Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Ποιο είναι το πρόστιμο για αυτόν που οδηγεί αργά;


 

Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει ποινές μόνο για τους οδηγούς που ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας, αλλά τιμωρεί και αυτούς που κινούνται αργά.

Αρκετές φορές βλέπουμε οδηγούς να κινούνται πολύ αργά σε αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ενώ δεν είναι λίγες και αυτές που βλέπουμε οχήματα περιορισμένων επιδόσεων σε αυτούς.

Ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους και οι δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, 130 χλμ./ώρα και 110 χλμ./ώρα αντίστοιχα για τα επιβατικά οχήματα, αλλά επισημαίνει και το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας. Η ελάχιστη ταχύτητα κίνησης στον αυτοκινητόδρομο είναι τα 70 χλμ./ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν οδηγούμε όχημα που δεν μπορεί να ξεπεράσει με ασφάλεια αυτή την ταχύτητα, δεν πρέπει να κινείται σε αυτόν. Ο λόγος είναι απλός και είναι η ασφάλεια όλων των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

Επιπλέον, αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός ένα τρίκυκλου, ο ποδηλάτης (ηλεκτρικού ή μη) και τα ηλεκτρικά πατίνια, δεν μπορούν να κυκλοφορούν σε αυτούς τους δρόμους, έστω και για λίγο, μιας και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τον οδηγό τους όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου που κινούνται με αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα.

Οι πινακίδες σήμανσης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχυτήτας είναι χρώματος μπλε, ενώ αυτές για τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας είναι κόκκινες με άσπρο. Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., “ο οδηγός οχήματος υποχρεούται να μην παρεμποδίζει την ομαλή πορεία άλλων οχημάτων κινούμενος με ασυνήθη βραδύτητα και χωρίς ουσιαστικό λόγο”. Για αυτό τον λόγο, αναφέρει ότι όποιος οδηγεί με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.


carandmotor.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου