Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Μεθοδεύσεις και απειλές παραιτήσεων εντός του ΑΣΕΠ




Κρίση εντός του προεδρείου του ΑΣΕΠ έχει προκαλέσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεθοδεύσει τον αποκλεισμό από τον διαγωνισμό για τις θέσεις μονίμων στην καθαριότητα των δήμων όσων δεν έχουν προϋπηρεσία ως συμβασιούχοι στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, έπειτα από πιέσεις και ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, το προεδρείο του ΑΣΕΠ σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση με οριακή πλειοψηφία, η οποία καθορίστηκε από τη διπλή ψήφο του προέδρου (που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση), αποφάσισε να πριμοδοτείται η προϋπηρεσία σε δήμους. Προβλέπεται δηλαδή ότι η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σε δήμους –και όχι στον ιδιωτικό τομέα– θα «δίνει» 17 μόρια για κάθε μήνα για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί και όχι μόνο για το 50% αυτών, όπως ήταν η πρόβλεψη έως χθες.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πάντως η προϋπηρεσία στο Δημόσιο να αποτελεί αποκλειστικό προαπαιτούμενο εφεξής στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο Δημόσιο, δηλαδή η συγκεκριμένη τροποποίηση να αποτελέσει «δεδικασμένο», αρμόδιοι κύκλοι εξηγούσαν στην «Κ» ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ηδη υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αφορούν στη φύση της προκήρυξης μπορεί να ζητηθεί ως όρος αποκλειστικά προϋπηρεσία στο Δημόσιο, ο οποίος κατά καιρούς ενεργοποιείται».

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην προωθούμενη τεχνική τροποποίηση, οι οποίες κλιμακώθηκαν φτάνοντας σε απειλές παραίτησης ακόμα και από μέλη του ΑΣΕΠ φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί έντονες πιέσεις από την πλευρά των συμβασιούχων τόσο προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, με συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών, όσο και προς τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, με τον οποίο συναντήθηκαν. Οπως ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ διαβεβαίωσε –μετά το πέρας της συνάντησης– τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, οι οποίοι και αναμένουν τη μονιμοποίησή τους μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, θα τροποποιηθεί με νέο ΦΕΚ η προκήρυξη για τον διαγωνισμό έτσι ώστε η προηγούμενη εμπειρία σε δήμο (και όχι σε αντίστοιχη θέση στον ιδιωτικό τομέα) να μετράει για το σύνολο των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί και όχι για τις μισές όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Πρακτικά βέβαια, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το σύνολο των θέσεων θα καταληφθεί από πρώην συμβασιούχους και ελάχιστες είναι οι πιθανότητες για νέους υποψηφίους να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μόρια.

Παράταση

Ως προς τον διαγωνισμό, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πλήρωση των 8.166 θέσεων μονίμων στην καθαριότητα αλλά και στις υπόλοιπες ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι οι αιτήσεις μπορεί να φτάσουν και τις 150.000, δεδομένου του ενδιαφέροντος που ήδη έχει εκδηλωθεί. Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ, παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 2 μ.μ. η ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων για τους υποψήφιους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους συγκεκριμένους υποψήφιους ότι έως και σήμερα είχαν κατατεθεί 27.000 αιτήσεις, γεγονός που οδήγησε στην παράταση της προθεσμίας υποβολής.

Η κατάθεση αιτήσεων για τις υπόλοιπες κατηγορίες που στοχεύουν στον μεγαλύτερο αριθμό των θέσεων (5.130) ξεκινάει αύριο και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 23 Μαρτίου.

«Ολες οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταλήγουν στην κομματική άλωση του κράτους. Τελικά, ίσως θα ήταν πιο έντιμο να ανακοινωθούν από τώρα οι προτιμήσεις τους για να μην ταλαιπωρούνται οι άλλοι υποψήφιοι», τονίζει ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ. και βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς.


ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ, ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης: Η άτυπη ασυλία των «μπαχαλάκηδων» είναι ύποπτη



Mε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα υπηρεσίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης απαντούν οι αστυνομικοί στην αδιαφορία της πολιτείας για τις επιθέσεις που δέχονται, ειδικά όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, στη σκιά διοικητικής έρευνας της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί έχουν αναρτήσει πανό που αναγράφει «Παλεύουμε με την εγκληματικότητα και την εγκληματική αδιαφορία σας». 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης έκανε λόγο για «ασυλία σε μπαχαλάκηδες». «Δεν μιλάμε για κουκουλοφόρους, άλλα για ανθρώπους που έχουν ακάλυπτα τα πρόσωπα τους και είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι» τόνισε. 

«Τραυματίζονται διαρκώς αστυνομικοί και δεν λογοδοτεί κανένας... Έχουν χτυπηθεί έξι αστυνομικοί, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, κάθε Τετάρτη χτυπούν αστυνομικούς, θα δούμε πιο άσχημα πράγματα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» προειδοποιούν δε οι αστυνομικοί υπάλληλοι. 

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναφέρει: 

«Η επίθεση που σημειώθηκε κατά Αστυνομικών έξω από συμβολαιογραφείο της πόλης μας όπου διενεργούνταν πλειστηριασμοί, οδήγησε στον τραυματισμό έξι συναδέλφων μας, οι οποίοι νοσηλεύονται στο 424 ΓΣΝ για περαιτέρω εξετάσεις. Όλοι οι Αστυνομικοί που ήταν στο σημείο έχουν μικροεκδορές.

Μέρος της ενέργειας αυτής, καταγράφηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και εμφανίζει τα πρόσωπα που επιτέθηκαν, τις συνθήκες της επίθεσης και την ανυπαρξία εντολών εκ μέρους του επικεφαλής. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα άτομα που επιτέθηκαν στους Αστυνομικούς, είναι γνωστά άτομα που έχουν συμμετάσχει και στο παρελθόν σε παρόμοιου τύπου επεισόδια.

Όπως ενημερωθήκαμε, οι εντολές που δέχτηκαν οι συνάδελφοι ήταν η στάση άμυνας, χωρίς την παραμικρή χρήση δημοσίων ειδών. Αυτό επί της ουσίας συνιστά την απόλυτη αδράνεια της Αστυνομίας που μαθηματικά οδηγεί στον τραυματισμό συναδέλφων μας, όπως κι έγινε. 

Πλέον, δεν υπάρχουν περιθώρια δικαιολογιών για την στάση της Ηγεσίας. Οι επικεφαλής, ενώ έπρεπε να πρωτοστατούν στα μέτρα τάξης και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των διαταγών τους, ήταν ωσεί παρόντες.

Η άτυπη ασυλία των “μπαχαλάκηδων” είναι ύποπτη και εγείρει ερωτήματα από που πηγάζει. Γιατί τόσα χρόνια αυτοί οι “κύριοι” που έχουν κάνει επάγγελμα τα επεισόδια, δεν συλλαμβάνονται για να δώσουν εξηγήσεις στον Εισαγγελέα;

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης τάσσεται κατά των πλειστηριασμών, πλην όμως επισημαίνουμε ότι η Αστυνομία δεν πρέπει να έχει σε καμία περίπτωση τον ρόλο του σάκου του μποξ ανάμεσα στους πολίτες και την Κυβέρνηση. Αυτοί που ψήφισαν τα μέτρα υπέρ των πλειστηριασμών είναι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της σημερινής κατάστασης που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Η Αστυνομία δεν θα σηκώσει το βάρος αυτής της απόφασης που αντιτίθεται στην κοινωνική ευημερία των πολιτών της χώρας μας.

Τέλος, η Ένωση θα προστατέψει με κάθε μέσο τους συναδέλφους που δέχτηκαν αναίτια επίθεση και τραυματίστηκαν. Βάσει του οπτικοακουστικού υλικού που έχει στη διάθεσή της θα προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη, ώστε να κληθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. 

Η ανομία και η ανοχή πρέπει επιτέλους να σταματήσουν!
Ευχόμαστε περαστικά και ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους μας».


ΤΑ ΝΕΑ


Έτσι σκέφτεται ο αριστερός! Νίκος Φίλης : Το ζήτημα των δύο στρατιωτικών δεν είναι το μείζον σήμερα


Ο Νίκος Φίλης εκφράζει το πώς σκέφτεται η αριστερά;

Ακούσαμε και το απίστευτο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, να καλεί τα ελληνικά ΜΜΕ να μην αναδεικνύουν το ζήτημα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών σε πρωτεύον, γιατί αυτό εξυπηρετεί την Τουρκία.  

«Είναι πολύ σημαντικό, θα κάνουμε κινήσεις για να λυθεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον. Το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι αυτό; Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, τους ενδιαφέρει η ειρήνη, η ηρεμία, τους ενδιαφέρει η οικονομία, έχετε καταλάβει ότι υπάρχει αναβρασμός στην Ευρώπη;» είπε ο Νίκος Φίλης χαρακτηρίζοντας δευτερεύουσας σημασίας ότι οι δύο στρατιωτικοί βρίσκονται σε φυλακή υψίστης σημασίας στην Τουρκία.  

«Είναι λάθος ζητήματα τόσο λεπτά όσο των διμερών σχέσεων με την Τουρκία να αποτελούν ένα αντικείμενο μιας παραπλανητικής ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών. Βοηθά την Τουρκία να καθιστούμε ως κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης την υπόθεση της ταλαιπωρίας των στελεχών του στρατού» ανέφερε.

«Δεν μπορώ να δώσω απάντηση πότε θα λήξει η ταλαιπωρία των δύο στρατιωτικών» και υιοθέτησε την άποψη του Γερμανού δημοσιογράφου αντί για την ικανότητα της κυβέρνησης του λέγοντας :  «βεβαίως θα τραβήξει σε χρόνο, αν κρίνω από το θέμα του γερμανού δημοσιογράφου».

Τα έβαλε και με τα συλλαλητήρια με το μπερδεμένο του αριστερό μυαλό λέγοντας : «Το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία δεν είναι τόσο απλό, είναι λεπτό και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, όχι συλλαλητήρια όπως με το Σκοπιανό».

«Πιστεύετε ότι έπρεπε να προτρέξει η ελληνική πλευρά και να μιλήσει για κρίση; Όχι, ορθώς δεν έδωσε μία διάσταση που ήθελε να δώσει η Τουρκία» είπε o Νίκος Φίλης και τον αφήνουμε στην κρίση σας!!


Μυστήρια κλοπή μετά από επίθεση σε στρατιώτη που υπηρετεί στο ΓΕΕΘΑ για να του αφαιρέσουν την κάρτα εισόδου



Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Αγίου Ισιδώρου, όταν τέσσερα άγνωστα άτομα επιτέθηκαν στον στρατιώτη, τον ακινητοποίησαν και τον απείλησαν λεκτικά, για να του αφαίρεσαν το πορτοφόλι το κινητό του τηλέφωνο και την κάρτα εισόδου του, και τράπηκαν σε φυγή.

Στο Πεντάγωνο κινητοποιήθηκαν αμέσως για να ακυρώσουν την κάρτα εισόδου.

Η ΕΛ.ΑΣ. δεν γνωρίζει ακόμα εάν πρόκειται για τυχαίο συμβάν, ή εάν οι δράστες παρακολούθησαν τον νεαρό γνωρίζοντας την ιδιότητά του και πραγματοποίησαν στοχευμένη επίθεση, ώστε να του πάρουν την κάρτα εισόδου στο Πεντάγωνο. 




Ημερίδα Υγείας στο Δήμο Αμαρουσίου - Ζαχαρούλα Γκριέλα : Νομική και υγεία



Από την Ημερίδα Υγείας που διοργάνωσε η δημοσιογράφος Ιωάννα Λάκα και φιλοξένησε ο Δήμος Αμαρουσίου.

Ομιλία Ζαχαρούλας Γκριέλα δικηγόρου :

Νομική και υγεία

Η υγεία θεωρείται η σημαντικότερη  προϋπόθεση μιας πλήρους και ευτυχισμένης ζωής και οπωσδήποτε προϋπόθεση  για την ανθρώπινη ευημερία.

Η ανάγκη για περισσότερη προστασία του σημαντικότερου αγαθού, οδήγησε στη διάπλαση του δικαιώματος στην υγεία, στη σωματική και ψυχική ευεξία, και στην πρόβλεψη και προστασία  του από το  Συνταγματικό Δίκαιο. Πλάι στο ατομικό δικαίωμα της υγείας,   διαπλάστηκε ένα παρόμοιο κοινωνικό δικαίωμα, στο πλαίσιο του οποίου, ο πολίτης αξιώνει όχι απλά παράλειψη ενέργειας προσβολής της υγείας του, αλλά και ενέργεια προστασίας της υγείας του ως ατόμου μεμονωμένα αλλά  και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου. Η νέα αυτή εκδοχή του δικαιώματος της υγείας κατέληξε στη δόμηση κρατικών θεσμών που θα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. 

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος προστασίας, της παράλειψης ενεργειών σε βάρος της υγείας του ατόμου, το Σύνταγμα αναφέρει ρητώς «Τα βασανιστήρια, οποιαδήποτε σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας ή άσκηση ψυχολογικής βίας, καθώς και κάθε άλλη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύονται και τιμωρούνται, όπως νόμος ορίζει». Μπορεί σε μία ευνομούμενη κοινωνία αυτό να θεωρείται αυτονόητο, όμως δεν είναι και γι’αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της προβλεπόμενης προστασίας, το δικαίωμα υγείας προς το κράτος περιέχει θετική αξίωση προς πράξη  και συγκεκριμένα σύμφωνα με το Σύνταγμά μας,  το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών.  Δηλαδή το Σύνταγμα εξουσιοδοτεί το νομοθέτη να καθορίσει αυτός κατ’ επιλογή της πολιτικής εξουσίας  ένα σύστημα περίθαλψης για το λαό, υπό τον όρο η φιλοσοφία του να εξαρτάται πάντοτε και από τη γενικότερη φιλοσοφία του κρατούντος.

Η προστασία της υγείας που απαιτεί ο πολίτης  ικανοποιείται  με την οργάνωση υπηρεσιών υγείας, δηλαδή με μέτρα κοινωνικής πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα οποία λαμβάνει το κράτος με τις υπηρεσίες του και σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις: «Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.» Στο άρθρο 21 του Συντάγματος θεμελιώνεται μία πτυχή του κοινωνικού κράτους δικαίου και η κοινωνική πολιτική του κράτους, η οποία ασκείται µέσω των ειδικότερων νόμων .

 Η υγεία και η σωματική και ψυχική ακεραιότητα προστατεύονται με πολλές διατάξεις του κοινού ποινικού και αστικού δικαίου, που εξειδικεύουν τη συνταγματική ρύθμιση.

Έτσι παρατηρούμε ειδικότερες διατάξεις π.χ. στη νομοθεσία για την παρένθετη μητρότητα που έχουν τεθεί για να προστατέψουν την υγεία τη παρένθετης, όπως π.χ. το όριο ηλικίας, αλλά και του μωρό, με τη θέσπιση ειδικών ιατρικών εξετάσεων στην παρένθετη μητέρα που κυοφορεί. Ο νομοθέτης έχει εστιάσει περισσότερο στις προϋποθέσεις  υγείας στη συγκεκριμένη περίπτωση για να χορηγηθεί η άδεια για τεκνοποίηση με παρένθετη μητέρα,  από το να θέσει άλλες  προϋποθέσεις κοινωνικής ή  ηθικής τάξης.

Επίσης ειδικές διατάξεις προβλέπουν τη χορήγηση πρόωρης σύνταξης λόγω σωματικής ή ψυχικής αναπηρίας.

Από την άλλη μεριά, ο νόμος προστατεύει το δικαίωμα της υγείας και σωματικής ακεραιότητας του πολίτη που θίγεται από άλλον πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερες διατάξεις προβλέπουν και τιμωρούν αυτόν που προκαλεί σωματική βλάβη σε άλλον, ο οποίος δικαιούται και αποζημίωσης για το λόγο αυτό. Μάλιστα, ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης και το βαθμό υπαιτιότητας, δηλαδή ανάλογα με το κατά πόσο ήθελε το αποτέλεσμα αυτό ο δράστης, τιμωρείται  ποινικά με ποινή φυλάκισης ή και κάθειρξης αν πρόκειται π.χ. για ανθρωποκτονία και αστικά με την υποχρέωση προς αποζημίωση, μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάλογα με την περίπτωση και σύμφωνα με τα κριτήρια αναλογικότητας.

Επίσης ο  νόμος,   ισορροπεί και τη σχέση ασθενούς και ιατρού και θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας, με βάση τις αρχές της ευεργεσίας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, ώστε να δημιουργείται αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στον ασθενή. Γι’αυτό εξάλλου έχει θεσπιστεί  και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας.

Φροντίζει επίσης,  με τις ειδικότερες ρυθμίσεις, να εξασφαλίζεται ίση πρόσβαση στις παροχές  υγείας για κάθε ασθενή.

Τέλος να πούμε ότι, λόγω της φύσης των δεδομένων υγείας, ο νόμος 2472/1997 προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας. Έτσι λοιπόν, στο άρθρο 7 απαγορεύει κατ’ αρχήν τη συλλογή και την επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως αυτά της υγείας και μόνον κατ’ εξαίρεση επιτρέπει τη συλλογή και την επεξεργασία τους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές του άρθρου 7 είναι ειδικές και παράλληλα θα πρέπει να εξετάζεται η νομιμότητα της επεξεργασίας των δεδομένων σε συνδυασμό με τις γενικές αρχές νόμιμης επεξεργασίας όπως διατυπώνονται στο άρθρο 4 ν. 2472/1997 74 .  Η άρση της απαγόρευσης της χρήσης των στοιχείων υγείας, μπορεί να γίνει μόνο με δικαστική απόφαση. 

Καταλήγοντας θα πρέπει να πούμε ότι,  όσον αφορά τουλάχιστον τη νομοθετική εξασφάλιση της προστασίας της υγείας  ως ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος, υπάρχει πλήρες πλαίσιο προστασίας.  Το ζητούμενο είναι πάντα η ορθή εφαρμογή των νόμων, έτσι ώστε η προστασία αυτή σε όλο το φάσμα της, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής πρόνοιας, να διαφαίνεται και να αντανακλάται στην καθημερινότητα του πολίτη.



13 εκατ. γυναίκες θύματα της βίας ετησίως στην Ευρώπη



Το 1977 ο ΟΗΕ θεσμοθετεί την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών). Μια ημέρα κατά την οποία υποστηρίζεται η ισότητα και αξιολογείται η θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Παράλληλα ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τους τρόπους εξάλειψης της βίας κατά γυναικών με τα περιστατικά ολοένα να αυξάνονται. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ πέφτουν κάθε χρόνο θύματα βίας αλλά μόνο το 12% των μαρτύρων απευθύνεται στην αστυνομία για να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και μόνο το 7% προσεγγίζει τις υπηρεσίες υγείας.

«Η βία κατά των γυναικών είναι πανταχού παρούσα - οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να πέφτουν θύματα κακοποίησης μέσα στο σπίτι τους. Θύματα σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης. Τους επιτίθενται, παρενοχλούνται, βιάζονται, ακρωτηριάζονται, ή αναγκάζονται να παντρευτούν. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις τεράστιες συνέπειες που έχει αυτό στις γυναίκες, στις οικογένειες, στις κοινότητες, στις κοινωνίες και στην οικονομία - πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η βία κατά των γυναικών γίνεται πρόβλημα του παρελθόντος και γι' αυτό πρέπει να μιλήσουμε δυνατά» δηλώνει η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Φύλων της ΕΕ κυρία Βέρα Γιούροβα, τονίζοντας την ανάγκη να πούμε όλοι ένα μεγάλο Οχι στη βία που δέχονται οι γυναίκες.

Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τον κόσμο να μιλάει για περιστατικά βίας κατά γυναικών και στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε ένα βίντεο το οποίο είναι μέρος της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Non.No.Nein». Τα καθημερινά αντικείμενα αποκτούν τη δική τους φωνή και μας αφηγούνται πόσο επώδυνες και καταστρεπτικές εμπειρίες βίας έχουν βιώσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί να σταματήσει τη βία κατά των γυναικών. Μόνο το 2017 διέθεσε 15 εκατ. ευρώ σε 12 εθνικές αρχές με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Σε διεθνές επίπεδο, η Επιτροπή υποστηρίζει έργα που προωθούν τα δικαιώματα των γυναικών που βίωσαν τη βία με βάση το φύλο, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας. Το 2016 η ΕΕ υποστήριξε με 24,5 εκατ. ευρώ 62 ανθρωπιστικούς φορείς που ασχολούνται με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και υπολογίζεται ότι βοήθησαν σχεδόν 3,4 εκατομμύρια γυναίκες, κορίτσια, αγόρια και άνδρες σε όλον τον κόσμο.

Στην Ελλάδα τη χρονιά που μας πέρασε η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων δέχθηκε περισσότερες από 5.000 κλήσεις, εκ των οποίων το 85% αφορούσε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Η πλειονότητα των καταγγελιών (71%) έγινε από τις ίδιες τις γυναίκες, με το 80% των καταγγελιών αυτών να αφορά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Οι επιπτώσεις της κρίσης

Την ίδια ώρα, έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δημοσιοποιήθηκε το 2016, αναδεικνύει περίτρανα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα κράτη-μέλη, με τον γυναικείο πληθυσμό να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο. Σύμφωνα με τα στοιχεία η εξέλιξη του ρυθμού απασχόλησης είναι άκρως απογοητευτική, με αποτέλεσμα ο στόχος της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για πλήρη απασχόληση σε ποσοστό 75% να φαντάζει άπιαστο όνειρο, καθώς το 2008 η απασχόληση ήταν 72,6% στους άνδρες και 58,9% στις γυναίκες, ενώ έπεσε στο 69,4% στους άνδρες το 2013 και ανέκαμψε στο 70,1% το 2014 - όσο για τις γυναίκες, παρατηρούμε μικρή σχετικά μείωση το 2013 με ποσοστό 58,8% και μικρή αύξηση της απασχόλησης με ποσοστό 59,5% το 2014.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις επτά χώρες στις οποίες εστίασαν οι ερευνητές. Το πρώτο διάστημα της οικονομικής κρίσης (2008-2013) ο ρυθμός απασχόλησης μειώθηκε δραματικά στο 26,7%, ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά 15 μονάδες και για τα δύο φύλα, με αποτέλεσμα οι άνδρες να οδηγούνται εκτός αγοράς της εργασίας και οι γυναίκες να εντατικοποιούν τις προσπάθειές τους για ανεύρεση εργασίας.

