Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Μεγάλη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα διαπιστώνει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας



Σύμφωνα με την έρευνα, το 27,3% των Ελλήνων καπνίζει καθημερινά. Το ποσοστό αυτό είναι εμφανώς μειωμένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα του 2009, που έγινε από την ίδια Αρχή και με την ίδια μεθοδολογία, σημειώνοντας πτώση από το 31.9% (ποσοστιαία πτώση 14.4%).

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Υγείας που παρουσίασε η Εθνική Στατιστική Αρχή, έρχεται να επισημάνει ότι η πρόληψη είναι ο πιο σημαντικός από τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν τις καπνιστικές συνήθειες των Ελλήνων σήμερα.

Το αισιόδοξο μήνυμα για τα αποτελέσματα της πρόληψης στη χώρα μας υπογραμμίζεται και με την αντίστοιχη μείωση από 6% σε 5.2% του ποσοστού των ευκαιριακών καπνιστών (ποσοστιαία πτώση 13,3%). Επιπροσθέτως, το 15.8% των ερωτηθέντων έχει διακόψει το κάπνισμα εδώ και περισσότερους από έξι μήνες ανεβάζοντας το ποσοστό των μη καπνιστών στο 67.5%.

Σε ό,τι αφορά την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, τα αποτελέσματα δηλώνουν ότι η πρόληψη σε νεαρές ηλικίες είναι απαραίτητη, καθώς το 42.5% ξεκίνησε να καπνίζει από 15 έως 18 ετών και το 39% από 19 έως 25 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα και η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων από κάθε καπνιστή έχει μειωθεί σημαντικά.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, επισημαίνει ότι «η μείωση των καπνιστών δεν είναι μόνο μεγάλη αλλά και ιδιαίτερα σημαντική, γιατί δικαιώνει τις μακροχρόνιες προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης με παρεμβάσεις στους μαθητές και στον εκπαιδευτικό μηχανισμό της χώρας. Σχετικά με το κάπνισμα στις μικρές ηλικίες (16 – 24 ετών) παρατηρείται μείωση των καπνιστών κατά 33.3%. Το σύνθημα μας “Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα” έχει αρχίσει να φέρνει ουσιαστικά αποτελέσματα».

Η συνολική ετήσια κατανάλωση τσιγάρων εμφανίζει μείωση κατά 45.3% στην Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα.

Όμως, ιδιαίτερα αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σχετικά με την έκθεση των Ελλήνων στο παθητικό κάπνισμα, όπου κατά το τελευταίο εξάμηνο, αποδεικνύεται ότι γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση προϊόντων καπνού σε κλειστούς χώρους, όπως καφέ/μπαρ (86%) κι εστιατόρια (83%).

Η δήλωση του κ. Μπεχράκη στο σημείο αυτό αναφέρει ότι «η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αποτελεί μια σκληρή και πολύ διαδεδομένη μορφή βίας στη χώρα μας. Η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ιδίως παιδιών, εγκύων γυναικών και ευπαθών ομάδων, όπως ασθενών με άσθμα, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, ΧΑΠ, κάθε μορφή καρκίνου κ.ά. Τελικά, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού αποκλείεται ρατσιστικά από τους χώρους εστίασης και διασκέδασης λόγω μιας ανεξήγητης “αδυναμίας” του κρατικού μηχανισμού να εφαρμόσει τους νόμους του. Η Ελλάδα εμφανίζει μια ακατανόητα τριτοκοσμική συμπεριφορά στο θέμα αυτό».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 8.223 νοικοκυριών και σε ισάριθμα μέλη αυτών, σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κάθε νοικοκυριό, ερευνήθηκε ένα τυχαία επιλεγμένο άτομο, ηλικίας 15 ετών και άνω, επιβεβαιώνοντας ότι οι σωστές διαδικασίες πρόληψης έχουν δημιουργήσει μια συνειδητοποιημένη κουλτούρα σύγχρονης κοινωνικής αντίληψης για το κάπνισμα, ιδίως για τους νέους.

Οι δράσεις για τη μείωση και την πρόληψη του καπνίσματος στην Ελλάδα, που σήμερα αναπτύσσονται μέσω του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, υποστηρίζονται οικονομικά από το Behrakis Foundation της Βοστώνης. Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου, κ. David Horner, ανακοίνωσε επίσημα τη συνεργασία με το Ίδρυμα Μπεχράκη, ως τη νέα πρωτοβουλία του Κολλεγίου σε θέματα κοινωνικής προσφοράς. Ο κ. Horner αναφέρει σχετικά ότι η συγκεκριμένη συνεργασία έχει ως στόχο να «προσφέρει ένα σημαντικό βοήθημα που θα ωφελήσει την ελληνική κοινωνία και, παράλληλα, θα ενισχύσει τις ευρύτερες προσπάθειες κοινωνικής ευθύνης του Κολλεγίου».
Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ACG συνεχίζει το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2010 το Ίδρυμα Μπεχράκη, σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Παναγιώτη Μπεχράκη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και, παλαιότερα, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Ο πρωταρχικός στόχος του Ινστιτούτου είναι η μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει: εβδομαδιαία εκπαίδευση για παιδιά σχολικής ηλικίας σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τεγέα), έρευνα κι επιστημονικές δημοσιεύσεις, παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές σε ποικιλία θεμάτων που σχετίζονται με τον καπνό και με άλλα θέματα σχετικά με τη δημόσια υγεία, χορηγίες συνεδρίων (συνήθως χωρίς συνδρομή) και παραγωγή ενημερωτικού υλικού για τη δημόσια προσφορά.

Το Ινστιτούτο στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Πλάκα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://smokefreegreece.gr/.


Πηγή : iatropedia.gr


Ξεπέρασαν τα 313 εκατ. οι χειρουργικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο!



ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ Η «ΨΑΛΙΔΑ» ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

Κάθε προηγούμενο έχουν ξεπεράσει οι κάθε είδους χειρουργικές επεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Οπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οι χειρουργικές επεμβάσεις το 2012 έφθασαν τα 312,9 εκατομμύρια, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 38,2% έναντι μόλις πριν οκτώ ετών, το 2004, όταν είχαν γίνει 226,4 εκατομμύρια επεμβάσεις.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του ΠΟΥ, παρά την αύξηση των χειρουργείων, μόνο ένα σχετικά μικρό μέρος της ανθρωπότητας ωφελείται, καθώς παραμένουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών, όσον αφορά την πρόσβαση σε ένα χειρουργικό τραπέζι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Γουάιζερ, επίκουρο καθηγητή χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, υπολόγισαν ότι σε 104 χώρες όπου ζουν πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι (το 71% του παγκόσμιου πληθυσμού) γίνονται μόνο το 30% των χειρουργικών επεμβάσεων. Οι χώρες αυτές δαπανούν κατά μέσο όρο λιγότερα από 400 δολάρια ανά κεφαλή ετησίως για την υγεία.

«Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν τεράστιες ανισότητες στην παροχή χειρουργικής παγκοσμίως και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί το κενό αυτό σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Γουάιζερ.
Η εξαγωγή διεθνών χειρουργικών στατιστικών δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς σε 66 από τις 194 χώρες μέλη του ΠΟΥ δεν υπάρχουν διαθέσιμα τέτοια στοιχεία, πράγμα που οδήγησε τους ερευνητές σε στατιστικές «ακροβασίες» (π.χ. εκτιμήσεις με βάση τις γειτονικές χώρες όπου υπάρχουν στοιχεία).

Η «ψαλίδα» σε βάρος των φτωχών χωρών διευρύνεται παρά το γεγονός ότι μεταξύ 2004-2012 σε αυτές ακριβώς καταγράφηκε η μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση στις χειρουργικές επεμβάσεις (69% ή από 394 σε 666 επεμβάσεις ετησίως ανά 100.000 κατοίκους).

Στις χώρες αυτές σχεδόν μία στις τρεις επεμβάσεις (29,6%) αφορά τοκετούς με καισαρική, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 2,7% στις 44 πλουσιότερες χώρες (το 17,7% του παγκόσμιου πληθυσμού ή 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι). Οι ερευνητές επεσήμαναν πως στις φτωχές χώρες γίνονται υπερβολικά πολλές καισαρικές, ενώ σε άλλες πιο κρίσιμης σημασίας επεμβάσεις παρατηρείται ανησυχητική υστέρηση.


Πηγή : imerisia.gr


Μουζάλας: H Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει, η κρίση θα κρατήσει 2-3 χρόνια




Από χώρα transit, η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης μεταναστών, είπε ο υπουργός Μετανάστευσης - Θα διανείμει 20.000 voucher για διαμονή/διατροφή προσφύγων και μεταναστών - Κοτζιάς: Αντέχουμε 150.000 μετανάστες!

Η κατάσταση αυτή με τους μετανάστες στη χώρα μας θα κρατήσει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει.  

Απευθυνόμενος στους δημάρχους στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι η χώρα μας, από χώρα transit, μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης. «Μην πανικοβάλλεστε» φέρεται να είπε ωστόσο, «το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο υπουργός εκτίμησε ότι θα μείνουν μόνιμα οι πρόσφυγες στη χώρα μας για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Έτσι, σημείωσε ότι, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους. 

Ο κ. Μουζάλας παρομοίασε την κατάσταση με ένα σεισμό, ο οποίος βρίσκεται στις πρώτες ημέρες του και τόνισε ότι θα υπάρχουν «μετασεισμοί». Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτίμησε, μιλώντας στους δημάρχους, ότι η Ειδομένη -ελληνοσκοπιανά σύνορα- θα παραμείνει κλειστή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. 

«Κατά τη δική μου την άποψη το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Αυτές οι χώρες παρά την την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο την ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ,από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν», υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο. Να προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης. Αυτό κάνουμε τώρα και για αυτό συζητάμε και με την ΚΕΔΕ και με την περιφέρεια».

«Κατ' αρχήν θέλω να πω ότι σήμερα συναντηθήκαμε και συνεργαστήκαμε με την ένωση των Περιφερειών και με την ΚΕΔΕ κι αυτό το πράγμα εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη συνεργεία που θα πρέπει να υπάρξει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και παράλληλα του μεταναστευτικού στη χώρα που επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά είναι διαχειρίσιμη», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, όσο το σύνορο είναι κλειστό και μέχρι να λειτουργήσει ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, το relocation της Ευρώπης και το resettlement, η μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία, που είναι οι αποφάσεις της Ευρώπης, για κάποιο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στη χώρα μας. 

«Κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τύχουν μιας φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο που υλοποιούμε είναι για μια πρόχειρη φιλοξενία. Αμέσως μετά αφού μαζευτούν από τους δρόμους θα υπάρξει μια μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται», υπογράμμισε.

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ συμφωνήθηκε επίσης να γίνουν 1.600 προσλήψεις στους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες σε προσωπικό για τους χώρους φιλοξενίας.

Νωρίτερα, ο Γιάννης Μουζάλας παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ και ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή των προσφύγων/μεταναστών. 

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ιδίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, δηλαδή Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. 

Κοτζιάς: Αντέχουμε 150.000 μετανάστες!

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μουζάλα έρχονται σε συνέχεια εκείνων που έκανε χθες βράδυ στον Σκάι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, «προλειαίνοντας» ουσιαστικά το έδαφος, για να... συνηθίσουμε στην ιδέα ότι οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν και πώς η διαχείριση του προβλήματος, ακόμη και αποβεί αποτελεσματική, σε βάθος χρόνου, δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τώρα, άμεσα, το «status quo» που διαμορφώνουν οι προσφυγικές ροές.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι διαχειρίσιμες οι προσφυγικές ροές, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες και επισήμανε πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός, αλλά νηφαλιότητα. 

Ωστόσο, όπως ανέφερε, «ο εφιάλτης μου είναι να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες».

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί «μία Ευρώπη που οι αποφάσεις της, εκλεγμένων πολιτικών, ανατρέπονται από διευθυντές αστυνομικών».

Σχετικά με την Τουρκία, αναφέρθηκε στη μεγάλη «μπίζνα» των 6 δισ., αλλά και για διεφθαρμένες ΜΚΟ. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως για να κινηθούν οι Τούρκοι στη Συρία πρέπει να έχουν ευρύτερες πλάτες δηλαδή το ΝΑΤΟ.

«Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα, αλλά νευρικότητα της Τουρκίας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως, παρά τις δυσκολίες, έχουμε ένα διπλωματικό διάλογο. 

«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα αλλά να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Έχουμε δίαυλους επικοινωνίας» ανέφερε και επισήμανε πως ο Ερντογάν δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια: «Εγώ το θεωρώ θετικό αυτό».



Πηγή : protothema.gr


Με αυτήν την κυβέρνηση... ο Θεός να μας φυλάξει



Ν. Δένδιας: Με αυτήν την κυβέρνηση... ο Θεός να μας φυλάξει

Κριτική για τους όρους με τους οποίους έχει εμπλακεί το ΝΑΤΟ στο προσφυγικό άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ν. Δένδιας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα FM.

«Εκεί που είχε φτάσει η χώρα και με την πλήρη απαξίωσή της καταλαβαίνω ότι δεν υπήρχαν επιλογές άρνησης, αλλά είναι φανερό ότι ακόμα και σε αυτήν την έσχατη στιγμή, η κυβέρνηση τα έκανε σαλάτα, δεν διασφάλισε τους όρους ανάμειξης του ΝΑΤΟ με τρόπο που να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα και με αποτέλεσμα, αυτήν τη στιγμή, η Τουρκία να δημιουργεί επιπλέον στοιχεία στήριξης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο μέσα από την ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο μεταναστευτικό» ανέφερε.

«Γενικά, με αυτήν την κυβέρνηση, αυτό που μπορώ να πω, είναι ο Θεός να μας φυλάξει. Δηλαδή, δεν βλέπω κάτι στο οποίο τα πράγματα να μην γίνονται πιο επικίνδυνα κάθε μέρα που περνάει» πρόσθεσε.

Για την πρόταση της ΝΔ στο προσφυγικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επεξεργασμένο, στα χέρια του, έναν πλήρη σχεδιασμό φύλαξης του Αιγαίου, τον οποίο μπορεί να τον παρουσιάσει οποτεδήποτε αυτός κρίνει».

«Μπορούμε εμείς, με δικά μας μέσα, να περιφρουρήσουμε όλο το μήκος των θαλασσίων συνόρων. Δικά μας δεν είναι τα σύνορά μας; Τα ίδια πράγματα μου έλεγαν και για τον Έβρο. Μου έλεγαν ότι ο Έβρος είναι σχεδόν 200 χλμ. Ότι δεν μπορεί να φυλαχτεί και τα λοιπά… Και όμως, ο Έβρος μια χαρά φυλάχτηκε και δεν περνάει οτιδήποτε χωρίς τη θέληση του ελληνικού κράτους και χωρίς την τήρηση των διεθνών κανόνων και των διεθνών διατάξεων και συνθηκών» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε: «Η εικόνα ενός πρωθυπουργού, που αγνοεί ότι η χώρα έχει θαλάσσια σύνορα - και ποια χώρα η Ελλάδα, δεν μιλάμε ούτε για το Λιχτενστάιν ούτε για το Λουξεμβούργο - και όταν ορκίστηκε πρωθυπουργός ανέλαβε και την υποχρέωση να τα φυλάσσει, εμένα με τρομάζει, ξέρετε. Παλιότερα, πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν από τη Λιβύη προς την Ιταλία και από το Μαρόκο προς την Ισπανία και τώρα ο πιο εύκολος δρόμος, είναι ο δρόμος, τον οποίο ο πρωθυπουργός διακηρύσσει ότι δεν έχει σύνορα η χώρα. Γιατί να μην έρθουν από εδώ; Όταν, τότε, η αρμόδια υπουργός σχεδόν τους προσκαλούσε, όταν πανηγυρικά άδειαζαν τα προ-αναχωρησιακά κέντρα και τα λεωφορεία μετέφεραν τους ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας - παράνομους μετανάστες, έτσι, όχι πρόσφυγες - και τους άφηναν ελεύθερους, ανθρώπους που είχαν εισέλθει παράνομα στην ελληνική επικράτεια και δεν είχαν δικαίωμα ασύλου, όταν γινόντουσαν όλα αυτά, με συγχωρείτε, τι περιμένατε να γίνει;».


Πηγή : naftemporiki.gr


Η Ντόρα παραδίδει μαθήματα πολιτικής σοβαρότητας στον Δημήτρη Βίτσα



Μία υπέροχη Ντόρα Μπακογιάννη σήμερα το πρωί στο Mega έδειξε πώς πρέπει να είναι οι πολιτικοί που κυβερνούν την χώρα δίνοντας ένα μάθημα σοβαρότητας στον Δημήτρη Βίτσα εάν το κατάλαβε.

Στην πρωινή εκπομπή Κοινωνία ώρα Mega εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη με θέμα την προσφυγική κρίση και τη διαχείρισή της από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Mega.tv.com

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και άρνηση της πραγματικότητας, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη και η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αποτύχει. Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο και “βρισκόμαστε με μία Τουρκία που αμφισβητεί το σύνολο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την αντίληψη διαχείρισης της κρίσης στο εσωτερικό της.

“Εάν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να οργανωθεί, να δημιουργήσει τις προδιαγραφές για να προφυλάξει τον ελληνικό λαό θα βρεθεί σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση τις επόμενες ημέρες”, προειδοποίησε η κ. Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βίτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα και τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέλη προβλέπει “παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση” της κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια.

Ερωτηθείς για το περιστατικό με τη Γερμανίδα υπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για “απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας” και πρόσθεσε ότι “εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, στο μυαλό μας δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες”.

Στην επισήμανση της κ. Μπακογιάννη για την ανάγκη διαχωρισμού των μεταναστών από τους πρόσφυγες στην “πηγή”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Βίτσας απάντησε ότι η ταυτοποίηση γίνεται στα κέντρα πρώτης υποδοχής για να συμπληρώσει ότι το 95% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες, ποσοστό που αμφισβήτησε η βουλευτής της ΝΔ. “Μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης, να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.


Πιάσανε τον Τούρκο δολοφόνο του Ρώσου πιλότου!!!



Ο Τούρκος δολοφόνος του Ρώσου πιλότου που είχε πέσει με το αλεξίπτωτο κατά την κατάρριψη του αεροσκάφους του στις 24 Νοεμβρίου και ο οποίος είχε επικηρυχτεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαδιμήρ Πούτιν, συνελήφθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες όπως αναφέρουν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες την σύλληψη του Τούρκου δολοφόνου την μετέδωσε πρώτα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Fars Haber Ajansı, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος δολοφόνος Arpaslan Çelik συνελήφθηκε από Ειδικές Δυνάμεις που τον καταδίωκαν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται το Russia Today το οποίο μετέδωσε ότι ο δολοφόνος του ήρωα Ρώσου πιλότου, Oleg Peşkov, βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης και θα δώσει λόγο για την δολοφονική εκτέλεση του Ρώσου πιλότου που είχε αιχμαλωτιστεί από τους Τουρκομάνους ισλαμιστές σε συριακό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Arpaslan Çelik μετά την ειδεχθή του πράξη είχε πάει στην Τουρκία και εμφανιζόταν δημόσια υπερήφανος για την δολοφονία του Ρώσου πιλότου. Οι Ρώσοι είχαν ορκιστεί να τον συλλάβουν για να δώσει λόγο για την πράξη του.

Τώρα να δούμε που θα υπερηφανευτεί για το έγκλημα του!

Η Άγκυρα βρήκε τον κατάλληλο δάσκαλο της!


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Πηγή : nikosxeiladakis.gr


Πρέπει να φύγουν!

Κάθε ημέρα που περνάει η χώρα καταστρέφεται. Δεν έχει περάσει στο παρελθόν άλλη κυβέρνηση περισσότερο ανίκανη και επικίνδυνη από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Για να επιστρέψει η ελπίδα στην Ελλάδα, θα πρέπει αυτοί να πάνε στα σπίτια τους. Είναι ψεύτες, είναι αποτυχημένοι, είναι τυχοδιώκτες.

Είναι μακρύς ο κατάλογος με τις πολιτικές αστοχίες τους. Από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει; Γνωρίσαμε τις συνέπειες της πολιτικής των ανοικτών συνόρων. Σπάσαμε τα μούτρα μας από τις θεωρίες παιγνίων του Γιάνη. Τρομάξαμε από την απίστευτη ανικανότητά τους να κυβερνήσουν. Χρυσάφι πιάνουν και το μετατρέπουν σε χώμα…

Εκείνο που δεν μας εξέπληξε είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε μυστικά τέσσερις φορές τον Σταύρο Ψυχάρη! Ο πολέμιος της «διαπλοκής», ο αμόλυντος Αλέξης χρειάστηκε να συναντηθεί τέσσερις φορές με τον Σταύρο Ψυχάρη για να του ξεκαθαρίσει ότι δεν θα του… διαγράψει τα χρέη!

Όπως δεν πρόκειται να μας εκπλήξει οτιδήποτε από τον Αλέξη και τον Πάνο. Είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία.

Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα, όμως, είναι το γεγονός ότι κάθε ημέρα ξεκόβονται όλο και πιο πολύ από την πραγματικότητα. Την ώρα που τα πάντα γύρω μας χάνονται, εκείνοι ασχολούνται με παιγνίδια τακτικής και επικοινωνίας. Κόβουν κάθε γέφυρα συνεννόησης που θα μπορούσε να υπάρξει με τους πολιτικούς τους αντιπάλους, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν κάτι.

Έχουν αποκτήσει μία τοξικότητα, η οποία προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις υποθέσεις. Δεν τους εμπιστεύονται οι πολιτικοί τους αντίπαλοι, αλλά ούτε και εκείνοι που μέχρι πρότινος εμφανιζόντουσαν πρόθυμοι να τους στηρίξουν κοινοβουλευτικά με την ψήφο τους και ενδεχομένως να συμμετάσχουν σε μια διευρυμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για να καταφέρει κανείς να καταστρέψει τόσο μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χρειάζεται ταλέντο…

Δεν είμαι από εκείνους που δηλώνουν χαρούμενοι από αυτές τις εξελίξεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας τα όσα συμβαίνουν. Ας μην ξεχνάμε ότι εκλογές είχαμε μόλις πριν από λίγους μήνες. Η κατάρρευση που εμφανίζεται για το κυβερνόν κόμμα στις δημοσκοπήσεις είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησε. Υποσχέθηκε τα πάντα σε όλους και κάποια στιγμή το ψέμα –μοιραία– θα αποκαλυπτότανε. Αυτό έγινε και όχι κάτι περισσότερο. Απλά, η πίεση των γεγονότων λειτούργησε ως καταλύτης.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας λαός που με τόση επιπολαιότητα ψήφισε τον Σεπτέμβριο κάποιον που ήξερε ότι του λέει ψέματα θα έχει κάνει την υπέρβαση και θα έχει συνειδητοποιήσει τι πρέπει να γίνει. Πολύ φοβάμαι ότι η ίδια επιπολαιότητα θα συνεχίσει να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του. Θα ανακαλύπτει νέους σωτήρες και θα τους απορρίπτει με μεγάλη ταχύτητα! Οι δημοσκοπήσεις θα έχουν από εδώ και πέρα μεγάλες ανατροπές, ακριβώς επειδή ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να αναζητά το θαύμα! Εκείνον που θα βγάλει το μαγικό ραβδάκι από την τσέπη και θα του λύσει με τη μία όλα τα προβλήματα.

Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Ανέκαθεν ο ελληνικός λαός αναζητούσε εκείνον που θα έσωζε τη χώρα. Περίμενε να επιστρέψει ο μαρμαρωμένος βασιλιάς. Να τον βοηθήσουν οι Ρώσοι. Να έρθει ο μεγάλος ηγέτης. Ο ελληνικός λαός είχε και εξακολουθεί να έχει τη νοοτροπία του ραγιά. Δεν θέλει να πιστέψει στον ενεργό πολίτη, δεν θέλει να πάρει την τύχη στα χέρια του.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα φύγει. Αργά ή γρήγορα! Αυτό όμως δεν θα είναι απαραίτητα η λύση! Είναι προϋπόθεση για να αρχίσουμε να συζητάμε για την ανασυγκρότηση μιας κατεστραμμένης χώρας, αλλά όχι και το μοναδικό συστατικό της λύσης.

Αν ο ελληνικός λαός δεν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να τελειώσει με τα ψέματα, δεν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουμε πορεία. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός. Βγήκε με την ψήφο του ελληνικού λαού. Ενός λαού που τον ψήφισε αν και γνώριζε ότι του έλεγε ψέματα! Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλο ανάλογο ιστορικό παράδειγμα! Σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πτώση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα δεν σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει και αριστερούς πολιτικούς! Η αριστερά είναι ένα κομμάτι της πολιτικής ζωής του τόπου και μάλιστα σημαντικό και δεν μπορεί να αποκλειστεί από τις εξελίξεις. Το αντίθετο! Η Νέα Ελλάδα θα πρέπει να κτιστεί απ’ όλους! Δεν μιλάμε για Οικουμενικές λύσεις, αλλά για μεγάλες συναινέσεις. Ακόμη κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετύχει μια μεγάλη εκλογική νίκη, θα πρέπει και πάλι να χρησιμοποιήσει πολιτικούς από όλο το δημοκρατικό φάσμα.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

Πηγή : liberal.gr


Ο λαοπλάνος Τσίπρας είπε πάμε για ρεκόρ φέτος στον τουρισμό



Κλείνοντας τα αυτιά του στις κραυγές των ξενοδόχων ο Τσίπρας είπε και πάλι τα δικά του αλλά πλέον ποιος τον πιστεύει.

Ίσως τελικά να έχει πρόβλημα αντίληψης και αυτό είναι μια σοβαρή πάθηση που χρειάζεται ιατρική υποστήριξη.

Ίσως πάλι  ζει στον δικό του κόσμο ο Τσίπρας που όλα είναι αριστερά και όμορφα καθεστωτικά και πηγαίνουν μόνο προς το συμφέρον του και αυτό δεν είναι πάθηση είναι έγκλημα κατά της χώρας και του λαού της.

Δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με τον τουρισμό ο Τσίπρας όπως δήλωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου βλέπει κάποιο πρόβλημα μόνο στην Κω και τη Σάμο και δεν είναι βρε αδελφέ και η καταστροφή.

Αντίθετα με τις κραυγές των ξενοδόχων που δεν μάλλον δεν τις ακούει; Δεν θέλει να τις ακούσει; Δεν του λένε τι συμβαίνει; Ακούει ίσως επιλεκτικά ότι τον συμφέρει; Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και η ζημιά που θα γίνει είναι τεράστια.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας προσπάθησε να πλανέψει και πάλι τον λαό λέγοντας ότι πάμε για ρεκόρ  όλων των εποχών φέτος στον τουρισμό, και ζήτησε  να σταματήσει η καταστροφολογία για την πορεία αυτού του τόσο σημαντικού για την οικονομία κλάδου.

Μάλιστα στα δύο αυτά νησιά η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ετοιμάζει ειδική καμπάνια.

Είπε ακόμα ο κύριος Τσίπρας ότι θετικά στοιχεία είναι η δημιουργία των hot spots στα νησιά, κάτι που το ήθελαν και οι τουριστικοί φορείς για να είναι οι μετανάστες μακριά από τον τόπο διαμονής τους, καθώς και η υποψηφιότητα για νόμπελ των Ελλήνων των νησιών.

Τι να πεις; Ότι καταλαβαίνει ο καθένας που πιστεύουμε ότι δεν είναι όσα λέει ο Τσίπρας αλλά όσα δείχνε η πραγματικότητα




31 ασύλητοι τάφοι σε μυκηναϊκό νεκροταφείο πενήντα στρεμμάτων




Eνα εντυπωσιακό σε μέγεθος και αριθμό ευρημάτων, μυκηναϊκό νεκροταφείο με 31 ασύλητους τάφους, με πλήθος κοσμημάτων και αρκετούς τύπους αγγείων, ανάμεσά τους και 12 περίτεχνες κύλικες, έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στη θέση Λογκάς, στην Ελάτη Κοζάνης, σε μικρή απόσταση από την Αιανή και το φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ.

Eνα εντυπωσιακό σε μέγεθος και αριθμό ευρημάτων, μυκηναϊκό νεκροταφείο με 31 ασύλητους τάφους, με πλήθος κοσμημάτων και αρκετούς τύπους αγγείων, ανάμεσά τους και 12 περίτεχνες κύλικες, έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στη θέση Λογκάς, στην Ελάτη Κοζάνης, σε μικρή απόσταση από την Αιανή και το φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ.

«Επιβεβαιώνεται πλέον η μυκηναϊκή παρουσία στην Ανω Μακεδονία, με διαφορετικές μορφές εγκατάστασης και εμπλουτίζεται συνεχώς η γνώση μας», λέει στο «Εθνος» η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, η οποία θα κάνει τη σχετική ανακοίνωση την Πέμπτη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της 29ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και στη Θράκη, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Λογκάς εκτείνεται σε 455 στρ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί μόλις τα 12,5 στρ. Το νεκροταφείο βρίσκεται κατά μήκος της ροής του ποταμού Αλιάκμονα και καλύπτει 47 στρ., από τα οποία η ανασκαφή κάλυψε τα 5 στρ.

Οι 31 ταφές χρονολογούνται στην Υστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.), ενώ έχουν επίσης εντοπιστεί και άλλες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3000-2000 π.Χ.), αλλά και της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1600 π.Χ.).



Σύμφωνα με την κ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, οι ταφές ήταν κιβωτιόσχημες από λίθινες πλάκες, ασύλητες και περιείχαν κοσμήματα, όπως χάλκινα δαχτυλίδια και χάντρες από κεχριμπάρι, αλλά και πήλινα αγγεία. Στα 47 πήλινα αγγεία πιο προσφιλή είναι το κύπελλο, η πρόχους, ο αμφορέας αλλά και η μυκηναϊκή υψίποδη κύλικα, σχήμα συχνό πλέον στην περιοχή, αφού έχει εντοπιστεί και σε άλλες παραποτάμιες θέσεις. Επτά ταφές περιείχαν σε σύνολο 12 κύλικες, μάλιστα τρεις έφεραν μόνο μυκηναϊκές κύλικες και δύο έφεραν και άλλο ένα μυκηναϊκό αγγείο.

Οι κύλικες δεν είναι άγνωστος τύπος αγγείων για την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας. Στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν άλλες 8 κύλικες (ακέραιες και κομμάτια) της Υστερης Εποχής του Χαλκού, ενώ στη νεκρόπολη Κοζάνης είχαν βρεθεί όστρακα δύο πρωιμότερων περιόδων και στην Αιανή άλλες 3.

«Από τα παραπάνω συνάγεται ότι κύλικες, αγγείο αποκλειστικά του μυκηναϊκού ρεπερτορίου, έχουν εντοπιστεί σε αρκετές θέσεις. Οι κύλικες της Ελάτης, όλες υψίποδες με εξαίρεση μία, είναι τροχήλατες και χειροποίητες και ανήκουν στον τύπο με κωνικό σώμα.

Ωστόσο, υπάρχει ποικιλία στο μέγεθος, στη διακόσμηση, ακόμη και κάποιες παραλλαγές στο σχήμα», αναφέρει η κ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη και συμπληρώνει: «Ως προς το σώμα μοιάζουν με δείγματα της Ηπείρου, ενώ το χαρακτηριστικό των πλαστικών δακτυλίων στο πόδι είναι γνωστό από τη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα από δείγματα της Κεφαλληνίας και της Ιθάκης, του Εξαλόφου και Φήκης Τρικάλων, τις οποίες οι μελετητές αποδίδουν σε διείσδυση μυκηναϊκού πολιτισμού από την Ηπειρο και επικοινωνία τόσο με την Ηπειρο όσο και τα Ιόνια νησιά».



Οι κύλικες της Ελάτης φέρουν πλούσια διακόσμηση με ποικιλία μοτίβων, όπως τρέχουσα σπείρα, ομόκεντροι κύκλοι, ιχθυάκανθα, ακόμη και οριζόντιες τεθλασμένες.

«Η εξέταση με σύγκριση δειγμάτων κυλίκων από γειτονικές περιοχές -ιδιαίτερα από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο και τα Ιόνια Νησιά- καταδεικνύει ομοιότητες και διαφορές. Θεωρούμε δεδομένες τις επιρροές, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείουμε και την ανάπτυξη μιας τοπικής παραγωγής», σημειώνει η αρχαιολόγος.

«Ποτήρι» για κρασί, νερό ή γάλα

Οι κύλικες και τα υπόλοιπα μυκηναϊκά αγγεία παράγονται σε μικρά τοπικά εργαστήρια, είναι χρήσιμα για κάθε νοικοκυριό και ως αγαπημένο ποτήρι θεωρείται αναγκαίο να συνοδεύσουν τον κάτοχο στην άλλη ζωή, ακόμη και αν λείπει κάποια λαβή ή και το πόδι. Σχετικά με τη χρήση των κυλίκων εν ζωή, είναι προφανές ότι εντάσσονται στα επιτραπέζια αγγεία πόσης κρασιού ή νερού, ακόμη και γάλατος, τα οποία μαζί με άλλα σχήματα προτιμώνται και διαδίδονται στη βόρεια Ελλάδα κατά την Υστερη Εποχή Χαλκού.



ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ 
ritzal@pegasus.gr


Σύμβουλος του Τσίπρα ένας αρνητής στράτευσης, αδιόριστος εκπαιδευτικός και σερβιτόρος στο επάγγελμα



Διορίστηκε στο γραφείο Τσίπρα με βιογραφικό που γράφει: «Η καριέρα είναι χολέρα»

Διατηρεί στενή φιλία με τον πρωθυπουργό

Ο Νίκος Καρανίκας είναι αρνητής στράτευσης, αδιόριστος εκπαιδευτικός και σερβιτόρος εκ Θεσσαλονίκης - Επίσης διορίστηκε και ο αποτυχών βουλευτής Νίκος Τρευλάκης, στέλεχος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τον πρόεδρο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο και τον διορισμό της οικογένειάς του, αλλά και πλήθος αποτυχημένων πολιτευτών, συγγενών, ανιψιών και κομματικών στελεχών, άλλο ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, βολεύτηκε από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για τον Νίκο Καρανίκα, αρνητή στράτευσης, αδιόριστο εκπαιδευτικό και σερβιτόρο, μέλος της ΚΝΕ, ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού, αδελφός πρώην βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και φίλος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του ειδικού συμβούλου στο γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναφέρεται πως με απόφαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Καρανίκας, ο οποίος υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές με τη δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη, έχει αναλάβει καθήκοντα συμβούλου από τις 2 Ιανουαρίου του 2016.

Το ΦΕΚ για τον Νίκο Καρανίκα


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Νίκος Καρανίκας -ο οποίος κατάγεται από την Αλεξάνδρεια- γνώρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την νεολαία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και έκτοτε διατηρούν στενή φιλία. Μάλιστα, η αδελφή του, Ξανθούλα Καρανίκα, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012.

O Νίκος Καρανίκας (πρώτος από αριστερά), δίπλα στους Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Αλέξη Τσίπρα




Η σύλληψη για ανυποταξία

Το 1995 ο Καρανίκας είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί για το αδίκημα της ανυποταξίας και τον Ιούνιο του 2013 συνελήφθη για δεύτερη φορά σε 17 χρόνια για τον ίδιο λόγο, παρά το γεγονός ότι είχε αθωωθεί πριν από λίγο διάστημα από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Τότε, συνήγορός του ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου.


Τι αναφέρει στο βιογραφικό του:

«Αδιόριστος εκπαιδευτικός-σερβιτόρος. Γεννήθηκα το '69, σχολείο πήγα, γράμματα έμαθα, όπως με προέτρεπαν και οι γονείς μου για να γίνω άνθρωπος. Από τα εφηβικά μου χρόνια όμως, κατάλαβα ότι άνθρωπος γίνεσαι στο συλλογικό και στους κοινωνικούς αγώνες και επίσης, ότι η καριέρα είναι σαν την χολέρα. Από μαθητής, μέλος της Κ.Ν.Ε. -ως το ’92, ιδρυτικό μέλος της νεολαίας ΣΥΝ., αρνητής στράτευσης και μέλος του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης. Ιδρυτικό μέλος του ελληνικού κοινωνικού Φόρουμ, συμμετείχα ενεργά σ’ όλες τις ευρωπαϊκές και τοπικές κινητοποιήσεις. ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού.

Στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης μυήθηκα ως μέλος της δημοτικής κίνησης ‘Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας’ και μέσα από κινήσεις για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, ενάντια στην υποθαλάσσια, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, για την σχολική στέγη και βασικά στην ανοιχτή συνέλευση και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της γειτονιάς (E' διαμέρισμα) για τα ζητήματα της καθημερινότητας στην πόλη. Τα προσωπικά μου εξακολουθούν να είναι προσωπικά μου και δεν τα εκθέτω».

Πώς παρουσίαζε τον εαυτό του στην σελίδα της Ανοιχτής Πύλης


Άλλος ένας αποτυχών βουλευτής βρήκε δουλειά ως... μετακλητός

«Ξεμπερδεύουμε με το παλιό κερδίζουμε το αύριο» ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ που συνόδευε και όλα τα ενημερωτικά φυλλάδια των υποψηφίων. Όπως και του κ. Νίκου Τρευλάκη που αν και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στο νομό Ηρακλείου, βολεύτηκε ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του κ. Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή.

Πρόκειται για ακόμα ένα στέλεχος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που με βεβαιότητα μπορεί να ισχυριστεί για τον εαυτό του ότι «ξεμπέρδεψε» με το παλιό και κέρδισε τουλάχιστον το «παρόν». Υπενθυμίζεται ότι σε θέση μετακλητού έχει διοριστεί, ο πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος, ο αδελφός του και η μητέρα του όπως επίσης και πλήθος αποτυχημένων πολιτευτών, συγγενών, ανιψιών και κομματικών στελεχών.

Σύμφωνα με το βιογραφικό, ο κ. Τρευλάκης γεννήθηκε το 1988 στο Ηράκλειο Κρήτης, έχει εργαστεί «σαν βοηθός λογιστή», ενώ όπως δηλώνει συμμετείχε στην «εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008»! Διαβάστε περισσότερα εδώ


Πηγή : protothema.gr


Κύκλωμα εκβιαστών: Παρέλαση στον Ανακριτή – Ποιοι καλούνται



Νέο κεφάλαιο ανοίγει στη δικαστική έρευνα για την υπόθεση του κυκλώματος των δημοσιογράφων-εκβιαστών, την οποία χειρίζεται ο 1ος ειδικός ανακριτής, Βασίλης Ζιάκας! Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες θα παρελάσουν από το γραφείο του δικαστικού λειτουργού τα δεκάδες πρόσωπα τα οποία «παγιδεύτηκαν» από τον υπερκοριό της ΕΥΠ να συνομιλούν με τους κατηγορουμένους στην υπόθεση του κυκλώματος ως μάρτυρες στην υπόθεση.

Πρόκειται, κυρίως, για ιδιοκτήτες ιστοσελίδες, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν συνομιλίες επί το πλείστον με τον 50χρόνο προφυλακισμένο-πλέον- κατηγορούμενο, Τάκη Μουσσά.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής με σύμφωνη γνώμη του κ. Ζιάκα και της αρμόδιας εισαγγελέως γνωμοδοτήσεων, ο Τάκης Μουσσάς, ο οποίος φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση, κρίθηκε προφυλακιστέος και πλέον κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ, ο εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη», Παναγιώτης Μαυρίκος και ο 35χρόνος, Χρήστος Φράγκου, αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ. Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της διακεκριμένης εκβίασης και της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περι καταχραστών του Δημοσιου.

Από εδώ και στο εξής, ο 1ος ειδικός ανακριτής προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσει και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των τριών κατηγορουμένων και των εταιριών που συνδέονται μαζί τους. Βέβαια τον τελικό λόγο έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβουλίου.

Ο κ. Ζιάκας μελετά ενδελεχώς και τις ατζέντες του εκδότη της εφημερίδας "Ακρόπολη" οι οποίες κατασχέθηκαν από το γραφείο του. Σύμφωνα με την έκθεση κατάσχεσης της ΕΛ.ΑΣ., καταγράφονται και χρήματα συνολικού ύψους περίπου 800.000 ευρώ, καθώς και διάφορες σημειώσεις του κατηγορούμενου.

Σε αυτές καταγράφονται από τα τρέχοντα έξοδα της εφημερίδας μέχρι και λίστα που πιθανότατα είναι για ψώνια από το super market. Ακόμα και σημειώσεις για αγορά...πούρων υπάρχουν!

Καταγράφονται δεκάδες εταιρείες, όπως η ΙΚΕΑ, η Attica Bank, η ΔΕΠΑ, ο ΟΛΠ, τα Public και άλλες, οι οποίες φαίνεται πως διέθεταν διαφημίσεις στην εφημερίδα. Σε άλλες σελίδες, καταγράφονται ονόματα και στοιχεία επικοινωνίας εκπροσώπων επιχειρήσεων για ραντεβού, αλλά και "εισπράξεις" όπως αναφέρεται, με καταγεγραμμένα κάποια χρηματικά ποσά δίπλα σε επωνυμίες εταιρειών.

Ξεχωριστή σελίδα διαθέτει o Τάκης Μουσσάς, το όνομα του οποίο έχει σημειωθεί κάτω από τη λέξη Attica( στην οποία εργαζόταν ο 50χρόνος ως σύμβουλος επικοινωνίας μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2016) και ακολουθούν πέντε ημερομηνίες και σειρά ποσών, η πλειοψηφία των οποίων έχει διαγραφεί.

Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ένα σχέδιο επιστολής το όποιο υπάρχει στις χειρόγραφες σημειώσεις του εκδότη και φέρεται να προορίζεται για τον υπουργό επικράτειας, Νίκο Παππά. Ο εκδότης στην επιστολή του φέρεται να διαμαρτύρεται για την μη ανάγνωση της Ακρόπολης από τους παρουσιαστές της ΕΡΤ.

Σε αυτό ο εκδότης αναφέρει :

Αξιότιμε υπουργέ με την παρούσα επιστολή σας κοινοποιώ την εξώδικη διαμαρτυρία μου για τον αναίτιο αποκλεισμό της εφημερίδας μου από την ανάγνωση του ημερήσιου τύπου καθώς καθώς και τη διακοπή της αμοιβαίας διαφήμισης. Σας παρακαλώ για την αποκατάσταση της αδικίας μέσα από ένα δημόσιο φορέα, την επαναλειτουργία του οποίου στηρίξαμε".


Πηγή : newsit.gr


Eurostat: Στο 24,6% η ανεργία συνεχίζει να είναι σε ψηλά ποσοστά




Στο 24,6% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2015, έναντι 24,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ευρωζώνη η ανεργία τον Ιανουάριο του 2016 διαμορφώθηκε στο 10,3% (έναντι 10,4% το Δεκέμβριο), καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.

Στην «ΕΕ των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,9% (έναντι 9% το Δεκέμβριο) καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009.

Ένα χρόνο πριν, τον Ιανουάριο του 2015, η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν 11,3% και στην ΕΕ 9,8%.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016.

Συνολικά τον Ιανουάριο καταγράφονται 21,78 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,64 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (24,6% το Νοέμβριο) και στην Ισπανία (20,5%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Γερμανία και στην Τσεχία (4,5%), στη Μάλτα και στη Μ. Βρετανία (5,1%).

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 1,18 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 20,8% και στις γυναίκες στο 29,3%.

Εξάλλου, μείωση κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 48,3% τον Οκτώβριο σε 48% το Νοέμβριο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (48%), στην Ισπανία (45%), στην Κροατία (44,1%) και στην Ιταλία (39,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7%), στη Δανία και στην Τσεχία (11%).

Τον Ιανουάριο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 22% και στην ΕΕ στο 19,7%.


Πηγή: ΑΠΕ, news247.gr



Σούπερ Τρίτη 2016: Η Κλίντον και ο Τραμπ επιβεβαίωσαν ότι είναι τα «φαβορί»



«Ευχαριστώ Τζόρτζια!», «Ευχαριστώ Μασαχουσέτη!», «Ευχαριστώ Τενεσί!», «Ευχαριστώ Αλαμπάμα!», είπε ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ - Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Τενεσί, Βιρτζίνια, Άρκανσο, Τέξας, Αμερικανική Σαμόα: Με αυτές τις έξι πολιτείες στο τσεπάκι, η Χίλαρι Κλίντον

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον, τα φαβορί των προκριματικών διαδικασιών των δύο μεγάλων κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, πέτυχαν σημαντικές νίκες στις αναμετρήσεις της που λαμβάνουν χώρα σήμερα στις δώδεκα πολιτείες (δεκατρείς, στην περίπτωση των Δημοκρατικών) όπου κρίνονται εκλέκτορες.

Η πρώην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών και ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ είναι, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, οι μεγάλοι νικητές της «Σούπερ Τρίτης», ενός κρίσιμης σημασίας ορόσημου της κούρσας προς τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τις προβολές των αμερικάνικων ΜΜΕ, τόσο ο Τραμπ όσο και η Κλίντον είναι οι νικητές στις προκριματικές έξι πολιτειών (από τις 12 και 13 αντίστοιχα) στην Σούπερ Τρίτη. 

«Ευχαριστώ Τζόρτζια!», «Ευχαριστώ Μασαχουσέτη!», «Ευχαριστώ Τενεσί!», «Ευχαριστώ Αλαμπάμα!»: Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε με αυτά τα πανομοιότυπα μηνύματα στο Twitter τις αλλεπάλληλες, εντυπωσιακές επικρατήσεις του. Ο μεγιστάνας των ακινήτων φέρεται επίσης να κερδίζει στη Βιρτζίνια, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Παρά το γεγονός ότι η μάχη για το χρίσμα στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών έχει αγριέψει, ο Τραμπ συνεχάρη τον αντίπαλό του, Τεντ Κρουζ, για τη νίκη του στο Τέξας, την πολιτεία όπου ο τελευταίος εκλέγεται γερουσιαστής. Μέχρι στιγμής, ο Κρουζ είναι ο μόνος αντίπαλος του Τραμπ που σκόραρε πόντους σε αυτή τη Σούπερ Τρίτη, καθώς εκτός της πολιτείας του, που αναδεικνύει πολλούς εκλέκτορες, κέρδισε και στην Οκλαχόμα.

Σημαντικές νίκες και για την Κλίντον



Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Τενεσί, Βιρτζίνια, Άκανσο, Τέξας, Αμερικανική Σαμόα. Με αυτές τις έξι πολιτείες στο τσεπάκι, η Χίλαρι Κλίντον έχει πλέον το πάνω χέρι στην κούρσα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων.

Ο μοναδικός αντίπαλος της πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ στην κούρσα, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, επικράτησε στο Βερμόντ, την πολιτεία όπου εκλέγεται, και στην Οκλαχόμα, δύο αρκετά αναμενόμενες νίκες.

Όπως ακριβώς είχε συμβεί και στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων των μαύρων στη Βιρτζίνια: το 82%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση εξόδου. Τα δύο τρία των γυναικών που συμμετείχαν στις προκριματικές των Δημοκρατικών επίσης ψήφισαν Κλίντον. Αλλά η απήχηση του Μπέρνι Σάντερς μεταξύ των νέων δεν διαψεύστηκε: το 71% των Δημοκρατικών από 17 ως 29 ετών ψήφισαν αυτόν στη Βιρτζίνια.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που μετέδωσε το CNN, εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα οι Δημοκρατικοί θα κέρδιζαν σε κάθε περίπτωση μια αναμέτρηση με τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ, με λίγο πιο άνετο ποσοστό στην περίπτωση του Σάντερς (55% έναντι 43%) από ό,τι σε αυτήν την Κλίντον (52% έναντι 44%).
Αδιάψευστη απόδειξη των εντάσεων στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο είναι οι αιχμές και οι προσβολές που συνέχισαν να εξακοντίζουν οι μνηστήρες του χρίσματος καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της «Σούπερ Τρίτης».

Κλίντον για Τραμπ: Η ρητορική του έχει πιάσει πάτο



Μέσα σε τρεις ημέρες, κατηγορήθηκε πως αρνείται να καταδικάσει την Κου Κλουξ Κλαν· ότι αναπαρήγαγε στο Twitter ένα απόφθεγμα του Μπενίτο Μουσολίνι· πως συνδέεται με τη μαφία των ακινήτων· και ούτω καθεξής. Ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί αδιάκριτα και παρ' όλα αυτά παραμένει στην κορυφή της κούρσας στο κόμμα του. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόσωπο του εκκεντρικού μεγιστάν αποτελούν μια ευκαιρία για την Κλίντον, την οποία η πολιτικός δεν μπορούσε να αφήσει να πάει χαμένη: Έτσι, στο περιθώριο δηλώσεών της στη Μινεσότα επισήμανε ότι η ρητορική στην εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων πλέον βασίζεται «στις προσβολές» και ότι ο αντίπαλός της έχει πιάσει πάτο.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για το μέλλον του κόμματός μας και της χώρας μας», υπογράμμισε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο σε ανοικτή επιστολή του προς τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων.

Ο ατυχήσας αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008, ο Τζον Μακέιν, εξέχουσα προσωπικότητα του κόμματος, δήλωσε «ανήσυχος» για το επίπεδο του διαλόγου στην εκστρατεία. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι προειδοποίησαν στο μεταξύ ότι εάν ο Τραμπ αναδειχθεί πράγματι υποψήφιος του κόμματος, δεν θα τον ψηφίσουν.

Όπως έκανε επανειλημμένα από το καλοκαίρι, ο 69χρονος Τραμπ, που διατυμπανίζει πως έχει δαπανήσει μέχρι τώρα 25 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία του, άφηνε ως τώρα να πλανάται για άλλη μια φορά η απειλή πως θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος τον Νοέμβριο.
Αλλά μετά την επικράτησή του στη «Σούπερ Τρίτη», ο δισεκατομμυριούχος, με ενισχυμένο πια προφίλ, επιδίωξε να εμφανιστεί ως ο υποψήφιος που θα «ενώσει» το κόμμα: «είμαι κάποιος που ενώνει. Ξέρω ότι ο κόσμος θα δυσκολευτεί να το πιστέψει. Θεωρώ ότι θα είμαστε πιο ανοιχτοί και πιο ενωμένοι. Θεωρώ ότι θα είμαστε ένα μεγάλο κόμμα. Θεωρώ ότι θα κερδίσουμε το Νοέμβριο», πρόσθεσε.

O κατάλογος των υποψήφιων που φέρονται να επικρατούν ανά πολιτεία


Αλαμπάμα
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Άρκανσο
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Κολοράντο
Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς
Ρεπουμπλικάνοι: η διαδικασία θα διεξαχθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία

Τζόρτζια
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Μασαχουσέτη
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Μινεσότα
Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς
Ρεπουμπλικάνοι: Μάρκο Ρούμπιο

Οκλαχόμα
Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς
Ρεπουμπλικάνοι: Τεντ Κρουζ

Τενεσί
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Τέξας
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Τεντ Κρουζ

Βερμόντ
Δημοκρατικοί: Μπέρνι Σάντερς
Ρεπουμπλικανοί: Ντόναλντ Τραμπ

Βιρτζίνια
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: Ντόναλντ Τραμπ

Αμερικανική Σαμόα
Δημοκρατικοί: Χίλαρι Κλίντον
Ρεπουμπλικάνοι: η διαδικασία θα διεξαχθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία

* Δεν είναι ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα στην Αλάσκα, όπου διεξήχθη εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, αλλά όχι των Δημοκρατικών


Πηγή : protothema.gr


Ποτάμι: Υπάρχει βαθύ χάσμα με Χ. Θεοχάρη



Μάλλον προειλημμένη απόφαση ήταν η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, καθώς ο ίδιος επέλεξε να συναντήσει χθες τον κ. Στ. Θεοδωράκη, αφού προηγουμένως την είχε δημοσιοποιήσει, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του κόμματος του είχε ζητήσει να βρεθούν αμέσως μετά το συνέδριο.

«Με δεδομένες τις σημαντικές διαφοροποιήσεις μου, θεωρώ εντιμότερη στάση να παραιτηθώ, ώστε να σου επιτρέψω να επιλέξεις κάποιον με απόψεις που απηχούν τις δικές σου», ανέφερε ο Χ. Θεοχάρης, ενώ λίγο αργότερα επιχειρούσε να εξηγήσει τους τρεις αλληλένδετους λόγους που προκάλεσαν την απόφασή του.

Ο πρώτος, όπως έλεγε, είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα για να καταλήξει σε απτό αποτέλεσμα η προσπάθεια διεύρυνσης που εξήγγειλε, ο δεύτερος ότι ο κ. Θεοχάρης διαφωνεί με τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και ο τρίτος ότι εκτιμά ότι θα γίνουν τον Απρίλιο εκλογές, με συνέπεια το κόμμα του να βρεθεί στο αναγκαστικό δίλημμα είτε να συμπράξει άρον άρον με την κ. Γεννηματά είτε με τον κ. Μητσοτάκη για να διασφαλίσουν όσοι βουλευτές μπορούν την επανεκλογή τους.

Αν κάτι, ωστόσο, χρέωναν χθες οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη στον κ. Θεοχάρη είναι ότι ουδέποτε διετύπωσε, ούτε στο συνέδριο, κάποια πολιτική αντιπρόταση για το μέλλον του Ποταμιού. «Είναι εύκολη η εκ των υστέρων κριτική, αλλά κανείς δεν κατάλαβε με ποιους ακριβώς εισηγείται να συμπορευθεί το Ποτάμι», έλεγαν στη Σεβαστουπόλεως, υπονοώντας επιπλέον ότι το ανομολόγητο κίνητρό του ήταν η επιθυμία του να ηγηθεί του Ποταμιού, κάτι που δεν αποτόλμησε καν στο συνέδριο.

Οι βαρύτατοι αυτοί υπαινιγμοί είναι προφανές, βέβαια, ότι αφήνουν βαριά τραυματισμένο το Ποτάμι, ενόψει της προσπάθειας του κ. Θεοδωράκη να δημιουργήσει το «Κοινοβούλιο του Κέντρου», όπως ονόμασε την επιχειρούμενη από τον ίδιο διεύρυνση του μεταρρυθμιστικού χώρου. Επιπλέον δεν ήταν λίγοι όσοι χθες εκτιμούσαν ότι είναι ζήτημα χρόνου η μετεγγραφή του κ. Θεοχάρη στη Ν.Δ., μαζί μάλιστα με τον κ. Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι ακόμη πιο ευκρινώς έχει διαφωνήσει με τις επιλογές του κ. Στ. Θεοδωράκη και έχει υποστηρίξει ότι αν το Ποτάμι δεν συμπράξει το ταχύτερον με τη Ν.Δ., δεν θα έχει καμία τύχη στις επόμενες εκλογές.



Έντυπη Καθημερινή


ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Συνέλαβαν τον αντιπρόεδρο του Facebook στην Λατινική Αμερική





Στη σύλληψη του αντιπρόεδρου του Facebook, Ντιέγκο Χόρχε Τζόρνταν στον περιβάλλοντα χώρο της οικείας του στο Σάο Πάολο προχώρησαν εχθές Τρίτη οι βραζιλιάνικες Αρχές.

Ο λόγος της σύληψης είναι σύμφωνα με την αστυνομία ότι ο  Ντιέγκο Χόρχε Τζόρνταν είχε αρνηθεί επανειλημμένα να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές της χώρας σε υπόθεση, που αφορούσε σπείρα διακίνησης ναρκωτικών, συγκεκριμένα είχε αρνηθεί, να παραδώσει στους εισαγγελείς της χώρας τα μηνύματα υπόπτων από την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων «WhatsApp», θυγατρικής του Facebook. 

Στο θέμα τοποθετήθηκε η Facebook αντιδρώντας και βγάζοντας ανακοίνωση που λέει,. Ως ««ακραίο και υπερβολικό μέτρο» και τονίζει πως «πάντα είναι εκεί και πάντα θα είναι εκεί για να απαντήσει σε ερωτήσεις των αρχών της Βραζιλίας».


Μπλοκάρει η Τουρκία την προσπάθεια Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για τους μετανάστες



Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ μπλοκαρίστηκαν απο την Τουρκία διότι η Αγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της και έτσι δεν μπορούν να αναπτυχθούν στα χωρικά ύδατα της ώστε  να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ανέφερε διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από δεύτερο διπλωμάτη.

Οι τουρκικές Αρχές ζήτησαν από τον γερμανό διοικητή, τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, να πάει στην Αγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί η δύναμη του. 

Η Τουρκία δεν δείχνει  κανένα ζήλο για να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται από τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους και φαίνεται ότι καλύπτει με αυτό τον τρόπο τους διακινητές και τις εγκληματικές δραστηριότητες εκατομμυρίων που έχουν στήσει σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης.