Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σχεδόν 580.000 νόμιμοι μετανάστες από 150 διαφορετικά κράτη ζουν στην Ελλάδα



Περίπου 131.000 μετανάστες είναι ανήλικοι - Δείτε ποιες είναι πέντε πολυπληθέστερες κοινότητες στη χώρα μας

Περισσότεροι από 577.000 νόμιμοι μετανάστες, από περίπου 150 διαφορετικά κράτη προέλευσης, ζουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με καταγραφή στις 30 Νοεμβρίου του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών στις 18 Δεκεμβρίου, το Φόρουμ τονίζει την άμεση ανάγκη ύπαρξης ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φόρουμ, οι πέντε πολυπληθέστερες κοινότητες μεταναστών είναι οι Αλβανοί (401.402), οι Ουκρανοί (19.850), οι Γεωργιανοί (19.196), οι Πακιστανοί (16.964) και οι Ρώσοι (15.207).

Οι 210.167 μετανάστες κατέχουν άδειες διαμονής μακράς διάρκειας. Από αυτούς, μόνο 18.500 έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, που παρέχει αυξημένη προστασία και ίση μεταχείριση με τους πολίτες της ΕΕ.

Περίπου 100.000 μετανάστες κατέχουν επισφαλή τύπο άδειας διαμονής. Από αυτούς, οι 25.000 κατέχουν άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους. Αρκετοί είχαν απολέσει το δικαίωμα νόμιμης διαμονής το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πλέον τους δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησής τους αν υποβάλουν αίτηση στις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Περίπου 131.000 μετανάστες είναι ανήλικοι. Μεγάλο μέρος από αυτούς έχει το δικαίωμα για την απόκτηση άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς, όταν ενηλικιωθεί. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια πριν και μετά την ενηλικίωσή τους. Περίπου 33.000 έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 60 ετών, ενώ 77.868 είναι μεταξύ 50-59 ετών.

Σχετικά με το νόμο για την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς, το ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών επισημαίνει ότι δίνει «το δικαίωμα στους νέους και νέες να ελπίζουν», αλλά καταγγέλλει καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας.

Επίσης, κάνει λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» της συγκρότησης του νέου υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη Διεύθυνση Ιθαγένειας.
Αναφορικά με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα με τις πρόσφατες ροές, το Φόρουμ δηλώνει ότι «η πρόσφατη πρόταση της ΕΕ για την επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου 2, επιβεβαιώνει πως η Ευρώπη χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα, αντί να φροντίσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ανθρώπους που παραμένουν αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στη χώρα».

Το ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, διοργανώνει εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών, την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Α1 του New York College (Αμαλίας 38), στην Αθήνα.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν, ο επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, Κωστής Παπαϊωάννου, ο νομικός, Βασίλης Παπαδόπουλος, και ο αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα από μεταναστευτικές κοινότητες.

Μήνυμα του ΔΟΜ


Ένας στους επτά κατοίκους του πλανήτη είναι μετανάστης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Όπως σημειώνει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, «η μετανάστευση πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι για προετοιμασία και όχι για πανικό».

Όπως σημειώνει, κάθε μέρα πεθαίνουν κατά μέσο όρο, τουλάχιστον δώδεκα μετανάστες, στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία. Επιπλέον, εκατοντάδες έχουν χαθεί φέτος διασχίζοντας τη Βόρεια Αφρική ή ταξιδεύοντας από την Ανατολική Αφρική προς τη Μέση Ανατολή. Σχεδόν 600 άτομα χάθηκαν ξεκινώντας από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική με προορισμό τις ΗΠΑ. Από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα, 6.226 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους κατά μήκος αυτών των διαδρομών. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΔΟΜ, οι αριθμοί μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς «πολλοί περισσότεροι θάνατοι δεν καταγράφονται ποτέ».

«Δεν έχει πια κανένα νόημα να εκφράζουμε τη θλίψη ή τον αποτροπιασμό ή τις ενοχές μας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η μετανάστευση είναι η πλέον καθοριστική τάση των καιρών μας», τονίζει ο κ. Σουίνγκ και προσθέτει: «Σήμερα βρισκόμαστε εν μέσω μιας πραγματικής δημογραφικής επανάστασης. Είναι στο χέρι μας να τη διαχειριστούμε εις όφελος όλων».



Πηγή : protothema.gr


Τσακαλώτος για παροχές: Λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές



Ήταν λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές εκ των προτέρων, ομολόγησε, σύμφωνα με το Der spiegel ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συναντήσεις του στο Βερολίνο.

Η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel που έχει το ρεπορτάζ, επικαλείται πηγές που ήταν παρούσες στις συναντήσεις του Ελληνα υπουργού. 

«O Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ενώπιον γερμανών βουλευτών ότι υπήρξε ελλιπής συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας του. Αυτό το επιβεβαίωσαν στο SPIEGELONLINE περισσότερα του ενός άτομα που μετείχαν σε μια συνάντηση σήμερα το πρωί. O Τσακαλώτος επέμεινε, βέβαια, ότι η χώρα του μπορούσε να λάβει μόνη της τις τελευταίες αποφάσεις στη συνταξιοδοτική και φορολογική πολιτική. Παραδέχθηκε, όμως, ότι θα έπρεπε προηγουμένως να ενημερώσει τους πιστωτές» αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει:

 «Σύμφωνα με τους βουλευτές ο Τσακαλώτος απέδωσε το επικοινωνιακό λάθος στην πίεση του χρόνου. Έπρεπε να αποφασίσουν γρήγορα για τις πρόσθετες παροχές, ώστε να μπορέσουν να συνυπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2016. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του υπουργού σε μια χθεσινή του εμφάνιση. Ο Τσακαλώτος είπε ότι είναι οικονομολόγος κι όχι λογιστής. “Ανακαλύπτω όμως ότι η λογιστική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.». 


Η απάντηση Τσακαλώτου στο Spiegel: Είπα ότι δεν είχαμε χρόνο

Ο υπουργός Οικονομικών από το Βερολίνο προέβη σε δήλωση αποκλειστικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφορικά με το δημοσίευμα του Spiegel και τα όσα διεμήφθησαν στη συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές

«Είπα ότι πάντα είναι καλή η διαβούλευση, αλλά δεν είχαμε χρόνο γιατί τα λεφτά έπρεπε να τα ξοδέψουμε φέτος για να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά σε κάποια θέματα πρέπει να έχει μια διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει».

ΥΠΟΙΚ: Ηταν ρητορικό το σχήμα

Αναφορικά με το δημοσίευμα κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε σε αντιπροσωπεία Γερμανών Βουλευτών ότι το πακέτο των παροχών δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «εν είδει ρητορικής ερώτησης», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε συνεννοηθεί από πριν με τους θεσμούς και απάντησε ο ίδιος πως θα μπορούσε.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι υπάρχει και το λογιστικό θέμα, καθώς, όπως εξήγησε, αν αυτές οι παροχές δεν δίνονταν μέχρι το τέλος του έτους τότε η προκαλούμενη δαπάνη θα επιβάρυνε το πλεόνασμα του 2017.




Πηγή:  iefimerida.gr 


12χρονος τζιχαντιστής ετοιμαζόταν να ανατινάξει υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία



Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιοδικό το Focus το 12χρονο αγόρι είναι Γερμανός υπήκοος από το Ιράκ και θεωρείται φανατικός ισλαμιστής.

Από τις γερμανικές αρχές κατηγορείται ότι επιχείρησε να πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Λουντβιχσχάφεν.

Η σύλληψη έγινε στις 26 Νοεμβρίου, όταν ο 12χρονος στρατολογημένος από το ISIS πήγε στην αγορά, άφησε στο έδαφος ένα σακίδιο, που περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό, αλλά ευτυχώς δεν εξερράγη λόγο προβλήματος στον πυροκροτητή.

Ένας επισκέπτης κάλεσε την αστυνομία, όταν είδε το ύποπτο σακίδιο και πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν τον μηχανισμό η  αστυνομία συνέλαβε το αγόρι στις 5 Δεκεμβρίου, αφού ταυτοποίησε τα στοιχεία του, έξω από το δημαρχείο με ένα άλλο σακίδιο, αλλά σύμφωνα με το περιοδικό δεν έχει διευκρινιστεί αν ήθελε να πραγματοποιήσει δεύτερη επίθεση.



Πέντε χρόνια φυλακή, χωρίς ελαφρυντικά, στον 32χρονο Σύρο: Τα «χίλια συγγνώμη» δεν τον έσωσαν



Στον δράστη της κακοποίησης του 3χρονου γιου του δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά αφού σύμφωνα με την Εισαγγελέα η βία ασκήθηκε με τρόπο που θα μπορούσε να κινδυνέψει η ζωή του παιδιού

Ένοχο για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας και της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης σε βάρος ανηλίκου, χωρίς μάλιστα ελαφρυντικά, έκρινε το τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου τον 32χρονο Σύρο. 

Στον δράστη της κακοποίησης του 3χρονου γιου του δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά αφού σύμφωνα με την Εισαγγελέα η βία ασκήθηκε με τρόπο που θα μπορούσε να κινδυνέψει η ζωή του παιδιού.

« Άσκησε συνειδητή βία σε βάρους του μικρού, με σκοπό μέσω αυτή της βίας, να εκβιάσει τη μητέρα του ανηλίκου να έρθει από την Τουρκία στη Χίο. Έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση όπου χρησιμοποιείται ένα μέλος της οικογένειας για να εκβιαστεί ένα άλλο μέλος της οικογένειας. Προτείνω την ενοχή και για τις δύο πράξεις που είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα», είπε η Εισαγγελέας, προσθέτοντας: «Η μεταμέλεια δεν είναι αληθινή, περισσότερο νοιάζεται για το άτομό του παρά για τα όσα προκάλεσε το παιδί».

Η δίκη

Ο 32χρονος πέρασε το κατώφλι του Πρωτοδικείου Χίου λίγα λεπτά πριν τις 11:00 το πρωί. Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε ενώπιον του 3μελους Πλημμελειοδικείου Χίου χωρίς δικηγόρο αφού κανένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου δεν θέλησε να αναλάβει την υπόθεση. Το Δικαστήριο αυτεπάγγελτα διόρισε ως δικηγόρο του κατηγορουμένου την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ανθίππη Ζαννάρα, προκειμένου να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Μετά τον διορισμό της κ. Ζαννάρα η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Τομπάζη διέκοψε τη δίκη προκειμένου ο κατηγορούμενος να έρθει σε επαφή με τη συνήγορο υπεράσπισής του.

Η εκδίκαση συνεχίστηκε λίγα λεπτά αργότερα με την κατάθεση του Αστυνομικού ο οποίος είπε ότι 32χρονος εντοπίστηκε στον καταυλισμό της Σούδας, έπειτα από καταγγελία του Χαμόγελου του Παιδιού. 

Όπως κατέθεσε ο Αστυνομικός, ο 32χρονος ήθελε να κάνει τη γυναίκα του να τον λυπηθεί και να έρθει στην Ελλάδα, αφού τον είχε εγκαταλείψει και παρέμενε στην Τουρκία. Το Δικαστήριο απηύθηνε ερωτήματα για το βίντεο που απεικονίζει τον 32χρονο να κακοποιεί το ανήλικο στη ντουζιέρα, με τον Αστυνομικό να καταθέτει ότι δέχθηκε 11 χτυπήματα από τα οποία θα μπορούσε το παιδί να είχε χτυπήσει σοβαρά.

Σοκαρισμένη η πρόεδρος του Δικαστηρίου ζήτησε από τον 32χρονο να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων.

«Πως ένας άντρας μπορεί να αγαπάει τη γυναίκα του και να μην αγαπάει το παιδί που γέννησε με αυτή τη γυναίκα; Με τι καρδιά το έκανε αυτό;  Από τι είναι κατασκευασμένος αυτός ο άνθρωπος;», ρώτησε η κ. Τομπάζη.

Με δάκρυα στα μάτια ο κατηγορούμενος ζήτησε «Χίλια συγγνώμη» για να λάβει την απάντηση από την πρόεδρο «τι να την κάνω εγώ τη συγγνώμη; Κατέστρεψε το ίδιο του το παιδί. Αυτά τα κλαψοτέτοια όχι σε εμάς».

Στην ερώτηση γιατί η γυναίκα του δεν ήρθε μαζί του, η απάντησή του ήταν γιατί «βρήκε γκόμενους».

Τελικά το Δικαστήριο επέβαλε πέντε χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή στον 32χρονο. Η αρχική ποινή ήταν 4 έτη για ενδοοικογενειακή βία και 2 έτη για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη σε βάρος ανηλίκου αλλά η τελική ποινή ορίστηκε στα 5 έτη.

Η πρόεδρος μάλιστα ευχήθηκε καλές γιορτές στον 32χρονο, αλλά… εντός των φυλακών όπου μεταφέρθηκε. 




Πηγή: politischios.gr


Εδώ ο κόσμος «καίγεται» και η Αχτσιόγλου γράφει... άρθρα!



Η ΝΕΑΡΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ «ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ» ΣΤΟΥΣ... ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Της Αμέλιας Αναστασάκη 

Με ενδιαφέρον διαβάζουμε την αρθρογραφία της Έφης Αχτσιόγλου σε ξένο διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, όχι τόσο γιατί επέλεξε να γράψει στα αγγλικά για την πορεία των εργασιακών στην Ελλάδα-καθώς δεν είναι κάτι μεμπτό-, όσο γιατί επιμένει να ανάγει σε φλέγον θέμα την ιστορία των συλλογικών διαπραγματεύσεων... 

Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όσοι δεν ήξεραν τι σημαίνει. Έμαθαν. Και έμαθαν για τα καλά... Γιατί τόσο ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε συχνές αναφορές σε αυτές, όσο και η νυν Υπουργός, δεν έχει σταματήσει να «υπερηφανεύεται» ότι τις έχει εισάγει για τα καλά στις συζητήσεις με τους Θεσμούς. Μάλιστα, η Έφη Αχτσιόγλου,αποφάσισε να γράψει και ένα εκτενές άρθρο-στα αγγλικά- για λογαριασμό ξένου διαδικτυακού μέσου, με σκοπό να εξηγήσει τα πλεονεκτήματά του!

Το άρθρο της Υπουργού Εργασίας ξεκινά από τα αποτελέσματα του ιταλικού δημοψηφίσματος, καταλήγωντας στο συμπέρασμα ότι «οι λαϊκιστές κέρδισαν τον Ρέντσι», και εκτείνεται στο ότι «η Ευρώπη πρέπει να στραφεί σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι σε πολιτικές λιτότητας». Στην συνέχεια του άρθρου επεξηγούνται αναλυτικά τα υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως και ο συσχετισμός τους με την έννοια της Δημοκρατίας. 

Όμως αναρωτιέται ο Έλληνας πολίτης: «Κανείς δεν αμφισβητεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κανείς δεν «αμφορίζει» τα πλεονεκτήματα που έχουν στα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων, ωστόσο ίσως αυτή την περίοδο θα έπρεπε να επιλεγεί να γραφτεί ή έστω να γίνει μία αναφορά στις μειώσεις των συντάξεων, στις περικοπές των επιδομάτων, και όχι τόσο στον κατώτατο μισθό. Γιατί να είναι μείζον θέμα, αν ο κατώτατος μισθός θα είναι 430 ευρώ στους νέους κάτω των 25 ετών, ή 500»; Γιατί αυτοί είναι οι στόχοι της κυβέρνησης...

Όταν η κυβέρνηση έδειξε στην κοινωνία το χειρότερό της «πρόσωπο». Όταν οι Έλληνες φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι κυριολεκτικά λιμοκτονούν και καθημερινά χάνουν ένα σωρό κεκτημένα, γιατί θα πρέπει η συζήτηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να αποτελεί (για την κυρία Αχτσιόγλου) το βασικό θέμα; Τελικά οι «υποτιθέμενες» αξίες της Αριστεράς είναι αυτές... 
Παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένα αποσπάσματα του άρθρου της Υπουργού Εργασίας. Στο πρώτο απόσπασμα τονίζεται ότι «μέσα από μία σκληρή διαπραγμάτευση, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συμπεριλάβει το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην ημερήσια διάταξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής βοήθειας».  Ενώ στο δεύτερο, γίνεται σύνδεση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την έννοια της Δημοκρατίας.  

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ 1


 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ 2


Απορία πρώτη: Αυτό που η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς και όσο τίποτα άλλο, είναι μόνο να διατηρεί ψηλά τη σημαία των αξιών της Αριστεράς, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις; Γιατί μόνο εάν το δούμε από αυτή τη σκοπιά, θα καταλάβουμε την εμμονή στην ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος.

Απορία δεύτερη: Μήπως «κρύβεται» κάτι πίσω από αυτή την εμμονή; Μήπως η κυβέρνηση ελπίζει στο ότι αυξάνοντας έστω και λίγο τον κατώτατο μισθό (που ίσως δεν θα τους «στοιχίσει» και πολύ), μετά πουν ότι «κέρδισαν τη μάχη»; Έστω και αν «έδωσαν» όλα τα υπόλοιπα στους δανειστές;;;; Όμως από εκεί και πέρα σκέφτηκαν, τι θα γίνει με τις «στρατιές» ανέργων που θα δημιουργηθούν;





Πηγή : newsbomb.gr


Στουρνάρας: Επικίνδυνη για την οικονομία η καθυστέρηση της αξιολόγησης



«Ανάγκη για αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με λιγότερους φόρους». Αναλυτικά η έκθεση της ΤτΕ.

Η μη έγκαιρη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς αποτελεί τον σημαντικότερο, και αμεσότερο, κίνδυνο ανάσχεσης της ισχυροποίησης της οικονομίας το 2017 προειδοποιεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ενδιάμεση έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική. «Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος δεν πρέπει να ανακοπεί επ’ ουδενί λόγω» υπογραμμίζει.

«Η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία πρέπει να στηριχθεί και να παγιωθεί με την προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και την επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί. Οι όποιες διαφορές πρέπει να εξομαλυνθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε πνεύμα καλής συνεργασίας με τους θεσμούς και τους εταίρους» τονίζει. 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η με επιμονή και συνέπεια, εφαρμογή του προγράμματος διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο θα προλειάνει το έδαφος για την πλήρη επάνοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. 

Ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ότι η οικονομία για το τρέχον έτος θα κλείσει με θετικό πρόσημο, ενώ εκτιμά ότι η ανάπτυξη για το 2017 θα είναι κατάτι μικρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης στο 2,5% του ΑΕΠ από 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με λιγότερους φόρους, διευκρινίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή με αύξηση της φορολόγησης θα έχει αρνητικές συνεπειεςστην οικονομική δραστηριότητα. 

Ακόμη, ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτηρίζει ως εφικτή τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου από το 2018 και μετά, με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% έναντι 3,5% που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ενισχύσει την ανάκαμψη και την αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και την αύξηση των εξαγωγών.




Πηγή: skai.gr


Η "συρρίκνωση" της Toblerone προκαλεί κύμα αντιδράσεων στην Βρετανία



Μια συνηθισμένη πρακτική, αυτή της συρρίκνωσης του προϊόντος, επιστράτευσε πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία η MondelezInternational, παρασκευάστρια της διάσημης σοκολάτας Toblerone, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει, λόγω της αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών, την ελκυστικότητα του προϊόντος της. 

Σήμερα, η «τριγωνική» σοκολάτα της Toblerone –η οποία ανήκει στη MondelezInternational (πρώην Kraft) και είναι η μοναδική ελβετική μάρκα σοκολάτας που εξακολουθεί να παρασκευάζεται στην Ελβετία– έχει προκαλέσει θύελλα συζητήσεων (τον προηγούμενο μήνα ήταν τρίτη είδηση στο BBC μετά τις αμερικανικές εκλογές και την Αμερικανίδα ηθοποιό-σύντροφο του πρίγκιπα Χάρι). και αντιδράσεων στη Βρετανία, που έχουν πάρει τη μορφή παραπόνων και ειρωνικών σχολίων στα socialmedia – ενδεικτικό είναι το hashtag #MindTheGap (προσοχή στο κενό).

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της εταιρείας, στην προσπάθειά της να μην αυξήσει την τιμή του προϊόντος της λόγω των ανατιμήσεων στις τιμές του γάλακτος και της ζάχαρης, να τροποποιήσει το παραδοσιακό σχέδιο, διευρύνοντας τα κενά, τις κοιλάδες, μεταξύ των κορυφών. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει το βάρος της σοκολάτας κατά 10% (από 400 γρ. σε 360 ή από 170 γρ. σε 150) διατηρώντας ανέπαφη τη συσκευασία (και φυσικά την τιμή).

Η εταιρεία MondelezInternational εξήγησε ότι η απόφαση να προωθήσει σοκολάτα σε σμίκρυνση ελήφθη προκειμένου να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα η τιμή της και δεν έχει καμία σχέση με την πτώση της στερλίνας λόγω του Brexit. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή θα ισχύσει μόνο για τη Βρετανία και όχι για τις υπόλοιπες 120 χώρες όπου εξάγεται…

Η ιστορία της Toblerone

Hδιάσημη σοκολάτα επινοήθηκε το 1908 όταν οΘίοντορΤόμπλερ και ο ξάδερφός του ΕμίλΜπάουμαν παρασκευάζουν για πρώτη φορά μια σοκολάτα γάλακτος με νουγκάτ (μείγμα με αμύγδαλα, μέλι και ασπράδι αυγού) που θα έχει μακρόστενο σχήμα και θα διαθέτει «κοιλάδες» και ψηλές «κορφές». Η συνταγή δεν άλλαξε ποτέ και εξακολουθεί να παραμένει μέχρι σήμερα μυστική.

Σύμφωνα με το μύθο, ο διάσημος Ελβετός σοκολατοποιός, του οποίου το επίθετο συνδυάστηκε με τον όροtorrone (νουγκάτ στα ιταλικά) για να προκύψει το γνωστόbrandname, εμπνεύστηκε το τριγωνικό σχήμα από το βουνό Μάτερχορν, μία από τις ψηλότερες κορυφές των Άλπεων στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας – που απεικονίζεται και στο σήμα (όπου υπάρχει και ένα κρυφό μήνυμα, μία αρκούδα, το σήμα της ελβετικής πόλης της Βέρνης, γνωστής και ως «η πόλη της αρκούδας», όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της εταιρείας). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, πιο πιθανή, το «τρίγωνο» προέκυψε από ένα… παριζιάνικο καμπαρέ, στο οποίο σύχναζε ο Τόμπλερ, και συμβόλιζε το κλείσιμο της παράστασης με τους χορευτές να σχηματίζουν ένα τρίγωνο. 





Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη - Α. Μέρκελ 13 Φεβρουαρίου 2017 στο Βερολίνο




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κυρία Angela Merkel.

Στη συνάντηση αυτή, επιβεβαιώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί στις 13 Φεβρουαρίου 2017 το Βερολίνο, όπου και θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο.


Παραδοχή Κουρουμπλή: Λάθος που δεν στηρίξαμε το μέρισμα Σαμαρά το 2014



«Από τα λάθη μας να αποκτούμε μια ωριμότητα, να βρίσκουμε τον κοινό τόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σε αυτοκριτική προχώρησε για πρώτη φορά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τα όσα έλεγε το νυν κυβερνητικό κόμμα για το κοινωνικό μέρισμα Σαμαρά πριν τις ευρωεκλογές του 2014. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι δεν είχε στηρίξει το  κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά. «Από τα λάθη μας να αποκτούμε μια ωριμότητα, να βρίσκουμε τον κοινό τόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Παράλληλα μίλησε για «ψίχουλα» όσον αφορά το επίδομα στους συνταξιούχους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η παροχή αυτή είναι στην δικαιοδοσία της κυβέρνησης.

«Δεν σημαίνει ότι επειδή ήρθαμε σε έναν συμβιβασμό πρέπει να τους λέμε σε όλα ναι», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο ότι «έχει σπάσει το μέτωπο της Ευρώπης, ότι η Ελλάδα δεν κάνει αυτά που έχει συμφωνήσει».

Τέλος ο κ. Κουρουμπλής απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Μπήκαμε μέσα στη φωτιά και ο λαός θα μας κρίνει στο τέλος της τετραετίας», σχολίασε.



Πηγή : thetoc.gr


Ο Ομπάμα κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία για το χάκινγκ στις εκλογές Προέδρου



Σαφέστερα παρά ποτέ στην οκταετία του στο Λευκό Οίκο απείλησε ο Ομπάμα με αντίποινα, καθιστώντας ευθέως τη Ρωσία υπεύθυνη για την προεκλογική κυβερνοεπίθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα. 

Λέγοντας πως στόχος ήταν να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ «θα αντιδράσουν, όταν και όπως επιλέξουν, και κάποιες από τις κινήσεις θα μπορούν να δημοσιευτούν, κάποιες άλλες όχι».

Μετά το χάκινγκ στο Δημοκρατικό Κόμμα, είχαν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο επικοινωνίες και του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, Τζον Ποντέστα. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε, προς το τέλος της εκστρατείας, μιλήσει για «ρωσικό δάκτυλο» και την περασμένη Παρασκευή επανήλθε η Washington Post, η οποία μιλούσε για έκθεση της CIA με το ίδιο συμπέρασμα. 

Την Πέμπτη, νέες αναφορές ήθελαν αξιωματούχους να είναι βέβαιοι πως η απόφαση πέρασε προσωπικά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ακόμη και η ηγεσία των ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής σχετικής έρευνας. 

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε ως «γελοίες και συνωμοσιολογικές» τις κατηγορίες, γραμμή που κράτησε στη συνέχεια και η Μόσχα (το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τις είχε απορρίψει ως προϊόν «μπανάλ ενδοαμερικανικής διαμάχης»).

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης (πρωί Παρασκευής, ώρα Αθήνας) στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό NPR, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει, πιστεύω, καμία αμφιβολία πως όταν οποιαδήποτε ξένη κυβέρνηση προσπαθήσει να επηρρεάσει το αδιάβλητο των εκλογών μας, θα πρέπει να αναλάβουμε δράση». 

«Αυτό θα κάνουμε, σε χρόνο και σημείο της επιλογής μας» τόνισε. Κάποιες από τις κινήσεις αυτές «θα είναι φανερές και θα δημοσιευθούν, κάποιες ίσως όχι» είπε με νόημα. 

«Ο κύριος Πούτιν γνωρίζει καλά τι πιστεύω, επειδή του μίλησα ευθέως για το ζήτημα» σημείωσε ο Ομπάμα.

Το τι δράσεις πρόκειται να αναλάβει ο Ομπάμα, ο οποίος παραδίδει την ηγεσία στον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, είναι ασαφές. Πάντως, τα αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν (όπως ενδεικτικά οι New York Times) μετά τις αναφορές του ότι σκοπεύει να κινηθεί ο ίδιος άμεσα επιδιώκοντας είτε οικονομικές κυρώσεις είτε κάποιου είδους κυβερνοεπίθεση.



Πηγή : tovima.gr


Εργασιακός μεσαίωνας : Με λιγότερα από 100 ευρώ αμείβονται 125.000 εργαζόμενοι




Διαβάζουμε στο capital.gr για τον εργατικό μεσαίωνα που επικρατεί στην χώρα μας και την απόλυτη φτωχοποίηση που έχουν οδηγηθεί χιλιάδες εργαζόμενοι.

Αμοιβές κάτω από 100 ευρώ/μήνα λαμβάνουν 125.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία παρουσίασε χθες στο Βερολίνο, η υπουργός Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο στο ίδρυμα "Ρόζα Λούξεμπουργκ".

Τα στοιχεία, τα οποία παρουσίασε χθες η κα. Αχτσιόγλου σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής αγοράς εργασίας, έχουν ως εξής:

- Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών.
- 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ το μήνα, και ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα.

- Οι μειώσεις στους κατώτατους μισθούς δεν βοήθησαν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αντιθέτως αύξησαν τα ποσοστά της ανεργίας, από 7% το 2009 στο 27,9% το 2013, και η ανεργία των νέων διαμορφώνεται περίπου στο 50% στο 2016.

- Περισσότερο από το 50% των προσλήψεων το 2015 αφορούν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αυτών που ονομάζουμε "φτωχοποιημένοι εργαζόμενοι", ενώ επίσης αυξήθηκε κατά πολύ και η αδήλωτη εργασία.



Με τάσεις αυτοκτονίας ένας στους 25 πιλότους - Αποκαλυπτική Έρευνα



Τάσεις κατάθλιψης και ροπή σε αυτοκτονικές σκέψεις καταγράφονται σε ένα σημαντικό αριθμό πιλότων, σύμφωνα με διεθνή έρευνα -η πρώτη του είδους της- που αποκαλύπτει ότι πάνω από ένας στους οκτώ πιλότους (14%) έχει συμπτώματα κατάθλιψης και ένας στους 25 (4%) κάνει σκέψεις αυτοκτονίας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2015 διαδικτυακά. Οι απαντήσεις των περίπου 1.850 πιλότων , από 50 διαφορετικές χώρες δόθηκαν ανώνυμα. Είχε μόλις προηγηθεί η συντριβή στις Γαλλικές 'Αλπεις του αεροπλάνου της γερμανικής Germanwings, ο πιλότος του οποίου έπασχε από κατάθλιψη, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ 'Αλεν, δημοσίευσαν την έρευνα στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας "Environmental Health".

«Βρήκαμε ότι πολλοί πιλότοι που τώρα πετάνε, έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και πιθανώς δεν αναζητούν θεραπεία, φοβούμενοι τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την καριέρα τους. Υπάρχει ένα πέπλο μυστικότητας για θέματα ψυχικής υγείας στο πιλοτήριο, αλλά διεξάγοντας μια ανώνυμη έρευνα, καταφέραμε να παραμερίσουμε τους φόβους των πιλότων για στίγμα ή για επαγγελματικές διακρίσεις σε βάρος τους», δήλώσε ο 'Αλεν.

Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, ωστόσο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λιγότεροι από τους μισούς προχωρούν σε κάποια αντικαταθλιπτική θεραπεία και αυτό αφορά εξίσου τους πιλότους.

Η μελέτη δείχνει ότι αναλογικά περισσότεροι άνδρες πιλότοι από ό,τι γυναίκες αναφέρουν «σχεδόν καθημερινά» απώλεια ενδιαφέροντος, αίσθημα προσωπικής αποτυχίας, δυσκολία συγκέντρωσης, προτίμηση να πεθάνουν παρά να ζήσου κ.α. Πάντως οι γυναίκες πιλότοι είναι πιο πιθανό να έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη, πιθανότατα γιατί επισκέπτονται συχνότερα το γιατρό.
Σε περίπου 140.000 υπολογίζονται οι ενεργοί πιλότοι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μεταφέρουν πάνω από τρία δισεκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές πρέπει να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα της κατάθλιψης των πιλότων και της θεραπείας τους.


Πηγή : onalert.gr


Ανδρας έσπρωξε γυναίκα από τις σκάλες του μετρό στο Βερολίνο (video)




Η αστυνομία αναζητά τον δράστη που συνδέεται με την επίθεση που έγινε στο μετρό του Βερολίνου, κλωτσώντας μία ανυποψίαστη γυναίκα από τα σκαλιά. 

Το περιστατικό αυτό που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο, απαθανατίστηκε από τις κάμερες ασφάλειας με το βίντεο να κάνει το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας φρίκη και αποτροπιασμό. 

Στις εικόνες φαίνεται ξεκάθαρα ο δράστης που σηκώνει το αριστερό του πόδι και κλωτσά δυνατά στην πλάτη την άτυχη γυναίκα στέλνοντας την αρκετά μέτρα μακριά κάτω με το κεφάλι ενώ ο ίδιος ατάραχος φεύγει. 

Η αστυνομία έχει βρεί και ανακρίνει έναν ύποπτο που εμπλέκεται στο περιστατικό, με τις αστυνομικές έρευνες να διευκολύνονται σημαντικά από τον σωματοφύλακα Michael Kuehr. O 54χρονός άντρας που έχει δουλέψει στην ασφάλεια πολλών διάσημων, όπως η Lady Gaga και η Charlize Theron, προσέφερε αμοιβή ύψους 2.000 ευρώ σε όποιον θα έδινε πληροφορίες για τον δράστη και τους τρεις συνεργούς του.  

Ο σωματοφύλακας Michael Kuehr εξήγησε πως πήρε τη απόφαση να προσφέρει την χρηματική αμοιβή δηλώνει:
«Είμαι κάθετα αντίθετος με την αυτοδικία, υπάρχουν νόμοι. Θεωρώ τον εαυτό μου ως υποστηρικτή της αστυνομίας και ενθαρρύνω όσους έχουν πληροφορίες να επικοινωνήσουν με την αστυνομία ή να του στείλουν e-mail.»

Ο 54χρονος  σωματοφύλακας δεν είναι ο μοναδικός που προσφέρει αμοιβή έχει εμφανιστεί και επιχειρηματίας που θα δώσει 10.000 ευρώ για να βρεθεί ο δράστης. 




Ερντογάν: Έχουμε εφεδρικά σχέδια εάν δεν μας δώσει η ΕΕ τη βίζα





Η Τουρκία «θα έχει και Σχέδιο Β και Σχέδιο Γ» εάν δεν υλοποιηθεί η συμφωνία με την ΕΕ για την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να αποσαφηνίζει σε τι είδους εφεδρικά σχέδια αναφέρεται.

Η δήλωση Ερντογάν έγινε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Σλοβενίας.

Η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες -στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Άγκυρα για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο-έχει «παγώσει» καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν αρνείται να προχωρήσει σε τροποποίηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας -όρο τον οποίο θέτει η ΕΕ για να δώσει το «πράσινο φως».


Πηγή : tovima.gr


CIA: Ο Πούτιν «πίσω» από τους Ρώσους χάκερ κατά των ΗΠΑ επηρεάζοντας τις εκλογές



Tον Πούτιν «δείχνουν» οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως τον εντολοδόχο των κυβερνοεπιθέσεων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών.

Tον Πούτιν «δείχνουν» οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως τον εντολοδόχο των κυβερνοεπιθέσεων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών. Σύμφωνα με το NBC, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αυτός που έδωσε την εντολή σε χάκερς να αποσπάσουν και να διαρρεύσουν πληροφορίες από τους Δημοκρατικούς αφήνοντας σαφείς αιχμές για ανάμειξη δύο ανώτατων αξιωματούχων  που είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες.

Η Washington Post, έφερε στο φως έρευνα της CIA, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία χάκαρε τα email αμερικανών πολιτών αλλά και υπηρεσιών με σκοπό να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Guardian η πράξη του Πούτιν ήταν μια πράξη εκδίκησης καθώς δεν συγχώρεσε ποτέ την Κλίντον για το γεγονός ότι αμφισβήτησε τις βουλευτικές εκλογές του 2011 στη Ρωσία, και πάντα τη θεωρούσε ως βασική υποκινήτρια των διαμαρτυριών στη χώρα του. Στόχος του Ρώσου Προέδρου ήταν να διαλύσει τις  συμμαχίες των ΗΠΑ με τρίτα κράτη. 



Πηγή: thetoc.gr


Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τα κυκλώματα δουλεμπόρων

Πηγή: REUTERS/Alexandros Avramidis

Στο «στόχαστρο» της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης βρίσκονται τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων. Ο διευθύνων την Eισαγγελία Πρωτοδικών, Λάμπρος Τσόγκας, παρήγγειλε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή ρεπορτάζ της Deutsche Welle, που τιτλοφορείται «Χρυσές δουλειές για τους διακινητές προσφύγων στη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, οι διακινητές πανηγυρίζουν το κλείσιμο της βαλκανικής οδού προς την Ευρώπη. Το ρεπορτάζ υποστηρίζει πως από τότε που που έκλεισε η βαλκανική οδός, η δουλειά των διακινητών έχει δυσκολέψει και γι’ αυτό έχει ανέβει και η τιμή. Με τη φράση «Χρυσές δουλειές», η DW κάνει λόγο για 1.300 ευρώ το κεφάλι.

Ο δημοσιογράφος μιλάει με την Ευαγγελία Καρανικόλα, την ιδιοκτήτρια ενός μικρού καταστήματος στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πίνουν καφέ και φορτίζουν τα κινητά τους. Εκεί, συναντά τον Σαρίφ. Ο Σαρίφ παρουσιάζεται ως τουρίστας. Τα καλά αγγλικά που μιλάει, όμως, και οι συχνές του συναντήσεις με οικογένειες Αφγανών σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, οδηγούν τον δημοσιογράφο στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για διακινητή.

Μετά από αυτό το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ο διευθύνων την Eισαγγελία Πρωτοδικών, παρήγγειλε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έβαλε στο στόχαστρο τα κυκλώμτα δουλεμπόρων. 


Πηγή : Cnn.gr


ΝΔ: Να βγει ο Παππάς στο Σύνταγμα με τους συνταξιούχους -Να δει την αποδοχή της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ




Μετά τις δηλώσεις του Ν. Παππά που δηλώνουν ότι δεν ξέρει που είναι και που βρίσκεται νομίζοντας ότι το κόμμα του και ο ίδιος είναι δίπλα στους συνταξιούχους, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

            «Ο κ. Παππάς θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποδοχή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βγαίνοντας από τη Βουλή και πηγαίνοντας στην πορεία των συνταξιούχων στο Σύνταγμα. 

            Εκεί θα καταλάβαινε ότι τα όσα είπε προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές, αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο και τους Υπουργούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

            Τέλος, οφείλει μια θετική αναφορά στην Χρυσή Αυγή, που για άλλη μια φορά υπήρξε συνοδοιπόρος σε μια πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης».


Αλέξης Τσίπρας: «Δεν χωράνε εκβιασμοί, όλοι στο τέλος θα αναλάβουν τις ευθύνες τους»




Την πεποίθησή του ότι όλες πλευρές, συναισθανόμενες την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης της Ελλάδας στις συμφωνίες, θα συμβάλλουν ώστε πολύ σύντομα να υπάρξει θετική εξέλιξη στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προς τα μέσα ενημέρωσης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

'Αλλωστε, όπως παρατήρησε σε άλλο σημείο, «σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια, όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους». Τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο και στη συνέντευξη τύπου συνόδευαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.


Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως τα οικονομικά, αν και δεν άπτονταν της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήταν στο επίκεντρο των τετ-α-τετ συναντήσεων που είχε. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2015 έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της, έχει προβεί σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Τόσο το 2015 όσο και το 2016, είχαμε σημαντική υπεραπόδοση των εσόδων, η ανεργία έχει μειωθεί και σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι στο 22,6%, περίπου 4,5% χαμηλότερα από ό,τι την παραλάβαμε τον Ιανουάριο του 2015. Η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης, και, παρά τις αρχικές προβλέψεις ένα χρόνο πριν, σήμερα είναι κάτι παραπάνω από πιθανό το 2016 να κλείσει συνολικά με θετικό πρόσημο», σύμφωνα με την παρουσίαση των στοιχείων από τον πρωθυπουργό.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «σε αυτή την κρίσιμη φάση που η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, σε μια φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των προβλεπόμενων στόχων από το πρόγραμμα, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί η πορεία ανάκαμψης και η σταθερότητα».

«Απαράδεκτο το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι»

Εξάλλου, «τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, που έχει κάνει τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης, αι έχει υποφέρει εδώ και οκτώ χρόνια από πρόγραμμα λιτότητας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως οι ίδιοι οι εμπνευστές τους έχουν παραδεχθεί».

Αντιδημοκρατική επιμονή επιδεικνύει το ΔΝΤ

Στη συνέχεια απευθύνθηκε προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο «πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή του για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας από το 2019 και μετά, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος, είναι μια επιμονή αντιδημοκρατική που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Και είναι αντιδημοκρατική», όπως εξήγησε, «γιατί κανένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα τέτοιο αίτημα και να αποφασίσει μέτρα, αν χρειαστούν, για μια περίοδο τρία χρόνια μετά».

«Αν όμως», συνέχισε, «το Ταμείο είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους του 3,5% μεσοπρόθεσμα, θα ήταν προτιμότερο να πιέσει προς άλλη κατεύθυνση, αυτήν των ευρωπαϊκών θεσμών, και όχι προς την Ελλάδα, ώστε αυτοί οι στόχοι των υψηλών πλεονασμάτων να μειωθούν», ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Η αναφορά του πρωθυπουργού στα εργασιακά

«Πρέπει επίσης το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα-μέλος της ΕΕ και στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, δεσμευτικό για όλους μας, πυρηνικό στοιχείο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί η κατάσταση εξαίρεσης, στην οποία «καταδικάστηκε» η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια να μονιμοποιηθεί, πρέπει να λάβει ένα τέλος», είναι η κυβερνητική αξίωση.

Τα έκτακτα κοινωνικά μέτρα δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα

«Είμαι πεπεισμένος», συνέχισε στη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός, «ότι όλοι, κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης από ελληνικής πλευράς στις συμφωνίες, θα συμβάλλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε μια θετική εξέλιξη στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Τα έκτακτα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών που έχουν πάρει στην πλάτη τους όλο το βάρος της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση είναι μέτρα που δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, πολύ περισσότερο για το 2017 και το 2018».

Εξάλλου, «η απόφαση αυτή ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων του 2016. Είναι μια απόφαση εφάπαξ, ελήφθη τώρα που είχαμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα υπεραπόδοσης εσόδων έναντι στόχων. Οφείλεται στην σκληρή μας δουλειά, στο γεγονός ότι είχαμε μια πολύ καλή χρονιά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Ήταν η ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι σε κάποιους ανθρώπους που τα επτά τελευταία χρόνια έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Και σε αυτό το ζήτημα το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις, ενώ αναμένεται από την πλευρά των θεσμών μια έκθεση που περιμένουμε να λέει τα αυτονόητα: ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση, και αν χρειαστεί, να δοθούν από την πλευρά μας οι απαραίτητες εξηγήσεις για το χαρακτήρα αυτών των μέτρων ώστε να υπάρξει υπέρβαση της παρεξήγησης που έχει προκληθεί».

«Δεν είναι αυτό το κύριο θέμα που μας απασχολεί άλλα είναι τα κρίσιμα θέματα, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες από όλες τις πλευρές για τη γεφύρωση των διαφορών για μια θετική κατάληξη».

Η συνάντηση με την Α. Μέρκελ

«Με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω διεξοδικά, έχει την ευγενική καλοσύνη να μου παραχωρήσει ένα γεύμα εργασίας στην Καγκελαρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς όμως για τη στάση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απάντησε: «Αυτή η παράξενη αντίδραση από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν είναι κάτι πρωτοφανές για μας. Συνηθίζει να είναι ο πιο αυστηρός κριτής στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «πάγωσε» την εκταμίευση της δόσης που θα πήγαινε στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για ένα τεχνικό ζήτημα.

Κύμα αγανάκτησης από άλλες χώρες

«Πάλι, τώρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το μοναδικό από αυτά της Ευρωζώνης, θέτει ζήτημα με αφορμή την υπεραπόδοση των στόχων. Και τυπικά, αυτή τη φορά είναι έξω από τα πλαίσια αυτής της λογικής η απόφαση αυτή, δεδομένου ότι η συμφωνία για το χρέος προέβλεπε σαφώς ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, δεν είναι υπόθεση της 2ης αξιολόγησης. Δικαίως έχει δημιουργηθεί κύμα αγανάκτησης από μια σειρά από χώρες και υπουργούς Οικονομικών που υποστηρίζουν ότι αυτή δεν είναι μια σοβαρή και σωστή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα.

«Εγώ όμως είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί. 'Αλλοι εκτίθενται από τις αποφάσεις αυτές και όχι η Ελλάδα», κατέληξε σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές του ο Αλ. Τσίπρας.

Αναλύοντας τη συγκυρία, επεσήμανε εξάλλου: «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις και η Ελλάδα στο επίκεντρο αυτών. Δεχόμαστε σημαντικές απειλές τόσο από τις προσφυγικές ροές - και η Ελλάδα παίζει ρόλο στην επιστροφή της κανονικότητας - βρισκόμαστε πριν τις τελικές εντατικές συνομιλίες για την επίλυση ενός κρίσιμου θέματος για την Ευρώπη όπως είναι το Κυπριακό, βρισκόμαστε σε μια περιοχή ευρύτερα αποσταθεροποιημένη και σε μια εποχή κατά την οποία η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει. Και ταυτόχρονα η επόμενη χρονιά είναι μια εκλογική χρονιά για κρίσιμες χώρες της ΕΕ. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ερωτηθείς τέλος για τις διεκδικήσεις της Ελλάδας προς τη Γερμανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είπε πως είναι διαρκείς και δεδομένες, είναι θέμα άλλωστε που έθεσε και πριν από περίπου δέκα ημέρες στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών κ. Στάινμαγιερ.



(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
kathimerini.gr