Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Στημένο επεισόδιο στην Βουλή! Ο Κασιδιάρης χαστούκισε τον Δένδια χωρίς να υπάρχει λόγος



Επεισόδιο πριν από λίγη ώρα στην Βουλή ανάμεσα στον Ηλία Κασιδιάρη και τον Νίκο Δένδια και χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. 

Ο Κασιδιάρης ήταν στο έδρανο του και ο κ. Δένδιας πέρασε από μπροστά του όπου ο τραμπούκος Κασιαδιάρης άρχισε να του φωνάζει με χυδαιότητες. 

Ο Κασιδιάρης του είπε: «Οταν μιλάω να μην περνάς από μπροστά μου» με τον Δένδια να του απαντάει και τότε ο τραμπούκος Ηλίας Κασιδιάρης του είπε: «Τι είναι αυτό το ύφος;» και κινήθηκε απειλητικά εναντίον του χωρίς να υπάρχει επαναλαμβάνουμε κανένας απολύτως λόγος.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι είδαν τον Κασιδιάρη να ρίχνει ένα χαστούκι στον κ. Δένδια και ο προεδρεύων Μπαλαούρας καλούσε την φρουρά να αποβάλλει τον κ. Κασιδιάρη αλλά η φρουρά αργούσε να εμφανιστεί. 

Τελικά, ο Ηλίας Κασιδιάρης αποχώρησε μόνος του βρίζοντας αισχρά.

Το επεισόδιο αυτό ήταν στημένο για να προκληθεί ένταση και για το ποιος οι ποιοι το έστησαν είναι άλλο θέμα που μένει να εξεταστεί γιατί υπήρχαν λόγοι να αποπροσανατολιστεί η κουβέντα που άρχισε στην βουλή και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.


Κυριάκος Μητσοτάκης : «Το καλύτερο κίνητρο για να γυρίσει κάποιος στην Ελλάδα είναι να υπάρξουν επενδύσεις»



Την πεποίθησή του ότι η προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με την αξιοκρατία στο Δημόσιο και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, την υγεία και τη δικαιοσύνη θα φέρουν πίσω στη χώρα τους ταλαντούχους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο Λονδίνο.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στα επτά χρόνια της κρίσης πολλοί νέοι Έλληνες επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν είχαν άλλη διέξοδο.



«Όμως έχετε ταλέντα», είπε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «που πρέπει να γυρίσουν πίσω. Βλέπουμε μια νέα κοινότητα νέο-μεταναστών. Μια άλλη Ελλάδα εκτός Ελλάδας. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο. Αλλά θέλω να ακούσω τον δικό σας προβληματισμό. Είστε ένα δυναμικό κομμάτι της χώρας εκτός Ελλάδας... Στην επόμενη μέρα πρέπει να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της διασποράς. Το έχουν κάνει άλλες χώρες. Θα το προσπαθήσουμε και εμείς με πρώτο βήμα το δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς για τα φαινόμενα αναξιοκρατίας που παρατηρούνται στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Η Ελλάδα πλήρωσε την αναξιοκρατία. Αυτό το μοντέλο τελείωσε. Και δεν θέλω να κομματικοποιήσω τη συζήτηση. Αλλά περίμενα κάτι διαφορετικό από ελληνική Κυβέρνηση. Ξεκίνησε λέγοντας άλλα και τώρα ακολουθεί πελατειακή λογική».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ήταν προσωπική του δέσμευση η δημιουργία του Μητρώου Στελεχών του Κόμματος ώστε να γίνει πράξη η ανανέωση του δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι υποχρέωσή μας να αλλάξουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα παραδοσιακά κόμματα αν δεν αλλάξουν θα έχουν την τύχη που είχαν άλλα παραδοσιακά κόμματα στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο τέταρτο Μνημόνιο, τόνισε ότι «πάει πέρα και πάνω από το τρίτο Μνημόνιο. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση και εκτελεστική δυνατότητα. Είναι δεσμεύσεις που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν».

«Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που κάνουν πράγματα - μικρά και μεγάλα - εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό το αποκαλώ εγώ η άλλη Ελλάδα. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους αναδεικνύουμε μέσα από το δημόσιο λόγο», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Αλλά η Ελλάδα της αισιοδοξίας δεν θεωρώ ότι έχει σήμερα πολιτική έκφραση. Πνίγονται, ταλαιπωρούνται μέσα από γραφειοκρατία, δεν νοείται σήμερα η χώρα να μην έχει ηλεκτρονική ταυτότητα. Ένα σχέδιο που είχαμε δρομολογήσει εμείς είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση μητρώων στο Δημόσιο».

«Πιστεύω σε ένα εθνικό σύστημα υγείας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης «αλλά και σε συνεργασία και ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Σχολιάζοντας το παραγόμενο έργο, υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα δεν μετράμε τίποτε. Η συνταγογράφηση αντί να μειώνεται αυξήθηκε. Την ίδια στιγμή, που έχουμε το πιο σύγχρονο σύστημα συνταγογράφησης».

«Η Υγεία είναι ένα μείγμα πολιτικής θέλησης και συγκρούσεων με συμφέροντα», τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Για τη Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της. «Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των δικαστών «και σε ποσοτικά και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά». 

«Το καλύτερο κίνητρο για να γυρίσει κάποιος στην Ελλάδα είναι να υπάρξουν επενδύσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. 


Σε ύφεση η οικονομία το α' τρίμηνο του 2017



Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2017 της τάξης του 0,1% (σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2016) καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα. Σε σχέση με το αντίστοιχο α' τρίμηνο του 2016, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5%.

Τα στοιχεία είναι προσωρινά και θα αναθεωρηθούν στις αρχές Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση ως τμήμα του πολυνομοσχεδίου, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2017 έπεσε στο 1,8%, έναντι 2,7% που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό. 

Εξάλλου, η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις «ψαλίδισε» την ανάπτυξη στο 2,1% για το 2017 και 2,5% για το 2018 (έναντι προηγούμενων προβλέψεων τον περασμένο Φεβρουάριο για 2,7% φέτος και 3,1% το 2018). 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,6% το 2018. Στις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής το έλλειμμα παρουσιαζόταν ελαφρώς μειωμένο για το 2017 (1,1%) και το πλεόνασμα ελαφρώς ενισχυμένο για το 2018 (0,7%).

Το διαρθρωτικό πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 2,5% του ΑΕΠ το 2017 και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018.

Οι προβλέψεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι επίσης πιο συντηρητικές σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής. Εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 179% το 2016 στο 178,8% του ΑΕΠ το 2017 (177,2% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 174,6% του ΑΕΠ το 2018 (170,6% στις χειμερινές προβλέψεις). Από το 2018 και μετά, το δημοσιονομικό πλεόνασμα και η ισχυρότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να βάλουν το χρέος σε πτωτική πορεία.

Παράλληλα, η ανεργία επηρεάζεται αντίστοιχα, καθώς εκτιμάται ότι από 23,6% το 2016 θα μειωθεί στο 22,8% το 2017 (σε σχέση με 22% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 21,6% το 2018 (σε σχέση με 20,3% στις χειμερινές προβλέψεις).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 1,2% το 2017 και 1,1% το 2018.




Newsroom ΔΟΛ


Δημοσκόπηση: Κακή η συμφωνία λέει το 72%, ασήμαντα τα αντίμετρα το 35%




Στη δημοσκόπηση της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10 μονάδες διαφορά 

«Κακή» και «μάλλον κακή» χαρακτηρίζουν τη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών επτά στους δέκα (ποσοστό 72%), ενώ μόνο το 14% των ερωτηθέντων λέει ότι αυτή είναι «μάλλον κακή» και «καλή», σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Όσον αφορά στα αντίμετρα, το 39% τα θεωρεί «σημαντικά / μάλλον σημαντικά» και το 35% «ασήμαντα / μάλλον ασήμαντα». Το 61% εκτιμά πως δεν θα βελτιώσουν την οικονομία, αντίθετα από το 32% που πιστεύει το αντίθετο. 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 10 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δυνητική εκλογική επιρροή συγκεντρώνει ποσοστό 30% (από 33% τον Μάρτιο) και ο ΣΥΡΙΖΑ 20% (από 19% τον Μάρτιο).

Σε αυτό το πλαίσιο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη 11%, Χρυσή Αυγή 9%, ΚΚΕ 9%, Ένωση Κεντρώων 8%, Το Ποτάμι 7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 24%, ενώ «αποχή», «λευκό» και «άκυρο» συγκεντρώνουν 17%.

Στο ερώτημα για το αν οι πολίτες θέλουν να γίνουν πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το 61% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά, το 32% λέει «ναι» με το 7% να απαντά: «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

Το 63% των πολιτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύει πως τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά», ενώ το 24% πιστεύει ότι θα μείνει ίδια και το 11% ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά».

Για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση απαντούν ότι θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά» το 56%, το 34% πως θα μείνει ίδια και μόλις το 7% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά».

Όσον αφορά στη «μάχη» Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προηγείται έναντι του πρωθυπουργού στις περισσότερες κατηγορίες (εργατικός, ασυμβίβαστος, λιγότερο φθαρμένος, αποτελεσματικός, έντιμος), με την η εκτίμηση όμως «κανένας από τους δυο» να είναι στα ύψη με ποσοστό από 30% έως 55%.



Πηγή : protothema.gr


Διέρρηξαν τον Άγιο Σάββα που είναι δίπλα στην ΓΑΔΑ και έκλεψαν πανάκριβα μηχανήματα



Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ άγνωστοι διέρρηξαν σήμερα τα ξημερώματα το νοσοκομείο Άγιος Σάββας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Οι δράστες μετέφεραν τα ογκώδη, και ακριβά μηχανήματα που έκλεψαν και αποχώρησαν σαν κύριοι από το σημείο χωρίς να αντιληφθεί κανένας τίποτα και κάτω από την μύτη της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, οι δράστες διέρρηξαν την γαστρεντερολογική και πνευμονολογική κλινική του πρώτου ορόφου του κεντρικού κτιρίου, ενώ φαίνεται ότι είχαν πλήρη εικόνα του χώρου. Οι διαρρήκτες πήραν γαστροσκόπια, κολονοσκόπια και άλλα εξαρτήματα και έφυγαν χωρίς πρόβλημα, και χωρίς να τους αντιληφθεί κάποιος, παρά τον όγκο των μηχανημάτων.

Για πρωτόγνωρο περιστατικό έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής Γαστρεντερολογικού του νοσοκομείου Δημήτρης Ξυνόπουλος. "Δεν ήταν τυχαία η κλοπή αυτή… Γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα αυτοί που έκλεψαν" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Ξυνόπουλος, πρόκειται για στοχευμένη ενέργεια, με κλοπή συγκεκριμένων, πανάκριβων οργάνων από συγκεκριμένη εταιρεία. Τα όργανα κοστίζουν περίπου 400.000 ευρώ, (σ.σ μόνο από το γαστρεντερολογικό) και είναι εξειδικευμένα τόνισε.

Τα ενδοσκόπια, εξήγησε, μπορούν να βγουν εύκολα, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα λόγω του αύξοντος αριθμού που φέρουν. Ο διευθυντής Γαστρεντερολογικού του νοσοκομείου δήλωσε ότι και κάμερες υπάρχουν και προσωπικό ασφαλείας, αλλά πιθανολόγησε ενδεχόμενο αντιπερισπασμού.

"Την ώρα της κλοπής υπήρχε βλάβη στο υπόγειο του νοσοκόμου σε κάποιον αγωγό" παρατήρησε. Ο κ. Ξυνόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η συλλογή οργάνων που εκλάπησαν χρειάστηκε χρόνια να συγκεντρωθεί, και εξαφανίστηκε μέσα σε μια ώρα. "Να δούμε ποσό κουράγιο έχουμε να το ξαναστήσουμε αυτό…" είπε.


Νέα Δημοκρατία: Ο ελληνικός λαός μαθαίνει την αλήθεια και αγανακτεί με τον κ. Τσίπρα




Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τελικά οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξεπέρασαν και τον εαυτό τους σε καιροσκοπισμό.

Στην αρχή παρίσταναν ότι δεν θα πάρουν μέτρα.

Στη συνέχεια παραδέχτηκαν ότι τα μέτρα θα είναι 3,6 δις ευρώ και τώρα που δημοσιεύτηκε το τέταρτο Μνημόνιο τους αποδεικνύεται ότι παίρνουν μέτρα 4,9 δις ευρώ.

Εξοντώνουν ελεύθερους επαγγελματίες, χαμηλοσυνταξιούχους, εργαζόμενους, στοχοποιώντας όλη την κοινωνία.

Ο ελληνικός λαός μαθαίνει την αλήθεια και αγανακτεί.

Χωρίς αυτούς θα είχαμε βγει από τα Μνημόνια και τώρα για να παραμείνουν στις υπουργικές και βουλευτικές καρέκλες παραδίδουν τα κλειδιά της χώρας στο Δ.Ν.Τ.

Η Νέα Δημοκρατία θα αποκαλύψει τις επόμενες μέρες, τεκμηριωμένα και υπεύθυνα, το μέγεθος της απάτης και της αποτυχίας τους».


Κόλαφος η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία



Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, που προκάλεσε η κυβέρνηση για καθαρά εσωτερικούς επικοινωνιακούς λόγους, όχι μόνο δεν απέφερε κάποιο διαπραγματευτικό κέρδος στη χώρα και τους πολίτες. Αντίθετα, οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία θα φανούν τους επόμενες μήνες και θα είναι πολύ μεγάλες.

Η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών των κρατών-μελών το 2017 και το 2018, που δημοσιοποίησε την περασμένη Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται στις πρώτες επιπτώσεις της καθυστέρησης της αξιολόγησης σε βασικούς οικονομικούς δείκτες, όπως η ανάπτυξη, το έλλειμμα, το χρέος, η ανεργία, η απασχόληση και οι επενδύσεις.

Ολοι οι παραπάνω δείκτες αναθεωρήθηκαν από την Κομισιόν προς το χειρότερο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις που είχαν γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η καθυστέρηση της αξιολόγησης έπληξε όλους τους δείκτες γιατί όσο πιο μεγάλη είναι η αβεβαιότητα τόσο περισσότερο πλήττεται η πραγματική οικονομία γιατί «παγώνουν» όλα τα επενδυτικά σχέδια. Και ειδικότερα, όταν έχεις να κάνεις με μια κυβέρνηση, η οποία έχει ιδιαίτερα βεβαρημένο παρελθόν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία εμπιστοσύνη.

Οπως επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν, η οικονομική ανάκαμψη το 2017 θα είναι συγκρατημένη, εξαιτίας των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η εξέλιξη αυτή, όπως τονίζει, καθυστέρησε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών.

Αρχικώς, λόγω του πολύ κακού τέταρτου τριμήνου του 2016, όπου η χώρα επέστρεψε σε ύφεση, η Επιτροπή διόρθωσε προς τα κάτω την προηγούμενη εκτίμηση για την ανάπτυξη όλου του περασμένου έτους. Στην προηγούμενη έκθεση του Φεβρουαρίου προέβλεπε ανάπτυξη 0,3% για την περσινή χρονιά και τώρα μιλάει για μηδενική ανάπτυξη.

Για το 2017 προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,1% και το 2018 αύξηση 2,6%, ενώ τον Φεβρουάριο προέβλεπε αύξηση 2,7% και 3,1%, αντίστοιχα. Πρόκειται για απόκλιση της τάξης των περίπου 900 εκατ. ευρώ λιγότερου πλούτου για το σύνολο της χώρας και για κάθε έτος. Μάλιστα η εκτίμηση αυτή μπορεί να αναθεωρηθεί προς το χειρότερο, αφού η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το δημόσιο χρέος επίσης επηρεάζεται αρνητικά από την επιβράδυνση της ανάπτυξης, κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα φέτος και 4 μονάδες του χρόνου, και θα κυμανθεί στο 178,8% του ΑΕΠ και σε 174,6%, αντίστοιχα.

Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στην ανεργία, η οποία θα κυμανθεί στο 22,8% του ενεργού πληθυσμού φέτος και στο 21,6% το 2018, έναντι 22,0% και 20,3% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο για φέτος και του χρόνου.

Αρνητική η επίπτωση της επιβράδυνσης και στην αύξηση της απασχόλησης, που θα περιοριστεί το 2017 στο 1,4% (2,1% η προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 1,7% το 2018 (2,2% η πρόβλεψη του Φεβρουαρίου).

Τέλος, ο δείκτης των επενδύσεων θα είναι πολύ χειρότερος σε σχέση με την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου. Φέτος οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 6,3% και το 2018 κατά 10,8%, ενώ τον Φεβρουάριο προβλεπόταν αύξηση 12,0% και 14,2%, αντίστοιχα. Πρόκειται για μια απόκλιση της τάξης των 6 ποσοστιαίων μονάδων φέτος και 4 το 2018, και αυτό σε μια χώρα με 1,2 εκατ. ανέργους, που έχει απόλυτη ανάγκη ακόμη και την παραμικρή επένδυση.

Η καθυστέρηση δεν έπληξε μόνο τους βασικούς δείκτες, αλλά έφερε και πολύ πίσω χρονικά τη λήψη σειράς αποφάσεων που θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε μια σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή τη διευθέτηση του χρέους, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την έξοδο στις αγορές ομολόγων για δανεισμό.

Ολα τα παραπάνω θα έπρεπε να είχαν γίνει μέχρι το τέλος του 2016, ενώ υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις η Ελλάδα δεν πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πριν από τον Ιούλιο, δηλαδή τουλάχιστον έξι μήνες μετά.

Η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα όταν λέει ότι την καθυστέρηση δεν την προκάλεσε αυτή, αλλά οι διαφωνίες μεταξύ των Γερμανών και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Εάν υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των δανειστών, θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν και σήμερα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όμως. Αντίθετα, η δεύτερη αξιολόγηση επιταχύνθηκε μετά την καθολική υποχώρηση της κυβέρνησης στις 7 Απριλίου, στο Εurogroup της Μάλτας, όταν αποδέχθηκε δημοσιονομικά μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ μέσω περικοπών των συντάξεων (2019) και μείωσης του αφορολογήτου (2020).

Συνεπώς, δεν τα βρήκαν μεταξύ τους οι δανειστές, άλλωστε δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα μεταξύ τους, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε τη χρονική στιγμή της υποχώρησης έχοντας τη βεβαιότητα πως τα μέτρα θα περάσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα της στη Βουλή.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε με τα ίδια αστεία ανταλλάγματα να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση από το περασμένο φθινόπωρο, χωρίς να ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία και τους πολίτες και να «πουλάει» δήθεν διαπραγματευτικές μάχες με τους δανειστές. Και δεν τα έδωσε όλα, αλλά δέσμευσε και την επόμενη κυβέρνηση τόσο με τα δημοσιονομικά μέτρα του 2020 (μείωση αφορολογήτου) όσο και με την αποδοχή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως τουλάχιστον μέχρι το 2021 αν όχι το 2022.



ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής


Ποιες ΔΕΚΟ περνάνε στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Πηγή: Eurokinissi/φώτο αρχείου



Το πολυνομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή αναφέρει πως από τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπονται συνολικά έσοδα 4,564 δισ. ευρώ την περίοδο 2017- 2021. 

Αυτά κατανέμονται σε 2,153 δισ. ευρώ εφέτος, σε 2,073 δισ. ευρώ το 2018, σε 143 εκατ. ευρώ το 2019, σε 109 εκατ. ευρώ το 2020 και σε 86 εκατ. ευρώ το 2021.

Ειδικά για τις συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ αναφέρει πως πολλές από αυτές θα μεταφερθούν στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, στο γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πολυνομοσχέδιο, στο Υπερταμείο θα μεταφερθούν οι συμμετοχές σε: ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, «Ελ. Βενιζέλος» (το 25% των μετοχών- το 30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ), «Ελληνικές Αλυκές», ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΔΕΗ (το ποσοστό που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ), HELEXPO, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ (τα ποσοστά που δεν κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στις δύο εταιρείες), Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και ΔΕΗ.

Επίσης, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μικρότερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που δεν έχουν παραχωρηθεί στη γερμανική Fraport.

Παράλληλα, θα μεταφερθούν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας τα ακίνητα που είναι υπό τον έλεγχο υπουργείων και άλλων δημοσίων οργανισμών και τα οποία περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και είναι κατάλληλα για αξιοποίηση.



Πηγή : cnn.gr


Υπάρχουν αλκοολούχα ποτά με λίγες θερμίδες που σε βοηθούν να χάσεις βάρος; Κι όμως, υπάρχουν!



Αν ειδικά τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει, σκέφτεσαι τι θα πιεις κάθε φορά που θα βγεις έξω για ποτό με τους φίλους σου, οι επιστήμονες στέκονται στο πλευρό σου!

Τι εννοούμε; Οι επιστήμονες σου δίνουν το ελεύθερο να πίνεις το αγαπημένο σου ποτό, χωρίς τύψεις για τη σιλουέτα σου! Δεν μας πιστεύεις; Επιστήμονες ανακοίνωσαν πως τα ποτά τα οποία αγαπούν τη σιλουέτα σου είναι η τεκίλα και το τζιν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Χημική Εταιρία, η τεκίλα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ παράλληλα έχει πολύ λίγες θερμίδες σε σχέση με πολλά άλλα ποτά. Επίσης, ύστερα από έρευνα που έγινε σε ποντίκια, διαπιστώθηκε πως η τεκίλα μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.



Το τζιν από την άλλη μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει το σώμα σου να κάψει περισσότερες θερμίδες. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Sigulda στη Λετονία, το συγκεκριμένο ποτό μπορεί να αυξήσει τη διαδικασία του μεταβολισμού κατά 17% για μέχρι και μία ώρα μετά την κατανάλωσή του.

Τώρα ξέρεις τι να παραγγείλεις την επόμενη φορά που θα βγεις με τους φίλους σου!


Πηγή: olivemagazine.gr


Σε επ' αόριστον επίσχεση εργασίας από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ




Την επ' αόριστον επίσχεση εργασίας, αρχής γενομένης από σήμερα, αποφάσισαν ομόφωνα σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιό τους την Κυριακή οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, καθώς «δεν έχουν καταβληθεί ακόμη τα δεδουλευμένα των μηνών Μαρτίου και Απριλίου και δεν έχουν εξοφληθεί το δώρο του Πάσχα, ποσό συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ».

Ετσι, παρά την κίνηση εκτόνωσης που επιχείρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος το Σάββατο κάλεσε διοίκηση και εργαζομένους του ΟΑΣΘ σε συνάντηση-σύσκεψη την προσεχή Τρίτη, ο πρόεδρος των εργαζομένων Δ. Τσερμενίδης είπε: «Θα πάμε στη συνάντηση, αλλά η κινητοποίησή μας αφορά στη μη καταβολή των δεδουλευμένων. Και αφού μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληρωθεί, εμμένουμε στην αρχική μας απόφαση».

Στο μεταξύ, στην έκτακτη συνεδρίασή τους την Κυριακή οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, που συνολικά ανέρχονται σε 2.300, αποφάσισαν περιφρούρηση από τις 4 το πρωί σήμερα Δευτέρα στα αμαξοστάσια, ώστε να μην κινηθεί κανένα λεωφορείο.



Πηγή : tanea.gr


Σαμαράς για πολυνομοσχέδιο: Αποκαλύπτεται η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση



Για την «αποκάλυψη της μεγαλύτερης πολιτικής εξαπάτησης που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας με την κατάθεση του 4ου Μνημονίου» κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός.

Για την «αποκάλυψη της μεγαλύτερης πολιτικής εξαπάτησης που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας με την κατάθεση του 4ου Μνημονίου» κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε δήλωσή του ο κ.Σαμαράς σχολιάζει τα νέα νέα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, στη Βουλή.

Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά:

«- Υπουργείο Οικονομικών, Μάϊος 2014:

Το εθνικό μας εισόδημα (ΑΕΠ) θα φτάσει το 2018 στα 217 δις ευρώ!

- Υπουργείο Οικονομικών σήμερα:

Το ΑΕΠ μας θα φτάσει το 2018, μόλις και μετά βίας στα 188 δις ευρώ...

Δηλαδή χάνουμε 29 δις ευρώ εισοδήματος εξαιτίας της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου!

Κάθε ελληνικό νοικοκυριό γίνεται 7.000 ευρώ φτωχότερο!

Και ταυτόχρονα, οι φτωχότεροι Έλληνες θα πληρώνουν επί πλέον και τα 14,2 δις ευρώ αχρείαστα μέτρα λιτότητας που τους επέβαλαν!

Με την κατάθεση του 4ου Μνημονίου μέχρι το 2021, αποκαλύπτεται σε όλους η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση που γνώρισε ποτέ η Πατρίδα μας».



Πηγή : thetoc.gr


Ενώ ο Σουλτς «ξεφουσκώνει»



ΧΑΓΚΕΝ. Ο Μάρτιν Σουλτς είναι για τους ανθρώπους της περιοχής του Ρουρ ο «άγιος Μάρτιν». Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματός του έχουν στήσει τη φιγούρα από χαρτί του Σουλτς σε ένα περίπτερο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στον πεζόδρομο του Χάγκεν, στο κέντρο του κρατιδίου, για να προσελκύσουν κατοίκους της εργατούπολης στο σημείο όπου θα μιλήσει ο υποψήφιος καγκελάριος.

Ο Σουλτς φτάνει σε λίγα λεπτά και ο καθένας θέλει να του μιλήσει. Αλλά λίγα μέτρα πιο κάτω, στη διπλανή πλατεία, σε εκδήλωση τοπικού ανθοπωλείου, το πλήθος είναι διπλάσιο και το κοινό πολύ πιο νέο. Ο υποψήφιος καγκελάριος σφίγγει χέρια και ακούει προσεκτικά. Εδώ, στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, όπου ένας στους τέσσερις Γερμανούς ψηφοφόρους (13 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι) ψηφίζει αυτή την Κυριακή, κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά αν η υποψήφιά τους και σημερινή πρωθυπουργός, Ανελόρε Κραφτ, χάσει στις εκλογές, τα χαρτιά του Σουλτς θα είναι πραγματικά άσχημα για τις γενικές εκλογές στην ομοσπονδία στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση Κραφτ έχει δημιουργήσει 730.000 θέσεις εργασίας από το 2010 στο κρατίδιο και το 2016 –παρά το γεγονός ότι είχε εμπλακεί σε σύνταξη προϋπολογισμών που είχαν απορριφθεί από τα δικαστήρια– κατάφερε να εμφανίσει πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ. Ο Σουλτς, ο οποίος έως τις αρχές Απριλίου εμφανιζόταν σαν πλεονέκτημα, τώρα ίσως αποδειχθεί βαρίδι. Γιατί, όμως, «ξεφούσκωσε»;

Ασάφεια

O καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Καρλ Εμπερχαρντ Χόλτμαν, επισημαίνει ότι το σύνθημα του Σουλτς για «δικαιοσύνη» είναι πολύ γενικό για να αντέξει σε μια μακρά περίοδο 9μηνης προεκλογικής εκστρατείας. «Ο Σουλτς πρέπει να το εξειδικεύσει σε κάθε τομέα της πολιτικής», λέει. Αλλά αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημά του. Οι διαφημιστές που έχουν συμβουλεύσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τού συνιστούν να κάνει το ακριβώς αντίθετο: να μείνει στα γενικά. Μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο του Βερολίνου, μπροστά σε εκατοντάδες επιχειρηματίες, ο Σουλτς αναφέρθηκε σε μια σειρά από δημόσιες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και την καινοτομία από το κράτος, αλλά είπε ελάχιστα πράγματα για το παγκόσμιο εμπόριο και το πώς θα βοηθήσει φορολογικά τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες της χώρας. Το πιο σημαντικό μήνυμά του ήταν ότι «η Γερμανία δεν χρειάζεται να απολογηθεί για το εμπορικό της πλεόνασμα, δεν χρειάζεται να απολογηθούμε επειδή είμαστε καλύτεροι...». Το πραγματικό πρόβλημα, συνέχισε ο Σουλτς, «δεν είναι ότι έχουμε πλεόνασμα, αλλά ότι δεν το επανεπενδύουμε στη χώρα...». Η υποδοχή του από το ακροατήριο ήταν μάλλον συγκρατημένη.

Οι σύμβουλοί του γνωρίζουν ότι μόνο με τη θώπευση των συνδικάτων με συνθήματα για την αναδιανομή δύσκολα θα κερδίσει ο Σουλτς. Δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας δείχνει ότι στις εκλογές του 2013 το 35,9% των συνδικαλισμένων εργαζομένων ψήφισαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ενώ το 32,4% ψήφισε το κόμμα της Αγκελα Μέρκελ. Πριν από την ατζέντα 2010 του Σρέντερ, με την οποία περιορίσθηκαν σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων, τα ποσοστά ήταν 51,2% (Σοσιαλδημοκράτες) και 26,7% (Χριστιανοδημοκράτες ).
Για να κερδίσει τις εκλογές ο Σουλτς, ξεπερνώντας το 35% τον Σεπτέμβριο, χρειάζεται, εκτός από τους συνδικαλισμένους εργαζομένους, να κερδίσει και μέρος των εκατομμυρίων επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών που κινούν τη γερμανική οικονομία. Αλλά στις μέσες ηλικίες εκείνων που δουλεύουν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή των ψηφοφόρων 30 - 50 χρονών, υστερεί απελπιστικά έναντι της κ. Μέρκελ. Εκείνη συσπειρώνει στις ηλικίες 40 - 49 το 44% των ψηφοφόρων έναντι μόλις 19% του Σουλτς.

Στην τελική ευθεία

Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πιστεύουν ότι η τάση αυτή μπορεί να αντιστραφεί και ότι οι μέχρι τώρα αποτυχίες τους στις δύο τοπικές εκλογές –στο Ζάαρλαντ και το Σλέβιχ - Χόλσταϊν– είχαν σχέση με αδυναμίες των τοπικών υποψηφίων. Ο ίδιος ο Σουλτς είναι λιγότερο σίγουρος και θέλει τις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσει ένα πιο αναλυτικό οικονομικό πρόγραμμα προσανατολισμένο στο Κέντρο και όχι στην Αριστερά, εξειδικευμένο στην καλύτερη αξιοποίηση των κρατικών εσόδων και όχι στην αύξησή τους.

«Δεν κερδίζει κανείς εκλογές βάζοντας φόρους, ούτε στη Γερμανία», λέει χαμογελώντας σύμβουλός του στο Χάγκεν, καθώς ο υποψήφιος πιέζεται από τον κόσμο που τον περιβάλλει να υποσχεθεί εκείνο ή το άλλο βοήθημα που συνεπάγεται αύξηση δαπανών. Ο Σουλτς ακούει και σωπαίνει.


TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μητσοτάκης: Ψηφίζουν αδίστακτα μνημόνιο 4, με 5 δισ. νέα μέτρα που πλήττουν κάθε Έλληνα



Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το Σάββατο, στη Βουλή.

Υπέγραψαν και ψηφίζουν αδίστακτα μνημόνιο 4, με 5 δισ. νέα μέτρα που πλήττουν κάθε Έλληνα. Κυρίως τους πιο αδύναμους. Η κοροϊδία τους δεν περνάει, έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Υπέγραψαν & ψηφίζουν αδίστακτα #mnimonio4 με 5δις νέα μέτρα που πλήττουν κάθε Έλληνα. Κυρίως τους πιο αδύναμους. Η κοροϊδία τους δεν περνάει

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) May 14, 2017