Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Δικαιοσύνη... 4,5 έτη μετά



Σε συνθήκες κατάρρευσης που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο βρίσκεται πλέον το δικαστικό σύστημα, το οποίο, υπό το βάρος παθογενειών δεκαετιών και παρατεταμένης εγκατάλειψης, αδυνατεί να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο.

Τα μεγάλα δικαστήρια, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους εμφανίζουν σωρεία προβλημάτων που ουσιαστικά ακυρώνουν την απονομή της δικαιοσύνης, ακόμα και για τις σημαντικότερες υποθέσεις.

Δίκες για οικονομικά σκάνδαλα, υποθέσεις κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος κ.ά., οι οποίες αποτέλεσαν επί μακρόν αντικείμενο ερευνών από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, δεν μπορούν να διεξαχθούν ή να εξελιχθούν ομαλά. Οι περισσότερες, ακόμα και στην περίπτωση που έχουν ξεκινήσει, όπως οι υποθέσεις της Proton Bank και των εταιρειών Energa και Hellas Power, «σέρνονται» στα ακροατήρια, ενώ η ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας αναμένεται να κρατήσει πάνω από ενάμισι με δύο έτη.

Οπως η περίπτωση υπόθεσης με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών, της οποίας η εκδίκαση κράτησε, εξαντλώντας και την... υπομονή των δικαστών, πάνω από 3,5 έτη!

Οι υποθέσεις που ξεκίνησαν και η εκδίκασή τους προχωρεί μετ’ εμποδίων είναι οι εξαιρέσεις. Και τούτο διότι δεκάδες υποθέσεις για εξοπλιστικά προγράμματα ή το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες ποδοσφαίρου και τα παράνομα στοιχήματα και πολλές άλλες δεν έχουν καν ξεκινήσει. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η υπόθεση της Siemens, η οποία έχει προσδιοριστεί για τον Νοέμβριο, αλλά είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει η εκδίκασή της.

Οι δικαστικές αρχές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν είναι σε θέση να ορίσουν ημέρα έναρξης σημαντικών δικών, αφού δεν διαθέτουν αίθουσες ή δεν υπάρχουν δικαστές ώστε να ανταποκριθούν σε τόσο χρονοβόρες διαδικασίες.

Ειδικά στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο φέρει το βάρος της εκκαθάρισης των σημαντικότερων υποθέσεων που απασχόλησαν τα τελευταία έτη τους εισαγγελείς και τους ανακριτές Διαφθοράς, αλλά και την κοινή γνώμη, η κατάσταση είναι «εκτός ελέγχου».

Ακόμη και η δίκη για την εγκληματική δράση της Χ.Α., η οποία έχει ξεκινήσει από τις 20/4 σε μια αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη και την ολοκλήρωσή της είναι απογοητευτικές. Παράγοντες εκτιμούσαν ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ή δυόμισι έτη και ως εκ τούτου, η πρόεδρος της έδρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται συνεδριάσεις απογεύματα ή και Σάββατο. Αλλωστε, τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην τελευταία έκθεσή της για τις «επιδόσεις» του δικαστικού συστήματος όλων των χωρών, υπήρξαν για την Ελλάδα κόλαφος. Η χώρα μας κατατάχθηκε στην 155η θέση παγκοσμίως με πολύ χαμηλές αποδόσεις στο δικαστικό της σύστημα, με μέσο όρο εκδίκασης των υποθέσεων που φθάνουν στα δικαστήρια τα 4,5 έτη.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο της έκθεσης για το ότι η κατάρρευση του δικαστικού μας συστήματος είναι σχεδόν ραγδαία τα δύο τελευταία έτη. Αναφέρεται ότι το 2012 η χώρα μας κατείχε την 68η θέση παγκοσμίως, με μέσο όρο εκδίκασης των υποθέσεων τις 819 ημέρες για να κατρακυλήσει μέσα σε ένα έτος, το 2013, στην 89η θέση με μέσο όρο εκδίκασης τις 1.300 ημέρες και να φθάσει το 2014 στα 4,5 έτη!

Ενα και μόνο δεδομένο αρκεί για να καταδείξει πως ουσιαστικά η ελληνική Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λειτουργών της: ένα ποσοστό υποθέσεων της τάξεως του 16,5% που φθάνουν προς εκδίκαση στον Αρειο Πάγο έχει ξεκινήσει τη δικαστική διαδρομή από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ενώ το 44% από αυτές έχουν αφετηρία τη διετία 2005 - 2007, δηλαδή δέκα έτη πριν!



Ιωάννα Μάνδρου

Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου