Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Η ελληνική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων

 


Συνέντευξη Τύπου για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

«Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση για τα ζητήματα ενέργειας» είπε ο πρωθυπουργός, και ανέφερε ότι συμπεριλήφθηκε η ελληνική πρόταση με ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά.

«Εκφράσαμε τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση για τις κυρώσεις και έτσι μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους. Μίλησα σήμερα με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Τον προσκάλεσα να απευθυνθεί στη Βουλή, πιστεύω ότι θα το οργανώσουμε τις επόμενες ημέρες. Προσφέρθηκα, σε συνεννόηση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, να οργανώσουμε μία ανθρωπιστική αποστολή για τη Μαριούπολη» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε : «Για τα ζητήματα της ενέργειας είχαμε μια δύσκολη συζήτηση. Καταφέραμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για προτάσεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις ανακοινώσεις ότι η Ευρώπη θα μπορεί να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, για αγορά. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή».

«Νομίζω ότι, παρά τις δυσκολίες και τις εντάσεις που υπήρξαν και είναι αρκετά συνηθισμένες εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μολονότι τα ΜΜΕ συνηθίζουν να τις δραματοποιούν, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που νομίζω ότι είναι ικανοποιητικά. Σκοπός είναι να μην χρηματοδοτούμε τον πόλεμο της Ρωσίας. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Οι τιμές που βλέπουμε σήμερα έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον πρόεδρο Πούτιν και την παράλογη, παράνομη εισβολή που επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα. Δεν αφορά τη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου