Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Παπαμιμίκος: Κωλύομαι να προεδρεύω της ΚΕΦΕ



Αναλαμβάνω το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, αναφερόμενος στο φιάσκο της εκλογής προέδρου, ενώ συμπλήρωσε ότι κωλύεται να προεδρεύει της Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή από εδώ και στο εξής.

Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του κόμματος, η αποφόρτιση του κλίματος, όπως και η γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου, ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Παπαμιμίκος, ζητώντας «μια μεγάλη, πραγματική συγγνώμη από τα στελέχη, από τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, για την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος».

Αν η αινιγματική δήλωση του Ανδρέα Παπαμιμίκου περί κωλύματος να προεδρεύει της ΚΕΦΕ σημαίνει παραίτηση, τότε σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, πρόεδρος της ΚΕΦΕ ορίζεται ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος Γιάννης Πλακιωτάκης, τον οποίο όμως πριν από λίγη ώρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όρισε αντιπρόεδρο του κόμματος και του παρέδωσε τη μεταβατική προεδρία.



Newsroom ΔΟΛ









Η Τουρκία προσθέτει τον αλυτρωτισμό στο εύφλεκτο μείγμα της Συρίας





Του Κώστα Ράπτη

Η κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο αποτελεί την πλέον επικίνδυνη εξέλιξη που έχει καταγραφεί στους δύο μήνες που διαρκεί η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας -και μόνο για τον λόγο ότι συνιστά θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και μία πυρηνική δύναμη. Σε αυτό το πλαίσιο το ΝΑΤΟ συγκαλείται εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (18:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Το ερωτήματα που μένουν προς το παρόν αναπάντητα ως προς τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό (αν δηλ. το ρωσικό Suhoi-24 καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16 ή από αντιαεροπορική συστοιχία εδάφους και αν παρέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της πτήσης του εντός συριακού εναέριου χώρου, όπως υποστηρίζει το ρωσικό Γενικό Επιτελείο, ή αντιθέτως είχε ειδοποιηθεί δέκα φορές εντός πενταλέπτου, να εγκαταλείψει την τουρκική επικράτεια, όπως ισχυρίζεται η άλλη πλευρά) έχουν ασφαλώς τη σημασία τους, αλλά δεν είναι τα πιο καθοριστικά.
Τα κρισιμότερα ερωτήματα αφορούν πρώτον τη ρωσική απάντηση (η οποία δεν είναι διόλου απαραίτητο να εκδηλωθεί εν θερμώ) και δεύτερον την αμερικανική στάση. Αναμένει κανείς ότι οι ΗΠΑ θα καλύψουν την σύμμαχό τους Τουρκία, αλλά θα είναι πολύ διαφορετικό αν αποδειχθεί ότι η Άγκυρα λειτουργεί "προβοκατόρικα”, ενώπιον μιας διαφαινόμενης συνεννόησης των "μεγάλων παικτών” ερήμην της, ή αντιθέτως ενεργεί, με την απαραίτητη "κατανομή ρόλων”, στο πλαίσιο ενός κοινού αμερικανο-τουρκικού σχεδιασμού.

Το αν τα πράγματα θα μπορέσουν να παραμείνουν υπό έλεγχο είναι κάτι που θα φανεί μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες. Είναι πάντως προκαταβολικά βέβαιο ότι η προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov θα ματαιωθεί και ότι ακυρώνεται η εν γένει προσπάθεια να "στεγανοποιηθούν” οι οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών (ενέργεια, τουρισμός κτλ.) από τις διαφωνίες τους στη συριακή κρίση.
Πρόκειται πάντως για εξέλιξη κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη, καθώς το σφράγισμα του εναέριου χώρου της Συρίας αποτελεί το κατεξοχήν αντικείμενο της ρωσικής επέμβασης, ιδίως μετά την συμφωνία του Ιουλίου με την οποία η Τουρκία παραχώρησε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα χρήσης της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ. Εξ ού και από την πρώτη εβδομάδα των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία υπήρξαν εμπλοκές με την πολεμική αεροπορία της γείτονος (παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας "εκ παραδρομής", "κλείδωμα” τουρκικών μαχητικών από ρωσικά κτλ.), ώστε να ανατραπεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που είχε εκ των πραγμάτων επιβάλλει από το 2012 η Άγκυρα στη βόρεια Συρία, σε βάθος πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Την πιθανότητα θερμού επεισοδίου πολλαπλασίασε η νέα ορμή με την οποία οι Tayyip Erdogan και Ahmet Davutoğlu προωθούν το τελευταίο διάστημα την ιδέα της δημιουργίας "ασφαλούς ζώνης”, υποτίθεται για την αποκατάσταση των προσφύγων, στον χώρο ανάμεσα στα αυτονομημένα κουρδικά "καντόνια” του Αφρίν και του Κομπάνι (ήτοι στο μόνο τμήμα της τουρκικής μεθορίου στο οποίο επιτρέπεται ακόμη η επικοινωνία με τις ανταρτοκρατούμενες συριακές περιοχές). Επιπλέον, οι σχεδιασμοί της Άγκυρας αποκτούν και σαφώς "αλυτρωτικά” χαρακτηριστικά, στον βαθμό που στηρίζονται στην τουρκομανική κοινότητα της Συρίας. Ήδη από την Παρασκευή η τουρκική διπλωματία προχώρησε σε ένα σκληρά διατυπωμένο διάβημα, απειλώντας τη Ρωσία με "σοβαρές επιπτώσεις”, εάν δεν τερματίσει τις επιχειρήσεις της στο "Όρος των Τουρκομάνων” (όπου αναμφίβολα δρουν και στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών). Οι επιτυχίες που σημείωσε, με ρωσική αεροπορική κάλυψη, ο συριακός στρατός το Σαββατοκύριακο εναντίον της τουρκομανικής ταξιαρχία "Σουλτάν Μουράτ” εξηγούν εν πολλοίς τη σημερινή τουρκική αντίδραση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu φέρεται να έθεσε το ζήτημα τηλεφωνικώς στον Αμερικανό ομόλογό του από τη Δευτέρα, ενώ ο Davutoğlu που βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα σε διαρκή συνεργασία με τους επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου και των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, έκανε γνωστό ότι θα απευθυνθεί για το ζήτημα των Τουρκομάνων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατήγγειλε δε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν, σε περιοχές όπου δεν δρά το Ισλαμικού Κράτος, από κοινού με "ξένους μαχητές” (της Χεζμπολλάχ; Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης;), καθώς, όπως είπε, δεν είναι μόνο οι τζιχαντιστές ξενόφερτοι.

Παρατηρούμε έτσι για άλλη μία φορά μια ρητορική υποβάθμισης και σχετικοποίησης της τζιχαντιστικής απειλής από την πλευρά της Άγκυρας, την ίδια ώρα που ο Ali Türkmani επιφανές στέλεχος της συριακής τουρκομανικής κοινότητας με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα BirGün διαψεύδει τον επικοινωνιακό ορυμαγδό περί στοχοποίησης της συγκεκριμένης μειονότητας.



Πηγή : capital.gr



Ποτάμι: Ξεκάθαρο «όχι» στη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ



«Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του

Αρνείται κάθε συζήτηση το Ποτάμι για τυχόν συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που το θέλουν (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) να απαντούν θετικά σε κάποιες από τις προτάσεις του κ. Τσίπρα για συνεργασία, το Ποτάμι διευκρινίζει τα εξής: «Το Ποτάμι ούτε διαπραγματεύεται στα κρυφά ούτε έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να μιλάει εξ ονόματός του. Αυτοί που θέλουν να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις του κ. Τσίπρα δεν χρειάζεται να ζητούν άλλοθι από το Ποτάμι».

Το Ποτάμι καταλογίζει ουσιαστική έλλειψη ειλικρίνειας και αξιοπιστίας στον κ . Τσίπρα αναφέροντας τα εξής: «Τα υπεύθυνα όργανα του Ποταμιού και οι εκπρόσωποί του έχουν από την πρώτη στιγμή απαντήσει ότι η οποιαδήποτε συνεργασία προϋποθέτει την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία αυτού που τη ζητάει. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν».

«Το Ποτάμι θα συνεχίσει με προτάσεις και επεξεργασμένες λύσεις να βοηθά τη χώρα. Αυτά δημοσίως με διάλογο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες» καταλήγει.



Πηγή


Δίκη της Χρυσής Αυγής: «Οι Χρυσαυγίτες ήταν σαν κτήνη»





Κατάθεση αδελφικού φίλου του Παύλου - Eπεισόδιο με τη Μάγδα Φύσσα

Με δάκρυα και ιδιαίτερη συγκίνηση συνοδεύτηκε η κατάθεση του «αδελφικού φίλου» τουΠαύλου ΦύσσαΓιώργου Δούλβαρη, σήμερα Τρίτη, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στον Κορυδαλλό.

Ο μάρτυρας «έσπασε» όταν περιέγραψε προς την πρόεδρο κυρία Μαρία Λεπενιώτη, πώς έτρεξε για να σωθεί την ώρα της επίθεσης από τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες, και συνειδητοποιώντας ότι ο Παύλος δεν ήταν μαζί του, επέστρεψε στο ίδιο σημείο για να τον βρει...«Τρέξαμε για να σωθούμε, κανείς δεν μας βοηθούσε», είπε χαρακτηριστικά. Η φόρτισή του πάντως ήταν τέτοια, που ζήτησε από την έδρα να διακόψει τη συνεδρίαση. 

Ο κ. Δούλβαρης χαρακτήρισε τους χρυσαυγίτες «κτήνη» και περιέγραψε βήμα προς βήμα τις κινήσεις τόσο της δικής του παρέας, όσο και του «λόχου που είχε παραταχθεί» απέναντι τους. 

Ο ίδιος επεσήμανε προς την έδρα ότι από τη στιγμή που βρέθηκαν με τον Φύσσα στο «Κοράλλι» για να δουν τον αγώνα, δύο άτομα που κάθονταν στο πάσο, τους «κοιτούσαν επίμονα. Ο ένας φορούσε παντελόνι παραλλαγής και ο άλλος τη μπλούζα του ανάποδα. Σχολιάζαμε το ταμπελάκι, και είπαμε ότι έχουν εξαπλωθεί παντού». 

Πρόεδρος: Ποιοι;

Μάρτυς: Οι φασίστες.

Πρόεδρος: Τι σας έκανε να το πείτε αυτό;

Μάρτυς: Η ενδυμασία τους. 

Ο κ. Δούλβαρης σημείωσε ότι μετά τον αγώνα, όταν πια βγήκαν από την καφετέρια, είδαν συγκεντρωμένα περί τα δέκα άτομα.

«Μας τρομοκρατούσανε, μας βρίζανε, βρίζανε τα σπίτια, τις οικογένειες μας, λέγανε ότι θα μας σκοτώσουν. Τους λέγαμε ότι δεν θέλουμε φασαρίες», είπε χαρακτηριστικά. 

Η πρόεδρος ρωτά αν κάποιος από την παρέα είχε διαφορές μαζί τους. «Δεν το γνωρίζω, ούτε ήρθαμε σε κάποιο διάλογο μαζί τους, για να ξέρω», απάντησε ο μάρτυρας.

«Θυμάμαι πέντε - έξι μηχανές να κατεβαίνουν δικάβαλες, από Σαλαμίνος με κατεύθυνση το "Κοράλλι". Δεν θυμάμαι αν είχε κίνηση η Τσαλδάρη εκείνη την ώρα. Αυτοί που ήταν στις μηχανές ενσωματώθηκαν με τα δέκα άτομα που ήταν έξω από το "Κοράλλι". (...) Οταν περάσαμε απέναντι, εξαγριώθηκαν. Μας φώναζαν κότες, μας βρίζανε. Μου έδιναν την εικόνα λόχου, έτσι όπως ήταν παρατεταγμένοι, όλοι μαζί, ήταν περίπου 20-30 άτομα, με κράνη, ξύλα». 

«Ήταν σαν ζώα, συγγνώμη, λάθος η έκφραση, σαν κτήνη, μας προκαλούσανε συνέχεια. Αποφασίζουμε να τρέξουμε, ταυτόχρονα δεχόμαστε και την επίθεση. Ξεκινάω, τρέχω, όπως και η υπόλοιπη παρέα μου, στην Τσαλδάρη και στρίβω δεξιά στο πρώτο στενό... Τρέξαμε να σωθούμε, ο Παύλος είπε "φεύγουμε, τρέχουμε", μας ακολούθησαν με απειλητικές διαθέσεις. Συνειδητοποίησα ότι ο Παύλος δεν ήταν κοντά μου, έκανα το γύρο του τετραγώνου και επέστρεψα στο ίδιο σημείο για να δω πού είναι ο Παύλος». 

Μάρτυς: Δεν είχε συμβεί τίποτε απολύτως μεταξύ μας.

Πρόεδρος: Γιατί τότε αυτό το μένος, αυτή η εμπάθεια;

Μάρτυς: Προφανώς, γιατί είμαστε αντίθετοι με τις ιδέες τους. 

Πρόεδρος: Αυτοί όμως, που το ξέρουν; 

Μάρτυς: Ξεχωρίζουμε ίσως, ότι κάνουμε ραπ μουσική, από το ντύσιμο μας...

Μετά τη διακοπή, η πρόεδρος συνέχισε τις ερωτήσεις.

Πρόεδρος: Ξέρετε ποια είναι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ποιος είναι ο επικεφαλής;

Μάρτυς: Ναι...

Πρόεδρος: Μιλάω για την εγκληματική οργάνωση...

Μάρτυς: Όχι.

Πρόεδρος: Μάθατε αν έκαναν και άλλες επιθέσεις;

Μάρτυς: Έμαθα, μετά το χτύπημα στον Παύλο, ότι είχαν κάνει επίθεση στο Πέραμα... κατά των ψαράδων;

Πρόεδρος: Στρέφονται συνήθως κατά τίνων;

Μάρτυς: Σε όποιον είναι κόντρα στις ιδέες τους. (...) Τρομοκρατούν τον κόσμο, με τις επιθέσεις που κάνουνε...

Πρόεδρος: Ξέρετε πώς εκπαιδεύονται;

Μάρτυς: Ο,τι έχω ακούσει από τις ειδήσεις, μετά το χτύπημα στον Παύλο.

Ο μάρτυς κατέθεσε ότι ουδέποτε έχει δει πορείες χρυσαυγιτών, ούτε έχει γνώση για τη δράση της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας.

Στις ερωτήσεις της εισαγγελέως κυρίας Αδαμαντίας Οικονόμου, ο κ. Δούλβαρης αρνήθηκε ότι μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπα που ήταν μέσα στο "Κοράλλι", ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να ξέρει αν συγκαταλέγονταν και αυτά, στα δέκα άτομα που συγκεντρώθηκαν έξω από την καφετέρια. «Επικρατούσε οχλαγωγία, δεν θυμάμαι», είπε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήρε ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Στέλιος Κωσταρέλος.

Αν. εισαγγελέας: Όπως ζήσατε τα γεγονότα, ο Φύσσας είχε στοχοποιηθεί;

Μάρτυς: Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε. Θα μπορούσα να ήμουνα κι εγώ...

Αν. εισαγγελέας: Τον είχαν βάλει στο μάτι;

Μάρτυς: Δεν το γνωρίζω. (...) Οτι ήμασταν αναγνωρίσιμοι, ήμασταν, από τη μουσική μας...(σσ: λίγο αργότερα, σημείωσε ότι η ραπ αντιπροσωπεύει τη ζωή, και διακρίνεται για τα μηνύματα κατά του ρατσισμού).

Αν. εισαγγελέας: Αναγνωρίσιμοι απ΄ οποιονδήποτε; Η από τη Χρυσή Αυγή;

Μάρτυς: Απ΄ οποιονδήποτε.

Τον λόγο πήρε εν συνεχεία η Πολιτική Αγωγή.

Ο κ. Δούλβαρης είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις της κυρίας Χρύσας Παπαδοπούλου, ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε ως μάρτυρας σε δικαστήριο, ούτε σε περιστατικό βίας.

Συνήγορος: θεωρείτε ότι ήταν οργανωμένη η επίθεση;

Μάρτυς: Ναι.

Συνήγορος: Γιατί το πιστεύετε;

Μάρτυς: Γιατί ειδοποιήθηκαν άλλοι τόσοι, και ενσωματώθηκαν στους συγκεντρωμένους...

Συνήγορος: Tους χαρακτηρίσατε ζώα, γιατί;

Μάρτυς: κάνανε "ουυυυυυ", μας βρίζανε, μας τρομοκρατούσανε.

Τάκης Ζώτος: Οταν μπήκατε στο "Κοράλλι", ήταν ήδη εκεί... Σε ποια στιγμή αισθανθήκατε ότι σας κοιτάνε;

Μάρτυς: Κάτσαμε στο τραπέζι μας, μετά από κάποιο διάστημα...

Συνήγορος: Εχετε μία ερμηνεία γι' αυτό; σας κοιτάγανε με τρόπο απειλητικό ή φιλικό;

Μάρτυς: Απειλητικό.

Συνήγορος: Γιατί, πώς το ερμηνεύσατε;

Μάρτυς: Ισως από την ενδυμασία μας. 

Συνήγορος: Εχετε εικόνα πώς ήλθε η άλλη ομάδα;

Πρόεδρος: Εχει δώσει απάντηση στον κύριο εισαγγελέα.

Συνήγορος: χρησιμοποιήσατε μία λέξη, «λόχος"»...

Μάρτυς: Ναι.

Συνήγορος: Εχει σχέση με τη στρατιωτική σας εμπειρία;

Μάρτυς: Οταν βλέπεις 40 άτομα με στολή παραλλαγής να έχουν παραταχθεί... (...) 

Συνήγορος: το γεγονός ότι χτυπούσαν τα πόδια τους, έχει σχέση με τη στρατιωτική σας εκπαίδευση;

Μάρτυς: όχι.

Συνήγορος: περιγράψατε μια κατάσταση φόβου. Υπήρχε εκτός από κείνη τη μέρα, και μετά;

Μάρτυς: σαφώς και υπήρχε. (...) Έχω χάσει τον καλύτερο μου φίλο, έχει γίνει ό,τι έχει γίνει, και σαφώς δεν είμαι ήρεμος. 

Θανάσης Καμπαγιάννης: Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος στην παρέα σας;

Μάρτυς: ο Παύλος.

Συνήγορος: Τι σήμαινε το γεγονός ότι έμεινε πίσω;

Μάρτυς: έμεινε να μας προστατεύσει. (...) Αν είμαστε εδώ σήμερα και καταθέτουμε, το οφείλουμε στον Παύλο και μόνο στον Παύλο.

(...)

Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος: Συνδέονται μεταξύ τους όλα αυτά που είδατε, από τους συγκεντρωμένους που σας τρομοκρατούσαν μέχρι το μαχαίρωμα του Φύσσα;

Μάρτυς: Δεν είναι άσχετα, συνδέονται.

Η συνήγορος κυρία Ελένη Ζαφειρίου αναφέρεται στις ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί, ως προς την πολιτική δράση της Χρυσής Αυγής και της εγκληματικής οργάνωσης. 

Συνήγορος: Θα πρέπει να καταδείξουμε αν υπάρχουν δυο διαφορετικά πράγματα με την ίδια επωνυμία. (...) Γνωρίζετε ποιο είναι το βασικό σύνθημα των ταγμάτων εφόδου;

Μάρτυς: Αίμα - Τιμή - Χρυσή Αυγή.

Συνήγορος : Οταν λένε Χρυσή Αυγή, που απευθύνονται;

Μάρτυς: Στο κόμμα τους.

Συνήγορος: Ξέρετε τη δομή της πολιτικής οργάνωσης Χρυςή Αυγή;

Μάρτυς: Οτι είναι ένα κόμμα φασιστικό.

Συνήγορος: Τη δομή του...

Πρόεδρος: Ρώτησα εγώ γι αυτό.

Συνήγορος: στελέχη του πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή, ξέρετε αν έχουν συνυπάρξει σε παρελάσεις με τα τάγματα εφόδου;

Μάρτυς: δεν ξέρω.

Συνήγορος: Έχετε ακούσει αν το πολιτικό κόμμα έχει καταδικάσει τις ενέργειες των ταγμάτων εφόδου;

Μάρτυς: Οχι δεν έχω ακούσει.

Συνήγορος: Εχετε ακούσει στελέχη να εγκωμιάζουν αυτές τις ενέργειες;

Μάρτυς: Ναι.

Συνήγορος: Θυμάστε ποιος;

Μάρτυς: Δεν θυμάμαι.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης δυσανασχετούν.

Έχει έλθει όμως ήδη η σειρά της υπεράσπισης, με πρώτο τον συνήγορο του Ιωάννη Αγγου, κ. Χριστόφορο Τσάγκα.

Συνήγορος: Αυτή η φράση, «καλύτερα να' χω φίλο ένα σκουλήκι παρά χρυσαυγίτη», είναι ικανή να προκαλέσει μια λογομαχία;

Μάρτυς: Οχι.

Συνήγορος: Εσείς, αυτή τη φράση πως τη θεωρείτε; όχι υβριστική;

Μάρτυς: Δεν θεωρώ ότι είναι υβριστική για κανένα φόνο.

Συνήγορος: Δεν μιλάω για φόνο, αλλά για λογομαχία.

Μάρτυς: Οχι, δεν είναι αρκετή.

Συνήγορος: Τη λέξη "φασίστας", πώς την εκλαμβάνετε;

Μάρτυς: Αρνητικά.

Συνήγορος: Τη λέξη "γερμανόσπορος";

Μάρτυς: Δεν ξέρω.

(...)

Συνήγορος: Εσείς τους κοιτάξατε μέσα στην καφετέρια ή στρέφατε το βλέμμα σας;

Μάρτυς: Θέλοντας και μη, τους είχαμε στο οπτικό μας πεδίο.

Συνήγορος: Υπήρχε κλίμα ανάμεσα στις δυο παρέες; αν σας έβλεπε κάποιος τι θα έλεγε;

Μάρτυς: Δεν μπορώ να το γνωρίζω. 

Συνήγορος: Θα μας περιγράψετε τη σωματική διαπλαση του Φύσσα;

Μάρτυς: Από μένα πιο γεροδεμένος.

(...) 

Συνήγορος: Τον είδατε καμιά φορά να θυμώνει;

Μάρτυς: Οχι.

Συνήγορος: Ποτέ, δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό;

Μάρτυς: Οχι.

Πρόεδρος : Ο ίδιος δεν θυμάται τέτοιο περιστατικό 

Τις ερωτήσεις συνέχισε η υπεράσπιση του Αναστάσιου Αναδιώτη.

Νίκος Κοντοβαζαινίτης: Είστε ταγμένος σε κάποιο πολιτικό χώρο;

Μάρτυς: Οχι. 

Συνήγορος: Σε ποιο στενό στρίψατε, όταν τρέχατε στην Παναγή Τσαλδάρη;

Μάρτυς: Εχω πει, δεν θυμάμαι τώρα. 

Συνήγορος: Σε πόση απόσταση από εκεί που στρίψατε, ήταν το σημείο του εγκλήματος; 

Μάρτυς: δεν μπορώ να υπολογίσω.

Συνήγορος: Τι γραμματικές γνώσεις έχετε, κύριε;

Το ακροατήριο αντιδρά: "δεν ντρέπεσαι, ρε βλάκα;"

Τον λόγο πήρε η υπεράσπιση Καζαντζόγλου, Δήμητρα Βελέντζα.

Συνήγορος: Θυμάστε τι φορούσαν οι φίλοι σας εκείνο το βράδυ;

Μάρτυς; όχι, που να θυμάμαι...

Συνήγορος: φορούσαν τα ίδια με σας;

Μάρτυς: δεν θυμάμαι.

Συνήγορος: Ο Παύλος φορούσε βερμούδα;

Μάρτυς: Δεν θυμάμαι.

(...)

Συνήγορος: τι κυκλοφορίας είναι τα τραγούδια σας, πού απευθύνονται;

Μάρτυς: Σε όλον τον κόσμο απευθύνονται.

Συνήγορος: Μπορείτε να μου πείτε κάποιο στίχο από τραγούδι του Φύσσα;

Μάρτυς: Δεν θυμάμαι.

Συνήγορος: Κάποιο τίτλο τραγουδιού, θυμάστε;

Μάρτυς: Δεν θυμάμαι τώρα. 

(...)

Συνήγορος: Μήπως σας κυνηγούσαν αστυνομικοί;

Μάρτυς: Οχι βέβαια.

Συνήγορος; λέτε σε άλλη κατάθεσή σας, ότι σας κυνήγησαν αστυνομικοί και "κάποια άλλα άτομα που δεν ξέρω αν ήταν χρυσαυγίτες"...

Η Πολιτική Αγωγή διαμαρτύρεται, ότι η ερώτηση της κυρίας Βελέντζα είναι παραπλανητική (σσ: στη συνέχεια της κατάθεσης, ο μάρτυς αποφαίνεται τελικά ότι "ήταν χρυσαυγίτες").

Η πρόεδρος διακόπτει τη διαδικασία γιατί επικρατεί ένταση.

"Φασίστες είσαστε, χρυσαυγίτες, φασίστες, να το χωνέψετε αυτό", φωνάζει προς την υπεράσπιση συγγενής του Παύλου Φύσσα.
Η κυρία Βελέντζα ολοκλήρωσε την εξέταση του μάρτυρα.

Συνήγορος: ξέρετε πώς λεγόταν το συγκρότημα του Παύλου Φύσσα;

Μάρτυς: Ε13 και "Killah P" (το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του).

Συνήγορος: Γιατί Ε13;

Μάρτυς: δεν το γνωρίζω.

Συνήγορος: ο Φύσσας είχε facebook;

Μάρτυς:ναι.

Συνήγορος: επικοινωνούσατε μαζί του μέσω διαδικτύου; Με κάποιο ψευδώνυμο;

Μάρτυς: ναι, αλλά όχι με ψευδώνυμο, με κανονικό όνομα.

(...)

Συνήγορος: ξέρετε ότι το Ε13 (όπως φαίνεται από διαδικτυακές συνομιλίες), είναι ο «κωδικός των μπάτσων για τα περιστατικά δολοφονίας»;

Μάρτυς: δεν το γνωρίζω.

(...)

Βασίλης Οπλαντζάκης (επίσης υπεράσπιση Καζαντζόγλου): γιατί δεν πήγατε σπίτι σας, όταν είδατε τι συνέβαινε;

Μάρτυς: γιατί ήμασταν μία παρέα, δεν μπορούσα να τους αφήσω μόνους τους.

Συνήγορος: γιατί δεν πήγατε όλοι μαζί;

Μάρτυς: δεν μπορούσαμε ...Μας τρομοκρατούσανε...

Σαφής ήταν η προσπάθεια του κ. Γιώργου Ρουμπέκα, συνηγόρου του Γιώργου Ρουπακιά, να προσθέσει και άλλες παραμέτρους στη δολοφονία της 17ης Σεπτεμβρίου.

Συνήγορος: καταναλώσατε αρκετό αλκοόλ εκείνο το βράδυ;

Μάρτυς: δεν θυμάμαι.

Συνήγορος: ο Παύλος Φύσσας ήπιε;

Μάρτυς: δεν θυμάμαι.

Συνήγορος: ο λογαριασμός που πληρώσατε, τι ποςό ήτανε;

Μάρτυς: δεν θυμάμαι.

Συνήγορος: ήταν προστατευτικός ο Φύσσας, γενικώς, στην παρέα;

Μάρτυς: ναι...

Συνήγορος: υπήρχαν και άλλα γεγονότα στα οποία αναγκάστηκε να προστατέψει κορίτσια ή άλλον;

Μάρτυς: όχι.

(...)

Συνήγορος: τους τελευταίους μήνες, είχε καλή σχέση με τους γονείς του ο Παύλος Φύσσας;

Μάγδα Φύσσα (φωνάζει, από το ακροατήριο, ενώ επικρατεί πλέον πανδαιμόνιο): Σε ενδιαφέρει παρά πολύ; Τι σχέση έχει με την υπόθεση; (Η πρόεδρος χτυπάει επίμονα το κουδούνι) Τι άλλο θα ακούσουμε, εδώ μέσα; Παρά πολύ καλή σχέση, είχε με τους γονείς του. Εσύ δεν ξέρω τι σχέση έχεις με τους γονείς σου!

Συνήγορος: γιατί προσβάλλεστε;

Μάγδα Φύσσα: γιατί προσβάλλομαι; αλητάμπουρα... Θα μου προσβάλλεις το παιδί... (βγαίνει από την αίθουσα).

Συνήγορος (προς τον μάρτυρα): Γνωρίζετε αν κάποιοι φίλοι του Παύλου Φύσσα, στην Αγία Παρασκευή, τον περάσανε για χρυσαυγίτη και τον χτυπήσανε;

Μάρτυς: όχι.

Συνήγορος: ξέρετε τί σημαίνει στην αργκό το Killah P;

Μάρτυς: όχι.

Συνήγορος: το τραγούδι "Γάμα τους", το ξέρετε;

Μάρτυς: δεν το θυμάμαι.
Τις διαφορετικές εκδοχές στις καταθέσεις του μάρτυρα, ιδίως ως προς το σκέλος της "καταδίωξης" αφότου βγήκαν από το "Κοράλλι", επεχείρησε να αναδείξει ο συνήγορος τουΧρήστου Παππά, κ. Περικλής Σταυριανάκης.

Συνήγορος (διαβάζει προηγούμενη κατάθεση): "πήγαμε περπατώντας ως την Τσαλδάρη, λέγαμε να πάμε για μια μπύρα". Είχε λοιπόν προηγηθεί καταδίωξη, προτού φθάσετε στην Τσαλδάρη;

Μάρτυς: όχι...

Συνήγορος: έτσι!

(...)

Συνήγορος: πώς εξηγείτε ότι τα απειλούμενα άτομα, τα συνέλαβαν οι αστυνομικοί;

Μάρτυς: κι εμάς μας έκανε εντύπωση ότι οι αστυνομικοί δεν συνέλαβαν κανέναν από τα σαράντα άτομα της άλλης πλευράς...

Συνήγορος: να δούμε τώρα λίγο το φλερτ, τις ματιές που ανταλλάξατε μεταξύ σας (στο "Κοράλλι")...

Η Πολιτική Αγωγή διαμαρτύρεται, η δίκη λίγο αργότερα διακόπηκε.




Κόλλια Ελευθερία
Πηγή : tovima.gr


Tέλη κυκλοφορίας: Άνοιξε η εφαρμογή στο Τaxis – Δείτε τι θα πληρώσετε





Άνοιξε το απόγευμα της Τρίτης 24 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας του 2016.
Μπαίνοντας στο http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/index.html και πατώντας στην ενότητα 24.11.2015: Σταδιακή ανάρτηση Εντύπων Τελών Κυκλοφορίας 2016 (Δ.ΗΛΕ.Δ./ Γ.Γ.Δ.Ε), οι οδηγοί μπορούν να εκτυπώσουν το έντυπο των τελών κυκλοφορίας αλλά και να δουν την περιγραφή της κατάστασης του οχήματος. 
Σημειώνεται ότι η ανάρτηση του εντύπου τελών κυκλοφορίας θα είναι σταδιακή.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η τελευταία ημέρα πληρωμής τους έχει οριστεί για την 31η Δεκεμβρίου.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής τους, θα πρέπει να καταβάλλεται πρόστιμο αντίστοιχο με την αξία των τελών.





Πηγή : newsbomb.gr


Πούτιν: Μας μαχαίρωσαν πισώπλατα. Δεν θα επιτρέψουμε εγκλήματα σαν αυτό που συνέβη σήμερα



Βαρείς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμηρος Πούτιν για το περιστατικό της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Ρώσος ηγέτης διαβλέπει "σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις" των δύο κρατών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν μίλησε για το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία στα πλαίσια της συνάντησης με τον Ιρανό ηγέτη Χασάν Ρουχανί από την Τεχεράνη όπου και βρίσκεται. Ο Πούτιν έκανε λόγο για ένα περιστατικό που δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο. Όπως εξήγησε το μαχητικό πετούσε στα 600μ., περίπου ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα της Τουρκίας. Το αεροσκάφος επλήγη από πύραυλο εδάφους-αέρος και κατέπεσε τέσσερα χιλιόμετρα από τα σύνορα. "Οι πιλότοι μας δεν απείλησαν ποτέ την τουρκική δημοκρατία με κανένα τρόπο. Αντίθετα αυτοί υπηρέτησαν στο να αποτρέψουν τρομοκράτες που μπορεί να απειλήσουν τη Ρωσία σε κάθε στιγμή" σημείωσε.



Ο Ρώσος πρόεδρος άφησε αιχμές και για το ρόλο της Τουρκίας στην υποστήριξη του ισλαμικού  κράτους, αναφέροντας πως η Μόσχα έχει παρατηρήσει δεκάδες περιπτώσεις μεταφοράς πετρελαίου προς τα τουρκικά σύνορα από τα κατεχόμενα εδάφη του ISIS. "Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να θεωρηθούν διεθνείς τρομοκράτες. Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές πετρέλαιο να μπαίνει στην Τουρκία από τις κατεχόμενες περιοχές. Τώρα μας μαχαιρώνουν στην πλάτη, χτυπούν το αεροπλάνο" σημείωσε και ανέφερε πως η Τουρκία "υποτίθεται πως πολέμα τον ISIS".
Διαβάστε ακόμη: Η Τουρκία υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία

"Ο ISIS έχει εκαντοντάδες εκατομμύρια, ακόη και δισ δολάρια εξαιτίας των πωλήσεων πετρελαίου και έχουν προστασία από τις ένοπλες δυνάμεις μεγάλων κρατών. Είναι ξεκάθαρο γιατί σκοτώνουν κόσμο με τον πιο βάρβαρο και αποτρόπαιο τρόπο, γιατί διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην καρδιά της Ευρώπης" είπε.

Σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας -Τουρκίας

Το περιστατικό συνέβη παρά τη συμφωνία που υπέγραψε η Αμερική με την Ρωσία, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους γεγονότα στη Συρία. "Η Τουρκία ισχυρίζεται πως αποτελεί μέρος της συμμαχία των ΗΠΑ που πολεμά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Το γεγονός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Πάντα αντιμετωπίσαμε την Τουρκία ως φίλη-χώρα, δεν ξέρω ποιον εξυπηρετεί το σημερινό περιστατικό, σίγουρα όμως όχι το σημερινό" είπε και καυτηρίασε την επιλογή της Άγκυρας να επικοινωνήσει με το ΝΑΤΟ και όχι με τη Μόσχα: "Αντί να επικοινωνήσουν αμέσως, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με το ΝΑΤΟ για να συζητήσει αυτό το περιστατικό, σαν να ρίξαμε εμείς ένα τουρκικό μαχητικό. Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί τα ενδιαφέροντα του ISIS;" είπε χαρακτηριστικά.


"Καταλαβαίνω πως κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα και πάντα τα σεβαστήκαμε. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε εγκλήματα σαν αυτό που συνέβη σήμερα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί απέναντι στο κοινό κακό" είπε ολοκληρώνοντας.




Πηγή : news247.gr


Μεϊμαράκης: Παραδίδω την μεταβατική προεδρία της ΝΔ στον Γ.Πλακιωτάκη



Συνεχίζω να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης - «Αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος. Δεν υπάρχει θέμα διάσπασης»

Την απόφασή του να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διευκρινίζοντας ότι παραμένει υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.

Το πρωί ο κ. Μεϊμαράκης είχε ανακοινώσει την απόφασή του να ορίσει αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον μέχρι σήμερα γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Παραδίδω την μεταβατική προεδρία στον Γιάννη Πλακιωτάκη, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης το απόγευμα της Τρίτης.

Θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Νεοδημοκράτες ότι αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος. Δεν υπάρχει θέμα διάσπασης».

Εκτιμάται ότι με την κίνησή του να παραιτηθεί από την προεδρία της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να αποκλιμακώσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα μετά το απίστευτο φιάσκο των εκλογών για ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε την παραίτησή του από μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος, παραδίδοντας τη θέση αυτή στον γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η επίθεση που δέχομαι, δεν συνάδει με το νεοδημοκρατικό ύφος και για να εκτονώσω την ένταση που έχει δημιουργηθεί, για να την αποδυναμώσω, παραδίδω την έδρα της μεταβατικής προεδρίας στον κ. Πλακιωτάκη και συνεχίζω την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος. «Αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος» ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Μεϊμαράκης.



Πηγή


Αυτός είναι ο 66χρονος που αποπλανούσε ανήλικα στο Ζεφύρι




Οι φωτογραφίες του και τα στοιχεία του δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αστυνομία κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες 66χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Σεπτεμβρίου στο Ζεφύρι από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ζεφυρίου, για αποπλάνηση ανηλίκου και κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση.


Συγκεκριμένα πρόκειται για τον:

ΛΙΑΝΕΡΗ Δημήτριο του Ιωάννη και της Ευγενίας, γεννηθέντα το 1949 στον Πειραιά.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην αποτροπή διάπραξης άλλων εγκληματικών ενεργειών από τον ανωτέρω και στην αναγνώριση του από τυχόν έτερους παθόντες.







Ευθύνες στην κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση επέρριψε η Φ.Γεννηματά



Πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα «για να αναδειχθούν οι ευθύνες σχετικά με τον τρόπο που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά την ενημέρωση που είχε από τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η κ. Γεννηματά μετά τη συνάντηση επέρριψε πλήρως τις ευθύνες στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα.

«Από την ιδεοληψία εναντίον της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν στην άλλη όχθη του ξεπουλήματος τους» υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά προσθέτοντας ότι «οι ξένοι επενδυτές, αυτοί που ο κ. Τσίπρας έλεγε κερδοσκόπους, απέκτησαν τις τράπεζες αντί πινακίου φακής».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η κυβέρνηση υιοθέτησε κάθε απαίτηση της τρόικας και όπως διαπιστώνεται οδήγησε σε τρομακτική απώλειες των μετόχων και των καταθετών» και κατέληξε: Προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα και ευθύνες και θα αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για να δοθούν απαντήσεις.




Newsroom ΔΟΛ


Ανάληψη ευθύνης για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη



Την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ανέλαβαν άγνωστοι με κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το κείμενο δεν φέρει την υπογραφή κάποιας οργάνωσης, ωστόσο σε αυτό αναφέρεται ότι «το βράδυ της Παρασκευής, και μία μέρα μετά την υπερψήφιση των πρώτων προαπαιτούμενων στη Βουλή για την εξασφάλιση μίας ακόμα δόσης, επισκεφθήκαμε το υπερπολυτελές νεοκλασσικό του Α. Φλαμπουράρη υπουργού επικρατείας (στην πρώτη φορα αριστερα κυβέρνηση της χώρας), στην οδό Βουλγαροκτόνου στα Εξάρχεια, πυρπολώντας την είσοδό του.Μια πράξη συμβολική, αλλά ταυτοχρόνως ουσιαστική. Κι αν ο ίδιος, ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και για πολλούς άτυπος- σκιώδης πρωθυπουργός, μιλά για πράξη τρομοκράτησής του και στοχοποίησή του από “σκοτεινά κέντρα” και άλλες γελοιότητες, του απαντάμε πως μια συμβολική ενέργεια δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά για τα οποία ο ίδιος και η κυβέρνηση που συμμετέχει, είναι υπεύθυνοι».




Πηγή: Huffington.gr


Παρασκευόπουλος: Κι εγώ στο παρελθόν έχω υπάρξει «Πάνος Λάμπρου»



Τον κύριο Λάμπρου τον γνωρίζω χρόνια, είναι σοβαρός και λογικός - Μου τον συνέστησαν ως κατάλληλο για διαμεσολαβητή με κρατούμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των αναταραχών στις φυλακές, είπε στην κατάθεσή του

Πλήρη στήριξη στον Πάνο Λάμπρου παρείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κατά την αρχική του τοποθέτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής υποστηρίζοντας ότι στο παρελθόν και ο ίδιος έχει λειτουργήσει ως «Λάμπρου».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι τον κ. Λάμπρου τον γνώριζε από το παρελθόν και τον θεωρεί «σοβαρό και μετρημένο». Επισήμανε ωστόσο ότι για την πρόσληψή του ως μετακλητό του τον συνέστησαν νυν και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να σταλεί ως διαμεσολαβητής στις φυλακές που εκείνη την περίοδο πραγματοποιούνταν εξεγέρσεις και απεργίες πείνας.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Παρασκευόπουλου έχουν ως εξής:

-Τον Ιανουάριο, αρχές Φεβρουαρίου βρέθηκα ενώπιον δύσκολης κατάστασης στις φυλακές με δύο χαρακτηριστικά: Γενικευμένη αναταραχή με μορφή εξεγέρσεων και απεργιών πείνας, υπερπληθυσμός και κακές συνθήκες για κρατουμένους με προβλήματα υγείας. Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού είχε οδηγήσει σε καταδίκες της χώρας από ευρωδικαστήριο. Εκκρεμούν άλλες 192 υποθέσεις σε βάρος της χώρας μας. Οι προηγούμενες περίπου 10 υποθέσεις μας κόστισαν ένα εκατ. ευρώ. Καταλαβαίνει κανείς πόσο θα ήταν το κόστος το ανθρωπιστικό και το οικονομικό, αν συνεχιζόταν.

-Επρεπε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με σχέδιο για βελτίωση των συνθηκών και αποσυμφόρησης

-Για την αντιμετώπιση των εξεγέρσεων μου φάνηκε ότι θα ήταν δύσκολο να περιφέρομαι σε όλες τις φυλακές για απόσβεση προβλημάτων. Μια επίσκεψη στο υπουργείο από ομάδα βουλευτών και πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ασχοληθεί με θέματα δικαιοσύνης μου γνώρισαν τον κ. Πάνο Λάμπρου ως άνθρωπο που μπορεί να έρθει σε επαφή με κρατούμενους και να συμβάλει σε κατευνασμό των εντάσεων

- Τον κ. Λαμπρου τον γνωρίζω χρόνια και μου έκανε εντύπωση η σοβαρότητά του. Σοβαρός μετρημένος και λογικός. Σκέφτηκα ότι οι υπηρεσίες του θα μου είναι χρήσιμες. Ο Λάμπρου εκτέλεσε το καθήκον με δική μου εντολή. Να επισκέπτεται τα κρατητήρια να εκθέτει τις απόψεις μας και να ακούει τα αιτήματά τους

-Έγινε σύγχυση των συζητήσεων. Οι συζητήσεις είχαν στόχο την νομιμότητα και όχι την παρανομία… δεν έχουν σχέση με άλλου είδους συζητήσεις ή συνομωσίες.

-Ο κ. Λάμπρου στις φυλακές προσπάθησε να αποσβέσει τις ταραχές. Προσπάθησε να μιλήσει στην γλώσσα τους. Δεν περίμενα ότι θα χρησιμοποιήσει πληθυντικό ή νομικά επιχειρήματα αλλά θα συμπεριφερθεί με τέτοιο τρόπο που να είναι αποτελεσματικός για να επιφέρει ηρεμία στον χώρο των φυλακών.

-Θυμίζω ένα δεδομένο. Οι επαφές του κ. Λάμπρου με την εντολή του υπ Δικαιοσύνης διεθνοποιήθηκαν. Όμως, στην χώρα μας υπάρχει μακριά παράδοση συζητήσεων με κρατούμενους για την κατάσβεση διαφόρων «πυρκαγιών» και διαμόρφωση νομοθεσίας. Εν έτει 1990 είχαμε εξέγερση στον Κορυδαλλό επί 3 μήνες. Δεν μπορούσε το Κράτος να αντιμετωπίσει την κατάσταση παρά μόνο με επέμβαση αστυνομίας που θα ήταν αιματηρή. Τότε ο εμπνευσμένος υπουργός Αθανάσιος Κανελλόπουλος αντί να δώσει εντολή στην ΕΛΑΣ θέλησε να μιλήσει να ακούσει τα αιτήματα κρατουμένων και να δει ποια μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ο Κανελλόπουλος έκανε κάτι που σήμερα θεωρείται αδιανόητο. Ανέθεσε σε μια επιτροπή αλλά θέλησε να ακούσει και ο ίδιος. Τους κάλεσε στο γραφείο του. Ήταν 5 άνθρωποι με βαριές καταδίκες, κάποιοι έγκλειστοι για ανθρωποκτονία. Αυτούς τους άκουσε, τους κέρασε και πίτσα και μετά συνέστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή αναθέτοντας να επεξεργαστεί τα αιτήματα κρατουμένων. Συμμετείχα σε αυτή την επιτροπή. Η νομοπαρασκευαστική κατέληξε σε κείμενο και κάποιες από τις προτάσεις – όπως κατάργηση θανατικής ποινής – έγιναν αργότερα αποδεκτές.

Το 2ο επι Βενιζέλου. Και στις δύο περιπτώσεις ήμουν «ο Λάμπρου» που έκανε την συζήτηση για κατευνασμό και επεξεργασία νόμου. Με εντολή Βενιζέλου πήγα στην Πάτρα. Ακούσαμε τα αιτήματα κρατουμένων και στην συνέχεια έγινε ο νόμος, πολύ καλός, που καταξιώθηκε. Τότε έπαυσε η προφυλάκιση για πλημμελήματα, περιορισμός αναγωγή πλημμελημάτων σε κακουργήματα κ.α. Ρυθμίσεις με βάση αιτήματα κρατουμένων. Αυτή η ιστορία έχει έκτοτε επαναληφθεί αρκετές φορές.

-Κατά την διάρκεια των επαφών του κ. Λάμπρου τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη λάμβαναν σημειώματα για την αποφυγή καταστάσεων. Σημειώματα ανυπόγραφα αλλά εξαιρετικά χρήσιμα για την γνώση της κατάστασης. Ηταν σημειώματα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενδεχομένως και από ΕΥΠ αλλά ανυπόγραφα.

-Τα σημειώματα αποτύπωναν τους διαλόγους και του κ. Λάμπρου. Οι διάλογοι αυτοί δεν έδειχναν μια συμπεριφορά του κ. Λάμπρου που να τους ξεσηκώνει στην παρανομία. Ισα-ίσα τους έλεγε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματά τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

-Αυτές οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε υπαγόρευση νομοθεσίας. Αποδεικνύεται όχι μόνο από τα έγγραφα που ελάμβανα αλλά και από την εξέλιξη πραγμάτων. Τα κυριότερα αιτήματα δεν έγιναν αποδεκτά. Τα αιτήματά τους  όπως κατάργηση τρομονόμου, κατάργηση του αρ. 187 του Π.Κ. για τρομονόμο, κατάργηση της λήψης DNA και άλλες μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν.  Αποκρούστηκαν τα χειρότερα αιτήματά τους. Ο νόμους που προέκυψε δεν προέκυψε στην βάση των αιτημάτων τους. Άλλωστε οι διατάξεις είχαν προαναγγελθεί με τις προγραμματικές μου δηλώσεις όπως η κατάργηση φυλακών τύπου Γ’.

-Στα  μηνύματα που λάμβανα από την αστυνομία σχετικά με την δράση ομάδων - μέρος των οποίων ήταν εντός φυλακών και μέρος εκτός αυτών -  έβλεπα και εγώ απειλές που αφορούσαν και το δικό μου πρόσωπο. Υβριστικές εκφράσεις και κατά του κ. Πανούση και του δικού μου προσώπου.

-Τι έκανα; Δεν ανησύχησα γιατί έχω καλή αστυνομική φύλαξη και δεν ήταν λογικό να απευθυνθώ στην ΕΛΑΣ όταν η ΕΛΑΣ μου παρείχε την πληροφόρηση

-Οι απειλές δεν ήταν απλώς ανακοινώσεις αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εξειδικευμένες απειλές και έμπρακτες

-Οι υπουργοί Δικαιοσύνης που έχουν να κάνουν με δύσκολους πληθυσμούς αντιμετωπίζουν απειλές. Το ίδιο συμβαίνει με τον κ. Αθανασίου έχω διαβάσει γκράφιτι και απειλές. Και σε βάρος του κ. Χρυσοχοϊδη.  Ημουν δίπλα στον κ. Κουβελάκη που είχε βιώσει απειλές - όχι μόνο είχε ακούσει.

-Στα έγγραφα αυτά έβλεπα και τέτοιες εκφράσεις και σε βάρος του κ. Πανούση και εμού.

-Εγινε συνάντηση με εμένα τον κ. Πανούση και τον κ. Λάμπρου. Ο Πανούσης ανησυχούσε και πίστευε ότι ο κ. Λάμπρου θα μπορούσε να βοηθήσει να λυθούν παρεξηγήσεις και απειλές εις βάρους του.

-Οσα σημειώματα μου έδωσε η ΕΛΑΣ το σύνολο τους το έχω καταστρέψει. Τα πρώτα αμέσως μετά την παραλαβή τους και τα υπόλοιπα με την προκήρυξη εκλογών.

-Μπορώ να σας δώσω από το διαδίκτυο δημοσιεύματα με απειλές εις βάρος μου. Οι συνήθεις χαρακτηρισμοί που μου δίδουν είναι «βασανιστής ή Πόντιος Πιλάτος» . Πρώτο έχουν τον κ. Πανούση και μετά εγώ εμφανίζομαι ως Πόντιος Πιλάτος.

-Προς το τέλος είχα προστριβές με τον κ. Πανούση. Η πρώτη όταν είπε ότι κάποιος κρατούμενος θα δολοφονηθεί.  Η δεύτερη όταν υπήρξε πρωτοβουλία που απηχούσε τους Πυρήνες της Φωτιάς. Είχαν ανακοίνωση η οποία αναφερόταν υβριστικά σε Πανούση και εμένα για μια επέμβαση στον Κορυδαλλό. Στην ανακοίνωση χαρακτήριζαν «φασίστα υπερυπουργό» τον Πανούση και μετά για εμένα έλεγαν ότι τηρώ σιγή ιχθύος και έχω παραχωρήσει τις φυλακές στον Πανούση. Με χαρακτήριζε Πόντιο Πιλάτο.

-Σε αυτή την καταγγελία απάντησε ο κ. Πανούσης λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ζήτησε από ΕΛΑΣ να κάνει βίαια επέμβαση στον Κορυδαλλό και το ζήτησαν άλλοι υπεύθυνοι που κρύβονται. Αυτοί όροι χρησιμοποιούνταν από κρατούμενους για εμένα. Τοτε υπήρξε επικοινωνία μου με Πανούση που μου διαμαρτυρήθηκε ότι δεν διέψευσα. Απάντησα και με έγγραφο και σε τηλεφώνημα του είπα ότι: Σε αστυνομία εντολές δίνει μόνο η ιεραρχία. Εγώ ως υπουργός δίνω εντολές στο σωφρονιστικό προσωπικό. Στη μη διάψευση του απάντησα ότι δεν απαντώ σε δημοσιεύματα– δεν είχε νόημα ο διάλογος υπουργού Δικαιοσύνης με έξαλλα κείμενα – του είπα ότι δεν απαντώ και ότι ήταν υπερβολικό 2 υπουργοί να κάνουν διάψευση. Του παραπονέθηκα ότι δεν με «φωτογραφίζει»

-Κάποια στιγμή μου είχε πει ότι πιστεύει ότι ο κ. Λάμπρου δεν μιλά για να σβήνει «πυρκαγιές» αλλά τους συντονίζει κιόλας. Του είπα ότι δεν το βλέπω αυτό σε κανένα από τα σημειώματα. Όμως ούτε ο Πανούσης μου το είπε βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά αλλά ως εκτίμηση.

-Η μήνυση αποφασίστηκε την στιγμή που στην τηλεόραση είχε εμφανιστεί ένας αριθμός εγγράφων ως κείμενα της ΕΥΠ - δεν ήταν γνωστό από πού προέρχονται- . Γι αυτό έγινε κατ' αγνώστων. Δεν ήταν γνωστό τότε ότι ο Πανούσης τα έδωσε γι αυτό και δεν έγινε εναντίον του. Φυσικά και γίνεται μνεία του ονόματός του καθώς είχε αναφερθεί σε αυτά τα έγγραφα. Λογω ανησυχίας της κυβέρνησης για φαινόμενο ενώπιον Τύπου να παρελαύνουν σωρηδόν έγγραφα μυστικών υπηρεσιών που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Η μήνυση ισως να βοήθησε στο να μην συνεχιστεί η διαρροή εγγράφων.

Δεν θυμάμαι να είχα μιλήσει με τον πρωθυπουργό. Είχα μιλήσει με τον Φλαμπουράρη

Αναφορικά με της πληροφορίες που φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου να ζητά από τον κ. Παρασκευόπουλο να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην κόντρα του με τον κ. Πανούση όταν ο δεύτερος του ζητούσε να διαψεύσει ότι διέταξε έφοδο της αστυνομίας στις φυλακές Κορυδαλλού ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Ο Πανούσης είπε ότι εγώ δεν μπορώ να διαψεύσω γιατί δεν το θέλει το Μαξίμου. Να σας πω ότι δεν το θυμάμαι. Ειλικρινά δεν μπορώ να το θυμηθώ.  Είχα επικοινωνήσει τότε με τον κ. Φλαμπουράρη για ένα άλλο θέμα αλλά του έκανα μνεία και γι αυτό. Με τον πρωθυπουργό πάντως δεν είχα μιλήσει».

Για το αν είχε ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τις διαφωνίες του με τον κ. Πανούση ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε: «Είχε γίνει σαφές ότι έχουμε προστριβές. Του είχε γίνει σαφές όμως ότι αυτό το φαινόμενο δεν έχει έκταση». Στο ερώτημα του κ. Βενιζέλου αν υπήρξε κάποια αντίδραση του κ. Αλέξη Τσίπρα μετά την ενημέρωση που φέρεται να είχε από τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη για τις καταγγελίες Πανούση είπε: «Έχω βρεθεί σε ευρύτερη συζήτηση με περισσότερα μελη της κυβέρνησης. Εγινε λόγος και για το ότι ο κ. Λάμπρου έχει αυτή την αποστολή και πως αυτή βαίνει προς ολοκλήρωση. Είχαμε τελειώσει με τις αναταραχές και η κατάσταση ομαλοποιούνταν. Αυτό αφορούσε όμως την δράση του κ. Λάμπρου για την νομιμότητα».

Στην ερώτηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου γιατί διάλεξε τον κ. Λάμπρου για την ειδική αποστολή και όχι κάποιο πρόσωπο με εξειδικευμένες νομικές γλώσσες ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε: «Πίστευα ότι ο κ. Λάμπρου θα είναι πιο αποτελεσματικός γιατί ασχολούνταν με αυτά τα θέματα και τους γνώριζε (σ.σ. τους έγκλειστους)  και πίστευα ότι θα είχε την γλώσσα για να συνομιλήσει μαζί τους… Το γεγονός ότι μιλούσε την γλώσσα τους έφερε αποτελέσματα».

Πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις δεν γινόταν «διαπραγμάτευση» αλλά «συνομιλίες».

Αναφορικά, με το περιεχόμενο των ενημερωτικών σημειωμάτων που περιείχαν τους επίμαχους διαλόγους του κ. Λάμπρου με έγκλειστους, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε: «Δεν θυμάμαι αν ήταν εντός εισαγωγικών. Μάλλον ήταν αυτούσιοι οι διάλογοι γιατί η γλώσσα μου προκαλούσε μέχρι και γέλιο. Οι υπηρεσίες δεν με έκαναν κοινωνό σε κασέτες».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι στις 28.8.2015 έληξε η θητεία του κ. Λάμπρου ως μετακλητού στο υπουργείο και «έκτοτε παρέμεινε ως άμισθο μέλος μιας επιτροπής από τις πολλές που συγκροτεί το υπουργείο. Εκτοτε και αν μετέχει σε μια ομάδα εργασίας προσωπικά μια φορά τον είδα φευγαλέα».

Πρόσθεσε ότι «από όσα είδα στα κείμενα που πήρα ως ενημερώσεις από την ΕΛΑΣ δεν προέκυπτε τίποτε άλλο από προσπάθεια του κ. Λάμπρου να κατευνάσει τα πνεύματα. Πιστεύω ότι ήταν αποτελεσματική η δουλειά του κ. Λάμπρου με κατευνασμό της αναταραχής χωρίς την ικανοποίηση των αιτημάτων. Αν διαιρέσουμε τα αιτήματα θα δούμε ότι χωρίζονται σε όσα δεν έγιναν δεκτά και σε εκείνα που ήδη είχα εξαγγείλει».

Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι  στον «Κορυδαλλό δεν επενέβη η αστυνομία. Αυτό αντιλήφθηκα. Η απάντηση μου τότε ήταν πως αν επενέβαινε δεν θα γινόταν με δική μου εντολή. Στον Πανούση διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν περιορίστηκε στη διάψευση αλλά με φωτογράφισε».

Είπε πως στους διαλόγους που του έδινε η ΕΛΑΣ «είχαν ύβρεις ή απειλές. Αυτό αποκάλυπταν ως χειρότερο: ύβρεις ή απειλές και όχι προσπάθεια για κάτι χειρότερο όπως βόμβες. Από την στιγμή που με ενημέρωσαν οι της  ΕΛΑΣ θα είχαν προβλεφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας. Δεν με αφορούσε».

«Ξέρω ότι υπάρχει εισαγγελέας στην Κατεχάκη στην ΕΥΠ που είναι ταγμένος εκ του νόμου να παρακολουθεί αυτό το έργο» ανέφερε σε άλλο σημείο ο υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης υποστήριξε ότι η κατοχή των εγγράφων αυτών από τον κ. Πανούση «είναι παράνομο αλλά επειδή υπάρχουν ρήτρες δεν θέλω να είμαι αφοριστικός».

Ο κ. Παρασκευόπουλος επανέλαβε ότι «όλα τα σημειώματα της αστυνομίας έδειχναν ότι ο κ. Λάμπρου δεν υπερέβη τα όρια που είχα θέσει».

Πάντως, παραδέχθηκε ότι «και εγώ θα μπορούσα να έχω φοβηθεί όχι μόνο επειδή με χαρακτήριζαν Πόντιο Πιλάτο που ίσως είναι η τρυφερότερη αναφορά. Με αποκαλούσαν: Υπουργός χωρίς τσίπα , συνεπής στο ρόλο βασανιστή, διακατεχόμενος από φασιστική εκδικητικότητα κ.α. Στα έγγραφα της ΕΛΑΣ υπήρχαν απειλές που αφορούσαν το σπίτι μου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το γραφέιο μου. Ηταν συγκεκριμενοποιημένες και όχι γενικόλογες αναφορές». Ωστόσο, σημείωσε ότι «Δεν βλέπω συμπεριφορά θεσμικής εκτροπής στην περίπτωση του κ. Λάμπρου. Εγινε προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης και διαμόρφωσης νομοθεσίας καλύτερης… Οι συνομιλίες ήταν όλες εντός θεσμικού πλαισίου καθώς όλες έτειναν προς αποκατάσταση νομιμότητας».

Επιπροσθέτως, ο υπουργός υπερασπίστηκε τον δικό του νόμο επισημαίνοντας ότι από την εφαρμογή του ο πληθυσμός των φυλακών έχει μειωθεί κατά 2.000 κρατουμένους.



Πηγή : protothema.gr


Νεκρός ο ένας Ρώσος πιλότος - Επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Τουρκίας – Ρωσίας



Στα όρια είναι πλέον οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία με την αιτιολογία ότι παραβίαζε τον εναέριο χώρο της.

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη τους. Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ερευνούν την περιοχή για την ανεύρεση των πιλότων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.




Επιχειρώντας να κατεβάσει τους τόνους, τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.


Σύμφωνα με την Αγκυρα, τουρκικά F-16 S κατέρριψαν σήμερα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, όμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.



Πηγή


Δύο ύποπτους πάνω σε μηχανή «φωτογράφησαν» οι κάμερες



Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα φωτογράφησαν οι κάμερες λίγο πριν την έκρηξη βόμβας στις 3:35 τα ξημερώματα στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ στην Ξενοφώντος.

Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και όπως όλα δείχνουν άφησαν έξω από την είσοδο του ΣΕΒ τον σάκο με τη βόμβα που εξερράγη τα ξημερώματα «φωτογράφησαν» οι κάμερες που βρίσκονται στον ΣΕΒ, την Κυπριακή πρεσβεία και τα άλλα κτήρια που βρίσκονται κοντά.  Η περιοχή γύρω από το κτίριο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, όπου στις 3.35 τα ξημερώματα σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη βόμβας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Tης βομβιστικής επίθεσης είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε δύο εφημερίδες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης ενώ πολλά ερωτήματα τίθενται για το γεγονός ότι δεν υπήρχε φύλαξη στην κυπριακή πρεσβεία που βρίσκεται ακριβώς απέναντι παρά την εντολή Τόσκα.

Στο σημείο που έγινε η έκρηξη, άνοιξε κρατήρας, ενώ έχει υποστεί μεγάλες ζημιές η πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ. Παράλληλα, σοβαρές υλικές ζημιές έχουν προκληθεί στην πρεσβεία της Κύπρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, καθώς και στο ξενοδοχείο Αμαλία, από την πλευρά της οδού Ξενοφώντος.





Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ άνδρες του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών βρίσκονται ακόμη στην οδό Ξενοφώντος.

 Συγκεκριμένα, κλειστά είναι όλα τα γραφεία στην οδό Ξενοφώντος, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση σε οποιονδήποτε, ενώ παράλληλα κλειστά είναι τα καταστήματα στη στοά Οικονομίδη, αφού έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.  Το τραμ δεν λειτουργεί στο σταθμό του Συντάγματος, αφού παραμένει αποκλεισμένη από τα ξημερώματα όλη η γύρω περιοχή. Τερματικός σταθμός έχει προσωρινά γίνει στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.






Πηγή


Δεν παραιτήθηκε ο Μεϊμαράκης - Αντιπρόεδρος ο Γιάννης Πλακιωτάκης


Περιμένοντας ένα... σημάδι μόνο από τον Αντώνη Σαμαρά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όχι μόνο δεν υπέβαλε την οριστική παραίτησή του από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αλλά όρισε και αντιπρόεδρο του κόμματος τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Κύκλοι του κ. Μεϊμαράκη δηλώνουν στο newsit.gr ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και δίνουν έτσι χρόνο στον Αντώνη Σαμαρά να διαψεύσει το πρωτοσέλιδο του Έθνους της Δευτέρας.

"Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ορίζεται Αντιπρόεδρος του Κόμματος, ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης", ανέφερε η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης (24.11.2015) το γραφείο Τύπου του κόμματος. Η τοποθέτηση του νέου αντιπροέδρου της ΝΔ έρχεται λίγες ώρες πριν από την κρισιμότατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος στις 19:00 το απόγευμα. Εκεί όπου όλοι περιμένουν να δουν αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Μετά το φιάσκο με τις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, έχει ξεσπάσει εμφύλιος στο κόμμα. Ανελέητος είναι ο πόλεμος ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Αντώνη Σαμαρά, με τους δυο άνδρες να... μιλούν ο ένας στον άλλο μέσω κύκλων και διαρροών. Αφορμή για την κόντρα των δυο ανδρών ήταν το πρωτοσέλιδο του Έθνους της Δευτέρας (23.11.2015), όπου κύκλοι προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά εμφανίζονταν να ζητούν την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με παρέμβασή του στην εκπομπή enikos στο Star, ζήτησε από τον προκάτοχό του να βγει δημόσια και να διαψεύσει πως αυτά που γράφτηκαν και αποδόθηκαν σε "κύκλους" του, τον εκφράζουν και να ξεκαθαρίσει πως εκείνος, που στις 5 Ιουλίου τον έχρισε μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος όταν παραιτήθηκε, δεν τον θεωρεί υπεύθυνο για το φιάσκο της Κυριακής και άρα δεν θέλει να παραιτηθεί ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε μεταξύ άλλων πως επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά ο πρώην πρωθυπουργός δεν του "βγήκε" στο τηλέφωνο. Μέσω του newsit.gr, κύκλοι του Αντώνη Σαμαρά "απάντησαν" στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πως δεν ήθελε να έχει επικοινωνήσει με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, θα μπορούσε να του έχει τηλεφωνήσει στο κινητό του!

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να μην προσέλθει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας το απόγευμα, ούτε και να κάνει κάποια δημόσια δήλωση για το θέμα του πρωτοσέλιδου, όπως τον καλει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ούτως ώστε να μην παραιτηθεί.



Πηγή : newsit.gr


«Παράθυρο» ατιμωρησίας για όσους δεν κόβουν αποδείξεις - Η... χαρά του φοροφυγά είναι το νέο «ποινολόγιο»




Μαρία Βουργάνα

«Παράθυρο» ατιμωρησίας για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που συνηθίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις σωρηδόν ανοίγει το νέο ποινολόγιο της Εφορίας που ισχύει από τις 17 Οκτωβρίου. Με τις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς των προστίμων, καταργούνται τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν από τις φορολογικές αρχές μετά από έλεγχο για κάθε απόδειξη που δεν είχε εκδοθεί.

Επίσης, παρελθόν αποτελούν τα αυτοτελή πρόστιμα που επιβάλλονταν για έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, καθώς επίσης και για αποδοχή εικονικών τιμολογίων.

Παράλληλα εκλογικεύονται τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται σε περιπτώσεις υποβολής ανακριβών δηλώσεων και μη υποβολής δηλώσεων, ενώ καθιερώνονται νέου τύπου πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ. Ειδικότερα στην περίπτωση της μη έκδοσης αποδείξεων καταργούνται τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) και 500 ευρώ (για τα διπλογραφικά βιβλία) που επιβάλλονταν για κάθε απόδειξη που δεν είχε εκδώσει ο επιχειρηματίας ή ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Τα πρόστιμα τα οποία έφταναν έως 30.000 ευρώ ανάλογα με το πλήθος των αποδείξεων περιορίζονται μόνο σε ένα πρόστιμο ίσο με το 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν. Με τις αλλαγές αυτές, ευνοούνται όσοι συνηθίζουν να μην εκδίδουν αποδείξεις σωρηδόν, αλλά και όσοι δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, όπως είναι οι γιατροί και οι επιχειρήσεις παροχής ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν πλέον την επιβολή κανενός προστίμου, αν εντοπιστούν να μην κόβουν αποδείξεις.

Σε περίπτωση όπου δεν συνεργάζεται ο φορολογούμενος κατά τη διενέργεια ελέγχου επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να φτάνουν στη Δικαιοσύνη μόνο οι «σοβαρές» κατά τον νομοθέτη παραβάσεις φοροδιαφυγής. Τα πρόστιμα για έκδοση πλαστών τιμολογίων καταργούνται, αλλά έρχονται αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις για κάθε απόκρυψη φορολογητέας ύλης με ΦΠΑ πάνω από 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ για οποιοδήποτε άλλο φόρο.Αναλυτικές οδηγίες για το νέο καθεστώς των προστίμων παρέχονται με εγκύκλιο του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκα που δημοσιεύει σήμερα η «Η».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ


Ρωσικό Sukhoi Su-24 κατερρίφθη από τουρκικά πυρά




Ενα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Sukhoi Su-24 κατερρίφθη από την Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, το πρωΐ της Τρίτης.

H Αγκυρα υποστηρίζει ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αγνόησε τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και κατερρίφθη από δύο τουρκικά F-16S. Η Μόσχα, ωστόσο, διαψεύδει ότι το αεροσκάφος προειδοποιήθηκε, επιμένει ότι δεν παραβιάστηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος και δηλώνει ότι η κατάρριψη έγινε από το έδαφος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα και διασώθηκαν. Ενας εκ των δύο βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και ο άλλος αναζητείται.

Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών.

"Eνα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο", ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης υποστηρίζει ότι η καταγεγραμμένη πορεία του αεροσκάφους αποδεικνύει ότι πετούσε πάνω από συριακό και όχι τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να συντονιστεί με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και όλες τις εμπλεκόμενες χώρες για την αντιμετώπιση των τελευταίων εξελίξεων στα σύνορα με την Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στην βόρεια επαρχία της Λατάκια. Στο σημείο μάχονται φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με αντικαθεστωτικούς και βρίσκονταν σε εξέλιξη βομβαρδισμοί. Ρωσικές και συριακές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή.




Πηγή


Δεν απέπλευσε πλοίο για το Μαρμάρι λόγω τηλεφωνήματος για βόμβα




Η ειδοποίηση για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έγινε στο τελωνείο Ραφήνας

Προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «EVIA STAR» με προορισμό το Μαρμάρι, έγινε το πρωί της Τρίτης από άγνωστο στο τελωνείο της Ραφήνας.

Το πλοίο που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 08:30, από το λιμάνι της Ραφήνας, ακινητοποιήθηκε άμεσα από στελέχη του Λιμενικού.

Οι 48 επιβάτες του πλοίου αποβιβάστηκαν στο λιμάνι έως ότου το πλοίο ερευνηθεί από ειδικό κλιμάκιο της ασφάλειας του Λιμενικού.



Πηγή


Μετά το κράξιμο : ΔΕΗ αν έγιναν λάθος διακοπές ρεύματος θα κάνουμε επανασύνδεση



Σε διευκρινίσεις προχώρησε η διοίκηση της ΔΕΗ μετά τις καταγγελίες καταναλωτών για διακοπή παροχής ρεύματος για ελάχιστες οφειλές αλλά και την σφοδρή αντίδραση του υπουργού Π. Σκουρλέτη ο οποίως μέσω κύκλων του έκανε λόγο ακόμη και για... πολιτικό σαμποτάζ.

Σε άτυπη ενημέρωσή της η ΔΕΗ σχολιάζει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν περί αποκοπών πελατών με χαμηλές οφειλές. Κύκλοι της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι «χωρίς να αποκλείεται περίπτωση σφάλματος, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ ενεργούν με τον προσήκοντα επαγγελματισμό στα πλαίσια των υπηρεσιακών εντολών και οδηγιών, επιδεικνύοντας παράλληλα την μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία και ευελιξία».

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι «οποιαδήποτε συγκεκριμένη καταγγελία γίνεται θα ερευνάται με βάση τις υπηρεσιακές διαδικασίες της ΔΕΗ» και διαβεβαιώνουν πως «σε περίπτωση σφάλματος οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν, το ταχύτερο δυνατό, σε επανασύνδεση».

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι «η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και κοινωνική ευαισθησία».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, προέβη σε αυστηρές συστάσεις στους περιφερειακούς διευθυντές της ΔΕΗ που προχωρούν σε διακοπή ρεύματος για οφειλές μικρών ποσών, κάνοντας λόγο ακόμη και για «πολιτικό σαμποτάζ».

Μετά από τις καταγγελίες που έφτασαν στο υπουργείο για διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που χρωστούν 300 ευρώ, ο κ. Σκουρλέτης έχει δώσει ρητή οδηγία να μην γίνονται διακοπές για χρέη κάτω από 1.000 ευρώ. Κύκλοι του υπουργού έλεγαν μάλιστα: «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο πολιτικού σαμποτάζ. Αυτή η κυβέρνηση τα έχει δει όλα. Έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, η δουλειά των διευθυντών είναι να κινούνται με βάση τις κατευθύνσεις της διοίκησης.  Αν κάποιος περιφερειακός διευθυντής δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, θα αντιμετωπιστεί με πλεόνασμα αυστηρότητας».




Πηγή: iefimerida.gr