Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Μητσοτάκης: Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα πάμε μπροστά ή πίσω και ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνά τη χώρα

 



«Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Ότι μάς ενδιαφέρουν τα έργα και όχι τα λόγια. Ότι μπορούμε να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα το οποίο εκτιμάται από τους πολίτες. Ότι είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την ευημερία όλης της κοινωνίας, αλλά να είμαστε και σίγουροι ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτούν στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης.

Δεν είναι η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στον βούρκο

«Καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές του 2023, δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο. Θα πούμε όχι σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Θα πούμε ναι σε κάθε δημιουργική πρόταση η οποία ενώνει την ελληνική κοινωνία. Και απέναντι σε όσους επιμένουν να ανακαλύπτουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, η δική μας απάντηση είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Η εκκίνηση της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων για να μπορέσουμε ως χώρα να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών με έργα όχι με λόγια

«Με έργα λοιπόν και όχι με λόγια θα απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών. Και θέλω να ζητήσω πραγματικά απ’ όλα τα στελέχη, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να κάνουμε μαζί αυτήν την μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι η χώρα έχει προοδεύσει πολύ τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το γνωρίζουν, εξάλλου, οι πολίτες.

Τώρα, όμως βλέπουν ότι και αυτή η πρωτοβουλία αποδίδει. Κάποιοι μάς έλεγαν, δεν έχετε τη δυνατότητα να στηρίξετε την κοινωνία, γιατί τάχα εσείς στη Νέα Δημοκρατία δεν είστε κοινωνικά ευαίσθητοι. Τους απαντάμε, εμείς είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα της χώρας που έρχεται από μακριά και θα πάει ακόμα πιο μακριά», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.


Στις εκλογές του ‘23 θα έρθει η ώρα των μεγάλων διλημμάτων. Και το πιο σημαντικό είναι: θα πάμε μπροστά ή πίσω


«Καθώς σταδιακά μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του ’23, θα έρθει η ώρα των μεγάλων διλημμάτων και των πραγματικών συγκρίσεων.


Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της ισχυρής και ευημερούσας Ελλάδος ή θέλουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα και να γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο δεν είναι τόσο μακρινό, νομίζω το θυμόμαστε όλοι μας.


Θέλουμε την Ελλάδα μια χώρα ισχυρή με αυτοπεποίθηση, στον πυρήνα της Ευρώπης ή μία χώρα η οποία να αναζητεί τις τύχες της στους 4 ανέμους όπως κάποιοι διαλαλούν;


Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις με ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, μια Ελλάδα που θα προστατεύσει τα σύνορά της ή μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι;


Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία, στη δημιουργικότητα του Έλληνα και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας ή μια Ελλάδα που θα εγκλωβίζει τους συμπολίτες μας σε μία αέναη πολιτική επιδομάτων, για να μπορούμε, την τελευταία στιγμή, να πηγαίνουμε να τα εξαργυρώνουμε για ψήφους;


Τα διλήμματα για το 2023 θα είναι πολύ ξεκάθαρα και το πιο σημαντικό είναι: Θα πάμε μπροστά ή πίσω και τελικά ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνά την Ελλάδα; Αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες και είμαι σίγουρος ότι θα μας δώσουν και πάλι τη στήριξή τους και θα μας περιβάλλουν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Τον Πρωθυπουργό προσφώνησε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Πιερίας Χαράλαμπος Μπρουσκέλης.


Επίσκεψη σε κέντρο φροντίδας του φιλανθρωπικού σωματείου «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης»


Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα από τα δύο Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της «Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης», φιλανθρωπικού σωματείου που υποστηρίζει Άτομα με Αναπηρία.


Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους της μονάδας, η οποία εγκαινιάστηκε επίσημα σήμερα καθώς η πανδημία είχε προκαλέσει αναβολή της εκδήλωσης εγκαινίων, ενημερώθηκε για τη λειτουργία της και για τις υπηρεσίες που προσφέρει, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φιλοξενούμενους.


«Η πραγματική πρόοδος μιας αληθινά συμπεριληπτικής κοινωνίας τελικά φαίνεται και αξιολογείται από τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας, τα Άτομα με Αναπηρία. Και εύχομαι η επόμενη γενιά, τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, καθώς εκπαιδεύονται με καινούρια προγράμματα δράσης, να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τέτοιες δομές όπως η δική σας, για να αντιλαμβάνονται το χρέος τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι την τελευταία τριετία υλοποιούνται ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ευκαιριών Ατόμων με Αναπηρία.


«Έχουν γίνει πολλά, δεν θέλω να τα επαναλάβω σήμερα διεξοδικά. Νομίζω ότι όσοι ασχολείστε με τα ζητήματα αυτά τα γνωρίζετε. Να πω μόνο ότι την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσουμε να ψηφίσουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας που θα καθορίζει με σαφήνεια τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρία. Από τα POS για πληρωμές και τα μηχανήματα έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων μέχρι τα ηλεκτρονικά βιβλία. Και από το διαδικτυακό εμπόριο και την ψηφιακή τραπεζική ως τερματικά ενημέρωσης σε αεροπλάνα και σε πλοία», είπε ο Πρωθυπουργός.


«Προχωρούν και μια σειρά από εμβληματικές δράσεις, όπως αυτή του “Προσωπικού Βοηθού”, η οποία αρχίζει πια και υλοποιείται και μπορεί να δώσει πολύ μεγαλύτερη αυτονομία σε άτομα με βαριά αναπηρία, να μπορέσουν να κάνουν τη ζωή τους, αλλά να υποστηρίξουμε και με αυτόν τον τρόπο τις οικογένειές τους που πολύ συχνά βαρύνονται δυσανάλογα από τη δύσκολη αυτή αποστολή -γιατί περί αποστολής πρόκειται- της υποστήριξης συγγενών τους, ατόμων με αναπηρία», τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες μου εμπιστεύτηκαν τη διακυβέρνηση του τόπου, είχα πει ότι μια συγκροτημένη πολιτική για τα Άτομα με Αναπηρία αποτελούσε για εμένα μία όχι απλά πολιτική προτεραιότητα -αυτό ξέρετε ακούγεται λίγο κλισέ. Αποτελούσε μία ηθική ευθύνη αλλά και ένα χρέος τιμής απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος προσέφερε πολλά στο αναπηρικό κίνημα, σε μια εποχή όπου η ευαισθησία για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία δεν βρισκόταν ακόμα στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Αναφέρομαι στη μητέρα μου, τη Μαρίκα Μητσοτάκη, η οποία αγωνίστηκε πολύ για να δημιουργήσει δομές, αλλά κυρίως για να αλλάξει τις συνειδήσεις και τις αντιλήψεις για το τι σημαίνει πραγματικά μια συμπεριληπτική κοινωνία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη την «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης» για την προσφορά της επί περισσότερα από 40 χρόνια. «Έχετε αφήσει και αφήνετε εδώ στη “Μέριμνα” ένα πραγματικό στίγμα για την αρωγή των συμπολιτών μας με αναπηρία, απλώνοντας ένα χέρι βοήθειας στις οικογένειες και ανοίγοντας πραγματικά την αγκαλιά σας σε όσους το έχουν ανάγκη», είπε.


«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία», σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του σωματείου «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης», Δημήτρης Καραπούλιος. «Στην πολιτική οι αλλαγές έρχονται είτε επειδή απλά έχουν ωριμάσει οι συνθήκες είτε επειδή κάποιοι άνθρωποι παλεύουν ώστε να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες. Στο πρόσωπό σας κ. Πρωθυπουργέ θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους εκπροσώπους της πολιτείας που όταν τους δόθηκε η δυνατότητα να κάνουν κάτι για τα Άτομα με Αναπηρία το έπραξαν», συμπλήρωσε.


Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε στο κέντρο φροντίδας η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ παρόντες ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΝΔ και Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.


Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια συζήτησης με πολίτες στην Κατερίνη


Αγαπητέ μου Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ γι΄ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή εδώ στην Πιερία, στην Κατερίνη.


Εγώ σας οφείλω, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξη που παρέχετε στην κυβέρνησή μας και σε εμένα προσωπικά να συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατοί το έργο το οποίο αναλάβαμε πριν από 3,5 χρόνια. Και θα το κάνουμε.


Γιατί αναλάβαμε μία δέσμευση να κάνουμε την Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο ευημερούσα, πιο δίκαιη και αυτή μας τη δέσμευση, αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, αυτή τη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε με τον Ελληνικό λαό, φίλες και φίλοι, κάθε μέρα θα την υπηρετούμε.


Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή, γίνεται πιο ευημερούσα, είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση, είναι μια χώρα με μία οικονομία η οποία πηγαίνει καλύτερα και ακριβώς επειδή η οικονομία μας πηγαίνει καλύτερα, μπορούμε να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας απέναντι στη μεγάλη κρίση ακρίβειας την οποία τώρα αντιμετωπίζουμε.


Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Ότι μας ενδιαφέρουν τα έργα και όχι τα λόγια. Ότι μπορούμε να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα το οποίο εκτιμάται από τους πολίτες.


Ότι είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την ευημερία όλης της κοινωνίας, αλλά να είμαστε και σίγουροι ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει.


Το γνωρίζετε καλά αυτό, άλλωστε, εδώ στην Πιερία, στην Κατερίνη, ένα νομό με τόσα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, που συνδυάζει πρωτογενή τομέα με μεταποίηση.


Εδώ στην Πιερία εκφράζονται όλα τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: από τον Όλυμπο τον οποίο η δική μας η κυβέρνηση έχει αναδείξει και θα αναδείξει ακόμα περισσότερο, μέχρι τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους μας που γνωρίζουν, πρώτοι και καλύτεροι, ότι αυτή η κυβέρνηση στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τους στήριξε και θα εξακολουθεί να τους στηρίζει. Όπως στηρίζει κάθε πολίτη σήμερα απέναντι στο κόστος ενέργειας.


Ο κάθε Έλληνας ο οποίος παίρνει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος βλέπει τι θα πλήρωνε αν δεν υπήρχε κρατική επιδότηση και τι πληρώνει τώρα. Και το πετύχαμε αυτό -και θέλω να το συγκρατήσετε- διότι είμαστε η μόνη χώρα προς το παρόν στην Ευρώπη η οποία φορολόγησε τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Το είπαμε και το κάναμε, γιατί τηρούμε το λόγο μας.


Και θέλω εδώ από την Πιερία, από την Κατερίνη να στείλω ακόμα ένα μήνυμα: Καθώς φίλες και φίλοι πλησιάζουμε σιγά-σιγά προς τις εκλογές του 2023, δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο. Θα πούμε όχι σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω.


Θα πούμε ναι σε κάθε δημιουργική πρόταση η οποία ενώνει την ελληνική κοινωνία. Και απέναντι σε όσους επιμένουν να ανακαλύπτουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, η δική μας απάντηση είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.


Η εκκίνηση της διαδικασίας εξόρυξης υδρογονανθράκων για να μπορέσουμε ως χώρα να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια.


Με έργα λοιπόν και όχι με λόγια θα απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών. Και θέλω να ζητήσω πραγματικά απ’ όλα τα στελέχη, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να κάνουμε μαζί αυτήν την μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι η χώρα έχει προοδεύσει πολύ τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το γνωρίζουν, εξάλλου, οι πολίτες.


Γνωρίζουν που ήταν η Ελλάδα το ’19, γνωρίζουν που είναι η Ελλάδα σήμερα και οραματίζονται μαζί μας που θέλουμε να πάμε την Ελλάδα στο μέλλον.


Όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας, τα οποία αξίζουν να ζουν σε αυτόν τον τόπο και αξίζουν να οραματίζονται ένα μέλλον καλύτερο από το μέλλον των γονιών τους, των παππούδων τους και των γιαγιάδων τους.


Αυτόν τον αγώνα, σας καλώ να τον δώσουμε μαζί. Δεν θα υποτιμήσουμε τις δυσκολίες. Ξέρουμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται σήμερα.


Ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Τα προβλήματα τα οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα 3,5 χρόνια ήταν πρωτοφανή.


Κανείς δεν φανταζόταν όταν ήρθαμε στα πράγματα το 2019, ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μία πανδημία, μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία, μία προσφυγική κρίση, έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μία έκρηξη πληθωρισμού, όμοια της οποίας η παγκόσμια οικονομία δεν έχει δει εδώ και 40 χρόνια.


Όμως και πάνω σε αυτό το πρόβλημα θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Κάποιοι όταν ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία για το “Καλάθι του Νοικοκυριού”, μάς ειρωνεύτηκαν.


Τώρα, όμως βλέπουν ότι και αυτή η πρωτοβουλία αποδίδει. Κάποιοι μάς έλεγαν, δεν έχετε τη δυνατότητα να στηρίξετε την κοινωνία, γιατί τάχα εσείς στη Νέα Δημοκρατία δεν είστε κοινωνικά ευαίσθητοι.


Τους απαντάμε, εμείς είμαστε το μεγάλο λαϊκό κόμμα της χώρας που έρχεται από μακριά και θα πάει ακόμα πιο μακριά. Καθώς λοιπόν, φίλες και φίλοι, σταδιακά μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του ’23, θα έρθει η ώρα των μεγάλων διλημμάτων και των πραγματικών συγκρίσεων.


Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της ισχυρής και ευημερούσας Ελλάδος ή θέλουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα και να γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο δεν είναι τόσο μακρινό, νομίζω το θυμόμαστε όλοι μας.


Θέλουμε την Ελλάδα μια χώρα ισχυρή με αυτοπεποίθηση, στον πυρήνα της Ευρώπης ή μία χώρα η οποία να αναζητεί τις τύχες της στους 4 ανέμους όπως κάποιοι διαλαλούν;


Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις με ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, μια Ελλάδα που θα προστατεύσει τα σύνορά της ή μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι;


Θέλουμε μια Ελλάδα η οποία θα στηρίζεται στην ιδιωτική οικονομία, στη δημιουργικότητα του Έλληνα και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας ή μια Ελλάδα που θα εγκλωβίζει τους συμπολίτες μας σε μία αέναη πολιτική επιδομάτων, για να μπορούμε, την τελευταία στιγμή, να πηγαίνουμε να τα εξαργυρώνουμε για ψήφους;


Τα επιδόματα είναι απαραίτητα και χρήσιμα για να στηρίζουμε την κοινωνία, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για τους άνεργους συμπολίτες μας, να φέρνουμε επενδύσεις, να επενδύουμε στην καινοτομία, να ενισχύουμε τα πανεπιστήμιά μας, να κάνουμε τα σχολεία μας καλύτερα, να στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, στα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ανάγκη.


Επισκέφθηκα πριν από λίγο την καταπληκτική δομή της «Μέριμνας». Αυτό σημαίνει πραγματική κοινωνική ευαισθησία. Αυτές φίλες και φίλοι είναι οι αξίες τις οποίες εκφράζει η παράταξή μας, η μεγάλη Νέα Δημοκρατία.


Άρα τα διλήμματα για το 2023 θα είναι πολύ ξεκάθαρα και το πιο σημαντικό είναι: θα πάμε μπροστά ή πίσω και τελικά ποιον θέλουν οι Έλληνες να κυβερνά την Ελλάδα; Αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες και είμαι σίγουρος ότι θα μας δώσουν και πάλι τη στήριξή τους και θα μας περιβάλλουν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους.


Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου