Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Κυβερνητικό φιάσκο με τη ΛΑΡΚΟ και μια «βόμβα» 136 εκατ. ευρώ



Η βιομηχανία εδώ και χρόνια καρκινοβατεί, παράγει μόνο ζημιές και ταυτόχρονα απειλεί τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, στην οποία έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 280 εκατ. ευρώ.

Την πλήρη επιβεβαίωση του κυβερνητικού φιάσκου για την εξυγίανση και τη διάσωση της βιομηχανίας παραγωγής νικελίου ΛΑΡΚΟ υπό τον δημόσιο έλεγχο έφερε προχθές το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κυβέρνηση, με το οποίο ζητεί εντός δύο μηνών την επιστροφή στο Δημόσιο των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135,8 εκατ. ευρώ.

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι στέλνουν προειδοποιητική επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, με την οποία καλούν να προσκομίσει αποδείξεις για την ανάκτηση του προαναφερόμενου ποσού, με βάση την καταδικαστική εις βάρος της Ελλάδας απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (Νοέμβριος 2017) για τη χορήγηση στη ΛΑΡΚΟ παράνομων ενισχύσεων με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίων. Τα ποσά αυτά χορηγήθηκαν την περίοδο 2008 – 2011.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να προσκομίσει εντός δύο μηνών βεβαιώσεις για την ανάκτηση των 135,8 εκατ. ευρώ, διαφορετικά θα παραπέμψει τη χώρα μας στο Δικαστήριο της ΕΕ ζητώντας την επιβολή κατ’ αποκοπή προστίμου και άλλων οικονομικών κυρώσεων.

Η βιομηχανία εδώ και χρόνια καρκινοβατεί, παράγει μόνο ζημιές και ταυτόχρονα απειλεί τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, στην οποία έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 280 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έφτασε στο σημείο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων να εκκινήσει τις διαδικασίες διακοπής ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας, αφού η τελευταία δεν κατάφερε να τηρήσει το πρόγραμμα διακανονισμού των χρεών που είχαν συμφωνήσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Οι δύο πλευρές, ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ, βρίσκονται στην τελική φάση της σύναψης νέας σύμβασης προμήθειας, με τη δεύτερη, προκειμένου να πετύχει την είσπραξη μόνο των τρεχουσών οφειλών, να δεσμεύει συγκεκριμένες χρηματοροές προς τη βιομηχανία της Λάρυμνας.

Οι μέτοχοι

Η πολύπαθη ΛΑΡΚΟ, μέτοχοι της οποίας είναι το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με 55,2%, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με 33,4% και η ΔΕΗ με 11,4%, κουβαλά μία πολυετή ιστορία με προηγούμενες διαχρονικά κυβερνήσεις να τη φορτώνουν με ρουσφετολογικές προσλήψεις, διοικήσεις να λαμβάνουν αποφάσεις κακοδιαχείρισης και να χορηγούν επιδόματα και αυξήσεις μισθών που διατηρούνται ακόμη και σήμερα σε δυσθεώρητα ύψη, σε σχέση με τις οικονομικές της επιδόσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο τελευταίος ισολογισμός της βιομηχανίας που δημοσιεύτηκε το περασμένο Φθινόπωρο ήταν εκείνος του 2015.

Το 2012 η ΛΑΡΚΟ πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκκίνησε επίσημα έρευνα για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τη βιομηχανία.

Το 2014 η τότε κυβέρνηση αποφάσισε και γνωστοποίησε στην Κομισιόν την απόφασή της να πουλήσει τη βιομηχανία και την περιουσία της σπάζοντάς τη σε δύο κομμάτια, επιδιώκοντας να αποτρέψει την έκδοση εις βάρος της Ελλάδας καταδικαστικής απόφασης.

Ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη.

Ο δεύτερος διαγωνισμός θα αφορούσε την πώληση το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση πάγωσε τις σχετικές διαδικασίες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οικονομικής εξυγίανσης διατηρώντας την υπό το δημόσιο. Κινήσεις οι οποίες δεν ευοδώθηκαν κι ενώ τον Νοέμβριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε την οριστική καταδικαστική απόφαση για τη χορήγηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος, αν θέλει η κυβέρνηση να αποφύγει τα πρόστιμα, είτε για την εκκαθάρισή της εν λειτουργία είτε για την ιδιωτικοποίησή της. Ως προς το δεύτερο σενάριο οι εκτιμήσεις θέλουν να μην εκδηλώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Ρε Παπαχριστόπουλε καλά που μας το ανακοίνωσες : Θα συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ



Μέχρι κάποια στιγμή γελάγαμε, τώρα κλαίμε για την κατάντια μας και πρέπει να μουτζώνονται όσοι τον ψήφισαν και τον έκαναν γυρολόγο βουλευτή.

Καλά που μας το ανακοίνωσε ο Παπαχριστόπουλος γιατί είχαμε τεράστια φαγούρα και ο κόσμος το είχε τούμπανο. Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και τόνισε πως θα ήταν μεγάλη τιμή να βοηθήσει αυτή την κυβέρνηση από οποιοδήποτε πόστο.

Είχε κανένας αμφιβολία; Μεγάλη ξεφτίλα ο τύπος


Πρώτη φορά αποδοκιμάζεται πρόεδρος στην Ελλάδα Θεσσαλονίκη : Αποδοκίμασαν τον Παυλόπουλο!



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν περίπου 400 πολίτες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής, σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Οι εκατοντάδες πολίτες διαμαρτύρονται για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή πριν λίγες ημέρες και την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι διαδηλωτές μάλιστα φωνάζουν συνθήματα κατά του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο τον οποίο αποδοκίμασαν έντονα και ήθελαν να σπάσουν τον φραγμό των ΜΑΤ για να πλησιάσουν στο σημείο.



Τίποτα τυχαίο Αυλωνίτου όπως Παπαχριστόπουλος : «Και να μην υπήρχε Βόρεια Μακεδονία θα έπρεπε να την εφεύρουμε»



Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά και εάν δεν ταίριαζαν δεν θα συμπεθέριαζαν γιατί τέτοια ποιότητα μυαλού δεν βρίσκεται οπουδήποτε αλλά σίγουρα βρίσκεται μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

23 Ιανουαρίου, ο "μέγας' Θ. Παπαχριστόπουλος είπε γλείφοντας τον Αλέξη Τσίπρα : «Γελάνε στην Ευρώπη. Είναι άραγε απειλή για την Ελλάδα η FYROM; Γελάνε όσοι το ακούνε. Το διαμελισμό της τον θέλουνε για τη Μεγάλη Αλβανία και τη Μεγάλη Τουρκία. Και να μην υπήρχε η FYROM θα έπρεπε να την εφεύρουμε, μόνο καλό έχει να προσφέρει στη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση, που έχει απορρίψει την επιλογή της αδράνειας, τολμάει».

Για να έρθει 27 Ιανουαρίου η σειρά της άλλης στελεχάρας και ποιότητας Αυλωνίτου που της άρεσε φαίνεται η βλακεία Παπαχριστόπουλου και πρόσθεσε σε τηλεοπτική εκπομπή μιλώντας για την FYROM «η χώρα αυτή έχει μεγάλη ανάγκη για την επιβίωσή της εμάς. Έτσι και εμείς την έχουμε ανάγκη για την αναβάθμισή μας αυτή τη χώρα» για να καταλήξει ακολούθως στο συμπέρασμα ότι: «επομένως θα έλεγα ότι αν δεν υπήρχε πραγματικά θα έπρεπε να την εφεύρουμε».

Εμείς τι άλλο να πούμε.


Η επόμενη ημέρα στις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ



Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και τα επόμενα βήματα, σκιαγραφούν με συνεντεύξεις τους στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πέντε διακεκριμένοι Έλληνες διεθνολόγοι. Ειδικότερα, οι Μαριλένα Κοππά, Δημήτρης Χριστόπουλος, Ηλίας Κουσκουβέλης, Κωνσταντίνος Φίλης και Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτίζουν τις κομβικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνθέτουν συμφωνώντας αλλά και διαφωνώντας τις σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και διεθνείς ψηφίδες του νέου μωσαϊκού που αναδύεται και δίνουν το στίγμα της επόμενης ημέρας, με το βλέμμα στραμμένο στην εφαρμογή της.

Παράλληλα, καταθέτουν τους προβληματισμούς και τα κύρια επιχειρήματα τους και απαντούν σε μια σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών:

-Κλείνει μια σχεδόν 30χρονη περίοδος αντιπαράθεσης ή μπορεί να υπάρξουν και νέα προβλήματα;

-Θα εφαρμοστεί η συμφωνία απο τις δυο πλευρές και τη διεθνή κοινότητα;

-Τι θα αλλάξει στις διπλωματικές, οικονομικές, εμπορικές, πολιτιστικές σχέσεις των δυο χωρών;

-Θα συμβάλλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων και την αλλαγή του οικονομικού τοπίου στην ευρύτερη περιοχή;

-Μπορεί η Συμφωνία να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης και άλλων διαφορών στην περιοχή μας; 

Μαριλένα Κοππά: Η Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει την αρχή μιας νέας περιόδου ειρήνης και συνεργασίας

 «Η Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει το τέλος μιας περιόδου σχεδόν 27 χρόνων έντασης, δυσκολιών, πόλωσης και αντεγκλήσεων. Σημαίνει την αρχή μιας νέας περιόδου ειρήνης και συνεργασίας για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην ευρωβουλευτής, Μαριλένα Κοππά.

Ερωτηθείσα πώς η διεθνής κοινότητα θα εναρμονιστεί με την απόφαση για αλλαγή ονομασίας, η κ. Κοππά αναφέρει πως θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί «εφόσον υπάρχει συμφωνημένη απόφαση, δηλαδή κάτι που το δέχονται και τα δύο μέρη, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αναγκαστεί να τη χαιρετίσει». Σε αυτό το σημείο διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ρωσία μπορεί να βάλει βέτο: «Δεν μπορεί γιατί σύμφωνα με την ίδια τη Συμφωνία, η οποία παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή που κυρώνεται από τις δύο πλευρές, το Συμβούλιο Ασφαλείας απλά χαιρετίζει και η Συμφωνία γνωστοποιείται στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μπλοκαρίσματος της Συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή θα αναγνωριστεί με το νέο όνομα, καταργείται πλέον το πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους σταδιακά, μέσα στη μεταβατική περίοδο που έχει οριστεί, θα πάρουν το καινούργιο όνομα, "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και θα χρειαστεί με αυτό το όνομα να κάνουν την αίτησή τους και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Έτσι, σταδιακά το νέο όνομα θα κατοχυρωθεί και θα γίνει πια η νέα ονομασία του κράτους».

Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα συμβάλλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων. «Τα τελευταία χρόνια αυτό που ζούμε στα Βαλκάνια – και το παρατηρούμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τις διεθνείς σχέσεις – είναι ότι νέοι παράγοντες επαναδραστηριοποιούνται στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2017 η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι είχε πει ότι τα Βαλκάνια ξαναγίνονται η σκακιέρα όπου θα συγκρουστούν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Τα Βαλκάνια ξαναποκτούν γεωστρατηγική σημασία. Η Ρωσία εμφανίζεται πάλι πιο ενεργά στην περιοχή, η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιρροή της σε διάφορους πληθυσμούς. Αυτή τη στιγμή, με αυτήν τη Συμφωνία, εξασφαλίζουμε την περιοχή, στεγανοποιούμε τα σύνορα μας από ξένες επιρροές και έχουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε αυτή τη χώρα, να τη βοηθήσουμε στο δρόμο προς την ΕΕ. Θα ήταν πολύ σημαντικά όχι μόνο να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά σε ένα διεθνές πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί θα έρθουν πραγματικά σε επαφή με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και ευρύτερα την ελληνική κουλτούρα, αλλά να μπορέσουμε να αναλάβουμε να εκπαιδεύσουμε και στρατιωτικούς της χώρας αυτής. Δηλαδή, η φιλία και η συνεργασία είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση της σταθερότητας» αναφέρει.

Η κ. Κοππά σκιαγραφεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το νέο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την κύρωση της Συμφωνίας: «Θα ενοποιήσει όλο τον βαλκανικό χώρο και ουσιαστικά αν τα πράγματα προχωρήσουν όπως πιστεύουμε, θα αποτελέσει όλη η περιοχή μια βαλκανική ενδοχώρα για την Ελλάδα με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Αυτό το ζητούν μετ' επιτάσεως οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας που ασφυκτιούσαν μέσα από τους σκληρούς ελέγχους και δυσκολίες που είχαμε με τη γειτονική χώρα. Τώρα έχουν όλη τη δυνατότητα πολυεπίπεδα να αναπτύξουν τις σχέσεις» σημειώνει.

Ακόμα, εκφράζει την πεποίθηση πως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης και άλλων διαφορών στην περιοχή μας. «Για μια περιοχή που είναι γνωστή για τις συγκρούσεις και τα άλυτα προβλήματα, η Συμφωνία αυτή είναι η πρώτη καλή είδηση μετά από πολλά χρόνια. Νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει πρότυπο. Δεν είναι τυχαίο ότι από την Κύπρο το βλέπουν με πάρα πολύ ενδιαφέρον και υπήρξαν Κύπριοι αρθρογράφοι και καθηγητές οι οποίοι διατύπωσαν ακριβώς αυτή τη σκέψη: πώς μπορεί να βοηθήσει άλυτες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή. Το επόμενο μεγάλο θέμα είναι το Κόσοβο στα Βαλκάνια, πολύ δύσκολο θέμα κι αυτό. Αλλά νομίζω ότι η δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει νέες προοπτικές και για την επίλυση εκείνου του θέματος».

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο μιλά και για την επόμενη ημέρα στις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ.«Έχουμε ακόμα ένα πολύ μακρύ δρόμο, που κυρίως η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη σοβαρότητα απέναντι στην υλοποίηση της Συμφωνίας. Γιατί αυτό θα μπορέσει να άρει και τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, βάσιμες ή αβάσιμες, υπήρχαν στην Ελλάδα. Η ίδια η Συμφωνία προβλέπει αναλυτικά τα βήματα για τη δημιουργία επιτροπών για τα σχολικά βιβλία, για τη δημιουργία επιτροπών για τα εμπορικά σήματα. Βέβαια, υπάρχει η μεταβατική περίοδος, γιατί αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη. Σ Το θέμα των ταξιδιωτικών εγγράφων ή άλλων εγγράφων δίνεται ένα περιθώριο κάποιων χρόνων. Κι αυτό είναι λογικό. Σκεφτείτε όταν ενοποιήθηκε η Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία, που μιλάμε ουσιαστικά για την ίδια χώρα, η οποία χωρίστηκε μόνο 45 χρόνια, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ομογενοποιηθούν τα έγγραφα, για να μπορέσει να υλοποιηθεί πλήρως το πλαίσιο της συμφωνίας πάνω στο οποίο έγινε η ένωση των δύο Γερμανιών. Άρα χρειάζεται χρόνος, χρειάζεται συστηματική προσήλωση στη Συμφωνία και προσπάθεια κι από τις δύο μεριές. Γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια να παρακαμφθεί η Συμφωνία, μόνο κακό μπορεί να κάνει στη σχέση των δύο χωρών και να δώσει ερείσματα σε αυτούς οι οποίοι είναι δύσπιστοι για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος» σημειώνει.

Τέλος, η κ. Κοππά υπογραμμίζει πως «νομίζω ότι η θέληση υπάρχει. Οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν μπροστά και ουσιαστικά να προχωρήσει μπροστά η Βαλκανική και είμαι πολύ αισιόδοξη».

 Δημήτρης Χριστόπουλος: Η συμφωνία απελευθερώνει μία δυναμική συνεννόησης που ήταν παγωμένη

Ως «ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στο Διεθνές Δίκαιο» και «μία πολύ σημαντική αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών», χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Συμφωνία αυτή, όπως τονίζει, «απελευθερώνει μια δυναμική συνενννόησης που ήταν παγωμένη, αποτελεί ένα επίτευγμα της διπλωματίας και των δύο κρατών» και ως τέτοιο «φυσικά είναι ένας συμβιβασμός» ανάμεσα στα δύο μέρη. «Συμβιβασμός που προκαλεί αναταραχή και ταραγμούς και στις δύο πλευρές» συμπληρώνει.

Ο κ. Χριστόπουλος απαντώντας στο πώς η διεθνής κοινότητα θα συμμορφωθεί με την απόφαση για αλλαγή της ονομασίας, σημειώνει πως είναι αυτή που πιέζει με κάθε τρόπο, εύλογο και μη, στην κατεύθυνση της επίλυσης αυτής της διαφοράς από τότε που αυτή η διαφορά υπάρχει. «Προβλέπεται, είναι δρομολογημένο νομοτεχνικά, ότι άπαξ και ολοκληρωθούν τα βήματα του οδικού χάρτη που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών- που ξεκινάει από το δημοψήφισμα στη γείτονα, τη συνταγματική αναθεώρηση και κλείνει με την κύρωση της και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ στη δική μας πλευρά-, τότε η διεθνής ονομασία της χώρας αλλάζει» επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά στη συμβολή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων, ο καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου επαναλαμβάνει πως οτιδήποτε εντάσσεται στην ευρύτερη προβληματική της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, εντάσσεται και στη γεωπολιτική σταθεροποίηση μιας περιοχής, και μάλιστα όταν αυτή δεν φημίζεται για τη σταθερότητά της.

Εστιάζοντας στη Συμφωνία, αναδεικνύει ως βασική της ιδιαιτερότητα ότι συνιστά κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του Διεθνούς Δικαίου: την άρνηση ενός κράτους να αποδεχτεί την ονομασία ενός άλλου. «Είναι πρωτοφανές διότι συνήθως τα κράτη αλλάζουν ονομασία- τις σπάνιες φορές που αλλάζουν- είτε επειδή τα ίδια το θέλουνε είτε επειδή ένας πόλεμος τα οδηγεί στην ταπεινή συμμόρφωση με τη βούληση των νικητών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το παράδειγμα της Αυστρίας».

Ο κ. Χριστόπουλος εκφράζει επίσης την άποψη πως «το πνεύμα της συνθήκης, η γραμμή της προσέγγισης και των αμοιβαίων συμβιβασμών προς την κατεύθυνση του κατευνασμού των παθών ένθεν κακείθεν των συνόρων μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο και για άλλες τέτοιου τύπου συνομολογήσεις διεθνών συμβάσεων, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και για αλλού».

Παράλληλα, εκτιμά πως δεν θα αλλάξει δραστικά το οικονομικό τοπίο και συμπληρώνει πως ούτως ή άλλως ο καπιταλισμός βρίσκει λύσεις πολύ πριν τα κεφάλια των θερμοκέφαλων και από τις δύο πλευρές των συνόρων αποφασίσουν να συμμορφωθούν ή όχι με τα αποτελέσματα μιας συμφωνίας. «Οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά κεφάλαια είναι ήδη εδώ και 25 χρόνια, δηλώνουν παρόν στη γειτονική μας δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι το όνομα ήταν ακόμη μία εκκρεμότητα» λέει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Συμφωνία «θα δώσει μία δυναμική διότι θα απελευθερώσει έτσι δυνάμεις οι οποίες βρισκόντουσαν σε μία συστολή. «Πάντως ούτε οι ελληνικές τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ εμποδίστηκαν από την εκκρεμότητα του ονόματος για να δραστηριοποιηθούν στη γείτονα, ούτε οι γείτονές μας εμποδίστηκαν από την εκκρεμότητα του ονόματος για να κάνουν τα μπάνια τους στην Χαλκιδική» συμπληρώνει.

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και τι θα γίνει με τα εμπορικά σήματα, ο κ. Χριστόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως για τα εμπορικά σήματα προβλέπεται η σύσταση μιας μικτής επιτροπής η οποία θα αναλάβει να διευθετήσει ό,τι τυχόν διαφορά υπάρχει σχετικά με τη χρήση το όρου "Μακεδονικός" κ.λπ. Υπενθυμίζει ότι η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται μόνο με το δικό της θεσμικό οπλισμό στη Συμφωνία εδώ, αλλά και με τη θεσμική περιχαράκωση που της δίνει και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του προκείμενου. Ως εκτούτου, θεωρεί ότι στις λίγες φορές που πιθανόν θα προκύψουν ζητήματα εμπορικών σημάτων θα λυθούν χωρίς πολλά προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές καθ’ αυτές, αναφέρει πως περιμένει από τη Συνθήκη να δώσει μια ώθηση.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που φέρει η Συμφωνία στις μεταξύ των δύο κρατών διπλωματικές σχέσεις και εδρες των Γραφείων Συνδέσμων ο κ. Χριστόπουλος εξηγεί ότι θα υπάρξει μία περίοδος κατά την οποία θα ενταχθούν και θα οριστικοποιηθούν οι διπλωματικές θέσεις κασι προσθέτει: «Εγώ είμαι καθηγητής Πανεπιστημίου θα ήθελα πάρα πολύ να εντατικοποιηθεί η διεύρυνση και στο πεδίο της ακαδημαϊκής συνεννόησης με τέτοιου είδους μέτρα εμπιστοσύνης και είμαι βέβαιος ότι συνολικά, αν υπάρχει βούληση, τέτοιου είδους κινήσεις θα είναι το ερχόμενο κεφάλαιο στην κατεύθυνση της εδραίωσης του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας. Αλλά γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει βούληση από τις κυβερνήσεις των δύο κρατών. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι από μόνη της η συνομολόγηση της συμφωνίας απελευθερώνει μία δυναμική συνεννόησης, η οποία τόσα χρόνια βρισκόταν παγωμένη εξαιτίας της διαφοράς περί του ονόματος».

Τέλος, ο Δημήτρης Χριστόπουλος αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα δρομολογηθούν στον τομέα της εκπαίδευσης. «Οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία και συνολικά οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι δύο πολιτικές κοινότητες βλέπουν το παρελθόν τους, κατά την άποψή μου είναι από τα πολύ σημαντικά κεφάλαια στην κατεύθυνση της εδραίωσης του πνεύματος και του γράμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση επιτροπής. Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει εδώ και από τη μία και από την άλλη πλευρά των συνόρων. Πάντως η άλλη πλευρά ξεκινά ούτως ή άλλως με έναν περιορισμό, που προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία, ότι ποτέ δεν ΘΑ μπορεί να ξανα-επιχειρήσει την οικειοποίηση του παρελθόντος της μακεδονικής αρχαιότητος. Αυτό λύνει τα χέρια, εφόσον υπάρχει καλή βούληση και από τα δύο μέρη, προκειμένου να έρθουμε σε μία καλύτερη συνεννόηση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που χωρίζουν τους δύο λαούς, κυρίως στο πεδίο της μετα-οθωμανικής Μακεδονίας. Γιατί το μακεδονικό πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο μας έρχεται από την αρχαιότητα, μας έρχεται από τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αν βγει από τη μέση ο ιδεολογικός βραχνάς της αρχαιότητας ο οποίος μας στοίχησε- σε μας και σε αυτούς- την τελευταία 15ετία, τότε νομίζω ότι έχουμε λιγότερη δουλειά, όχι όμως ασήμαντη. Θέλει πολλή δουλειά, για την οποία ευελπιστούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι και από τις δύο πλευρές που έχουν να κάνουν αυτά που πρέπει προκειμένου να το ολοκληρώσουν» υποστηρίζει.

Ηλίας Κουσκουβέλης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί συνθήκες για το μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο πλευρές θα εφαρμόσουν και το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας

Η συμφωνία δημιουργεί συνθήκες για το μέλλον υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο πλευρές θα εφαρμόσουν και το «γράμμα και το πνεύμα» αυτής, λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης.

«Θεωρώ ότι η συμφωνία ότι είναι μια έκφραση εμπιστοσύνης σε επίπεδο κυβερνητικό των δύο πλευρών, που δημιουργεί συνθήκες για το μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν (οι δύο πλευρές) και το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας. Διότι η όλη λογική είναι αφενός μεν να εγκαταλειφθεί αυτό που ονομάζουμε αλυτρωτισμό καθώς και η προσπάθεια οικειοποίησης πλευρών του ελληνικού πολιτισμού και από την άλλη η Ελλάδα να βοηθήσει στο να συμμετάσχει το γειτονικό κράτος στους διεθνείς οργανισμούς και προοδευτικά, μέσα από την πορεία προσαρμογής, στην "ευρωπαϊκή οικογένεια"», τονίζει ο κ. Κουσκουβέλης.

Εκφράζει, δε, την ελπίδα ότι οι αντίρροπες δυνάμεις που υπάρχουν «ειδικά στην πλευρά των Σκοπίων, να μην δημιουργούν διαρκώς ζητήματα σε σχέση με την εφαρμογή της συμφωνίας».

Αυτό που, όπως λέει ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, είναι αναγκαίο την επομένη της συμφωνίας, είναι «να εκπονήσουμε μία πολιτική, η οποία αφενός θα υπάρχει για να παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας εκ μέρους της άλλης πλευράς, από την άλλη πλευρά όμως να διασφαλίσει ότι το γειτονικό μας κράτος αλλά και τα υπόλοιπα κράτη στη ΝΑ Ευρώπη θα πορεύονται μαζί μας στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Κι αυτό, διότι, όπως λέει ο κ. Κουσκουβέλης, «επί πολλές δεκαετίες δεν έχουμε μία συγκεκριμένη πολιτική», αλλά «δεν μπορούμε να τα αφήνουμε στην τύχη και όπως τα πράγματα έρθουν. Κάναμε τη συμφωνία, αλλά στην επόμενη μέρα θα πρέπει να εκπονήσουμε μία πολιτική μεσομακροπρόθεσμη».

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας από τη διεθνή κοινότητα, ο κ. Κουσκουβέλης εκτιμά ότι «τα δυτικά κράτη θα προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση καθώς η συμφωνία, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα δηλώσεις γίνεται πολύ θετικά αποδεκτή», ωστόσο, όπως λέει, «υπάρχουν και κράτη τα οποία δεν είναι ικανοποιημένα από την επίτευξη αυτής της συμφωνίας και ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα».

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ δεν θεωρεί «ότι το εύρος των θεσμικών τους δυνατοτήτων (σ.σ. των παραπάνω κρατών) είναι μεγάλο, εντούτοις σε πολιτικό - οικονομικό επίπεδο ενδεχομένως να δούμε κινήσεις τους, οι οποίες θα δυσκολέψουν την υλοποίηση των προνοιών της συμφωνίας ή θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν κλίμα δυσπιστίας».

Ο κ. Κουσκουβέλης εκτιμά, επίσης, πως η συμφωνία μπορεί να συμβάλει -υπό προϋποθέσεις- στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων.

«Η συμφωνία», σημειώνει, «έχει ενοχλήσει κάποιες πολιτικές δυνάμεις περισσότερο στη Βουλγαρία, φαίνεται ότι από πλευράς Αλβανίας η συμφωνία γίνεται θετικά αποδεκτή, δεν έχουμε δει επίσης την επίσημη στάση ακόμα της Σερβίας, η οποία, για άλλους λόγους ενδεχομένως, μπορεί να μην είναι πολύ ικανοποιημένη. Ωστόσο, θεωρώ πως γενικότερα και εφόσον ελεγχθούν κάποιες "σκοτεινές δυνάμεις εθνικισμού" στη ΝΑ Ευρώπη, η συμφωνία μπορεί να συμβάλει σε μία γενικότερα μείωση των εντάσεων, αφού μπορεί να θεωρηθεί και ένα παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών».

Αναφορικά με την οικονομία και κατά πόσο μπορεί η συμφωνία να αλλάξει το τοπίο στην περιοχή, ο κ. Κουσκουβέλης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο μπορεί να αλλάξει το οικονομικό πεδίο διότι οι δυνάμεις της αγοράς θέλουν μεν σταθερότητα, την οποία προφανώς μία τέτοια συμφωνία προσφέρει, ωστόσο κινούνται με βάση την ευκαιρία που προσφέρει κάθε κράτος ή ποιες είναι οι επιχειρηματικές δυνατότητες οι οποίες προσφέρονται ή αναπτύσσονται. Υπό αυτή την έννοια η διαλεύκανση του τοπίου δημιουργεί δυνατότητες ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Βεβαίως το γειτονικό μας κράτος θα τύχει ενισχύσεων από τους δυτικούς θεσμούς κι αυτό θα συμβάλει ως έναν βαθμό στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του ίδιου».

Κωνσταντίνος Φίλης: «Να δώσουμε έναν άλλον αέρα στις διμερείς σχέσεις»

«Αναμφίβολα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, θα έχουμε ούτως ή άλλως εγκαθίδρυση αντιπροσωπειών διπλωματικών σε έκαστη χώρα και νομίζω ότι το επόμενο βήμα, που είναι και το πιο σημαντικό, είναι αφενός αυτό της εφαρμογής της ίδιας της Συμφωνίας αφετέρου -και κυρίως- το να βρούμε τον τρόπο ώστε αυτή η Συμφωνία να λειτουργήσει επ’ αμοιβαία ωφέλεια για τις δύο χώρες», τονίζει ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την επόμενη μέρα μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Στην πραγματικότητα, επιλύοντας μία διαφορά, η οποία χρονίζει εδώ και τουλάχιστον 27 χρόνια, τουλάχιστον από την ίδρυση του γειτονικού κράτους και μετά, να δώσουμε έναν άλλον αέρα στις διμερείς σχέσεις», σημειώνει ο κ. Φίλης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει αυτή η πτυχή λόγω του υφέρποντα ανθελληνισμού στο εσωτερικό της γείτονος, που καλλιεργήθηκε την εποχή της κυριαρχίας Γκρούεφσκι, ο οποίος «χρέωνε στην Ελλάδα όλα τα δεινά που συνέβαιναν στη χώρα του».

«Αυτός ο ανθελληνισμός συν τω χρόνω θα μπορούσε να μετριαστεί και μετριάζοντάς τον, δημιουργούνται άλλες δυνατότητες και για τη δική μας επιρροή στη γειτονική χώρα και για την ανάσχεση της μεγάλης επιρροής τρίτων χωρών, όπως είναι η Τουρκία ή όπως είναι η Ρωσία», σημειώνει ο κ. Φίλης.

Αναφορικά, δε, με το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της αλλαγής ονόματος στη διεθνή κοινότητα, επισημαίνει: «Εφόσον τεθεί σε ισχύ η συνταγματική τροποποίηση, η οποία περιλαμβάνει και την αλλαγή του ονόματος "erga omnes" και εφόσον τα δύο μέρη θα ενημερώσουν τον ΟΗΕ, από εκείνη τη στιγμή τα κράτη τα οποία έχουν αναγνωρίσει σήμερα τη FYROM ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα πρέπει να την αναγνωρίσουν ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ήδη το Ισραήλ προέβη σε μια έμμεση διόρθωση του ονόματος των γειτόνων από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία αλλά τύποις αυτό θα γίνει από τη στιγμή που η γειτονική χώρα ζητήσει στον ΟΗΕ την αλλαγή της συνταγματικής της ονομασίας».

Κληθείς να εκτιμήσει αν η ψήφιση της συμφωνίας μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων, ο κ. Φίλης, αφού επισημαίνει πως η κατάσταση, σήμερα, στα Βαλκάνια διακρίνεται από «κακή διακυβέρνηση» και είναι ρευστή και ασταθής, σημειώνει πως «οποιαδήποτε συμφωνία έρχεται να διευθετήσει μία χρονίζουσα διαφορά, ασφαλώς δίνει ένα πλαίσιο και κυρίως δίνει μια άλλη δυναμική».

«Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η δυναμική θα αξιοποιηθεί επί παραδείγματι στη διαφορά μεταξύ Κοσόβου – Σερβίας ή οποιεσδήποτε άλλες από τις διαφορές που υφίστανται, αλλά σε κάθε περίπτωση μία τέτοια λύση δίνει τον τόνο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως ένα μοντέλο διευθέτησης».

Σημειώνει, δε, ότι είναι ένας συμβιβασμός, «ο οποίος είναι ισορροπημένος και γι’ αυτό έχουμε και τις έντονες αντιδράσεις και στη μία και στην άλλη πλευρά, δεν είναι δηλαδή 99-1 υπέρ του ισχυρού» και προσθέτει πως «η διάθεση και η αποφασιστικότητα των δύο κυβερνήσεων να βρουν έναν κοινό παρανομαστή παρά τις δεδομένες διαφορές τους και να κάνουν τις αναγκαίες παραχωρήσεις, αυτή η διάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον διεθνή παράγοντα ως υπόδειγμα για την επίλυση άλλων διαφορών, που αυτή τη στιγμή αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια».

Σε ό,τι αφορά το πώς η συμφωνία μπορεί να αλλάξει το οικονομικό τοπίο στην περιοχή, ο κ. Φίλης αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «από στρατηγική οικονομική παρουσία αυτή τη στιγμή εμείς απέχουμε (στη γειτονική χώρα), δεν βρισκόμαστε μέσα σε κανέναν κλάδο της οικονομίας που να μπορεί να μας δίνει ένα λόγο αλλά και ρόλο στα τεκταινόμενα» και αυτό, όπως σημειώνει, «είναι κάτι το οποίο πρέπει να διορθώσουμε» με πολλή δουλειά.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί λογική την ίδρυση, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μέσα στα επόμενα χρόνια, μιας Γραμματείας Βαλκανικών Υποθέσεων αντί του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, που θα μπορούσε να έχει «απευθείας αναφορά στον εκάστοτε πρωθυπουργό, θα ασχολείτο ακριβώς με αυτό το θέμα της οικονομικής, πολιτιστικής, εκπαιδευτικής παρουσίας της Ελλάδας και θα είχε ως στόχο να ενδυναμώσει την χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή συνολικά».

Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης : Η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, οφέλη υπάρχουν για τα Σκόπια, τους δυτικούς και το ΝΑΤΟ

Τα Σκόπια αποκτούν μια «διεθνή νομιμοποίηση» στο παγκόσμιο σύστημα κρατών, που «παρέχεται από την Ελλάδα», η οποία όμως «δεν κερδίζει τίποτε» από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Ο κ. Γιαλλουρίδης εκτιμά ότι η Συμφωνία έχει οφέλη για τα Σκόπια, τους δυτικούς και το ΝΑΤΟ, αλλά όχι για τη χώρα μας και αμφισβητεί και την δυνητικά θετική επίδραση της στην οικονομική ανάπτυξη περιοχής.

"Για τα Σκόπια σημαίνει μια διεθνή νομιμοποίηση, που παρέχεται από την Ελλάδα, που είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα της χώρας αυτής, την ευρωπαϊκή προοπτική της και την οικονομική ανάπτυξη της. Η Ελλάδα δεν κερδίζει τίποτε, γιατί ούτως ή άλλως είχαμε μια καλή σχέση με τα Σκόπια, πάντοτε, από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Η Ελλάδα δεν είχε προβλήματα. Δεν ήταν αναγκαία η Συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσουμε την επικοινωνία και την οικονομική μας παρουσία στα Σκόπια, αυτή υπήρχε πάντοτε" τονίζει ο κ. Γιαλλουρίδης.

Σε ότι αφορά τη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γιαλλουρίδης επισημαίνει ότι "αναγκαστικά" θα χρησιμοποιείται στις διεθνείς επίσημες συναντήσεις, αλλά όχι και στην καθημερινότητα, στην επικοινωνία, στις επαφές.

«Στο "ταμπελάκι" στις διεθνείς συναντήσεις θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία. Στη γλώσσα, τη διεθνοπολιτική, δηλαδή, στην επαφή, στην παρουσία στα διεθνή media θα είναι “μακεδόνες”, με ελληνική υπογραφή πλέον. Υπήρξε, μέσα από τη Συμφωνία, εκχώρηση γλώσσας και ιθαγένειας" υποστηρίζει ο κ. Γιαλλουρίδης και προσθέτει : "Σε επίπεδο αντιπροσωπειών θα υπάρχει το ταμπελάκι, όπου θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, αναγκαστικά, δηλαδή, στις διεθνείς συναντήσεις, τις επίσημες. Αλλά στην πολιτική χρήση του όρου, που είναι πολύ πιο συχνή, στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις, στα ΜΜΕ, παντού θα είναι “Μακεδονία”. Θα είναι μια παρουσία ταυτότητας “μακεδονικής” διεθνώς. Τα κράτη είναι φορείς ταυτοτήτων».

Ο γνωστός διεθνολόγος αμφισβητεί επίσης την άποψη ότι η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, διά της εισόδου της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, θα συμβάλλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση των Βαλκανίων. «Δεν υπάρχουν προβλήματα στην περιοχή μας, τα οποία να επιλύσει ή να διορθώσει το ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια δεν είχαν δημιουργήσει ποτέ προβλήματα με την Ελλάδα, ούτε και υπήρχε περίπτωση στο μέλλον. Τα προβλήματα με την Αλβανία δεν είναι αυτής της φύσης που να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ. Η Σερβία είναι φιλική χώρα προς την Ελλάδα.... Εμείς, αντίθετα, διασαλεύουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία - δεν είναι εχθρικές - αλλά δεν είναι αυτές που θα μπορούσε να είναι. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία ήταν διαχρονικά καλές».

Σε ερώτηση εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η Συμφωνία ως πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ άλλων χωρών, ο κ. Γιαλλουρίδης απαντά αρνητικά. «Τα κράτη, όταν διαπραγματεύονται, διαπραγματεύονται για αμοιβαίο όφελος. Δεν διαπραγματεύονται για να δώσει το ένα στο άλλο, χωρίς να πάρει τίποτε. Διότι αμοιβαίο όφελος σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει. Υπάρχει όφελος των Σκοπίων, υπάρχει όφελος των Δυτικών, υπάρχει όφελος του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει όφελος της Ελλάδας. Είναι παράδειγμα προς αποφυγή» υποστηρίζει.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας, ο κ. Γιαλλουρίδης ισχυρίζεται ότι η επίδραση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αδιάφορη, τουλάχιστον για τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μας.

«Η Ελλάδα είχε και έχει οικονομική παρουσία στο χώρο των Βαλκανίων, δεν επηρεάζεται αυτό από τη Συμφωνία ή τη μη Συμφωνία. Οι Έλληνες επιχειρηματίες ήσαν και είναι παρόντες, δεν υπήρχαν αρνητικά αντανακλαστικά, υπήρχαν και υπάρχουν συναλλαγές και καλές σχέσεις».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Γρίπη: Πώς ο ιός εισβάλλει στον οργανισμό!



Η αποφυγή της γρίπης αυτή την εποχή είναι μέσα στις κορυφαίες προτεραιότητες του καθενός. Και μπορεί το αντιγριπικό εμβόλιο να αποτελεί την πιο εγγυημένη μέθοδο προστασίας απέναντι στη γρίπη, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε τον τρόπο που ο ιός προσβάλλει το ανθρώπινο σώμα, προκειμένου να προστατευθούμε και αν δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο.

Πώς ακριβώς ένα φτέρνισμα κάποιου άλλου ατόμου μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να εκδηλώσει πυρετό, καταρροή, βήχα και πονόλαιμο;

Ένα εκπληκτικό βίντεο από το NPR δείχνει ακριβώς το πώς ένας ιός εισβάλλει στο σώμα μας και εκθέτει τα κύτταρά μας στη γρίπη.

Παραδόξως, το όλο σκηνικό θυμίζει πολύ το άνοιγμα μιας κλειδωμένης πόρτας με το κατάλληλο κλειδί...


http://www.medicaldaily.com
Μιχάλης Θερμόπουλος
Πηγή : iatropedia.gr


Σοκ στη Λέρο: Σάτυρος αυνανιζόταν μπροστά σε ανήλικες



Εφιάλτες στα ανήλικα κορίτσια της Λέρου και... «πονοκέφαλο» στις τοπικές αστυνομικές αρχές είχε προκαλέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ένας σάτυρος ο οποίος αυτοϊκανοποιούνταν συστηματικά σε δημόσια θέα και κατάφερνε να διαφεύγει ώσπου να συνέλθουν τα θύματά του.

Όπως αναφέρει το vimatisko, ο άγνωστος -αρχικά- δράστης έστηνε καρτέρι σε σημεία από τα οποία ήξερε ότι περνούσαν ανήλικες μαθήτριες και, μόλις έβλεπε κάποιο κορίτσι να περπατά μόνο, επιδείκνυε τα γεννητικά του όργανα τα οποία χάιδευε προκλητικά!

Οι καταγγελίες που έφτασαν στους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος ήταν πολλές, όμως παρά τις έρευνες που πραγματοποίησαν δεν κατάφερναν να εντοπίσουν τον σάτυρο.

Για κακή του τύχη, ωστόσο, τον κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας καταστημάτων στις τελευταίες επιθέσεις του. Οι αστυνομικοί που εξέτασαν τα πλάνα ταυτοποίησαν τον 58χρονο Έλληνα, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής (25/1) και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις κατ’ εξακολούθηση, με την οποία παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω.


Πηγή : newsbomb.gr


Φθιώτιδα: Η «ευκαιρία» έκρυβε απάτη! Αντί για αυτοκίνητο του πούλησε… αέρα!



Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, οι περιπτώσεις απάτης μέσω του διαδικτύου, που αφορούν αγοροπωλησίες προϊόντων από μπλούζες μέχρι αυτοκίνητα και εκσκαφείς!

Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, εμφανίσθηκε στο ΑΤ Λοκρών 53χρονος από κοντινή περιοχή ο οποίος επιχείρησε να αγοράσει αυτοκίνητο μέσω μιας αγγελίας που είδε στο Facebook.

Η αγγελία είχε κανονικά τηλέφωνο επικοινωνίας και όνομα με το οποίο επικοινώνησε ο 53χρονος προκειμένου να κλείσει το αυτοκίνητο. Συμφώνησε δε να προκαταβάλει το ποσό των 1.500 ευρώ στο λογαριασμό του πωλητή. Από τότε σιωπή, καθώς επρόκειτο για απατεώνα ο οποίος φυσικά και εξαφανίστηκε.

Δυστυχώς όμως αυτή δεν ήταν η μοναδική έγκληση της ημέρας, καθώς παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε σε βάρος 31χρονου κάτοικου της ευρύτερης περιοχής της Κύμης. Ο συγκεκριμένος προσπάθησε να αγοράσει εκσκαφέα που είδε σε αγγελία σε γνωστό διαδικτυακό σάιτ με διαφόρων ειδών οχήματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άγνωστος δράστης έπεισε τον ενδιαφερόμενο αγοραστή να προκαταβάλει το ποσό των 6.300 ευρώ. Το μόνο που έφτασε στα χέρια του 31χρονου, ήταν ένα εικονικό αποδεικτικό κατάθεσης!

Προανάκριση για το συμβάν ενεργεί το ΑΤ Κύμης.

Πηγή: lamiareport.gr


Ετσι γυρίζουν τα χιλιόμετρα σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα



Το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε γνωστό μη εξουσιοδοτημένο έμπορο αυτοκινήτων από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ουσιαστικά ανέδειξε αυτό που εδώ και τρία χρόνια έχει αναδείξει το newsauto.gr με ρεπορτάζ και που γνωρίζουν όλοι οι «παροικούντας την Ιερουσαλήμ» της αγοράς αυτοκινήτου…

… οτι οι περισσότεροι κατεβάσουν τα χιλιόμετρα στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για να γίνουν πιο ελκυστικά και να πιάσουν καλύτερη τιμή.

Αυτό συμβαίνει κατάκόρων σε ανεξάρτητους εμπόρους, δηλαδή σε επιχειρήσεις που δε φέρουν το επίσημο σήμα κάποιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Σημειώστε πως κάποιοι έχουν σήματα ελαφρώς παραποιημένα, εξαπατώντας τους πελάτες, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σύντομα. Να τονίσουμε, πως τις συγκεκριμένες πρακτικές δεν τις υιοθετούν όλοι οι ανεξάρτητοι έμποροι. Υπάρχουν έμποροι που επιχειρούν σωστά, χωρίς να εξαπατούν, κάτι φυσικά που τους βγάζει εκτός αγορά, αφού σε σχέση με τα αυτοκίνητα των αετονύχιδων οι τιμές τους σε αντίστοιχα αυτοκίνητα είναι ακόμα και 20%, πάνω. Λογικό, αφού είναι καλύτερα αυτοκίνητα …
Αποκαλυπτική είναι η έρευνα που έχει κάνει στην Ελληνική αγορά, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων. Συμφωνα με αυτή, στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που είναι προς πώληση στις “μάντρες” κατα μέσο όρο τα χιλιόμετρα που «κόβονται» είναι τα μισά. Πιο συγκεκριμένα αυτοκίνητα του 2011 που εισάγονται σήμερα στην Ελλάδα με 170.000 έως 210.000 διανυθέντα χιλιόμετρα, στις μάντρες εμφανίζονται στον υποψήφιο αγοραστή με 60.000 έως 110.000 χιλιόμετρα.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:
Έτος 1ηςάδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτουΠραγματικά χιλιόμετρα που έχει διανύσει το αυτοκίνητο και πωλείται στο εξωτερικόΧιλιόμετρα που εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου κατά την πώληση
201490.000 – 110.000 χλμΈως 50.000 χλμ
2013110.000 – 150.000 χλμ50.000 – 80.000 χλμ
2012140.000 – 180.000 χλμ60.000 – 80.000 χλμ
2011170.000 – 210.000 χλμ60.000 – 100.000 χλμ
2010200.000 – 250.000 χλμ60.000 – 100.000 χλμ
2009260.000 – 300.000 χλμ60.000 – 120.000 χλμ
Πλέον ο τρόπος για να γυρίσουν τα χιλιόμετρα οι αετονύχηδες είναι ιδιαίτερα απλός. Σε πολλές περιπτώσεις αυτοκινήτων, αρκεί ένα smartphone το οποίο έχει συνδεθεί με το κατάλληλο πρόγραμμα στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου.
Δείτε το χαρακτηριστικό video αλλαγής χιλιομέτρων σε ένα Skoda Octavia του 2009:

 Πως αντιδρά το Κράτος σε όλα τα παραπάνω; Κωφεύει χαρακτηριστικά. Κανένας απολύτως έλεγχος δε γίνεται, και όταν αυτός γίνει θα προκύψει μετά από καταγγελίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σε συγκεκριμένη υπόθεση εμπόρου της Αττικής, υπήρξαν πέντε απανωτές καταγγελίες. Οι συγκεκριμένοι αγοραστές ακούγοντας τους ψιθύρους για την τακτική που ακολουθείται, προχώρησαν σε έλεγχο του αυτοκινήτου που αγόρασαν, σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, που έχουν το ανάλογο «check program». Ο έλεγχος απέδειξε ότι το αυτοκίνητο είχε πραγματικά τα υπερδιπλάσια χιλιόμετρα από όσα το αγόρασαν…
Να διευκρινίσουμε εδώ στους εμπόρους και αναγνώστες μας που διαμαρτύρονται το γιατί δεν αποκαλύπτουμε τα ονόματα και τις επιχειρήσεις των παραπάνω καταγγελιών, η απάντηση είναι γιατί δε μας επιτρέπει ο νόμος. Εφόσον τελεσιδικήσει μία υπόθεση οι πρώτοι που θα τον αποκαλύψει είναι το newsauto.
Στο γιατί δεν έχει τελεσιδικήσει μία υπόθεση και αυτοί ακόμα λειτουργούν κανονικά, η απάντηση είναι, γιατί λίγο πριν την δίκη, ο έμπορος προβαίνει σε γενναίο συμβιβασμό και αλλαξείο του αυτοκινήτου των καταγγελλόντων αγοραστών.

Τάκης Τρακουσέλλης
Πηγή : newsauto.gr


Μητσοτάκης: «Eγώ προτιμώ να επιστρέφω τα υπερπλεονάσματα σε όλη την παραγωγική οικονομία, μέσω μειώσεων των φόρων»



Συζήτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Διευθυντή Σύνταξης του “Economist” κ. Ντάνιελ Φράνκλιν.

Στα ζητήματα κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης της Κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε σήμερα το απόγευμα με τον διευθυντή σύνταξης του Economist, κ. Ντάνιελ Φράνκλιν, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το περιοδικό με τίτλο «Ο κόσμος του 2019». Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι μετά και τη σημερινή ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «το Ελληνικό Κοινοβούλιο λειτουργεί πλέον με δύο διαφορετικές ad hoc πλειοψηφίες: άλλη πλειοψηφία υπήρξε σήμερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και μία άλλη, έδωσε πριν από δέκα ημέρες ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση», και συμπλήρωσε: «Δύο βουλευτές που υποστήριξαν τον κύριο Τσίπρα για να συγκεντρώσει τον “μαγικό” αριθμό των 151 ψήφων, δεν ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών».  Εξήγησε ότι αυτή η κατάσταση είναι πρωτοφανής στην κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας και ότι αυτό το γεγονός δημιουργεί πρωτόγνωρη αστάθεια στη χώρα, καθώς η ψήφιση κάθε νομοσχεδίου θα είναι στο εξής μια άτυπη ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και γι αυτό το λόγο τόνισε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να δοθεί οριστικό τέλος στην επιζήμια κατάσταση που έχει προκληθεί για τους θεσμούς, την οικονομία και τη χώρα.

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε ότι η σημερινή ψηφοφορία ήταν εξαιρετικά κρίσιμη για τις σχέσεις των δύο χωρών και προέβλεψε ότι θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιλύσει. Σχολίασε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα όπως ήταν αυτό του Brexit, όπου η βρετανική κοινωνία ήταν μοιρασμένη σχεδόν 50%-50%, αλλά εξήγησε ότι στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών την απορρίπτει. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να αμβλύνει τα επιζήμια αποτελέσματά της, ιδίως στον τομέα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με το ζήτημα της χρήσης του όρου «μακεδονικός». Τέλος, επανέλαβε τη θέση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περιορίζει το δικαίωμα άσκησης βέτο εκ μέρους της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα τρία βασικά θέματα που θα κυριαρχήσουν στις επικείμενες εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως πρώτο ζήτημα -και ταυτόχρονα απόλυτη προτεραιότητά του- την οικονομία. Υπενθύμισε τη δέσμευσή του για μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει το 30% εντός διετίας, καθώς και για μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 20% μέσα στο ίδιο διάστημα. Επέκρινε μάλιστα την οικονομική πολιτική του κ. Τσίπρα και ιδιαίτερα τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «εγώ προτιμώ να επιστρέφω τα υπερπλεονάσματα σε όλη την παραγωγική οικονομία, μέσω μειώσεων των φόρων». Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιό του η Ελλάδα να καταστεί μέσα σε δεκαοκτώ μήνες ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Δεύτερη, εξίσου σημαντική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, όπως είπε, είναι η Παιδεία. Αναφέρθηκε στο τολμηρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο διατρέχει όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από την προσχολική αγωγή μέχρι το Πανεπιστήμιο. Ειδικά για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση  μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί η αυτονομία των πανεπιστημίων που τώρα ελέγχονται ασφυκτικά από το Υπουργείο Παιδείας. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να δώσουμε στα Πανεπιστήμια την ελευθερία να παρέχουν μαθήματα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που ζητάει σήμερα η αγορά και στις δεξιότητες που προσφέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτό το κενό θα πρέπει να γεφυρωθεί».Συμπλήρωσε δε ότι «είναι ακατανόητο πως τα δημόσια πανεπιστήμια μας δεν προσφέρουν σήμερα μαθήματα στα αγγλικά σε ξένους φοιτητές, όπως για παράδειγμα στις κλασικές σπουδές».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως τρίτη προτεραιότητα την ασφάλεια. «Δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η οικονομική ελευθερία εάν δεν υπάρχει δημόσια τάξη και ασφάλεια», είπε. Τόνισε, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα αναβιώνουν δυστυχώς τα κρούσματα τρομοκρατίας και αναφέρθηκε εκτενώς στην περίπτωση της προνομιακής μεταχείρισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας, χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται να έχουμε καταδικασμένους τρομοκράτες, να κυκλοφορούν ελεύθεροι, με παρατεταμένες άδειες από τις φυλακές. Πώς μπορεί να είναι ανεκτό κάποιος ο οποίος έχει δολοφονήσει 11 άτομα, να κυκλοφορεί έξω 5-6 μέρες τον μήνα, σχεδιάζοντας, ενδεχομένως, τις επόμενες επιθέσεις του; Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Μπορεί ωστόσο να αντιμετωπισθεί απλά, καθώς αρκεί μια πολιτική απόφαση: να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο των αδειών».

Κλείνοντας σε πιο χαλαρούς τόνους τη συζήτηση, ο κ. Φράνκλιν προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει μια μη αναμενόμενη πρόβλεψη για τη νέα χρονιά. Ο Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε αυθόρμητα ότι εύχεται ειλικρινά ο Στέφανος Τσιτσιπάς να είναι η μεγάλη έκπληξη του 2019 και να κερδίσει μέσα στη χρονιά ένα Grand Slam.




Κατάντια η επιβίωση των ΑΝΕΛ εξαρτάται από τον Παπαχριστόπουλο



Μόνο κατάντια μπορείς να την χαρακτηρίσεις την κατάσταση των ΑΝΕΛ.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έδωσε προθεσμία ως την Πέμπτη στον Πάνο Καμμένο αναφέροντας πως θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του, ως συνέχεια της θετικής του ψήφου στη Συμφωνία των Πρεσπών, και έτσι αυτόματα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ διαλύεται, σε περίπτωση που δεν βρεθεί αντικαταστάτης.

Έτσι λοιπόν ο Καμμένος το αργότερο σε τέσσερις έως πέντε ημέρες να έχει βρει λύση για να επιβιώσει η κοινοβουλευτική ομάδα και να παραμείνει ο ίδιος αρχηγός κόμματος.




Νεκρός 38χρονος από τον ιό της γρίπης



Την είδηση επιβεβαίωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων κ. Βουλγαρίδης αναφέροντας ότι νοσηλευόταν  στην ΜΕΘ  με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού.

«Ήρθε στο νοσοκομείο την περασμένη Δευτέρα και αμέσως διασωληνώθηκε στην ΜΕΘ. Οι γιατροί πήραν δείγμα αίματος και το έστειλαν στο Ηράκλειο, το οποίο και βγήκε θετικό. Η κατάσταση του, ωστόσο ήταν αρκετά επιβαρυμένη με δεδομένο ότι ήταν και παχύσαρκος. Τελικά τα μεσάνυχτα κατέληξε.  Ο ασθενής δεν είχε εμβολιαστεί ενώ το γεγονός ότι ήταν παχύσαρκος, αποτέλεσε επιβαρυντικό στοιχείο για την εξέλιξη της υγείας του».

Πλέον  7 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους λόγω της γρίπης στην Ελλάδα, από το περασμένο φθινόπωρο έως τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 65 σοβαρά κρούσματα, εκ των οποίων τα 64 απαίτησαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μόνον το 14% των σοβαρών περιστατικών ήταν εμβολιασμένο, μολονότι περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι άνω των 62 ετών.

Τα περισσότερα θύματα κατέληξαν μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ, με εξαίρεση μία 82χρονη η οποία πέθανε εκτός νοσοκομείου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί πως η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε «αυξημένα επίπεδα», καθώς μόνον την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 94 κρούσματα.




Καμμένος σε Παυλόπουλου για συμφωνία Πρεσπών: Κρίμα κύριε Πρόεδρε…



Ο Πάνος Καμμένος με ανάρτηση του στο Twitter, συγκρίνει τον Προκόπη Παυλόπουλο με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, λέγοντας : Για πρώτη φορά Αρχηγός κράτους δέχεται να υπογράψει διμερή συμφωνία που ο ομόλογός του έχει αρνηθεί να υπογράψει και να νομιμοποιήσει Κρίμα κ.πρόεδρε.....το περίμενα...”.

Για πρώτη φορά Αρχηγός κράτους δέχεται να υπογράψει διμερή συμφωνία που ο ομόλογος του έχει αρνηθεί να υπογράψει και να νομιμοποιήσει. Κρίμα κ.πρόεδρε.....το περίμενα....


Απορρίπτει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για εκλογές ο Μαδούρο - Να αποφευχθεί στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ λέει η Ρωσία



Η Βενεζουέλα απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα στον ΟΗΕ το τελεσίγραφο που απηύθυναν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο οποίο της δίνουν προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει εκλογές προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊντό.

«Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα.

«Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση;. Αυτό είναι ανάμιξη», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει καμία απόφαση ή εντολή», δήλωσε ο Aρεάσα τονίζοντας ότι καμιά δύναμη «δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη χώρα μας το μέλλον της». «Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πορεία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να ελπίζει στην διεξαγωγή μιας επικοινωνίας και ενός διαλόγου με τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της νοτιοαμερικανικής χώρας και έχει ζητήσει την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο, του σοσιαλιστή προέδρου που είναι στην εξουσία από το 2013.

«Πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε μια επικοινωνία και έναν διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, η πρόταση αυτή υπάρχει και συνεχίζει να είναι στο τραπέζι. Αυτό επιδιώκαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, απευθύνει έκκληση, να αποφευχθεί κάθε σκέψη για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με το Reuters, ο Βασίλι Νεμπέντζια, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ:

«Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι πλέον όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, κάτι που είναι επικίνδυνο. Αν αυτό εξελιχθεί σε κάτι πιο στρατιωτικό αυτό θα ήταν ακόμα πιο λυπηρό. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποφευχθεί με κάθε κόστος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