Δραματικό χαρακτήρα δίνει από μια ομάδα Ιρανών στη διαμαρτυρία των εγκλωβισμένων μεταναστών στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Ο ένας μετά τον άλλο, νεαροί μετανάστες άρχισαν από το πρωί να ράβουν τα στόματά τους με κλωστή και να κάθονται γυμνοί και σιωπηλοί πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, ζητώντας να τους επιτραπεί η διέλευση.
Την ίδια ώρα στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ξεκαθάριζε πως η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί οικονομικούς μετανάστες στο έδαφός της και ότι το ίδιο κάνουν η Σερβία, η Σλοβενία και η Κροατία, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Ε.Ε και ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.
Η ακραία μορφή απεργίας πείνας των Ιρανών σόκαρε μέλη εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη, οι οποίοι επιχείρησαν να τους πείσουν να μην προχωρήσουν και να δεχτούν ιατρική βοήθεια. Ως το μεσημέρι, περισσότεροι από δέκα Ιρανοί είχαν ράψει τα στόματά τους, δηλώνοντας πως θα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημά τους. «Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα με την υγεία τους. Σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί είμαστε εδώ, έτοιμοι για να τους παράσχουμε βοήθεια», είπε στο «Έθνος» ο συντονιστής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Αντώνης Ρήγας.
Οι Ιρανοί απεργοί πείνας έχουν στο πλευρό τους εκατοντάδες συμπατριώτες τους, αλλά και μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα ζητούν να αναγνωριστεί και σ΄ αυτούς η ιδιότητα του πρόσφυγα, όπως γίνεται για τους Σύρους, τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Κεντρική Ευρώπη. Πολλοί απ΄ αυτούς βρίσκονται ως και μια εβδομάδα στην περιοχή, από τότε που οι αρχές της ΠΓΔΜ «μπλόκαραν» τη διέλευση άλλων εθνικοτήτων και διαμένουν σε πρόχειρο καταυλισμό που έχουν στήσει με σκηνές στην ουδέτερη ζώνη.
Μέρος αυτών είχαν αναχωρήσει με λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, ενώ άλλοι εκτιμάται πως αναζήτησαν άλλες οδούς διέλευσης κατά μήκος των συνόρων. Μέλη ΜΚΟ διαμαρτυρήθηκαν χθες για το εισιτήριο, ύψους 50 ευρώ, που ζητούν οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων για την επιστροφή τους στην Αθήνα. Ζήτησαν τη δραστική μείωση του αντιτίμου, μέχρι και τον εκμηδενισμό του, υποστηρίζοντας πως υπήρξαν δεσμεύσεις κρατικών παραγόντων για δωρεάν μεταφορά, προκειμένου να αποφορτιστεί η περιοχή.
Ο ίδιος δεν συμμερίζεται την άποψη που αποδίδει την αραίωση των δρομολογίων στην επιδείνωση του καιρού. «Στα τέλη Οκτωβρίου που είχαμε τα απανωτά ναυάγια τους έπνιγαν με 7 και 8 μποφόρ. Το μεγάλο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου έγινε θαλασσοταραχή», είπε και πρόσθεσε: «Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι είναι η αιτία. Δεν θέλουν να προκαλέσουν αυτή την εποχή την Ευρώπη και να την αναγκάσουν να πάρει μέτρα στην Τουρκία».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου