Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τι μπορούσαμε να αγοράσουμε με ένα χιλιάρικο



Το λες ακόμα και σήμερα και γεμίζει το στόμα σου. ΧΙ-ΛΙΑ-ΡΙ-ΚΟ. Όπως τότε που γέμιζε η τσέπη σου ατόφιες δραχμούλες και νόμιζες ότι θα «τρέξουν» έως τα μπατζάκια σου…

Οι συγκεντρώσεις του Ανδρέα. Η Αρειανάρα κάθε Πέμπτη. Η Άντζελα, ο ΛεΠα και όλα τα μωρά στην πίστα. Atari, double dragon και ξύλινο ποδοσφαιράκι. Πολλά έχει λόγους να… νοσταλγεί ο Έλληνας. Τίποτα όμως τόσο όσο ένα μάτσο δραχμές, αποτυπωμένες σε μια χήνα.

Με δυο-τρεις τέτοιες στην τσέπη, ήξερες ότι η μέρα σου θα κυλήσει υπερβολικά… cool. Αλλά και το ένα δεν ήταν του πεταματού. Ήθελες Ουφάδικα; Σε έβγαζε μέχρι… πρωίας. Ήθελες πίτσα και μπύρα; Το είχες πλακίτσα. Ήθελες να κάνεις την αλητεία σου στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς; Σου έφταναν για να μην σηκωθείς όλο το βράδυ από τη λεκάνη (είτε φάτσα, είτε… πλάτη).

Χιλιάρικο κύριοι. Ισούται τη σήμερον ημέρα με 2,93 ευρώ. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Με 2,93 δεν παίρνεις σήμερα ούτε πάστα από τη «Δέσποινα». Ο ταρίφας, και φίλος σου να είναι, άντε να σε πετάξει μέχρι τη μεθεπόμενη στάση λεωφορείου (και αυτό από τη λεωφορειολωρίδα). Για καφεδάκι καθιστός, μόνο εσπρεσάκι ή μονό ελληνικό. Και αυτό σε «επιλεγμένα» καταστήματα.

Το χιλιαρικάκι βέβαια δεν ήταν ίδιο στα 80s και στα 90s. Οι μισθοί ακολουθούσαν σταθερά ανοδική τροχιά, ομοίως και οι τιμές των προϊόντων. Η πατέντα της καταβαράθρωσης των μισθών με την παράλληλη αύξηση του κόστους ζωής είναι αποκλειστικά ελληνικό «φρούτο» της τελευταίας επταετίας.

Αν γυρίσουμε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 κινδυνεύουμε να μην γυρίσουμε από τον… ψυχολόγο. Διότι τότε με ένα χιλιάρικο μπορούσαμε να κάνουμε τα εξής:

Σενάριο 1


Η πρωινή επίσκεψη στο περίπτερο για τσιγάρα και εφημερίδα δεν κόστιζε ούτε ένα 200αρι, καθώς το πακέτο (αναλόγως της μάρκας) είχε από 100 έως 120 δραχμές και η εφημερίδα 30 (αν ήταν αθλητική) ή 40 (η πολιτική).

Συνέχιζες με το φραπεδάκι σου στο συνοικιακό καφέ, δίνοντας περίπου άλλο ένα 100αρικο και το απόγευμα έσκαγες άλλες 250 ή 300 (επαναλαμβάνουμε δραχμές) για να δεις τη Θρυλάρα ή την Πανάθα live στο γήπεδο!

Έχουμε φτάσει στις 550 με 600 και φυσικά μετά την μπάλα έπρεπε να βρέξεις το στεγνό από τις κραυγές λαρύγγι σου. Φυσικά και σου έφταναν, όχι φυσικά για να το ξημερώσεις στο μπαράκι, αλλά για μια «τίμια» εμφάνιση ως guest star.

Σενάριο 2


Σουβλάκια πριν από την ταινία ή μετά; Αυτή ήταν η μοναδική σου έννοια τη μέρα που επέλεξες σινεμά και όχι αν θα σε βγάλουν τα φράγκα, αν είχες έστω και ένα καφετί χαρτονόμισμα στην τσέπη.

Και Οσκαρική να ήταν η ταινία, πάνω από 600 δρχ. δεν κόστιζε το εισιτήριο. Το σουβλάκι «έπαιζε» στις 100-120, οπότε έτρωγες τρία μερακλίδικα (σκέτα, μόνο με ψωμάκι) και κράταγες κάβα και για μία κόκα-κόλα.

Σήμερα, με ένα παλιό χιλιάρικο παίρνεις αυτό που φανταστήκατε. Ή εναλλακτικά παπάρα το ψωμάκι στην κόκα-κόλα…

Σενάριο 3


Αν έμπαινες στο Ουφάδικο της γειτονιάς με χιλιάρικο, μπορεί και να ένιωθες σαν υποψήφιο θύμα λαθροκυνηγών χρυσού που μπάνισαν το ψεύτικο, αστραφτερό δοντάκι σου.

Αν είχες σκοπό να τα φας όλα εκεί κι «έστριβες» στοιχειωδώς σε Pacman, Arcanoid ή Tetris, η μάνα σου οριακά δεν θα δήλωνε την εξαφάνιση σου στον Χαρδαβέλλα. Κι αν είχες βρει και κάνα κόλπο για να παίζεις δύο παιχνίδια με ένα 20αρικο, τότε παίζει και να σε έβρισκε απολιθωμένο με το μοχλό στο χέρι. Ο Χαρδαβέλλας…

Σενάριο 4


Σε πάω λίγο αργότερα, μέσα δεκαετίας ’90. Είχες όρεξη να πιεις δύο μπυρίτσες, να φας μέχρι σκασμού, να αφεθείς στους ρυθμούς της ροκιάς και να κοζάρεις και τα μωρά στο μπαρ. Ναι, αλλά είχες μόνο ένα 1000ρικο.

Κανένα πρόβλημα: Kibubu! Το μπαράκι – μύθος της Γαλατσίου δεν σε «άφηνε» να φύγεις, αν δεν είχες φάει τον αγλέουρα σε μπινελίκια, λουκανικάκια, καναπεδάκια και καροτο-αγγουράκια (τα ξηροκάρπια εκεί δεν τα αναπόλησε κανείς).

Όχι, τα άοκνα γκαρσόνια δεν ξαναγέμιζαν το τραπέζι σε κάθε νέα παραγγελία ποτού, αλλά κάθε φορά που άδειαζαν τα πιατάκια που σου είχαν φέρει την τελευταία φορά. Ακόμα και αν αυτή η φορά ήταν 10 λεπτά πριν.

Όσο πείναγες, έτρωγες στο Kibubu. Και όσο το θυμάσαι, δεν μπορείς να ξεχάσεις ότι ο μύθος του χιλιάρικου είναι ολότελα βγαλμένος από τη ζωή…


Δημήτρης Καναβαράκης
Πηγή : menshouse.gr


Aegean: Παραγγελία-μαμούθ 5 δισ. δολαρίων στην Airbus


Την επιλογή της Airbus για τη νέα παραγγελία αεροσκαφών ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα σε συνέντευξη Τύπου η Aegean (Αεροπορία Αιγαίου). Η συμφωνία αφορά σε συνολικά 42 αεροσκάφη Airbus 320neo (30 αεροσκάφη, συν 12 αεροσκάφη για τα οποία υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης), το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 5 δισ. δολάρια. Το ύψος αυτό, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, αφορά σε "κόστος τιμοκαταλόγου" και αφορά στο σύνολο των 42 αεροσκαφών, εφόσον δηλαδή ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης.

Ο αντιπρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική ημέρα καθώς η εταιρεία ανακοινώνει τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση σήμερα στην Ελλάδα. "Μια επένδυση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για την εταιρεία", ανέφερε ο κ. Βασιλάκης. "Η αύξηση του στόλου ενισχύει την ανταγωνιστικότητα διεθνώς και μειώνει το λειτουργικό κόστος, ενώ αυξάνει τη δυνατότητα της εταιρείας να πετάει σε πιο μακρινούς προορισμούς’", σημείωσε.

Ο Chief Commercial Officer της Airbus κ. Σουλτς χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παραγγελία αυτή για τον όμιλο που εκπροσωπεί και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή της Aegean.

Από την πλευρά του ο κ. Γερογιάννης, CEO της εταιρείας, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της θέλησης της εταιρείας να προχωρήσει πιο δυναμικά. Έκανε λόγο για μια πολύμηνη διαδικασία, άνω των 12 μηνών, που απαιτήθηκε προκειμένου να επιλεγεί ο τύπος του αεροσκάφους που θα οδηγήσει την Αεροπορία Αιγαίου στην νέα εποχή.

Η απευθείας αυτή παραγγελία, όπως αναφέρθηκε, αφορά αρχικά 30 αεροσκάφη, με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 12 αεροσκαφών. Η παραγγελία θα αρχίσει να εκτελείται από το 2020 και μετά σταδιακά. Το προσύμφωνο της παραγγελίας υπεγράφη σήμερα και η τελική συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Όπως σημειώθηκε, η αγορά των αεροσκαφών θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός "μικτού" σχήματος που θα περιλαμβάνει χρήση ιδίων κεφαλαίων, δανεισμό, καθώς και από την αγορά και επαναμίσθωση των αεροσκαφών (sale and lease back). 

Η εν λόγω επένδυση, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, θα επιτρέψει στην εταιρεία να έχει σημαντικά οφέλη σε εξοικονόμηση κόστους καυσίμου και συντήρησης καθώς και περιθωρίων δραστηριοποίησης και διείσδυσης σε νέες αγορές.

Ο αντιπρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές είχε αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία της επιλογής κατασκευαστή διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο, καθώς απαιτήθηκε να δοθεί έμφαση στον περιορισμό του κόστους χρήσης των αεροσκαφών και συντήρησης των κινητήρων.

Η νέα γενιά αεροσκαφών, που θα αποτελέσει τον κορμό του στόλου της Aegean για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία, θα επιτρέψει εξοικονόμηση κόστους σε ποσοστό της τάξης του 20-25%, σε σχέση με το υφιστάμενο κόστος, όπως σημείωσε στην τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής της Aegean.

Η Αεροπορία Αιγαίου εμφανίζει μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 307 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Στο σύνολο του έτους σημείωσε αύξηση 11% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 1,127 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, η δυναμική στις πτήσεις εξωτερικού οδήγησε τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να φτάσει τα 120 εκατ.ευρώ, 56% υψηλότερα από το 2016.

Σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία αναφέρει τα εξής:
Η AEGEAN ανακοινώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, προχωρά στην υπογραφή προσυμφώνου (Memorandum of Understanding) με την εταιρεία Airbus για την απόκτηση έως 42 συνολικά αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας Α320neo.

Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε $5 δις. δολάρια σε τιμές καταλόγου και αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Τα νέα αεροσκάφη προσφέρουν δυνατότητες νέων υπηρεσιών προς τους επιβάτες, καθώς και αυξημένη εμβέλεια για επέκταση σε νέους προορισμούς και αγορές. Παράλληλα, ενισχύουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, μέσω ουσιαστικών ωφελειών που συμβάλλουν στη βελτίωση του λειτουργικού κόστους.

Το προσύμφωνο αφορά στην παραγγελία καταρχήν 30 αεροσκαφών, δύο τύπων της οικογένειας A320neo, (Α320neo & A321neo), με δικαίωμα προαίρεσης για 12  επιπλέον αεροσκάφη. Η παραγγελία περιλαμβάνει κατΆ ελάχιστον 10 αεροσκάφη της μεγαλύτερης έκδοσης Α321neo, με δυνατότητα αύξησης του αριθμού μέσω περαιτέρω μετατροπής μέρους της παραγγελίας από Α320neo σε Α321neo.

Τα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς και Sharklets παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση  εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ μπορούν να προσφέρουν ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλ. από 1 - 2 ώρες επιπλέον πτήσης). Τα αεροσκάφη παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο κατασκευαστών κινητήρων, είτε τηςPratt & Whitney (PW1100G-JM), είτε της CFM International (LEAP-1A). Η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τους δύο κατασκευαστές κινητήρων και αναμένεται να καταλήξει σε τελική επιλογή έως τον Ιούλιο του 2018.

H ολοκλήρωση και υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Airbus, που αναμένεται τον Ιούνιο του 2018, θα επιτρέψει στην AEGEAN να συνεχίσει την επιτυχημένη αναπτυξιακή στρατηγική της, αυξάνοντας σημαντικά αλλά και ανανεώνοντας παράλληλα τον υπάρχοντα στόλο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 ο στόλος της AEGEAN αριθμούσε 46 jet αεροσκάφη της οικογένειας A320, καθώς και 12 turboprop αεροσκάφη. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της εταιρείας, που αναμένεται να υλοποιηθεί μεταξύ των ετών 2020-2025.

Αναφερόμενος στη νέα επένδυση της εταιρείας ο Αντιπρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε: "Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την ΑEGEAN, η αρχή ενός νέου κύκλου ανάπτυξης και δημιουργίας. Με την επένδυση στα αεροσκάφη νέας τεχνολογίας A320neo, ανανεώνουμε την υπόσχεση για ποιοτικές υπηρεσίες στους επιβάτες μας, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας, πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες συνεισφοράς και εξέλιξης των ανθρώπων μας, βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο την πρώτη εντύπωση για τη χώρα μας".

Ο κ. Eric Schulz, Chief Commercial Officer της Airbus, δήλωσε σχετικά:

"Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η AEGEAN, ένας πελάτης που χρησιμοποιεί αποκλειστικά jet αεροσκάφη Airbus, επέλεξε την κορυφαία σε πωλήσεις οικογένεια αεροσκαφών μεσαίων αποστάσεων και προστίθεται στη μεγάλη ομάδα των αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το νέο τύπο. Η ομοιογένεια που προσφέρουν αυτά τα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, την κάλυψη μεγαλύτερης απόστασης και την πιο ευρύχωρη καμπίνα, καθιστούν την οικογένεια A320neo την καλύτερη επιλογή για τις αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες, όπως η AEGEAN."

 Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN αναφερόμενος στις λεπτομέρειες της συμφωνίας επεσήμανε: "Συνεργαστήκαμε για 12 μήνες  συστηματικά με τη συμμετοχή διαφορετικών ομάδων της Aegean για να διαμορφώσουμε και να αξιολογήσουμε τις προτάσεις των δύο υποψηφίων κατασκευαστών, πριν καταλήξουμε στην τελική επιλογή της Airbus. Στόχος μας  ήταν να βελτιώσουμε τους όρους υποστήριξης για τα αεροσκάφη, αλλά και να ορίσουμε μια νέα αφετηρία για την καλύτερη αξιοποίησή τους. Η τεχνολογία των αεροσκαφών είναι εξαιρετική. Την έχουν όμως πολλές εταιρείες και γίνεται ουσιαστικό πλεονέκτημα, χάρη στους ανθρώπους μας που με το ήθος τους και τη συνεργασία τους θα φέρουν τη διαφοροποίηση, το κάτι παραπάνω, που θα μας επιτρέψει και πάλι να ξεχωρίσουμε".


Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Πηγή : capital.gr


Ποινική δίωξη σε βάρος 88χρονου που πυροβόλησε τους ...ληστές του - "Φοβήθηκα για τη ζωή" μου λέει ο ίδιος



Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του 88χρονου που πυροβόλησε κατά των δύο κακοποιών οι οποίοι μπήκαν στο σπίτι του στην Γλυφάδα για να τον ληστέψουν.

Ο ηλιωμένος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα όπου καταβεβλημένος φέρεται να υποστήριξε πως πυροβόλησε κατά των δύο, φοβούμενος για την ζωή του και χωρίς να έχει πρόθεση να σκοτώσει.

Σε βάρος του ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη (κακούργημα), παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη οπλοχρησία και ψευδορκία.

Σε βάρος των δύο ληστών ασκήθηκε επίσης δίωξη, ενώ ο ένας νοσηλεύεται καθώς τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από τον 88χρονο. Πρόκειται για έναν 28χρονο Αλβανικής υπηκοότητας και έναν 18χρονο Έλληνα. Και οι δύο συνελήφθησαν στο νοσοκομείο όπου πήγαν για τις πρώτες βοήθειες μετά το περιστατικό με τον ηλικιωμένο.

Όλοι οι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν και θα απολογηθούν σε ανακριτή.

Τι λέει ο ηλικιωμένος

«Διαμένω μόνος μου στη μονοκατοικία. Στις 06:30 χτύπησε ο συναγερμός της οικίας μου και με ξύπνησε. Στις 07:45 χτύπησε το κουδούνι της κεντρικής πόρτας του σπιτιού μου. Χωρίς να ανοίξω την πόρτα ρώτησα ποιος είναι και μου απάντησε με καλά ελληνικά ένας έφηβος ότι είναι από το διπλανό σχολείο και ότι τους έπεσε η μπάλα στην αυλή μου.

Πάλι δεν άνοιξα την πόρτα και άκουγα τον σκύλο μου που βρισκόταν στην αυλή να γαβγίζει συνεχώς. Μετά από περίπου πέντε λεπτά ρώτησα τι συμβαίνει και ο νεαρός μου είπε τη φράση: “Δεν βρίσκω τη μπάλα και κρατείστε το σκύλο για να μπορέσω να βγω από την αυλόπορτα. Τότε άνοιξα την πόρτα και αντίκρισα έναν νεαρό άνδρα περίπου 18 χρόνων, παχουλό, μετρίου αναστήματος και προτού προλάβω να ανοίξω εντελώς την πόρτα, ένας άλλος άνδρας έσπρωξε την πόρτα με δύναμη και με άρπαξε από τον λαιμό και με κάθισε με βία σε μια καρέκλα που υπάρχει στο χολ.

Τότε τράβηξε μια χρυσή αλυσίδα που φορούσα στο λαιμό, με δύο χρυσούς σταυρούς και τη βέρα της θανούσας συζύγου μου και μου είπε τη φράση: “Είμαστε φτωχοί, δεν θα σου κάνουμε τίποτα. Δώσε μας ο,τι λεφτά έχεις και εμείς θα σε παρατήσουμε και θα φύγουμε”». Με αυτά τα λόγια ο 88χρονος απόστρατος του Λιμενικού που σήμερα το πρωί έπεσε θύμα ληστείας και πυροβόλησε τον έναν από τους δύο δράστες ξεκινά να περιγράφει όλα όσα έζησε στη μονοκατοικία της Γλυφάδας.

Μέσα από τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr αποκαλύπτεται λεπτό προς λεπτό από τη στιγμή που οι δύο ληστές, ένας Έλληνας 18 ετών και ο 28χρονος Αλβανός συνεργός του μπήκαν στο σπίτι του προφασιζόμενοι τους μαθητές διπλανού σχολείου που τους έπεσε η μπάλα στο προαύλιο του 88χρονου, τι συνέβη. Μάλιστα αφού περιγράφει πως τον ξεγέλασαν για να μπουν μέσα στη συνέχεια ξεδιπλώνει όλα όσα εφιαλτικά ακολούθησαν. «Έψαχναν τα κοσμήματα της θανούσας γυναίκας μου» «Ο άνδρας αυτός ήταν περίπου 25 ετών. Μιλούσε καλά ελληνικά, λίγο πιο ψηλός και κανονικής σωματικής διάπλασης. Αυτός φορούσε κουκούλα και αν θυμάμαι καλά είχε και γένια. Χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρος κανένας από τους δύο δεν φορούσε γάντια. Μετά από αυτό, πήγανε και οι δύο στην κρεβατοκάμαρα που κοιμάμαι, άνοιξαν το πάνω συρτάρι της τουαλέτας και αρχίσανε να ψάχνουν κουτάκια με τα κοσμήματα της θανούσας γυναίκας μου».

Σε αυτό το σημείο, ο ηλικιωμένος δίνει τη δική του εκδοχή των πραγμάτων για το πως τραυμάτισε τον 28χρονο Αλβανό ληστή. Μια εκδοχή που όμως δεν έπεισε τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής όταν μπήκαν στο διαμέρισμα και αντίκρισαν παντού αίματα. «Τον τραυμάτισα με ένα σπαθί αντίκα στο πόδι» «Εκείνη τη στιγμή τους είπα “περιμένετε να σας φέρω τα λεφτά. Μετά από λίγο βγήκαμε και οι τρεις, από την κρεβατοκάμαρα και εγώ κατευθύνθηκα στο χολ και πήρα στα χέρια μου ένα σπαθί αντίκα το οποίο είχα κρυμμένο σε ένα ψηλό βάζο και τραυμάτισα αυτόν με τα γένια χαμηλά στο σώμα του μάλλον στα πόδια. Με το που συνέβη αυτό τράπηκαν αμέσως σε φυγή και αυτός που τραυμάτισα έφυγε σίγουρα πηδώντας από τα κάγκελα γιατί πάνω στα κάγκελα βρέθηκαν αίματα. Τα κοσμήματα που μου αφαίρεσαν δεν θυμάμαι να σας τα περιγράψω ακριβώς, εκτός από την αλυσίδα που μου πήραν από τον λαιμό με δύο σταυρούς, τη βέρα της γυναίκας μου που ανέγραφε στο εσωτερικό της το όνομα καθώς και ένα κομπολογάκι που τους έπεσε στα σκαλιά της πόρτας ενώ έτρεχαν να διαφύγουν. Επίσης, θέλω να σας αναφέρω ότι χθες το βράδυ, γύρω στις 20:30 μου χτύπησαν το κουδούνι της πόρτας και στην ερώτηση μου “ποιος είναι;” μου απάντησε μια ανδρική φωνή ότι είναι διανομέας φαγητού και ότι μου έφερε αυτό που παρήγγειλα. Εγώ του είπα ότι δεν έχω παραγγείλει κάτι και του ζήτησα να φύγει». Τον πυροβόλησε με πιστόλι στο χέρι .

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής στο διαβιβαστικό της δικογραφίας αναφέρουν ως ένα σημείο τα γεγονότα όπως τα περιγράφει ο 88ρονος όμως σε ότι έχει να κάνει με τον τραυματισμό του Αλβανού ληστή αναφέρουν τα εξής: «Ο παθών κατά τη διάρκεια της έρευνας των χώρων της κρεβατοκάμαρας από τους ανωτέρω κατηγορουμένους, πήρε στα χέρια του πυροβόλο όπλο το οποίο κατείχε χωρίς άδεια αρμόδιας αστυνομικής αρχής, έστρεψε αυτό προς τον 28χρονο κατηγορούμενο και τον πυροβόλησε προκαλώντας του όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, διαμπερές τραύμα στη δεξιά παλάμη του χεριού του.

Οι κατηγορούμενοι τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση, ωστόσο όπως προέκυψε από την έρευνα μετέβησαν αμέσως στο εφημερεύον νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας προκειμένου να παρασχεθούν στον τραυματισμένο κατηγορούμενο οι πρώτες βοήθειες. Η υπηρεσία μας ενημερώθηκε για το γεγονός αυτό και με τη συνδρομή αστυνομικών ο κατηγορούμενος προσήχθη στην υπηρεσία μας όπου αναγνωρίστηκε ανεπιφύλακτα από τον παθόντα και συνελήφθη.

Ο τραυματισμένος κατηγορούμενος, ο οποίος επίσης αναγνωρίστηκε από φωτογραφία από τον παθόντα, δεν κατέστη δυνατό να συλληφθεί λόγω της κατάστασης της υγείας του και φρουρείται από αστυνομικούς ενώ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Απολογούμενος στην υπηρεσία μας ο 18χρονος κατηγορούμενος αποδέχθηκε τη σε βάρος του κατηγορία ενώ κατά τη σωματική του έρευνα, βρέθηκαν στην κατοχή του, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον παθόντα μέρος των αφαιρεθέντων από την οικία του αντικειμένων».

ΑΠΕ & protothema
thebest.gr


Ανομία παντού! Διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών καταγγέλουν καθηγητές της Νομικής



«Κραυγή αγωνίας» απευθύνουν οι 93 καθηγητές της Νομικής Αθηνών, με ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας που υπογράφουν, για την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο της Σχολής, δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.

Οι καθηγητές κάνουν λόγο για «κατάσταση βαριάς παρανομίας» και τονίζουν ότι «καθημερινά τελούνται στον χώρο αυτό αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα».

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Κοινοποιούμενη και προς: - Την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου - Τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών - Τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη - Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας - Τον Διοικητή του Α.Τ. Εξαρχείων - Τον Δήμαρχο Αθηναίων - Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων - Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη οδό, οι Καθηγητές της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε αυτή τη δημόσια διαμαρτυρία και να επιστήσουμε την προσοχή όλων για την συνεχιζόμενη κατάσταση βαριάς παρανομίας στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο της Νομικής Σχολής, δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Καθημερινά τελούνται στον χώρο αυτό αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς όλες τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση αυτού του απαράδεκτου και χρόνιου φαινομένου παρανομίας ακριβώς δίπλα στον χώρο, όπου διδάσκεται το Δίκαιο και σπουδάζουν οι αυριανοί δημόσιοι λειτουργοί, δικαστές και δικηγόροι της Χώρας.

Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των φοιτητών μας, των διδασκόντων και όλων των εργαζομένων, προσβάλλει δε την ίδια την ιστορία της Νομικής Σχολής. Εδώ, όπου άλλοτε δόθηκαν αγώνες για την δημοκρατία και την ελευθερία επιβιώνει και μακροημερεύει ένα άντρο παρανομίας, όπου δρούν άτομα ξένα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα. Διαμαρτυρόμαστε για την απραξία της Πολιτείας η οποία ανέχεται αυτή την κατάσταση, παντελώς αναντίστοιχη με την προσφορά και το έργο που επιτελείται στο παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πατρίδας μας. Ήδη από το 2012 έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικής φύσης που πρέπει να αντιμετωπισθεί κατ’απόλυτη προτεραιότητα. Έκτοτε, βάσει αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής, σε συνεργασία και με την υποστήριξη των Πρυτανικών Αρχών, έχουμε προσφύγει με κάθε μέσο σε όλες τις αρμόδιες αρχές και ενδιαφερόμενους φορείς: καταγγελίες, ενημερωτικές επιστολές, επισκέψεις, προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου (2015, 2016, 2017), στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (2015), στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής (2016, 2017) και στο Δήμο (2015, 2016, 2017). Η ανταπόκριση ήταν μηδαμινή, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε διερχόμενος.

Διαμαρτυρόμαστε για την ακατανόητη αδράνεια των αρμοδίων και τη διαχειριστική μετάθεση ευθυνών, ενώ το ζήτημα αφορά τα παιδιά όλων μας. Από τύχη και μόνο δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και δεν έχουν γίνει βαρύτερες συμπλοκές ή θανατηφόρα επεισόδια σε βάρος φοιτητών μας. Διαμαρτυρόμαστε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι για τη χείριστη παιδαγωγική του φαινομένου, την παιδαγωγική της ανοχής της παρανομίας. Διαμαρτυρόμαστε για τη διαστροφή της έννοιας του ασύλου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την παράνομη συγκάλυψη κακουργηματικών πράξεων που καθημερινά τελούνται εντός και εκτός του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη ουσιαστικής και οργανωμένης προστασίας των πλέον δυστυχούντων συνανθρώπων μας, των θυμάτων των εμπόρων ναρκωτικών.

Δηλώνουμε ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα ΤΩΡΑ και δεν αντιμετωπισθεί το φαινόμενο από την Πολιτεία, θα υποχρεωθούμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητών μας και να περιφρουρήσουμε το κύρος της Σχολής μας, λαμβάνοντας κάθε μέτρο, ακόμη και επώδυνο αν χρειαστεί. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αν οι αρμόδιοι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη Νομική Σχολή στην τύχη της, αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το πράξουν τα Μέλη της.

