Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ για την στελέχωση ΕΚΑΒ και Κέντρων Υγείας με προσωπικό της Πυροσβεστικής-ΕΔ και ΟΤΑ

 



Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας ανάγκης ενίσχυσης της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα των δομών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας, περιλαμβάνονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικότερα:

  • Στις δομές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης και ορεινών δήμων που δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, δύναται να διατίθεται, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2023, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόραοχήματα των ως άνω δομών.
  • Επίσης, σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί, είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αντιπολίτευση μιλάει για αναίρεση των προεκλογικών δεσμεύσεων, συγχέοντας σκοπίμως ένα μέτρο άμεσης εφαρμογής, όπως είναι η συνεργασία του ΕΚΑΒ με την πυροσβεστική και τον στρατό, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, με την υλοποίηση του συνολικού κυβερνητικού σχεδίου με τελικό στόχο, ο χρόνος απόκρισης στις κλήσεις, στις πόλεις να μειωθεί στα 7 με 10 λεπτά. Βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι:

  • η αύξηση του μόνιμου προσωπικού του ΕΚΑΒ κατά 800 άτομα και
  • η δημιουργία 6 νέων βάσεων ευέλικτων ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα, για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές, με εξειδικευμένες υπηρεσίες, που θα ενοικιαστούν από το εξωτερικό, αφού δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Κάποια από αυτά τα μέτρα απαιτούν χρόνο. Οι προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη, ούτε τα ελικόπτερα μπορούν να έρθουν την επόμενη ημέρα των εκλογών. Θα γίνουν, όπως έχουμε ανακοινώσει, τηρώντας τις σχετικές διαδικασίες. Η συνεργασία με την πυροσβεστική και τον στρατό μπορεί να γίνει άμεσα κι αυτό είναι που κάνουμε. Με την ΠΝΠ το ΕΚΑΒ αποκτά τη δυνατότητα να αξιοποιήσει άμεσα 200 στελέχη της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων σε περισσότερες από 50 περιοχές, για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας σε υπηρεσίες οδηγών. Επιπλέον, υπάρχουν στο “τραπέζι” προτάσεις του Υπουργείου Υγείας, που μπορούν σύντομα να υλοποιηθούν, ώστε οι πολίτες, εντός των επόμενων μηνών και όχι των επόμενων ετών, να δουν μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα και την ποιότητα των υπηρεσιών Άμεσης Βοήθειας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου