Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του αλόγου στην Κέρκυρα, πρόστιμο 30.000 ευρώ

 



Χειροπέδες πέρασε η ΕΛ.ΑΣ. στον ιδιοκτήτη του αλόγου στην Κέρκυρα το οποίο ξεψύχησε χθες μεταφέροντας μια άμαξα με τουρίστες ενώ ο ήλιος έκαιγε.

Ο ιδιοκτήτης του αλόγου συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας των ζώων, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Οι εικόνες με το άλογο να κείτεται νεκρό στον δρόμο κάνουν από χθες τον γύρο του Διαδικτύου και σοκάρουν για την τύχη του αλόγου.

Σύμφωνα με αναφορές, το άλογο ξεψύχησε μέσα στην ζέστη και ενώ ανέβαινε μια ανηφόρα στην Κέρκυρα σέρνοντας την άμαξα με τους τουρίστες.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης παρότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Κέρκυρας, σύμφωνα με το Mega, είχε ενημερώσει τους αμαξάδες πως από 13:00 έως 17:00 δεν θα έπρεπε να γίνονται κινήσεις με άμαξες.

Αυτή η κακοποίηση και η εκμετάλλευση από ανίκανους και επικίνδυνους των ζώων πρέπει να σταματήσει!!



Μητσοτάκης: Θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, ελικόπτερα και μέσα για την Πυροσβεστική

 


Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για το τρίτο υπουργείο κατά σειρά που επισκέπτεται μετά την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού.

Στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς.

Μητσοτάκης: Πρώτο μας μέλημα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Δημιουργήσαμε το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως μια απάντηση σε ένα αίτημα των καιρών. Και χαίρομαι διότι το υπουργείο αυτό, πια, πατάει καλά στα πόδια του.

Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, να συζητήσουμε και τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό σχετικά με τις πολύ σημαντικές επενδύσεις οι οποίες γίνονται στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, με πλήρη αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, για την αντιμετώπιση όλων των κρίσεων που η κλιματική αλλαγή προκαλεί, με σημαντικότερες, βέβαια, τις δασικές πυρκαγιές.

Μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτή είναι μια αναγκαία επένδυση η οποία επιβάλλεται να κάνουμε, καθώς πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας, αλλά και του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Μέχρι τότε, βέβαια, έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης.

Να σταθώ ιδιαίτερα σε αυτό και να ζητήσω, έστω και τώρα, την απαραίτητη συνεργασία όλων των δήμων, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει στα πλαίσια του συντονισμού ο οποίος έχει δρομολογηθεί υπό την επίβλεψη του υπουργείου.

Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι υπάρχει πια περισσότερος και καλύτερος συντονισμός. Να ευχαριστήσω από καρδιάς, όχι μόνο τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, αλλά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως τους εθελοντές μας, οι οποίοι έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το πόσοι ήταν πριν από τρία χρόνια. Συμμετέχουν κι αυτοί πολύ ενεργά σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα ένα φαινόμενο το οποίο ξέρουμε ότι θα είναι μαζί μας.

Έχει δίκιο ο υπουργός να λέει ότι θα έχουμε πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι. Το κλειδί πάντα είναι η έγκαιρη και η γρήγορη παρέμβαση, και σε αυτόν τον τομέα θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά για να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι.

Να ζητήσω και εγώ για ακόμα μια φορά, καθώς είμαστε ήδη 7 Ιουλίου -μέχρι στιγμής μάς έχει βοηθήσει και ο καιρός και τα πράγματα έχουν πάει καλά, αλλά τώρα ξέρουμε ότι οι δύο επόμενοι μήνες είναι δύσκολοι- απόλυτη εγρήγορση όλων έτσι ώστε το φετινό καλοκαίρι να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Ο κρατικός μηχανισμός θα είναι πάντα στις επάλξεις.

Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων, η οποία αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα. Να επαναλάβω το αυτονόητο: ότι όταν στέλνεται ένα μήνυμα 112, είναι για το καλό των πολιτών, πάντα, και το πρώτο μας μέλημα είναι η δική τους προστασία, οπότε οι πολίτες πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του υπουργείου και της Πολιτικής Προστασίας.

Εύχομαι και ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Εμείς πάντως -όπως και πέρυσι- θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και, βέβαια, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τα θεμέλια αυτού του υπουργείου ακόμα πιο γερά.

Εκτός από το κομμάτι της παρέμβασης, πια και το κομμάτι της κρατικής αρωγής έχει δείξει σημαντικά δείγματα γραφής και αποκτά πια μια ενιαία στέγη και έναν πολιτικό προϊστάμενο.

Και οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας, όποτε προέκυψαν μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με κλιματικές κρίσεις -φωτιές, πλημμύρες στην Εύβοια, στον "Ιανό"-, η πολιτεία ανταποκρίθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι στο παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.

Ευχαριστώ πολύ».



Στο 13% ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα!


 

Ολοταχώς για κάτω από 10% βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με διάχυτη την απογοήτευση σε μέλη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απροσδόκητη για πολλούς αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η αποχώρησή του μεγαλύτερου πολιτικού απατεώνα στην ιστορία της χώρας, δεν ήταν κάτι ευχάριστο για τους ψηφοφόρους και αυτό αποδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τη… μεγάλη φυγή μελών και οπαδών του κόμματος.

Στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται καταγράφεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έπεσε στο 13%, και βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Το ποσοστό θεωρείται λογικό για τους δημοσκόπους εξαιτίας της διπλής ήττας και της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα. Ασφαλές δείγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπάρξει μετά την εκλογή του νέου αρχηγού τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο η… κατηφόρα θα συνεχιστεί και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ από Αξιωματική Αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθεί ακόμη και στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ που κινείται και αυτό σε μικρά ποσοστά μετά την παραίτηση του Λοβέρδου που οδήγησε στην έξοδο στελέχη του κόμματος.



Ο Φάμελλος δεν πήρε το μήνυμα της συντριβής και διάβασε μία ομιλία από τα ίδια


 

Σημάδια αδιόρθωτου πολιτικού κόμματος, που ακόμα και στην συντριβή δεν πήρε το μήνυμα, δεν έχει θέσεις, δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση και διαβάζει ακόμα προεκλογικούς λόγους που τους έστειλαν στο 17%, και όπως μαθαίνουμε σήμερα στο 13%.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αδιόρθωτος και χωρίς ίχνος σοβαρότητας, διάβασε ένα κείμενο που δεν είχε καμία σχέση με την αλήθεια, και δεν ντράπηκε που το το έκανε κάνοντας χειρότερο κακό στην εικόνα του κόμματος του.

Αδιαφορώντας για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ίσως επειδή του είχαν γράψει από πριν την ομιλία χωρίς να την διορθώσουν, μίλησε ο φαιδρός για το νερό για δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού, αν και λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Μία ομιλία κατάντιας, ενός αποκόμματος πλέον, που δεν έχει καταλάβει τίποτα, και κινείται γρήγορα στο 3% εκεί που είναι η φυσική του θέση, και επειδή θα αλλάξει το ποσοστό από το 3 σε 5% θα παλεύει σε λίγο καιρό και για την είσοδο του στην βουλή, μαζί με Πλεύση, ΝΙΚΗ, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες.





Άρση ασυλίας για τον Γιώργο Κύρτσο: Στο εδώλιο για χρέη στο δημόσιο



Άρση της ασυλίας του Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου έγινε ύστερα από ψηφοφορία στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας reporter.gr

Ο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελλάδας, ζήτησε την άρση ασυλίας του κ. Κύρτσου, ώστε να του ασκηθεί ποινική δίωξη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Όπως προαναφέρθηκε, η άρση ασυλίας αποφασίστηκε ύστερα από σχετική ψηφοφορία, τα αποτελέσματα της οποίας κατέγραψαν 19 ψήφους υπέρ και 0 κατά. 

Κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου

Παρακάτω παρατίθεται το κείμενο οτης πρότασης απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το αίτημα για την άρση της ασυλίας του Γεώργιου Κύρτσου

(2023/2025(IMM))

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

– έχοντας υπόψη το αίτημα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για την άρση της ασυλίας του Γεώργιου Κύρτσου σε συνάρτηση με ποινική διαδικασία, το οποίο διαβιβάστηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την από 27ης Ιανουαρίου 2023 επιστολή του, και το οποίο ανακοινώθηκε στην ολομέλεια στις 14 Φεβρουαρίου 2023,

– έχοντας υπόψη ότι ο Γεώργιος Κύρτσος παραιτήθηκε του δικαιώματος ακρόασής του, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 6 του Κανονισμού του,

– έχοντας υπόψη τα άρθρα 8 και 9 του Πρωτοκόλλου αριθ. 7 περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το άρθρο 6 παράγραφος 2 της Πράξης της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 περί της εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία,

– έχοντας υπόψη τις αποφάσεις που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 21 Οκτωβρίου 2008, 19 Μαρτίου 2010, 6 Σεπτεμβρίου 2011, 17 Ιανουαρίου 2013, και 19 Δεκεμβρίου 2019 [1],

– έχοντας υπόψη το άρθρο 62 του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας,

– έχοντας υπόψη το άρθρο 5 παράγραφος 2, το άρθρο 6 παράγραφος 1 και το άρθρο 9 του Κανονισμού του,

– έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (A9-0231/2023),

Α. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησε την άρση της ασυλίας του Γεώργιου Κύρτσου, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλεγμένου στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο·

Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Γεώργιος Κύρτσος, ως διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας με την επωνυμία «Free Sunday Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία», κατηγορείται για τη μη καταβολή ποσού ύψους 459 918,18 EUR προς το Ελληνικό Δημόσιο·

Γ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη την οποία φέρεται να τέλεσε ο Γεώργιος Κύρτσος στοιχειοθετεί το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο σύμφωνα με το άρθρο 25 του ελληνικού νόμου 1882/90, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 20 παράγραφος 8 του ελληνικού νόμου 2298/95, το οποίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 23 παράγραφος 1 του ελληνικού νόμου 2523/97, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 του ελληνικού νόμου 3220/2004, το οποίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παράγραφος 1 του ελληνικού νόμου 3943/2011, που αντικαταστάθηκε από το άρθρο 20 του ελληνικού νόμου 4321/2015 και τροποποιήθηκε από το άρθρο 8 του ελληνικού νόμου 4337/2015·

Δ. λαμβάνοντας υπόψη, αφενός, ότι το Κοινοβούλιο δεν αποτελεί Δικαστήριο και, αφετέρου, ότι ο βουλευτής δεν μπορεί, στο πλαίσιο διαδικασίας άρσης ασυλίας, να θεωρείται «κατηγορούμενος» [2] ·

Ε. λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εικαζόμενα αδικήματα δεν αφορούν γνώμη ή ψήφο δοθείσα κατά την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την έννοια του άρθρου 8 του πρωτοκόλλου αριθ. 7 περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

ΣΤ. λαμβάνοντας υπόψη ότι σκοπός της βουλευτικής ασυλίας είναι να προστατεύονται το Κοινοβούλιο και οι βουλευτές του από δικαστικές διαδικασίες που σχετίζονται με δραστηριότητες που αυτοί ασκούν κατά την επιτέλεση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις δραστηριότητες αυτές· λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι σαφές πως το εικαζόμενο αδίκημα δεν συνδέεται άμεσα με την άσκηση των καθηκόντων του Γεώργιου Κύρτσου ως βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά με την προηγούμενη ιδιότητά του ως διευθύνοντα συμβούλου της εκδοτικής εταιρείας·

Ζ. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Πρωτοκόλλου αριθ. 7 περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απολαύουν, εντός της επικρατείας των κρατών τους, των ασυλιών που αναγνωρίζονται στα μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας τους, και, εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών, της εξαιρέσεως από κάθε μέτρο κρατήσεως και κάθε δικαστική δίωξη· λαμβάνοντας υπόψη ότι η επίκληση της ασυλίας δεν δύναται να γίνει στην περίπτωση αυτοφώρου εγκλήματος ούτε δύναται να εμποδίσει την άσκηση του δικαιώματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να άρει την ασυλία ενός από τα μέλη του·

Η. λαμβάνοντας υπόψη ότι το άρθρο 62 του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει ότι, όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται, ούτε συλλαμβάνεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος·

Θ. λαμβάνοντας υπόψη ότι, στην παρούσα υπόθεση, το Κοινοβούλιο δεν διαπίστωσε την ύπαρξη ενδείξεων περί fumus persecutionis, δηλαδή πραγματικών στοιχείων που να υποδεικνύουν ότι η επίμαχη δικαστική έρευνα κινείται με σκοπό να παρακωλυθεί η πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή υπό την ιδιότητά του ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου·

αποφασίζει να άρει την ασυλία του Γεώργιου Κύρτσου·

αναθέτει στην Πρόεδρό του να διαβιβάσει αμελλητί την παρούσα απόφαση και την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής του στις ελληνικές αρχές και στον Γεώργιο Κύρτσο.




Σύντομος απολογισμός προγραμματικών δηλώσεων 2019 της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 


Με αφορμή την έναρξη της συνεδρίασης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο ότι για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι προγραμματικές δηλώσεις και οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν αποτελούν κενό γράμμα και κείμενο ανεφάρμοστων ιδεών ή ανεδαφικών προτάσεων αλλά αντιθέτως συνιστούν απόδειξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μια συμφωνία αλήθειας, εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που αποτελεί κορυφαία πολιτική επιταγή.  

Με την ευκαιρία αυτή αλλά και για του λόγου το αληθές, παρατίθενται οι δεσμεύσεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων του 2019, καθώς και ο αποστομωτικός απολογισμός στο τέλος της πρώτης θητείας.

1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ:  Η φορολογία δεν είναι μόνο μια πηγή εσόδων, πρέπει να μετατραπεί επιτέλους σε μοχλό ανάπτυξης. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ: Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Αναμόρφωση φορολογίας φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22%) και αύξηση του αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, με παράλληλη μείωση κατά 1 μονάδα σε όλους τους ανώτερους φορολογικούς συντελεστές. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 28% στο 22% σε μόνιμη βάση. Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% σε μόνιμη βάση. Μείωση στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση. Μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) από το 10% σε 5%.

2. ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ: Η Παιδεία ξαναγίνεται ο ανελκυστήρας για την πρόοδο κάθε νέου.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ: Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Βιωματική μάθηση, έμφαση στις δεξιότητες, αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, βελτιωτική αξιολόγηση, διαδραστικοί πίνακες. Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση: Άμεση σύνδεσή της με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διπλά και κοινά πτυχία, με επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά, συνεργασίες με κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού. Διευρύναμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για τους φοιτητές. Εσωτερικό Erasmus. Πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια, νέες φοιτητικές εστίες.

3. ΕΡΓΑΣΙΑ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευθεί ότι θα αύξανε τον κατώτατο μισθό, θα μείωνε την ανεργία και  θα προσέφερε στήριξη σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ:

Για παράδειγμα, στο θέμα του κατώτατου μισθού, αν και η αρχική εξαγγελία ήταν για τη διαμόρφωσή του στα 730 ευρώ, τελικά  στο τέλος της θητείας διαμορφώθηκε στα 780 ευρώ.

Μετά από 12 χρόνια, 1.700.000 συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση κοντά στο 8%. Ενώ ακόμα 1.000.000 είχαν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την ανεργία στο 17,8%, ενώ τον Απρίλιο του 2023, στο τέλος της πρώτης θητείας, η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 11,2%.

Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους εργαζόμενους.

Θεσπίστηκε το "πρώτο ένσημο", με το οποίο στηρίζεται η πρόσληψη νέων έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία με 3.600 ευρώ σε 6 μήνες.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας, μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο των εργαζομένων και την τήρησή του.

Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Ψηφίσαμε το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 με πολύ διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

Κατοχυρώσαμε στο Σύνταγμα -για  πρώτη φορά στην Ελλάδα- το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως «δίχτυ ασφαλείας» αξιοπρεπούς διαβίωσης  για τους οικονομικά αδύναμους.

4. ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ: Η ασφάλεια -αυτό το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα- επιστρέφει και πάλι στις γειτονιές

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ: Επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ, με πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών. Ευέλικτες επιχειρησιακές ομάδες εμφανούς αστυνόμευσης και άμεσης ανταπόκρισης στο ιστορικό εμπορικό κέντρο των Αθηνών. Σχεδόν καθημερινές επιχειρήσεις, τα Εξάρχεια αποδόθηκαν πλέον στους κατοίκους τους. Επιχειρήσεις εκκενωσης κτιρίων -κατόπιν δικαστικών αποφάσεων - που τελούσαν επί χρόνια υπό κατάληψη και απόδοσή τους στους ιδιοκτήτες τους. (Αττική και λοιπή Ελλάδα). Καθημερινές επιχειρησιακές δράσεις για περιορισμό του παρεμπορίου και της παραβατικότητας σε όλη τη χώρα και πρωτίστως σε γνωστές "πιάτσες" της πρωτεύουσας (Εξάρχεια, Νομική, ΑΣΟΕΕ)

5. ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ: Η χώρα μας δεν ανήκει, απλά, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά συμμετέχει ισότιμα στη διαμόρφωσή τους με βάση τις εθνικές μας προτεραιότητες. Αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνουμε το «παρών» σε κάθε συζήτηση.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ: Αναβαθμίσαμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Γίναμε παράγοντας σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η διεθνής θέση της χώρας μας ανέβηκε επίπεδο. Διακρατικές συμφωνίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Αμυντικές συμφωνίες με τις Η.Π.Α. και της Γαλλία. Δρομολογήθηκαν μεγάλα προγράμματα αμυντικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (Rafale, Belharra, αναβάθμιση F-16).

 



Νέο ρεκόρ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - 87 ώρες χωρίς την ανάγκη λιγνίτη η χώρα

 


Νέο ελληνικό ρεκόρ στον δρόμο προς την απολιγνιτοποίηση. Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία λειτούργησε για συνεχείς 87 ώρες χωρίς να πραγματοποιηθεί καύση λιγνίτη, ενώ παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς κανένα απολύτως κόστος για 7 συνεχείς ώρες, μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως η σταδιακή απολιγνιτοποίηση αποτελεί πάγιο και “ίσως τον πιο φιλόδοξο στόχο” της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ένας εκ των τεσσάρων πυλώνων της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.



Η Έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αναφορές στην Ελλάδα

 


Η έκθεση αυτή περιέχει αντικειμενικές κρίσεις και συστάσεις που στοχεύουν και ενθαρρύνουν τα Κράτη Μέλη να προωθήσουν τρέχουσες μεταρρυθμίσεις, να σχεδιάσουν νέες και να εντοπίσουν που απαιτούνται βελτιώσεις. Έχει τον χαρακτήρα ενός οδικού χάρτη προς όλα τα Κράτη Μέλη ώστε να αναβαθμίσουν και να θωρακίσουν τη θεσμικότητα τους.

Για την Ελλάδα η έκθεση διαπιστώνει πρόοδο στην υλοποίηση τεσσάρων εκ των πέντε συστάσεων που έκανε πέρυσι. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή:

  • Σημειώνει την αύξηση της διαφάνειας και τον καλύτερο οικονομικό έλεγχο των κρατικών λειτουργών μέσω της αναθεώρησης των ελέγχων «πόθεν έσχες».
  • Παραθέτει βήματα που έχουν υλοποιηθεί για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και τη βελτίωση του δικαστικού χάρτη, υπενθυμίζοντας όμως την διαγνωσμένη ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο.
  • Καταγράφει πρωτοβουλίες για τη «θωράκιση» της ασφάλειας των δημοσιογράφων και σημειώνει τη νομοθέτηση αυστηρών ποινών για την κατοχή και την εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού.
  • Αναγνωρίζεται, ακόμα, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε πρακτικά ζητήματα συνεργασίας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και εντοπίζονται οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα.

Η μοναδική από τις πέντε περσινές συστάσεις όπου δεν διαπιστώνεται πρόοδος αφορά στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ένα ζήτημα για το οποίο, όπως καταγράφεται και στην έκθεση, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, που δεν ήταν εφικτή για αντικειμενικούς λόγους τη χρονιά που πέρασε.

Ομοίως, επισημαίνεται ότι είναι σκόπιμη περαιτέρω πρόοδος σε τομείς όπως η καλύτερη συνεργασία του κράτους με τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στον τομέα της μετανάστευσης.



Δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ για την στελέχωση ΕΚΑΒ και Κέντρων Υγείας με προσωπικό της Πυροσβεστικής-ΕΔ και ΟΤΑ

 



Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας, περιλαμβάνονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικότερα:

  • Στις δομές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης και ορεινών δήμων που δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόραοχήματα των ως άνω δομών.
  • Επίσης, σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αντιπολίτευση μιλάει για αναίρεση των προεκλογικών δεσμεύσεων, συγχέοντας σκοπίμως ένα μέτρο άμεσης εφαρμογής, όπως είναι η συνεργασία του ΕΚΑΒ με την πυροσβεστική και τον στρατό, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, με την υλοποίηση του συνολικού κυβερνητικού σχεδίου με τελικό στόχο, ο χρόνος απόκρισης στις κλήσεις, στις πόλεις να μειωθεί στα 7 με 10 λεπτά. Βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι:

  • η αύξηση του μόνιμου προσωπικού του ΕΚΑΒ κατά 800 άτομα και
  • η δημιουργία 6 νέων βάσεων ευέλικτων ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα, για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές, με εξειδικευμένες υπηρεσίες, που θα ενοικιαστούν από το εξωτερικό, αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Κάποια από αυτά τα μέτρα απαιτούν χρόνο. Οι προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη, ούτε τα ελικόπτερα μπορούν να έρθουν την επόμενη ημέρα των εκλογών. Θα γίνουν, όπως έχουμε ανακοινώσει, τηρώντας τις σχετικές διαδικασίες. Η συνεργασία με την πυροσβεστική και τον στρατό μπορεί να γίνει άμεσα κι αυτό είναι που κάνουμε. Με την ΠΝΠ το ΕΚΑΒ αποκτά τη δυνατότητα να αξιοποιήσει άμεσα 200 στελέχη της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων σε περισσότερες από 50 περιοχές, για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας σε υπηρεσίες οδηγών. Επιπλέον, υπάρχουν στο “τραπέζι” προτάσεις του Υπουργείου Υγείας, που μπορούν σύντομα να υλοποιηθούν, ώστε οι πολίτες, εντός των επόμενων μηνών και όχι των επόμενων ετών, να δουν μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα και την ποιότητα των υπηρεσιών Άμεσης Βοήθειας.



Μητσοτάκης: ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους

 



Άλλο ένα προεκλογικό fake news του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτεται! Μια αθλιότητα με δήθεν ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, για την οποία έγιναν και συναυλίες για να γίνει πιστευτό.

Την απόφαση της κυβέρνησης η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να επανέλθουν σε πλήρη κρατικό έλεγχο και να φύγουν από το Υπερταμείο ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, όπου τα είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στο σημείο αυτό καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης που προανήγγειλε την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, απευθύνθηκε στο σημείο αυτό στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που τον παρακολουθούσε από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Καλά τα λέω κ. Τσακαλώτε; Καλά τα λέω»...

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά υπενθύθμισε τις προεκλογικές αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Νέα Δημοκρατία σκόπευε να ιδιωτικοποίησει το νερό την επόμενη τετραετία.





Απών ο Τσίπρας από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή - Πρώτη θέση ο καταδικασμένος Παππάς

 


Την επιλογή να μην παραστεί στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει στις προγραμματικές δηλώσεις ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος και τοποθετήθηκε αμέσως μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη.

Ο καταδικασμένος από το ειδικό δικααστήριο Νίκος Παππάς, ζήτησε και πήρε τον λόγο επί διαδικαστικού ζητήματος. «Κάνετε εσείς την αρχή της επαναστάσεως της τηρήσεως του λόγου. Να δούμε αν είστε επαναστάτης….», είπε ο πρόεδρος της Βουλής προτού δώσει τον λόγο στον Νίκο Παππά.

Ο Νίκος Παππάς καθόταν στα μπροστινά έδρανα, ανάμεσα στους Φάμελλο και Τσακαλώτο, και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα να είναι αυστηρός με τα μέλη της κυβέρνησης σε ότι αφορά την τήρηση του χρόνου στις παρεμβάσεις τους.




Συνελήφθη στην Ναύπακτο αλλοδαπός για εμπρησμό.

 


Πυρκαγιά μικρής έκτασης ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στον λόφο της δεξαμενής στη Ναύπακτο, και αυτό επειδή οι κάτοικοι σταμάτησαν την δράση του εμπρηστή.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και έσπευσε στο σημείο με πέντε οχήματα και δέκα άνδρες παρουσία του διοικητή της Π.Υ. Ναυπάκτου κ. Χριστοβασίλη.

Στο σημείο έσπευσε και η αστυνομία όπου συνέλαβε αλλοδαπό, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, ως ύποπτο για την πυρκαγιά.

Μαρτυρίες από κατοίκους λένε ότι ο αλλοδαπός περιφερόταν στην περιοχή της δεξαμενής στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά και παρατηρούσε οικία.






Ο εκφραστής του ακροαριστερού φασισμού Παύλος Πολάκης υποψήφιος για πρόεδρος




Το αντίπαλο δέος του ακροδεξιού Κασιδιάρη, ο ακροαριστερός Παύλος Πολάκης θα είναι λέει υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι το να έχεις υποψήφιο πρόεδρο, ένα αποδεδειγμένα ακροαριστερό φασίστα, που έχει απειλήσει ευθέως αντιπάλους, πολίτες που έχουν αντίθετη γνώμη στα social, δικαστές, δημοσιογράφους, θα διαλύσει εντελώς το κόμμα.

Αυτό λέει που έκανε τον ακροαριστερό φασίστα να αποφασίσει να καταθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αγάπη των οπαδών του κόμματος και τα χειροκροτήματα συγκεντρωμένων έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αγίου Κωνσταντίνου, που δέχθηκε όπως λέει ο ακροαριστερός φασίστας ο Παύλος Πολάκης, κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Όταν λέει είδαν τον Παύλο Πολάκη, χειροκρότησαν και του φώναξαν: “Να θέσεις υποψήφιος. Μην κάνεις πίσω”, με εκείνον να απαντά “ποτέ δεν έκανα”.

Με λίγα λόγια ένας εκφραστής ότι χειρότερου υπάρχει στην πολιτική ζωή του ακροδεξιά - ακροαριστερά, θέλει να παίξει ρόλο σε ένα κόμμα που όταν έπρεπε δεν τον διέγραψε και τώρα θα το πληρώσει χειρότερα.



Ήρθε με φόρα και έφυγε με φόρα η Τσαπανίδου

 


Η Τσαπανίδου είχε αποφασίσει να κάνει καριέρα πολιτικού, μπήκε με φόρα προκάλεσε όλους του συναδέλφους της με την συμπεριφορά της, που έδειξε τον χαρακτήρα της που δεν ήξεραν οι περισσότεροι και τώρα τι;

Η Τσαπανίδου είχε ξεκαθαρίσει στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι συνάδελφος τους και να είναι προσεκτικοί όταν της μιλάνε.

Η Τσαπανίδου προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, πόνταρε σε κουτσό άλογο νομίζοντας ότι θα κάνει πολιτική καριέρα και τελικά ανέλαβε και αυτή το βάρος της μεγάλης ήττας στις εκλογές της 21ης Μαϊου και της 25ης Ιουνίου δηλώνοντας παραίτηση.

Η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου είχε αναλάβει την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον Δεκέμβριο του 2022 διαδεχόμενη τον Νάσο Ηλιόπουλο, ένα στέλεχος που έχει και αυτός ευθύνη για την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα στις 29 Ιουνίου στο Ζάππειο, η Πόπη Τσαπανίδου δεν είχε εμφανιστεί στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Η Πόπη Τσαπανίδου έχει στείλει επιστολή παραίτησης στη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. Η επιστολή παραίτησης της Πόπης Τσαπανίδου ενδέχεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα 10 Ιουλίου.