Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ

 


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον επικεφαλής της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Νουρ Σαμς.

Στην Τούλκαρεμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Αεροσκάφος έπληξε την περιοχή της Τούλκαρεμ και εξουδετέρωσε τον Μοχάμεντ Αμπντουλά, επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου Ισλαμικού Τζιχάντ στον Νουρ Σαμς, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο στρατός, προσθέτοντας ότι σκότωσε ακόμη έναν μαχητή.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ δραστηριοποιείται στους καταυλισμούς προσφύγων

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμπντουλά ήταν διάδοχος του Μοχάμεντ Τζαμπέρ, γνωστού ως “Αμπού Σουζάα”, ο οποίος σκοτώθηκε στις 29 Αυγούστου σε ισραηλινή επιδρομή εναντίον του καταυλισμού Νουρ Σαμς.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, ένα ισλαμιστικό κίνημα που δραστηριοποιείται στους καταυλισμούς προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία. Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τον Μοχάμεντ Αμπντουλά ότι “εμπλέκεται σε πολλές επιθέσεις στην περιοχή”.

Στον Νουρ Σαμς τα ένοπλα παρακλάδια διάφορων παλαιστινιακών κινημάτων ανακοινώνουν συχνά ότι χάνουν μαχητές τους είτε σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες είτε σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Στον καταυλισμό αυτόν στοιβάζονται περισσότεροι από 13.000 Παλαιστίνιοι σε μια περιοχή 0,21 τετραγωνικού χιλιομέτρου. Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε το 1952 για να υποδεχθεί Παλαιστίνιους που έφυγαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τα περίχωρα της Χάιφα μετά την ίδρυση του Ισραήλ.


ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ο Χαρδαλιάς "τελείωσε" και άλλους 6 επίορκους υπαλλήλους από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής

 


Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν "μασάει" και προχώρησε στην άμεση απομάκρυνση έξι υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών, οι οποίοι καταδικάστηκαν αμετάκλητα για μια σειρά από βαρύτατα αδικήματα.

Από σύσταση εγκληματικής οργάνωσης μέχρι δωροδοκίες και παραβάσεις καθήκοντος περιλάμβανε το «παλμαρέ» των συγκεκριμένων υπαλλήλων.

Η υπόθεση έρχεται από το 2019, ωστόσο μετά τη σχετική απόφαση εις βάρος τους να εκδίδεται και από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε στην οριστική απομάκρυνσή τους.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Νίκος Χαρδαλιάς, είχε μετακινήσει 27 στελέχη, με πολλούς από αυτούς να βαραίνονται με πειθαρχικά ή ακόμα και ποινικά παραπτώματα. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει τότε αίσθηση, αφού επρόκειτο για διευθυντές και τμηματάρχες, δείχνοντας ότι ο Περιφερειάρχης λειτουργεί σωστά και δεν ανέχεται την διαφθορά.

Με την προώθηση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών Μεταφορών ουσιαστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς δηλώνει «φακελάκια τέλος», ώστε οι πολίτες να μην χρειάζονται «παράθυρα» και γνωριμίες για να κλείσουν ένα ραντεβού ή να δώσουν εξετάσεις για δίπλωμα. Όλα γίνονται με ένα κλικ, βάζοντας τέλος στις άνομες συναλλαγές.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της UEFA Aleksander Čeferin, τον Πρόεδρο της CAF Patrice Motsepe, τον Πρόεδρο της ECA Nasser Al-Khelaifi και τον Γενικό Γραμματέα της UEFA Θεόδωρο Θεοδωρίδη

 


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της UEFA Aleksander Čeferin, τον Πρόεδρο της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CAF) Patrice Motsepe, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματικών Ομάδων Ποδοσφαίρου (ECA) Nasser Al-Khelaifi και τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα με αφορμή την 31η Γενική Συνέλευση της ECA.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα μέτρα που έχει υλοποιήσει η Ελλάδα για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, όπως η ψηφιακή ταυτοποίηση του κατόχου ενός εισιτηρίου, η συστηματική επιτήρηση ζωνών εντός των γηπέδων με κάμερες και η αυτόματη επιβολή συγκεκριμένων ποινών σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.

Τονίστηκε ότι η συμπεριφορά των φιλάθλων είναι πλέον εφάμιλλη των μεγάλων ευρωπαϊκών γηπέδων, ενώ παράλληλα έχει βελτιωθεί ουσιαστικά η ποιότητα των ελληνικών πρωταθλημάτων και το επίπεδο του ανταγωνισμού.

Ο Aleksander Čeferin συνεχάρη την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει πετύχει.

Εξετάστηκαν επίσης οι βέλτιστες πρακτικές για την καλλιέργεια και την ανάδειξη νέων αθλητών καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας με αφρικανικούς συλλόγους σε αυτό το πεδίο.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την οδύνη και τη θλίψη τους για τον θάνατο του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και διεθνούς Τζορτζ Μπάλντοκ.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.



Συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στην Πάφο

 



O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής MED9 στην Πάφο, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού θεσμικού κύκλου, με έμφαση στα ζητήματα του μεταναστευτικού και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.



Πατέρας έστειλε άλλο πατέρα στο νοσοκομείο επειδή το σχολείο του είπε να έρχεται το παιδί του στην ώρα του


 

Και έπειτα αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά γίνονται βίαια!! Φυσικά και όλα προέρχονται από τον τρόπο που μεγαλώνει ένα παιδί, και το πόσο σωστά πρότυπα έχουν τα παιδιά από τους γονείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost.gr, ένας 43χρονος πατέρας δέχτηκε επίθεση από άλλο πατέρα, μέσα στο πραύλιο του σχολικού συγκροτήματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, η ιατροδικαστική εξέταση, που του έγινε, έδειξε 27 επιβεβαιωμένα χτυπήματα, στο κεφάλι, στο πρόσωπο, τη γνάθο και το σώμα του, ενώ έφερε γρατζουνιές στο πρόσωπο και το σώμα, δείχνοντας το μένος του πατέρα, και το πρότυπο που έχει το παιδί που μεγαλώνει μαζί του.

Το συμβάν, σύμφωνα με την καταγγελία και τη μήνυση που κατατέθηκε, ξεκίνησε όταν η διευθύντρια του σχολείου, ζήτησε από τα παιδιά το αυτονόητο, να μην καθυστερούν κατά την προσέλευση τους στο σχολείο, γιατί η πόρτα πρέπει να κλείνει στις 8.15 πμ.

Τότε ο 42χρονος που είναι κακό πρότυπο για τα παιδιά, μετά από μία έντονη στιχομυθία με τη διευθύντρια, ζήτησε να πάρει το παιδί του και να φύγει, επειδή του είπαν να πηγαίνει στην ώρα του. Όταν εκείνη του ζήτησε να αποχωρήσει, αντέδρασε. Ο 43χρονος πατέρας, άλλου παιδιού, μπήκε στη μέση για να ηρεμίσει τα πνεύματα.

Ο δράστης του επεισοδίου και κακό πρότυπο για τα παιδιά που σημαίνει ότι δεν πρέπει να περνάει ούτε έξω από σχολείο, του ζήτησε να κάνει στην άκρη. Οταν εκείνος αρνήθηκε, άρχισε να τον γρονθοκοπεί, συνεχίζοντας το ξύλο, ακόμη κι όταν το θύμα είχε πέσει κάτω στο έδαφος, δείχνοντας με την συμπεριφορά του ότι πρόκειται για επικίνδυνο κακοποιό.

Ο 43χρονος, σύμφωνα με την καταγγελία, κάλεσε την Αστυνομία, ωστόσο ο δράστης και τζάμπα μάγκας είχε εξαφανιστεί, και αναζητείται, για τέτοιο "άντρα" μιλάμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος του δράστη έχει σχηματιστεί δικογραφία για πρόκληση σωματικών βλαβών με τους αστυνομικούς να τον αναζητούν, και είναι θέμα χρόνου να συλληφθεί αν και η Κρήτη δεν μας έχει συνηθίσει σε άμεσες συλλήψεις.




Παπαστεργίου : Η Ελλάδα αποκτά σμήνος μικροδορυφόρων για την παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών


 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε ποια είναι τα χαρακτηριστικά των μικροδορυφόρων 

Η χώρα μας αποκτά ένα ακόμη παράθυρο στο διάστημα μέσω του νέου σμήνους μικροδορυφόρων που αναμένεται να εκτοξευτούν μετά το 2025.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε αποκλειστικά στα Eco News και την Κορίνα Γεωργίου, εξηγώντας ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και γιατί καθιστούν την Ελλάδα πιο αυτόνομη στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών που αφορούν στην πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση κρίσεων. 





Την ξεφτίλα του ΚΚΕ φαντάρου που πρόσβαλε το εθνόσημο την συνεχίζει ο καταδικασμένος Νίκος Παππάς

 


Το ατόπημα του φαντάρου που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, και εμφανίστηκε με την στολή και το εθνόσημο για να κάνει δηλώσεις υπέρ των τρομοκρατών και κατά συμμαχικού κράτους, προσβάλλοντας την Ελλάδα, συνεχίζει με τις πράξεις του ο καταδικασμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Την έντονη δυσαρέσκεια της Κουμουνδούρου μετέφερε στον Πέτρο Παππά, ο καταδικασμένος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες σήμερα το πρωί στη Βουλή, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται «εκτός πλαισίου», με αποκορύφωμα τη δημόσια ρητορική ένστολου στρατιώτη που ξεφτίλισε την χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ο καταδικασμένος σε δύο χρόνια με αναστολή Νίκος Παππάς τον επέπληξε για τις δηλώσεις «εκτός γραμμής του κόμματος» που έχει κάνει κατά καιρούς, προειδοποιώντας τον και ζητώντας του να προχωρήσει άμεσα σε δήλωση που θα ξεκαθαρίζει ότι τον δεσμεύουν οι θέσεις του κόμματος για τους στρατευμένους. Οι ίδιες πηγές ερμηνεύουν την συνάντηση αυτή ως «πορτοκαλί κάρτα» προς τον βουλευτή, με το ενδεχόμενο της διαγραφής να είναι στο τραπέζι, αν ο βουλευτής δεν ανασκευάσει άμεσα, δείχνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να είναι ένα προκλητικό κόμμα που λειτουργεί ξεφτιλίζοντας την Ελλάδα.




Χειροπέδες σε υποδιευθυντή ΔΟΥ, εφοριακούς και λογιστή στην Κέρκυρα

 



Τακτοποιούσαν με το αζημίωτο οφειλές, έκρυβαν οφειλές, έκαναν εκβιασμούς.

Τέλος στη δράση κυκλώματος εφοριακών στην Κέρκυρα έβαλε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε 4 συλλήψεις εφοριακών και ενός λογιστή για υποθέσεις διαφθοράς.

Η αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και η Αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 4 συλλήψεις εφοριακών (ενός υποδιευθυντή, δύο ελεγκτών και ενός υπαλλήλου της ΔΟΥ) και ενός λογιστή. 

Παράλληλα, πραγματοποιούνται ήδη κατ' οίκον έρευνες.

Η έρευνα ήταν πολύμηνη και ξεκίνησε μετά από καταγγελίες φορολογουμένων οι οποίοι -όπως φαίνεται να έχουν αναφέρει- είχαν πέσει θύματα εκβιασμού από το κύκλωμα των εφοριακών προκειμένου να κλείσουν υποθέσεις τους.

Η δικογραφία που σχηματίζεται είναι ήδη πολυσέλιδη και το μεσημέρι οι τέσσερις συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Κέρκυρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο λογιστής που έχει συλληφθεί εκτελούσε χρέη μεσάζοντα για τη σπείρα, η οποία δρούσε για τουλάχιστον 4 μήνες. Ήταν αυτός που εντόπιζε καταστηματάρχες με ανοιχτές υποθέσεις στην Εφορία και στη συνέχεια το κύκλωμα τους εκβίαζε ζητώντας τους να τους καταβάλουν χρήματα. Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να εκβιάζαν τους φορολογούμενους -θύματά τους πως θα χρειαστεί να τους καταβάλουν «γρηγορόσημο» προκειμένου οι ελεγκτές να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην προχωρήσουν σε ελέγχους. Παράλληλα, οι δράστες, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να έλεγαν σε κάποια από τα θύματά τους ότι αν θέλουν επιστροφή φόρου νωρίτερα, θα πρέπει να τους δώσουν χρήματα.

Από τα έως τώρα στοιχεία φαίνεται πως έχουν ταυτοποιηθεί 10 περιπτώσεις, ενώ «εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας υποδιευθυντής της ΔΟΥ. Μάλιστα, δύο θύματα φέρονται να έχουν επιβεβαιώσει την προσέγγιση από το κύκλωμα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να έχουν καταγραφή με εικόνα και ήχο, παρά τα μέτρα προφύλαξης που έπαιρναν.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από έρευνα της ΑΑΔΕ, η οποία, σε συνεργασία με το σώμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ερεύνησε για μεγάλο διάστημα σαρώνοντας συναλλαγές, λογαριασμούς αλλά και κλειστές υποθέσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την υπόθεση με τους εφοριακούς στην Κέρκυρα:

«Όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από

μερικούς μήνες, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε όποια φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα.

Ας το καταλάβουν όλοι: Οι φορολογούμενοι έχουν την απαίτηση από εμάς να

είμαστε δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Ακόμα όμως περισσότερο δεν ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς. Κάνουμε κάθε μέρα ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτή την εύλογη απαίτησή τους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά!».

Για την υπόθεση της Κέρκυρας η ΑΑΔΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το έχουμε πει και το εννοούμε: δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς. Επί της αρχής, αλλά και στην πράξη. Γι' αυτό και, μόλις υπέπεσαν στην αντίληψή μας πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος διαφθοράς, ζητήσαμε αμέσως τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο μόνος δρόμος κάθε φορά που εντοπίζουμε ενδείξεις διαφθοράς. Ουδείς είναι υπεράνω του όρκου που έχει δώσει να υπηρετεί τον νόμο και το δημόσιο συμφέρον».



Η ΟΛΜΕ αποφάσισε αποχή από τις σχολικές εκδρομές για τους επόμενους 2 μήνες

 



Προειδοποιητική αποχή από τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές για τους επόμενους δύο μήνες αποφάσισε η ΟΛΜΕ, προκειμένου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Παιδείας να επιλύσει προβλήματα που προκύπτουν στο περιθώριο της πραγματοποίησής τους εκφράζοντας παράλληλα έντονη ανησυχία για την ολοένα κι αυξανόμενο φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων.

Την επίλυση προβλημάτων και συγκεκριμένα «την έλλειψη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που να διέπει τις εκδρομές και την άδικη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών», επισημαίνει χαρακτηριστικά με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, στην πρόσφατη σύγκλισή της μαζί με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

Εν συνεχεία επισημαίνει «την εντονότατη ανησυχία της για τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας από γονείς και μαθητές σε βάρος των εκπαιδευτικών. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει.Επιπροσθέτως, κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών καταγράφεται το φαινόμενο να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς των μαθητών. Άμεση συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς μερίδας μαθητών, είναι η παντελώς άδικη μεταχείριση των καθηγητών από την πολιτεία. Πάμπολλοι συνάδελφοι έχουν συλληφθεί από την αστυνομία και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια με την κατηγορία της πλημμελούς άσκησης εποπτείας ανηλίκων ή έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη».

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν «τη θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που να αφορά τις σχολικές εκδρομές, τη νομική προστασία των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης και την αποζημίωση εκτός έδρας για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς».

Τέλος, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προειδοποιητική αποχή από τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές (εκτός προγραμμάτων) για τους επόμενους δύο μήνες, προσδοκώντας να ανταποκριθεί το Υπουργείο Παιδείας για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων.



Ελεύθεροι δύο εκ των πέντε συλληφθέντων για τα επεισόδια στο ΑΠΘ -Στον εισαγγελέα οι άλλοι τρεις

 



Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο από τους πέντε συλληφθέντες για τα επεισόδια που έγιναν χθες με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, ενώ οι άλλοι τρεις θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του thesstoday.gr, για αυτό τον λόγο υπάρχει κάλεσμα διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στα δικαστήρια στις 10:00 από ομάδα ατόμων για τους τρεις συλληφθέντες.

Σύμφωνα με το TyposThes φοιτητές κινήθηκαν χθες προς την παλιά Φιλοσοφική όπου βρισκόταν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας. Αν και αρχικά ο Πρύτανης επιχείρησε να μιλήσει με τους φοιτητές, η κατάσταση φέρεται να ξέφυγε και ακολούθησαν ύβρεις εις βάρος του και λεκτική αντιπαράθεση, ενώ δεν του επέτρεπαν να αποχωρήσει με ασφάλεια και έτσι ειδοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ.

Ακολούθησε επέμβαση δυνάμεων ΟΠΚΕ και από διμοιρίες των ΜΑΤ εντός του κτιρίου της παλιάς Φιλοσοφικής και οι φοιτητές οι τελικά απομακρύνθηκαν από το σημείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγιναν και 5 συλλήψεις. 

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.





Ομπάμα για Τράμπ : «Είναι ένας γέρος που νοιάζεται μόνο για το εγώ του»


 

Με μια παθιασμένη ομιλία στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια ξεκίνησε ο Μπαράκ Ομπάμα την εκστρατεία του υπέρ της Κάμαλα Χάρις εξαπολύοντας σφοδρή κριτική κατά του Ντόναλντ Τραμπ και καλώντας τους μαύρους ψηφοφόρους να στηρίξουν την Δημοκρατική προεδρική υποψήφια συγκρίνοντας τις αξίες της με εκείνες του αντιπάλου της.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτός ο άνθρωπος σκέφτεται κάποιον άλλο πέρα από τον εαυτό του», είπε ο Ομπάμα για τον άνθρωπο που τον διαδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τονίζοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιος μπορεί να νομίζει ότι ο Τραμπ θέλει να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Είναι ένας «78χρονος δισεκατομμυριούχος, που δεν σταμάτησε να γκρινιάζει για τα προβλήματά του», είπε.

Αν και πέρασαν οκτώ χρόνια αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα παραμένει το «βαρύ πυροβολικό» των Δημοκρατικών ως προς την ενεργοποίηση της εκλογικής τους βάσης.

Το κοινό στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια – μιας από τις πολιτείες-κλειδιά στην εκλογική μάχη της 5ης Νοεμβρίου – τον υποδέχθηκε με επευφημίες και χειροκροτήματα και εκείνος έπλεξε το εγκώμιο της Χάρις και εξαπέλυσε ειρωνικά βέλη κατά του Τραμπ περιγράφοντας τις αναρτήσεις του με κεφαλαία γράμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις «κραυγές του και την οργή για τρελές θεωρίες συνωμοσίας. Οι δίωρες ομιλίες, τα μπερδεμένα λόγια του — είναι σαν τον Φιντέλ Κάστρο. Δεν σταματάει. Προσπαθεί συνέχεια να σας πουλήσει πράγματα. Ποιος το κάνει αυτό;», είπε γελώντας και α απαρίθμησε μερικά από τα προϊόντα που προσπάθησε να πουλήσει ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της τρίτης εκστρατείας του για το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ , όπως τα sneakers των 399 δολαρίων, ένα ρολόι 100.000 δολαρίων και η Βίβλος «God Bless the USA» των 59,99 δολαρίων.

«Θέλει να αγοράσετε τον λόγο του Θεού σε έκδοση Ντόναλντ Τραμπ. Έβαλε το όνομά του εκεί πέρα δίπλα στους ευαγγελιστές Ματθαίο και Λουκά», είπε ξεκαρδισμένος στα γέλια.

Σε κάποια αποστροφή του λόγου του ο Ομπάμα αστειεύτηκε επίσης ότι ο Τραμπ δεν άλλαξε ποτέ πάνα ενός από τα παιδιά του στη ζωή του.

«Θυμάμαι που αγόραζα πάνες. Νομίζετε ότι άλλαξε ποτέ πάνα ο Ντόναλντ Τραμπ;»


-«Τις δικές του»!, φώναξε κάποιος από το ακροατήριο.


-«Παραλίγο να το πω κι εγώ αυτό, αλλά αποφάσισα ότι δεν πρέπει», απάντησε ο Ομπάμα.

Λίγο πριν την ομιλία του στο Πίτσμπεργκ ο Ομπάμα βρέθηκε σε ένα προεκλογικό κέντρο της Χάρις, όπου τα έψαλε στους μαύρους ψηφοφόρους που δεν δείχνουν ενθουσιασμό για την υποψηφιότητα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, βάσει αναφορών που λαμβάνω από το προεκλογικό επιτελείο κι από κοινότητες, είναι ότι δεν έχουμε ακόμη δει τα επίπεδα της ενέργειας και της προσέλευσης σε όλες τις γειτονιές και κοινότητες που βλέπαμε όταν εγώ ήμουν υποψήφιος», είπε ο Ομπάμα και ρώτησε τους μαύρους ψηφοφόρους πώς μπορεί να αμφισβητούν την υποστήριξη της Χάρις έναντι του Τραμπ.

«Σκέφτεστε την αποχή; Και βρίσκετε κάθε είδους δικαιολογίες. Έχω πρόβλημα με αυτό. Γιατί με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως δεν σας αρέσει η ιδέα μιας γυναίκας προέδρου και βρίσκετε άλλες εναλλακτικές».




Ο Λιάγκας δυσκολεύτηκε να χωρέσει μέσα στην ανάρτηση του την λέξη συγνώμη για την χυδαιότητα του ρεπορτάζ

 


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Λιάγκας προκαλεί και ξεφτιλίζεται προσωπικά για θέμα της εκπομπής του, και δεν είναι τυχαίο το ότι δεν είναι καθόλου αγαπητός στο περιβάλλον της τηλεόρασης.

Το χθεσινό "ρεπορτάζ" της εκπομπής «Πρωινό» στην οποία ο αντρόπιαστος Γιώργος Λιάγκας παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία του ακινήτου, (ενοίκιο, θέα, χώρους διαμερίσματος, και μόνο κοινόχρηστα δεν είπε), όπου πέθανε ο Τζορτζ Μπάλντοκ, προκάλεσε έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο παρουσιαστής της πρωινής εκπομπής του ANT1, σε story που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, έγραψε ότι οι λεπτομερείς αναλύσεις για το σπίτι του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή ήταν αχρείαστες, αναγνώρισε το λάθος του κι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη, δηλώνοντας ότι κατανοεί τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αλλά χωρίς να ζητήσει ένα συγνώμη απο τους συγγενείς του ποδοσφαιριστή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Λιάγκας έγραψε χωρίς να ζητάει συγνώμη: «Μπροστά στον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, συντριβόμαστε όλοι. Οι υπερβολικές αναλύσεις του ρεπορτάζ, για στοιχεία που αφορούσαν στο σπίτι ήταν τελείως περιττές. Αντιλαμβάνομαι το λάθος, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και κατανοώ απόλυτα τις αντιδράσεις».





Οι Κασσελίστας θέλουν να σαμποτάρουν την κεντρική επιτροπή


 

Η διακίνηση γραπτού μηνύματος, το οποίο «έδειχνε» τους «Κασσελίστας» να απεργάζονται σενάρια ματαίωσης της απαρτίας, με σκοπό να μπλοκάρουν την αποπομπή Κασσελάκη στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή, εξόργισε περισσότερο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του sms, υποστηρικτές του έκπτωτου Προέδρου καλούνταν έξω από ξενοδοχείο που θα συνεδριάσει το καθοδηγητικό όργανο αύριο, τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στους «Κασσελίστας», δεν θα παραλάμβαναν τις κάρτες τους, επιχειρώντας να μην υπάρξει απαρτία στο καθοδηγητικό όργανο και παραμένοντας εκτός της αίθουσας, όπου θα πραγματοποιείται η συνεδρίαση, με τον Στέφανο Κασσελάκη να παρεμβαίνει τελικά δήθεν και με στημένη ανάρτησή, καταγγέλλοντας «προβοκάτσια».



«Οι υποστηρικτές του απειλούν και οργανώνονται, αλλά ο Κασσελάκης τάχα καταδικάζει και μιλάει για προβοκάτσιες. Οι υποστηρικτές του τρομοκρατούν τα μέλη της ΚΕ, αλλά ο Κασσελάκης κόπτεται δήθεν για την ελεύθερη βούληση των μελών της ΚΕ, αυτών που επίσης ο ίδιος είχε αποκαλέσει κουκουλοφόρους» σχολίαζαν, κατόπιν αυτών, στελέχη προσκείμενα στην πλειοψηφία, κάνοντας λόγο για «κλασικές τραμπικές μεθόδους που δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο».

Εν τω μεταξύ, «τα κομματικά ζητήματα δεν λύνονται με εξώδικα, γινόμαστε τσίρκο» παρατήρησε χθες ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης, ενώ «ο Κασσελάκης θα χάσει. Όσοι είναι υποψήφιοι έχουν διατυπώσεις πολιτικές θέσεις, ο κ. Κασσελάκης δίνει τη μάχη της ψαροταβέρνας. Έχει κάνει μια ομάδα περιφερόμενων και θα μας πει για το πόσο ακριβή είναι η ταραμοσαλάτα και το τσίπουρο. Δηλαδή εικόνα» υποστήριξε χθες ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, παρατηρώντας ακόμη πως «εμείς θέλουμε πολιτική διαδικασία στο συνέδριο, να μπούμε σε πολιτικές ουσίας και στη συνέχεια να εκλέξουμε πρόεδρο που να τα εκφράζει αυτά. Δεν θέλουμε παρουσιαστή στο κόμμα μας».



Στους 15 οι νεκροί απο τον Τυφώνα Μίλτον

 


Ο τυφώνας Μίλτον έχει αφήσει μέχρι στιγμής 15 νεκρούς και πολλές καταστροφές.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άνθρωποι στην κομητεία Σεντ Λούσι, 4 στην Βολούσια, 2 στην Πινέλλας και από ένας στις Σίτρους, Χίλσμπορο και Πολκ.




Περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ τουλάχιστον 1000 άνθρωποι και 105 ζώα διασώθηκαν στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Τελευταία διάσωση αφορούσε έναν άνδρα που βρισκόταν πάνω σε έναν καταψύκτη που επέπλεε σε απόσταση περίπου 50 χλμ από την ακτή.

«Αυτός ο άνδρας επέζησε σε ένα εφιαλτικό σενάριο ακόμη και για τον πιο έμπειρο ναυτικό», δήλωσε ο υποπλοίαρχος Dana Grady, της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

«Επέζησε χάρη στο σωσίβιο, τον ραδιοφάρο εντοπισμού θέσης έκτακτης ανάγκης και ένα ψυγείο».




2-1 η Εθνική μας την Εθνική Αγγλίας μέσα στο Γουέμπλεϊ - Αφιερωμένη η νίκη στον Τζορτζ Μπάλντοκ

 


Η Εθνική μας έγραψε ιστορία στο «Γουέμπλεϊ» με την αφιερωμένη στον Τζορτζ Μπάλντοκ,νίκη  στις καθυστερήσεις 2-1 επί της Εθνική Αγγλίας.

Ειδικότερα, με τον Βαγγέλη Παυλίδη να σκοράρει στο 94' η "γαλανόλευκη" κέρδισε με 2-1 την Αγγλία και παρέμεινε στην κορυφή του ομίλου, έχοντας το απόλυτο μετά από τρεις αγωνιστικές. 

ΓΚΟΛ: 87′ Μπέλιγχαμ / 49′, 94′ Παυλίδης

Κίτρινες: 45′ + 1′ Σάκα, 53′ Ράις / 6′ Κουλιεράκης, 71′ Κουρμπέλης, 90′ + 1 Παυλίδης, 90′ + 2′ Πέλκας

ΑΓΓΛΙΑ (Λι Κάρσλεϊ): Πίκφορντ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Στόουνς, Κόλγουιλ, Λιούις, Ράις, Πάλμερ, Φόντεν (72′ Σολάνκε), Μπέλιγχαμ, Σάκα (52′ Μαντουέκε), Γκόρντον (60′ Γουότκινς)

ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Γιαννούλης, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Ρότα, Σιώπης (66′ Ζαφείρης), Κουρμπέλης (74′ Κουρμπέλης), Μπακασέτας, Τζόλης, Μασούρας (65′ Πέλκας), Παυλίδης



Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής περνά από την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών

 


«Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής περνά από την ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, από τη στιγμή που θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, μιας και η κυβέρνησή μας,  αναγνωρίζει την εξαιρετικά σημαντική συμβολή που έχει, όχι μόνο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ελληνικής περιφέρειας, καθώς και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και επισήμανε την στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης  να στηριχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος. 

«Σε αυτήν την κατεύθυνση με απόφαση του Πρωθυπουργού και τη συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και του τραπεζικού τομέα, δημιουργείται ένας συνδυασμός επενδυτικών πόρων που σε πρώτη φάση αγγίζουν τα 600 εκ. ευρώ, και περιλαμβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις κατά 50% από το ΣΣ ΚΑΠ, 35% τραπεζικός δανεισμός και 15% ίδια κεφάλαια», είπε ο Κ. Τσιάρας, εξηγώντας ότι στόχος του Υπουργείου είναι ανοιχθούν νέοι δρόμοι στους αγρότες μας.




Σχεδόν 7.500 άτομα φιλοξενήθηκαν φέτος στις κατασκηνώσεις του προγράμματος του υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

 



Με υποδειγματικό τρόπο και αυξημένη συμμετοχή παιδιών, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων λειτούργησε και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες το κατασκηνωτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

  • Από την 1η Ιουνίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου λειτούργησαν συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, 14 παιδικές εξοχές και κατασκηνώσεις.
  • Το κονδύλι που διέθεσε το ΥΚΟΙΣΟ αυξήθηκε στα 4.000.000€ από 3.650.000€. που είχαν προϋπολογιστεί την περσινή περίοδο και αφορούσε τόσο τη λειτουργία των 14 παιδικών εξοχών όσο και την προετοιμασία για το πρόγραμμα του 2025.
  • Για πρώτη φορά διατέθηκαν προκαταβολικά στους δήμους κονδύλια, για να προγραμματίσουν τη λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων για το επόμενο έτος.

Ειδικότερα:

  • Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων του Προγράμματος Παιδικών Εξοχών και Κατασκηνώσεων το 2024, αυξήθηκε κατά 22% φθάνοντας τα 7.414 άτομα, έναντι 6.091 που ήταν το 2023.
  • Η συμμετοχή των παιδιών τυπικής ανάπτυξης αυξήθηκε, φέτος κατά 28% έναντι του 2023 φθάνοντας τα 4.628 παιδιά σε σύγκριση με πέρυσι που είχαν φθάσει τα 3.628.
  • Τα άτομα με αναπηρία, εμφάνισαν μια αύξηση της τάξεως του 2% σε σχέση με το 2023, φθάνοντας τα 1.742 άτομα, ενώ το 2023 ήταν 1.701.
  • Η συμμετοχή των ηλικιωμένων στο πρόγραμμα, ήταν εντυπωσιακή, καθώς η συμμετοχή τους αυξήθηκε κατά 37%, σε σύγκριση με πέρυσι φθάνοντας και ξεπερνώντας τα 1.000 άτομα (1.044) ενώ το 2023 μόλις 762 προτίμησαν τις κατασκηνώσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

 



Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς

 



Στο προτεινόμενο σύστημα ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:

  • του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και
  • του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Ο μηχανισμός αυτός θα διατηρεί ακέραια την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και θα επιτρέπει στους αμειβόμενους με κατώτατο μισθό να επωφελούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών στην οικονομία. Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου μπορεί να εκκινήσει το 2027, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και την προετοιμασία από την ΕΛΣΤΑΤ των απαραίτητων δεικτών υπολογισμού ενώ προστατεύει την αγοραστική δύναμης του χαμηλότερου 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών.



Οι θετικές “ειδήσεις” που προκύπτουν από το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025

 



  • Για μία ακόμη χρονιά η Ελλάδα θα αναπτύσσεται με μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ότι η ευρωζώνη.Δηλαδή, 2,2% - 2,3% για την Ελλάδα, 0,8% - 1,4% για την ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί περισσότερο το χάσμα, το οποίο είναι ακόμα σημαντικό, που μας χωρίζει από την Ευρώπη.
  • Τα εισοδήματα και το 2025 θα αυξηθούν με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι ο πληθωρισμός. Συνεπώς, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών  θα αυξηθεί, ούτως ώστε να μειώσουμε κι άλλο και εκεί την απόσταση από την Ευρώπη.
  • Πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω 12 φόροι. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι -  Ενδεικτικά παραδείγματα: Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Είναι 12 φόροι, 900 εκατομμύρια ευρώ το κέρδος, ως προς το δημοσιονομικό του ύψος, για τους πολίτες.
  • Περαιτέρω μείωση για το χρέος ως προς το ΑΕΠ. Είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα βρέθηκε στα μνημόνια και υποθηκεύτηκαν πολλές γενιές, ειδικά οι νεότερες, λόγω μιας πολιτικής που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ‘80.
  • Αυξημένα φορολογικά έσοδα, χωρίς όμως να αυξάνουμε φορολογικούς συντελεστές. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι  βάζουμε φόρους, αλλά το γεγονός πως 500.000 συμπολίτες μας, σε πέντε χρόνια και 90.000 σε ένα  χρόνο βρήκαν δουλειά, ενώ δεν είχαν, σημαίνει ότι πληρώνουν φόρους και  εισφορές- Άρα, το κράτος κερδίζει περισσότερα χρήματα, χωρίς να φορολογεί περισσότερο και μπορεί τα χρήματα αυτά να τα κατευθύνει στην παιδεία, στην  υγεία και το κοινωνικό κράτος

 



Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία στα επόμενα βήματά της

 



Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της 3ης Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συνέχιση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε πρώτη η Ελλάδα διοργανώνοντας την πρώτη Σύνοδο Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης στις 21 Αυγούστου 2023.
  • Τόνισε, ότι, όπως υπογραμμίστηκε τότε με την Κοινή Δήλωση των Αθηνών που είχαν υιοθετήσει οι ηγέτες, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν κοινή ευρωπαϊκή ιστορία και κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι υποψήφιες χώρες και τα κράτη-μέλη, παρά τις διαφορές τους, κάθονται στο τραπέζι και ανταλλάσσουν απόψεις.
  • Αναφερόμενος στην Ουκρανία τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός αφορά ολόκληρο τον κόσμο. Αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που φιλοξενήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο, επισήμανε ότι αυτή επιβεβαίωσε την ευρεία στήριξη για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία στα επόμενα βήματά της.
  • Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η γεωπολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική τη διεύρυνση και κάλεσε τις υποψήφιες χώρες να τηρήσουν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την ενταξιακή τους προοπτική.


Unicef: Μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν τα 18 της

 


Περισσότερα από 370 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο, μία στις οκτώ, έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν από την ηλικία των 18 ετών, ανέφερε χθες, Τετάρτη, η Unicef σε έκθεσή της, κάνοντας λόγο για «ανησυχητικού επιπέδου» βία.

Ο αριθμός αυτός φτάνει τα 650 εκατομμύρια, μία στις πέντε, αν υπολογιστούν και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν περιλαμβάνουν επαφή, όπως η διαδικτυακή ή λεκτική κακοποίηση, πρόσθεσε η Unicef στην ανακοίνωση που συνόδευε τη δημοσίευση της έκθεσής της.

Για τη διευθύντρια της υπηρεσίας Κάθριν Ράσελ «η σεξουαλική βία εις βάρος των παιδιών αποτελεί αβάσταχτη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση».

«Προκαλεί βαθιά και διαρκή τραύματα, συχνά από κάποιον τον οποίο το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, σε μέρη όπου θα έπρεπε να είναι ασφαλές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν και οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο από τη σεξουαλική βία, 240 με 310 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες – περίπου ένας στους 11 παγκοσμίως-- έχουν επίσης πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική τους ηλικία.

«Η κλίμακα αυτής της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συγκλονιστική και είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθός της λόγω του στίγματος (που φέρουν τα θύματα), των προκλήσεων στην καταμέτρηση και των περιορισμένων πόρων για τη συγκέντρωση στοιχείων», τόνισε η Unicef.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της αυριανής «Παγκόσμιας Ημέρας των Κοριτσιών», αλλά και της παγκόσμιας υπουργικής διάσκεψης που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Κολομβία με θέμα των τερματισμό της βίας εναντίον των παιδιών.

Η Unicef επεσήμανε ότι τα ευρήματά της υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη να ληφθεί σοβαρή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η αυστηροποίηση της νομοθεσίας και η παροχή βοήθειας στα παιδιά ώστε να αναγνωρίζουν και να καταγγέλλουν τη σεξουαλική βία.

Αν και η σεξουαλική βία δεν γνωρίζει γεωγραφικά, πολιτιστικά ή οικονομικά σύνορα, ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στην υποσαχάρια Αφρική με 79 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια – το 22% του πληθυσμού-- να επηρεάζεται. Στη ανατολική και νοτιοανατολική Ασία καταγράφηκαν 75 εκατομμύρια (8%), ενώ στην κεντρική και νότια Ασία 73 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια (9%).

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η Unicef ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 68 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ( 14%), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 45 εκατομμύρια (18%) και στη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία 29 εκατομμύρια (15%).

Η Ωκεανία με 6 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια να έχουν υποστεί σεξουαλική βία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάλογα με την πληθυσμό της, 34%.

Οι συγκρούσεις καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις ευνοούν τη βία κατά των κοριτσιών, σημείωσε η Ράσελ, κάνοντας λόγο για «φρικτή σεξουαλική βία σε ζώνες συγκρούσεων, όπου ο βιασμός και η σεξιστική βία χρησιμοποιούνται συχνά ως όπλο πολέμου».

Η Unicef επεσήμανε ότι οι περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις σημειώνονται στην περίοδο της εφηβείας, κυρίως μεταξύ 14 και 17 ετών, με τα κορίτσια που τις υφίστανται να κινδυνεύουν περισσότερο από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, χρήση εθιστικών ουσιών και προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Οι επιπτώσεις οξύνονται ακόμη περισσότερο όταν τα παιδιά καθυστερούν να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους ή κρατούν εντελώς μυστική την κακοποίησή τους», σημείωσε η Unicef.




Φλωρίδης: Αυστηρές ποινές στους γονείς και αναμορφωτικά μέτρα για τους ανήλικους παραβάτες

 



Αυστηρές ποινές θα αντιμετωπίζουν οι γονείς που δεν ασκούν σωστή εποπτεία στα παιδιά τους, όταν αυτά διαπράττουν αδικήματα, και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά και να το εμπεδώσουν οι ίδιοι για να το επικοινωνήσουν στα παιδιά τους.

Εάν δεν καταλάβει ο γονιός την σοβαρότητα της κατάστασης, και τις ποινές, χρηματικές και ποινικές που θα αντιμετωπίσει ο ίδιος για την συμπεριφορά του παιδιού του, όπως και τις ποινές που θα επιβληθούν στο παιδί του, δεν θα αλλάξει τίποτα.

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΪ ότι «πρέπει οι γονείς να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα στο μεγάλωμα των παιδιών τους και στην εποπτεία που πρέπει να ασκούν. Αν δεν την ασκούν καλά και τα παιδιά είναι "αδέσποτα", και εξ' αυτού του λόγου προκαλούνται παράνομες πράξεις τότε οι γονείς θα αντιμετωπίσουν αυστηρές ποινές». 

Ο κ. Φλωρίδης είπε ότι οι ποινές θα περιλαμβάνουν και πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, ενώ μίλησε και για τα αναμορφωτικά μέτρα που προβλέπονται από τον νέο Ποινικό Κώδικα. 

«Στα αναμορφωτικά μέτρα που επιβάλλει το δικαστήριο στα παιδιά είναι να εντάσσονται αυτά σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες υπό την εποπτεία προπονητών και με συγκεκριμένα προγράμματα. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια σύσκεψη για αυτό το θέμα με το υπουργείο Αθλητισμού στο υπουργείο Δικαιοσύνης και για αυτό το θέμα εξεδήλωσαν ενδιαφέρον οι μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Το δεύτερο μέτρο που ψηφίσαμε και εξετάζουμε πώς θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού είναι η συμμετοχή σε οργανωμένες πολιτιστικές δράσεις. Παρουσίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού σε ένα συνέδριο ένα παιδί που μουτζουρώνει και καταστρέφει μνημεία. Αυτό είναι αδίκημα. Ένας έξυπνος τρόπος είναι να οδηγήσεις αυτό το παιδί κάπου αλλού, να το βάλεις να δουλέψει μαζί με τους συντηρητές έργων τέχνης. Το τρίτο μέτρο είναι το παιδί να προσφέρει κοινωφελή εργασία, να δουλέψει για παράδειγμα στον Εθνικό Κήπο με τα συνεργεία του δήμου και να φροντίζει τα δέντρα».