Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Σφαίρα πέρασε το παρμπρίζ του οχήματός οδηγού Ταξί στην Αθηνών - Κορίνθου

 


Από θαύμα σώθηκε ένας οδηγός ταξί το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, όταν κινούνταν στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Σφαίρα «καρφώθηκε» αρχικά στο παρμπρίζ και έπειτα στο κάθισμα, ενώ το όχημα ήταν σταθμευμένο στο 42ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε ο 42χρονος οδηγός, άκουσε πυροβολισμό και μετά έναν θόρυβο. Τότε, είδε το παρμπρίζ του οχήματος σπασμένο και αφού άνοιξε την πόρτα, είδε μία σφαίρα στο κάθισμα του συνοδηγού. Η σφαίρα έχει μεταφερθεί για βαλλιστική εξέταση.

Ο οδηγός του ταξί βρισκόταν στην εθνική οδό, στο ύψος των Μεγάρων, όταν ξαφνικά μια σφαίρα πέρασε το παρμπρίζ του. Αμέσως σταμάτησε και διαπίστωσε πως αυτή καρφώθηκε στη θέση του συνοδηγού. Πιθανότατα η σφαίρα προήλθε από πυροβολισμούς από γλέντι στην περιοχή, με την αστυνομία να αναζητά τον δράστη, που μάλλον πρόκειται για Ρομά που λυμαίνονται την περιοχή ανεξέλεγκτοι.



«Γάζωσαν» με καλάσνικοφ τον Γιάννη Σκαφτούρο η «Θείο Τζο»

 



Δολοφονική επίθεση με θύμα τον 55χρονο μαφιόζο και «βαρύ» όνομα της λεγόμενης ελληνικής μαφίας, Γιάννη Σκαφτούρο, σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στα Σκούρτα Βοιωτίας.

Οι δράστες «γάζωσαν» με καλάσνικοφ τον 55χρονο κακοποιό στην αυλή του εξοχικού του σπιτιού, στα Δερβνενοχώρια, όπου βρισκόταν με περίπου 10 άτομα, συγγενείς και φίλοι λόγω των εορτών.

Από τις σφαίρες των εκτελεστών έπεσε νεκρός ο Σκαφτούρος, ενώ τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κόρη του, 22 ετών και ένας 45χρονος. Και οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ο μεν 45χρονος με ασθενοφόρο, η δε κοπέλα με ΙΧ αυτοκίνητο από τον αρραβωνιαστικό της.

Οι εκτελεστές ήταν τέσσερα άτομα, τα οποία επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες. Όταν έφτασαν στο σπίτι κατέβηκαν και πυροβόλησαν και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στις μηχανές και εξαφανίστηκαν.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου στο χώρο της νύχτας, καθώς το θύμα έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν για δολοφονία και άλλες σοβαρές εγκληματικές πράξεις (μεταξύ των οποίων και την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου) και είχε εκτίσει πολυετή κάθειρξη.

Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, ενώ από την αστυνομία είναι σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Ο 55χρονος Γιάννης Σκαφτούρος ήταν ένας από τους πλέον γνωστους ανθρώπους της νύχτας. Δεξί χέρι του Βασίλη Στεφανάκου, κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για συμβόλαια θανάτου, και εκρήξεις.

Τα τελευταια 3.5 χρονια, ειχε αποφυλακιστεί και κυκλοφορούσε ελεύθερος ενώ στη νύχτα, ο 55χρονος, ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Θείος Τζο». Το καλοκαίρι του 2018 και ενώ βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από μέλη της αλβανικής μαφίας.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Γιάννης Σκαφτούρος συνελήφθη κατά τη διάρκεια τυχαίου ελέγχου αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στη Γλυφάδα για κατοχή ενός πιστολιού, σφαίρες, μαχαίρι και έναν ασύρματο ο οποίος ήταν συντονισμένος σε συχνότητες της Αστυνομίας.



Ποιο είναι το πρόστιμο για αυτόν που οδηγεί αργά;


 

Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει ποινές μόνο για τους οδηγούς που ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας, αλλά τιμωρεί και αυτούς που κινούνται αργά.

Αρκετές φορές βλέπουμε οδηγούς να κινούνται πολύ αργά σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ενώ δεν είναι λίγες και αυτές που βλέπουμε οχήματα περιορισμένων επιδόσεων σε αυτούς.

Ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους και οι δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, 130 χλμ./ώρα και 110 χλμ./ώρα αντίστοιχα για τα επιβατικά οχήματα, αλλά επισημαίνει και το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας. Η ελάχιστη ταχύτητα κίνησης στον αυτοκινητόδρομο είναι τα 70 χλμ./ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν οδηγούμε όχημα που δεν μπορεί να ξεπεράσει με ασφάλεια αυτή την ταχύτητα, δεν πρέπει να κινείται σε αυτόν. Ο λόγος είναι απλός και είναι η ασφάλεια όλων των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

Επιπλέον, αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός ένα τρίκυκλου, ο ποδηλάτης (ηλεκτρικού ή μη) και τα ηλεκτρικά πατίνια, δεν μπορούν να κυκλοφορούν σε αυτούς τους δρόμους, έστω και για λίγο, μιας και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τον οδηγό τους όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου που κινούνται με αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα.

Οι πινακίδες σήμανσης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχυτήτας είναι χρώματος μπλε, ενώ αυτές για τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας είναι κόκκινες με άσπρο. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., “ο οδηγός οχήματος υποχρεούται να μην παρεμποδίζει την ομαλή πορεία άλλων οχημάτων κινούμενος με ασυνήθη βραδύτητα και χωρίς ουσιαστικό λόγο”. Για αυτό τον λόγο, αναφέρει ότι όποιος οδηγεί με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.


carandmotor.gr



Ουκρανία: Επιστροφή Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτική βοήθεια 700 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσαν Μπλίνκεν -Όστιν


Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ μετέβησαν χθες Κυριακή στην Ουκρανία, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων μετά την έναρξη του πολέμου.

Στη διάρκεια της επίσκεψής τους ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία, τον διορισμό νέου Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα και την παροχή επιπλέον βοήθειας στη χώρα ύψους άνω των 700 εκ. δολαρίων.

Οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ταξίδεψαν στην Πολωνία το Σάββατο και μετέβησαν οδικώς στην Ουκρανία την Κυριακή, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ.


Ουκρανία: Υπό άκρα μυστικότητα η επίσκεψη Μπλίνκεν και Όστιν στο Κίεβο

Για λόγους ασφαλείας η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη μυστικότητα και επιβεβαιώθηκε από την Ουάσινγκτον μόνο αφού ο Μπλίνκεν και ο Όστιν είχαν αποχωρήσει από το ουκρανικό έδαφος.


Ωστόσο ο Ζελένσκι είχε αναφερθεί σε αυτή ήδη από το Σάββατο, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν επιβεβαιώσει χθες την παρουσία των δύο Αμερικανών υπουργών στο Κίεβο.


Στη διάρκεια των συναντήσεών τους οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ανακοίνωσαν τη σταδιακή επιστροφή της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στην Ουκρανία.


Νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα διορίσει ο Μπάιντεν

Ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να διορίσει τις επόμενες ημέρες νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία την Μπρίτζετ Μπρινκ, νυν πρεσβευτή στη Σλοβακία.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πρεσβευτή στην Ουκρανία από το 2019 και τις υποθέσεις της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διαχειρίζονται επιτετραμμένοι.

Η επιστροφή της διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα θα είναι σταδιακή.

«Από την αρχή των εχθροπραξιών διαθέτουμε μια ομάδα στην Πολωνία η οποία κάνει τη δουλειά αυτή. Από αυτή την εβδομάδα τα μέλη της ομάδας θα πραγματοποιούν ημερήσιες μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας», εξήγησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους που ανέμεναν τους δύο Αμερικανούς υπουργούς στην πολωνική πλευρά των συνόρων.

Οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν 700 εκατ. δολάρια για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

Εξάλλου οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία αποδεσμεύοντας 700 εκ. δολάρια, από τα οποία περίπου τα 300 εκ. θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αποκτήσουν από την αγορά τα όπλα που χρειάζονται, επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Τα υπόλοιπα θα πάνε στους περιφερειακούς συμμάχους της Ουκρανίας που παρείχαν στη χώρα βοήθεια και οι οποίοι πρέπει να αναπληρώσουν τα αποθέματα όπλων τους.

Παράλληλα περισσότεροι από 50 Ουκρανοί αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την εκπαίδευσή τους στη χρήση πυροβόλων Howitzer τα οποία έχει αρχίσει να στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την Πέμπτη την παροχή ακόμη ενός πακέτου βοήθειας ύψους 800 εκ. δολαρίων προς την Ουκρανία, κυρίως υπό τη μορφή βαρέων όπλων, τα οποία ζητεί ο Ζελένσκι προκειμένου να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, από την αρχή της θητείας του Μπάιντεν οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει συνολικά στην Ουκρανία περισσότερα από 4 δισεκ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια.



iefimerida.gr



Με κωδικούς TaxisNet και ΑΦΜ οι αιτήσεις, από την Τρίτη ανοιχτή η πλατφόρμα


 

Την Τρίτη μετά το Πάσχα στις 26 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα του επιδόματος καυσίμων των 30 – 50 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους με εισόδημα έως 30.000 ευρώ θα γίνεται ανάλογα με το τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:


– 26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1


– 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3


– 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,


– 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,


– 30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.


– Από την 1η.5.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.


Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

1. Μέσω της ειδικής εφαρμογής, κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, δύναται να αιτείται τη χορήγηση σε αυτό οικονομικής ενίσχυσης προς το σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Ειδικότερα για τους μήνες του προηγούμενου εδαφίου η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά:

α) Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών- μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμ-μουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,


β) σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,


γ) τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών -μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,


δ) τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μο-τοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.


2. Κάθε όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας- μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.


Η αίτηση

3. Η είσοδος του φυσικού προσώπου δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184). Ο αιτών συμπληρώνει και επ-καιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Επίσης, συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.


4. Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής αντλεί πληροφορίες για το όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο και τον ιδιοκτήτη του με την χρήση των εξής διαδικτυακών υπηρεσιών:


α) Στοιχεία οχήματος και προφίλ κατόχου από την Α.Α.Δ.Ε.,


β) Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας από την Α.Α.Δ.Ε.,


γ) Εύρεση ασφάλισης οχημάτων (Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης),


δ) Στοιχεία εισοδήματος και κατοικίας για την επιδότηση καυσίμων από την Α.Α.Δ.Ε, για τον έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος, μοτοσικλέτας-μοτοποδηλάτου, ασφάλισης, πληρωμής τελών κυκλοφορίας και τον έλεγχο του δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος.


Ημερομηνία υποβολής αιτήσεων

Οι αιτήσεις των φυσικών προσώπων στην ειδική εφαρμογή γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, ως εξής:


– 26.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1


– 27.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3


– 28.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,


– 29.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,


–30.4.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9.


– Από την 1η.5.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.


Τρόποι πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον δικαιούχο είτε α) σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα είτε β) σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.


Πώς εκδίδεται η ψηφιακή χρεωστική κάρτα

1. Μέσω της ειδικής εφαρμογής, κάθε φυσικό πρόσωπο του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1, δύναται να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται από την Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης.


2. Η είσοδος του φυσικού προσώπου- δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184).


3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.


4. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου, για τον σκοπό της έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εμβάζει αμελλητί στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.


5. Ακολούθως, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.


6. Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.


7. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.


8. Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ.


9. Για την εξυπηρέτηση των χρηστών του πληροφοριακού συστήματος, διατίθεται εγχειρίδιο χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής καθώς και υπηρεσία εξυπηρέτησης των χρηστών (help desk) για την αναφορά και επίλυση προβλημάτων και την παροχή οδηγιών.


Διαδικασία πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό

1. Μέσω της ειδικής εφαρμογής, κάθε φυσικό πρόσωπο , δύναται να αιτείται την πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του.


2. Η είσοδος του φυσικού προσώπου δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).


3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, συμπληρώνει τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του και αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον λογαριασμό αυτόν.


4. Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.


Ψηφιακή κάρτα από τα ΚΕΠ

1. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των Κ.Ε.Π., από πιστοποιημένο υπάλληλο, κατόπιν σχετικής αίτησης του φυσικού προσώπου- δικαιούχου, χωρίς την τήρηση των προθεσμιών.


2. Ο υπάλληλος του ΚΕΠ εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή καταχωρίζει στα πεδία που εμφανίζονται στο σύστημα:


α) τον ΑΦΜ του φυσικού προσώπου,


β) τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, μοτοσυκλέτας-μοτοποδηλάτου, επιβεβαιώνοντας ότι το δηλούμενο είναι ιδιοκτησίας του ή συνιδιοκτησίας του, ή μισθωμένο όχημα που του έχει παραχωρηθεί προς χρήση (leasing), καταχωριζομένου στην τελευταία περίπτωση και του ΑΦΜ της εκμισθώτριας εταιρείας,


γ) τα στοιχεία επικοινωνίας του φυσικού προσώπου, και ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται για λογαριασμό του φυσικού προσώπου είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού για είτε την πίστωση του σχετικού ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του αιτούντος φυσικού προσώπου), το οποίο και δηλώνει στον υπάλληλο.


3. H ανωτέρω διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή δήλωσης του επιθυμητού τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου δύναται να πραγματοποιείται και με εξουσιοδότηση του εκπροσώπου του φυσικού προσώπου.





Τα ΚΤΗΝΗ του δικτάτορα Πούτιν σκοτώνουν αμάχους


 

Ο δικτάτορας Πούτιν δεν σέβεται τίποτα, ούτε χριστιανισμό, ούτε Πάσχα, αυτό απέδειξε με του ισλαμιστές Τσετσένους που έστειλε μισθοφόρους να δολοφονούν, αμάχους και παιδιά. Ένας αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής αριθμός αμάχων έχασε εχθές τη ζωή του από το ρωσικό σφυροκόπημα της περιοχής του Λουγκάνσκ, στην Ουκρανία, έγινε γνωστό από τον τοπικό κυβερνήτη Σέρχιι Γκαϊντάι.

Σε ένα βίντεο με αφορμή το ορθόδοξο Πάσχα, ο Γκαϊντάει είπε «σήμερα, για μία ακόμη φορά, σκοτώθηκαν άμαχοι. Οι συμπατριώτες μας. Οι (Ρώσοι) δεν θεωρούν τίποτα ιερό».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες και έτσι δεν ήταν εφικτό να υπάρξει ασφαλής διάδρομος εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης.



Δύο νεκροί στο Παρίσι σε ανταλλαγή πυροβολισμών αστυνομικών με επιβάτες αυτοκινήτου


 

Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ χθες Κυριακή στο Παρίσι εναντίον οχήματος ο οδηγός του οποίου προσπάθησε να το ρίξει πάνω τους, σκοτώνοντας δύο από τους επιβαίνοντες και τραυματίζοντας έναν τρίτο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία, τη βραδιά των προεδρικών εκλογών.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, που έδωσε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, το όχημα κινείτο ανάποδα προς την κατεύθυνση του δρόμου όπου βρισκόταν όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να το σταματήσουν για έλεγχο. Τότε κινήθηκε για να πέσει πάνω τους εξωθώντας τους να χρησιμοποιήσουν τα υπηρεσιακά τους όπλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ισχυρή δύναμη της αστυνομίας παρέμενε επιτόπου αργά το βράδυ, με ιατροδικαστικούς γύρω από ένα πτώμα στο έδαφος, καλυμμένο με λευκό σεντόνι.

Το αιματηρό επεισόδιο καταγράφηκε στην Ποντ-Νεφ, στο κέντρο του Παρισιού, τη βραδιά της επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας. Μερικές ώρες πριν από το συμβάν, περίπου 2.000 οπαδοί του κ. Μακρόν πανηγύρισαν τη νίκη του στο Σαμπ ντε Μαρς, περίπου 2 χιλιόμετρα από τον τόπο όπου εκτυλίχθηκε.

Αιγύπτιος τουρίστας, που είπε πως ονομάζεται Σάμακ, ανέφερε πως βρισκόταν σε μπαλκόνι του ξενοδοχείου Cheval Blanc, με θέα στον Σηκουάνα, πάνω από το κατάστημα Samaritaine, όταν έγινε το επεισόδιο. «Άκουσα (να ρίχνουν) τέσσερις σφαίρες. Όταν κοίταξα προς εκεί, είδα έναν άνδρα να τρέχει δέκα ως δεκαπέντε μέτρα. Κατόπιν κατέρρευσε. Κατά τα φαινόμενα, δεν ήταν ο οδηγός, ήταν επιβάτης».

Ο Μαξίμ Γκεντόν, 24 ετών, φοιτητής, έβγαινε από το εστιατόριο μαζί με μια φίλη όταν άκουσε τους πυροβολισμούς. «Βγαίναμε έξω για να κάνουμε μια μικρή βόλτα. Τότε ακούσαμε πυροβολισμούς. Νομίζαμε ότι ήταν πυροτεχνήματα. Στην πραγματικότητα, ήταν κάτι πολύ πιο σοβαρό από αυτό», αφηγήθηκε.

Η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκό έφθασε επιτόπου περί τη 01:30 (τοπική ώρα· 02:30 ώρα Ελλάδας), διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας άρχισε να διενεργεί έρευνα — όπως συμβαίνει πάγια όταν αστυνομικοί χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά τους όπλα.


Πηγή



Μεγάλη νίκη Μακρόν με ποσοστό 58%


 

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση Α2 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 58,2% και η αντίπαλος του 41,8%, ενώ σύμφωνα με το κανάλι TF1 ο Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 58% έναντι 42% της Λεπέν. 

Ο 44χρονος Μακρόν γίνεται ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που πετυχαίνει την επανεκλογή του για μια δεύτερη θητεία από τον Ζακ Σιράκ πριν από δύο δεκαετίες.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν κοντά στον Πύργο του Άιφελ όπου οι υποστηρικτές του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν γιόρτασαν την επανεκλογή του.

Ο πρόεδρος Μακρόν θριάμβευσε έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν με μια άνετη διαφορά, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία και αποτρέποντας έτσι έναν πολιτικό σεισμό, τόσο για τη χώρα του όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, όπως σημειώνουν ξένα πρακτορεία. Η νίκη του Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ενισχύει την Ε.Ε. εν μέσω της χειρότερης κρίσης στην ασφάλεια της ηπείρου τις τελευταίες δεκαετίες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.