Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Αστυνομικός αδειάζει τον γεμιστήρα του σε δράστη -Είχε επιτεθεί με μαχαίρι σε γυναίκα


 

Ένα σοκαριστικό βίντεο όπου δείχνει καρέ-καρέ τη στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει δράστη που επιτέθηκε με μαχαίρι σε κοπέλα.

Η στιγμή της εκτέλεσης ενός μαύρου άνδρα, δράστη της επίθεσης κατά μιας γυναίκας, καταγράφηκε από την κάμερα που φορούσε στη στολή του ο αστυνομικός, εν ονώματι Zachary Rutherford.

Το βίντεο δείχνει τον αστυνομικό να φτάνει στη σκηνή της επίθεσης στη Δυτική Βαλτιμόρη, όπου βλέπει τη γυναίκα πεσμένη στο έδαφος και τον δράστη, Tyree Moorehead, να προχωράει απειλητικά, κρατώντας ένα μεγάλο χασαπομάχαιρο, και να πέφτει πάνω της.

Τότε, ο αστυνομικός διέταξε αρχικά τον άνδρα να πετάξει το μαχαίρι, αλλά αφού ο εκείνος δεν υπάκουσε, ξεκίνησε να πυροβολεί από κοντινή απόσταση κατά του δράστη, μέχρι να «αδειάσουν» οι σφαίρες από τον γεμιστήρα του και ενώ με 3 σφαίρες είχε ακινητοποιήσει τον δράστη. 

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε πάνω από τον τραυματισμένο άνδρα, ο οποίος πεσμένος στο έδαφος δεν άφηνε από το χέρι του το μαχαίρι, διατάζοντάς τον να το πετάξει.

Στο βίντεο του πυροβολισμού που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται 14 πυροβολισμοί.

Καθώς πέφτουν οι πυροβολισμοί«βροχή», η γυναίκα βρίσκει ευκαιρία και απομακρύνεται, με την αστυνομία της Βαλτιμόρης να αναφέρει ότι δεν πυροβολήθηκε ούτε μαχαιρώθηκε.



Φέτερμαν για την Ελλάδα «Θα στηρίξω τους Ορθόδοξους, να γίνει Μουσείο η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει η Χάλκη»


Ο Τζον Φέτερμαν είναι ένας ακόμη γερουσιαστής στις ΗΠΑ που θα εναντιωθεί στον αυταρχισμό και στις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τζον Φέτερμαν θα είναι ο επόμενος γερουσιαστής των ΗΠΑ από την Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με δήλωσή του τον Οκτώβριο, όπως τη μεταφέρει η National Herald: «Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο για εμένα όσο και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας -και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

«Ως γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία»

«Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη», είπε επίσης ο Φέτερμαν.

Και συνέχισε: «Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

«Ως γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και να υπάρξει επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης», κατέληγε στη δήλωσή του ο τότε υποψήφιος γερουσιαστής.




Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας


 

Το Δημαρχείο Πύδνας – Κολινδρού, στο Αιγίνιο, ήταν ο πρώτος σταθμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.


Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Δήμαρχο Αναστάσιο Μανωλά για τις ανάγκες της περιοχής. Κατά τη συζήτηση τονίστηκε η σημασία του πρωτογενούς τομέα. «Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει και στον πρωτογενή τομέα ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε πως η Μακεδονία ευρύτερα μπορεί να αξιοποιήσει την αναδιάταξη των αλυσίδων εφοδιασμού και την τάση για επαναφορά δραστηριοτήτων μεταφοράς και αποθήκευσης πιο κοντά στην Ευρώπη.


«Υπάρχει μία παγκόσμια τάση για το πώς μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο των αλυσίδων εφοδιαστικής παραγωγής. Δηλαδή θα υπάρχουν τα logistics, εταιρείες που μπορεί να θέλουν να φύγουν -που λέει ο λόγος- από την Κίνα ή και από πιο γειτονικές χώρες και να έρθουν πιο κοντά στις αγορές της Ευρώπης, έτσι ώστε να μην είναι εξαρτημένες από χώρες με τις οποίες έχουμε μια σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα. Αυτό ανοίγει τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες συνολικά για τη Μακεδονία και κυρίως για περιοχές οι οποίες είναι κοντά στους βασικούς άξονες. Και εδώ είστε στο κέντρο, είστε δίπλα σε δρόμους, δίπλα σε τραίνα, δίπλα σε λιμάνια, δίπλα σε αεροδρόμιο. Είναι όλα εδώ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Έχουμε πια τον καινούριο νόμο και για τα βιομηχανικά πάρκα, ο οποίος ψηφίστηκε και ο οποίος απλοποιεί πολύ τις διαδικασίες. Νομίζω ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε μια περαιτέρω άνθηση της παραγωγής και της βιομηχανίας και προφανώς και των logistics στην ευρύτερη περιοχή -και γιατί όχι ο Δήμος να μην επωφεληθεί από αυτό», προσέθεσε.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την επικείμενη ένταξη του έργου «υποδομές ύδρευσης του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού» για την αναβάθμιση του συστήματος ύδρευσης, ύψους περίπου 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».


«Το νερό είναι άρδευση και ύδρευση. Για τη μεν ύδρευση είναι αδιανόητο, τη σημερινή εποχή, να μην έχουμε σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης. Και γι’ αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Υπουργός βρήκε τον χώρο ώστε να εντάξει την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης στο Πρόγραμμα “Τρίτσης”. Από εκεί και πέρα, τα συστήματα της διαχείρισης του νερού όσον αφορά την άρδευση θα αποτελέσουν κεντρική πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης μας, και τώρα -καθώς έχουμε εντάξει μεγάλα αρδευτικά έργα- αλλά και στο μέλλον. Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ πιο έξυπνα το πώς αξιοποιούμε το νερό μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πύδνας – Κολινδρού, τονίζοντας τις προκλήσεις που εγείρει και σε αυτό το ζήτημα η κλιματική αλλαγή.


«Ήδη η κυβέρνηση μας έχει βοηθήσει αλλά με την περαιτέρω βοήθεια -και τώρα και στην επόμενη θητεία σας- θα μας βοηθήσει ούτως ώστε να τα πάμε ακόμα καλύτερα», ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού.


Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.


«Η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 15ετίας»


Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε γεωκτηνοτροφική μονάδα της περιοχής, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για την παραγωγική διαδικασία.


«Είμαστε στην καλύτερη χρονια τα τελευταία 15 χρόνια», είπε στον Πρωθυπουργό ένας από τους ιδιοκτήτες της μονάδας.


Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης τον Κολινδρό, όπου είχε την ευκαιρία να περπατήσει στους δρόμους του οικισμού και να συνομιλήσει με κατοίκους.



Μητσοτάκης: Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα πάμε μπροστά ή πίσω και ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνά τη χώρα

 



«Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Ότι μάς ενδιαφέρουν τα έργα και όχι τα λόγια. Ότι μπορούμε να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα το οποίο εκτιμάται από τους πολίτες. Ότι είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την ευημερία όλης της κοινωνίας, αλλά να είμαστε και σίγουροι ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτούν στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης.

Δεν είναι η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στον βούρκο

«Καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές του 2023, δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο. Θα πούμε όχι σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Θα πούμε ναι σε κάθε δημιουργική πρόταση η οποία ενώνει την ελληνική κοινωνία. Και απέναντι σε όσους επιμένουν να ανακαλύπτουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, η δική μας απάντηση είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η εκκίνηση της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων για να μπορέσουμε ως χώρα να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών με έργα όχι με λόγια

«Με έργα λοιπόν και όχι με λόγια θα απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών. Και θέλω να ζητήσω πραγματικά απ’ όλα τα στελέχη, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να κάνουμε μαζί αυτήν την μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι η χώρα έχει προοδεύσει πολύ τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το γνωρίζουν, εξάλλου, οι πολίτες.

Τώρα, όμως βλέπουν ότι και αυτή η πρωτοβουλία αποδίδει. Κάποιοι μάς έλεγαν, δεν έχετε τη δυνατότητα να στηρίξετε την κοινωνία, γιατί τάχα εσείς στη Νέα Δημοκρατία δεν είστε κοινωνικά ευαίσθητοι. Τους απαντάμε, εμείς είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα της χώρας που έρχεται από μακριά και θα πάει ακόμα πιο μακριά», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.


Στις εκλογές του ‘23 θα έρθει η ώρα των μεγάλων διλημμάτων. Και το πιο σημαντικό είναι: θα πάμε μπροστά ή πίσω


«Καθώς σταδιακά μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του ’23, θα έρθει η ώρα των μεγάλων διλημμάτων και των πραγματικών συγκρίσεων.


Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της ισχυρής και ευημερούσας Ελλάδος ή θέλουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα και να γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο δεν είναι τόσο μακρινό, νομίζω το θυμόμαστε όλοι μας.


Θέλουμε την Ελλάδα μια χώρα ισχυρή με αυτοπεποίθηση, στον πυρήνα της Ευρώπης ή μία χώρα η οποία να αναζητεί τις τύχες της στους 4 ανέμους όπως κάποιοι διαλαλούν;


Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις με ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, μια Ελλάδα που θα προστατεύσει τα σύνορά της ή μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι;


Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία, στη δημιουργικότητα του Έλληνα και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας ή μια Ελλάδα που θα εγκλωβίζει τους συμπολίτες μας σε μία αέναη πολιτική επιδομάτων, για να μπορούμε, την τελευταία στιγμή, να πηγαίνουμε να τα εξαργυρώνουμε για ψήφους;


Τα διλήμματα για το 2023 θα είναι πολύ ξεκάθαρα και το πιο σημαντικό είναι: Θα πάμε μπροστά ή πίσω και τελικά ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνά την Ελλάδα; Αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες και είμαι σίγουρος ότι θα μας δώσουν και πάλι τη στήριξή τους και θα μας περιβάλλουν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Τον Πρωθυπουργό προσφώνησε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Πιερίας Χαράλαμπος Μπρουσκέλης.


Επίσκεψη σε κέντρο φροντίδας του φιλανθρωπικού σωματείου «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης»


Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα από τα δύο Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της «Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης», φιλανθρωπικού σωματείου που υποστηρίζει Άτομα με Αναπηρία.


Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους της μονάδας, η οποία εγκαινιάστηκε επίσημα σήμερα καθώς η πανδημία είχε προκαλέσει αναβολή της εκδήλωσης εγκαινίων, ενημερώθηκε για τη λειτουργία της και για τις υπηρεσίες που προσφέρει, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φιλοξενούμενους.


«Η πραγματική πρόοδος μιας αληθινά συμπεριληπτικής κοινωνίας τελικά φαίνεται και αξιολογείται από τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας, τα Άτομα με Αναπηρία. Και εύχομαι η επόμενη γενιά, τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, καθώς εκπαιδεύονται με καινούρια προγράμματα δράσης, να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τέτοιες δομές όπως η δική σας, για να αντιλαμβάνονται το χρέος τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι την τελευταία τριετία υλοποιούνται ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ευκαιριών Ατόμων με Αναπηρία.


«Έχουν γίνει πολλά, δεν θέλω να τα επαναλάβω σήμερα διεξοδικά. Νομίζω ότι όσοι ασχολείστε με τα ζητήματα αυτά τα γνωρίζετε. Να πω μόνο ότι την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας που θα καθορίζει με σαφήνεια τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρία. Από τα POS για πληρωμές και τα μηχανήματα έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων μέχρι τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και από το διαδικτυακό εμπόριο και την ψηφιακή τραπεζική ως τερματικά ενημέρωσης σε αεροπλάνα και σε πλοία», είπε ο Πρωθυπουργός.


«Προχωρούν και μια σειρά από εμβληματικές δράσεις, όπως αυτή του “Προσωπικού Βοηθού”, η οποία αρχίζει πια και υλοποιείται και μπορεί να δώσει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία σε άτομα με βαριά αναπηρία, να μπορέσουν να κάνουν τη ζωή τους, αλλά να υποστηρίξουμε και με αυτόν τον τρόπο τις οικογένειές τους που πολύ συχνά βαρύνονται δυσανάλογα από τη δύσκολη αυτή αποστολή -γιατί περί αποστολής πρόκειται- της υποστήριξης συγγενών τους, ατόμων με αναπηρία», τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες μου εμπιστεύτηκαν τη διακυβέρνηση του τόπου, είχα πει ότι μια συγκροτημένη πολιτική για τα Άτομα με Αναπηρία αποτελούσε για εμένα μία όχι απλά πολιτική προτεραιότητα -αυτό ξέρετε ακούγεται λίγο κλισέ. Αποτελούσε μία ηθική ευθύνη αλλά και ένα χρέος τιμής απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος προσέφερε πολλά στο αναπηρικό κίνημα, σε μια εποχή όπου η ευαισθησία για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία δεν βρισκόταν ακόμα στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Αναφέρομαι στη μητέρα μου, τη Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία αγωνίστηκε πολύ για να δημιουργήσει δομές, αλλά κυρίως για να αλλάξει τις συνειδήσεις και τις αντιλήψεις για το τι σημαίνει πραγματικά μια συμπεριληπτική κοινωνία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη την «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» για την προσφορά της επί περισσότερα από 40 χρόνια. «Έχετε αφήσει και αφήνετε εδώ στη “Μέριμνα” ένα πραγματικό στίγμα για την αρωγή των συμπολιτών μας με αναπηρία, απλώνοντας ένα χέρι βοήθειας στις οικογένειες και ανοίγοντας πραγματικά την αγκαλιά σας σε όσους το έχουν ανάγκη», είπε.


«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του σωματείου «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης», Δημήτρης Καραπούλιος. «Στην πολιτική οι αλλαγές έρχονται είτε επειδή απλά έχουν ωριμάσει οι συνθήκες είτε επειδή κάποιοι άνθρωποι παλεύουν ώστε να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες. Στο πρόσωπό σας κ. Πρωθυπουργέ θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπροσώπους της πολιτείας που όταν τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν κάτι για τα Άτομα με Αναπηρία το έπραξαν», συμπλήρωσε.


Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο κέντρο φροντίδας η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ παρόντες ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΝΔ και Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια συζήτησης με πολίτες στην Κατερίνη


Αγαπητέ μου Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ γι΄ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή εδώ στην Πιερία, στην Κατερίνη.


Εγώ σας οφείλω, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξη που παρέχετε στην κυβέρνησή μας και σε εμένα προσωπικά να συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατοί το έργο το οποίο αναλάβαμε πριν από 3,5 χρόνια. Και θα το κάνουμε.


Γιατί αναλάβαμε μία δέσμευση να κάνουμε την Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα, πιο δίκαιη και αυτή μας τη δέσμευση, αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, αυτή τη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε με τον Ελληνικό λαό, φίλες και φίλοι, κάθε μέρα θα την υπηρετούμε.


Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή, γίνεται πιο ευημερούσα, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, είναι μια χώρα με μία οικονομία η οποία πηγαίνει καλύτερα και ακριβώς επειδή η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα, μπορούμε να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στη μεγάλη κρίση ακρίβειας την οποία τώρα αντιμετωπίζουμε.


Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Ότι μας ενδιαφέρουν τα έργα και όχι τα λόγια. Ότι μπορούμε να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα το οποίο εκτιμάται από τους πολίτες.


Ότι είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την ευημερία όλης της κοινωνίας, αλλά να είμαστε και σίγουροι ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει.


Το γνωρίζετε καλά αυτό, άλλωστε, εδώ στην Πιερία, στην Κατερίνη, ένα νομό με τόσα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, που συνδυάζει πρωτογενή τομέα με μεταποίηση.


Εδώ στην Πιερία εκφράζονται όλα τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: από τον Όλυμπο τον οποίο η δική μας η κυβέρνηση έχει αναδείξει και θα αναδείξει ακόμα περισσότερο, μέχρι τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας που γνωρίζουν, πρώτοι και καλύτεροι, ότι αυτή η κυβέρνηση στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους στήριξε και θα εξακολουθεί να τους στηρίζει. Όπως στηρίζει κάθε πολίτη σήμερα απέναντι στο κόστος ενέργειας.


Ο κάθε Έλληνας ο οποίος παίρνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος βλέπει τι θα πλήρωνε αν δεν υπήρχε κρατική επιδότηση και τι πληρώνει τώρα. Και το πετύχαμε αυτό -και θέλω να το συγκρατήσετε- διότι είμαστε η μόνη χώρα προς το παρόν στην Ευρώπη η οποία φορολόγησε τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Το είπαμε και το κάναμε, γιατί τηρούμε το λόγο μας.


Και θέλω εδώ από την Πιερία, από την Κατερίνη να στείλω ακόμα ένα μήνυμα: Καθώς φίλες και φίλοι πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές του 2023, δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο. Θα πούμε όχι σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω.


Θα πούμε ναι σε κάθε δημιουργική πρόταση η οποία ενώνει την ελληνική κοινωνία. Και απέναντι σε όσους επιμένουν να ανακαλύπτουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, η δική μας απάντηση είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.


Η εκκίνηση της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων για να μπορέσουμε ως χώρα να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια.


Με έργα λοιπόν και όχι με λόγια θα απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών. Και θέλω να ζητήσω πραγματικά απ’ όλα τα στελέχη, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να κάνουμε μαζί αυτήν την μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι η χώρα έχει προοδεύσει πολύ τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το γνωρίζουν, εξάλλου, οι πολίτες.


Γνωρίζουν που ήταν η Ελλάδα το ’19, γνωρίζουν που είναι η Ελλάδα σήμερα και οραματίζονται μαζί μας που θέλουμε να πάμε την Ελλάδα στο μέλλον.


Όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας, τα οποία αξίζουν να ζουν σε αυτόν τον τόπο και αξίζουν να οραματίζονται ένα μέλλον καλύτερο από το μέλλον των γονιών τους, των παππούδων τους και των γιαγιάδων τους.


Αυτόν τον αγώνα, σας καλώ να τον δώσουμε μαζί. Δεν θα υποτιμήσουμε τις δυσκολίες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται σήμερα.


Ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Τα προβλήματα τα οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα 3,5 χρόνια ήταν πρωτοφανή.


Κανείς δεν φανταζόταν όταν ήρθαμε στα πράγματα το 2019, ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μία πανδημία, μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία, μία προσφυγική κρίση, έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μία έκρηξη πληθωρισμού, όμοια της οποίας η παγκόσμια οικονομία δεν έχει δει εδώ και 40 χρόνια.


Όμως και πάνω σε αυτό το πρόβλημα θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Κάποιοι όταν ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία για το “Καλάθι του Νοικοκυριού”, μάς ειρωνεύτηκαν.


Τώρα, όμως βλέπουν ότι και αυτή η πρωτοβουλία αποδίδει. Κάποιοι μάς έλεγαν, δεν έχετε τη δυνατότητα να στηρίξετε την κοινωνία, γιατί τάχα εσείς στη Νέα Δημοκρατία δεν είστε κοινωνικά ευαίσθητοι.


Τους απαντάμε, εμείς είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα της χώρας που έρχεται από μακριά και θα πάει ακόμα πιο μακριά. Καθώς λοιπόν, φίλες και φίλοι, σταδιακά μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του ’23, θα έρθει η ώρα των μεγάλων διλημμάτων και των πραγματικών συγκρίσεων.


Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της ισχυρής και ευημερούσας Ελλάδος ή θέλουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα και να γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο δεν είναι τόσο μακρινό, νομίζω το θυμόμαστε όλοι μας.


Θέλουμε την Ελλάδα μια χώρα ισχυρή με αυτοπεποίθηση, στον πυρήνα της Ευρώπης ή μία χώρα η οποία να αναζητεί τις τύχες της στους 4 ανέμους όπως κάποιοι διαλαλούν;


Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις με ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, μια Ελλάδα που θα προστατεύσει τα σύνορά της ή μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι;


Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία, στη δημιουργικότητα του Έλληνα και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας ή μια Ελλάδα που θα εγκλωβίζει τους συμπολίτες μας σε μία αέναη πολιτική επιδομάτων, για να μπορούμε, την τελευταία στιγμή, να πηγαίνουμε να τα εξαργυρώνουμε για ψήφους;


Τα επιδόματα είναι απαραίτητα και χρήσιμα για να στηρίζουμε την κοινωνία, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για τους άνεργους συμπολίτες μας, να φέρνουμε επενδύσεις, να επενδύουμε στην καινοτομία, να ενισχύουμε τα πανεπιστήμιά μας, να κάνουμε τα σχολεία μας καλύτερα, να στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, στα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ανάγκη.


Επισκέφθηκα πριν από λίγο την καταπληκτική δομή της «Μέριμνας». Αυτό σημαίνει πραγματική κοινωνική ευαισθησία. Αυτές φίλες και φίλοι είναι οι αξίες τις οποίες εκφράζει η παράταξή μας, η μεγάλη Νέα Δημοκρατία.


Άρα τα διλήμματα για το 2023 θα είναι πολύ ξεκάθαρα και το πιο σημαντικό είναι: θα πάμε μπροστά ή πίσω και τελικά ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνά την Ελλάδα; Αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες και είμαι σίγουρος ότι θα μας δώσουν και πάλι τη στήριξή τους και θα μας περιβάλλουν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους.


Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.



Η Γεροβασίλη έκανε μήνυση εκτός των άλλων σε Τσίπρα - Documento αφού είναι κατά παντός υπευθύνου



Για να δώσει και η ίδια ένα τόνο δήθεν σοβαρότητας, στο φαιδρό στήσιμο που έκανε ο Αλέξης Τσίπρα με την βοήθεια του Documento για τις παρακολουθήσεις. πήγε να καταθέσει μήνυση στην εισαγγελία, μήνυση που είναι φυσικά και κατά των συντρόφων της.

Η μήνυση αυτή βοηθάει περισσότερο την δικαιοσύνη, γιατί πίσω από το δημοσίευμα της εφημερίδας, κρύβονται όσοι παρακολουθούσαν την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού η πλειοψηφία των προσώπων είναι η ίδια η κυβέρνηση άρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Την δικαιοσύνη αντίθετα δεν βοηθούν τα μέλη, και τα στελέχη της κυβέρνησης ,που ακόμα δεν έχουν καταθέσει μήνυση για το ότι χρησιμοποιήθηκαν τα ονόματα τους στο δημοσίευμα του Documento!!!

Το κατώφλι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου πέρασε σήμερα Πέμπτη η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη, για να καταθέσει στον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις υποκλοπές, μήνυση που συμπεριλαμβάνονται ως ύποπτοι και η εφημερίδα και ο δημοσιογράφος Βαξεβάνης όπως και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τη μήνυσή της η Γεροβασίλη ζητά να διερευνηθεί η παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου και άλλες πιθανές ποινικές πράξεις που τελέστηκαν σε βάρος της και αυτό αφορά και την εφημερίδα Documento όπως και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που όπως ακούγεται είναι μπλεγμένος σε αυτές τις στημένες κατηγορίες.



ΝΔ: Η φασιστική συμπεριφορά του κ. Πολάκη, όχι απλώς εκφράζει τον κ. Τσίπρα αλλά συντονίζεται από αυτόν

 


Ο Αλέξης Τσίπρας πάνω στην απόγνωση του, κρύβεται πίσω από δημοσιεύματα δημοσιογράφων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και πίσω από τον χυδαίο και φαιδρό ακροαριστερό Παύλο Πολάκη που δεν έχει ίχνος ηθικής.

Η Νέα Δημοκρατία έβγαλε ανακοίνωση για την φασιστική συμπεριφορά του ακροαριστερού Παύλου Πολάκη.

«Προφανώς η φασιστική συμπεριφορά του κ. Πολάκη, τον οποίο ξαναέβγαλαν στη βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλώς εκφράζει τον κ. Τσίπρα αλλά συντονίζεται από αυτόν, καταδεικνύοντας και υπενθυμίζοντας έτσι στην πράξη πως αντιλαμβάνονται έννοιες όπως τη Δημοκρατία και την «πρόοδο» που έχουν κάνει σημαία» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Υπογραμμίζει ότι ο κ. Πολάκης συνεχίζει εδώ και μέρες να απειλεί χυδαία χρήστες του διαδικτύου σαν το τελευταίο τρολ, επειδή δεν του αρέσουν οι απόψεις τους!



Πληθωρισμός: Επιβραδύνθηκε στο 9,1%

 



Επιβραδύνθηκε στο 9,1% ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού τον Οκτώβριο εφέτος από 12% τον Σεπτέμβριο, ωστόσο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλη τη γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών, εκτός από τις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, μέσα σε ένα έτος οι τιμές αυξήθηκαν σε: Φυσικό αέριο (68,4%), Στερεά καύσιμα (23,3%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,8%), Καύσιμα και λιπαντικά (17,8%) και Ηλεκτρισμό (7,4%).

Στο λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού», ανατιμήσεις υπήρξαν σε: Γαλακτοκομικά και αυγά (24,2%), Ψωμί και δημητριακά (19,3%), Κρέατα γενικά (17,3%), Έλαια και λίπη (16,6%), Καφέ- κακάο- τσάι (13,4%), Λαχανικά γενικά (13,2%), Λοιπά τρόφιμα (12%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (6,1%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (6,1%), Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (5,4%), Φρούτα γενικά (3,9%) και Ψάρια γενικά (2,4%). Ενώ, στα υπόλοιπα προϊόντα και τις υπηρεσίες υπήρξαν ανατιμήσεις σε: Ένδυση και υπόδηση (5,4%), Ενοίκια κατοικιών (1,6%), Επισκευή και συντήρηση κατοικίας (4,2%), Υπηρεσίες κοινοχρήστων (1,5%), Έπιπλα και διακοσμητικά είδη (5,7%), Οικιακές συσκευές και επισκευές (5,6%), Υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης (6,8%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (16,1%), Οικιακές υπηρεσίες (8%), Φαρμακευτικά προϊόντα (5,9%), Ιατρικά προϊόντα (3,2%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (1,4%), Νοσοκομειακή περίθαλψη (0,6%), Αυτοκίνητα καινούργια (12,3%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (19,4%), Μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες (8,4%), Ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (10,3%), Συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς (2,8%), Μεταφορά επιβατών με ταξί (32,9%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (30,6%), Μεταφορά επιβατών με πλοίο (26,7%), Διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού (3,9%), Μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα (2,6%), Κινηματογράφους- θέατρα (14,3%), Γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης (9,6%), Πακέτο διακοπών (12%), Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (2,4%), Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2,5%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία (7%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (20,2%), Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (2,7%) και ‘Αλλα είδη ατομικής φροντίδας (8,4%).

Μεταξύ Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου, οι τιμές μειώθηκαν σε Φυσικό αέριο (52,8%), Πετρέλαιο θέρμανσης (11,2%) και Ηλεκτρισμό (2,9%), ωστόσο αυξήθηκαν σε Πετρέλαιο κίνησης (11,2%) και Καύσιμα αυτοκινήτου- βενζίνη (2,3%). Στο «καλάθι του νοικοκυριού, ανατιμήσεις υπήρξαν σε: Ζυμαρικά (7,2%), Λαχανικά νωπά (5,5%), Πατάτες (3,5%), Γάλα νωπό πλήρες (3,4%), Ψωμί (2%), Αρνί και κατσίκι (2%), Τυριά (1,8%), Φρούτα νωπά (1,4%), Ελαιόλαδο (1,3%), Χοιρινό (1%) και Μοσχάρι (0,8%), ενώ μειώθηκαν οι τιμές σε Ψάρια νωπά (3,6%). Στην υπόλοιπη γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ένδυση και υπόδηση (3,5%), Ενοίκια κατοικιών (0,5%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1%), Οικιακές υπηρεσίες (5,5%), Αυτοκίνητα καινούργια (0,8%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (3%), Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (1,7%), Εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία (0,5%) και Κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας (1,5%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (7,7%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο 2022 με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021 προέκυψε αύξηση 9,1%, έναντι αύξησης 3,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 με το 2020.

Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:


Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

    *14,8% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο- τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.


    *2,2% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).


    *5,4% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    *11,2% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

    *10,6% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά- επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

    *2,7% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

    *13,8% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

    *2,5% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής- άνθη- κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε οπτικοακουστικό εξοπλισμό- υπολογιστές- επισκευές.

    *2% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    *8,6% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

    *4,2% στην ομάδα «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

    *2% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Ενώ, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 1,2% τον Οκτώβριο 2022 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2022, έναντι αύξησης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 9,5% τον Οκτώβριο εφέτος, έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο πέρυσι. Σε μηνιαία σύγκριση, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 1,2%, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.



Ο Τράμπ θύμισε στους Αμερικάνους τον ευατό του και ανατράπηκαν οι δημοσκοπήσεις - Έτσι συμβαίνει και με Τσίπρα


 

Αυτό είναι ένα μάθημα στο Αλέξη Τσίπρα, που δεν έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια και από το 2014 είναι ένας αμετανόητος πολιτικός απατεώνας, διχαστικός και ψεύτης.

Θυμίζοντας ο Τσίπρας, όπως και ο Τράμπ στους πολίτες ποιος είναι και πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει στην χώρα, εκεί που το κύμα πήγαινε στους Ρεπουμπλικάνους γύρισε προς τους Δημοκρατικούς, γιατί ο κόσμος σε όλες τις εμφανίσεις που έκανε ο Τράμπ τους θύμισε τα χρόνια της διακυβέρνησης του.

Με λίγα αυτό συμβαίνει και στις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, όσο εμφανίζεται ο Τσίπρας και ειδικά όταν μιλάει και τάζει, θυμίζει στον Ελληνικό λαό ποιός πραγματικά είναι και έτσι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έχει ένα επιτυχημένο πρωθυπουργό προηγείται παντού και πάντα σε όλα τα επίπεδα.

Υπάρχει ξεκάθαρο μέτρο σύγκρισης μεταξύ Τσίπρα - Μητσοτάκη, και όσο εμφανίζονται και οι δύο αυτός που χάνει γιατί είναι ο εαυτός του είναι ο πολιτικός απατεώνας Αλέξης Τσίπρα, όσα δήθεν σκάνδαλα και να στήσει, όση λάσπη και να πετάξει, ο Μητσοτάκης είναι απλά ο εαυτός του και αρέσει στους Έλληνες πολίτες που νιώθουν ασφάλεια.



Μας έλιωσε απο τα γέλια ο γραμματέας νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

 



Τίποτα δεν είναι τυχαίο, εάν δεν είσαι όπως ο γραμματέας νεολαίας Θεσσαλονίκης δεν έχεις μέλλον στο τσίρκο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέτοιους ψάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ ημιμαθής, με δυσκολία στην αντίληψη της πραγματικότητας, και τέτοιους όπως του αξίζει έχει, γιατί το ίδιο το κόμμα φροντίζει να έχει τέτοιους που τους μαζεύει απο μικρούς.

«Αγωνιζόμαστε για να ανατραπεί όλο το κύμα ακρίβειας και να αναστραφεί εδώ και τώρα ο πληθωρισμός» είπε ο γραμματέας και μας έλιωσε από τα γέλια μην μπορώντας να συνέλθουμε.

Αυτό ήταν το μήνυμα της χθεσινής απεργίας σύμφωνα με τη βαρυσήμαντη δήλωση του Γραμματέα Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και σήμερα μειώθηκε ο πληθωρισμός σαν να τον άκουσε!!!!

Δείτε το video:





Άφησαν ελεύθερο βιαστή ανηλίκων στα 6 χρόνια ενώ είχε καταδικαστεί 26 χρόνια

 


Ο βιαστής είχε καταδικαστεί σε 26 χρόνια όμως βγήκε στα 6 έτη με πρόωρη αποφυλάκιση. Πρόκειται για τον βιαστή των παιδιών με το λευκό βαν, όπως ήταν γνωστός.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη το 2015 και είχε κατηγορηθεί για τον βιασμό δύο παιδιών και μία απόπειρα λίγο πριν την σύλληψη του.

Είχε καταδικαστεί σε 26 χρόνια φυλάκιση και στα 6 αποφυλακίστηκε. Ωστόσο εδώ και ένα μήνα κυκλοφορεί στο δήμο της Λαυρεωτικής, καθώς διαμένει και εργάζεται εκεί.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, συνεχώς όταν μιλάει κάνει λόγο για σεξουαλικές διαστροφές και το πρώτο καμπανάκι «χτύπησε» όταν είχε μία συζήτηση με παιδιά και τους είπε ότι θέλει να είναι ντυμένος Δρακουμέλ και τα παιδιά στρουμφάκια.

Το δεύτερο περιστατικό που θορύβησε τους κατοίκους της περιοχής ήταν όταν είδαν τον συγκεκριμένο άνθρωπο με την μηχανή του έξω από ένα κατάστημα, όπου έκανε πάρτι το Γυμνάσιο.



Θράσος από δήθεν "αναλυτές" για γέλια στα τουρκικά κανάλια

 



Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτοξεύουν δήθεν "αναλυτές" για γέλια και δημοσιογράφοι του καθεστώτος στην Τουρκία, ακολουθώντας πιστά την επίσημη προπαγάνδα της κυβέρνησης Ερντογάν, και φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστούν ότι και η Γαύδος, βάσει συμφωνιών, είναι τουρκικό νησί.

Στο τηλεοπτικό δίκτυο υψηλής τηλεθέασης CNNTURK, οι "αναλυτές" και η δημοσιογράφοι με συγκεκριμένες εντολές, εξαπολύουν απειλές τις οποίες χρησιμοποιούν διαρκώς οι αξιωματούχοι της Τουρκίας και πρώτος απ’ όλους ο πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Με τα 12 μίλια ιδιαίτερα στα νότια της Κρήτης, δηλαδή αυτό είναι κάτι που ήδη το λένε, υποστηρίζουν πως “Και τι θα γίνει με τα 12 μίλια στα δυτικά και στα νότια”;» θέτει το ερώτημα ο γνωστός απόστρατος αναλυτής Ερντογάν Καρακούς (όρθιος στη φωτογραφία επάνω, από το YouTube).

Για ν’ απαντήσει ψέματα παραπλανώντας πώς : «Οχι, δεν γίνεται διότι η Γαύδος που βρίσκεται εδώ (δείχνει στον χάρτη) είναι δικό μας νησί. Με βάση τις συμφωνίες είναι δικό μας νησί. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά».

Για το ίδιο θέμα, ο τούρκος δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ, μιλώντας και αυτός στο CNNTURK, υποστηρίζει ότι «Αυτό το θέμα με την επέκταση των 12 μιλίων στην Κρήτη, θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της Ελλάδας προς την Τουρκία. Και θα είναι βαρύ το αντίτιμο γι’ αυτό. Είναι μία κατάσταση που δεν μπορεί να αποδεχθεί η Τουρκία».

Δήλωσε μάλιστα πώς «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει “η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας”. Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε;

«Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανά μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσουν την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα, η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη.

«Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε “ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες”».






Η στιγμή που άνδρας μπαίνει σε αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνου και ομολογεί φόνο που έκανε πριν 40 χρόνια

 



Πλάνα δείχνουν τη στιγμή που ένας άνδρας αποφάσισε να παραδοθεί στις αρχές του Λονδίνου για το τραγικό έγκλημα που είχε διαπράξει πριν από 40 και πλέον χρόνια.

Ο John Paul, 61 ετών, από το Κένσινγκτον του Λονδίνου, δολοφόνησε τον 41χρονο Anthony Bird, το 1980. Παρά το γεγονός ότι παραδόθηκε πέρυσι, δήλωσε αθώος όταν ήρθε η ώρα της δίκης.

Ωστόσο, δεν υπήρχε επιστροφή αφού ο Paul την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου μπήκε στο αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου και ομολόγησε το ανεξιχνίαστο έγκλημα, ενώ του επιβλήθηκε ελάχιστη ποινή 19 ετών φυλάκισης στο Old Bailey .

Η οικογένεια του Tony δήλωσε: «Συνταραχθήκαμε με τον θάνατο του Tony πριν από πολλά χρόνια, αλλά είμαστε ευτυχείς που μετά από 42 χρόνια, ο δολοφόνος του εμφανίστηκε και καταδικάστηκε».





Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών για ζημιές ακροαριστερών: Η πολιτεία να δείξει μηδενική ανοχή


 

Ακροαριστεροί κακοποιοί του αντιεξουσιαστικού χώρου, που ανήκουν και σε συγκεκριμένο κόμμα, από όπου παίρνουν και εντολές, έσπασαν και διέλυσαν περιουσίες αθώων πολιτών εχθές στην Αθήνα.

«Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα βανδαλισμού» ζητά από την πολιτεία ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, αναφερόμενος σε ζημιές που προκλήθηκαν από ακροαριστερούς κακοποιούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

«Ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας, για άλλη μία φορά, βιώνει εικόνες βιαιότητας στην εμπορική καρδιά της πόλης. Μετά το τέλος της ειρηνικής διαμαρτυρίας φορέων και πολιτών για την ακρίβεια, οι καταστηματάρχες της Ερμού βρέθηκαν στο έλεος ελάχιστων περιθωριακών στοιχείων, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και κάτω από τα έκπληκτα και τρομοκρατημένα βλέμματα τουριστών και καταναλωτών, προέβησαν σε πράξεις βανδαλισμού σπάζοντας βιτρίνες και τρομοκρατώντας υπαλλήλους και πελάτες.

Άμεσα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης επικοινώνησε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο όπου του επισήμανε πως αν και με την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας και τις 11 προσαγωγές, ίσως αποφύγαμε καταστροφές μεγαλύτερων διαστάσεων, οι παραγωγικές δυνάμεις υποστηρίζουν και απαιτούν την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών.

Ταυτόχρονα, η υπηρεσία του συλλόγου σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ έκανε ενέργειες για να καταγραφούν από ειδικό κλιμάκιο οι ζημιές.

Με αφορμή τα σημερινά επεισόδια ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά:

▪︎ Μηδενική ανοχή της πολιτείας σε αντίστοιχα φαινόμενα βίας

▪︎ Να προβλεφθεί ειδική διαδικασία άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων εμπόρων με την εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών και την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων».




Στον εισαγγελέα για κακουργήματα οι 8 ακροαριστεροί συλληφθέντες στα επεισόδια στην Θεσσαλονίκη


 

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα, Πέμπτη (10/11) οι οκτώ ακροαριστεροί συλληφθέντες μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά το τέλος της πορείας από συλλογικότητες του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας και με συγκεκριμένες εντολές αφού εντάσσονται σε συγκεκριμένο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την αστυνομία, οι νεαροί κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ κατά περίπτωση έχουν αποδοθεί κατηγορίες για έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας υπαλλήλου, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Η κατοχή, όσο και η ρίψη εκρηκτικών - εμπρηστικών υλών, όπως είναι οι μολότοφ που έπεσαν χθές, Τετάρτη, μετά την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα αποτελούν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να γλιτώνουν οι σύντροφοι μετά την ρίψη μολότοφ είχε κάνει το αδίκημα πλημμέλημα και εάν γινόταν σύλληψη ακροαριστερού συντρόφου μετά πήγαινε σπίτι του.




Υποχωρούν τα στρατεύματα του δικτάτορα Πούτιν από την Χερσώνα

 


Σε ταπεινωτική υποχώρηση υποχρεώθηκε ο δικτάτορας Πούτιν με τον ρωσικό στρατό να παίρνει εντολή να αποσυρθεί από τη Χερσώνα, στην Ουκρανία, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο.

Ο διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε ότι δεν είναι πλέον δυνατό να διατηρηθούν οι προμήθειες στην πόλη.

Η υποχώρηση σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις (περίπου 40.000 άνδρες) θα αποχωρήσουν εξ ολοκλήρου από την περιοχή στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο. Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα, καθώς η Ρωσία αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση και τα πράγματα για τον δικτάτορα δεν είναι καθόλου καλά.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η πιο λογική επιλογή είναι να οργανωθεί η άμυνα κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο», είπε ο στρατηγός Σουροβίκιν σε συνάντηση ανώτερων στρατιωτικών ηγετών.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο αφότου ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αναπληρωτής διοικητής της Χερσώνας, Κιρίλ Στρεμούσοφ, σκοτώθηκε σε τροχαίο. Ο Στρεμούσοφ, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές της κατάληψης της Χερσώνας, είχε προειδοποιήσει μόλις πριν από έξι ημέρες ότι το πιθανότερο ήταν οι ρωσικές δυνάμεις να κληθούν να περάσουν στην ανατολική όχθη.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση του ρωσικού λογαριασμού στο Telegram:

«Με βάση τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων, πιθανότατα θα ενημερωθούμε στο εγγύς μέλλον για τις πολύ δύσκολες αποφάσεις για τη Χερσώνα που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες. Απ' ό,τι φαίνεται, θα φύγουμε από την πόλη -όσο επίπονο κι αν είναι να γράφουμε γι' αυτό τώρα. Τα κίνητρα είναι τα εξής. Με απλά λόγια, η Χερσώνα δεν μπορεί να κρατηθεί με γυμνά χέρια. Μπορείτε να στείλετε κλιμάκια επιστρατευμένων, αλλά το πρόβλημα της πείνας δεν μπορεί να λυθεί έτσι, ενώ ολόκληρο το μπλοκ του ΝΑΤΟ (συμπεριλαμβανομένης της «ουδέτερης» Τουρκίας, της νότιας Ευρώπης και, φυσικά, της Γηραιάς Αλβιώνας μαζί με την Αμερική) είναι ενεργό βοηθώντας τον εχθρό σε αυτό το ζήτημα.

Προκειμένου να συνεχιστούν οι μάχιμες επιχειρήσεις με επάρκεια απέναντι στις τρέχουσες προκλήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητο, πρώτα από όλα, να φτάσουμε στη γραμμή του μετώπου. Αυτό πιστεύει ο στρατός. Νομίζω ότι έχουν λόγους να το σκέφτονται και είναι απίθανο οι εκτιμήσεις τους να έχουν ως κίνητρο την επιθυμία να κρεμάσουν νέα μετάλλια και αστέρια στις στολές τους. Για απομάκρυνση από τις πόλεις δεν έχουν δοθεί εντολές. Ο Σουροβίκιν το γνωρίζει καλά και οι εκτιμήσεις του δύσκολα υπαγορεύονται από ματαιοδοξία ή ανικανότητα.

Κανείς δεν είχε αυταπάτες. Το θαύμα δεν έγινε. Όσον αφορά τους πολιτικούς κινδύνους, δεν εναπόκειται σε αυτόν να τους αξιολογήσει και είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά οι πληροφορίες για τη Χερσώνα ελήφθησαν από το κέντρο λήψης αποφάσεων χωρίς διαστρέβλωση. Τουλάχιστον όσον αφορά τη στρατιωτική συνιστώσα. Είχαμε επιλογή; Φοβάμαι ότι δεν ήταν στο χέρι μας. Κυρίως λόγω της λογικής με την οποία αγωνιστήκαμε όλους τους προηγούμενους μήνες. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να το αναγνωρίσουμε και να ανασυνταχθούμε.

Μαζί με το στρατιωτικο-βιομηχανικό συγκρότημα, να αποκαταστήσουμε τη μαχητική ικανότητα του στρατού, να δημιουργήσουμε δυνάμεις και πόρους. Και, φυσικά, να τιμωρηθούν όσοι είναι ένοχοι για το τρέχον έλλειμμα αυτών. Να καταλάβουμε πού συνέβη η άμεση προδοσία. Και πού είναι η εγκληματική αμέλεια. Η λειτουργική παύση, η οποία φυσικά θα συμβεί αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Ναι, αυτή είναι μια μαύρη, τραγική σελίδα στην Ιστορία του ρωσικού στρατού και του ρωσικού κράτους. Αλλά από πολλές απόψεις θα εξαρτηθεί από εσάς και από εμένα με το τι και πώς θα ξεκινήσουμε την επόμενη».




Εξελέγη o γιος του φιλέλληνα Ρόμπερτ Μενέντεζ στην αμερικανική Βουλή

 


Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, γιος του φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, κέρδισε τη μάχη για το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ στην 8η περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ.

Ο Μενέντεζ νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο Μάρκος Αρόγιο, λαμβάνοντας σχεδόν το 73% των ψήφων. Ο νεότερος Μενέντεζ θα αντικαταστήσει τον Δημοκρατικό βουλευτή Άλμπιο Σάιρς, ο οποίος αποχώρησε. 

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, πατέρας του Μπομπ Μενέντεζ του νεότερου, είναι γερουσιαστής των ΗΠΑ και ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους της Ελλάδας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο Μενέντεζ εκλέχθηκε γερουσιαστής των ΗΠΑ στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ με τους Δημοκρατικούς το 2006, ενώ νωρίτερα ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και μάλιστα επικεφαλής για τρία χρόνια των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από το 2021 είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και με την ιδιότητά του αυτή διατηρεί δικαίωμα βέτο όπως στην πώληση των F-16 στην Τουρκία. Θέση που κατείχε και επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, ενώ από το 1993 εκλέγεται σε διάφορες θέσεις στο Νιου Τζέρσεϊ, έχοντας τη σθεναρή στήριξη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με μια λαμπρή τελετή αναγόρευσε τον Αμερικανό γερουσιαστή σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Κατά την ομιλία του μάλιστα είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία ως τη «μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επανέλαβε την κατηγορηματική θέση του ότι η συμφωνία Τουρκίας και ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 δεν πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.



Νέα φώτα που έχουν τοποθετήσει από καιρό άλλοι Δήμοι τοποθετεί και ο Δήμος Αθηναίων

 



Τα νέα φώτα που βάζει τώρα ο Δήμος Αθηναίων τα έχουν τοποθετήσει εδώ και καιρό και άλλοι Δήμοι όπως ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και έχει αφήσει ικανοποιημένους τους δημότες.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πρωτεύουσας που έχει ξεκινήσει σε άλλους δήμους ξεκινάει και στην Αθήνα.

Πρόκειται για το έργο αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της Αθήνας με την αντικατάσταση των συνολικά 45.000 ενεργοβόρων ηλεκτροφωτιστικών του Δήμου Αθηναίων, με νέους τεχνολογίας LED.

Το έργο έχει προϋπολογισμό ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ που έχει υλοποιηθεί στην χώρα, μέσω του οποίου έχει υπολογιστεί η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 65% και εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 3,8 εκ ευρώ ετησίως, από τα περίπου 7 εκ. ευρώ που πληρώνει ετησίως ο δήμος Αθηναίων σε τιμολόγια οδοφωτισμού.

Η βελτίωση του φωτισμού αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς η πόλη θα είναι φωτισμένη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, κάτι που συμβαίνει σε άλλους δήμους στην Ελλάδα που είδη χρησιμοποιούν τέτοια φωτιστικά.

Το πρόγραμμα ηλεκτροφωτισμού θα εφαρμοστεί και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης. Το έργο ξεκίνησε τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου από την Πατησίων όπου και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες.

Τα νέα φωτιστικά είναι πιο ελαφριά, ενώ διαθέτουν κι ένα ειδικό τσιπάκι, μέσω του οποίου λειτουργούν όλοι οι αυτοματισμοί. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι όταν καίγεται μια λάμπα, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να καλούν στις υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να καταγραφεί το πρόβλημα, διότι τα τεχνικά συνεργεία θα ενημερώνονται αυτομάτως από το ψηφιακό σύστημα.




«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Ακόμη 61.429 ωφελούμενοι εντάσσονται στο πρόγραμμα


 

Ακόμη 61.429 ωφελούμενοι εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», από την υπάρχουσα λίστα των επιλαχόντων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημειώνεται ότι οι πόροι για τους επιπλέον δικαιούχους προέρχονται από τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ύψους 150 εκατ. ευρώ, και απελευθερώνονται σταδιακά.

Οι νέοι ωφελούμενοι ειδοποιούνται με προσωπικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι:

«Συνεπείς στη δέσμευση μας, έχουμε καταφέρει να εντάξουμε συνολικά, μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» πάνω από 230 χιλιάδες ωφελούμενους. Ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώσει τις παλιές ενεργοβόρες συσκευές, μειώνοντας αποτελεσματικά το ενεργειακό τους κόστος.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η ένταξη ακόμα 140.000 δικαιούχων στο Πρόγραμμα, όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».




Prosopikos.gov.gr: Η νέα πλατφόρμα για ραντεβού στον προσωπικό γιατρό


 


Να ενημερώνονται για ό,τι αφορά τον προσωπικό γιατρό μέσα από την ιστοσελίδα prosopikos.gov.gr μπορούν από χθες οι πολίτες και οι γιατροί.

Οι πολίτες μέσω αυτής έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό και να ενημερώνονται για:

Τις δωρεάν παροχές που προσφέρει ο προσωπικός γιατρός

Τη διαδικασία εγγραφής στον νέο θεσμό

Τη διαδικασία για να προγραμματίσουν και να κλείσουν το ηλεκτρονικό ραντεβού τους.

Παράλληλα δίνονται όλες οι πληροφορίες για την υλοποίηση του νέου θεσμού μέσω συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τις παροχές που προσφέρει ο προσωπικός γιατρός.

Στη νέα ιστοσελίδα θα μπορούν να μπαίνουν και οι γιατροί για να κατευθύνονται στην ιστοσελίδα εγγραφής τους και να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις που τους αφορούν.

Επιπλέον, παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του θεσμού και τη συμμετοχή των πολιτών και των γιατρών σε αυτόν.




Η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται στους αιολικούς και ηλιακούς πόρους


 

Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή:


Η παραγωγή ενέργειας με περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ουδείς μπορεί να «κλείσει τον διακόπτη» της αιολικής και της ηλιακής μας ενέργειας. Αλλά αυτή η ενεργειακή μετάβαση θα μάς επιτρέψει επίσης να επαναπροσδιορίσουμε το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας. Επί δεκαετίες ήμασταν καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Τα εμπορικά μας ισοζύγια και η ανταγωνιστικότητά μας έχουν πληγεί. Αυτό αλλάζει.

Η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται στους άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής μας ενέργειας προέρχεται σήμερα από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό.

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε κατά σχεδόν 80% σε λιγότερο από 10 χρόνια. Η ενέργεια που καταναλώνουμε σήμερα εκπέμπει 30% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σύγκριση με το 2005.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Μόλις ψηφίσαμε τον πρώτο Κλιματικό Νόμο και δεσμευτήκαμε να πετύχουμε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Θέλουμε να διπλασιάσουμε την παραγωγική δυνατότητα των μονάδων ΑΠΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλουμε να συμβάλλουμε στη μεταφορά ενέργειας και υδρογόνου από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Συζητάμε με την Αίγυπτο για την κατασκευή καλωδίου 3 GW για τη μεταφορά φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρειο Αφρική στην Ευρώπη, που θα παράγεται από τον ήλιο. Στόχος μας είναι να βρεθούμε στο κέντρο ενός νέου διαδρόμου που θα επαναχαράξει τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη.

Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διαχειριστούμε και τη σημερινή κρίση. Χωρίς ενεργειακή ασφάλεια δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση. Όπως πολλές άλλες χώρες, πρέπει προσωρινά να αυξήσουμε την παραγωγή λιγνίτη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εισάγουμε περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Και επενδύουμε σε υποδομές φυσικού αερίου, ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλειά μας και αυτή των γειτόνων μας.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της σοβαρής κρίσης που σχετίζεται με το κόστος διαβίωσης.




Ξεκινούν άμεσα σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου

 



Ξεκινούν άμεσα -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας προχωρά έτσι στη διερεύνηση της  δυνατότητας να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια τη ίδιας, αλλά και της Ευρώπης. 


Ήδη εκδόθηκε χθες από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης NAVTEX, σύμφωνα με την οποία, από 8 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας θα αναπτυχθεί εξοπλισμός και θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες από το πλοίο SANCO SWIFT, στις περιοχές αυτές.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια  της απόφασης του Πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, και αφορά συγκεκριμένα στην  εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οι έρευνες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται:


Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.

Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.

Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.

Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.

Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.

Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.

Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

Υπογραμμίζεται ότι  απαρέγκλιτη τήρηση αυτών των μέτρων και όλων των σχετικών διαδικασιών διασφαλίζεται από την παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητή της ΕΔΕΥΕΠ πάνω στο ερευνητικό σκάφος.