Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Λάθος ερώτηση κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ - Του απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 


Τα έχει χαμένα το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, γιατί οι τελευταίοι μήνες με ηγεσία Ανδρουλάκη δεν χαρακτηρίζουν όλο το ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε λάθος ερώτηση για το ηλεκτρονικό αρχείο παρακολουθήσεων» απαντούν Πιερρακάκης-Τσιάρας

Το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή  σχετικά με την «ανυπαρξία ηλεκτρονικού αρχείου διατάξεων για τις παρακολουθήσεις στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών».

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αφορμή ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή σχετικά με την «ανυπαρξία ηλεκτρονικού αρχείου διατάξεων για τις παρακολουθήσεις στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών».

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, η ΚΥΑ των υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην ερώτηση, δεν αφορά στην ΕΥΠ, αλλά σε εισαγγελικές διατάξεις που εκδίδονται από εισαγγελικούς λειτουργούς των κατά τόπους αρμοδίων δικαστηρίων της χώρας, πλην του εισαγγελικού λειτουργού της ΕΥΠ.

Αναλυτικά η κοινή απάντηση των δύο υπουργείων:

«Αυτό καθίσταται σαφές από τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας, και συγκεκριμένα από το άρθρο 5 του ν. 2225/1994 (Α' 121), όπως έχει τροποποιηθεί από την παρούσα Κυβέρνηση με τα άρθρα 37 παρ. 1 του ν. 4786/2021 (Α' 43/23.3.2021) και 66 παρ. 1 του ν. 4871/2021 (Α' 246/10.12.2021).

Συγκεκριμένα:

1. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994, μέχρι τον Μάρτιο του 2021, προβλεπόταν ότι η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου παραδιδόταν, μεταξύ των άλλων, στην ΑΔΑΕ μέσα σε κλειστό φάκελο.

Η διαδικασία αυτή άλλαξε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα, με το άρθρο 37 του ν. 4786/2021, (Α΄43/23.3.2021), προβλέφθηκε για πρώτη φορά ότι η διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα θα παραδίδεται πλέον με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα.

2. Επίσης, με την ανωτέρω διάταξη προβλέφθηκε ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος ως προς την παράδοση της διάταξης από τα κατά τόπους αρμόδια Συμβούλια Εφετών ή Πλημμελειοδικών και από τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς των δικαστηρίων όλης της χώρας με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα και προς την ΑΔΑΕ. Αυτή η διαδικασία είναι διακριτή εκείνης που αφορά στην ΕΥΠ.

Το σύστημα αυτό αλλά και η ανωτέρω ΚΥΑ είναι σε διαδικασία οριστικοποίησης των τεχνικών λεπτομερειών με τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς και θα έχει ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εδώ να σημειωθεί πως κάθε πληροφοριακό σύστημα έχει ως προαπαιτούμενα την ανάλυση απαιτήσεων, τον σχετικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη κώδικα, την πιλοτική εφαρμογή και τέλος την παραγωγική λειτουργία. Λόγω της σοβαρότητας της διακινούμενης πληροφορίας στο εν λόγω σύστημα αλλά και του μεγάλου αριθμού των εισαγγελικών λειτουργών και εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων που θα έχουν πρόσβαση σε αυτό, όλα τα παραπάνω βήματα γίνονται με αυξημένη προσοχή και επιμέλεια.

3. Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις διατάξεις του εισαγγελικού λειτουργού της ΕΥΠ, πρέπει να σημειώσουμε πως πρόκειται για διαφορετικό σύστημα, το οποίο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις έκδοσης διάταξης του εισαγγελικού λειτουργού της ΕΥΠ, έχει προβλεφθεί με το ν. 4871/2021 (Α' 246/10.12.2021) η δημιουργία ξεχωριστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας παράδοσης της διάταξης, κατόπιν απόφασης του Διοικητή της ΕΥΠ και με την οποία καθορίζονται όλες οι τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες για τη θέση σε εφαρμογή και λειτουργία της. Η εν λόγω πλατφόρμα έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΥΠ με την ΑΔΑΕ.

Συμπερασματικά, για θέματα ιδιαίτερης σημασίας ως προς τη διαφάνεια και τη δημοκρατική νομιμότητα είναι σημαντικό να προηγείται από την πλευρά της αντιπολίτευσης η υπεύθυνη και προσεκτική εξέταση ενός θέματος πριν την κατασκευή "εύλογων ερωτημάτων". Διότι αλλιώς τα ερωτήματα καθίστανται απλώς έωλα».



Αλλοδαπή οικιακή βοηθός είχε ρημάξει τα σπίτια που δούλευε

 


Συνελήφθη, πρωινές ώρες προχθές (16-8-2022), από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 40χρονη αλλοδαπή, κατηγορούμενη για διακεκριμένες κλοπές κατ' επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και για παράβαση του Ν. περί όπλων.

Ειδικότερα, η ανωτέρω Υπηρεσία, στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων κλοπών από οικίες σε πολυκατοικία στην περιοχή της Βούλας, με λεία τιμαλφή και κοσμήματα αξίας, ταυτοποίησε την κατηγορούμενη και πιστοποίησε την εγκληματική της δράση.

Ως προς τον τρόπο δράσης και όπως προέκυψε από την έρευνα, η κατηγορούμενη παρείχε υπηρεσίες καθαριότητας ως οικιακή βοηθός.

Κατά το χρόνο εργασίας της, έχοντας στην κατοχή της ειδική συσκευή ανίχνευσης πολύτιμων ορυκτών, εντόπιζε και αφαιρούσε από το εσωτερικό των οικιών, αντικείμενα αξίας και κοσμήματα, τα οποία μεταπωλούσε προκειμένου να αποκομίσει άμεσα οικονομικό όφελος.

Επιπρόσθετα, χρησιμοποιώντας ειδική πλαστελίνη αντιγραφής κλειδιών, προέβαινε στην αντιγραφή-αποτύπωση των κλειδιών των οικιών που παρείχε υπηρεσίες και στη συνέχεια τα παρέδιδε σε τουλάχιστον ένα συνεργό της, ο οποίος τα χρησιμοποιούσε για να διαρρήξει τις οικίες χωρίς να αφήνει ίχνη παραβίασης.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία που διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:









Πενήντα (50) ρολόγια

Ένας (1) χρυσίζον αναπτήρας

Δύο (2) χρυσίζουσες αλυσίδες

Είκοσι δύο (22) ζεύγη μανικετόκουμπων

Έξι (6) βραχιόλια

Δέκα (10) στυλό συλλεκτικά

Ένα (1) ζευγάρι σκουλαρίκια

Επτά (7) επιχρυσωμένες εικόνες της ορθόδοξης εκκλησίας

Ένα (1) ιερό ευαγγέλιο σε ασημίζουσα θήκη.

Επτά (7) πορτοφόλια

Ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Δέκα πέντε (15) φωτογραφικές μηχανές

Πέντε (5) εξαρτήματα φωτογραφικών μηχανών

Δύο (2) ζυγαριές ακριβείας

Ένας (1) φακός

Σαράντα τρία (43) κλειδιά οικιών

Μία (1) πλαστελίνη με αποτυπώματα δύο (2) πλευρών κλειδιού οικίας

Μία (1) συσκευή ανίχνευσης πολύτιμων ορυκτών

Ένα (1) βαλιτσάκι που περιέχει διαρρηκτικά εργαλεία

Επτά (7) ξίφη συλλεκτικά

Δέκα έξι (16) ξιφολόγχες

Τρία (3) αναδιπλούμενα μαχαίρια

Ένα (1) τσεκούρι

Δυο (2) πυροβόλα όπλα με δύο γεμιστήρες

Δύο (2) περίστροφα

Ένα (1) περίστροφο είκοσι δύο (22) χιλιοστών, με αποξυσμένο αριθμό

Ένα (1) συλλεκτικό περίστροφο, το οποίο φέρει οξειδώσεις

Δύο (2) αεροβόλα όπλα με ένα γεμιστήρα

Δύο (2) γεμιστήρες σε θήκης με την ένδειξη Ε.Β.Ο.

Εκατόν εβδομήντα τρία (173) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων

Οκτώ (8) φιαλίδια διοξειδίου του άνθρακα.

Δύο (2) κουτιά που περιέχουν βολίδες αεροβόλου όπλου.

Ένα (1) κινητό τηλέφωνο.

Διάφορα έγγραφα

Εξιχνιάστηκαν -4- περιπτώσεις κλοπών από οικίες στην περιοχή της Βούλας.




Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στο αρμόδιο Εισαγγελέα.



Καθάρματα σκότωσαν 3 αρκούδες στην Φλώρινα - Η μία θήλαζε τα μωρά της


 

Εγκληματίες κατά συνείδηση, καθάρματα, δολοφόνησαν τρεις αρκούδες, εκ των οποίων η μια θήλαζε ακόμη τα μωρά της.

Τα κτήνη κακοποιοί δολοφόνησαν τις αρκούδες σε διάστημα ενός μήνα με πυροβόλο όπλο, στο Σκλήθρο Φλώρινας.

Όπως καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωση ο «Αρκτούρος», την Παρασκευή 12 Αυγούστου πολύ κοντά στο Κέντρο Προστασίας Λύκου & Λύγκα, εντοπίστηκαν δύο νεκρές αρκούδες και πριν από λίγες εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκε μια ακόμη, επίσης νεκρή από πυροβολισμό.

Η πρώτη μάλιστα ήταν νεαρή ενήλικη που βρισκόταν ακόμα σε φάση θηλασμού, κάτι που συνεπάγεται ότι τα μικρά της είναι πλέον ορφανά. Την αρκούδα εντόπισε αγρότης που ειδοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου. 

Ο θάνατος της αρκούδας επήλθε από βλήμα στα πλευρά, που την τραυμάτισε ενδοκοιλιακά και κατέληξε από εσωτερική αιμορραγία.

 Αξίζει να τονιστεί ότι τα περιστατικά συνέβησαν εντός των ορίων περιοχής Natura» τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης που καλεί τις αρμόδιες αρχές, «να μην υποβαθμίσουν τη σημασία του εγκλήματος αυτού και να προχωρήσουν σε εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, διότι η συνεχιζόμενη ατιμωρησία φέρνει, δυστυχώς, και νέες δολοφονίες προστατευόμενων ειδών».



Πώς σκέφτεται ένας εγκληματίας;

 


Mία βουτιά στον κόσμο της εγκληματολογίας: πλέον μπορεί κανείς με τη βοήθεια της τεχνολογίας να μπει στο ρόλο ενός διαρρήκτη ή να εμπλακεί εικονικά σε έναν καυγά σε μπαρ… Φαντάζει σκηνικό από βιντεοπαιχνίδι, ωστόσο για το τμήμα Εγκληματολογίας, Ασφάλειας και Δικαίου στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Φράιμπουργκ είναι απλά… μία ακόμη μέρα στο γραφείο. Την Παρασκευή εγκαινιάστηκε ένα νέο εργαστήριο και σύμφωνα με το ινστιτούτο, πρόκειται για το πρώτο ανεξάρτητο ερευνητικό εργαστήριο που χρησιμοποιεί τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας σε μελέτες και πειράματα. Περιλαμβάνει δηλαδή τη δημιουργία ενός εικονικού περιβάλλοντος μέσω υπολογιστών. «Δημιουργούμε ρεαλιστικές σκηνές», λέει ο επικεφαλής του τμήματος Εγκληματολογίας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, στο Φράιμπουργκ, Ζαν-Λουί φαν Γκέλντερ.

Με τη βοήθεια ακουστικών και της σύγχρονης τεχνολογίας, οι συμμετέχοντες στα πειράματα θα τοποθετoύνται εικονικά στον «τόπο του εγκλήματος». Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες θέλουν να παρατηρήσουν το ανθρώπινο μάτι και να αναλύσουν το μοτίβο των κινήσεών τους. Έτσι επιδιώκουν οι ερευνητές να μελετήσουν το πώς λαμβάνουν τις αποφάσεις τους οι εγκληματίες και τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι τους ενώ διαπράττουν ένα έγκλημα. «Γνωρίζουμε πολλά για την εγκληματικότητα, αλλά ελάχιστα για την εγκληματική συμπεριφορά, καθώς τα περισσότερα εγκλήματα συμβαίνουν δίχως παρατηρητές», λέει ο φαν Γκέλντερ. Ο ίδιος θεωρεί, ότι σημασία έχει να κατανοήσουμε το έγκλημα και τους ίδιους τους δράστες.

Tι φοβούνται περισσότερο οι δράστες;

Τα αποτελέσματα της έρευνας πρόκειται στη συνέχεια να ενσωματωθούν στην εκπαίδευση των αστυνομικών σχολών και της σχολής Δικαστών, ώστε να συνεισφέρουν σε νέες στρατηγικές και νόμους. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Εγκληματολόγων, το εργαστήριο αυτό δεν είναι απλά ένα παιχνίδι – ωστόσο δεν είναι ακόμη σίγουρο τι ακριβώς θα συμβεί εκεί. Σε κάθε περίπτωση, η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας έχει ήδη φανεί χρήσιμη σε περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην αναπαράσταση σκηνών εγκλήματος. Το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης επιθυμεί μία συνεργασία στον τομέα της έρευνας σε θέματα Ασφάλειας. «Η εγκληματολογική έρευνα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση μιας ακριβέστερης εικόνας σχετικά με την εγκληματικότητα», εξηγεί μια εκπρόσωπος του υπουργείου. Έτσι, καθίσταται για παράδειγμα εφικτή μία καλύτερη ταξινόμηση της συμπεριφοράς των θυμάτων.

Μια εικονική διάρρηξη ενός διαμερίσματος ενδέχεται έτσι να αναδείξει πώς λειτουργεί αυτό σε ένα πείραμα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ. Οι συμμετέχοντες του πειράματος βρίσκονται ξαφνικά σε μια κατοικημένη περιοχή και την εξερευνούν σαν να ήθελαν να εισβάλουν σε διαμερίσματα εκεί αργά τη νύχτα. Ωστόσο αυτή η εικονική περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη - τα σοκάκια είναι φωτισμένα, οι κάτοικοι βρίσκονται στα διαμερίσματα και κάνουν θόρυβο… Αποτρέπει κάτι τέτοιο τους διαρρήκτες; Φοβούνται περισσότερο οι δράστες; Πώς σχεδιάζουν το έγκλημά τους υπό αυτές τις συνθήκες; Τι μπορεί να αποτρέψει μία διάρρηξη; Οι επιστήμονες ελπίζουν να καταφέρουν να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.


Πηγή: DW / Κρίστιαν Γιόνερ (dpa) / Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

skai.gr



Η σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ - Τουρκία παίζει πάλι με τους S-400

 



Τις προηγούμενες ημέρες φάνηκε καθαρά η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Τούρκους και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα με την ανθελληνική στάση του, που εργαλειοποίησε τους λαθρομετανάστες πρός όφελος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν κινείται στην φαιδρή πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ψέμα, απάτη, προπαγάνδα, προκλήσεις και περιμένει μήπως του βγει κάτι. Για αυτό τον λόγο άλλωστε θα ήθελε μια κυβέρνηση Τσίρκο - ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει κουμάντο στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι αφήνοντας την εργαλειοποίηση των μεταναστών, που παρά την βοήθεια των συμμάχων του Ερντογάν, Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ και ακροαριστερών οργανώσεων δεν τους βγήκε, είπε να προκαλέσει τις ΗΠΑ. 

Την πληροφορία πως Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για την αποστολή στην Αγκυρα της δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 μετέδωσε το πρακτορείο TASS. 

O επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, αναφερόμενος στους S-400 δήλωσε: «Θέλω να σημειώσω ότι η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει την τοπική παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος (S-400) στην Τουρκία».

Η πρώτη αποστολή S-400 στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2019 είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ, που επέβαλαν κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας και απέκλεισαν την Αγκυρα από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του μαχητικού F-35.

Η Τουρκία διαψεύδει δήθεν τα περί υπογραφής νέου συμβολαίου.

Η είδηση που μεταδόθηκε από το TASS προκάλεσε αναταραχή στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και ο γενικός δείκτης υποχώρησε 2,5%. Μετά τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων ότι δήθεν δεν υπάρχει συμφωνία οι συναλλαγές ομαλοποιήθηκαν και ο δείκτης επανήλθε στα κανονικά επίπεδα.




Ποδήλατα: Έρχονται πινακίδες κυκλοφορίας και υποχρεωτική ασφάλιση

 


Οι ποδηλάτες μπορεί σύντομα να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν νέους κανόνες οδικής συμπεριφοράς και κυρίως, να επανέλθουν οι υποχρεωτικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Σε πολλές χώρες στον πλανήτη η αύξηση της χρήσης ποδηλάτων και ηλεκτρικών ποδηλάτων έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις ώστε οι ποδηλάτες να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τους μοτοσικλετιστές.

Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, ήδη η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου οδήγησε στη κατασκευή περισσότερων ποδηλατοδρόμων, αλλά και στη δημιουργία ζωνών με όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα) για όλα τα οχήματα, σε μια προσπάθεια μείωσης των ατυχημάτων με ποδηλάτες.

Ωστόσο και από την άλλη πλευρά, έχουν αυξηθεί οι φωνές οι οποίες κάνουν λόγο για αντίστοιχο σεβασμό των ποδηλατών προς τον Κ.Ο.Κ. που ισχύει για όλα τα υπόλοιπα οχήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο της Daily Mail, σύντομα θα έρθουν νέες αλλαγές στο Κ.Ο.Κ. της χώρας, που θα προβλέπουν ξεκάθαρα πρόστιμα και πόντους ποινής στους ποδηλάτες που δεν σέβονται τα όρια ταχύτητας ή υποπίπτουν σε μια σειρά από άλλες παραβάσεις, όπως είναι αυτή του κόκκινου φαναριού.

Και για να το καταφέρει αυτό, η κυβέρνηση θα επαναφέρει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πινακίδας κυκλοφορίας για τα ποδήλατα, ενώ θα πρέπει όλοι οι ποδηλάτες να πληρώνουν και ασφάλεια, στην περίπτωση που για παράδειγμα υπάρξει τραυματισμός με πεζό.

Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει μια «τρύπα» στο νομικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας, αφού με βάση τη σημερινή νομοθεσία, εάν ένας πεζός χάσει τη ζωή του σε ατύχημα με ποδήλατο, τότε η ποινή φυλάκισης για τον ποδηλάτη εφόσον φταίει είναι μόνο 2 χρόνια.

Επιπλέον αυτού, στόχος των αρχών της Μεγάλης Βρετανίας είναι να συνετίσουν και τους ποδηλάτες εκείνους που πιστεύουν ότι είναι απρόσβλητοι από το νόμο και περνούν με κόκκινο τα φανάρια, κινούνται σε δρόμους που δεν επιτρέπεται ή αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα από το κανονικό.


Πηγή



Ρωσία: Προειδοποιεί με υπερδιπλάσιες τιμές φυσικού αερίου φέτος


 

Η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης την οποία είδε το Reuters.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης, κινούνται σε μειωμένα επίπεδα εφέτος, αφού μια διαδρομή αγωγού φυσικού αερίου έκλεισε όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ενώ ξέσπασε μια διαμάχη για την επισκευή μια τουρμπίνας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές φυσικού αερίου να εκτοξευθούν στα ύψη.

Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προβλέπει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούν εφέτος στα 170,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σε σύγκριση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία έκανε λόγο για 185 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι των 205,6 (bcm) που είχαν εξαχθεί το 2021.

Προβλέπει επίσης ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το τρέχον έτος, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην οποία θα πουλάει η Gazprom προβλέπεται να φθάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (cm) το 2022, τιμή υπερδιπλάσια των 304,6 δολαρίων ανά 1.000 cm που ήταν πέρυσι, και αντιπροσωπεύει αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 523,3 δολαρίων ανά 1.000 cm.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις καθώς οι Ασιάτες αγοραστές έχουν αυξήσει τις αγορές τους, οδηγώντας τη Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές έως το τέλος του 2025, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου.

Η Gazprom έχει επίσης αναφέρει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξάνονται, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομερή στοιχεία ως προς αυτές και η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.

Η αύξηση του όγκου εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει τη Ρωσία να αποκομίσει κέρδη ύψους 337,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 255,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα.

Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει το θέμα.

Πέρυσι, η Ρωσία είχε έσοδα 244,2 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Συνολικά, οι προβλέψεις του υπουργείου, τις οποίες είδε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει καλύτερα τις κυρώσεις από ό,τι αρχικά φοβόταν η Μόσχα και θα συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.

Η Γερμανία θα έχει αποθέματα αερίου για λιγότερο από τρεις μήνες

Την ίδια ώρα, η Γερμανία δίνει αγώνα προκειμένου να γεμίσει τις δεξαμενές φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα. Εντούτοις, σύμφωνα με το Bloomberg, τα αποθέματα θα διαρκέσουν, στην καλύτερη περίπτωση, λιγότερο από 3 μήνες.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, προειδοποιεί ότι έστω κι αν η Γερμανία πετύχει το στόχο της για πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου κατά 95% μέχρι το Νοέμβριο, οι ποσότητες αυτές θα καλύψουν μόνο για διάστημα περίπου δυόμισι μηνών τις ανάγκες θέρμανσης, βιομηχανικής δραστηριότητας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αν κλείσει πλήρως η Ρωσία τις στρόφιγγες.

Οι δεξαμενές φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν γεμίσει σήμερα σε ποσοστό 77%, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

«Τρέχουμε λίγο ταχύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν αναφορικά με την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων, αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε. Θα πρέπει να εκληφθεί ως ώθηση για περαιτέρω δράση. Ας το συνεχίσουμε», δήλωσε ο Μίλερ σε συνέντευξή του την Τρίτη.


protothema.gr



Η δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου εναντίον του Αλέξη Τσίπρα πόνεσε τον ΣΥΡΙΖΑ


 

Στην φαιδρότητα Αλέξη Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, για όσα συνέβησαν με τους μετανάστες στον Έβρο.

Το σχόλιο Θεοδωρικάκου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μετατρέπεται σε φερέφωνο των δουλεμπόρων και της Τουρκίας», πόνεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η αλήθεια πονάει και βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τους έχουν πάρει χαμπάρι οι Έλληνες πολίτες.

Κύκλοι του Τάκη Θεοδωρικάκου σχολίαζαν ότι «μέσα στην απόγνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει την αλήθεια και την πραγματικότητα ακροδεξιά πολιτική και μετατρέπεται σε φερέφωνο δουλεμπόρων και του καθεστώτος της γειτονικής χώρας, αναπαράγοντας ψέματα και συκοφαντίες σε βάρος της Ελλάδας. Προφανώς, τους πιάνει πανικός όταν κάποιος τους θυμίζει τη Μόρια και την Ειδομένη. Την ώρα που οι ίδιοι μετανάστες δηλώνουν ότι τους έστειλαν με βία οι Τούρκοι στην Ελλάδα, ότι το πεντάχρονο παιδάκι πέθανε μέσα στην Τουρκία και ότι όταν μπήκαν στην Ελλάδα και τους εντόπισε η Ελληνική Αστυνομία τούς φέρθηκε με εξαιρετικό τρόπο. Ο φόβος για τις εκλογές και το αντιπολιτευτικό τους αδιέξοδο τους οδηγεί σε πανικό».

Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την απάντηση του υπουργού σε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση διάσωσης 38 μεταναστών στον Έβρο, και την συμμετοχή τους στην προπαγάνδα της Τουρκίας.



Ελληνικά F-16 σηκώθηκαν όταν λιβανέζικο αεροσκάφος δεν απαντούσε στον ασύρματο

 



Ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας κλήθηκε να αναγνωρίσει πτήση επιβατικού αεροσκάφους, η οποία πετούσε πάνω από την Ελλάδα χωρίς να ανταποκρίνεται στις κλήσεις στον ασύρματο.

Το περιστατικό αφορούσε την πτήση ME242 της Middle East Airlines (MEA), ένα Airbus με 145 επιβάτες, από τη Μαδρίτη στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό @Intel_Sky στο Twitter, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση αεροσκαφών της πολιτικής και της πολεμικής αεροπορίας, το περιστατικό συνέβη στις 10 Αυγούστου και ενώ το λιβανέζικο αεροσκάφος κινούνταν μσε ελληνικό FIR, κανονικά σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης.


Ωστόσο ο πιλότος του  Αμπέντ αλ Χουτ, που είναι γιος του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της MEA (Middle East Airlines), αμέλησε να προσαρμόσει τη συχνότητα του ασυρμάτου και έτσι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις κλήσεις από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Όταν επανειλημμένες κλήσεις δεν είχαν ανταπόκριση, οι αρχές του NATO σήμαναν συναγερμό (Code Renegade) και ειδοποίησαν τις ελληνικές. Δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν τότε από τη Σούδα για να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν το αεροσκάφος.



Το εντόπισαν την ώρα που πετούσε πάνω από την Αργολίδα. Εκεί  οι χειριστές κοίταξαν στο cockpit και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τότε και ο πιλότος του λιβανέζικού αεροσκάφους απέκτησε πρόσβαση ξανά στον ασύρματο και διαβεβαίωσε ότι όλα είναι καλά.

Σε γραπτή δήλωση, το υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών του Λιβάνου δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι ο Αλ Χουτ πιλοτάριζε το αεροπλάνο. Δεν ανέφερε επίσης γιατί τα μαχητικά προσέγγισαν το αεροσκάφος της MEA, κάτι που φυσικά δεν συνηθίζεται χωρίς λόγο.

Το Libnanews ανέφερε επίσης ότι ο Mohammed al-Hout στο παρελθόν έχει δεχθεί επικρίσεις αφού τοποθέτησε συγγενείς σε διάφορες θέσεις της εταιρείας.

«Το λιβανέζικο αεροπλάνο επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές αεροναυτιλίας στην Ελλάδα δύο φορές όταν εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, από τη συνήθη συχνότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη προσέγγισαν την πτήση της ΜΕΑ για να ρωτήσουν εάν υπήρξε έκτακτη ανάγκη. «Όταν η απάντηση ήταν αρνητική, ο κυβερνήτης του ελληνικού πολεμικού αεροσκάφους χαιρέτησε το λιβανέζικο αεροπλάνο και το τελευταίο συνέχισε την κανονική του πορεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.



Ασημένιο μετάλλιο για Στεφανίδη


 


Η Κατερίνα Στεφανίδη δήλωσε ευτυχισμένη για το φετινό ρεκόρ της στον αγώνα και που ανέβηκε στο βάθρο, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ, περνώντας τα 4.75 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

«Πολύ χαρούμενη για τέταρτο συνεχόμενο μετάλλιο. Είναι σαν ένα νέο ξεκίνημα για μένα. Πολύ χαρούμενη γιατί ήρθα για φετινό ρεκόρ και το έκανα. Θεωρούσα μεγαλύτερη αντίπαλο τη Σλοβένα, αλλά η Φινλανδή έκανε τον αγώνα της ζωής της. Στόχος είναι το βάθρο σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το κατάφερα» είπε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια. 

Όταν ρωτήθηκε για το ότι αυτό είναι το τέταρτο μετάλλιό της στη διοργάνωση, τόνισε: «Δεν ξέρω αν είναι απίστευτο. Πρέπει να πω ότι γενικότερα γίνεται καλή δουλειά στις ρίψεις και τα άλματα».




Οργή Μενέντεζ για την απόκτηση νέων S-400 από την Τουρκία «Ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ»

 



Η σκλήρυνση της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών στο ενδεχόμενο που η Άγκυρα όντως αποκτήσει επιπλέον συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 ζητεί ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με αυστηρό μήνυμά του. Σε δήλωσή του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής κάνει λόγο για «μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ», ενώ παράλληλα καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας. 

Η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έρχεται στον απόηχο του δημοσιεύματος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS που υποστηρίζει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του συστήματος S-400.

Αναλυτικά η δήλωση του Γερουσιαστή Μενέντεζ για την προμήθεια νέων S-400 από την Τουρκία

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων.

»Ενόσω η Ρωσία συνεχίζει τη βάναυση και παράνομη εισβολή της στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει την ευθύνη και την ευκαιρία να επιδείξει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ και στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, απορρίπτοντας πλήρως κάθε στρατιωτική συνεργασία με έναν εγκληματία πολέμου όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ξεκάθαρες: οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος που θα έθετε σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη».

 Η αρχική Αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Δημοσίευμα του Ρωσικού Πρακτορείου TASS

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα συμφωνία που θα προβλέπει τη προμήθεια επιπλέον S-400 στην Τουρκία, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αντίθεση που έχουν οι ΗΠΑ απέναντι σε μια τέτοια κίνηση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε δει αυτά τα δημοσιεύματα αλλά δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σχετικά με αυτό το θέμα. Η θέση μας για την αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι γνωστή. Σας παραπέμπουμε στην τουρκική κυβέρνηση για να μιλήσετε για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών της. Δεδομένης της βάναυσης και αδικαιολόγητης συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τώρα περισσότερο από ποτέ προτρέπουμε όλες τις χώρες να αποφύγουν τις συναλλαγές με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, που τις θέτει σε κίνδυνο κυρώσεων».

Στη συνέχεια της ίδιας μέρας (16 Ιουλίου) τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ο οποίος κινήθηκε στην ίδια γραμμή κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου. Φάνηκε, ωστόσο, να τηρεί μια στάση αναμονής, καθώς δεν θέλησε να προαναγγείλει ενδεχόμενες αλλαγές στο θέμα της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 πριν ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο. Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για το εάν η προμήθεια μιας δεύτερης συστοιχίας S-400 θα μπορούσε να αλλάξει τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα F-16, o Νέντ Πράις απάντησε «φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σχετικά με αυτό το θέμα και έτσι θα σας παραπέμψουμε στις τουρκικές αρχές προς το παρόν για να μιλήσετε για τα σχέδιά τους».

 Αντίθετο και στα Δύο Σενάρια για την Προμήθεια Επιπλέον S-400 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Καλούμε την Τουρκία να μην κατέχει πλέον το σύστημα S-400»

Οι αντιρρήσεις, όμως, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν περιορίζονται μόνο στο σενάριο που παρουσίασε το πρακτορείο TASS, το οποίο αφορά την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου μεταξύ της ρωσικής και της τουρκικής πλευράς.

Σε διευκρινιστική ερώτηση που υπέβαλε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το εάν η Ουάσιγκτον ζητά να μην προχωρήσει η υφιστάμενη σύμβαση που προβλέπει την προμήθεια μιας δεύτερης συστοιχίας S-400, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν ζητούν απλώς να μην υπάρξει μια νέα προμήθεια αλλά συνεχίζουν να καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει πλήρως το σύστημα S-400 που ήδη κατέχει.

«Έχουμε δει αυτά τα δημοσιεύματα και δεν γνωρίζουμε καμία νέα εξέλιξη σχετικά με αυτό το θέμα. Η θέση μας για την αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι γνωστή: καλούμε την Τουρκία να μην κατέχει πλέον το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό. Σας παραπέμπουμε στην τουρκική κυβέρνηση για να μιλήσετε για τα σχέδια των αμυντικών προμηθειών της».

Διφορούμενη η στάση της Άγκυρας 

Υπενθυμίζεται ότι οι προθέσεις της Άγκυρας δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα, καθώς μένει να επιβεβαιωθεί το εάν όντως η Τουρκία σκοπεύει να υπογράψει μια νέα αμυντική σύμβαση με τη Ρωσία όπως υποστηρίζει το πρακτορείο TASS. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ενδεχόμενο να προμηθευτεί μια νέα συστοιχία S-400 παραμένει στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει ήδη υπογράψει με τη ρωσική πλευρά.

Και τα δύο σενάρια βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετο τον γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος χαρακτηρίζει τη προμήθεια επιπλέον S-400 ξεκάθαρη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και καλεί την Τουρκία να απορρίψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει έναν εγκληματία πολέμου.


skai.gr



Ελλάδα – Πολωνία 101-78

 


Η Εθνική Ελλάδας ξεκίνησε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στο τουρνουά Ακρόπολις επικρατώντας της Πολωνίας με 101-78.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 24 πόντους ήταν για άλλο ένα παιχνίδι ο κορυφαίος παίκτης της Εθνικής Ελλάδας, με εντυπωσιακό ξεκίνημα στη πρώτη περίοδο, η Εθνική βρέθηκε να προηγείται με 16 πόντους.

O Ομοσπονδιακός προπονητής έδωσε χρόνο και στους 14 παίκτες που είχε στην αποστολή θέλοντας να δοκιμάσει σχήματα και να λάβει αποφάσεις για την τελική δωδεκάδα.

Σήμερα, Πέμπτη (18/8), στις 21:00 η εθνική αντιμετωπίζει τη Γεωργία, στο ΟΑΚΑ, για την 2η ημέρα του 31ου Τουρνουά «Ακρόπολις». 

Τα δεκάλεπτα: 27-10, 50-37, 69-59, 101-78

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Ντόρσεϊ 19 (4), Λούντζης 3 (4 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 9 (2), Αγραβάνης 3 (1), Καλάθης 7 (4 ασίστ), Σλούκας 4 (1/1 δίποντα), Καλαϊτζάκης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου 12 (4/4 δίποντα, 4 ριμπάουντ), Γόντικας 2, Αντετοκούνμπο Γιάννης 24 (3/4 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 12/19 βολές, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα), Αντετοκούνμπο Κώστας 11 (5/7 δίποντα), Κασελάκης 3 (1), Αντετοκούνμπο Θανάσης 4.

ΠΟΛΩΝΙΑ (Μίλιτσιτς): Ζισκόφσκι 7 (1), Μπαλκερόφσκι 2, Σοκολόφσκι 13 (3/5 δίποντα, 4 ασίστ), Τσελ 6 (3/4 δίποντα) Κολέντα 10 (4), Πονίτκα 15 (3/7 δίποντα), Κολέντα Λ 3, Τζίεβα, Ολένιτζακ 7 (3/4 δίποντα), Μίχαλακ 4, Γκάρμπατσζ 8 (2), Σενκ 3 (1)



Φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ τις αποκαλύψεις και δεν θέλει διερεύνηση για τις υποκλοπές.

 



Αρνητικός εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο επέκτασης της χρονικής περιόδου που θα ερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, κάτι που δεν αποφύγει.

Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού Μητσοτάκη το 2018, οι παρακολουθήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ των κινητών Λαφαζάνη - Βαρουφάκη όπως οι ίδιοι έχουν καταγγείλει, τρομάζουν το Αλέξη Τσίπρα.

Η δικαιολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι απορρίπτουν την πρόταση διεύρυνσης, εκτιμώντας πως το Μαξίμου επιχειρεί «να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα», αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τρέμουν τις αποκαλύψεις για το παρακράτος που είχαν στήσει το 2015-2019 μέσα στο Μαξίμου με την εποπτεία του Αλέξη Τσίπρα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για όσα έχουν καταγγελθεί και βάση των στοιχείων που έχει μαζέψει η κυβέρνηση.

Και το κυριότερο, 22 Αυγούστου ο ελληνικός λαός θα μάθει γιατί παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη, γιατί δεν πήγε ποτέ να ενημερωθεί στο γιατί τον παρακολουθούσαν και εάν υπήρχε θέμα εθνικής ασφάλειας.

Στις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου, κάτι που θέλει και ο ελληνικός λαός,  είναι η περίοδος με την οποία θα ασχοληθεί η Εξεταστική να είναι ευρύτερη από αυτή που αφορά την παρούσα κυβέρνηση. Και να φτάνει σύμφωνα με όσα ακούγονται όχι μέχρι το 2015, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά να απλωθεί μέχρι το 2012, στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. 

Η κυβέρνηση στο ίδιο πλαίσιο φροντίζει να υπενθυμίζει την «απειλή» του ΣΥΡΙΖΑ περί ελέγχου «των αρμών της εξουσίας» και τις υποσχέσεις ότι η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς.