Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Αντιεξουσιαστές πήγαν να κάψουν ζωντανό διαδηλωτή και τον έσωσαν αστυνομικοί

 


Υπενθυμίζεται ότι στην συγκέντρωση καλούσε κόσμο και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορώντας για την πανδημία.

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της πορείας των φοιτητών εν μέσω πανδημίας, στο ύψος της πλατείας Συντριβανίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ομάδες κακοποιών αντιεξουσιαστών που δεν έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια, πέταξαν βόμβες μολότοφ και αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που ήταν παραταγμένοι επί της Αγγελάκη και της Εθνικής Αμύνης.

Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από βόμβα μολότοφ που πέταξαν αντιεξουσιαστές για να δολοφονήσουν αστυνομικό.

Τον άτυχο διαδηλωτή γλίτωσαν οι άνδρες των ΜΑΤ που έσβησαν τη φωτιά από το πόδι του για να μην επεκταθεί σε όλο του το σώμα. Ο νεαρός, ο οποίος συνελήφθη, μεταφέρθηκε φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Από τις βόμβες μολότοφ που ερρίφθησαν εκδηλώθηκε φωτιά σε δύο ΙΧ οχήματα αθώων πολιτών τα οποία βρίσκονταν σταθμευμένα επί της οδού Εγνατίας, μπροστά στην πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ.






Συνελήφθη η μητέρα του μαθητή που αρνείται το self test - Είχε αναρτήσει "εμπρηστικό" κείμενο

 



Δέν φτάνει που έκανε ένα σχολείο άνω κάτω, δεν φτάνει που υποκίνησε μαθητές σε επεισόδια, δεν φτάνει που έφερε άσχετους με το σχολείο αρνητές των self test που αυτοαποκαλούνται "θεματοφύλακες", τραμπουκίζοντας καθηγητές και αστυνομικούς, δεν φτάνει που υποκίνησε μαζί με άλλους μαθητές να κάνουν κατάληψη στο σχολείο, αναρτούσε και προκλητικά κείμενα στο facebook!!!

Η μητέρα του μαθητή που δεν πήγε αρνητικό self test στο σχολείο συνελήφθη με εντολή εισαγγελέα επειδή είχε αναρτημένο "εμπρηστικό" κείμενο, στη σελίδα της στο Facebook.

Το προκλητικό κείμενο :

"Το σχέδιο τους είναι να αρπάζουν τα παιδιά σε δομές και να τα διασωληνωνουν.Το δηλώσανε οι ίδιοι τους ότι 1στα 3 παιδιά θα διασωληνωνεται στις ΜΕΘ!Πως το ξέρουν και το δηλώνουν; Δεν σας υποκινεί την περιέργεια", γράφει σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές καλώντας παράλληλα τους γονείς να "αντιδράσουν".

#Γονεις_δραστε_και_αντιδραστε.
Το σχέδιο τους είναι να αρπάζουν τα παιδιά σε δομές και να τα διασωληνωνουν.Το δηλώσανε οι ίδιοι τους ότι 1στα 3 παιδιά θα διασωληνωνεται στις ΜΕΘ!Πως το ξέρουν και το δηλώνουν????
Δεν σας υποκινεί την περιέργεια?
#ΤΙ_ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ_ΛΟΙΠΟΝ?

Χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί με εντολή εισαγγελέα, στην μητέρα που υπέβαλε μήνυση κατά των εκπαιδευτικών επειδή ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο του γιου της στο σχολείο, χωρίς βεβαίωση self test.

Σύμφωνα με το Grtimes.gr αστυνομικοί την συνέλαβαν πριν από λίγο, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασία γιατί είχε αναρτημένο "εμπρηστικό” κείμενο, στη σελίδα της στο Facebook.

Η μητέρα του παιδιού που κατέθεσε μήνυση στον εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου, έχει προχωρήσει σε σειρά παραληρηματικών αναρτήσεων στον προσωπικό της λογαριασμός στο Facebook, για το συγκεκριμένο θέμα.

Νωρίτερα , ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή το περιστατικό στο 1ο ΓΕΛ Ευόσμου ζητώντας να σχηματιστεί δικογραφία σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολίτες που καλούν τους μαθητές να πηγαίνουν στα μαθήματα χωρίς τα απαραίτητα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.






Οι μάρτυρες για το σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ Channel φοβούνται μην έχουν την τύχη του Καραιβάζ

 


Απίστευτα αυτά που συμβαίνουν και αποκαλύπτουν τον υπόκοσμο που βρίσκεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το marketnews.gr, Τόμπρας: ’Κινδυνεύω αν μιλήσω για το ΣΥΡΙΖΑ Channel, είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;’

Κυριάκος Τόμπρας, ο άνθρωπος που εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και των λιβανέζικων κεφαλαίων της CCC για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και το SYRIZA Channel, ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Νίκο Παππά.

Ο κ. Τόμπρας εξέφρασε φόβους ακόμα και για τη ζωή του αν αποκαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από τις αναφορές σε White House. Στις επίμονες ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής να αποκαλύψει ονόματα, δήλωσε ότι κινδυνεύει:

"Με τη ζωή σας ή με αγωγή;", ρώτησε ο βουλευτής της Ν.Δ Δημήτρης Μαρκόπουλος. "Και με τα δύο. Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;" φέρεται να απάντησε ο Κ. Τόμπρας.

Ο ίδιος πάντως φέρεται να είπε πως δεν ήταν ποτέ παρών με φυσική παρουσία σε συνάντηση Νίκου Παππά με Χούρυ ή Καλογρίτσα.

Ποιοι ήταν πίσω από τους κωδικούς White House - White Porsca

Ο μάρτυρας πάντως απέφυγε να αποκαλύψει ποιοι βρίσκονταν πίσω από τους κωδικούς «Λευκός Οίκος» και White Porsca, που αναφέρονται σε e-mail του ίδιου με τον Φουάντ Χούρυ, σύμφωνα τουλάχιστον με τη δικογραφία, διατυπώνοντας φόβο ακόμα και για τη ζωή του.

Ο διάλογος φέρεται να έχει ως εξής:


Σ. Κελέτσης (Πρόεδρος): Ποιοι ήταν white house;


Κ. Τόμπρας: Κινδυνεύω αν πω ονόματα.


Δ. Μαρκόπουλος (ΝΔ):  Με τη ζωή σας ή με  αγωγή;


K. Τόμπρας: Γιατί μόνο με ένα; Και με τα δυο. Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;


Η επαφή Χούρυ – Καλογρίτσα για το ΣΥΡΙΖΑ Channel

Ως προς την επαφή των πλευρών Χούρυ - Καλογρίτσα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμπρας, παραδέχτηκε πως ήταν το πρόσωπο που μεσολάβησε για γνωριστούν οι δύο πλευρές. Φέρεται να υποστήριξε ότι το καλοκαίρι του 2016 οι ιδιοκτήτες του κατασκευαστικού κολοσσού CCC, Χούρυ, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών με στόχο την απόκτηση καναλιού και όπως φέρεται να είπε «ήθελαν εταιρεία φιλική προς στην κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι».

Ο κ. Τόμπρας φέρεται επίσης να ανέφερε πως Χρήστος Καλογρίτσας δεν ήταν ο πρώτος αλλά ο τρίτος επιχειρηματίας στον οποίο απευθύνθηκε για μία σχετική συμφωνία, αναφέροντας πάντα κατά πληροφορίες ότι:  «Ο Καλογρίτσας δεν ήταν ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκα. Ήταν ο τρίτος. Πρώτα πήγα στον Γ. Κουρή και μετά στον Βρυώνη. Απευθύνθηκα πρώτα στον Γ. Κουρή, καθώς είχε εκπομπή στον τηλεοπτικό του σταθμό. Ο Κουρής μου ζήτησε 48ώρες προθεσμία για να μιλήσει με την κυβέρνηση. Τελικά με πήρε και μου είπε: «Δεν μπορώ, δεν με εμπιστεύονται…. Και ο Βρυώνης δεν μπορούσε».


Πηγή : marketnews.gr



Έκδοση οκτώ πιστοποιητικών μέσα σε λίγα λεπτά

 


Από χθες τα ΚΕΠ διασυνδέονται με το Μητρώο Πολιτών έχοντας την δυνατότητα να εκδίδουν αυτόματα οκτώ πιστοποιητικά. Η υφιστάμενη, χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσε από τους πολίτες δύο επισκέψεις στα ΚΕΠ, σταματά. Πλέον, η παραλαβή πραγματοποιείται την ίδια στιγμή με την αίτηση. Τα πιστοποιητικά που μπορεί να ζητήσει ο πολίτης είναι:

Πιστοποιητικό Γεννήσεως επικαιροποιημένο

Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης επικαιροποιημένο

Ληξιαρχική πράξη γέννησης από τον 08/2013 (για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ)

Ληξιαρχική πράξη γάμου από τον 08/2013 (για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ)

Ληξιαρχική πράξη Συμφώνου Συμβίωσης από τον 08/2013 ( για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ)

Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου από τον 08/2013 (για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ)

Πιστοποιητικό Ιθαγένειας (για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ).

Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών εφόσον έχει εκδοθεί για μια φορά (για πρώτη φορά on line από τα ΚΕΠ).

Να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω πιστοποιητικά αποτελούν τον συχνότερο λόγο επίσκεψης πολιτών στα ΚΕΠ αφού για το 2019 είχαν εκδοθεί συνολικά 3.190.790 πιστοποιητικά.



Νέα Δημοκρατία : Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε, στον "τόπο του εγκλήματος"


 


Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε, στον "τόπο του εγκλήματος". Παρουσίασε, όπως το συνηθίζει άλλωστε, μια σειρά από γενικόλογες, ατεκμηρίωτες και εξόφθαλμα υποκοστολογημένες προτάσεις. Προτάσεις που η πραγματική κοστολόγησή τους, όσο είναι εφικτή μέσα στην ασάφεια του κειμένου, ξεπερνά, με συντηρητικούς υπολογισμούς, τα 15 δισ. ευρώ, ενώ, εάν κάποια μέτρα επεκταθούν στη διευρυμένη λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων, υπερβαίνει τα 21 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ:

Μιλάει για νέα χρέη προς Δημόσιο και τράπεζες, ύψους 17 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο έως το τέλος του 2020.

Η αλήθεια είναι ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Αρχή, μετά τις εισπράξεις και τις διαγραφές, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ανήλθαν σε 5,090 δισ. ευρώ το 2020, έναντι 5,116 δισ. ευρώ το 2019 και 7,854 δισ. ευρώ το 2018. Δηλαδή, τα νέα χρέη είναι χαμηλότερα από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν υπήρχαν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αντιγράφει το νέο πρόγραμμα κάλυψης πρώτων υλών για την εστίαση και μιλάει για οριζόντια κάλυψη του 30% των προμηθειών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Να ενημερώσουμε τον κ. Τσίπρα ότι:

το κόστος των εισροών για το 2019, μόνο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έλαβαν ενίσχυση από την τελευταία Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, ανέρχεται σε 31,4 δισ. ευρώ.

Επιδότηση 30% θα σήμαινε ταμειακή εκροή ύψους 9,4 δισ. ευρώ. Εάν περιοριστούν περαιτέρω οι επιλέξιμες επιχειρήσεις, αποκλειστικά στους κλάδους στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, τότε το κόστος ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Μιλάει για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών οριζόντια, για 6 μήνες.

Να ενημερώσουμε ότι τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές είναι περί το 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Ακόμα και εάν περιοριστεί το μέτρο στους πληττόμενους κλάδους, το κόστος για 6 μήνες ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ. Ας ξανακοιτάξει, λοιπόν, την ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνει.

Μιλάει για μη επιστροφή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών.

Μαζί με τον 7ο κύκλο του χρηματοδοτικού εργαλείου, η συνολική ενίσχυση θα ξεπεράσει τα 8,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, προς επιστροφή είναι περίπου το 50%, ήτοι περί τα 4,2 δισ. ευρώ, με αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος το έτος που λαμβάνεται η απόφαση διαγραφής. Ας ξανακοιτάξει, λοιπόν, την ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνει.

Μιλάει για ρύθμιση οφειλών προς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), ξεχνώντας ότι κάποιες από αυτές δεν ανήκουν στο Δημόσιο.

Και αλήθεια, οι συμπολίτες που πλήττονται και έχουν συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες σε αυτούς τους χώρους, π.χ. της ενέργειας ή της κινητής τηλεφωνίας, είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη θεσπίσει το μέτρο των παγίων δαπανών για την κάλυψη συναφών εξόδων που πραγματοποιήθηκαν, με ελάφρυνση από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Μιλάει για επαναφορά του ρόλου του Δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όταν επί ημερών διακυβέρνησής του κατέρρευσε η αξία των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τεράστιο κόστος για τους Έλληνες πολίτες, τους εργαζόμενους και τους επενδυτές.

Να υπενθυμίσουμε δε ότι το Ταμείο, όπως σαφώς ορίζει ο ιδρυτικός του νόμος, και δεν άλλαξε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρά τις 7 τροποποιήσεις επί ημερών του, δεν ανήκει στον δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, και λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Σήμερα βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα λέει...

Μιλάει για κατάργηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας, αποκρύπτοντας ότι αυτός αποτελεί εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019.

Αλήθεια, η χώρα μας δεν θα τηρεί πλέον το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο; Ή συνεπάγεται την εκ νέου ατέρμονη «ηρωική» διαπραγμάτευση, που κατέστρεψε τη χώρα;

Υπόσχεται «κούρεμα» χρέους, θυμίζοντας σε όλους τη «Σεισάχθεια» του 2015, και τη μετέπειτα προσφυγή της χώρας σε νέο μνημόνιο.

Ίσως θα πρέπει να διαβάσει τον νέο νόμο για τη 2η ευκαιρία, που ρητά προβλέπει τόσο «κούρεμα» χρέους όσο και πλήρη διαγραφή χρέους, σε όσους πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό καθεστώς αυστηρών ελέγχων.

Υπόσχεται αποπληρωμή οφειλών σε 120 δόσεις.

Ο υφιστάμενος νόμος για τη 2η ευκαιρία προβλέπει αποπληρωμή σε 240 δόσεις, δηλαδή διπλάσιες από όσες υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, προκύπτει η απορία για το αν θα μειώσει στο μισό τις δόσεις που έχει ήδη ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση.

Υπόσχεται προστασία της κύριας κατοικίας, όταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 27.000 πλειστηριασμοί.

Με τον νέο νόμο προβλέπονται, ρητά, μέτρα προστασίας της 1ης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Συνεπώς, προκύπτει η απορία του τι είναι αυτό που θα επαναφέρει; Ή μήπως κόπτεται για την προστασία της κύριας κατοικίας των στρατηγικών κακοπληρωτών, που επί χρόνια εκμεταλλεύονταν τις αδυναμίες του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου;



Κυρ. Μητσοτάκης: να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται.

 


Απόσπασμα από την εισαγωγική του τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Βαδίζουμε, όπως όλα δείχνουν, στην τελευταία αλλά και στην πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο.

Από τη μία πλευρά έχουμε με το μέρος μας τα εμβόλια, τον καιρό και τα μαζικά τεστ είτε αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες test του ΕΟΔΥ είτε τα εκατομμύρια self-test στην εκπαίδευση και από Δευτέρα στους χώρους εργασίας.

Από την άλλη εχθρός παραμένει η κούραση, όμως, η χαλάρωση στους περιορισμούς δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να φέρει χαλάρωση στην επαγρύπνηση.

Η απειλή παραμένει γιατί τα κρούσματα μπορεί να δείχνουν τάσεις μείωσης και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να σταθεροποιούνται έστω και σε υψηλά επίπεδα αλλά εύκολα το γνωρίζουμε όλοι ότι μπορούν και πάλι να αυξηθούν απειλητικά. Συνεπώς η εγρήγορση συνεχίζεται και έχει τεράστια σημασία να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με υπευθυνότητα στο δρόμο που χαράξαμε, συνδυάζοντας από τη μια την προστασία της υγείας μας με την προσεκτική επαναλειτουργία δραστηριοτήτων στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στην εκπαίδευση. Να αποφύγουμε, δηλαδή, υπερβολές που θα μας ανάγκαζαν να κάνουμε βήματα πίσω.

Και για το λόγο αυτό θα σας παρακαλούσα όλους, πρώτα από όλα τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και όλους τους συναδέλφους, να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Η απειλή παραμένει και γι' αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Γιατί, όπως έχω πει, στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.



Άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδος-Λιβύης για οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών


 


Στην άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για την Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών υπό την ευθύνη των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σύντομα στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Επίσης, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού.

Ο Πρωθυπουργός στον διάλογο με τον οποίο ξεκίνησε η συνάντηση, μεταξύ άλλων, τόνισε: Θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σε σας και στον λιβυκό λαό, στο δύσκολο έργο σας να ανασυγκροτήσετε την πατρίδα σας. Να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους, έτσι ώστε οι ίδιοι οι πολίτες της Λιβύης να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη Λιβύη, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Λιβύη.



Ντελιβεράς παρέδωσε καφέδες στο Κέντρο Υγείας και έκλεψε εμβόλιο covid

 



Όλα συνέβησαν το μεσημέρι της Τρίτης στο Κέντρο Υγείας της Αγίας Παρασκευής.

Στις 16:30, ντελιβεράς πήγε να αφήσει καφέδες στο Κέντρο Υγείας της Αγίας Παρασκευής και έπιασε κουβέντα με τους γιατρούς.

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ είχε φύγει, το νοσηλευτικό προσωπικό διαπίστωσε ότι έλειπε ένα μπουκαλάκι εμβολίου Pfizer.

Το συμβάν καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, ο δράστης αναζητήθηκε και συνελήφθη, χωρίς να βρεθεί το μπουκαλάκι με το εμβόλιο.

Προφανώς και μόλις βρεθεί, εάν βρεθεί το εμβόλιο θα καταστραφεί γιατί έχει χαλάσει και είναι ακατάλληλο για χρήση.



Ήρθαν στα χέρια μαθητές για ένα αρνητή self test και την μητέρα του που υποκίνησαν κατάληψη

 


Το χθεσινό επεισόδιο με την υποκίνηση επεισοδίων απο μητέρα που ήθελε με το έτσι θέλω να κάνει μάθημα το παιδί της χωρίς να κάνει το self test είχε και συνέχεια σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με το voria.gr, ένταση επικράτησε μεταξύ μαθητών έξω από το 1ο ΓΕΛ Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, όπου μερίδα υποκινούμενων μαθητών απέκλεισε την είσοδο στο σχολείο πραγματοποιώντας κατάληψη ενάντια στη διεξαγωγή των self test.



Η πλειοψηφία των μαθητών που ήθελαν να κάνουν μάθημα πίεζαν τους καταληψίες να ανοίξουν το σχολείο για να λειτουργήσει κανονικά και όχι με τηλεκπαίδευση, όπως αποφάσισε ο διευθυντής του σχολείου, ως μία ύστατη λύση για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να μη χαθεί το μάθημα.

Σε μία στιγμή η κατάσταση εκτραχύνθηκε, με μαθητές να πιάνονται κανονικά στα χέρια. Γονείς που ενημερώθηκαν πως το σχολείο τελεί υπό κατάληψη έσπευσαν έξω από το κτήριο, αντιδρώντας στην κίνηση των λίγων υποκινούμενων μαθητών, από κάποιους εγκληματικά ανεύθυνους γονείς και από αυτοαποκαλούμενους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» τόνιζαν πως είναι «αντισυνταγματικό» να σε υποχρεώνουν να κάνεις ιατρική πράξη, εννοώντας το self test.



Τελικά επικράτησε η λογική των πολλών και η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών που ήθελε να κάνει μάθημα έσπασε την κατάληψη και αυτή την ώρα μπαίνουν στον αύλειο χώρο για να κάνουν κανονικά το μάθημα τους.




Νομοσχέδιο για την εργασία: 17 απαντήσεις για τη δήθεν κατάργηση του 8ωρου

 


Στόχος του νέου εργασιακού νομοσχεδίου είναι να προστατεύσει το 8ωρο και το 5νθήμερο, καταπολεμώντας τη «μαύρη εργασία» και τις αδήλωτες υπερωρίες, σύμφωνα με πληροφορίες. Επίσης, θεσμοθετεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγχεται, αν υπάρχουν υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας στις σημερινές συνθήκες αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αδικίες ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες και αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την αυθαιρεσία και την ανομία στο εργασιακό τοπίο, ενώ αποκαθιστά μία αδικία δεκαετιών, καθώς αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα στους εργατοτεχνίτες.

Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι η επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, έχει ως στόχο του να συμβάλει στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, με την κατοχύρωση του δικαιώματος ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του εργαζομένου: θεσμοθετείται, δηλαδή, το δικαίωμά του να μην επικοινωνεί ψηφιακά, απαντώντας σε τηλεφωνήματα, e-mail και μηνύματα, εκτός ωραρίου εργασίας και όταν βρίσκεται σε άδεια.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις ερωτήσεις-απαντήσεις, που ακολουθούν, το νομοσχέδιο υψώνει τείχος προστασίας για τις γυναίκες είτε απέναντι στα ποσοστά ανεργίας είτε απέναντι στην απειλή απόλυσης που σχετίζεται με την αυθαιρεσία και την παρενόχληση στην εργασία.

Στόχος του είναι να κατοχυρώσει δικαιώματα για τους άνδρες εργαζόμενους, όπως η άδεια πατρότητας και να προστατεύσει όλους τους εργαζόμενους, ιδίως τους νέους, που εργάζονται με νέες μορφές απασχόλησης, όπως η τηλεργασία και οι ψηφιακές πλατφόρμες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου κωδικοποιούνται μέσα από τις παρακάτω ερωτήσεις-απαντήσεις:


1. Γιατί προχωράει η κυβέρνηση σε νέο νόμο για την προστασία της εργασίας;


Για να προστατεύσουμε το 8ωρο με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων τεχνολογίας.


Για να ενισχύσουμε τους εργαζόμενους που είναι ή ονειρεύονται να γίνουν γονείς και εν γένει τον θεσμό της οικογένειας.


Για να δώσουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να οργανώσουν τη λειτουργία τους, όπως απαιτεί η εποχή και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.


Για να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών.


2. Ποια είναι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου;


Οι αρχές του νομοσχεδίου είναι:


1. Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις ούτε και επιχειρήσεις με εργαζόμενους «στα κεραμίδια».


2. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά όχι εις βάρος των εργαζομένων, ενίσχυση της ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


3. Η νομοθεσία προσαρμόζεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και, σε κάποιες περιπτώσεις, στις πιο πρωτοπόρες, (όπως στην τηλεργασία και στις πλατφόρμες). Το τι ισχύει στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι βασικός οδηγός αυτού του νομοσχεδίου.


3. Διαβάζουμε ότι με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που ετοιμάζει η κυβέρνηση καταργείται το 8ωρο και πάμε σε 10ωρο. Ισχύει ότι καταργείται το 8ώρο;


Όχι μόνο δεν καταργείται το 8ωρο, αλλά αντίθετα θωρακίζεται και μπαίνει τάξη στις συνθήκες αυθαιρεσίας, που παρατηρούνται στους χώρους εργασίας.


Αυτό που γράφτηκε δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση ότι με βάση το νέο νόμο θα μπορεί ο εργοδότης να επιβάλει τη 10ωρη εργασία στον εργαζόμενο. Το αντίθετο συμβαίνει.


Ας δούμε τι ισχύει σήμερα: Με βάση τη ρύθμιση που ισχύει στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, αλλά και την ευρωπαϊκή οδηγία που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, σε ορισμένες περιόδους του χρόνου όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για μια επιχείρηση, οι ώρες εργασίας επιτρέπεται να αυξηθούν κατά 2 και να φτάσουν τις 10 ώρες ημερησίως με αντίστοιχη μείωση σε άλλα διαστήματα ή την παροχή άδειας. Υπάρχει όμως ένα κρίσιμο σημείο: προϋπόθεση για την εφαρμογή της διευθέτησης είναι η ύπαρξη συλλογικής συμφωνίας. Ο νόμος αυτός ίσχυε και επί ΣΥΡΙΖΑ και τέτοιες συμφωνίες υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα (αναψυκτικά, κονσερβοποιίες, κλπ).


Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 54% των επιχειρήσεων προσφέρουν δυνατότητα ευελιξίας στους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας ή συσσώρευση υπερωριών, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως άδειες σε όλους τους υπαλλήλους.


Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο, αν το θέλει ο ίδιος, να ρυθμίσει με αίτημά του τις ώρες εργασίας με βάση τις ανάγκες του. Θα υπάρχει επομένως η δυνατότητα (όχι η υποχρέωση) του εργαζομένου, εάν το ζητήσει ή εάν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο από το Σωματείο του, να δουλεύει για ένα διάστημα ως και 2 ώρες παραπάνω, με αντίστοιχη μείωση του ωραρίου σε άλλες ημέρες (ή με ανάλογες ημέρες άδειας), ώστε σε ορίζοντα 6μήνου ο μέσος όρος εργασίας να είναι 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα.


Επομένως, μιλάμε για τη δυνατότητα (όχι την υποχρέωση) διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ένα τέτοιο σύστημα ωφελεί τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα! Χωρίς ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους ούτε να αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα. Διερωτώμαστε, «αυτοί που μας κατηγορούν θέλουν άραγε να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;».


4. Δηλαδή θα υπάρχει δυνατότητα 4ημερης εργασίας;


Φυσικά. Οι 5 ημέρες με 8ωρη εργασία θα μπορούν να αντιστοιχούν σε 4 ημέρες με 10ωρη και μια ημέρα  ανάπαυσης. Το σύστημα ωφελεί τους εργαζόμενους που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα! Χωρίς ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους ούτε να αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα. Διερωτώμαστε, αυτοί που μας κατηγορούν θέλουν άραγε να στερήσουν την τετραήμερη εργασία από τον εργαζόμενο αν την θέλει ο ίδιος;


5. Στην πράξη, όμως, πώς θα προστατεύεται το 8ωρο και το 5νθήμερο;


Ας μην κρυβόμαστε: σήμερα το 8ωρο και το 5νθήμερο παραβιάζονται. Αυτό το πρόβλημα το γνωρίζουμε όλοι από την καθημερινή εμπειρία μας και επιδεινώνεται, όταν η εργασία παρέχεται εξ αποστάσεως είτε συστηματικώς (τηλεργασία) είτε ευκαιριακώς (π.χ. απαντώντας emails από το κινητό).


Το κλειδί εδώ είναι η ψηφιοποίηση, η οποία έχουμε διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα πως λειτουργεί, διευκολύνοντας τη σχέση του πολίτη με το κράτος (πιστοποιητικά-egov, πρόγραμμα εμβολιασμών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση). Αυτή τη φορά αξιοποιείται από την κυβέρνηση για τη θωράκιση του 8ώρου την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των αδήλωτων υπερωριών.


Γι’ αυτόν το λόγο, νομοθετείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του. Η Ελλάδα καινοτομεί, καθώς θα γίνει μια από τις πρώτες προηγμένες χώρες που θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο, όπως έγινε με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.


Πρακτικά πώς θα λειτουργεί το σύστημα; Ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη). Η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας είναι τελικά η καλύτερη προστασία του εργαζομένου από τις καταχρηστικές συμπεριφορές του εργοδότη και ένα βασικό μέσο, για να μην νοθεύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων από εργοδότες που χρησιμοποιούν αθέμιτες πρακτικές. Είναι επανάσταση στην αγορά εργασίας.


6. Τι είναι το δικαίωμα αποσύνδεσης και πώς προστατεύει τους εργαζόμενους και στις νέες συνθήκες τηλεργασίας που έφερε η πανδημία;


Το νομοσχέδιο προστατεύει τον ελεύθερο χρόνο και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, θεσμοθετώντας το δικαίωμα ηλεκτρονικής αποσύνδεσης του απασχολούμενου. Με αυτό τον τρόπο δίνεται έμφαση στην ισορροπία προσωπικής – επαγγελματικής ζωής. Νομοθετείται το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας του και την διεκπεραίωση εργασιών με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του. Με τον τρόπο αυτό, προστατεύεται το κατοχυρωμένο 8ωρο, αλλά και η πενθήμερη εργασία.


Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα γίνεται από τις πρώτες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, που νομοθετεί την αναγνώριση του δικαιώματος, αλλά και την υποχρέωση λήψης σχετικών μέτρων. Για παράδειγμα, τη δυνατότητα ρύθμισης του server της επιχείρησης, ώστε να μην προωθούνται επαγγελματικά e-mails σε υπαλλήλους ή την αυτόματη αποσύνδεση συνδεδεμένου server και αδυναμία επανασύνδεσής του, μετά τη συμπλήρωση του ημερήσιου ωραρίου.


7. Πώς διασφαλίζεται η προστασία των γυναικών και η ενίσχυση της θέσης τους;


Σε μια κοινωνία, όπως η ελληνική, με έντονο το δημογραφικό πρόβλημα, επιβάλλεται οι γυναίκες, οι έγκυοι και οι νέες μητέρες, να τυγχάνουν της μέγιστης προστασίας κατά της απόλυσης, καθώς στην πράξη είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο να απολυθούν.


Το νομοσχέδιο ενισχύει τις προσλήψεις και τις δυνατότητες εξέλιξης των γυναικών, οι οποίες πλήττονται από την ανεργία περισσότερο από τους άνδρες. Με τη σημερινή νομοθεσία, η μητέρα απολαμβάνει προστασία από τη σύλληψη έως και 18 μήνες, μετά τη γέννα. Η προστασία αυτή είναι σημαντική, αλλά έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αποτελεί αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών, επειδή οι εργοδότες φοβούνται ότι οι γυναίκες εργαζόμενες θα λείπουν για μακρά χρονικά διαστήματα, λόγω της άδειας λοχείας και θα είναι δύσκολη η απόλυσή τους, μετά τη γέννηση του τέκνου τους.


Όμως, με την καθιέρωση αντίστοιχων αδειών και δικαιωμάτων για τον πατέρα, εκτός από την εξισορρόπηση του ρόλου και των δύο γονέων στην οικογένεια, δίνεται απάντηση στο αντικίνητρο για την πρόσληψη των γυναικών, αφού τόσο η μητέρα, όσο και πατέρας, δικαιούνται άδεια αρκετών μηνών που σχετίζεται με τη γέννηση και την ανατροφή του τέκνου τους.


8. Πώς προστατεύεται ο νέος πατέρας;


Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει δικαιώματα και για τους άνδρες εργαζόμενους, όπως η άδεια πατρότητας. Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει άδεια πατρότητας, λόγω γέννησης παιδιού διάρκειας 10 εργάσιμων ημερών. Στην Ελλάδα, όχι μόνο ενσωματώνουμε την Οδηγία, πριν από το πέρας της προθεσμίας, αλλά αυξάνουμε την άδεια πατρότητας σε 14 εργάσιμες, ανεβαίνοντας στην 5η θέση του ΟΟΣΑ από προτελευταίοι. Παρέχεται επίσης δίμηνη επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια στον πατέρα και όχι μόνο στη μητέρα. Έτσι, θα έχουν κίνητρο να την παίρνουν και οι δύο γονείς. Επίσης, εκτός από τη μητέρα, προστατεύουμε και το νέο πατέρα κατά της απόλυσης για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου.


9. Ποιες νέες άδειες θεσπίζονται;


Θεσπίζονται γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών και για τους δύο γονείς, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες (έως τώρα η εν λόγω άδεια ήταν άνευ αποδοχών), άδεια φροντιστή για εργαζόμενους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, δικαίωμα απουσίας, λόγω ανωτέρας βίας, δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση). Πρόκειται για ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, αίρουν αντικίνητρα για προσλήψεις γυναικών, συμβάλλουν στη συμφιλίωση προσωπικής-οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.


10. Πώς αποκαθίσταται μια χρόνια αδικία εις βάρος των εργατοτεχνιτών;


Δίνουμε τέλος σε μία μεγάλη αδικία. Τερματίζουμε το απαράδεκτο καθεστώς που ήθελε οι αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών να είναι πολύ κατώτερες από τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων. Με το νομοσχέδιο ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα και εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που, μέχρι σήμερα, υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.


11. Τι όφελος θα έχει ο εργαζόμενος από την αύξηση των υπερωριών;


Το νομοσχέδιο στοχεύει να λύσει ζητήματα που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της απασχόλησης. Ένα από αυτά είναι η κατοχύρωση των υπερωριών, βασικός μοχλός αύξησης των αποδοχών και της παραγωγικότητας, καθώς και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Η υπερωριακή απασχόληση, που σήμερα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 96 ώρες το χρόνο στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους λοιπούς κλάδους, εναρμονίζεται με το μέσο ευρωπαϊκό όρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 150 ώρες.


Με δεδομένο ότι θα γίνεται ακριβής καταγραφή της απασχόλησης, μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, διασφαλίζεται ότι οι υπερωρίες θα αμείβονται. ‘Αλλωστε, η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα αποκαλύπτει την πραγματική υπερωριακή απασχόληση, η οποία, μέχρι τώρα, έμενε κρυφή, αδήλωτη και απλήρωτη. Σκοπός του νόμου είναι οι επιχειρηματικές ανάγκες που επιβάλλουν τις υπερωρίες να μπορούν να γίνονται. Ως αντίβαρο, όμως, αυτές θα παρακολουθούνται, θα αμείβονται και, σε περίπτωση παράνομης υπέρβασης των ορίων των υπερωριών, οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν σημαντικές προσαυξήσεις στα ωρομίσθια των εργαζομένων τους.


12. Τι θα ισχύει με τις Κυριακές;


Ενώ συνεχίζει να υφίσταται το καθεστώς αργίας την Κυριακή, ευθυγραμμιζόμενη με τις πρακτικές που εφαρμόζονται από χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, η Ελλάδα ορίζει κάποιες εξαιρέσεις στο γενικό κανόνα. ‘Αλλωστε, χάρη σε αυτές τις εξαιρέσεις, καθίσταται εφικτή η εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε εστιατόρια, καφέ και άλλες υπηρεσίες εστίασης -και όχι μόνο- τις Κυριακές.


Στις εξαιρέσεις αυτές προστίθενται κάποιοι επιπρόσθετοι κλάδοι, όπως αποθήκες, logistics, κέντρα δεδομένων, αλλά και εξωσχολικές δράσεις, μηχανογράφηση, εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων.


Η εργασία την Κυριακή αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα. Ας σημειώσουμε εδώ ότι ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) δεν υπάρχουν καθόλου αντίστοιχες με τις δικές μας απαγορεύσεις για τις Κυριακές.


13. Πώς προστατεύονται οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες;


Με το νομοσχέδιο αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών/ έργου και τίθενται τα νομοθετικά κριτήρια, για να γίνει η διάκριση αυτή σωστά. Πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι με τη ρύθμιση που εισάγουμε και οι απασχολούμενοι με συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών/ έργου αποκτούν δικαιώματα ανάλογα με αυτά των εργαζομένων, καθώς προβλέπονται συνδικαλιστικά δικαιώματα για τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με τις εν λόγω πλατφόρμες, οι οποίοι θα μπορούν να συστήνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, να διαπραγματεύονται και να καταρτίζουν συλλογικές συμβάσεις, καθώς και να απεργούν.


Με αυτό τον τρόπο, προστατεύονται τα δικαιώματα των απασχολουμένων σε πλατφόρμες ανεξάρτητα από τον ειδικότερο τύπο σύμβασης, με τον οποίο συνδέονται με την πλατφόρμα.


14. Γιατί θεσπίζεται η υποχρεωτική εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο και η ψήφος εξ αποστάσεως στα συνδικάτα;


Για λόγους διαφάνειας, εξυγίανσης του συνδικαλιστικού κινήματος και ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικότητάς του με διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων (με δικλείδες διαφάνειας και μυστικότητας) στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες. Σκοπός της διάταξης είναι να μην αμφισβητείται η τήρηση του νόμου σε κάθε συνδικαλιστική ενέργεια. Ας θυμηθούμε τους ξυλοδαρμούς στο περυσινό συνέδριο της ΓΣΕΕ. Οι ρυθμίσεις που εισάγουμε εξυπηρετούν την ίδια την αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος.


15. Τι αλλάζει με τις απεργίες στις ΔΕΚΟ;


Το δικαίωμα στην απεργία ήταν και παραμένει προφανώς σεβαστό. Η διάταξη που εισάγουμε για το προσωπικό που διασφαλίζει την ελάχιστη εγγυημένη  λειτουργία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών ως προς την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. Σημειώνουμε ότι τέτοιες ρυθμίσεις υπάρχουν σε χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, κλπ.


Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν αλλάζει το καθεστώς σε σχέση με το προσωπικό ασφαλείας και δεν αναφέρεται στο πλήθος των εργαζομένων που καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, αλλά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Για παράδειγμα στο μετρό, κατά τις ημέρες της απεργίας θα πρέπει να κυκλοφορεί το ένα τρίτο των συρμών, ανεξαρτήτως του αριθμού προσωπικού που πρέπει να απασχολείται, για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.


16. Ποια είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις;


Μειώνεται η γραφειοκρατία και οι πολλαπλές δηλώσεις στις διάφορες υπηρεσίες, μέσω της αναβάθμισης του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Ωφελημένοι είναι επίσης όλοι οι τίμιοι εργοδότες που δηλώνουν κανονικά τις υπερωρίες, γιατί με την ψηφιακή κάρτα εργασίας εξαλείφεται ένα αθέμιτο πλεονέκτημα που είχαν μέχρι τώρα όσοι κινούνταν κάτω από το τραπέζι. Με την προσαρμογή επίσης της αγοράς εργασίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που είναι προϋπόθεση για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επομένως, το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, αλλά και τους ανέργους που μπορούν να έχουν καλύτερες προοπτικές.


17. Ποιες είναι οι ρυθμίσεις για την προστασία από τη βία και την παρενόχληση στην εργασία;


Με το νομοσχέδιο κυρώνουμε τη σχετική Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Θεσπίζουμε υποχρεώσεις του εργοδότη και πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, δυνατότητα αποχώρησης του θύματος από την εργασία για εύλογο χρόνο, εάν αντιμετωπίζει κίνδυνο ζωής ή υγείας, απαγόρευση οποιασδήποτε δυσμενούς μεταχείρισης, λύσης της σχέσης εργασίας κλπ του καταγγέλλοντος ή μάρτυρα και αντιστροφή του βάρους της απόδειξης: ο καταγγελλόμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν συνέτρεξαν οι σχετικές περιστάσεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Μητέρα υποκίνησε επεισόδια επειδή ήθελε να κάνει το παιδί της μάθημα χωρίς self test

 


Ένταση επικράτησε έξω από σχολείο της Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα πολιτών που δεν είχαν σχέση με το σχολείο συγκεντρώθηκε για να συμπαρασταθεί σε μητέρα που ζητούσε να επιτραπεί παρανόμως στον γιο της η είσοδος στο παιδί χωρίς να έχει μαζί του την προβλεπόμενη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test.

Το περιστατικό σημειώθηκε μπροστά από το 1ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου, το μεσημέρι της Τετάρτης και η ένταση είχε ξεκινήσει απο την Δευτέρα που ο μαθητής υποκινούμενος απο την μητέρα πήγε με τσαμπουκά να κάνει μάθημα χωρίς τα προβλεπόμενα μέτρα.

Από την πλευρά του σχολείου τονίζεται ότι εφαρμόστηκε η κείμενη νομοθεσία και ότι δεν μπήκε ούτε ένας μαθητής στο σχολείο χωρίς την υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος από self test.

Η μητέρα του μαθητή, Σοφία Ρωμαίου, με θράσος υπέβαλε μήνυση σε βάρος του διευθυντή του σχολείου. Με προφορική εντολή εισαγγελέα δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου για τον διευθυντή, αλλά δεν διατάχθηκε και σύλληψη της μητέρας που υποκινούσε επεισόδια.

Το μεσημέρι της Τετάρτης μια ομάδα περίπου 30 ατόμων που δεν είχαν σχέση με το σχολείο συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στην κυρία Ρωμαίου. Τα μέλη της ομάδας αυτοαποκαλούνται «Θεματοφύλακες του Συντάγματος». Κάποιοι μάλιστα από αυτούς φορούσαν στρατιωτικούς μπερέδες. Όταν είδαν να καταφθάνει έξω από το σχολείο ένα περιπολικό της Αστυνομίας το περικύκλωσαν και ζητούσαν από το πλήρωμά του να συλλάβει τον διευθυντή. 

«Δεν αποδέχομαι ούτε το test covid ούτε καμία υπεύθυνη δήλωση. Όταν κάνουμε υπεύθυνες δηλώσεις γινόμαστε συνυπεύθυνοι στο ότι συμφωνούμε σε οποιαδήποτε μέτρα θέλει να πάρει η κυβέρνηση. Θέλουμε τα παιδιά μας να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους χωρίς καμία ιατρική πράξη και χωρίς κανένα covid test» δήλωσε η Σοφία Ρωμαίου, μητέρα του μαθητή που πήγε στο σχολείο για τρίτη ημέρα χωρίς να έχει αποτέλεσμα από self test.


Όταν η ομάδα των «θεματοφυλάκων» προκάλεσε ένταση έξω από το σχολείο κλήθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ένας από τους «θεματοφύλακες» οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου, γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση.

Η μητέρα του μαθητή και η ομάδα των «θεματοφυλάκων» συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα του Ευόσμου προκαλώντας και φώναζαν «Δεν είμαστε αρνητές του κορωνοϊού, αλλά είμαστε θεματοφύλακες του συντάγματος».

Σήμερα το πρωί για τον ένα μαθητή που δεν ήθελε να κάνει self test και υποκινούμενοι οι μαθητές απο κάποιους εγκληματικά ανεύθυνους, πήγε να γίνει κατάληψη στο σχολείο, αλλά μετά τις σφοδρές αντιδράσεις γονιών και μαθητών το σχολείο άνοιξε στις 9 το πρωί για να γίνουν κανονικά μαθήματα.



Ποιους και τι θα ελέγξει η εφορία το 2021 - Όλο το σχέδιο


 

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων εξαπολύει το αμέσως προσεχές διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο υλοποίησης του φετινού επιχειρησιακού σχεδίου της, που στόχο έχει τη στήριξη των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και την είσπραξη 49,6 δισ. ευρώ. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά η εφορία βγάζει όλο το δυναμικό στους δρόμους και τις αγορές καθώς το ξεκίνημα της λειτουργίας της αγοράς σηματοδοτεί την έναρξη της φοροδιαφυγής. Περισσότεροι από 155.000 ελέγχους, έρευνες και διασταυρώσεις έχει προγραμματίσει για φέτος η ΑΑΔΕ ενεργοποιώντας νέα ηλεκτρονικά όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Φέτος θα χρησιμοποιηθούν νέα εργαλεία ενώ καθιερώνονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι οφειλέτες θα ενημερώνονται αυτόματα για την τήρηση των ρυθμίσεων τους ενώ για την διευκόλυνση των φορολογούμενων στην πληρωμή φόρων σύντομα θα γίνονται αποδεκτές και οι κάρτες εξωτερικού. Το πρώτο δείγμα των επιχειρησιακών σχεδιασμών για το 2021, περιλαμβάνεται στην έκθεση απολογισμού πεπραγμένων της ΑΑΔΕ για το 2020 την οποία παρέδωσε χθες  ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στον πρόεδρο της Βουλής.

Όπως τονίζει στο σχέδιο ο Διοικητής της ΑΑΔΕ "η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά το προηγούμενο έτος, στη διαχείριση κρίσεων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων εργαλείων και μεθόδων εργασίας, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία προτάσσουμε στόχους και έργα για το 2021. Αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που αναδύονται, για ανασύνταξη των δυνάμεών μας, ώστε να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς στις διαμορφούμενες ανάγκες, να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε έκτακτες καταστάσεις και συστηματικά να επαναπροσδιορίζουμε το έργο μας και να επαναξιολογούμε τα αποτελέσματά μας, σύμφωνα με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του ελληνικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου χάρτη. Με γνώμονα τους στρατηγικούς στόχους της Αρχής, δίνουμε προτεραιότητα στην ενίσχυση της φορολογικής υπευθυνότητας πολιτών και επιχειρήσεων και στη διαρκή αναβάθμιση της αποτελεσματικότητάς μας, για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, που αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της Αρχής"

Ειδικότερα, το  Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ έτους 2021 περιλαμβάνει:

-Ολοκλήρωση τουλάχιστον 23.000 φορολογικών ελέγχων από τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες.

-Συνολική βεβαίωση από διενεργηθέντες ελέγχους και διασταυρώσεις εντός του έτους 2021 ύψους 1,3 δισ. €, εξαιρουμένων των αυτοτελών φορολογικών προστίμων.

- Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 800 υποθέσεων ερευνών.

- Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Ø

-Διενέργεια διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

- Διενέργεια 46.720 μερικών επιτόπιων ελέγχων από ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ.

- Ολοκλήρωση Λειτουργίας myDATA · Υποστήριξη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης · Διασύνδεση Ταμειακών με ΑΑΔΕ

- Διενέργεια τουλάχιστον 44.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία και 22.000 ελέγχων δίωξης από τις ΚΟΕ.

- Διενέργεια 12.400 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.

- Διενέργεια τουλάχιστον 9.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY.

- Εισπράξεις προ επιστροφών φόρων 49,685 δισ. €.

- Εισπράξεις τουλάχιστον 2,1 δισ. € έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης.

-Υλοποίηση Αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.

- Προσαρμογή Πληροφοριακών Συστημάτων της ΑΑΔΕ, TΑXIS, TAXIΣNET, ICISNET, ELENXIS και διασύνδεση με το νέο πληροφοριακό σύστημα αυτοματοποίησης της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών (EISPRAXIS).

Προστασία δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος

- Διενέργεια 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων

- Εργαστηριακός έλεγχος τουλάχιστον 24.000 δειγμάτων αλκοόλης και ποτών με αλκοόλη, τροφίμων και υλικών σε επαφή με τρόφιμα, νερών (εκτός αυτών του προγράμματος ΕΣΠΑ), ενεργειακών προϊόντων, πρώτων υλών και βιομηχανικών προϊόντων, καθώς και περιβαλλοντικών δειγμάτων, με σκοπό τον έλεγχο

της συμμόρφωσής τους προς την ισχύουσα νομοθεσία.

- Έλεγχος Ποιότητας Επιφανειακών υδάτων της χώρας (ποτάμια, λίμνες, παράκτια ύδατα).


Του Προκόπη Χατζηνικολάου

capital.gr



Συνελήφθη η αστυνομικός που σκότωσε τον 20χρονο μαύρο στη Μινεάπολη

 


Η αστυνομικός, που πυροβόλησε και σκότωσε μαύρο 20χρονο κοντά στη Μινεάπολη, συνελήφθη και θα κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Η είδηση έγινε γνωστή από το Γραφείο Εγκληματικών Υποθέσεων της Μινεσότας, το οποίο επιβλέπει την έρευνα.

«Η Κιμ Πότερ (το όνομα της αστυνομικού) τέθηκε υπό κράτηση γύρω στις 11.30» τοπική ώρα και θα «μεταφερθεί στη φυλακή της κομητείας Χένεπιν, ενόψει της δίωξής της για ανθρωποκτονία εξ αμελείας (…) αργότερα, εντός της ημέρας», διευκρινίζεται σε ένα δελτίο τύπου.

Η 48χρονη αστυνομικός άνοιξε πυρ την Κυριακή στο Μπρούκλιν Σέντερ εναντίον του Ντόντε Ράιτ, ενός 20χρονου Αφροαμερικανού.

Υποστήριξε στη συνέχεια ότι μπέρδεψε το υπηρεσιακό όπλο της με το τέιζερ.





Η απόλυτη ξεφτίλα! Πλακώθηκαν στο ξύλο έξω από κατάστημα στην Γλυφάδα

 



Ξύλο έπεσε έξω από κατάστημα ρούχων στην Γλυφάδα... και μάλιστα φώναζε η μία την άλλη κωλόγρια!!!!

Έντονο διαπληκτισμό είχαν δύο γυναίκες έξω από γνωστό κατάστημα στη Γλυφάδα, μάλλον για την σειρά. Και η μία γυναίκα έστησε καρτέρι έξω από το κατάστημα και όταν είδε να βγαίνει με έναν νεαρό άντρα της επιτέθηκε.





Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Νίκος Παππάς και τα fake news για τον Δημάδη

 



Τι αναφέρει για το «περούκα γκέιτ» η ετήσια έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ειδική μνεία στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το «περούκα γκέιτ» και τα fake news από τον Νίκο Παππά για τον δημοσιογράφο Θάνο Δημάδη.

Ειδική αναφορά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Νίκο Παππά και την υπόθεση με τη συκοφαντική δυσφήμιση που είχε υποστεί ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης από τα fake news στη Νέα Υόρκη (περούκα γκέιτ).

Υπενθυμίζεται ότι ο υπήρξε δικαστική δικαίωση για τον Θάνο Δημάδη, στον οποίο επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 160.000 ευρώ.

Το δικαστήριο καταδίκασε όλα τα πρόσωπα και ΜΜΕ κατά των οποίων είχε προσφύγει ο Θάνος Δημάδης για την υπόθεση του ψευδούς τηλεγραφήματος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Δημόσιας Τηλεόρασης και των ψευδών δημοσιευμάτων που τον εμφάνιζαν ως συλληφθέντα και κατηγορούμενο από τις Αμερικανικές αρχές για σειρά αδικημάτων. Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των Αμερικανών διέψευδαν τα ψευδή δημοσιεύματα, αλλά και τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος είχε επικαλεστεί τότε την ασυλία του για να γλιτώσει από τη μήνυση του δημοσιογράφου. 

Στην ετήσια έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο κεφάλαιο για την Ελλάδα υπάρχει ξεχωριστή αναφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ειδικότερα, η έκθεση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι «μέλη της υπουργικής αποστολής του πρώην υπουργού είχαν δηλώσει δημοσίως ότι ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης, έναν ισχυρισμό που ο δημοσιογράφος τότε είχε διαψεύσει και στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι ήταν συκοφαντικός».

Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεσή του υπογραμμίζει ότι ο δημοσιογράφος συκοφαντήθηκε από τον ίδιο τον Νίκο Παππά, προκαλώντας «προσωπική και επαγγελματική ζημία στον Δημάδη».

Πώς αποκαλύφθηκαν τα fake news του Νίκου Παππά για τον Θάνο Δημάδη - Τα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Υπενθυμίζεται ότι η αλήθεια της υπόθεσης αποκαλύφθηκε έπειτα από έγγραφα που αποχαρακτήρισε το State Department κατόπιν αιτήματος του δημοσιογράφου στις ΗΠΑ.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα είχε δημοσιεύσει πρώτος ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης και τα έγγραφα των αμερικανικών αρχών αποδείκνυαν ότι ο δημοσιογράφος ουδέποτε είχε συλληφθεί κι ουδέποτε είχε κατηγορηθεί για αδικήματα από τις αμερικανικές αρχές κατά το ρεπορτάζ του στη Νέα Υόρκη σε αντίθεση των όσων είχε ισχυριστεί δημόσια ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη της υπουργικής αποστολής.


Σημειώνεται ότι η Βουλή έχει αποφασίσει την παραπομπή του Νίκου Παππά για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες.

Θάνος Δημάδης: Τι είχε δηλώσει για τον Νίκο Παππά μετά τη δικαίωσή του στο δικαστήριο

«Η Δικαιοσύνη μίλησε. Καταδικάστηκαν οι υπάλληλοι και οι εκφραστές του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Παππά. Καταδικάστηκαν όλα τα πρόσωπα και τα ΜΜΕ εναντίον των οποίων προσέφυγα» είχε αναφέρει στην ανάρτηση του ο Θάνος Δημάδης.

«Μου επιδικάστηκε συνολική αποζημίωση ποσού 160.000 ευρώ μέχρι στιγμής για την προσωπική και επαγγελματική βλάβη που μου προξένησαν με τα συκοφαντικά στημένα ψεύδη τους. Όλα τα πρόσωπα και τα ΜΜΕ εναντίον των οποίων προσέφυγα δικαστικά εκτός από την αποζημίωση, υποχρεώνονται να αποσύρουν κάθε δημοσίευμα εναντίον μου διαφορετικά υπάρχει ρήτρα επιπρόσθετης αποζημίωσής μου και προσωπική τους κράτησης όσο τα διατηρούν» είχε προσθέσει.

Καταλήγοντας: «Παραμένω ενεργός μαχητής σε όλη τη λαίλαπα και τη λάσπη μιας δήθεν αριστεράς καθότι οι ποντιακές μου ρίζες με καθοδηγούν πάντα σε ηθικές και δημοκρατικές διεκδικήσεις».





Πηγή : athensvoice.gr



Μητσοτάκης για εργασιακό νομοσχέδιο : Yστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο


 

Κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας o Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά, στις μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο. 

«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόκειται, όπως είπε, «για το νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε. Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης και θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.

Και κάτι ακόμα: εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Για το νομοσχέδιο θα μιλήσει σε λίγο εκτενέστερα ο Υπουργός. Θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ώστε να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου.

Λοιπόν, λίγες κουβέντες και καλές. Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά. τόσο λειτουργικά. Τις άλλες καινοτομίες με κορυφαία την προστασία των γυναικών και την προώθηση ισότητας».





Ποιοι εργαζόμενοι θα χρειάζονται self test από Δευτέρα

 



Από την προσεχή Δευτέρα επεκτείνεται η χρήση των υποχρεωτικών self tests σε εργαζόμενους διαφόρων κατηγοριών.

Η διανομή των self tests είναι δωρεάν και για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Ποιοι τομείς υποχρεούνται να κάνουν self test

Από την Δευτέρα, 19 Απριλίου, έξι συνολικά τομείς δραστηριότητας μπαίνουν στην υποχρεωτική χρήση των self tests.

Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)

Εστίαση

Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές κ.λπ.)

Υπηρεσίες καθαρισμού

Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής

Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ»

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.




Έκτακτη συνάντηση Δένδια - Ερντογάν σήμερα


 

Με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα.

Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

Τη δια ζώσης επαφή του με τον Τούρκο πρόεδρο επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο twitter και ο Νίκος Δένδιας.

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει επανέναρξη της συνεννόησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει το μεσημέρι στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.