Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Ποιος πληρώνει το πλυντήριο για τα εγκλήματα Πούτιν; Η Φωτίου η ο ΣΥΡΙΖΑ;

 


Τα ερωτηματικά πολλά, όπως και η πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ, που με ΜΚΟ της Θεανώς Φωτίου επιχειρεί ξέπλυμα για τα εγκλήματα πολέμου του δικτάτορα Πούτιν.

Στην διοργάνωση δήθεν για την "Ειρήνη", δεν γίνεται καμία αναφορά στην Ρωσία και κατά των εγκλημάτων πολέμου του δικτάτορα Πούτιν.

Η συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει ονοματεπώνυμο και υπογραφή Θεανώ Φωτίου - ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αποκαλύφθηκε, το τηλέφωνο της κοινότητας «Αλληλεγγύη για Όλους», που οργανώνει τη συναυλία ειρήνης για την Ουκρανία, ανήκει στη Θεανώ Φωτίου του ΣΥΡΙΖΑ και σε ΜΚΟ της Φωτίου, που από ότι φαίνεται πρέπει να ελεγχθεί και για άλλες διοργανώσεις και ενέργειες όπως η λαθρομετανάστες που έμπαιναν χωρίς έλεγχο από το 2015 έως το 2019.

Η ΝΔ με σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με την ΜΚΟ που διοργανώνει την αποκαλούμενη «Συναυλία Ειρήνης», όπου δεν γίνεται καμία αναφορά σε ρωσική εισβολή και απενοχοποιεί τον θύτη εξομοιώνοντάς τον με το θύμα, περιμένουμε να μας πουν: Πόσο κοστίζει αυτή η συναυλία και ποιος πληρώνει;»

Σε χθεσινή της ανακοίνωσή η ΝΔ υποστήριξε: «η κ. Φωτίου και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι στηρίζουν οργανωτικά την αποκαλούμενη "Συναυλία Ειρήνης". Μια συναυλία όπου, αντίθετα με την ανακοίνωση που αναγκάστηκαν να βγάλουν, δεν υπάρχουν πουθενά οι λέξεις ρωσική εισβολή. Εξομοιώνοντας έτσι τον θύτη με τα θύματα, ουσιαστικά αθωώνουν τον θύτη. Καμία έκπληξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς επιβεβαιώνει με μια ακόμη ευκαιρία και για μία ακόμη φορά την καιροσκοπική στάση "ναι μεν αλλά" που τηρεί από την πρώτη ημέρα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία».



Ιατρική Ευθανασία: Τι είναι, από πότε συζητείται, τι ισχύει στο εξωτερικό και τι στην Ελλάδα

 


Ο εμβληματικός Γάλλος ηθοποιός Αλέν Ντελόν έχει επιλέξει να φύγει από τη ζωή κάνοντας ευθανασία σε ειδική κλινική στην Ελβετία, όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γιος του ηθοποιού, Άντονι.

Ο Άντονι Ντελόν, επίσης ηθοποιός, ανέφερε μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο RTL ότι έχει συμφωνήσει να είναι δίπλα στον πατέρα του, στις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

Όπως εξήγησε, ο πατέρας του είναι πιθανό να οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση μετά τη δύσκολη εμπειρία που είχε με τον θάνατο της πρώην συζύγου του και μητέρας του Άντονι, Νάταλι Ντελόν. Η Νάταλι Ντελόν πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας το 2021, χωρίς να μπορέσει να υποβληθεί σε ευθανασία, όπως επιθυμούσε.

Η αποκάλυψη για τον Αλέν Ντελόν επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ευθανασίας που απασχολεί την ανθρωπότητα αιώνες.

Στις 25 Ιουνίου του 2021 τέθηκε σε ισχύ στην Ισπανία η νομοθεσία που επιτρέπει την ευθανασία, καθιστώντας τη χώρα μία από τις λίγες που επιτρέπει στους ασθενείς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Η νομοθεσία «απαντά σε ένα κοινωνικό αίτημα και περιλαμβάνει εγγυήσεις», διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Η Ισπανία έγινε η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που αποποινικοποίησε την ευθανασία, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και υιοθετήθηκε τον Μάρτιο από το κοινοβούλιο.

Βάσει του νόμου επιτρέπεται η ευθανασία – όταν ένας θεραπευτής προκαλεί τον θάνατο του ασθενούς–, όπως και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία – όταν ο ασθενής λαμβάνει μόνος του μια δόση σκευάσματος που του έχει συνταγογραφηθεί για να πεθάνει.

Προβλέπει ότι όποιος «πάσχει από μια σοβαρή και ανίατη ασθένεια» ή έχει «χρόνιους πόνους που τον καθιστούν ανίκανο» μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για να πεθάνει και άρα να αποφύγει «τον αφόρητο πόνο».

Ωστόσο ο νόμος περιέχει και αυστηρούς όρους: το άτομο, Ισπανός ή κάτοικος Ισπανίας, πρέπει να «έχει πλήρη συνείδηση» όταν λαμβάνει την απόφαση να πεθάνει, ενώ το αίτημά του πρέπει να γίνεται γραπτώς «χωρίς εξωτερική πίεση» και να επαναληφθεί 15 ημέρες αργότερα.

Ο γιατρός μπορεί να απορρίψει το αίτημα, αν εκτιμήσει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια ή ότι ο ασθενής δεν έχει πλήρη συνείδηση. Εξάλλου το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί και από δεύτερο γιατρό και να λάβει το πράσινο φως από επιτροπή.

Ο νόμος διχάζει την κοινή γνώμη στην Ισπανία και προκάλεσε την αντίθεση των κομμάτων της δεξιάς και της καθολικής εκκλησίας. Το Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσέφυγε χθες Πέμπτη κατά του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.


Τι είχε γίνει στην Ισπανία

Τον Ιούλιο του 2019 ισπανικό δικαστήριο της χώρας διέταξε νοσοκομείο να προχωρήσει σε ανάνηψη μίας ασθενούς, που η περίπτωσή της έγινε σύμβολο στην αντιπαράθεση για το δικαίωμα στην ευθανασία.

Ο γιατρός Μάρκος Ουρμάν συγκέντρωσε 600.000 υπογραφές μέσω της πλατφόρμας Change.org, προκειμένου η εισαγγελία να μη διώξει ποινικά τον Άνχελ Ερνάνδεθ, τον άνθρωπο που βοήθησε τη σύζυγό του Μαρία Χοσέ Καράσκο, η οποία έπασχε από πολλαπλή σκλήρυνση να φύγει αξιοπρεπώς από τη ζωή, όπως του είχε ζητήσει η ίδια.

Ο Τσέμα Λορέντε είδε την σύζυγό του που έπασχε από Αλτσχάιμερ να πεθαίνει χωρίς να μπορέσει να της προσφέρει ένα λυτρωτικό τέλος. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας, οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από την πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει η οικογένειά του ξεπέρασαν τις 374.000, ενώ άλλες 99.000 υπογραφές καταθέτει η Μαρία Ασουνθιόν Γκόμεθ, χήρα του Λουΐς ντε Μάρκος, που δεν κατάφερε να φύγει από τη ζωή όπως ήθελε.


Τι είναι όμως η ιατρική ευθανασία

Ευθανασία ορίζεται κυρίως η προσφυγή σε διαδικασίες που επιτρέπουν να προκληθεί ανώδυνος θάνατος σε μία ανθρώπινη ύπαρξη που το επιθυμεί ή υποτίθεται ότι το επιθυμεί. Για πρώτη φορά ο συγκεκριμένος όρος  χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της ιατρικής από το Francis Bacon το 17ο αιώνα.

Γίνεται αναφορά σε έναν εύκολο, ανώδυνο, ευτυχή θάνατο, όπου ήταν ευθύνη του γιατρού να απαλύνει τους «φυσικούς πόνους» του σώματος. Ο Bacon αναφέρεται σε μια «εξωτερική ευθανασία» σε αντιδιαστολή προς την «πνευματική» ευθανασία, η οποία απαιτεί την προετοιμασία της ψυχής.

Για να καταλάβετε πόσο σύνθετο πράγμα είναι η ευθανασία θα πρέπει να ξέρετε ότι διακρίνεται ανάλογα με το πως ο άνθρωπος που θα την επιλέξει δίνει την συγκατάθεσή του. Ετσι υπάρχει η εκούσια, η ακούσια και η μη εθελοντική. Υπάρχει ακόμη η μη εθελοντική ενεργός, η παθητική, η έμμεση και η ιατροϋποβοηθούμενη αυτοκτονία.


Ας αναλύσουμε κάθε μία


Εκούσια ενεργός: Είναι η σκόπιμη χορήγηση από το γιατρό φαρμακευτικών ουσιών ή η εφαρμογή άλλων ιατρικών πράξεων που οδηγούν στο θάνατο του ασθενούς. Για την πράξη αυτή απαιτείται ρητή απαίτηση και πλήρης θετική συγκατάθεση του ασθενούς.

Ακούσια ενεργός: Είναι η σκόπιμη χορήγηση από το γιατρό φαρμάκων ή η εφαρμογή άλλων ιατρικών πράξεων που οδηγούν στο θάνατο του ασθενούς. Ο ασθενής είναι διανοητικά ικανός, αλλά δεν υπάρχει εκ μέρους του ρητή απαίτηση και πλήρης συγκατάθεση. Ο ασθενής δε ρωτήθηκε αν θέλει να τερματίσει τη ζωή του.

Μη εθελοντική ενεργός: Στο πρώτο σκέλος είναι παρόμοια με τις δύο προηγούμενες. Όμως, ο ασθενής παρουσιάζει διανοητική έκπτωση (διανοητική αναπηρία) και κατά συνέπεια αδυνατεί ρητά να απαιτήσει το θάνατό του. Παράδειγμα είναι ο κωματώδης ασθενής.

Παθητική: Ορίζεται ως η διακοπή ή η απόσυρση μιας υποστηρικτικής για τη ζωή του ασθενούς θεραπευτικής αγωγής (π.χ. αναπνευστήρας) με αποτέλεσμα το θάνατό του.

Έμμεση: Ορίζεται ως η χορήγηση ναρκωτικών ή άλλων φαρμακευτικών ουσιών για την ανακούφιση της συμπτωματολογίας του ασθενούς (π.χ. πόνου), που έχει όμως ως έμμεσο επακόλουθο τη βαθμιαία πρόκληση σοβαρού βαθμού καταστολής του αναπνευστικού του συστήματος και τελικά το θάνατό του.

Ιατροϋποβοηθούμενη αυτοκτονία: Ο γιατρός, προβαίνοντας σε φαρμακευτικές ή άλλες παρεμβάσεις στον ασθενή, γνωρίζει συνειδητά ότι αυτός θα τις χρησιμοποιήσει για να τερματίσει τη ζωή του.


Η ευθανασία στο πέρασμα των αιώνων

Η ευθανασία φαίνεται ότι απασχολεί τον άνθρωπο από τα πρώτα του βήματα στην Γη. Ο Ιπποκράτης δεν ήθελε να ακούει γι αυτήν σε αντίθεση με τον Σενέκα τον Πρεσβύτερο. Αισχύλος, Σοφοκλής, Ιπποκράτης, Πλάτων, Στωικοί, Σαίξπηρ και άλλοι επίσης αναγνωρίζουν το δικαίωμα της αυτονομίας του ανθρώπου απέναντι στο θάνατο.

Το 1935 ιδρύθηκε στη Βρετανία η Εταιρεία Νομιμοποίησης της Εθελοντικής Ευθανασίας (σήμερα αποκαλείται Αξιοπρέπεια στο Θάνατο). Το 1936 δόθηκε στο θνήσκοντα βασιλέα της Αγγλίας, Γεώργιο Ε΄, μια θανατηφόρος δόση μορφίνης και κοκαΐνης με σκοπό την επίσπευση του θανάτου του. Ο βασιλεύς έπασχε από καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια και η απόφαση για τερματισμό της ζωής ελήφθη από το γιατρό του, λόρδο Dawson.

Η ευθανασία με μία διαφορετική μορφή και αιμοβόρα κίνητρα  αναβίωσε στη Γερμανία το 1920, με την έκδοση του συγγράμματος των Hoch και Βinding, καθηγητών της ψυχιατρικής και νομικής αντίστοιχα, με τίτλο «Άδεια για καταστροφή της ανώφελης ζωής». Σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτούς, ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων διανοητικά αναπήρων, με ανίατες ασθένειες ή παραμορφωμένα παιδιά, βιώνουν μια ανώφελη και ανάξια ζωή.

Σας θυμίζουν κάτι τα παραπάνω; Αν όχι αυτή η θεωρία των Hoch και Binding έγινε αναπόσπαστο τμήμα της προπαγάνδας των Ναζί για την κάθαρση της Άριας Φυλής και ενθάρρυνε γιατρούς να υιοθετήσουν τη θανάτωση ασθενών με κίνητρο τη φιλευσπλαχνία. Με την τακτική αυτή εκτελέστηκαν συνολικά 8.000 παιδιά και 300.000 ενήλικοι. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η παραπάνω θηριωδία των ναζί ήταν η αιτία για να εγκλωβιστεί ο περισσότερος κόσμος στην απόρριψη της ευθανασίας.


Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα για την ακούσια ευθανασία ισχύει το Άρθρο 300 του Ποινικού Κώδικα περί ανθρωποκτονίας με συναίνεση: «Όποιος αποφάσισε και εκτέλεσε ανθρωποκτονία ύστερα από σπουδαία και επίμονη απαίτηση του θύματος και από οίκτο για αυτόν που έπασχε από ανίατη ασθένεια, τιμωρείται με φυλάκιση».

Με τη διατύπωση αυτή αναγνωρίζεται κατά κάποιον τρόπο η ύπαρξη ελαφρυντικού, το οποίο μπορεί να ληφθεί υπόψη στην επιμέτρηση της ποινής.

Το διάλογο γύρω από το αμφιλεγόμενο θέμα «ευθανασία» αναμόχλευσε ο Αλέξανδρος Βέλιος. Μάλιστα αρχικά υπήρξε η διάθεση να συζητηθεί το θέμα στις αλλαγές που θα γίνονταν στον νέο ποινικό κώδικά. Το είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μετά από ερώτηση που του είχε κάνει ο τότε βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.


Τι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο

Στις περισσότερες χώρες ο όρος ευθανασία περιορίζεται στην ενεργό ευθανασία. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία δεν υπάγεται στην ευθανασία. Στη Πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ θεωρείται νόμιμη και, παρά το όνομά της, δεν συγκαταλέγεται νομικά στις αυτοκτονίες. Η ενεργός ευθανασία με τη διακοπή θεραπείας που συντηρούν τη ζωή, θεωρείται καθολικά στις ΗΠΑ νόμιμη. Η χορήγηση αναλγητικών προς ανακούφιση του πόνου, ακόμα και αν επιταχύνει το θάνατο, έχει κριθεί νόμιμη από αρκετά δικαστήρια.

Μερικές χώρες έχουν νομιμοποιήσει την εκούσια ευθανασία, αλλά αυτή γενικά θεωρείται εγκληματική ανθρωποκτονία. Στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, όπου έχει νομιμοποιηθεί η ευθανασία, ακόμα θεωρείται ανθρωποκτονία, αλλά δεν διώκεται αν ο γιατρός πληροί ορισμένες νομικές εξαιρέσεις.

Στη βελγική γερουσία έχει υποβληθεί νομοσχέδιο που επεκτείνει τη νομιμοποίηση της ευθανασίας σε περιπτώσεις παιδιών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανίατης νόσου και υποφέρουν από αφόρητο πόνο που δεν είναι δυνατόν να καταπραϋνθεί. Τα παιδιά αυτά πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν για τη ζωή τους.

Στην Ολλανδία  η ευθανασία έχει νομιμοποιηθεί υπό ορισμένες συνθήκες. Ο γιατρός προβαίνει στην ευθανασία μόνο όταν υπάρχει αξίωση του ασθενούς για θάνατο, οπότε τη διενεργεί ως μια επιπρόσθετη θεραπεία. Ο «φιλεύσπλαχνος» γιατρός δε χάνει την ηθική του υποχρέωση για φροντίδα του ασθενούς, ακόμα κι όταν επιτρέπεται η ευθανασία.

Κατά τη διενέργεια αυτών των θεραπευτικών προσεγγίσεων, για να αποφευχθούν ανεπιθύμητα ιατρικά συμβάματα ή λάθη γιατρών, απαραίτητη είναι η τήρηση των ακόλουθων εγγυήσεων νομιμοποίησης της ευθανασίας:


I. Ο ασθενής που πάσχει από σοβαρή ασθένεια, πρέπει να απαιτεί το θάνατό του επανειλημμένα και πιθανώς εγγράφως.


II. Ο ασθενής να μην πάσχει από κατάθλιψη ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές.


III. Η ευθανασία να διενεργείται από εξειδικευμένο προσωπικό που δεν πρέπει να αμείβεται για την παρέμβασή του αυτή.


IV. Το περιστατικό ευθανασίας να καταγράφεται στο ιστορικό αρχείο λεπτομερώς.


V. Τα περιστατικά ευθανασίας να αναφέρονται σε επίσημο ιατρικό φορέα ώστε να εντοπίζονται πιθανές καταχρήσεις.


To 293 άρθρο του Ολλανδικού Κώδικα καθορίζει τους ακόλουθους 3 όρους που επιτρέπουν την ευθανασία:


I. Ο ασθενής να λαμβάνει ο ίδιος την πρωτοβουλία απαιτώντας την ευθανασία κατ? επανάληψη, συνειδητά και ελεύθερα.


II. Ο ασθενής να υποφέρει, η δε μόνη ενδεδειγμένη λύση και ανακούφιση να είναι ο θάνατος,


III. Ο γιατρός που θα προβεί στην ευθανασία να ζητήσει και τη γνώμη δεύτερου γιατρού και από κοινού να συμφωνήσουν ότι η ευθανασία είναι η κατάλληλη αγωγή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επιπλέον, για το θάνατο απαιτείται ενημέρωση των αρχών.


Τα επιχειρήματα των φίλων και των πολέμιων της ευθανασίας

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια λοιπόν η ευθανασία αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και διαμάχης ανάμεσα σε γιατρούς, φιλοσόφους, ιστορικούς, θεολόγους και κοινωνιολόγους.


Όσοι είναι υπέρ τονίζουν:

α) Το δικαίωμα του ανθρώπου να επιλέγει το τέλος της ζωής του όταν αυτή έχει αλλοιωθεί από μία αρρώστια ή από μία κατάσταση που του στερεί την δυνατότητα να ζήσει όπως θέλει.


β) Σε ορισμένες περιπτώσεις η συνέχιση της ζωής του ατόμου προκαλεί περισσότερο πόνο απ’ ό,τι ο θάνατος (βασανιστικές, ανίατες, επώδυνες παθήσεις). Στις περιπτώσεις αυτές ο τερματισμός της ανθρώπινης ζωής από το γιατρό είναι όχι μόνο ηθικά σωστός, αλλά και πράξη αλτρουισμού.


γ) Η ευθανασία δε διαφέρει κατά πολύ από τη διακοπή ή την αφαίρεση μιας υποστηρικτικής για τη ζωή του ασθενούς θεραπευτικής αγωγής.


Οσοι είναι κατά τονίζουν:


α)  Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να αρνηθεί τη θεραπεία, δεν έχει δικαίωμα να αναμίξει στην πράξη αυτή τους γιατρούς.


β) Η επιστήμη προχωρά, οργανώνει εξειδικευμένα κέντρα νοσηλείας, ανακαλύπτει νέες ανακουφιστικές μεθόδους και αναλγητικά.


γ). Στην ενεργό ευθανασία, ο γιατρός χορηγεί φάρμακο στον ασθενή για να τον θανατώσει, ενώ στη διακοπή ή απόσυρση της ιατρικής αγωγής, ο γιατρός απέχει, δε χορηγεί θανατηφόρο φάρμακο, αλλά αποσύρει μόνο τη φορτική, οδυνηρή και ανυπόφορη για τον άρρωστο θεραπευτική αγωγή.


δ) Η νομιμοποίηση της ευθανασίας είναι επικίνδυνη δημόσια πολιτική, που δυναμιτίζει τη σχέση ασθενούς-γιατρού και την άσκηση της ιατρικής. Ένας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι να εμφανίζεται η ευθανασία πιο προσοδοφόρα για το γιατρό και τους συγγενείς.


ε) Ένας άλλος κίνδυνος είναι ο εξαναγκασμός του ασθενούς να επιζητεί την ευθανασία με τη σκέψη ότι η οικογένειά του υποφέρει μαζί του.


στ) Ελοχεύει ο κίνδυνος νομιμοποίησης της ευθανασίας είναι η επέκτασή της στους διανοητικά ασθενείς, στους ασθενείς σε κωματώδη κατάσταση, σε ανάπηρα παιδιά και σε ψυχοπαθείς.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Συνελήφθησαν 2 άτομα για υπόθεση αρπαγής ανήλικης

 


Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου, δύο (2) αλλοδαποί ηλικίας 34 και 17 ετών, οι οποίοι ενέχονται σε υπόθεση αρπαγής ανήλικης και σε βάρος τους σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πατέρας ανήλικης, για την οποία είχε δηλωθεί εξαφάνιση, δέχτηκε τηλεφώνημα προκειμένου να καταβάλει χρηματικό ποσό για την παράδοση της κόρης του σε αυτόν.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, εντοπίστηκε η ανήλικη στο κέντρο της πόλης, η οποία μεταφέρθηκε στην παραπάνω Υπηρεσία και ανέφερε ότι κατά το τελευταίο 20ήμερο περίπου διέμενε με τη θέλησή της μαζί με τον 17χρονο σε οικία στους Αμπελόκηπους, όπου τους επισκεπτόταν ο 34χρονος, πλην όμως τις τελευταίες ημέρες δεν της επέτρεπαν να αποχωρήσει από την οικία της.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Συνελήφθησαν 5 νεαρά άτομα, μέλη συμμορίας για ληστείες, με πρόσχημα την αγορά προϊόντων


