Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Αφύλακτα τα πανεπιστήμια νέα καταδρομική επίθεση αντιεξουσιαστών σήμερα στην Πολυτεχνειούπολη

 


Πριν λίγη ώρα μία ομάδα 15 κακοποιών αντιεξουσιαστών μπήκαν στο κτήριο διοίκησης του ΕΜΠ έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους και τράπηκαν σε φυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κακοποιοί έσπασαν τζαμαρίες και  αντικείμενα που βρίσκονταν στους διαδρόμους του κτηρίου.

Η επίθεση των ακροαριστερών κακοποιών με κουκούλες κράτησε για λίγα λεπτά, και έδειξε για ακόμα μία φορά ότι τα πανεπιστήμια είναι έρμαια κάθε είδους κακοποιών στοιχείων ειδικά αντιεξουσιαστών.

Τη στιγμή της επίθεσης στα γραφεία βρίσκονταν οι υπάλληλοι του Ιδρύματος και ευτυχώς δεν τραυματίστηκε απο τους κακοποιούς κανένας.






Διαφωνεί για τους γάμους των ομόφυλων και παραιτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζερβάκη

 



«Είμαι αντίθετη στην υιοθεσία ανηλίκων παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, γιατί το παιδί δεν μπορεί μόνο του να υπερασπισθεί τον εαυτό του», σημείωσε η δικηγόρος και πρώην μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Ζερβάκη, η οποία χθες (16/01) ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά την παρένθετη μητρότητα, δήλωσε πως είναι κατά, υποστηρίζοντας ότι «η γυναίκα μετατρέπεται σε εκκολαπτική μηχανή και αυτό είναι λάθος».

«Στα κόμματα, πρέπει να υπάρχει διαλλακτικότητα και διάλογος. Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε τη θέση ενός κόμματος στο διαδίκτυο –και μιλάω συγκεκριμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ– και να μην έχει περάσει από τις ολομέλειες της βάσης», προσέθεσε ακόμη.



Ταυτοποιήθηκαν 12 ανήλικοι κακοποιοί που επιτέθηκαν, ξυλοκόπησαν και λήστεψαν δύο παιδιά στο Νέο Ηράκλειο

 


Στην ταυτοποίηση 12 ανηλίκων κακοποιών, οι οποίοι κατηγορούνται για ληστεία και ξυλοδαρμό άλλων ανηλίκων το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου στο Νέο Ηράκλειο προχώρησαν οι αρχές.

Παράλληλα θα συλληφθούν και οι γονείς τους για παραμέληση ανηλίκου. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα δεν έχει προβλεφθεί και η αποζημίωση των θυμάτων από τους γονείς.

Οι ανήλικοι δράστες επιτέθηκαν σε παιδιά με κλωτσιές γροθιές, χτυπώντας τους στο σώμα και στο κεφάλι. Στη συνέχεια, άρπαξαν το τσαντάκι ενός που περιείχε 70 ευρώ και προσωπικά αντικείμενα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ταυτοποιήθηκαν δώδεκα (12) ανήλικοι κατηγορούμενοι για ληστεία και σωματικές βλάβες σε βάρος ανηλίκων, πράξεις που έλαβαν χώρα βραδινές ώρες της 06-01-2024 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα, από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση των στοιχείων των κατηγορουμένων.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι χτύπησαν με κλωτσιές και γροθιές στο σώμα και στο κεφάλι δύο έτερους ανήλικους, ενώ από έναν απ’ αυτούς κατάφεραν να αφαιρέσουν τσαντάκι, το οποίο περιείχε -70- ευρώ καθώς και προσωπικά αντικείμενα.

Επιπλέον, όπως προέκυψε, λίγη ώρα νωρίτερα και σε κοντινό σημείο απ’ το εν λόγω περιστατικό, προηγήθηκε διαπληκτισμός και χειροδικία σε βάρος του ανωτέρω ανηλίκου- θύματος της ληστείας καθώς και δύο έτερων ανηλίκων από ομάδα των κατηγορούμενων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των ανηλίκων για βαριά σωματική βλάβη από κοινού και ληστεία κατά συναυτουργία καθώς και σε βάρος των γονέων τους για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου, θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.



Απεργούν οι αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης και ο Κασσελάκης είπε να το εκμεταλλευτεί

 


Οι λιγοστοί αρχαιοφύλακες που κινητοποιήθηκαν το έκαναν ενάντια στην εκχώρηση των υπηρεσιών φύλαξης και υποδοχής των μνημείων και των μουσείων. 

Τους αρχαιοφύλακες στην Ακρόπολη, βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί ο Στέφανος Κασσελάκης και τους επισκέφθηκε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από την τομεάρχη Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα, συζήτησε με τους φορείς της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αντάλλαξε σκέψεις με τους εργαζόμενους αρχαιοφύλακες, οι οποίοι, όπως είπαν, βρίσκονται σε διαρκές καθεστώς εργασιακής επισφάλειας.



Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο οι υπηρεσίες φύλαξης των κορυφαίων μνημείων και μουσείων της χώρας μας να εκχωρούνται σε εργολάβους, με κατασπατάληση πόρων, και ότι θα δώσει τη μάχη για την αποκατάσταση του πολιτισμού ως δημόσιου αγαθού, με στόχο τη θωράκιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων και τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων, ώστε τα μνημεία μας να έχουν τη θέση που τους αξίζει.




Τέλος στη ζωή της έβαλε μια 54χρονη Ελληνίδα στην Κωνσταντινούπολη


 

Τέλος στη ζωή της έβαλε μια 54χρονη Ελληνίδα στην Κωνσταντινούπολη που έκανε άλμα στο κενό από την οροφή εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η Ελληνίδα, ονόματι Ελένη Μπουλούντα, πήγε στο εμπορικό κέντρο στην περιοχή Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα συμμετείχε σε ξενάγηση για δύο άτομα για μία με δύο ώρες. 

Χρησιμοποιώντας τις σκάλες των εξόδων κινδύνου, κατάφερε να αναρριχηθεί στην οροφή του κτιρίου, απ’ όπου πήδηξε, με αυτόπτη μάρτυρα να καταγράφει με την κάμερά του την αυτοκτονία της.

Αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την αστυνομία, αλλά όταν έφθασαν τραυματιοφορείς στο σημείο, διαπίστωσαν τον θάνατο της Ελληνίδας. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για το τραγικό περιστατικό.




Συνελήφθη Αλγερινός που λήστευε γυναίκες

 


Χειροπέδες σε έναν 25χρονο Αλγερινό «ελαφροχέρη», ο οποίος στόχευε μόνο γυναίκες και αφαιρούσε τσάντες και προσωπικά τους αντικείμενα, πέρασαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής (14/1) αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ Αθηνών.

Βράδυ Κυριακής 21.00 ο Αλγερινός κακοποιός έκλεψε δύο τσάντες από θαμώνες καφετέριας στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας.

Τότε, ένας διερχόμενος πολίτης που είδε τον 25χρονο δράστη να αφαιρεί με μαεστρία τις τσάντες από τις δύο γυναίκες, κάλεσε τις Αρχές δίνοντας λεπτομερή περιγραφή του δράστη.

Άμεσα στελέχη της ΔΙ.ΑΣ που περιπολούν στον τομέα της Ακρόπολης έσπευσαν στην περιοχή και, μετά από λίγο κατάφεραν να εντοπίσουν τον άνδρα στην οδό Αιόλου. Ο δράστης με το που αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς προσπάθησε να διαφύγει ωστόσο οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και παρά την αντίσταση που πρόβαλε του πέρασαν χειροπέδες.

Κατά τον έλεγχο, βρέθηκε στην αγκράφα της ζώνης του επιμελώς κρυμμένο ένα αναδιπλούμενο μαχαίρι 30 εκατοστών και στην τσέπη του ένα σπρέι ακινητοποίησης που όπως φαίνεται χρησιμοποιούμε για την αναισθητοποίηση των θυμάτων του. Επίσης στην τσάντα που έφερε ο 25χρονος βρέθηκαν προσωπικά έγγραφα (διαβατήρια, άδειες οδήγησης, πορτοφόλια και κάρτες τραπέζης) από 13 διαφορετικές γυναίκες, ημεδαπες και αλλοδαπές.



Οι αστυνομικοί κατάφεραν μέσω των στοιχείων να βρουν τα στοιχεία τριών εκ των θυμάτων όπου προσήλθαν στο αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης και παρέλαβαν τα προσωπικά τους αντικείμενα αλλά και χρηματικό ποσό που είχε αφαιρέσει ο δράστης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τουλάχιστον τρεις γυναίκες είχαν πέσει θύματα κλοπής λίγα λεπτά πριν, όλες στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας ενεργούν ενδελεχή έλεγχο για την συμμετοχή του και σε άλλες αντίστοιχες εγκληματικές ενέργειες καθώς ο Αλγερινός αποφυλακίστηκε πριν 35 μέρες, αφού πρώτα εξέτισε ποινή 6 ετών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κλοπών και διαρρήξεων στο κέντρο της Αθήνας.



Απίστευτο ο Κασσελάκης τραβάει βουλευτή για να μην μιλήσει σε δημοσιογράφους

 


Στο Μουσείο της Ακρόπολης βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο τουρίστας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος νωρίτερα είχε βρεθεί και στον Ιερό Βράχο όπου συναντήθηκε με αρχαιοφύλακες που συμμετέχουν σε στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τον διαγωνισμό ανάθεσης σε ιδιώτες της έκδοσης και του ελέγχου των εισιτηρίων στον αρχαιολογικό χώρο, και βρέθηκε για να λαϊκίσει.

Μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα. Δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 τους περίμενε κατά την έξοδό τους από το μουσείο και προσπάθησε να αποσπάσει κάποια απάντηση και από τους δύο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε μόνο ότι «εμείς εδώ δεν είμαστε για να ιδιωτικοποιήσουμε τον πολιτισμό» χωρίς να δίνει καμία άλλη απάντηση στα ερωτήματα για την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τριήμερη συνάντηση εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις Σπέτσες.

Όταν, δε, ο δημοσιογράφος απευθύνθηκε στην κυρία Μάλαμα, ο Κασσελάκης άπλωσε το χέρι του τράβηξε την βουλευτή και ουσιαστικά σταμάτησε κάθε ερώτηση προς τη βουλευτή Χαλκιδικής αφαιρώντας της το δικαίωμα να απαντήσει.




Σαρωτικές αλλαγές στην Αστυνομία


 

Αλλαγές και στην ηγεσία της Αστυνομίας αναμένονται σήμερα (16/1/2024) στο ΚΥΣΕΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η απόφαση Χρυσοχοΐδη είναι να αντικατασταθεί ο σημερινός αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Λάζαρος Μαυρόπουλος αλλά και οι υπόλοιποι 4 αντιστράτηγοι που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας.

Νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αναλάβει ο επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Δημήτρης Μαλλιός, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να προαχθεί και ο Πασχάλης Συριτούδης – με θητεία στον Έβρο – στη θέση του υπαρχηγού.

Παράλληλα, αναμένονται αλλαγές και στη θέση του επιτελάρχη, με τον Αστέριο Μαντζιώκα να προάγεται στη θέση από αυτή του Αττικάρχη. Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Χρήστος Μπουλούμπασης και Νοτίου Ελλάδας ο Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Σαρωτικές αλλαγές θα γίνουν και στις θέσεις του Αττικάρχη και του αρχηγού Ασφαλείας, με τους Ιωάννη Σκούρα και Φώτη Ντουίτση να αναλαμβάνουν καθήκοντα αντίστοιχα.



Κορόιδευε τον κόσμο λέγοντας πως η κόρη της έχει λευχαιμία για να παίρνει δωρεές

 



Μια μητέρα από το Οχάιο συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για απάτη, προσποιούμενη πως η 7χρονη κόρη της έπασχε από καρκίνο, προκειμένου να βγάζει χιλιάδες δολάρια.



Η 41χρονη Πάμελα Ριντ, φέρεται να έλεγε ψέματα σε φίλους και την οικογένειά της επί χρόνια για την υγεία της 7χρονης κόρης της, την οποία παρουσίαζε δημοσίως στο διαδίκτυο ως ένα τυφλό και άρρωστο παιδί που έπασχε από ένα σωρό ασθένειες, όπως οξεία μυελοειδής λευχαιμία και επιληπτικές κρίσεις.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο, να ξυρίσει το κεφάλι της μικρής της κόρης, προκειμένου να πουλήσει ακόμη καλύτερα το παραμύθι της, σύμφωνα με την αστυνομία.«Τα μέλη της κοινότητας συμμετείχαν γενναιόδωρα σε προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων και είχαν κάνει χρηματικές εισφορές για να βοηθήσουν την οικογένεια να αντισταθμίσει τα ιατρικά έξοδα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του σερίφη της κομητείας Νόμπλε.

Πώς πιάστηκε από τις αρχές

Το παρανοϊκό σχέδιό της όμως κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, όταν μια νοσοκόμα του δημοτικού σχολείου όπου φοιτούσε η κόρη της, ανακάλυψε ότι το κορίτσι δεν ήταν τυφλό από το δεξί μάτι, όπως ισχυριζόταν η μητέρα της, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης.

Η μητέρα είχε προηγουμένως πει στην νοσοκόμα ότι η τύφλωση της κόρης της ήταν αποτέλεσμα της μάχης της με τον καρκίνο και πως στο μέλλον θα εμφυτευόταν ένα πορτ για τις θεραπείες καρκίνου. Αυτά είχαν οδηγήσει στο να χάσει η 7χρονη περισσότερες από 280 σχολικές ώρες μόνο για φέτος, αναφέρουν τα έγγραφα.




Η υποψιασμένη νοσοκόμα, κάλεσε μάλιστα τον πάροχο υγείας της AR -έτσι αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα η 7χρονη, ο οποίος και επιβεβαίωσε την ανησυχία της. «Η AR δεν έχει καρκίνο ή λευχαιμία και ποτέ δεν είχε καρκίνο ή λευχαιμία». Όλα τα έγγραφα που παρείχε η Ριντ στο σχολείο σχετικά με τον υποτιθέμενο καρκίνο της κόρης της, ήταν όλα πλαστά, υποστήριξε ο γιατρός.

Έδινε μέχρι και φάρμακα για επιληπτικές κρίσεις στην κόρη της - Γιατί το έκανε

Η Ριντ ομολόγησε τελικά αργότερα πως είχε παραποιήσει τα έγγραφα, καθώς και πως έβαζε άλλες ετικέτες επάνω στα φάρμακα ώστε να μοιάζουν με αυτά της θεραπείας του καρκίνου και πως χορήγησε στην κόρη της φάρμακα για επιληπτικές κρίσεις που δεν χρειαζόταν.

Όταν ανακρίθηκε από τους αστυνομικούς, η Ριντ προσπάθησε αρχικά να πει ψέματα προτού τελικά παραδεχτεί ότι τα έκανε όλα αυτά, «επειδή της άρεσε η υποστήριξη που λάμβανε ως αποτέλεσμα» αναφέρει η ένορκη κατάθεση.

Οι αναρτήσεις της στο Facebook

Η Ριντ δημοσίευε συστηματικά τα κατασκευασμένα ψέματα για την υγεία της κόρης της σε μια σελίδα αφιερωμένη στο Facebook από τον Οκτώβριο του 2017, όταν το κορίτσι ήταν μόλις 20 μηνών. Τότε, η μητέρα ισχυρίστηκε πως η AR έπασχε από σοβαρή απλαστική αναιμία, μια ασθένεια κατά την οποία ο μυελός των οστών δεν παράγει αρκετά κύτταρα αίματος για το σώμα, αν και δεν είναι σαφές εάν και η ασθένεια είναι επίσης επινοημένη.

Στη σελίδα της, μοιράστηκε διάφορους συνδέσμους για διαδικτυακούς εράνους όλα αυτά τα χρόνια – μερικοί από αυτούς έχουν αφαιρεθεί – οι οποίοι συγκέντρωσαν χιλιάδες δολάρια, τα οποία η Ριντ έβαλε στις τσέπες της. Ένας οργανισμός μάλιστα, ανέφερε ότι έδωσε στην οικογένεια Ριντ περίπου 8.000 δολάρια για να βοηθήσει στα έξοδα των θεραπειών για τον καρκίνο της 7χρονης, ανέφεραν οι αστυνομικοί.

Μόλις δύο ημέρες πριν από την σύλληψή της, η Ριντ ισχυρίστηκε στο Facebook πως η υγεία της κόρης της επιδεινωνόταν.

«Όταν μας είπαν ότι αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη μάχη της μέχρι στιγμής, νομίζαμε ότι ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά τίποτα δεν προετοιμάζει έναν γονέα να δει κάτι τέτοιο… Οι καρδιές μας συντρίβονται με κάθε θεραπεία, κάθε δάκρυ και κάθε νύχτα που πρέπει να εξηγήσουμε, γιατί αυτήν......γιατί δεν έχουμε αυτή την απάντηση» έγραψε η Ριντ υποστηρίζοντας πως η κόρη της θα ξεκινούσε 10 εβδομάδες εντατικής θεραπείας για τον καρκίνο.

Μέχρι και η μεγάλη της κόρη πίστευε πως η αδερφή της είχε καρκίνο

Το σχέδιό της ήταν τόσο καλά στημένο που ακόμη και η άλλη κόρη της νόμιζε ότι η αδερφή της «είχε καρκίνο και ήταν βαριά άρρωστη», όπως δείχνουν τα αρχεία. Δεν είναι ωστόσο, σαφές, εάν ο σύζυγος της Ριντ ήταν στο κόλπο, αλλά δεν βρισκόταν στο σπίτι την ώρα της σύλληψής της και τα δύο παιδιά απομακρύνθηκαν από το σπίτι.


iefimerida.gr



Συνεργάτες Σαμαρά :«Δεν αντιλαμβανόμαστε το "μάθημα" που θέλησε να δώσει ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ»

 


Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσαν νέα πυρά, κυρίως κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου, για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ κυβερνητικές πηγές κλείνουν το θέμα.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αντέδρασαν επίσης στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε ότι η αποχή -στην οποία προέτρεψε ο Κ. Μητσοτάκης τους διαφωνούντες- συνιστά κοινοβουλευτική πράξη και υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς απουσίαζε το 2015 από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων ζευγαριών.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε το "μάθημα" που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ» ανέφεραν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Αναλυτικά η διαρροή συνεργατών Σαμαρά:

«Σήμερα, ημέρα έναρξης των υποχρεωτικών ''φροντιστηρίων" του κ. Σκέρτσου στους βουλευτές της ΝΔ για τον γάμο ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να "επιτεθεί" στον κ. Αντώνη Σαμαρά, επειδή απουσίαζε στην ψηφοφορία τον Δεκέμβριο του 2015, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ κι επί μεταβατικής προεδρίας της ΝΔ, για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων» τονίζουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε το "μάθημα" που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ» υπογραμμίζουν, και προσθέτουν:

«Επί της ουσίας: πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Δεν γνωρίζει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά σε νομικά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο γάμος αφορά στην τεκνοθεσία, δηλαδή στα παιδιά, στη μητέρα και στον πατέρα;».

«Επί της διαδικασίας: ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την "αποχή". Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το "ζήτημα συνείδησης" που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γι αυτό, ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς» καταλήγουν σε δήλωσή τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.



Ποινική δίωξη για πλημμελήματα στους αντιεξουσιαστές που κατέλαβαν την Πρυτανεία



Τρεις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος απήγγειλε ο εισαγγελέας σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων αντιεξουσιαστών στο κτίριο της Πρυτανείας του ΕΜΠ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου κατά την διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας σε κατάληψη του κτιρίου.

Η ποινική δίωξη σε βάρος των τεσσάρων αντιεξουσιαστών, αφορά κατηγορίες για παράνομη βία από κοινού κατά συρροή, διακοπή λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας καθώς και για απείθεια που αφορά άρνηση δακτυλοσκόπησης.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το αυτόφωρο.





Τέλος γνωστά ζελεδάκια κάνναβης από τα περίπτερα -Περιέχουν ναρκωτικές ουσίες

 



Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαγόρευσε τα ζελεδάκια κάνναβης, με απόφαση που αναμένεται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, τα συγκεκριμένα ζελεδάκια περιέχουν ναρκωτική ουσία και είναι επικίνδυνα, κυρίως για τα παιδιά.

«Πωλούνται στα περίπτερα και είναι παράνομα και επικίνδυνα»

Μιλώντας στο Action 24, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ήταν από τις πρώτες του αποφάσεις. «Να ξεκαθαρίσουμε πως αυτά τα ζελεδάκια κάνναβης που πωλούνται στα περίπτερα και είναι επικίνδυνα, εμπεριέχουν ναρκωτική ουσία, τα εντάξαμε στις ναρκωτικές ουσίες και θα αποσυρθούν άμεσα από όλα τα σημεία πωλήσεως. Είναι παράνομα, είναι επικίνδυνα αυτά τα ζελεδάκια. Δεν είναι να τα παίρνουν τα παιδιά και να τα τρώνε σαν τσίχλες», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η απαγόρευση έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα ζελεδάκια περιέχουν την ουσία HHC, δηλαδή εξαϋδροκανναβινόλη και πωλούνται σε περίπτερα, μίνι μάρκετ και καταστήματα με προϊόντα κάνναβης.




Δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις για το νέο πλαίσιο για τις παραλίες και τη δημόσια περιουσία στον αιγιαλό

 



1. Με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί για τις παραχωρήσεις σε αιγιαλούς και παραλίες;

Στόχος του νέου συστήματος είναι η διαφάνεια, η επιτάχυνση και η τυποποίηση της διαδικασίας. Οι διαγωνισμοί στο εξής θα γίνονται αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος (e-Auctions), το οποίο ήδη χρησιμοποιούνταν από αυτή, με ελάχιστο τίμημα που συνδέεται με τις αντικειμενικές αξίες και αυξημένο συντελεστή βαρύτητας ανάλογα με την περιοχή και μέγιστη διάρκεια τρία χρόνια. Αν δεν υπάρχει προσφορά τουλάχιστον με το κατώτατο μίσθωμα σε δύο δημοπρασίες, η παραχώρηση θα ματαιώνεται. Οι συμβάσεις παραχώρησης θα είναι τυποποιημένες και θα περιλαμβάνουν την έκταση που παραχωρείται σε μορφή πολυγώνου, τις ελάχιστες προδιαγραφές και υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος, τη διάρκεια της μίσθωσης, το ύψος του μισθώματος. Στη λήξη του διαγωνισμού το σχέδιο της σύμβασης θα αποστέλλεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον παραχωρησιούχο. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο θα εξακολουθήσει να αποδίδει στους Δήμους το 60% του ανταλλάγματος από τις παραχωρήσεις.

2. Τι είναι οι «απάτητες παραλίες»;

Οι απάτητες παραλίες θεσπίζονται με το σχέδιο νόμου και είναι οι παραλίες υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ' επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. Οι απάτητες παραλίες θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής (π.χ. η ύπαρξη προστατευόμενων οικοτόπων, σπάνιων ειδών χλωρίδας/ πανίδας, ο χαρακτηρισμός τους ως καίριων περιοχών βιοποικιλότητας), ύστερα από εισήγηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

3. Πώς διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις υπόλοιπες παραλίες και πώς αυτές προστατεύονται;

Πέρα από τις «απάτητες παραλίες», με το σχέδιο νόμου τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης: μέχρι 500 τ.μ. εκάστη παραχώρηση και όχι πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού του αιγιαλού. Έτσι, αν μια παραλία έχει εμβαδόν π.χ. 10 στρέμματα, τα 5 στρέμματα τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ελεύθερα.

Περαιτέρω τίθεται πλαφόν στο εμβαδόν της έκτασης στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. το οποίο είναι μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης και 30% για περιοχές Natura.

Προβλέπεται ακόμη ότι ο παλαιός αιγιαλός που συνορεύει με «απάτητες παραλίες» είναι κοινόχρηστος, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του παλαιού αιγιαλού επανέρχονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άρα θα μπορούν να αξιοποιούνται από την ΕΤΑΔ για ήπιες χρήσεις εφόσον είναι εφικτό.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και σειρά υποχρεώσεων που τίθενται προς τους παραχωρησιούχους, όπως ο τακτικός καθαρισμός της παραλίας, η εγκατάσταση υποδομών υγιεινής για τους λουόμενους, η απομάκρυνση του εξοπλισμού στη λήξη της θερινής περιόδου καθώς και στη λήξη της σύμβασης παραχώρησης.

4. Πώς διασφαλίζεται η επέκταση των ελέγχων με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας;

Αξιοποιούνται δύο νέα εργαλεία. Το πρώτο είναι η ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν απευθείας καταγγελίες για όποια παράβαση διαπιστώνουν, η οποία μπορεί να σχετίζεται από την κατάληψη της παραλίας μέχρι την μη εκπλήρωση των νέων υποχρεώσεων που θέτει η νομοθεσία από εδώ και στο εξής για τους παραχωρησιούχους για ελεύθερους χώρους, καθαριότητα, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των λουόμενων και ασφάλειας. Το δεύτερο είναι οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται χωρίς την επιτόπια παρουσία των ελεγκτών, μέσω drones και δορυφορικών λήψεων, με αποτέλεσμα να εποπτεύονται ευρύτερες περιοχές. Στόχος της κυβέρνησης είναι η συμμόρφωση και όχι η επιβολή ποινών, όμως σε κάθε παρανομία θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις. Πέραν αυτών, ο ελεγκτικός μηχανισμός ενισχύεται με μεικτά κλιμάκια ελέγχου στελεχών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, της ΕΛΑΣ, της ΑΑΔΕ, των Δήμων, Εισαγγελικών Αρχών, με επικεφαλής εισαγγελέα ή στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου.

5. Πόσο αυστηρότερες γίνονται οι ποινές για τους παραβάτες;

Τα πρόστιμα αυστηροποιούνται σημαντικά και θα βεβαιώνονται άμεσα μέσω της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα:

Σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης παραλίας- χωρίς δηλαδή σύμβαση παραχώρησης- θα επιβάλλεται πρόστιμο 4πλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλλε η επιχείρηση εάν είχε σύμβαση παραχώρησης με βάση το ελάχιστο τίμημα που προβλέπει το νέο πλαίσιο. Το ίδιο (4πλάσιο του κανονικού ανταλλάγματος) είναι το πρόστιμο αν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης αλλά γίνεται υπέρβαση του παραχωρουμένου χώρου. Και στις δύο περιπτώσεις εκδίδεται πράξη άμεσης απομάκρυνσης εντός 48 ωρών των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί. Επιπλέον, αν δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, εκδίδεται διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης που υλοποιείται εντός 24 ωρών. Οι δαπάνες τόσο για την κατεδάφιση όσο και για την απομάκρυνση του εξοπλισμού βαρύνουν τον υπαίτιο.

6. Πέρυσι παρατηρήθηκε ωστόσο το φαινόμενο να επιστρέφουν οι ξαπλώστρες μόλις έφευγαν οι ελεγκτές. Πώς θα διασφαλίσετε ότι δεν θα επαναληφθεί εφέτος;

Αναφέρθηκαν ήδη τα εργαλεία με τα οποία πολλαπλασιάζονται οι έλεγχοι (μεικτά κλιμάκια ελεγκτών, drones, application για υποβολή καταγγελιών από τους πολίτες), όπως και η αυστηροποίηση των ποινών. Επιπλέον:

  • Αν η παράβαση είναι εκτεταμένη, ακόμη και αν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης, θα επιβάλλεται οριστική σφράγιση της επιχείρησης. Αν ο παραβάτης δεν απομακρύνει τις εγκαταστάσεις εντός 48 ωρών, θα το κάνει ο Δήμος και θα χρεώνει τις σχετικές δαπάνες στον παραβάτη.
  • Για εκείνους που τιμωρούνται ως υπότροποι θα προβλέπεται αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις.

Σε περίπτωση λειτουργίας επιχείρησης παρά τη σφράγιση, εφαρμόζεται για οποιονδήποτε βρεθεί εντός του χώρου που έχει σφραγισθεί, το άρθρο 178 του Ποινικού Κώδικα περί παραβίασης σφραγίδων που έθεσε η Αρχή, το οποίο προβλέπει φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.

7. Ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνουν οι παραχωρησιούχοι διά του νόμου;

Θεσπίζονται νέες υποχρεώσεις για τους παραχωρησιούχους οι οποίοι θα πρέπει:

  • Να διασφαλίζουν την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία, μεριμνώντας ιδιαίτερα για την πρόσβαση ΑμεΑ και ατόμων με κινητικά προβλήματα.
  • Να περιορίζουν την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το 60% ή 30% αν πρόκειται για παραλίες σε περιοχές Natura ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και να διατηρούν ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων,
  • Να διατηρούν καθημερινά καθαρό τον παραχωρούμενο χώρο αιγιαλού και παραλίας,
  • Να αναρτούν σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα με τις συντεταγμένες της παραχώρησης, τον αριθμό απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού και του παραχωρησιούχου, καθώς και QR code μοναδικού για κάθε παραχώρηση
  • Να τοποθετούν κινητά στοιχεία (π.χ. ντους, αποδυτήρια), για την εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Να φροντίζουν για την διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του παραχωρούμενου χώρου, όπως με την διατήρηση της μορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής,
  • Να διασφαλίζουν την παρουσία ναυαγοσώστη και την εγκατάσταση sea tracks, αν η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο,
  • Να αφαιρούν τον εξοπλισμό (ομπρέλες κλπ.) στη λήξη της περιόδου χρήσης όπως και στη λήξη της παραχώρησης και να παραδίδουν τον χώρο στην αρχική κατάσταση.

Αυτές είναι οι ελάχιστες υποχρεώσεις που τίθενται από τον νόμο. Στη διακήρυξη μπορεί να προβλέπονται επιπλέον υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου για την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του παραχωρούμενου αιγιαλού και παραλίας και την ενίσχυση της κοινοχρησίας.

Οι υποχρεώσεις αυτές θα επεκταθούν σταδιακά (καθώς λήγουν οι παλιές συμβάσεις) στο σύνολο των παραχωρήσεων στο βαθμό που δεν προβλέπονται ήδη από τις υφιστάμενες συμβάσεις.

8. Πώς μπορεί ένας πολίτης να διαπιστώσει αν κάποιος παραχωρησιούχος παραβιάζει τη σύμβαση (ή δεν έχει καθόλου) και πού θα κάνει καταγγελία;

Μία από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για τους παραχωρησιούχους είναι η ανάρτηση πινακίδας με την έκταση και τα λοιπά χαρακτηριστικά της παραχώρησης. Στην πινακίδα θα υπάρχει και QR code, μοναδικό για κάθε παραχώρηση που θα παραπέμπει σε πλατφόρμα υποδοχής καταγγελιών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το κάθε QR-code θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου, του οικείου Δήμου καθώς και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σκανάροντας το QR-code με την ειδική εφαρμογή (application) που θα διατίθεται δωρεάν, κάθε πολίτης θα μπορεί να δει το διάγραμμα του παραχωρούμενου αιγιαλού και να υποβάλει άμεσα καταγγελία αν διαπιστώσει υπέρβαση της παραχώρησης. Η εφαρμογή θα παρέχει τη δυνατότητα για άμεση αποστολή καταγγελίας και σε περίπτωση που δεν υπάρχει σήμανση επί του αιγιαλού ή της παραλίας. Αν δεν υπάρχει πινακίδα, ο πολίτης αντιλαμβάνεται άμεσα ότι η κατάληψη είναι αυθαίρετη.

9.Τι γίνεται με τις επιχειρήσεις (ταβέρνες, ξενοδοχεία κ.λπ.) που γειτνιάζουν με τις παραλίες;

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν εφόσον το ζητήσουν να αναλάβουν την εκμετάλλευση της παραλίας με την οποία συνορεύουν. Μεταξύ των παραχωρήσεων θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη πλάτους συνολικά 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά) για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού. Επίσης επισημαίνεται ότι ο περιορισμός που προβλέπει ότι τουλάχιστον το 50 % της παραλίας πρέπει να είναι ελεύθερο ισχύει παντού, και για τις παραλίες όπου υπάρχουν συνεχόμενες όμορες επιχειρήσεις.

Παράλληλα δημιουργείται one stop shop για τις περιπτώσεις που μεταξύ επιχείρησης και αιγιαλού παρεμβάλλεται ακίνητο που ανήκει στην ΕΤΑΔ. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει μία ενιαία παραχώρηση από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που θα περιλαμβάνει και την έκταση της ΕΤΑΔ σε συνέχεια σύμφωνης γνώμης της εντός σύντομης προθεσμίας.

10. Από πότε θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο; Θα ισχύσει και για τις υφιστάμενες συμβάσεις;

Όλοι οι νέοι διαγωνισμοί που θα γίνονται από φέτος για παραχωρήσεις θα διεξαχθούν με το νέο σύστημα και θα προβλέπουν το νέο πλαίσιο υποχρεώσεων και κυρώσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε ενώ προβλέπεται ότι οι διαγωνισμοί πρέπει να ολοκληρώνονται μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας ενόψει της τουριστικής περιόδου, κατ' εξαίρεση για την πρώτη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας φέτος η προθεσμία είναι έως τις 15 Μαΐου.

Δεν θίγονται οι όροι των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν ήδη συναφθεί και είναι σε ισχύ, αλλά θα ισχύει η νέα επιβολή των διοικητικών μέτρων και κυρώσεων.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με ζευγάρι ωφελούμενων του προγράμματος «Σπίτι μου»

 


Με ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά, που απέκτησαν το δικό τους σπίτι στο Γαλάτσι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο 31χρονος Σπύρος και η 29χρονη Ραφαέλλα, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μέχρι πρότινος νοίκιαζαν ένα μικρότερο διαμέρισμα στην ίδια περιοχή αλλά χάρη στο επιδοτούμενο από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στεγαστικό δάνειο απέκτησαν τη δική τους στέγη, καταβάλλοντας κάθε μήνα για την αποπληρωμή του δανείου περίπου το μισό ποσό συγκριτικά με το ενοίκιο που θα πλήρωναν για αντίστοιχο σπίτι.



«Να μπορείς να καταλήγεις να πληρώνεις λιγότερα από ό,τι θα πλήρωνες για το ενοίκιο, αλλά να είναι το δικό σου σπίτι, το οποίο θα σου μείνει τελικά, αυτή ήταν νομίζω η μεγάλη καινοτομία του προγράμματος», επισήμανε ο Πρωθυπουργός. «Κοιτάς το μέλλον σου, κοιτάς το καλό σου, οπότε όλο και ανεβαίνεις, ανεβαίνεις, ανεβαίνεις, προσπαθείς πάρα πολύ για τα δύο πλάσματα, τουλάχιστον στη δική μας περίπτωση. Οπότε, το καλύτερο κοιτάς», είπε από την πλευρά της η Ραφαέλλα.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε διάστημα μόλις εννέα μηνών μετά την ψήφιση του αρχικού νόμου και έχουν ενταχθεί 9.766 δικαιούχοι, εκ των οποίων το 61% είναι ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες. Μετά τον διπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης, το συνολικό ύψος των δανείων υπερβαίνει το 1,03 δισεκ. ευρώ, με τη ΔΥΠΑ να καλύπτει άτοκα το 75% του ποσού, συνολικά 773,9 εκατομμύρια ευρώ. Η επιτοκιακή επιβάρυνση για τρίτεκνα και πολύτεκνα νοικοκυριά επιδοτείται πλήρως, με 19,1 εκατ. ευρώ.

«Η απορρόφηση ήταν τόσο γρήγορη που μας εξέπληξε κι εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη μεγάλη απήχηση που είχε το πρόγραμμα σε νέες και νέους έως 39 ετών, ενώ τόνισε πως το «Σπίτι μου» αποτελεί μέρος μόνο της ευρύτερης στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Το “Σπίτι μου” είναι ένα κομμάτι μόνο. Θα προχωρήσουμε και στην οικοδόμηση νέων κατοικιών αξιοποιώντας ακίνητη περιουσία, θα προσφέρουμε δηλαδή εμείς τη γη ουσιαστικά. Θα πάμε σε developers, κατασκευαστές, να πούμε “φτιάξτε, κρατήστε ένα κομμάτι”, ένα είδος αντιπαροχής ουσιαστικά, όπου εμείς θα βάλουμε τη γη και θα κρατήσουμε για κοινωνική κατοικία, ουσιαστικά κατοικία με καλύτερους όρους, το υπόλοιπο κομμάτι», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Και βέβαια έχουμε ένα μεγάλο ζήτημα με πολλά ακίνητα, πολλά διαμερίσματα τα οποία είναι κλειστά. Τα οποία, ξαφνικά όμως, επειδή έχουν ανέβει οι τιμές, αν δώσεις ένα κίνητρο επισκευής, αν δώσεις στον άλλον και μια βοήθεια για να κάνει μια βασική επισκευή, ξαφνικά αυτή η πρόταση γίνεται πιο ελκυστική», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Πρέπει να αυξήσουμε την προσφορά διαμερισμάτων γιατί η ζήτηση είναι αυτή που είναι και θα βαίνει αυξανόμενη».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Σπύρο και τη Ραφαέλλα να του αφηγηθούν την εμπειρία τους και συζητήθηκαν τρόποι βελτίωσης του προγράμματος «Σπίτι μου», για την περαιτέρω στήριξη των νεαρών δανειοληπτών.

Το ζευγάρι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι στο σκέλος της ιδιωτικής συμμετοχής, πρότεινε να αυξηθεί το ανώτατο ποσό του δανείου πάνω από το υφιστάμενο πλαφόν των 150.000 ευρώ ή να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης συμπληρωματικού δανείου. Ο Σπύρος και η Ραφαέλλα πρότειναν επίσης να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία να αναρτούν τις διαθέσιμες κατοικίες οι ιδιοκτήτες, ώστε να καταστεί πιο εύκολος και πιο οικονομικός ο εντοπισμός των ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

«Εμείς πραγματικά θα το συστήναμε και το συστήνουμε ακόμα σε φίλους οι οποίοι το δικαιούνται», είπε ο Σπύρος. «Επί της διαδικασίας πρέπει να επιμείνουμε, εξάλλου τα οικονομικά είναι αυτό που λέμε: καταλήγεις να πληρώνεις τη μισή δόση από ό,τι θα πλήρωνες για ενοίκιο, για δικό σου σπίτι», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.



Η Ρομπέρτα Μέτσολα καταδικάζει τη φυλάκιση στο τριτοκοσμικό Ιράν του δικηγόρου που πήρε το βραβείο Ζαχάροφ της Μαχσά Αμινί

 



Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα, καταδίκασε χθες Δευτέρα την «απαράδεκτη» φυλάκιση του Σαλέχ Νικμπάχτ, δικηγόρου της οικογένειας της Μαχσά Αμινί, μετά το ταξίδι του στο Στρασβούργο για να παραλάβει το βραβείο Ζαχάροφ που δόθηκε μεταθανάτια στη νεαρή Ιρανή.

«Λίγο καιρό μετά την επιστροφή του στο Ιράν, ο κ. Νικμπάχτ συνελήφθη και το χρηματικό έπαθλο (σ.σ. που συνόδευε το βραβείο) κατασχέθηκε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης επειδή κατηγορήθηκε πως επιδόθηκε σε προπαγάνδα εναντίον του συστήματος», τόνισε η κυρία Μέτσολα.

«Η κατηγορία αυτή είναι ψευδής. Είναι απαράδεκτο, είναι ασυγχώρητο», πρόσθεσε.

Εξαίροντας το «θάρρος» και τη «δέσμευση» του Σαλέχ Νικμπάχτ, η κυρία Μέτσολα απαίτησε, εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την «άμεση και άνευ ορων απελευθέρωσή του».

Τη 12η Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε μεταθανάτια το βραβείο Ζαχάροφ, την υψηλότερη διάκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, στη Μαχσά Αμινί.

Η νεαρή Ιρανή, μέλος της κουρδικής μειονότητας, πέθανε σε ηλικία 22 ετών τη 16η Σεπτεμβρίου 2022, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για υποτιθέμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η οικογένεια της νεαρής είχε σκοπό να παραστεί στην τελετή απονομής στο Στρασβούργο, όμως την τελευταία στιγμή οι αρχές τής επέβαλαν απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια.

Κρίνοντας πως δεν υπήρχε «καμιά νομική βάση» που να δικαιολογεί το μέτρο αυτό, ο δικηγόρος της οικογένειας, ο κ. Νικμπάχτ, εξήγησε πως θα το αμφισβητούσε μόλις επέστρεφε στην Τεχεράνη. «Αν μου δώσουν χρόνο, καθώς μόλις επιστρέψω στο Ιράν μπορεί να συλληφθώ και να φυλακιστώ», έλεγε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Δεκέμβριο.

Ο δικηγόρος καταδικάστηκε τον Οκτώβριο να εκτίσει έναν χρόνο φυλάκισης για «προπαγάνδα» εναντίον του κράτους, επειδή μίλησε σε ΜΜΕ για την υπόθεση της Μαχσά Αμινί.


ΑΠΕ - ΜΠΕ


Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ο Ρομά που ξυλοκόπησε τον 4χρονο

 


Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 23χρονου Ρομά που φέρεται να ξυλοκόπησε το 4χρονο αγοράκι στα Μέγαρα εξέδωσαν οι δικαστικές Αρχές.

Ειδικότερα, στον 23χρονο πατριό του 4χρονου παιδιού αποδίδονται μεταξύ άλλων οι κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Το παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και πολλαπλά κατάγματα μετά από κακοποίηση.

Ο 4χρονος χειρουργήθηκε για παροχέτευση υποσκληρίδιου αιματώματος θωρακοσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, και χθες, Κυριακή 14 Ιανουαρίου, αποσωληνώθηκε.

Έκτοτε ανταποκρίνεται σε λεκτικά ερεθίσματα, εκτελεί εντολές, έχει καλή κινητικότητα δεξιού άνω και κάτω άκρου ενώ υπολείπεται η κινητικότητα του αριστερού άνω και κάτω άκρου, παραμένοντας νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε σταθερή κατάσταση.

Όσο αφορά τα τρία ανήλικα αδέρφια του, τα οποία εισήχθησαν την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, κατόπιν προφορικής εντολής της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθήνας, αναφέρεται πως έχει ολοκληρωθεί η παιδοψυχιατρική εκτίμησή τους και ο έλεγχος μεταδοτικών νοσήματων, έχουν εξετασθεί από ιατροδικαστή και παραμένουν νοσηλευόμενα στο Ορθοπεδικό Τμήμα συνοδευόμενα από την μητέρα τους.




Αυτοκίνητο εκτός ελέγχου στην Βούλα διέλυσε βενζινάδικο και οι επιβάτες το έσκασαν

 



Βενζινάδικο στη Βούλα, έβαλε στόχο ένα εκτός ελέγχου αυτοκίνητο τα ξημερώματα της Τρίτης, με αποτέλεμα να το διαλύσει.

Ένα πολυτελές τζιπ έπεσε με φόρα στο βενζινάδικο, περίπου στις 3:30 τα ξημερώματα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, έριξε τρεις αντλίες βενζίνης αλλά και τις κολώνες στήριξης του στεγάστρου του βενζινάδικου.



Ευτυχώς χάρη στο σύγχρονο σύστημα ασφαλείας του πρατηρίου υγρών καυσίμων δεν υπήρξε κάποια διαρροή και έκρηξη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο οδηγός και τα άλλα δύο άτομα που επέβαιναν στο αυτοκίνητο κατέβηκαν από το όχημα και έφυγαν σαν κύριοι αφήνοντας πίσω καταστροφή.

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου δεν μπορεί να πιστέψει την καταστροφή που έχει υποστεί.



Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά από το Κρανίδι

 



Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά από το Κρανίδι σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 16χλμ. βορειοδυτικά από το Λεωνίδιο. 

Κατά την ίδια ανάλυση το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 14,5χλμ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής.