Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Σάλος από τις δηλώσεις Μπαλτά για τα «χιτλερικά» σχολεία



ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ

Θύελλα ξεσήκωσε ο χαρακτηρισμός «χιτλερικά» που φέρεται να χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, αναφερόμενος στα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Κώστα Καραγκούνη να κάνει λόγο για «βαρύτατες ύβρεις».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, απευθυνόμενος σήμερα σε εκπροσώπους των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, εκτόξευσε βαρύτατες ύβρεις, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα των σχολείων αυτών «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.

«Στην ίδια συνάντηση, ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δ. Χασάπης επιτέθηκε στους εκπροσώπους των σχολείων, λέγοντας ότι δεν διοικούν τίποτα, καθώς δεν είναι αξιολογημένοι. Μετά τις ύβρεις και την επιθετικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων υπέβαλαν την παραίτησή τους», πρόσθεσε ο κ.Καραγκούνης.
«Αποδεικνύεται, σήμερα, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας. Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στο χώρο της Παιδείας», κατέληξε.
Την εμπρηστική αυτή δήλωση φέρεται να έκανε ο κ.Μπαλτάς κατά τη συνάντησή του με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων.
«Το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό» φέρεται να είπε ο υπουργός στους εκπαιδευτικούς εκφράζοντας την αντίθεσή του στο θεσμό της Αριστείας.
Με αφορμή τη δήλωση αυτή τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων έστειλε επιστολή παραίτησης.
Υποστήριξαν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τούς αντιμετώπισε απαξιωτικά, με τον υπουργό Παιδείας, όπως αναφέρουν, να χαρακτηρίζει το σύστημα των πειραματικών σχολείων «χιτλερικό» εξηγώντας ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.
«Δεν μου έχουν μιλήσει στη ζωή μου ποτέ τόσο προσβλητικά» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος πρόσθεσε: «έχω δει πολλούς υπουργούς ως σήμερα και απ' ό,τι κατάλαβα δεν έχουν κανένα σχέδιο για τα σχολεία μας».
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Χασάπης, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με τη ΔΕΠΠΣ, να είπε στους εκπροσώπους των σχολείων, όταν εκείνοι ανέφεραν ότι διοικούν 60 σχολεία σε όλη τη χώρα και έχουν την ευθύνη για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, ότι «δεν διοικούν τίποτα».

Τα μέλη της ΔΕΠΠΣ αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα

Η επιστολή παραίτησης

«Η Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων επί 4 χρόνια εργάστηκε χωρίς την παραμικρή υλική απολαβή ή αμοιβή για τα μέλη της, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου 60 σχολικών μονάδων το οποίο είχε ως σκοπό να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα καλών πρακτικών για τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στην προοπτική αυτή επιτελέστηκε ένα πολύπλευρο έργο με συγκεκριμένες παιδαγωγικές και αναπτυξιακές επιλογές, με εθελοντική προσφορά εκατοντάδων εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολικών μονάδων, πανεπιστημιακών που ανέλαβαν την υλοποίηση του εγχειρήματος, με τη γενικευμένη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών θεσμών.
Οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατ' αρχάς στο δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο.

Επομένως η ΔΕΠΠΣ, η οποία αμέσως έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του κ. Υπουργού, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλη επιλογή από την υποβολή της οριστικής της παραίτησης.

Γεώργιος Θεόφ. Καλκάνης, Πρόεδρος
Γιάννης Αντωνίου, Αντιπρόεδρος
Τάκης Δέγλερης
Κώστας Ραβάνης
Βασιλική Ζιάκα
Παναγιώτης Πήλιουρας
Γιάννης Σωσσίδης
Αικατερίνη Ριζάκη (Γραμματέας της ΔΕΠΠΣ)»

Ποτάμι: Να μιλήσει στους μαθητές

Να συναντήσει τους μαθητές από τα πρότυπα σχολεία και εκεί θα καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με τα παιδιά των "μπουρζουάδων" αλλά -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- με παιδιά φτωχών οικογενειών που αναζητούν μια ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις ανισότητες της κοινωνίας μας, προτρέπει τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας αδιαφορεί για τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει η άποψή του ότι η αριστεία είναι ρετσινιά.
«Προχώρησε σήμερα σε άλλη μια απίστευτη δήλωση. Είπε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι τα πρότυπα σχολεία είναι "χιτλερικό εγχείρημα"! Η δήλωσή του, όπως ήταν επόμενο, εξανάγκασε σε παραίτηση τη Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων», επισημαίνει το Ποτάμι.

«Δύο τινά συμβαίνουν. Ή η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι δέσμια ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα ή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν το χατίρι περιθωριακών ιδιωτικών σχολείων, που έχουν ενοχληθεί από τη μεγάλη επιτυχία των δημόσιων πρότυπων σχολείων», υπογραμμίζει το Ποτάμι.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου