Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Πάλι ξεφτιλίστηκε ο Τριανταφυλλίδης για fake news και γελάει ο κόσμος μαζί του


 

Χθες κυκλοφόρησε ενα παραποιημένο έγγραφο στο Twitter, ξεφτιλίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτόν που το ανέβασε για να κάνει δήθεν αντιπολίτευση. 

Το έγγραφο αυτό, αποδείχθηκε πολύ γρήγορα πως είναι πλαστό και ανέβηκε νομίζοντας ότι θα κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά τελικά έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο, όμως, για να γίνει επιχείρημα στα χείλη του Τριανταφυλλίδη και να ξεφτιλιστεί για ακόμα μία φορά. 

Φυσικά και δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία που ο Τριανταφυλλίδης πηγαίνει στιος εκπομπές και πετάει λάσπη αναπαράγοντας fake news, χωρίς να τον νοιάζει η ξεφτίλα. 


Η ανακοίνωση της ΝΔ:

Η χυδαιότητα και η παραπληροφόρηση από troll συγκεκριμένης πολιτικής προέλευσης, το περιεχόμενο των οποίων δυστυχώς αναπαράγουν και επώνυμοι, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Έφθασαν στο σημείο, στην προσπάθεια να πληγεί ο Πρωθυπουργός, να αλλοιώσουν συνειδητά έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών για την κάλυψη της παρουσίας της πρέσβειρας της Ελλάδας στις ΗΠΑ στην εκδήλωση του Boston College, όπου θα μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η νόθευση δημοσίου εγγράφου συνιστά βαριά περίπτωση πλαστογραφίας. Για τη σύνταξη και διακίνηση του πλαστογραφημένου εγγράφου τον λόγο θα έχει η δικαιοσύνη.

 

ΥΓ. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ που τα στελέχη του, προσπαθούν να κάνουν θέμα ότι ο Πρωθυπουργός πήγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να μιλήσει στο Boston College τους πληροφορούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκλήθη να μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης με την πρωθυπουργική ιδιότητά του, όχι ως ιδιώτης. Πρόσκληση που τιμά και τον ίδιο και την χώρα. Απευθείας από τις ΗΠΑ, στις οποίες ταξίδεψε δύο φορές σε διάστημα μιας εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός πήγε για σειρά συναντήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Η χυδαιότητα έχει γίνει πλέον ο μοναδικός τρόπος αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.


Εύσημα Λαγκάρντ στην Ελλάδα για την φορολόγηση των υπερκερδών στις εταιρείες ενέργειας

 


Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογήσει με συντελεστή 90% τα υπερ - έσοδα των εταιρειών ενέργειας επέλεξε να αναφερθεί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρακάθισε σε γεύμα μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Συγκεκριμένα η κ. Λαγκάρντ έκανε παράδειγμα και τόνισε πως η ελληνική πολιτική για την φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας βοηθούν στην υποστήριξη των πολιτών, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές μπορούν από κοινού να δώσουν πίσω κάποια οφέλη στους πολίτες, την ώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.



Έκλεβαν Smart και πουλούσαν ναρκωτικά

 



Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, εγκληματική οργάνωση που αφαιρούσε συστηματικά εξαρτήματα από αυτοκίνητα και δραστηριοποιείτο και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε χθες 23-5-2022, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση από την ανωτέρω Υπηρεσία, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 12 μέλη της, εκ των οποίων 7 αλλοδαποί και 5 ημεδαποί. Αναζητούνται οι συνεργοί τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη και αλλοδαπός κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Για την εξάρθρωση της συμμορίας προηγήθηκε πολύμηνη ενδελεχής έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε η δράση της, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2022 και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της.

Όπως διαπιστώθηκε, η δραστηριοποίηση της συμμορίας στην αφαίρεση εξαρτημάτων από συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτων και στη διακίνηση διαφόρων ναρκωτικών ουσιών όπως κάνναβη, κοκαΐνη, MDMA , ECSTACY , εκτείνετο κυρίως στις περιοχές του Βύρωνα, της Καισαριανής και του Παγκρατίου καθώς και στα Νότια Προάστια.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν σχεδόν αποκλειστικά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας και με τη χρήση είτε διαρρηκτικών εργαλείων είτε με μερική στρέβλωση στις θύρες αυτών, αποκτούσαν πρόσβαση στον εσωτερικό τους χώρο και αφαιρούσαν εξαρτήματα-ανταλλακτικά (τιμόνια, λεβιέ ταχυτήτων, στροφόμετρα, προφυλακτήρες, πλαστικά μέρη κ.τ.λ.), τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν με σκοπό το οικονομικό όφελος.

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης στις μεταξύ τους συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές, χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες λέξεις – φράσεις και ορολογίες.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν:

61 περιπτώσεις κλοπών από αυτοκίνητα

40 συναλλαγές – διακινήσεις ναρκωτικών ουσιών

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκαν 19 έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους (καβάτζες) των μελών της οργάνωσης, στις περιοχές του Αγίου Δημητρίου, Παγκρατίου, Γλυφάδας, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής και Δάφνης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

9 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα

3 μοτοσυκλέτες

3 μαχαίρια

ηλεκτρικός εκκενωτής ( tazer )

πτυσσόμενη ράβδος

πιστόλι -ρεπλίκα

το χρηματικό ποσό των -41.815- ευρώ

κοκαΐνη βάρους -56,3- γραμμαρίων

κάνναβη, σε μορφή πλάκας σοκολάτας βάρους -351- γραμμαρίων

κάνναβη βάρους -221,7- γραμμαρίων

κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη βάρους -38,4- γραμμαρίων

κάνναβη με αναμειγμένο καπνό βάρους -141- γραμμαρίων

3 αυτοσχέδια τσιγάρα περιέχοντα κάνναβη

ζυγαριά ακριβείας

5 κινητήρες I . X . E . αυτοκινήτων

πλήθος από εξαρτήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων (καθίσματα, τιμόνια, προφυλακτήρες, κοντέρ, καθρέπτες, λεβιέ ταχυτήτων, φανάρια πορείας, φινιστρίνια, μοχλοί χειρισμού συστημάτων φωτισμού, θύρες εισόδου και αποσκευών, συστήματα αναδίπλωσης κουκούλας, αποθηκευτικά συρτάρια, ηχοσυστήματα, ταχύμετρα, οθόνες πλοήγησης κ.τ.λ.)

πλήθος μεταλλικών εργαλείων

17 κινητά τηλέφωνα

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.






19 παιδιά νεκρά και δύο εκπαιδευτικοί από τα πυρά 18χρονου ενόπλου στις ΗΠΑ

 



Εικοσιένας άνθρωποι, 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί, έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά ενός 18χρονου σε δημοτικό σχολείο στην πόλη Ουβάλντε, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των πολιτειακών αρχών δημόσιας ασφάλειας του Τέξας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, προσθέτοντας πως σκοτώθηκε επίσης και ο δράστης σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς. 

Παραμένει ακόμη άγνωστο στις αρχές τι οδήγησε τον 18χρονο Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητή λυκείου στην Ουβάλντε, να δολοφονήσει 19 μικρούς μαθητές και δύο ενηλίκους, τουλάχιστον ο ένας εκ των οποίων ήταν εκπαιδευτικός, ανοίγοντας πυρ μέσα στις αίθουσες του πρωτοβάθμιου σχολείου Ρομπ της μικρής πόλης της πολιτείας Τέξας, κάπου 130 χιλιόμετρα από το Σαν Αντόνιο.

Πληροφορίες λένε ότι οι συμμαθητές του παλιά στο σχολείο, κορόιδευαν τον δράστη για τραυλισμό, για τα ρούχα που φορούσε και την φτωχή του οικογένεια.

Ο 18χρονος ύποπτος για τη σφαγή κατονομάστηκε από τις αρχές ως Σαλβαδόρ Ράμος, πρώην μαθητής του γυμνασίου του Γιουβάλτνι, όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, σημειώνοντας ότι δολοφόνησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς «με βάρβαρο και παράλογο τρόπο» μέσα στο σχολείο.

Φορώντας αλεξίσφαιρο, εφοδιασμένος με ένα τουφέκι εφόδου και ένα περίστροφο, τα οποία είχε αγοράσει στα γενέθλια του. Ο νεαρός αρχικά διέφυγε με ημιφορτηγό, που ενεπλάκη σε «θεαματικό τροχαίο», προτού το εγκαταλείψει και πάει στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ περί τις 11:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), προσπαθώντας κατά τα φαινόμενα να ξεφύγει από αστυνομικούς.

Ο νεαρός δράστης σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς που ακολούθησε.

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, δήλωσε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.

Σύμφωνα με το κυβερνήτη, ο δράστης κλείστηκε μέσα στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος στο Γιουβάλτνι και έπεσε νεκρός μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Αρχικά έβαλε στο στόχαστρο τη γιαγιά του, την οποία πυροβόλησε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και η κατάσταση της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί.

Σύμφωνα με το CNN τα παιδιά που έπεσαν νεκρά από τα πυρά του 18χρονου είναι ηλικίας 7-11 ετών ενώ από τους ενήλικες που σκότωσε ο Ράμος έχει ταυτοποιηθεί μια δασκάλα, η Έβα Μιρέλες, η οποία εργαζόταν 17 χρόνια στο σχολείο.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ένα κοριτσάκι 10 ετών και μια γυναίκα 66 ετών, νοσηλεύονταν «σε κρίσιμη κατάσταση» στο University Health, στο Σαν Αντόνιο, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.



Επίσημη διαμαρτυρία της ΕΕ στην Τουρκία για τις πτήσεις κοντά στην Αλεξανδρούπολη

 


Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσαν οι παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών, που πέταξαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, προκαλώντας έντονο διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ανησυχία του μετέφερε στον πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζέι, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Τwitter.

«Μετέφερα στον πρέσβη Μποζέι της τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην ΕΕ τη σοβαρή μας ανησυχία για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Τουρκίας κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή πιο σημαντικά από ποτέ», ανέφερε ο κ. Σανίνο.



Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επιχειρηματικούς και επενδυτικούς παράγοντες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, Mubadala, Khaldoon Khalifa Al Mubarak, έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο πλευρών και εξετάστηκαν ώριμα project που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας συνεπενδυσεων, η οποία έχει διευρυνθεί ουσιαστικά φέτος. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός επισήμανε τη σχέση φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ο κ. Al Mubarak τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «ξεχωριστό στρατηγικό εταίρο» για τα ΗΑΕ, προσθέτοντας πως την τελευταία διετία έχει σημειωθεί «εντυπωσιακή» πρόοδος στις διμερείς σχέσεις.

Στη συνάντηση με τον ιδρυτή και Διευθυντή Επενδύσεων της Bridgewater Associates, Ray Dalio, συζητήθηκε εκτενώς η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη παραδοσιακών και νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Dalio αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Jared Cohen, Διευθύνοντα Συμβούλιο της Jigsaw, η οποία αποτελεί δημιούργημα της Alphabet. Συζητήθηκαν οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Trafigura, Jeremy Weir, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική ενεργειακού μετασχηματισμού της ελληνικής ακτοπλοΐας, στο πλαίσιο της ευρύτερης ολιστικής στρατηγικής για στροφή προς πράσινες μορφές ενέργειας τόσο στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις όσο και στις υποδομές ελληνικών νησιών.



Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Κάνει λάθος αν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία μας

 



Ξεκάθαρο μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του με τον Πρόεδρο του Φόρουμ, Borge Brende, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «Θυμάμαι πριν από τον Μάρτιο του 2020 όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και έστειλε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα ελληνικά σύνορα και εμείς είπαμε όχι και υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ευρωπαϊκή ηγεσία στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια.

Ότι δεν ήθελε να μου μιλήσει. Οπότε ελπίζω ότι θα αλλάξει γνώμη ξανά, αλλά για να σοβαρευτούμε, είμαστε γείτονες και πάντα χρειάζεται να μιλάμε και να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς. Δεν θα γίνουμε ποτέ εμείς εκείνοι που δεν θα θέλουν να μιλάνε με τους γείτονές τους.

Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα κάνω γνωστό στον κόσμο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται αναθεωρητικά κάνει λάθος. Γιατί αυτό που έχουμε δει δυστυχώς τους τελευταίους δυο μήνες είναι ότι ενώ πήγα στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και πίστεψα ότι ήταν μια καλή συνάντηση αλλά έναν μήνα μετά είδαμε υπερπτήσεις χωρίς προηγούμενο πάνω από τα νησιά μας και αυτή η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και θα θέτω αυτό το θέμα όποτε μπορώ μέχρι η Τουρκία να αλλάξει την συμπεριφορά της».




Μεγαλώνει η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ! Στο 9,9% η διαφορά σε δημοσκόπηση της Marc

 


Στο 9,9% είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (1 στους 3) επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.



Στην πρόθεση ψήφου, 

η ΝΔ συγκεντρώνει 32%, 

ο ΣΥΡΙΖΑ 22,1%, 

το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13,2%,

 το ΚΚΕ 5,7%, 

η Ελληνική Λύση 4,6%, 

το ΜέΡΑ 25 2,8%, 

οι Έλληνες για την Πατρίδα 2%, 

η Εθνική Δημιουργία (Μπογδάνος, Τζήμερος, Κρανιδιώτης) 1,1%, 

άλλο κόμμα 3%, 

αναποφάσιστοι 9,8%.



ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος με 48,7% θετικές γνώμες, έναντι 50,3% αρνητικές, ακολουθεί δεύτερος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με 38,1% θετικές γνώμες και 49,1% αρνητικές και έρχεται στην τρίτη θέση ο Αλέξης Τσίπρας με 30,5% θετικών έναντι 68,7% αρνητικών γνωμών.



Πάνω από τους μισούς πολίτες (ποσοστό 55,5%) θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ενώ το 41,1% το φθινόπωρο.



Ένας στους τρεις ερωτηθέντες (ποσοστό 27,1%, αυξημένο από την προηγούμενη μέτρηση) θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει το 12,4% (έναντι 13,2% στην προηγούμενη μέτρηση). Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέλει το 13% (αυξημένο ποσοστό σε σχέση με το 9,6%), συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ επιθυμεί το 14,2% (14,4%), ενώ κυβέρνηση τεχνοκρατών με στήριξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ θέλει το 8,8%.



Σχετικά με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 60% ότι ήταν θετική ή μάλλον θετική, έναντι 32,9% που είδαν το ταξίδι του πρωθυπουργού αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.



Η ακρίβεια αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 81,6% (έναντι 84,7% της προηγούμενης δημοσκόπησης), ο πόλεμος στην Ουκρανία ακολουθεί σε ποσοστό 58,1% (έναντι 77,4%) και η εγκληματικότητα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 33,7 (έναντι 17,7). Το θέμα της πανδημίας έχει πέσει κατά πολύ, καθώς από το 40,7% σε προηγούμενη μέτρηση, είναι πλέον στο 24,4%. Ακολουθούν τα εθνικά-ελληνοτουρκικά (22,6%), οι φυσικές καταστροφές (13,2%) και το μεταναστευτικό (8,5%).



Ως προς τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 42,9% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία βοήθεια αλλά χρειάζονται άμεσα και άλλα μέτρα. Το 41,1% απαντά ότι τα μέτρα αυτά δεν προσέφεραν σχεδόν καμία βοήθεια, ενώ το 14,5% δηλώνει ότι επρόκειτο για σημαντική βοήθεια, δεδομένων των συνθηκών.




Εγκρίθηκε και ο διαγωνισμός για το Φορέα Λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης

 


Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκινά το διαγωνισμό για το έργο «Λειτουργία και Συντήρηση του Μετρό της Θεσσαλονίκης», προϋπολογισμού 292 εκατ. ευρώ μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μετά και τη σχετική σημερινή έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ.

Η Σύμπραξη θα αφορά στη Λειτουργία και Συντήρηση του δικτύου και των σταθμών του Μετρό Θεσσαλονίκης, τόσο για τη βασική γραμμή όσο και για την επέκταση προς Καλαμαριά, καθώς και του τροχαίου υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.

Η υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ εξασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης, ενώ ο κίνδυνος διαθεσιμότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταφέρεται στον ΙΦΣ, χωρίς καμία ευθύνη και πρόσθετο κόστος να βαρύνει το Δημόσιο.

Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι συνολικά 12 χρόνια.

Επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία στο τέλος του 2023, αλλάζοντας την εικόνα της πόλης, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και φέρνοντας νέες θέσεις εργασίας.



Συντάξεις: Με τροπολογία επιταχύνονται περαιτέρω οι διαδικασίες επεξεργασίας των αιτήσεων

 



Στην περαιτέρω επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εκκρεμούν καθώς και όσων θα κατατεθούν στο εξής, αποσκοπεί η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών».

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει ρητά την κατάργηση ενός διαδικαστικού σταδίου το οποίο είχε ήδη καταστεί ανενεργό με το νόμο 4670/2020. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται για λόγους νομικής σαφήνειας, προκειμένου να αρθούν ερμηνευτικές αμφιβολίες και να αποφευχθεί η εκ νέου κλήση των ασφαλισμένων.

Σημειώνεται επίσης ότι η ρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έχει κρίνει ότι ο διοικούμενος έχει εκφράσει τις απόψεις του με την υποβολή της αίτησης, συνεπώς δεν απαιτείται στάδιο προηγούμενης ακρόασης.




Διαθέσιμα για όλους το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Εθνικό Μητρώο Εμβολισμών Παιδιών και Εφήβων

 



Σε λειτουργία για χρήση από τους γονείς τέθηκαν το πρωί της Δευτέρας το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Εθνικό Μητρώο Εμβολισμών Παιδιών και Εφήβων. Πρόκειται για δύο υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την παρακολούθηση της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού και διευκολύνουν τον προγραμματισμό των βασικών παιδιατρικών εμβολίων. Με τον τρόπο αυτό, οι γονείς και οι παιδίατροι έχουν πλέον τη δυνατότητα να οργανώνουν αποτελεσματικότερα τη φροντίδα της υγείας των παιδιών.

Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού: Με την ψηφιοποίηση του μέχρι πρότινος έγχαρτου Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού, το παιδιατρικό ιστορικό περνά στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ). Έτσι, το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού εμφανίζεται πλέον ως μια ξεχωριστή υποκατηγορία του ΑΗΦΥ και είναι προσβάσιμο στους γονείς μέσα από το ehealth.gov.gr, στην ενότητα «Παιδιατρικό Ιστορικό». Στο Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού εμφανίζονται τα δεδομένα υγείας του παιδιού για κάθε ηλικιακή του περίοδο. Εμφανίζεται, επίσης, και το σύνολο των εμβολιασμών που έχουν καταχωριστεί από τον ιατρό στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων (τόσο όσοι εμβολιασμοί έχουν ήδη γίνει, όσο και οι επόμενοι που έχουν προγραμματιστεί από τον ιατρό).

Εθνικό Μητρώο Εμβολισμών Παιδιών και Εφήβων: Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Η σύσταση του Μητρώου Εμβολιασμού Παιδιών κι Εφήβων αποσκοπεί στην ηλεκτρονική καταγραφή των εμβολίων για όλα τα νοσήματα. Στο Μητρώο θα καταχωρίζονται όλα τα δοσολογικά σχήματα που χορηγούνται μέχρι και την εφηβική ηλικία, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά κι Εφήβους και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται στους γονείς η δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες του Εθνικού Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων που αφορούν στην εμβολιαστική κάλυψή των παιδιών τους, τα οποία είναι ασφαλιστικά εξαρτώμενα μέλη τους.



Ένας πρώτος απολογισμός της εποχής της πανδημίας

 


Η αναστολή της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους κοινωνικού συγχρωτισμού -πλην των δομών υγείας και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς- από την 1η Ιουνίου και η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών, μας δίνει μια αφορμή αισιοδοξίας. Είναι, λοιπόν, στιγμή για να επισημάνουμε κάποια σημεία αυτής της επίμονης και επίπονης πορείας και να κάνουμε ένα πρώτο απολογισμό:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η καλύτερη θέση στην Ε.Ε. των 27 στον δείκτη της συνολικής υπερβάλλουσας θνησιμότητας από κάθε αιτία θανάτου στα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας.

Καταφέραμε να εμβολιαστεί το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της χώρας, και στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά την υπονόμευση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα του εμβολιασμού στο εσωτερικό της χώρας.

Υπερδιπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που, πλέον, προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προσλάβαμε 18.500 μόνιμους και έκτακτους υγειονομικούς στο Ε.Σ.Υ..

Επιταχύναμε λόγω της πανδημίας την ψηφιοποίηση του Κράτους με 1.000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και πάνω 500 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Κράτος.

Ήμασταν μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που παρείχαμε περισσότερα από 125 εκατ. δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τον Απρίλιο του 2021.

Η οικονομία μας το 2021 είχε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, παρά την πανδημία.

Ήμασταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εισηγήθηκαν και πέτυχαν να δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πήραμε τους περισσότερους πόρους στην Ε.Ε. (άνω των 30 δισ. ευρώ) με βάση πληθυσμό και Α.Ε.Π., ενώ το σχέδιο που υποβάλαμε με περισσότερες από 170 δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν, υλοποιούνται ήδη και αποσπούν πολύ θετικά σχόλια από την Επιτροπή.

Με τον δεύτερο πιο γηρασμένο -και άρα πιο ευάλωτο- πληθυσμό στην Ευρώπη και ένα από τα πιο αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας λόγω της πολυετούς υποχρηματοδότησης και της ελλιπούς πολιτικής στήριξης τα προηγούμενα χρόνια, το αποτέλεσμα διαχείρισης για την Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ένα αρνητικό παράδειγμα αποτυχημένης διαχείρισης. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Με βάση τις δυνατότητες και τους διαθέσιμους πόρους καταφέραμε να τα πάμε καλύτερα του αναμενόμενου και σίγουρα καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.. Φυσικά, πάντοτε θα παραμένει η θλίψη, αλλά και η συντριβή για όσους και όσες χάσαμε και δεν ξεχνάμε κανέναν. Βγήκαμε όμως τελικά πιο δυνατοί από την πανδημία και αξιοποιούμε όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας.




Φανερή η ενόχληση της Τουρκίας για την επιτυχία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ


 

Είναι φανερή όλες αυτές τις μέρες η ενόχληση της Τουρκίας για την επιτυχία του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Εκδήλωσαν αυτή την ενόχληση από την πρώτη στιγμή, επειδή κατάλαβαν απολύτως πόσο ενισχύθηκε η θέση της Ελλάδας. Κάτι που αρνείται επίμονα να αντιληφθεί ή να παραδεχθεί για αντιπολιτευτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για «αποτυχία». 

 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε  αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα της Ελλάδας, όσο και αν ενοχλείται από αυτό ο κ. Ερντογάν και η ηγεσία της Τουρκίας.



Έκθεση - ορόσημο για τη χώρα η 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας

 


Έκθεση - ορόσημο για τη χώρα αποτελεί η 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει- μόνη στην Ευρώπη- το 2018.

Δρομολογείται, συνεπώς, η επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου, για την οποία η κυβέρνηση εργάζεται επί μακρόν, μεθοδικά και υπεύθυνα.

Κλείνει έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Η έκθεση, η 10η διαδοχική θετική κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία:

Τονίζει ότι η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητά της.

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της- παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από τις οικονομικές επιπτώσεις- κυρίως- της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χαιρετίζοντας μάλιστα την υλοποίηση μιας σειράς από αυτές στους τομείς των δημόσιων οικονομικών, της φορολογίας ακινήτων, των επιδομάτων αναπηρίας, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και της δικαιοσύνης.

Δίνει το πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από το Eurogroup. Το ποσό αυτό αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.α.

Αναφορικά με την εξέλιξη αυτή, ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Η νέα Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη βήμα προόδου της χώρας…

Οι κοινές προσπάθειες πολιτών και Πολιτείας αποδίδουν. Και η διεθνής αναγνώριση μας δίνει κουράγιο να επιμείνουμε στην προστασία της κοινωνίας και στην ανάπτυξη της οικονομίας.  Χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης. Με σκληρή και μεθοδική δουλειά.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα αλλάζει και βαδίζει μπροστά με αυτοπεποίθηση. Συνεχίζουμε!»