1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΙΑ 2. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ 3. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 4. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 5. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ 6. ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 7. ΒΑΘΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 8. ΒΑΣΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 9. ΒΕΝΙΕΡΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ 10. ΒΕΡΒΕΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 11. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 12. ΒΟΥΤΣΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 13. ΓΑΒΟΥΝΕΛΗ ΜΑΡΙΑ 14. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 15. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 16. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 17. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 18. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 19. ΓΚΟΡΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 20. ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 21. ΔΑΚΟΡΩΝΙΑ ΕΥΓΕΝΙΑ 22. ΔΕΛΗΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 23. ΔΕΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 24. ΔΗΜΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 25. ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 26. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 27. ΔΙΒΑΝΗ ΕΛΕΝΗ 28. ΔΡΟΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 29. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ - ΜΙΧΑΗΛ 30. ΗΛΙΑΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 31. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 32. ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 33. ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 34. ΚΙΝΙΝΗ ΕΥΘΥΜΙΑ 35. ΚΙΟΥΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 36. ΚΟΝΔΥΛΗ ΙΩΑΝΝΑ 37. ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 38. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ 39. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 40. ΛΑΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 41. ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 42. ΛΑΖΑΡΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 43. ΛΕΚΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 44. ΛΙΑΠΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 45. ΛΙΒΑΔΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 46. ΛΙΒΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 47. ΛΙΟΥΡΔΗ ΑΓΛΑΙΑ 48. ΛΥΤΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 49. ΜΑΣΤΡΟΜΑΝΩΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 50. ΜΕΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 51. ΜΙΚΡΟΥΛΕΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 52. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 53. ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 54. ΜΟΥΣΤΑΪΡΑ ΕΛΕΝΗ 55. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 56. ΜΠΕΤΖΙΟΥ-ΚΑΜΤΣΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 57. ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ 58. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 59. ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 60. ΠΑΖΑΡΤΖΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 61. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 62. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ - ΣΠΥΡΙΔΩΝ 63. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 64. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 65. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΙΑΣ 66. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 67. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ 68. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΡΕΒΕΚΚΑ - ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ 69. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ-ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΖΩΗ 70. ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΤΡΙΝΑ 71. ΠΑΠΑΡΣΕΝΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 72. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 73. ΠΕΛΛΕΝΗ-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΘΗ 74. ΠΟΥΛΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ 75. ΡΕΘΥΜΙΩΤΑΚΗ ΕΛΕΝΗ 76. ΡΟΥΣΣΟΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ 77. ΣΙΟΥΤΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ 78. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 79. ΤΖΑΝΕΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ 80. ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 81. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 82. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΦΛΩΡΑ 83. ΤΣΑΚΥΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 84. ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 85. ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΣ 86. ΤΣΟΥΚΑ ΧΡΥΣΑΦΩ 87. ΤΣΟΥΡΟΥΦΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 88. ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 89. ΧΕΛΜΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 90. ΧΙΩΤΕΛΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 91. ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΟΥ-ΦΩΤΙΑΔΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 92. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 93. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Ο Σκουρλέτης πήρε θάρρος από τη Φώφη: Βαρίδια οι Βενιζέλος και Λοβέρδος


Ανοιχτός σε συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

 Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο κ. Σκουρλέτης είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συζητά με όμορους πολιτικά χώρους, αναζητώντας προϋποθέσεις για μόνιμες συνεργασίες χωρίς σκοπιμότητες.

Χαρακτήρισε ωστόσο «βαρίδια του παρελθόντος» του κυρίους Βενιζέλο και Λοβέρδο.

Οσον αφορά την επιστολή της Φώφης Γεννηματά στα κόμματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος τη χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τονίζοντας ότι πολλές φορές η κυβέρνηση πήγαινε να νομοθετήσει και σκόνταφτε πάνω στο Σύνταγμα.

Ας σημειωθεί ότι οι κκ Βενιζέλος και Λοβέρδος διαφώνησαν με την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την συνταγματική αναθεώρηση.

Τι είπε ο Σκουρλέτης για ΑΝΕΛ και Στουρνάρα

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ολοκληρώνεται με την προκήρυξη των εκλογών. Πήραμε εντολή συνεργασίας για την έξοδο από τα μνημόνια και τη διαφθορά, δεν είναι συνεργασία σε ένα πλατύ φάσμα συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην άποψη του Πάνου Καμμένου για το σκοπιανό επισήμανε ότι είναι προσωπική άποψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά δεν συμβάλλει στην ευκαιρία που δίνεται να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να υπάρξει άρση αυτής της παράλογης σχέσης που έχει η Ελλάδα με τα Σκόπια.

Για τους συμβασιούχους τόνισε ότι αναζητούνται οι τρόποι αποκατάστασης της σχέσης τους γιατί -όπως είπε- κάποιος που εργάζεται 15 χρόνια δεν μπορεί να θεωρείται έκτακτος.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, σημείωσε ότι επι της ουσίας εισηγείται τη συνέχιση του καθεστώτος ελέγχου και μάλιστα με νέα δανειοδότηση. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις Στουρνάρα στέλνουν λάθος μήνυμα στις αγορές και στον κόσμο.



Πηγή: iefimerida.gr 


Καμίνης σε Τσίπρα : «Η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο»


Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της δημόσιας χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών στην Αθήνα, ζητεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», σημειώνει ο δήμαρχος και ζητεί από τον πρωθυπουργό, η ΕΛ.ΑΣ. να προστατεύσει τους πολίτες από το εμπόριο ναρκωτικών.

To κείμενο της επιστολής Καμίνη:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Κεντρικές γειτονιές έχουν μετατραπεί σε χώρους εμπορίας ναρκωτικών.

Στους δρόμους συνάνθρωποί μας κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών.

Δεδομένου ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο 4139/2013, προεδρεύετε της Διυπουργικής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, στην οποία συμμετέχει και ο Εθνικός Συντονιστής Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών, και μετά τα όσα συζητήσαμε στην προ ενός έτους μεταξύ μας συνάντηση, σας επισημαίνω ότι δυστυχώς η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται.

Διαπιστώνω ότι το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Η καταπολέμηση της ουσιοεξάρτησης δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόβλημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας. Απαιτεί στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Ο δήμος Αθηναίων ασκεί στο ακέραιο την περιορισμένη αρμοδιότητά του στο επίπεδο της πρόληψης, συνεργαζόμενος συστηματικά με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης.

Ειδικότερα, ο δήμος συνεργάζεται με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και αξιόπιστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καταδεικνύοντας την ανάγκη να περνάμε από τα λόγια στην πράξη.

Το ίδιο καλούμε να πράξουν και τα αρμόδια υπουργεία.

1.      Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, προσφάτως ο ΟΚΑΝΑ έθεσε ξανά σε λειτουργία τα κέντρα χορήγησης μεθαδόνης στην οδό Καποδιστρίου και στην Γ’ Σεπτεμβρίου.

2.      Να θεσμοθετηθούν χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης.

3.      Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους θανάτου.

Σε αυτή τη διεκδίκηση του αυτονόητου είμαστε όλοι μαζί. Σύμμαχοι για να ξαναδώσουμε στις γειτονιές μας την ανάσα που έχουν ανάγκη.

Την παρούσα επιστολή προσυπογράφουν τα μέλη της πρωτοβουλίας που συγκροτήσαμε πρόσφατα στο Δημαρχείο της Αθήνας, τα ονόματα των οποίων μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Καμίνης

Την επιστολή προσυπογράφουν:

1. Γιάννα Αλιβιζάτου -Δικηγόρος

2. Γιώργος Αρμένης – Σκηνοθέτης -Ηθοποιός

3. Ντίνος Αυγουστίδης -Ηθοποιός

4. Ορφέας Αυγουστίδης - Ηθοποιός

5. Αρετή Γεωργιλή – Ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου

6. Τάσος Γιαννόπουλος -Φοιτητής Νομικής

7. Στεφανία Γουλιώτη -Ηθοποιός

8. Νεφέλη Κουρή- Ηθοποιός

9. Στέλιος Μάινας - Ηθοποιός

10. Μένη Μαλλιώρη -Καθηγήτρια Ψυχιατρικής,  Ε.Κ.Π.Α

11. Κωνσταντίνα Μιχαήλ -Ηθοποιός

12. Μιμή Ντενίση –Σκηνοθέτης- Ηθοποιός- Συγγραφέας

13. Θανάσης Πετρίδης - Ιατρός

14. Γιούλικα Σκαφιδά - Ηθοποιός

15. Νίκος Σουρής - Φοιτητής Νομικής

16. Αιμιλία Υψηλάντη - Ηθοποιός

17. Έλενα Χαρμπίλα – Μουσικός

18. Χρήστος Χωμενίδης - Συγγραφέας


Εξερράγη βόμβα στην Ευελπίδων και η αστυνομία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το έμαθε από αυτούς που την έβαλαν



Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι στις 3:50 τα ξημερώματα του Σαββάτου υπήρξε τηλεφώνημα πολίτη για ήχο έκρηξης στην περιοχή, χωρίς να προσδιορίζει το σημείο.

Η απόλυτη διάλυση δικαιοσύνης και αστυνομίας δίνει το δικαίωμα σε κακοποιούς και τρομοκράτες να παίζουν μαζί τους τρομάζοντας την κοινωνία με την ανομία που επικρατεί.

Κατόπιν εορτής και αφού το ανακοίνωσαν αντιεξουσιαστές σε ιστοσελίδα τους,  διαπιστώθηκε ότι στις 3:50 τα ξημερώματα του Σαββάτου εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός, μάλιστα υπήρξε τηλεφώνημα πολίτη για ήχο έκρηξης στην περιοχή, χωρίς να προσδιορίζει το σημείο.

Την ευθύνη ανέλαβε ο «Κύκλος Ασύμμετρου Μητροπολιτικού Πολέμου, Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο». Με κείμενο της η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού με μισό κιλό μαύρο μπαρούτι, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, σε ένα από τα πίσω φυλάκια των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Ο συντάκτης της προκήρυξης ανάληψης της ευθύνης, ισχυριζόταν πως χρησιμοποιήθηκε μισό κιλό μπαρούτι, ο μηχανισμός ήταν ωρολογιακός, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε πως ο μηχανισμός μας λειτούργησε επιτυχώς, καθώς, ενώ ήδη είχαμε απομακρυνθεί αρκετά απ’ το σημείο, ακούσαμε τον ήχο της έκρηξης, ακριβώς στον χρόνο όπου είχαμε ρυθμίσει το ρολόι και την είχαμε υπολογίσει να πραγματοποιηθεί. Δε γνωρίζουμε όμως τα υλικά της αποτελέσματα, καθώς η ενέργειά μας αποσιωπήθηκε από τα καθεστωτικά». Η ενέργεια έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον «αιχμάλωτο πολέμου» Ντίνο Γιαγτζόγλου και στα «έγκλειστα συντρόφια Ντάλιο, Ρωμανό, Πολίτη, Χαρίση, Γ. Τσάκαλο, στο εφετείο των οποίων παρουσιάστηκε μια δικαστική πρωτοτυπία, εισάγοντας στον τρομονόμο την κατηγορία της ''ατομικής τρομοκρατίας''». Αφιερώνει επίσης την τρομοκρατική ενέργεια, στις καταλήψεις Τερμίτα στον Βόλο, στη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, και σε αυτές τις Ματρόζου 45, της Gare και της Ζαΐμη 11, αλλά και στο μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Λάμπρο Φούντα, που έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή με αστυνομικούς στις 10 Μαρτίου 2010, στη Δάφνη.

Μετά την προκήρυξη και αφού τότε εάν είναι δυνατόν ενημερώθηκε η αστυνομία έγινε έρευνα όπου διαπιστώθηκε ότι στις 3:50 τα ξημερώματα του Σαββάτου υπήρξε τηλεφώνημα πολίτη για ήχο έκρηξης στην περιοχή, χωρίς να προσδιορίζει το σημείο. Όπως αποδεικνύεται όμως, δεν έγινε καμία έρευνα για την καταγγελία την άφησαν. 







Τάζει προσλήψεις στην εκπαίδευση ο Γαβρόγλου



Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε ότι,  ενισχύουμε τα Ιδρύματα και με νέους επιστήμονες, μέσω από το ΕΣΠΑ, που θα έχουν τη δυνατότητα για διδασκαλία, ενισχύουμε τη χρηματοδότηση των υποψηφίων διδακτόρων, άρα ενισχύεται δραματικά και ο αριθμός των ατόμων που θα εμπλακούν στη διδασκαλία, προφανώς και στην έρευνα. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό πρόσθετων εκπαιδευτικών. είπε επίσης  ότι είναι αρνητικό γεγονός ο μεγάλος αριθμός των αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς αυτός φτάνει στο 20% των μόνιμων, γεγονός που προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στη διδασκαλία, ενώ υπογράμμισε ότι τον προσεχή Οκτώβριο θα ανακοινωθεί ο αριθμός και το σύστημα των προσλήψεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γι' αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς, ώστε να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός των προσλήψεων.

«Όπως έχω πει, τον Οκτώβρη θα ανακοινώσουμε και τον ακριβή αριθμό και το ακριβές σύστημα προσλήψεων. Γιατί, ξέρετε ότι είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα αυτό και πρέπει να υπάρχει και μία συναίνεση και με τις Ομοσπονδίες και με διάφορους άλλους φορείς ως προς το πώς ακριβώς θα προσληφθεί αυτός ο κόσμος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Το βασικό είναι να ολοκληρώσουμε τις συνεννοήσεις μας με τους θεσμούς, διότι από εκεί εν πολλοίς εξαρτάται ο τελικός αριθμός».





Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με στελέχη ότι να΄ναι ξεφτιλίζουν την χώρα μας




Ο Κώστας Κατσίκης βουλευτής των ΑΝΕΛ έκανε σήμερα την απίστευτη δήλωση για να ξεφτιλίζει την χώρα μας διεθνώς και να δώσει τροφή στον σουλτάνο να έχει να λέει. Να βρεθεί τρόπος ώστε να παρακαμφθεί η Δικαιοσύνη, και η Αθήνα να ανταλλάξει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς με τους οκτώ Τούρκους πρότεινε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Κατσίκης.

«Από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική Δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής», τόνισε και συνέχισε  «Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική Δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα», δήλωσε δε ο κ. Κατσίκης.

Ο συνάδελφος του Δημήτρης Καμμένος αφού ξεκαθάρισε ότι τα όσα είπε ο κ. Κατσίκης είναι προσωπική του άποψη, στη συνέχεια τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών λέγοντας : «Είναι προσωπική η άποψη του κ. Κατσίκη. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι προϊόν ανταλλαγής… Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς».

H Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της αντέδρασε αμέσως

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της Κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων Στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου».


Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
           
«Η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το παράθυρο, ιδρύοντας παράλληλα αχρείαστους οργανισμούς για να βολέψει κομματικούς συγγενείς και φίλους.

Το ΑΣΕΠ για πρώτη φορά χειραγωγείται, ενώ η αξιολόγηση έχει παγώσει.

Μόνον την τελευταία τριετία, η Κυβέρνηση έχει προσλάβει στο Δημόσιο 21.000 μόνιμους υπαλλήλους και 15.000 συμβασιούχους με κόστος που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες φορολογούμενοι. 

Δεν κάνει, όμως, μόνον αυτό η Κυβέρνηση. Με τις πρόσφατες φωτογραφικές προκηρύξεις για τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις Γραμματέων στα Υπουργεία, επιχειρεί να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό και μετά την απομάκρυνσή της από την εξουσία.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει αυτή τη διαδικασία.

Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του Κράτους στην Κουμουνδούρου.

Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης Κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι.

Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους Γενικούς Διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν.

Γιατί μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα».




Handelsblatt: Πρόωρες εκλογές σκέφτεται ο Τσίπρας



Τις αποκλίσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών για τη μεταμνημονιακή εποχή επισημαίνει η Handelsblatt, η οποία αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται πρόωρες εκλογές και μάλιστα πριν τις νέες περικοπές.

Χάσμα ανάμεσα στα μεταμνημονιακά σχέδια του Eλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στα αντίστοιχα των δανειστών διακρίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως γράφει σε ανταπόκριση της ηλεκτρονικής της έκδοσης, «τα σχέδια του Τσίπρα και των δανειστών της Ελλάδας συγκρούονται». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «το τέλος επρόκειτο να γίνει θεαματικό: τον Αύγουστο εκπνέει το πρόγραμμα διάσωσης που είχε συμφωνηθεί πριν από τρία χρόνια. Η Αθήνα θέλει να αποδεσμευθεί τότε από τα δάνεια στήριξης και να αποτινάξει τα δεσμά της λιτότητας. Η μισητή τρόικα να εγκαταλείψει τη χώρα διά παντός και η αποικία χρέους να γίνει και πάλι κυρίαρχο κράτος –επιτέλους. ‘Θα ξαναπάρουμε πίσω τα κλειδιά’ υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους συμπατριώτες του», γράφει ο γερμανός ανταποκριτής, προσθέτοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός φιλοδοξεί να αποσπάσει μέχρι τον Αύγουστο από τους ευρωπαίους εταίρους του μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, να πάει ενισχυμένος σε εκλογές «το αργότερο το φθινόπωρο του 2019» και να τις κερδίσει.

«Αυτό ήταν το σχέδιο», όμως «η πραγματικότητα είναι διαφορετική», επισημαίνει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «η τελική ευθεία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε αγώνα μετ’ εμποδίων. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα καταφέρει να εκπληρώσει το σύνολο των 88 μεταρρυθμιστικών όρων που εκκρεμούν, όπως προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο, η ‘καθαρή έξοδος’, με την οποία ο Τσίπρας ήθελε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, απομακρύνεται (…) ολοένα και περισσότερο».

Η οικονομική εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Αμφότεροι έχουν καταστήσει σαφές ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνεπάγονται αυστηρή εποπτεία μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Η Handelsblatt κάνει λόγο για μια ανησυχία που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους δανειστές της Ελλάδας, αναφερόμενη στις επανειλημμένες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρας ότι υπό την πίεση των δανειστών αναγκάζεται να εφαρμόσει μια πολιτική στην οποία ο ίδιος δεν πιστεύει. «Αυτό ενισχύει τους φόβους των δανειστών ότι ο Τσίπρας θα αντιστρέψει μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις και θα τερματίσει την δημοσιονομική πειθαρχία τη στιγμή που θα πάψει να εξαρτάται από δάνεια στήριξης».

Το δημοσίευμα παρατηρεί τέλος τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει στο εσωτερικό ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί σημαντικά στις δημοσκοπήσεις και η οικονομία δεν αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες. Με δεδομένο ότι επίκεινται νέες περικοπές (μειώσεις έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019 στις συντάξει και πιέσεις του ΔΝΤ για μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις αρχές του 2019 αντί για έναν χρόνο αργότερα) ίσως από τη σκοπιά του Αλέξη Τσίπρα να είναι προτιμότερο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, πριν δηλαδή γίνουν αισθητές οι νέες περικοπές, εκτιμά ο γερμανός ανταποκριτής και επισημαίνει ότι «ως εκ τούτου είναι πιθανό (σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας) να καλέσει τους ψηφοφόρους στις κάλπες ήδη έναν χρόνο πριν από το τέλος της κανονικής νομοθετικής περιόδου».


Πηγή: Deutsche Welle
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αμετανόητος ο Τσιρώνης επιμένει : Εντός 30 ημερών θα επανέλθει το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα



«Το νομοσχέδιο θα επανέλθει σε 30 ημέρες με τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, που αποσύρθηκε σήμερα το πρωί. 

Το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις», τονίζεται μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης είπε πως «η μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση, απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τους ευχαριστώ για αυτό». Πρόσθεσε ότι «οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την νομιμότητα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις» που όπως τόνισε, έχουν γνώμονα «πάντα την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και την αρμονική συνύπαρξη με το ανθρώπινο στοιχείο».




Πολιτικό «σκάκι» με το Σύνταγμα παίζει ο Τσίπρας



Ψυχρή υποδοχή από Φώφη.

«Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί θεσμικά, θα τα πούμε στη Βουλή» ήταν η ξερή απάντηση της Χαριλάου στην πρωθυπουργική παραίνεση για τη δημιουργία πλειοψηφίας που θα κάνει μία προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση. 

«Παιχνίδι» με την κεντροαριστερά προσπαθεί να κάνει για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς ωστόσο να βρίσκει, προς το παρόν τουλάχιστον, ευήκοα ώτα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Προσπαθώντας να χαράξει και πάλι τη διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σκηνικό με τρόπο που να απομονώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Φώφη Γεννηματά να διαμορφώσουν μία «θετική πλειοψηφία», που θα προωθήσει προοδευτικές αλλαγές στο Σύνταγμα. 

«Αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην απαντητική του επιστολή προς την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. Η παραίνεση του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί η κεντροαριστερά με την κυβέρνηση, ώστε να ψηφίσουν από κοινού στη σημερινή Βουλή τις αλλαγές στο Σύνταγμα, κόντρα στις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφής. Και, πίσω από αυτό, όπως λένε παρατηρητές, υπάρχει ίσως η προοπτική μίας ευρύτερης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά, μόλις κλείσει ο κύκλος της συμμαχίας της Κουμουνδούρου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Ωστόσο η υποδοχή της πρωθυπουργικής επιστολής από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ήταν μάλλον ψυχρή και πάντως ιδιαίτερα προσεκτική, σε μία προσπάθεια να μην δώσει αφορμή για την αναθέρμανση τέτοιων σεναρίων. «Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές, που χρησιμοποιούσε ως τώρα» σημείωναν πηγές κοντά στη Φώφη Γεννηματά και ξεκαθάριζαν ότι «τα λέμε στη Βουλή για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι».

Μάλιστα κάποιοι παρατηρούν ότι οι προτάσεις Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με εκείνες που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δηλαδή υπάρχει σαφής απόσταση των δύο πλευρών για το πώς προσδιορίζουν το «προοδευτικό». Άρα είναι πιθανόν η απάντηση Τσίπρα σε Γεννηματά να έχει και την άλλη όψη και όχι μόνο ένα άανοιγμα για συνεργασία: να θέλει, εφόσον το Κίνημα Αλλαγής δεν ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του για μέτωπο κατά Μητσοτάκη, να επικρίνει την κεντροαριστερά ότι διολισθαίνει σε νεοφιλελεύθερες θέσεις και πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί πλέον αποκλειστικά τον προοδευτικό πόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Σημειωτέον ότι ήδη στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τοποθετηθεί εναντίον οποιασδήποτε σχετικής πρωτοβουλίας, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν με τη σημερινή κυβέρνηση, οι πολιτικές προϋποθέσεις για μία συνταγματική αναθεώρηση. Η κυρία Γεννηματά όμως αγνόησε τον κ. Βενιζέλο και απέστειλε επιστολές στους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγών στο Σύνταγμα – σε αυτή την επιστολή απάντησε ο κ. Τσίπρας, δίδοντας νέας τροπή στις πολιτικές διεργασίες μεταξύ των δύο χώρων.



Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού στη Φώφη Γεννηματά έχει ως εξής:


«Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά.

Όπως γνωρίζεις, έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου, θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει.

Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες.

Σε ότι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα.

Ωστόσο, εκτιμώ ότι αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας.


Με εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας»



Γιάννης Μακρυγιάννης
Πηγή : protothema.gr



Τρεις παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά και μια εικονική αερομαχία




Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, οκτώ αεροσκάφη –τρία ζεύγη F-16 και ένα ζεύγος F-4- προχώρησαν σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο καθώς και σε πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Τέσσερα από τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. Μια αναχαίτιση εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Πηγή: newpost.gr


Ο Σουλτάνος πήρε (σ)Βάρνα τις ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων

(Φωτογραφία: Reuters)


H επόμενη ημέρα της ευρωτουρκικής συνόδου στη Βουλγαρία ανέδειξε τα μείζονα και άλυτα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των Βρυξελλών και Αγκυρας. Πήρε όμως (σ)Βάρνα τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Δεν είναι απλά και μόνον η αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ούτε το γεγονός ότι ο Σουλτάνος έβαλε τον εθνικιστικό στρατό του (Μπαχτσελί, Γιλντιρίμ) να βγάλουν αντί γι’ αυτόν πολεμικές και άκρως προκλητικές κραυγές.

Είναι και το γεγονός ότι έγιναν χθες δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από αεροσκάφη και… ελικόπτερα της γειτονικής χώρας. Και μάλιστα οπλισμένα…

Η Τουρκία φαίνεται ότι θέλει να μεταφέρει ξανά την ένταση στο Αιγαίο καθώς η παρουσία του 6ου στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για «τσαμπουκάδες» εκεί. Όχι ότι θα εγκαταλείψει τη διεκδίκηση μεριδίου από την ενεργειακή πίτα και θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την Κύπρο να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς της πόρους (χωρίς τη συμμετοχή του ψευδοκράτους).

Αλλά είναι σίγουρο ότι το Αιγαίο αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης της Τουρκίας είτε με τη δημιουργία «θερμού» επεισοδίου είτε χρησιμοποιώντας το προσφυγικό κύμα για να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Αλλωστε, το προηγούμενο 48ωρο παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών στα σύνορα του Εβρου, κάτι που σημαίνει ότι οι Τούρκοι άνοιξαν ελεγχόμενα τις πύλες.

Ενδεχομένως οι πρόσφυγες να αποτελέσουν το επόμενο ισχυρό χαρτί της Αγκυρας θέλοντας να πετύχουν αύξηση των κονδυλίων αλλά και δημιουργώντας μια κατάσταση συνεχούς ομηρίας της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό άρθρο της εφημερίδας Χουριέτ η οποία εξαπολύει επίθεση στην Ελλάδα για την κατάσταση στο στρατόπεδο προσφύγων στη Μόρια. Το χαρακτηρίζει ανοικτή φυλακή, μιλά για τις άθλιες συνθήκες στις σκηνές. Δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και για να ζεσταθούν οι πρόσφυγες καίνε κλαδιά ελιάς, ενώ παντού υπάρχει λάσπη. Υπάρχουν άτομα που περιμένουν και 3-4 μήνες, άλλοι δύο χρόνια από τότε που υπέβαλαν αίτηση για να τους δεχτούν στο στρατόπεδο. 

Ο 25χρονος Μαχμούτ Χαματά από τη Συρία δηλώνει στην Χουριέτ: «Δεν ήξερα ότι είναι τόσο χάλια εδώ. Ήρθαμε γιατί λένε ότι στην Ευρώπη τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καλύτερα αλλά εδώ είναι χειρότερα. Είναι σαν να είμαστε στη φυλακή, σαν να είμαστε στην κόλαση, αν το ήξερα δεν θα ερχόμουν», λέει στην εφημερίδα.

Μέσα σε όλα αυτά έρχονται τα ακραία στοιχεία σαν τους «Γκρίζους Λύκους» να βάλουν φωτιά με τις εμπρηστικές τους δηλώσεις. Και να δεν είναι καθόλου τυχαίες αφού έγιναν την ημέρα που σώπασε ο Ερντογάν μετά από πολλές ημέρες πολυλογίας. Κι έρχονται οι αρνητικές εξελίξεις για τους Ελληνες στρατιωτικούς που εκτός απροόπτου θα κάνουν Πάσχα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπουλης κι όχι στα σπίτια τους.

Όμως, αναλυτές στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται ο Σουλτάνος να ησυχάσει. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το βασικό σενάριο: Τη διατήρηση μιας προκλητικής κατάστασης, στα όρια της επικίνδυνης κλιμάκωσης μέχρι το 2019 και τις προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος θέλει να πετύχει μια μεγάλη νίκη και να γίνει Σουλτάνος με ιδιαίτερα αυξημένες δραστηριότητες και τον έλεγχο όλων των θεσμών. 

Ο Ερντογάν, μέχρι να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Τουρκία, θα ψήσει το ψάρι στα χείλη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.


Βασίλης Κανέλλης
Πηγή : in.gr


Περίεργη υπόθεση: Αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για έκρηξη βόμβας αλλά η ΕΛΑΣ δεν επιβεβαιώνει




Μια περίεργη υπόθεση προέκυψε από κείμενο αντιεξουσιαστών με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για έκρηξη βόμβας στην Ευελπίδων την οποία η ΕΛ.ΑΣ... διαψεύδει.

Ειδικότερα, η ομάδα «Κύκλος Ασύμμετρου Μητροπολιτικού Πολέμου / FAI-FRI» με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναλαμβάνει την ευθύνη για «ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό στην πίσω πλευρά της Ευελπίδων» τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

«Ετοιμάζουμε το ψυχρό μας μίσος και την περίτρανή μας απέχθεια σε δοχεία με μπαρούτι, κι ένα ρολόι που μετράει ανάποδα απ' ότι ο χρόνος σας» γράφουν και υποστηρίζουν ότι τα ξημερώματα Σαββάτου 24 Μαρτίου 2018 «τοποθετήσαμε σε φυλάκιο στην πίσω πλευρά των δικαστηρίων της Ευελπίδων, ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό χαμηλής έντασης, με σχεδόν μισό κιλό μαύρο μπαρούτι».

Όπως υποστηρίζουν «γνωρίζουμε πως ο μηχανισμός μας λειτούργησε επιτυχώς, καθώς, ενώ ήδη είχαμε απομακρυνθεί αρκετά απ' το σημείο, ακούσαμε τον ήχο της έκρηξης, ακριβώς στον χρόνο όπου είχαμε ρυθμίσει το ρολόι και την είχαμε υπολογίσει να πραγματοποιηθεί. Δε γνωρίζουμε όμως τα υλικά της αποτελέσματα, καθώς η ενέργειά μας αποσιωπήθηκε από τα καθεστωτικά».

Κατά την αναρχική ομάδα η κίνηση αυτή αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης στους αναρχικούς Γιαγτζόγλου, Ντάλιο, Ρωμανό, Πολίτη, Χαρίση, Γ. Τσάκαλο αλλά και τις εκκενώσεις κτιρίων υπό κατάληψη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο.

Ωστόσο, η ΕΛΑΣ δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό καθώς δεν έχει αναφορά για έκρηξη βόμβας στην Ευελπίδων. Ως εκ τούτου, αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ερευνάται η περιοχή για ίχνη εκρηκτικού μηχανισμού.



Πηγή: iefimerida.gr