Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας


 

Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ημερίδα της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19»:

Η πρόληψη, ωστόσο, παραμένει το μεγάλο κλειδί για την πόρτα της υγείας.

Θυμίζω ότι ήδη εξελίσσονται τα εθνικά προγράμματα:

Εμβολιασμών,

σωματικής άσκησης,

υγιεινής διατροφής,

αντιμετώπισης του αλκοόλ,

προγεννητικού και περιγεννητικού ελέγχου,

ψυχοκοινωνικής ένταξης.

Και για πρώτη φορά εισάγεται τώρα και το πρόγραμμα ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο και άνοια.

Όταν μιλάμε, λοιπόν, για δημόσιες πολιτικές υγείας στο μυαλό μου έρχονται πάντα πέντε βασικές παράμετροι: περισσότερη άσκηση, περιορισμός αν όχι εξάλειψη του καπνίσματος, περιορισμός του αλκοόλ, έλεγχος του σωματικού βάρους και σωστή διατροφή.

Αν κάποιος κάνει και τα πέντε αυτά το προσδόκιμο ζωής του διάβαζα κάπου -και θα μου το επιβεβαιώσετε εσείς ως επιστήμονες- ότι μπορεί να είναι μέχρι και 18 χρόνια μεγαλύτερο σε σχέση με κάποιον ο οποίος δεν κάνει κανένα από αυτά.

Αυτές οι πολιτικές, λοιπόν, που κατατείνουν σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στην δημόσια υγεία, έχουν σχετικά περιορισμένο κόστος, έχουν όμως τεράστιο μεσομακροπρόθεσμο όφελος. Και ως προς την ανακούφιση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Υγείας αλλά και ως προς την ποιότητα ζωής όσων επιδοθούν τελικά σε αυτόν τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Γι' αυτό και τα σχετικά προγράμματα θα έχουν την απόλυτη στήριξή μου. Θα χρειαστούμε και πολιτική ομόνοια αλλά και τη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε την ελληνική κοινωνία στο τι σημαίνει σήμερα πραγματικά υγιεινός τρόπος ζωής.

Η πρόληψη, λοιπόν, αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα, καθώς οι δομές υγείας εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τις νοσηλείες ασθενών με Covid. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι δομές υγείας δεν μπορούν να γίνουν ξανά μονοθεματικές, παραμερίζοντας τις ανάγκες πολιτών που επίσης έχουν σοβαρά προβλήματα. Ούτε όμως και οι τελευταίες να αυξάνονται συνεχώς με περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα. Η συγκυρία, λοιπόν, επιτάσσει ταυτόχρονα με την πρόληψη να ενταθούν και οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων. Και ασφαλώς -και θα επιμείνουμε πολύ σε αυτό- να ολοκληρωθεί γρήγορα ο κύκλος της ενισχυτικής τρίτης δόσης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις που προσαρμόζουν τη ζωή μας στη νέα πραγματικότητα όλες τους υπηρετούν τρεις αρχές:

Πρώτον, από τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.

Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματα τα οποία απέκτησαν ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της πολιτείας.

Και τρίτον, όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ, ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους.

Θα ζητήσω λοιπόν και πάλι απ' όσους ακόμα το σκέφτονται να εμβολιαστούν. Αύριο κιόλας. Για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει εάν είχαμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού. Για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και για να ξεφύγουμε, επιτέλους, από αυτήν την περιπέτεια.

Και μόνο έτσι θα μπορέσουμε, μεσομακροπρόθεσμα, να χτίσουμε τελικά ένα ανθρωποκεντρικό και όχι ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας. Με πρώτο στόχο να μην νοσούν οι πολίτες και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου