Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Αθλιότητα Γιαννούλη κοροιδεύει προκλητικά το 112


 

«Φρου φρου κι αρώματα» χαρακτήρισε το 112 σε συνέντευξή του στον Real FM ο προκλητικός και φαιδρός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.

Ο Γιαννούλης ήταν καλεσμένος σε debate με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μακάριο Λαζαρίδη, για τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στις καταστάσεις κρίσεων, και πάνω στη συζήτηση, όταν ο Λαζαρίδης μιλούσε για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας σε υπουργείο και την ενεργοποίηση του 112, και ο προκλητικός Γιαννούλης σχολίασε δηκτικά λέγοντας «από φρου φρου κι αρώματα...».

Ο διάλογος του προκλητικού Γιαννούλη με τον Λαζαρίδη

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την έκανε υπουργείο, από ένα κτήριο που εάν γινόταν σεισμός, δεν ξέρω τι θα συνέβαινε. Ενεργοποιήσαμε το 112, αυξήσαμε τους δασοκομάντος»

Χρήστος Γιαννούλης: «Ε, εντάξει. Από φρου-φρου κι αρώματα…»

Νίκος Χατζηνικολάου: «Όχι, όχι, ένα λεπτό, κύριε Γιαννούλη, το 112 δεν είναι “φρου-φρου κι αρώματα”, με συγχωρείτε πολύ. Κύριε Γιαννούλη! Το 112 δεν είναι φρου-φρου κι αρώματα, είναι σωτήριο»

Αντώνης Δελατόλας: «Είναι σωτήριο»

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καλά θα κάνετε να το πάρετε πίσω, κύριε Γιαννούλη. Το παίρνετε πίσω;»

Γιαννούλης: «Αφήστε, η επικοινωνία της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτά - με δηλώσεις μετανοίας δεν γίνεται διάλογος» απάντησε ο προκλητικός χωρίς να το πάρει πίσω



Διαφήμισαν ως σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης τον... φραπέ και τον μ@@@@α


 

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το διαφημιστικό σποτ για τη Θεσσαλονίκη που αναρτήθηκε στο Facebook από τον Οργανισμό τουρισμού της πόλης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι προέβαλε την πόλη με σήμα κατατεθέν τον... φραπέ και τη λέξη μ@@@@@ς.

Στο βίντεο που στη συνέχεια μετά την ξεφτίλα κατέβηκε ακουγόταν ο εκφωνητής να λέει, μεταξύ άλλων, ότι αν γνωρίζετε την Ελλάδα, τότε σίγουρα ξέρετε δύο πράγματα: τη λέξη μαλ… και τον φραπέ.

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (και αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) Βούλα Πατουλίδου μίλησε στον ρ/σ Status 107,7 αναφέροντας ότι εκείνη το βρήκε χιουμοριστικό, ότι δεν ήταν η κεντρική καμπάνια τουρισμού και ότι ήταν ένα reel που όπως ανέβηκε κατέβηκε, ωστόσο στη συνέχεια το υπερασπίστηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το βιντεάκι εγκρίθηκε με τις διαδικασίες που ακολουθούνται πάντα. Από εκεί και πέρα είτε γίνεται αποδεκτό, όπως γίνονται πάρα πολλά βίντεο μέχρι τώρα, προφανώς δεν είναι ακόμη καιρός, δεν έχουμε ωριμάσει, θέλουμε ναι μεν να είμαστε όντως μια πόλη όπου μπορεί, μια Ελλάδα όπου μπορεί, η λέξη αυτή κάθε δεύτερη κουβέντα να ακούγεται, αλλά όταν την διακωμωδούμε και αυτοσαρκαζόμαστε, προφανώς θέλουμε ακόμη δουλειά».

Και πρόσθεσε παρακάτω: «Μείνανε στο λίγο στο μικρό, αυτό που ειλικρινά σας λέω φεύγει σαν καταρράκτης, σα νερό, το “μ@λ@κ@ς”, που είναι τόσο ωραία δοσμένο, κατ’ εμέ. Για την δική μου αισθητική. Η αισθητική η δική μου μπορεί να μην ταιριάζει με όλων των άλλων. Όλο το υπόλοιπο, έχοντας όλες αυτές τις γλυκές ιστορίες του φραπέ…».

«Δεν είναι σποτ είναι ένα reel, ανεβαίνει, κατεβαίνει, προχωράμε, δεν είναι η κεντρική διαφημιστική καμπάνια της Θεσσαλονίκης».

Η κ. Πατουλίδου το χαρακτήρισε ως «Μια αστοχία για το τώρα, μπορεί μετά από δύο χρόνια να είναι το καλύτερο».

Το βίντεο το γύρισαν μια ομάδα εννέα παιδιών που όπως είπε η Βούλα Πατουλίδου είχαν σαν στόχο να γυρίσουν κάτι που να είναι λίγο ιντριγκαδόρικο για τη Θεσσαλονίκη «γιατί πάντα τα νέα παιδιά έχουν άλλη ματιά. Πιστεύω ότι ήταν και χιουμοριστικό».

«Έχουμε πει ότι θα κάνουμε reel, υπάρχει μια εμπιστοσύνη, κι αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη, δεν την πετάω σε κανέναν άλλον, ότι μπορεί η πρόεδρος να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει σε συνεργασία με αυτούς που έχουμε αναθέσει να κάνουν κάποια πράγματα, εγώ την έχω λοιπόν την ευθύνη ως Βούλα Πατουλίδου, πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής».





Ξέχασαν σε λεωφορείο 9χρονο ΑμεΑ! Συνελήφθησαν οδηγός και συνοδός


 

Άφησαν 9χρονο με αναπηρία μόνο του για σχεδόν τέσσερις ώρες μέσα σε λεωφορείο, αφού ξέχασαν να τον αποβιβάσουν. 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, και έπειτα από καταγγελία συγγενικού προσώπου του ανηλίκου συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία δύο άτομα: ο οδηγός του λεωφορείου και μια συνοδός.

Όπως έγινε γνωστό, ο 9χρονος επρόκειτο να παρακολουθήσει απογευματινό πρόγραμμα σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στη Θεσσαλονίκη, και γι' αυτόν τον λόγο επιβιβάστηκε στο λεωφορείο από το σπίτι του.

Στο ίδιο όχημα βρίσκονταν κι άλλα παιδιά που παρακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα. Φθάνοντας στο ΚΔΑΠ, τα παιδιά αποβιβάστηκαν κανονικά από το λεωφορείο, εκτός από τον 9χρονο, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από κανέναν. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις ώρες για να διαπιστωθεί από τον οδηγό της επόμενης βάρδιας ότι το παιδί είχε εγκαταλειφθεί εντός του λεωφορείου.

Μετά την καταγγελία, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης συνέλαβαν τον 42χρονο οδηγό και την 23χρονη συνοδό. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σωματική βλάβη από αμέλεια και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.



Στη Βουλή ν/σ για την προστασία των ημεδαπών βιομηχανικών σχεδίων

 



Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Κύρωση της Πράξης της Γενεύης του Διακανονισμού της Χάγης για τη διεθνή καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων, η οποία εγκρίθηκε στη Γενεύη στις 2 Ιουλίου 1999». Με τη ρύθμιση επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη προστασία των ημεδαπών βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων σε διεθνές επίπεδο μέσω ενός επικαιροποιημένου συστήματος διεθνούς κατάθεσης βιομηχανικών σχεδίων.

  • Όπως σημειώνεται στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του νομοσχεδίου η διεθνής κατάθεση βιομηχανικών σχεδίων πραγματοποιείται σήμερα ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization, WIPO) μέσω δύο διαφορετικών Συνθηκών: α) του Διακανονισμού της Χάγης του 1960 και β) της νεότερης Πράξης της Γενεύης του 1999. Ήδη, τα περισσότερα κράτη που είχαν κυρώσει στην αρχική Συνθήκη, έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν τη νεότερη Πράξη της Γενεύης του 1999, που εκσυγχρονίζει και απλοποιεί το σύστημα της διεθνούς καταχώρισης βιομηχανικών σχεδίων.
  • Πλέον μόνο οκτώ κράτη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, εφαρμόζουν τον Διακανονισμό της Χάγης του 1960. Λόγω του αυξημένου διοικητικού κόστους που συνεπάγεται η διαχείριση δύο διαφορετικών Συνθηκών (του Διακανονισμού της Χάγης και της Πράξης της Γενεύης), εξετάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ) το «πάγωμα» της εφαρμογής της Πράξης της Χάγης του 1960. Εφόσον εγκριθεί από τη Συνέλευση της Ένωσης της Χάγης, θα συνεπάγεται την αδυναμία κατάθεσης διεθνών αιτήσεων από τους Έλληνες σχεδιαστές και τις ελληνικές επιχειρήσεις με δυσμενή αποτελέσματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη, 12/09/2023.




Συνεχίστηκαν οι επιτυχείς ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών κατά τον μήνα Αύγουστο

 


Σε υψηλότερο επίπεδο το ύψος αρχικών οφειλών που ρυθμίστηκαν κατά τον μήνα Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παρόλο το γεγονός ότι οι προθεσμίες για την αξιολόγηση της προτεινόμενης ρύθμισης από πλευράς οφειλέτη ήταν κατά το μήνα Αύγουστο σε αναστολή, βάσει του νόμου. Στοιχείο που συνδυαστικά με τα στατιστικά των τελευταίων τεσσάρων μηνών αντανακλά την ικανοποιητική πορεία του εργαλείου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

  • Τον μήνα Αύγουστο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 691 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 322 εκ. ευρώ αρχικών οφειλών (ποσό μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο δείκτη του μηνός Ιουλίου όπου έγιναν 931 ρυθμίσεις), συντηρώντας έτσι σε σταθερά υψηλό επίπεδο (>290 εκ. ευρώ) το ποσό που ρυθμίζεται σε μηνιαία βάση το τελευταίο τετράμηνο.
  • Συνολικά, μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 7.948 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,97 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.


Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του πλαφόν



Την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση έκτακτης, ανάγκης που προκαλείται από θεομηνία, προβλέπει απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση, επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε «κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία».

Το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).

 



Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης στη Θεσσαλία

 



Το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο με τέσσερις άξονες για τις απειλές σε θέματα δημόσιας υγείας το οποίο ήδη υλοποιείται.

  • Πρώτος άξονας. Διαρκείς και επαναληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος των περιοχών  για να διασφαλίσουμε πως όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία είναι ασφαλές για τους πολίτες οι οποίοι παρακαλούνται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιούν, να μαγειρέψουν,  ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι.
  • Δεύτερος. Τα λιμνάζοντα ύδατα είναι δυνητικά μολυσματικά καθώς έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις ημέρες από τις πλημμύρες ή και νεκρά ζώα. Σε συνεργασία και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις δομές της Περιφέρειας έχει ξεκινήσει άμεσα- συλλογή, καύση και υγειονομική ταφή των ζώων.
  • Τρίτος. Η επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά σε λοιμώδη νοσήματα. Ήδη έχει εκδοθεί εγκύκλιος προς τις δομές υγείας για να έχουν επιδημιολογική επιτήρηση σε συγκεκριμένα νοσήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ιατρικό τμήμα, στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας.
  • Τέταρτος άξονας. Εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση, λόγω κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου στη περιοχή. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει αφού γίνει αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές.

Επίσης έχει ενισχυθεί η διαγνωστική ικανότητα του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, με αναλυτές άμεσης ανίχνευσης παθογόνων. 12 Κέντρα Υγείας στις πληγείσες περιοχές θα ενισχυθούν με παρόμοιους αναλυτές για την καλύτερη διάγνωση των νοσημάτων.




Εισαγγελική παρέμβαση για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία - Τι έκαναν τα λεφτά Δήμοι και περιφέρεια;


 

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, παρήγγειλε στους συναδέλφους της εισαγγελείς Πρωτοδικών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων να διακριβώσουν «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κ.λπ.».

Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

«Προς τους κκ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών

Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων

Ενόψει της βιβλικής καταστροφής της Θεσσαλίας από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel», με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στις υποδομές, στις περιουσίες κλπ, πρωτίστως δε με συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ανεξαρτήτως της όποιας σχέσης του καιρικού αυτού φαινομένου με την κλιματική αλλαγή, που ωστόσο είναι πλέον από καιρό γνωστή σε όλους μας, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κλπ.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, εκτός των άλλων, με βάση και τα συνημμένα δημοσιεύματα, θα πρέπει να διερευνηθεί, κατά λόγο τοπικής σας αρμοδιότητος:


1.Ποιά ακριβώς μέτρα έλαβαν, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρμόδιοι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, θεματικός Αντιπεριφειάρχης κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας,Δήμαρχος Βόλου και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχος Καρδίτσας και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, μετά την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020, σε επίπεδο πρόληψης, ήτοι εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και μετά την ακριβή πρόβλεψη της έκτασης του φαινομένου«Daniel» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προκειμένου να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι επιπτώσεις του και, κυρίως, να προστατευθούν οι ζωές των συμπολιτών τους. Πριν δηλαδή το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους.


2.Το ακριβές ύψος των διατεθέντων για αντιπλημμυρικά έργα ποσών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, καθώς και τα διατεθέντα για άλλους σκοπούς ποσά, όπως π.χ. για έργα οδοποιίας και αθλητισμού ή για επικοινωνία.


3.Ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και από τον Δήμαρχο Βόλου στο Δήμο του Βόλου, και από τον Δήμαρχο Καρδίτσας στο Δήμο Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, ποια δεν έγιναν και ποια δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους. Πόσο αποτελεσματικά ήταν τελικά τα έργα που έγιναν, καθώς επίσης και εάν οι αντίστοιχες μελέτες αυτών ελάμβαναν υπόψη κακοκαιρίες παρόμοιες με την «Daniel».


4. Αν η κατασκευή των ως άνω αντιπλημμυρικών έργων ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, όπως για παράδειγμα η γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία είχε πληγεί από τις πλημμύρες του «Ιανού» και ανακατασκευάσθηκε («αναβαθμίσθηκε» ή άλλως «αποκαταστάθηκε ή ενισχύθηκε») τέλη του 2022 με 'Ανοιξη του 2023, για να καταρρεύσει τελικά τμήμα της τον Σεπτέμβριο του 2023, ελέγχοντας σε αποφατική περίπτωση, πλέον των άλλων υπευθύνων και τους αναδόχους των συγκεκριμένων έργων.


5. Αν τα έργα που έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Καρδίτσας και Βόλου μετά τον «Ιανό» ήταν ενταγμένα σε μια συνολική μελέτη που να συνδέει τα επιμέρους έργα προς το σκοπό της ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των πλημμυρών, ή αποσπασματικά, μικρής κλίμακας, και χωρίς έλεγχο.


6. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του κάμπου.


7. Αν λειτουργούσε στην πόλη του Βόλου το αντλιοστάσιο του Παλιού Λιμεναρχείου και οι δεξαμενές συλλογής & εκτόνωσης των όμβριων υδάτων στη Νεάπολη, και σε αποφατική περίπτωση αν αυτό συνετέλεσε στην ένταση της πλημμύρας.


8. Για ποιο λόγο δεν κατασκευάσθηκε κάποιο ειδικό υδραυλικό έργο, στη γέφυρα του ΟΣΕ της οδού Παπαδιαμάντη, στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα, στην πόλη του Βόλου, και αν εξαιτίας της παράλειψης αυτής υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας, με αποτέλεσμα την καταστροφή υποδομών και περιουσιών.


9. Για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα, το οποίο εκτιμάται ότι θα θωρακίσει την περιοχή, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά τον «Ιανό», όταν και είχε επικαιροποιηθεί η επισήμανση της κρισιμότητάς του, να βρίσκεται στη δεύτερη φάση δημοπράτησης της μελέτης.


10. Αν από τη χρηματοδότηση περίπου 12.500.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας» και «αλλότριους σκοπούς» και μόνο τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για έργα που σχετίζονταν αποκλειστικά με τις επιπτώσεις του «Ιανού» ή την πρόληψη για ανάλογη απειλή στο μέλλον.


11. Αν οι ερευνώμενοι προχώρησαν στην κατασκευή έργων βιτρίνας και όχι αποκατάστασης των ζημιών του «Ιανού», σε έργα ασφαλτόστρωσης σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί και σε εργολαβίες με τόσο υψηλές εκπτώσεις που εξαρχής προκαλούσαν αμφιβολίες για την ποιότητα και την επάρκεια των έργων, ερευνώντας στην περίπτωση αυτή και τους αναδόχους των σχετικών έργων.



Προκλητική η Ράνια τζίμα προσπαθούσε να υποβαθμίσει με ψέματα τα 2,250 δις που πήρε η χώρα - Την ανέλαβε ο Πρετεντέρης

 



Δεν είναι η πρώτη φορά που η υποτίθεται "ανεξάρτητη" δημοσιογράφος του Mega Ράνια Τζίμα προκαλεί κάνοντας αντιπολίτευση με ψέματα για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ και ζηλεύει φαίνεται την τύχη της Πόπης Τσαπανίδου.

Η δημοσιογράφος προσπάθησε να πει τα δικά της που δεν στοιχειοθετούνται με τίποτα και ήταν ξεκάθαρα γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, για να υποβαθμίσει την βοήθεια που έλαβε η χώρα μας.

Η αντιπαράθεση που είχαν on air στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA Γεγονότα η Ράνια Τζίμα και ο Γιάννης Πρετεντέρης, δείχνει το πώς λειτουργεί η καθόλου ανεξάρτητη δημοσιογράφος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Δείτε τον διάλογο που ακολούθησε:


Πρετεντέρης: «Εντάξει, ο καθένας μπορεί να θεωρεί ότι θέλει για τον εαυτό του και είναι δικαίωμα του. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Αυτή τη στιγμή, σήμερα, πήραμε την μεγαλύτερη βοήθεια που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για φυσικές καταστροφές. Λέμε 2.250 δις συν άλλα 300 του χρόνου που υποσχέθηκε η κα. Φον Ντερ Λάιεν»

Τζίμα: «Πάντως δεν είναι 2,250 συγγνώμη. Είναι 250 εκατομμύρια από τα προηγούμενα ΕΣΠΑ».

Πρετεντέρης: Όπως και να το μετρήσεις τόσο βγαίνει, Ράνια.

Τζίμα: Μισό λεπτάκι. Αυτά είναι τα καινούργια χρήματα. Πραγματικά, καινούργια. Είναι 650 και 400 από το κονδύλι των φυσικών καταστροφών. Το 1,6 είναι από τα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, χρήματα που θα πήγαιναν αλλού. Δικά μας χρήματα που θα τα παίρναμε.

Πρετεντέρης: Όχι, όχι. Δεν είναι από αυτά.

Τζίμα: Ε, πώς δεν είναι;

Πρετεντέρης: Όχι, είναι πρόσθετα χρήματα τα οποία παίρνουμε.

Τζίμα: Δεν είναι πρόσθετα.

Πρετεντέρης: Λοιπόν, είναι πρόσθετα και είναι 2,250. Θα κάτσουμε τώρα να μετράμε…

Τζίμα: Δεν είναι 2,250!

Πρετεντέρης: Ε, αφού είναι; Τι να κάνουμε τώρα;

Τζίμα: Είναι 650 εκατομμύρια καινούργια χρήματα καθαρά. Τα υπόλοιπα είναι χρήματα που θα έφταναν στη χώρα και μάλιστα ουσιαστικά θα πήγαιναν σε άλλες επενδύσεις, σε άλλες υποδομές, σε άλλα αναπτυξιακά έργα και τώρα δεν θα μπορέσουν να πάνε.

Πρετεντέρης: «Πολύ ωραία, αυτή τη στιγμή απομυζούμε την χώρα. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής. Άρα έχουμε 2,250 για να μοιράσουμε. Αυτά τα 2,250 δεν μπορεί να είναι υπόθεση ούτε ενός υπουργού ούτε μιας κυβέρνησης. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, χρειάζεται ο πρωθυπουργός ένα όργανο που θα διαχειριστεί όλη αυτή την διαδικασία ανασυγκρότησης».

Τζίμα: Άρα, Γιάννη, αυτό που λες είναι ότι χρειάζεται μια διακομματική συναίνεση;

Πρετεντέρης: «Αν δεν με αφήσεις να το πω, δεν θα το πω. Λέω λοιπόν: Δεν είναι υπόθεση μιας κυβέρνησης μόνο. Είναι μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Χρειάζεται τοπική αυτοδιοίκηση, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και προφανώς υπουργοί και κυβέρνησης. Είναι πολλά τα λεφτά και είναι και μία η ευκαιρία. Δεν θα μας τα ξαναδώσουν του χρόνου. Άρα εάν ο πρωθυπουργός σκέφτεται να ανασυγφκροτήσει την κυβέρνησή του όχι να επεκτείνει άλλες αρμοδιότητες όσο να συγκεντρώσει αρμοδιότητες όπως κάνουμε πάντα στις περιοχές που πλήττονται από καταστροφές. Αυτό.

Τζίμα: Για να επιμείνω όμως λιγάκι σε αυτό που είπες. Λες ότι αυτό δεν είναι καν ζήτημα μιας κυβέρνησης. Θεωρείς ότι εκεί ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ανοίξει έναν διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα; Χρειάζεται μια διακομματική συναίνεση;

Πρετεντέρης: Μα δεν είπα τώρα; Ρε συ Ράνια, με ρώτησες και σου απάντησα! Είναι θέμα της αυτοδιοίκησης, είναι θέμα της περιφέρειας, είναι θέμα της κυβέρνησης, ας πούμε και των άλλων κοινωνικών παραγόντων. Ούτε υπονόησα κανείς να ανοίξει τίποτα, ούτε να κάνει κάτι η κυβέρνηση».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:






Τζεντιλόνι: Οι έκτακτες δαπάνες για τις πλημμύρες δεν θα υπολογιστούν στο έλλειμμα

 


Τη δέσμευση της Ευρώπης ότι η διαδικασία κινητοποίησης των κονδυλίων θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Ηλία Σιακαντάρη. 

Ο κ. Τζεντιλόνι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι δαπάνες της χώρας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών δεν θα υπολογιστούν στο έλλειμμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν παρών στην πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, όπου αναφέρθηκε υποστήριξη προς την Ελλάδα της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτήρισε την συνάντηση λειτουργική και επιχειρησιακή, αλλά και μία καλή ευκαιρία για να να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα σε αυτήν την πολύ δραματική συγκυρία.

Ο κ. Τζεντιλόνι δεσμεύτηκε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει το ταχύτερο δυνατό και διέκρινε δύο κατηγορίες κεφαλαίων: τα υφιστάμενα κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα και αυτά που θα ενεργοποιηθούν και θα είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες.

Επίσης διευκρίνισε ότι οι δαπάνες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις πλημμύρες για τουλάχιστον 2 χρόνια θα εξαιρεθούν από τη λογιστική αποτύπωση του ελλείμματος.

Υπογράμμισε τη θετική πορεία της δημοσιονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τις ημέρες που συνέβη η καταστροφή, οι πρώτοι οίκοι αξιολόγησης έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα. «Σίγουρα δε θα υπονομεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται καθησυχασμένη. Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν απειλείται» ανέφερε συγκεκριμένα.



Αριστεροί και ακροαριστεροί δημιούργησαν πάλι επεισόδια στην Λάρισα


 

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από ακροαριστερούς και αριστερούς, με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel.

Κατά τη διάρκεια της πορείας υπήρξε ένταση επί της Παπαναστασίου στο ύψος της Περιφέρειας Λάρισας με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.







Ξεπέρασαν τους 5.300 οι νεκροί από κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη - Παραμένουν χιλιάδες οι αγνοούμενοι


 

Δραματικά ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης με τις απώλειες ζωών να ανέρχονται σε 5.300.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών, της κυβέρνησης που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην Ανατολική Λιβύη, ανέφερε ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Επιζώντες από τις πλημμύρες στη Λιβύη περιέγραψαν νωρίτερα ότι άκουσαν μια έκρηξη όταν έσπασε το ένα από τα δύο φράγματα στην Ντέρνα και ένα τσουνάμι έπνιξε την πόλη, με το νερό να ανεβαίνει μέχρι και τον τρίτο όροφο των κτιρίων. Κάποιοι σώθηκαν πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα, άλλοι έμειναν επί ώρες μέσα στα πλημμυρισμένα διαμερίσματά τους, με το νερό να φτάνει σχεδόν στο ταβάνι.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο της Προεδρίας της Λιβύης απηύθυνε έκκληση στις φίλα προσκείμενες χώρες και τις διεθνείς ομάδες βοήθειας να συντρέξουν στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στην ανατολική περιοχή.

Άλλες πόλεις και κωμοπόλεις που επλήγησαν από την καταστροφή του Σαββατοκύριακου είναι η Βεγγάζη, η Bayda, το Al Marj και η Soussa.

Ο Abdul Hamid Dbeibeh, επικεφαλής της κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, κήρυξε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες ως ζώνες καταστροφής και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.



Blue Horizon: Εξοργιστικοί διάλογοι υπάρχου - καπετάνιου

 



Χωρίς ίχνος συναίσθησης για το τι έχει συμβεί, και ότι έχουν δολοφονήσει ένα άνθρωπο, οι διάλογοι πλοιάρχου και ύπαρχου σοκάρουν.

Στο ηχητικό απόσπασμα που δημοσίευσε η εκπομπή Live News στο MEGA, ο καπετάνιος καλεί τον ύπαρχο στη γέφυρα του πλοίου για να μάθει τι ακριβώς έγινε. Στο πλοίο υπάρχει σύστημα καταγραφής κάθε επικοινωνίας στο πλοίο. Εκεί ακούγεται ο ύπαρχος να λέει «παλαβό» τον 36χρονο Αντώνη.

Αναλυτικά ο διάλογος:


Πλήρωμα: Ρε τον μ… ρε. Τώρα οικονομίσαμε. Δεν τον έσπρωξε το πλήρωμα. Πήγε να τον βγάλει το πλήρωμα.


Πλοίαρχος: Πάρε μια τον… Θέλει λεπτομέρειες για το τι έγινε… μην πεις πολλά.


Ύπαρχος: Αυτός είχε ξεκινήσει το βαπόρι και πήγαινε μπροστά και πήγε να ανέβει πάνω στον καταπέλτη… Δίπλα, δίπλα στον καταπέλτη ήταν. Ένας παλαβός ήταν. Εκείνη την ώρα που έδεσα εγώ τον κάβο, ήταν δίπλα μου. Του λέω: Ταξιδεύεις; Όχι μου λέει και μετά ανέβηκε, μπαίνει μέσα.


Πλοίαρχος: Αμέσως ενημέρωσα το traffic και το λιμενικό. Έκοψα και την κίνηση, έκανα κράτη για να μειώσω τα απόνερα. Μετά δεν ξέρω τι έγινε από εκεί. Εγώ τον είδα ναι. Μάλιστα τον είδα και το Έλυρος, φώναξε ο καπετάνιος από το Έλυρος. Κολυμπούσε.


Ύπαρχος: Του λέω βγες έξω, βγες έξω


Πλοίαρχος: Ο αξιωματικός που τον είδε κολυμπούσε.


Ύπαρχος: Πάει να βγει έξω… βγαίνει έξω ξανά μπαίνει μέσα και έπεσε στη θάλασσα.


Πλήρωμα: Αυτός ήταν απ’ έξω.


Ύπαρχος: Ναι, είχαμε αφού είχαμε κλείσει τον καταπέλτη των οχημάτων ναι. Αυτός ήταν στην πίντα, καθότανε και μετά πήρε δρόμο να μπει μέσα. Τελευταίος, τελευταίος. Είχε ξεκινήσει προχωρούσε το βαπόρι μπροστά. Είχαμε αμολήσει, ναι.


Πλοίαρχος: Ξαφνικά είδα από την κάμερα έναν επιβάτη ο οποίος προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε. Πώς έγινε αυτό ρε;


Ύπαρχος: Τίποτα, δεν με βλέπω καλά. Εγώ νόμιζα ότι δεν είχε εισιτήριο. Νόμιζα ότι είναι μαύρος, Πακιστανός. Γιατί καθόταν εκεί απ’ έξω και γύριζε γύρω – γύρω. Μα δεν μας έδειξε κανένα εισιτήριο. Εμένα το μόνο που μου είπε «εγώ θα ταξιδέψω»

«Μπλέξαμε, μπλέξαμε!» - Νέο ηχητικό με τη συνομιλία του καπετάνιου με το λιμεναρχείο

Αναλυτικά η συνομιλία ανάμεσα στον ύπαρχο, τον πλοίαρχο και το λιμεναρχείο:


Μέλος Πληρώματος: Ναι με ακούτε; Έπεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα, προσπαθούσε να ανέβει στον καταπέλτη. Νέος, νέος… Στον καταπέλτη μου είπαν τα παιδιά. Όταν ο καταπέλτης ήταν στην αποβάθρα εγώ είχα ξεκινήσει.


Πλοίαρχος: Από το Blue Horizon ο Πλοίαρχος είμαι. Ένας επιβάτης πήγε να πηδήξει. Γεια σας, θάλαμος επιχειρήσεων; Με ακούτε;


Μέλος Πληρώματος: Την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε έρχεται ένας επιβάτης, προσπάθησε να μπει μέσα, γλίστρησε και έπεσε.


Πλοίαρχος: Πιάστηκε από τον καταπέλτη, δεν πάτησε μόνο έβαλε το πόδι του για να ανέβει αλλά γλίστρησε και ο καταπέλτης ήταν σηκωμένος. Την ώρα που είχαμε πάρει άδεια κανονικά για να ξεκινήσουμε, αμολήσαμε, σηκώσαμε τον καταπέλτη από το έδαφος ξαφνικά είδα έναν επιβάτη που προσπάθησε να μπει μέσα στο πλοίο και γλίστρησε. Είχε, δεν είχε εισιτήριο, δεν την ξέρω αυτή την λεπτομέρεια. Από την κάμερα τον είδα εγώ αλλά την ώρα που τον είδα είχαμε φύγει. Προσπάθησε να μπει στο βαπόρι που είχε ξεκινήσει και έπεσε στη θάλασσα. Παραπέρα δεν ξέρω την κατάστασή του γιατί


Ύπαρχος: Όχι τον βγάλανε. Πνιγμένο. Πεθαμένο.


Πλοίαρχος: Μου έπεσε ένας επιβάτης στη θάλασσα, πήδηξε να μπει μέσα, δεν πρόλαβε, γλίστρησε και πνίγηκε. Μπλέξαμε, μπλέξαμε!







Κασσελάκης χρησιμοποίησε χωρίς να πληρώσει την Μακρόνησο με κομπάρσο σε ρόλο Μπόμπ ο Μάστορας τον Αποστολάκη

 


Γελάει όλη η Ελλάδα με αυτό το νέο νούμερο στην πολιτική Στέφανο Κασσελάκη.

Μετά το σώου με τα νερά στις πληγείσες περιοχές στην Θεσσαλία, επανήλθε με νέο νούμερο και  «σκηνικό» την Μακρόνησο.

Το νούμερο Κασσελάκης, που αποκλείεται να γνωρίζει απόλυτα την Μακρόνησο, παρά τα όσα έχει ακούσει απο εδώ και απο εκεί, την χρησιμοποίησε για τις ανάγκες της προεκλογικής του καμπάνιας.

Ο Κασσελάκης περιηγήθηκε με την κάμερα να τον ακολουθεί, και με ύφος διδακτικό έκανε ότι ήξερε τι του γίνεται, κάτι που πιάνει στην αριστερά που δεν έχουν και πολύ μυαλό για να ξεχωρίσουν ένα απατεώνα από ένα σοβαρό άνθρωπο.

Το περίεργο είναι πώς ένας υποτίθεται σοβαρός άνθρωπος όπως ο πρώην Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, έκανε τον κομπάρσο ντυμένος Μπόμπ ο Μάστορας με κόκκινη σαλοπέτα,  Πληροφορίες θέλουν τον κομπάρσο Ναύαρχο να έχει μεταφέρει με τη βάρκα του τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Μακρόνησο για τις ανάγκες των συγκεκριμένων γυρισμάτων, γι' αυτό και εικονίζεται στο βίντεο με κόκκινη αδιάβροχη νιτσεράδα που χρησιμοποιείται από ναυτικούς και ψαράδες.

Η επίσκεψη του Κασσελάκη στην Μακρόνησο είναι παράνομη, αφού ούτε άδεια ζήτησε από το ΚΑΣ, ούτε πλήρωσε τέλη, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η Μακρόνησος κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος στο σύνολό της το 2019 και έκτοτε απαιτείται νόμιμη άδεια για βιντεοσκόπηση με καταβολή των αντίστοιχων τελών.

Μέχρι και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που πρόσκεινται στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δέσποινα Κουτσούμπα, ανέφερε, «η Μακρόνησος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος και αρχαιολογικός χώρος. Οποιαδήποτε επαγγελματική βιντεοσκόπηση χρειάζεται τις άδειες των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Πόσο μάλλον για προεκλογικό βίντεο όποιου είδους». Και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω να δόθηκε άδεια για το βίντεο του κ. Κασσελάκη που κυκλοφόρησε σήμερα. Ελπίζω να έχει ζητήσει τις απαιτούμενες άδειες και να είναι λάθος η πληροφόρησή μου. Για να μην χρειαστεί να θυμίσω ποιος ήταν ο προηγούμενος που γύρισε χωρίς άδεια προεκλογικό βίντεο σε αρχαιολογικό χώρο, γιατί είναι χάλια ο παραλληλισμός».





Μέλη τούρκικης μαφίας που κρύβονταν στην Ελλάδα τα 6 θύματα που εκτελέστηκαν

 


Μέλη της μαφίας των «Ντάλτον» του Τούρκου αρχιμαφιόζου και μεγαλύτερου εγκληματία διεθνώς Μπαρίς Μπογιούν είναι τα 6 θύματα του αιματοκυλίσματος στη Λούτσα. 

Ο αρχιμαφιόζος φυγάς, που φέρεται να ζει στο Ρίμινι της Ιταλίας, είχε «ιδρύσει»… γραφείο δολοφόνων στην Κωνσταντινούπολη, εκτελώντας συμβόλαια θανάτου, ενώ τα μέλη του δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών.

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, μέλη της συμμορίας φέρεται να εκτέλεσαν δύο αντιπάλους σε διαμέρισμα Airbnb στο Σατονέ, στις… Γαλλικές Αλπεις! Οι εκτελεστές και η υποστηρικτική ομάδα, κάποιοι από τους οποίους φαίνεται να είναι ανάμεσα στα θύματα, ενδέχεται, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, να ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να κρυφτούν σε ένα ασφαλές καταφύγιο ένα σπίτι airbnb στην Λούτσα, για να αποφύγουν τα αντίποινα της αντίπαλης μαφίας. 

Οι αντίπαλοι τους βρήκαν και προέβησαν σε μία παραδειγματική εκτέλεση και επίδειξη δολοφονικής ισχύος. Οι δράστες, πιθανόν 3-4, πυροβόλησαν τουλάχιστον 60 φορές με τουλάχιστον 3 διαφορετικά πιστόλια των 9 mm ή μετασκευασμένο πιστόλι που πυροβολεί κατά ριπάς, ενώ έδωσαν και χαριστικές βολές στα θύματά τους.

Οι «Ντάλτον» ευθύνονται για την εκτέλεση ηγετικών στελεχών της φατρίας του «Σκάλιαρι» της μαφίας του Μαυροβουνίου, η οποία ήταν σε δολοφονική αντιπαλότητα με τη φατρία «Καβάτσκι», μέρος της οποίας είχε εξελιχθεί στην Ελλάδα, σε Βάρη και Κέρκυρα, το 2020.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τα έξι θύματα δεν είναι κλεμμένο και οι γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας είναι νόμιμες. Το όχημα φέρεται να ανήκει σε υπαρκτό πρόσωπο, Γερμανό υπήκοο. Η διέλευση του αυτοκινήτου με τους έξι επιβάτες καταγράφηκε χρονικά τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις δολοφονίες στις Γαλλικές Αλπεις, στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής εντόπισαν το αρχικό σπίτι διαμονής τους στο Παλαιό Φάληρο. Από εκεί μετακόμισαν σε άλλο διαμέρισμα Airbnb στη Λούτσα. 

Το απόγευμα της Δευτέρας φαίνεται να ξεκίνησαν μία νέα «μετακόμιση» ή διαφυγή τους από την Ελλάδα, καθώς μέσα στο όχημα βρέθηκαν ρουχισμός και βαλίτσες. Δεν εντοπίστηκε οπλισμός ή ναρκωτικές ουσίες. 

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες είχαν κάποια εσωτερική πληροφόρηση για τη μετακίνηση των στόχων, ενώ και τα θύματα φαίνεται να γνώριζαν ότι σε βάρος τους έχει εξαπολυθεί μια δολοφονική αναζήτηση και βιάζονταν να φύγουν.

Τα θύματα είναι ηλικίας από 25 έως 28 ετών. Οι τέσσερις από αυτούς βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ ο 26χρονος οδηγός επιχείρησε να αποφύγει τα πυρά και βγήκε από το αυτοκίνητο, ενώ το ίδιο επιχείρησε να κάνει και ένας από τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων. Ο 26χρονος οδηγός είναι ο μοναδικός σεσημασμένος για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα το 2020. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί έστειλαν τα στοιχεία των εγγράφων που είχαν στην κατοχή τους τα θύματα σε ευρωπαϊκές Αρχές ασφαλείας για ταυτοποίηση, η οποία θα προέλθει από τη σύγκριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους.

Η δράση των «Ντάλτον» του Μπαρίς Μπογιούν, με «έδρα» την Κωνσταντινούπολη, φαίνεται να είχε επεκταθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο εκτελέσεων αντιπάλων και διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Μπαρίς Μπογιούν είχε δώσει εντολή για την εκτέλεση ηγετικού στελέχους της μαφίας του Μαυροβουνίου το 2022 στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τη «Milliyet», ο Ντορούκ Μπ. και οι άλλοι δολοφονηθέντες ήταν στενοί άνθρωποι του αρχηγού της συμμορίας, Μπαρίς Μπογιούν. Ο Ντορούκ Μπ. είχε διαφύγει από την καταδίωξη της Αστυνομίας μαζί με τον Ογκουζχάν Χ. και είχαν εξαφανιστεί σε δάσος στην περιοχή Τσεκμέκοϊ της Κωνσταντινούπολης. Ο Ογκουζχάν Χ. συνελήφθη από την Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης στη συνοριακή διάβαση ενώ κατευθυνόταν παράνομα προς τη Γεωργία με φορτηγό, ενώ ο Ντορούκ Μπ. φέρεται να διέφυγε οδικώς προς την Ελλάδα.

Οι «Ντάλτον» είχαν χάσει δολοφονικά κάποια από τα μέλη τους, όπως τον Εμιρτζάν Γιλμάζ στην Αμπαχαζία, τον Εντίπ Γιαλτσίν στη Γεωργία και τον Χαλίλ Αϊ στη Γαλλία. Ο Γκιούλμπεϊ Ντιλσίζ, ο οποίος σκότωσε τον Αϊ, επίσης δολοφονήθηκε.

Mετά το μακελειό στη Λούτσα, στις 20:35, αστυνομικοί συνέλαβαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έναν 32χρονο Τούρκο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 2 πλαστές ταυτότητες Πορτογαλίας και 4 φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm. Ερευνάται εάν ο συλληφθείς σχετίζεται με το περιστατικό των πυροβολισμών με τους 6 νεκρούς στη Λούτσα και αν ήταν συνεργός των δραστών, οι πλαστές ταυτότητες και τα φυσίγγια εντοπίστηκαν στην κατοχή του άνδρα κατά τη διάρκεια του ελέγχου των χειραποσκευών επιβατών στο επίπεδο των αναχωρήσεων. Θα ταξίδευε για Μυτιλήνη, όπου φαίνεται να κατοικεί. Οι κάλυκες μεταφέρθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια προκειμένου να ερευνηθεί αν προέρχονται από τα όπλα των δολοφόνων της Λούτσας. Ο ίδιος φαίνεται να τηρεί αρνητική στάση κατά την εξέτασή του.