Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ανεξέλγτα ποσά 2,7 εκ.για υπερωρίες των υπαλλήλων της ΕΡΤ θα πληρώσει ο ταλαίπωρος λαός




Ποσό 2.703.807 ευρώ θα δοθεί ως υπερωρίες στους 1930 εργαζόμενους της ΕΡΤ για το 2015. Ή απόφαση ενεκρίθη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Αδιατάρακτο παραμένει το «βασίλειο της ΕΡΤ» το οποίο συνεχίζει τις κοστοβόρες πρακτικές του χάριν στην αδιατάρακτη χρηματοδότησή του από τον έλληνα φορολογούμενο μέσω του ειδικού τέλους στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Στις προσλήψεις εξωτερικών συμβούλων, στην αποκάλυψη της προκήρυξης για  εξωτερικά συνεργεία και τεχνικό εξοπλισμό ύψους 2,45 εκατ. ευρώ έρχεται να προστεθεί και η έγκριση εκ μέρους της διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε. ποσού 2.708.807 ευρώ για την πληρωμή υπερωριών των εργαζομένων για το 2015.

Η απόφαση του Δ.Σ της ΕΡΤ - κατόπιν έγκρισης και του μετόχου της εταιρίας που είναι το ΥΠΟΙΚ - δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, με αριθμό φύλλου 568 συνοδεία μάλιστα σχετικού πίνακα.

Για τις απογευματινές υπερωρίες οι εργαζόμενοι δικαιούνται 708.243 ευρώ, για τις νυχτερινές 694.227 ευρώ,  ενώ για τα σαββατοκύριακα 1.298.337 ευρώ, συνολικό ποσό 2.708.807 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα μοιραστούν οι 1930 επαναπροσληφθέντες εργαζόμενοι της ΕΡΤ που επέστρεψαν άπαντες στο Ραδιομέγαρο με το σκεπτικό ότι θα καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες της δημόσιας τηλεόρασης.  

Ως αιτιολογία της υπερωριακής δαπάνης διαβάζουμε στο ΦΕΚ «προκειμένου να είναι εφικτή η εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας και η ομαλή διεξαγωγή των λειτουργιών και υπηρεσιών της ΕΡΤ »


Τα 2,45 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για τα εξωτερικά συνεργεία

'Ενα από τα επιχειρήματα για την  επαναπρόσληψη ολόκληρου του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ  ήταν ότι η δημόσια τηλεόραση θα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες της με ίδια μέσα, ώστε να μπει ένα τέλος στις πολυδάπανες και «αμαρτωλές» εξωτερικές παραγωγές του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος.

Ωστόσο  για άλλη μια φορά επελέγη  η δαπανηρή λύση των εξωτερικών αναθέσεων, το κόστος των οποίων φτάνει τώρα τα 2,45 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά ο...λογαριασμός

Για μονοκάμερα συνεργεία (ENG) : 800.000 €

Για δορυφορικά συνεργεία (SNG) : 700.000 €

Για πολυκάμερα Οχήματα Εξωτερικών μεταδόσεων (OB VAN):900.000 €

Για συνεργεία συλλογής και απεικόνισης στατιστικών : 55.000 €

Είναι χαρακτηριστικό για ένα απλό τηλεοπτικό συνεργείο δύο ατόμων η ΕΡΤ προσφέρει 129 € για μια 8ωρη βάρδια, ενώ για τα δορυφορικά συνεργεία το κόστος φτάνει τα 650€ τη βάρδια.

Στα δε οχήματα το κόστος εκτοξεύεται, καθώς η ημερήσια αποζημίωση ξεκινά από τα 1.000€ και φτάνει έως και τα 20.000€ για την κάλυψη αγώνων Champions League. Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι στα 20.000€ ανά ημέρα δε συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό (π.χ. χειριστές καμερών, μίξη και ρύθμιση εικόνας, video replay), καθώς προβλέπεται έξτρα κονδύλι 10% για την πλήρη επάνδρωση του συνεργείου.  


Πηγή : thetoc.gr



Ακούγεται για νέα μικροπρέπεια Σαμαρά λέγεται ότι έκοψε την Ντόρα από το ΕΛΚ



Διαβάσαμε στο parapolitika.gr για την νέα μικροπρέπεια Σαμαρά και αυτό δείχνει ότι δεν θα βάλει μυαλό ποτέ αυτός ο άνθρωπος.


Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
parapolitika.gr

Τον Αντώνη Σαμαρά «δείχνουν» ως υπαίτιο για τον αποκλεισμό της Ντόρας Μπακογιάννη από τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων αντιπροέδρων του ΕΛΚ , τόσο η ίδια όσο και η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος την είχε προτείνει. Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr ο κ. Σαμαράς φαίνεται να άσκησε πίεση προς την πλευρά Γιούνκερ και Μέρκελ εναντίον της κ. Μπακογιάννη με αποτέλεσμα να «πέσει χαμηλά» η απήχηση της υποψηφιότητας της στις τάξεις των 800 περίπου ψηφοφόρων του ΕΛΚ.

Το … μάρμαρο όμως πλήρωσαν και οι Κύπριοι που αναγκάστηκαν ομοίως να αποσύρουν την υποψηφιότητα του δικού τους κ. Νεοφύτου γεγονός που ήγειρε την αντίδραση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη ο οποίος φαίνεται πως έκανε οργισμένα τηλέφωνα σε Μεϊμαράκη και Σαμαρά. «Γίναμε ρεζίλι και στο εξωτερικό με τα καμώματα του» λένε συνομιλητές της Ντόρας για τον πρώην πρωθυπουργό καθώς δεν περίμεναν τέτοια στάση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα αφού η Ελλάδα φέτος θα διεκδικούσε την αντιπροεδρία μετά από 13 χρόνια (σς ο τελευταίος έλληνας αντιπρόεδρος του ΕΛΚ ήταν ο Καραμανλής το 1999-2002).

Από αύριο η Νεοδημοκρατική φαγωμάρα μεταφέρεται στην Ισπανία όπου στο συνέδριο του ΕΛΚ θα παραστούν οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί και ο Σαμαράς ως κεντρικός ομιλητής πολιτικής εκδήλωσης μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, προσωπικό φίλο του Κ. Καραμανλή.

Εκεί θα … «απαντήσει» όχι μόνον στα άλλα «καπετανάτα» της ελληνικής Δεξιάς αλλά και στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι που δεν είχε στηρίξει τον Σαμαρά «όσο έπρεπε» στις κάλπες του περασμένου Ιανουαρίου παρότι τον επισκέφθηκε στην Αθήνα παραμονές των εκλογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ (ΕΡΡ) οι 12 υποψήφιοι για τις 10 θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος είναι:
Tobias BILLSTRÖM, Moderaterna, Sweden
Anca BOAGIU, PNL, Romania
Kinga GÁL, FIDESZ, Hungary
Johannes HAHN, ÖVP, Austria
Jyrki KATAINEN, Kokoomus, Finland (YEPP)
David McALLISTER, CDU, Germany
Dara MURPHY, Fine Gael, Ireland
Paulo RANGEL, PSD, Portugal
Jacek SARYUSZ-WOLSKI, Civic Platform, Poland
Antonio TAJANI, Forza Italia, Italy
Marianne THYSSEN, CD&V, Belgium
Corien WORTMANN-KOOL, CDA, Netherlands



Συνελήφθη ο διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου



Πριν από λίγο συνελήφθη από την Αστυνομία ο Νικόλαος Πολύζος διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου μετά την καταγγελία που κατέθεσαν χθες σε βάρος του στο Α.Τ. Βελεστίνου εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων της Μαγνησίας για την κακοποίηση των έγκλειστων σκυλιών που επικρατούν εκεί και τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.
Το αν ο κατά το νόμο υπεύθυνος στο «καταφύγιο» των Γλαφυρών θα δικαστεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου ή αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα το γνωρίζουμε αργότερα εξήγησε στο www.zoosos.gr η Φλωρίκα Τσιρογιάννη πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου «Κόσμος και Φύση».

O Αχιλλέας Μπέος και ο Νίκολαος Πολύζος οι πρωταγωνιστές του εγκλεισμού των ζώων η φωτογραφία από το μάζεμα των αδέσποτων στις 19 Οκτωβρίου 2014.
Θυμίζουμε χθες ότι ο Νικόλαος Πολύζος προσπαθώντας να αντικρούσει το γεγονός ότι εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων από την Αττική και την Μαγνησία βρήκαν πτώματα σκυλιών, που είχαν πεθάνει πρόσφατα πέριξ του Δημοτικού Κυνοκομείου, ισχυρίστηκε ότι αυτά ήταν εκεί από παλιά και εκείνος δεν φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτό…


Πηγή: zoosos.gr


Αθλιότητα λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας : Τέλος η δωρεάν στάθμευση στους φοιτητές ΑμεΑ της Νομικής σχολής



Μηνιαία συνδρομή ύψους 20 ευρώ στους φοιτητές με ειδικές ανάγκες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο στάθμευσης...

Στον αποκλεισμό του χώρου στάθμευσης της Νομικής Σχολής στην οδό Σίνα προχώρησε το πρωί της Δευτέρας η Κίνησης Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία καθώς η πρυτανεία ανακοίνωσε ότι οι δύο φοιτητές με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στη σχολή θα πρέπει από εδώ και στο εξής να πληρώνουν μηνιαία συνδρομή ύψους 20 ευρώ προκειμένου να έχουν θέση στάθμευσης.

Ο εκπρόσωπος της Κίνησης κ. Αντώνης Ρέλλας μιλώντας στον ΣΚΑΙ διευκρίνισε ότι το υπόγειο γκαράζ της Νομικής Σχολής είναι δημόσιο κτίριο τονίζοντας ότι είναι δύο οι φοιτητές που έχουν κάνει αίτηση.

Ακόμη κατήγγειλε ότι δεν υπάρχουν καν υποδομές για ανάπηρους στο κτίριο στην οδό Σίνα εξηγώντας παράλληλα ότι «βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο μέσος άνθρωπος με αναπηρία έχει κόστος διαβίωσης τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με τον άνθρωπο χωρίς αναπηρία».

Τέλος πρόσθεσε ότι «απαιτούμε από την πρυτανεία να αποσύρει την κατάπτυστη απόφαση... Έχουμε αποκλείσει το χώρο στάθμευσης, ελπίζω οι πρυτανικές αρχές να μας καταδεχθούν».



Πηγή: protothema.gr


Έξω φρενών ο ποδοσφαιριστής Εργοτέλη με τους τραυματιοφορείς της ΑΕΛ..«Με έβριζαν και με πέταξαν σαν σακί»



«Σήκω πάνω ρε μουν…ο και βγες έξω»...Δείτε το βίντεο..

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο από την αναμέτρηση της ΑΕΛ με τον Εργοτέλη, όπου τραυματιοφορείς (;) προσπάθησαν με ανορθόδοξο τρόπο να μεταφέρουν εκτός γηπέδου τον Λεονάρντο Κούτρη.

Απίστευτες καταγγελίες από τον Λεονάρντο Κούτρη και τον φυσιοθεραπευτή του Εργοτέλη, Μάρκο Μίγκλη

Ο άσος του Εργοτέλη μίλησε για το εν λόγω περιστατικό στον «ΣΠΟΡ FM 94,6»:

«Δεν έκανα θέατρο. Χτύπησα, όχι σοβαρά, αλλά πονούσα και δεν μπορούσα να σηκωθώ κατευθείαν. Αισθάνθηκα την ανάγκη να περιμένω τον φυσιοθεραπευτή. Εκείνη τη στιγμή ήρθε ο αρχηγός της Λάρισας, ο Μπανούσης, με τράβηξε από τη φανέλα και μου έλεγε να σηκωθώ, ότι από την αρχή κάναμε καθυστερήσεις και άλλα τέτοια πράγματα», ανέφερε αρχικά.

«Οι δύο κύριοι που μπήκαν ως τραυματιοφορείς δεν ξέρω με τι διαπίστευση ήταν στο γήπεδο. Δεν ήταν η δουλειά τους αυτή. Μπήκαν στο γήπεδο χωρίς την άδεια του διαιτητή. Φανταστείτε πως έφτασαν πριν τους γιατρούς της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο. Με έπιασαν με το που ήρθαν, με έβριζαν και μου έλεγαν ‘τι κάνεις’. Με άρπαξε ο ένας από τα χέρια και ο άλλος από τα πόδια. Ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας είπε στον έναν τραυματιοφορέα ‘δεν ντρέπεστε’. Όταν πήγα να σηκωθώ, με έπιασε ο ένας από τον ώμο και με πέταξε στο φορείο. Καθώς με μετέφεραν, έπεσε ο ένας κάτω, κάτι που πάντως μπορεί να συμβεί και σε κανονικό τραυματιοφορέα. Όμως αμέσως μετά με έβριζαν ξανά, ο ένας μάλιστα με μούντζωσε και όταν έφτασαν εκτός γηπέδου με πέταξαν σαν σακί με πατάτες», ανέφερε ο Κούτρης εξιστορώντας το απίστευτο περιστατικό.

Όσο για το πού ήταν ο διαιτητής όταν γίνονταν όλα αυτά; «Ο φυσιοθεραπευτής έκανε παράπονα στον διαιτητή και εκείνος του απάντησε ‘δεν είναι δουλειά σου αυτή’».

Ο ποδοσφαιριστής του Εργοτέλη δεν δέχτηκε καν μια συγγνώμη, κάτι που περίμενε ειδικά από τον συνάδελφό του, Κώστα Μπανούση. «Τίποτα, τίποτα. Μετά το τέλος του αγώνα, μάλιστα, ερχόταν στον πάγκο μας και πανηγύριζε προκλητικά και έβριζε. Έχουμε παίξει πολλές φορές αντίπαλοι, αλλά τέτοια συμπεριφορά δεν περίμενα. Δεν έχω ζήσει ποτέ τέτοια συμπεριφορά», ανέφερε.

Μια… περίπου απολογία έκανε ο ένας τραυματιοφορέας. «Μου ζήτησε συγγνώμη ο ένας εκ των δύο τραυματιοφορέων, αλλά μου είπε πως θα έπρεπε να ντρέπομαι που έπεσα και πως έκανα καθυστερήσεις. Του είπα ότι δέχομαι τη συγγνώμη, αλλά όχι ότι έκανα θέατρο. Εκείνος συνέχισε, μου έλεγε ‘όποιος κερδίζει κάνει καθυστερήσεις, το έχετε ξεφτιλίσει’ αλλά εγώ δεν ήθελα να δώσω συνέχεια».



Πηγή


Οι ελιές στο χέρι δείκτης καρκίνου



Περισσότερες από 11 δείχνουν αυξημένο κίνδυνο μελανώματος

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν ένας άνθρωπος έχει στο μπράτσο του πάνω από 11 ελιές, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του δέρματος (μελανώματος).


Χρήσιμη παρατήρηση

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους δερματολόγους, οι οποίοι έτσι δεν χρειάζεται να μετρήσουν τις ελιές σε όλο το σώμα για να εντοπίσουν ένα άτομο υψηλού κινδύνου, αφού οι ελιές μόνο στο ένα μπράτσο -ιδίως το δεξί- φαίνεται να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείκτη για τις ελιές σε όλο το σώμα.

Ο αριθμός των ελιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου, παρόλο που μόνο το 20% έως 40% των περιστατικών μελανώματος ξεκινούν από προϋπάρχουσες ελιές. Στατιστικά, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2% έως 4% για κάθε πρόσθετη ελιά στο δέρμα, όμως η μέτρηση του συνολικού αριθμούς τους είναι μια χρονοβόρα ιατρική διαδικασία.

Προηγούμενες μικρότερες μελέτες είχαν επίσης επιχειρήσει να εντοπίσουν μια μόνο περιοχή του σώματος, οι ελιές της οποίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικές για όλο το σώμα. Η νέα πολύ μεγαλύτερη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η περιοχή είναι το μπράτσο, κατά προτίμηση το δεξί.

Η μελέτη

Ερευνητές του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Σιμόν Ρομπέρο βρήκαν ότι άτομα με πάνω από επτά ελιές στο δεξί χέρι έχουν εννιαπλάσια πιθανότητα να έχουν πάνω από 50 ελιές σε όλο το σώμα τους. Ενώ άτομα με πάνω από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο τους (ιδίως στην περιοχή πάνω από τον δεξί αγκώνα τους), πιθανότατα έχουν πάνω απο 100 ελιές σε όλο το σώμα τους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος.

Αλλες περιοχές του σώματος που είναι αντιπροσωπευτικές για το σύνολο των ελιών - αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το μπράτσο- είναι τα πόδια και η πλάτη (κυρίως στους άνδρες). Το μελάνωμα μπορεί πάντως να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, γι' αυτό επιβάλλεται εγρήγορση εκ μέρους των ίδιων των ανθρώπων, όταν βλέπουν ακανόνιστου σχήματος ελιές. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Journal of Dermatology».


Πηγή : tovima.gr


Τα μέλη της «επιτροπής σοφών» λένε ότι απειλούνται; Η οι αποφάσεις τους απειλούν τις ζωές των συνταξιούχων;


Τα μέλη της " επιτροπής σοφών" καταγγέλλουν ότι απειλούνται αλλά και οι αποφάσεις τους απειλούν τις ζωές των συνταξιούχων γιατί το αποτέλεσμα των αποφάσεων τους  επηρεάζει ζωές με υπεξαίρεση των συντάξεων και στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων χιλιάδες ευρώ τα οποία έχουν καταβάλει για την συνταξιοδότηση τους όλα αυτά τα χρόνια!!! Τι ισχύει τελικά απειλούν οι απειλούνται;;;

Διαβάζουμε στο protothema.gr

Τις απειλές επιβεβαίωσε το μέλος της επιτροπής Δημήτρης Μπούρλος - Την πλειοψηφία της 12μελούς επιτροπής αποτελούν δικαστικοί και όχι αναλογιστές ή οικονομολόγοι

Στην επιβεβαίωση ότι μέλη της επιτροπής σοφών δέχονται απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας «δεδομένου ότι με τη συμπεριφορά τους κόβουν συντάξεις» προχώρησε το μέλος της Δημήτρης Μπούρλος.

«Σε εμένα δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό αλλά μου μετεφέρθησαν ευτυχώς μεμονωμένα περιστατικά. Δεν μπορώ να πω ότι μου μετεφέρθη πλειάδα περιστατικών. Και ως μεμονωμένα είναι απαράδεκτα. Το θέμα είναι ότι καμία επιτροπή δεν μπορεί να κόψει συντάξεις», τόνισε ο κ. Μπούρλος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA".

Κάποιοι «εξέφρασαν κάποιες απειλές σε σχέση με τη σωματική ακεραιότητα δεδομένου ότι με τη συμπεριφορά τους κόβουν συντάξεις» συμπλήρωσε ο κ. Μπούρλος.

Τις τελευταίες ημέρες, μέλη της Επιτροπής έχουν καταγγείλει ότι δέχονται συντονισμένες επιθέσεις μέσω Διαδικτύου, κάνοντας λόγο για αλλεπάλληλες τηλεφωνικές οχλήσεις, στις οποίες άγνωστοι, καλώντας φυσικά από απόκρυψη, τους υβρίζουν και διατυπώνουν απειλές για τη ζωή τους.

Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής προσανατολίζονται να ζητήσουν τη συνδρομή της πολιτείας για την προστασία τους, αλλά και εισαγγελική παρέμβαση για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των απειλητικών κλήσεων που δέχονται.


Αυτοί είναι οι «σοφοί» που σφάζουν τις συντάξεις μας

Μια επαγγελματική ακτινογραφία αυτών που συσκέπτονται καθημερινά και εισηγούνται αν και πόση σύνταξη θα πάρουμε, πότε θα την πάρουμε, αν επανακαθοριστούν οι παλιές συντάξεις, αν υπάρξει βασική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια κ.ο.κ.


Πολλοί αναρωτήθηκαν τι θέλουν τόσοι δικαστικοί σε μια επιτροπή που ασχολείται με την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, η οποία θα έπρεπε λογικά να απαρτίζεται από περισσότερους αναλογιστές και οικονομολόγους.

Η απάντηση είναι ότι οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων δεν έπρεπε να προσκρούουν στις διατάξεις του Συντάγματος για να μην επαναληφθεί η ιστορία με το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος  Κατρούγκαλος είχε εκφράσει την επιθυμία να κατατεθεί μία και μοναδική πρόταση. Ωστόσο, δύο μέλη της επιτροπής (Δημήτριος Μπούρλος, Ξενοφών Κοντιάδης) δεν του έκαναν τη χάρη, καθώς διατύπωσαν διαφωνίες που καταγράφηκαν στο πόρισμα.  Ποιοι είναι λοιπόν οι «σοφοί» που πρότειναν τόσο σκληρά μέτρα (βασική σύνταξη-λάστιχο με εισοδηματικά κριτήρια, επανακαθορισμός των παλιών συντάξεων κ.λπ.) και, κατά την αντιπολίτευση, παίζουν τον ρόλο του «λαγού», ντύνοντας με επιστημονική  επικάλυψη μια ήδη ειλημμένη κυβερνητική απόφαση;


1. Αννα Λιγωμένου
Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρόεδρος της επιτροπής
Η κυρία Λιγωμένου είναι αριστούχος της Νομικής Σχολής, με σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά και μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο. Διορίστηκε ως δικαστής στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 1989. Προήχθη σε αντιπρόεδρο του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου το 2014.


2. Βασίλης Ανδρουλάκης
Πάρεδρος Συμβουλίου Επικρατείας


3. Διονύσης Γράβαρης
Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής
Μεγάλωσε στις γειτονιές της Αθήνας και ήταν υποψήφιος με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στις δημοτικές εκλογές. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα και στον Καναδά και από το 1985 δίδαξε αρχικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 2008 είναι επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Θεωρείται βαθύς γνώστης του ελληνικού δράματος των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αφού έχει εκπονήσει δεκάδες μελέτες την περίοδο της κρίσης. Πρότεινε οι συντάξεις να καταβάλλονται απευθείας από τη φορολογία, αλλά η πρότασή του δεν βρήκε ανταπόκριση από τα άλλα μέλη της επιτροπής.


4. Ξενοφών Κοντιάδης
Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας
Γεννήθηκε στη Χαϊδελβέργη και σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Μόναχο. Δικηγόρος Αθηνών από το 1992. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όπου  εκλέχθηκε κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, θέση στην οποία διαδέχθηκε τον δάσκαλό του, συνταγματολόγο Δημήτρη Θ. Τσάτσο. Εχει γράψει πολλά βιβλία και άρθρα στον ημερήσιο Τύπο. Διαφώνησε στην πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου (πρότεινε τρία), τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών και τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ πρότεινε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Ν. 3863/2010.


5. Κωνσταντίνος Κρεμαλής
Ομότιμος καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας
Γεννήθηκε στον Βόλο και σπούδασε Νομική σε Αθήνα, Μόναχο και Βιέννη. Ειδικευμένος σε εργατικά και ασφαλιστικά θέματα, συμβουλεύει εταιρείες και φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία όπου διαμένει  για μεγάλα διαστήματα. Θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί οποιοδήποτε ασφαλιστικό βαρίδι,  π.χ. φόροι υπέρ τρίτων, που εμποδίζει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Στην επιτροπή ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή καλών πρακτικών στην αλλοδαπή. O καθηγητής Κρεμαλής είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών.


6. Σταυρούλα Κτιστάκη
Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Σπούδασε Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο στη Θεσσαλονίκη και έλαβε διδακτορικό στη Σορβόνη.


7. Φρόλη Κουσκουνά
Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής
Δουλεύει ατελείωτες ώρες πάνω σε μαθηματικά μοντέλα, υλοποιώντας συγκεκριμένες εντολές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας  προκειμένου να βγουν οι μνημονιακοί στόχοι.


8. Σπύρος Μαρκάτης
Σύμβουλος Επικρατείας


9. Δημήτριος Μπούρλος
Εργατολόγος και  εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ»
Γεννήθηκε στην Τρίπολη και είναι το πιο οικείο πρόσωπο της επιτροπής, αφού «εξιστορεί» σχεδόν καθημερινά στα τηλεοπτικά πάνελ, με ήρεμο ύφος χωρίς κορόνες, τα πάθη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Εχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαδοχική Ασφάλιση και μέλος πολλών άλλων επιτροπών.


10. Μιλτιάδης Νεκτάριος
Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
Ο κ. Νεκτάριος είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της International Life ΑΕΑΖ, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και πρώην διοικητής του ΙΚΑ (1999-2004) επί κυβέρνησης Σημίτη. Επίσης, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών. Ο κ. Νεκτάριος έχει συγγράψει πολλά βιβλία γύρω από το ασφαλιστικό πρόβλημα. Μάλιστα σε ένα εξ αυτών με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση με συναίνεση και διαφάνεια» (εκδόσεις Παπαζήση, 2008) βασίστηκε το μοντέλο του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος που πρότεινε η επιτροπή.


11. Αθηνά Πετρόγλου
Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα, εκ των συνεργατών του κ. Κατρούγκαλου
Ασχολήθηκε με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και κυρίως με τις διατυπώσεις (αρχή της ισότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης) που θα ακολουθούσαν το εγχείρημα, ώστε να μην προσκρούσει σε διατάξεις του Συντάγματος.


12. Αγγελος Στεργίου
Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο ΑΠΘ, διδάκτωρ
της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης
 Είχε διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό επί υπουργίας Λοβέρδου.




ΚΤΕΟ: Λήγει αύριο η προθεσμία - Έρχονται πρόστιμα και κλήσεις από την Τροχαία



Λήγει αύριο η 20μερη παράταση της αρχικής προθεσμίας( έληγε 30 Σεπτεμβρίου), που έδωσε το υπουργείο Μεταφορών, για να περάσουν από έλεγχο ΚΤΕΟ όσα οχήματα συμπλήρωσαν 6μηνο χωρίς να έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στην περίοδο έως 30 Ιουνίου 2014.

Με την παράταση αυτή, σημειωτέον δεν θα υπάρξει άλλη, δόθηκε η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης, περί καταβολής μειωμένου πρόσθετου ειδικού τέλους, αντί του αναλογούντος, για τον τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, έχουν περάσει από έλεγχο μόλις το 35% των εκπρόθεσμων οχημάτων. Υπενθυμίζεται, πως όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων περάσουν από έλεγχο εντός των προθεσμιών γλιτώνουν το 50% του προστίμου καθυστέρησης και πληρώνουν το μισό, δηλαδή 33 από 65 ευρώ για τα ΙΧ και 20 από 40 ευρώ για τα δίκυκλα. Όσοι, όμως, χάσουν την προθεσμία, εκτός από το κόστος του τεχνικού ελέγχου που ανέρχεται σε περίπου 50 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστούν από την Τροχαία χωρίς έγκυρο δελτίο τεχνικού ελέγχου θα πληρώσουν και 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να μειωθεί σε 50 ευρώ εάν προσκομίσει εντός 10ημερου το δελτίο ελέγχου. Αν πάλι ο οδηγός δεν περάσει από ΚΤΕΟ έως και τις 31 Δεκεμβρίου, θα επιβαρυνθεί και με ακόμα ένα πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται στην εφορία.

Πάντως, οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις 31 Οκτωβρίου λήγει και η δεύτερη καταληκτική προθεσμία για να περάσουν από έλεγχο οχήματα τα οποία συμπλήρωσαν 6μηνο χωρίς ΚΤΕΟ στην περίοδο από 1/7/2014 έως 31/12/2014.

Η τρίτη και τελευταία καταληκτική προθεσμία είναι η 30η Νοεμβρίου 2015 για τα οχήματα, τα οποία έχουν παρέλθει έξι μήνες από την καταληκτική ημερομηνία τεχνικού ελέγχου από την 1η/1/2015 έως και τις 14/9/2015.


Πηγή : imerisia.gr



Στον "αέρα" οι σπουδές 30.000 φοιτητών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο



Στον "αέρα" οι σπουδές 30.000 φοιτητών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν τα μαθήματα για τους περίπου 30.000 φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν σε έναν μήνα και ακόμη δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση.

Εφόσον οι 200 εργαζόμενοι αναγκαστούν να φύγουν από το ίδρυμα θα καταρρεύσουν όλες οι λειτουργίες του.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος" πρόκειται για περίπου 200 άτομα, τα οποία εφόσον αναγκαστούν να φύγουν από το ίδρυμα θα καταρρεύσουν όλες οι λειτουργίες του, με δεδομένο ότι εργάζονται χρόνια εκεί και έχουν τεράστια εμπειρία.

"Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Εάν δεν βρεθεί κάποια λύση, το ΕΑΠ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Συνεπώς τώρα προσπαθούμε να δούμε τι μπορεί να γίνει και, όπως φαίνεται, θα πρέπει να τους πληρώσουμε από του πόρους του ιδρύματος για να μπορέσουν να μείνουν στις δουλειές τους, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση", τονίζει στο "Εθνος" ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης και συμπληρώνει: Για το θέμα αυτό έπρεπε να είχε γίνει μια προετοιμασία νωρίτερα για να μη φτάσουμε τώρα σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό...

Πείρα - ικανότητες

Ο καθηγητής κ. Καρδάσης παραδέχεται ότι εάν οι εργαζόμενοι λείψουν από το ίδρυμα, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και γι’ αυτό βούληση του πανεπιστημίου είναι να παραμείνουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι και μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, καθώς, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, οι εν λόγω εργαζόμενοι διαθέτουν πολύτιμη πείρα, εμπειρία και ικανότητες συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

Στις προθέσεις της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου είναι να δοθεί λύση στο θέμα μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ η απόφαση που έχει ληφθεί είναι η μισθοδοσία τους να καλύπτεται από πόρους του ΕΑΠ. "Πρέπει να τους κρατήσουμε, αλλά με τρόπους διαφανείς και νόμιμους", λέει ο κ. Καρδάσης.

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, όπως και τα υπόλοιπα ΑΕΙ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ η διοίκησή του κάνει μια προσπάθεια να στηρίξει τους φοιτητές του. Στο πλαίσιο αυτό από φέτος αποφασίστηκε μια έστω και μικρή μείωση στα δίδακτρα, καθώς τόσο οι προπτυχιακοί όσο και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές το ζητούσαν επιτακτικά.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να μειωθούν τα δίδακτρα στα 500 ευρώ (ανά θεματική ενότητα) για τις προπτυχιακές σπουδές και στα 650 ευρώ για τις μεταπτυχιακές.

Υποτροφίες

Επίσης το ΕΑΠ χορηγεί κάθε ακαδημαϊκό έτος υποτροφίες αριστείας για τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές ενότητες των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και υποτροφίες που αφορούν την ολική ή μερική απαλλαγή των φοιτητών από τη συμμετοχή τους στις δαπάνες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος που αιτούνται τη χορήγηση υποτροφίας και απονέμονται με βάση το συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Η Αίτηση Χορήγησης Υποτροφίας υποβάλλεται, σε προκαθορισμένους χρόνους που ανακοινώνονται κάθε χρόνο, στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ.

Σήμερα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές είναι 16.369 και οι ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές 15.458. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει από το ΕΑΠ 27.770 άτομα. Στο διοικητικό προσωπικό υπηρετούν: α) Μόνιμοι (ΑΣΕΠ): 8 υπάλληλοι, β) Αορίστου χρόνου: 39 και με σύμβαση έργου: 198 άτομα.



Πηγή






7 χρόνια ένα κακούργημα σε ανακριτικό γραφείο;



του Γιάννη Αθανασίου

Διάβασα εχθές ένα άρθρο της έγκριτης δημοσιογράφου για το δικαστικό ρεπορτάζ Ιωάννας Μάνδρου που αφορούσε την καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης και τα χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές στο έργο τους.

Τα προβλήματα είναι πολλά και το έργο της απονομής δικαιοσύνης δύσκολο και ίσως λόγω φόρτου εργασίας όχι απόλυτα δίκαιο γιατί μυαλό είναι αυτό και όταν έχεις εκατοντάδες υποθέσεις σίγουρα θα χαθείς.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο της έκθεσης  που αναφέρει στο άρθρο της η κυρία Ιωάννα Μάνδρου για το ότι η κατάρρευση του δικαστικού μας συστήματος είναι σχεδόν ραγδαία τα δύο τελευταία έτη. 

Αναφέρεται ότι το 2012 η χώρα μας κατείχε την 68η θέση παγκοσμίως, με μέσο όρο εκδίκασης των υποθέσεων τις 819 ημέρες για να κατρακυλήσει μέσα σε ένα έτος, το 2013, στην 89η θέση με μέσο όρο εκδίκασης τις 1.300 ημέρες και να φθάσει το 2014 στα 4,5 έτη!

Ένα και μόνο δεδομένο αρκεί για να καταδείξει πως ουσιαστικά η ελληνική Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λειτουργών της: ένα ποσοστό υποθέσεων της τάξεως του 16,5% που φθάνουν προς εκδίκαση στον Αρειο Πάγο έχει ξεκινήσει τη δικαστική διαδρομή από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ενώ το 44% από αυτές έχουν αφετηρία τη διετία 2005 - 2007, δηλαδή δέκα έτη πριν!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δικιάς μου έρευνας σε υπόθεση που παρακολουθώ και είχα αναφερθεί σε άρθρο μου παλαιότερα είναι ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα που βρίσκεται σε ανακριτικό γραφείο από το 2009 και αφορά απάτη και υπεξαίρεση στην οποία εμπλέκονται στελέχη μεγάλης εταιρίας γρήγορου φαγητού και μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα τελειώσει η ανάκριση για να παραπεμφθούν τα κατηγορούμενα στελέχη της εταιρίας στην δικαιοσύνη.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στους μηνυτές και τα θύματα απατεώνων και κακοποιών γενικά διότι η μεγάλη καθυστέρηση βάζει σε σκέψης τους πολίτες που δεν μπορούν να καταλάβουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη και το μυαλό τους πάει σε διαφθορά και κακοδικία και δεν έχουν άδικο όταν λιμνάζει μια υπόθεση σε ανακριτικό γραφείο για 6 χρόνια και πάει για 7 χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμα η δίκη στο κακουργιοδικείο!!

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τότε που πήγε η υπόθεση σε ανακριτή με κατηγορούμενους επαναλαμβάνω στελέχη και ιδιοκτήτη εταιρίας γρήγορου φαγητού με αποδεδειγμένη από την αστυνομία  εμπλοκή έχουν αλλάξει 4 ανακριτές.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση 6 χρόνων δικογραφίας σε ένα ανακριτικό γραφείο και όταν μετά από πολλά παράπονα του μηνυτή και των δικηγόρων του ξεκινάει η ανάκριση της  υπόθεσης τον Απρίλιο, αρχίζουν να προσέρχονται οι μάρτυρες και μέσα σε αυτούς είναι και συλληφθείς και καταδικασμένος συνεργός των μηνυόμενων τους οποίους δείχνει για δράστες και συνεργούς του τα στελέχη της εταιρίας και ξαφνικά σταματάει η ανάκριση και η εξέταση μαρτύρων του μηνυτή πριν καν προσέλθουν οι μάρτυρες αστυνομικοί να καταθέσουν λιμνάζοντας και πάλι η υπόθεση μέχρι σήμερα Οκτώβρη τι να φανταστεί ο μηνυτής και τι να υποθέσει;

Αυτή η κατάσταση και αυτό το παράδειγμα είναι ένα από τα πολλά και πρέπει να υπάρξει λύση γιατί αρχίζουν να ανησυχούν έντονα οι μηνυτές και μία από τις ανησυχίες και η ποιο σοβαρή είναι ότι καλύπτονται οι μηνυόμενοι με διάφορους τρόπους και προσπαθούν να θαφτούν υποθέσεις.




Δικαιοσύνη... 4,5 έτη μετά



Σε συνθήκες κατάρρευσης που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο βρίσκεται πλέον το δικαστικό σύστημα, το οποίο, υπό το βάρος παθογενειών δεκαετιών και παρατεταμένης εγκατάλειψης, αδυνατεί να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο.

Τα μεγάλα δικαστήρια, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους εμφανίζουν σωρεία προβλημάτων που ουσιαστικά ακυρώνουν την απονομή της δικαιοσύνης, ακόμα και για τις σημαντικότερες υποθέσεις.

Δίκες για οικονομικά σκάνδαλα, υποθέσεις κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος κ.ά., οι οποίες αποτέλεσαν επί μακρόν αντικείμενο ερευνών από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, δεν μπορούν να διεξαχθούν ή να εξελιχθούν ομαλά. Οι περισσότερες, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν ξεκινήσει, όπως οι υποθέσεις της Proton Bank και των εταιρειών Energa και Hellas Power, «σέρνονται» στα ακροατήρια, ενώ η ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας αναμένεται να κρατήσει πάνω από ενάμισι με δύο έτη.

Οπως η περίπτωση υπόθεσης με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, της οποίας η εκδίκαση κράτησε, εξαντλώντας και την... υπομονή των δικαστών, πάνω από 3,5 έτη!

Οι υποθέσεις που ξεκίνησαν και η εκδίκασή τους προχωρεί μετ’ εμποδίων είναι οι εξαιρέσεις. Και τούτο διότι δεκάδες υποθέσεις για εξοπλιστικά προγράμματα ή το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες ποδοσφαίρου και τα παράνομα στοιχήματα και πολλές άλλες δεν έχουν καν ξεκινήσει. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η υπόθεση της Siemens, η οποία έχει προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο, αλλά είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει η εκδίκασή της.

Οι δικαστικές αρχές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν είναι σε θέση να ορίσουν ημέρα έναρξης σημαντικών δικών, αφού δεν διαθέτουν αίθουσες ή δεν υπάρχουν δικαστές ώστε να ανταποκριθούν σε τόσο χρονοβόρες διαδικασίες.

Ειδικά στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο φέρει το βάρος της εκκαθάρισης των σημαντικότερων υποθέσεων που απασχόλησαν τα τελευταία έτη τους εισαγγελείς και τους ανακριτές Διαφθοράς, αλλά και την κοινή γνώμη, η κατάσταση είναι «εκτός ελέγχου».

Ακόμη και η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α., η οποία έχει ξεκινήσει από τις 20/4 σε μια αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη και την ολοκλήρωσή της είναι απογοητευτικές. Παράγοντες εκτιμούσαν ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ή δυόμισι έτη και ως εκ τούτου, η πρόεδρος της έδρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται συνεδριάσεις απογεύματα ή και Σάββατο. Αλλωστε, τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην τελευταία έκθεσή της για τις «επιδόσεις» του δικαστικού συστήματος όλων των χωρών, υπήρξαν για την Ελλάδα κόλαφος. Η χώρα μας κατατάχθηκε στην 155η θέση παγκοσμίως με πολύ χαμηλές αποδόσεις στο δικαστικό της σύστημα, με μέσο όρο εκδίκασης των υποθέσεων που φθάνουν στα δικαστήρια τα 4,5 έτη.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο της έκθεσης για το ότι η κατάρρευση του δικαστικού μας συστήματος είναι σχεδόν ραγδαία τα δύο τελευταία έτη. Αναφέρεται ότι το 2012 η χώρα μας κατείχε την 68η θέση παγκοσμίως, με μέσο όρο εκδίκασης των υποθέσεων τις 819 ημέρες για να κατρακυλήσει μέσα σε ένα έτος, το 2013, στην 89η θέση με μέσο όρο εκδίκασης τις 1.300 ημέρες και να φθάσει το 2014 στα 4,5 έτη!

Ενα και μόνο δεδομένο αρκεί για να καταδείξει πως ουσιαστικά η ελληνική Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λειτουργών της: ένα ποσοστό υποθέσεων της τάξεως του 16,5% που φθάνουν προς εκδίκαση στον Αρειο Πάγο έχει ξεκινήσει τη δικαστική διαδρομή από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ενώ το 44% από αυτές έχουν αφετηρία τη διετία 2005 - 2007, δηλαδή δέκα έτη πριν!



Ιωάννα Μάνδρου

Πηγή : kathimerini.gr


«Επεισόδιο» με Σκουρλέτη στα Εξάρχεια



Αντιμέτωπος με ένα «άβολο» σκηνικό ήρθε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, όταν δέχτηκε «επίθεση» από ομάδα άγνωστων ενώ βρισκόταν σε μαγαζί των Εξαρχείων.
Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός βρισκόταν σε γνωστό μπαρ της οδού Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια μαζί με τη σύζυγό του και φίλους του όταν ξαφνικά ομάδα νεαρών εισέβαλε στο μαγαζί και άρχισε να του φωνάζει ότι πρέπει να φύγει από την περιοχή.

Οι άγνωστοι, επιτέθηκαν φραστικά στον υπουργό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος κάνουν λόγο για «συζήτηση» μεταξύ του υπουργού και της ομάδας των άγνωστων.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε μαζί του την ασφάλεια που δικαιούται ως υπουργός, δεν έκανε καταγγελία στην αστυνομία ούτε και κατέθεσε μήνυση, αφού θεώρησε το περιστατικό μεμονωμένο και λήξαν.

Ανάλογο περιστατικό είχε γίνει στην οδό Βαλτετσίου στην ίδια περιοχή με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε δεχθεί επίθεση από αντιεξουσιαστές ενώ βρισκόταν σε εστιατόριο μαζί με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.


Πηγή



Ένας νεκρός, δέκα τραυματίες σε επίθεση σε σταθμό λεωφορείων στο Ισραήλ



Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων στην Μπερσεβά του νότιου Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής με εισβολή δύο ενόπλων που άνοιξαν πυρ και μαχαίρωναν πολίτες.

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του (εξέπνευσε μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο) και δέκα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Δύο εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Νεκρός από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας έπεσε ο ένας εκ των ενόπλων, ενώ ο δεύτερος είναι σοβαρά τραυματισμένος.

Η Jerusalem Post μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη ότι ο ένας δράστης πυροβολούσε και ο άλλος μαχαίρωνε.

«Μέσα στην αίθουσα υπήρχαν αρκετοί τραυματίες σε ακτίνα περίπου 30 μέτρων, όλοι γύρω στην ηλικία των 20» δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο σταθμός λεωφορείων είναι κλειστός χώρος και προσωπικό ασφαλείας φρουρεί τις εισόδους. Δεν είναι σαφές πως κατάφεραν να εισέλθουν οι ένοπλοι, γράφει η Haaretz.

Τείχος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Σε μια άλλη εξέλιξη, η ισραηλινή αστυνομία άρχισε την Κυριακή να κατασκευάζει «προσωρινό» τείχος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με στόχο την προστασία εβραϊκού οικισμού από τις επιθέσεις που προέρχονται από τη γειτονική παλαιστινιακή συνοικία.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η αστυνομία ύψωσε έξι οικοδομικής πλάκες, μήκους δύο μέτρων η καθεμία, κατά μήκος της συνοικίας Τζαμπάλ Μουκάμπερ, στα υψώματα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι πλάκες φέρουν εγγραφές στα εβραϊκά «προσωρινός και κινητός αστυνομικός φράκτης».

Ο τοίχος θα φθάνει σε μήκος τα 300 μέτρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής.

Η κατασκευή του έρχεται μετά την εγκατάσταση ισραηλινών σημείων ελέγχου στις εισόδους των συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Σιωνιστική Ένωση, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επέκρινε την τοποθέτηση του τοίχου στην Ιερουσαλήμ. «Ο Νετανιάχου έχασε την ικανότητα να διαφυλάσσει την ασφάλεια των ισραηλινών πολιτών και την ενότητα της Ιερουσαλήμ» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


Αποτελειώνουν και τον αυτοαπασχολούμενο ξαναφέρνουν την εισφορά που δεν εφαρμόστηκε το 2013!



Θαύμα! Η υποχρεωτική εισφορά στο τζίρο των αυτοαπασχολούμενων που ήταν να εφαρμοστεί από 1/1/2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ μετά από θύελλα αντιδράσεων και συμφωνία με τους δανειστές, ξαναζωντανεύει και αποκτά ειδικό ρόλο στην αποκαλούμενη «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού.

Στο νόμο 3986 του 2011 και συγκεκριμένα στο άρθρο 44, υπήρχε η επίμαχη παράγραφος, που άναψε «φωτιές» όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής: «Από 1.1.2013 θεσπίζεται εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ ανά κλάδο επιχείρησης ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων (τζίρου) της επιχείρησης. Το ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από ειδική οικονομική μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών και γνώμη του ΣΚΑ.».

Επί της ουσίας, αυτό που επρόκειτο να εφαρμοστεί ήταν μια εισφορά 0,2% σε τζίρους πάνω από 100.000 ευρώ, με προσδοκία 600 εκατ. ευρώ, που θα κάλυπταν τις «τρύπες» του ΟΑΕΕ.

Μετά από θυελλώδεις συσκέψεις της τότε κυβέρνησης, αποφασίστηκε ότι το επίμαχο μέτρο- μαζί με το νέο μισθολόγιο των ενστόλων- θα πρέπει να μείνει στο συρτάρι, κάτι που τελικά αποδέχθηκε και η Τρόικα, όχι χωρίς γκρίνια.

Τελικά επειδή η ζωή μας κάνει κύκλους, η εισφορά του 2011 ξαναβρίσκεται ανάμεσα μας, αν και με υποτίθεται διαφορετική φιλοσοφία, αφού πλέον το... χαρατσάκι δεν θα πηγαίνει γενικώς και αορίστως «υπέρ ΟΑΕΕ» αλλά στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου, προκειμένου να «χτίσει» τη μελλοντική του σύνταξη.

