Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Σε ψήφο κατά συνείδηση κάλεσε ο Τζιτιζικώστας όσους τον ψήφισαν να εκφραστούν την Κυριακή



Οι νεοδημοκράτες να αποφασίσουν κατά συνείδηση, διεμήνυσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας - «Σε ό,τι με αφορά θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή»

Οι νεοδημοκράτες και οι νεοδημοκράτισσες δεν χρειάζονται ούτε γραμμές, ούτε καθοδήγηση για μια Νέα Δημοκρατία χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» διεμήνυσε πριν από λίγο ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη δήλωσή του με την οποία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ταχθεί υπέρ του ενός ή του άλλο υποψηφίου ενόψει των εκλογών της ΝΔ την Κυριακή.

Ευχαρίστησε τους 400.000 και πλέον οπαδούς της παράταξης που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο τους κάλεσε να συμμετέχουν και στις εκλογές του δευτέρου γύρου.

«Για μια ΝΔ σύγχρονη ανοιχτή στο διάλογο. Για μια ΝΔ μακριά από τον λαϊκισμό, τις συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

«Παραμένω πιστός σε αυτές τις αρχές ότι οι νεοδημοκράτες δεν χρειάζονται ούτε γραμμές και καθοδήγηση, θα αποφασίσουν με βάση την συνείδησή τους και μόνο. Η ελεύθερη βούληση δεν πρέπει να χειραγωγηθεί και αυτό οφείλουν όλοι να το σεβαστουν όλοι» ανέφερε με νόημα ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας.

Όσον αφορά τα προσωπικά του σχέδια «σε ό,τι με αφορα θα μάχομαι από την πρώτη γραμμή όποια κι αν είναι η γραμμή της βάσης. Θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης για μια μεγάλη παράταξη που συνομιλεί με την κοινωνία».

Έτσι ο Άποστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε καθαρά ότι δεν θα δώσει «γραμμή» ούτε υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ούτε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. 



Η Γεροβασίλη αντί να ζητάει συγνώμη τα βάζει με την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ! Πάντα φταίνε οι άλλοι





Κώστας Βουκελάτος 

Σε πανικό η κυβέρνηση για τα όσα η ανικανότητα της δημιουργεί εναντίον των συνταξιούχων και νομίζοντας ότι ίσως μπορεί να μπερδέψει και πάλι τους Έλληνες πολίτες,  βάζει την κυρία Γεροβασίλη να κάνει δηλώσεις με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Με νωπή την δήλωση Βούτση σήμερα στον ΣΚΑΙ λέγοντας : «Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο, και ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή» σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασαν οι θεσμοί στην Αλέξη Τσίπρα και μετά την πλήρη άρνηση από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τα όσα τολμάει να κάνει στο ασφαλιστικό και κατά των συνταξιούχων , η κυβέρνηση περνά νομίζει στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για θράσος της αντιπολίτευσης και φυσικά όχι δικό της. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέλαβαν τις συντάξεις στα 1.480 ευρώ το 2010 και τις παρέδωσαν στα 863 ευρώ, ενώ κατηγορεί τα δύο κόμματα ότι «βρίσκονται πάλι από τη λάθος μεριά». «Η κυβέρνηση δεν μειώνει ούτε ένα ευρώ τις κύριες και επικουρικές συντάξεις» διαβεβαιώνει η ίδια και δεν λέει ότι σήμερα της έχει φτάσει στα 700€ και σε λίγο θα τις στάσεις στα 500€!!!

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η κυρία Γεροβασίλη είπε, δεδομένης της αύξησης του ΑΕΠ, από το 2018 και μετέπειτα οι συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια και αυτά τα είπε χωρίς έστω να έχει κατεβάσει το κεφάλι της από ντροπή λέγοντας ¨Τι είναι αυτά που λέω και δεν ντρέπομαι"

Πίσα και πούπουλα σε άλλες εποχές και απομάκρυνση με συνοπτικές διαδικασίες αλλά σε άλλες εποχές τώρα θα πρέπει να μιλήσει και πάλι σύντομα ο ελληνικός λαός για να τους στείλει για πάντα σπίτια τους και να μην ξανά ακούσουμε για αριστερά σε αυτή την χώρα.


Από τον Δημοσθένη και τον Πυθαγόρα στον Τέσλα και τον Νίτσε: 11 παραξενιές των ιδιοφυιών





Μία ιδιοφυΐα δεν είναι ολοκληρωμένη εάν δεν είναι και εκκεντρική. Πολλοί γνωστοί φιλόσοφοι, καλλιτέχνες και συγγραφείς είχαν διάφορες περίεργες ή και αηδιαστικές συνήθειες.
Ιδού λοιπόν 11 ιδιοφυΐες και οι παραξενιές τους, όπως τις συνέλεξε το Mental Floss:
Ο Πυθαγόρας μισούσε τα κουκιά
Σύμφωνα με αναφορές, ο Πυθαγόρας θεωρείται «ο πατέρας της χορτοφαγίας». Ωστόσο, αν και προωθούσε μια διατροφή χωρίς κρέας, μισούσε τα κουκιά. Αρνιόταν να τα φάει, ενώ απαγόρευε στους ακόλουθους του να φάνε και εκείνοι ή να τα ακουμπήσουν.
Ο Μπετόβεν είχε πάντα δίπλα του ένα κάδο με νερό
Του άρεσε να γράφει την στιγμή που βρισκόταν στον νιπτήρα του. Περπατούσε γύρω του και στη συνέχεια έριχνε νερό επάνω του – και στο πάτωμα.
Ο Δημοσθένης κρυβόταν κάτω από τη γη
Ο ρήτορας κρυβόταν σε κρυψώνες κάτω από τη γη για αρκετό καιρό, σύμφωνα με αναφορές του ιστορικού Πλούταρχου. Έκανε πρόβα τους λόγους του με πέτρες στο στόμα του, ενώ συχνά ξύριζε όλο το κεφάλι του έτσι ώστε να αποτρέψει τον εαυτό του από το να εμφανιστεί μπροστά στο κοινό πριν να είναι έτοιμος.
Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ έπινε 50 κούπες καφέ κάθε μέρα
Μπορεί αυτό να τον βοηθούσε έτσι ώστε να παραμένει δημιουργικός, αλλά υπέφερε από κράμπες στο στομάχι, πονοκεφάλους και υψηλή πίεση.
Ο Άντονι Τρόλοπ χρονομετρούσε το γράψιμο του
Έγραφε τρεις ώρες κάθε μέρα, αλλά ήταν απίστευτα παραγωγικός. Κατάφερνε να γράφει 250 λέξεις κάθε 15 λεπτά – κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος κάθε μέρας είχε συνολικά γράψει 3.000 λέξεις.
Ο Στραβίνσκι ισορροπούσε πάνω στο κεφάλι του
Στεκόταν επάνω στο κεφάλι του κάθε πρωί για 15 λεπτά για «καθαρίσει το μυαλό του».
Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε έγραφε σε κομματάκια χαρτί
Έγραφε συχνά επάνω σε λωρίδες χαρτιού τις οποίες κολλούσε μαζί και τις έκανε κυλίνδρους.
Ο Ντα Βίντσι και ο Τέσλα σνόμπαραν τον 8ωρο ύπνο
Ο Ντα Βίντσι ακολουθούσε τον πολυφασικό κύκλο και για αυτό κοιμόταν κάθε 24 ώρες. Ο Τέσλα ξεκουραζόταν μόνο δύο ώρες την ημέρα.

Ο Τέσλα έκανε ασκήσεις στα δάχτυλα των ποδιών του.

Λύγιζε 100 φορές τα δάχτυλα του κάθε ποδιού κάθε μέρα πριν πάει στο κρεβάτι επειδή πίστευε ότι αυτό αφύπνιζε τα κύτταρα του εγκεφάλου του.
Ο Μπεν Φράνκλιν έκανε «μπάνια αέρα»
Πριν αρχίσει την ημέρα του, στεκόταν μία ώρα μπροστά στο ανοικτό παράθυρο, κάνοντας ένα «μπάνιο αέρα».
Ο Κίρκεγκαρντ, ο Νίτσε και η Γουλφ δούλευαν όρθιοι
Η Βιρτζίνια Γουλφ στεκόταν επάνω σε ένα αναλόγιο δίπλα στο στρίποδο της αδερφής της. Ο Φρίντριχ Νίτσε σίγουρα θα ενέκρινε την επιλογή της, αφού συνήθισε να επικρίνει τον φίλο του Γκυστάβ Φλωμπέρ επειδή του άρεσε να κάθεται τις ώρες που δούλευε. 


Πηγή : huffingtonpost.gr


Προνοιακά επιδόματα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015



Προνοιακά επιδόματα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015 ποσό ύψους 111.2 εκατ ευρώ πιστώνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών στους λογαριασμούς των  Δήμων της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2016, κατά νόμο και δικαιούχους που αφορούν τους  μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2015.

Έτσι μετά την πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των Δήμων η οποία θα γίνει έως την Παρασκευή 8/1/2016 θα αρχίσει η διαδικασία καταβολής στους δικαιούχους απο τους δήμους τις αμέσως επόμενες ημέρες

Συγκεκριμένα , από το λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών», συνολικό ποσό 111.287.343,23 € στους Δήμους της χώρας, αποκλειστικά και μόνο προς καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους αυτών, που αφορούν στους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο έτους 2015 καθώς και στην παράταση χορήγησης προνοιακών επιδομάτων Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι οι αποδιδόμενες με την παρούσα Απόφαση πιστώσεις, αφορούν στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2015 ή για όσο διάστημα των μηνών αυτών καθίστανται δικαιούχοι λήψης τους καθώς και ποσά που μας ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας και αφορούν στην παράταση χορήγησης προνοιακών. Τέλος οι δικαιούχοι Δήμοι θα πρέπει να γνωρίσουν έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 τα ποσά που απαιτούνται προκειμένου να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016.




Τραγική ομολογία Βούτση: Πολύ λιγότερο επώδυνο το mail Χαρδούβελη



Σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασαν οι θεσμοί στον Αλέξη Τσίπρα

«Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο, και ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή» παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασαν οι θεσμοί στην Αλέξη Τσίπρα. 

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο κ. Βούτσης παραδέχθηκε ότι «το ποτήρι το βλέπω μισοάδειο και είμαι αισιόδοξος... κανείς δεν μπορεί να το δει μισογεμάτο δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης το κείμενο που παρουσιάστηκε άρχισαν να βάζουν και μέτρα που είχαν ψηφιστεί από τη ΝΔ, έγινε φανερό ότι η συζήτηση σε οικονομικοτεχνικό επίπεδο είχε κλείσει». 

Ο υπουργός δήλωσε αρχικά ότι «δεν μπορούμε να σημειώσουμε τα διακυβεύματα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης», όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας όμως πως «θα είναι μια δημοκρατική πρωτοβουλία για ενίσχυση εντολής για συμφωνία ρεαλισμού, όχι για ρήξη».

«Θέλουν το ΔΝΤ για να τίθενται ζητήματα όπως το εργασιακό και τα ασφαλιστικά για να μην υπάρχει σύγκλιση σε αυτά τα μέτρα, όμως το ΔΝΤ από την άλλη θέλει βιώσιμο χρέος» τόνισε. 

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ως «παράταση στην πολιτική διαπραγμάτευση και τον ρεαλισμό τη νέα συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ που θα γίνει εφόσον διάβασα (σ.σ δεν επιβεβαιώνεται από το Μαξίμου) φάνηκε ότι οι μεταξύ τους διάφορες δεν ήταν εύκολο να γεφυρωθούν».

Για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ο υπουργός εξήγησε ότι «χρειαστήκαμε χρόνο για να πολιτικοποιηθεί ένα ζήτημα που εξαρχής θέλανε να το ρίξουν σε τεχνικά κλιμάκια, είναι ένα ζήτημα που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αρκετές υποχωρήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει έλλειψη αυτοκριτικής και ασάφεια». 

Σε ό,τι αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης του Ιουνίου στο ΔΝΤ, ο υπουργός συμφώνησε με τη δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα αποπληρωθεί. 


Πηγή : tovima.gr



Βουλευτής επιχείρησε να φωτογραφήσει τη συνάδελφό του κάτω από το φόρεμα!



Απίστευτες σκηνές στο Κυπριακό Κοινοβούλιο

Απίστευτες σκηνές για κοινοβουλευτική αίθουσα περιγράφει το πόρισμα της Αστυνομίας που αποκαλύπτει ολόκληρο σήμερα ο Φιλελεύθερος, για το γνωστό επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού και της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

Το πόρισμα, που βασίζεται σε μαρτυρίες βουλευτών και στελεχών της Βουλής, αλλά και σε ηχητικό υλικό της Βουλής, είχε εισηγηθεί την εξέταση από τον Γενικό Εισαγγελέα της άρσης ασυλίας του Αντρέα Κυπριανού για ενδεχόμενη ποινική του δίωξη, καταλήγοντας σε τρεις εναντίον του κατηγορίες: Εκτός από το κάπνισμα «σε χώρο απαγόρευσης καπνίσματος, δηλαδή στην αίθουσα "Λεμεσός" της Βουλής», η Αστυνομία διαπίστωσε δημόσια εξύβριση και «άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, γιατί παράνομα και άσεμνα τοποθέτησε το κινητό του τηλέφωνο κάτω από το φόρεμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου για να τη φωτογραφίσει».

Στην έκθεση περιλαμβάνονται οι διάλογοι και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εντός της κοινοβουλευτικής αίθουσας. Στους διαλόγους, η κ. Χαραλαμπίδου μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Κυπριανού του είπε: «ανθρωπάκια σαν εσένα και τον Θεμιστοκλέους ξέρω πολύ καλά να τα χειρίζομαι». «Ανθρωπάκια; ανθρωπάκια; Ρε τσουλί που εννά πεις για ανθρωπάκια», ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ. Μάρτυρες επιβεβαίωσαν επίσης και την προσπάθεια του Αντρέα Κυπριανού να φωτογραφήσει κάτω από το φόρεμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Μάλιστα, ο κ. Κυπριανού είπε στην κ. Χαραλαμπίδου: «σβήσε τη φωτογραφία να πάμε πάτσι». Εννοούσε φωτογραφία που προηγουμένως είχε βγάλει η κ. Χαραλαμπίδου, τον ίδιο να καπνίζει εντός της αίθουσας. Ο Εισαγγελέας αποφάσισε να μην γίνει καμιά δίωξη...




Μετά από 94 χρόνια Θεοφάνεια στη Σμύρνη




Συγκινητικές σκηνές θα εξελιχθούν ανήμερα των Θεοφανείων στην προκυμαία της Σμύρνης - Ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στις 12:30 στην προκυμαία της πόλης απέναντι από το ιστορικό κτίριο του παλιού ελληνικού προξενείου.  

Την ημέρα των Φώτων, στις 6 Ιανουαρίου, στη Σμύρνη θα πραγματοποιηθεί επίσημα για πρώτη φορά μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922 τελετή Θεοφανίων στην προκυμαία με την άδεια των τουρκικών αρχών.

«Για πρώτη χρονιά θα γίνει Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης. Επίσημα, είναι η πρώτη χρονιά. Το είχαμε κάνει πριν από 10-τόσα χρόνια, αλλά όχι επίσημα. Αυτή τη φορά έχει εκδοθεί κανονική άδεια από την τουρκική κυβέρνηση, το υπουργείο των Εσωτερικών», λέει στο pontos-news.gr ο π. Κύριλλος Συκής, αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ιερατικός προϊστάμενος Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.

Ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στις 12:30 στην προκυμαία της πόλης απέναντι από το ιστορικό κτίριο του παλιού ελληνικού προξενείου.

«Θα υπάρχει και εκπροσώπηση από την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης. Θέλουμε να είναι κάτι οργανωμένο», προσθέτει.

Τουλάχιστον τρία γκρουπ από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο θα φτάσουν στη Σμύρνη.


Αυτό που επιδιώκουν είναι η ορθόδοξη κοινότητα να έχει τη δυνατότητα να γιορτάζει κάθε χρόνο τα Θεοφάνεια.

«Είναι μια φιλοδοξία μας. Εφόσον δημιουργείται εδώ μια κοινότητα ορθόδοξη, θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα έχει συνέχεια», ανέφερε ο π. Κύριλλος Συκής.

Σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς κτλ., φτάνει τα 7.000-8.000 άτομα.



Πηγή


Δεν θα πάει στον Πειραιά για τα Θεοφάνεια ο Τσίπρας λόγω Σεραφείμ και συμφώνου συμβίωσης




Ο Μητροπολίτης Πειραιά έχει χαρακτηρίει «κρατικό διωγμό της Πίστεως» το επίμαχο νομοσχέδιο - Ο πρωθυπουργός είτε θα παραστεί στην τελετή στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι, είτε στο Παλαιό Φάληρο όπου θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Μακριά από τον Πειραιά θα βρεθεί για τον φετινό εορτασμό των Θεοφανείων ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πέρύσι είχε βρεθεί στην πρώτη σειρά των επισήμων αφήνοντας, μάλιστα, συμβολικά ελεύθερο και ένα περιστέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στη φετινή τελετή στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι η έντονη διαφωνία που έχει έκφράσει για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Ο κ. Σεραφείμ σε μια μακροσκελή δήλωσή του είχε κάνει λόγο για «κρατικό διωγμό της Πίστεως» μιλώντας για θεσμοθέτηση της «ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας» και της «αντιαισθητικῆς μιμήσεως του ετέρου φύλου καί της ψυχοπαθολογικής εκτροπής εκ της υγιούς ανθρώπινης σεξουαλικότητας».

Εκτίμησε, δε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η Αμερική και το ίδρυμα Σόρος προώθησε το σύμφωνο συμβίωσης, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να γκρεμιστεί η ορθόδοξη πίστη της Ευρώπης.

Όσο για του πού θα παρακολουθήσει την τελετή των Θεοφανίων δύο είναι τα σενάρια:

- το πρώτο θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει στη Δεξαμενή μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και 

- το δεύτερο να πηγαίνει στο Παλαιό Φάληρο, περιοχή που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της ιεράς μητρόπολης Νέας Σμύρνης. Εκεί στην τελετή θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό.




Συνέντευξη Μειμαράκη στο Έθνος : Δεν θέλω τη ΝΔ κόμμα των ελίτ



Συνέντευξη στην Κατερίνα Τζαβάρα και στο Έθνος έδωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μειμαράκης

Στη συνέντευξή του ο κ. Μεϊμαράκης υπογραμμίζει ότι επιλέγει ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα κι όχι ένα κόμμα των ελίτ ενώ παραπέμπει στο συνέδριο του κόμματος τις όποιες αλλαγές στη φυσιογνωμία του. Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών,τονίζει ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει περικοπές συντάξεων ούτε νέους φόρους.

Το πρώτο που έχει ανάγκη να ξέρει ο κόσμος είναι εάν έχετε υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μήπως οι διαφορές σας εντοπίζονται στα επουσιώδη;

Ολοι όσοι είμαστε στη Νέα Δημοκρατία υπηρετούμε τις ίδιες αρχές και αξίες, όπως περιγράφονται με σαφήνεια στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Ανεξάρτητα λοιπόν από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, πάνω στις ίδιες αρχές και αξίες οφείλουμε να στηρίξουμε την οργανωτική και ιδεολογική μας ανασυγκρότηση, με στόχο να διευρύνουμε την απήχησή μας και να αποκαταστήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης της παράταξής μας με την κοινωνία.

Πιστεύω σε ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία, διευρυμένο, πολυσυλλεκτικό, που θα εκφράζει και θα απηχεί τις απόψεις όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων. Κι όχι σε ένα κόμμα που θα εκφράζει κάποιες κοινωνικές και πολιτικές ελίτ Στόχος μου είναι η ενωμένη και δυνατή Νέα Δημοκρατία, στην οποία θα έχουν ρόλο και λόγο όλοι οι πολίτες.

Πιστεύω στην ανανέωση με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες που κατοχυρώνουν ίσες ευκαιρίες για όλους. Εγώ δεν θα δηλώσω ποτέ ότι δεν με απασχολούν οι διαρροές, αν αυτές είναι είτε από τα «δεξιά» είτε από τα «αριστερά» μας, γιατί πιστεύω ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν περισσεύει κανείς.

Οι στόχοι

Με μένα πρόεδρο, η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει αφενός να αποκαταστήσει μια σειρά από κοινωνικές συμμαχίες, με τις οποίες είχε διαταραχθεί η σχέση της τα προηγούμενα χρόνια. Αφετέρου, να βάλει σαφείς προτεραιότητες όσον αφορά τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία θα πρέπει να αποκτήσει εθνικό και κοινωνικό πρόσημο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για το περίφημο πρόγραμμα των 111 ημερών, προκειμένου να αναμορφώσει τη ΝΔ. Εσείς πόσο χρόνο χρειάζεστε για να αποτελέσει το κόμμα αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική επιλογή;

Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της απέναντι στην πατρίδα και την κοινωνία, εφόσον αυτό απαιτήσουν οι περιστάσεις και αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Σας διαβεβαιώνω ότι ήταν έτοιμη και τον Σεπτέμβριο του 2015 να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Για να πάμε ένα βήμα πιο πέρα από την ηγεσία της ΝΔ, πώς θέλετε να είναι η Ελλάδα το 2020, εάν γίνετε πρωθυπουργός;

Για να φτάσουμε στο 2020 έχουμε μπροστά μας να διανύσουμε πολύ δρόμο. Δρόμο ανηφορικό, αφού καλούμαστε να ξεπεράσουμε τις δοκιμασίες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση. Πρέπει κατ' αρχάς να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν συντομότερα από όσα μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

Να αποφασίσουμε να συγκρουστούμε με τις ακραίες απόψεις, τον λαϊκισμό, με τα λάθη και τις αδυναμίες μας και να προκρίνουμε τα επόμενα χρόνια εκείνες τις πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να εκτελέσουμε ένα πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα υπερβαίνουν τα όρια των Μνημονίων και θα υπηρετούν τις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες.

Μόνον έτσι η χώρα μας θα μπει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας και οι πολίτες θα αποκτήσουν ξανά αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα του 2020 θέλω να είναι η Ελλάδα της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης, η χώρα που θα μπορεί να εξασφαλίζει στα παιδιά της το μέλλον που τους αξίζει.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΑΓΡΟΤΕΣ

Δεν ψηφίζουμε περικοπές, ούτε νέους φόρους

Ποια από τα προαπαιτούμενα θεωρείτε ότι πρέπει να έχουν τη θετική ψήφο της ΝΔ και γιατί;

Με βάση τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, δεν απαιτείται η ψήφος της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφιση των προαπαιτούμενων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε την πρόταση της κυβέρνησης για να καθορίσουμε τη στάση μας. Πάντως στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ήδη ομόφωνα αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ούτε περικοπές συντάξεων ούτε νέους φόρους στους αγρότες.

Θα μετείχατε σε μια οικουμενική κυβέρνηση ή σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, εάν η σημερινή δεν τα καταφέρει;

Οταν η σημερινή κυβέρνηση αποτύχει να φέρει εις πέρας την αποστολή που της έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός, η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει από τους πολίτες μια καθαρή εντολή, ώστε να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη και να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, προκειμένου να δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση, που κανένας άλλωστε δεν φαίνεται να επιθυμεί.

Για τον Μητσοτάκη

Για να κλείσουμε με μια εικόνα, πείτε μας ποιο είναι το κυριότερο στοιχείο που σας διαφοροποιεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και, αντίστοιχα, ποιο είναι το πιο εμφανές κοινό σας χαρακτηριστικό;

Καταρχήν είμαστε και οι δύο κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που μοιραζόμαστε τις ίδιες βασικές ιδεολογικές αρχές και αξίες. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα περισσότερο σύγχρονο, ζωντανό και συλλογικό κόμμα, που θα εμπνεύσει ξανά το σύνολο των πολιτών. Οι προτάσεις μας θα κατατεθούν στο συνέδριο και εκεί η βάση του κόμματος θα αποφασίσει με δημοκρατικές διαδικασίες για τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας, τη συνολική κυβερνητική μας πρόταση, το άνοιγμα στην κοινωνία και τις απαραίτητες οργανωτικές αλλαγές.


To ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τους συνταξιούχους στην απόλυτη φτωχοποίηση



Δεν γλιτώνει κανείς από την «κλίνη του Προκρούστη» που σχεδίασε ο Κατρούγκαλος

Διαβάζουμε στο protothema.gr

 Έως και 35% η μείωση στις νέες συντάξεις

«Μαχαίρι» και στις νέες συντάξεις άνω των 750 ευρώ - Μετά το 2018 δεν θα μείνουν αλώβητες ούτε οι σημερινές συντάξεις - Χάνουν το ΕΚΑΣ 120.000 δικαιούχοι - «Βόμβα» και στις εισφορές

«Θυσία» γίνονται οι νέοι συνταξιούχοι στο βωμό των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης που έχει δεσμευτεί ότι θα προστατεύσει τις καταβαλλόμενες συντάξεις . Οι νέες  συντάξεις άνω των 750 ευρώ -και όχι άνω των 1000 όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση-θα υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις 15%, εξαιτίας των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης. Στις υψηλές συντάξεις άνω των 2000 ευρώ το κούρεμα θα φτάσει το 30-35%.  

Το ασφαλιστικό σύστημα θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε συντάξεις δύο ταχυτήτων παρά το επιχείρημα του υπουργείου εργασίας ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, θεσπίζεται ενιαίο πλέγμα κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών ώστε να εξασφαλίζεται κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη.

Από τα πρώτα θύματα του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό θα είναι 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χάσουν το ΕΚΑΣ. Οσοι βγαίνουν με πρόωρη σύνταξη θα παίρνουν μέρος και όχι το σύνολο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Το σχέδιο νόμου των 170 σελίδων που έχει αποσταλεί στους θεσμούς ως γενικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με βάση το μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Με δεδομένο ότι οι αμοιβές έχουν συρρικνωθεί, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε πριν από το 2011 μισθό 2.500 και τώρα παίρνει 1.000 ευρώ θα πάρει τη μισή σύνταξη από αυτή που προσδοκούσε!

Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει:

- από 0 έως 15 χρόνια συντελεστή 0,80% για κάθε έτος 
- έως 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια. 

Στην καλύτερη περίπτωση η αναπλήρωση για 40 χρόνια ασφάλισης, αν προστεθεί και η εθνική σύνταξη, θα φθάσει στο 60% του συντάξιμου μισθού. Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι στην εθνική σύνταξη θα μπουν και οι αλλοδαποί που θα έχουν τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης στη χώρα μας και ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα φθάσει στο 80% για τους εργαζόμενους κάτω από τα 1000 ευρώ.

Ας δούμε που κυμαίνονται οι μειώσεις σε σχέση με τις σημερινές συντάξεις στα ενδεικτικά παραδείγματα του δικηγόρου κ. Διονύση Ρίζου.


Τι θα γίνει με τις σημερινές συντάξεις

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο την απεμπλοκή της από την υποχρέωση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε τις περικοπές συντάξεων οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 έως το 2014 αντισυνταγματικές.

Η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά ώστε όταν οι συντάξεις «ξεπαγώσουν» μετά το 2018 που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση  θα χρησιμοποιηθεί ανάλογα.  Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο η διαφορά  θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα κύκλοι του υπουργείου εργασίας υποστηρίζουν «Οι  νέες συντάξεις των χαμηλόμισθων όχι απλώς δεν θα μειωθούν, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έχουν μικρή αύξηση.Για τις συντάξεις των μεσαίων και μεγάλων εισοδημάτων, προβλέπεται προσωπική διαφορά για διάστημα τριετίας.Μετά την τριετία, όταν το ΑΕΠ θα έχει ανεβεί, θα αρχίσει να λειτουργεί ως ρήτρα ανάπτυξης η εθνική σύνταξη, που θα καταληγει σε αυτόματες αυξήσεις.»
Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η διαφορά θα βαίνει μειούμενη μέχρι την εξάλειψη της  και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα για να «βάλει στο χέρι» σε τρία χρόνια και τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

-Το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις μειώνεται  Η μείωση του πλαφόν στα 2.304 ευρώ το μήνα καθαρά και για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.072 ευρώ το μήνα. 

-Όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του νέου ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης ( ΕΦΚΑ)  Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ  και ΕΤΑΑ. Τον ΕΦΚΑ συγκροτούν τρεις (3) κλάδοι, με αυτοτελή λογιστική παρακολούθηση, χωρίς διοικητική ή οικονομική αυτοτέλεια: α) κλάδος κύριας ασφάλισης, β) κλάδος εφάπαξ παροχών και γ) κλάδος λοιπών παροχών.


Τι θα γίνει με τις επικουρικές

Ο Υπουργός Εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών προσθέτοντας ότι αν τεθεί το αίτημα από τους δανειστές θα ζητήσει τη γνώμη των πολιτικών αρχηγών . Πάντως στο σχέδιο νόμου  δεν προβλέπεται μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά αύξηση των εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα επιμεριζόμενη σε 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους . Στις επικουρικές αναμένεται κατά τη διαπραγμάτευση να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση με μικρές μειώσεις , αυξήσεις εισφορών και αξιοποίηση της περιουσίας.  Το σχέδιο νόμου προβλέπει την εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας στο ενιαίο επικουρικό . Με βάση αυτόν θα καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις από το ΕΤΕΑ, για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά και το ποσό θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα και πίνακες θνησιμότητας. Για τους ασφαλισμένους έως και τις 31/12/2013, η επικουρική θα είναι το άθροισμα:

Α) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε 0.45% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Β) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2015 και εφεξής υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά.

Ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ

Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019  θα καταβάλλεται σε λιγότερους δικαιούχους εξαιτίας της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων. 
Ετσι, το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, δεν πρέπει να  υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972) ευρώ  από 8472,09 που ίσχυε.

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων (8.884)ευρώ από 9884 που ίσχυε ως τώρα.

Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των έντεκα χιλιάδων (11.000)ευρώ από 15.380 που ίσχυε ως τώρα . Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, πλην των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια εξήντα τέσσερα (664) ευρώ.

Ποσά Επιδόματος

α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι επτά χιλιάδες διακόσια δέκα έξι (7.216,00) ευρώ καταβάλλεται επίδομα διακόσια τριάντα (230) ευρώ μηνιαίως.

β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 7.972,00) καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:
βα. Από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.518,00 δίνεται ποσό 172,50.
ββ. Από 7.518,01 και μέχρι 7.720 ευρώ, ποσό 115,00 ευρώ.
βγ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972,00 ποσό 57,50.

γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

Καταργείται η πρώτη κατηγορία που ελάμβανε επίδομα 30 ευρώ.

Από την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων αναμένεται να χάσουν το επίδομα συνολικά 120.000 δικαιούχοι.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση η Εθνική σύνταξη αναπληρώνει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μετά το 2019  εφόσον επτιτυγχάνει προστασία των ηλικιωμένων από τον κίνδυνο της φτώχειας πιο αποτελεσματικά και πιο δίκαια, σε σχέση με τις «οριζόντιες αυξήσεις» του πρώτου. 

Τι θα γίνει με τις εισφορές

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι εισφορές στο εξής θα είναι ανάλογες με το εισόδημα και θα εναρμονιστούν με τις εισφορές του ΙΚΑ. Αυτό θα σημαίνει τριπλασιασμό για τις εισφορές των αγροτών, αυξήσεις για γιατρούς και δικηγόρους και μείωση για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι οποίοι όμως θα παίρνουν και αντιστοίχως μειωμένη σύνταξη . Σύμφωνα με την κυβέρνηση  οι εισφορές με βάσει το εισόδημα  όχι αυθαίρετες επί ασφαλιστικών κλάσεων θα ανακουφίσουν τους νέους επιστήμονες και τους αυτοαπασχολούμενους.

«Ακόμα και για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ- σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου εργασίας-  προβλέπεται σταδιακή αύξηση έως το 2020 και κατώτατη εισφορά αντίστοιχη με τις υπάρχουσες ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΓΑ η οποία, λόγω της ιδιαιτερότητας του αγροτικού επαγγέλματος και της βούλησης της Κυβέρνησης να στηρίξει την αγροτική οικονομία είναι μικρότερη από τους λοιπούς ασφαλισμένους».

Mε το νέο υπολογισμό  των συντάξεων , η συνταξιοδοτική δαπάνη δε θα σημειώσει αύξηση άνω του 2,5% έως το 2060 , σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει υπογραφεί στο πρώτο μνημόνιο. 


Το πανόραμα του 2016 για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου





Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, τα οποία συμπληρώνονται στις 3 Οκτωβρίου 2016.

Το πανόραμα του 2016 για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, τα οποία συμπληρώνονται στις 3 Οκτωβρίου 2016. Οι ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις επετειακού χαρακτήρα, ωστόσο, απλώνονται σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους, όπως έκανε γνωστό τη Δευτέρα η διευθύντριά του, Μαρία Λαγογιάννη, κατά την παρουσίαση ενός εντυπωσιακού πανοράματος για το 2016, αλλά και των πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε.

Μεταξύ των ειδήσεων που ξεχώρισαν ήταν και η ανακήρυξή του, στις 18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), ως τιμώμενου μουσείου για το 2016 από το ελληνικό τμήμα του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), μια τιμή που οφείλεται τόσο στην προσφορά του στον πολιτισμό, όσο και στον πανελλήνιο χαρακτήρα των συλλογών του, που εκπροσωπούν τις πανανθρώπινες αξίες.

Η νέα χρονιά σηματοδοτείται από νέες και παλιές δράσεις που εξελίσσονται, όπως το Αθέατο Μουσείο, που σήμερα εγκαινίασε ένα ακόμα συναρπαστικό έκθεμά του, το οποίο και θα παραμείνει στη γνωστή προθήκη, στην Αίθουσα του Βωμού, για δυο μήνες. 

Πρόκειται για τον αττικό ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα, ένα κατεξοχήν συμποσιακό αγγείο, που χρονολογείται μεταξύ 390 και 385 π. Χ. και απεικονίζει πλάι στον Διόνυσο τη Νίκη, μια ασυνήθιστη παρουσία που πιθανόν να συμβολίζει την ευτυχισμένη ζωή και τη νίκη εναντίον του θανάτου.

Από τις νέες δράσεις ξεχωρίζει το «Ανοιχτό Μουσείο», που έχει ως κύριο άξονα την εξωστρέφεια και τον διάλογο με την κοινωνία, αλλά και τη σύμπραξη του Μουσείου με τους κοινωνικούς φορείς. 

«Ανταποκρινόμενο στο αίτημα των επισκεπτών του, το Μουσείο ανοίγει την αυλαία στους χώρους πίσω από τη σκηνή, στα εργαστήρια συντήρησης και στους χώρους αρχαιολογικής έρευνας, εκεί όπου οι άνθρωποι του Μουσείου προετοιμάζουν όσα προβάλλονται στις λαμπρές εκθεσιακές αίθουσες», τόνισε η Μαρία Λαγογιάννη.

Επίσης, ειδικές θεματικές παρουσιάσεις από τους αρχαιολόγους και ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια εξοικείωσης από τους συντηρητές του θα προσφέρονται σε τακτές ημερομηνίες σε ολόκληρη τη διάρκεια του 2016, εμπλουτίζοντας τη μουσειακή εμπειρία και εμβαθύνοντας τη σχέση του φιλόξενου Μουσείου με τους φίλους και τους επισκέπτες του.

Παράλληλα, από τον Ιανουάριο και σε ολόκληρο το τρέχον έτος θα γίνονται πρωτότυπες δράσεις επετειακού χαρακτήρα, που θα αποτελούν συνέργειες με εκπαιδευτικούς φορείς, καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σωματεία και κοινωνικούς φορείς, όπως ο Σύλλογος Γλυπτών Ελλάδος, οι Έλληνες Κεραμείς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το ΤΕΙ Γραφιστικής Αθηνών, το ΤΕΙ Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Αθηνών, το Μουσείο των Ηρακλειδών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης του Τόκυο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Εθνικό Θέατρο, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, η Εθνική Πινακοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και η ΕΡΤ.

Η καταληκτική δράση που θα πλαισιώσει την εορταστική ατμόσφαιρα είναι η επετειακή έκθεση με τίτλο «Οδύσσειες», που μέσα από τις μοναδικές συλλογές του μουσείου, οι οποίες ξεκινούν από τη νεολιθική περίοδο και καταλήγουν στην ύστερη αρχαιότητα, θα προβληθεί η διαχρονική πάλη του ανθρώπου για επιβίωση, ανάπτυξη, κατάκτηση της γνώσης και της ευτυχίας. 

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι σύγχρονοι ποιητές, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Ρίτσος, θα κρατήσουν το νήμα που θα γεφυρώσει τους πολλαπλούς συμβολισμούς της ομηρικής Οδύσσειας με το σήμερα.

Πεπραγμένα

Πλούσιο ήταν όμως το έργο του Μουσείου και για το 2015. Όπως ανέφερε η διευθύντριά του, εξυπηρετήθηκαν 103 ερευνητικά προγράμματα, ελληνικά και διεθνή, εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές μέθοδοι συντήρησης, όπως η ανάλυση της σύστασης του κράματος του μετάλλου του Εφήβου των Αντικυθήρων μέσω φασματοσκοπίας ακτινών X Φθορισμού (XRF) και η φυσικοχημική διερεύνηση των γλυπτών του ναυαγίου των Αντικυθήρων με γεωραντάρ.

Επιπλέον, εφαρμόστηκαν 15 εκπαιδευτικά προγράμματα και σχεδιάσθηκαν επτά νέα, στα οποία συμμετείχαν 2.500 μαθητές και 2.600 περίπου οικογένειες με παιδιά, ηλικίας 6 - 12 ετών, ενώ εξυπηρετήθηκαν 600 περίπου αιτήματα χρήσης φωτογραφικού υλικού σε έντυπες ή και διαδικτυακές εκδόσεις και πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες κινηματογραφήσεις από ελληνικά και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και εκπαιδευτικούς φορείς.

Τεράστια ήταν και η συμβολή του Μουσείου σε εννέα περιοδικές εκθέσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική, με τον προσωρινό δανεισμό 550 αρχαίων έργων, μεταξύ των οποίων η μεγάλη έκθεση «Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», την οποία είδαν χιλιάδες άνθρωποι σε Καναδά και ΗΠΑ, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές. Επιπλέον, συνδιοργάνωσε τρεις μεγάλες εκθέσεις στην Μαδρίτη, στην Βασιλεία της Ελβετίας και στο Τόκιο της Ιαπωνίας, ενώ σημαντική ήταν η δράση του και στο εσωτερικό, με την πραγματοποίηση της περιοδικής έκθεσης «Ένα όνειρο ανάμεσα στα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των Περιηγητών. 17ος -19ος αιώνας», που συνεχίζεται, φυσικά και με το «Αθέατο Μουσείο», που για δυο μήνες προβάλλεται ένα επιλεγμένο έκθεμα από τον κόσμο των αποθηκών του.

Εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στο καφέ του, μουσικά δρώμενα, αρχαιολογικές παρουσιάσεις, νέες εκδόσεις, ένας ιστότοπος που έγινε ακόμα πιο φιλικός τη χρονιά που πέρασε (www.namuseum.gr), αλλά και η εγκαινίαση ενός blog όπου παρουσιάζεται η προετοιμασία των δράσεων του, συντέλεσαν τη χρονιά που πέρασε στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του Μουσείου και, όπως αναμενόταν, στην αύξηση των επισκεπτών του, που ετησίως φτάνουν τις 450.000.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, euro2day.gr


Διωγμός πολιτικών αντιπάλων από την κυβέρνηση Ερντογάν





Ο δήμαρχος της πόλης Βαν της ανατολικής Τουρκίας, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στην κουρδική μειονότητα, καταδικάστηκε τη Δευτέρα να εκτίσει δεκαπέντε χρόνια κάθειρξης, αφού δικαστήριο τον έκρινε ένοχο της κατηγορίας ότι ανήκει στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και τους αυτονομιστές αντάρτες.

Ο Μπεκίρ Καγιά, 38 ετών, δικηγόρος και συνδήμαρχος της πόλης από το 2009, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Βαν για «συνέργεια» με το PKK, αλλά και ότι «ανήκει σε μια τρομοκρατική οργάνωση», κατά την ορολογία των αρχών για τους αυτονομιστές, δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί συνεργάτης του εκλεγμένου αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλος του κυριότερου πολιτικού φορέα που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα στην Τουρκία, του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Καγιά είχε ήδη φυλακιστεί για δέκα μήνες το 2012 και το 2013, έπειτα από μια προηγούμενη δίκη για τη δράση του PKK στην πόλη.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου σημειώθηκε ενώ η νοτιοανατολική Τουρκία βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες ουσιαστικά σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και πάλι.

Μετά από δύο χρόνια και πλέον κατάπαυσης του πυρός, οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν το καλοκαίρι του 2015, όταν η ειρηνευτική διαδικασία που άρχισε το 2012 για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί από το 1984 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους κατέρρευσε.

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι 3.100 μέλη της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015. Πάνω από 200 στρατιώτες και αστυνομικοί έχασαν επίσης τη ζωή τους, κατά τις τουρκικές αρχές.

Κατόπιν κυβερνητικών εντολών η τουρκική δικαιοσύνη άρχισε έρευνες εναντίον πολλών Κούρδων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των δύο ηγετών του HDP, του Σελαχατίν Ντεμίρτας και της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Οι τελευταίοι κατηγορούνται για εγκλήματα εναντίον της συνταγματικής τάξης, διότι ζητούν αυτονομία για την κουρδική μειονότητα.

Το Σάββατο ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της άρσης της βουλευτικής τους ασυλίας και διεμήνυσε ότι «πρέπει να πληρώσουν το τίμημα» για τις δηλώσεις που έκαναν.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της κουρδικής μειονότητας η τουρκική δικαιοσύνη από το καλοκαίρι έχει κινήσει διαδικασίες δίωξης σε βάρος 36 εκλεγμένων Κούρδων πολιτικών, εκ των οποίων οι 16 έχουν ήδη προφυλακιστεί, καθώς κατηγορούνται ότι «απειλούν την ενότητα» της Τουρκίας.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, real.gr


24ωρη απεργία στα αεροδρόμια την Παρασκευή



Προβλήματα κυρίως στις πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, αναμένεται να παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε για τη μέρα αυτή η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).

Η απεργία προκηρύχθηκε με αφορμή την εκδίκαση-συζήτηση, την ίδια μέρα, από την Ολομέλεια του ΣτΕ, της προσφυγής της ΟΣΥΠΑ, των Περιφερειών, των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και άλλων φορέων και συνδικαλιστικών Ενώσεων, κατά της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των ελληνικών κρατικών αεροδρομίων.

 Η ΟΣΥΠΑ οργανώνει για την Παρασκευή το πρωί, συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49), προκειμένου, όπως τονίζει, «να καταδειχθεί η καθολική αντίδρασή μας και την απόφασή μας να προστατέψουμε την περιουσία και τις υποδομές της χώρας μας». 

Μάλιστα, η Ομοσπονδία δηλώνει αποφασισμένη «να πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις της ενάντια στον αφελληνισμό του ελληνικού τουρισμού και της εθνικής μας οικονομίας».

Παράλληλα, η ΟΣΥΠΑ ζητάει «από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς, τα Εργατικά Κέντρα, που θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις δυσμενείς συνέπειες του ξεπουλήματος των αεροδρομίων, να οργανώσουν κινητοποιήσεις και να παραστούν στο ΣτΕ, για να γίνει αντιληπτό σε όλους , ότι το κοινό περί δικαίου αίσθημα απαιτεί να μπει ένα τέλος στα ξενόφερτα σχέδια υποταγής και άλωσης της εθνικής οικονομίας».


Πηγή : tanea.gr


Σώθηκε η Ελλάδα! Ο Βαρουφάκης παρουσιάζει το νέο κόμμα




Ως υπουργός Οικονομικών δεν κατάφερε να προωθήσει τις θέσεις και τις απόψεις του για την πολιτική και την οικονομίας σε καιρό κρίσης. Θα επιχειρήσει να το κάνει όμως μέσα από το κόμμα που ιδρύει με το οποίο φιλοδοξεί να βάλει τέλος στον «κατακερματισμό στην Ευρώπη».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ετοιμάζεται να παρουσιάσει το κόμμα που ιδρύει, το οποίο θα ονομάζεται «Κίνημα για την Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025» ή αλλιώς  DIEM 2025 (Democracy in Europe Movement 2025).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.eu ο πρώην υπουργός θα ανακοινώσει το κόμμα του στο Βερολίνο, στις 9 Φεβρουαρίου.

Το DIEM 2025 φιλοδοξεί να προσφέρει έναν «τρίτο δρόμο» στους Ευρωπαίους πολίτες, μια εναλλακτική ανάμεσα στην επιστροφή στο «κουκούλι του Έθνους-Κράτους» και στις «αντιδημοκρατικές δομές των σημερινών Ευρωπαϊκών θεσμών».




H Τουρκία απαγορεύει στους αρραβωνιασμένους να... κρατιούνται χέρι-χέρι




Μπορούν να μιλούν μεταξύ τους για να γνωριστούν αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν να κρατιούνται από το χέρι και, πάνω απ' όλα, να φλερτάρουν

Οι αρραβωνιασμένοι μπορούν να μιλούν μεταξύ τους για να γνωριστούν αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν να κρατιούνται από το χέρι και, πάνω απ' όλα, να μην φλερτάρουν.

Κι όμως, αυτές είναι οι συστάσεις της Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας σε όσους σκοπεύουν να παντρευτούν προσεχώς.

«Δεν είναι κακό να συναντιούνται οι αρραβωνιασμένοι για να γνωριστούν, στο βαθμό που δεν θα εκτίθενται δημοσίως», αναφέρει η ανώτατη τουρκική ισλαμική αρχή, η Ντιγιανέτ, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο είναι σκόπιμο να επιτρέπεται στους μελλόνυμφους να συναντιούνται μεταξύ τους πριν από τον γάμο.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, οι αρραβωνιασμένοι πρέπει να αποφεύγουν το φλερτ, να μην συζούν, να μην απομονώνονται σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κουτσομπολιά, να μην κρατιούνται από το χέρι και (να αποφεύγουν) κάθε άλλη συμπεριφορά που δεν εγκρίνεται από το Ισλάμ!

Σημειώνεται ότι η Ντιγιανέτ ιδρύθηκε το 1924, έναν χρόνο μετά τη συγκρότηση του νέου τουρκικού κράτους πάνω στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το έργο της, με βάση το Σύνταγμα, είναι να διαφωτίζει τον λαό σε θρησκευτικά θέματα.

Μολονότι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη, έχει σε μεγάλο βαθμό υιοθετήσει τον δυτικό τρόπο ζωής, οι Τούρκοι πολίτες, στη μεγάλη πλειονότητά τους, παραμένουν πολύ συντηρητικοί. Στις ανατολικές περιοχές μάλιστα οι σεξουαλικές σχέσεις πριν από τον γάμο αποτελούν ακόμη και σήμερα θέμα ταμπού.

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται συχνά από τους αντιπάλους του για «εξισλαμισμό» της χώρας και έχει επικριθεί για δηλώσεις που έχει κάνει για τις γυναίκες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «σεξιστικές».


Πηγή : protothema.gr