Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Κραυγή αγωνίας από τους εισαγγελείς στην κυβέρνηση: Κινδυνεύουμε, μη σταματήσετε τη φρούρησή μας


Τη συνέχιση της φρούρησης τους ζητούν οι εισαγγελείς, οι οποίοι δηλώνουν πως αδυνατούν να τη διατηρήσουν «με ίδια μέσα», υποστηρίζοντας πως η πολιτεία οφείλει να λαμβάνει για αυτούς «ιδιαίτερη μέριμνα λόγω της φύσης των υποθέσεων που χειρίζονται».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αναλυτικά αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή πρόσφατη εξαγγελία του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης, σχετικά με τη δρομολόγηση δραστικής μείωσης του αριθμού των αστυνομικών, στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση προσώπων– στόχων, επισημαίνει την ανάγκη η δρομολογούμενη ρύθμιση αυτή να μην καταλάβει δικαστικούς λειτουργούς (δικαστές και εισαγγελείς).

Λόγω της ειδικής φύσης των καθηκόντων (χειρισμός υποθέσεων με μεγάλη βαρύτητα, με εμπλεκόμενα πρόσωπα με επικινδυνότητα κ.λπ.) και της δημόσιας θέσης των δικαστικών λειτουργών, η Πολιτεία επιβάλλεται να λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία τους, διακρίνοντάς τους από άλλα υπό φρούρηση πρόσωπα-στόχους του δημόσιου βίου που –πιθανώς- έχουν τη δυνατότητα διατήρησης προστασίας και με ίδια μέσα.

Το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος εκτιμά ότι η Πολιτεία θα συμμεριστεί ως προφανείς τους λόγους που υπαγορεύουν τη διατήρηση της φύλαξης των δικαστικών λειτουργών ως έχει».

Πηγή : iefimerida.gr


ΕΚΤΑΚΤO : EUROGROUP είμαστε κοντά σε συμφωνία




Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει επιτευχθεί συμφωνία στο eurogroup και περιμένουμε τις λεπτομέρειες!!


Νεκρές δυο γυναίκες σε πυρκαγιές στον Χολαργό και τον Λαγκαδά


Έρευνα για τα τραγικά περιστατικά διενεργεί η πυροσβεστική

Νεκρή εντοπίστηκε μια γυναίκα πριν από λίγη ώρα σε διαμέρισμα στην οδό Κανάρη 10 στο Χολαργό στο οποίο νωρίτερα είχε ξεσπάσει μικρής έκτασης πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά (τα αίτια που την προκάλεσαν παραμένουν άγνωστα) είχε σβηστεί πριν φτάσουν στο σημείο οι πυροσβέστες.
Διενεργείται έρευνα.

Περίπου την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες ανακάλυπταν μια ακόμα νεκρή γυναίκα αυτή τη φορά σε σπίτι στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης. Η φωτιά ήταν μικρής έκτασης αλλά στοίχισε την ζωή στην άτυχη γυναίκα. Και σε αυτή τη περίπτωση τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία παραμένουν άγνωστα και διενεργείται έρευνα.


Πηγή : newsbeast.gr


Προβληματισμός στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ



Κριτική από την εσωκομματική αντιπολίτευση δέχθηκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Προβληματισμός για το αν το κόμμα θα καταφέρει να εφαρμόσει το προεκλογικό του πρόγραμμα

Σκεπτικισμός υπήρξε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση της πολιτικής κατάστασης, αλλά και των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά στελέχη, κυρίως της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για υποχωρήσεις της κυβέρνησης και πως με μερικές αποφάσεις που πάρθηκαν χάνεται η επαφή που υπάρχει με το λαό, ο οποίος είναι η κινητήρια δύναμη που έδωσε την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επικρίσεις υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, για το γεγονός ότι ουσιαστικά οι πιέσεις της τρόικας οδήγησαν στην κυβέρνηση να μεταθέσει για την άλλη εβδομάδα τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά και τα εργασιακά, που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. ¨Αν πάμε έτσι, αν συνδέονται αυτά, τότε δεν θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε αυτά που λέμε στο πρόγραμμα μας¨, φέρεται να υποστήριξε κορυφαίο στέλεχος.

Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι «όταν ο κόσμος μας βλέπει να εκλέγουμε μαζί με τη ΝΔ Πρόεδρο Δημοκρατίας, όταν μας βλέπει να αποδεχόμαστε εποπτεία και να ζητάμε παράταση της δανειακής σύμβασης, τότε καταλαβαίνει ότι πάμε σε μεγάλη υπαναχώρηση», ενώ άλλο μέλος εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε μεταξυ ενός καταστροφικού κενού ή ενός καταστροφικού συμβιβασμού».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και φωνές που τόνιζαν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί σε αθέτηση των υποσχέσεών του θα πρέπει να οδηγηθεί και πάλι στη λαϊκή ετυμηγορία.

Η πλευρά της πλειοψηφίας εμφανίστηκε καθησυχαστική πως θα βρεθεί λύση και πως είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί το ¨πρόγραμμα - γέφυρα¨. «Ολα όσα γίνονται είναι μέσα στο προεκλογικό μας αφήγημα είπαν χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ακόμα κι αν διαφαίνονται κάποια σκοτεινά σημεία, με το χρόνο, θα φωτιστούν», τόνισε η προεδρική πλευρά.

Διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπήρξε ένταση

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ανώτατες πηγές, διαψεύδουν ότι υπήρξε οποιαδήποτε ένταση, και σημειώνουν ότι τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν είναι εκτός πραγματικότητας.
Αναφέρουν ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης εκφράζοντας τη στήριξή της σε αυτές τις προσπάθειες.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)


Πηγή : news247.gr


Η Ισπανία… ανέκαμψε! Ο λαός κοιμάται στους δρόμους




Η φωτογραφία γίνεται viral στο Twitter την Πέμπτη και από εκεί την αναδημοσιεύουμε. Είναι μια εικόνα χίλιες λέξεις για το κατά πόσο η Ισπανία του υποτακτικού του Βερολίνου, Ραχόι, βγήκε από την κρίση, όπως μας λένε…

Ιδού το ισπανικό success story! Άνθρωποι, ολόκληρες οικογένειες, άστεγοι αναζητούν προστασία να κοιμηθούν στους υπόγειους αυτοκινητοδρόμους.

Αυτό είναι το μέλλον που ονειρεύονται και για εμάς οι Βρυξέλλες, αυτό είναι το μέλλον μας εάν «πειθαρχήσουμε» στους παρανοϊκούς νεοφιλελεύθερους του Βερολίνου.



Πηγή : tribune.gr


Μην είστε τυφλοί! Δείτε την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας



Με πρωτοφανείς υψηλούς τόνους οι Financial Times καλούν το Eurogroup να πληρώσουν το τίμημα, όσο μεγάλο και αν είναι, και να μην κάνουν το τεράστιο γεωπολιτικό σφάλμα να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.


Παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ: Αξία... ανεκτίμητη!


Οταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρονται στην Ελλάδα, μιλούν την διάλεκτο των οικονομικών, ανεξάρτητα από την μητρική τους γλώσσα. Είμαι οικονομικός αναλυτής και την γνωρίζω καλά αυτή τη διάλεκτο. Πιστεύω όμως ότι οι πολιτικοί της ηπείρου έχουν διαλέξει λάθος κοινή γλώσσα. Η γεωπολιτική, πολύ περισσότερο από την οικονομία, είναι το κύριο ζήτημα. Το κόστος του σφάλματος θα είναι μη μετρήσιμο.

Να θυμηθούμε ότι μέχρι πολύ πρόσφατα, το 2013, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούσαν για συμφωνία εμπορικής ενοποίησης με την Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διπλωμάτες γνώριζαν τις γεωπολιτικές παραμέτρους αυτής της προσπάθειας. Πράγματι, η συμμετοχή της Ουκρανίας στην Ε.Ε. είχε τεθεί από πολλούς ως μακροπρόθεσμος στόχος. Αλλά οι Βρυξέλλες, απορροφημένες με τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για το άνοιγμα των αγορών, ίσως απέσπασαν το βλέμμα από την στρατηγική κατάσταση.
Ακόμη κι αν είναι υψηλό το τίμημα για την ασφαλή διατήρηση των Αθηνών εντός της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης και ασφάλειας, αξίζει να πληρωθεί


Οι ρωσικές αντιδράσεις στην Ουκρανία πάντα ήταν δύσκολο να προβλεφθούν. Αλλά το πρίσμα της οικονομίας ήταν λάθος επιλογή και οδήγησε τους διπλωμάτες σε λάθος διαδρομή. Αυτό είναι ένα σφάλμα που η Ευρώπη δεν αντέχει να επαναλάβει στην Ελλάδα.

Οι υπουργοί Οικονομικών συζητούν τις απαιτήσεις της Αθήνας για ένα δάνειο που θα συντηρήσει την χώρα μέχρι τον Ιούνιο, δίνοντας χρόνο για διαπραγμάτευση μιας μόνιμης λύσης στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Τα ποσά που εμπλέκονται είναι μεγάλα, και οι ελληνικές απαιτήσεις εγείρουν ερωτηματικά για το νομισματικό και μακροοικονομικό πλαίσιο όλης της οικονομίας της ευρωζώνης.

Δεν πρέπει να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις. Αυτά τα θέματα όμως, όσο σημαντικά κι είναι, δεν πρέπει να τυφλώνουν τους πολιτικούς όσον αφορά την τεράστια γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια χώρα που ενώνει τον βορρά με τον νότο, και την ανατολή με την δύση, όπως καμία άλλη. Αποτελεί το νότιο άκρο του ΝΑΤΟ και η σχέση που απολαμβάνει με Ρωσία, Ιράν, Κίνα και άλλους είναι μοναδική εντός της συμμαχίας. Ακόμη κι αν είναι υψηλό το τίμημα για την ασφαλή διατήρηση των Αθηνών εντός της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης και ασφάλειας, αξίζει να πληρωθεί.

Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση ενός μεγάλου και ασταθούς τμήματος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Κι αυτός ο ρόλος θα γίνει ακόμη σημαντικότερος, με τις συγκρούσεις που μαίνονται στην βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Η στρατηγική σημασία της χώρας ως πυλώνα της Ευρώπης έχει αυξηθεί κι ας έχει συρρικνωθεί η οικονομία της κατά το ένα τέταρτο. Είναι μια από τις λίγες χώρες της ευρωζώνης που ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους προς το ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες (και γι' αυτό το λόγο, συμπτωματικά, είναι από τους σημαντικότερους πελάτες των γερμανικών και γαλλικών κατασκευαστών όπλων).

Οι πολιτικοί της υπόλοιπης Ευρώπης είναι κατανοητό να ανησυχούν που θα υποχρεωθούν οι φορολογούμενοι πολίτες τους να πληρώσουν για τις παλαιές δημοσιονομικές ατασθαλίες της Ελλάδας. Αλλά πρέπει να θυμούνται επίσης ότι η χώρα δεν αμείβεται επαρκώς για την πολύτιμη συμβολή της στην κοινή άμυνα της Ευρώπης.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα ταρακουνήσουν εκείνους τους Ευρωπαίους που κάποτε θεωρούσαν δεδομένο ότι οι μεταπολεμικές εδαφικές τακτοποιήσεις θα γίνουν σεβαστές από όλους τους γείτονες. Στην παρατεταμένη, όπως φαίνεται, αντιπαράθεση της δύσης με την Ρωσία, τα γεωστρατηγικά δεδομένα που κατέχει η Ελλάδα είναι αναντικατάστατα.

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν να μιλούν για την οικονομική θέση της Ελλάδας λες και έχουν εξασφαλίσει την πλήρη γεωπολιτική υποταγή της. Τα γεγονότα μπορεί να τους επιβεβαιώσουν. Αλλά είναι επικίνδυνο στοίχημα. Θα είναι τραγωδία να βάλουν αυτό το στοίχημα στην τύχη, επειδή θα κάνουν στενόμυαλη ανάλυση της κατάστασης.

Αν το παιχνίδι επιβολής που εκτυλίσσεται ανάμεσα στην Αθήνα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καταλήξει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από μερικά απλήρωτα δάνεια και οικονομική πίεση.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, έχει πει ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ και να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη.

Πηγή : Euro2day


Για δεύτερη φορά Ρινγκ η τουρκική βουλή - Βουλευτές πέταξαν συνάδελφό τους από τη σκάλα!


Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν μέσα στο τουρκικό Κοινοβούλιο στην Άγκυρα - «Πέτρα του σκανδάλου» νομοσχέδιο που θέλει να περάσει ο Ερντογάν

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα το τουρκικό κοινοβούλιο μετατράπηκε σε ρινγκ. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚΡ), ήρθαν στα χέρια με βουλευτές της αντιπολίτευσης...

Αιτία ο «συνήθης ύποπτος», πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει στη βουλή σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία θα έχει περισσότερες εξουσίες κατά των διαδηλωτών.


Το επεισόδιο συνέβη την Πέμπτη, όταν άρχισε η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο με βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να διαφωνούν για το θέμα επί τρεις ώρες, αλλά πολύ γρήγορα τα λόγια έδωσαν τη θέση τους σε γροθιές και κλωτσιές και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πέταξαν από τις σκάλες του κοινοβουλίου βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο και ισχυρίστηκαν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει στόχο να δημιουργήσει ένα αστυνομικό κράτος ενώ παράλληλα υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο αντίκειται στους εσωτερικούς κανονισμούς της βουλής και στο σύνταγμα της χώρας.

Σε παρόμοιο επεισόδιο του τουρκικού κοινοβουλίου στις 17 Φεβρουαρίου τραυματίστηκαν πέντε άτομα, όλοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, τα δύο από αυτά στο κεφάλι, με χτυπήματα από το σφυρί του προέδρου του σώματος, πριν από την προγραμματισμένη συζήτηση για το ίδιο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.


Πηγή : protothema.gr


Παραλίγο να έρθουν στα χέρια Βαρουφάκης – Ντάισελμπλουμ



Το παγωμένο βλέμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ που έμοιαζε ικανό να σκοτώσει τον Γιάνη Βαρουφάκη είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Φαίνεται όμως πως οι δυο άνδρες δεν έμειναν μόνο στα... μάτια.
Το γυαλί ανάμεσά τους φαίνεται πως δεν κόλλησε ποτέ. Από εκείνο το απόγευμα Παρασκευής στην Αθήνα όταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε πως "δεν συνεργαζόμαστε με την τρόικα" και έκανε έξαλλο τον πρόεδρο του Eurogroup.

Λίγες εβδομάδες μετά, στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, οι δυο άνδρες συναντήθηκαν ξανά. Και όπως αποκαλύπτει πρόσωπο μέσα από τη συνεδρίαση, Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ παραλίγο να πιαστούν στα χέρια!

Ήταν η συνεδρίαση που τελείωσε με τον Έλληνα υπουργό να καταγγέλλει πως ο Ολλανδός ομόλογός του και πρόεδρος του Συμβουλίου άλλαξε την τελευταία στιγμή το κείμενο που είχε συμφωνηθεί και έτσι καταλήξαμε σε ναυάγιο.

«Ψεύτη» φώναξε οργισμένος ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Ήταν απίστευτο! Πραγματικά πιστέψαμε πως θα έρχονταν στα χέρια», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Το περιστατικό ανάμεσα στους δυο άνδρες έγινε πριν ξεκινήσει το Eurogroup, πρόσθεσε.


Πηγή: Liberation


Αρχίζει η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου για τη “λίστα Λαγκάρντ” - Οι πρώτοι μάρτυρες



Η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015.
Η δίκη θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί που πριν 24 χρόνια δικάστηκαν οι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος και Γιώργος Κοσκωτάς. Η έναρξη της δίκης θα γίνει πρωί, αλλά όλες οι επόμενες συνεδριάσεις θα ξεκινούν αργά το μεσημέρι και θα ολοκληρώνονται το βράδυ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 για τους καταχραστές του Δημοσίου και το επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.
Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου έχουν κληρωθεί από την Βουλή και πρόεδρος είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου.

Πάντως, το νομικό παράδοξο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως έλεγαν νομικοί, είναι ότι στην σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκαν και μετέχουν δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας (και ένας αναπληρωματικός αντιπρόεδρος του ΣτΕ), αλλά πρόεδρος του δικαστηρίου είναι αρεοπαγίτης. Δηλαδή, στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι χαμηλότερου βαθμού από αυτόν που κατέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ.

Οι πρώτοι μάρτυρες

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Πάσσος συνέταξε τον κατάλογο των μαρτύρων, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας θα προταθούν στο δικαστήριο και άλλα ονόματα μαρτύρων.

Οι πρώτοι μάρτυρες είναι:

Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman -Στρασβούργο),

Νικόλαος Αλιβιζάτος, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών,

Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ),

Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ,

Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ,

Χρυσή Χατζή, πρόσωπο του στενού πυρήνα του κ. Παπακωνσταντίνου και διευθύντρια του γραφείου του,

Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής,

Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και

Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr


Βαρουφάκης: Εξαντληθήκαμε, να δοθεί ένα τέλος


«Έχουμε κάνει τα πάντα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δηλώνει στη βρετανική Telegraph ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης εν όψει του σημερινού Eurogroup.

«Η απαίτηση για μεγαλύτερη λιτότητα στην Ελλάδα μπορεί να εκληφθεί μόνο ως τιμωρία», σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι απόλυτα προετοιμασμένη να απέχει «από οποιεσδήποτε κινήσεις θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας», ωστόσο αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί «είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, να συνεχιστεί μόνο επειδή έτσι λένε οι κανόνες».
Επιπλέον, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι η Ελλάδα «έχει ήδη κάνει περισσότερη δημοσιονομική σύσφιξη από ό,τι έχει γίνει ποτέ από οποιαδήποτε χώρα σε καιρό ειρήνης και η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση με μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ».
«Δεν υπάρχει μακροοικονομικό επιχείρημα για περαιτέρω σύσφιξη», υποστηρίζει και προσθέτει: «Ο μόνος λόγος να γίνει αυτό είναι από ιδεολογία ή σε τιμωρητική βάση. Το μόνο που επιδιώκουμε είναι ένας τρόπος για να σταματήσει ο κύκλος χρέους-αποπληθωρισμού και να αποκατασταθούν οι πιστωτικές γραμμές της ελληνικής οικονομίας».

Πηγή : ethnos.gr


Βοστώνη: Έκκληση του δημάρχου στους πολίτες να μην πηδάνε από τα παράθυρα στο χιόνι



Είναι το «άθλημα» των ημερών

Έκκληση στους πολίτες να μην πηδάνε από τα παράθυρα στο χιόνι έκανε ο δήμαρχος της Βοστώνης, καθώς λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης στην πόλη αυτή των ΗΠΑ, το πήδημα στο χιόνι έχει γίνει το «άθλημα» των ημερών.

 «Σας ζητώ να σταματήσετε αμέσως αυτή την απερισκεψία. Ενήλικες να πηδούν από παράθυρα. Αυτό είναι επικίνδυνο. Μπορεί ακόμα και να σκοτωθείτε», δήλωσε ο Μάρτι Γουόλς που σημείωσε επίσης ότι οι υπηρεσίες του δήμου κάνουν τεράστια προσπάθεια να καθαρίσουν τους δρόμους.

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε σε αυτή την συγκυρία είναι να δεχόμαστε και κλήσεις από ανθρώπους που τραυματίστηκαν, επειδή έκαναν βουτιές στο χιόνι» τόνισε.


Στο διαδίκτυο ανεβαίνουν συνεχώς βίντεο με τις «χιονοβουτιές» των κατοίκων της Βοστώνης



Πηγή : lifo.gr


Ολλανδία: 40 τραυματίες από πυρκαγιά σε πολυκατοικία


Τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί όταν πυρκαγιά ξέσπασε σε μεγάλη πολυκατοικία της πόλης Ναϊμέχεν στην ανατολική Ολλανδία, ανακοίνωσε το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του νότιου Χέλντερλαντ.

Ανάμεσα στους τραυματίες, τέσσερις είναι σε "σοβαρή" κατάσταση, άλλοι έξι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και περίπου 30 λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες μετά τα αναπνευστικά προβλήματα που εκδήλωσαν από την εισπνοή καπνών.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, που διαμένουν στην πολυκατοικία απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ορισμένοι με τη βοήθεια γερανών.

Ζωντανά πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Omroep Gelderland έδειχναν πυροσβέστες και ασθενοφόρα να έχουν σπεύσει στην περιοχή. Η φωτιά έχει κατασβεστεί και η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία.


Πηγή : ethnos.gr


Μητσοτάκης: Ο Σαμαράς θα θέσει ζήτημα ηγεσίας




«Δεν ψήφισα τον κ. Παυλόπουλο, για τους λόγους που ανέφερα στην ανακοίνωσή μου. Του τηλεφώνησα για να τον συγχαρώ. Η Ελλάδα έχει Πρόεδρο της Δημοκρατίας που απολαμβάνει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου της. Η συζήτηση για μένα έχει τελειώσει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1, αναφερόμενος στο γιατί απείχε από την ψηφοφορία για την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το ύπατο αξίωμα.

Ερωτηθείς για το θέμα της ηγεσίας του κόμματος και τυχόν διεκδίκησή της, είπε: «Θα με ρωτήσετε για αυτό, αν τεθεί θέμα ηγεσίας» προσθέτοντας ότι «ο πρώτος που θα πρέπει να θέσει το ζήτημα, είναι ο πρόεδρος του κόμματος. Όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος έχει τον λόγο».

Ερωτηθείς για τους βουλευτές που έχουν ενσωματωθεί στη Νέα Δημοκρατία, απάντησε: «Η ΝΔ ήταν και παραμένει μια μεγάλη παράταξη που ενσωματώνει από την παραδοσιακά δεξιά, μέχρι τις παρυφές της αριστεράς» υπενθυμίζοντας ρήση των παλαιότερων προέδρων, Κωνσταντίνου Καραμανλή και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Μόνο που σημείωσε: «Τότε δεν υπήρχαν κόμματα εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, τώρα υπάρχουν δύο» αναφερόμενος στους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή.

Σχετικά με την προσχώρηση του κ. Βορίδη από το ΛΑΟΣ στην Νέα Δημοκρατία, τόνισε ότι «αναγνωρίζει στους ανθρώπους το δικαίωμα να διορθώνουν τα λάθη τους και να προχωράνε», ενώ αναφερόμενος στο κατά πόσο μπορεί το κόμμα του να απορροφήσει και να στηρίξει βουλευτές πιο δεξιά από αυτό, σημείωσε:

«Υπάρχουν όρια στο πόσο δεξιά μπορεί να πάει η ΝΔ».


Πηγή : Nooz.gr



Δανία: Ενισχύει με €130 εκατ. αστυνομία-υπηρεσίες πληροφοριών


Το ποσό των 130 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε πως θα διαθέσει η Δανία για την ενίσχυση της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, μία κίνηση που έρχεται λίγες ημέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Κοπεγχάγη.

Από συνολικά 970 εκατ. κορώνες Δανίας (130 εκατ. ευρώ), η κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει 415 εκατ. κορώνες (55 εκατ. ευρώ) στις υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών που παρακολουθούν τις τρομοκρατικές απειλές από το εξωτερικό. Περίπου 350 εκατ. κορώνες (47 εκατ. ευρώ) σκοπεύει να δαπανήσει στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες θα παρακολουθούν και θα ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και για την αναβάθμιση των συστημάτων τεχνολογίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαιρέτησαν την απόφαση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, αστυνομικοί έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι ο εξοπλισμός καθώς και η εκπαίδευσή τους είναι ανεπαρκή με αποτέλεσμα η ανταπόκρισή τους στις επιθέσεις που έλαβαν χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κοπεγχάγη να μην είναι επαρκής. Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

«Μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρόσθετες προκλήσεις που αφορούν στον εξοπλισμό των αστυνομικών και την εκπαίδευσή τους» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης των Φιλελευθέρων, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Πριν από μερικές ημέρες, ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε στο κτίριο όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας έναν άνθρωπο. Λίγες ώρες αργότερα, άνοιξε πυρ σε μια εβραϊκή συναγωγή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ακόμα άνθρωπος.

Οι αρχές εντόπισαν και σκότωσαν τον δράστη. Η πρωθυπουργός της χώρας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως τρομοκρατικές.


Πηγή : tovima.gr


Αιματηρές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στη Λιβύη


Τρία αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά εξερράγησαν στην πόλη αλ Κούμπα, στην ανατολική Λιβύη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι. Στόχος της επίθεσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, ήταν ένα πρατήριο καυσίμων και το αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Όμως το γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι μεταξύ των στόχων ήταν και η κατοικία του Αγκ. Σάλεχ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις πιθανόν να είναι απάντηση στις αιγυπτιακές αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ντέρνα, της ανατολικής Λιβύης. Ο Σάλεχ ανακοίνωσε ότι κηρύχθηκε επταήμερο πένθος για τα θύματα των επιθέσεων.


Πηγή 


Έκαναν «φτερά» πάνω από 1 δισ. ευρώ το τελευταίο διήμερο



Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων το τελευταίο διήμερο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι ίδιες τραπεζικές πηγές συνδέουν την αυξημένη εκροή με το τριήμερο που ακολουθεί.

Σε δημοσίευμα του δικτύου CNBC σημειώνεται πως συνολικά οι εκροές καταθέσεων από το Δεκέμβριο 2014 ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι ελληνικές τράπεζες ενημερώνουν τρεις φορές την ημέρα την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ για την πορεία των εκροών.

Η ΕΚΤ εμφανίζεται ήδη να έχει εξετάσει παρεμβάσεις για την στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί. «Η στάση της ΕΚΤ θα συναρτηθεί με το αποτέλεσμα του αυριανού (σ.σ. σημερινού) Eurogroup», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Κατά πληροφορίες σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ προσανατολίζεται να ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων που έχουν στην κατοχή τους. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους έντοκα αξίας 15 δισ. ευρώ και ο SSM -σε περίπτωση αδιεξόδου -, εξετάζει να ζητήσει να μειωθεί το όριο κάτω από τα 15 δισ. ευρώ.


Πηγή 


Σπάει ρεκόρ το ποσοστό φτώχειας στη Γερμανία! Αντικοινωνική πολιτική κατά των πολιτών της η Γερμανία!



"Ποτέ πριν [σ.σ. από την ένωση του 1990] δεν είχαμε τόσο υψηλά επίπεδα φτώχειας και τόσο μεγάλες τοπικές διαφοροποιήσεις όσο σήμερα", δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Paritaetische Wohlfahrtsverband - Gesamtverband, Ούλριχ Σνάιντερ, στην παρουσίαση έρευνας για τη φτώχεια, στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Spiegel, οι τάσεις που καταγράφονται στη μελέτη του εν λόγω Ινστιτούτου, για τη φτώχεια στη Γερμανία, είναι πολύ ανησυχητικές, παρά το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό φτώχειας στη Γερμανία αυξήθηκε στο 15,5% το 2013, σε σχέση με ποσοστό 15% που καταγράφηκε για το 2012. Με βάση τα παραπάνω, συνολικά, ο αριθμός των φτωχών στη Γερμανία υπολογίζεται στα 12,5 εκατομμύρια άτομα. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 80 εκατομμύρια.

Στην έκθεση που συνοδεύει τη μελέτη, σημειώνεται ότι "το 43% των μονογονεϊκών οικογενειών και σχεδόν το 60% των ανέργων έχει καταγραφεί ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, έχοντας κατά μέσο όρο εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εισοδήματος στη Γερμανία".

Ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις καταγράφονται ση φτώχεια στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά. Στις μεγάλες ηλικίες, από το 2006, εμφανίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα φτώχειας, τα οποία ανεβαίνουν τέσσερις φορές γρηγορότερα από εκείνα στον συνολικό πληθυσμό, σημείωσε, σχετικά, ο Ούλριχ Σνάιντερ. Στα παιδιά δε, το ποσοστό φτώχιας έφτασε το 19,2%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 1 στα 5 παιδιά στη Γερμανία είναι φτωχό.

Η έκθεση κάνει αναφορά στο γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση της φτώχειας, παρόλο που οι αριθμοί δείχνουν μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχει "πλήρης αποσύνδεση των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η γερμανική οικονομία και της ανόδου της φτώχειας στην χώρα", κατήγγειλε ο Σνάιντερ, ενώ το γεγονός ότι πολλές θέσεις εργασίας στη Γερμανία προσφέρουν μισθούς πείνας, εξηγεί εν μέρει τον λόγο που η πτώση της ανεργίας από μόνη της δεν μειώνει τη φτώχεια.

"Το χάσμα μεταξύ των πιο πλούσιων κρατιδίων με τα φτωχότερα κρατίδια μεγεθύνεται όλο και περισσότερο", τόνισε ο Ούλριχ Σνάιντερ, με το Paritaetische Wohlfahrtsverband - Gesamtverband να απευθύνει έκκληση να αυξηθεί το ύψος των κοινωνικών επιδομάτων, και των προγράμματων αρωγής των μακροχρόνια ανέργων και των μητέρων με μονογονεϊκές οικογένειες.

Πηγή 


Βαρουφάκης: Κάναμε τα 4/5 της διαδρομής, πρέπει να κάνουν το 1/5


Κινήσεις τακτικής, λίγο πριν τη μάχη του Eurogroup - Ελπίδες για συμφωνία μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ – Βαρουφάκης: Όχι σε κινήσεις που θα διακινδύνευαν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα - Παππάς: Η επιστολή που στείλαμε δεν θα αλλάξει.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Γιούρογκρουπ οι δύο πλευρές, Αθήνα και Βερολίνο, κάνουν τις τελευταίες κινήσεις στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων. «Κάναμε τα 4/5 της διαδρομής, πρέπει να κάνουν το 1/5» διεμήνυσε ελληνική κυβερνητική πηγή από τις Βρυξέλλες. Σε ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης η Αθήνα επισημαίνει ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του EWG η Ελλάδα δεν ήταν μόνη, καθώς πολλοί από τους εταίρους της αναγνώρισαν τα βήματα που έχει κάνει. Η επιστολή για την επέκταση της δανειακής σύμβασης είναι για την κυβέρνηση η κόκκινη γραμμή πίσω από την οποία δεν πρόκειται να πάει. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις η Αθήνα θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προκειμένου το θέμα να λυθεί με πολιτική απόφαση.

Κυβερνητική πηγή στο Reuters: Εμείς καλύψαμε τα τέσσερα βήματα, αυτοί να κάνουν το πέμπτο
Κοντά σε μια συμφωνία βρίσκονται Ελλάδα και Ευρωζώνη ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης του Eurogroup όπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετούς συμβιβασμούς και ότι και η Ευρωζώνη πρέπει να είναι ευέλικτη.

«Έχουμε καλύψει τα 4/5 της απόστασης, τόωρα αυτή πρέπει να κάνουν το πέμπτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν και η Ελλάδα θέλει να υπάρξει συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση, παρόλα αυτά δεν υποχωρήσει σε πιέσεις να υποχωρήσει.

Τηλεφωνικές επαφές Τσίπρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αρνητική αντίδραση του Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το τηλέφωνο για να μιλήσει με την Ανγκέλα Μέρκελ. Το ίδιο έκανε και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Η πρόταση που κατέθεσε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκ μέρους της κυβέρνησης για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή από τη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τη στήριξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιθανόν στο παρασκήνιο του Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιπλέον το Βερολίνο μοιάζει διχασμένο και υπό ασφυκτική πίεση από τους άλλους εταίρους, προκειμένου να δεχθεί συμφωνία με την Αθήνα, στη βάση της πρότασης Βαρουφάκη. Σε αντίθεση με το παράθυρο που φαίνεται ότι άνοιξε η κυρία Μέρκελ (αλλά και ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας Γκάμπριελ, καθώς και ανώνυμος αξιωματούχος μιλώντας στο Bloomberg), ο κ. Σόιμπλε επιμένει να κρατά απόλυτα αρνητική στάση. Μάλιστα φέρεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος με την ελληνική πλευρά και εξαιτίας της διαρροής του εγγράφου που απέστειλε στο EuroWorking Group, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «Δούρειο Ίππο» για την καταστροφή των κανόνων της ευρωζώνης.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το ΔΝΤ διαμήνυσε ότι «το πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες» και ότι η «ευελιξία» αυτή θα πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων. Θετικής υποδοχής έτυχε το ελληνικό σχέδιο και από την Κομισιόν. Απομένει φυσικά, όπως πάντα, να εκφραστούν όλες αυτές οι αλλαγές και στην πράξη, δηλαδή την ώρα που λαμβάνονται αποφάσεις.

Σύμφωνα δε με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιθανόν να υπάρξει μία συμφωνία, που θα συνοδεύεται όμως από αστερίσκους του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα αναμένει το δεύτερο και τελικό γύρο της σύγκρουσης, καθώς η τωρινή λύση είναι μεταβατική και η οριστική θα δοθεί αργότερα, όταν και θα τεθούν στο τραπέζι τα δεδομένα για το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, εκφράζουν την πεποίθηση ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει σήμερα, στο πλαίσιο του Eurogroup, μια αμοιβαία επωφελής μεταβατική συμφωνία.

«Έχουμε κάνει πολλά για μια συμφωνία», τονίζει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας πως στην ελληνική κυβέρνηση «είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να απέχουμε από κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα ή την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας».

Ωσόσο, «αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, να συνεχιστεί μόνο επειδή έτσι λένε οι κανόνες», υπογραμμίζει.

Ο κ. Βαρουφάκης, ακόμη, σημειώνει πως δε μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν οι πιστωτές συνεχίσουν να επιμένουν η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ και να αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 1,5% στο 4,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

«Έχουμε κάνει ήδη περισσότερη δημοσιονομική σύσφιξη απ’ ό,τι έχει γίνει ποτέ από οποιαδήποτε χώρα σε καιρό ειρήνης και η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε ύφεση με μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει μακροοικονομικό επιχείρημα που να μπορεί να γίνει για περαιτέρω σύσφιξη».

«Ο μόνος λόγος να γίνει αυτό είναι από ιδεολογία ή σε τιμωρητική βάση. Το μόνο που επιδιώκουμε είναι ένας τρόπος για να τελειώσει ο κύκλος χρέους-αποπληθωρισμού και να αποκαταστήσουμε τα κυκλώματα της ελληνικής οικονομίας για την παροχή πιστώσεων», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Νίκος Παππάς: Η επιστολή δεν θα αλλάξει

Απόλυτα κατηγορηματικός ότι το κείμενο της επιστολής για την εξάμηνη επέκτασης της σύμβασης δεν θα αλλάξει εμφανίστηκε με σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Η επιστολή δεν θα αλλάξει! Έχει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. 'Η θα γίνει ή δεν θα γίνει. Δεν υπάρχουν λύσεις κάπου περίπου στη μέση. Είναι η ωρα της υψηλής πολιτικής ευθύνης» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι «ή θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ή δεν θα γίνει» καλώντας τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σχολιάζοντας το γερμανικό κείμενο που κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group είπε ότι «για να επιβιώσει το ευρωπαϊκό πρότζεκτ πρέπει αυτές οι λογικές που διατυπώθηκαν σε κάποια non-paper εχθές να υποχωρήσουν και να παραμεριστούν διότι με αυτές τις λογικές δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε» προσθέτοντας ότι «η θέση του γερμανικού υπ. Οικονομικών, έχει γίνει αντικείμενο κριτικής και μέσα στην ίδια την Γερμανία».

«Θα είναι οδυνηρό για όλους μας αν εμείς μπούμε σε μια λογική που λέει ότι η ελληνική επιστολή είναι Δούρειος ίππος και έχει ως ευαγγέλιο εφαρμογή του προηγούμενο παταγωδώς αποτυχημένου προγράμματος» σχολίασε ο κ. Παππάς.

Αναφερόμενος στην απογευματινή κρισιμότατη συνεδρίαση του Eurogroup είπε ότι «η ελληνική πλευρά έχει κάνει το χρέος της, έχει την αισιοδοξία της για την προοπτική εξεύρεσης λύσης και θα φανεί σύντομα ποια τελικά θα είναι η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και αν τα πράγματα μπορούν να δρομολογηθούν προς μια θετική έκβαση». «Είναι η ώρα της υψηλής πολιτικής ευθύνης για όλους τους ηγέτες των χωρών» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να πάει εθελουσίως σε μια συμφωνία η οποία την καθιστά μη κυβέρνηση δηλαδή την καθιστά μια κυβέρνηση η οποία πρέπει να παίρνει άδεια για να νομοθετεί» τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα περάσει και θα εφαρμόσει όσα θέματα εσωτερικής πολιτικής είναι ουδέτερα δημοσιονομικά και εξηγώντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει με τους εταίρους τα μέτρα τα οποία θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Κάλεσε, επίσης, τα ελληνικά κόμματα να βοηθήσουν ασκώντας όση επιρροή έχουν στην Ευρώπη ενώ για την Ευρώπη είπε ότι θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας.

Προανήγγειλε, τέλος, οτι η Ελλάδα θα ζητήσει σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών εάν δεν υπάρξει συμφωνία. «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία νομίζω ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με πολιτικές παρεμβάσεις, με πολιτική παρέμβαση στο υψηλότατο επίπεδο που φαίνεται ότι υπάρχουν εκεί πέρα περισσότερα αντανακλαστικά, περισσότερος ρεαλισμός και λιγότερη θρησκευτική προσήλωση στις αποτυχίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή






Σάλος από τις δηλώσεις Μπαλτά για τα «χιτλερικά» σχολεία



ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ

Θύελλα ξεσήκωσε ο χαρακτηρισμός «χιτλερικά» που φέρεται να χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, αναφερόμενος στα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Κώστα Καραγκούνη να κάνει λόγο για «βαρύτατες ύβρεις».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, απευθυνόμενος σήμερα σε εκπροσώπους των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, εκτόξευσε βαρύτατες ύβρεις, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα των σχολείων αυτών «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.

«Στην ίδια συνάντηση, ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δ. Χασάπης επιτέθηκε στους εκπροσώπους των σχολείων, λέγοντας ότι δεν διοικούν τίποτα, καθώς δεν είναι αξιολογημένοι. Μετά τις ύβρεις και την επιθετικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων υπέβαλαν την παραίτησή τους», πρόσθεσε ο κ.Καραγκούνης.
«Αποδεικνύεται, σήμερα, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας. Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στο χώρο της Παιδείας», κατέληξε.
Την εμπρηστική αυτή δήλωση φέρεται να έκανε ο κ.Μπαλτάς κατά τη συνάντησή του με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων.
«Το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό» φέρεται να είπε ο υπουργός στους εκπαιδευτικούς εκφράζοντας την αντίθεσή του στο θεσμό της Αριστείας.
Με αφορμή τη δήλωση αυτή τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων έστειλε επιστολή παραίτησης.
Υποστήριξαν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τούς αντιμετώπισε απαξιωτικά, με τον υπουργό Παιδείας, όπως αναφέρουν, να χαρακτηρίζει το σύστημα των πειραματικών σχολείων «χιτλερικό» εξηγώντας ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.
«Δεν μου έχουν μιλήσει στη ζωή μου ποτέ τόσο προσβλητικά» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος πρόσθεσε: «έχω δει πολλούς υπουργούς ως σήμερα και απ' ό,τι κατάλαβα δεν έχουν κανένα σχέδιο για τα σχολεία μας».
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Χασάπης, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με τη ΔΕΠΠΣ, να είπε στους εκπροσώπους των σχολείων, όταν εκείνοι ανέφεραν ότι διοικούν 60 σχολεία σε όλη τη χώρα και έχουν την ευθύνη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, ότι «δεν διοικούν τίποτα».

Τα μέλη της ΔΕΠΠΣ αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα

Η επιστολή παραίτησης

«Η Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων επί 4 χρόνια εργάστηκε χωρίς την παραμικρή υλική απολαβή ή αμοιβή για τα μέλη της, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου 60 σχολικών μονάδων το οποίο είχε ως σκοπό να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα καλών πρακτικών για τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στην προοπτική αυτή επιτελέστηκε ένα πολύπλευρο έργο με συγκεκριμένες παιδαγωγικές και αναπτυξιακές επιλογές, με εθελοντική προσφορά εκατοντάδων εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολικών μονάδων, πανεπιστημιακών που ανέλαβαν την υλοποίηση του εγχειρήματος, με τη γενικευμένη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών θεσμών.
Οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατ' αρχάς στο δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο.

Επομένως η ΔΕΠΠΣ, η οποία αμέσως έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του κ. Υπουργού, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλη επιλογή από την υποβολή της οριστικής της παραίτησης.

Γεώργιος Θεόφ. Καλκάνης, Πρόεδρος
Γιάννης Αντωνίου, Αντιπρόεδρος
Τάκης Δέγλερης
Κώστας Ραβάνης
Βασιλική Ζιάκα
Παναγιώτης Πήλιουρας
Γιάννης Σωσσίδης
Αικατερίνη Ριζάκη (Γραμματέας της ΔΕΠΠΣ)»

Ποτάμι: Να μιλήσει στους μαθητές

Να συναντήσει τους μαθητές από τα πρότυπα σχολεία και εκεί θα καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με τα παιδιά των "μπουρζουάδων" αλλά -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- με παιδιά φτωχών οικογενειών που αναζητούν μια ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις ανισότητες της κοινωνίας μας, προτρέπει τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας αδιαφορεί για τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει η άποψή του ότι η αριστεία είναι ρετσινιά.
«Προχώρησε σήμερα σε άλλη μια απίστευτη δήλωση. Είπε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι τα πρότυπα σχολεία είναι "χιτλερικό εγχείρημα"! Η δήλωσή του, όπως ήταν επόμενο, εξανάγκασε σε παραίτηση τη Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων», επισημαίνει το Ποτάμι.

«Δύο τινά συμβαίνουν. Ή η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι δέσμια ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα ή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν το χατίρι περιθωριακών ιδιωτικών σχολείων, που έχουν ενοχληθεί από τη μεγάλη επιτυχία των δημόσιων πρότυπων σχολείων», υπογραμμίζει το Ποτάμι.


Πηγή


Και τώρα που δεν έγινε Πρόεδρος, δελφίνος ο Αβραμόπουλος- Νέα σκοτούρα για Σαμαρά






Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα εντείνει την παρουσία του στα εσωτερικά δρώμενα της ΝΔ

Μετά την εξέλιξη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα εντείνει την παρουσία του στα εσωτερικά δρώμενα της ΝΔ, από τα οποία μέχρι τώρα απείχε , έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως γράφει το φιλοκαραμανλικό site parapolitika " o Δημήτρης Αβραμόπουλος μέχρι και σήμερα το πρωί, θεωρούσε σχεδόν βέβαιη την μετακόμιση του και η εξέλιξη αυτή τον έχει αγριέψει αρκετά, καθώς θεωρεί πως υπήρξε ένα παιχνίδι πίσω από την πλάτη του.

Το βέβαιο είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει έναν ακόμη πονοκέφαλο, καθώς ο Αβραμόπουλος, θεωρεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει κανένα πολιτικό κεφάλαιο και δεν πρόκειται να επενδύσει για μία ακόμη φορά σε συμμαχία μαζί του."


Πηγή



Ρεκόρ ψύχους στο Σικάγο: Στους -25 ο υδράργυρος


Το τσουχτερό κρύο που έπληξε τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έσπασε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στο Σικάγο, όπου τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, ενώ κατευθύνεται ανατολικότερα προς τη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη που βρίσκονται ήδη «στην κατάψυξη».

Οι αρκτικοί άνεμοι θα σαρώσουν τις κεντρικές ΗΠΑ έως και αύριο το πρωί, μία ημέρα αφότου η θερμοκρασία στο Σικάγο «βούτηξε» στους -22 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας που είχε ποτέ καταγραφθεί στους -21 το 1936, ανέφερε ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Όραβεκ.
Λόγω των ριπών ανέμου η αίσθηση της θερμοκρασίας στο Σικάγο είναι στους -25 βαθμούς Κελσίου, είπε ο ίδιος.
Τα δημόσια σχολεία στο Σικάγο, όπου φοιτούν περισσότεροι από 395.000 μαθητές, ακύρωσαν σήμερα τα μαθήματα.
Πολλοί κάτοικοι της πόλης είχαν ντυθεί τόσο βαριά που μόνο τα μάτια τους φαίνονταν κάτω από τα ρούχα.
Το τσουχτερό κρύο κατευθύνεται ανατολικά και ένα παγωμένο πρωινό αναμένεται να βιώσουν αύριο οι κάτοικοι της ανατολικής ακτής, από τη Βοστόνη έως το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, προειδοποίησε ο Όραβεκ.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι θερμοκρασίες ρεκόρ θα σημειωθούν και στις ανατολικές ακτές.
Το κρύο είναι ήδη τσουχτερό στη Νέα Υόρκη, ενώ λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν οι καταρράκτες του Νιαγάρα στην κυριολεξία πάγωσαν.
Ακόμα και στο πολυσύχναστο λιμάνι της Νέας Υόρκης στρώμα πάγου κάλυψε την θάλασσα και επιστρατεύτηκε ένα ρυμουλκό για να σπάσει τον πάγο.

Πηγή : ethnos.gr


Αργεντινή: Εντυπωσιακή διαδήλωση κατά της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ


Περισσότεροι από 400.000 διαδηλωτές, πραγματοποίησαν σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας αψηφώντας τη βροχή ενάντια στην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, ένα μήνα μετά το θάνατο του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν, ο οποίος την κατηγορούσε για παρεμπόδιση της έρευνας για την επίθεση εναντίον κέντρου της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες το 1994.
Η μητροπολιτική αστυνομία τελεί υπό τη διοίκηση του δήμου του Μπουένος Άιρες, του οποίου ηγείται ο Μαουρίτσιο Μάκρι, μεγάλος αντίπαλος της Κίρχνερ.
Το πλήθος, κάτω από τις ομπρέλες, κυρίως ζευγάρια και ηλικιωμένοι από τη μεσαία και την ευκατάστατη τάξη ανταποκρίθηκαν στην έκκληση έξι εισαγγελέων για την πραγματοποίηση της ειρηνικής πορείας από το Κογκρέσο έως την Πλατεία Μαΐου, όπου είναι η έδρα της προεδρίας, κρατώντας πανό που έγραφε "Φόρος τιμής στον εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν" και πλακάτ με συνθήματα όπως "Αλήθεια", "Δικαιοσύνη", "Είμαι και εγώ Νίσμαν". Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν η πρώην σύζυγος του εισαγγελέα, η δικαστής Σάντρα Αρόγιο Σαλγάντο και οι δύο κόρες τους 15 και 7 ετών.
Και σε άλλες πόλεις της Αργεντινής και σε πρωτεύουσες ανά τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις.
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε "δικαστικό πραξικόπημα" την κινητοποίηση που δεν είχε πολιτικό κίνητρο, ενώ δήλωσε ότι οι κατηγορίες του εισαγγελέα Νίσμαν είχαν στόχο την εμπλοκή της χώρας στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Σας ζητώ να ανοίξετε καλά τα μάτια. Δεν μιλώ για συνωμοσία αλλά πρόκειται για έναν κόσμο (γεωπολιτικών) συμφερόντων", δήλωσε η πρόεδρος Κίρχνερ σε παρέμβασή της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση πριν από τη διαδήλωση.
Παράλληλα σήμερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Αργεντινή. Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εκφράζει "ανησυχία" για θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη που αποκαλύφθηκαν μετά τον θάνατο του Νίσμαν.
Οι πολίτες της Αργεντινής αμφισβητούν εδώ και καιρό την τήρηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Ήδη η ιστορία της χώρας στιγματίστηκε από τη δολοφονία χιλιάδων πολιτών στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας την περίοδο 1976-1983. Στις τρεις δεκαετίες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα σκάνδαλα των δωροδοκιών και την προφανή ατιμωρησία υψηλόβαθμων αξιωματούχων και μεγιστάνων του επιχειρηματικού χώρου.
Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Ιούλιο του 1994 εναντίον του εβραϊκού κέντρου ΑΜΙΑ στο Μπουένος Άιρες, στην οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 300, είναι η αιτία αυτής πολιτικο-δικαστικής υπόθεσης.
Ο εισαγγελέας Νίσμαν που ανέλαβε την υπόθεση το 2004, δεν άργησε να κατηγορήσει το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η Τεχεράνη απορρίπτει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.
Λίγο πριν βρεθεί νεκρός στις 18 Ιανουαρίου στο μπάνιο του διαμερίσματός του, με μια σφαίρα στο κεφάλι και ένα όπλο στο χέρι, ο Νίσμαν είχε κατηγορήσει την πρόεδρο Κίρχνερ και τον υπουργό Εξωτερικών Εκτορ Τίμερμαν για παρακώλυση της έρευνάς του.
Τους κατηγορούσε ότι κάλυπταν τους ύποπτους Ιρανούς με αντάλλαγμα επιχειρηματικά συμβόλαια. Στις 19 Ιανουαρίου επρόκειτο να παρουσιάσει τις αποδείξεις των όσων δήλωνε ενώπιον του Κονγκρέσου.
Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αμφισβητούν την εκδοχή αυτή και καταγγέλλουν τις σχέσεις μεταξύ του Νίσμαν και ενός αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών, του Αντόνιο Χάιμε Στιούσο, τον οποίο είχε απομακρύνει από τη θέση του η Κίρχνερ, τον Δεκέμβριο.
Η Φερνάντες χαρακτήρισε την κατηγορία "παράλογη" και έκανε λόγο για αδίστακτους πράκτορες της κρατικής ασφάλειας που είχαν παραπλανήσει την έρευνα του Νίσμαν και στη συνέχεια τον σκότωσαν, με στόχο να την βλάψουν.
"Ουδεμία απόδειξη υπάρχει ότι η πρόεδρός μας ή ο υπουργός Εξωτερικών ή οποιοσδήποτε άλλος προσέφερε ασυλία στους δράστες της επίθεσης", δήλωσε ο πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο Οκάμπο.
Η έρευνα για τον θάνατο του Νίσμαν στρέφεται προς την εκδοχή αυτοκτονίας, αφήνοντας όμως τη συντριπτική πλειοψηφία των Αργεντινών να δυσπιστεί, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ποιος ή πως το σκότωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kerdos.gr


Περέιρα: «Δεν ψάχνω δικαιολογίες αλλά έγιναν λάθη»



Ο Βίτορ Περέιρα μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου διευκρίνισε πως δεν αναζητά δικαιολογίες, ωστόσο στάθηκε ξανά στα λάθη της διαιτησίας.

 Το ματς με την Ντνίπρο: «Καταρχήν δεν ψάχνω δικαιολογίες για το αποτέλεσμα. Απαιτώ πολλά από τον εαυτό μου και την ομάδα. Η ομάδα μου δεν ανταποκρίθηκε σε όσα είχαμε σχεδιάσει. Θέλαμε να έχουμε καλύτερη ταυτότητα στις επιθετικές μας φάσεις. Ήμασταν μία ομάδα που δεν είχε αυτοπεποίθηση. Η Ντνίπρο δεν μας έκανε να χάσουμε την αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι μας. Παρόλα αυτά ξέρουμε ότι μπορούμε να είμαστε καλύτερη ομάδα και γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καμία δικαιολογία. Οι αλλαγές δεν είναι κάτι που μας αρέσουν, γιατί γίνονται όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Όταν βλέπεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, κάτι πρέπει να κάνεις για να αλλάξεις την κατάσταση. Τις κάναμε γιατί δεν είχαμε καλή ανάπτυξη. Με τον Μιλιβόγεβιτς θέλαμε να δώσουμε αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι μας γιατί μέχρι εκείνο το σημείο γίνονταν λάθη. Με τον Φορτούνη και τον Ντουρμάζ, θελήσαμε να βελτιώσουμε την κυκλοφορία της μπάλας. Αν και το πετύχαμε στο τέλος είδαμε δυο συνεχόμενα λάθη από τον διαιτητή, είδαμε ένα πέναλτι και ένα γκολ που ακυρώθηκε και δεν ξέρουμε γιατί. Έχουμε δει ξανά στο UEFA Champions League να γίνονται λάθη κατά μας. Αν και δεν θέλω να μιλάω για τους διαιτητές αυτές οι αποφάσεις είναι κατά μας».

Τις πιθανότητες που έχει ο Ολυμπιακός για να ανατρέψει την κατάσταση και το ματς της Κυριακής: «Ο μόνος τρόπος για να ανατρέψουμε την κατάσταση είναι να παίξουμε καλύτερα απ' ότι σήμερα. Να παίξουμε πιο επιθετικά. Σήμερα είμαστε εδώ για να μιλήσουμε μόνο για το UEFA Europa League και από αύριο θα ασχοληθούμε με το παιχνίδι της Κυριακής. Η δουλειά μας είναι να ξεπερνάμε τις δύσκολες στιγμές και να προχωράμε».

Την εικόνα του Ολυμπιακού στο ματς: «Αυτό που με πείραξε περισσότερο ήταν ότι δεν είδα την ομάδα μου να είναι ο εαυτός της να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Δεν μου αρέσει η ομάδα να μην έχει θάρρος και δεν μπόρεσε να δείξει την ποιότητα που έχει. Θέλω η ομάδα μου να έχει την ποιότητα και να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αυτό είναι που με πειράζει, αλλά και το γκολ που μας στέρησε η διαιτησία».

Τη Ντνίπρο και το εάν η εμφάνισή της ήταν έκπληξη για εκείνον: «Αυτό που μας εξέπληξε ήταν η δική μας απόδοση και όχι της Ντνίπρο. Ο αντίπαλος έκανε ένα κανονικό παιχνίδι, αλλά εμείς δεν κάναμε αυτό που θέλαμε».

Πηγή 




"Κανείς δεν θέλει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα", λέει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Fico


Αποκλείει περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα  η Σλοβακία. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico (Ρόμπερτ Φίτσο) απέκλεισε την Πέμπτη κάθε επιπρόσθετη βοήθεια της χώρας του προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα δεχτεί με "ηρεμία" μια ενδεχόμενη έξοδό της από την ευρωζώνη. Ειδικότερα, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Μπρατισλάβα έχει «ηρεμήσει» αναφορικά με μια πιθανή ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που η χώρα μας αρνηθεί  να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να επιβάλουν σκληρά μέτρα προς την Ελλάδα ώστε να διασφαλίσουν ότι θα επιστραφούν τα χρήματα που έχουν ήδη δανείσει στην Αθήνα, σημειώνοντας την ταλαιπωρία που υπέστη από τους ίδιους τους συμπολίτες του.

"Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα", είπε ο πρωθυπουργός της αριστερής κυβέρνησης της Σλοβακίας, προσθέτοντας ότι θα του ήταν "αδύνατον να εξηγήσει στην κοινή γνώμη ότι η φτωχή Σλοβακία θα πρέπει να επιδοτεί την Ελλάδα". "Πώς να εξηγήσω στους ανθρώπους ότι θα πρέπει να δίνουμε χρήματα στους Έλληνες, με τους μισθούς και τις συντάξεις τους; Αδύνατον. Αδύνατον", επέμεινε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με τον Φίτσο, μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη "θα ήταν λιγότερο επικίνδυνη σήμερα σε σύγκριση με αυτό που ήταν πριν από δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια".

Η Σλοβακία, κράτος-μέλος της ευρωζώνης από το 2009, είχε απειλήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2012 να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη στην περίπτωση που η Αθήνα δεν εφάρμοζε ένα πρόγραμμα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια που θα λάμβανε. "Αν οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις προϋποθέσεις που τίθενται όσον αφορά την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, η Σλοβακία θα ταχθεί με τις χώρες που θα ζητήσουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη", είχε πει την εποχή εκείνη ο Φίτσο.

Πηγή



Αλ.Τσίπρας: Η θάλασσα ενώνει Ελλάδα – Κίνα



Στην τελετή για την υποδοχή πλοίων του 18ου στόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, βρέθηκε την Πέμπτη το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
O πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στη φρεγάτα και ευχήθηκε «Καλή Χρονιά» στον κινέζικο λαό με την ευκαιρία του κινέζικου νέου έτους. Ακολουθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:
«Νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που είμαι απόψε στο λιμάνι του Πειραιά και βρίσκομαι πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο, σε μία φρεγάτα της φίλης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι ανάμεσά σας, προκειμένου να εορτάσουμε μαζί την επίσκεψή σας, την επίσκεψη πλοίων της 18ης Συνοδευτικής Ομάδας του κινέζικου Ναυτικού στη χώρα μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ημέρα αυτή συμπίπτει με τους εορτασμούς για το κινέζικο Νέο Έτος, με την ευκαιρία του οποίου θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς στον κινέζικο λαό πρόοδο και ευημερία και, όπως το λέτε εσείς στη γλώσσα σας «σιν γεν χάου».
Αν και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν καλλιεργηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι σήμερα είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε και για ένα νέο έτος στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι σχέσεις των λαών της Κίνας και της Ελλάδας, σύγχρονων εκπροσώπων δύο εκ των αρχαιότερων και σημαντικότερων πολιτισμών της ανθρώπινης ιστορίας, αποτελούν στέρεα βάση για τη στρατηγική συνεργασία των χωρών μας σε λαμπρές προοπτικές, για μια κοινή πορεία σε μια σειρά από τομείς.
Συνεργασία στη θάλασσα. Στη θάλασσα που ενώνει, εδώ και χιλιετηρίδες, τους δυο πολιτισμούς μας. Με το τρέχον έτος ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας, μας δίνεται μια σημαντική ευκαιρία να προωθήσουμε αυτή τη συνεργασία σε νέα επίπεδα.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικοί και πόσο στενοί είναι, ήδη, οι δεσμοί μας στη ναυτιλία, με τη ναυπήγηση εκατοντάδων πλοίων του ελληνικού εμπορικού στόλου στην Κίνα και τη σημαντική συνεισφορά του στις εμπορικές δραστηριότητες της χώρας.
Παράλληλα, σημαντική είναι η συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού Κίνας και Ελλάδας, που διαμέσου του αξιολογότατου προσωπικού τους -το οποίο και χαιρετίζω σήμερα - εργάζονται εντατικά και αρμονικά, προκειμένου να καταπολεμηθεί η πειρατεία σε διεθνές επίπεδο.
Η επίσκεψη του 18ου Στόλου στον Πειραιά και ειδικότερα η κοινή ναυτική άσκηση «SAR», που σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις ναυτικές αμυντικές μας σχέσεις, πρόκειται να εμπλουτιστεί με τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της τρέχουσας χρονιάς.
Σε αυτό το πλαίσιο θα προσθέσω και την εξαιρετική συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικής εκκένωσης, παλαιότερα στην Αλβανία, πιο πρόσφατα στη Λιβύη,
Και να διαβεβαιώσω, με την ευκαιρία, τη φίλη Κίνα ότι όπου γης – αλλά ειδικότερα στην περιφέρειά μας, στην οποία εντείνονται οι κρίσεις και οι εντάσεις- η Ελλάδα θα αποτελεί πάντα στήριγμα για τον κινέζικο λαό, όταν το έχει ανάγκη.
Και η σημαντική αυτή συνεργασία μας στη θάλασσα αποτελεί βάση για μια ενισχυμένη οικονομική συνεργασία σε πολλά επίπεδα.
Αποδίδουμε, στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία στις υφιστάμενες κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις κινέζικες επενδύσεις, τις οποίες και θέλουμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε προς το κοινό συμφέρον προς το κοινό όφελος των λαών μας.
Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη του λιμανιού του Πειραιά σε ένα εκ των κορυφαίων κόμβων μεταφορών και εμπορίου, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και στο πλαίσιο αυτό, θα αναζητήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας του ελληνικού κράτους με κινέζικους οικονομικούς φορείς.
Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε την κινέζικη πρωτοβουλία διασύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, μέσω του χερσαίου και θαλάσσιου «δρόμου του μεταξιού». Με την Ελλάδα ως κύρια πύλη εισόδου των προϊόντων της Κίνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πιστεύουμε ότι και στους τομείς των μεταφορών, των συγκοινωνιών και των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Αλλά, νομίζω, ότι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα, εάν δεν ενισχυθούν και στο μορφωτικό και στον πολιτιστικό τομέα.
Εάν δεν γνωρίσουμε ο ένας τον πολιτισμό του άλλου καλύτερα, με την ίδρυση Κέντρου Σπουδών και πολιτιστικών κέντρων, με την ανταλλαγή φοιτητών και τη διοργάνωση εκθέσεων.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο να προωθήσει παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως και να ενισχύσει ενεργά τη συνεργασία μας στον τομέα του Τουρισμού, που έχει ιδιαίτερη σημασία στη σχέση των δύο χωρών.
Πιστεύω, πραγματικά, ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πύλη για την Κίνα προς την Ευρώπη και η χώρα σας, η Κίνα, να δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα, να διευρύνει τους ορίζοντές της πολύ πιο πέρα από εκεί που βρίσκονται σήμερα.
Με αυτά τα λόγια, Κύριε Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και αξιότιμε κύριε Ναύαρχε, θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου, για την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και τους αγώνες του λαού σας, αγώνες που δίνουν παράδειγμα και στον δικό μας λαό.
Πριν από αρκετά χρόνια, ο κινέζικος λαός έδωσε έναν αγώνα για την ανεξαρτησία απέναντι στην αποικιοκρατία. Σήμερα, ο ελληνικός λαός δίνει έναν αγώνα για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας στην πατρίδα μας.
Δυο χώρες με αρχέγονη ιστορία, δυο λαοί με αξιοπρέπεια και αγώνες, δύο χώρες που μπορούν να συνδέσουν τη διαδρομή τους προς όφελος των λαών μας.
Δεχθείτε, λοιπόν, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, τις θερμότερες ευχές μου για το κινέζικο Νέο Έτος. Να σας ευχηθώ Καλή Χρονιά και Καλή δύναμη.»


Πηγή


Θησαυρός 2.000 αρχαίων νομισμάτων στη Μεσόγειο


Έναν ανεκτίμητης αξίας θησαυρό, περίπου 2.000 αρχαίων χρυσών νομισμάτων έφερε στο φως η κατάδυση ομάδας δυτών στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το BBC, οι δύτες ενημέρωσαν την αρμόδια υπηρεσία αρχαιοτήτων και μετά από επισταμένη έρευνα, ήρθαν στο φως περίπου 2.000 νομίσματα.

Οι αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν το θησαυρό «ανεκτίμητης αξίας», αναφέροντας πως πρόκειται για νομίσματα από την εποχή του Χαλιφάτου των Φατιμιδών (909 μ.Χ. ως 1171 μ.Χ.), το οποίο εκτεινόταν στην ακμή της κυριαρχίας του από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τις ακτές του Μαρόκου, συμπεριλαμβανομένης και της Σικελίας.

 Αυτή η ανακάλυψη έφερε στο φως τη μεγαλύτερη συλλογή νομισμάτων που έχει βρεθεί ποτέ.





Γιατί «τρελάθηκε» ο Σόιμπλε και μπλοκάρει την Ελλάδα



Η προκλητική παρέμβαση του γερμανού ΥΠΟΙΚ που χαρακτηρίζει «Δούρειο Ιππο» την ελληνική πρόταση και η απάντηση της κυβέρνησης: Παίζουν επικίνδυνα όσοι αντιδρούν στην πρότασή μας - Διαβάστε την επιστολή άρνησης των Γερμανών

«Άγριο» σκηνικό στήνεται εν όψει του σημερινού κρισιμότατου Eurogroup, καθώς η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο χθεσινό EuroWorking Group κινήθηκε σε ακόμα πιο «σκληρή» γραμμή από την τοποθέτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, στις 16 Φεβρουαρίου.


Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «Δούρειο Ίππο» την αίτηση της Αθήνας για εξάμηνη παράταση, προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση, δίχως ωστόσο να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το τρέχον πρόγραμμα.

«Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως "Δούρειο Ίππο" όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη» υπογραμμίζουν, αντίθετα, οι πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας γνώση των όσων διαδραματίστηκαν στη προπαρασκευαστική συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Χαρακτηριστικά, δε, αναφέρουν ότι «στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση "current programme" έξι φορές!».

Όπως σαφώς προκύπτει από τη γερμανική τοποθέτηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί, στην ουσία, να αποδομήσει πλήρως και να υπονομεύσει τις ελληνικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα ζητά λεφτά δίχως πρόγραμμα.


Ακολουθεί το γερμανικό κείμενο στα ελληνικά

Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, αλλά ανοίγει τεράστιο χώρο για ερμηνείες. Για να σταθούμε στα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιέχει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και αποτυγχάνει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα ελληνικά μέτρα. Είναι εντελώς ασαφές πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις προσεχείς εβδομάδες, όταν έχει καταγράψει τέτοια πτώση στα έσοδα από τη φορολογία.

Γι' αυτό το λόγο, η επιστολή δεν συμβαδίζει με τη θέση που εξέφρασε το Eurogroup κατά την τελευταία συνεδρίασή του. Αποτελεί περισσότερο ένα «Δούρειο Ίππο», που έχει σαν στόχο να λάβει χρηματοδότηση-«γέφυρα» και στην ουσία να τερματίσει το παρόν πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, δεν έχει κανένα νόημα να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε μια ανακοίνωση για το Eurogroup της Παρασκευής. Θα πρέπει να στοχεύσουμε τώρα σε τρία πράγματα:

Πρώτον, οι τρεις θεσμοί (σ.σ. ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την επιστολή και να μας συμβουλέψουν, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, εάν στη βάση της ελληνικής επιστολής είναι εφικτή μια επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, διασφαλίζοντας ένα επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μία ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να εμπεριέχει τρεις σύντομες και ευνόητες φράσεις: «Αιτούμεθα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για οποιαδήποτε αλλαγή των μέτρων στο υπάρχον μνημόνιο. Και στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

Τρίτον, η Ελλάδα έχει δημοσίως επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από μονομερή εθνικά μέτρα, ώστε να ανατρέψει το τρέχον πρόγραμμα. Οι Αρχές άμεσα δεν θα λάβουν πρωτοβουλία ή δεν θα εφαρμόσουν οποιοδήποτε μέτρο ή πολιτική που δεν θα συμβαδίζει με τις ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος ή θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει αποχή από τις εξαγγελίες για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που πρόκειται να ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Τα 10,9 δισ. ευρώ, που προορίζονταν για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα πρέπει να παραταθούν, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία το «stress test» πέρυσι.


Πού το πάει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ με το «όχι» στην παράταση του προγράμματος

Η πρόταση που κατέθεσε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκ μέρους της κυβέρνησης για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, και που απερρίφθη από το Βερολίνο, φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή από τη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τη στήριξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιθανόν στο παρασκήνιο του Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες μάλιστα το γενικό κλίμα ήταν θετικό, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, όπου θα κριθεί εν πολλοίς η μάχη.

Η Αθήνα στέλνει πάντως δύο μηνύματα ενόψει του Eurogroup: Πρώτον ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω από το κείμενο - αίτηση που απέστειλε το πρωί της Πέμπτης για την επέκταση της δανειακής σύμβασης, που περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τους εταίρους, έναντι του χρόνου και της σταθερότητας που εξασφαλίζει για το επόμενο εξάμηνο. Και δεύτερον ότι εάν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup θα επιμείνει στην πίεση, ακόμη και ζητώντας σύνοδο κορυφής, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις για τη γεφύρωση του χάσματος  αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα!

Ενημερωμένες πηγές λένε στο protothema.gr ότι η κίνηση των Γερμανών να σπεύσουν να απορρίψουν την επιστολή Βαρουφάκη έχει μια συγκεκριμένη στόχευση: Να αποσπάσει το Βερολίνο όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις από την Αθήνα στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group αλλά και στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. «Οι Γερμανοί ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις ότι η συμφωνία θα τηρηθεί» επισημαίνει ο ίδιος αξιωματούχος και τονίζει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η ανακοίνωση συμφωνίας ακόμη και στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.


Το γερμανικό «όχι» στην επιστολή Βαρουφάκη

Λίγα μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, αφού είχε δημοσιευθεί η επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής συμφωνίας.

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

«Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» ανέφερε.


«H Γερμανία λέει όχι!» , είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας "Bild" σχολιάζοντας την απόρριψη της ελληνικού αιτήματος από την κυβέρνηση του Βερολίνου.  H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.  

Αντίθετα, οι Βρυξέλλες αντιδρούν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν. 

Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Νταισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς.


Πηγή : protothema.gr