Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

22 συλλήψεις από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. πριν από την έναρξη των χθεσινών ποδοσφαιρικών αγώνων σε Ο.Α.Κ.Α. και «Γ. Καραϊσκάκης»

 


22 συλλήψεις από τους ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας πριν από την έναρξη των χθεσινών ποδοσφαιρικών αγώνων σε Ο.Α.Κ.Α. και «Γ. Καραϊσκάκης»

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν για, κατά περίπτωση, Βία κατά Υπαλλήλων και Δικαστικών Προσώπων καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τον αθλητισμό, τα όπλα, τις φωτοβολίδες και τα ναρκωτικά

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, βεγγαλικά, αναδιπλούμενη λάμα μαχαιριού καθώς και ποσότητες ναρκωτικών ουσιών

H Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους για την αντιμετώπιση της βίας με αθλητικό υπόβαθρο στη βάση τόσο της προληπτικής όσο και της κατασταλτικής δράσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στο πλαίσιο διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου που έλαβαν χώρα σε Ο.Α.Κ.Α. και «Γ. Καραϊσκάκης», χθες, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία της Ελληνικής Αστυνομίας, για την πρόληψη της βίας με αθλητικό υπόβαθρο, κατά τους οποίους συνελήφθησαν συνολικά -22- άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για βία κατά Υπαλλήλων και Δικαστικών προσώπων καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τον αθλητισμό, τα όπλα, τις φωτοβολίδες και τα ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχων εξωτερικά του γηπέδου Ο.Α.Κ.Α., εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν -21- άτομα, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:







κάνναβη συνολικού μικτού βάρους -18,2- γραμμαρίων,

-10- αυτοσχέδια τσιγάρα με κάνναβη,

-5- τρίφτες, με αποσπάσματα κάνναβης,

-6- βεγγαλικά χειρός,

στυλό λέιζερ και συσκευή εκπομπής ακτίνων λέιζερ, και

πολυεργαλείο με αναδιπλούμενη λάμα μαχαιριού μήκους -5,5- cm.

Επιπλέον, στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», συνελήφθη άτομο, που προσπάθησε να εισέλθει σε θύρα του γηπέδου παροτρύνοντας παράλληλα έτερους φιλάθλους κατά αστυνομικών, ενώ στο πλαίσιο του ελέγχου που του διενεργήθηκε, προέβαλε σθεναρή αντίσταση με αποτέλεσμα να τραυματίσει αστυνομικό. Μάλιστα, προηγουμένως είχε επιχειρήσει να εισέλθει με βίαιο τρόπο σε χώρο στον οποίο βρισκόταν αστυνομικός με σκοπό να τον τραυματίσει.

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της βίας με αθλητικό υπόβαθρο θα πραγματοποιεί ελέγχους με σκοπό την πρόληψη και καταστολή τέτοιων φαινομένων.




Μόνο καλό στον Κασσελάκη δεν έκανε η Τζάκρη, προκλητική κάλυψε το ψέμα ΑΔΕΔΥ και το κρατίδιο στην Κύπρο

 


Προκλητική όπως πάντα η Τζάκρη, μόνο καλό δεν έκανε στην εικόνα του Κασσελάκη δηλώνοντας πώς "ήταν σαρδάμ εν τη ρύμη του λόγου" και με τον γνωστό της εκνευρισμό, είπε στους δημοσιογράφους "τελεία και παύλα, ήταν σαρδάμ " 

Την Θεοδώρα Τζάκρη δυστυχώς και για κακή τους τύχη στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, οι Δημήτρης Οικονόμου και Άκης Παυλόπουλος, και της ζήτησαν αναφερόμενη στη δήλωση του υποψηφίου προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη που αποκάλεσε το ψευδοκράτος στην Κύπρο «κρατίδιο», να τοποθετηθεί.

«Πόσο σοβαρά μπορείς να μιλήσεις για εξωτερική πολιτική 48ωρες με δηλώσεις στο facebook ή με ένα ρηχό δημοσιογραφικό σχολιασμό των κινήσεων του Μητσοτάκη. Η εργαλειοποίηση των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής σε αυτό το διάλογο, γίνεται με κοινή συνθηματολογία και με αναζήτηση των προθέσεων του αντιπάλου», είπε η Τζάκρη και συνέχισε «Αν κάποιος διαφωνεί με τον όρο πατριωτική αριστερά, που ξεκάθαρα βάζει ο κ. Κασσελάκης στο τραπέζι ή αν θεωρεί ότι δεν τίθεται αυτή, τότε να μας εξηγήσει γιατί τα θέματα της άμυνας, ήταν πεδίο πολιτικής επιρροής του αντιπάλου στις πρόσφατες εκλογές και κυρίως κάποιων εξ ημών που μιλούσαν για Πρέσπες  του Αιγαίου». 

Απαντώντας σχετικά, υπενθύμισε ότι ο κ. Φίλης είχε μιλήσει για «Πρέσπες του Αιγαίου», λέγοντας πως το «χωριό είναι μικρό», και όταν «κάποιος μιλάει για διαπλοκή, παρακράτος, ξέρουμε για ποιον μιλάει».

«Τώρα κάποιοι να σιωπούν και να φοράνε τσαρούχια και φουστανέλα μόνο και μόνο για να χτυπήσουν τον Κασσελάκη», και πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά να τύχουν ενδελεχούς εξέτασης στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τη συνάντηση Κασσελάκη με την ΑΔΕΔΥ, υποστήριξε για να καλύψει το ψέμα πώς έγινε «άτυπα» παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστική οργάνωση το διαψεύδει με ανακοίνωσή της, αυτό είναι αδιάφορο για την προκλητική Τζάκρη. Η Τζάκρη υποστήριξε επίσης και ποιος την πιστεύει, πως «εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ήταν στο γραφείο του κ. Κασσελάκη μια μέρα πριν την απεργία».

«Είναι επιπόλαιο, να χαρακτηρίζει κάποιος τον κ. Κασσελάκη αφελή και ότι δεν έχει πολιτικό λόγο» δεδομένης της ακαδημαϊκής του καριέρας και του επιχειρηματικού του στάτους, ανέφερε η Τζάκρη. 

Παρακολουθήστε την :





Βρέθηκε 9άρι πιστόλι στη Λούτσα

 


Πιστόλι 9 χιλιοστών εντοπίστηκε στη Λούτσα, δύο χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εκτέλεσης των έξι Τούρκων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το όπλο εντοπίστηκε πριν από 2-3 ημέρες και αμέσως μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, και εκεί θα διαπιστωθεί αν σχετίζεται με το περιστατικό.

Από την πρώτη εξέταση που έγινε στα εγκληματολογικά δεν εντοπίστηκαν αποτυπώματα.

Αναμένονται τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης.



Να 'χαμε να λέγαμε ο Ανδρουλάκης έκανε ότι υπάρχει κάνοντας κριτική σε Μητσοτάκη

 


Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποδεδειγμένα ότι χειρότερο μπορεί να επιδείξει το ΠΑΣΟΚ, ακατάλληλος για πρόεδρος και ακατάλληλος να κάνει οποιαδήποτε σοβαρή αντιπολίτευση.

Βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να γελοιοποιείται με το νούμερο Κασσελάκης που θέλει να γίνει αρχηγός του, είπε να κάνει ότι υπάρχει και αυτός μήπως τον δουν στα σοβαρά.

Από το βήμα της Βουλής, ο ακατάλληλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης , εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στη κυβέρνηση κι ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος θα καταψηφίσουν το εργασιακό νομοσχέδιο επι της αρχής ενώ δεσμεύτηκε για να γελάει ο κόσμος, ότι όσα προβλέπει για το καθεστώς εργασίας θα καταργηθούν όταν η προοδευτική παράταξη αναλάβει τα ηνία της χώρας. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χωρίς ξεκάθαρα να έχει διαβάσει το νομοσχέδιο, υποστήριξε οι ρυθμίσεις που εισηγείται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο ευνοούν τις συμβάσεις κατά παραγγελία των εργοδοτών ενώ την επέκρινε για βαθιά υποκρισία στο ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας όπου υποστήριξε πώς αλλάζει τον νόμο του κ. Χατζηδάκη καθώς δεν απαγορεύει τη παράλληλη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη χωρίς παραπάνω αμοιβή.

Και επειδή δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο αναφέρθηκε με θράσος και χωρίς να ντρέπεται για τις τριετίες, μιλόντας για εμπαιγμό του κ. Μητσοτάκη λέγοντας οτι η σχετική τροπολογία της κυβέρνησης διαψεύδει όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αφού προβλέπει το προσωρινό ξεπάγωμα μέχρι το 2027 κι υπονόησε δηκτικά: « Γιατί μέχρι το 2027; Μήπως ταυτίζεται με τον εκλογικό κύκλο; Ντροπή, υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού. Αστεία τρικ, συνδυάζετε αυτό το μέτρο με την περίοδο διακυβέρνησής σας. Αφορά μόνο το 40% των εργαζομένων, με τους υπολοίπου τι θα γίνει;»

Για να δείξει ότι είναι σκληρός, πρόσθεσε ότι είναι κοινοβουλευτική απρέπεια να βάζει η κυβέρνηση στην τροπολογία για τις τριετίες και τα μέτρα για Θεσσαλία για να εκβιάσει την ψήφο της αντιπολίτευσης.  «Σαφής η θέση μας για τριετίες, διακριτή από την ΝΔ, καταθέσαμε τροπολογία. Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο», σημείωσε.

Κολλημένος στο επιτελικό κράτος, λέξη που δεν του έχει κάτσει καλά, η έτσι του λένε, έκανε κριτική, λέγοντας πώς είναι σαθρό, αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο επικαλούμενος την ανικανότητα να αντιμετωπίσει τις καταστροφές στη Θεσσαλία . Επανέλαβε την γενικόλογες πρότασή του για ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής που θα αναλάβει Τask Force με ομάδες εργασίας την οποία θα ελέγχει η Βουλή.

Σχολίασε ακόμη με θράσος και ακαταλληλότητα, τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις προκλήσεις για Κύπρο κι ο κ. Μητσοτάκης για ώρες έκανε πως δεν τις άκουσε .Επισήμανε ότι στη χθεσινή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν ανέφερε πουθενά την λέξη Τουρκία, «λες και δεν έχει ονοματεπώνυμο η παράνομη εισβολή. Δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει, δεν ακούει όσα προκλητικά εκστομίζει ο Ερντογάν. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε δεν ακούμε. Ήρεμα νερά και μια Τουρκία που προπαγανδίζει, δεν πάνε μαζί. Εκτός και αν θέλει ο Μητσοτάκης να μιμηθεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος είχε πει ότι η Κύπρος κείται μακράν», ανέφερε και έδειξε για ακόμα μία φορά το πόσο ακατάλληλος για αρχηγός κόμματος είναι.



Κορoνοϊός: Έφτασε στην Ελλάδα η παραλλαγή «Pirola» – Ο κόσμος πρέπει να προσέχει


 

Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA»  για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού :

«Όντως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα covid, και υπάρχουν και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παρόλο που τα περιμέναμε τέλος Οκτώβρη, έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο εύκολη. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν την ιστορία με έναν νέο εμβολιασμό όπως και οι ΗΠΑ. Εμείς είμαστε πολύ πίσω ακόμα, έχουμε και διαφορετικές καιρικές συνθήκες με αυτές τις χώρες, εμείς ακόμα έχουμε καλό καιρό», ανέφερε αρχικά.

Θα έρθει νέο εμβόλιο;

«Το εμβόλιο έχει ξεκινήσει, έχει προχωρήσει, έχουν τελειώσει οι φάσεις, έχουν ασχοληθεί 2 εταιρείες και θα δοθούν οδηγίες στις επιτροπές εμβολιασμού μετά από εισηγήσεις του ΠΟΥ και θα ενημερωθούμε όλοι. Έχουμε ξεκινήσει με το στέλεχος Pirola, που εχει πάνω από 30 μεταλλάξεις, αυτό μας φοβίζει και προβληματιζόμαστε. Ο κορωνοϊός είναι γνωστός στον ιατρικό κόσμο και πλέον μπορούμε να τον διαχειριστούμε σε σχέση με πριν από 2 χρόνια», τόνισε η κ. Παγώνη.




Δρυμιώτης για Κασσελάκη «Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνθρωπος αυτός απέφυγε παντελώς να βγει στα κανάλια και να βγει σε καμία σοβαρή εκπομπή»

 



«Δεν μπορεί το λάθος Κασσελάκη να αποδοθεί στην αϋπνία» σχολίασε ο εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης για τις αναφορές του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «κρατιδίου».

Ο κ. Δρυμιώτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε ειδική αναφορά στην επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να μην βγει στα κανάλια για συνέντευξη.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άνθρωπος αυτός απέφυγε παντελώς να βγει στα κανάλια και να βγει σε καμία σοβαρή εκπομπή. Έχω την εντύπωση ότι κι εσείς πρέπει να του ζητήσατε να βγει», είπε.

«Προστατεύεται επειδή ο άνθρωπος είναι εντελώς ρηχός, δεν το έχετε αντιληφθεί; Φοβάται μην κάνει το λάθος. Και ήδη το έκανε αυτό το λάθος με την Κύπρο», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δρυμιώτης επισημαίνει ότι το λάθος του με την Κύπρο «δεν μπορεί να αποδοθεί στην αϋπνία. Για φανταστείτε να κουβεντιάζει σοβαρά θέματα, όπως ήταν για παράδειγμα ο Τσίπρας, 17 ώρες. Τότε ο Τσίπρας θα έπρεπε να δώσει και τον Παρθενώνα από την αϋπνία του».



Όλη η Κύπρος εναντίον Κασσελάκη για την αθλιότητα περί κρατιδίου

 


Για «ολίσθημα», «ιστορική γκάφα» και «ασυναρτησίες» του επικίνδυνου και ανεύθυνου Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αποκάλεσε το ψευδοκράτος κρατίδιο, κάνουν λόγο τα κυπριακά ΜΜΕ, τα οποία με ειρωνικούς τίτλους εξέφρασαν την έκπληξή τους για την άγνοια του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας ψέματα για την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και για πράγματα που δεν έχουν συμβεί, έκανε πώς ήθελε να υπερασπιστεί, τα εθνικά θέματα, και υγκεκριμένα ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να μην απαντάει στις προκλήσεις του κ. Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού, της, του βόρειου, του κρατιδίου τέλος πάντων του δικού τους, της βόρειας, στην Κύπρο».

Κανένας δεν έχει συμβουλέψει τον αλεξιπτωτιστή της αριστεράς που είναι επικίνδυνος και ανεύθυνος, ότι σε εθνικά θέματα εάν δεν ξέρουμε το ράβουμε και δεν μιλάμε!!!

Τα κυπριακά sites γράφουν για τις άθλιες δηλώσεις Κασσελάκη:

Politis-Φάουλ : Αποκάλεσε κρατίδιο το ψευδοκράτος - Μάζεψε την γκάφα μετά από παρατήρηση δημοσιογράφου (βίντεο)

Φιλελεύθερος-«Αποκάλεσε το ψευδοκράτος "κρατίδιο" ο Κασσελάκης»

Cyprus Times-«Ολίσθημα Στέφανου Κασσελάκη – Αποκάλεσε το ψευδοκράτος "κρατίδιο"»

Sigmalive-«Ασυναρτησίες Κασσελάκη για ψευδοκράτος –"Κρατίδιο…τελοσπάντων"»

Reporter-«Ολίσθημα Κασσελάκη – Αποκάλεσε "κρατίδιο" το ψευδοκράτος».

Alphanews.live-Γκάφα ολκής από Κασσελάκη: Αποκάλεσε το ψευδοκράτος "κρατίδιο"»

Omegalive-«Ανιστόρητη γκάφα Κασσελάκη – Αποκάλεσε "κρατίδιο" το ψευδοκράτος»

Ant1live-«Χαρακτήρισε τουρκικό "κρατίδιο" το ψευδοκράτος στη Κύπρο»

«Τι πειράζει καλέ που δεν έχουν ιδέα; Γράφουν στο Instagram. Ειλικρινά, καλή μας τύχη κι ο Θεός να βάλει το χέρι του…» σχολίασε με ανάρτησή του στο Twiiter, ο Μιχάλης Σοφοκλέους, συνεργάτης του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Εφης Αχτσιόγλου, καλώντας τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακαλέσει τα όσα ανιστόρητα είπε για τα κατεχόμενα.

Αναλυτικά η υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σε δήλωσή της: «Χτες έκανα μια δήλωση για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το Κυπριακό. Σε αυτήν, κάλεσα και τον Στέφανο Κασσελάκη να τοποθετηθεί πάνω στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το ίδιο απόγευμα θα διατύπωνε την καινοφανή άποψη ότι η κατεχόμενη Κύπρος είναι «κρατίδιο τους» ( δηλ. των Τούρκων). Πρόκειται για ένα σοβαρότατο σφάλμα. Σφάλμα που αποκαλύπτει άγνοια για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Πέρα από τα συνθήματα, η πολιτική απαιτεί σοβαρότητα, επάρκεια και γνώση. Και αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο για την εξωτερική μας πολιτική. Φαντάζομαι ο κύριος Κασσελάκης θα ανακαλέσει τη δήλωση του. Για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το καλό όλων μας».



Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με επενδυτές στη Νέα Υόρκη


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με επενδυτές, εκπροσώπους εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων και τραπεζών.

Οι επενδυτές συνεχάρησαν τον Πρωθυπουργό για τη νέα εκλογική νίκη και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προτεραιότητες της νέας κυβερνητικής θητείας, με έμφαση στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Μίλησε ακόμα για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των μισθών και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο κόμβο και σημείο εισόδου ενέργειας, αλλά επιδιώκει να μετατραπεί και σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως μία σταθερή ευρωπαϊκή δημοκρατία, γέφυρα όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, αλλά και του Διαδρόμου Ασίας-Μέσης Ανατολής- Ευρώπης. Επισήμανε ακόμα τη σημασία της συνδεσιμότητας με τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Γειτονία.



Δέκα άτομα συνελήφθησαν στην Τουρκία για τη δολοφονία των έξι Τούρκων στην Λούτσα

 



Στη σύλληψη δέκα ατόμων για την υπόθεση της δολοφονίας των έξι Τούρκων σε ενέδρα θανάτου στη Λούτσα προχώρησαν οι τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANKΑ, 10 μέλη της συμμορίας του Μπαρίς Μπογιούν συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια εφόδων που έκανε η αστυνομία σε σπίτια στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για ενέργειες που προετοιμάζονταν να κάνουν στην Κωνσταντινούπολη σε αντίποινα για την εξαπλή δολοφονία στην Αρτέμιδα.

Η αστυνομία μάλιστα δημοσίευσε βίντεο με τις εφόδους στα σπίτια των υπόπτων μελών της συμμορίας.


«Για τη δολοφονία 6 μελών της εγκληματικής οργάνωσης Barış Boyun,  ως αποτέλεσμα ένοπλης επίθεσης που έγινε στην Ελλάδα στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, 10 άτομα συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη με την υποψία ότι τα μέλη της οργάνωσης ετοίμαζαν μια ενέργεια ως αντίποινα στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει η ανάρτηση του πρακτορείου.

Από μεριάς του, το αστυνομικό τμήμα Κωνσταντινούπολης που πραγματοποίησε την έφοδο ανακοίνωσε πως τα μέλη της οργάνωσης προετοίμαζαν αντίποινα στην Κωνσταντινούπολη, λόγω της δολοφονίας έξι μελών της εγκληματικής Οργάνωσης Μπαρίς Μπογιούν στην Ελλάδα στις 11 Σεπτεμβρίου 2023.

«Εκτιμήθηκε ότι προετοιμάζονταν να δράσουν. Συνεπώς, προχωρήσαμε σε ταυτόχρονη επιχείρηση που έγινε σε διευθύνσεις στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Κατά την επιχείρηση 10 ύποπτοι συνελήφθησαν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 4 αδήλωτα όπλα, 85 γεμιστήρες, 6 γραμμάρια ναρκωτικών και περίπου 430.000 τουρκικές λίρες.



Τον παραίτησαν από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο πλαστογραφώντας την υπογραφή του

 


Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Γιώργος Κόττης κάτοικος δήμου Μετεώρων.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, παρόλο που είχαν προχωρήσει κανονικά οι διαδικασίες για την υποψηφιότητά του στις εκλογές του Οκτωβρίου, ξαφνικά βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίου.

Όπως αναφέρει, ουδέποτε δήλωσε παραίτηση, ενώ κάνει λόγο ακόμα και για πλαστογράφηση της υπογραφής του.

Καλαμπάκα: Η ανακοίνωση του Κόττη

«Καταγγελία του Γεώργιου Κόττης κάτοικος Καλοχωρίου Δήμου Μετεώρων για πλαστογραφία.

Από την περασμένη άνοιξη με πλησίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Μετεώρων Σωτήρης Παπαχρήστος ζητώντας μου να είμαι υποψήφιος στο συνδυασμό του στις εκλογές του Οκτώβρη. Λόγω της γνωριμίας και επαγγελματικής σχέσης που είχαμε συμφώνησα και δέχθηκα να είμαι υποψήφιος πρόεδρος κοινότητας Καλοχωρίου με το συνδυασμό «Ανοιχτοί Ορίζοντες».

Στα τέλη καλοκαιριού μου ζήτησε να δώσω τα προσωπικά μου στοιχεία για να υποβάλλουν από την ομάδα του στο υπουργείο εσωτερικών την υποψηφιότητά μου, όπως και έκανα. Μάλιστα μου ζήτησαν να σημειώσουν και κάποιες πληροφορίες για εμένα για να βγει και η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου στα τοπικά Μέσα όπως έγινε για όλους του άλλους υποψηφίους του συνδυασμού.

Παρόλα αυτά οι μέρες περνούσαν και τέτοια ανακοίνωση δεν έβγαινε. Στις ερωτήσεις μου «πότε θα με ανακοινώσουν» ο επικεφαλής με καθησύχαζε και έλεγε ότι σύντομά θα γίνει.

Έρχεται η ώρα που ανακηρύσσονται από το πρωτοδικείο οι συνδυασμοί και δεν βλέπω το όνομά μου. Σε επικοινωνία που είχα με το Αντώνη Τούλα, που είναι υποψήφιος στο συνδυασμό μού είπε ότι πρέπει να αποχωρήσω από τον συνδυασμό γιατί αντιδρούσαν κάποιοι άλλοι. Τους κατονόμασε μάλιστα. Σε επικοινωνία μου με το Σωτήρη Παπαχρήστο μου είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα και ότι θα με έπαιρνε πίσω όταν μάθαινε τι έγινε. Από τότε ούτε με πήρε, ούτε απαντά στα τηλεφωνήματά μου.

Εγώ πήγα με δικηγόρο στο πρωτοδικείο Τρικάλων ρώτησα να μάθω γιατί δεν είμαι στους υποψηφίους του συνδυασμού και εκεί μου είπαν: «εσύ δεν είσαι γιατί παραιτήθηκες» και μου έδωσαν ένα έγγραφο με το όνομά μου το οποίο έλεγε ότι παραιτούμαι για προσωπικούς λόγους. Έπεσα από τα σύννεφα. Πάνω στο χαρτί υπήρχαν δύο υπογραφές, ανόμοιες μεταξύ τους, που υποτίθεται ότι ήταν δικές μου, όπως και η σφραγίδα ενός δικαστικού επιμελητή, του Νικολάου Τσιακάρα.

Τον κάλεσα και τον ρώτησα επί λέξει: «είμαι ο Γεώργιος Κόττης, με γνωρίζεις;», μου απαντάει «όχι» και τον ρωτώ ποιος του έδωσε το συγκεκριμένο έγγραφο για να το πάει στο πρωτοδικείο.

Μου απάντησε ότι το πήρε από τη δικηγόρο Πέρυ Χαρτοπούλου. Επικοινώνησα με την κυρία Χαρτοπούλου και τη ρώτησα τα ίδια. Αυτή μου είπε ότι από το συνδυασμό τής ζητήθηκε να συντάξει μια αίτηση παραίτησης, τη συνέταξε, την άφησε στο συνδυασμό και όταν μετά τη ρώτησαν αν γνωρίζει κάποιο επιμελητή τους συνέστησε το συγκεκριμένο (τον Νικόλαο Τσιακάρα) και η ίδια την έδωσε σε αυτόν. Πρέπει να πω ότι όταν τη ρώτησα: «Ο Σωτήρης» Παπαχρήστος στο ζήτησε(να συντάξεις την αίτηηση);» απάντησε «Ναι, και την άφησα στο συνδυασμό. Δεν εβαλα εγώ καμία υπογραφή».

Ετσι εγώ βρέθηκα ξεκρέμαστος, παραπλανημένος, εξαπατημένος και αναρωτιέμαι για ποιο λόγο.

Ποιος έδωσε την εντολή να συνταχθεί αυτό το πλαστό έγγραφο;

Ποιος το υπέγραψε πλαστογραφώντας την υπογραφή μου;

Γιατι ενώ δεν υπήρχε γνήσιο υπογραφής δεν το «είδε» ούτε η κυρία Χαρτοπούλου που το έδωσε στον επιμελητή, ούτε οι αρμόδιοι στο πρωτοδικείο που το παρέλαβαν και με εξαίρεσαν από το συνδυασμό;

Όλοι εκείνοι που συνέβαλαν σε αυτή την απαράδεκτη και παράνομη πράξη προσβάλλοντας και εκθέτοντας τόσο εμένα αλλά και την οικογένειά μου στην τοπική κοινωνία του χωριού μου αλλά και ολόκληρου του δήμου θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Έχω ήδη κινηθεί νομικά και ο καθένας που φέρει την παραμικρή ευθύνη θα λάβει την τιμωρία που του αξίζει».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Γαλλία : Έβαλαν χειροπέδες σε 14χρονο εν ώρα μαθήματος μετά από καταγγελία για bullying

 


Σε σύλληψη ενός 14χρονου αγοριού εν ώρα μαθήματος προχώρησε η αστυνομία στη Γαλλία, ύστερα από καταγγελία για εκφοβισμό, με την κυβέρνηση να επικροτεί την αντίδραση των Aρχών.

Η γαλλική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη σύλληψη ενός έφηβου αγοριού κατά τη διάρκεια μαθήματος επειδή φέρεται να εκφόβιζε τρανς συμμαθητή του. Ωστόσο, η πρωτοφανής αυτή ενέργεια εξόργισε πολλούς μαθητές και γονείς, παρά την ευρεία υποστήριξη για την πάταξη του σχολικού εκφοβισμού, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Τη Δευτέρα το 14χρονο αγόρι βρέθηκε με χειροπέδες και αποβλήθηκε από την τάξη του, στο προάστιο Aλφορβίλ του Παρισιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η σύλληψη έγινε «σε συμμόρφωση» με τις πολιτικές εναντίον των καταχρηστικών συμπεριφορών και είχε στόχο να στείλει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στους μαθητές που εκφοβίζουν.

«Με αυτόν τον τρόπο θα βάλουμε τέλος σε αυτή τη μάστιγα της παρενόχλησης. Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας», δήλωσε.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η απόφαση για τη σύλληψη του αγοριού «βασίστηκε στη φύση των εξαιρετικά σοβαρών απειλών, που απαιτούσαν επείγουσα κράτηση».

Το φερόμενο ως θύμα, που βρίσκεται στη διαδικασία φυλομετάβασης και φοιτά σε διαφορετικό σχολείο, στοχοποιήθηκε με σχόλια όπως «Θα σου κόψουμε τον λαιμό» και «Απεχθάνομαι τον τύπο σου», «Πήγαινε να πεθάνεις, πήγαινε να αυτοκτονήσεις».

Ένας 14χρονος μαθητής που ήταν μάρτυρας της σύλληψης δήλωσε στο AFP ότι «ο διευθυντής χτύπησε την πόρτα και μας ανακοίνωσε ότι γίνεται σύλληψη. Οι αστυνομικοί μπήκαν μέσα, του έπιασαν τα χέρια και φόρεσαν χειροπέδες στον συμμαθητή μας».

Λίγες ημέρες πριν αποκαλύφθηκε ότι εκπαιδευτικοί είχαν στείλει απειλητική επιστολή στους γονείς ενός αγοριού που είχαν καταγγείλει πως το παιδί τους εκφοβιζόταν επί μήνες από συμμαθητές του, λέγοντας ότι οι δημόσιες δηλώσεις τους με τις οποίες διαμαρτύρονταν για τον εκφοβισμό ήταν «απαράδεκτες» και τους προέτρεπαν να υιοθετήσουν μια «εποικοδομητική» στάση. Το αγόρι, που αναγνωρίστηκε ως ο Νικολά, 15 ετών, αυτοκτόνησε αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου, σε προάστιο του Παρισιού, μία ημέρα αφότου οι μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, χαρακτήρισε την επιστολή «ντροπιαστική» και υποσχέθηκε «επαγρύπνηση» σχετικά με τους κινδύνους του εκφοβισμού.



Βίντεο καταγράφει εμπρησμούς στην Πάρνηθα στις 23 Αυγούστου




Βίντεο-ντοκουμέντο του «Up Stories» καταγράφει τη στιγμή που ξεσπούν φωτιές από εμπρησμό στην Πάρνηθα, στις 23 Αυγούστου, αποτυπώνοντας την πορεία του μετώπου.

Στο βίντεο φαίνονται φωτιές που ξεσπούν μακριά από το κύριο μέτωπο της Πάρνηθας.

Δείτε το βίντεο:


«Το βίντεο παρουσιάζει λεπτό προς λεπτό και πιο συγκεκριμένα από τις 21:30 (23/8) περίπου μέχρι και τις 07:30 το πρωί (24/8) την επέλαση του πύρινου μετώπου που ξεκίνησε από τη Φυλή Αττικής και ταξιδεύοντας μέσα από την χαράδρα της Ι.Μ Κλειστών έφτασε έως την Πάρνηθα [...]».

Τεράστια εντύπωση προκαλεί η εμφάνιση νέων εστιών εκατοντάδες μέτρα μακριά από την κύρια εστία και κόντρα στην φορά του ανέμου σε 3 χρονικά σημεία του βίντεο (0:40, 1:02 και 1:35)».



Δίμηνη αναστολή λειτουργίας για το Καζίνο Λουτρακίου, οριστικό λουκέτο στο Καζίνο Ρίου

 


Δίμηνη αναστολή λειτουργίας για το Καζίνο Λουτρακίου λόγω οφειλών αποφάσισε η Επιτροπή Παιγνίων σε σημερινή της συνεδρίαση, ενώ οριστικό λουκέτο με οριστική ανάκληση της άδειας μπήκε για το Καζίνο Ρίου.

Αναλυτικά, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) εφαρμόζοντας τη νομοθεσία αποφάσισε έπειτα από σχετική εισήγηση την προσωρινή ανάκληση της άδειας του Καζίνο Λουτρακίου λόγω οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο (σ.σ. οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών άνω των δύο μηνών επιφέρουν αναστολή άδειας βάσει των διατάξεων του ν. 4512/2018).

Ως γνωστόν τα συσσωρευμένα χρέη του καζίνο ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 103 εκατ. ευρώ αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, υπάρχουν οφειλές ύψους 46 εκατ. ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο (φόροι, πρόστιμα κ.λπ.), 14 εκατ. ευρώ σε δάνεια, 10 εκατ. εμπορικές υποχρεώσεις, 16 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς εργαζομένους και περίπου 10 εκατ. ευρώ προβλέψεις για εκκρεμοδικίες (doValue).

Αντίστοιχα, έπειτα από το ναυάγιο με τον νέο επενδυτή, το Καζίνο Ρίουοδηγείται σε οριστικό κλείσιμο. Η Επιτροπή αποφάσισε την οριστική ανάκληση της άδειας και πρόστιμο 200.000 ευρώ για το καζίνο στο Ρίο, που αποτελεί ποινή η οποία που προβλέπεται σε περίπτωση οριστικής ανάκλησης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μετά την οριστική ανάκληση προβλέπεται διαδικασία για την επαναπροκήρυξη της άδειας με στόχο την εξεύρευση νέου ιδιοκτήτη.

Σημειώνεται πως χθες η Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) έδωσε στη δημοσιότητα μελετή με την οποία αποτυπώνεται η οικονομική κατάσταση των εν λειτουργία 10 καζίνο της χώρας, προαναγγέλοντας διαβούλευση με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της αγοράς και των προβληματικών καζίνο.

Στο report που υπογράφει ο πρόεδρος της EEEΠ, Δημήτρης Ντζανάτος, αναφέρεται πως η στρατηγική της Επιτροπής για τα καζίνο στηρίζεται στη αρχή της Βιωσιμότητας και για το λόγο αυτό επεξεργάζεται δέσμη προτάσεων και δράσεων ενώ θα διαβουλευτεί με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως για να εξυγιανθεί και να ανακάμψει ο κλάδος, χρειάζεται γενική και ειδική για κάθε επιχείρηση αναδιάρθρωση (restructuring). Σε αυτό το σημείο Πολιτεία και ΕΕΕΠ μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν με περιορισμό αναχρονιστικών δεσμεύσεων, με παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές, αναφέρει η ΕΕΕΠ, πρέπει να γνωρίζουν ότι απαιτούνται νέες επενδύσεις και ορθολογική διαχείριση, αναφέρει η μελέτη.


newmoney.gr



Γεωργιάδης : «Όλα όσα ειρωνεύονταν οι Αριστεροί τόσα χρόνια, τα υποστηρίζει ο Στέφανος»

 



«Όλα όσα ειρωνεύονταν οι Αριστεροί τόσα χρόνια, τα υποστηρίζει ο Στέφανος» έγραψε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ανεβάζοντας βίντεο από παλαιότερη ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Ολόκληρη η ανάρτηση Γεωργιάδη:

«Ο Στέφανος Κασσελάκης πολύ έξυπνα δεν κάνει καμία πολιτική δήλωση έως ότου καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος. Όμως πραγματικά τί να πρωτοσχολιάσει κανείς σε αυτό το βίντεο; Ότι το να φεύγουν τα παιδιά μας έξω είναι η λύση για την Ελλάδα; Ότι η νοοτροπία που θα πάρουν στις επιχειρήσεις έξω πρέπει να μεταφερθεί στην Ελλάδα; Ότι η οικονομία μας πρέπει να είναι ανταγωνιστική; Ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους κλπ;Όλα όσα ειρωνεύονταν οι Αριστεροί τόσα χρόνια, τα υποστηρίζει ο Στέφανος….».




ΣΥΡΙΖΑ: Στοχοποίηση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» - Γεωργιάδης: Ζήτησα επειγόντως έρευνα από την Επιθεώρηση Εργασίας

 


Ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος μαίνεται, και επηρεάζει ανθρώπους που προσπαθούν, απλώς, να κάνουν τη δουλειά τους.

Εδώ και μέρες οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» έχουν στοχοποιηθεί, δεχόμενοι επιθέσεις είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη. Το γεγονός αυτό καταγγέλλουν σε σημερινή τους ανακοίνωση, η οποία προκάλεσε και την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη. «Η καταγγελία των εργαζομένων ⁦@stokokkino1055⁩ είναι ιδιαιτέρως σοβαρή. Το πάσης φύσεως bullying κατά των εργαζομένων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και θα ζητήσω η Επιθεώρηση Εργασίας να επιληφθεί αυτής της κατάστασης. Οι Εκλογές τους δεν είναι λόγος να παρανομούν» έγραψε στο Twitter.





Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» αναφέρουν:

«Τις τελευταίες ημέρες, οι εργαζόμενοι/ες στον Ρ/Σ 105.5 Στο Κόκκινο -και ευρύτερα στα Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ- βρεθήκαμε παρά τη θέλησή μας μπλεγμένοι στο τοξικό κλίμα που δυστυχώς έχει κυριαρχήσει εν όψει της επαναληπτικής εκλογής για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σειρά αναρτήσεων στοχοποιούμαστε συνολικά ή επιλεκτικά ότι υποστηρίζουμε τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, μαζί με χαρακτηρισμούς που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την κουλτούρα του προοδευτικού κόσμου και οι οποίοι προέρχονται εμφανώς από ανθρώπους που δεν ακούν τον σταθμό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι γράφτηκε πως μεροληπτεί συνάδελφος που εργάζεται στο τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού!

Πιθανότατα για κάποιους δεν αποτελεί πρόβλημα, προκειμένου να οξύνουν το κλίμα, να παίζουν με τις δουλειές ανθρώπων.

Από την πλευρά μας υπενθυμίζουμε τα εξής:

Οι εργαζόμενοι/ες, δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι, στο Κόκκινο ασκούμε τη δουλειά μας με απόλυτο επαγγελματισμό και με συναίσθηση των ιδιαιτεροτήτων του σταθμού. Ήμασταν εδώ παλιά, καλύπτοντας σημαντικές στιγμές, μεγάλες νίκες και ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τεράστια γεγονότα από τη σκοπιά μιας πραγματικής ενημέρωσης χωρίς fake news και διαστρεβλώσεις, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες και καταβάλλοντας προσπάθειες πέραν των συμβατικών επαγγελματικών μας υποχρεώσεων.

Είμαστε εδώ σήμερα και θα είμαστε και αύριο.

Οι προσωπικές απόψεις του καθενός και της καθεμίας από εμάς δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο προγραφών και απειλών. Όπως κάναμε πάντα, θα υπερασπιστούμε τη δουλειά μας και κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που την κάνει, με τη συλλογική μας δύναμη.

Καλούμε κάθε έναν και κάθε μία που μετέρχεται τέτοιων μεθόδων να μην στρέφει την τοξικότητά του εναντίον εργαζομένων».

Ο Γεωργιάδης διάβασε την ανακοίνωση των εργαζομένων στη Βουλή - Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ 

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Άδωνις Γεωργιάδης έφερε στη Βουλή την ανακοίνωση των εργαζομένων στο «Κόκκινο». Κατά την διάρκεια της συζήτησης για το εργασιακό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας παρενέβη και διάβασε την ανακοίνωση. 

«Ζήτησα από ανεξάρτητη αρχή της επιθεώρησης εργασίας να κάνει επειγόντως έρευνα για τα φαινόμενα μπούλινγκ κατά των εργαζομένων στο σταθμό. Αδιανόητο μια εσωκομματική διαδικασία να στρέφεται κατά των εργαζομένων. Δεν γίνεται η μια ή η άλλη πλευρά να απειλεί τους εργαζομένους με απόλυση. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί», ανέφερε.

Άμεσα αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβριήλ υποβαθμίζοντας το γεγονός, κάνοντας λόγο για πυροτέχνημα. «Δεν προκύπτει από αυτό που διαβάσατε ότι η εργοδοσία έχει κάνει μπούλινγκ στους εργαζόμενους, πυροτέχνημα. Λίγη σοβαρότητα», απάντησε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, δε, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Προ ολίγου επικοινώνησα με την Επιθεώρηση Εργασίας και ζήτησα να γίνει άμεσα έλεγχος στο ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο” και σε όλα τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι πριν από λίγο οι εργαζόμενοι "Στο Κόκκινο” ανήρτησαν μία ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλουν bullying κατά των εργαζομένων λόγω των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ με πολύ σοβαρές κατηγορίες».

«Θέλω να υπενθυμίσω» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, «ότι το bullying στον χώρο εργασίας απαγορεύεται από την εργατική νομοθεσία, όπως και κάθε είδους ψυχολογική βία. Γι’ αυτό το λόγο η Επιθεώρηση Εργασίας άμεσα θα ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας όλων των κομματικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ και το αν ευσταθούν οι καταγγελίες των εργαζομένων, ότι εν μέσω των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν την ευκαιρία κάποιοι να ασκήσουν ψυχολογική βία στους εργαζομένους τους».

Απαντώντας, ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Πιστεύω να το κάνετε και σε ιδιοκτησία σας, η οποία απ’ ό,τι είδα με σημερινό πρωτοσέλιδο "κατηγορείται" ότι υπήρχαν απλήρωτα δεδουλευμένα και απλήρωτες αποζημιώσεις».

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Είστε μάλλον ανενημέρωτος για την υπόθεση που ανέφερε η εφημερίδα "Δημοκρατία", που είναι επανάληψη παλαιότερου δημοσιεύματος του "Μακελειού" του κυρίου Στέφανου Χίου. Προσέφυγα τότε στη Δικαιοσύνη κατά του κ. Χίου. Ο κ. Νάτσιος στη Βουλή μου ζήτησε και συγγνώμη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο εργαζόμενος έκανε και σε μένα αγωγή και μήνυση. Αθωώθηκα και η υπόθεση δεν με αφορά».

Και κατέληξε ο υπουργός Εργασίας: «Θέλω τη δημόσια στήριξή σας στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον έλεγχο που θα κάνω επειγόντως αύριο. Ξεκαθαρίζω ότι κανένας εργαζόμενος επί θητείας μου δεν θα μένει απροστάτευτος στο εργασιακό μπούλινγκ για οποιοδήποτε πρόβλημα. Και επαναλαμβάνω: Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι πρόσχημα για μπούλινγκ στους εργαζόμενους».



Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες

 



Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης νέων ταυτοτήτων με τα ραντεβού στα Αστυνομικά Τμήματα να ξεκινούν ακόμη και από την ίδια μέρα.

Η ειδική πλατφόρμα θα ανεβεί στο gov.gr, ενώ μετά την αίτηση για έκδοση νέας ταυτότητας, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει sms στο κινητό του τηλέφωνο όπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού. 7-10 μέρες μετά θα ενημερώνεται εκ νέου με sms για την παραλαβή της.

Σημειώνεται πως το κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων – που θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας – θα ανέρχεται στα 10 ευρώ, θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά και η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων θα είναι τα 10 χρόνια.

Θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα πληρώνουμε διπλά τη νέα ταυτότητα και αυτό αφορά τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας.

Πιο αναλυτικά, στην εμπρόσθια όψη θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου, ενώ στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων.

Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Πολλοί σπεύδουν το τελευταίο διάστημα για να ανανεώσουν τις ταυτότητές τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026 και μετά θα ισχύουν μόνο οι νέου τύπου ταυτότητες και καμία άλλη.



Ομιλία του Πρωθυπουργού στην 78η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

 


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 78η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Κύριε Πρόεδρε, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, κυρίες και κύριοι,


Το θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης απαιτεί από εμάς να «επιταχύνουμε τη δράση … για την ειρήνη, την ευημερία, την πρόοδο και τη βιωσιμότητα για όλους». Πρόκειται για έναν αξιέπαινο στόχο, ο οποίος θα έλεγα ότι έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα από ποτέ. Αλλά πρέπει επίσης να αναρωτηθώ αν αυτό είναι αρκετό.


Θέτω το ερώτημα αυτό όχι επειδή θέλω να δοκιμάσω την υπομονή αυτής της Συνέλευσης, αλλά κυρίως επειδή, παρόλο που οι συλλογικές, πολυμερείς λύσεις μπορούν και συχνά κάνουν τη διαφορά, μού φαίνεται ότι ακόμα πάρα πολλές από αυτές τις λύσεις υπολείπονται των φιλοδοξιών μας. Οι διακηρύξεις μας δεν είναι ποτέ απόλυτα εφάμιλλες των ενεργειών μας και τα επιτεύγματά μας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας.


Είναι σαν, σε αυτά τα Ηνωμένα Έθνη, τα Έθνη να μην είναι αρκετά Ενωμένα.


Αυτό, για εμένα, είναι ξεκάθαρο σε δύο βασικούς τομείς: την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διαχείριση της μετανάστευσης, οι οποίοι θα βρεθούν στο επίκεντρο της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.


Εάν εκλεγεί, η Ελλάδα θα καταστήσει το κλίμα και τη μετανάστευση κεντρικούς άξονες της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μαζί με τον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Θα το κάνουμε αυτό γιατί, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, η σημερινή συλλογική προσέγγιση της παγκόσμιας κοινότητας και στα δύο ζητήματα δείχνει ότι υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη ρητορική και την υλοποίηση της πολιτικής.


Όταν έχουμε ζήσει ένα καλοκαίρι σαν αυτό του 2023 -το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά- και όταν συνεχίζουμε να μιλάμε αντί να αναλαμβάνουμε δράση για την αντιμετώπιση των κύριων κινητήριων δυνάμεων πίσω από την παράνομη μετανάστευση, ή ακόμα και για την εφαρμογή των υφιστάμενων διακρατικών συμφωνιών, στην πραγματικότητα αποτυγχάνουμε.


Κυρίες και κύριοι, πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά από κοινού για να το αλλάξουμε αυτό.


Πριν από 12 μήνες, από αυτό το βήμα, προειδοποίησα ότι χωρίς πολυμερή συνεργασία οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν σύντομα ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση. Δώδεκα μήνες μετά, αυτή η νέα πραγματικότητα είναι, δυστυχώς, εδώ.


Αυτό το καλοκαίρι πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνες και κατολισθήσεις έπληξαν τον ευρωπαϊκό Νότο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο, προκαλώντας πρωτοφανείς καταστροφές στην περιοχή, από τη Σλοβενία έως την Λιβύη, από την Ιταλία έως την Ελλάδα.


Για τους Έλληνες, αυτό ήταν περισσότερο έκδηλο στον Έβρο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας μου, όπου η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαινόταν αδιάκοπα επί σχεδόν δύο εβδομάδες.


Συνολικά 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες έχασαν τα σπίτια και τα μέσα βιοπορισμού τους. Μια έκταση μεγαλύτερη σε μέγεθος από αυτή την πόλη, τη Νέα Υόρκη, έγινε στάχτη. Επτακόσιοι πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη έδωσαν γενναία μάχη για να περιορίσουν αυτή τη mega-φωτιά, αλλά δεν μπορούσαν να την τιθασεύσουν.


Και, σαν να μην έφτανε αυτό, 10 ημέρες αργότερα η Ελλάδα επλήγη από την καταιγίδα «Daniel». Στην περιοχή της Θεσσαλίας, στα κεντρικά της χώρας, έπεσε διπλάσια βροχή σε μια ημέρα από όση πέφτει στο Λονδίνο σε έναν ολόκληρο χρόνο.


Ήταν η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Ο «Daniel» χάραξε ένα καταστροφικό πέρασμα, όχι μόνο από τη χώρα μου αλλά και από τη Λιβύη. Έπληξε τη παραθαλάσσια πόλη της Ντέρνα, όπου ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται τώρα σε δεκάδες χιλιάδες.


Οι επιπτώσεις αυτών των φαινομένων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο είναι πρωτοφανείς. Ζωές χάνονται, επιχειρήσεις καταστρέφονται, για κάποιες κοινότητες τα πάντα ανατρέπονται, η κοινωνική συνοχή υπονομεύεται, τα εύθραυστα οικοσυστήματα των πιο πολύτιμων βιοτόπων μας τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο.


Δέχομαι, φυσικά, ότι η κλιματική κρίση δεν αποτελεί άλλοθι για τα πάντα. Αλλά η επιστήμη το λέει ξεκάθαρα: οι πρωτόγνωρες θερμοκρασίες, που τροφοδοτούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, δημιουργούν τις συνθήκες που προκαλούν αυτά τα καταστροφικά συμβάντα.


Αυτό δεν αποτελεί πια μια κρίση που αφορά τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες ή τον Παγκόσμιο Νότο. Η δική μας πολύ άνιση μάχη με τη φύση διεξάγεται τώρα κατά μήκος του ευρωπαϊκού Νότου, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο.


Αυτή, κυρίες και κύριοι, είναι η νέα πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή.


Η Ελλάδα, και οι πολλοί φίλοι και γείτονές μας που βρέχονται από τη Μεσόγειο, αντιμετωπίζουν πλέον παρόμοιες προκλήσεις με τις χώρες που έχουν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» της κλιματικής κρίσης. Και, όπως αυτές οι χώρες, χρειαζόμαστε μια πολύ πιο συντονισμένη απάντηση.


Στην Ελλάδα, έχουμε διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την άμβλυνση των συνεπειών: ψηφίσαμε τον πρώτο μας κλιματικό νόμο και προωθούμε φιλόδοξες προτάσεις για την απαλλαγή των νησιών μας από τις πηγές εκπομπών άνθρακα. Συνεργαζόμαστε με πολυεθνικές εταιρείες στην επιδίωξη πράσινων τεχνολογιών. Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου, με δεδομένο το φυσικό μας πλεονέκτημα που είναι ο άνεμος, ο ήλιος και η θάλασσα, οι δυνατότητες είναι τεράστιες.


Και όμως, ενώ ενεργούμε αποφασιστικά για τον μακροπρόθεσμο μετριασμό των επιπτώσεων, είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι διότι βραχυπρόθεσμα δεν δίνουμε αρκετή έμφαση στην προσαρμογή, μολονότι η ανάγκη να γίνουμε πιο ανθεκτικοί συνιστά αλλαγή για το σήμερα, όχι για το αύριο. Εξάλλου, αυτή η κρίση είναι ήδη εδώ, επηρεάζει ήδη τις ζωές μας και έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας.


Αυτό συνιστά αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο από πλευράς πολιτικής αλλά και στο μέτωπο της διάθεσης οικονομικών πόρων. Ξοδεύουμε «ψίχουλα» για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας. Έχουμε δύο ταμεία των οποίων οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει.


Για τον λόγο αυτό, αυτή την εβδομάδα έστειλα επιστολές στους ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, οι οποίες μαζί με την Ελλάδα αποτελούν την ομάδα κρατών EU-Med 9.


Στην επιστολή μου πρότεινα δύο λύσεις, βραχυπρόθεσμα, για το ζήτημα της προσαρμογής: πρώτον, να αναγνωρίσουμε ότι οι περιστάσεις απαιτούν πλέον να δράσουμε εκτός του μακροπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Και, δεύτερον, να ηγηθούμε των προσπαθειών σε ολόκληρη την ΕΕ για τον καθορισμό και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, με τους κατάλληλους πόρους, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι.


Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την Ευρώπη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ευρωπαϊκός Νότος και η Βόρεια Αφρική δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Καναδάς αυτό το καλοκαίρι, ή άλλες χώρες όπως το Πακιστάν το περασμένο καλοκαίρι, όταν και αυτό επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες.


Γι’ αυτό καλώ για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή». Ένα forum όπου θα μπορούμε να παράγουμε νέα συλλογική σκέψη, ανανεωμένη συνεργασία, να προσφέρουμε πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα, προτού να είναι πολύ αργά.


Επενδύοντας περισσότερο, για παράδειγμα, στην κοινή χρήση νέων τεχνολογιών για προηγμένη πρόγνωση και μοντέλα για μετεωρολογικά φαινόμενα, ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, με μεγαλύτερη ακρίβεια, πώς θα εκδηλωθούν αυτά τα φαινόμενα, από πού προέρχονται οι πλημμύρες και πού εξαπλώνονται οι πυρκαγιές.


Επομένως, θα επιδιώξουμε τη συγκρότηση μιας συμμαχίας για την προσαρμογή στο πλαίσιο της ερχόμενης συνόδου για το κλίμα, COP28, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επειδή μόνο μέσα από τη συνεργασία μας μπορούμε να κάνουμε πραγματική διαφορά, αντλώντας διδάγματα ο ένας από τον άλλον, αλλά και ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές και λύσεις.


Πάρτε για παράδειγμα τον αριθμό έγκαιρης ειδοποίησης «112», για έκτακτες περιστάσεις, που διαθέτει η Ελλάδα. Δεν υφίστατο κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές πριν από πέντε χρόνια. Μια ολόκληρη παραθαλάσσια πόλη καταστράφηκε και περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μάθαμε από αυτό το λάθος, το διορθώσαμε και αυτό το καλοκαίρι το «112» διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωής.


Τι διαφορά θα έκανε άραγε ένας τέτοιος αριθμός, έκτακτης ανάγκης, στο Μάουι, κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στη Χαβάη, ή στη Λιβύη για παράδειγμα; Είναι ακριβώς αυτού του είδους οι λύσεις, χωρίς μεγάλο κόστος, που αντιπροσωπεύουν το είδος της τεχνολογικής προσαρμογής που χρειαζόμαστε, σε παγκόσμιο επίπεδο, για το μέλλον. Μια απλή ιδέα που, όμως, σώζει ζωές.


Όλα αυτά είναι καίριας σημασίας, καθώς, στο τέλος της ημέρας, η πρωταρχική υποχρέωσή μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,


Επιτρέψτε μου να στραφώ στη δεύτερη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, τη μετανάστευση.


Η χώρα μου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης. Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει παράσχει καταφύγιο και προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Η ακτοφυλακή μας έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα.


Θα είμαι ξεκάθαρος: η Ελλάδα πάντοτε θα είναι μία ανοιχτή και φιλόξενη χώρα για όσους διαφεύγουν από διωγμούς και βία, καθώς και για τους οικονομικούς μετανάστες που αναζητούν ένα νέο μέλλον μέσω νόμιμων οδών. Εξάλλου, η οικονομία μας αναπτύσσεται και πάλι, προσελκύουμε σημαντικές επενδύσεις από το εξωτερικό και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης στη χώρα μου. Ωστόσο, πρέπει να καλύψουμε αυτές τις κενές θέσεις εργασίας με τους δικούς μας όρους, όχι με αυτούς που θέτουν οι εγκληματικές συμμορίες.


Γι’ αυτό είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί για να προχωρήσει σε μια πολύ πιο εμπεριστατωμένη και συντονισμένη προσέγγιση. Μία προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα την εμπορία ανθρώπων και τη διακίνηση μεταναστών, και θα προωθεί νόμιμες οδούς μετακίνησης.


Όσον αφορά τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές και κλιματικές εξελίξεις στην πηγή, στις χώρες προέλευσης αλλά και στις χώρες διέλευσης.


Αυτό σημαίνει περισσότερες ειδικά σχεδιασμένες, καινοτόμες, πολυμερείς συνεργασίες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες στους τόπους προέλευσης. Κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει το σπίτι του και να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να βρει δουλειά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.


Στην πράξη μιλάμε για επενδύσεις στις υποδομές, στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Όλα αυτά μπορούν να μειώσουν τη φτώχεια, την ανεργία και την ανισότητα. Πρόκειται επίσης για τη δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων, πάντοτε προωθώντας παράλληλα τη χρηστή διακυβέρνηση και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών.


Κυρίες και κύριοι,


Όσον αφορά τη μετανάστευση, η πολιτική της Ελλάδας είναι αυστηρή αλλά δίκαιη. Επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών επιστροφής. Εστιάζουμε, όμως, και στη διευκόλυνση της ασφαλούς, ομαλής και νόμιμης μετανάστευσης, ενώ παράλληλα εξετάζουμε με ταχύτητα τις αιτήσεις ασύλου.


Αυτό το ζήτημα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Πράγματι, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις σε όλη τη Μεσόγειο ότι η πίεση στα σύνορά μας, δυστυχώς, αυξάνεται πάλι.


Γι’ αυτό τον λόγο η αποτροπή των αναχωρήσεων πρέπει να είναι η αφετηρία. Πρέπει να διαλύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και τα δίκτυά τους, αν θέλουμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους να ξεκινούν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια.


Συνεργαζόμενοι σε διμερές και πολυμερές επίπεδο πρέπει να ενισχύσουμε τους συνοριακούς ελέγχους και τους μηχανισμούς επιτήρησης για τον εντοπισμό και την αναχαίτιση των λαθρεμπόρων και των δραστηριοτήτων τους. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, μέσω της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας, της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών συνοριοφυλακής.


Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε την ικανότητα των αρχών επιβολής του νόμου να ερευνούν και να διώκουν αυτούς που αποκομίζουν κέρδη από την ανθρώπινη απελπισία, και να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα μεταφοράς του χρήματος μέσω της ενίσχυσης των εργαλείων για τον εντοπισμό και τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των διακινητών.


Χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση που να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι διαδρομές λαθραίας διακίνησης. Ταυτόχρονα, όπως είπα, πρέπει να παρέχουμε νόμιμες οδούς μέσω της επανένωσης οικογενειών, των θεωρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και της δυνατότητας μετακίνησης εργαζόμενων, κάτι που η Ελλάδα έχει κάνει με νέες διμερείς συμφωνίες, όπως με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.


Αλλά, πάνω απ’ όλα, αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα στη Μεσόγειο, πρέπει να συνεργαστούμε με τις χώρες-εταίρους μας. Με την Τουρκία, φυσικά, αλλά και τους γείτονές μας στη Βόρεια Αφρική.


Κυρίες και κύριοι,


Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις σχέσεις της Ελλάδας με την γείτονά μας στα ανατολικά, την Τουρκία. Επιτρέψτε μου όμως να το κάνω με ανοιχτό πνεύμα. Αντί να κοιτάζω στο παρελθόν, θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον.


Αναμφίβολα, οι μακροχρόνιες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν. Ωστόσο, οι δύο μεγαλύτερες κοινές μας προκλήσεις, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση, είναι του παρόντος και του μέλλοντος.


Αυτό ακριβώς είπα στον Πρόεδρο Erdoğan στη χθεσινή μας συνάντηση. Δεν πρέπει να υπάρχει παρανόηση, η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο.


Όσον αφορά στην Κύπρο, το Κυπριακό παραμένει, δυστυχώς, στον πυρήνα του, ένα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.


Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη. Είναι θέμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη.


Η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι κύρια προτεραιότητα για την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε απολύτως τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κυρίες και κύριοι,


Σήμερα αναφέρθηκα στις δύο από τις τρεις σημαντικότερες ανησυχίες που μοιραζόμαστε ως παγκόσμια κοινότητα. Επιτρέψτε μου να κλείσω αναφερόμενος εν τάχει στην τρίτη.


Πέρσι, από αυτό το βήμα, οι περισσότεροι από εμάς καταδικάσαμε την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια πράξη απροκάλυπτης επιθετικότητας που κατέρριψε το απαραβίαστο των συνόρων ενός κυρίαρχου κράτους και κόστισε τόσες αθώες ζωές.


Συνολικά, η διεθνής κοινότητα έχει αντισταθεί σθεναρά στην πρόκληση και καταστροφική προσπάθεια του Putin να αναθεωρήσει την Ιστορία. Σήμερα, ωστόσο, η εκτίμηση της Ρωσίας είναι ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι άλλοι εταίροι που στηρίζουν την Ουκρανία, θα χάσουν τελικά το κουράγιο να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα.


Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: αυτό δεν πρέπει να συμβεί και δεν θα συμβεί. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την Ουκρανία, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα εγκαταλείπαμε τις ίδιες τις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σεβασμού στο Διεθνές Δικαίο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τόσους πολλούς σε αυτή την αίθουσα.


Αυτό το μήνυμα εστάλη δυνατά και καθαρά από τους ηγέτες ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων, στις 21 Αυγούστου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της περιφερειακής Συνόδου Κορυφής που φιλοξενήσαμε, μαζί με τον Πρόεδρο Zelenskyy.


Φίλες και φίλοι, κλείνοντας, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είτε για τη διαχείριση της μετανάστευσης, είτε για την καταπολέμηση της απειλής για τον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας, όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες.


Έχουμε πει πολλές φορές ότι η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή. Πραγματικές ηγετικές ικανότητες θα απαιτηθούν από όλους μας. Δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι και να ελπίζουμε σε θαύματα. Έχω την τιμή να ηγούμαι μιας χώρας μεσαίου μεγέθους που προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντιμετωπίσει ζητήματα τεράστιας πολυπλοκότητας. Όμως, ήρθε η ώρα οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες να αναλάβουν δράση και να φέρουν αποτελέσματα.


Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.