 

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες της 19-3-2022 στην περιοχή της Κυψέλης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, 5 άτομα, ημεδαποί ηλικίας 16, 17 και 17 ετών και αλλοδαποί ηλικίας 17 και 19 ετών, ως μέλη συμμορίας που διαπράττει ληστείες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και για παράβαση της Νομοθεσίας περί όπλων. Αναζητείται και έτερο μέλος της συμμορίας.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης, τα μέλη της συμμορίας μέσω μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έκλειναν ραντεβού με άτομα, με πρόσχημα την αγορά προϊόντων που πωλούσαν οι παθόντες.

Όταν το θύμα τους μετέβαινε στο σημείο της συνάντησης, οι κατηγορούμενοι με την απειλή μαχαιριού και σιδερογροθιάς το απειλούσαν και του αφαιρούσαν είδη ρουχισμού, κινητό τηλέφωνο, χρήματα και άλλα αντικείμενα. Στις περιπτώσεις που οι παθόντες αντιστέκονταν, δε δίσταζαν να ασκήσουν βία.

Από την προανακριτική έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας, εξιχνιάστηκαν 2 περιπτώσεις ληστειών στην περιοχή της Κυψέλης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρόπαλο περιτυλιγμένο με ταινία και καρφιά, χρηματικό ποσό 70 ευρώ και κινητά τηλέφωνα. Κατασχέθηκε επίσης το δίκυκλο που χρησιμοποίησαν κατά τη διάπραξη ληστείας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Η ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη μήνυσε τη La Stampa - Ισχυρίζεται ότι «υποκινεί τη δολοφονία Πούτιν»

 


«Και τι θα γινόταν αν η δολοφονία του Πούτιν ήταν η μόνη διέξοδος» στον πόλεμο στην Ουκρανία; 

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ιταλία υπέβαλε μήνυση κατά της εφημερίδας La Stampa μετά τη δημοσίευση ενός κύριου άρθρου που εξετάζει την υπόθεση της φυσικής εξόντωσης του Ρώσου προέδρου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου, και ο πολεμικός ρεπόρτερ Ντομένικο Κουρίκο γράφει: «Η στρατιωτική επέμβαση αποκλείεται, η διπλωματική λύση είναι ατελέσφορη, το μόνο που μένει είναι να θεωρητικοποιήσουμε τη δολοφονία του Τσάρου από το χέρι ενός κοντινού του προσώπου».

«Το νούμερο ένα σχέδιο του Μπάιντεν, του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων είναι το εξής: βάλτε κάποιον στη Μόσχα να δολοφονήσει τον Πούτιν, ελευθερώνοντάς μας από το βάρος», έγραψε.

Ο πολεμικός ρεπόρτερ που απήχθη δύο φορές, στη Λιβύη το 2011 και στη συνέχεια στη Συρία το 2013, καταλήγει: «Είμαστε βέβαιοι ότι η βίαιη εξάλειψη του τυράννου δεν θα προκαλούσε ακόμη χειρότερο χάος; Μπορούμε μόνο να είμαστε απαισιόδοξοι». Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ιταλία, Σεργκέι Ραζόφ, υπέβαλε καταγγελία σήμερα το πρωί της στην εισαγγελία της Ρώμης για υποκίνηση διάπραξης εγκλήματος.

Βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο, ο διπλωμάτης κατήγγειλε ένα άρθρο «που παραβιάζει την ηθική, τα ήθη και τους κανόνες της δημοσιογραφίας». Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της La Stampa αρνήθηκε τις «αβάσιμες κατηγορίες».

«Ο Ντομένικο ανέπτυξε αυτή τη θεωρία μόνο για να την αποδομήσει (...) Πέρα από το ηθικό ερώτημα, γράφει ότι η θεραπεία θα ήταν χειρότερη από την ασθένεια γιατί θα κινδύνευε να επιδεινώσει το πνεύμα της εκδίκησης της βαθιάς Ρωσίας», τόνισε ο Μάσιμο Τζιανίνι.

Είπε επίσης ότι απορρίπτει «τα μαθήματα όσων αντιμετωπίζουν τις πληροφορίες με τον τρόπο που γνωρίζουνε στην ίδια τους τη χώρα. Δεν είναι ο Ρώσος πρεσβευτής εκείνος που θα μας διδάξει δημοσιογραφία». Η La Stampa έλαβε την υποστήριξη πολλών πολιτικών κομμάτων και πολλών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κυβέρνησης Μάριο Ντράγκι.

«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλους τους δημοσιογράφους της La Stampa και τον διευθυντή της, τον Τζιανίνι», είπε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την καταγγελία του Ρώσου διπλωμάτη, πρόσθεσε ότι «βασικά είναι ο πρεσβευτής μιας χώρας όπου δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου». Νωρίτερα, ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών Μπενεντέτο Ντέλλα Βεντόβα υπερασπίστηκε «την ελευθερία των Ιταλών δημοσιογράφων να γράφουν και να ασκούν το επάγγελμά τους».

«Είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της Ιταλίας, της Ευρώπης, των φιλελεύθερων δημοκρατιών και της Ρωσίας του Πούτιν, όπου οι πολίτες συλλαμβάνονται μόνο επειδή αποκαλούν τον πόλεμο πόλεμο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.




Pravda: «Η ημερομηνία που θέλει ο Πούτιν να έχουν τελειώσει οι εχθροπραξίες»

 


Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, να υπάρξει εντατικοποίηση των επιθέσεων ώστε να πανηγυριστεί η ρωσική νίκη στη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Σε μια πολύ σημαδιακή ημερομηνία έχει «αποφασίσει» η Ρωσία να λήξει τον πόλεμο με την Ουκρανία, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Pravda.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση έχει ληφθεί και η καταληκτική ημερομηνία του πολέμου είναι η 9η Μαΐου, η «Ημέρα Νίκης» δηλαδή, όπου εορτάζεται στη Ρωσία με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Πρόκειται για την ημερομηναία κατά την οποία έληξε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στη χώρα, με τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά των δυνάμεων του Άξονα.

Όπως αναφέρεται, την πληροφορία αυτή φέρεται να έχει διαρρεύσει η ουκρανική πλευρά μέσω του Γενικού Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει μια προπαγανδιστική καμπάνια προς το προσωπικό των ρωσικών δυνάμεων, ώστε ο πόλεμος να έχει ολοκληρωθεί πριν την 9η Μαΐου».

Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, να υπάρξει εντατικοποίηση των επιθέσεων ώστε να πανηγυριστεί η ρωσική νίκη στη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Γιατί έχουν «κολλήσει» οι Ρώσοι – Οι τρεις βασικοί λόγοι

Σημειώνεται πως το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε σε σημερινή του ενημέρωση ότι ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες.

Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες, κατά την ίδια πηγή.

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου.

Πιο συγκεκριμένα, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε μερικές κωμοπόλεις και αμυντικές θέσεις μέχρι και 35 χιλιόμετρα, ανατολικά του Κιέβου.

Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι Ρώσοι έχουν «κολλήσει» σε ορισμένα σημεία. Με βάση την ανάλυση του France 24 για τον ένα μήνα του πολέμου, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «κολλήσει» παρά τον βομβαρδισμό και την πολιορκία των πόλεων – κλειδιά της Ουκρανίας.

Ο Φιλίπ Τουρλέ, αναλυτής του France 24, σημείωσε, παρουσιάζοντας και το βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω, ότι: «Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα εισέβαλε στην Ουκρανία και οι Ουκρανοί θα υποχωρούσαν. Αλλά δεν πήρε έτσι».

Στη συνέχεια τόνισε: «Μετά από το 2014, οι Ουκρανοί ήταν πολύ πιο ενήμεροι για τις ρωσικές διαθέσεις. Αυτό ήταν κάτι που ο Πούτιν δεν πήρε υπόψιν του όταν διέταξε την εισβολή», τόνισε ο Γάλλος αναλυτής.

Ο άλλος λόγος είναι ότι «η Ρωσία έχει αποτύχει μέχρι τώρα να καταλάβει τις κομβικές πόλεις της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

«Ακόμα και το Χάρκοβο, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία, δεν είναι ακόμη εντελώς στα χέρια των Ρώσων. Η μόνη πόλη (σ.σ. υπό ρωσικό έλεγχο) είναι η Χερσώνα. Το Κίεβο δεν έχει πέσει. Υπάρχουν αδιάκοπες μάχες και βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, αλλά ένα μεγάλο μέρος της πόλης είναι ακόμη στα χέρια των Ουκρανών», επισήμανε ο Τουρλέ.



Πηγή : in.gr



Διοικητής ρωσικής ταξιαρχίας σκοτώθηκε από τους στρατιώτες του



Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια σοκαριστική αποκάλυψη φέρνει στη δημοσιότητα η δημοσιογράφος του SkyNews Ντέμπορα Χέινς σχετικά με την κατάληξη ενός υψηλόβαθμου Ρώσου στρατιωτικού από τους ίδιους του τους στρατιώτες, επικαλούμενη δυτικό αξιωματούχο.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η Ντέμπορα Χέινς σε μια σειρά αναρτήσεών της στο Τουίτερ:

«Ένας Ρώσος διοικητής ταξιαρχίας σκοτώθηκε σκόπιμα από τα ίδια του τα στρατεύματα, αφού η μονάδα του υπέστη πολλές απώλειες στην Ουκρανία, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος. Ο συνταγματάρχης Μέντβετσεκ, διοικητής της 37ης ταξιαρχίας μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων, πατήθηκε από τους στρατιώτες του, είπε ο αξιωματούχος.

The western official said: “The brigade commander of one of the units was killed by his own troops and killed by his own troops, we believe, as a consequence of the scale of loss that had been taken by his brigade.” 1/

Ο δυτικός αξιωματούχος δήλωσε: “Ο διοικητής της ταξιαρχίας σκοτώθηκε από τους ίδιους τους στρατιώτες του, πιστεύουμε, ως αποτέλεσμα του μεγέθους των απωλειών στην ταξιαρχία του”.

Ο δυτικός αξιωματούχος συνέχισε: “Αυτό μας δίνει μια εικόνα για τα ζητήματα ηθικού που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις”. Ο δυτικός αξιωματούχος πρόφερε το όνομα του νεκρού διοικητή ως Συνταγματάρχης Μεντ-φε-τσεκ, αλλά δεν έδωσε την ακριβή γραφή»


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Εκτός κινδύνου τα παιδάκια που πέταξε από το μπαλκόνι η θεία τους

 


Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται τα δύο παιδιά που η 42χρονη θεία τους πέταξε από το μπαλκόνι στο Αιγάλεω.

Η 42χρονη δράστης πέταξε από το μπαλκόνι τα δύο αδελφάκια, τα οποία έπεσαν στο πεζοδρόμιο. Στη συνέχεια άρχισε να πετάει τις γλάστρες που υπήρχαν ενώ και η ίδια σκαρφάλωσε, πήδηξε και χτύπησε στα κάγκελα του υπερυψωμένου ισογείου.

Τα δύο μικρά παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, φέροντας ευτυχώς μόνο ελαφρά τραύματα. Η 42χρονη θεία τους διακομίσθηκε στο Θριάσειο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται φρουρούμενη.

Σε βάρος της 42χρονης σχηματίζεται δικογραφία ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το τμήμα ασφαλείας του Αιγάλεω.



Η ελληνική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων

 


Συνέντευξη Τύπου για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

«Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση για τα ζητήματα ενέργειας» είπε ο πρωθυπουργός, και ανέφερε ότι συμπεριλήφθηκε η ελληνική πρόταση με ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά.

«Εκφράσαμε τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση για τις κυρώσεις και έτσι μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους. Μίλησα σήμερα με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Τον προσκάλεσα να απευθυνθεί στη Βουλή, πιστεύω ότι θα το οργανώσουμε τις επόμενες ημέρες. Προσφέρθηκα, σε συνεννόηση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, να οργανώσουμε μία ανθρωπιστική αποστολή για τη Μαριούπολη» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε : «Για τα ζητήματα της ενέργειας είχαμε μια δύσκολη συζήτηση. Καταφέραμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για προτάσεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις ανακοινώσεις ότι η Ευρώπη θα μπορεί να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, για αγορά. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή».

«Νομίζω ότι, παρά τις δυσκολίες και τις εντάσεις που υπήρξαν και είναι αρκετά συνηθισμένες εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μολονότι τα ΜΜΕ συνηθίζουν να τις δραματοποιούν, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που νομίζω ότι είναι ικανοποιητικά. Σκοπός είναι να μην χρηματοδοτούμε τον πόλεμο της Ρωσίας. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Οι τιμές που βλέπουμε σήμερα έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον πρόεδρο Πούτιν και την παράλογη, παράνομη εισβολή που επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα. Δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση».