφίες. 

Σε αυτές οι Σύροι εμφανίζονται να φορούν γυναικεία εσώρουχα και έχοντας σκυμμένο το κεφάλι από την ντροπή αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις διαταγές των οπλισμένων στρατιωτών.




Με τα διεθνή μέσα να σχολιάζουν ακόμη και τους μώλωπες και τους τραυματισμούς στα χέρια και στην πλάτη οι πρόσφυγες, το περιστατικό αυτό έλαβε χώρα στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία.


«Ξανά και ξανά οι Τούρκοι στρατιώτες προσβάλουν μερικούς πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα», ανέφερε ο επίσης Σύρος δημοσιογράφος λέγοντας μάλιστα πως οι φωτογραφίες είχαν ανέβει στα social media από τους ίδιους τους στρατιώτες.




Πηγή : real.gr


Περιορίζεται η ελεύθερη επιλογή γιατρού - Η αλήθεια για τις προσλήψεις στην Υγεία



Εισάγεται ένα σύστημα παραπομπών για τους ασθενείς, το λεγόμενο gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ορίζει εάν και ποιον ειδικευμένο γιατρό χρειάζεται να επισκεφτούν στη συνέχεια 

Με φόντο τις επιθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη κατά παντός ομιλητή απο την αντιπολίτευση αλλά και του Πρωθυπουργού που πήρε τη σκυτάλη της κόντρας για την... κόντρα χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, κατά του προέδρου της ΝΔ κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, προτελευταία ημέρα πριν το θερινό κλείσιμό της, ο νόμος για την περίφημη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). 

Το στοίχημα για την υλοποίηση της ΠΦΥ («μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας από τη δημιουργία του ΕΣΥ τη δεκαετία του 1980» χαρακτηρίστηκε από τον κ. Αλέξη Τσίπρα, «πρόχειρη, ανεδαφική και φαραωνική παρέμβαση που απογειώνει τον κρατισμό» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης) μπαίνει εν μέσω της θερινής ραστώνης, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ακυρώνει τον εαυτό της και τις εξαγγελίες της για δημιουργία 60 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) μέχρι τον... περασμένο Ιούνιο. 

Η πιλοτική δημιουργία των πρώτων ΤΟΜΥ γίνεται δημιουργία 239 ΤΟΜΥ σε 65 σημεία της χώρας με ανοιχτή ημερομηνία και χωρίς φυσικά να υπάρχει σοβαρή εκτίμηση ότι θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Είναι ενδεικτικό, ότι χθες κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια, αναρτήθηκε στη Διαύγεια και η προκήρυξη για την πρόσληψη 3.000 επαγγελματιών υγείας (γιατρών, επισκεπτών υγείας) με διετείς συμβάσεις έργου, για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ.  Η προκήρυξη ορίζει πως οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ από τις 8 ως και τις 25 Αυγούστου. 

Οι 3.000 προσλήψεις, που στην πραγματικότητα είναι συμβάσεις διετίας και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, χρησιμοποιήθηκαν βεβαίως από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στην ομιλία του χρησιμοποίησε το γνωστό... αφήγημα για τις προσλήψεις στην Υγεία, βαφτίζοντας προσλήψεις τις συμβάσεις επικουρικών γιατρών ή για τους 12μηνίτες του ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία. «Εχουν τοποθετηθεί 9.000 εργαζομενοι στην Υγεία, και αναμένονται αλλοι τόσοι» είπε χαρακτηριστικά, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ανταπαντουν ότι ουσιαστικά δημιουργείται ένας κομματικός στρατός, που έχει ελάχιστη σχέση με τις ανάγκες της Υγείας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης πάσχει και στο θέμα της χρηματοδότησης, καθώς αυτή είναι εξασφαλισμένη για τα πρώτα τέσσερα χρόνια μέσω ΕΣΠΑ. Για εφέτος έχει εγκριθεί το πόσό των 74 εκατ. ευρώ. Στη Βουλή εκφράστηκε η έντονη ανησυχία ότι δεν αποκλείεται οι περίφημες ΤΟΜΥ να μετατραπούν, εάν κι εφόσον δημιουργηθούν, σε πρόγραμμα τύπου «Βοήθεια στο Σπίτι» που ξεκίνησε με χρήματα ΕΣΠΑ και μετά αφέθηκε εντελώς. Η χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ, έστω των 239 που σχεδιάζει να λειτουργήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από εθνικούς πόρους μετά την τετραετία του ΕΣΠΑ μόνο μειδίαμα προκαλεί επι του παρόντος...

Με το νέο σύστημα ΠΦΥ αξιοποιούνται κάποιες υπάρχουσες δομές Υγείας, δηλαδή Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, αλλά το σύστημα δεν βασίστηκε σε αυτά. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν ότι μια λύση ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα ήταν η ενίσχυση των υπαρχουσών δομών με προσωπικό και εξοπλισμό. 

Ανοιχτό είναι το ζήτημα και της κτιριακής υποδομής των ΤΟΜΥ.  Περίπου 70 κτίρια έχουν εξασφαλιστεί μέσω συνεργασίας με τους δήμους για να στεγάσουν τις ΤΟΜΥ. Οι υπόλοιπες 170 δομές είναι στον… αέρα. Ενδεικτικό της κατάστασης αναφορικά με την αναζήτηση κτηρίων είναι ότι στην Κρήτη επιλέχθηκε χώρος για να λειτουργήσει ΤΟΜΥ μέσα σε Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων, προκαλώντας αντιδράσεις των εργαζομένων.

Με το νέο σύστημα, αν κι όποτε τεθεί σε λειτουργία, περιορίζεται η ελεύθερη επιλογή γιατρού. Εισάγεται ένα σύστημα παραπομπών για τους ασθενείς, το λεγόμενο gatekeeping, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ορίζει εάν και ποιον ειδικευμένο γιατρό χρειάζεται να επισκεφτούν στη συνέχεια. Ακυρώνεται ουσιαστικά η ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους πολίτες, οι οποίοι δεν θα μπορούν να επισκεφθούν στο πλαίσιο του δημοσίου συστήματος υγείας εξειδικευμένο γιατρό -εκτός εαν πηγαίνουν ιδιωτικώς και πληρώνουν- εάν δεν δίνει το πράσινο φως ο οικογενειακός γιατρός.

Ήδη οι σύλλογοι ασθενών, όπως οι χρονίως πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα και οι οικολογικοί ασθενείς έχουν διαμαρτυρηθεί για τον «αποκλεισμό» τους όπως τον χαρακτηρίζουν από τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη. Αλλά και οι χιλιάδες εξειδικευμένοι γιατροί έχουν διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. 

Τι ισχύει σήμερα 


Όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, μπορεί να απευθυνθεί σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ ή σε Κέντρο Υγείας ή ιατρείο του Περιφερειακού Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). 

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί εξετάζουν δωρεάν και παραπέμπουν για εξετάσεις ή χορηγούν φάρμακα μέσω του ειδικού συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του Οργανισμού. 

Δικαίωμα χορήγησης συνταγής και παραπομπής για εξέταση έχουν και μη συμβεβλημένοι γιατροί, αλλά έναντι αμοιβής. 

Για χρόνια ή πιο εξειδικευμένα περιστατικά, λειτουργούν δωρεάν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δημόσιων νοσοκομείων ή τα απογευματινά ιατρεία νοσοκομείου έναντι αμοιβής. 

Σε περίπτωση που πρόκειται για επείγον περιστατικό, ο πολίτης καλεί το ΕΚΑΒ και διακομίζεται με ασθενοφόρο σε δημόσιο νοσοκομείο. Η έννοια του επείγοντος βεβαίως έχει «ξεχειλώσει» κι αυτό αποτελεί μια κατά κοινή ομολογία παθογένεια του ΕΣΥ σήμερα. Στα επείγοντα του ΕΣΥ πηγαίνουν εκατοντάδες ασθενείς σε κάθε εφημερία νοσοκομείου οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας που να απαιτεί αντιμετώπιση από νοσοκομείο, κι αυτό λόγω της έλλειψης δομών ΠΦΥ που να καλύπτουν προβλήματα υγείας ήπιας και μέτριας δυσκολίας. 

Τι αλλάζει 


Στις 239 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) θα παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα σε επίπεδο γειτονιάς (προαγωγή, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία).

Σε αυτές, θα υπάρχουν «οικογενειακοί γιατροί», κυρίως παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες όπως και οι συνάδελφοί τους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Εκτιμάται πως κάθε οικογενειακός γιατρός θα καλύπτει πληθυσμό 2.000 ενηλίκων και ο οικογενειακός παιδίατρος 1.500 παιδιών.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα έχουν ελάχιστο ωράριο απασχόλησης ανά ηµέρα και ανά εβδοµάδα. Θα αµείβονται κατά κεφαλή για τον πληθυσµό ευθύνης τους βάσει συντελεστή ηλικιακής οµάδας. 

Όλοι οι πολίτες θα εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό της επιλογής τους, αλλά στην περιοχή τους.  Ο οικογενειακός γιατρός θα διατηρεί το ιστορικό κάθε πολίτη και θα είναι αυτός που θα τον παραπέμπει στη δευτεροβάθμια ή την τριτοβάθμια φροντίδα. Θα αποτελεί το ιατρείο του οικογενειακού γιατρού το πρώτο «σηµείο εισόδου» του πολίτη στο σύστημα Υγείας. Η παραποµπή από τον οικογενειακό ιατρό θα είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία εκτός εάν πρόκειται για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.


Παναγιώτα Καρλατήρα
Πηγή : protothema.gr


Καταργείται ο εθνικός ύμνος και έπαρση σημαίας από τα δημοτικά σχολεία



Η έπαρση της σημαίας παράλληλα με την ωδή του εθνικού ύμνου από τους μαθητές δεν περιλαμβάνονται πλέον στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων. Μετά την καθιέρωση της κλήρωσης για την επιλογή των σημαιοφόρων, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παρακάτω, ορίζοντας πως στα δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται για τα δημόσια κτίρια της χώρας, και όχι το έως τώρα τελετουργικό βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη γαλανόλευκη.

Ειδικότερα, στο άρθρο 13 παράγραφος 5 β του Π.Δ. 201/98, (υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης) προβλεπόταν πως «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από τον σύλλογο διδασκόντων. Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται: (1) την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας), (2) στις εθνικές επετείους και στις τοπικές εορτές, (3) όταν κρίνεται σκόπιμο από τον σύλλογο διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές». Η πρόβλεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο του Συντάγματος για την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης. Η έπαρση γινόταν με τους μαθητές να λένε τον εθνικό μας ύμνο, ενώ σε αρκετά σχολεία, με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων η έπαρση γινόταν κάθε Δευτέρα.

Στο Π.Δ. Γαβρόγλου, στο άρθρο 3 παράγραφος 7 ορίζεται μόνο ότι «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες». Επίσης, για το πρόγραμμα του σχολείου ορίζεται στο άρθρο 18 ότι «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική. Ο διευθυντής του σχολείου προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα». Και αυτό το άρθρο δεν έχει πρόβλεψη για έπαρση της σημαίας.

Μάλιστα, από τη νυν ηγεσία του υπ. Παιδείας «κινδύνευσε» και η πρωινή προσευχή στο προαύλιο. Οπως δήλωσε (Realfm 97,8) χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, το Π.Δ. δεν περιείχε το θέμα της προσευχής και επεστράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί υπήρξε θέμα αντισυνταγματικότητας. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως «το κουμπί σε αυτό το Π.Δ. δεν ήταν η σημαία, μέσα στο ίδιο προεδρικό διάταγμα ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αλλά στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πάνω στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες πάτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι. Εκεί κυρίως στόχευαν, απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει».



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Καθημερινή


Δεν πλήρωσαν την πρώτη τους δόση στην εφορία 670.000 φορολογούμενοι



Δεν μπόρεσαν και όχι δεν ήθελαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος περίπου 670.000 φορολογούμενοι, όπως λένε τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι 670.000 φορολογούμενοι θα προστεθούν στους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους κυνηγημένους από την κυβέρνηση και θα τους επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα της κατάσχεση μισθού ή σύνταξης και δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού.

Οι 670.000 περίπου φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν φόρους ύψους 340 εκατ. ευρώ. 

Το 2017 υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) θα αφήσουν συνολικά απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 13 δισ. ευρώ γιατί απλά δεν έχουν και δεν μπορούν άλλο να πληρώνουν για να επιβιώσει αυτή η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Το 2017

- 2.431.000 φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν έως τις 31 Ιουλίου 1.114.509.000 ευρώ

- 1.760.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν 775.031.000 ευρώ

 -671.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 339,4 εκατ. ευρώ

Το 2016

 -2.230.000 φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν 1,145 δισ. ευρώ (πρώτη δόση)

-1.571.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν 793 εκατ. ευρώ

-659.000 φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 352 εκατ. ευρώ

 Τον Σεπτέμβριο τα απλήρωτα χρέη θα είναι περισσότερα  καθώς θα πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ


Ερχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από τις αρχές του 2018



Mε το συνολικό ποσόν των 375 εκατ. ευρώ θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του 2018 και μέχρι το 2022, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που κατέβαλε η ΔΕΗ για υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) την περίοδο 2012-2015.

Στο ποσό αυτό φέρεται να καταλήγει η ΡΑΕ, που εδώ και μήνες εξετάζει ενδελεχώς τις δαπάνες της ΔΕΗ για ΥΚΩ, περιορίζοντας κατά το ήμισυ σχεδόν το ανακτήσιμο ποσό των 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν και τα ποσά αυτά σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να ανακτώνται ανά έτος, η πρακτική που ακολουθούνταν από τους εποπτεύοντες υπουργούς ήταν η μετακύλισή τους για την επόμενη χρονιά προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος από την επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί ένας λογαριασμός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που τελικά εκκαθαρίζεται με την πίεση του μνημονίου. Την εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ ανέλαβε η ΡΑΕ, ως αρμόδια αρχή, για να εισηγηθεί στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη πρόταση για την ανάκτηση του ποσού που προκύπτει από τους λογαριασμούς ρεύματος σε ορίζοντα 5ετίας, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους θεσμούς. Η εκκαθάριση δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό και το θέμα έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες Ολομέλειες της ΡΑΕ, με τελευταία τη χθεσινή, όπου και αναμένονταν οριστικές αποφάσεις, οι οποίες τελικά μεταφέρθηκαν για αύριο χωρίς να αποκλείεται να αναβληθούν για την ερχόμενη εβδομάδα.

Η λογική που επικράτησε στη ΡΑΕ, και έχει εξοργίσει τη ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένη να προσφύγει ακόμη και νομικά για τη διεκδίκηση του συνολικού ποσού των 735 εκατ. ευρώ, είναι ο περιορισμός κατά το δυνατόν των επιβαρύνσεων στους καταναλωτές. Στο πλαίσιο αυτό δεν αναγνώρισε δαπάνες από την περιουσιακή βάση της ΔΕΗ για την κάλυψη των αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ηλεκτρισμό, περιορίζοντας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ανακτήσιμο κόστος στα 375 εκατ. ευρώ. Η αμέσως επόμενη δύσκολη «άσκηση» για τη ΡΑΕ ήταν το πώς θα επιμεριστεί το κόστος αυτό στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος με τρόπο που να μην επέλθουν μεγάλες αυξήσεις.

Η ΡΑΕ φέρεται να καταλήγει σε μια οπισθοβαρή ανάκτηση έτσι ώστε να μεταφερθούν οι μεγάλες αυξήσεις προς το τέλος της 5ετούς περιόδου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος των ΥΚΩ της εξεταζόμενης περιόδου σε ποσοστό 89,49% καλύπτει την επιπλέον δαπάνη της ΔΕΗ, ώστε οι κάτοικοι και όλες οι επιχειρήσεις των μη διασυνδεδεμένων νησιών που τροφοδοτούνται με πετρελαϊκές μονάδες υψηλού κόστους να έχουν την ίδια τιμή ηλεκτρικού ρεύματος με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Ο σχεδιασμός της ΡΑΕ για οπισθοβαρή ανάκτηση των ΥΚΩ λαμβάνει υπόψη του την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης, η οποία θα περιορίσει σημαντικά τα κόστη ΥΚΩ μετά το 2020, οπότε το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι μειωμένο. Οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, που αποτελούν ρυθμιζόμενη χρέωση για όλα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ανεξαρτήτως παρόχου, εκτός από το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών καλύπτει και το κόστος του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου (ΚΟΤ) καθώς και την επιδότηση των τιμολογίων των πολυτέκνων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η ΡΑΕ αναμένεται να αποφασίσει για την αναμόρφωση του ΚΟΤ που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Η ΡΑΕ επανεξετάζει τα κριτήρια εισαγωγής στο ΚΟΤ, διατηρώντας τα εισοδηματικά, όμως σε συνάρτηση και με την περιουσία και τις καταθέσεις, αλλά και κλιμακούμενες εκπτώσεις και περιορισμό των ορίων της κατανάλωσης.



ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Καθημερινή


Μητσοτάκης: To νομοσχέδιο για τη δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία, είναι πρόχειρο, ανεδαφικό και δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τις ανάγκες της κοινωνίας.




Η ομιλία του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην βουλή στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτή την αίθουσα ο οποίος να διαφωνεί με την παρατήρηση ότι η χώρα χρειάζεται ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας και Περίθαλψης. Το μεγάλο ερώτημα το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα είναι ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να παράσχουμε στους πολίτες καθολική δωρεάν Πρωτοβάθμια Υγεία. Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο στο οποίο καθρεφτίζεται πλήρως ο τρόπος λειτουργίας της Κυβέρνησης, αλλά και ο ιδεολογικός πυρήνας ο οποίος διέπει όλες τις πρόσφατες πολιτικές σας επιλογές. Αυτές, δηλαδή, που κινούνται έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο των Μνημονίων που εσείς οι ίδιοι σπεύσατε να υπογράψετε.

Είναι ένα νομοσχέδιο για τη δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία, το οποίο είναι πρόχειρο, ανεδαφικό και δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τις ανάγκες της κοινωνίας. Πρόσεξα από την ομιλία του κ. Τσίπρα - η οποία κράτησε παραπάνω από τριάντα λεπτά - ότι αφιέρωσε ελάχιστα λεπτά από την τοποθέτησή του στον πυρήνα του νομοσχεδίου, στο τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο πάτε να φτιάξετε. Κυρίως είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο, για άλλη μια φορά, εκφράζει την εμμονή σας να διχάζετε την κοινωνία, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τον ιδιωτικό με τον δημόσιο τομέα. Το είδαμε και στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την Παιδεία, το βλέπουμε και σήμερα στην παρέμβαση που νομοθετείτε για την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Τι ακριβώς, κύριε Υπουργέ, είναι αυτό το οποίο βαφτίζετε μεταρρύθμιση; Θα σας πω τι είναι: Η αλόγιστη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών μέσα από ένα σύστημα το οποίο στην πραγματικότητα περιορίζει τις ελεύθερες επιλογές τους στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Είναι ένα νομοθέτημα, το οποίο - για λόγους που αντιλαμβάνομαι απόλυτα - δεν πατάει πάνω σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας από προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Θα αναφέρω ενδεικτικά τον ν. 4238 του Φεβρουαρίου του 2014, στον οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Τσίπρας και ο οποίος καθόριζε τη δική μας αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  Θα κάνω, όμως και μια ειδική μνεία στο άρθρο 5. Το άρθρο 5 του νόμου, κύριε Υπουργέ, καθιέρωνε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Είχατε πλήρη νομοθετική εξουσιοδότηση να προχωρήσετε σε αυτήν τη σημαντική καινοτομία. Γιατί δεν το κάνατε; Πιστεύω ότι δεν το κάνατε διότι στην παράγραφο 4 του άρθρου 5 ορίζεται ότι ο οικογενειακός γιατρός είναι συμβεβλημένος γιατρός, εκτός αν εργάζεται ήδη σε δομή του ΠΕΔΥ. Με άλλα λόγια, το σύστημα το οποίο εμείς είχαμε οικοδομήσει ήταν ένα σύστημα το οποίο προέβλεπε την αρμονική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο επί της αρχής, σας ενοχλεί βαθιά. Και με τι το αντικαθιστάτε, λοιπόν; Με μια μεγάλη, βαριά, φαραωνική - τολμώ να πω - δομή, η οποία - κατά την άποψή μας - είναι περιττή. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, για άλλη μια φορά, σε αυτήν την αίθουσα ενεργείτε χωρίς καμία απολύτως αίσθηση δημοσιονομικής ευθύνης, χωρίς κοστολόγηση και χωρίς αίσθηση των πραγματικών αντοχών της οικονομίας μας. Είναι κάτι το οποίο αποδεικνύει, για άλλη μια φορά τη δεινή πολιτική θέση στην οποία έχετε περιέλθει.

Προσθέτετε, κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, πρόσθετα βάρη τα οποία σήμερα η χώρα μας δεν μπορεί να τα σηκώσει, με μοναδική σκοπιμότητα να δημιουργήσετε πολιτικές πελατείες. Αν έπρεπε να συνοψίσω το νομοσχέδιο σε μια φράση, θα έλεγα «πολλές νέες προσλήψεις σε αχρείαστες δομές». Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα. Σας το έχω ξαναπεί πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Ο διχασμός δεν αποτελεί λύση, οι δε πελατειακές πολιτικές έχουν πεθάνει, κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες ξέρουν ότι τελικά έχουμε όλοι κοινό συμφέρον να βγούμε από την κρίση και αυτό θα γίνει μόνο αν είμαστε ενωμένοι.

Θα σας πω, επίσης, ότι η λογική την οποία εισάγετε στο νομοσχέδιό σας είναι μια λογική τελείως ξεπερασμένη από τις ίδιες τις εξελίξεις. Σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου, οι δημόσιες υπηρεσίες - προσέξτε, οι δημόσιες υπηρεσίες - δεν παρέχονται υποχρεωτικά από δημόσιους υπαλλήλους. Είναι άλλο το κρατικό και άλλο το Δημόσιο. Και όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι δημόσιες υπηρεσίες - μπορεί και επιβάλλεται - να προσφέρει και ο ιδιωτικός τομέας. Πάντα, όμως, υπό μια βασική προϋπόθεση: Να έχουμε εξοικονόμηση δαπανών και να υπάρχει διαρκής και αποτελεσματικός έλεγχος και του παραγόμενου αποτελέσματος, αλλά και του κόστους. Θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό, για να δούμε πώς αντιλαμβάνεστε εσείς και πώς εμείς το ζήτημα του ελέγχου του κόστους, όταν αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Όλοι, λοιπόν, το αντιλαμβάνονται αυτό. Όλοι εκτός από εσάς. Δημιουργείτε, χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο, πολλές νέες δομές στην Πρωτοβάθμια Υγεία, για τις οποίες έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι θα βελτιώσουν τελικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες. Ξέρετε, στη χώρα μας σήμερα έχουμε αρκετές δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αναλογικά μάλιστα -έβλεπα μια ανάλυση - έχουμε περισσότερες από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να σας πω, επίσης, ότι κάποιες από αυτές τις δομές λειτουργούν πραγματικά εξαιρετικά.

Επιτρέψτε μου μια σύντομη παρένθεση από μια πρόσφατη εμπειρία που είχα κατά την επίσκεψη την οποία έκανα στη Μάνη και συγκεκριμένα στην Αρεόπολη. Επισκέφθηκα ένα Κέντρο Υγείας στην Αρεόπολη του οποίου προΐσταται - και θέλω να αναφέρω το όνομά του γιατί είναι ένας άξιος και σπουδαίος δημόσιος υπάλληλος - ο κ. Μαργιώλης. Είναι ένα Κέντρο Υγείας το οποίο λειτουργούσε υποδειγματικά, με πολύ λιγότερο προσωπικό από αυτό το οποίο εσείς κρίνετε ότι χρειάζονται τα Κέντρα Υγείας, με αφοσιωμένους υπαλλήλους, με αίσθηση καθήκοντος, με στοιχεία απολογιστικά, τα οποία είχα τη δυνατότητα να δω, με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό διακομιδών από το Πρωτοβάθμιο Κέντρο Υγείας στα νοσοκομεία, κάτω του 2%. Άρα, το Κέντρο Υγείας επιτέλεσε το βασικό του καθήκον, που είναι να παρέχει υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να μην χρησιμοποιείται απλώς ως ένα κέντρο, στο οποίο θα μεταφέρουν ασθενείς στο νοσοκομείο.

Το μέλημά σας, κύριε Υπουργέ, θα έπρεπε να είναι το πώς θα αναπαράγετε τέτοιες επιτυχημένες δομές σε ολόκληρη τη χώρα. Όχι πώς θα προσθέστε καινούργιες. 239 Τoπικές Ομάδες Υγείας (ΤοΜΥ), νέες δομές, σε 65 αστικά κέντρα, καλύπτοντας όμως μόλις το 30% του πληθυσμού και χωρίς να λαμβάνετε υπόψιν συγκεκριμένες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Πόσοι εργαζόμενοι θα χρειαστούν, λοιπόν, κύριε Υπουργέ; Ερωτώ εσάς γιατί ο πρωθυπουργός δεν μας τιμά με την παρουσία του στη σημερινή συζήτηση. Φαντάζομαι ότι δεν τα ξέρει τα θέματα με μεγάλη λεπτομέρεια, γι’ αυτό ρωτάω εσάς. Και επειδή και τα μαθηματικά του είναι και λίγο στρεβλά. Με τα δικά σας μαθηματικά ότι 3.000 εργαζόμενοι χρειάζονται μόνο για τα ΤοΜΥ, εκ των οποίων 1.800 γιατροί, το κόστος είναι περίπου 80.000.000 ευρώ.

Εδώ, όμως, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: Πόσοι Δήμοι δεν έχουν Κέντρα Υγείας, κύριε Υπουργέ, τα οποία θα φτιάξετε; Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, γύρω στους 90. Πολλαπλασιάστε 90 επί 45 εργαζόμενους σε κάθε Κέντρο Υγείας το οποίο θα φτιάξετε και μας προκύπτουν άλλες 4.000 προσλήψεις για τα Κέντρα Υγείας σε εκείνους τους Δήμους οι οποίοι δεν έχουν. Μας λέτε ότι θα ολοκληρώσετε την πρώτη φάση με 3.000 προσλήψεις. Ούτε εσείς ξέρετε πόσες προσλήψεις απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασής σας. Ο κ. Τσίπρας, αν και μηχανικός, με τους αριθμούς. Δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά. Και φυσικά δεν μιλώ για τη συνολική δαπάνη της πρότασής σας, αν εκτιμήσει κανείς ότι για να υλοποιηθεί πλήρως αυτό το φαραωνικό δίκτυο των ΤοΜΥ το οποίο θέλετε να υλοποιήσετε, θα χρειαστούν περί τις 700 μονάδες. Αυτό σημαίνει ετήσιο κόστος 300.000.000 με 400.000.000 ευρώ. Κάντε την πρόσθεση και καταλάβετε και για πόσες προσλήψεις μιλάμε. Διότι εκεί είναι τελικά η ταμπακιέρα.

Φυσικά, όμως, έχουμε τη μαγική λύση! Τα χρήματα θα βρεθούν από ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι βέβαια και αυτοί πεπερασμένοι είναι. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς ή για δράσεις στον τομέα της υγείας με σημαντικότερη προστιθέμενη αξία. Αντ’ αυτού, ευρωπαϊκοί πόροι εξαντλούνται, για άλλη μία φορά, σε μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων. Και βέβαια γνωρίζουμε - και το γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, αλλά δεν έχετε δώσει καμία απάντηση και δεν έδωσε ούτε ο κ. Τσίπρας - ότι αυτοί οι πόροι έχουν ημερομηνία λήξης. Οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι αναπτυξιακοί πόροι και όχι για να χρηματοδοτούν επ’ άπειρον το πελατειακό Κράτος που πάει να φτιάξει άρον - άρον ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσο καιρό, λοιπόν, μπορούμε να συντηρήσουμε ένα τόσο κοστοβόρο και ανορθολογικό σύστημα; Και το ερώτημα είναι καίριο. Διότι σε λίγο, όταν θα εξαντληθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι, ο πολίτης θα χρειαστεί να επωμιστεί το κόστος αυτών των αχρείαστων δομών με τους φόρους, τους πολλούς φόρους, τους οποίους ήδη πληρώνει. Και μάλιστα ενώ δεν θα έχει την ελευθερία να επιλέξει τον γιατρό που εμπιστεύεται,  ο οποίος τώρα είναι συνεργαζόμενος γιατρός του ΕΟΠΥΥ. Και βέβαια το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με πλήθος υπαλλήλων και αμφισβητείται ο τρόπος με τον οποίο θα προσληφθούν και εάν τα κριτήρια θα είναι πραγματικά αξιοκρατικά. Γνωστή η φάμπρικα την οποία στήνετε: Υπάλληλοι τους οποίους θέλετε να μετατρέψετε σε όμηρους του ΣΥΡΙΖΑ για να εκβιάσετε την ψήφο τους.

Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, να αναφέρεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία αντικαθιστά - έχει ήδη αντικαταστήσει κατά τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα - τα τηλεφωνικά κέντρα για να κλείνονται ραντεβού στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας. Όταν γράφετε αυτά τα πράγματα στον κ. Τσίπρα, επειδή δεν τα γνωρίζει, φροντίστε τουλάχιστον να του δίνετε τα ακριβή στοιχεία. Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι, σήμερα το πρωί, ανοίγοντας την τηλεόραση, είδα μια διαφήμιση για το 14884. Φανταζόμουν ότι θα τα είχατε ήδη καταργήσει. Αναζήτησα από περιέργεια τα στοιχεία. Πόσα ραντεβού, κύριε Υπουργέ, κλείστηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2017 συνολικά στο υφιστάμενο σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας, στο ΠΕΔΥ; Γνωρίζετε τον αριθμό; Να σας τον πω εγώ: 3.584.143 ραντεβού. Τόσα κλείστηκαν. Πόσα κλείστηκαν με την ηλεκτρονική πλατφόρμα; Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, πόσα κλείστηκαν; Να σας το πω εγώ λοιπόν: 106.688. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τους πολίτες! Και μετά στενοχωριέστε όταν σας λέμε ψεύτες! Ή ψεύτες είστε ή άσχετοι. Ένα από τα δύο.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στα ζητήματα του νομοσχεδίου. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη συνολική μας πρόταση για τη δημόσια υγεία το Φθινόπωρο και να καλύψουμε φυσικά και σε μεγάλη λεπτομέρεια τον νευραλγικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία: Σε μία απάντηση σε αυτά που μας είπε ο κ. Τσίπρας, ότι εσείς πολεμάτε «το πάρτι διαπλοκής το οποίο κάποιοι άλλοι είχαν στήσει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ο οποίος υπερκοστολογούσε υπηρεσίες υγείας, τις οποίες αγόραζε ο ΕΟΠΥΥ χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Έχω εδώ μία Υπουργική Απόφαση, με Φ.Ε.Κ. 28 Ιουλίου 2017, την οποία υπογράφει ο κ. Πολάκης. Θα ήθελα την απάντηση του Υπουργού επ’ αυτού.

Είναι μία ύποπτη Υπουργική Απόφαση, η οποία προκαλεί τους ασφαλισμένους και ζημιώνει τον ΕΟΠΥΥ. Και τελικά είναι μία απόφαση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εσείς αντιλαμβάνεστε στην πράξη την άσκηση δημόσιας εξουσίας. Πολλές κορόνες υπέρ της διαφάνειας, αλλά στην πράξη κλείνετε τα μάτια σε κάθε είδους διαφθορά και προωθείτε επιχειρηματίες που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του. Εξηγούμαι: Οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας επί των προηγούμενων Κυβερνήσεων είχαν σπεύσει να προστατεύσουν τον ΕΟΠΥΥ ακριβώς από αυτό το φαινόμενο το οποίο εσείς περιγράψατε, τις υπερτιμολογήσεις, τις κλινικές οι οποίες δέχονταν πολύ περισσότερους ασθενείς από αυτούς που μπορούσαν να φιλοξενήσουν, με άλλα λόγια από αυτούς που στην ουσία έκλεβαν το Κράτος μέσω του ΕΟΠΥΥ. Πράγματι, ήταν πολλοί αυτοί. Επιβλήθηκαν ποινές. Αυτές τις ποινές τις είχαν αποδεχθεί και οι προηγούμενοι Υπουργοί, ο κ. Δημόπουλος, ο κ. Κουρουμπλής. Και ξαφνικά, στις 28 Ιουλίου, ο κ. Πολάκης, με απόφασή του, καταργεί αυτές τις ποινές. Γιατί; Γιατί τους αθωώνετε; Ποιοι ωφελούνται; Τι γραμμάτια ξεπληρώνετε και σε ποιους;

Εμείς επιχειρήσαμε να βάλουμε τάξη και επιλέξαμε πιλοτικά πέντε καταξιωμένες διεθνώς ελεγκτικές εταιρείες για να κάνουν ελέγχους. Πράγματι, αυτοί οι έλεγχοι πέτυχαν σημαντικές εξοικονομήσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εμείς βάλαμε φρένο μ’ αυτόν τον τρόπο σε αλόγιστες υπερβάσεις μέσω αυστηρών κυρώσεων και ελέγχων που κάναμε, επιβραβεύοντας αυτούς που είναι συνεπείς και τιμωρώντας αυτούς οι οποίοι πλούτιζαν εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου και του ΕΟΠΥΥ. Αντί να συνεχίσετε αυτήν την αποτελεσματική δράση και να γλυτώσετε δεκάδες εκατομμύρια για τον ΕΟΠΥΥ, απαξιώσατε τη διαδικασία. Ευεργετήσατε επί της ουσίας τους παραβάτες και ανοίξατε το δρόμο σε νέες απαράδεκτες υπερβάσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των φορολογούμενων. Θα ήθελα πολύ να είναι εδώ ο κ. Τσίπρας και να απαντήσει αυτός σ’ αυτά τα οποία του λέω.

Βέβαια, το ίδιο επιχειρήσατε να κάνετε και με την περιβόητη τροπολογία, η οποία αφορούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, με την οποία θέλατε να νομιμοποιήσετε δαπάνες που είχαν καταγγελθεί και ελέγχονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Μάλιστα, είστε τόσο ερασιτέχνες που αποκαλυφθήκατε, διότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ούτε το «κόπι πάστε» δεν μπορέσατε να κάνετε καλά. Το διορθώσατε βέβαια. Προσπαθήσατε με άλλα λόγια να νομιμοποιήσετε μία σειρά από δαπάνες.  Όταν, όμως, σας πιάσαμε «με τη γίδα στην πλάτη», φέρατε διορθωτική τροπολογία ώστε να απαλείψετε τον όρο «Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου» από τη σχετική ρύθμιση και να μην καταλαμβάνει αυτή η ρύθμιση συνολικά το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όμως, εδώ υπάρχουν μία σειρά από ερωτήματα: Ποιες είναι οι αναθέσεις οι οποίες έγιναν; Πόσες είναι τελικά; Πόσα χρήματα δόθηκαν με απευθείας ανάθεση; Πόσες εταιρείες πήραν αυτές τις αναθέσεις; Ποιος έβαλε την υπογραφή του και με ποια εξουσιοδότηση; Αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα σχετικά στοιχεία.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι βουλευτές, με την εξής παρατήρηση: Η Κυβέρνηση του απόντος από τη σημερινή συζήτηση κ. Τσίπρα συνεχίζει να ασχημονεί και να προσβάλλει την ελληνική κοινωνία. Είχαμε προχθές μια μεγάλη συζήτηση για την Παιδεία, για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τίποτα δεν μάθατε. Δεν πάτε τη χώρα μόνο πίσω, αλλά την πάτε στο πουθενά. Την πάτε, για την ακρίβεια, εκεί που δεν υπάρχουν κίνητρα για να γίνει κανείς καλύτερος. Εκεί που η προσπάθεια για πρόοδο δεν αναγνωρίζεται, αλλά απαξιώνεται και μάλιστα στο πιο κρίσιμο περιβάλλον, στα σχολεία. Δεν θα είναι πια σημαιοφόροι οι αριστούχοι, λοιπόν, σύμφωνα με την εκπαιδευτική παράδοση αυτής της χώρας. Ο σημαιοφόρος, κατά τη δική σας Κυβέρνηση, θα επιλέγεται με κλήρωση, δηλαδή θα είναι θέμα τύχης η επιλογή του. Κοιτάξτε, το ότι σας ενοχλούν οι καλοί μαθητές το ξέραμε από το ξεκίνημα της Κυβέρνησής σας, όταν ο τότε εκλεκτός σας Υπουργός Παιδείας είχε ανοίξει ιδεολογικό μέτωπο με την αριστεία. Έχετε βάλει απέναντί σας την Ελλάδα που προσπαθεί για το καλύτερο; Γιατί; Διότι σας ενοχλούν, τελικά, αυτοί που τα καταφέρνουν; Διότι σας ενοχλεί το γεγονός ότι υπάρχουν νέα παιδιά με όνειρα και με στόχους; Αυτός που κρατά τη σημαία δεν το κάνει από κίνητρο, αλλά του προσφέρεται η σημαία ως επιβράβευση για την προσπάθεια την οποία έχει κάνει. Αλήθεια, οι ΑΝΕΛ τι λένε για όλα αυτά; Βάζετε την καρέκλα πάνω από το φιλότιμο; Αλήθεια, πού είναι ο κ. Καμμένος όλη αυτήν την εβδομάδα της πυκνής νομοθετικής εργασίας να μας πει τη γνώμη του και αν συμφωνεί με όλα αυτά τα ωραία τα οποία κάνετε; Δεν έχετε όραμα για τη χώρα. Δεν έχετε και αναστολές. Δεν έχετε το στοιχειώδες αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης στην άσκηση εξουσίας. Αυτό εκδηλώνεται, δυστυχώς, σε κάθε κατεύθυνση.

Με την ευκαιρία αυτή, γιατί δεν καταδικάζετε, κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όλα όσα γίνονται στη Βενεζουέλα αυτές τις μέρες; Πραξικόπημα δεν λέγεται αυτό το οποίο κάνει ο κ. Μαδούρο; Όμως, βέβαια, ο κ. Μαδούρο, κύριε Ξανθέ και κύριε Πολάκη, είναι το ίδιο πρόσωπο με το οποίο θέλατε να κάνετε συνάντηση προκειμένου να σας υποστηρίξει στο σχέδιό σας να βγούμε από την Ευρωζώνη. Μήπως αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που φέρνετε αντιρρήσεις στην επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Υπάρχει μήπως κάτι που φοβάστε; Μήπως φοβάστε να πάτε κόντρα στο καθεστώς του κ. Μαδούρο, γιατί φοβάστε αυτά που ξέρουν και δημόσια μπορούν να πουν για τις συνεννοήσεις που επιχειρήσατε να κάνετε μαζί τους; Μη φοβάστε, όμως. Θα τα μάθουμε όλα αυτά στην Εξεταστική Επιτροπή, που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία μαζί με τα άλλα Κόμματα, για να μάθουμε τι έγινε όχι μόνο το 2015, αλλά και το 2013 και το 2014. Θα είμαστε όλοι εδώ να σας ακούσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή.





Όλες οι αλλαγές στα capital controls και το νέο όριο ανάληψης στα 1.800 ευρώ το μήνα



Για πρώτη φορά από τότε που επιβλήθηκαν τα capital controls πραγματοποιείται μια ουσιαστική αλλαγή στις μηνιαίες αναλήψεις, καθώς πλέον οι πολίτες θα χρειάζονται μία ανάληψη το μήνα για να σηκώσουν 1.800 ευρώ από το λογαριασμό τους.

Λίγο μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την έξοδο στις αγορές και την τοποθέτηση POS σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς απόφαση του  υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει την περαιτέρω χαλάρωση στα capital controls.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού, από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και εξής μετρητά που δεν θα έχουν αναληφθεί κάποια μέρα ή κάποιες μέρες θα μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων ευρώ (1.800) ανά ημερολογιακό μήνα. Ουσιαστικά δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται, πλέον, από κάθε τραπεζικό λογαριασμό, η ανάληψη ποσού 1.800 ευρώ ακόμη και εφάπαξ μέσα σε έναν μήνα.

Με τα ισχύοντα μέχρι τώρα προβλεπόταν η δυνατότητα ανάληψης ποσών μέχρι 840 ευρώ ανά 14 ημέρες δηλαδή 1.680 ευρώ ανά 28 ημέρες.

Ταυτόχρονα επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς, που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Επίσης, με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, επιτρέπεται σε εταιρείες, που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

Ομοίως, επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες υπό την έννοια του ν. 3874/2010.

Επίσης επιτρέπεται:

- το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας από εργαζόμενο σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.

- το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό πρόσωπο προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρεί ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.

- το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ. Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός των περιπτώσεων υποχρέωσης επιστροφής της εγγύησης των υποψηφίων πλειοδοτών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της αριθμ. 41756 οικ/26.5.2017 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1884), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εγγύηση προήλθε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Επιπλέον σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού:

-Από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ναυτιλιακών εταιρειών δύναται να μεταφέρεται στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») συγκεκριμένο ποσό μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.


Πηγή : newsbeast.gr


Μισθοί-φιλοδώρημα κάτω από 400 ευρώ για μερική απασχόληση



Ημερομίσθιο 23 ευρώ και μηνιαίο μισθό 397 ευρώ κατά μέσο όρο στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Στα 51,54 ευρώ ανέρχεται το μέσο ημερομίσθιο, στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση και ο μέσος μισθός σε 1.196,30 ευρώ, αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 23,70 ευρώ και 397,67 ευρώ. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την επεξεργασία των «Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων» (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν για τον Νοέμβριο του 2016 και από τις εγγραφές, οι οποίες έχουν ελεγχθεί κατά το χρόνο επεξεργασίας, όπως δημοσίευσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Επιχειρήσεις-ασφαλισμένοι

Υποβλήθηκαν και επεξεργάστηκαν ΑΠΔ από 235.129 κοινές επιχειρήσεις και 12.083 από οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις ΑΠΔ, ανέρχεται σε 1.871.040, εκ των οποίων 1.834.633 σε κοινές επιχειρήσεις και 36.407 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

Δημογραφικά στατιστικά στοιχεία

Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 54,14% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 53,25% στις κοινές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 57,27%, ενώ με μερική απασχόληση το 44,30%. Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 21,90% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 53,46% έως 39 ετών. Επίσης, 72,83% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 72,95% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 66,65%. Τέλος, στο σύνολο των επιχειρήσεων, 17,44% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις 17,18% και στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 30,57%.

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 90,15% έχουν ελληνική υπηκοότητα, 1,74% άλλης χώρας Ε.Ε. και 8,11% χώρας εκτός Ε.Ε.. Στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις, 90,79% έχουν ελληνική υπηκοότητα, 1,73% άλλης χώρας Ε.Ε. και 7,48% χώρας εκτός Ε.Ε., ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στα οικοδομοτεχνικά έργα είναι 57,80%, 2,29% και 39,91%. Οι αλλοδαποί άνδρες αντιπροσωπεύουν το 11,38% των ασφαλισμένων ανδρών και οι αλλοδαπές γυναίκες το 8,05% των ασφαλισμένων γυναικών.

Στο σύνολο των αλλοδαπών ασφαλισμένων, 54,02% έχουν αλβανική υπηκοότητα. Στους αλλοδαπούς άντρες, 56,51% είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι υπήκοοι του Πακιστάν με 8,94%, και της Ρουμανίας με 4,54%. Στις αλλοδαπές γυναίκες, 49,87%, είναι αλβανικής υπηκοότητας, ακολουθούν οι ασφαλισμένες βουλγαρικής υπηκοότητας με 8,73% και ρουμάνικης με 7,83%.

Η οικονομική δραστηριότητα των ασφαλισμένων έχει, ως εξής: Στο σύνολο των ασφαλισμένων, 22,44% απασχολείται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 14,34% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 13,68% στον κλάδο «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια». 22,87% των ασφαλισμένων με Ελληνική υπηκοότητα απασχολείται στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 13,77% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 12,37% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια». 26,37% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. απασχολείται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 16,65% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο» και 16,11% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες».

Στους ασφαλισμένους αλβανικής υπηκοότητας, 26,52% εργάζεται σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», 18,51% στις «Κατασκευές» και 18,39% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες». Στους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους, (πλην αυτών της Ε.Ε. και των Αλβανών υπηκόων), 23,87% απασχολείται στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», 23,70% σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια» και 23,26% στο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο». Από τους εργαζόμενους στις «Κατασκευές», το 27,62% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 4,43% των ασφαλισμένων.

Από τους εργαζόμενους σε «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», το 18,51% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 13,68% των ασφαλισμένων. Ακόμη, από τους εργαζόμενους στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες», το 13,42% είναι αλλοδαποί, ενώ στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολείται το 14,34% των ασφαλισμένων. Η κατηγορία επαγγέλματος στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις, είναι «Υπάλληλοι Γραφείου» με ποσοστό 22,84%. 27,22% των ασφαλισμένων με ελληνική υπηκοότητα είναι «Υπάλληλοι Γραφείου», 21,53% είναι «Απασχολούμενοι στην Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές», ενώ 13,52% είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες». 32,41% των ασφαλισμένων με υπηκοότητα άλλης χώρας Ε.Ε. είναι «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 24,64% απασχολούνται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 18,06% είναι «Υπάλληλοι Γραφείου». Οι ασφαλισμένοι Αλβανικής υπηκοότητας στη συντριπτική τους πλειοψηφία (49,77%) απασχολούνται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 24,01% απασχολούνται στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 9,59% ως «Ειδικευμένοι Τεχνίτες».

Σχετικά με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς ασφαλισμένους, (πλην αυτών της Ε.Ε και των Αλβανών υπηκόων), 43,41% απασχολούνται ως «Ανειδίκευτοι Εργάτες, Χειρώνακτες και Μικροεπαγγελματίες», 23,33% στην «Παροχή Υπηρεσιών και ως Πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές» και 11,71% ως «Υπάλληλοι Γραφείου».

Βασικά στοιχεία μηνιαίας απασχόλησης

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση είναι 21,14 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,28 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 14,10. Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 51,54 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.196,30 ευρώ, αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 23,70 ευρώ και 397,67 ευρώ.

Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο είναι 40,09 ευρώ και ο μέσος μισθός 565,27 ευρώ. Επισημαίνεται ότι στις κοινές επιχειρήσεις η μέση απασχόληση και το μέσο ημερομίσθιο έχουν υπολογιστεί για τις ασφαλιστέες ημέρες, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα για τις πραγματοποιηθείσες ημέρες.

Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από δέκα μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 62,51% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 59,26%. Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 85,56% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 96,93%.

Σύγκριση βασικών μεγεθών Νοεμβρίου 2016-Οκτωβρίου 2016

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 5,45%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 4,18% και στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 5,28%. Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων μειώθηκε κατά 15,26%.

Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 1,29%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 1,51% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 1,20%. To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,65% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 0,07%. Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 1,92% και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 1,44%.

Σύγκριση βασικών μεγεθών Νοεμβρίου 2016-Νοεμβρίου 2015

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 4,59%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 14,27% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 4,15%. Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,34%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 12,75%. Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 5,61%. Το ποσοστό των ασφαλισμένων γυναικών επί του συνόλου των ασφαλισμένων μειώθηκε από 46,01% σε 45,86%. Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,37%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 2,08%.

To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 1,69%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 0,83% και στο σύνολο μειώθηκε κατά 1,62%. Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 2,06% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 1,27%. Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 0,85%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 0,34%.


Πηγή : thetoc.gr


Νέα Δημοκρατία : Να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση Τσίπρα ποια είναι η θέση της για το καθεστώς Μαδούρο




Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Εκπρόσωπός της για την  Εξωτερική Πολιτική, δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση στη Βενεζουέλα και εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις πρακτικές του καθεστώτος Μαδούρο.

Εν τω μεταξύ, σημερινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφέρουν ότι η επιβολή κυρώσεων απετράπη εξαιτίας ανησυχιών και αντιρρήσεων και της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες είναι ασαφείς και η Κυβέρνηση παραμένει σιωπηλή. 

Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν κάθε σχετικό ψήφισμα καταδίκης που έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει επιτέλους με τρόπο επίσημο και κατηγορηματικό ποια ακριβώς είναι η θέση της χώρας  μας και αν είναι αυτή που, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εμφανίζεται ως βασικός και επίμονος υποστηρικτής του καθεστώτος Μαδούρο». 


Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )



Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στη Λέσβο. Δασική πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ Γέρας και Πλωμαρίου. Η προσπάθεια κατάσβεσής της είναι δύσκολη, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη και στο σημείο πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. 

«Πρόκειται για εμπρησμό» δήλωσε στον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Νικόλαος Μπαμπάκος. «Μπήκε η πρώτη φωτιά στις 4.30 το απόγευμα, άμεσα την έσβησε πυροσβεστική δύναμη που μετέβη στην περιοχή και αμέσως παρακάτω ξεσπούσαν νέα μέτωπο».

«Είναι μεγάλη η φωτιά και τα μέσα δεν φθάνουν» είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ από το μέτωπο της φωτιάς ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Λέσβου Νίκος Καρασάββας.

Εναέρια μέσα και επιπλέον προσωπικό ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς. «Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, έχω ενημερώσει τα αρμόδια υπουργεία και ζητάμε επιπλέον βοήθεια. Περιμένουμε και άλλες ενισχύσεις, θα έρθουν με το πλοίο οχήματα καθώς και άλλα πεζοπόρα τμήματα, αλλά και επιπλέον εναέρια μέσα. Από την πρώτη στιγμή οι εκτιμήσεις μας ήταν ότι θα έχουμε μια μεγάλη και δύσκολη φωτιά και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε» σημείωσε η κ. Καλογήρου. 

Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να φτάσουν στο νησί και πέντε πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα. Η φωτιά δεν απειλεί μέχρι στιγμής κατοικημένες περιοχές.

Σε ύφεση η φωτιά στο Λαγονήσι

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς που καίει σε περιοχή χαμηλής βλάστησης στο Λαγονήσι, καθώς οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να την οριοθετήσουν. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μία οικία κάηκε ολοσχερώς, άλλες δύο υπέστησαν ζημιές, ενώ κάηκαν και δύο οχήματα.

Ευχάριστα είναι τα νέα για την κατάσταση της υγείας των τριών πυροσβεστών που νοσηλεύονται με εγκαύματα στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, και οι τρεις είναι καλύτερα στην υγεία τους και ίσως πάρουν εξιτήριο την Παρασκευή.



Newsroom ΔΟΛ


Τραγικό: Ζήτησε να τον «κρατήσουν» στην ζωή για να πάρει σύνταξη η γυναίκα του!




Καρκινοπαθής από τη Λάρισα ζήτησε λίγες ημέρες ακόμα σε μηχανική υποστήριξη για να προλάβει η γυναίκα του να κλείσει τα 55 ώστε να μην μείνει χωρίς σύνταξη.

Μία απίστευτη ιστορία που αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την τραγωδία που βιώνουν οικογένειες που αφού χάνουν τον άνθρωπό τους λόγω θανάτου, κινδυνεύουν να χάσουν και τη σύνταξη λόγω του νέου νόμου που δεν επιτρέπει τη χορήγησή της σε χήρες κάτω των 55 ετών, ανέδειξε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο Λαρισαίος υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α κ. Απόστολος Παπαπαρίσης.

Θέλοντας να καταδείξει τις καθημερινές τραγωδίες που εκτυλίσσονται σε οικογένειες που πέραν της οδύνης που επιφέρει η απώλεια του συζύγου, δημιουργεί και ζήτημα επιβίωσης, ο Λαρισαίος απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, εξιστόρησε στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας μία ιστορία ενός στρατιωτικού, κατά πληροφορίες του onlarissa.gr από τα Τρίκαλα, χτυπημένου από την επάρατο: «Πάλευε στο νοσοκομείο για έξι μήνες με τον καρκίνο. Γνώριζε ότι στις επόμενες ώρες, το πολύ μία – δύο ημέρες θα πέθαινε. Σκέφτεται, τί θα γίνει η γυναίκα του, η χήρα των παιδιών του που θέλει πέντε ημέρες για να γίνει 55 ετών;

Τι λέει στο γιατρό του; Τον παρακαλεί να μείνει σε μηχανική υποστήριξη για πέντε ακόμη ημέρες για να γίνει η γυναίκα του 55 ετών. Αναρωτιέμαι βέβαια, τι άνθρωποι γίναμε»!



Πηγή : thetoc.gr


Μεγάλη... χάρη Κοντονή (σε πλαστογράφο επιχειρηματία)



Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραψε απονομή χάριτος σε επιχειρηματία καταδικασμένο σε διετή φυλάκιση για κακούργημα, ώστε να μπορεί να δουλεύει... απρόσκοπτα ως διευθύνων σύμβουλος αλυσίδας καταστημάτων

«Τα κριτήρια απονομής χάριτος είναι κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, αφού ο θεσμός εξυπηρετεί πρωτίστως τη σωφρονιστική πολιτική που ασκεί η Πολιτεία», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης για το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα μέτρο της απονομής χάριτος.

Προφανώς με το σκεπτικό αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υπέγραψε προ 10ημέρου την απονομή χάριτος σε γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος είχε καταδικαστεί αμετάκλητα για το αδίκημα της πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος, για να μπορεί να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του. Η καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών στην οποία του καταλογίζεται ότι αλλοίωσε με πλαστή σφραγίδα τραπεζική επιταγή και η απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου για την επανάληψη της ποινικής διαδικασίας της υπόθεσής του δεν αποτελούν πλέον τροχοπέδη στο επιχειρείν του αφεντικού μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων, αφού ύστερα από πρόταση του κ. Κοντονή «καθάρισε» από τις κατά νόμον συνέπειες της καταδίκης του.  

Ειδικότερα, στις 19 Ιουλίου 2017 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την απονομή χάρης σε τρεις καταδικασθέντες πολίτες, ώστε ο ένας εξ αυτών να μπορεί να διοριστεί ως υδρονομέας στον Νομό Σερρών, ο άλλος να μπορέσει να ανανεώσει την άδεια ταξί που είχε και ο τρίτος να ασκήσει απρόσκοπτα τα καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου ανώνυμης εταιρείας. «Με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 26.6.2017 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων αίρονται οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη του Μ. Π. του Π, με την αριθμ. .../20.6.2012 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή για την πράξη της πλαστογραφίας, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα κατά την άσκηση όλων των καθηκόντων που απορρέουν από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου Ανώνυμης Εταιρείας». 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει την ευθύνη διεξαγωγής της απαιτούμενης διοικητικής διαδικασίας για την απονομή χάριτος, που αποτελεί αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ασκείται ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Χαρίτων και πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης. Με τον θεσμό αυτό είναι δυνατό να χαριστεί η ποινή ενός πολίτη που έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, να μετριαστεί ή να μετατραπεί σε άλλο είδος ποινής, ή να αρθούν οι δυσμενείς νόμιμες συνέπειες που απορρέουν από την καταδίκη ύστερα από σχετική αίτηση του καταδικασθέντος προς το αρμόδιο υπουργείο. Πρόεδρος του 7μελούς Συμβουλίου Χαρίτων από τον περασμένο Ιανουάριο με διετή θητεία είναι, με απόφαση του κ. Κοντονή, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σάρλης. Στη σύνθεση του συμβουλίου μετέχουν 4 δικαστές και δύο ακόμα υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ καθήκοντα υπηρεσιακού εισηγητή, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ασκεί η προϊσταμένη του τμήματος Ποινικού Μητρώου και Απονομής Χάριτος του υπουργείου.

Κακουργηματικά αδικήματα

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο γνωστός επιχειρηματίας με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών το 2009 κηρύχθηκε ένοχος για τα αδικήματα α) της πλαστογραφίας μετά χρήσεως από κοινού σε βαθμό κακουργήματος και β) της απάτης από κοινού, επίσης σε βαθμό κακουργήματος. Μετά δε την αναγνώριση στο πρόσωπό του της ελαφρυντικής περίστασης του προτέρου έντιμου βίου, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών για κάθε πράξη και συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών (2+1). Υστερα από την άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης, εκδόθηκε το 2011 απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία αναιρέθηκε εν μέρει η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών ως προς τη διάταξή της, με την οποία κηρύχθηκε ένοχος για απάτη από κοινού σε βαθμό κακουργήματος, ενώ απορρίφθηκε η αναίρεση για την κακουργηματική πλαστογραφία μετά χρήσεως από κοινού, οπότε κατέστη η απόφαση αυτή πλέον αμετάκλητη ως προς το κεφάλαιο της ενοχής για την παραπάνω πράξη. Ακολούθως εκδόθηκε η με αρ. .../2012 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία κρίθηκε αμετακλήτως και το κεφάλαιο της ποινής, που ήταν και πάλι η ποινή της φυλάκισης των δύο ετών. Δύο χρόνια αργότερα ο Αρειος Πάγος, με την υπ’ αριθμ .../2014 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση που είχε υποβάλει ο επιχειρηματίας για την επανάληψη της ποινικής διαδικασίας ως κατ’ ουσία αβάσιμη. 

Το ιστορικό

Οσον αφορά το ιστορικό της υπόθεσης και με βάση τα όσα αποδείχτηκαν στο δικαστήριο και δέχθηκε η απόφαση, η εταιρεία με έδρα την Αθήνα συνέστησε το 2000 από κοινού με Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία εταιρεία συναφούς αντικειμένου στη Θεσσαλονίκη. Εκείνο το διάστημα η γνωστή αλυσίδα, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «είχε αρχίσει προσπάθειες να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και προκειμένου να εμφανίσει κατά το δυνατόν πιο αυξημένη εμπορική κίνηση (τζίρος) και προοπτική περαιτέρω αναπτύξεώς της, που θα διευκόλυναν την είσοδό της στο Χρηματιστήριο», ζητήθηκε από την εταιρεία της Θεσσαλονίκης να καταχωρήσει στα βιβλία της ένα τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών επί πιστώσει που θα αφορούσε δήθεν μεταβίβαση άυλων στοιχείων («αέρας» και φήμη), συνολικού ποσού μετά ΦΠΑ 47.200.000 δραχμών. «Εν συνεχεία και επειδή το τιμολόγιο αυτό ήταν εικονικό, μη αντιπροσωπεύοντας καμία πραγματική συναλλαγή (η αναγραφόμενη ως άνω αιτία εκδόσεώς που ήταν ανύπαρκτη)», ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας και ο επιχειρηματίας, που έλαβε προ ημερών την χάρη ως τότε γενικός διευθυντής της εταιρείας, φοβούμενοι «επικείμενον έλεγχο της εταιρείας τους από ορκωτούς λογιστές και εντεύθεν ανεύρεση ακαλύπτου του ειρημένου εικονικού τιμολογίου», ζήτησαν από τους συνεργάτες τους στη Θεσσαλονίκη να καλύψουν το τιμολόγιο αυτό με μια μεταχρονολογημένη επιταγή. 

Η υπόθεση περιεπλάκη

Η επιταγή εκδόθηκε και δεν έφερε ούτε τη σφραγίδα της εκδότριας εταιρείας, ούτε την κανονική υπογραφή του εκπροσώπου της, ενώ συμφωνήθηκε από τα δύο μέρη να παραμείνει στο γραφείο της γνωστής αλυσίδας για να επιδειχθεί αν χρειαζόταν στους ορκωτούς λογιστές και θα επιστρεφόταν στον εκδότη της όταν αυτός τη ζητούσε. Τα πράγματα περιπλέχτηκαν τελείως όταν ζητήθηκε από τον εκδότη η επιστροφή της επιταγής και η κάλυψη του εικονικού τιμολογίου με έκδοση ισόποσου πιστωτικού τιμολογίου προς της εταιρεία της Θεσσαλονίκης.

Κατά την πιστή μεταφορά του διατακτικού της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών: «1) Στον ως άνω τόπο και κατά το χρονικό διάστημα από 27.12.2001 έως 03.01.2002, ενεργώντας με πρόθεση και από κοινού, δηλαδή μετά από συναπόφαση και με συγκλίνουσες ενέργειες, νόθευσαν έγγραφο με σκοπό να παραπλανήσουν με τη χρήση του άλλον σχετικά με γεγονός που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, με την πράξη τους δε αυτή σκόπευαν να προσπορίσουν σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία που επιδίωξαν υπερβαίνουν το ποσό των 25.000.000 δραχμών και ήδη των 73.000 ευρώ, και συγκεκριμένα, υπό τις ιδιότητές τους, ο μεν πρώτος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, ο δε δεύτερος του Γενικού Διευθυντού της ανωνύμου εταιρείας “.... Α.Ε.”, αλλοίωσαν το περιεχόμενο της υπ’ αριθμόν ... μεταχρονολογημένης (31.12.2001) επιταγής της Τράπεζας Εργασίας, Υποκατάστημα Βέροιας, ποσού 46.876.232 δρχ., αφού έθεσαν επί του σώματος αυτής πλαστή σφραγίδα της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “.....Α.Ε.”, προκειμένου να παραπλανήσουν τους αρμοδίους υπαλλήλους του Υποκαταστήματος … Αττικής της Τράπεζας, στο οποίο εμφάνισαν την επιταγή προς πληρωμή, ότι η επίμαχη επιταγή φέρει, εκτός της υπογραφής του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας, και την εταιρική σφραγίδα, με αποτέλεσμα την σφράγιση της επιταγής αυτής ελλείψει υπολοίπου, με την πράξη τους δε αυτή σκόπευαν να προσπορίσουν στην εταιρεία με την επωνυμία “Χ.Β. Α.Ε.” περιουσιακό όφελος ύψους 46.876.232 δραχμών και ήδη 137.567,81 ευρώ βλάπτοντας την εταιρεία με την επωνυμία “... Α.Ε.”, με το αντίστοιχο ποσό και το συνολικό όφελος και η συνολική ζημία που επεδίωξαν υπερβαίνουν το ποσό των 25.000.000 δραχμών και ήδη των 73.000 ευρώ». 

Μάλιστα, «έχοντας αποφασίσει να εμφανίσουν την επιταγή προς πληρωμή, από κοινού, κατόπιν δηλαδή κοινής αποφάσεώς τους και με κοινή δράση, έθεσαν επί του σώματος της επιταγής πλαστή σφραγίδα της εκδότριας εταιρείας “... Α.Ε.”, όπου μάλιστα εκ λάθους κατά την κατασκευή (της πλαστής αυτής σφραγίδας) αναφερόταν λανθασμένα ο αριθμός του τηλεφώνου της εταιρείας, νοθεύοντας (αλλοιώνοντας) έτσι το περιεχόμενο της επιταγής αυτής ως προς την ύπαρξη της σφραγίδας της εκδότριας εταιρείας».


Πηγή : protothema.gr


Ο Ρουβίκωνας αλωνίζει ασταμάτητος και ανεξέλεγκτος




Έχοντας την κυβέρνηση να δείχνει τεράστια ανοχή και τον πρόεδρο της βουλής να δίνει εντολές να τους αφήνουν ελεύθερους εάν και εφόσον τους συλλάβουν οι Ρουβίκωνες συνεχίζουν ασταμάτητοι.

Διαμαρτυρία έξω από το σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λυκαβηττό πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης ομάδα αντιεξουσιαστών του Ρουβίκωνα.  

Λίγα λεπτά πριν από τις 7 μ.μ., 10 με 15 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του προέδρου της ΝΔ, πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατόπιν διαφήμισαν την πράξη τους στο Athens Indymedia αναφέροντας: 

«Σήμερα το απόγευμα στις 19:00 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λυκαβηττό. Πετάχτηκαν τρικάκια και φωνάχτηκαν συνθήματα. Όλοι/ες οι σύντροφοι/σες αποχώρησαν χωρίς να γίνει καμία προσαγωγή».

Προσέξατε το τελευταίο "χωρίς να γίνει καμία προσαγωγή", δηλαδή με λίγα λόγια δεν μας πειράζει κανένας.