Η γυναικεία παρουσία φαίνεται ότι κυριαρχεί στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε ποσοστό 76%-90%, ενώ η συμμετοχή των Ελληνίδων στον γυναικοκρατούμενο τομέα της εκπαίδευσης αυξήθηκε κατά 1,7% και στον τομέα των ασφαλειών κατά 4,2%.

Οσον αφορά τον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 30% των εργαζομένων. Η απασχόληση στην ελληνική δημόσια διοίκηση μειώθηκε κατά 28,3% την περίοδο 2009-2013. Το ποσοστό των ελληνίδων εργαζομένων το 2010 ήταν 46,3%, το 2013 46,5% και το 2015  46,7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω Εκθεση αναφέρεται στις απαιτήσεις του δεύτερου μνημονίου καθώς και στις περιπτώσεις της ΕΡΤ, της Δημοτικής Αστυνομίας και των καθαριστριών.

Γυναίκες αρχηγοί οικογένειας

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι οικογένειες στις οποίες έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι, με τις γυναίκες να αναλαμβάνουν τη θέση του αρχηγού. Η Ναταλία, μητέρα ενός επτάχρονου αγοριού, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «αρχηγού της οικογένειας». Δέκα περίπου χρόνια εργαζόταν σε καταστήματα εστίασης αλλά αναγκαζόταν να εργαστεί με μειωμένο μισθό και με περισσότερες αρμοδιότητες. Για να περιορίσει όσο περισσότερο γινόταν τα έξοδα της οικογένειάς της, αποφάσισε να μείνει με τους γονείς της και όλοι μαζί να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. «Δεν μπορούσα να μείνω με τα χέρια σταυρωμένα. Εχω ένα παιδί να μεγαλώσω και ο άνδρας μου τον τελευταίο χρόνο μια έχει δουλειά και μια όχι. Οσο για τους γονείς μου, χαμηλοσυνταξιούχοι είναι» εξηγεί. Ετσι πήρε το ρίσκο να ανοίξει το δικό της καφέ, κίνηση παράτολμη για την εποχή, αλλά αποδείχθηκε αποτελεσματική για την ίδια. «Στην αρχή φοβόμουν, αλλά σκέφτηκα ότι δεν είχα τίποτε να χάσω. Θα το προσπαθήσω και όπου βγει» σχολιάζει η 35χρονη. Στα δύο χρόνια λειτουργίας της καφετέριάς της η πελατεία της ολοένα και αυξάνεται. «Τα πράγματα πάνε ανέλπιστα καλά. Παρά τα έξοδα που έχει μια επιχείρηση, έχω βρει τον τρόπο να τα βγάζω πέρα και να συντηρώ αξιοπρεπώς την οικογένειά μου. Δεν είναι εύκολο να θρέφεις πέντε άτομα στο σπίτι» καταλήγει.  

Η περίπτωση της Ναταλίας δεν είναι σπάνια. Καθημερινά συναντάμε δίπλα μας γυναίκες που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου τα οικογενειακά βάρη είτε γιατί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι άνεργα είτε γιατί παλεύουν μόνες τους να συντηρήσουν τα παιδιά τους. Η Θεοδώρα μετά το διαζύγιό της προσπαθεί να μεγαλώσει το πεντάχρονο κοριτσάκι της μόνη της. «Τώρα καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να είσαι μονογονεϊκή οικογένεια. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος για να μοιραστείς τα βάρη και τις υποχρεώσεις ενός νοικοκυριού. Είναι διαφορετικό πράγμα να ζεις μόνος σου και διαφορετικό να έχεις να μεγαλώσεις ένα παιδί» σχολιάζει.


TO BHMA


Βιέννη: Τέσσερις τραυματίες από επιθέσεις με μαχαίρι



Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά σε δύο επιθέσεις με μαχαίρι που διαπράχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, ωστόσο οι αρχές δεν γνωρίζουν τα κίνητρα των δραστών ή του δράστη, ούτε εάν τα περιστατικά συνδέονται, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η πρώτη από τις επιθέσεις διαπράχθηκε περί τις 19:45 τοπική ώρα (20:45 ώρα Ελλάδας) στην Πράτερστρασε, έξω από εστιατόριο ιαπωνικής κουζίνας, κοντά σε σταθμό του μετρό, στο δεύτερο διαμέρισμα της πόλης, που συμπεριλαμβάνει το γνωστό πάρκο Πράτερ και τον συγκοινωνιακό κόμβο Πράτεστερν. Σε αυτό το διαμέρισμα, το οποίο διαπερνά η εμπορική οδός Πράτερστρασε, ζει εξάλλου η πλειονότητα των μελών της μικρής ισραηλιτικής κοινότητας της Βιέννης.

«Ένας άνδρας επιτέθηκε σε μια οικογένεια -τον πατέρα, τη μητέρα και τη 17χρονη κόρη τους- με μαχαίρι. Οι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και οι ζωές τους διατρέχουν κίνδυνο», επισήμανε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας και διευκρίνισε πως πρόκειται για πολίτες της Αυστρίας.

«Μισή ώρα αργότερα, έγινε άλλη μια επίθεση (...) στο Πράτεστερν κι ένας άνθρωπος επίσης τραυματίστηκε σοβαρά κι η ζωή του διατρέχει κίνδυνο. Δεν γνωρίζουμε (αν, ή) σε ποιο βαθμό υπάρχει σύνδεση (ανάμεσα στις δύο επιθέσεις) και τα όποια κίνητρα συνεχίζουν να μην είναι σαφή», συνέχισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ερωτηθείς τι είναι γνωστό για τον δράστη, ο εκπρόσωπος απάντησε «απολύτως τίποτε. Γνωρίζουμε μόνο πως αναζητούμε έναν άνδρα».

Ένας ενήλικος υπήκοος του Αφγανιστάν συνελήφθη αργότερα το βράδυ, καθώς φέρεται να ενέχεται στη δεύτερη επίθεση. Δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες από τις αρχές, ενώ παρέμενε άγνωστο το αν και κατά πόσον υφίσταται σύνδεση ανάμεσα στα δύο συμβάντα.

Η Αυστρία, οι αρχές της οποίας έχουν θέσει σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα ασφαλείας καθώς το επίπεδο επαγρύπνησης για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών είναι αυξημένο, δεν έχει υποστεί μέχρι σήμερα επιθέσεις τζιχαντιστών, όπως εκείνες που αιματοκύλισαν το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Νίκαια, το Βερολίνο ή τη Βαρκελόνη από το 2015.


Πηγή : naftemporiki.gr


Ενα tweet με νόημα από τον αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ



Ένα μήνυμα με ιδιαίτερο συμβολισμό, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο πρέσβης ανάρτησε φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση. 

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.


ΤΑ ΝΕΑ




Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις ράγες του μετρό στη Δάφνη



Νεκρός είναι ο άνδρας που έπεσε, εχθές Τετάρτη περίπου στις 12:15, στις γραμμές του μετρό της Δάφνης, σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αυτοκτονία του ηλικιωμένου. 


Παρέμβαση Κ. Χατζηδάκη - Κ. Καραμανλή : Τραγική η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες



Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη

Την 3ετία 2012-14 έγινε μια σημαντική προσπάθεια εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών που οδήγησε τον ΟΑΣΑ σε λειτουργική κερδοφορία.

Με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και σ’ αυτό τον τομέα κάναμε βήματα πίσω και  οι αστικές συγκοινωνίες επέστρεψαν στον δρόμο των ελλειμμάτων και της υποβάθμισης του συγκοινωνιακού τους έργου. 

Την διετία 2015 – 2016

- τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών μειώθηκαν κατά 21% δηλαδή έχασαν το ένα πέμπτο των ετήσιων εσόδων του ΟΑΣΑ. 
- η επιδότηση προς τις συγκοινωνίες – την οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι με τους φόρους τους -  αυξήθηκε κατά 18% προσεγγίζοντας τα 120 εκατ. ευρώ. 
- Τα δρομολόγια, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που κυκλοφορούν περιορίστηκαν δραστικά. 

Ενώ συμβαίνουν όμως όλα αυτά την ίδια στιγμή τα έξοδα προς τρίτους  αυξήθηκαν από 33 έως 91%!  Το συγκοινωνιακό έργο μειώνεται, οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονται, αλλά εκτοξεύονται τα κονδύλια για μελέτες και για υπηρεσίες που παρέχουν τρίτοι προς τον ΟΑΣΑ. 

Την  ώρα δηλαδή που το κοινωνικό έργο των αστικών συγκοινωνιών περιορίζεται, ανθίζουν οι σπατάλες και οι χαριστικές πράξεις προς φίλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Οι επίσημες λογιστικές καταστάσεις του ΟΑΣΑ για τη διετία 2015- 2016 είναι ενδεικτικές. 


Κατεβάστε την παρουσίαση του κ. Κ. Χατζηδάκη εδώ


Παρέμβαση Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή

Σημειώσεις για Αστικές Συγκοινωνίες

Στο θέμα των αστικών συγκοινωνιών, υπάρχει μια κεντρική πολιτική διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Η αρχή αυτής της κυβέρνησης είναι «μπείτε όλοι (δήθεν) τζάμπα» κι ας ρημάξουν οι συγκοινωνίες κι ας πληρώσει μετά πανάκριβα όλος ο ελληνικός λαός το κόστος… 
Το απέδειξαν, άλλωστε, και τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, και ο ΟΑΣΑ από το «όλοι (δήθεν) τζάμπα» έχασε μέσα σε 2 εβδομάδες 9,5 εκατ. ευρώ από τις δωρεάν μετακινήσεις των πάντων, ακόμη και των τουριστών! Αυτό το λαϊκίστικο δήθεν τζάμπα, ακόμα το πληρώνουν φυσικά οι φορολογούμενοι πολίτες στην Κρήτη, την Αλεξανδρούπολη, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη χώρα. Και βέβαια το πληρώνουν διπλά στην Αθήνα, όπου ακρίβυνε το εισιτήριο.
Αντιθέτως, εμείς στη Νέα Δημοκρατία βλέπουμε αλλιώς τις αστικές συγκοινωνίες:  Δωρεάν μετακινήσεις ή μειωμένο κόμιστρο για όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη. Προγραμματισμένα και με κάλυψη από τους αρμόδιους φορείς, για να μην "μπαίνουν μέσα" οι αστικές συγκοινωνίες. Φτηνό εισιτήριο για όλους τους υπόλοιπους. Καλές συγκοινωνίες για όλους. Έλεγχος, ασφάλεια, σύγχρονες υπηρεσίες. Χωρίς να πληρώνει περισσότερα ο ελληνικός λαός. Αυτά πιστεύουμε και αυτά μπορούμε να εφαρμόσουμε. Και το αποδείξαμε την περίοδο 2012-2014.

Τι πέτυχε η ΝΔ το 2012-2014:

Πλήρη εξορθολογισμό των αστικών συγκοινωνιών, προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου. Επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας, για πρώτη φορά στην ιστορία των Αστικών Συγκοινωνιών.
Παρά τις πιέσεις της τρόικα, το 2014 η ΝΔ απέτρεψε 800 περίπου οριζόντιες απολύσεις εργαζομένων.
Μείωσε τις τιμές των εισιτηρίων από 1,40 ευρώ στο 1,20 και τη μηνιαία κάρτα από 45 σε 30 ευρώ.
Αντιμετώπισε επιτυχώς τη μείωση της κρατικής επιδότησης -η οποία το 2014 μειώθηκε κατά 50% συγκριτικά με το 2012 κι από 198 εκατ. ευρώ πήγε στα 100 εκατ- χωρίς να μειώσει το επιβατικό έργο. Αντιθέτως, το 2014 πέτυχε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 1,4%.
Προώθησε ενεργά την καινοτομία με κύριο γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με εφαρμογές mobile ticketing, που επέτρεπαν την έκδοση εισιτηρίου από το κινητό τηλέφωνο.
Θεσμοθέτησε τους «εθελοντές ελεγκτές», ένα σώμα 300-350 υπαλλήλων της Ο.ΣΥ., οι οποίοι μετά από ενημερωτικά κι εκπαιδευτικά σεμινάρια απασχολούνταν – εκτός της βάρδιάς τους – ως ελεγκτές, λαμβάνοντας μπόνους αποτελεσματικότητας.

Πώς καταστρέφει συστηματικά η σημερινή κυβέρνηση τις συγκοινωνίες μας:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει υποβαθμίσει δραματικά το επίπεδο των αστικών συγκοινωνιών.
Την ίδια ώρα, έχει οδηγήσει τις αστικές συγκοινωνίες σε ελλείμματα εκατομμυρίων.
Το εισιτήριο ξαναπήγε στο 1,40 ευρώ και ο Όμιλος εντάχθηκε στο Υπερταμείο.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν, τα έσοδα τη 2ετία 2015-2016 κατακρημνίστηκαν.
Συγκεκριμένα:
- Στην τριετία 2012-2014 τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών από πωλήσεις εισιτήριων (χωρίς επιδότηση) παρέμειναν σταθερά με μέσο ετήσιο έσοδο στα 242,5 εκ. ευρώ.
- Στη διετία 2015-2016 τα έσοδα έπεσαν στο μέσο ετήσιο έσοδο των 192 εκ. ευρώ. Και πιο συγκεκριμένα, 201 εκ. το 2015 και 182 εκ. το 2016. Ελεύθερη πτώση.
- Από τα 242,5 εκ. στα 182 εκ., είναι πτώση της τάξης του 25%, το ένα τέταρτο των ετήσιων εσόδων του ΟΑΣΑ. 
- Τα έσοδα του 2016 υπολείπονται ακόμα των εσόδων του 2009 (187 εκ. ευρώ), όταν ο ΟΑΣΑ δεν περιλάμβανε την ΑΜΕΛ και το ΤΡΑΜ!
Παράλληλα, η επιδότηση – την οποία η ΝΔ είχε μειώσει κατά 50% - αυξήθηκε εκ νέου πάνω από 18%, προσεγγίζοντας τα 120 εκ. ευρώ. Δηλαδή όλοι οι Έλληνες πληρώνουν το μπάχαλο της κυβέρνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας!
Την ίδια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι όλα τα μη σχετιζόμενα με την παραγωγή και το προσωπικό του ομίλου έξοδα αυξάνονται, τα έξοδα προς τρίτους εκτινάσσονται κατά 91%!
Επίσης, από ένα στόλο πάνω από 2.100 αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ που παρέδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα κυκλοφορούν περίπου 850. Αυτό σημαίνει λιγότερα δρομολόγια, μεγαλύτερη ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό και πολύ μεγαλύτερη φθορά για τα οχήματα, δηλαδή κόστος,  θέματα ασφάλειας, κι ακόμα λιγότερα δρομολόγια: ένας φαύλος κύκλος χωρίς τέλος.
Καταργήθηκε ο θεσμός των εθελοντών ελεγκτών και οι ελεγκτές που έχουν απομείνει είναι μόνο 13 (!)για ένα δίκτυο 272 γραμμών με πάνω από 12.000 δρομολόγια ημερησίως.

Ταυτόχρονα, έχουμε και το μπάχαλο με το ηλεκτρονικό εισιτήριο:

Η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει ένα μέσο που θα έπρεπε να απλοποιεί τη ζωή μας, σε μια μεγάλη ταλαιπωρία.
Με την πολιτική της η κυβέρνηση:
1. Πνίγει τους πολίτες στη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις της
2. Δυσκολεύει την καθημερινότητα της μεσαίας τάξης και των μη-προνομιούχων, δηλαδή τιμωρεί περισσότερο αυτούς που θα έπρεπε να προστατεύει.
3. Τιμωρεί ακόμα περισσότερο αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αφού καταργεί στην πράξη το μεμονωμένο μειωμένο εισιτήριο.
4. Θεσμοθετεί και υλοποιεί το μέτρο με προχειρότητα και χωρίς στοιχειώδη λογική
5. Κι όλ’αυτά έγιναν «στο πόδι», την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, χωρίς ακόμα –μετά από τόσο καιρό- να μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά το σύστημα.
Η προχειρότητα είναι τέτοια που:
- Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση αποφάσισε την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου μίας διαδρομής.
- Στους περισσότερους σταθμούς αυτήν την στιγμή οι επιβάτες εισέρχονται και εξέρχονται χωρίς κανέναν έλεγχο. 
- Η κυβέρνηση, με τον τρόπο που εξωθεί τον δικαιούχο μειωμένου εισιτηρίου να περιμένει στην ουρά για να εκδώσει το εισιτήριό του (αφού στα μηχανήματα μπορείς να βγάλεις μόνο αν έχεις προσωποποιημένη κάρτα), πρακτικά έχει οδηγήσει στην κατάργησή του.
- Έπρεπε να φθάσει ο Φεβρουάριος για να αποφασίσει ο ΟΑΣΑ να διαθέτει εισιτήρια και σε τρίτα μέρη (περίπτερα, mini market).
Ακριβώς λόγω όλης αυτής της προχειρότητας, μέχρι σήμερα – 4 μήνες μετά την έναρξη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου – οι μπάρες έχουν εξολοκλήρου κλείσει μόνο σε 6 (!) από τους 60 σταθμούς [Αεροδρόμιο, Δουκ. Πλακεντίας, Αιγάλεω, Ελαιώνας, Αγ. Δημήτριος, Αγ. Αντώνιος]
Από τις 5/3 έκλεισαν δοκιμαστικά οι μπάρες στον Στ. Συντάγματος τις ώρες μη αιχμής (εκτός δηλαδή 06.00 – 10.00 και 15.00 – 19.00)

Μετρό – Νέα Γραμμή 4:

Εντοπίζεται ένα σημαντικό πρόβλημα, δεδομένου ότι σύμφωνα με το κομμάτι που θα δημοπρατηθεί, δηλ. το κομμάτι Άλσος Βεΐκου-Γουδί, η γραμμή θα είναι… «τυφλή».
Δηλαδή, η νέα γραμμή δεν έχει απολήξεις στη γραμμή του ηλεκτρικού (Περισσός) και στη γραμμή 3 του Μετρό (Κατεχάκη), με αποτέλεσμα να περιορίζεται κατά πολύ η χρησιμότητά της.



Κατεβάστε την παρουσίαση του κ. Κ. Καραμανλή εδώ




Κάλπες σήμερα στη Βουλή για Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη




Σήμερα Πέμπτη 12 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή Παύλου Πολάκη, με βάση τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικώς με την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 10.30 το βράδυ.

Η κοινή γνώμη βέβαια, είναι σίγουρη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα κάνει τα πάντα για να τους γλιτώσει ώστε να παίζει μόνη της το παιχνίδι της σκανδαλολογίας.

Η πρόταση της ΝΔ

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ:

«Όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5/2/18 από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο η εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη γνωστή δικογραφία.

Επιπλέον, στη Βουλή διαβιβάστηκε και το -με αριθμό πρωτοκόλλου 980/30.03.2017- έγγραφο που συσχετίσθηκε με τη διερευνώμενη δικογραφία και αφορά σε συγκεκριμένη καταγγελία αναφορικά με την τιμολόγηση φαρμάκων που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 με υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Ξανθό και αναπληρωτή τον κ. Παύλο Πολάκη. Στο έγγραφο αυτό καταγγέλλεται ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου υπήρξε ζημία του δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ, ενώ περιγράφεται και περαιτέρω ζημία του Δημόσιου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.

Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή αυτής της υπόθεσης «όλα στο φως» και καλεί την κυβέρνηση να συμβάλει στον έλεγχο των πεπραγμένων και των υπουργών της δικής της διακυβέρνησης. Πόσο μάλλον όταν και εκείνη ισχυρίζεται ότι επιθυμεί να μάθουν όλη την αλήθεια οι πολίτες».


Νέες αποκαλύψεις για τη νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18» – Πώς έφτασαν στα ίχνη της



Αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τη δράση των κατηγορουμένων για συμμετοχή σε ακροδεξιές οργανώσεις περιέχει το διαβιβαστικό έγγραφο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση.

Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στην αντιτρομοκρατική το Φεβρουάριο του 2017 σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της δράσης των ατόμων που κατηγορούνται για επιθέσεις σε χώρους αντιεξουσιαστων και μεταναστών.

Στο τηλέφωνο ήταν ένας άνδρας που κατονόμασε ως μέλη της οργάνωσης πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα και αλλά τρία για τα οποία έδωσε μόνο τα μικρά τους ονόματα, αποκαλύπτοντας ωστόσο τα τηλεφωνά τους.

Η οργάνωση φέρεται να δρούσε πριν από το 2010 (όπως λέει ο φερόμενος αρχηγός προανακριτικά) τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στέκια αντιεξουσιαστών και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στο Ίλιον, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τα Πετράλωνα (Αντίπνοια), Εξάρχεια, Θεσσαλονίκη.

Για την υπόθεση, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος. Επτά από τους έντεκα συλληφθέντες βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες και τέσσερις με πλημμεληματικές. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο. Στο πλαίσιο των ερευνών των αρχών πραγματοποιήθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων στην υπόθεση, ενώ ζητήθηκαν και στοιχεία από τις εταιρίες FACEBOOK και GOOGLE.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας οι επτά από τους 11 κατηγορούμενους που αναπροσδιορίζονται είτε ως «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές», είτε ως «Combat 18 Hellas «έχουν ενταχθεί σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα που επιδίωκε την διάπραξη κακουργηματικών πράξεων».

Και συγκεκριμένα έχουν μέχρι τώρα αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 30 ενέργειες στο πλαίσιο της οργάνωσης που φέρεται να δρούσε πριν το 2010 (όπως λέει ένας εκ των κατηγορουμένων προανακριτικά) τοποθετώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στέκια αντιεξουσιαστών και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους σε Ίλιον, Αιγάλεω, Κορυδαλλό, Πετράλωνα, Εξάρχεια, Θεσσαλονίκη.

Ο αρχηγός «Τσαμπ»

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα η εγκληματική οργάνωση, καθόριζε στόχους, έδινε οδηγίες στα μέλη, τους ανέθετε ρόλους ενώ τους παρείχε και προστασία ακόμη και νομική.

Το πραγματικό όνομα του αρχηγού δεν το γνώριζαν παρά μόνο το ψευδώνυμο του: «Τσαμπ»

Απολογούμενος ο «Τσαμπ» αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν το 2010 και το ρόλο του συντονιστή μέχρι σήμερα κι όχι του αρχηγού, υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση είναι «ακέφαλη».

Οπως είπε ο ρόλος του συντονιστή ήταν να λαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό από διάφορα άτομα του εθνικιστικού χώρου, τα οποία του δήλωναν και το όνομα της οργάνωσης που επιθυμούν να φαίνεται στην ανάρτηση. Ο ίδιος, που διατηρεί δυο προφίλ στο Facebook, αποφάσιζε για το αν θα αναρτηθεί το υλικό και με ποιο όνομα.

Μέσω διαδικτύου

Η οργάνωση είχε έντονη παρουσία στο διαδίκτυο. Από κείμενα που έχουν δημοσιεύσει, τα μέλη της αυτοπαρουσιάζονται ως ριζοσπάστες εθνικιστές, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ένα χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα, από τα σπάργανα του οποίου γεννήθηκαν οι οργανώσεις «Combat 18 Hellas», οργάνωση «Εθνικoσοσιαλιστική Ολική Αντίσταση», «Inferno NS »από τη Ναύπακτο, Αυτόνομοι.

Αναφέρουν ότι η ιδανική ώρα κατά την νύχτα ώστε να αναλάβει κάποιος δράση είναι μεταξύ 02:00 και 04:00 τα ξημερώματα και ότι έχουν πυρήνες που αποτελούνται τυπικά από δύο έως πέντε μέλη.

Παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις στρατολόγησης νέων μελών και τον τρόπο δράσης τον ομάδων , για επιθέσεις σε στόχος τους, τόσο κατά την προετοιμασία και την διάρκεια αυτής, όσο και μετά την περαίωση αυτής.

Στον δικηγόρο δε που φέρεται να εμπλέκεται , σύμφωνα πάντα με το διαβιβαστικό, είχε δοθεί η εντολή να δημιουργήσει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Οι συνομιλίες

Μετά την ανώνυμη καταγγελία τον Φεβρουάριο του 2017 έπιασε «δουλειά» ο «υπέρ κοριός» της ασφαλείας.

Στο διαβιβαστικό συμπεριλαμβάνονται αναφορές από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες από τις οποίες φαίνεται να υπάρχει διασύνδεση των «Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστων», με την Χρυσή Αυγή. Μάλιστα γίνεται αναφορά σε κάποιον «Λύκο» από την ΧΑ.

Σε άλλη συνομιλία δυο από του κατηγορούμενους μιλούν για την κατόπτευση χώρου και αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν μηχανάκι κι όχι αυτοκίνητο για τη δράση που προγραμματίζουν γιατί θα πάρουν μαζί τους και ένα δεκάλιτρο μπιτόνι.

Αναφέρονται επίσης σε συνομιλία στις 13/12/17 σε αρχηγό ο οποίος τους είπε ότι καλά έκαναν και έφυγαν από έναν χώρο για να μην εντοπιστούν.

Παράλληλα, όπως προκύπτει, μετά από κάθε δράση, αποστέλλονταν βίντεο σε κάποιον που ονομάζουν «άλλο» και φέρεται ως υψηλόβαθμος.

Ένας συνομιλητής προτείνει να σχεδιάσουν στους τοίχους σβάστιγκες ενώ στις 23-1-2018 καταγράφεται συνομιλία στην οποία αναφέρεται ότι «παγώνουν» προσωρινά οι δράσεις.

«Πλούσια» τέλος ήταν και τα ευρήματα των αρχών από τις εφόδους στα σπίτια εμπλεκομένων. Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων σπαθιά , στιλέτα, κουκούλες, ακροδεξιά σύμβολα , ξιφολόγχες , κροτίδες, ένα μακρύκανο τυφέκιο με διόπτρα, ποσότητα ναρκωτικών, γκλοπ , ποσότητες εκρηκτικών κ.α.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΠΑ: To Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντάει στις απειλές Γιλντιρίμ



Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, τόνισε σε δήλωσή του την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει»: οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει.


Πηγή: ΑΠΕ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κυνήγι για έσοδα €1,2 δισ. από οφειλέτες Ταμείων



Ανεβάζει τον πήχη των εισπράξεων για τη φετινή χρονιά το ΚΕΑΟ. Σχεδιάζεται η άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων σε όσους δεν προχωρούν σε ρύθμιση ή εξόφληση των οφειλών τους. Στο στόχαστρο και όσοι χάνουν τους διακανονισμούς.

Ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη των εισπράξεων από οφειλέτες Ταμείων για τη φετινή χρονιά το ΚΕΑΟ. Όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό του σχέδιο, στόχος είναι η είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2018, από 1,052 δισ. ευρώ το 2017 αλλά και η αυστηροποίηση του πλαισίου με άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που δεν προχωρούν σε ρύθμιση ή εξόφληση (εντός 3 μηνών από την ένταξη των οφειλετών στο Κ.Ε.Α.Ο.) αλλά και λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εντός 70 ημερών μετά από απώλεια ρύθμισης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ακολουθώντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών, οι Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διαθέσιμων μηχανισμών είσπραξης αλλά και στην εισαγωγή νέων τεχνικών για την λήψη στοχευμένων μέτρων με βάση το προφίλ του οφειλέτη.

«Κύρια αντικείμενα ενδιαφέροντος για το 2018 είναι η εντατικοποίηση της παρακολούθησης των ληφθέντων αναγκαστικών μέτρων με σκοπό την ποσοτική και ταυτόχρονα ποιοτική αύξηση για καλύτερη απόδοση αυτών, η διαχείριση των αιτήσεων για εξωδικαστική ρύθμιση του Ν.4469/2017 και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της κατηγοριοποίησης βάσει βιωσιμότητας (triage) με σκοπό την λήψη στοχευμένων αναγκαστικών μέτρων».

Επιπλέον «στις προγραμματισμένες δράσεις περιλαμβάνεται και η υλοποίηση των προσαρμογών στο λογισμικό του ΟΠΣ-ΙΚΑ στις λειτουργικές περιοχές του διακανονισμού οφειλών και των αναγκαστικών μέτρων που θα κριθούν απαραίτητες. Μεταξύ των έργων που σχεδιάζονται είναι οι προσαρμογές του λογισμικού για τη διαχείριση των ρυθμίσεων που προκύπτουν από τις συμβάσεις αναδιάρθρωσης οφειλών του Ν.4469/2017, καθώς και η ολοκλήρωση της Β’ φάσης του έργου αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων που αφορά την ένταξη στην ηλεκτρονική διαδικασία του μέτρου της άρσης της κατάσχεσης, μερικής ή ολικής, και του μέτρου της συμπληρωματικής δήλωσης τρίτου.

Το ΚΕΑΟ μέσα στο 2018 αναμένει σημαντικό αριθμό αιτήσεων για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης. Παράλληλα θα γίνουν προσπάθειες για βελτίωση των διαδικασιών παρακολούθησης και ελέγχου των ρυθμίσεων.

Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Η Διεύθυνση Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης σχεδιάζει την διεύρυνση των διαθέσιμων εργαλείων αναγκαστικής είσπραξης αξιοποιώντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, «θα επιδιωχθεί η επέκταση και συστηματοποίηση της χρήσης των αρχείων στόχευσης των συνεχώς εντασσόμενων στο Κ.Ε.Α.Ο ασφαλιστικών ταμείων ώστε να ενισχυθεί η λήψη αναγκαστικών μέτρων. Επίσης, θα γίνει ο προσδιορισμός των κριτηρίων επιλεξιμότητας οφειλετών για διενέργεια κατά αυτών προγραμμάτων πλειστηριασμών κινητής/ακίνητης περιουσίας».

Τι έγινε το 2017

Στο τέλος του 2017 το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών είχε διαμορφωθεί στα 31,2 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε αύξηση στο συνολικό πλήθος των οφειλετών που εντάσσονται και διατηρούν ρυθμίσεις. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι ενεργές ρυθμίσεις για όλους τους τύπους ρύθμισης είναι συνολικά 71.048 και το ρυθμισμένο ποσό 1.924.526.138 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το συνολικό ποσό των εισπράξεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2017 ανέρχεται σε 1,052 δισ. ευρώ. Το 55% των συνολικών εισπράξεων προέρχεται από καταβολές δόσεων ρυθμίσεων, ενώ το 45% εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων.

Το 2017 εστάλησαν 709.585 ειδοποιήσεις στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν την οφειλή τους και να αποφύγουν τυχόν αναγκαστικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν εναντίον τους. Συνολικά, η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ακολουθήθηκε για ποσό οφειλής που φτάνει στα 6,09 δισ. ευρώ.

Οι περισσότεροι οφειλέτες (42,48% ή 511.678) προέρχονται από τον πρώην ΟΑΕΕ, δηλαδή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν δημιουργήσει χρέος ύψους 13,73 δισ. ευρώ (42,75% του συνόλου). Όμως αν και λιγότεροι (468.543 ή 38,9%) οι οφειλέτες από το πρώην ΙΚΑ έχουν μεγαλύτερο ποσό οφειλής (16,66 δισ. ευρώ ή 53,28% του συνόλου).

Ενδεικτικό πάντως της περιορισμένης δυνατότητας που έχει το ΚΕΑΟ να συγκεντρώσει μέρος από τη συνολική οφειλή είναι η περίπτωση των οφειλετών από τον πρώην ΟΑΕΕ. Από τους 511.678 που έχουν καταγραφεί, οι 390.323 εντάχθηκαν στο μητρώο του ΚΕΑΟ μόλις το 2017. Όμως από αυτούς οι 185.311 με συνολικό ποσό οφειλής στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ είχαν διακόψει την ασφάλισή τους πριν ενταχθούν στο μητρώο οφειλετών του ΚΕΑΟ.

Από το ποσό των 31,28 δισ. ευρώ που είναι η συνολική οφειλή, το μεγαλύτερο ποσό, περίπου 6,77 δισ. ευρώ έχουν δημιουργηθεί από μόλις 1.698 μεγαλοφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν στο ΚΕΑΟ ποσά μεγαλύτερα από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας!

Άλλα 6,1 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη που κυμαίνονται από 50.000 έως 100.000 ευρώ και έχουν δημιουργηθεί από 89.546 οφειλέτες. Όμως η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών (834.282 ή 69,26%) έχουν χρέος που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ έκαστος. Βέβαια είναι τόσο μεγάλο το πλήθος των οφειλετών που το συσσωρευμένο χρέος από αυτή την κατηγορία φτάνει στα 3,34 δισ. ευρώ. Σημαντικό είναι και το πλήθος των οφειλετών από 15.000 έως 30.000 ευρώ (135.354) με σύνολο οφειλής στα 2,9 δισ. ευρώ. Υπάρχουν ακόμα 104.912 οφειλέτες που χρωστούν από 30.000 έως 50.000 ευρώ ο καθένας και έχουν δημιουργήσει συνολικό χρέος που φτάνει στα 4,09 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο της οφειλής που έχει εγγραφεί στο ΚΕΑΟ σχεδόν το 49% ή 15,23 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν πριν από το 2009, δηλαδή προ κρίσης. Μόλις το 21,24% του συνολικού χρέους ή 6,64 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε από οφειλέτες, οι οποίοι ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές από το 2010 και μετά, δηλαδή εντός κρίσης.


Πηγή : euro2day.gr


Παίζει με τις ζωές των ανθρώπων ο ΣΥΡΙΖΑ για ψήφους! Τροπολογία για ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου πέρασε η κυβέρνηση



Βοηθήστε μας να εκλεγούμε για να σας μονιμοποιήσουμε, φωνάζει από μακριά αυτή η ανήθικη, αδίστακτη διάταξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να κρατήσει ομήρους όσους κάνουν το λάθος να τους πιστέψουν.

Πλήρως αποτυχημένη η κυβέρνηση και γράφοντας μαύρες σελίδες στην ιστορία της χώρας, αδίστακτα ετοιμάζεται να παίξει με τις ζωές ανθρώπων που θέλουν και ονειρεύονται μιά δουλειά στο δημόσιο.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η τροπολογία που αφορά στην ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ο οποίες συνάπτονται με φορείς του Δημοσίου, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει προεκλογικό δωράκι κατά παράβαση των έως τώρα κανόνων.

Υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων και καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι.

Όπως υποστήριξαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, η τροπολογία είναι εκτός των προβλέψεων του Συντάγματος και καταργεί το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, το οποίο για την ανανέωση των συμβάσεων, θέτει τους περιορισμούς της παρέλευσης διαστήματος τριών μηνών μεταξύ δύο συμβάσεων και του ανώτατου χρονικού ορίου των 24 μηνών ισχύος μιας σύμβασης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν επίσης ότι δεν προσήλθε στην Βουλή για να την εισηγηθεί η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο πλέον ανήθικος όλων στον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν λόγο για προεκλογική ρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση εμπαίζει και τους άνεργους και τους συμβασιούχους, δημιουργεί προσδοκίες μονιμοποίησης ενώ με αυτή «αποδεσμεύονται οι διαδοχικές συμβάσεις».