Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Στουρνάρας: Επικίνδυνη για την οικονομία η καθυστέρηση της αξιολόγησης



«Ανάγκη για αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με λιγότερους φόρους». Αναλυτικά η έκθεση της ΤτΕ.

Η μη έγκαιρη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς αποτελεί τον σημαντικότερο, και αμεσότερο, κίνδυνο ανάσχεσης της ισχυροποίησης της οικονομίας το 2017 προειδοποιεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην ενδιάμεση έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική. «Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος δεν πρέπει να ανακοπεί επ’ ουδενί λόγω» υπογραμμίζει.

«Η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία πρέπει να στηριχθεί και να παγιωθεί με την προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και την επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί. Οι όποιες διαφορές πρέπει να εξομαλυνθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε πνεύμα καλής συνεργασίας με τους θεσμούς και τους εταίρους» τονίζει. 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η με επιμονή και συνέπεια, εφαρμογή του προγράμματος διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο θα προλειάνει το έδαφος για την πλήρη επάνοδο του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. 

Ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ότι η οικονομία για το τρέχον έτος θα κλείσει με θετικό πρόσημο, ενώ εκτιμά ότι η ανάπτυξη για το 2017 θα είναι κατάτι μικρότερη σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης στο 2,5% του ΑΕΠ από 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με λιγότερους φόρους, διευκρινίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή με αύξηση της φορολόγησης θα έχει αρνητικές συνεπειεςστην οικονομική δραστηριότητα. 

Ακόμη, ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτηρίζει ως εφικτή τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου από το 2018 και μετά, με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% έναντι 3,5% που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ενισχύσει την ανάκαμψη και την αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών και την αύξηση των εξαγωγών.




Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου