Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Σοκάρει η περιγραφή της 44χρονης που βιάστηκε στο αυτοκίνητο από τον προϊστάμενό της στη Λάρισα

 


«Με ακινητοποίησε μέσα στο αυτοκίνητο και μου πίεσε το κεφάλι...» ξεκινάει την περιγραφή των δραματικών στιγμών που έζησε - Η εκπαιδευτικός είναι παντρεμένη με στρατιωτικό

Μια κατά τα φαινόμενα αθώα βραδινή έξοδος μεταξύ συναδέλφων έμελλε να μετατραπεί σε εφιάλτη για μια εκπαιδευτικό στη Λάρισα η οποία κατηγορεί τον προϊστάμενό της ότι τη βίασε μέσα στο αυτοκίνητό του.

Ήδη το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εντολή για διενέργεια Πειθαρχικής και Προκαταρκτικής Εξέτασης, ενώ ο εισαγγελέας έχει καλέσει για την ερχόμενη Δευτέρα τον προϊστάμενο της καταγγέλλουσας για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με όσα του καταλογίζει η καθηγήτρια.

Η ίδια μίλησε στο protothema.gr ισχυριζόμενη ότι: «Στην αρχή προσπάθησα να το ξεπεράσω μόνη μου. Νόμιζα ότι θα κοιμηθώ και ήλπιζα ότι την άλλη μέρα που θα ξυπνούσα, ότι όλα θα είχαν ξεχαστεί σαν ένας εφιάλτης... Όμως, δεν μπόρεσα καν να κοιμηθώ ούτε εκείνο το βράδυ ούτε τα επόμενα. Ευτυχώς με στήριξε η οικογένειά μου και με έπεισε ο σύζυγός μου να επισκεφτώ τον ψυχίατρο για ψυχολογική υποστήριξη. Από τότε που πήγα στο γιατρό, μου απαγόρευσε να επιστρέψω στο χώρο εργασίας γιατί αυτό θα επέκτεινε τα προβλήματα και τις πληγές που μου έχει αφήσει το συμβάν. Ενώ είχε οργανωθεί η μετακίνησή μου σε συννενόηση με τον αρμόδιο προϊστάμενο προσωπικού δεν εγκρίνονταν από τον δράστη και δεν έχει εγκριθεί ακόμα και σήμερα».

Στη μηνυτήρια αναφορά της, την οποία παρουσιάζει το protothema.gr η 44χρονη γυναίκα περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα όσα έζησε από τη στιγμή που μπήκε στο αυτοκίνητο του προϊσταμένου, προκειμένου να διασκεδάσουν σε βραδινή έξοδο που είχαν κανονίσει με τον προϊστάμενό της αλλά και με δυο άλλες γυναίκες συναδέλφους της. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνάδελφοι από την ίδια εργασία θα έβγαιναν μαζί, ενώ όπως αναφέρει η 44χρονη κάθε φορά η παρέα των εκπαιδευτικών ήταν διαφορετική ανάλογα με το ποιοι μπορούσαν κάθε φορά.  Η καταγγέλλουσα είναι μητέρα δυο παιδιών και σύζυγος αξιωματικού του Στρατού. 

Όπως αναφέρει η 44χρονη ο προϊστάμενός της άρχισε να τη θωπεύει και να την πιέζει ενώ ξεκούμπωσε το παντελόνι εμφανίζοντας το μόριό του. «Ξεκούμπωσε και κατέβασε το παντελόνι του και το εσώρουχό του, βγάζοντας έξω τα γεννητικά του όργανα σε κατάσταση στύσης. Επαναλάμβανα διαρκώς μιλώντας του στον πληθυντικό και χωρίς να κοιτάω προς το μέρος του, ξεκάθαρα και κάθετα, πως δεν θέλω να συνεχίσει και να σταματήσει εκεί. Είχα παγώσει και ήμουν ανίκανη να αντιδράσω. Είχα κολλήσει στη γωνία του αυτοκινήτου πανικοβλημένη κοιτώντας διαρκώς κάτω φοβούμενη να μην προβεί σε κάτι περισσότερο και μην μπορώντας να πιστέψω πως βιώνω μια τέτοια κατάσταση. Βλέποντας την αδυναμία αντίδρασής μου, αυτός πίεσε πολύ δυνατά και έντονα δύο φορές το κεφάλι μου προς το π… του, φωνάζοντας «έλα μωρό μου, παρ’ τον λίγο» και επαναλάμβανε όλο και πιο επιτακτικά τη φράση «λίγο μωρό μου, λίγο». Επειδή αντιστεκόμουν, άρχισε να τραβά το χέρι μου προς τα γεννητικά του όργανα επαναλαμβάνοντας πάντα την ίδια φράση «λίγο, μωρό μου, λίγο. Εγώ πλέον ήμουν σε κατάσταση σοκ. Συνέχιζα να αντιστέκομαι και του έλεγα διαρκώς και κάθετα πως δεν θέλω, πως υπερβαίνει τα εσκαμμένα, πως είναι προϊστάμενός μου και πως θέλω να σταματήσει. Του επανέλαβα επίσης, κλαίγοντας, πως, αν σταματήσει στο σημείο εκείνο, θα θεωρήσω το συμβάν λήξαν.

Παρά τα παρακάλια και την αντίστασή μου με ανάγκασε με τη χρήση βίας και χρησιμοποιώντας και τα δυο του χέρια να ακουμπήσω το π… του με το χέρι μου. Όμως το χέρι μου είχα προλάβει να το σφίξω σε γροθιά και εκείνος το πίεζε πάνω στο πέος του, έστω και έτσι. Κατάφερα να τραβήξω το χέρι μου και έντρομη προσπάθησα να ανοίξω την πόρτα, όμως ήταν κλειδωμένη. Του επανέλαβα κλαίγοντας πως δε θέλω να σπάσουμε το επαγγελματικό πλαίσιο και πως, αν είχα αντιληφθεί πως με βλέπει διαφορετικά, δε θα πήγαινα. Τον παρακαλούσα να με αφήσει.

Αυτός επαναλάμβανε συνεχώς να μην είμαι μπουμπούνας. Μου είπε πως στη δουλειά δε θα φανεί κάτι, πως ξέρει να τηρεί τα προσχήματα και να σέβεται την ιδιότητά του την ώρα εργασίας». Όπως αναφέρει στη μήνυσή της η εκπαιδευτικός παρακαλούσε κλαίγοντας τον προϊστάμενό της να σταματήσει αλλά εκείνος προσπαθούσε έχοντάς την ακινητοποιημένη να εισχωρήσει μέσα της.

Όταν τελείωσε ο βιασμός μου έμεινα αποσβολωμένη. Ήμουν σοκαρισμένη, και αναρωτιόμουν τι είχε μόλις συμβεί. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω όλα όσα είχαν προηγηθεί, ούτε να πιστέψω πώς συνέβη κάτι τέτοιο σε μένα. Ντρεπόμουν για ό,τι είχε συμβεί και πάνω από όλα ντρεπόμουν εμένα. Ούτε καν να παρηγορηθώ θεωρώντας τον εαυτό μου «τυχερό» μέσα στον ζόφο αυτόν γιατί τον πρόλαβε το τυχαίο γεγονός της εκσπερμάτωσής του πριν καταφέρει να διεισδύσει στον κόλπο μου. Δεν μπορούσα να διανοηθώ πώς ένας άνθρωπος που παρουσιαζόταν στο γραφείο σε όλους σαν περίπου πατέρας μας μπορούσε να υπακούει στα κατώτερα ένστικτά του και να με βιάσει με τέτοιον τρόπο. Και τα έβαζα και με τον εαυτό μου. Σκεφτόμουν σε ποιο σημείο της επίθεσης δεν αντέδρασα σωστά και δεν κατάφερα να τον κάνω να σταματήσει. Έφταιγα εγώ; Ήθελα να τηλεφωνήσω στο σύζυγό μου, στους γονείς μου! Ήθελα να έρθουν να με πάρουν, αλλά ντρεπόμουν, ντρεπόμουν πολύ! Δεν ήξερα τι να τους πω….. Να τους πάρω τηλέφωνο, να τους πω, τι; Σκεφτόμουν πόσο χαζή ήμουν που δεν κατάλαβα τις προθέσεις του. Πίστευα πως εκτιμούσαμε ο ένας τον άλλο…. Πόσο χαζή!

Συνέχισε λέγοντας πως ανάλογα με το πλαίσιο, οικογενειακό, επαγγελματικό κ.λπ. όλοι μας παίζουμε ρόλους. Το ρόλο του Διευθυντή, το ρόλο της υπαλλήλου, το ρόλο του συζύγου, το ρόλο του φίλου, ανάλογα με το ποιον συναλλασσόμαστε. Και ανάλογα και με την ώρα. Σχολίασε μάλιστα πως η ενασχόλησή του με την υποκριτική τέχνη τον βοήθησε να ανταποκριθεί στους εκάστοτε ρόλους.  Οι μόνες στιγμές στις οποίες ο ίδιος είναι ο αληθινός του εαυτός είναι οι στιγμές σαν αυτές που προηγήθηκαν, σαν τις στιγμές που ήμαστε μαζί. «Μόνο σε τέτοιες στιγμές είμαι εγώ..» είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, φοβόμουν. Ήταν ερημιά, δεν υπήρχαν φώτα ούτε καν σε παρακείμενες εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα, και δεν ήξερα πως έπρεπε να αντιδράσω. Και, το κυριότερο, φοβόμουν μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο ή συμβούν χειρότερα. Ήθελα να φωνάξω, αλλά δεν έβγαινε η φωνή μου. Ήθελα να φωνάξω «τι έκανες;» Να τον βρίσω. Να του πω πως με αηδιάζει και πως τον σιχαίνομαι. Πως δε θέλω ούτε να τον ξαναδώ, ούτε να ακούσω τη φωνή του. Αλλά δεν μπορούσα. Το μόνο που έκανα ήταν να κάθομαι αποσβολωμένη, αμίλητη, ακίνητη, στο αυτοκίνητο, όπως ακριβώς με είχε αφήσει, και το μόνο που ήθελα και ευχόμουν ήταν να γυρίσω σπίτι. Ένιωθα τόσο ντροπιασμένη όσο και βρώμικη». Η 44χρονη ήταν σε κατάσταση σοκ τις επόμενες ημέρες ενώ απέχει από την εργασία της και παρακολουθείται από ψυχολόγο. Η ίδια στη μήνυσή της αναφέρει: «Είμαι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση και λίγες ημέρες μετά το συμβάν λαμβάνω ψυχιατρική υποστήριξη, ώστε να καταφέρω με κάποιον τρόπο να διαχειριστώ το αποτρόπαιο αυτό συμβάν. Ο σύζυγός μου με υποστηρίζει και, παρά το γεγονός ότι ήθελε να πάει και να εκδικηθεί ο ίδιος τον εγκαλούμενο, προσπαθεί να συγκρατηθεί και εκείνος, πράγμα ούτως ή άλλως δύσκολο, όταν βλέπει τη δική μου ψυχολογική κατάσταση. Η ζωή μας έχει διαλυθεί, καθώς εγώ νιώθω ζωντανή νεκρή. Δεν του επιτρέπω ούτε να με αγκαλιάσει, γιατί νιώθω βρώμικη και ατιμασμένη. Κλαίω κατά διαστήματα και σε ανύποπτους χρόνους, χωρίς προφανείς λόγους. Τα παιδιά μας με βλέπουν τόσο στενοχωρημένη και αναστατώνονται και εκείνα. Πρόκειται για μία κατάσταση που διαρκεί ήδη δύο εβδομάδες και είναι δυσβάσταχτη».


Βασίλης Γούλας, Λίνα Κεκέση

Πηγή : protothema.gr



«Θωρακίζεται» η Κύπρος: «Έκλεισε» το deal με Ισραήλ για σύστημα επιτήρησης

 


«Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Άμυνας, επίσκεψη του Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του ΥΠΑΜ του Κράτους του Ισραήλ (SIBAT) Ταξίαρχου (ε.α) Yair Kulas, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφηκε διακρατική συμφωνία για εγκατάσταση Συστήματος Επιτήρησης» ανέφερε σήμερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.

Ακόμα, έγινε γνωστό ότι έλαβε χώρα διμερής συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΑΜ κ. Ανδρέα Π. Λουκά, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας και τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας. Σύμφωνα με το Sigma, πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης, με δυνατότητα 24ωρης μετάδοσης εικόνας στην Πράσινη Γραμμή, με στόχο την αποτροπή μεταναστευτικών ροών και της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου από την Αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου Χρίστος Πιερής αναφέρθηκε στην άμεση εφαρμογή του συστήματος επιτήρησης, με έναν χρονικό ορίζοντα τριών ετών για την ολοκλήρωσή του, ενώ το κόστος της συμφωνίας ανέρχεται περίπου στα 27,5 εκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: Sigma



Σε Ρόδο και Χάλκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 


Το ιστορικό κτήριο του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου και τον χώρο όπου σχεδιάζεται η επέκταση και ριζική αναβάθμιση της Μαρίνας Ρόδου επισκέφτηκε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Θέατρο, το οποίο αποτελεί τοπόσημο για το νησί αλλά έχει υποστεί σοβαρές φθορές με την πάροδο του χρόνου, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την πρόοδο των μελετών για την αποκατάστασή του. Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο χώρο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.

«Είναι δέσμευσή μου, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί, θα χρηματοδοτηθεί το πρώτο σκέλος -όπως είπαμε- από εθνικούς πόρους και στη συνέχεια ο εξοπλισμός από προγράμματα ΕΣΠΑ. Θα συνεργαστούμε, όπως το κάνουμε πάντα, και με την Περιφέρεια και με τον Δήμο με απόλυτη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του και εύχομαι πολύ σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες, έτσι ώστε να αποδοθεί ο χώρος αυτός πολιτισμού, υπερσύγχρονος, πίσω στην κοινωνία όχι μόνο της Ρόδου, όλων των Δωδεκανήσων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το θέατρο αυτό όταν με το καλό ολοκληρωθεί, θα αναβαθμίσει συνολικά τη Ρόδο, πιστεύω θα βοηθήσει και αυτό να καταστεί ένας επισκέψιμος πόλος δώδεκα μήνες το χρόνο», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την καλή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β΄βαθμού στο Νότιο Αιγαίο και στη Ρόδο.

Κύριος στόχος των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων είναι η αποκατάσταση του Θεάτρου, το οποίο χτίστηκε το 1936-37, με τρόπο που θα διαφυλάσσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αρχική του μορφή και αξιοποιώντας τα αυθεντικά υλικά κατασκευής.

Παράλληλα, το ιστορικό Θέατρο θα εκσυγχρονιστεί με τις απαραίτητες τεχνολογικές και λειτουργικές υποδομές ώστε να αποδοθεί στην τοπική κοινότητα και να την εξυπηρετήσει ως κέντρο πολιτισμού που θα είναι ανοιχτό για το κοινό, ανεξαρτήτως παραστάσεων.

«Οραματιζόμαστε έναν πραγματικά υπερσύγχρονο πολυχώρο που θα αξιοποιεί πια την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και νομίζω ότι θα βοηθήσει και στην παραγωγή πολιτισμού από έναν τόπο ο οποίος εξάλλου φημίζεται και έχει ταυτιστεί με τον πολιτισμό. Άρα και μία παρακαταθήκη για τη νέα γενιά η οποία θα μπορέσει να βρει σε αυτόν τον χώρο μία σημαντική πολιτιστική διέξοδο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ευκαιρία η Ρόδος να αποκτήσει τη μαρίνα που της αξίζει»

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μετέβη στον χώρο όπου προχωρά η ανάπτυξη της Νέας Μαρίνας Ρόδου.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Μαρίνες Ρόδου ΑΕ, Θωμά Τριανταφύλλου, τον Γενικό Διευθυντή Χριστόφορο Χαρίση για τα σχέδια που αποσκοπούν στην επέκταση και ολιστική αναβάθμιση των υποδομών της μαρίνας, ώστε να μετατραπεί σε κομβικό σημείο για τον τουρισμό υψηλών προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Από τη στιγμή που η Ρόδος είναι πρωτοπόρος, ούτως ή αλλιώς, στο τουριστικό προϊόν νομίζω ότι είναι και η ευκαιρία να αποκτήσει τη μαρίνα που της αξίζει. Εγώ είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτό το έργο και ξέρω ότι έχει και την απόλυτη στήριξη των συναρμοδίων Υπουργείων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε τη σημασία όλα τα έργα να γίνονται με όρους βιωσιμότητας.

Η επένδυση, που αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπει τη διεύρυνση της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης της μαρίνας, την ευρύτατη επέκταση των κτηριακών της εγκαταστάσεων, τη στέγαση περίπου 250 επιχειρήσεων -έναντι 17 που λειτουργούν σήμερα- και την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού με δυνατότητα για δέσιμο μεγάλων σκαφών και παραθαλάσσιο οικιστικό συγκρότημα.

Υπολογίζεται ότι στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν στο όλο έργο 500 έως 800 άτομα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα εργάζονται στις επιχειρήσεις εντός της μαρίνας 1.200 έως 1.500 άτομα ενώ το προσωπικό της Νέας Μαρίνας θα ανέλθει σε σχεδόν 100 άτομα, με 250 έως 300 εξωτερικούς συνεργάτες.

Το έργο θα είναι πρότυπο από την πλευρά της αξιοποίησης «πράσινων» λύσεων, με κατασκευή κτηρίων ενεργειακής κατηγορίας Α, και από την πλευρά της ψηφιακής διαχείρισης. Πέραν της οικονομικής ένεσης που θα δώσει στην πόλη της Ρόδου, αναπλάθοντας μία υποβαθμισμένη περιοχή του νησιού, η επένδυση θα συμβάλλει και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, καθώς θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης με 1.000 θέσεις που θα είναι προσβάσιμος σε όλους.

Μετά την παρουσίαση ο Πρωθυπουργός κάθησε για να πιει καφέ με νέους. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δύο κοπέλες του έδωσαν κάποια δείγματα από πλάκες που φτιάχνουν από ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κατασκευές, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους μίλησε για προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας.



Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island της χώρας μας και μετατρέπεται σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης.

Σήμερα  5 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο νησί η εκδήλωση ένταξής του στην εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave και άλλων επίσημων προσκεκλημένων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πρόκειται για μια στρατηγική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης στη μάχη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, που στόχο έχει τη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε διεθνή πρότυπα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και εστίες καινοτομίας.

Στην εκδήλωση έναρξης της νέας εποχής για τη Χάλκη θα γίνει η παραλαβή των επιμέρους έργων και δράσεων που υλοποίησαν οι συμμετέχουσες εταιρείες στο Μνημόνιο Συνεργασίας.



Ερωτεύθηκαν παράφορα στο σχολείο, χάθηκαν για έξι δεκαετίες και τώρα στα 80 τους παντρεύονται

 



Την χρονιά 1955-56 η Ανέτ Άντκινς και ο Μπομπ Χάρβεϊ φοιτούσαν ακόμη στο σχολείο, ήταν ζευγάρι και πολύ ερωτευμένοι μεταξύ τους.

Στον χορό της αποφοίτησης πήγαν μαζί και ποτέ δεν ξέχασαν τα δυο τραγούδια «Chances Are» και «The Twelfth of Never» του Johnny Mathis, που χόρεψαν εκείνο το βράδυ. Πριν τον μεγάλο χορό, κάθισαν σε έναν καναπέ και πόζαραν για τις τυπικές αναμνηστικές φωτογραφίες. Θα περνούσαν δεκαετίες μέχρι κάποιος από τους δυο να τις δει ξανά.

«Νόμιζα πως ήμουν ερωτευμένη», λέει η Ανέτ. Ο Μπομπ πάλι ήταν σίγουρος πως είχε ερωτευτεί. Όπως εξηγεί η ίδια, οι δυο τους συναντήθηκαν επειδή αποφασίστηκε πως θα είχε καλύτερη μόρφωση στο Γούντμπριτζ παρά στο Κεντάκι, οπότε την έστειλαν να μείνει με τους θείους της και να τελειώσει εκεί το Λύκειο. «Ήταν το πιο όμορφο κορίτσι που είχα δει ποτέ στη ζωή μου. Ένιωσα τρελά, απόλυτα και 100% ερωτευμένος μαζί της. Τα περάσαμε τέλεια εκείνη τη χρονιά», λέει ο Μπομπ.



Μετά ήρθε το καλοκαίρι και η Ανέτ πήγε στη Φλόριντα για διακοπές με τους γονείς της. Όταν έφυγε τον Ιούνιο, ήταν η πρώτη φορά που ράγισε η καρδιά του Μπομπ,λέει ο ίδιος. Στο Μαϊάμι εκείνη γνώρισε και ερωτεύτηκε κάποιον άλλον, τον μελλοντικό της σύζυγο Τζον Κάλαχαν, με τον οποίο παντρεύτηκαν τελικά το 1961. Η Ανέτ επέστρεψε από τις διακοπές της για την τελευταία χρονιά στο σχολείο.

«Βλέπω τον Μπομπ να έρχεται προς το μέρος μου. Εγώ ήμουν μπροστά στο ντουλάπι μου. Είχε ανοίξει τα χέρια του να με αγκαλιάσει και εγώ του είπα, “Μπομπ, βρήκα κάποιον άλλον και δεν θέλω να βγαίνουμε πια», θυμάται η Ανέτ, που σήμερα μετανιώνει για τον σκληρό τρόπο που του μίλησε. «Μου ράγισε την καρδιά για δεύτερη φορά», συμπληρώνει ο Μπομπ, εξηγώντας πως επειδή «ήμουν κύριος, της είπα εντάξει». Όπως λέει εκείνη η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη, καθώς ένιωθε πολλή μοναξιά μετά τον χωρισμό τους και στενοχώρια βλέποντάς την καθημερινά, αφού ήταν ακόμη ερωτευμένος.

Μετά την αποφοίτηση οι δρόμοι τους χώρισαν έξι ολόκληρες δεκαετίες. Τον επόμενο όμως μήνα, οι 80χρονοι σήμερα Ανέτ και Μπομπ παντρεύονται.

Για τα επόμενα 63 χρόνια, οι δυο τους έκαναν πλούσιες, ευτυχισμένες αλλά πολύ χωριστές ζωές. Η Ανέτ έγινε νοσηλεύτρια, παντρεύτηκε τον Τζον Κάλαχαν και έκανε οικογένεια. Το 1959 ο Μπομπ γνώρισε και παντρεύτηκε την Νταϊάν και μαζί έκαναν επίσης μια όμορφη οικογένεια. Παρόλο που ζούσαν ευτυχισμένοι, δεν σταμάτησαν ποτέ να σκέφτονται ο ένας τον άλλον.

Τον Ιανουάριο του 2015 ο άντρας της Ανέτ πέθανε. Ο Μπομπ έμεινε επίσης χήρος, όταν η γυναίκα πέθανε από καρκίνο το 2017. Αυτή τη στιγμή δίνει και ο ίδιος μάχη με την νόσο, αλλά η θεραπεία του πηγαίνει καλά. Πριν από μερικούς μήνες αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι και εκείνη την περίοδο σκεφτόταν έντονα την Ανέτ. «Αναρωτιόμουν πώς θα ήταν τα παιδιά μας. Την σκεφτόμουν πολύ και την έψαξα στο Google». Τότε ήταν που έμαθε πως ο σύζυγός της είχε πεθάνει εδώ και τέσσερα χρόνια. «Η καρδιά μου πέταξε. Φοβήθηκα μήπως είχε βρει άλλον, μήπως την είχα χάσει ξανά», λέει ο Μπομπ.

Στο μεταξύ και η Ανέτ σκεφτόταν τον Μπομπ. Πρόσφατα είχε βρει εκείνες τις παλιές φωτογραφίες τους από τον χορό της αποφοίτησης. «Εκείνες οι φωτογραφίες με έκαναν να τον σκεφτώ και να ξεκινήσω να τον ψάχνω», λέει η Ανέτ. Μόνο που ήταν ο Μπομπ εκείνος που την εντόπισε πρώτος.

Για να την προσεγγίσει, έκανε αρχικά μια δωρεά στην μονάδα υγεία όπου νοσηλευόταν ο άντρας της πριν πεθάνει. Μετά την έστειλε μια κάρτα για συλλυπητήρια και μέσα έγραψε το τηλέφωνό του. Οκτώ ημέρες αργότερα, του άφησε μήνυμα στον τηλεφωνητή. «Χόρευα μόνος μου στο δωμάτιο.Όταν μου τηλεφώνησε, δεν μπορούσα να μιλήσω. Ήμουν ακόμη τρελά ερωτευμένος με αυτή τη γυναίκα», λέει ο Μπομπ. Εκείνη του είπε πως τον έψαχνε για χρόνια. Μετά από δυο μέρες, ο Μπομπ ήδη κατευθυνόταν στο Οχάιο για να την συναντήσει. «Οδήγησα για 500 μίλια. Όταν έφτασα σπίτι της και άνοιξε την πόρτα, η καρδιά μου λύγισε. Της είχα φέρει λουλούδια», λέει ο Μπομπ. «Μου κρατούσε το πρόσωπο και με τα δυο τους χέρια και με φιλούσε», θυμάται η Ανέτ, σημειώνοντας πως ήταν σαν είχαν επιστρέψει στο 1956. «Την αγαπάω βαθιά, κάθε μέρα και περισσότερο», λέει ο Μπομπ.

Αν και ανησυχούσαν πολύ για την αντίδραση των παιδιών τους, αυτά με χαρά τούς έδωσαν την ευχή τους για να παντρευτούν. Ο γάμος θα γίνει τον επόμενο μήνα. «Θυμάμαι ρώτησα τον γιο μου πώς να την χαιρετίσω όταν την δω για πρώτη φορά και μου είπε, “φίλησέ την σαν να ήταν χτες”», λέει ο Μπομπ. «Νομίζω μερικές φορές πως δεν θα μπορούσα να την αγαπήσω περισσότερο, αλλά πάντα υπάρχει το αύριο», προσθέτει.

Με την βοήθεια της κόρη της, Λόρα, η Μπομπ έκανε πρόταση γάμου στην Ανέτ σε μια παραλία πριν από μερικές εβδομάδες, με ένα βίντατζ δαχτυλίδι του 1950. «Συμβολίζει το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον και το ταξίδια μας μαζί», λέει η Ανέτ.


lifo.gr



Ντόρα σε Δημήτρη Οικονόμου : Κάνω τις θεραπείες μου με αισιοδοξία

 


Συνέντευξη έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» του Δημήτρη Οικονόμου

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι είναι καλά. «Όλα καλά, προχωράω, κάνω τις θεραπείες μου με αισιοδοξία και όλα θα πάνε καλά» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Ντόρα Μπακογιάννη διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα.

Μιλώντας και για θέματα επικαιρότητας τοποθετήθηκε για την εκκλησία και την προτροπή για διενέργεια τεστ σε ανεμβολίαστους, είπε «Μεγάλος και Πεφωτισμένος Ηγέτης ο Αρχιεπίσκοπος, είμαστε ευγνώμονες στην Εκκλησία».

«Η Εκκλησία με διαφορετικό λόγο και αξιοπιστία προς το δικό της ποίμνιο μπήκε μπροστά σε συνεργασία με την κυβέρνηση» και εξήγησε πώς ότι «οτιδήποτε είναι ανεφάρμοστο, αδυνατίζει την ίδια την απόφαση». Η Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε πώς δεν μπορούσε να το επιβάλλει η κυβέρνηση και για λόγους πρακτικούς, ενώ εκτίμησε ότι με την πίεση που θα υπάρξει ένα κομμάτι των πιστών θα πειστεί.

«Από αυτούς που αρνούνται το εμβόλιο, το 50% δεν πλησιάζεται. Υπάρχει όμως και το 50% που φοβάται», επισήμανε η κ. Μπακογιάννη παρομοιάζοντας το φόβο που νιώθουν ορισμένοι με το φόβο που νιώθει η ίδια για το σεισμό και τις κατσαρίδες. «Υπάρχει ο λογικός (φόβος) και ο παράλογος», σημείωσε με νόημα για να ξεκαθαρίσει την λογική από τον παραλογισμό.

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, απάντησε ότι θα πρέπει να δοκιμάσουμε δια της πειθούς εξηγώντας ότι στην υποχρεωτικοτητα έχεις εξαντλήσει τα όρια σου.

Η κ. Μπακογιάννη συμφώνησε με την πρόταση του Νίκου Φίλη να λήγει μετά το εξάμηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χαρακτηρίζοντας καλή και εποικοδομητική πρόταση, ενώ τον κάλεσε να βγουν σε όποιο καφενείο και πλατεία να πείσουν για την πρώτη και την τρίτη δόση.

Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε απογοητευτική τη στάση του. Όπως ανέφερε η αντιπολιτευτική ανάγκη τον κάνει να αδυνατίζει μια Επιτροπή Επιστημόνων.



Βρετανία: 67χρονος νεκρόφιλος κακοποίησε σεξουαλικά 100 πτώματα

 


Ο Ντέιβιντ Φούλερ δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία της 25χρονης Γουέντι Νελ και της 20χρονης Κάρολαϊν Πιρς σε δύο χωριστές επιθέσεις στο Τέννμπριτζ Γουέλς του Κεντ της Βρετανίας, αλλά στη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσής του άλλαξε την κατάθεσή του κι όπως ελέχθη στο δικαστήριο, επιτέθηκε σεξουαλικά στα δύο θύματά του αφού τα είχε σκοτώσει, ενώ κακοποίησε σεξουαλικά και τις σορούς γυναικών στα νεκροτομεία των νοσοκομείων του Κεντ, του Σάσεξ και του Τένμπριτζ Γουόλς, όσο εργαζόταν εκεί. Η αστυνομία ανακάλυψε τουλάχιστον 99 πιθανά θύματα του Φούλερ στη χειρότερη, όπως πιστεύεται, υπόθεση νεκροφιλίας στα βρετανικά δικαστικά χρονικά.

Πριν τη δίκη του για τους φόνους είχε ομολογήσει την ενοχή για άλλα 51 αδικήματα, ανάμεσά τους και 44 κατηγορίες σχετικά με 78 θύματα που ταυτοποιήθηκαν, τις σορούς των οποίων βεβήλωσε στα νεκροτομεία μεταξύ του 2008 και του Νοεμβρίου του 2020, όπως πιστεύεται. Σε βίντεο από την ανάκρισή του, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία του Κεντ, ο νεκρόφιλος ακούγεται να λέει: «Θέλω να ομολογήσω… Ομολογώ τα εγκλήματα, αλλά δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες».

Οι τέσσερις σκληροί δίσκοι με τα ντοκουμέντα της φρίκης

Όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του νεκρόφιλου, ανακάλυψε τέσσερα εκατ. φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Φούλερ είχε κατεβάσει τις περισσότερες από το Διαδίκτυο, αλλά υπήρχαν και κάποιες με τον ίδιο να βεβηλώνει πτώματα. «Οι έρευνες στο σπίτι του Φούλερ μετά τη σύλληψή του έφεραν στο φως σκληρούς δίσκους από κρυψώνα, που αποκαλύπτουν στοιχεία αδιανόητης σεξουαλικής αχρειότητας, που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί βρετανικό δικαστήριο», είπε η εισαγγελία. «Μεταξύ του 2008 και του 2020 ο Φούλερ είχε φωτογραφίσει και βιντεοσκοπήσει τον εαυτό του να βεβηλώνει σεξουαλικά τα πτώματα δεκάδων γυναικών και κοριτσιών στα νεκροτομεία δύο νοσοκομείων, όπου είχε πρόσβαση μέσω της δουλειάς του ως υπευθύνου συντήρησης», συμπλήρωσε.



Ο νεκρόφιλος συνελήφθη για τους φόνους στις 3 Δεκεμβρίου του 2020 μετά από νέα ανάλυση στοιχείων DNA δεκαετιών και στην έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν φωτογραφίες των δύο νεκρών γυναικών. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί βρήκαν τέσσερις σκληρούς δίσκους με 5ΤΒ δεδομένων στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας, που όταν εξετάστηκαν, βρέθηκε να περιέχουν αδιανόητο υλικό σεξουαλικής κακοποίησης, είπε ο εισαγγελέας Ντάνκαν Άτκινσον.

Στην ανάκρισή του στην αστυνομία ο νεκρόφιλος ομολόγησε ότι έψαχνε στο Facebook φωτογραφίες των θυμάτων, τις σορούς των οποίων είχε βεβηλώσει στα νεκροτομεία. Σύμφωαν με τον εισαγγελέα οι φωτογραφίες αυτές αποδεικνύουν ότι ο Φούλερ διέπραξε τα εγκλήματά του όχι λόγω ψυχικής ασθένειας αλλά για «σεξουαλική ικανοποίηση».

Η υπόθεση έχει αφήσει άφωνη τη βρετανική κοινή γνώμη με την υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ να δηλώνει ότι «η αρρωστημένη φύση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν προκαλεί αποστροφή και ανησυχία» και να εύχεται να νιώσουν οι συγγενείς των θυμάτων κάποια δικαίωση με την απόδοση επιτέλους δικαιοσύνης. Ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ ζήτησε να επανεξαστούν οι κανόνες πρόσβασης στα νεκροτομεία των υγειονομικών δομών της Βρετανίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την ανακοίνωση της ποινής στον νεκρόφιλο, που αναμένεται σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.


Πηγή: iefimerida.gr



Οικονόμου: «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί χυδαιότητες το αποτύπωμά του στην πολιτική ιστορία είναι ένας λεκές»


 

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε και στην οποία υιοθετεί αναρτήσεις ανωνύμων χρηστών περί δήθεν εξαφάνισης προσφυγόπουλων, σημειώνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί χυδαιότητες με αποτέλεσμα το «αποτύπωμά του στην πολιτική ιστορία του τόπου να είναι ένας λεκές»

Ο ΣΥΡΙΖΑ «αντιγράφει πρακτικές της διεθνούς ακροδεξιάς» καθώς και ότι ουσιαστικά επιχειρεί να δημιουργήσει, θεσμικά, «ένα ελληνικό Qanon», ο Γ. Οικονόμου τονίζει ότι «επειδή είναι πολιτικά ανεπαρκέστατοι πουλούν την ψυχή της Δημοκρατίας μας στο διάβολο του εκφασισμού» αναφέρει σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Εδώ και τρεις εβδομάδες, ανώνυμοι χρήστες του Twitter, με εμετικό τρόπο και άθλια υπονοούμενα, επιχειρούν να ρίξουν λάσπη στην Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και θεσμούς της Πολιτείας αναφορικά με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Την ίδια μέρα που η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας τα ψέματα και τις συκοφαντίες των ίδιων σκοτεινών κύκλων, καταθέτει ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξαφανίζει προσφυγόπουλα με λαθροχειρίες!!! Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει πρακτικές της διεθνούς ακροδεξιάς και δημιουργεί, θεσμικά μάλιστα, ένα ελληνικό QAnon.

Επειδή είναι πολιτικά ανεπαρκέστατοι, πουλούν την ψυχή της Δημοκρατίας μας στο διάβολο του εκφασισμού. Η Δημοκρατία μας, αλλά και η θεσμική αξιοπρέπεια της Πατρίδας μας, επιβάλλει να αντισταθούμε στη χυδαιότητα και τον εκβαρβαρισμό της πολιτικής που απροκάλυπτα πια επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως θυμούνται οι Έλληνες πολίτες, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά ζούσαν σε αυτοσχέδια παραπήγματα, στην αποκαλούμενη ζούγκλα στη Μόρια και το Βαθύ της Σάμου, χωρίς εποπτεία και χωρίς προστασία. Πολλά άλλα βρίσκονταν άστεγα στην ενδοχώρα και εκατοντάδες «φιλοξενούνταν» σε κελιά στα αστυνομικά τμήματα, ελλείψει κατάλληλων δομών στέγασης.

Αυτή την εικόνα αλλάξαμε με τη σύσταση της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το Μάρτιο του 2020, μέσα από σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων και σε αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει πια το ζήτημα των ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων όπως αρμόζει στον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας. Όλα τα ψέματα που επικαλείται στην ερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ, για να στηρίξει τη χυδαία του πράξη, θα απαντηθούν αναλυτικά. Ό,τι όμως και να κάνουν από δω και πέρα, το συμπέρασμα δεν αλλάζει: όσο ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί και υποδαυλίζει επισήμως τέτοιες χυδαιότητες, το μοναδικό αποτύπωμα που αφήνει στην πολιτική ιστορία του τόπου είναι ένας λεκές.»



Δήλωση πρωθυπουργού για την αναγεννημένη ΔΕΗ που οδηγούσε σε χρεοκοπία ο ΣΥΡΙΖΑ

 



Κυριάκος Μητσοτάκης :

Ρεκόρ επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αναγεννημένη ΔΕΗ! Η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου από 750 εκ. ευρώ εκτινάχθηκε στο 1,3 δις. Και η τιμή της μετοχής της ξεπέρασε τα 9 ευρώ. Όλα αυτά, ενώ η εταιρία που παραλάβαμε ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Με ζημιές 2 δις και την αξία της μετοχής της να αγγίζει το μηδέν. Κι όμως, ένας συστημικός κίνδυνος για την εθνική οικονομία, μέσα σε δύο χρόνια, έγινε εφαλτήριο για την ανάπτυξή της. 

Σήμερα, η νέα ΔΕΗ, με το Δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχό της, γίνεται πιο δυνατή. Ώστε να μπορεί να προστατεύει τους καταναλωτές από τις διακυμάνσεις των τιμών του ρεύματος. Πιο σύγχρονη. Ώστε να τους προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες. Αλλά και πιο αποφασιστική. Ώστε να γίνει πρωταγωνιστής στη νέα εποχή, με επενδύσεις 3 δις ευρώ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην επόμενη τριετία. Είναι η ισχυρή δημόσια επιχείρηση της ισχυρής εθνικής οικονομίας και της ισχυρής Ελλάδας που χτίζουμε!





Συνεργάτες αρχιεπισκόπου «αδειάζουν» τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ


 

Για «μικροκομματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στην πανδημία κάνει λόγο σε ανακοίνωση του το Γραφείο τύπου του πρωθυπουργού και επαναλαμβάνει πως η χθεσινή εγκύκλιος, που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος για τα μέτρα που θα ισχύουν στους ναούς έγινε κατόπιν συνεννόησης του Γραφείου του πρωθυπουργού και της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Την ίδια ώρα και συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ξεκαθαρίζουν ότι: «η Εκκλησία δέχεται να γίνεται εργαλείο από οιονδήποτε επιθυμεί να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες».

«Το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας δεν προσφέρεται για μικροκομματική και μικροπολιτική εκμετάλλευση, ούτε η Εκκλησία δέχεται να γίνεται εργαλείο από οιονδήποτε επιθυμεί να εξυπηρετήσει τις δικές του σκοπιμότητες». Αυτό τονίζουν στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με την επισήμανση ότι η διαχείριση αυτής της εθνικής δοκιμασίας απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις. 

Με τη φράση αυτή, στην ουσία φωτογραφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την εκκλησία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από χθες επιμένει ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ Εκκλησίας και Πρωθυπουργού και ότι η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου εκθέτει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που όπως φάνηκε δεν είναι αληθές και δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί fake news.

Η χθεσινή Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία απεστάλη τόσο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και στις Ιερές Μητροπόλεις, με θέμα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, αυτό ακριβώς το πνεύμα αντανακλά και αποτυπώνει ξεκάθαρα, υπογραμμίζουν.

Της έκδοσης του εγκυκλίου σημειώματος προηγήθηκε συνεννόηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού με συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, καθώς από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία συμπορεύεται με την αρμόδια Πολιτεία, με στόχο πάντα την προστασία του ανθρώπινου προσώπου και του πολύτιμου αγαθού της δημόσιας υγείας.

Έτσι, το όλο ζήτημα αντιμετωπίστηκε με τρόπο που αρμόζει στην Εκκλησία και προστατεύει τόσο την ανθρώπινη ζωή και υγεία όσο και τη θρησκευτική ελευθερία και όχι με ανήκεια μέτρα επιβολής ολοκληρωτικής προσέγγισης και χαρακτήρα, αναφέρουν.

Το Μαξίμου απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας : «Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να ψεύδονται ασύστολα, όπως κάνουν εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση επιδιώκει την ευρύτερη συνεννόηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό κάνει και με την Εκκλησία από την πρώτη στιγμή, το ίδιο έγινε και τώρα», τονίζεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο του πρωθυπουργού.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Ύστερα από συνεννόηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, εκδόθηκε η χθεσινή εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που θα ισχύουν στους ναούς. Ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας αντιμετωπίστηκε με συνεννόηση και κατανόηση κι όχι με μέτρα επιβολής όπως ζητούσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Αυτή είναι η αλήθεια και όποιος την αμφισβητεί δεν έχει παρά να απευθυνθεί και στην Εκκλησία. Είναι βέβαιο ότι θα την επιβεβαιώσει. Το μόνο που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά είναι η μικροκομματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στην πανδημία».




Νέα ανευθυνότητα από Πολάκη φέρνει σε δύσκολη θέση Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ

 


Σκεφτείτε να είχαμε πέσει στα χέρια του; Ευτυχώς γλιτώσαμε φωνάζει ο κόσμος που τον ακούει και τον διαβάζει.

Ανεύθυνος και ασόβαρος ο Παύλος Πολάκης, ανάβει νέες φωτιές στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με ανάρτησή του πηγαίνει κόντρα τόσο στις επίσημες οδηγίες της πολιτείας για τον εμβολιασμό, όσο και στην ίδια την γραμμή του κόμματός του.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, που ευτυχώς η πανδημία δεν έσκασε στα χέρια του, "συμβουλεύει" όσους είναι κάτω των 65 ετών να μην κάνουν εμβόλιο αν δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Και όλα αυτά την ώρα που τα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο και στον εμβολιασμό.

Μέσω του facebook ο ασόβαρος και επικίνδυνος για την υγεία, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί να εμβολιασθούν μόνο όλοι όσοι ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 65χρονών και στους κάτω των 65 αυτοί οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να αποφύγουν το ενδεδόμενο βαριάς νόσησης από τον κορονοϊό.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας :

“O κ. Πολάκης καλεί να εμβολιαστούν μόνο όσοι είναι άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα. Εννοεί τελικά ο κ. Πολάκης πως δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν οι νεότεροι;

Η δήλωση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και θα πρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ να διεκρινήσουν αν αυτή είναι η επίσημή τους θέση», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της ΝΔ, Τάσου Γαϊτάνη μέσω Facebook.

Τάσος Γαϊτάνης
22 ώρες πριν

O κ. Πολάκης καλεί να εμβολιαστούν μόνο όσοι είναι άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα. Εννοεί τελικά ο κ. Πολάκης πως δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν οι νεότεροι; Η δήλωση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και θα πρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ να διεκρινήσουν αν αυτή είναι η επίσημή τους θέση.

170
11
8


Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

 


Κυριάκος Μητσοτάκης :

Πριν ξεκινήσουμε, μία παρατήρηση σχετικά με την πανδημία και ενόψει της εφαρμογής και των νέων μέτρων από το Σάββατο. Όπως έχουμε πει πολλές φορές υπάρχει όντως μία σημαντική έξαρση κρουσμάτων, η οποία είναι πρωτίστως έξαρση περιστατικών μεταξύ ανεμβολίαστων. Υπάρχει μία μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη της πραγματικότητας: ότι μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες κλείστηκαν πάνω από 60.000 νέα ραντεβού για πρώτους εμβολιασμούς και η ροή για την 3η αναμνηστική δόση είναι σταθερή, 30.000 περίπου ραντεβού την ημέρα.

Θυμίζω ότι πέρυσι τον Δεκέμβριο, σε μία μέτρηση η οποία είχε γίνει, μόλις το 33% των ενηλίκων μας έλεγαν ότι θα εμβολιαστούν σίγουρα, ενώ 11 μήνες μετά είναι εμβολιασμένο το 73% των ενηλίκων Ελλήνων.

Το αναφέρω γιατί απέναντι στο φόβο και στην εύκολη κριτική υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, η οποία ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της λογικής, ανταποκρίνεται στην πολιτική της πειθούς και διαψεύδει τους αρνητές της αλήθειας, όσο και τους αρνητές της συστράτευσης απέναντι σε μία εθνική πρόκληση.

Το μήνυμα, λοιπόν, σε αυτούς που ποντάρουν σε τεχνητούς διχασμούς παραμένει ένα: εμβολιαζόμαστε, ενωνόμαστε, παίρνουμε τις ζωές μας πίσω και προχωράμε.

Έρχομαι τώρα στην ατζέντα της σημερινής τακτικής μας συνεδρίασης, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «πράσινη», καθώς στο επίκεντρό της βρίσκονται τέσσερις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον, τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα ο κλιματικός νόμος, τον οποίον για πρώτη φορά αποκτά η χώρα. Το νέο πλαίσιο παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος από καθαρές πηγές, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Τρίτον, ο μετασχηματισμός της διαχειριστικής αρχής υδρογονανθράκων. Και βεβαίως το εθνικό σχέδιο κυκλικής οικονομίας για την τετραετία 2021-2025.

Μιλάμε, συνεπώς, για ένα πολυεπίπεδο, ένα συνεκτικό πρόγραμμα που οδηγεί με στόχους και με χρονοδιαγράμματα την Ελλάδα στη νέα εποχή. Σε μια ανάπτυξη η οποία από τη μια θα προσφέρει καθαρή και φθηνή ενέργεια αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει και πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες.

Είναι μία αναγκαία επιλογή εν μέσω της κλιματικής κρίσης, αλλά είναι μια επιλογή συνώνυμη και με την πρόοδο του τόπου και την ευημερία της κοινωνίας.

Το νέο πλαίσιο υπηρετεί, προφανώς, τις δεσμεύσεις της χώρας μας τις οποίες είχα την ευκαιρία να επαναλάβω και τη Δευτέρα, στη σύνοδο του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα παραμένει ευρωπαϊκή πρωταγωνίστρια στη γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη. Θυμίζω ότι το αργότερο έως το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι παλιές ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ και ως το 2028 το αργότερο -μπορεί να έρθει και νωρίτερα αυτή η ημερομηνία- θα έχουμε πλήρως απεξαρτηθεί από την καύση λιγνίτη.

Πρωτοστατούμε ταυτόχρονα στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στην ηλεκτροκίνηση, παράλληλα όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό- γινόμαστε και κόμβος μεταφοράς καθαρής ενέργειας στη Μεσόγειο.

Σε αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινείται και η διπλωματία της ενέργειας την οποία ήδη δρομολογεί η Ελλάδα, όπως ενδεικτικά η πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται καθαρό ρεύμα από τον ήλιο της Αφρικής στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.

Αλλά η θέση της Ελλάδος ως ενεργειακού κόμβου αφορά όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. Στις συζητήσεις που είχαμε, παραδείγματος χάρη, με τη Σαουδική Αραβία, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος εισόδου πράσινου υδρογόνου που θα παράγεται στη Μέση Ανατολή και μέσω της Ελλάδας θα εισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Γίνεται έτσι σαφές πως το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον, εκτός από μια αναπτυξιακή πρόκληση, είναι και πεδίο αναβάθμισης της γεωστρατηγικής και διεθνούς θέσης της χώρας μας.

Η πράσινη πολιτική για την οποία θα συζητήσουμε σήμερα, ωστόσο, αφορά και την καθημερινότητα. Αυτή θα γίνει καλύτερη διότι στα πλαίσια του κλιματικού νόμου αναλαμβάνουμε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Παραδείγματος χάρη, από το 2023 σε όλα τα νέα σπίτια που θα κατασκευάζονται θα απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου εκεί που υπάρχει επαρκές δίκτυο φυσικού αερίου.

Από το 2025 όλα τα νέα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και το 1/3 των ενοικιαζόμενων οχημάτων, θα πρέπει να είναι ή ηλεκτρικά ή οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων ΙΧ με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ξέρω ότι οι στόχοι αυτοί είναι φιλόδοξοι, είναι όμως αναγκαίοι και με το σχέδιο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας μπορούν να γίνουν και ρεαλιστικοί. Είναι άλλωστε πρωτοβουλίες στις οποίες πλέον ανταποκρίνονται όλοι οι Έλληνες και πρώτα και πάνω απ’ όλα οι νέοι μας. Το αποδεικνύει, εξάλλου, η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος «Εξοικονομώ», όπως και η γρήγορη μετατροπή των νησιών μας σε πράσινες, ενεργειακά αυτόνομες περιοχές.

Αύριο θα βρεθώ στη Χάλκη, θα έχω την ευκαιρία να εγκαινιάσω την πρωτοβουλία GR – eco islands, η οποία θα δείξει ένα υπόδειγμα μετάβασης των μικρών και ύστερα των μεγάλων νησιών μας στην πράσινη εποχή. Kάτι το οποίο σημαίνει όχι απλά καθαρότερο περιβάλλον αλλά και φθηνότερο ρεύμα για όλους.

Αυτή η πράσινη πολιτική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί και μία αναπτυξιακή πρόκληση των καιρών. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα θα ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, 1,35 δισ. ευρώ τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν πάρα πολλοί σημαντικοί και αξιόπιστοι επενδυτές, σε μία εξαιρετικά ενθαρρυντική αποτίμηση. Με το Δημόσιο να εξακολουθεί να κρατά τον έλεγχο της εταιρείας, με την τιμή της μετοχής σήμερα στα 9 ευρώ όταν -θυμίζω- την παραλάβαμε στο 1 ευρώ και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στα όρια της χρεοκοπίας.

Μία ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές στη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα, απορροφώντας ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, θα γίνει ταυτόχρονα όμως και πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Η καθαρή ενέργεια, λοιπόν, μετατρέπεται σε νέο πεδίο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Εκεί θα κινητοποιούνται στο εξής δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, παράγοντας πλούτο και νέα απασχόληση. Και οι πιο έτοιμες χώρες για την πράσινη μετάβαση θα είναι και οι κερδισμένες του μέλλοντος.

Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο να συζητήσουμε δυο ακόμα σημαντικές πρωτοβουλίες.

Τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ την οποία θα μας παρουσιάσει ο Υπουργός Υγείας, μια πολύ σημαντική παρέμβαση την οποία πιστεύω ότι θα τη δει με ανακούφιση και το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς εξορθολογίζει συνολικά το πλαίσιο αγορών υπηρεσιών υγείας.

Και μια ακόμα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση την οποία θα μας παρουσιάσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά θέλω να ευχαριστήσω και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή της, που αφορά την Εθνική Σχολή Δικαστών. Μια σημαντική παρέμβαση στο συνολικό εξορθολογισμό της Δικαιοσύνης.





«Έφυγε» σε ηλικία 80 ετών ο σταρ του «Sons of Anarchy», William Lucking

 


Ο δημοφιλής ηθοποιός Γουίλιαμ Λάκινγκ, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην αμερικανική σειρά «Sons of Anarchy» πέθανε σε ηλικία 80 ετών, στις 18 Οκτωβρίου 2021.

Όπως γνωστοποίησε η γυναίκα του, Σίγκριντ Ίνσουλ, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στο Λας Βέγκας.



Η Σίγκριντ Ίνσουλ  δήλωσε: «Αν και ο Γουίλιαμ φαινόταν σκληρός και δυνατός, στην πραγματική του ζωή ήταν ένας ευγενικός, έξυπνος άντρας. Του άρεσε να συζητά για την πολιτική, την επικαιρότητα, τη φιλοσοφία, τη φυσική. Ακόμη, αγαπούσε την τέχνη και ποίηση».

Ο ταλαντούχος ηθοποιός, ο οποίος γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1941 στην πολιτεία Μίσιγκαν των ΗΠΑ, πρωταγωνίστησε ως Piney Winston στην επιτυχημένη σειρά «Sons of Anarchy». Συμμετείχε σε 35 επεισόδια, ξεκινώντας από την πρώτη σεζόν το 2008 μέχρι την τέταρτη σεζόν το 2011.




Ο καλλιτέχνης έκανε το ντεμπούτο του στην οθόνη το 1968 σε ένα επεισόδιο του «Ironside». Έπειτα, συμμετείχε στην κωμική σειρά «The Partridge Family» (1970-1974), στη σειρά επιστημονικής φαντασίας «The X-Files» (1993-2002), στις σειρές «Mission: Impossible» (1996-σήμερα) και «The West Wing» (1999-2006).

Επιπροσθέτως, πρωταγωνίστησε στο «The A-Team» του NBC από το 1983 έως το 1984 ως Army Col. Lynch και εμφανίστηκε σε τρία επεισόδια του «Star Trek: Deep Space Nine».

Ο ηθοποιός, αποχαιρετώντας τα εγκόσμια, άφησε την 25χρονη σύζυγό του, Γουίλιαμ Λάκινγκ, και τις δύο κόρες του, την Marjet Lucking και την Juliana Ryan. 

Η πρώτη του γυναίκα, η Mimi, πέθανε από καρκίνο το 1996.




Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία - Συγκριτικοί πίνακες


 

Κατά 35% αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, δυσοίωνες οι προβλέψεις για τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

Αναλυτικά οι πίνακες, διασωληνωμένοι και οι διαθέσιμες ΜΕΘ :













Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού με… 165 ευρώ

 



Βιομηχανίες κατασκευής ψευδών βεβαιώσεων, ξεφυτρώνουν καθημερινά και απατεώνες θησαυρίζουν.

Το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OPEN παρουσίασε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, με ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού να πωλούνται έναντι 165 ευρώ μέσω διαδικτύου, η πληρωμή να γίνεται με Bitcoin, ενώ εσχάτως στο παράνομο «εμπόριο» έχουν προστεθεί και οι αρνητικές δηλώσεις rapid tests, για όσους αρνούνται να προβούν σε αυτόν τον έλεγχο σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.





Οδηγός τραμπούκος μιλάει με άθλιες εκφράσεις σε μαθητή για να βάλει την μάσκα του


 

Ακατάλληλος για οδηγός αστικού λεωφορείου, τραμπούκος, έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο σε ανήλικο μαθητή επειδή δε φορούσε τη μάσκα του κατά τη διάρκεια της επιβίβασής του.

Σε βίντεο ντοκουμέντο ο οδηγός καταγράφεται να μιλά με απαράδεκτο τρόπο στον μαθητή για τη μάσκα του, αντί να του το ζητήσει ευγενικά αφού ο μαθητής δεν ήταν επιθετικός.

«Είσαι μάγκας ρε; Είσαι μάγκας; Ε; Είσαι μάγκας; Βάλε τη μάσκα, βάλ’την και μη ξαναβγάλεις τη μάσκα, με τις κλωτσιές θα σε πετάξω έξω. Δώσε την κάρτα σου, δώσε την κάρτα σου. Να σε μιλάω και να με γράφεις; Τόσο δυνατό στυλό; Έχεις τόσο δυνατό στυλό;

-Φόρεσα τη μάσκα

-Ε;

-Μια φορά δεν την έβαλα

-Μια φορά; Στο πρακτορείο δεν σε είπαν να τη βάλεις; Από το πρακτορείο μέχρι εδώ σου κατέβηκε η μάσκα;

-Την έβαλα τη μάσκα

-Την έβαλες τη μάσκα; Άμα σε πλακώσω στις μπάτσες θα σε πω εγώ αν την έβαλες. Κοίταξε καλά εγώ δεν είμαι καθηγητής, ούτε έχω παιδεία και διδακτορικά», ήταν η συνομιλία ανάμεσα σε οδηγό και μαθητή.

Μετά την άθλια συμπεριφορά του, θα περάσει από πειθαρχικό έλεγχο και ίσως θα πρέπει να επανεκτιμηθεί για την καταλληλότητα του να είναι οδηγός σε αστικό λεωφορείο, λόγω αυτής της συμπεριφοράς.

 Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο 




Τρίτη δόση από σήμερα για όλους

 


Διαθέσιμα από σήμερα θα είναι ραντεβού τρίτης δόσης για όλους τους ενήλικες, για τους οποίους έχουν παρέλθει έξι μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. 

Η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr ανοίγει για όλες τις ηλικίες, μετά τη σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η ανοσία του εμβολίου, όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα και τις εξάρσεις της πανδημίας σε πολλές χώρες, φθίνει μετά από τους έξι μήνες, και οι δόσεις ενίσχυσης κρίνονται απαραίτητες για όλους. Με τρίτη δόση εμβολιάζονται σήμερα όλα τα άτομα άνω των 50 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.

Από σήμερα , Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, στο σύστημα θα μπορούν να μπαίνουν και να κλείνουν ραντεβού αναμνηστικής δόσης όσοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί πριν τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτό ισχύει για τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca και η τρίτη δόση χορηγείται με το εμβόλιο Pfizer για την ώρα.

Ταυτόχρονα τη δυνατότητα ενισχυτικής δόσης θα έχουν και όσοι πολίτες από 18 και άνω έχουν κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson. Στην περίπτωση αυτή, η διαφοροποίηση είναι ότι δεν απαιτούνται έξι μήνες για τη δεύτερη δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό, αλλά δύο. Tο συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποδειχθεί, μεταξύ άλλων και από τα ελληνικά δεδομένα, ότι υστερεί ελαφρώς σε σχέση με τα άλλα εμβόλια όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα.

Η χορήγηση της δεύτερης δόσης για τους εμβολιασμένους με J&J μπορεί να γίνει δύο μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, ενώ δίνεται η επιλογή είτε χορήγησης ξανά του ίδιου σκευάσματος είτε εμβολίου mRNA, σε πρώτη φάση του Pfizer. 

Άμεσα σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα ενταχθεί και το εμβόλιο της Moderna για ενισχυτικές δοσεις.

Οσον αφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, αυτά όπως έχουν εκδοθεί μετά τον πλήρη εμβολιασμό (δύο δόσεις για τα διδοσικά εμβόλια, μία για το μονοδοσικό), εξακολουθούν να έχουν ισχύ χωρίς ημερομηνία λήξης. Στο “τραπέζι” των συζητήσεων είναι, ωστόσο, η διάρκειά τους καθώς η προστασία μετά από μήνες μειώνεται και έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο ο πλήρης εμβολιασμός να συνδυαστεί με την τρίτη δόση.



Ευκολότερη η αποθήκευση των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων COVID σε κινητά και tablet

 



Τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις COVID (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου) σε εφαρμογή wallet του κινητού ή του tablet τους έχουν πλέον οι πολίτες μέσω του Covid Free Gr Wallet. Πρόκειται για τα ίδια ακριβώς ψηφιακά εργαλεία με τα οποία οι πολίτες είναι ήδη εξοικειωμένοι, καθώς τα αξιοποιούν με μια πληθώρα άλλων εγγράφων, όπως boarding pass και εισιτήρια θεαμάτων.

Η νέα εφαρμογή που υλοποίησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απλοποιεί σημαντικά την αποθήκευση και επίδειξη των ψηφιακών πιστοποιητικών covid, διευκολύνοντας τους ελέγχους. Είναι διαθέσιμη μέσω του covidfree.gov.gr καθώς και μέσω του App Store της Apple και του Google Play Store.

Η χρήση της είναι ιδιαίτερα απλή: για να αποθηκευτεί το έγγραφο στο wallet, ο πολίτης μπορεί είτε να σκανάρει το QR code στην εφαρμογή, είτε να το μεταφορτώσει ως αρχείο pdf. Αμέσως μετά εμφανίζεται η επιλογή «Αποθήκευση στο wallet».

Η αποθήκευση είναι δυνατή τόσο για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19 όσο και για την εθνική Βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, για όσα άτομα ο πολίτης επιθυμεί, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για όλη την οικογένεια.



ΔΕΗ: Η επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αυξάνει και τις επενδύσεις

 


Η επιτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. αυξάνει το ύψος των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο για την περίοδο 2022 - 2026.

Το business plan που εγκρίθηκε στις παραμονές της αύξησης κεφαλαίου προέβλεπε επενδύσεις ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο αυτή ενώ το νέο business plan που τέθηκε υπόψη των επενδυτών προβλέπει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα φτάσουν στα 9,3 δισεκατομμύρια.

Τα επιπλέον κεφάλαια κατευθύνονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, μεγαλύτερες επενδύσεις στα Βαλκάνια και στη διαχείριση απορριμμάτων. Αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο business plan:

Πάνω από τα μισά επενδυτικά κεφάλαια (55 %) θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές, εντός και εκτός Ελλάδος. Το 20 % θα πάει στα δίκτυα διανομής, 7 % σε συμβατικές πηγές ενέργειας, 4 % στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και 3 % στη λιανική.

Γεωγραφικά το 85 % προορίζεται για επενδύσεις εντός Ελλάδος και το 15 % (1,4 δισεκ.) στα Βαλκάνια, κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία που παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα.

Χρονικά, το επενδυτικό ντεμαράζ της ΔΕΗ ξεκινά από εφέτος με 600 εκατ. Ευρώ και κλιμακώνεται σε 1,2 δισεκ. Το 2022, 2,3 δισ το 2023 και 2,5 δισ. το 2024 ενώ το 2025-2026 θα επενδυθούν από 1,7 δισεκ. Ευρώ.

Οι επενδύσεις της ΔΕΗ θα συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας καθώς οι εισαγωγές ρεύματος προβλέπεται να μειωθούν στο 10 % της αγοράς το 2026 έναντι 18 % το 2020.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών. Τα ζητούμενα κεφάλαια (1,35 δισεκ.) καλύφθηκαν μέσα στην πρώτη ώρα.



Για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας


 

Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ημερίδα της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19»:

Η πρόληψη, ωστόσο, παραμένει το μεγάλο κλειδί για την πόρτα της υγείας.

Θυμίζω ότι ήδη εξελίσσονται τα εθνικά προγράμματα:

Εμβολιασμών,

σωματικής άσκησης,

υγιεινής διατροφής,

αντιμετώπισης του αλκοόλ,

προγεννητικού και περιγεννητικού ελέγχου,

ψυχοκοινωνικής ένταξης.

Και για πρώτη φορά εισάγεται τώρα και το πρόγραμμα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο και άνοια.

Όταν μιλάμε, λοιπόν, για δημόσιες πολιτικές υγείας στο μυαλό μου έρχονται πάντα πέντε βασικές παράμετροι: περισσότερη άσκηση, περιορισμός αν όχι εξάλειψη του καπνίσματος, περιορισμός του αλκοόλ, έλεγχος του σωματικού βάρους και σωστή διατροφή.

Αν κάποιος κάνει και τα πέντε αυτά το προσδόκιμο ζωής του διάβαζα κάπου -και θα μου το επιβεβαιώσετε εσείς ως επιστήμονες- ότι μπορεί να είναι μέχρι και 18 χρόνια μεγαλύτερο σε σχέση με κάποιον ο οποίος δεν κάνει κανένα από αυτά.

Αυτές οι πολιτικές, λοιπόν, που κατατείνουν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στην δημόσια υγεία, έχουν σχετικά περιορισμένο κόστος, έχουν όμως τεράστιο μεσομακροπρόθεσμο όφελος. Και ως προς την ανακούφιση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Υγείας αλλά και ως προς την ποιότητα ζωής όσων επιδοθούν τελικά σε αυτόν τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Γι' αυτό και τα σχετικά προγράμματα θα έχουν την απόλυτη στήριξή μου. Θα χρειαστούμε και πολιτική ομόνοια αλλά και τη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε την ελληνική κοινωνία στο τι σημαίνει σήμερα πραγματικά υγιεινός τρόπος ζωής.

Η πρόληψη, λοιπόν, αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα, καθώς οι δομές υγείας εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τις νοσηλείες ασθενών με Covid. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι δομές υγείας δεν μπορούν να γίνουν ξανά μονοθεματικές, παραμερίζοντας τις ανάγκες πολιτών που επίσης έχουν σοβαρά προβλήματα. Ούτε όμως και οι τελευταίες να αυξάνονται συνεχώς με περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα. Η συγκυρία, λοιπόν, επιτάσσει ταυτόχρονα με την πρόληψη να ενταθούν και οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Και ασφαλώς -και θα επιμείνουμε πολύ σε αυτό- να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής τρίτης δόσης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις που προσαρμόζουν τη ζωή μας στη νέα πραγματικότητα όλες τους υπηρετούν τρεις αρχές:

Πρώτον, από τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.

Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματα τα οποία απέκτησαν ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της πολιτείας.

Και τρίτον, όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ, ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους.

Θα ζητήσω λοιπόν και πάλι απ' όσους ακόμα το σκέφτονται να εμβολιαστούν. Αύριο κιόλας. Για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει εάν είχαμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού. Για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και για να ξεφύγουμε, επιτέλους, από αυτήν την περιπέτεια.

Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε, μεσομακροπρόθεσμα, να χτίσουμε τελικά ένα ανθρωποκεντρικό και όχι ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας. Με πρώτο στόχο να μην νοσούν οι πολίτες και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο.