Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Η Τερέζα Μέι νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας - Παραιτείται την Τετάρτη ο Ντέιβιντ Κάμερον



Η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίσα Μέι κάλεσε σήμερα τη χώρα να ενωθεί υπό την ηγεσία της και υποσχέθηκε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφού επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι κέρδισε την κούρσα και αναδείχθηκε στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, μετά την ανακοίνωση της μόνης άλλης υποψήφιας πως εγκαταλείπει, η Μέι είπε σε δημοσιογράφους: «Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το μετατρέψουμε σε μια επιτυχία. Έχουμε ανάγκη να ενώσουμε τη χώρα μας».

Η ως σήμερα υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας αναμένεται ότι θα αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον στο αξίωμα του πρωθυπουργού μεθαύριο Τετάρτη, αφού ο τελευταίος υποβάλει, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα, την παραίτησή του στο Μπάκιγχαμ.

Νωρίτερα, ο Γκρέιαμ Μπρέιντι ανακοίνωσε εκ μέρους της ηγεσίας των Τόρις πως «έχουμε την επιβεβαίωση μπορούμε να ανακηρύξουμε την εκλογή της κυρίας Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος με άμεση ισχύ».

Αντρεα Λίντσομ: Θα στηρίξω τη Μέι ως Πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, η Άντρεα Λίντσομ είχε αποχωρήσει από την κούρσα διαδοχής. «Μία μάχη για την ηγεσία διάρκειας εννέα εβδομάδων δεν είναι επιθυμητή», δήλωσε προσθέτοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή κυβέρνηση που θα κινηθεί με ταχύτητα.

Αναγνώρισε ότι η αντίπαλος της Τερέζα Μέι συγκεντρώνει τη στήριξη του 60% του Συντηρητικού Κόμματος και ότι η ίδια θα την στηρίξει ως πρωθυπουργό της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι πληροφορίες στα βρετανικά μίντια έκαναν λόγο για την ανάγκη ανάδειξης νέου υποψηφίου απέναντι στην Τερέζα Μέι, το πιο πιθανό είναι ότι η κα Μέι θα είναι η διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον και δεν αποκλείεται να αναλάβει καθήκοντα ακόμη και άμεσα. 

Την απόσυρση της Λίντσομ πυροδότησε και ο θόρυβος που ξέσπασε μετά από τα σχόλια της για τη μητρότητα.

Η Άντρεα Λίντσομ, η υφυπουργός Ενέργειας, που ήταν υποψήφια για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, απολογήθηκε σήμερα στην άτεκνη αντίπαλό της Τερέζα Μέι για σχόλιά της που άφηναν να εννοηθεί ότι έχει μεγαλύτερο μερίδιο στο μέλλον της χώρας επειδή είναι μάνα. Τα σχόλια της Λίντσομ, που δημοσιεύτηκαν σε συνέντευξή της στους Times το Σάββατο, προκάλεσαν κατακραυγή και οξεία κριτική από τους υποστηρικτές της Μέι, της υπουργού Εσωτερικών.

«Είπα ήδη στην Τερέζα πόσο πολύ λυπάμαι αν την πλήγωσα και πόσο αυτό το άρθρο έλεγε εντελώς το αντίθετο από αυτό που είπα και πιστεύω», δηλώνει σήμερα η Λίντσομ στην Daily Telegraph. Η Λίντσομ, μια πιστή χριστιανή, κατηγόρησε τους Times για κιτρινισμό, μετά τη δημοσίευση της συνέντευξής της στην οποία έλεγε: «Αισθάνομαι ότι το να είσαι μητέρα σημαίνει ότι έχεις ένα πολύ πραγματικό μερίδιο στο μέλλον της χώρας μας».

Βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος χαρακτήρισαν τα σχόλια αυτά «αισχρά» και «προσβλητικά».

Ανάκαμψη του FTSE 250

Σε υψηλό δύο εβδομάδων ανήλθε νωρίτερα ο βρετανικός δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καταγράφοντας υπεραπόδοση έναντι του δείκτη των blue chips, μετά την αποχώρηση της Αντρέα Λίντσομ από την κούρσα για την πρωθυπουργία της χώρας.

Η απρόσμενη κίνηση της Λίντσομ αφήνει πλέον ως μοναδική υποψήφια την Τερέζα Μέι, υπουργό Εσωτερικών τα τελευταία έξι χρόνια. Η Μέι αναμένεται πλέον να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Στις 14:49 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 σημείωσε άνοδο 2,6%, αφού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, ο δείκτης σημειώνει απώλειες περίπου 4% συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος στις 23 Ιουνίου εν μέσω ανησυχιών για τον αρνητικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία από την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς μια τέτοια ανάκαμψη στο δείκτη FTSE 250... Με την νίκη της Μέι, δεν θα υπάρχει πλέον κενό πολιτικής, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει τον δείκτη που είναι κυρίως επικεντρωμένος στις εγχώριες εταιρίες, καθώς και τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί πλήγμα», ανέφερε αναλυτής της IG.

«Είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι με τον περιορισμό της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη βρετανική οικονομία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο δείκτης FTSE 100, του οποίου οι μετοχές έχουν μεγάλες διεθνείς δραστηριότητες, κατέγραφε υποαπόδοση. Ο δείκτης των blue-chip σημείωσε άνοδο κατά 1% αφού ανήλθε σε υψηλό 11μήνου νωρίτερα στη συνεδρίαση. Ζήτηση υπήρχε για κλάδους που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την εσωτερική πολιτική και τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, όπως οι κατασκευαστικές εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης Taylor Wimpey, Barratt Development και Persimmon που κατέγραψαν νωρίτερα άνοδο μεταξύ 7,5% και 8,6%.


Πηγή : kathimerini.gr


Αυτός είναι ο Αλβανός που ασελγούσε σε παιδάκια σε παιδική χαρά!




Στην δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία ενός 45χρονου Αλβανού, οποίος συνελήφθη στης 2 Ιουλίου σε παιδική χαρά στο Πειραιά να ασελγή σε βάρος δυο παιδιών 10 ετών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, πρόκειται Γκέκα Γκράμος του Σουλεϊμάν και της Βαγγελία, που γεννήθηκε το 1971, στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο 45χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, ενώ βρίσκονταν σε παγκάκι παιδικής χαράς και είχε προσεγγίσει ένα αγοράκι κι ένα κοριτσάκι 10 ετών και ασελγούσε σε βάρος τους ενώ ο ίδιος είχε κατεβάσει το παντελόνι του.

Την αποτρόπαια σκηνή είδαν γείτονες από τα μπαλκόνια τους και αμέσως ειδοποίησαν το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, με αποτέλεσμα άμεσα να φθάσει στο σημείο ομάδα μοτοσικλετιστών της ΔΙΑΣ.
Οι αστυνομικοί έκπληκτοι είδαν τον παιδόφιλο να ασελγεί σε βάρος των παιδιών και μάλιστα να έχει κατεβάσει το παντελόνι του. Στην θέα των αστυνομικών ο παιδόφιλος προσπάθησε να διαφύγει πλην όμως καταδιώχθηκε από τους Αστυνομικούς και συνελήφθη.



ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Πηγή : newsit.gr


Θα μπαίνει και η κουτσή Μαρία στην Βουλή η πολιτική παρακμή ήρθε για να μείνει!




Αφού το σενάριο της ακυβερνησίας δεν φαίνεται εφικτό για την κυβέρνηση ο Τσίπρας σκέφτηκε να τα δώσει όλα ρίχνοντας την χαριστική βολή στην πολιτική ζωή της χώρας στους Έλληνες και την Ελλάδα μήπως πιάσει τους 200 και δεν αποκλείει η κυβέρνηση ακόμα και μείωση του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Διαβάζουμε στο tovima.gr

Δεν αποκλείει η κυβέρνηση ακόμα και μείωση του 3% για είσοδο στη Βουλή

Ανοικτή εμφανίζεται η κυβέρνηση σε κάθε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο -στο πλαίσιο πάντα της απλής αναλογικής- ακόμα και για μείωση του ορίου του 3%.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η κυβέρνηση κατέθεσε στην πρότασή της το όριο του 3%, στο πλαίσιο ενός κοινού παρανομαστή που προέκυψε από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ωστόσο, καθώς αυτά τα δύο κόμματα δεν μπαίνουν στη συζήτηση για να στηρίξουν την πρόταση της, η κυβέρνηση δηλώνει ανοικτή σε κάθε συζήτηση. «Θα δούμε πώς διαμορφώνεται η συζήτηση από εδώ και πέρα», ανέφεραν και συμπλήρωναν πως υπάρχει άλλωστε η εν εξελίξει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό για κατάργηση του 3%, ότι φεύγει αισιόδοξος από το Μέγαρο Μαξίμου «γιατί ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε αυτή μας την πρόταση και είπε ότι θα την εξετάσει πολύ σοβαρά».

Στο ερώτημα εάν φάνηκε αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για τη συγκέντρωση των 200 ψήφων απάντησε: «Νομίζω πως υπάρχουν περιθώρια και ενδεχομένως κι αν δει και την πρόταση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, μπορεί όντως αρκετοί να το ξανασκεφτούν».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής είχε δηλώσει ότι είπε στον πρωθυπουργό, πως πρέπει να είναι «πιο γενναίο το βήμα», με κατάργηση του 3% και ειδικότερα να τεθεί όρος, πως για να μπει στη Βουλή ένα κόμμα που έχει συγκεντρώσει το 1%, θα πρέπει σε αρκετές από τις 7 διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας να έχει ως ελάχιστο το 1% - και ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου, να απαγορευθεί η μεταδημότευση. Αυτό, είπε ο βουλευτής, θα μπορούσε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μπει στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα αμιγώς μειονοτικό κόμμα.

Επιπλέον, με τις δηλώσεις του ο κ. Νικολόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα δώσει την ψήφο του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου: «Και θα το κάνουμε εμείς ως εκφραστές της κλασικής κεντροδεξιάς», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν πολιτική και κομματική αφετηρία τη ΝΔ «και νιώθουμε άστεγοι» - και πως κατά συνέπεια, «η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα επιτρέψει να εκφραστούμε χωρίς να κάνουμε παραχωρήσεις».



Ντόρα : Η μοναδική επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι τα επικοινωνιακά τερτίπια




Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αξία» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη

Ως αντίδραση στο Brexit, βασικοί Ευρωπαίοι παράγοντες εισηγούνται την εμβάθυνση της ενοποίησης και της συνοχής των “27”. Ρεαλιστικά, βλέπετε ενδεχόμενο Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων;

Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μια πολύ μεγάλη κρίση. Για να είμαι τελείως ξεκάθαρη, δεν πιστεύω ότι και η ίδια η Ευρώπη έχει κατασταλάξει στο τι πραγματικά θέλει να κάνει.  Θα κάνω την πρόβλεψη ότι το Brexit δεν είναι δεδομένο. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα και με τη φυγή όλων των υπευθύνων αυτού του εκλογικού αποτελέσματος, το μήνυμα είναι σαφές, «κάναμε λάθος και πρέπει να το επανορθώσουμε», και πιστεύω ότι θα βρεθεί τρόπος η Μεγάλη Βρετάνια να μείνει μέσα στην Ευρώπη. Ενδεχομένως δηλαδή η κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα να βρει μιμητές.  Από ‘κει και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι business is as usual. H Ευρώπη έχει ανάγκη από μεγάλες τομές αν θέλουμε να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά. Αυτό όμως απαιτεί περίσσευμα πολιτικής γενναιότητας αλλά κυρίως ηγεσίας.

Ακόμα και αν δεν βρεθούν οι 200 για τον εκλογικό νόμο, δημιουργείται μια παρακαταθήκη. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα προσπαθήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Όμως και αυτός θα πρέπει να αναζητήσει 200 ψήφους, για να μην κάνουμε τουλάχιστον μια αναμέτρηση με αυτό τον νόμο. Μοιάζει σαν να μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο ακυβερνησίας…

Αυτός ακριβώς είναι ο κίνδυνος. Να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο ακυβερνησίας. Ως αισιόδοξος άνθρωπος πιστεύω ότι θα επικρατήσει η υπευθυνότητα και ο πατριωτισμός που θα επιβάλουν και στους βουλευτές της επόμενης βουλής, να μην παρασυρθούν και να ψηφίσουν έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα προσφέρει σταθερές κυβερνήσεις στη χώρα. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα είναι συντριπτικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Μένοντας λίγο στον εκλογικό νόμο και πέραν των κυβερνητικών σχεδιασμών, η ΝΔ γιατί δεν συζητά κάποια στοιχεία «αναλογικοποίησης» του νόμου π.χ. μείωση του bonus;

Η ΝΔ και ο πρόεδρος της προσήλθε καλόπιστα στη συζήτηση. Έκανε μια συζήτηση με τον κ. Τσίπρα επί της ουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε  το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, και ενδεχομένως μια κάποια προσαρμογή στο θέμα του bonus.  Αντ’ αυτού ο κ. Τσίπρας  καταθέτει μια πρόταση η οποία πόρρω απέχει από οποιαδήποτε συναινετική προσέγγιση. Κρύβει πολιτική σκοπιμότητα και οδηγεί σε ακυβερνησία, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Επομένως η ΝΔ δεν μπορεί να συζητήσει σε αυτή τη βάση.

Συμμερίζεστε την άποψη πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ψήφιση του εκλογικού νόμου ως «πρόβα συμμαχιών» για την επόμενη μέρα, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο; Και η ΝΔ πώς τοποθετείται σε αυτό το σενάριο;

Ακούστε πιστεύω ότι η μοναδική επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι τα επικοινωνιακά τερτίπια. Προσπαθεί να δημιουργήσει εικόνα κεντροαριστερής συμμαχίας προκειμένου να ξεπεράσει τα δύσκολα που είναι μπροστά. Το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες και την πραγματική οικονομία. Την πρώτη ψυχρολουσία από τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου την ένιωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι συνταξιούχοι που πήγαν να πάρουν τις συντάξεις τους και τις βρήκαν πετσοκομμένες, μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ και το κόψιμο των επιδομάτων. Όταν θα υπάρξουν και οι απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών, εξαιτίας της νέας βαριάς φορολογίας σε συνδυασμό με τα δύσκολα μέτρα της επόμενης αξιολόγησης, τα πράγματα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δυσκολέψουν πολύ. Προφανώς  η κυβέρνηση πιστεύει  ότι με τέτοιες κινήσεις μπορεί να αλλάξει την δυσβάσταχτη πραγματικότητα. Όμως αυταπατάται και πάλι.

Αυτή την περίοδο κορυφώνεται και η διελκυστίνδα για τις άδειες των ιδιωτικών καναλιών, με τον επίτροπο Öttinger να εγείρει θέματα για την ΕΕΤΤ, τις ανεξάρτητες αρχές κλπ. Τελικά, τι συμβαίνει; Λύνεται ένα χρονίζον θέμα που έπρεπε να λυθεί ή η κυβέρνηση ξαναμοιράζει την τράπουλα με δικούς της όρους;

Κανείς δε διαφωνεί με το να μπει τάξη στο χώρο των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση, αντί να κάνει αυτό, προσπαθεί να επιβάλει αυταρχικό καθεστώς στα ΜΜΕ, να επιβάλει τους «δεοντολογικά» αποδεκτούς, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης. Σε ποια ευρωπαϊκή δημοκρατία ο υπουργός αποφασίζει για τον αριθμό και τον τρόπο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών;  Πιστεύω ότι στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Οκτώβριο, αυτό το θέμα θα καταστεί μείζον.  Ξέρετε κ. Ευγενίδη μπορεί κανείς να κάνει όποια κριτική θέλει στην μεταπολίτευση, όμως ήταν η καλύτερη ελληνική δημοκρατία την οποία έζησε ποτέ η χώρα. Αυτή την δημοκρατία που με μεγάλο κόπο χτίσαμε, δεν θα την πλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητώ καταληκτικά την εκτίμησή σας: με δεδομένη την επίδραση των μέτρων, θεωρείτε πως μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις ακόμα και το φθινόπωρο ή η κυβέρνηση βγάζει τη χρονιά;

Νομίζω ότι το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας διευρύνεται συνεχώς και μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις το φθινόπωρο;

Συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους που πιστεύω  ότι η Ελλάδα θα έχει άλλη κυβέρνηση την άνοιξη.

Κλείνοντας, κυρία Μπακογιάννη, θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο για τις αποκαλύψεις του κ. Γκάλμπρεϊθ, διότι δεν φαίνεται να υπήρχε απλώς ένα ακροθιγές σχέδιο Β...

Οι αποκαλύψεις τις οποίες κάνει ο Γκάλμπρειθ στο βιβλίο του είναι συνταρακτικές, επιβεβαιώνουν με τον πιο απόλυτο τρόπο την ανάγκη να υπάρξει άμεσα εξεταστική επιτροπή και να απαντηθούν τα ερωτήματα του ελληνικού λαού σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση του 2015, που κόστισε όπως λέει ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τουλάχιστον 100 δις ευρώ. Ταυτόχρονα καθιστά εξαιρετικά επείγουσα την ανάγκη παρέμβασης της ελληνικής δικαιοσύνης.


Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή ο γιατρός που κατηγορείται για ασέλγεια στην 4χρονη κόρη του - Τα στοιχεία της αστυνομίας!







Σε κατάσταση σοκ οι συγγενείς της οικογένειας από τις συνεχείς αποκαλύψεις - Τι διαπίστωσε ο παιδοψυχολόγος που εξέτασε το ανήλικο κοριτσάκι...

Την πόρτα του ανακριτή θα περάσει εντός της ημέρας ο 39χρονος γιατρός, που συνελήφθη το Σάββατο από αστυνομικούς του τμήματος προστασίας ανηλίκων της Θεσσαλονίκης, για ασέλγεια στην ανήλικη κόρη του. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του 39χρονου μετά από καταγγελία της εν διαστάσει συζύγου του και της μητέρας της στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, σύμφωνα με την οποία ο 39χρονος, προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της κόρης του. Ο γιατρός κατηγορείται για τα αδικήματα της αποπλάνησης ανηλίκων και κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, όπου ο παθών δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη, με την επιβαρυντική περίπτωση τέλεσης της πράξης από οικείο. Να σημειωθεί πως σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες του στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχή της Λάρισας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 559 ναρκωτικά δισκία, που κατείχε χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή, καθώς και πλήθος κουτιών φαρμακευτικών σκευασμάτων, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Επίσης, βρέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, δύο κεντρικές μονάδες, εξωτερικός σκληρός δίσκος, φορητό μέσο αποθήκευσης δεδομένων, 16 κάρτες μνήμης και κινητό τηλέφωνο, τα οποία κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν για εξέταση στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά μέσα, το κοριτσάκι έχει ήδη εξεταστεί από ψυχολόγο ο οποίος έκρινε ότι έχουν ισχύ τα λεγόμενά της.



Πηγή: thestival.gr


Είναι δυνατόν ο Φίλης να μην επιθυμούσε την ακυβερνησία



Κώστας Βουκελάτος

Είναι δυνατόν να μην εμφανιζόταν ο Φίλης να δηλώσει ότι : «Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο να συγκεντρώσουμε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 βουλευτών» για την απλή αναλογική. 

Αυτή η κυβέρνηση έχει αφήσει την Ελλάδα να διαλύεται να καλπάζει η εγκληματικότητα, να αλωνίζουν οι αντιεξουσιαστές χωρίς να συλλαμβάνεται κανένας, να μειώνονται συντάξεις και μισθοί, να γίνεται ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή, κατασχέσεις ακινήτων και χρημάτων από λογαριασμούς, διαλυμένη παιδεία και υγεία, έκρηξη στους χώρους συγκέντρωσης λαθρομεταναστών που η κυβέρνηση τους έχει αφήσει στην τύχη τους, μείωση του τουρισμού, αύξηση των τιμών προϊόντων, μείωση εξαγωγών, καμία ανάπτυξη, λουκέτα καθημερινά, απολύσεις φτώχεια και η έννοια τους είναι πώς θα οδηγήσουν στην χώρα στην ακυβερνησία και να ελέγξουν τα κανάλια με τις άδειες.

Η έννοια τους αυτή δεν είναι τυχαία αφού φοβούνται τις ευθύνες τους την επόμενη ημέρα ειδικά μετά τις αποκαλύψεις που οδηγούν μεγάλο μέρος των στελεχών της κυβέρνησης στο κακούργημα και στο ειδικό δικαστήριο.

Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να ξαναδεί κυβέρνηση της αριστερά ο τόπος, ευτυχώς για καλό όλων μας και ο Τσίπρας κοιτάει να σωθεί ποντάροντας στην ακυβερνησία και στο πολιτικό μπάχαλο αδιαφορώντας για την μοίρα της χώρας.

Ο Φίλης λοιπόν πλήρως ταυτισμένος με το σύνθημα "πάμε για ακυβερνησία μήπως και σωθούμε" και γνωρίζοντας τις ευθύνες που έχουν να αντιμετωπίσουν με όλα αυτά που έχουν κάνει σε βάρος της χώρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real news και επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος, με το γνωστό "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μένος τους, σύρουν την κ. Γεννηματά και προσδένουν το ΠΑΣΟΚ στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή, μετατρέπουν ό,τι έχει απομείνει από ένα μεγάλο ιστορικό ρεύμα σε δορυφόρο και βαστάζο της Δεξιάς».

Αντίθετα, χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα τη διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ και υπογραμμίζει «δυσκολεύομαι να σκεφτώ πώς βουλευτές, προερχόμενοι από την Αριστερά, που αγωνίστηκαν δεκαετίες για την απλή αναλογική, θα καταψηφίσουν μια τέτοια πρόταση στη Βουλή».

Του είναι δύσκολο να καταλάβει ότι θα αντιμετωπίσουν ότι και να κάνουν και πολύ σύντομα τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες τους που ρήμαξαν την χώρα.

Φέρουν τεράστια ευθύνη όσοι ψηφίσουν και συνταχθούν με την λύση της ακυβερνησίας στην χώρα γιατί έτσι κάνουν "πλάτες" και ρίχνουν σωσίβιο στην κυβέρνηση αδιαφορώντας για το μέλλον της χώρας



Έρευνα: μόνο οι μισές από τις φιλίες μας είναι αμφίδρομες



Σχεδόν το 50% των φίλων μας δεν βλέπουν τη φιλία μας με τον ίδιο τρόπο που το κάνουμε εμείς, αλλά αδυνατούμε να τους ξεχωρίσουμε, γιατί "έχουμε πολύ φτωχή αντίληψη των δεσμών φιλίας".

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (TAU) και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), οι οποίοι πραγματοποίησαν κοινωνικά πειράματα, αναλύοντας δεδομένα από άλλες μελέτες, με στόχο να καθορίσουν πόσες φιλίες είναι αμοιβαίες και πόσες μονόπλευρες.



Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν σε σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE και σύμφωνα με αυτά, πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν τους πραγματικούς φίλους από τους απλούς γνωστούς. Σε δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ,ο εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης, Δρ Erez Shmueli από το TAU, δήλωσε σχετικά: 

Αποδεικνύεται ότι είμαστε πολύ κακοί στο να κρίνουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας"

Τα αναπάντεχα αποτελέσματα της έρευνας

Η ομάδα πίσω από τη μελέτη, αποτελούμενη εκτός από τον Δρ Shmueli, από τους καθηγητές Abdullah Almatouq και Alex Pentland του MIT και τη Δρ Laura Radaelli επίσης του TAU, εξετάζοντας τα δεδομένα από μία σειρά προηγούμενων ερευνών, παρατήρησε ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αντιληφθούν κατά πόσο οι άλλοι τους θεωρούν φίλους.

Ειδικότερα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε έξι μελέτες οι οποίες αξιολόγησαν τα επίπεδα φιλίας και τις εκτιμήσεις αμοιβαιότητας αυτών των σχέσεων, ανάμεσα σε φοιτητές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και πραγματοποίησαν δικά τους πειράματα, τα οποία επιβεβαίωσαν την παρατήρηση. 

Σε ένα από αυτά, φοιτητές κλήθηκαν (α) να αξιολογήσουν τις σχέσεις τους με συμφοιτητές από την τάξη τους, βαθμολογώντας τις από το 0 έως το 5 (0=δεν ξέρω καθόλου αυτό το άτομο, 5=αυτό το άτομο είναι ένας από τους καλύτερους μου φίλους) και (β) να απαντήσουν πώς πιστεύουν ότι οι συμφοιτητές τους θα αξιολογούσαν τις σχέσεις τους μαζί τους.

Στο 94% των περιπτώσεων, όταν ένα άτομο αξιολογούσε μία σχέση ως σχέση φιλίας (δηλαδή, με βαθμό 3 και πάνω), απαντούσε ότι περίμενε και από το άλλο άτομο να αξιολογήσει τη σχέση με τον ίδιο βαθμό, εικάζοντας, όπως οι περισσότεροι, ότι τα αισθήματα θα είναι αμοιβαία. Και όμως, μόνο το 53% αυτών των σχέσεων αποδείχθηκε ότι βαθμολογήθηκαν με τον ίδιο τρόπο και από τα δύο μέλη.

Γενικά, "βρήκαμε ότι το 95% των συμμετεχόντων θεωρούσαν ότι οι σχέσεις τους είναι αμοιβαίες", σχολίασε ο Δρ Shmueli. "Αν κανείς πιστεύει πως κάποιος είναι φίλος του, περιμένει από αυτόν να αισθάνεται το ίδιο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Μόνο το 50% των ερωτηθέντων ανήκαν πραγματικά στην κατηγορία της αμφίδρομης φιλίας”.

Οι ερευνητές προσφέρουν μία εξήγηση για το φαινόμενο να μην μπορούμε να αξιολογήσουμε σωστά τις σχέσεις μας: "Η πιθανότητα μία φιλία να μην είναι αμοιβαία προκαλεί την αίσθηση ενός ατόμου για τον εαυτό του", γράφουν, με αποτέλεσμα αυτό το άτομο να αρνείται έστω να φανταστεί το ενδεχόμενο. 

Η σημασία των αποτελεσμάτων

Τα ευρήματα είναι σημαντικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς "υποδεικνύουν μία πρωτοφανή ανικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνομαι την αμοιβαιότητα της φιλίας", όπως γράφουν. Και η δυσκολία μας στον προσδιορισμό της αμοιβαιότητας της φιλίας μπορεί να είναι πρόβλημα.

Οι πεποιθήσεις μας για τις σχέσεις μας, σημειώνεται στη μελέτη, είναι στον πυρήνα της δημιουργίας κανόνων, της ανάληψης συλλογικής δράσης και της εύρεσης λύσεων για τα προβλήματα των πολλών. Το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με κάποιον, παίζει ρόλο στο κατά πόσο αυτός μας επηρεάζει- και το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι άνθρωποι που πιέζονταν από φίλους που θεωρούσαν αμοιβαίους, γυμνάζονταν περισσότερο και είχαν μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με εκείνους που πιέζονταν από φίλους που δεν θεωρούσαν αμοιβαίους.

"Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στα ένστικτα ή στη διαίσθησή μας", τόνισε ο Δρ Shmueli. "Πρέπει να βρεθεί αντικειμενικός τρόπος να μετράει αυτές τις σχέσεις και να ποσοτικοποιηθούν οι επιπτώσεις τους”. Διαφορετικά, μπορεί να έχουμε προβλήματα στην προσπάθεια να συνεννοηθούμε, να διαπραγματευτούμε και να συνεργαστούμε.




Πηγή : pathfinder.gr


Ομπάμα: Η λιτότητα παράγοντας απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη




Αποτελεί έναν από τους λόγους για τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο - Τι είπε για τον λαϊκισμό και το Brexit

Από την Ισπανία που πραγματοποιεί επίσκεψη ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έστειλε μήνυμα κατά της λιτότητας, ενώ αναφέρθηκε στο βρετανικό δημοψήφισμα και την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ο Ομπάμα μιλώντας για τη λιτότητα εξήγησε πως αποτελεί έναν «σημαντικό παράγοντα αιτιολόγησης των απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάνοντας λόγο για την «οικονομική προσέγγιση» που υιοθέτησαν «κάποιες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ότι περιλαμβάνονταν μέτρα λιτότητας, προσθέτοντας πως αυτός είναι ένας από τους λόγους «που η Ευρώπη καταγράφει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Μάλιστα, στις πολιτικές αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται η ρίζα των ανησυχιών «ότι οι ενοποιημένες οικονομίες και η παγκοσμιοποίηση δεν αποφέρουν οικονομικά οφέλη με ισότιμο τρόπο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Η ανάπτυξη που καταγράφεται με αργούς ρυθμούς σε πολλές χώρες της ηπείρου έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, να έχουν παραμείνει χωρίς εργασία και να νιώθουν απογοήτευση».

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στις θυσίες του ισπανικού λαού καθώς η χώρα τους επλήγη από την οικονομική κρίση.

Όσο για το Brexit ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε: «Πιστεύω ότι η μια ολοκληρωμένη Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχή. Δεν θα πρέπει ποτέ να το θεωρούμε δεδομένο. Ναι, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δοκιμάζεται όπως ποτέ άλλοτε. Δεν είναι καιρός για εφησυχασμό. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη έχουν συγκεντρώσει εκ νέου το ενδιαφέρουν στις πολιτικές για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων και την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να συνεργαστούν προκειμένου να ανταποκριθούν σε μια κοινή πρόκληση».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. 

«Σε όλες τις χώρες, πάρα πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από την παγκοσμιοποίηση και της αυτοματοποίηση. Είδαμε πολλές από αυτές τις δυνάμεις να παρουσιάζονται στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αγνοούμε αυτές τις δυνάμεις με δική μας ευθύνη. Οι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των ευρωπαϊκών θεσμών, πρέπει να δείξουν ότι συνδεόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών», είπε και τόνισε πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ανισότητες. 



Πηγή : protothema.gr


Αποκάλυψη: «Κόφτης» στα ΑΤΜ για 400.000 επικουρικές



«Κόφτης» επικουρικών συντάξεων μπαίνει από τις 2 Αυγούστου στα ποσά που λαμβάνουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι.

Οι μειώσεις θα γίνουν στο ποσό της επικουρικής τους σύνταξης εφόσον το άθροισμα μαζί με την κύρια ή οποιαδήποτε άλλη σύνταξη λαμβάνουν (γήρατος, αναπηρίας, ή θανάτου) είναι πάνω από 1.300 ευρώ μικτά.

Συνταξιούχοι με κύρια 1.000 ευρώ και επικουρική 200 ευρώ (άθροισμα 1.200 ευρώ) μπορεί φαινομενικά να μένουν έξω από το ψαλίδι, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική, γιατί το άθροισμα που θα ληφθεί υπόψη για να δουν τα Ταμεία πόσοι ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, δεν θα είναι αυτό που βάζουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι, αλλά θα είναι το μικτό ποσό του αθροίσματος κύριας και επικουρικής.

Στο μικτό ποσό συνυπολογίζονται ο φόρος, η εισφορά ασθένειας και οι αρχικές μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2010 στις κύριες άνω των 1.400 ευρώ και το 2011 στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Αυτές οι κρατήσεις έγιναν μεν στις συντάξεις, αλλά το υπουργείο δεν τις αφαιρεί από τα ποσά που παίρνουν οι συνταξιούχοι, με στόχο να ανέβει τεχνητά το άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ και ο «κόφτης» να πιάσει περισσότερους.
Ο ακριβής αριθμός των συνταξιούχων που θίγονται από τις περικοπές θα είναι μεγαλύτερος από τους 250.000 που εκτιμούσε στην αρχή το υπουργείο Εργασίας.

Νεότερα στοιχεία από την επεξεργασία που κάνουν τα Ταμεία -και κυρίως η ΗΔΙΚΑ που τηρεί το μητρώο δικαιούχων σύνταξης όλων των φορέων- δείχνουν ότι από τις μειώσεις επικουρικών θίγονται σχεδόν 400.000 συνταξιούχοι είτε με ψαλίδι κατά μερικά ευρώ (2-10 ευρώ) είτε με μεγαλύτερες μειώσεις (άνω των 50 ευρώ το μήνα).

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις προέρχονται από το ΙΚΑ. Στους πίνακες που αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» και προέρχονται από επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος, φαίνονται πόσοι παίρνουν κύρια μέχρι 1.000 και πόσοι πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς και πόσοι είναι με επικουρική ως 200 και πόσοι με 200 ευρώ και άνω.

Τα στοιχεία για τους δικαιούχους κύριας σύνταξης δείχνουν ότι:

• Με κύρια σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) ως τα 1.000 ευρώ είναι 920.765 δικαιούχοι.
• Με κύρια σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) από 1.000,01 ως 1.300 ευρώ είναι 98.834 συνταξιούχοι.
• Με κύρια σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) από 1.300,01 ευρώ και άνω είναι 69.897 συνταξιούχοι.
Σύνολο δικαιούχων κύριας από το ΙΚΑ, χωρίς άλλους φορείς, 1.089.496 συνταξιούχοι.

Αντίστοιχα για την επικουρική έχουμε στο ΙΚΑ:

• Ως 150 ευρώ επικουρική γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου παίρνουν 278.818 συνταξιούχοι.
• Από 150,01 ως 200 ευρώ παίρνουν 233.362 συνταξιούχοι.
• Από 200,01 ευρώ και πάνω παίρνουν 206.039 συνταξιούχοι.
Σύνολο δικαιούχων επικουρικής μόνο ΙΚΑ, χωρίς άλλους φορείς, 718.219 συνταξιούχοι.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι 206.039 δικαιούχοι επικουρικής ΙΚΑ που παίρνουν μικτό ποσό από 200 ευρώ και πάνω είναι στην πρώτη ζώνη κινδύνου για μειώσεις, εφόσον από κύρια σύνταξη παίρνουν μικτό ποσό από 1.100 ευρώ και άνω.

Στη δεύτερη ζώνη περικοπών είναι οι 233.362 συνταξιούχοι που παίρνουν μικτό ποσό επικουρικής από 150 ως 200 ευρώ, εφόσον η μικτή κύρια σύναξη είναι από 1.150 ευρώ και άνω.

Στην τρίτη ζώνη περικοπών βρίσκονται και όσοι έχουν υψηλότερη κύρια (άνω των 1.250 ευρώ) και χαμηλή επικουρική (80, 100, 120 ευρώ).

Από τους 470.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, επικουρική έχουν σχεδόν το σύνολο των πολιτικών συνταξιούχων και οι απόστρατοι της Αστυνομίας που λαμβάνουν επικουρική από το ΤΕΑΠΑΣΑ. Εκτιμάται ότι μικτό άθροισμα από κύρια και επικουρική άνω των 1.300 ευρώ έχουν πάνω από 130.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Από τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και τραπεζών υπολογίζεται ότι ο «κόφτης» πιάνει πάνω από 80.000 συνταξιούχους που ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.300 ευρώ μικτά από κύρια και επικουρική.

Από το ΝΑΤ-ΚΕΑΝ οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ υπερβαίνουν τους 50.000, σε σύνολο 80.000 συνταξιούχων.



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Πηγή : eleftherostypos.gr


Τουρκία: Δολοφονικό αμόκ 17χρονου, εκτέλεσε τρεις αστυνομικούς

(Φωτογραφία:  Reuters )


Τρεις αστυνομικούς πυροβόλησε και σκότωσε σε κατάσταση αμόκ ένας 17χρονος, πριν στρέψει το όπλο εναντίον του και αυτοκτονήσει. Το περιστατικό σημειώθηκε σε σταθμό λεωφορείου στην πόλη Σανλιούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Άλλοι τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές. Ο κυβερνήτης της πόλης δήλωσε πως η υπόθεση δεν σχετίζεται με τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 17χρονος, ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ταξίδευε με την οικογένειά του και σε ανύποπτο χρόνο πήρε το όπλο του πατέρα του και επιτέθηκε στους αστυνομικούς.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Πορτογαλία




Πορτογαλία - Γαλλία 1-0

Ο Φερνάντο Σάντος οδήγησε την Πορτογαλία στην κορυφή

Xάνοντας τον καλύτερο παίκτης της τον Ρονάλντο και παίζοντας μέσα στην έδρα του αντιπάλου της, η Πορτογαλία δεν πανικοβλήθηκε, δεν παράτησε τον αγώνα κι αφού βρήκε τα πατήματα της σχετικά γρήγορα, είδε και την τύχη να της χαμογελά όταν έπρεπε.

Φερνάντο Σάντος: «Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες»!

Ο αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας δεν μας ξέχασε, έδειξε την μοναδικότητά του και το πόσο τον έχει σημαδέψει η χώρα μας. 

«Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους Έλληνες, πάντα στην καρδιά μου» είπε στα ελληνικά ο σπουδαίος Ίβηρας και έδωσε ακόμη έναν λόγο για να τον θαυμάζουμε και να τον έχουμε τόσο... ψηλά! 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Ζοζέ Φόντε, Ραφαέλ Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Άντριεν Σίλβα (66' Ζοάο Μοουτίνιο), Ρενάτο Σάντσες (79' Έντερ), Ζοάο Μάριο, Νανί, Κριστιάνο Ρονάλντο (25' Κουαρέσμα).

ΓΑΛΛΙΑ: Λορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Μουσά Σισοκό (110' Μαρσιάλ), Παγέτ (58' Κομάν), Γκριεζμάν, Ζιρού (78' Ζινιάκ).


Αποφυλακίστηκε με τον νόμο Παρασκευόπουλου και σκότωσε 27χρονο




Ελεύθερος με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών είχε αφεθεί στις 7 Αυγούστου ο 38χρονος Γεωργιανός Ρομπέρτο Σ. που πυροβόλησε προχθές το πρωί τον 27χρονο κοσμηματοπώλη Θόδωρο Παπαδόπουλο, μέσα στο κατάστημά του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, και μάλιστα μπροστά στα μάτια της μητέρας του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ο νεαρός κοσμηματοπώλης κατέληξε χθες στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, ενώ ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και ζήτησε να μάθει αν ζει το θύμα. Αστυνομικοί περιγράφουν τον Ρομπέρτο Σ. ως σκληρό και αδίστακτο, σεσημασμένο για κλοπές και ληστείες, για διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παραβάσεις και για όλα αυτά είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 χρόνων.

Κάνοντας χρήση του νέου νόμου και έχοντας εκτίσει το 1/3 της ποινής του, αποφυλακίστηκε πριν από έναν μήνα και επέστρεψε στην παράνομη δράση του.

Μπήκε με πιστόλι γεμάτο σφαίρες στο κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στον πολυσύχναστο δρόμο Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Νεάπολης, στις 11 το πρωί, και αρχικά πυροβόλησε για εκφοβισμό χωρίς να πει κουβέντα. Ο 27χρονος ιδιοκτήτης και η 54χρονη μητέρα του σοκαρισμένοι δεν άρθρωσαν λέξη και του έβαλαν σε έναν σάκο χρυσαφικά και κοσμήματα, η αξία των οποίων, σύμφωνα με δήλωση της μητέρας, ανερχόταν σε 20.000 ευρώ.

Δύο φορές εξ επαφής

Κατά την αποχώρηση του δράστη ο νεαρός κοσμηματοπώλης κινήθηκε εναντίον του, σε μια προσπάθεια να σώσει την περιουσία του και τότε ο Γεωργιανός τον πυροβόλησε δύο φορές εξ επαφής, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στην κοιλιακή χώρα και τον άφησε αιμόφυρτο, ενώ η μητέρα του ούρλιαζε και καλούσε σε βοήθεια.

Περαστικοί που είχαν δει τι συμβαίνει ειδοποίησαν την Αστυνομία και επιτόπου έσπευσαν δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ που καταδίωξαν τον δράστη και εκείνος, στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και έπεσε στο οδόστρωμα, όπου και συνελήφθη. Χθες το πρωί οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, την ώρα που ο 27χρονος κοσμηματοπώλης άφηνε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Μετήχθη στα δικαστήρια υποβασταζόμενος, με τραύματα στο δεξί πόδι και το πρόσωπο από την πτώση του από τη μηχανή και ήταν λιγομίλητος.

Η εισαγγελέας τού απήγγειλε τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της ληστείας και της οπλοφορίας-οπλοχρησίας και τον παρέπεμψε να απολογηθεί στην 7η τακτική ανακρίτρια, από την οποία ζήτησε και πήρε προθεσμία. Υποστήριξε ότι το θύμα αντιστάθηκε, ότι τον χτύπησε για να πάρει πίσω τα κοσμήματα και γι’ αυτό εκείνος τον πυροβόλησε.

Νομικοί κύκλοι εξέφραζαν ερωτηματικά για την αποφυλάκιση του σεσημασμένου και ιδιαίτερα επικίνδυνου Γεωργιανού, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη για σωρεία αδικημάτων.
Ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που ψηφίστηκε το 2015, προβλέπει ότι αποφυλακίζονται όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη πάνω από 10 χρόνια και έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής του. Ο Ρομπέρτο Σ. έμεινε 8,5 χρόνια στις φυλακές και από τις 7 Αυγούστου κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Σημειώνεται ότι και οι περισσότεροι από τους 7 Γεωργιανούς που κατηγορούνται για την άγρια δολοφονία του γνωστού εστιάτορα τον Αύγουστο στην Υδρα είχαν επίσης αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ίδιου νόμου Παρασκευόπουλου, γεγονός που είχε προκαλέσει επίσης σωρεία αντιδράσεων.



ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Πηγή : ethnos.gr