Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Οργισμένη με τον Πάνο Καμμένο η Μαρίνα Χρυσοβελώνη




Βολές κατά του Προέδρου του κόμματός της Πάνου Καμμένου από την μέχρι χθες υφυπουργό Μεταφορών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αφορμή την "έξοδό" της από την κυβέρνηση.

Βολές κατά του Προέδρου του κόμματός της Πάνου Καμμένου από την μέχρι χθες υφυπουργό Μεταφορών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αφορμή την "έξοδό" της από την κυβέρνηση.

«Από τη στιγμή που είναι επικεφαλής του κόμματος που συγκυβερνά, αυτός (σσ ο Π.Καμμένος) πρότεινε τα ονόματα που θα πάρουν θέση στο υπουργικό συμβούλιο» είπε η κυρία Χρυσοβελώνη στον ραδιοφωνικό σταθμό Action 104,6.

Οταν ρωτήθηκε όμως γιατί το όνομά της δεν συμπεριελήφθη σε εκείνα που πρότεινε ο κ.Καμμένος, η κυρία Χρυσοβελώνη απάντησε: «Δεν τον έχω μάθει μέχρι αυτή την ώρα. Από ό,τι μου μεταφέρθηκε είναι για λόγους ανανέωσης στο υπ. Συμβούλιο. Αν αυτό θα συμβεί με αυτή που είχε επτά μήνες συνεπή πορεία, ενώ υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που είναι αμετακίνητοι εδώ και δύο χρόνια...».




Πηγή : thetoc.gr


Επίθεση στον Ιερώνυμο και εξ' αριστερών κριτική σε Τσίπρα από Φίλη



Με αιχμές όχι μόνο κατά του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας, όπως αναμένετο, αλλά και κατά του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάστηκε ο απερχόμενος υπουργός Νίκος Φίλης κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου στο νέο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.

«Δεν καταλαβαίνω πώς από το άριστα των πρώτων ημερών της νέας σχολικής χρονιάς αιφνιδίως το άριστα μετετράπη σε μη προβιβάσιμο βαθμό. Ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μαθητής;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης εννοώντας το άριστα που είχε πάρει από τον κ. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο λίγες ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μάλιστα ο κ. Φίλης αναφερόμενος στις προτάσεις του κ. Τσίπρα να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο, πληροφορίες αναφέρουν το Εσωτερικών ή του Πολιτισμού, έκανε λόγο για «πρόταση αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος», μια φράση που χρησιμοποιείται στο σχολείο, όταν κρίνεται ότι ο μαθητής πρέπει να αποβληθεί από το σχολείο για λόγους συμπεριφοράς.

Ο κ. Φίλης απευθυνόμενος ευθέως και στο πολιτικό ακροατήριο εκτός υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι σφυρηλάτησε τη στάση του στην Αριστερά και σε μια άλλη αποστροφή του λόγου πρόσθεσε «δρούμε εξ' ονόματος μιας αριστεράς ζώντων-τε και τεθνεόντων» και επεσήμανε με νόημα «δεν με ξέρουν», για όσους θεωρούσαν ότι θα έκανε πίσω σε μια μάχη αρχών.

Οξύτατοι ήταν και οι χαρακτηρισμοί και εναντίον της Ιεραρχίας και του κ. Ιερώνυμου, με επίκεντρο όσα δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα μίλησε για «σενάριο πολιτικού θανάτου του», «πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων», «αμφισβήτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος». «Μας πιάνει ανατριχίλα από τα όσα ακούμε από το στόμα του κ. Ιερώνυμου», είπε και τόνισε «κάποιοι μετατρέπουν τον οίκο του Πατρός σε οίκο εμπορίου και αυτό δεν μειώνει σε τίποτα, σε τίποτα, το κοινωνικό έργο του κόσμου της Εκκλησίας».

«Το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα και τον πρωθυπουργό, αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο ίδιος ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται από τη θέση του βουλευτή για τον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας, ο οποίος θα πρέπει να τεθεί και στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο νέος υπουργός Κώστας Γαβρόγλου για το θέμα των Θρησκευτικών είπε ότι θα εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ιερώνυμου στις αρχές Οκτωβρίου ενώ προσέθεσε ότι θα δοθεί βάρος σε τρεις τομείς. Στον ενιαίο φόρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας με διακριτούς τους ρόλους πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων, την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, των πανελλαδικών εξετάσεων και της πρώτης χρονιάς στα ΑΕΙ ενώ για όλα αυτά θα τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα. Εντύπωση προκάλεσε επίσης η αναφορά του κ. Γαβρόγλου «ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις, "αξιολόγηση" και "συντεχνία"». Σύμφωνα με τον ίδιο θα γίνει αξιολόγηση αλλά όχι τιμωρητική ενώ όπως είπε «μια κοινωνία στο σύνολό της συντεχνιοποιημένη, δεν είναι κοινωνία δημοκρατική».  



Απόστολος Λάκασας
Πηγή : kathimerini.gr



Παραιτήθηκε ο γ.γ. του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας -Αδυνατεί να συνεργαστεί με την Εφη Αχτσιόγλου




Την παραίτησή του από τη θέση του γ.γ. του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας υπέβαλε ο Γιάννης Σούκος, επικαλούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, αδυναμία συνεργασίας με τη νέα υπουργό Εφη Αχτσιόγλου.

Ο κ. Σούκος υπέβαλε τη Δευτέρα την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να την κάνει δεκτή.

Η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, χωρίς να κατονομάσει τον κ. Σούκο, μίλησε για αναγκαιότητα επιβολής της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη.



Πηγή:  iefimerida.gr 


Σοβαρά επεισόδια πρίν απο λίγο στο κέντρο της Αθήνας από αντιεξουσιαστές




Πανηγυρίζουν και το γλεντάν φαίνεται οι αντιεξουσιαστές για την παραμονή του κ. Τόσκα στο προστασίας του πολίτη και αυτό γιατί η ανοχή που δείχνει ο συγκεκριμένος υπουργός από τότε που ανέλαβε σε κάθε καταστροφή και λεηλασία που κάνουν οι αναρχικοί είναι παγκόσμιο φαινόμενο και το κέντρο της Αθήνας δικό τους.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι, στην μαθητική πορεία που έγινε στο κέντρο της Αθήνας. 

Μία ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων εκτόξευσε βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, κατέστρεψε στάση λεωφορείου, προξένησε ζημιές σε τζαμαρία καταστήματος και έβαλε φωτιές σε κάδους απορριμμάτων για αρχή.

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν μετά στην Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο με νεαρούς που έμπαιναν και έβγαιναν ανεξέλεγκτα με την ανοχή της αστυνομίας και των πρυτανικών αρχών μέσα από το Πολυτεχνείο. 

Ομάδα νεαρών είχε ανάψει φωτιές πετώντας αντικείμενα και καταστρέφοντας τα πάντα όπως γίνεται συνέχεια και τακτικά ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια. 

Οι κουκουλοφόροι  έχουν ξηλώσει οδικές πινακίδες, σπάνε φανάρια και ταμπέλες από στάσεις λεωφορείων. 





Ζητεί εκλογές για να προλάβει τέταρτο μνημόνιο





ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
Καθημερινή

«Αν συνεχίσουμε έτσι, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας...». Το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις με συνομιλητές του παραπέμπει στην ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας. Σε αυτήν κυρίαρχος είναι ο προβληματισμός για το επαπειλούμενο τέταρτο μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, η κατάσταση της οικονομίας ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα. Η on the record συνέχεια ήταν η επανάληψη του αιτήματος για εκλογές από τον κ. Μητσοτάκη με φόντο το Προεδρικό Μέγαρο και μια αποστροφή για την «κρίσιμη κατάσταση» στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Γιατί ζητάει εκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ.; Η προφανής απάντηση είναι πολιτική. Οπως το έθετε στενός συνεργάτης του, «όταν προηγείσαι στις δημοσκοπήσεις, ζητάς εκλογές». Και η Ν.Δ. μετράει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, κατάρρευση που αγγίζει πλέον και το βασικό ατού του κυβερνώντος κόμματος που μέχρι πρότινος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι οπαδός της λογικής του «ώριμου φρούτου», όπως κάποια από τα στελέχη του κόμματός του, που θεωρούν ότι όσο περισσότερο παραμείνει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, τόσο το καλύτερο για τη Ν.Δ. 

«Η κυβέρνηση δεν βγάζει κανένα κάστανο από τη φωτιά», συνηθίζει να λέει σε συνομιλητές του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αυτό είναι που κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα. Διότι αν μια κυβέρνηση της Ν.Δ. παραλάβει «καμένη γη», η κατάσταση δεν θα είναι εύκολα αναστρέψιμη, και η κοινωνική πλειοψηφία που θα τη στηρίξει στις εκλογές κινδυνεύει να αποδειχθεί εύθραυστη. Στην Πειραιώς θεωρούν πως αν οι εκλογές καθυστερήσουν πολύ, για παράδειγμα, ένα χρόνο σχεδόν από τώρα, η επόμενη κυβέρνηση κινδυνεύει να υποθηκεύσει εν τη γενέσει την πολιτική της επιβίωση αναγκαζόμενη να ψηφίσει ένα τέταρτο μνημόνιο. Τότε, διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης, «θα πρέπει να γίνουν σαφείς οι ευθύνες για το πώς φθάσαμε ώς εδώ». Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον στο νεοδημοκρατικό λεξιλόγιο η επέλαση του τέταρτου μνημονίου εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Το έθεσε με σαφήνεια ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπογραμμίζοντας ότι «οι καμπάνες χτυπούν από παντού». «Σκοπεύει η κυβέρνηση να παραδώσει την εξουσία λίγο προτού φτάσουμε ξανά στο χείλος του γκρεμού ή μήπως έχουν στο μυαλό τους ότι θα επαναλάβουν εκείνο το δραματικό καλοκαίρι του 2015 σε μια απειλή ρήξης με την Ευρώπη;» αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Η χώρα γκρεμίζεται και η διέξοδος των εκλογών είναι λυτρωτική και για τη χώρα και για τον πρωθυπουργό», κατέληξε.

Κάπου εδώ εισέρχεται το τεχνοκρατικό επιχείρημα, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πιο ουσιαστικό από το πολιτικό για την επιβίωση της επόμενης κυβέρνησης. Σε αυτό φαίνεται να εστιάζεται η επιμονή της Πειραιώς για επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων, καθώς αν οι εκλογές αργήσουν πολύ –σε ένα χρόνο από σήμερα, για παράδειγμα– η χώρα και η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Οχι μόνο δεν θα προλάβει να πείσει εταίρους και δανειστές για τα μεταρρυθμιστικά της διαπιστευτήρια, ώστε να προλάβει να βγει στις αγορές, αλλά κινδυνεύει να συνδέσει την εκλογή της με την έλευση ενός τέταρτου μνημονίου, το οποίο, όπως λένε στην Πειραιώς, «θα είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Το οικονομικό επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. και ο οικονομικός του σύμβουλος Στέλιος Πέτσας δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης. Οχι μόνο επειδή η οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποίησε ήδη ότι ο προϋπολογισμός κινείται σε υφεσιακή λογική. Αλλά και επειδή όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, εδώ και μήνες, ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα αποκαθίστατο η εμπιστοσύνη και η χώρα θα επέστρεφε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποδείχτηκε γράμμα κενό. Για τη Ν.Δ. προέχει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. «Αυτό που περιμένει να ακούσει ένας σοβαρός επενδυτής είναι η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και ενός άλλου μείγματος πολιτικής, πρόσημα φιλοαναπτυξιακά», σημειώνει ο ίδιος. Ο προβληματισμός του κ. Μητσοτάκη και το στοίχημά του είναι αν θα έχει «καθαρό» πολιτικό χρόνο να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του, ώστε και η κοινωνία να προλάβει να αισθανθεί ότι ακολούθησε τον σωστό δρόμο.

Δυσοίωνα τα μηνύματα από την αγορά

Η Πειραιώς δεν συμμερίζεται ακόμη τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των θεσμών ότι το 2017 θα σημειωθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 2,7%. Οπως το έθετε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, «δεν βλέπουμε την οικονομία να γυρίζει». Δεν είναι ο μόνος λόγος της απαισιοδοξίας για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας που κυριαρχεί στο Μοσχάτο. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ. από την αγορά και το λιανικό εμπόριο, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ χειρότερα απ’ όσα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, πολλά από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, έχουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ οι προοπτικές δείχνουν ακόμη πιο δυσοίωνες εάν συνυπολογίσει κανείς ότι η αύξηση των εισφορών διώχνει επαγγελματίες από τη φανερή στη «μαύρη» οικονομία και άρα οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειώνονται. «Θα μαυρίσει όλη η οικονομία, αυτό ήδη συμβαίνει και αντί για ανάπτυξη θα έχουμε στασιμότητα ή συνέχιση της ύφεσης», όπως το έθετε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Το δεύτερο σενάριο, οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη υπολογίζουν ότι θα σημάνει απόκλιση ύψους 2-3 δισ. στο σκέλος των εσόδων, ενώ η πραγματική οικονομία θα «σέρνεται». Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι προφανή. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια «μαύρη τρύπα» χωρίς να λάβει νέα μέτρα και χωρίς να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με τους εταίρους.




Γελάνε διεθνώς με την νέα γκάφα Παπαδημούλη




Γελάει ο κόσμος ακόμα μία φορά με τον Παπαδημούλη ο οποίος έχει γίνει πλέον γραφικός με τις συστηματικές γκάφες και δηλώσεις του.

Αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει  σωστά ένα άρθρο από το  περιοδικό Atlantic που εξίσωνε τον Τσίπρα με τον Τράμπ το αναπαρήγαγε νομίζοντας ότι αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλλον βιάστηκε ο κύριος  Παπαδημούλης ίσως επειδή δεν μιλάει καλά αγγλικά; Αλλιώς δεν κάνεις τέτοια γκάφα. 

Διαβάζουμε στο thecaller.gr

Τιτάνια γκάφα Παπαδημούλη: Πόσταρε άρθρο που δεν διάβασε και εξισώνει τον Τσίπρα με τον Τραμπ

Το περιοδικό Atlantic παρουσίασε τον Μητσοτάκη σε κείμενο με «Τραμπ» ανά τον κόσμο, δηλαδή πολιτικούς που έχουν κάνει… διδακτορικό στον λαϊκισμό, ωστόσο ο συντάκτης διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό λέγοντας πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας πολιτικός που θα μπορούσε να έρθει μετά την εποχή ενός Τραμπ.

«O Έλληνας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πτυχιούχος του McKinsey και του Χάρβαρντ, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ο Τραμπ. Είναι αυτό που θα μπορούσε να προκύψει μετά την προεδρία του Τραμπ. Αυτό που μοιράζεται με τα άλλα μέλη της λίστας δεν είναι άλλο από την επιθυμία του να αλλάξει τα δεδομένα της τρέχουσας κυβέρνησης».  

Άρα επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που θα μπορούσε να έρθει μετά την εποχή Τραμπ, δηλαδή ο Τραμπ είναι ο Αλέξης Τσίπρας! Και συνεχίζει ο συντάκτης:

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το 2015 ανέλαβε την εξουσία πάνω σε μία επαναστατική δέσμευση να αντισταθεί σε αυτό που τα κομματικά μέλη έβλεπαν ως άδικη λιτότητα, καθοδηγούμενη απ’ έξω, ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας.

Παρόλο τον λαϊκισμό του, ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε να ανατρέψει την τυραννία των υποτιθέμενων πιστωτών του –ΕΕ και ΔΝΤ που συνεχίζουν να διαπραγματεύονται για το βάρος του ελληνικού χρέους- ενώ την ίδια στιγμή οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις θέλουν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να λαμβάνει σημαντικό προβάδισμα».




Την γκάφα ξετρύπωσε ο γνωστός δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος με κείμενο που πόσταρε στον λογαριασμό του στο Facebook:

Ο Παπαδημούλης διαβάζει μια αναφορά που έκανε το TVXS του Κούλογλου σε άρθρο του Atlantic με τίτλο «Οι «Τραμπ» ανά τον κόσμο: Ένας από αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Η αναφορά έχει γίνει γιατί βολεύει αντιπολιτευτικά. Ο Παπαδημούλης βολεύεται με την σειρά του και ανεβάζει το tweet.

Eν τω μεταξύ στο άρθρο που επίσης για να τραβήξει την προσοχή έχει τον τίτλο «Ranked: ‘Trumps’ ’Round the World» αλλά αναφέρεται σε anti -establishment πολιτικούς η αναφορά στον Μητσοτάκη ξεκινάει :

Greece’s Kyriakos Mitsotakis. The Harvard and McKinsey-pedigreed leader of Greece’s New Democracy party is not Trump; he is what might come after a Trump presidency. What he shares with the other members of this list is a desire to turn the tables on the current government.

Αλλά γιατί να αφήσουμε τα γεγονότα να μας χαλάνε μια ωραία ιστορία»



Ο στρατιώτης που έγινε σύμβολο της Αμερικής ήταν Έλληνας από την Κεφαλονιά




Ήταν 8 Ιουλίου του 1944, όταν ο φωτορεπόρτερ Γιουτζίν Σμιθ απαθανατίζει με την φωτογραφική του μηχανή τη στιγμή που ένας αμερικανός στρατιώτης, ο οποίος κάνει διάλειμμα από τη μάχη για να πιει νερό. Λίγη ώρα αργότερα ο πεζοναύτης γυρνά και κοιτάζει τον φωτογράφο, ενώ έχει στα χείλη του ένα αναμμένο τσιγάρο.

Και όλα αυτά την στιγμή που οι ριπές των πυροβόλων καθηλώνουν τους στρατιώτες. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο Σαϊπάν, κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δημοσιεύθηκαν στο «LIFE», στο πιο διάσημο περιοδικό της εποχής.

Ο αμερικανός στρατιώτης, στις φωτογραφίες γίνεται σύμβολο της εποχής, συμβολίζοντας την ανδρεία και την γενναιότητα την ώρα της μάχης. Μόνο που όπως αποδείχθηκε αργότερα, ο στρατιώτης δεν ήταν Αμερικανός αλλά... Έλληνας. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Κλωνή, από την Κεφαλονιά και η αποκάλυψη έγινε από τον γιο του το 1991, όταν τυχαία είδε το περιοδικό. Κρατώντας το στα χέρια έτρεξε στην μητέρα του, η οποία αναγνώρισε στην φωτογραφία τον σύζυγο της.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η σχέση με την οικογένεια Αρσένη


Ο Ευάγγελος Κλώνης γεννήθηκε στην Κεφαλονιά στις 28 Οκτωβρίου του 1916. Η οικογένεια του ήταν πολύ φτωχή και έτσι αναγκάστηκε από μικρός, να παρατήσει το σχολείο και να εργαστεί, για να μπορέσει συντηρήσει τα οκτώ αδέρφια του. Στην ηλικία των 14 χρόνων μετακομίζει στην Αθήνα, όταν ένας Κεφαλονίτης του βρίσκει δουλειά στην πρωτεύουσα.

Θα εργασθεί ως εισπράκτορας σε λεωφορείο, όπου αφεντικό του ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης, παππούς του γνωστού πολιτικού. Έπειτα από δύο χρόνια στην πρωτεύουσα, βρίσκεται μια μέρα με το λεωφορείο στον Πειραιά, όπου παρατηρεί τους ναύτες που φεύγουν. Χρειάσθηκαν μόλις λίγα λεπτά για να πάρει την απόφαση να φύγει για την Αμερική.

Το ταξίδι στην Αμερική

Μπήκε κρυφά σε ένα πλοίο που έφυγε για την Αμερική, ενώ για να περάσει τον τελωνειακό έλεγχο προσποιήθηκε τον κωφάλαλο καθώς δεν μιλούσε λέξη αγγλικά. Εκεί θα κάνει διάφορες δουλειές για να επιβιώσει, κυρίως βοηθώντας του έλληνες της ομογένειας. Θα καταλήξει όμως στο Σάντα Φε, καθώς το ζεστό κλίμα της περιοχής του θυμίζει την Ελλάδα. Οι συνθήκες τον βοήθησαν ώστε να γίνει σύντομα στέλεχος σε ένα εστιατόριο, το μεγάλο πρόβλημα όμως για εκείνον παρέμενε, καθώς δεν είχε αποκτήσει ακόμη την αμερικάνικη υπηκοότητα.

Το 1941, όταν η Αμερική παίρνει μέρος στον πόλεμο, ανακοινώνεται ότι όποιος παράνομος μετανάστης στρατολογούνταν θα έπαιρνε και την αμερικάνικη υπηκοότητα. Ο Εύαγγελος Κλωνής βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε και κατατάσσεται στον στρατό ξηράς. Η τραγική είδηση, ότι οι Γερμανοί σκότωσαν ολόκληρη την οικογένεια του στην Κεφαλονιά, φθάνει λίγο πριν ολοκληρώσει την εκπαίδευση του. Μια πληροφορία που θα τον κάνει να αποκτήσει μένος ώστε να θέλει να πάρει εκδίκηση.

Τα χρόνια στον στρατό και η συνομιλία με τον στρατηγό Άιζενχάουερ


Ο Κλωνής δεν μιλούσε ποτέ για τα χρόνια του στο στρατό και το μόνο που γνώριζε η οικογένεια του για εκείνη την εποχή ήταν ότι απολύθηκε το 1945, με πολλά μετάλλια αφού είχε πολεμήσει στην Αφρική και στην Ευρώπη. Σικελία, Αγγλία, Αυστρία, Πολωνία, Γερμανία και Νορμανδία. Η αποκάλυψη της φωτογραφίας όμως έφερε στο φως άγνωστες πτυχές από την στρατιωτική του δράση. Όπως πιστεύει η οικογένεια του, ο λόγος που δεν μιλούσε, ήταν γιατί είχε πάρει μέρος σε πολλές μυστικές αποστολές, συνολικά απαριθμούνται δεκατρείς. Ιδιαίτερη αξία έχει η ιστορία που αποκάλυψε ο γιος του Κλωνή, στον δημοσιογράφο Θεόδωρο Γεωργακόπουλο, που αφορά στον διάλογο που είχε με τον στρατηγό Άιζενχάουερ.

«Εγώ δεν είμαι Αμερικάνος, έρχομαι από την Ελλάδα»


Το 1944, δύο ημέρες πριν από την απόβαση στη Νορμανδία, ο Κλωνής ήταν στο Σαουθάμπτο, εκεί όπου βρέθηκε μπροστά στον Στρατηγό Άιζενχάουερ. Με θάρρος και τόλμη έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήρια του, λέγοντας: «Εγώ δεν είμαι Αμερικάνος, έρχομαι από την Ελλάδα. Οι Γερμανοί σκότωσαν όλη μου την οικογένεια. Θα πάω στη μάχη, και δεν με νοιάζει αν πεθάνω».

«Είσαι Αμερικάνος γιατί φοράς τη στολή μας», ήταν η απάντηση του  Άιζενχάουερ. «Θα πολεμήσεις για την καινούρια σου πατρίδα, αλλά μετά θα γυρίσεις, για να γευτείς τους καρπούς της νίκης».

Ο γιος του αναφέρθηκε σε ένα ακόμη περιστατικό από τον πόλεμο. Το 1945 βρέθηκε στο Βερολίνο επικεφαλής της ομάδας τεθωρακισμένων. Οι στρατιώτες του Κλωνή, υπό την απειλή των γερμανικών δυνάμεων που τους ακολουθούσαν έπρεπε να διασχίσουν έναν ορμητικό χείμαρρο επτά μέτρων για να σωθούν. Στο σημείο όμως είχε γίνει μάχη και το μέρος είχε γεμίσει πτώματα. Με δική του εντολή τα πτώματα στοιβάχτηκαν στον χείμαρρο και έτσι ουσιαστικά αποτέλεσαν την γέφυρα για να περάσουν τα τεθωρακισμένα από πάνω. Για την πράξη του αυτή πέρασε στρατοδικείο.

Όταν απολύθηκε ο Κλωνής επέστρεψε στη Σάντα Φε, όπου και έλαβε γράμμα ότι η οικογένεια του τελικά ήταν ζωντανή και ότι η πληροφορία που είχε λάβει ότι είχαν σκοτωθεί, ήταν λάθος. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να τους δει, όπου και παντρεύτηκε. Γύρισε πίσω όμως στην Αμερική όπου άνοιξε δικό του εστιατόριο το οποίο και ονόμασε «Evangelo’s», ενώ απέκτησε και τρία παιδιά.

Το περίφημο γραμματόσημο με την φωτογραφία του


Η φωτογραφία του Γιουτζίν Σμίθ με τον Εύαγγελο Κλωνή ως στρατιώτη να πίνει νερό έγινε γραμματόσημο, σε μια πράξη απόδοσης τιμής για τις θυσίες και τη γενναιότητα των Αμερικανών στρατιωτών. Στο περίφημο γραμματόσημο αναγράφεται μόνο το όνομα του φωτογράφου καθώς η αληθινή ταυτότητα του εικονιζόμενου άνδρα αποκαλύφθηκε χρόνια αργότερα. Ο Ευάγγελος Κλωνής πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου του 1989 χωρίς να δει ποτέ τις φωτογραφίες που του τράβηξε ο Γιουτζίν Σμιθ.



Πηγή : newsbeast.gr


«Μποτιλιαρισμένοι» στους δρόμους 39 ολόκληρες ώρες τον χρόνο οι Ελληνες!





Της Μαρίας Μόσχου
imerisia.gr


Οι Έλληνες, μετά τους Άγγλους οδηγούς, ξοδεύουν τις περισσότερες ώρες μποτιλιαρισμένοι στους δρόμους ή ακόμα και... ακινητοποιημένοι λόγω της αυξημένης κίνησης. Αν και οι ελληνικοί δρόμοι πήραν... «ανάσα» το 2012 και το 2013 οπότε κυρίως οι Αθηναίοι είχαν εγκαταλείψει τα ΙΧ τους και είχαν στραφεί προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πράγματα έχουν πλέον αντιστραφεί.

Οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών μειώνονται και οι Έλληνες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους με τα ΙΧ τους, επαναφέροντας τις ώρες αιχμής σε κεντρικές λεωφόρους όπως η Κηφισίας, η Αλεξάνδρας, η Μεσογείων, η Εθνική, η Ιερά Οδός αλλά και η παραλιακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Έλληνες είναι οι οδηγοί που ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο σε κίνηση στους δρόμους, μετά τους Βρετανούς. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες οδηγοί ξοδεύουν περίπου 39 ώρες ετησίως στους δρόμους, έναντι 29,5 ωρών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος!

Μιλώντας στην «Η» ο συγκοινωνιολόγος Π. Παπαδάκος τόνισε ότι αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν την αύξηση της κίνησης στους δρόμους μετά τη διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, ωστόσο αν δούμε διαχρονικά το θέμα, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει τους οδηγούς πίσω στα ΙΧ τους:

Δεν υπάρχουν πληροφορίες καθώς οι πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας είναι εκτός λειτουργίας από τον Μάρτιο του 2015, οπότε και οι οδηγοί δεν μπορούν να διαλέξουν εναλλακτικές διαδρομές. Έτσι μένουν μποτιλιαρισμένοι μια και δεν γνωρίζουν αν και πότε θα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα στον δρόμο που κινούνται.

Αυτή την περίοδο οι αστικές συγκοινωνίες απαξιώνονται καθημερινά. Δεν είναι αξιόπιστα αλλά ούτε και ασφαλή καθώς οι έλεγχοι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ενώ πολλές είναι οι ώρες αναμονής στις στάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλη μερίδα του κόσμου αποφεύγει τα ΜΜΜ και στρέφεται στο ΙΧ του.

Ούτε ένα μέτρο λεωφορειολωρίδας δεν έχει παραδοθεί προς χρήση τα τελευταία χρόνια. Επίσης όσες υπάρχουν δεν αστυνομεύονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία βελτίωση στους χρόνους διάνυσης των δημοσίων συγκοινωνιών. «Κάναμε το δύσκολο και το ακριβό» είπε ο κ. Παπαδάκος αναφερόμενος στην τηλεματική την οποία χαρακτήρισε ένα εξαιρετικό εργαλείο. «Αλλά δεν κάναμε τίποτα για το φθηνό, μιας και δεν δημιουργήθηκε ούτε ένα μέτρο λεωφορειολωρίδας».

Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας

«Τυφλό» έχει μείνει για περίπου δύο χρόνια το Κέντρο διαχείρισης Κυκλοφορίας καθώς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Ο βασικός εξοπλισμός του Κέντρου αποτελείται από περίπου 550 θέσεις μέτρησης των κυκλοφοριακών δεδομένων (απλοί επαγωγικοί βρόχοι και βρόχοι «μηχανικής όρασης»), 217 κάμερες εποπτείας της κυκλοφορίας, 24 Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων, το σύστημα Εποπτείας της Κυκλοφορίας SITRAFFIC CONCERT, καθώς και ρυθμιστές κυκλοφορίας στους σηματοδοτούμενους κόμβους (περίπου 850).

Οι 24 Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων (ΠΜΜ) που διαθέτει το κέντρο χρησιμοποιούνταν για τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο πληροφοριών σχετικών με την κυκλοφορία προς τους οδηγούς, με σκοπό την έγκαιρη και με ασφάλεια απόκρισή τους στις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Οι πινακίδες αυτές έχουν αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση της κυκλοφορίας, αλλά και στη ζωή μας στην πόλη. Προβάλλουν χρόνους διαδρομών, προειδοποιούν για ατυχήματα και έκτακτα οδικά συμβάντα, μεταδίδουν ειδοποιήσεις για χαμένα πρόσωπα (amber alert) ή έντονα καιρικά φαινόμενα. Τον Ιούλιο ξεκίνησε και πάλι η στελέχωση του κέντρου ωστόσο η επαναλειτουργία του είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα.

Ωστόσο η απουσία του δεν δίνει τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση των κεντρικών οδικών αρτηριών, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην έχουν καμία πληροφορία για την κίνηση στους δρόμους, ώστε να μπορούν να διαλέξουν εναλλακτικές διαδρομές.

Οι αστικές συγκοινωνίες

Η μείωση των εσόδων των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών που διαφαίνεται μήνα με τον μήνα είναι αποτέλεσμα εκτός της λαθρεπιβίβασης και του ότι πλέον οι επιβάτες προτιμούν να μετακινηθούν γρήγορα με το ΙΧ τους.

Ο «τροφοδοτικός μηχανισμός» για τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή τα λεωφορεία και τρόλεϊ, έχουν μεγάλες καθυστερήσεις με τον εργαζόμενο να προτιμά να δαπανήσει περισσότερα χρήματα αλλά να εξοικονομήσει σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και τρεις ώρες ημερησίως αν μετακινηθεί με το ΙΧ του.

Τροχαία ατυχήματα

Τα υψηλά ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και οι ώρες που «τρώνε» οι Έλληνες οδηγοί σε μποτιλιάρισμα στους δρόμους, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος στον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ για τις μεταφορές το 2016.

Στον πίνακα αποτελεσμάτων της Ε.Ε. για τις μεταφορές, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκρίνονται οι επιδόσεις των κρατών μελών σε 30 κατηγορίες που καλύπτουν όλες τις πτυχές των μεταφορών. Οι Κάτω Χώρες βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα αποτελεσμάτων για τρίτη χρονιά και ακολουθούν η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία. Οι χώρες αυτές έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα, όλες όμως διαθέτουν σταθερό πλαίσιο για τις επενδύσεις, καλή βαθμολογία στην ασφάλεια των μεταφορών και έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε. Αντίθετα, στις τελευταίες θέσεις του πίνακα βρίσκονται η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει σχετικά με την ασφάλεια στους δρόμους, τα εξής: «Η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια από το 2010 και μετά. Ωστόσο, ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: 74 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 52 στην ΕΕ».

Επίσης το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέσα μεταφοράς στην Ελλάδα (αστικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών) βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (78%).

Παράλληλα στην Ελλάδα καταγράφονται χαμηλά ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές (1,4%, έναντι 6% στην Ε.Ε., αλλά και στα νέα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (0,66%, έναντι 3% στην ΕΕ).


Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Υπάρχουν 8 ασύλληπτα μέλη της 17 Νοέμβρη





Επιστολή στην οποία διατυπώνει ισχυρισμούς για ασύλληπτο πυρήνα της «17 Νοέμβρη», αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά πάντων για τη δίκη, απέστειλε στην εφημερίδα «Έθνος» ο φυλακισμένος ως αρχηγός της οργάνωσης Αλ. Γιωτόπουλος.

Στην επιστολή του κάνει λόγο για όπλο της «17 Νοέμβρη» και σημαντικά χειρόγραφα που «εξαφανίστηκαν» από το σπίτι-γιάφκα που είχε βρεθεί το 2002, αλλά και για καταθέσεις που μπήκαν στο αρχείο και συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες που «έκαιγαν» συγκεκριμένα πρόσωπα και μία ομάδα 8 ατόμων.

Ο Αλ.Γιωτόπουλος μιλάει για πρώτη φορά για στοιχεία, τα οποία συγκέντρωσε -όπως υποστηρίζει- με τη βοήθεια ενός συγκρατούμενού του, ενώ αφήνει αιχμές για το όπλο-σφραγίδα της «17Ν», το περιβόητο 45άρι.

«Σε σπίτι-γιάφκα της 17Ν που αποκαλύφθηκε το 2002 υπήρχε ένα όπλο που 'έκαιγε' ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Το όπλο αυτό δε βρέθηκε. Ποιος το εξαφάνισε; Οι Μυστικές Υπηρεσίες; Κάποιος από τους συλληφθέντες που συνεργάστηκε με τις Αρχές;». Παράλληλα υποστηρίζει ότι υπήρξε πλεκτάνη σε βάρος του από αυτή την ομάδα ανθρώπων που ενορχήστρωσαν μαζί με ξένες και εγχώριες μυστικές υπηρεσίες την καταδίκη του ως αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Αλ. Γιωτόπουλος υποστηρίζει ότι αποφάσισε να συντάξει την επιστολή «αναμένοντας παράλληλα για τη δημοσιοποίησή του άλλους τρεις μήνες μήπως και δεήσουν να μου απαντήσουν» στη δεύτερη αίτηση αποφυλάκισής του που κατέθεσε στις 18 Μαρτίου.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Γιωτόπουλος επανέρχεται και απαριθμεί «σημεία και τέρατα» που συνέβησαν κατ' αυτόν στις τρεις δίκες της «17Ν» και οδήγησαν στην καταδίκη του. Μάλιστα, στην επιστολή του αναφέρει ότι για όλους τους παραπάνω λόγους δεν του χορηγούν άδεια επί 6 χρόνια, μολονότι τη δικαιούται, και αρνούνται να τον αποφυλακίσουν. «Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης μου, μου έγιναν προτάσεις να υπογράψω συμφωνία και απάντησα 'εγώ, συμφωνίες δεν υπογράφω'» αναφέρει.

Ολόκληρη η επιστολή με ημερομηνία Ιούνιος 2016

«Λένε ότι αν κάνεις ένα λάθος και δεν το διορθώσεις γρήγορα, αυτό θα σε οδηγήσει σε νέα, μεγαλύτερα λάθη. Αυτό συμβαίνει και με την περίπτωσή μου. Αφού με καταδίκασαν παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί ηθικής αυτουργίας, χωρίς αποδείξεις, διέπραξαν πέρσι το φιάσκο της φυλακής Γ’ τύπου, προχωρούν τώρα σε νέα παραχάραξη του άρθρου 105 Π.Κ. Ενώ θα έπρεπε να ‘χω αποφυλακιστεί απ’ τον Ιούλιο του 2015 το αρνούνται καταστρατηγώντας το νόμο. Παρότι υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου του 2009 που δικαιώνει την ερμηνεία μου.

»Επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια απ’ τη Δίκη είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω περιληπτικά ορισμένα πράγματα. Στις τρεις καταδίκες μου, από τρία διαφορετικά δικαστήρια υπήρξαν τρεις διαφορετικές εκδοχές της ηθικής αυτουργίας. Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου ήμουν μέλος μιας τριμελούς Γραμματείας και μετέφερα τις αποφάσεις στα μέλη των πυρήνων. Στο Δευτεροβάθμιο η απόφαση αλλάζει. Μόνος μου αποφάσιζα, έπειθα κάποιον, κι αυτός έπειθε τους υπόλοιπους. Τέλος στον Άρειο Πάγο αναφέρουν, ότι έδινα τις διαταγές στα μέλη, μέσα σε ρεμπετάδικα! Να σημειώσω ότι και στις τρεις δίκες κανένας κατηγορούμενος δεν είπε ότι εγώ τον διέταξα για κάτι.

»Η λογική, η πείρα και η ζωή διδάσκουν ότι όταν ένα γεγονός είναι πραγματικό, η περιγραφή του είναι πάντα η ίδια, πληκτικά μονότονη. Αν οι περιγραφές αλλάζουν σημαίνει ότι δεν είναι πραγματικό, ότι είναι ψεύτικο, κατασκευασμένο. Και ότι αναζητάς απεγνωσμένα κάποιο αφήγημα για να γίνεις πειστικός. Αυτό αποδείχτηκε και μέσα στο Δικαστήριο. Ακόμη κι αυτοί που συνεργάστηκαν με τις αρχές και ήταν λαλίστατοι, παρόλη την αφόρητη πίεση που τους ασκούσαν οι Δικαστές στη Δίκη να στέρξουν ότι υπήρχε ηγεσία ή αρχηγός, το αρνήθηκαν. Όχι γιατί φοβόντουσαν ή λόγω της ομερτά όπως ψέλλισαν κάποιοι. Αλλά γιατί όλα όσα είχαν περιγράψει με λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο έπαιρναν τις αποφάσεις στους πυρήνες απόδειχνε ότι δεν υπήρχε ηγεσία. Κι αν έλεγαν πια το αντίθετο, η παλινωδία θα τους ξεσκέπαζε και θα κατέρρεαν.

»Οι ίδιοι κατέθεσαν ότι όλα τα μέλη ήταν υποχρεωμένα, για λόγους δικαιοσύνης να συμμετάσχουν εκ περιτροπής, άμεσα στις ενέργειες. Κατά συνέπεια είναι αδύνατον κάποιος αρχηγός, για πάνω από δύο δεκαετίες, να διατάσσει τους άλλους να συμμετέχουν στις ενέργειες, χωρίς αυτός ο ίδιος να έχει συμμετάσχει σε έστω μία απ’ αυτές.

Δύο γεγονότα
»Θ’ αναφέρω δύο μόνο γεγονότα για να δείξω τα «σημεία και τέρατα» που έγιναν σ’ αυτές τις δίκες. Στην Πρωτόδικη είχε έρθει μια μάρτυρας κατηγορίας, κάποιας ηλικίας που ισχυρίζονταν ότι με είχε δει στην είσοδο μιας πολυκατοικίας όπου υπήρχε μια γιάφκα, παρέα με κάποιο μέλος, για κλάσματα του δευτερολέπτου, πριν από 12 χρόνια. Σε ερώτηση του δικηγόρου μου, πώς με αναγνώρισε, απάντησε: «απ’ το χρώμα των ματιών του». Αφού συνομίλησε με έναν απ’ τους 3 Δικαστές για κάποιο διάστημα της απεύθυνα το λόγο, λέγοντας: «Μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση;» Απαντάει: «Μάλιστα». «Ο Δικαστής με τον οποίο συνομιλούσατε, τι χρώμα έχουν τα μάτια του;» Απαντάει «Δεν ξέρω». Την ρωτάω ξανά: «Ο άλλος Δικαστής που είναι δεξιά απ’ τον Πρόεδρο, τι χρώμα έχουν τα μάτια του». Μου απαντάει με αφοπλιστική αφέλεια: «Α εγώ κ. Γιωτόπουλε, ποτέ δε συγκρατάω το χρώμα των ματιών των ανδρών». Κι όμως οι αθεόφοβοι, στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρουν ρητά ότι αυτή η μάρτυρας με αναγνώρισε χωρίς καμιά επιφύλαξη!

»Το δεύτερο είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου που αναφέρει ότι «έδινα τις διαταγές στα μέλη σε ρεμπετάδικα». Κατ’ αρχάς αυτή η αναφορά είναι παράνομη αφού δεν υπάρχει στις αποφάσεις των δύο προηγούμενων δικαστηρίων και ο Άρειος Πάγος δεν είναι δικαστήριο ουσίας. Το κυριότερο όμως είναι ότι είναι γελοία ως μη ρεαλιστική. Όποιος έχει πάει έστω και μία φορά σε ρεμπετάδικο γνωρίζει ότι λόγω της πολυκοσμίας και ενός ιδιαίτερου κλίματος οικειότητας που επικρατεί, είναι αδύνατο να κάνεις οποιαδήποτε συζήτηση χωρίς να σε ακούσουν απ’ τα διπλανά τραπέζια και ενίοτε να επέμβουν σ’ αυτήν. Κατά μείζονα λόγο δεν μπορεί να συζητάς για παράνομες πράξεις βίας, ακόμη και με κώδικες χωρίς να σε πάρουν χαμπάρι. Η λογική και η πείρα λένε ότι σε τέτοιες συζητήσεις υπάρχει εχεμύθεια και μυστικότητα. Δεν μπορεί να υπάρχουν τρίτοι μάρτυρες, πόσο μάλλον οι δεκάδες θαμώνες του ρεμπετάδικου. Αυτό κάναμε στη Δικτατορία. Όταν συζητούσαμε κάποια αντιστασιακή πράξη πηγαίναμε σε απομακρυσμένες παραλίες στην ύπαιθρο όπου δεν υπήρχε ψυχή.

»Χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω δεν μπορώ ν’ αποφύγω ν’ αναφέρω τις δύο ρουκέτες που εξαπέλυσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που έγινε και Υπουργός. Σύμφωνα μ’ αυτόν το γεγονός ότι γνωρίζω τη Γαλλική γλώσσα είναι ισχυρή ένδειξη ότι ήμουν ο αρχηγός και τέλος υποστήριξε ότι υπάρχει ηθική αυτουργία και με «απλό νεύμα στο φρύδι»!

»Σήμερα όμως, 14 χρόνια μετά, υπάρχει μια καινούργια κατάσταση. Εάν ήμουν αρχηγός ή εάν υπήρχε ηγεσία, σ’ αυτά τα χρόνια που πέρασαν, θα είχαν αποκαλυφθεί δεκάδες περιστατικά που θα επιβεβαίωναν την ύπαρξη αυτής της ηγεσίας, από πολλές ανεξάρτητες πηγές χωρίς να μπορεί κανείς να το εμποδίσει. Κανένα όμως τέτοιο περιστατικό με λεπτομέρειες δεν αποκαλύφθηκε, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι δεν υπήρχε καμία ηγεσία κι ούτε αρχηγός.

»Όσο προχωρούσε η Δίκη, γίνονταν ολοφάνερο ότι δεν υπήρχε ηγεσία. Σε σημείο που ορισμένοι απ’ τους λίγους τίμιους δημοσιογράφους, ούτε καν αριστεροί, να γράφουν καθαρά στα έντυπά τους ότι δεν υπάρχει απόδειξη για την ηθική αυτουργία. Αντίθετα όμως απ’ αυτή την πραγματικότητα η επιμονή αυτών που με παρουσίαζαν ως αρχηγό γίνονταν όλο και πιο έντονη. Αυτή η επιμονή, μου δημιούργησε απορία. Γιατί επιμένουν σε κάτι που διαψεύδεται, που είναι ολοφάνερο ψέμα. Τι κρύβεται από πίσω; Αποφάσισα να ψάξω, να βρω στοιχεία, ν’ αποκαλύψω την αλήθεια. Το έκανα με την αποφασιστική συμβολή ενός συγκρατούμενού μου, που κι αυτός αμφισβητούσε την επίσημη εκδοχή. Από διάφορους διαλόγους μέσα στη φυλακή συμπεραίνω ότι οι δράστες της πλεκτάνης γνωρίζουν ότι ξέρω ένα μέρος της αλήθειας. Αυτός μάλιστα είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν μου δίνουν άδεια επί 6 χρόνια ενώ την δικαιούμαι και σήμερα αρνούνται να με αποφυλακίσουν, παραβιάζοντας το άρθρο 15 του Π.Κ. Η στρατηγική τους είναι να με κρατήσουν φυλακισμένο για πάντα, αναμένοντας εναγωνίως το μοιραίο ώστε να πάρω μαζί μου την αλήθεια. Αυτή τη χάρη δεν θα τους την κάνω.

»Στη διάρκεια της φυλάκισής μου, μου έγιναν προτάσεις να υπογράψω συμφωνία. Απάντησα: Εγώ, συμφωνίες δεν υπογράφω. Παραμένω ελεύθερος να λέω ό,τι μου υπαγορεύει η συνείδησή μου κι όποτε θέλω. Με τις συμφωνίες επιχειρούν να ελέγξουν τι θα πεις και τι θα κάνεις. Στην ουσία, σου υπαγορεύουν και εσύ υπογράφεις. Αποκαλύψεις σαν τη σημερινή προσπαθούν να αποτρέψουν. Αυτή η στάση μου, μου στοίχησε τη δυσμενή μεταχείριση που μου επεφύλαξαν όλα αυτά τα χρόνια.

»Τα στοιχεία που παρουσιάζω προέρχονται από πηγές ανεξάρτητες, αξιόπιστες που δεν ελέγχονται από Μυστικές Υπηρεσίες. Έχουν επιβεβαιωθεί από δεύτερη. Υπάρχουν πράγματα που αγνοώ. Για τα οποία θα μπορούσα να κάνω υποθέσεις, αλλά δε θα τις κάνω. Εκτός από πράγματα ευνόητα που δεν αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα.

»Στο παράνομο σπίτι-γιάφκα της 17Ν που αποκαλύφθηκε το 2002, υπήρχε ένα όπλο που «έκαιγε» ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Το όπλο αυτό δε βρέθηκε. Ποιος το εξαφάνισε; Οι Μυστικές Υπηρεσίες; Κάποιος απ’ τους συλληφθέντες που συνεργάστηκε με τις Αρχές; Δεύτερο, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή θα ‘πρεπε να βρεθούν επίσης σημαντικά χειρόγραφα του ίδιου προσώπου. Ούτε αυτά βρέθηκαν. Ποιος τα εξαφάνισε; Τρίτο, υπήρξαν επιβαρυντικές καταθέσεις εναντίον του ίδιου και εναντίον άλλων δύο (2) κολλητών του από συλληφθέντες που συνεργάστηκαν με τις Αρχές. Καταθέσεις περισσότερες από μία. Ποιος έδωσε εντολή να αγνοηθούν και να μπουν στο αρχείο; Οι τρεις (3) αυτοί συνδέονταν με άλλους πέντε (5). Απ’ αυτήν την ομάδα των τουλάχιστον οκτώ (8), ορισμένοι είχαν άμεση συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες. Άλλοι σε βίαιες ενέργειες σοβαρές που προκάλεσαν τραυματισμούς. Ενώ η δραστηριότητα των πιο ασήμαντων ήταν πιο ουσιαστική και πιο συνειδητή απ’ αυτήν ορισμένων που καταδικάστηκαν στη Δίκη σε σχετικά μικρές ποινές και εξέτισαν πραγματική ποινή άνω των 5 χρόνων. Κανένας απ’ αυτούς δε συνελήφθη. Σε κανένα δεν ασκήθηκε δίωξη. Γιατί;

»Για δύο λόγους. Ο πρώτος κυριότερος και καθοριστικός είναι ότι οδηγούσαν σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, τον οποίο δεν ήθελαν να αγγίξουν. Που δεν είναι βέβαια η αριστερά είτε κοινοβουλευτική είτε εξωκοινοβουλευτική. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αν συλλαμβάνονταν έστω 2 ή 3 απ’ αυτούς, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να καταδικαστώ ως ηθικός αυτουργός. Γιατί το προφίλ τους, τόσο το πολιτικό όσο και το επαγγελματικό είχε κάποια βαρύτητα και δεν θα μπορούσαν να τους παρουσιάσουν ως απλά ενεργούμενα που εκτελούν τυφλά τις εντολές μου. Οι παλιοί μου φίλοι της Δικτατορικής περιόδου χρησιμοποιήθηκαν ως μανδύας πίσω απ’ τον οποίο, τους έκρυψαν. Δεν έχαναν ευκαιρία ν’ αφήνουν ανοιχτά υπονοούμενα ότι αυτοί ήταν τα μέλη της 17Ν.

Ξένες Μυστικές Υπηρεσίες
»Την πλεκτάνη αυτή σχεδίασαν και οργάνωσαν οι μεγάλες ξένες Μυστικές Υπηρεσίες τις οποίες απομυθοποίησαν το Γκουαντάναμο αλλά και η κινηματογραφική ταινία «Στο όνομα του Πατρός», που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Με τη συναίνεση βέβαια της πολιτικής ηγεσίας και των δύο πρώην μεγάλων πολιτικών κομμάτων της χώρας. Την πρακτική εκτέλεσή της, ανέλαβαν ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο τότε Εισαγγελέας για την Τρομοκρατία. Γι’ αυτό και απολαμβάνουν μέχρι σήμερα μιας ιδιότυπης ασυλίας για τις πράξεις τους αλλά και για τους λόγους τους, όσο εξωφρενικοί κι αν είναι. Την πλεκτάνη αυτή συνέχισαν να την εκμεταλλεύονται μέχρι πρότινος. Πριν από 2 ή 3 χρόνια το Στέητ Ντιπάρτμεντ εξέδιδε ανακοινώσεις για ασύλληπτα μέλη της 17Ν και για κίνδυνο αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας. Αποσιωπώντας βέβαια ότι όχι μόνο τους γνώριζαν όλους, αλλά και ότι ήταν αυτοί -ακριβέστερα η CIA- που απεφάσισαν να μην τους συλλάβουν. Κι ότι ήταν ακίνδυνοι αφού τους είχαν καταστήσει ομήρους στα χέρια τους, εκβιάζοντάς τους.

»Αν είχαν συλληφθεί η Δίκη θα έπαιρνε άλλη τροπή. Η διαδικασία θα είχε τελείως άλλη πολιτική κατεύθυνση και ίσως η Δίκη να ήταν δίκαιη. Τέλος η απόφαση για αρκετούς απ’ τους κατηγορουμένους αλλά και για μένα, θα ήταν τελείως διαφορετική.

»Ο Ναπολέων έλεγε ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα με τις μπαγιονέτες εκτός απ’ το να κάτσεις πάνω τους. Παραφράζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα με τους νόμους εκτός απ’ το να τους εφαρμόζεις με περιεχόμενο αντίθετο απ’ αυτό που έχουν. Γιατί το πρόσκαιρο όφελος που έχεις είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τη μακροχρόνια ζημιά που προκαλείς. Υπονομεύεις τις αρχές και τις αξίες, υποσκάπτεις τα θεμέλια του Κράτους Δικαίου που υποτίθεται ότι υπηρετείς. Το μετατρέπεις σε ιδεοληψία αφού στην κοινωνία κυριαρχεί η αδικία, η ανομία, η φαυλότητα, το έγκλημα. Και η Δημοκρατία γίνεται «Υπαρκτή Δημοκρατία».

»Είναι μήπως τυχαίο ότι σε χρονικό διάστημα ενός και πλέον αιώνα ακούμε στη χώρα μας περίπου τα ίδια πράγματα. Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Ιων Δραγούμης έλεγε ότι «το κράτος με όλη τη βρώμα του δεν αξίζει να το βοηθάς, παρότι ο ίδιος το βοηθούσε. Σήμερα ακούμε για κλεπτοκρατία, χρεωκοπημένο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ενώ πρώην καθηγητής της Νομικής χαρακτήριζε πριν μερικά χρόνια τη Δικαιοσύνη ως «ανύπαρκτη, τραγική και αχρεία». Κάτι το βαθύτατα σάπιο υπάρχει σ’ αυτή τη χώρα, το οποίο διαχρονικά δεν μπορεί να θεραπεύσει η ελίτ που το δημιούργησε.

Αλέκος Γιωτόπουλος
Φυλακές Κορυδαλλού
Ιούνιος 2016»



Πηγή : tovima.gr


Οργισμένος ο Εμίρης του Κατάρ απειλεί με εκδίκηση: Θα σας κόψω τις επενδύσεις


Την οργισμένη αντίδραση του Εμίρη του Κατάρ προκάλεσε το μπλόκο στα επιχειρηματικά του σχέδια στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, την Κέρκυρα και την Οξυά.

Ο Αλ Θάνι δηλώνει έτοιμος να μεταφέρει επενδύσεις πολλών δισ. ευρώ από την Ελλάδα σε άλλες χώρες και προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέπει σε ελληνικές εταιρείες να αναλαμβάνουν έργα στο Κατάρ.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Real News, την οργή του Εμίρη του Κατάρ φαίνεται πως έχει προκαλέσει το μπλοκάρισμα των επιχειρηματικών σχεδίων του στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, την Κέρκυρα και την Οξυά.

Ο εμίρης του Κατάρ εμφανίζεται εξοργισμένος μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες που είχαν ως αποτέλεσμα το “πάγωμα”, των σχεδίων του ομίλου του Κατάρ Al Rayan- με τις επενδύσεις του οποίου ασχολείται προσωπικά ο ίδιος ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θανί αν και έχει παραδώσει τα ηνία της χώρας του στον γιο του Ταμίμ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, ο εμίρης μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του, μετά από την παρέμβαση του Δημοσίου στην υπόθεση του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο και την αναβολή της δίκης, έκανε λόγο για «εχθρική στάση της Ελλάδας απέναντι στο Κατάρ».

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, φέρεται να εξέφρασε την απορία «πώς μία τόσο φτωχή χώρα, αντί να στηρίζει τις επενδύσεις κάνει ό,τι μπορεί για να τις διώξει», καταλήγοντας στην ίδια συνομιλία ότι «είναι ανέκδοτο οι επενδύσεις στην Ελλάδα».

Σύμφωνα πάλι με την εφημερίδα, το Κατάρ προσανατολίζεται να στείλει ηχηρό «μήνυμα» στην Αθήνα, με «μπλόκο» των ελληνικών εταιρειών, προκειμένου να μην αναλάβουν ξανά στο μέλλον έργα στο Κατάρ, όπου δραστηριοποιούνται σήμερα πάνω από 180 ελληνικές εταιρείες, με χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους.

«Αν οι άδειες παραμονής των Ελλήνων εργαζομένων δεν ανανεωθούν, θα αναγκαστούν να γυρίσουν στην Ελλάδα», δήλωσε συνεργάτης του εμίρη μιλώντας στην εφημερίδα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως ήταν η πρόσθετη παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου, μέσω του ΥΠΟΙΚ, στην αγωγή της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, για την ακύρωση του συμβολαίου αγοράς 15.000 στρεμμάτων στο Ναυάγιο.

Το πολυσέλιδο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου, σύμφωνα με την Real News, περιλαμβάνει βαριές εκφράσεις για τους Αραβες επενδυτές, τους οποίους περιγράφει ως «αδίστακτους» και «βουλιμικούς».

Επίσης αναφέρει ότι ο πωλητής Γιώργος Χάρος ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης της έκτασης για την οποία διαθέτει μόνο ενετικούς τίτλους. Ακόμη, οι νομικοί του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το συμβόλαιο είναι άκυρο και επειδή στην έκταση περιλαμβάνονται αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν δηλωθεί και δημόσιοι δρόμοι.

Τμήματα της επίμαχης έκτασης διεκδικούν ο δήμος Ζακύνθου και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που επίσης έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του αραβικού επενδυτικού Fund. Μετά από την παρέμβαση του Δημοσίου, την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε να συνεκδικαστούν όλες οι αγωγές τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η περιοχή του Ναυαγίου αγοράστηκε το 2014 έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ ενώ το σχέδιο αξιοποίησης προέβλεπε μαρίνες, ελικοδρόμια, επιβλητικά resort και πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών στα πρότυπα του Perl Island της Ντόχα, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ ευρώ.

Προς το παρόν οι διεκδικητές της έκτασης που χαρακτηρίζεται από απαράμιλλο φυσικό κάλλος, ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τη δίκη και οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Παρά τις διεκδικήσεις πάντως το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε στο καταριανό fund ΕΝΦΙΑ ύψους 39.700 ευρώ.

Θα προτιμηθούν άλλες χώρες

Η εταιρεία Pimana Α.Ε., που αγόρασε την έκταση εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του Κατάρ στην Ελλάδα κάνει λόγο για μεθοδεύσεις προκειμένου να ματαιωθεί η επένδυση.

«Υπάρχουν κυβερνητικοί και κρατικοί λειτουργοί σε αυτή τη χώρα που πιστεύουν ότι ένας κρατικός οργανισμός φίλης χώρας, με παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτική δραστηριότητα, ήρθε στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Ζακύνθου να καταπατήσει εκκλησιαστικές ή ιδιωτικές περιουσίες πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ;», σημείωναν στελέχη της στην Real News.

Παράλληλα οι υπεύθυνοι της εταιρείας κάνουν λόγο ευθέως για κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ.

“Το κράτος και η κυβέρνηση του Κατάρ θα λάβουν τα μέτρα που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργείται σε διακρατικό επίπεδο. Την ίδια ώρα δύο δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις θα πάνε σε άλλες χώρες. Το μήνυμα πάντως στη διεθνή επενδυτική κοινότητα έχει δοθεί και έχει ληφθεί ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο».

Τον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις επισήμανε στη Real News ο Πρόεδρος του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου Χάρης Γερονικόλας:

“Τέτοια προβλήματα δυσχεραίνουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως επιμελητήριο να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα από αραβικές χώρες. Είτε είναι υπέρ είτε κατά η δικαστική απόφαση πρέπει να εκδοθεί άμεσα για να ξέρουν οι επενδυτές τι να κάνουν. Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ άσχημο παράδειγμα που θα μετρήσει στον αραβικό κόσμο και θα προτιμηθούν άλλες χώρες για επενδύσεις όπως η Τουρκία.

Πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία να μειωθεί η γραφειοκρατία και οι αποφάσεις να λαμβάνονται ταχύτερα. Σε αυτή την προσπάθεια η ελληνική κυβέρνηση θα μας βρει δίπλα της”



Πηγή : thecaller.gr


Δέχεστε αιτήματα φιλίας στο Facebook; Θα ζήσετε περισσότερα χρόνια!




Όσοι χρησιμοποιούν το Facebook και διαθέτουν μεγάλα δίκτυα ηλεκτρονικών φίλων, έχουν αυξημένη πιθανότητα να ζήσουν περισσότερο, σε σχέση με όσους απέχουν από τα κοινωνικά δίκτυα, αρκεί αυτή η χρήση του δικτύου να «μεταφράζεται» επίσης σε κοινωνικές σχέσεις και δεσμούς στον πραγματικό κόσμο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε για πρώτη φορά μια νέα αμερικανική έρευνα, με τη συμμετοχή του γνωστού Ελληνο-αμερικανού Νικόλα Χρηστάκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Γέιλ και συγγραφέα του βιβλίου «Συνδεδεμένοι».

Όμως το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής ισχύει κυρίως για όσους αποδέχονται τους περισσότερους φίλους, αλλά όχι για όσους υποβάλλουν τα περισσότερα αιτήματα φιλίας στο Facebook. Επίσης, το πόσα "likes" παίρνει κανείς στις αναρτήσεις του, δεν φαίνεται να συνδέεται με την μακροζωία.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), συσχέτισαν στοιχεία για 12 εκατομμύρια χρήστες του Facebook στην Καλιφόρνια (γεννημένους μεταξύ 1945-1989), με στοιχεία για την υγεία και τη διάρκεια ζωής τους.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο μέσος χρήστης του Facebook έχει περίπου 12% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα σε ένα οποιοδήποτε έτος, σε σχέση με κάποιον που δεν χρησιμοποιεί το κοινωνικό δίκτυο.

Επιπλέον, όσοι έχουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και αποδέχονται τους περισσότερους φίλους στο Facebook, φαίνεται να έχουν επίσης μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με όσους έχουν μικρότερα δίκτυα ηλεκτρονικών φίλων. Με άλλα λόγια, το να είναι κανείς δημοφιλής, πιθανώς ευνοεί τη μακροζωία, αν και θα μπορούσε επίσης να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή οι εκ φύσεως υγιέστεροι, άρα πιο μακρόβιοι άνθρωποι γίνονται πιο δημοφιλείς. Όμως, δεν φαίνεται να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή όσοι υποβάλλουν τα περισσότερα αιτήματα διαδικτυακής φιλίας, δεν ζουν παραπάνω.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι με περισσότερους φίλους online είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν, σε σχέση με όσους είναι αποσυνδεμένοι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν αρνητική επίπτωση στην υγεία», επισήμαναν οι ερευνητές, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι το ίδιο το Facebook δεν παρενέβη και δεν επηρέασε με κάποιο τρόπο τα ευρήματά τους.

Όπως δήλωσε ο μόνιμος συνεργάτης του Χρηστάκη, καθηγητής Τζέημς Φάουλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, «αυτό που βρήκαμε είναι, ευτυχώς για σχεδόν όλους τους χρήστες του Facebook, μια σχέση ανάμεσα στην ισορροπημένη χρήση του δικτύου και στον μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

Η σχέση γενικότερα ανάμεσα στα πραγματικά κοινωνικά δίκτυα και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είχε γίνει αντιληπτή ήδη από το τέλος της δεκαετίας του 1970 (με πρώτη τη Λάιζα Μπέρκμαν το 1979). Τώρα αυτή η συσχέτιση φαίνεται πως επεκτείνεται και στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, αυτό οφείλεται στο ότι δίκτυα όπως το Facebook συχνά συντηρούν και διευρύνουν τις διαπροσωπικές επαφές των ανθρώπων και στην πραγματική ζωή, όχι μόνο στον κυβερνοχώρο.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι αν κανείς δεν κάνει λελογισμένη χρήση, αλλά περνάει ατελείωτες ώρες στο Facebook και παράλληλα δεν συνδέεται με άλλους ανθρώπους μέσω πραγματικών σχέσεων, τότε αυτό δεν είναι υγιές.

Τόνισαν, επίσης, ότι η έρευνά τους δείχνει μεν μια συσχέτιση ανάμεσα στο Facebook και στη διάρκεια ζωής, αλλά δεν αποδεικνύει ότι η χρήση του Facebook επιδρά άμεσα και αποτελεί την αιτία για καλύτερη υγεία και μακροζωία.



Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μιχάλης Θερμόπουλος
iatropedia.gr


Εκλογές ΗΠΑ: Τι θα συμβεί αν εκλεγεί ο Τραμπ




«Πανέτοιμος για πυρηνικό όλεθρο» ο ένας, «η πιο διεφθαρμένη στην ιστορία των ΗΠΑ» η άλλη: Και οι δύο υποψήφιοι ένοικοι του Λευκού Οίκου διεκδικούν το πλέον αρνητικό ρεκόρ της κοινής γνώμης για τον πιο απεχθή ηγέτη

Με την ακραία ρητορική του, τις κατηγορίες για σεξισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία, τις απειλές για διάλυση του ΝΑΤΟ και μια σειρά από ριζοσπαστικά μέτρα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι απλώς ένας υποψήφιος πλανητάρχης. Εάν κερδίσει τις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης, πιθανώς ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος. Και, ίσως, όπως πολλοί φοβούνται, δεν θα είναι καθόλου καλύτερος.

Παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο θα προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις καθίσει στη θέση του πλανητάρχη. Συνταγματική εκτροπή θα συμβεί εάν τα κλειδιά του Λευκού Οίκου δοθούν στη Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα γίνει επίσης «η πιο διεφθαρμένη πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ», όπως τη χαρακτηρίζει ο Τραμπ. 

Οι αμερικανικές εκλογές γίνονται μεθαύριο Τρίτη 8 Νοεμβρίου και οι προναφερθείσες εκδοχές για το πώς θα μοιάζει η επόμενη μέρα για την Αμερική θα μπορούσαν να κωδικοποιηθούν ως «πυρηνικός όλεθρος» η μία και «παρανομία στην εξουσία» η άλλη. Τα δύο σενάρια τρόμου και καταστροφής προβάλλονται συστηματικά στο πλαίσιο της λυσσαλέας ανταλλαγής φραστικών πυρών ανάμεσα στους βασικούς μονομάχους. Καθώς για την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις κάλπες απομένουν πλέον ώρες, Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον αναλώνονται σχεδόν αποκλειστικά σε σφοδρές αλληλοκατηγορίες. Ο μόνος κοινός τόπος στον οποίο συναντώνται και ομονοούν είναι η ακραία πόλωση και ο φανατισμός που καλλιεργούν στους εκλογείς. Τα αμερικανικά ΜΜΕ που αντιστρατεύονται ανοιχτά τον Τραμπ, όπως η εφημερίδα «Washington Post», τον αποκαλούν «πρόεδρο-όλεθρο» («president-havoc»). Στο εξώφυλλο του τελευταίου του τεύχους, αφιερωμένου στη μονομαχία Χίλαρι - Τραμπ, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» απεικονίζει τους δύο διεκδικητές σαν να έχουν μόλις βγει από βούρκο, καταλασπωμένοι απ’ την κορυφή ως τα νύχια, προφανώς από τη μεταξύ τους βρώμικη πάλη. Ο τίτλος είναι «Σενάριο μιας τραγωδίας», κάτι που απηχεί ακριβώς το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο αμερικανικός λαός, ο οποίος καλείται να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρό του μεταξύ δύο προσώπων που, αποδεδειγμένα, αποστρέφεται εξίσου. Παρ’ όλα αυτά, είχε ιδιαίτερο νόημα μια φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο τον περασμένο Ιούλιο είχε δηλώσει ότι «το να γίνει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θεωρείται αδιανόητο». Η Δύση, και δη οι ένθερμοι προασπιστές της Ενωμένης Ευρώπης, σχεδόν συλλήβδην περιφρονούν τον Τραμπ, στην πραγματικότητα όμως προετοιμάζονται σιωπηρά για το χειρότερο: όπως αποκάλυψε το «Spiegel», ο μεν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ θεωρεί ότι ο Τραμπ είναι «ευαγγελιστής του μίσους», ταυτόχρονα όμως η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας με το επιτελείο του. Προφανώς αναζητά απαντήσεις για το τι θα γίνει στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο με τον Τραμπ στη θέση του πλανητάρχη. Η Χίλαρι Κλίντον ισχυρίζεται ότι ο αντίπαλός της συνωμοτεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι θα παίξει το παιχνίδι της Ρωσίας εάν -φευ- κερδίσει τις εκλογές. 

Ταγμένος θαυμαστής του Τραμπ στη Γαλλία είναι ο άνθρωπος που προσωποποιεί την Ακροδεξιά, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν. Στη Βρετανία ο Νάιτζελ Φάρατζ, κορυφαίος απόστολος του Brexit, υποστηρίζει τον Τραμπ, με την ιδεολογία του οποίου είναι απολύτως συντονισμένος. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, μάλιστα, ο Φάρατζ ανακοίνωσε ότι «την επομένη των αμερικανικών εκλογών θα βρίσκομαι στον Λευκό Οίκο για να ενταχθώ στο επιτελείο συμβούλων του προέδρου Τραμπ». 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τους συνασπισμούς και τις συμμαχίες, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Καγκελαρία. Μάλιστα έχει χαρακτηρίσει «απαρχαιωμένη» τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, οπότε οι Γερμανοί φοβούνται ότι εξαιτίας του θα υπάρξει αναταραχή στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Στα μάτια των Γερμανών και σε μια παράδοξη αντιστροφή της Ιστορίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που εξερράγη ακριβώς εξαιτίας της Γερμανίας, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ικανός να δυναμιτίσει τα θεμέλια της Συμμαχίας. Και ενώ στενοί συνεργάτες του υποψήφιου προέδρου διαβεβαιώνουν τους απεσταλμένους της Γερμανίας ότι ο «Ντόναλντ είναι πάνω απ’ όλα ένας επιχειρηματίας ο οποίος διαπραγματεύεται για όλα και δεν είναι τόσο αυταρχικός όσο φαίνεται», οι κατηγορίες του εναντίον της Ανγκελα Μέρκελ δεν προάγουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Τραμπ έχει επιτεθεί με τρομακτικά απαξιωτικές εκφράσεις στη Γερμανίδα καγκελάριο για την υπερβολικά ανοιχτή -κατά τη γνώμη του- πολιτική της στο Προσφυγικό, ενώ συχνά περιπαίζει τη Χίλαρι Κλίντον αποκαλώντας την «Αμερικανίδα Μέρκελ».




Mε Τραμπ οι ΗΠΑ έξω από το ΝΑΤΟ;

Μαζί με τη Γερμανία θα υπέθετε κανείς εύλογα ότι ολόκληρη η οικουμένη αναρωτιέται ποιες θα είναι οι μεταβολές που θα επιφέρει μια ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ. Θα κρατήσει στις ΗΠΑ μόνο τους αυθεντικούς Αμερικανούς και θα διώξει κάθε μετανάστη, με έμφαση στους μουσουλμάνους; Θα υψώσει ένα ατελείωτο και θηριώδες τείχος, μήκους άνω των 3.000 χλμ., στη μεθόριο της Αμερικής με το Μεξικό, αναγκάζοντας μάλιστα τη μεξικανική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την ανέγερσή του; Θα επιβάλει μια κουλτούρα ρατσισμού, σεξισμού και ξενοφοβίας; Θα κατακρημνίσει το δολάριο με τις άφρονα μέτρα που θα πάρει, π.χ. μειώνοντας στο ήμισυ ή και λιγότερο τις εισαγωγές ξένων προϊόντων στην αμερικανική αγορά; Θα ανακόψει την επέλαση του κινεζικού εμπορίου στις ΗΠΑ με σκληρή αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών Αμερικής - Κίνας; Θα παρασύρει στα τάρταρα την παγκόσμια οικονομία; Θα εκμηδενίσει τις δαπάνες του αμερικανικού κράτους για την προστασία του περιβάλλοντος; Οσο σουρεαλιστική κι αν φαντάζει η Αμερική υπό την ηγεσία του Τραμπ, οι απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει σε κάθε επιμέρους τομέα παραμένουν στο ημίφως της ασάφειας. Σε μια προσπάθεια διακωμώδησης όσων τερατολογιών κυκλοφορούν για την ενδεχόμενη θητεία του ως προέδρου (πολλές από τις οποίες οφείλονται σε αποστροφές ομιλιών του ίδιου), ένας δημοσιογράφος έγραψε ότι «την πρώτη εβδομάδα του στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι κιόλας τόσο μεθυσμένος από το μεγαλείο της εξουσίας του, ώστε θα αποπειραθεί να βάλει χέρι σε μια εκπαιδευόμενη, εκείνη θα του ξεφύγει, ο πρόεδρος θα χάσει την ισορροπία του και τότε θα πέσει κατά λάθος πάνω στο Κόκκινο Κουμπί, οπότε θα πυροδοτηθεί πυρηνικό ολοκαύτωμα». Καθώς οι τόνοι της προπαγάνδας εναντίον ή υπέρ του Τραμπ έχουν εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα, για ορισμένους όλα αυτά δεν είναι αστεία. Είναι η πραγματικότητα, αυτή που θα αρχίσει να εξελίσσεται από τη σημαδιακή 8η Νοεμβρίου. 

Κάπου μεταξύ μύθου και αλήθειας, υπάρχουν ορισμένοι τομείς για τους οποίους το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι, όσο ριψοκίνδυνα και εάν το χειριστεί, τελικά θα καταφέρει να το εφαρμόσει. Το ότι θα εγκρίνει την άμεση μεγιστοποίηση της ανάμειξης των ΗΠΑ στην εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών και την κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη Μέση Ανατολή μοιάζει απολύτως ρεαλιστικό για τη λογική του. «Θα βρω τον επόμενο στρατηγό Πάτον, τον νέο ΜακΚάρθουρ. Θα τον βρω και θα κατατροπώσω τους τζιχαντιστές», έχει δηλώσει, προκαλώντας τους μαχητές του ISIS. Και ακριβώς επειδή το χρήμα είναι κάτι που ξέρει από πρώτο χέρι ως δισεκατομμυριούχος, θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να επιβάλει μείωση της φορολογίας των Αμερικανών. Στοχεύει σε μια ελάφρυνση-μαμούθ, ύψους 6,2 τρισ. δολαρίων, σε βάθος δεκαετίας. Εννοείται ότι προτεραιότητά του είναι η πλήρης φιλελευθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας, η αθρόα παροχή κινήτρων για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, αλλά και την ταξική κινητικότητα. 

Αμφότεροι αντιπαθείς 

Σε αντίθεση με τον Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον σκοπεύει να αυξήσει τους φόρους κατά 1,4 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών. Σύμφωνα με το σχέδιο Κλίντον, εκείνοι που θα επιβαρυνθούν περισσότερο θα είναι οι έχοντες υψηλά εισοδήματα. Οι οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι εάν την Τρίτη νικήτρια αναδειχθεί η Χίλαρι, τα χρηματιστήρια θα υποδεχτούν με ενθουσιασμό και ράλι ανόδου των δεικτών την εκλογή της. Το ακριβώς αντίστροφο θα προκαλέσει η κυριαρχία Τραμπ στην εκλογική διαδικασία. 

Φυσικά η Χίλαρι, εάν είναι τελικά αυτή η 45η πρόεδρος των ΗΠΑ, θα προσπαθήσει να δώσει απρόσκοπτη συνέχεια στη μεγάλη τομή που επιχείρησε στην κοινωνική ασφάλιση ο Μπαράκ Ομπάμα με το περιβόητο -αλλά και αμφιλεγόμενο- σύστημα «Obamacare». Εξίσου αυτονόητο είναι, όμως, ότι ο συγκεκριμένος θεσμός είναι κόκκινο πανί για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το θεωρεί «μια παταγώδη αποτυχία» και οποιαδήποτε ενίσχυσή του «πεταμένα λεφτά». 

Εν ολίγοις, ο Τραμπ υπόσχεται, αμέσως ή εμμέσως, εκρήξεις και πυροτεχνήματα, σεισμούς και μετασεισμούς που θα δονήσουν ολόκληρο τον πλανήτη σύμφωνα με το θέλημά του. Υπάρχει όμως ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο μάλιστα είναι κοινό τόσο γι’ αυτόν όσο και για την ανθυποψήφιά του: οι δυο τους είναι οι πλέον αντιπαθείς, αξιομίσητοι ή, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς «αχώνευτοι» υποψήφιοι πρόεδροι στην πρόσφατη Ιστορία των ΗΠΑ - τουλάχιστον από το 1984 έως σήμερα. Επ’ αυτού σοκάρουν τα στοιχεία μιας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ABC News και της «Washington Post»: έξι στους δέκα (60%) ψηφοφόρους θεωρούν αντιπαθή τη Χίλαρι Κλίντον, ενώ οι μισοί από αυτούς όχι μόνο διάκεινται αρνητικά, αλλά απεχθάνονται την επίδοξη πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ. Βέβαια ο Τραμπ δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει για την πανωλεθρία της αντιπάλου του: σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 48% του εκλογικού σώματος αποστρέφεται τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο. Οι λεκτικές ακρότητές του και η χοντροκομμένη, εμπαθής, γεμάτη μανιχαϊστικές (ή και απροκάλυπτα ρατσιστικές) κορόνες ρητορική του πιθανότατα θα ενοχοποιηθούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως τα βασικά αίτια της άνευ προηγουμένου πόλωσης που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία. Το δε κρεσέντο σε αυτή την κακοφωνία ξέφυγε από κάθε όριο τα τελευταία 24ωρα πριν από την τελική προσέλευση του κοινού στις κάλπες, βυθίζοντας μια πολιτικά διχασμένη κοινωνία σε ντελίριο φανατισμού. Αυτό αποτυπώνεται με κρυστάλλινη διαύγεια στα δημοσκοπικά δεδομένα, που δείχνουν ότι το 97% των υποστηρικτών του Τραμπ μισεί τη Χίλαρι και το 95% των οπαδών εκείνης αντιμετωπίζει σαν τον χειρότερο εφιάλτη το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του Τραμπ. Λίγο πιο μικροσκοπικά, η Κλίντον είναι αντιπαθής στο 67% των ανδρών και ο Τραμπ στο 61% των γυναικών. Ομως, οι αριθμοί εκτοξεύονται, π.χ., στην περίπτωση των λευκών ανδρών χωρίς ανώτατη παιδεία, οι οποίοι στο 79% απορρίπτουν τη Χίλαρι. Οι μη λευκοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν τη Χίλαρι σε ποσοστό 59% και, εύλογα λόγω της ξενοφοβίας που προωθεί, με 73% απορρίπτουν τον Τραμπ. Γενικώς, πάντως, η αρνητική γνώμη του αμερικανικού λαού για τους δύο υποψηφίους, η οποία αγγίζει το 60%, είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 32 χρόνια. Για την αντίληψη της τάξης των μεγεθών, ο Μιτ Ρόμνεϊ στις προηγούμενες εκλογές κατέγραψε απαρέσκεια εκ μέρους των συμπατριωτών του έναντι του Ομπάμα σε ποσοστό «μόλις» 51%, όσο και ο Γουόλτερ Μοντέιλ το 1984. Πιθανώς, όμως, τα νούμερα προσαρμόστηκαν στα μέτρα κυρίως του Τραμπ, ο οποίος είναι συνηθισμένος στην υπερβολή και τον γιγαντισμό. Οπως και να ’χει, όμως, οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο μη δημοφιλείς υποψηφίους, ή αλλιώς να καταπιούν την αυθόρμητη αντιπάθειά τους για τη Χίλαρι ακριβώς επειδή τρέμουν στην ιδέα ότι ένας αλλοπρόσαλλος, απρόβλεπτος και επικίνδυνος τύπος όπως ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πατήσει το λάθος κουμπί τη λάθος στιγμή. Αντίστοιχα, για το αντίπαλο δέος του Τραμπ ισχύει ότι με τη δαμόκλειο σπάθη της χαμηλής δημοτικότητάς της να επικρέμαται και να περιορίζει τις κινήσεις της, η ρεαλιστική προσδοκία από τη θητεία της Χίλαρι θα είναι η συνέχιση της πολιτικής Ομπάμα - τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και το εξωτερικό. Ετσι, μάλλον κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη θέση του Αμερικανού ψηφοφόρου: ανάμεσα σε δύο αντιπαθητικούς είναι άραγε λογικό να ψηφίσεις αυτόν που σε τρομοκρατεί λιγότερο; 








Είτε σοβαρές, είτε καυστικές, οι αναλύσεις, τα σκίτσα και τα χάπενινγκ αντικατοπτρίζουν όχι μόνο το 60% των Αμερικανών που δηλώνουν απέχθεια, αλλά και τη διεθνή ανησυχία.



Πηγή : protothema.gr


Οι αλλαγές σε πέντε τομείς της οικονομίας μετά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )



Το 10% των συστάσεων του ΟΟΣΑ προς την ελληνική κυβέρνηση αφορά σε απαρχαιωμένες διατάξεις που δεν ισχύουν πλέον και προκαλούν νομική αβεβαιότητα, δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι διατάξεις αυτές πλέον καταργούνται, όπως σημείωσαν, ενισχύοντας την ασφάλεια δικαίου και διευκολύνοντας την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ όπως υπογράμμισαν τα ίδια στελέχη, ήδη η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει περίπου το ένα τρίτο των νέων συστάσεων του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση περιλαμβάνει την ανάλυση των πέντε τομέων που κάλυψε το έργο (ηλεκτρονικό εμπόριο, κατασκευές, μεταποίηση χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, μέσα μαζικής ενημέρωσης και χονδρεμπόριο) και τις σχετικές συστάσεις του οργανισμού για τη βελτίωση του ανταγωνισμού σε αυτούς.

Ο ΟΟΣΑ ολοκλήρωσε και θα παραδώσει στην ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα, σε ειδική τελετή, την έκθεση του έργου «Εντοπισμός και Άρση Κανονιστικών Εμποδίων στον Ανταγωνισμό στην Ελληνική Οικονομία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η προσαρμογή αφορά:

Πέντε μέτρα υπέρ του καταναλωτή

  • Μέχρι σήμερα σε κάθε αγορά τους οι καταναλωτές έχουν διετή εγγύηση εκ του νόμου (νόμιμη εγγύηση). Δεν ήταν σαφές αν οι έμποροι υποχρεούνταν να προσφέρουν και πρόσθετη εγγύηση (εμπορική εγγύηση). Υπήρχε σύγχυση αυτών των δύο εννοιών και ο καταναλωτής συχνά κατέληγε να πληρώνει και για τις δύο εγγυήσεις. Αυτό πλέον καταργείται. Αποσαφηνίζεται ότι όλα τα αγαθά καλύπτονται από δωρεάν διετή εγγύηση που υποχρεούται να προσφέρει κάθε έμπορος. Ταυτόχρονα, όμως, οι έμποροι δεν είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν περαιτέρω εγγύηση, διευκολύνοντας και τη δική τους θέση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έμποροι καλούνταν να προσφέρουν εγγύηση για αγαθά που ο κατασκευαστής τους δεν προσέφερε εγγύηση. Σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλιστεί η πλήρης ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με την ύπαρξη ή όχι εμπορικής εγγύησης.
  • Oι προηγούμενες κυβερνήσεις ενσωμάτωναν κοινοτικές οδηγίες στο εθνικό δίκαιο, υιοθετούσαν διαφορετικούς ορισμούς, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν επικαλύψεις και αντιφάσεις. Αυτό συχνά οδηγούσε σε συγκρούσεις μεταξύ παραγωγών, καταναλωτών και εμπόρων, που κατέληγαν στα δικαστήρια. Η έννοια του καταναλωτή αποσαφηνίζεται, προσαρμοζόμενη στις σύγχρονες ανάγκες. Διευκολύνεται έτσι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης και περιορίζονται οι εστίες έντασης στην αγορά.
  • Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου στο εμπόριο βοηθά ιδιαίτερα στην περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο τζίρος του οποίου πέρσι ξεπέρασε τα 4,5 δισ. ευρώ και βαίνει διαρκώς αυξανόμενος.
  • Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η ύπαρξη μόνο μίας κεντρικής αγοράς (κρέατος, φρούτων, λαχανικών και αλιευμάτων) σε Αθήνα και Θεσ/νικη και κεντρικές αγορές ιδρύονταν μόνο με υπουργικές αποφάσεις.
Πλέον διευρύνονται οι δυνατότητες δημιουργίας ιδιωτικών χονδρεμπορικών αγορών, χωρίς να επηρεάζονται οι υπάρχουσες αγορές και ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Παράλληλα ρυθμίζεται το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ιδιωτικών αγορών, ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον (ασφάλεια τροφίμων, χωροταξία, υγιής ανταγωνισμός επαρκής τροφοδοσία της αγοράς). Διευκολύνεται, έτσι, η είσοδος νέων προμηθευτών και άρα ενισχύεται ο ανταγωνισμός, με θετικές συνέπειες για την οργάνωση του χονδρικού εμπορίου και για τους καταναλωτές, τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς τις τιμές.
  • Μέχρι σήμερα ισχύει ο λεγόμενος «κόφτης» του 15%, ο οποίος αφορά στην ανώτατη μείωση που μπορεί να λάβει η τιμή των γενοσήμων φαρμάκων κατά την προηγούμενη ανατιμολόγηση.

Ο «κόφτης» διατηρείται, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου η προκύπτουσα τιμή του γενοσήμου θα είναι μικρότερη από εκείνη του αντίστοιχου off-patent φαρμάκου. Αποτρέπεται, έτσι, ένα ανεξέλεγκτο ντάμπινγκ τιμών στα γενόσημα, στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή.

Πέντε μέτρα υπέρ παραγωγών- επενδυτών
  • Μέχρι σήμερα επιτρέπεται τα πρατήρια βενζίνης να συνάπτουν αποκλειστικές συμφωνίες με χονδρεμπόρους με μέγιστη διάρκεια τα 5 έτη, πλην όμως υπήρχε η δυνατότητα παρατάσεων εφόσον το ακίνητο ανήκε στον χονδρέμπορο. Ως αποτέλεσμα πολλοί πρατηριούχοι βρίσκονταν «δεμένοι» με συμβάσεις για τουλάχιστον 20 χρόνια. Πλέον αποσυνδέεται η διάρκεια της αποκλειστικής συμφωνίας με το καθεστώς ιδιοκτησίας του ακινήτου, απελευθερώνοντας τους πρατηριούχους και αναχαιτίζοντας την τάση καθετοποίησης της αγοράς.

Παράλληλα, καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση συστημάτων διασφάλισης ποσοτικής και ποιοτικής ακεραιότητας καυσίμων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πάταξη του λαθρεμπορίου.

  • Απελευθερώνεται περαιτέρω η αγορά χονδρεμπορίου στα καύσιμα. Μειώνεται το απαιτούμενο αρχικό κεφάλαιο (100.000 από 300.000 ευρώ για την εισαγωγική βαθμίδα) και το ελάχιστο όριο για το μέγεθος δεξαμενών (1.500 από 4.500 κυβ.μ για την εισαγωγική βαθμίδα). Ενθαρρύνεται, έτσι, η είσοδος νέων εταιρειών, πλήττοντας τα ολιγοπώλια στον κλάδο.

Επιπλέον, εξορθολογίζεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομίλων στο χονδρεμπόριο: Η χούντα είχε καθιερώσει τις άδειες εμπορίας πετρελαιοειδών κατηγορίας ΣΤ' για τις νησιωτικές περιοχές. Τη δεκαετία του 1990 τούς δόθηκε το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται στην υπόλοιπη χώρα με τα δικαιώματα της κατηγορίας Α' (σε όλη τη χώρα), αλλά χωρίς τις υποχρεώσεις (ελάχιστο κεφάλαιο, δεξαμενές κ.λπ). Το προνομιακό καθεστώς αυτό, που αφορά μόλις 4 ομίλους, καταργείται και παράλληλα αυξάνεται ο ελάχιστος αποθηκευτικός χώρος για τις ΣΤ' στα 1.000 κυβ. μ.

  • Μέχρι σήμερα για τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται προέγκριση σχετικά με την τήρηση όρων ασφαλούς λειτουργίας. Εξαίρεση αποτελούσαν μόνο οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες. Πλέον επιτρέπεται και σε άλλες εταιρικές μορφές (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ) να λειτουργούν καταστήματα χωρίς προέγκριση.
  • Μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτή η μετατροπή μιας ΟΕ σε ΕΕ. Πλέον επιτρέπεται η μετατροπή, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι επενδυτές να περιλάβουν στο εταιρικό σχήμα νέους ενδιαφερόμενους. Διευκολύνεται, έτσι, η ανάπτυξη συνεργασιών και η αύξηση του μεγέθους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τις εμπορικές εκθέσεις, ώστε ο θεσμός να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και να ενισχυθεί ο χαρακτήρας του ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης, προώθησης της ντόπιας παραγωγής και της εξωστρέφειας.




Newsroom ΔΟΛ