Αυτό που δεν έχει αλλάξει ούτε γραμμή είναι ο λόγος για τον οποίο η εισφορά αυτή «πάγωσε» πριν εφαρμοστεί: Η καθίζηση του τζίρου μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις σημερινές, τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, με αποτέλεσμα να «φουσκώνουν» μήνα με το μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ.



Πηγή:  iefimerida.gr


Αυτό μας έλειπε! Διόδια και στο κέντρο της Αθήνας!



Σχέδιο να αντικατασταθεί ο δακτύλιος στην Αθήνα με “τσουχτερά” διόδια για ΙΧ και φορτηγά επεξεργάζεται η κυβέρνηση!

Οι οδηγοί αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο επιβολής ειδικού τέλους δακτυλίου για τα παλαιά ρυπογόνα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στον μικρό δακτύλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους το κόστος του τέλους θα υπολογίζεται με βάση την οδηγία ρύπων στην οποία ανήκει κάθε όχημα και θα ανέρχεται από 20-70 ευρώ για ΙΧ και στα φορτηγά θα αγγίζει έως τα 350 ευρώ.
Η πρόταση βρίσκει σύμφωνη την αγορά αυτοκινήτων, που πιστεύει πως με το μέτρο αυτό θα ανανεωθεί ο στόλος των ΙΧ που κινούνται στην πρωτεύουσα.

Πάντως, ειδικό τέλος δακτυλίου δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν σύντομα οι οδηγοί, καθώς το μέτρο θα πρέπει να σχεδιαστεί σε μακροπρόθεσμη βάση.

Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συνδυαστεί με το μέτρο επιβολής διοδίων και στο κέντρο της Αθήνας.



Πηγή : newsit


Κοζάνη: Έκλεψε την τσάντα καθηγήτριας εισβάλοντας σε σχολείο




Ένας 36χρονος Έλληνας, παριστάνοντας τον γονέα μαθητή, μπήκε μέσα σε σχολείο της Κοζάνης, και άρπαξε από το γραφείο των καθηγητών μια γυναικεία τσάντα.

Η 44χρονη εκπαιδευτικός στην οποία ανήκε η τσάντα τον είδε από μακριά να βγαίνει από το γραφείο. Μόλις συνειδητοποίησε ότι η τσάντα με τα προσωπικά της αντικείμενα είχε εξαφανιστεί, ειδοποίησε τις αρχές. Αστυνομικοί εντόπισαν λίγες ώρες αργότερα τον δράστη, τον συνέλαβαν και εκείνος τους υπέδειξε πού είχε πετάξει το «άχρηστο» περιεχόμενο της τσάντας.

Μέρος από τα κλοπιμαία βρέθηκε και αποδόθηκε στην καθηγήτρια, ενώ ο 36χρονος παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για κλοπή. Οι αστυνομικοί ερευνούν αν εμπλέκεται και σε άλλα παρόμοια περιστατικά.



Πηγή


Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον εορτασμό της απελευθέρωσης της Έδεσσας: Θα υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια



Δεν κάνουμε βήμα πίσω τόσο στο ζήτημα των Σκοπίων όσο και στο ζήτημα της Τουρκίας, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δίνοντας το "παρών" στους σημερινούς εορτασμούς για την απελευθέρωση της Έδεσσας

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, παρευρέθηκε σήμερα στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης της Έδεσσας και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Από εδώ, από την Έδεσσα, θέλω να στείλω σαν μήνυμα προς όλους και προς την κυβέρνηση: Τα εθνικά μας δίκαια, παρόλη την κρίση, εμείς θα τα υπερασπιστούμε.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Και να το καταλάβει καλά αυτό η κυβέρνηση. Και όλοι εκείνοι που θα πάρουν το μήνυμα και στο θέμα των Σκοπίων και στο θέμα των εθνικών ζητημάτων με τα θαλάσσια ύδατα με την Τουρκία.

Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι, ως προς το πρώτο, ως προς τα Σκόπια η ομόφωνη απόφαση της Βουλής που μας οδήγησε στην απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει και μας δεσμεύει. Και η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει σε κανένα τέτοιο διάλογο.

Όσον αφορά στις κοινές περιπολίες που σκέπτεται η κυβέρνηση να έχει μαζί με τους Τούρκους στα θαλάσσια ύδατα, να το ξεχάσει.

Από εδώ την Έδεσσα, τούτη την ιστορική ημέρα, στέλνουμε το μήνυμα ότι, παρόλη την κρίση, στα εθνικά μας δίκαια δεν κάνουμε βήμα πίσω».



(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)
Πηγή



Τι λένε τα γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία



Την επίσκεψη της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σχολιάζουν ήδη πολιτικοί και ΜΜΕ στην Γερμανία.

«Απολύτως σωστή» την χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Τόμας Στρομπλ σε δηλώσεις του στην «Rheinische Post» που θα κυκλοφορήσει αύριο και επισημαίνει ότι «στην Τουρκία βρίσκεται ένα ουσιαστικό κλειδί προκειμένου να επιβραδυνθεί η προσφυγική ροή και (η Τουρκία) είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Τονίζει δε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν, είναι απολύτως σωστό ότι η Καγκελάριος πραγματοποιεί αυτές τις συνομιλίες.

«Η πραγματικότητα είναι ότι και στην καλύτερη περίπτωση, θα κοστίσει πολλά χρήματα, αλλά η εναλλακτική, μια ανεξέλεγκτη προσφυγική ροή, θα κόστιζε σημαντικά ακριβότερα», δηλώνει ο κ. Στρομπλ και εκτιμά ως αποδεκτές την χαλάρωση σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις των τούρκων επιχειρηματιών.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ομίντ Νουριπούρ, μιλώντας στην «Bild» αφήνει υπονοούμενα ότι η τουρκική ηγεσία πιστεύει πως μπορεί να συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κράτος και τονίζει ότι «η στήριξη προς τους τζιχαντιστές πρέπει επιτέλους να σταματήσει».

«Δυστυχώς στο προεδρικό παλάτι νομίζουν ότι μπορούν να συνάψουν συμφωνία με το ΙΚ» δηλώνει ο κ. Νουριπούρ, αλλά εκφράζει την πεποίθηση ότι «χωρίς την Τουρκία θα μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Συρία» και προσθέτει ότι χωρίς ειρήνη στην Συρία, η Ευρώπη -και ως εκ τούτου και η Γερμανία- θα πρέπει να προετοιμαστεί για πρόσφυγες και στο μέλλον.

Νωρίτερα, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας σε εκδήλωση του συνδικάτου «IG Metall», ζήτησε από τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αφομοίωσης των προσφύγων στην γερμανική κοινωνία και τάχθηκε κατά της πρότασης για μείωση του βασικού μισθού στην απασχόληση των προσφύγων.

Διευκρίνισε δε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε καμία κοινωνική ομάδα να μην αισθανθεί ότι παραμελείται λόγω της φροντίδας για τους πρόσφυγες.

«Γι αυτούς έχετε τα πάντα, για μας τίποτα - αυτή η φράση δεν πρέπει να γίνει πραγματικότητα στην Γερμανία» δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και έκανε λόγο για επείγουσα ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στους τομείς της παιδείας και των κοινωνικών δομών, από τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να ωφεληθούν όλοι.

Ως «νεκρή ζώνη της Ευρώπης» θέλει την Τουρκία η 'Αγγελα Μέρκελ, αναφέρει σε άρθρο γνώμης της η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει ότι στην Τουρκία αξίζει η αναγνώριση - και υπό μορφή οικονομικής βοήθειας - για το γεγονός ότι φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι ζουν σε άθλιες συνθήκες και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη.

Η εφημερίδα εκτιμά δε ότι το «οθωμανικό όνειρο» της 'Αγκυρας έχει αποτύχει και καταλογίζει στην Καγκελάριο την μεγαλύτερη ευθύνη για την εντύπωση που έχει διαμορφωθεί ότι η Ευρώπη δεν θέλει την Τουρκία.

«Οι ασαφείς υποσχέσεις για χαλάρωση στο θέμα της βίζας και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που εξελίχθηκαν σε φάρσα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η Μέρκελ έχει ετοιμάσει για την Τουρκία τον ρόλο του φύλακα των συνόρων, όπως είχε συμβεί με τον Καντάφι για την Ευρώπη. Για αυτό και επιτρέπεται τώρα ο Ερντογάν να ελπίζει σε λιγότερη κριτική για την απολυταρχική του πολιτική» καταλήγει το δημοσίευμα.

Το περιοδικό «Der Spiegel» κάνει λόγο για «δύσκολη επίσκεψη σε ευαίσθητη χρονική στιγμή», καθώς οι εκλογές στην Τουρκία απέχουν μόλις δύο εβδομάδες.

«Παλιότερα κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Αλλά οι καιροί δεν είναι φυσιολογικοί. Υπάρχει προσφυγική κρίση, χρειαζόμαστε την Τουρκία», γράφει ο συντάκτης και διερωτάται αν τελικά η Καγκελάριος πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως ικέτης, όπως την χαρακτήρισε ο γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

«Πριν από δύο χρόνια δεν θα πίστευα ότι η Καγκελάριος πρέπει να πάει στην 'Αγκυρα ως ικέτης, με συγκεκριμένες αντιπαροχές» δήλωσε ο κ. Έτινγκερ. «Αν και η κυρία Μέρκελ δεν πήγε στην Αγκυρα αλλά στην Κωνσταντινούπολη, η ανάλυση του κ. Έτινγκερ δεν είναι ασφαλώς εντελώς λάθος» αναφέρει το περιοδικό.



Πηγή : tanea.gr


Το νέο ποινολόγιο της εφορίας - Όλα τα πρόστιμα για κάθε παράβαση



Την εκλογίκευση των προστίμων με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας, αλλά και την εισαγωγή αυστηρών ποινικών κυρώσεων για τη φοροδιαφυγή, περιλαμβάνει το νέο ποινολόγιο της εφορίας.


Με τις νέες διατάξεις, όπως παρουσιάζει η Καθημερινή, καταργούνται τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 και 500 ευρώ που επιβάλλονταν μέχρι σήμερα για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη, με ανώτατο όριο προστίμου τις 30.000 ευρώ. Πλέον ο νέος νόμος ορίζει ένα ενιαίο πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ, ανεξάρτητα εάν δεν έχει εκδοθεί μία απόδειξη -ακόμα και εάν αυτή ήταν αξίας ενός ευρώ- ή περισσότερες. Ωστόσο σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 ευρώ.

Αναλύεται, κατωτέρω, η νέα νομοθεσία για τα πρόστιμα και τις ποινές με παραδείγματα, προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν ακριβώς τι θα τους επιβληθεί στην περίπτωση που εντοπισθούν φορολογικές παραβάσεις από τις ελεγκτικές αρχές.

Με τις νέες διατάξεις, όπως προαναφέρθηκε, βελτιώνονται και εκλογικεύονται οι κυρώσεις που αφορούν τις διαδικαστικές αλλά και τις λοιπές παραβάσεις, όμως παράλληλα εισάγονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις. Επισημαίνεται ότι με νομοτεχνική βελτίωση καθίσταται πλέον σαφές ότι σε περίπτωση διαπίστωσης, κατόπιν ελέγχου, διάπραξης εκ νέου μιας εκ των διαδικαστικών παραβάσεων εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται για την πρώτη υποτροπή στο διπλάσιο και για τη δεύτερη υποτροπή και επόμενες στο τετραπλάσιο. Η βελτίωση αυτή κρίθηκε απαραίτητη διότι η μέχρι τώρα διατύπωση της σχετικής διάταξης οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ), διαδικαστικών και μη διαδικαστικών παραβάσεων, μπορούσαν να διπλασιασθούν ή να τετραπλασιασθούν.

Παραβάσεις

Οι διαδικαστικές παραβάσεις στις φορολογίες κεφαλαίου:

• Μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή ή υποβολή ελλιπούς δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογικής δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.

• Μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης.

• Μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης παρακράτησης φόρου.

• Μη ανταπόκριση σε αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων.

• Μη γνωστοποίηση στη φορολογική διοίκηση για τον διορισμό φορολογικού εκπροσώπου.

Στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ στην πρώτη υποτροπή εντός πενταετίας το πρόστιμο διπλασιάζεται και στη δεύτερη τετραπλασιάζεται. Στις φορολογίες κεφαλαίου δεν ήταν δυνατόν να επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται για όσους είναι υπόχρεοι σε τήρηση λογιστικών βιβλίων, δηλαδή 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία, αλλά μόνο το πρόστιμο των 100 ευρώ, διότι όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση η φορολογική υποχρέωση στο κεφάλαιο δεν εξαρτάται από την επαγγελματική δραστηριότητα και συνεπώς από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Διαδικαστικές παραβάσεις στα λοιπά φορολογικά αντικείμενα:

• Μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή ή υποβολή ελλιπούς δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογικής δήλωσης από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου. Πρώτη παράβαση100 ευρώ.

• Μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης. Πρώτη παράβαση 250 ευρώ.

• Μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης παρακράτησης φόρου. Πρώτη παράβαση 250 ευρώ.

• Μη ανταπόκριση σε αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων. Πρώτη παράβαση 250 ευρώ.

• Μη συνεργασία στη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Πρώτη παράβαση 2.500 ευρώ.

• Μη εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγραφή περισσότερες φορές Πρώτη παράβαση 2.500 ευρώ.

• Μη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις σχετικά με την τήρηση λογιστικών αρχείων φορολογικών μηχανισμών κ.λπ. (αφορά όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα). Πρώτη παράβαση 2.500 ευρώ. Εφόσον ο παραβάτης υποπέσει σε αδίκημα εντός πενταετίας, την πρώτη φορά το πρόστιμο θα διπλασιαστεί και θα ανέλθει σε 5.000 ευρώ και τη δεύτερη σε 10.000 ευρώ.

Μη υποβολή δήλωσης

• Σε περίπτωση διαπίστωσης από τον έλεγχο μη υποβολής δήλωσης από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση, από το ισόποσο που προβλέπετο μέχρι σήμερα. Πρόστιμα για παραβάσεις σχετικές με παρακρατούμενους φόρους:

• Οταν η μη υποβολή ή μη ακριβής υποβολή δήλωσης αφορά παρακρατούμενους φόρους (φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος μερισμάτων, φόρος που παρακρατείται σε υπηρεσίες από πρώην ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.) τότε επιβάλλονται τα ακόλουθα πρόστιμα και όχι τα πρόστιμα ανακριβούς δήλωσης και μη υποβολής δήλωσης του άρθρου 58 που αφορούν τις λοιπές φορολογίες. Ειδικότερα:

α) Σε περίπτωση διαπίστωσης από τον έλεγχο μη υποβολής δήλωσης παρακρατούμενου φόρου από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση απόδοσης φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού 50% επί του ποσού του φόρου που αναλογεί στη μη υποβληθείσα δήλωση, από το ισόποσο που προεβλέπετο μέχρι σήμερα. Παράδειγμα: ο έλεγχος διαπιστώνει ότι δεν έχει υποβληθεί δήλωση παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών ύψους 3.000 ευρώ. Θα επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ (3.000 Χ 50%).

β) Σε περίπτωση διαπίστωσης από τον έλεγχο υποβολής ανακριβούς δήλωσης παρακρατούμενου φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο ποσοστού 50% επί της διαφοράς του φόρου.


Πηγή : usay.gr