Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Παραβίασε το ηλεκτρονικό βραχιολάκι ο ληστής με το Καλάσνικοφ Βασίλης Δημάκης

 


Παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί ο σκληρός κακοποιός Βασίλης Δημάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν εμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο όπου έπρεπε να πάει το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού και φοιτητής στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής είχε ηλεκτρονικό βραχιολάκι προκειμένου να λαμβάνει την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται.

Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, γνωστός με το προσωνύμιο «ο ληστής με το καλάσνικοφ», είναι καταδικασμένος σε συνολική ποινή κάθειρξη 44 ετών για ληστείες, παράνομη οπλοφορία και πλαστογραφία.

Το 2016 αποφάσισε να πάρει το απολυτήριο λυκείου ενώ βρισκόταν στις φυλακές Γρεβενών.

Όντας κρατούμενος συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος μαθητής.

Έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μάλιστα δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας.

Μεσολάβησε η εκπαιδευτική μεταγωγή του, όπως προβλέπει ο νόμος, από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας, στον Κορυδαλλό, ώστε να ξεκινήσει τη φοίτησή του την οποία και συνέχισε πετυχαίνοντας ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς.

Ο Βασίλης Δημάκης, με σχέδιο όπως φαίνεται είχε ξεκινήσει δήθεν απεργία πείνας πρίν απο 3 ημέρες.

Απεργία πείνας και δίψας είχε ξεκινήσει 14.2.2022 ο Βασίλης Δημάκης, σε μια προσπάθεια να πείσει τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αδειών να του επιτρέψουν να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του στα social media, απομένουν δύο υποχρεωτικά μαθήματα για να πάρει το πτυχίο του, ωστόσο το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο αδειών, "αρνείται πεισματικά" να εισάγει την αίτησή του προς εξέταση.

Στο μήνυμά του, ο κρατούμενος περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με το να υποχρεώνεται να απέχει από τα μαθήματα της σχολής του, παρά τις εκκλήσεις των καθηγητών του να τού επιτραπεί να παρουσιάζεται στο αμφιθέατρο, ενώ σημειώνει τα εξής:

"Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, έχω μάθημα 9:00 με 12:00 της Δευτέρας το έχασα ήδη για Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα την Πέμπτη ή θα πάω στο πανεπιστήμιο ή θα πάω στο διάολο , άλλη λύση δεν υπάρχει ... Καμία !!!

Και δεν πρόκειται για εκβιασμό , πρόκειται καθαρά και μόνο για τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου που μέχρι τώρα κατάφερε ένα σωρό πράγματα δίχως βοήθεια από κανέναν !

Οι εκβιαστές, οι σαδιστές και οι διαταραγμένοι είναι αυτοί...

Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τη στήριξή σας μέχρι τώρα και από δω και πέρα!

Ελπίζω και εύχομαι την Πέμπτη να βρίσκομαι στο Πανεπιστήμιο και να παρακολουθήσω δια ζώσης το μάθημα της εκλογικής κοινωνιολογίας, μιας και το μάθημα της νεότερης πολιτικής θεωρίας το χασα οπως προανέφερα για τρίτη φορά !

Ενα είναι σίγουρο ότι την Πέμπτη ή θα βρίσκομαι στο μάθημά μου ή θα με χρεωθούν".

app-facebook
Basilis Dimakis
την Κυριακή

Από σήμερα 14/03/2022 , κατέρχομαι σε λευκή απεργία κόβοντας την τροφή και το νερό (!)
Είναι η τρίτη φορά που εξαναγκάζομαι να χρησιμοποιήσω αυτό το ακραίο μέτρο για να προασπίσω τα εκπαιδευτικά δικαιώματα όλων μας , αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση .
Δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα τα οποία μπορούμε να αποταθούμε έτσι ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να θέσουμε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή μας !
Μιας και εγώ συγκεκριμένα έχω επιβαρύνει πάρα πολύ την υγεία μου από τις δύο προηγούμενες...

Δείτε περισσότερα


Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ: Συμφωνία για… φρένο στις προκλήσεις


 

Λίγες ώρες μετά το τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη-Ταγίπ Ερντογάν, η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας με τον Τούρκο ομόλογό του ήρθε να «επισφραγίσει» την προσπάθεια να μπουν νέα θεμέλια στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκαν στο περιθώριο της Εκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Συνέχεια

Η συνάντηση έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά το γεύμα που είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη. Ενα γεύμα για το οποίο ο Ερντογάν δήλωσε μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου: «Την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, κύριο Μητσοτάκη, είχα ένα αποδοτικό γεύμα εργασίας που πιστεύω πως θα συμβάλει στην επίλυση των θεμάτων μεταξύ των χωρών μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε την «αποτελεσματικότητα» της τουρκικής διπλωματίας, που -σύμφωνα με τον ίδιο- έχει οδηγήσει τους… «πάντες» να ομιλούν για το «ανερχόμενο αστέρι της Τουρκίας», τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξουν αναγκαίες προετοιμασίες προς την κατεύθυνση αυτή. «Την ώρα που σε μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από το Ιράκ ως τη Συρία, από τη Λιβύη ως την Ανατ. Μεσόγειο, από το Αιγαίο ως τα Βαλκάνια, από τη Μαύρη Θάλασσα ως τον Καύκασο και από την Αφρική ως την Νότια Αμερική συζητάνε για το ανερχόμενο αστέρι της Τουρκίας, πρέπει και εμείς να προετοιμαστούμε ανάλογα», δήλωσε.

Παράθυρο ευκαιρίας

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP), Ομέρ Τσελίκ, σχετικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ανέφερε ότι «η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι πολύτιμη. Υστερα από αυτό άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εισαγωγή νέων προοπτικών στα σημεία των προβλημάτων και για τη μείωση αυτής της έντασης».

Ο κ. Τσελίκ τόνισε πως η επίσκεψη είναι μια αρχή για την επίλυση προβλημάτων και δήλωσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί «στη βάση του δικαίου και της δικαιοσύνης στο διπλωματικό τραπέζι, αποφεύγοντας τα μέχρι στιγμής προβλήματα και τα πεδία συγκρούσεων». Λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Τσελίκ είχε θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και είχε υποστηρίξει πως η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι από τα ευαίσθητα ζητήματα της Τουρκίας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Παραιτήθηκε η πρίμα μπαλαρίνα των Μπολσόι -«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ντρεπόμουν για τη Ρωσία»

 



Ένα από τα αστέρια των μπαλέτων Μπολσόι της Μόσχας, η μπαλαρίνα Όλγα Σμιρνόβα, παραιτήθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας και θα μετακομίσει στο Άμστερνταμ.

Η γεννημένη στην Αγία Πετρούπολη μπαλαρίνα είχε καταγγείλει προηγουμένως τη σύγκρουση, λέγοντας πως η εισβολή «ξεπέρασε τα όρια». Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε χθες, το Ολλανδικό Εθνικό Μπαλέτο ανέφερε ότι η Σμιρνόβα «έγινε δεκτή με ανοιχτές αγκάλες» και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της εκεί με την «Raymonda» που κάνει πρεμιέρα στις αρχές Απριλίου.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ντρεπόμουν για τη Ρωσία» είπε η μπαλαρίνα

Η Σμιρνόβα εντάχθηκε στο διάσημο μπαλέτο Μπολσόι το 2011 πριν πάρει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε παραστάσεις όπως «Η Λίμνη των Κύκνων» και «Ζιζέλ» μεταξύ άλλων. Έκτοτε έχει κάνει διεθνείς περιοδείες με το μπαλέτο και έχει εμφανιστεί ως προσκεκλημένη για το American Ballet Theatre και το State Balle της Βιέννης.

Η μπαλαρίνα, της οποίας ο παππούς είναι Ουκρανός, έγραψε στο Telegram πως «είναι ενάντια στον πόλεμο με όλες τις ίνες της ψυχής μου». «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ντρεπόμουν για τη Ρωσία» έγραψε στη δήλωση, η οποία αργότερα αναδημοσιεύτηκε από το Ολλανδικό Εθνικό Μπαλέτο. «Ήταν πάντα περήφανη για τους ταλαντούχους Ρώσους, για τα πολιτιστικά και αθλητικά μας επιτεύγματα. Τώρα όμως νιώθω ότι υπάρχει μια γραμμή που χωρίζει το πριν και το μετά».

Και συνεχίζει: «Πονάει που άνθρωποι πεθαίνουν, που άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους ή αναγκάζονται να τα εγκαταλείψουν. Και ποιος θα πίστευε ότι πριν από μερικές εβδομάδες θα συνέβαιναν όλα αυτά; Μπορεί να μην είμαστε στο επίκεντρο της στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι σε αυτή την παγκόσμια καταστροφή».

Σε δήλωσή του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ολλανδικού Εθνικού Μπαλέτου, Τεντ Μπράντσεν, περιέγραψε την Σμιρνόβα ως «εξαιρετική χορεύτρια που θαυμάζω πολύ». «Είναι προνόμιο να χορεύει μαζί μας στην Ολλανδία- ακόμη κι αν οι συνθήκες που την οδήγησαν σε αυτή την κίνηση είναι απίστευτα θλιβερές».

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά τις παραιτήσεις άλλων δύο μελών των μπαλέτων Μπολσόι – του Βραζιλιάνου σολίστ Ντέιβιντ Μότα Σοάρες και του Ιταλού χορευτή Τζάκοπο Τίσι. Εξηγώντας την απόφασή του μέσω Instagram, ο Τίσι είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας τον άφησαν «ανίκανο να συνεχίσει την καριέρα μου στη Μόσχα», προσθέτοντας ότι «κανένας πόλεμος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί». Επίσης, πριν από μερικές ημέρες παραιτήθηκε και η διευθύντρια κρατικού θεάτρου στη Μόσχα, η Έλενα Κοβάλσκαγια δηλώνοντας μάλιστα πως δεν «μπορεί να δουλεύει για έναν δολοφόνο».


iefimerida.gr



Ο Τσακαλώτος υπέρ των μέτρων της κυβέρνησης :Όσα μέτρα γίνονται για να βοηθήσουν τον κόσμο που υποφέρει είναι καλό

 


Μιλώντας στην Ολομέλεια της βουλής, ο πρώην υπουργός των Οικονομικών και σε αντίθετη γραμμή από Τσίπρα - Κουμουνδούρου, δεν θέλησε να χαρακτηρίσει «ψίχουλα» τις κυβερνητικές παροχές. Αντίθετα, όπως είπε, όποιες παροχές βοηθούν τον κόσμο είναι θετικές.

Μέσα σε άλλα που είπε στην τοποθέτηση του, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και στα μέτρα της κυβέρνησης λέγοντας : «Δεν θα μπω στη συζήτηση αν είναι ψίχουλα ή όχι! Όποια μέτρα γίνονται για να βοηθήσουν τον κόσμο που υποφέρει είναι καλό! Δεν θεωρώ ότι επαρκούν».





Έτοιμος να ξανά γυρίσει στην φυλακή ο Φουρθιώτης - Εκδικάζεται η μήνυση της Τζούλιας Αλεξανδράτου

 


Σύμφωνα με το protothema, ξεκίνησε στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, έπειτα από πολλές αναβολές, η δίκη του Μένιου Φουρθιώτη, ο οποίος μετά από μήνυση της Τζούλιας Αλεξανδράτου κάθεται στο εδώλιο για διακεκριμένη κλοπή. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά στην κλοπή ποσού 200.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο της Τζούλιας Αλεξανδράτου το 2010, το οποίο βρίσκονταν μέσα στο σπίτι της, σε περιοχή των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Η ακροαματική διαδικασία άρχισε χωρίς την παρουσία του κατηγορούμενου, ο οποίος δια των δικηγόρων του, προσκόμισε στην έδρα ιατρική βεβαίωση δημόσιου νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ισχίου. Μάλιστα, όπως διαβεβαίωσαν οι δικηγόροι του υπόδικου και για άλλες υποθέσεις παρουσιαστή, ο ίδιος ήθελε να παραβρεθεί στη δίκη αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν του το επέτρεψε.

Με την έναρξη της διαδικασίας, στο ακροατήριο κατέθεσε η Τζούλια Αλεξανδράτου, η οποία ανέφερε πως δράστης της κλοπής που σημειώθηκε στο σπίτι της ήταν ο Μένιος Φουρθιώτης, διότι μόνο εκείνος γνώριζε, όπως είπε, τους κωδικούς για το άνοιγμα του χρηματοκιβωτίου αλλά και του συναγερμού. Η ίδια, ανέφερε ότι η κλοπή σημειώθηκε ενώ βρίσκονταν σε περιοδεία στην Αλβανία και ενώ λίγο πριν είχε διακόψει τη συνεργασία της με το Μένιο Φουρθιώτη, διότι όπως ανέφερε, είχε δει πολύ περίεργα στη συμπεριφορά του αλλά και γιατί κάποιες από τις συμβουλές που της έδινε την οδηγούσαν σε καταστροφή.

Τα χρήματα που βρίσκονταν μέσα στο χρηματοκιβώτιο, σύμφωνα με τη μάρτυρα, ήταν περισσότερα από 200 χιλιάδες ευρώ αλλά το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών προέρχονταν από την αμοιβή που είχε λάβει για τη συμμετοχή της στο περιβόητο ροζ DVD. «Είμαι μοντέλο, αυτή είναι η ιδιότητά μου, με ένα μορφασμό έγιναν γνωστή, Από εκεί και πέρα ήλθαν άνθρωποι δίπλα μου. Ήταν άνθρωποι της προσκολλήσεως και ένας από αυτούς ήταν ο Φουρθιώτης» κατάθεσε στο δικαστήριο η μάρτυρας και αναφερόμενη στο επίδικο ζήτημα της κλοπής είπε: «Όταν το διαπίστωσα βρέθηκα σε σοκ, ήθελα να αυτοκτονήσω. Μόλις ξεκαθάρισαν όλα ήταν σίγουρο για μένα ότι αυτός βρίσκονταν από πίσω από τη κλοπή. Μόνο ο Φουρθιώτης ήξερε και κανένας άλλος τον κωδικό του χρηματοκιβωτίου για να το ανοίξει, να λύσει τις βίδες από μέσα και να το αφαιρέσει. Αλλιώς θα έπρεπε να είχε σπάσει τον τοίχο, όπου ήταν βιδωμένο. Γνώριζε τα πάντα. Αυτός μου τα έβαλε όλα, συναγερμό και χρηματοκιβώτιο».

Ακόμη, η Τζούλια Αλεξανδράτου κατέθεσε στο ακροατήριο πως πριν τη λήξη της συνεργασίας της με τον κατηγορούμενο, ήταν «αυτοκόλλητοι» και σχεδόν έμεναν μαζί. «Ήμουν αφελής, όταν τον έδιωξα δεν πίστευα ότι μπορεί να μπει στο σπίτι μου και να με κλέψει. Αυτός μου είχε πει να βάλω ως κωδικό στο χρηματοκιβώτιο την ημερομηνία γέννησής μου και να βάλω τα χρήματα από το dvd σε αυτό. Του είχε πλήρη εμπιστοσύνη είχε τα κλειδιά του σπιτιού μου, είχε τα πάντα» είπε ακόμη η μάρτυρας χαρακτηρίζοντας τον κατηγορούμενο ως ένα άτομο που κάνει συνεχώς μηνύσεις, εκβιάζει και απειλεί.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ακόμη και άλλοι μάρτυρες, όπως ο ειδικός που τοποθέτησε το χρηματοκιβώτιο στο σπίτι της Τζούλιας Αλεξανδράτου «κατόπιν παραγγελίας του Φουρθιώτη», φίλοι της πολιτικώς ενάγουσας, αλλά και ο Δημήτρης Σειρηνάκης. Η δίκη θα συνεχιστεί σε επόμενη δικάσιμο, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την ποινική μεταχείριση του Μένιου Φουρθιώτη.



Καταστροφολογία, η απάντηση Τσίπρα στα μέτρα στήριξης

 


Με την κεκτημένη ταχύτητα της αντιπολιτευτικής γραμμής της επένδυσης στην ακρίβεια, αποδοκίμασαν χθες τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. ΠΑΣΟΚ.

Ο μεν κ. Τσίπρας, χωρίς καν να περιμένει τι θα πει ο πρωθυπουργός, προέβλεψε και πάλι καταστροφές και μίλησε για «ημίμετρα» που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Το μεν ΚΙΝ.ΑΛ. ΠΑΣΟΚ, μετά τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για ανεπαρκή μέτρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με το προεδρείο της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης και την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας, για να εκφράσει την ανησυχία του ότι η τρομακτική έκρηξη του ενεργειακού κόστους θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών, όχι μονάχα στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στο νερό.

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι θα αυξηθεί υπέρογκα το νερό και, παράλληλα, θα υπάρξει πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ έκανε λόγο για τρομακτική αισχροκέρδεια στην ενέργεια, εξηγώντας ότι «οι επιδοτήσεις που γίνονται είναι για να επιδοτήσουν τα κέρδη των εταιρειών».

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στο νερό, στο 6%, ενώ κατά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας είπε ότι αν δεν μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά αγαθά συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού, ο κόσμος «θα πει το ψωμί, ψωμάκι».

ΚΙΝ.ΑΛ.

Στην ακρίβεια, όμως, δεν έχει επενδύσει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. ΠΑΣΟΚ κ. Μάντζος, μετά τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, δήλωσε: «Τα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και πάντως δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Τελικά, αποδεικνύεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια υπήρχαν και υπάρχουν, όπως υποστηρίζουμε εδώ και πολλές εβδομάδες παρά τις ειρωνείες κυβερνητικών στελεχών.

Η υπεραπόδοση από το ΦΠΑ στα κρατικά Ταμεία δημιούργησε χώρο για ενίσχυση των αδύναμων συμπολιτών μας. Καλούμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει -επιτέλους- τις προτάσεις μας για άμεση ανακούφιση και στοχευμένη στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών με πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Νωρίτερα δε, είχε αποδοκιμάσει και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας ότι όπως η πλειονότητα των φορολογικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης και ο νέος ΕΝΦΙΑ παρέχει μεγάλες ελαφρύνσεις στους λίγους έχοντες και κατέχοντες και ψίχουλα στους πολλούς και πλέον αδύναμους.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




Ο Τσίπρας δεν είχε ούτε ένα ευρώ στην τσέπη του να δώσει σε πλανόδιους μουσικούς

 



Δεν έχει τέλος ο αυτοεξευτελισμός του Αλέξη Τσίπρα!!

Ο τύπος δεν είχε ούτε ένα ευρώ στην τσέπη του για να δώσει σε πλανόδιους μουσικούς.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας του στο κέντρο της Καλαμαριάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με τους λίγους πολίτες, που πήγαν να τον δουν και φωτογραφήθηκε όταν είδε δύο μουσικούς του δρόμου, μια κοπέλα και ένα αγόρι, να παίζουν μουσική.

Ο Τσίπρας κοντοστάθηκε και απόλαυσε το τραγούδι τους, αλλά επειδή δεν είχε φτάγκο στην τσέπη του, κάποιος του έδωσε ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ.

Το σκηνικό που στήθηκε για να μην φανεί ο Τσίπρας ότι δεν έχει λεφτά, και το καραγκιοζιλίκι Τσίπρα μόλις τα πήρε στο χέρι του, μην ξέροντας σε ποια τσέπη να τα βάλει, για να δείξει ότι αυτός τα έδωσε, δείχνει για ακόμα μία φορά ποιος είναι.

Για να μην ξεχάσουμε ήταν και η Νοτοπούλου εκεί χωρίς να ρίξει ούτε ένα κέρμα!!!

Παρακολουθήστε :






Πέθανε η Έλσα Παπαδημητρίου

 



Έφυγε από τη ζωή πρώην βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Έλσα Παπαδημητρίου και η κηδεία της θα γίνει στο Ναύπλιο.

Η Έλσα Παπαδημητρίου γεννήθηκε στο Ναύπλιο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνίο και στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Berkeley των ΗΠΑ. την περίοδο 1968-1970, εργάστηκε ως επιμελήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Από το 1990 έως το 1992, διετέλεσε Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το διάστημα 1992-1993, υπήρξε Γενική Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Είναι συνιδρύτρια της Διακοινοβουλευτικής Πρωτοβουλίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Εξελέγη βουλευτής Αργολίδας με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 1993, και επανεξελέγη στις εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας το 2011.



Συνελήφθησαν ξαδέρφια πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ για διακίνηση ναρκωτικών

 


Για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών συνελήφθησαν χθες τρία άτομα. 

Δύο από τους συλληφθέντες δήλωσαν εξαδέλφια πρώην υπουργού.

Στο σπίτι των δύο αδελφών στα Μελίσσια βρέθηκε εργαστήριο νόθευσης ηρωίνης και ποσότητες ναρκωτικών, αλλά και ένα όπλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις τους, τους τρεις τελευταίους μήνες διακινούσαν ηρωίνη, προς 20 ευρώ το 1 γραμμάριο, υγρή μεθαδόνη αντί 60 ευρώ τα 60 ml και ακατέργαστη κάνναβη προς 3 ευρώ το ένα γραμμάριο.

Στην κατοχή του ενός εκ των δύο συλληφθέντων βρέθηκε ένα πιστόλι, ενώ κατά την έρευνα βρέθηκαν και 24 φυσίγγια. To πιστόλι έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προς εξέταση.

Τα δύο αδέλφια δήλωσαν εξαδέλφια πρώην υπουργού. Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες, μάλιστα, έχει ακριβώς το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον πρώην υπουργό.

Τις συλλήψεις έκανε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών (ΤΔΝ Δυτικής Αττικής) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Και οι τρεις συλληφθέντες σήμερα (Πέμπτη) θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Συνολικά κατασχέθηκαν από τις έρευνες στο σπίτι στα Μελίσσια:

Ηρωίνη συνολικού μικτού βάρους 613,6 γραμμαρίων

Υγρή μεθαδόνη 962 γραμμαρίων

Ακατέργαστη κάνναβη 3,3 γραμμαρίων

Πιστόλι με γεμιστήρα 5 φυσιγγίων

24 φυσίγγια

340 ευρώ

Σκόνη άγνωστης χημικής συστάσεως 270 γραμμαρίων, κατάλληλη για νόθευση ηρωίνης

Τρία κινητά τηλέφωνα

Δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές

Εξοπλισμός εργαστηρίου νόθευσης και επανατυποποίησης ναρκωτικών ουσιών



Εκτός ελέγχου ο δικτάτορας Πούτιν απειλεί και τους Ρώσους

 


Στριμωγμένος από παντού ο δικτάτορας Βλαντιμίρ Πούτιν, έχοντας στο μυαλό του ότι οι κατηγορίες εγκληματία πολέμου που τον βαραίνουν δεν θα μείνουν απλές κατηγορίες απο την διεθνή κοινότητα, χάνει την ψυχραιμία του και απειλεί ακόμα και τον λαό του.

Ο Ρώσος δικτάτορας στο μήνυμα του μίλησε για «προδότες και μπάσταρδους», για «πέμπτη φάλαγγα», ενώ έκανε λόγο για «αυτοκάθαρση της κοινωνίας», αγνοώντας τις χιλιάδες πολιτών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα υπό τον φόβο επιστράτευσης ή σοβαρής οικονομικής κρίσης στη Ρωσία.

Την ομιλία του μετέδωσε η ιστοσελίδα Business Insider, με τον διακτάτορα να υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα πρέπει να υποβληθεί σε «αυτοκάθαρση της κοινωνίας» για να απαλλαγεί από τους «μπάσταρδους και τους προδότες».

Ο Ρώσος εγκληματίας είπε ακόμη, ότι η Δύση προσπαθεί να διχάσει τη Ρωσία και να προκαλέσει εμφύλια αντιπαράθεση με τη βοήθεια της «πέμπτης φάλαγγάς» της. «Και υπάρχει ένας στόχος, η καταστροφή της Ρωσίας» ισχυρίστηκε φανερά εκτός ελέγχου, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αποκρούσει τέτοιες προσπάθειες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η φυσική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας μόνο θα ενισχύσει τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Όπως τόνισε, κάθε λαός, ειδικά ο ρωσικός, «είναι σε θέση να διακρίνει τους αληθινούς πατριώτες από τους μπάσταρδους και τους προδότες και θα τους φτύσει».



Η επιδότηση για καύσιμα 60 λίτρων καυσίμου μηνιαίως θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο


 

Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης

Κάρτα καυσίμων: Χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.

Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Υπολογισμός κόστους:

Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.

Το ύψος της ανωτέρω επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα:

Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.

Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.

Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.

Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.



Βιντεοσκοπούσε γυναίκες αστυνομικούς που άλλαζαν ρούχα πριν την υπηρεσία τους!

 


Σε φυλάκιση ενός έτους καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ένας εν ενεργεία αστυνομικός, μετά από καταγγελία γυναίκας συναδέλφου του, ότι σε περιφερειακό Αστυνομικό Τμήμα βιντεοσκοπούσε με το τηλέφωνό του τις γυναίκες που άλλαζαν ρούχα πριν αναλάβουν υπηρεσία!

Ενώ η αρχική κατηγορία ήταν αθέμιτη αποτύπωση σε υλικό φορέα μη δημόσιας πράξης άλλου προσώπου κατ’ εξακολούθηση, τελικά κρίθηκε ένοχος για την παραπάνω κατηγορία άπαξ, πράξη που καταγγέλθηκε ότι έγινε, στις 7 Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο αστυνομικός, την περίοδο Σεπτέμβριος ως Δεκέμβριος του 2018 βιντεοσκοπούσε στις τουαλέτες γυναικών του Τμήματος τις γυναίκες συναδέλφους του, όταν άλλαζαν ρούχα, για να φορέσουν την υπηρεσιακή τους στολή.

Ο αστυνομικός που υπηρετεί στην Αστυνομία 25 χρόνια, εκπροσωπήθηκε στο Δικαστήριο δια συνηγόρου και φέρεται να είχε τοποθετήσει το κινητό του τηλέφωνο σε σακούλα συλλογής πλαστικών καπακιών για ανακύκλωση και το είχε ανοιχτό στη λειτουργία του βίντεο για να καταγράφει τις κινήσεις των γυναικών του Τμήματος.

Η γυναίκα αστυνομικός που τον κατήγγειλε, αντιλήφθηκε το τηλέφωνο σε σακούλα, απέναντι από την πόρτα της τουαλέτας των γυναικών, διαπίστωσε ότι βρισκόταν σε λειτουργία βίντεο και είχε καταγράψει το κάτω μέρος των ποδιών της και τα παπούτσια της.

Ο κατηγορούμενος αρνείται την κατηγορία και ισχυρίζεται ότι είχε ξεχάσει το κινητό του τηλέφωνο στις τουαλέτες, ενώ ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ένας συγγενής του και ένας φίλος του.

Η εισαγγελέας έδρας πρότεινε την ενοχή του, το Δικαστήριο απέρριψε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, που πρότεινε η υπεράσπιση και τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή και η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



Οι Ρώσοι ρίχνουν πυραύλους και σε ξένα πλοία στην Μαύρη θάλασσα

 


Τρία πλοία υπό σημαία Παναμά χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ένα από τα πλοία βυθίστηκε, αναφέρει η παναμαϊκή λιμενική αρχή σε δελτίο Τύπου, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των πληρωμάτων.

Τα άλλα δύο πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή, έχοντας υποστεί ζημιές.

«Γνωρίζουμε ότι (...) τρία πλοία υπέστησαν επίθεση, χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους, αλλά τα πληρώματα είναι όλα ασφαλή, είχαμε μόνο υλικές ζημιές», ανέφερε ο Νοριέλ Αραούς, επικεφαλής της αρχής.

Τα τρία πλοία είναι τα Namura Queen, Lord Nelson και Helt, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, που δεν διευκρίνισε πότε χτυπήθηκαν, υπό ποιες συνθήκες, ούτε ποιο βυθίστηκε.

Τουλάχιστον άλλα δέκα πλοία υπό σημαία Παναμά βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον κ. Αραούς.

Στον νηογνώμονα του Παναμά είναι καταχωρισμένος ο μεγαλύτερος αριθμός πλοίων στον κόσμο –ξεπερνά τα 8.000 σκάφη–, σύμφωνα με την αρχή.



Τζο Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι «Εγκληματίας πολέμου»

 


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είναι ένας εγκληματίας πολέμου», δήλωσε εμφατικά ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, συνολικού ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων δολαρίων, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων 600 αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, 2.600 αντιτεθωρακισμένων συστημάτων Javelin, σχεδόν 40 εκατομμύρια φυσίγγια φορητών όπλων, 200 εκτοξευτές χειροβομβίδων και πυρομαχικών, 200 κυνηγετικά όπλα και 200 πολυβόλα. 

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε μια παθιασμένη ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ζητώντας περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη χώρα του και ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις για τη Ρωσία.

Όπως είπε ο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι ήταν πειστικός και συγκεκριμένος στον λόγο που έβγαλε στο Κογκρέσο. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το κουράγιο των Ουκρανών έχει εμπνεύσει όλο τον κόσμο. «Ο Πούτιν βομβαρδίζει πολυκατοικίες, νοσοκομεία, μαιευτήρια. Χτες λάβαμε πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν ομήρους εκατοντάδες γιατρούς και ασθενείς στο νοσοκομείο της Μαριούπολης. Αυτό είναι κτηνωδία.» 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Aναλυτικότερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν βλέπει τη Ρωσία να λαμβάνει μέτρα για την αποκλιμάκωση της εισβολής της στην Ουκρανία, κάτι που θα υποδηλώνει πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ είχαν κάποια εικόνα για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, είπε: «Δεν έχουμε δει καμία προσπάθεια αποκλιμάκωσης από τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Ρωσικό στρατό. Είναι δύσκολο να έχουμε διαπραγματεύσεις που θα είναι αποτελεσματικές εάν ένα μέρος συνεχίζει να κλιμακώνει». 

​Οι μάχες στην Ουκρανία μαίονται με το Κίεβο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρωσικών βομβαρδισμών.

Η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει τον αστικό ιστό του Κιέβου. Δυο πολυκατοικίες χτυπήθηκαν από ρωσικούς πυραύλους με αποτελεσμα τον τραυματισμό αμάχων. Οι εικόνες από τα φλεγόμενα κτήρια και τις επιχειρήσεις διάσωσης συγκλόνισαν τον πλανήτη. 

Ο ρωσικός κλοιός "σφίγγει" παράλληλα γύρω από την Οδησσό καθώς ο στρατός βομβαρδίζει περιοχές κοντά στην πόλη με τα ρωσικά αποβατικά να βρίσκονται "σε απόσταση αναπνοής".


ΠΗΓΗ: SKAI.GR- ΑΠΕ- REUTERS 



Μητσοτάκης : Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές


 

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολίτες για τα νέα μέτρα στήριξης

Η βαθύτερη γεωπολιτική κρίση εδώ και σχεδόν οκτώ δεκαετίες

Θέλω να απευθυνθώ στην καθεμιά και στον καθένα σας σε στιγμές που ο κόσμος μας βιώνει τη βαθύτερη γεωπολιτική του κρίση εδώ και σχεδόν οκτώ δεκαετίες.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξαναφέρνει τον πόλεμο στην Ευρώπη. Ανοίγει τον δρόμο στην αμφισβήτηση των συνόρων, στη βίαιη επιβολή του ισχυροτέρου και στο ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλά προκαλεί και μία τεράστια ενεργειακή κρίση, με πρωτοφανή κύματα ακρίβειας που απειλούν την ευημερία όλων των κοινωνιών.

Όπλο μας παραμένει η γλώσσα της αλήθειας

Όπως σε κάθε χώρα, έτσι και στην Ελλάδα, η νέα αυτή περιπέτεια έχει συνέπειες. Τις βλέπουμε στις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων και άλλων προϊόντων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η πολιτεία, απ’ το φθινόπωρο ήδη, καλύπτει μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η αναταραχή, όμως, είναι διεθνής. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να είναι, πρωτίστως, υπόθεση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.

Το τελευταίο αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς οι δυνάμεις του λαϊκισμού σε όλη την ήπειρο επιχειρούν και πάλι να διακινήσουν εύκολες και απλοϊκές απαντήσεις σε δύσκολα και σύνθετα ερωτήματα. Κρύβουν, για παράδειγμα, ότι οι ανατιμήσεις είναι εισαγόμενες, αναζητώντας εθνικές ευθύνες. Και προτείνουν λύσεις ανεφάρμοστες, που χαϊδεύουν αυτιά αλλά δένουν τα μυαλά και τα χέρια.

Απέναντι σε όλα αυτά, όπλο μας παραμένει η γλώσσα της αλήθειας. Ο ρεαλισμός και το αποτέλεσμα.

Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές

Νιώθω τις δυσκολίες γύρω μας. Την αγωνία όταν ανοίγει ο λογαριασμός ρεύματος στο σπίτι, όταν το βλέμμα κοιτά το ράφι του σούπερ μάρκετ ή τον μετρητή της βενζίνης.

Ξέρω επίσης ότι τα όσα πετύχαμε επί σχεδόν τρία χρόνια, μειώνοντας φόρους και εισφορές και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα, πολιορκούνται τώρα από την ακρίβεια. Ενώ το γεγονός πως η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες χάρη στα 43 δισεκατομμύρια κατά της πανδημίας, δεν αρκεί για να αισθανόμαστε σήμερα ασφαλείς.

Ακριβώς γι’ αυτό, μετά από πρότασή μας, η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου. Ώστε να χτυπηθεί η διεθνής κερδοσκοπία που ανατροφοδοτεί τη γεωπολιτική κρίση, προκαλώντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις.

Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές. Και οι εταιρείες με υπερκέρδη από αυτήν τη συγκυρία να αναλάβουν μερίδιο στο κόστος υπέρβασής της. Ελπίζω ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμφωνήσουμε για το θέμα.

Πρέπει να δράσουμε και σε επίπεδο εθνικό

Πρέπει να δράσουμε, ακόμα μια φορά, και σε επίπεδο εθνικό. Έτσι, αύριο το πρωί, οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν ένα τρίμηνο πρόγραμμα σημαντικών πρόσθετων ενισχύσεων.

Πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο.

Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Και, βέβαια, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Είναι μία πρωτοβουλία η οποία έρχεται σε συνέχεια των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί από το ξέσπασμα της ενεργειακής αναστάτωσης. Και για μέτρα που θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

«Μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας»

Όλες, ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει. Μία επιλογή που συγκλίνει με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας. Και που αντιμετωπίζει το παρόν χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον.

Περιλαμβάνουν, δηλαδή, αυτά που αποκαλώ «μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας». Γιατί η διεθνής αναστάτωση θα περάσει, αλλά η χώρα πρέπει να είναι δυνατή για να συνεχίσει δυναμικά την πορεία της.

Ακούω, βέβαια, από τώρα τις κραυγές της αντιπολίτευσης για «ψίχουλα» και «κοινωνική αναλγησία». Αλλά σας βεβαιώνω ότι πρώτος εγώ θα αποφάσιζα ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης αν ήμουν σίγουρος ότι αυτό δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Όμως, δυστυχώς, η πατρίδα μας δεν έχει ακόμα πλήρως συνέλθει από τη 10ετή οικονομική κρίση. Δεν φτάσαμε ακόμα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και πάντα οι κερδοσκόποι θα καραδοκούν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας.

Καθώς, λοιπόν, οι εποχές που έρχονται είναι αχαρτογράφητες, δεν πρόκειται, για να φανώ προσωρινά ευχάριστος, να υπονομεύσω την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Έχουμε κάνει πολλές θυσίες για να ξανακυλήσουμε πίσω.

Πάντα δίπλα στον πολίτη

Η υπόσχεσή μου να βρίσκομαι πάντα δίπλα στον πολίτη ισχύει όσο ποτέ, χωρίς να κρύβω τα εμπόδια.

Δίνοντας, όμως, και κατευθύνσεις για να τα ξεπεράσουμε, όπως το κάναμε πολλές φορές. Από το μεταναστευτικό και τις εθνικές προκλήσεις, μέχρι τη μάχη της υγείας και την οικονομική ανάταξη. Έτσι θα γίνει και σήμερα. Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά έχουμε τη σωστή πυξίδα για να φτάσουμε στον προορισμό μας, να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή, η χώρα πρωταγωνιστεί ώστε να ξεπεραστούν παλαιά δόγματα και να χτιστεί η Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης.

Στη διεθνή σκακιέρα είμαστε με το μέρος της Ειρήνης, του Διεθνούς Δικαίου και της Δύσης. Πιστοί στις απαιτήσεις των συμμαχιών μας αλλά κι απαιτητικοί προς τους συμμάχους μας. Κάτι που αφορά και τα εθνικά θέματα, όπου νομίζω ότι η στάση των περισσότερων δυνάμεων είναι κοινή, όπως διαπίστωσα συνομιλώντας και με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Τέλος, διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει:

Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος.

Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών.

Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις.

Η κρίση στην Ουκρανία να σημάνει την νίκη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας

Κλείνω με την κοινή προσδοκία αυτή η παγκόσμια τρικυμία να είναι παροδική. Η υπέρβασή της, όμως, θα έχει μόνιμα θετικά αποτελέσματα. Και αυτά θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

Η κρίση στην Ουκρανία να σημάνει την νίκη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Οι δυσκολίες που βιώνει η Ευρώπη να την οπλίσουν με τόλμη και ισχύ. Ενώ για την Ελλάδα και αυτή η δοκιμασία να γίνει ξανά μία ακόμη ευκαιρία να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να γίνουμε καλύτεροι.




Οι εκτελεστές του δικτάτορα Πούτιν βομβάρδισαν καταφύγιο αμάχων και αυτοκινητοπομπή

 


Σε βομβαρδισμό θεάτρου, όπου έβρισκαν καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι, προχώρησαν οι Ρώσοι εκτελεστές του δικτάτορα Πούτιν, το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε στο BBC ότι υπολογίζει πως εκεί βρίσκονταν έως και 1.200 άτομα. Ο αριθμός των αθώων θυμάτων από την δολοφονική επίθεση είναι ακόμη άγνωστος.

Από τα χτυπήματα των τελευταίων ημέρων φαίνεται ότι ο μόνος στόχος του ρωσικού στρατού είναι η γενοκτονία του ουκρανικού λαού. 

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και για την επίθεση με οβίδες πυροβολικού κατά αυτοκινητοπομπής με αμάχους που εγκατέλειπαν νωρίτερα σήμερα τη Μαριούπολη με προορισμό τη Ζαπορίζια.

Από την δολοφονική επίθεση των εκτελεστών του δικτάτορα Πούτιν, υπήρξαν πέντε τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν και νεκροί.




Νέα Δημοκρατία: Διεξαγωγή Προσυνεδρίων και Προσυνεδριακών Συζητήσεων


 

Ενόψει του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στις 6, 7 και 8 Μαΐου στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν δύο προσυνέδρια:

Το Σάββατο 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη με θεματικές ενότητες: Α) Καθημερινότητα πολιτών, Μειώσεις Φόρων, Επενδύσεις και Νέες Δουλειές. Β) Τα μεγάλα έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της χώρας.

Το Σάββατο 16 Απριλίου στο Ηράκλειο Κρήτης με θεματικές ενότητες: Α) Τουρισμός και Ναυτιλία. Β) Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν και τρεις προσυνεδριακές συζητήσεις εντός Αττικής:

Στις 29 Μαρτίου στο Αιγάλεω με θέμα τις Μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Στις 11 Απριλίου στο Χαλάνδρι με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση - Κράτος φιλικό προς τους πολίτες».

Στις 18 Απριλίου στη Νίκαια με θέμα «Κοινωνική Πολιτική & Ισότητα».

Μετά το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο διάλογος με τα μέλη και τις Οργανώσεις του κόμματος θα συνεχιστεί με τη διοργάνωση μετασυνεδριακών συζητήσεων σε όλη την χώρα.




Οι λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση


 

Δόθηκε χθες Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με το νομοσχέδιο γίνεται επανεκκίνηση του ΟΑΕΔ -και γι’ αυτό μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης- σηματοδοτείται το τέλος μιας περιόδου και η έναρξη μιας νέας, αντιμετωπίζονται φαινόμενα κατάχρησης που έχουν εντοπιστεί  και καταβάλλεται συνολική προσπάθεια για την ενίσχυση της απασχόλησης.  Στο κεφάλαιο με τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», περιλαμβάνονται:

Το πλαίσιο υλοποίησης της δράσης για παροχή χρηματοδότησης -με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης- σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων στις εγκαταστάσεις τους

Αντικείμενο είναι η χρηματοδότηση 120 επιχειρήσεων συνολικά για την δημιουργία και τον εξοπλισμό των χωρών φύλαξης βρεφών και νηπίων (ηλικίας από έξι μηνών έως 2 ετών και 6 μηνών) εντός των εγκαταστάσεων όπου ασκούν τη δραστηριότητά τους, καθώς και για τη στελέχωση του χώρου με έως 2 βρεφονηπιοκόμους/βοηθούς βρεφονηπιοκόμων ή επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων, για χρονικό διάστημα 24 μηνών.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι οι γονείς βρεφών ή νηπίων που απασχολούνται στην εγκατάσταση όπου δημιουργείται ο χώρος φύλαξης. Σκοπός του χώρου είναι η καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, ημερήσια διατροφή, δημιουργική απασχόληση των βρεφών και νηπίων κατά τον χρόνο εργασίας του γονέα.

Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση διατήρησης του χώρου και των θέσεων του προσωπικού για άλλους 24 μήνες μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης.

Στόχος της δράσης είναι η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής συμπληρωματικών υπηρεσιών φροντίδας βρεφών και νηπίων και της δημιουργίας φιλικότερων για τους νέους γονείς -και ιδίως για τις γυναίκες- εργασιακών χώρων. Με δεδομένο ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις αναφέρονται ως ο κύριος λόγος αδράνειας από το 20% των αδρανών γυναικών της ηλικιακής κατηγορίας 25-49 ετών, η αύξηση της διαθεσιμότητας υπηρεσιών παιδικής φροντίδας θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών. Την ίδια στόχευση έχει και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», η πιλοτική λειτουργία του οποίου ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η επίλυση θεμάτων για τη διασφάλιση της συνέχειας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) παιδιών ΑμεΑ που έχουν ενταχθεί στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής περιόδου 2021-2022» και των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), καθώς και για την προστασία των θέσεων εργαζομένων που απασχολούνται στις δομές αυτές.

Η διευκόλυνση της αποτελεσματικής λειτουργίας της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), με στόχο να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση κατά την ανάληψη αρμοδιοτήτων από τα μόνιμα όργανα διοίκησης του Ταμείου.

Η ενδυνάμωση του θεσμικού πλαίσιου λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), με την ενίσχυση των διατάξεων για την επιβολή κυρώσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς και για την προληπτική εποπτεία της σε αυτά.

Η δυνατότητα στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να προχωρήσει σε ψηφιακή απονομή και των μερισμάτων στους δημοσίους υπαλλήλους, προχωρώντας στην ανάπτυξη των απαιτούμενων μηχανογραφικών εφαρμογών.




Αυξάνονται οι φορείς που αντλούν αυτόματα τη φορολογική ενημερότητα για πληρωμές από το Δημόσιο

 



Σημαντική διευκόλυνση στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων επιφέρει η υπηρεσία για την αυτόματη άντληση της φορολογικής ενημερότητας για προμηθευτές του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα στην υπηρεσία «Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας», εντάσσονται όλο και περισσότεροι φορείς, απαλλάσσοντας τους συναλλασσόμενους με το Δημόσιο από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα προκειμένου να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του πολίτη ή της υπηρεσίας.

Ειδικότερα, οι φορείς του Δημοσίου που λαμβάνουν μέσω διαλειτουργικότητας το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας ανέρχονται πλέον σε 69, από 36 που ήταν το 2020. Με τον τρόπο αυτό, μέσα στο 2021 διατέθηκαν αυτοματοποιημένα περισσότερες από 340.000 φορολογικές ενημερότητες, απαλλάσσοντας τους προμηθευτές του Δημοσίου (πολίτες και επιχειρήσεις) από αντίστοιχο αριθμό επισκέψεων.

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2020 με τη Βουλή των Ελλήνων να γίνεται ο πρώτος φορέας που την αξιοποιεί, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους ακολούθησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Η λίστα των φορέων που αξιοποιούν τη συγκεκριμένη διαδικτυακή υπηρεσία επεκτείνεται διαρκώς με την προσθήκη νέων. Ενδεικτικά, ορισμένοι από τους φορείς που προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι οι εξής:


Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων/ Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο»

Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος



Στη Βουλή ο νέος ΕΝΦΙΑ


 

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον νέο ΕΝΦΙΑ που ισχύσει από εφέτος και περιέχει σειρά αλλαγών:

Ο συνολικός φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 354 εκατ. ευρώ και οι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους, θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν το 2021.

Το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι. Οι μόνο που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο, είναι το 6% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή περίπου 375.000. Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500 φορολογούμενοι θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώσουν περισσότερα και θα είναι ανάλογα με τη ζώνη που είναι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Ο νέος φόρος θα πληρωθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Επίσης στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται νέες κλίμακες, με μειωμένους συντελεστές, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 3.000 ευρώ, προβλέπεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο, ενώ επίσης υπάρχουν και αλλαγές στην κλίμακα των εκπτώσεων.