Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Ρωσικό Sukhoi Su-24 κατερρίφθη από τουρκικά πυρά




Ενα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Sukhoi Su-24 κατερρίφθη από την Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, το πρωΐ της Τρίτης.

H Αγκυρα υποστηρίζει ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αγνόησε τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και κατερρίφθη από δύο τουρκικά F-16S. Η Μόσχα, ωστόσο, διαψεύδει ότι το αεροσκάφος προειδοποιήθηκε, επιμένει ότι δεν παραβιάστηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος και δηλώνει ότι η κατάρριψη έγινε από το έδαφος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα και διασώθηκαν. Ενας εκ των δύο βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και ο άλλος αναζητείται.

Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών.

"Eνα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο", ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης υποστηρίζει ότι η καταγεγραμμένη πορεία του αεροσκάφους αποδεικνύει ότι πετούσε πάνω από συριακό και όχι τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να συντονιστεί με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και όλες τις εμπλεκόμενες χώρες για την αντιμετώπιση των τελευταίων εξελίξεων στα σύνορα με την Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στην βόρεια επαρχία της Λατάκια. Στο σημείο μάχονται φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με αντικαθεστωτικούς και βρίσκονταν σε εξέλιξη βομβαρδισμοί. Ρωσικές και συριακές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή.




Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου