Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Η Έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αναφορές στην Ελλάδα

 


Η έκθεση αυτή περιέχει αντικειμενικές κρίσεις και συστάσεις που στοχεύουν και ενθαρρύνουν τα Κράτη Μέλη να προωθήσουν τρέχουσες μεταρρυθμίσεις, να σχεδιάσουν νέες και να εντοπίσουν που απαιτούνται βελτιώσεις. Έχει τον χαρακτήρα ενός οδικού χάρτη προς όλα τα Κράτη Μέλη ώστε να αναβαθμίσουν και να θωρακίσουν τη θεσμικότητα τους.

Για την Ελλάδα η έκθεση διαπιστώνει πρόοδο στην υλοποίηση τεσσάρων εκ των πέντε συστάσεων που έκανε πέρυσι. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή:

  • Σημειώνει την αύξηση της διαφάνειας και τον καλύτερο οικονομικό έλεγχο των κρατικών λειτουργών μέσω της αναθεώρησης των ελέγχων «πόθεν έσχες».
  • Παραθέτει βήματα που έχουν υλοποιηθεί για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και τη βελτίωση του δικαστικού χάρτη, υπενθυμίζοντας όμως την διαγνωσμένη ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο.
  • Καταγράφει πρωτοβουλίες για τη «θωράκιση» της ασφάλειας των δημοσιογράφων και σημειώνει τη νομοθέτηση αυστηρών ποινών για την κατοχή και την εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού.
  • Αναγνωρίζεται, ακόμα, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε πρακτικά ζητήματα συνεργασίας των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και εντοπίζονται οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα.

Η μοναδική από τις πέντε περσινές συστάσεις όπου δεν διαπιστώνεται πρόοδος αφορά στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ένα ζήτημα για το οποίο, όπως καταγράφεται και στην έκθεση, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, που δεν ήταν εφικτή για αντικειμενικούς λόγους τη χρονιά που πέρασε.

Ομοίως, επισημαίνεται ότι είναι σκόπιμη περαιτέρω πρόοδος σε τομείς όπως η καλύτερη συνεργασία του κράτους με τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στον τομέα της μετανάστευσης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου